abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 23 juli 2015 @ 09:20:11 #151
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154560127
Arme Philae

Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 24 juli 2015 @ 12:11:53 #152
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_154592712
snel maar eentje bestellen dan op rosettashop.eu
  donderdag 30 juli 2015 @ 20:39:52 #153
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154784814

Photo: View of Churyumov-Gerasimenko from an altitude of 67.4 metres. (DLR German Aerospace Centre)

[ Bericht 98% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 31-07-2015 18:15:29 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154798716
31-07-2015

Philae ontdekt bouwstenen van leven en meer op komeet 67P


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 31 juli 2015 om 08:31 uur

Er zijn organische moleculen op 67P en de komeet is verrassend hard, dat en meer heeft lander Philae ontdekt.

In een speciale editie van het blad Science onthullen wetenschappers – op basis van waarnemingen en metingen van kometenlander Philae – de ware aard van komeet 67P/C-G. Philae deed zijn waarnemingen tijdens zijn zeven uur durende afdaling richting het oppervlak van de komeet en nadat deze op het oppervlak was geland. Die landing verliep nogal hobbelig: Philae landde meerdere malen, waardoor er op meerdere locaties op de komeet metingen werden verricht. Een geluk bij een ongeluk: nu konden onderzoekers de twee plekken waar Philae landde met elkaar vergelijken en nog meer over de komeet te weten komen.

Over Philae

In november 2014 verliet kometenlander Philae het moederschip: ruimtesonde Rosetta. De lander daalde af naar de komeet waar Rosetta toen al enkele maanden omheen cirkelde: 67P/C-G. De landing verliep allesbehalve vlekkeloos. Philae stuiterde over de komeet en landde uiteindelijk op een plek waar deze (te) weinig zonne-energie kon opwekken. Zo’n 64 uur nadat de lander afscheid had genomen van Rosetta ging deze – door een gebrek aan energie – in een winterslaap. Of de lander ooit nog wakker zou worden, was onduidelijk. In juni legde Philae weer even contact met Rosetta, maar sindsdien is er niets meer van de lander vernomen.

De ontdekkingen
Inmiddels is het alweer maanden geleden dat Philae naar 67P/C-G afdaalde en hebben onderzoekers dus ruim de tijd gehad om de door de lander verzamelde gegevens te bestuderen. En wat hebben ze totnogtoe ontdekt? Een overzicht.

1. Organische moleculen
In totaal zijn zestien organische moleculen ontdekt, waaronder vier organische moleculen die nog nooit op een komeet zijn aangetroffen. “Sommige van deze moleculen zijn prebiotische moleculen,” vertelt onderzoeker Stephan Ulamec. “Dat zijn belangrijke stoffen die een rol spelen bij het ontstaan van leven.”

2. 67P/C-G is geen zacht eitje
Zoals gezegd bood de onhandige landing van Philae wetenschappers de mogelijkheid om de plek waar de lander de komeet als eerste raakte (Agilkia genaamd) te vergelijken met de plek waar de lander uiteindelijk neerkwam (Abydos). Het oppervlak van Agilkia blijkt vrij zacht te zijn, terwijl Abydos juist opvallend hard is. “We zijn op een veel harder oppervlak gestuit dan we hadden verwacht,” vertelt onderzoeker Tilman Spohn. Onder een dun laagje stof – slechts enkele centimeters dik – stuitte Philae op poreus, maar hard ijs. “Dit ijs is vergelijkbaar met firn – oude, vaste sneeuw die verdampt en weer opnieuw bevriest – op aarde. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de harde grond op Abydos de grootste verrassing is die de komeet totnogtoe heeft prijsgegeven.” Mogelijk heeft Agilkia ook een hard oppervlak, maar bevindt dat zich op grotere diepte, waardoor Philae het niet heeft gevoeld.


Deze foto maakte Philae op zijn laatste rustplaats: Abydos. Op de voorgrond (onderaan) zie je een antenne van de lander. Deze heeft een diameter van 5 millimeter en is bijna 7 centimeter lang. Afbeelding: ESA / Rosetta / Philae / CIVA.

