abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_152819861
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Groot grafveld van hunebedbouwers gevonden in Dalfsen

Archeologen hebben in de gemeente Dalfsen het grootste grafveld van hunebedbouwers in Noordwest-Europa opgegraven.
Dat meldt de gemeente Dalfsen dinsdag.

In totaal zijn er 120 graven met ''spectaculaire grafgiften'' en een aarden monument uit de tijd van de hunebedbouwers blootgelegd. Het gaat onder meer om stenen bijlen, vuurstenen pijlpunten en messen.

Ook de ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5000 jaar oude weg, is volgens de Overijsselse gemeente een primeur voor Nederland.

''Dit onderzoek werpt nieuw zicht op de oer-Nederlander, de eerste mensen die zich hier permanent vestigden en niet langer als jager-verzamelaar rondtrokken'', stelt de gemeente.

Vooronderzoek

Volgens De Stentor zijn in het gebied minimaal zes archeologische vindplaatsen opgegraven. Waarbij onder meer complete potten zijn opgegraven.

Uit vooronderzoek bleek al dat er vermoedelijk vindplaatsen uit de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de ijzer- en steentijd in het gebied zouden liggen. Archeologen van ADC ArcheoProjecten doen in het gebied onderzoek in verband met nieuwbouwplannen van de gemeente.

Eerder dit jaar werden al een aantal trechterbekers gevonden. De trechtervormige potten, die 5300 jaar geleden gebruikt werden om voedsel in op te slaan werden in februari opgegraven. De potten gingen vaak mee in graven.

Het grafveld meet 120 bij 20 meter. De gemeente presenteert de vondsten woensdagochtend.
quote:
quote:
Open dag opgravingen Dalfsen op 28 mei

DALFSEN – Inwoners van Dalfsen en andere geīnteresseerden kunnen donderdag 28 mei van 16.00 tot 19.00 uur een kijkje nemen op de locatie van de opgraving. De vondsten die de afgelopen maanden zijn ontdekt tijdens de opgravingen in het gebied Oosterdalfsen worden dan gepresenteerd.

Naast de open dag worden de vondsten ook zichtbaar gemaakt voor het publiek via een speciale website en een app. Dat maakte de gemeente Dalfsen vanmorgen bekend tijdens de perspresentatie van de vondsten.

De archeologische opgravingen zijn belangrijk voor Dalfsen en Nederland, stelt burgemeester Han Noten. “We zijn enorm verrast door de prachtige vondsten”, zegt hij. “Dalfsen blijkt door oer-Nederlanders bewoond te zijn geweest. Het vooronderzoek gaf al aan dat er interessant materiaal ontdekt kon worden, maar wat nu is aangetroffen, is aanzienlijk mooier en uitgebreider dan gedacht.

De vondsten laten zien hoe lang hier al gewoond wordt en hoe belangrijk de rivier De Vecht ook toen al was. De waarde voor Dalfsen, en het nationaal en zelfs internationaal belang is enorm groot. Ook voor het Hunebeddencentrum en het Drents Museum is dit een spectaculaire vondst.”

De archeologen van ADC ArcheoProjecten zijn samen met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, de hogeschool Saxion en The Missing Link maanden bezig geweest om de graven te documenteren en de vondsten te bergen. Prof. Dr. Daan Raemaekers (hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen) spreekt over een unieke ontdekking: “Het is een vondst die je misschien eens in de 50 jaar aantreft en die onze kijk op deze periode blijvend zal veranderen.”

Bron: http://www.dedalfsermarsk(...)n-dalfsen-op-28-mei/
quote:
0s.gif Op woensdag 20 mei 2015 12:39 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Mooi dat je er zelf bij betrokken bent geweest. Wat was jouw bijdrage als ik vragen mag :)
quote:
0s.gif Op woensdag 20 mei 2015 18:24 schreef Stephen_Dedalus het volgende:

[..]

Als archeoloog was ik verantwoordelijk voor het digitaal inmeten van alle archeologische sporen en vondsten (met robotic total station) op de opgraving, het maken van kaartmateriaal en het beheer van de database.

Drukke dag gehad vandaag, heel veel media! Vanavond zitten er ook een aantal collega's bij RTL late night om over het grafveld te vertellen.
Even wat posts uit C&H / Cultuur & Historie in het Nieuws #10 gehaald. Dit is wel een eigen topic waard.

