abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:52:38 #51
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152829312
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:51 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Briljant! Dus als je aardappels in water met zout doet onttrek je vocht aan de aardappel (en krijg je dus meer water). Het is wat contra-intuïtief en ik kende het begrip osmose wel (van vroeger biologie) maar hiermee krijgen we aardappelstaafjes met minder water, wat me gunstig lijkt en daarmee het antwoord op de vraag..
Neem gewoon binten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 18:54:45 #52
141808 Knuck-les
ik bats je moeder.
pi_152829388
Zojuist een flinke hoeveelheid witte asperges op de kop getikt. Wat is nou de lekkerste manier om ze te bereiden? Koken of smoren/bakken?
pi_152829400
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Neem gewoon binten
Of dat. Misschien off-topic, maar osmose is ook het principe achter de "wadden-accu", er is een periode geweest waar je hier veel over hoorde, nu vrijwel nooit meer.

[ Bericht 1% gewijzigd door Bart2002 op 21-05-2015 19:00:24 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 21:51:12 #54
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_152837228
Ik ga er eens mee experimenteren. Dank jullie wel!
  donderdag 21 mei 2015 @ 21:59:43 #55
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152837689
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 18:54 schreef Knuck-les het volgende:
Zojuist een flinke hoeveelheid witte asperges op de kop getikt. Wat is nou de lekkerste manier om ze te bereiden? Koken of smoren/bakken?
Schillen en de schillen in 1-2 liter water een half uurtje koken, de schillen er uit halen en uitdrukken. Je hebt nu water wat sterk naar asperges smaakt, net zoveel als aspeges zelf. Hier kan je de asperges in koken. Dit kookwater af laten koelen en invriezen en opnieuw gebruiken. Je kan er ook een heel lekkere aspergesoep mee maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152838248
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 21:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schillen en de schillen in 1-2 liter water een half uurtje koken, de schillen er uit halen en uitdrukken. Je hebt nu water wat sterk naar asperges smaakt, net zoveel als aspeges zelf. Hier kan je de asperges in koken. Dit kookwater af laten koelen en invriezen en opnieuw gebruiken. Je kan er ook een heel lekkere aspergesoep mee maken.
En dit geeft aan hoe je creatief kunt omgaan met het idee dat je asperges niet mag/moet koken omdat ze dan "minstens" de helft van hun smaak verliezen. Soep van maken is sowieso een fijn plan.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 22:46:47 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152840337
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 22:09 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

En dit geeft aan hoe je creatief kunt omgaan met het idee dat je asperges niet mag/moet koken omdat ze dan "minstens" de helft van hun smaak verliezen. Soep van maken is sowieso een fijn plan.
Als je deze "fond" een aantal malen hebt gebruikt, iedere keer weer schillen er in gekookt en daarna asperges er in gekookt verliezen ze niet alleen geen smaak, maar krijgen extra aspergesmaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152840507
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 22:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je deze "fond" een aantal malen hebt gebruikt, iedere keer weer schillen er in gekookt en daarna asperges er in gekookt verliezen ze niet alleen geen smaak, maar krijgen extra aspergesmaak.
Ik weet. Maar het was een stelling uit volgens mij het vorige deel dat je asperges uitsluitend mocht stoven danwel bakken omdat koken een soort heiligschennis was wegens "verlies" van bijna alle smaak. (omg zo zonde!!)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 21 mei 2015 @ 23:20:25 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152841883
quote:
0s.gif Op donderdag 21 mei 2015 22:49 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Ik weet. Maar het was een stelling uit volgens mij het vorige deel dat je asperges uitsluitend mocht stoven danwel bakken omdat koken een soort heiligschennis was wegens "verlies" van bijna alle smaak. (omg zo zonde!!)
Ben weer thuis en ga morgen paar kilo asperges halen, ga er zeker een deel van in boter en wat witte wijn smoren, vond dat een goed idee eens te proberen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_152841950
quote:
1s.gif Op donderdag 21 mei 2015 23:20 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ben weer thuis en ga morgen paar kilo asperges halen, ga er zeker een deel van in boter en wat witte wijn smoren, vond dat een goed idee eens te proberen.
Ik ben op dit soort bereidingen niet tegen, integendeel. Eet alvast smakelijk en we horen wel hoe ie was.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 24 mei 2015 @ 11:08:01 #61
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_152910371
Ik heb geëxperimenteerd met manieren van friet maken.

3 manieren (in kleine hoeveelheden) om te kijken wat nou (voor mij) het lekkerst is.

