abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_151914417


deel 1

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7

W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

deel 9

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #9

deel 10

W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #10



deel 11
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #11



De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

quote:
2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”


Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden

In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting

“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES

De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”



Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was de sonde klaar voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.







(en inmiddels weten we dat Philae is geland)

*O*



12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'

Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd

Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.

Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..

Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.





gifje van de NAVCAM capture van de 1e landing








The likely position of Philae in a visualisation of a topographic modeling of the comet's surface. Credits: ESA/Rosetta/Philae/CNES/FD


Het geluid van de landing


Persconferentie Dag 1

Op 13-11-2014 werd om 14:00 uur (Nederlandse tijd) door de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie gehouden waar duidelijk werd dat Philae met slechts twee van zijn drie poten op vaste grond staat. De derde hangt los over een rots heen in het vacuüm van de ruimte. De lander is dus niet goed verankerd. Dat betekent dat de missieleiding zeer voorzichtig moet opereren, bijvoorbeeld met de boor waarmee Philae monsters van de komeet zou moeten

De plaats waar het ruimtevaartuig nu staat, is omringd door onregelmatig terrein dat het zonlicht weghoudt. Aan één kant rijst zelfs een steile rotswand op, blijkt uit de eerste foto's die Philae heeft verstuurd.

De gegevens wijzen erop dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.



Persconferentie Dag 2, 14-11-2014

De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken

Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.

Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.



Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News

Update 15-11-2014

Rond middernacht was er opnieuw contact met Philae.

Ze hebben de lander 35 graden weten te draaien in de hoop om meer zonne-energie op te vangen.

Verder werd bekend dat Philae alle wetenschappelijke taken heeft kunnen volbrengen. In totaal 56 uur non stop wetenschappelijke metingen verrichten!

Rond 01:00 uur werd duidelijk dat de batterijen bijna hun limiet hadden bereikt en alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakel,.dan is Philae in slaapstand gebracht en zit deel 1 erop. Maar het is nog niet voorbij!

Als het draaien van de lander niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR. Vooral het verzenden van data vreet energie en die was bijna op. Er werd dan ook niet verwacht dat er vandaag nog voldoende energie zou zijn.

Sweat dreams Philae!













De komende maanden zou Philae met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen.



18-11-2014
Philae ontdekt organische moleculen op ‘keiharde’ komeet. Die conclusie trekken onderzoekers nadat ze de gegevens die Philae verzamelde kort voor hij in slaap viel, hebben geanalyseerd

Sinds Philae Rosetta verliet, heeft de sonde al enige manoeuvres uitgevoerd om zo in een baan te belanden van waaruit de elf wetenschappelijke instrumenten aan boord van Rosetta optimaal aan de slag kunnen. En daarmee wordt de baan van Rosetta voor het eerst sinds de aankomst bij 67P gedicteerd door de missiedoelen van Rosetta in plaats van de behoeften van Philae.

Over het oppervlak van 67P/Churyumov-Gerasimenko weten we bijvoorbeeld dat het uit een zachte, zanderige laag van ongeveer 15 tot 20 centimer dik bestaat.


Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko komt iedere dag dichter bij de zon in de buurt, waardoor er steeds meer activiteit plaatsvindt. Zo warmt de komeet op, waardoor ijs op het oppervlak begint te sublimeren. Op een nieuwe foto van de Rosetta-ruimtesonde is goed te zien dat de komeet gas- en stofdeeltjes loslaat. De foto is gemaakt op 20 november



11 december 2014 - Rosetta results: Comets 'did not bring water to Earth'





5 januari 2015 - Niemand weet waar komeetlander Philae is

Het Europees Ruimteagentschap (ESA) is de Philae kwijt. Dat meldt BBC. In november landde de verkenner van ruimtesonde Rosetta met succes op een komeet. Door een gebrek aan zonlicht verloor Philae echter al snel alle contact met planeet aarde



17 december 2014 - Live Stream



Met het COSIMA instrument van Rosetta zijn ca. 2000 stofdeeltjes van 67P gevangen. Hierboven een foto van één van die stofdeeltjes.*