Wat een mooie vondst. _O_
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152819946
Gevonden grafveld Dalfsen uniek in de wereld

De vondst van het grafveld en een boerderij in Dalfsen uit de tijd van de hunebedbouwers is uniek in de wereld. Het is voor het eerst dat er restanten zijn gevonden van een nederzetting uit deze periode.

Van de hunebedbouwers zijn tot nu toe vooral hunebedden gevonden, waarin de doden werden bijgezet.

De boerderij is de eerste uit die tijd die in Nederland gevonden is. Professor Daan Rademaekers van de Rijksuniversiteit Groningen die bij de berging van de vondsten betrokken is, vindt het een unieke ontdekking: "Het is een vondst die je misschien eens in de vijftig jaar aantreft en die onze kijk op deze periode blijvend zal veranderen."

Begraafplaats

Naast de boerderij en het grafveld zijn in totaal honderd trechterbekers en andere grafgiften zoals bekers, kralen en stenen bijlen gevonden. De bekers komen uit de periode 3000-2800 voor Christus. Dat betekent dat het grafveld door de kleine gemeenschap in die periode veel is gebruikt.

Op het grafveld zijn geen menselijke resten gevonden. In de grafkuilen zijn wel verkleuringen te zien, achtergelaten door de vergane lichamen. In enkele graven zijn sporen van een houten bekisting gevonden.

App

Op de plaats van het grafveld en de boerderij gaat de gemeente Dalfsen een woonwijk en bedrijventerrein bouwen. De gemeente wil daarin elementen verwerken uit de tijd van de hunebedbouwers. Zo komt de route van een oude zandweg die bij de nederzetting hoorde terug in de wijk.

Daarnaast heeft de gemeente een app ontwikkeld. Daarmee kan op de plaats zelf gekeken worden hoe het er in het verleden uitzag, maar ook hoe het eruit gaat zien.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)ek-in-de-wereld.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152820029
Archeologie
20-05-2015

5000 jaar oude topvondsten bieden nieuw zicht op het leven van de Oer-Nederlander. 120 graven, spectaculaire grafgiften en een boerderij van Hunebedbouwers, uniek voor Europa.
Archeologen hebben in Dalfsen een compleet grafveld uit de Steentijd ontdekt, het grootste van West-Europa en een unicum voor Nederland. Maar liefst 120 graven met spectaculaire grafgiften en zelfs een aarden monument uit de tijd van de Hunebedbouwers zijn blootgelegd. De ontdekking van resten van een huis vlak naast de begraafplaats en langs een 5000 jaar oude weg, is eveneens een primeur voor Nederland. Dit onderzoek werpt nieuw zicht op de ‘oer-Nederlander’, de eerste mensen die zich hier permanent vestigden en niet langer als jager-verzamelaar rondtrokken. Een open dag, een (pers) presentatie, een website en een app maken de vondsten zichtbaar voor publiek.

In het Overijsselse Dalfsen zijn 120 van de tot nu toe zeer zeldzame Trechterbekers opgegraven, de naamgevers van de cultuur waartoe deze Steentijdmensen worden gerekend. Andere grafgiften zijn stenen bijlen, vuurstenen pijlpunten en messen en twee barnstenen kettingen. Het grafveld meet 120 bij 20 meter. Bijzonder is het centraal gelegen aarden monument, nu zichtbaar als een ovale greppel van 30 bij 4 meter, dat een imponerende aanblik moet hebben geboden. De huisplattegrond werd in de directe omgeving van het grafveld opgegraven.

Oer-Nederlanders
De periode tussen 3400 en 2700 voor Chr. wordt de tijd van de Trechterbekercultuur genoemd, in de canon van de Nederlandse geschiedenis ‘de eerste boeren’. Deze mensen gaven als eerste in Noord-Nederland hun zwervend bestaan als jager-verzamelaar op om boer te worden. Zij hebben hun stempel op het Nederlandse landschap gedrukt. In Drenthe vinden we de hunebedden als tastbaar overblijfsel, in Overijssel krijgen we nu voor het eerst de resten van een hele gemeenschap in beeld.


Nieuw wetenschappelijk inzicht
De archeologen van ADC ArcheoProjecten zijn samen met studenten van de Rijksuniversiteit Groningen, de hogeschool Saxion en The Missing Link maanden bezig geweest om de graven te documenteren en de vondsten te bergen. Prof. Dr. Daan Raemaekers (hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen) spreekt over een unieke ontdekking: ‘Het is een vondst die je misschien eens in de 50 jaar aantreft en die onze kijk op deze periode blijvend zal veranderen’.