1. schillen - voorbakken - afbakken
2. schillen - in water leggen - voorbakken - afbakken
3. schillen - in gezouten water leggen - voorbakken - afbakken

Het lekkerst was inderdaad in gezouten water leggen en dan voorbakken en afbakken. De frietjes worden véél knapperiger en ze hebben meer smaak (voor mijn gevoel). Manier 1 en 2 schelen niet veel qua smaak en structuur, maar desalniettemin zijn deze natuurlijk ook reuze lekker!
pi_152914414
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 11:08 schreef TravelRose het volgende:
Ik heb geëxperimenteerd met manieren van friet maken.

3 manieren (in kleine hoeveelheden) om te kijken wat nou (voor mij) het lekkerst is.

1. schillen - voorbakken - afbakken
2. schillen - in water leggen - voorbakken - afbakken
3. schillen - in gezouten water leggen - voorbakken - afbakken

Het lekkerst was inderdaad in gezouten water leggen en dan voorbakken en afbakken. De frietjes worden véél knapperiger en ze hebben meer smaak (voor mijn gevoel). Manier 1 en 2 schelen niet veel qua smaak en structuur, maar desalniettemin zijn deze natuurlijk ook reuze lekker!
De wetenschappelijke aanpak! Waren het wel dezelfde soort aardappels? We moeten streng zijn hè. ;)
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zondag 24 mei 2015 @ 15:00:12 #63
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152915856


Volgens methode 3. Met ook nog een scheutje azijn in het water tegen de acrylamide.
Maar denk dat het resultaat beter was geweest met (iets) kruimige aardappels, dit waren vastkokers.

(ik was bij mijn vader en die was eigenwijs, die besloot het te vragen in de supermarkt en daar zeiden ze "oh, dan moet u vastkokers hebben, mijnheer". Zucht. Liever luisteren naar een 18 jarige troela in een supermarkt dan naar je eigen dochter die al jaren fanatiek bezig is met koken. En dan een dementerende moeder erbij die om de 5 minuten zegt "ga je die frieten helemaal zelf van aardappel maken?!?!? Waarom?!?".En dan zo'n erbij gezicht trekken... Zucht... )
  zondag 24 mei 2015 @ 15:08:17 #64
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_152916096
Het valt niet mee. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zondag 24 mei 2015 @ 15:19:35 #65
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152916477
Het is afzien ja! >:)

Nee hoor, ben irl best een schouderophaler. Er zijn ergere dingen. Bovendien, eigengemaakte frieten zijn altijd lekker, welke aardappel je ook gebruikt.
  User die het meest klaagt 2022 zondag 24 mei 2015 @ 18:13:27 #66
414785 sirdanilot
pi_152921806
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 11:08 schreef TravelRose het volgende:
Ik heb geëxperimenteerd met manieren van friet maken.

3 manieren (in kleine hoeveelheden) om te kijken wat nou (voor mij) het lekkerst is.

1. schillen - voorbakken - afbakken
2. schillen - in water leggen - voorbakken - afbakken
3. schillen - in gezouten water leggen - voorbakken - afbakken

Het lekkerst was inderdaad in gezouten water leggen en dan voorbakken en afbakken. De frietjes worden véél knapperiger en ze hebben meer smaak (voor mijn gevoel). Manier 1 en 2 schelen niet veel qua smaak en structuur, maar desalniettemin zijn deze natuurlijk ook reuze lekker!
Oh goeie ! Ik had het water niet gezouten toen ik het een keer zelf maken en ze waren toch niet zo knapperig, zout erbij dus.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  User die het meest klaagt 2022 zondag 24 mei 2015 @ 18:15:12 #67
414785 sirdanilot
pi_152921852
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 15:00 schreef RobinOok het volgende:
[ afbeelding ]

Volgens methode 3. Met ook nog een scheutje azijn in het water tegen de acrylamide.
Maar denk dat het resultaat beter was geweest met (iets) kruimige aardappels, dit waren vastkokers.

(ik was bij mijn vader en die was eigenwijs, die besloot het te vragen in de supermarkt en daar zeiden ze "oh, dan moet u vastkokers hebben, mijnheer". Zucht. Liever luisteren naar een 18 jarige troela in een supermarkt dan naar je eigen dochter die al jaren fanatiek bezig is met koken. En dan een dementerende moeder erbij die om de 5 minuten zegt "ga je die frieten helemaal zelf van aardappel maken?!?!? Waarom?!?".En dan zo'n erbij gezicht trekken... Zucht... )
Huh zelf friet maken is toch ook weer niet zo raar zelfs in nederland knorrpakjesland? Wordt volgens mij toch best nog af en toe gedaan hoor. Wij deden het in ieder geval vrij vaak.