De persconferentie is hieronder terug te kijken


26 januari 2015 - Rosetta ziet hoe komeet 67P zijn stoffig imago afschudt
http://www.allesoversterr(...)d35ac6aa63ca1212.jpg

De stofdeeltjes die de Europese ruimtesonde Rosetta tot nu toe heeft opgevangen van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zijn poreus en 'pluizig'. Ze zijn relatief rijk aan natrium en ze bevatten nauwelijks ijs. Daarmee lijken ze veel op de microscopische interplanetaire stofdeeltjes die continu vanuit de ruimte op het aardoppervlak neerdwarrelen - ook die zijn grotendeels afkomstig van kometen.





Het eerste kleurenbeeld van komeet 67P


De foto wordt op 18 december officieel voorgesteld op een conferentie van de non-profitorganisatie die meer dan 40.000 geofysici verenigt.
De foto werd gemaakt door de OSIRIS-camera van Rosetta, die beelden schiet met verschillende filters. Het beeld is samengesteld uit drie foto's, die genomen werden met een rode, een groene en een blauwe filter.



11 februari 2015 - Impressive new perspective on #67P from 124 km (taken on 6 Feb)





14 februari 2015 - Rosetta levert eerste foto’s van scheervlucht af: wauw!

Op Valentijnsdag dook Rosetta vastberaden op komeet 67P/C-G af. De afstand tussen de twee werd tot zo’n zes kilometer verkleind!




Een foto van de scheervlucht



3 maart 2015 - Rosetta fotografeert eigen schaduw op komeet





13 maart 2015 - Rosetta-komeet heeft ijzige ‘nek’



‘Aangedikte’ kleurenopname van de ‘nek’ van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De blauwachtige tint van het gebied wijst op aanwezigheid van oppervlakte-ijs. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)



The image offers a stunning view on the row of 'boulders' lying in the Hapi region on the comet's neck. A small portion of the Ma'at region on the smaller 'head' lobe of the comet is visible in the top-right corner, casting a shadow down the lower right side.



17 maart 2015 Mysterieuze windsporen op komeet mogelijk verklaard
Wetenschappers van de Rosettamissie hebben mogelijk het raadsel van de windsporen op de komeet 67P ontrafeld. Op de komeet lijkt stof over het oppervlak geblazen te worden - een verrassende ontdekking op een windvrij hemellichaam. Het onderzoeksteam komt nu met een hypothese waarbij geen wind meespeelt.

Het gaat om een sprongsgewijze verplaatsing van deeltjes, die ontstaat wanneer fragmenten van de komeet op het oppervlak neervallen. "De neergestorte deeltjes slaan stuk op het oppervlak", legde Mottola uit, "en zo worden ook andere deeltjes van hun oorspronkelijke locatie weggeworpen."

.
.
19 maart 2015 - Moleculaire stikstof gedetecteerd in ‘Rosetta-komeet’
De Europese ruimtesonde Rosetta heeft voor het eerst moleculaire stikstof gedetecteerd in een komeet (Science, 20 maart). Tot nu toe waren alleen verbindingen van stikstof met andere elementen in kometen waargenomen.

.
.
23 maart 2015
Rosetta heeft acht dagen lang gezocht naar een signaal van lander Philae. Maar Philae zwijgt in alle talen, zo melden onderzoekers nu. Onduidelijk is nog wanneer Rosetta haar oor opnieuw te luisteren zal leggen.
Het is nu wachten op het moment waarop Rosetta zich opnieuw in een baan bevindt van waaruit deze contact kan leggen met Philae. Onduidelijk is nog wanneer dat moment aanbreekt. Maar onderzoekers hebben goede hoop dat ze – wanneer Rosetta opnieuw contact probeert te leggen met Philae – een reactie zullen krijgen. Hoe dichter de komeet bij de zon komt, hoe waarschijnlijker het wordt dat Philae wakker is. Tegen de zomer hopen onderzoekers sowieso meer te weten.
.
.