3. Oppervlaktetemperatuur
Philae heeft op de plaats waar deze geland is ook de temperatuur gemeten. Die ligt tussen de -180 en -140 graden Celsius. “We zijn tenslotte in een donker, koud gebied geland,” benadrukt Spohn. Inmiddels ligt de oppervlaktetemperatuur een stuk hoger, omdat de komeet – sinds deze metingen – de afstand tussen zichzelf en de zon flink verkleind heeft.

Magnetisch veld

Recent werd al duidelijk dat komeet 67P/C-G geen magnetisch veld heeft en ook daarover kun je nu in het blad Science lezen.

4. Wegwaaien zonder wind
Ook suggereren de foto’s dat deeltjes op het oppervlak van de komeet soms ‘opwaaien’. “Wat verrassend is, is dat dit op Churyumov-Gerasimenko gebeurt zonder dat er wind of een atmosfeer is,” vertelt onderzoeker Stefano Mottola. “Dit moet dus veroorzaakt worden door een ander mechanisme.” Mogelijk worden deeltjes door gas dat uit de komeet komt zetten omhoog geblazen om vervolgens weer – veel verder – op de komeet te landen. “De observaties wijzen erop dat materiaal op het oppervlak van de komeet over grote afstanden verplaatst kan worden en dat deze bewegingen worden ingegeven door activiteit van de komeet.”

5. De exacte locatie van Philae
Hoewel nog altijd onbekend is waar Philae nu precies geland is, hebben onderzoekers het gebied waarin de lander vermoedelijk neerkwam iets kunnen verkleinen. Ze gebruikten daartoe foto’s die Philae maakte. Het gebied waarin Philae landde, is nu nog zo’n 21 bij 34 meter groot (zie hieronder).

.
De vermoedelijke locatie van Philae. Afbeelding: ESA / Rosetta / Philae / CONSERT.

6. Het binnenste van de komeet is vrij homogeen
Verder blijkt uit metingen van Philae dat de ‘kop’ van de komeet op een schaal van tientallen meters vrij homogeen is, zo stellen onderzoekers. Ook is dit deel van de komeet heel poreus: het bestaat voor zo’n 75 tot 85 procent uit open ruimte. Bovendien bevat dit deel van de komeet relatief veel ijs.

Betekenis
De bevindingen van Philae – en Rosetta – zijn van grote waarde voor de wetenschap. Kometen worden gezien als ‘tijdcapsules’ uit de periode waarin ons zonnestelsel vorm kreeg en kunnen ons dus meer vertellen over die tijd en de elementen die in die tijd voorhanden waren. Bovendien vermoeden veel onderzoekers dat kometen water en bouwstenen voor leven op planeten af kunnen leveren en zo een bijdrage hebben geleverd aan onze eigen leefbare planeet. Door 67P/C-G van heel dichtbij te bestuderen, willen onderzoekers meer te weten komen over de samenstelling en totstandkoming van de komeet. En uiteindelijk hopen ze ook conclusies te kunnen trekken over de oorsprong van het leven. “Deze eerste metingen uitgevoerd op het oppervlak van een komeet veranderen onze kijk op deze werelden en blijven ons beeld van de geschiedenis van het zonnestelsel vormgeven,” vertelt onderzoeker Jean-Pierre Bibring.

Hoe nu verder?
Op 13 augustus wacht een nieuw hoogtepunt in de Rosetta-missie. De afstand tussen de komeet en de zon is dan het kleinst: ongeveer 186 miljoen kilometer. In aanloop naar dat moment zal de komeet transformeren: de warmte van de zon zorgt ervoor dat bevroren ijs sublimeert en zinkgaten ontstaan. Naar verwachting is de komeet in augustus en september het meest actief. Dat gaat ongetwijfeld mooie plaatjes en een nieuwe schat aan informatie opleveren.