Vondsten belangrijk voor Dalfsen en Nederland
Burgemeester Han Noten laat weten: “We zijn enorm verrast door de prachtige vondsten! Dalfsen blijkt door oer-Nederlanders bewoond te zijn geweest”. “Ondanks het vooronderzoek is het aanzienlijk mooier en uitgebreider dan gedacht”. De vondsten laten zien hoe lang hier al gewoond wordt en hoe belangrijk de rivier De Vecht ook toen al was. De waarde voor Dalfsen, en het nationaal en zelfs internationaal belang is enorm groot. Ook voor het Hunebeddencentrum en het Drents Museum is dit een spectaculaire vondst.”

Gebruiken en beleven
De opgedane wetenschappelijk kennis wordt weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt voor de bewoners van de nieuwe woonwijk. Met hulp van de provincie Overijssel, wordt het verhaal van deze bijzondere plek gebruikt om een mooiere ruimte en een grotere sociale cohesie tussen de nieuwe bewoners vorm te geven. Dalfsen koppelt het verhaal van de plek aan de toekomst van de plek.

The Missing Link heeft hiervoor onder meer TimeTravel Dalfsen ontwikkeld. Met deze streetview app van het verleden is het mogelijk met een smartphone, op de plaats zelf, naar het verleden, het heden en zelfs de toekomst van de plek terug te reizen.

Daarnaast is op basis van het verhaal van de vondsten een zg. “verhaallijn” gemaakt met het thema “Naoberschap”, samen met de bewoners.. Die verhaallijn is gebaseerd op een authentieke gebiedsidentiteit en vormt de rode draad voor de ontwikkeling van de woonwijk. Hierdoor wordt Oosterdalfsen een plek met een eigen gezicht, die heel diep is geworteld in de tijd. Voor meer beleving, delen en toevoegen is er ook een website: oosterdalfsen.timelink.eu.

De bewoners van Dalfsen en andere geīnteresseerden kunnen donderdag 28 mei van 16.00 uur tot 19.00 uur een kijkje nemen op de locatie van de opgraving. Prachtige vondsten en mooie verhalen worden dan gepresenteerd.

Bron: http://www.dalfsen.nl/Det(...)ikel/archeologie.htm
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152820271
registreer om deze reclame te verbergen

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152822462
RTL Late Night
'Deze vondsten vertellen een verhaal'

In Dalfsen is een sensationele archeologische vondst gedaan. Archeologen hebben daar een grafveld uit de steentijd blootgelegd, het grootste dat ooit gevonden is in Noordwest-Europa. En die vondsten vertellen allemaal een verhaal.


http://www.rtlxl.nl/#!/rt(...)6a-36af-fe84cf80c080
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152828316
Ik zal eens wat foto's plaatsen vanavond.
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_152830217
registreer om deze reclame te verbergen
Mijn zusje heeft daar ook gegraven, wel toevallig. Ze studeer archeologie en was daar voor een stage. Zat gisteravond in het publiek bij Late Night.

Had al een tijd terug foto's laten zien, o.a. van die bijl. En verteld dat niemand het mocht weten. Er was toen ook zo'n open dag, vorige maand ergens. En daar hadden ze ook bewust niet al die trechterbekers laten zien ivm gevaar voor dieven.
pi_152830434
quote:
Kom ik toch nog in beeld! :P
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_152830830
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 19:22 schreef Stephen_Dedalus het volgende:

[..]

Kom ik toch nog in beeld! :P
Zand wegvegen met een borsteltje? Mag je dan ook af en toe crosssen met de bulldozer? :D
pi_152830863
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 19:36 schreef computergirl het volgende:

[..]

Zand wegvegen met een borsteltje? Mag je dan ook af en toe crosssen met de bulldozer? :D
Ik ben alleen in het begin in beeld (met de donkere regenjas), geen borstel vastgehad tijdens de hele opgraving. ;)

P1050479%20Oosterdalfsen%20put%20148_zps1bevucqx.jpg

P1050381%20Oosterdalfsen%20put%20zie%20foto%200379_zpsnrcjaqip.jpg

P1050336%20Oosterdalfsen%20put%20147%20kralensnoer_zpsdzsikyip.jpg
De barnstenen ketting, zoals we hem aantroffen.