En ja mensen die dingen vragen aan vakkenvullers in de supermarkt :') die worden helemaal niet opgeleid voor dat soort vragen
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zondag 24 mei 2015 @ 18:28:55 #68
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152922261
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:15 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Huh zelf friet maken is toch ook weer niet zo raar zelfs in nederland knorrpakjesland? Wordt volgens mij toch best nog af en toe gedaan hoor.
Ik denk eerlijk gezegd dat dat tegen zal vallen...

quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:15 schreef sirdanilot het volgende:
Wij deden het in ieder geval vrij vaak.
Deden? Waarom niet doen?
  User die het meest klaagt 2022 zondag 24 mei 2015 @ 18:29:47 #69
414785 sirdanilot
pi_152922280
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:28 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik denk eerlijk gezegd dat dat tegen zal vallen...
Heb best wel eens bij iemand wezen eten die had ook zelf friet gemaakt, heb het toch af en toe wel gehoord hoor

Misschien dat het bij ons in het zuiden anders is dan in holland
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  zondag 24 mei 2015 @ 18:30:45 #70
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_152922313
Ik was in het zuiden. :+
pi_152922624
Het was hier in het diepe zuiden inderdaad vrij gebruikelijk om zelf friet te maken. Maarja, ook hier worden we lui en is thuis bezorging ontdekt. Ik bak altijd zelf friet (met eigen zoervleisj), volgens de triple cooked methode van Heston. Grootste stuikelblok is een goede aardappel vinden, bintjes zijn vrij zeldzaam en de alternatieven niet helemaal wat ze zijn moeten.
  zondag 24 mei 2015 @ 18:41:50 #72
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_152922646
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:15 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Huh zelf friet maken is toch ook weer niet zo raar zelfs in nederland knorrpakjesland? Wordt volgens mij toch best nog af en toe gedaan hoor. Wij deden het in ieder geval vrij vaak.

En ja mensen die dingen vragen aan vakkenvullers in de supermarkt :') die worden helemaal niet opgeleid voor dat soort vragen
Net zo lang vragen tot je hoort wat je wilt horen, dan heb je een excuus, ja maar die en die zei...
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zondag 24 mei 2015 @ 19:23:04 #73
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_152923917
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 18:41 schreef NutKees het volgende:
Het was hier in het diepe zuiden inderdaad vrij gebruikelijk om zelf friet te maken. Maarja, ook hier worden we lui en is thuis bezorging ontdekt. Ik bak altijd zelf friet (met eigen zoervleisj), volgens de triple cooked methode van Heston. Grootste stuikelblok is een goede aardappel vinden, bintjes zijn vrij zeldzaam en de alternatieven niet helemaal wat ze zijn moeten.
Het bintje is kapot gemaakt door milieugekkies die roepen dat een bintje vaak bespoten moet worden. Echter hebben bintje een veel korter groeiseizoen en worden netto even vaak bespoten als een Innovator of een Agria.


Ik heb een aantal rassen gehad om zelf patat van te maken die ik wel lekker vond, namelijk Donald en Vicoria en natuurlijk Bintjes. Echter heb ik ze alle 3 niet uit de super markt maar rechtstreeks van de teler ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_152923991
quote:
1s.gif Op zondag 24 mei 2015 19:23 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Het bintje is kapot gemaakt door milieugekkies die roepen dat een bintje vaak bespoten moet worden. Echter hebben bintje een veel korter groeiseizoen en worden netto even vaak bespoten als een Innovator of een Agria.

Ik heb een aantal rassen gehad om zelf patat van te maken die ik wel lekker vond, namelijk Donald en Vicoria en natuurlijk Bintjes. Echter heb ik ze alle 3 niet uit de super markt maar rechtstreeks van de teler ;)
Hmmm, Victoria heb ik nu liggen, maar ik ben er niet 100% happy mee. Ik geloof dat ik een tijdje terug in België nog een bint heb gevonden bij de Carrefour, maar de soort stond niet op de verpakking. Ik blijf zoeken...
pi_152928889
quote:
0s.gif Op zondag 24 mei 2015 15:00 schreef RobinOok het volgende:
En dan een dementerende moeder erbij die om de 5 minuten zegt "ga je die frieten helemaal zelf van aardappel maken?!?!? Waarom?!?".En dan zo'n erbij gezicht trekken... Zucht... )
Mooi verhaal (en ook triest natuurlijk). Frieten van aardappel maken.. het kan ook te gek.
Dat doet mij denken (en dat heeft er helemaal niets mee te maken) aan het verhaal van de Franse wijnboer op zijn sterfbed. Zijn laatste woorden aan zijn zoons zijn "men maakt wijn ook wel van druiven".
Geheel off-topic. Maar sterkte gewenst.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')