Voor Philae – de lander waar sinds juni niets meer is van vernomen – is dit alles mogelijk slecht nieuws. Wellicht dat de lander het perihelium (het moment waarop de afstand tussen de komeet en de zon het kleinst is) niet overleeft, omdat er op het oppervlak van de komeet zoveel verandert. Gehoopt wordt dan ook dat ESA voor 13 augustus contact weet te leggen met de lander. “We hopen nog steeds dat Philae opnieuw geactiveerd kan worden en zijn avontuur kan voortzetten, meer wetenschappelijke metingen kan verrichten en nieuwe foto’s kan maken die ons laten zien hoe het oppervlak of de positie van de lander veranderd is sinds deze meer dan acht maanden geleden op de komeet landde,” stelt Ulamec.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog vrijdag 31 juli 2015 @ 19:41:48 #156
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_154801063
_O_
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_154801257
Bijzonder interessant verhaal :). En het viel me op dat ik dacht bij het lezen van "8 maanden geleden" is dat alweer zo lang geleden?
Tijd vliegt.
pi_154808050
Heerlijk om te lezen ^O^
pi_155140797
11-08-2015

Perihelium nadert: vuurwerk op Rosetta’s komeet!


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 11 augustus 2015 om 13:26 uur

Overmorgen is de afstand tussen komeet 67P/C-G en de zon het kleinst en dat is nu al merkbaar!

De activiteit op komeet 67P/C-G neemt toe, zo blijkt uit metingen van ruimtesonde Rosetta. Recent – op 29 juli – vond een zeer sterke uitbarsting plaats waarbij zelfs de inkomende zonnewind werd weggeduwd!

Sublimatie
Een komeet wordt ook wel een ‘vieze ijsbal’ genoemd en bestaat uit ijs en stof. Wanneer de afstand tussen de komeet en de zon afneemt, wordt de komeet aan steeds hogere temperaturen blootgesteld. Het resultaat? Het ijs verandert in gas (sublimatie) en dat gas stroomt de ruimte in terwijl het stof met zich meevoert.

Uitbarsting
En dat gebeurde dus ook op 29 juli. De ‘uitbarsting’ (zie afbeelding bovenaan dit artikel) gaat voor nu de boeken in als de krachtigste uitbarsting die onderzoekers tot op heden op de komeet hebben waargenomen. “Het is de helderste jet (straalstroom) die we tot op heden gezien hebben,” vertelt onderzoeker Carsten Güttler. “Normaal gesproken zijn de straalstromen in vergelijking met de kern van de komeet niet zo helder en moeten we met het contrast spelen om ze zichtbaar te maken, maar deze straalstroom is helderder dan de kern.” Naar schatting haastte materie in de straalstroom zich met een snelheid van minstens 10 meter per seconde van de komeet vandaan.

.
De komeet op 6 augustus 2014 (links) en op 6 augustus 2015 (rechts). Afbeelding: ESA / Rosetta / NavCam.

Atmosfeer
Wat de onderzoekers verder opviel, is dat de samenstelling van de atmosfeer van de komeet kort na deze uitbarsting veranderde. Zo nam de hoeveelheid koolstofdioxide sterk toe, net als de hoeveelheid methaan (deze werd verviervoudigd) en waterstofsulfide (deze verzevenvoudigde). Ook namen de onderzoekers sporen van zware organische materialen waar. “Hoewel het verleidelijk is om te denken dat we materiaal detecteren dat van onder het oppervlak van de komeet bevrijd is, is het nog te vroeg om te stellen dat dat het geval is,” vertelt onderzoeker Kathrin Altwegg.

Perihelium
Momenteel bedraagt de afstand tussen de komeet en de zon zo’n 186.025.486 kilometer. De komeet haast zich met een snelheid van 34,21 kilometer per seconde voort en zal op 13 augustus het dichtst bij de zon in de buurt komen. De afstand tussen de zon en de komeet bedraagt dan zo’n 186 miljoen kilometer. Naar verwachting zal de activiteit van de komeet in de weken na het perihelium sterk toenemen.