3 april 2015

Even leek het er op dat de missie van sonde Rosetta ten einde was. Maar het slimme ruimtevaartuig wist zichzelf knap te redden

Komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko laat zo veel gruis los, dat de sensoren van Rosetta verstopt raakten. Daarbij ging het vooral over een systeem waarmee de sonde naar de sterren ‘kijkt’ om te kunnen navigeren. De angst was dat de sonde daardoor helemaal zou uitvallen.
Maar geheel zelfstandig deed Rosetta iets verstandigs, ze nam afstand van de komeet, waardoor het stof niet meer op de lens viel. Na verloop van tijd floepte de sensor weer aan, waardoor de sonde haar weg kan vervolgen, nu op ongeveer 100 kilometer van de komeet.



comet activity 31 January - 25 March 2015

.
.
21 april 2015
Voor het eerst heeft ruimtesonde Rosetta een stofstroom die zich van het oppervlak van komeet 67P/C-G weghaast, zien ontstaan. De observatie kan ons meer inzicht geven in de activiteit van de komeet.

De geboorte van een stofstroom. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA



Een fantastische animatie van de missie tot nu toe! (maart 2015)
.
.
De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."







De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.
.

.
Deze pagina geeft de huidige positie van Rosetta:
http://www.livecometdata.com/rosetta-spacecraft-mission/
.

.
Recente Close up foto's


Op deze foto zie je een oppervlaktekenmerk dat ESA aanduidt als 'goosebumps', oftewel kippenvel. Oppervlaktekenmerken zoals deze zijn onder meer te vinden op heel steile hellingen. Hoe ze ontstaan is nog onduidelijk. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.



Op deze foto zien we een deel van een enorme scheur die door de ‘nek’ van komeet 67P/C-G loopt. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.





Een close-up van - opnieuw - de 'nek' van 67P/C-G. Je ziet hier goed dat de nek gekenmerkt wordt door een 'glad huidje' en omringd wordt door steile kliffen. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.



In het stof dat komeet 67P/C-G bedekt, ontstaan duin-achtige structuren. Mogelijk doordat het stof door gas uit de komeet in beweging wordt gebracht. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA




Een aantal foto's uit het eerste topic











Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
.
.


.

.

Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

.

.



.

.







.

.

een paar foto's van de landing









.

http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

hier staat nog een hele collectie van foto's

https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/

.

.


.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden



gerelateerde topics

W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)

W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10

W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet

W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde

W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2

W&T / Het Astronomie Topic #9

W&T / Astronomie in de Achtertuin #3

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-04-2015 08:31:34 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151914436
Comet 67P/C-G looking stunningly active from 170km on 15 April - ?#?CometWatch?


[ Bericht 80% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 22-04-2015 09:52:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151915823
Published on Apr 9, 2015
TED talk: Fred Jansen: How to land on a comet
As manager of the Rosetta mission, Fred Jansen was responsible for the successful 2014 landing of a probe on the comet known as 67P/Churyumov-Gerasimenko. In this fascinating and funny talk, Jansen reveals some of the intricate calculations that went into landing the Philae probe on a comet 500 million kilometers from Earth -- and shares some incredible photographs taken along the way.
.

.
Published on Apr 16, 2015
This stunning animation shows us the solar system formation in all its glory.
Data provided by Rosetta Mission
.
.
Published on Apr 21, 2015
Rosetta mission: listen to sound of Philae landing on comet ...
www.telegraph.co.uk > News > Science > Science News
Nov 21, 2014 - Scientists have released the sound of the Rosetta probe Philae touching down on comet 67p Churyumov-Gerisamenko.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151920615
Die OP!

