Goede ramen is moeilijk te vinden in Nederland. De meeste tenten worden gerund door Chinezen die er weinig verstand van hebben. Wat niet erg is, aangezien de meeste mensen die ramen bestellen er ook geen verstand van hebben. Wat je meestal krijgt voorgeschoteld is een slap groentesoepje met mie, net iets lekkerder dan een Cup Noodle.
Ik hoorde goede dingen over
Ramen-Ya in Amsterdam, en ben er inmiddels drie keer wezen eten. Tijd voor een review.
Ramen-Ya is vlakbij de Dam gelegen, in een kelder. De tent ziet er hip en netjes uit, beetje designerig met een grote open keuken waar je kunt zien dat ze de ramen noedels vers maken. Ramen-Ya wordt gerund door Chinezen, maar ze zijn er trots op dat ze de kunst van het ramen-maken in Japan hebben geleerd, dit staat tenminste op de menukaart te lezen.
De specialiteit van Ramen-Ya is
Hakata Tonkotsu Ramen, een lokale variant van Ramen uit de Japanse stad Fukuoka. Wat de Ramen bijzonder maakt, is dat de bouillon getrokken wordt uit varkensbotten en erg rijk van smaak is.
Je kunt deze in 3 varianten van smaken krijgen: zout, soja en miso. De smaak is anders, maar het gaat vooral om de volheid van de bouillon. Je kunt de ramen in een “gewone” versie en in een “deluxe” versie bestellen. Het verschil van de deluxe is dat de kwaliteit van de
chashu, een stuk heerlijk mals varkensvlees dat je er altijd bijkrijgt beter (vettiger) is, en dat je er
moyashi bijkrijgt, gepekelde pittige taugé. Tenslotte kun je nog de grote van je portie kiezen. Ga je voor de “ mount fuji” en krijg je die op, dan kom je op de website in de wall of fame.
Naast de ramen kun je ook nog enkele bijgerechten kiezen. Echt Japans is
Gyoza, een soort gevulde vleespasteitjes. Maar ik ga meestal voor de Pork Buns. Een soort klef broodje met een zoet, gegrilde stukje varkensvlees. Dit is echt Chinees en past totaal niet bij Ramen, maar het is heerlijk! Tenslotte moet er bij ramen bier gedronken worden, en je hebt de keuze uit drie Japanse bieren (Sopporo, Asahi en Kirin) en Heineken.
Ik ben tot nu toe altijd voor de Hakata Tonkotsu Ramen Miso Deluxe gegaan. Die is echt heerlijk. Je moet wel echt van (varkens)vlees houden, en van een zwaardere bouillon. Een normale portie is een volledige maaltijd. Ik ben in Fukuoka geweest, en heb daar ramen gegeten en Ramen-Ya evenaart de noedels die ik daar heb gegeten! Het is wel een beetje prijzig voor wat eigenlijk streetfood is (16 euro), en als je aan de bijgerechten begint en het bier lopen de kosten snel op. Maar het is het waard voor een kom goede ramen. Aanrader dus!
Cijfer 9/10.
http://strolie.blogspot.n(...)popular-type-of.html[ Bericht 1% gewijzigd door Aurelius op 19-06-2015 12:17:14 ]