Rosetta werd begin maart 2004 gelanceerd en arriveerde 6 augustus 2014 bij komeet 67P/C-G. Op 12 november 2014 zette Rosetta een lander op het oppervlak van de komeet: Philae. De lander is inmiddels niet meer actief. Lang hoopte ESA de lander nog aan de praat te kunnen krijgen, maar nu het perihelium met rasse schreden nadert, lijkt die kans verkeken. De lander draait namelijk op zonne-energie en na het perihelium wordt de afstand tussen de komeet en de zon groter en vangt de lander dus ook weer minder zonne-energie. Bovendien is de kans groot dat activiteit op de komeet ervoor zorgt dat Philae beschadigd raakt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 13 augustus 2015 @ 16:48:20 #160
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_155182637
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  donderdag 13 augustus 2015 @ 16:50:52 #161
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_155182716
Ik geloof dat het nu wel tijd is voor een hollywoodredding. Dat Philae zo onder de modder vandaan komt net als Nestor in de ongelooflijke reis.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_156189793
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_156210512
Comet surface changes before Rosetta’s eyes
quote:

Sequence of ten images showing changes in the Imhotep region on Comet 67P/C-G. The images were taken with the OSIRIS narrow-angle camera on Rosetta between 24 May and 11 July 2015. The individual images are also available separately. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


We had been closely monitoring the Imhotep region since August 2014, and as late as May 2015, we had detected no changes down to scales of a tenth of a metre,” comments Olivier Groussin, an astronomer at the Laboratoire d'Astrophysique de Marseille, France, OSIRIS Co-Investigator and lead author of the study.

“Then one morning we noticed that something new had happened: the surface of Imhotep had started to change dramatically. The changes kept going on for quite a while.”

First evidence for a new, roughly round feature in Imhotep was seen in an image taken with Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera on 3 June. Subsequent images later in June showed this feature growing in size, and being joined by a second round feature. By 2 July, they had reached diameters of roughly 220 m and 140 m, respectively, and another new feature began to appear.

By the time of the last image used in this study, taken on 11 July, these three features had merged into one larger region and yet another two features had appeared.


Same sequence as above, with indication of dates and location of the morphological changes. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


These spectacular changes are proceeding extremely rapidly, with the rims of the features expanding by a few tens of centimetres per hour. This highlights the complexity of the physical processes involved,” adds Olivier.

The sublimation of volatile species is clearly an important factor, as colour images of this region reveal the signature of exposed ice on some of the rims of the newly-formed surface features. The rapid rate of expansion is unexpected, however: models of sunlight-driven sublimation would predict erosion rates of just a few centimetres per hour, and thus the scientists believe that additional mechanisms are required to explain the observations.

A simple possibility is that the surface material is very weak, allowing for more rapid erosion, but it is also possible that the crystallisation of amorphous ice or the destabilisation of so-called ‘clathrates’ (a lattice of one kind of molecule containing other molecules) could liberate energy and thus drive the expansion of the features at faster speeds.


Colour images of the Imhotep region on Comet 67P/C-G, taken with the OSIRIS narrow-angle camera on Rosetta on 18 June (upper row), 2 July (middle row) and 11 July 2015 (lower row). The first column shows images taken in the orange filter (649 nanometres); the second column shows the ratio between images taken with the blue filter (481 nanometres) and the orange filter for the 18 June and 2 July images, and the ratio between images taken with the blue and the red (701 nanometres) filters for the 11 July image; the third column shows a composite obtained by combining the images in the previous two columns. The yellow arrows indicate some of the new features that were detected on Imhotep. These colour images show that some patches on the surface of the comet reflect orange/red light less effectively and blue light more effectively than their surroundings. They appear as white in the central column, where the colour ratio is shown. This indicates the presence of frozen water ice at or just below the surface of these patches. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


The erosion could be accompanied by increased rates of gas outflow, including H2O, CO2, or CO. The scientists also searched in OSIRIS images for evidence of increased dust rising from Imhotep as the surface morphology evolved, but did not find any.

While it is unlikely that many small (micron-sized) dust particles were released as the features formed and expanded, it is possible that the same amount of mass was released in a smaller number of larger (millimetre-sized) particles, which would produce less reflected light and thus be harder to detect with OSIRIS.

In addition, a significant fraction of the dust released may have immediately fallen back to the surface, accumulating at the base of the expanding rims.