Ik denk niet dat ik dit topic op mijn mobiel ga openen. :P
gr gr
pi_152451508
ROSETTA SPACECRAFT BEGINS TO LISTEN OUT FOR PHILAE CONTACT

Spacecraft’s receivers activated early on Friday in the hope that probe will make contact during increased exposure to sunlight over coming months


Rosetta’s lander, Philae, went into hibernation after touching down in the shadow of a cliff. Until mid-August it is possible that exposure to sunlight will recharge its batteries. Photograph: ESA/AP

http://www.theguardian.co(...)philae-contact#img-1
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
  Moderator / Redactie Sport / Weblog maandag 11 mei 2015 @ 19:57:46 #6
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_152500369
spannend
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_152520792
Ik weet nog toen die sonde op de Saturnusmaan Titan lande en de eerste oranjekleurige foto's van zijn oppervlakte stuurde naar de Aarde. Zo'n gevoel had ik ook bij deze komeet Lander. Binnenkort is Pluto aan de beurt. Kan niet wachten.
  dinsdag 12 mei 2015 @ 14:01:35 #8
379282 Woods
Ich Bin Ein Berliner
pi_152522798
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 mei 2015 13:00 schreef Elzies het volgende:
Ik weet nog toen die sonde op de Saturnusmaan Titan lande en de eerste oranjekleurige foto's van zijn oppervlakte stuurde naar de Aarde. Zo'n gevoel had ik ook bij deze komeet Lander. Binnenkort is Pluto aan de beurt. Kan niet wachten.
Ben ik ook wel benieuwd naar wat ze in relatief korte tijd aan beeldmateriaal kunnen schieten.
woensdag 6 mei 2015 17:54 schreef Libertarisch het volgende:
Helaas pindakaas dan, het leven is hard. Je kunt niet iedereen blijven begeleiden alsof het kinderen zijn, je zult het zelf moeten doen.
pi_152529786
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 mei 2015 13:00 schreef Elzies het volgende:
Ik weet nog toen die sonde op de Saturnusmaan Titan lande en de eerste oranjekleurige foto's van zijn oppervlakte stuurde naar de Aarde. Zo'n gevoel had ik ook bij deze komeet Lander. Binnenkort is Pluto aan de beurt. Kan niet wachten.
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 mei 2015 14:01 schreef Woods het volgende:

[..]

Ben ik ook wel benieuwd naar wat ze in relatief korte tijd aan beeldmateriaal kunnen schieten.
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152549741
Bedankt voor de aanvulling.
pi_152620309
quote:
0s.gif Op woensdag 13 mei 2015 05:55 schreef Elzies het volgende:
Bedankt voor de aanvulling.
Die staat in de OP onderaan hoor. Neem maar eens een kijkje :)
er staan ook links naar topics over de Marsmissies, de Dawn missie, Hayabusa missie, ....
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152720026
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  maandag 18 mei 2015 @ 19:58:44 #13
28033 Pek
je moet wat
pi_152724342
quote:
10s.gif Op woensdag 22 april 2015 12:34 schreef Quyxz_ het volgende:
Die OP!

Ik denk niet dat ik dit topic op mijn mobiel ga openen. :P
Op de PC thuis met 24" scherm krijg ik al kramp in m'n vinger van het scrollen :P
Kudos, EFM ;)
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_152745694
quote:
10s.gif Op maandag 18 mei 2015 19:58 schreef Pek het volgende:

[..]

Op de PC thuis met 24" scherm krijg ik al kramp in m'n vinger van het scrollen :P
Kudos, EFM ;)
sorry, haha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152745723
quote:
18-05-2015

Ruimtesonde Rosetta ontdekt wankel rotsblok op komeet Max-Planck-Institut für



67P/Churyumov-Gerasimenko: een dertig meter grote ‘schommelsteen’. Het wankele brok gesteente maakt deel uit van een opvallende formatie van drie rotsblokken. Soortgelijke geologische formaties worden ook op aarde aangetroffen. Schommelstenen staan met slechts een klein deel van hun oppervlak in contact met de ondergrond en lijken op elk moment om te kunnen vallen.