P1050269%20Oosterdallfsen%20put%20147%20zie%20foto%200253_zpsvehobyg1.jpg

P1050132%20Oosterdalfsen%20put%20144%20nog%20meer%20grafkuilen_zps2wolhsp9.jpg

P1050121%20Oosterdalfsen%20put%20144%20vondst%20van%20stenen%20bijl_zpsl1z33z0a.jpg

P1040957%20Oosterdalfsen%20put%20137_zps3bbwmk4v.jpg

:P

[ Bericht 27% gewijzigd door Stephen_Dedalus op 21-05-2015 20:51:32 ]
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_152834538
Magisch vind ik dat, enorm lang geleden heeft iemand met de hand die lijnpatroontjes getrokken
  Moderator donderdag 21 mei 2015 @ 22:13:12 #12
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_152838462
Zo, da's een beste sleuf.
pi_152843483
Mooie foto's Stephen_Dedalus. ^O^

Lijkt me geweldig om daar aan mee te werken.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152844120
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 19:37 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
P1050336%20Oosterdalfsen%20put%20147%20kralensnoer_zpsdzsikyip.jpg
De barnstenen ketting, zoals we hem aantroffen.
Moet dat er ongeveer zo hebben uitgezien?
7Ty8k6M.jpg
Deze is bij Emmer Compascuum gevonden en gedateerd 800 vC.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_152845190
quote:
14s.gif Op donderdag 21 mei 2015 22:13 schreef Nibb-it het volgende:
Zo, da's een beste sleuf.
Dat was één van de kleinere putten die we hebben aangelegd. :P


quote:
2s.gif Op vrijdag 22 mei 2015 01:11 schreef Nemephis het volgende:

[..]

Moet dat er ongeveer zo hebben uitgezien?
[ afbeelding ]
Deze is bij Emmer Compascuum gevonden en gedateerd 800 vC.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Zo hebben ze hem binnen gereconstrueerd:

11255217_933408926715983_6651128311909391465_n.jpg?oh=9c5d0988b6cf9b77e94b6b8bc7804c95&oe=55C6C363
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_152847595
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 mei 2015 06:32 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Zo hebben ze hem binnen gereconstrueerd:
Dankje voor het posten, interessant!
Zitten die plastic ringen er in plaats van ringen die vergaan zijn o.i.d.?
pi_152874807
quote:
2s.gif Op vrijdag 22 mei 2015 10:15 schreef Nemephis het volgende:

[..]

Dankje voor het posten, interessant!
Zitten die plastic ringen er in plaats van ringen die vergaan zijn o.i.d.?
Ja, we hebben elke kraal trouwens individueel ingemeten
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_152945889
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 mei 2015 06:32 schreef Stephen_Dedalus het volgende:

[..]

Dat was één van de kleinere putten die we hebben aangelegd. :P

Een van de kleinere? :o Wauw, het moet dan inderdaad wel een enorm project zijn.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152945994
Meer dan 20000 vierkante meter en er zijn nu nog twee fieldschools bezig met opgraven. Maar die graven beduidend minder op dan een commercieel bedrijf natuurlijk.

Om een idee te krijgen hoe groot een put kan zijn:

P1050050%20Oosterdalfsen%20put%202%20paalsporen%20van%20spieker_zpszdhl2hih.jpg

[ Bericht 50% gewijzigd door Stephen_Dedalus op 25-05-2015 15:11:44 ]
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_152946251
Allemachtig. _O_

Die vondsten zijn gedaan op ongeveer een meter onder het maaiveld?
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152946488
quote:
0s.gif Op maandag 25 mei 2015 15:13 schreef Cobra4 het volgende:
Allemachtig. _O_

Die vondsten zijn gedaan op ongeveer een meter onder het maaiveld?
Op de hoger gelegen delen wel, de lager gelegen delen lag het sporenvlak iets dieper.
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
pi_153049777
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153050111
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153061178
Supermooi
"The Admiral was shot because the Prime Minister deserved to be hanged."
  zaterdag 30 mei 2015 @ 03:39:17 #25
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_153093929
Tof hoor. ^O^

Ik ben toevallig laatst in het Gallo-Romeins museum in Atuatuca Tungrorum (Tongeren) geweest. Daar hadden ze twee hele vloeren gewijd aan de prehistorische Lage Landen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')