Activity seen above the Imhotep region with the OSIRIS narrow-angle camera on Rosetta on 23 May 2015 (left), before significant morphological changes were seen in this region, and on 23 June 2015 (right), after the changes had begun to appear. (Times are in UT.) The positions of the first two new features that were seen in Imhotep are marked with A and B. The white arrows indicate the direction along which an increase of activity would have been seen in the case of jets lifting from the newly arisen features. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA


Although the scientists were initially surprised to see such significant changes taking place on smooth terrains such as those seen in Imhotep, the location of this region close to the comet’s equator guarantees that it receives large amounts of sunlight.

“We are looking forward to combining our OSIRIS observations with data from other instruments on Rosetta, to piece together the origin of these curious features,” concludes Olivier.

<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_156322732
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_156343164
23-09-2015

IJzige dag-nachtcyclus ontdekt op Rosetta-komeet


Rosetta-opname van komeet 67P. De eerste ‘activiteit’ in de vorm van stoffonteinen was te zien in de ‘hals’ van de komeet. (ESA/Rosetta/Navcam/Bob King)

Europese komeetonderzoekers publiceren deze week in Nature nieuwe resultaten van de komeetverkenner Rosetta, die al bijna een jaar een baan beschrijft rond de kleine, ijzige kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Uit de metingen blijkt dat het bevroren oppervlak van de komeet een bijzondere dag-nachtcyclus vertoont. De waarnemingen zijn vorig najaar gedaan, nog vóór de aankomst van Rosetta, en hebben betrekking op een actief gebied in de smalle 'hals' van de komeetkern.

Het blijkt dat een dunne laag oppervlakte-ijs sublimeert (van bevroren vorm direct overgaat in gasvorm) wanneer het betreffende deel van de komeet door de zon wordt beschenen. Infraroodwaarnemingen laten zien dat er geen oppervlakteijs meer aanwezig is wanneer hetzelfde gebied zich in de schaduw bevindt (de rotatieperiode van komeet 67P bedraagt ongeveer twaalf uur). Het materiaal onder het oppervlak is dan echter nog niet helemaal afgekoeld, waardoor het ijs op enige diepte ook dan nog sublimeert en zich in de vorm van waterdamp een weg naar buiten baant door het poreuze komeetmateriaal. Eenmaal aan het oppervlak aangekomen, waar de (nacht-)temperatuur veel lager is, zet die waterdamp zich weer af in de vorm van ijskristallen. Zo ontstaat tijdens de ca. zes uur durende komeetnacht weer een nieuw dun laagje oppervlakte-ijs, en begint de cyclus weer van voren af aan.

Uit de metingen volgt ook dat het bestudeerde deel van het komeetoppervlak, tot een diepte van enkele centimeters, voor ca. 10 tot 15 procent uit waterijs bestaat.

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 24-09-2015 12:00:58 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 24 september 2015 @ 10:17:21 #166
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_156344432
leuk dat het bericht al in de toekomst staat :D
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 24 september 2015 @ 10:25:27 #167
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_156344606
Maar zo'n komeet draait toch honderden miljoenen jaren lang om de zon. Is het dan niet zo dat hij op een zeker moment 'op' is? Net als een ijsje wat steeds smelt? Of groeit hij weer aan wanneer hij zich ver van de zon bevind, door het 'opvegen' van water en stof in de buitenste regionen van het zonnenstelsel?
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_156346557
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2015 10:17 schreef Maanvis het volgende:
leuk dat het bericht al in de toekomst staat :D
oops, nu heb ik mijn timetravelingskills verraden, lol, even terug naar t heden reizen ;)

(aangepast)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156346603
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2015 08:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-09-2015

IJzige dag-nachtcyclus ontdekt op Rosetta-komeet

[ afbeelding ]
Rosetta-opname van komeet 67P. De eerste ‘activiteit’ in de vorm van stoffonteinen was te zien in de ‘hals’ van de komeet. (ESA/Rosetta/Navcam/Bob King)

Europese komeetonderzoekers publiceren deze week in Nature nieuwe resultaten van de komeetverkenner Rosetta, die al bijna een jaar een baan beschrijft rond de kleine, ijzige kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Uit de metingen blijkt dat het bevroren oppervlak van de komeet een bijzondere dag-nachtcyclus vertoont. De waarnemingen zijn vorig najaar gedaan, nog vóór de aankomst van Rosetta, en hebben betrekking op een actief gebied in de smalle 'hals' van de komeetkern.

Het blijkt dat een dunne laag oppervlakte-ijs sublimeert (van bevroren vorm direct overgaat in gasvorm) wanneer het betreffende deel van de komeet door de zon wordt beschenen. Infraroodwaarnemingen laten zien dat er geen oppervlakteijs meer aanwezig is wanneer hetzelfde gebied zich in de schaduw bevindt (de rotatieperiode van komeet 67P bedraagt ongeveer twaalf uur). Het materiaal onder het oppervlak is dan echter nog niet helemaal afgekoeld, waardoor het ijs op enige diepte ook dan nog sublimeert en zich in de vorm van waterdamp een weg naar buiten baant door het poreuze komeetmateriaal. Eenmaal aan het oppervlak aangekomen, waar de (nacht-)temperatuur veel lager is, zet die waterdamp zich weer af in de vorm van ijskristallen. Zo ontstaat tijdens de ca. zes uur durende komeetnacht weer een nieuw dun laagje oppervlakte-ijs, en begint de cyclus weer van voren af aan.

Uit de metingen volgt ook dat het bestudeerde deel van het komeetoppervlak, tot een diepte van enkele centimeters, voor ca. 10 tot 15 procent uit waterijs bestaat.

(allesoversterrenkunde)
Rosetta vindt bewijs van watercyclus op komeet 67P



.
De watercyclus op 67P. Klik hier om een vergrote foto te zien.

(scientias.nl)

[ Bericht 70% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 24-09-2015 12:12:14 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156346707
quote:
0s.gif Op donderdag 24 september 2015 10:25 schreef LXIV het volgende:
Maar zo'n komeet draait toch honderden miljoenen jaren lang om de zon. Is het dan niet zo dat hij op een zeker moment 'op' is? Net als een ijsje wat steeds smelt? Of groeit hij weer aan wanneer hij zich ver van de zon bevind, door het 'opvegen' van water en stof in de buitenste regionen van het zonnenstelsel?
Dat klopt, een komeet kan niet eeuwig rond de zon blijven draaien. Op een gegeven moment is ie op. De duur hangt af van de afstand tot de zon en de grootte van de komeet, Er is natuurlijk ook nog de kans.op een gebeurtenis waardoor de baan van de komeet wijzigt en bijvoorbeeld in de zon stort.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156387921
Volgend weekend is de open dag van Estec bij ESA in Noordwijk. Is iemand daar wel eens geweest? Is dat de moeite waard?
gr gr
pi_156394253
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 september 2015 23:14 schreef Quyxz_ het volgende:
Volgend weekend is de open dag van Estec bij ESA in Noordwijk. Is iemand daar wel eens geweest? Is dat de moeite waard?
Nog nooit geweest, maar lijkt me zeker de moeite waard.

Leer alles over ruimtevaart en bekende astronauten zoals André Kuipers bij Space Expo in Noordwijk. Spacy en interactief...

Je wordt meegenomen op een reis langs verre planeten en prachtige Melkwegstelsels. In de tentoonstelling maak je op leuke wijze kennis met ruimtevaart in al haar facetten. Naast de rijke historie toont Space Expo ook de toepassingen én de techniek achter de ruimtevaart.

De Space Train brengt je naar ESTEC, de grootste vestiging van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Tijdens de rondleiding bezoek je onder andere de testfaciliteiten voor satellieten en het informatiecentrum voor het International Space Station (ISS). De Space Train rijdt in het weekend en in schoolvakanties.

http://www.space-expo.nl/

Bovendien is er meer te doen volgend weekend


Wetenschapsweekend bij Cosmos Sterrenwacht in Lattrop

[imghttp://www.tubantia.nl/po(...)00/image-5272550.jpg[/img]
Uitleg over de telescoop bij Cosmos Sterrenwacht ©Reinier van Willigen

LATTROP - In het kader van het Weekend van de Wetenschap organiseert de Cosmos sterrenwacht in Lattrop op zaterdag 3 oktober een Super Sterrenkijkavond en op zondag 4 oktober een wetenschapsdag voor kinderen en volwassenen.


Medewerker Pieter Boom geeft zaterdagavond een lezing over kometen, vallende sterren en hun invloed op de aarde. Ook de mogelijk gevaarlijke objecten die op aarde kunnen inslaan worden behandeld. Daarnaast legt hij de laatste resultaten van de Philea lander op Komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko uit.

Proefjes voor kinderen, lezingen voor volwassenen
De wetenschapsdag op zondag wordt in samenwerking met Twente Academy Young van Universiteit Twente georganiseerd. Kinderen gaan als echte wetenschappers aan de slag met allerlei proefjes en maken onder andere kompassen, spectroscopen en een eigen sterrenbeeld.

Voor volwassenen zijn er vier lezingen van sterrenkundigen over onder andere de Big Bang en de zoektocht naar de snelheid van het licht.

Planetarium en telescoop
Op beide dagen kan er in het planetarium rondgekeken worden. Een bezoek aan de Sterrenwacht wordt natuurlijk afgesloten met een blik door de grote telescoop.

Er gelden reguliere toegangsprijzen. Aanmelden is niet nodig.

(Tubantia)

[ Bericht 38% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 26-09-2015 09:39:00 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156394268
25-09-2015

Rosetta detecteert argon bij komeet 67P


Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko op 14 maart 2015. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

De Europese komeetverkenner Rosetta heeft het edelgas argon aangetroffen in de zogeheten coma van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko - de ijle 'dampkring' van de komeet, die bestaat uit materiaal dat van het oppervlak is verdampt onder invloed van de zonnewarmte.

Nooit eerder is argon gedetecteerd bij een komeet. Uit de metingen konden onderzoekers van de Universiteit van Bern afleiden wat de relatieve verhouding is tussen de hoeveelheden argon en water in de komeet. Die verhouding blijkt veel groter te zijn dan de argon/water-verhouding op aarde. Dat wijst er (opnieuw) op dat het water op onze planeet niet voornamelijk afkomstig is van kometen zoals 67P/Churyumov-Gerasimenko. Als dat wél het geval was, zou de dampkring van de aarde veel meer argon bevatten.

Eerder bleek uit Rosetta-metingen aan het deuteriumgehalte van 67P al dat kometen waarschijnlijk niet de belangrijkste leveranciers zijn geweest van het aardse oceaanwater. De nieuwe metingen, vorig najaar verricht door het ROSINA-instrument van Rosetta, zijn gepubliceerd in Science Advances. (GS) -

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156524046
Enjoy 772 NAVCAM images just added to the archive image browser
– including Rosetta's close flyby of 67P/C-G in February!
http://imagearchives.esac.esa.int/index.php?/category/69



Bron: https://www.facebook.com/RosettaMission?fref=nf
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_156566865
01-10-2015

Eerste blik op donkere zuidpool van Rosetta-komeet


Foto van het koude, donkere zuidpoolgebied van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. (ESA/Rosetta/MPS)

Metingen aan de donkere, koude zuidpool van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko doen vermoeden dat het materiaal dicht onder het oppervlak van dat gebied grotendeels uit ijs bestaat. Door de onregelmatige vorm en de merkwaardige seizoenen van de komeet is het zuidpoolgebied een paar jaar lang niet door de zon beschenen geweest.

De camera's van de Europese komeetverkenner Rosetta, die in de zomer van 2014 bij de komeet aankwam, konden er dan ook geen foto's van maken. De temperatuur was zelfs zo laag dat ook het infraroodinstrument van Rosetta geen metingen kon doen. Met het Microwave Instrument for the Rosetta Orbiter (MIRO) lukte dat echter wel: ook bij zeer lage temperaturen wordt een klein beetje microgolfstraling uitgezonden.

Metingen met MIRO, verricht tussen augustus en oktober 2014, wijzen nu uit dat het zuidpoolmateriaal vlak onder het oppervlak vrijwel transparant is voor microgolfstraling, en dus vermoedelijk grotendeels bestaat uit stijf bevroren water of uit bevroren kooldioxide. De nieuwe metingen worden binnenkort gepubliceerd in Astronomy & Astrophysics. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')