Vaak zijn zulke stenen aangevoerd door gletsjers, in andere gevallen zijn ze gevormd door de eroderende werking van wind en water. Hoe de schommelsteen op komeet ’67P’ is ontstaan, is onduidelijk. Mogelijk is ook op het oppervlak van dit kleine, ijzige hemellichaam sprake van transportprocessen.

De activiteit van de komeet kan ervoor zorgen dat rotsblokken in beweging komen en elders terechtkomen. De wetenschappers zullen de wankele steen de komende tijd goed in de gaten houden.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153105685
28-05-2015

Tweelobbige kometen zijn door rustige botsingen ontstaan


Zo zou komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko kunnen zijn ontstaan. (M. Jutzi, E. Asphaug/Science Express)

Veel kometen, zoals de Rosetta-komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, vertonen een gelaagde structuur en een tweelobbige vorm. Computersimulaties van wetenschappers van de universiteit van Bern geven daar een verklaring voor. Zulke kometen zouden het resultaat zijn van ‘zachte’ botsingen en samensmeltingen (Science Express, 28 mei).

De computersimulaties laten zien wat er gebeurt als twee ijsachtige, bolvormige objecten met een middellijn van ongeveer een kilometer met ‘fietssnelheid’ tegen elkaar botsen. In eerste instantie ketsen ze van elkaar af, waarbij materiaal van de kleinere van de twee op de grotere achterblijft. Maar hun onderlinge zwaartekracht zorgt ervoor dat de twee objecten binnen een dag opnieuw met elkaar in aanraking komen en tot één geheel fuseren. Het resultaat is een object dat opmerkelijke overeenkomsten vertoont met komeet ’67P’.

Het computermodel kan ook de geringe dichtheid van zulke kometen goed verklaren. De snelheid waarmee de oorspronkelijke brokstukken tegen elkaar botsen is dermate gering dat het materiaal waaruit ze bestaan niet hard wordt samengedrukt. Volgens de wetenschappers geeft het nagebootste proces een goed beeld van de beginfase van de vorming van planeten.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  User die je het meest gemist hebt 2022 zaterdag 30 mei 2015 @ 17:32:22 #17
78918 SeLang
Black swans matter
pi_153105749
Dat ding gaat niet meer wakker worden -O-
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_153409039
02-06-2015

Oorsprong komeetdampkring opgehelderd


Deze foto van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is op 22 november 2014 gemaakt door de Europese ruimtesonde Rosetta. De kern is opzettelijk overbelicht om de ‘jets’ van gas en stof die de komeet uitstoot beter te laten zien. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Het Amerikaanse Alice-instrument aan boord van de Europese komeetverkenner Rosetta heeft nieuw licht geworpen op de oorsprong van de atomen in de ijle 'dampkring' van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het ijle gasomhulsel van de komeet bestaat voornamelijk uit waterstof-, zuurstof- en koolstofatomen. Aangezien er op de komeet zelf bevroren water (H2O) en bevroren kooldioxide (CO2) voorkomt, werd altijd aangenomen dat die moleculen in hun samenstellende atomen uiteen zouden vallen onder invloed van ultraviolette straling van de zon.

Op basis van ultravioletwaarnemingen van NASA's Alice-instrument is nu echter aangetoond dat het uiteenvallen van de 'moedermoleculen' wordt veroorzaakt door energierijke elektronen, op een afstand van niet veel meer dan één kilometer van het komeetoppervlak. De elektronen zijn op hun beurt door ultraviolette fotonen van de zon losgeslagen uit water- en koolzuurmoleculen. Het uiteenvallen van de moedermoleculen is dus een tweestapsproces.

De nieuwe resultaten worden gepubliceerd in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153409075
08-06-2015

Rosetta-komeet nu ook actief 'na zonsondergang'


Rosetta-opname van jets op het nachtelijk halfrond van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. (ESA/Rosetta/MPS)

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko vertoont sinds enige tijd ook geiserachtige activiteit op plaatsen waar de zon net is ondergegaan. Dat blijkt uit nieuwe foto's die gemaakt zijn met de OSIRIS-camera van de Europese komeetverkenner Rosetta. Tot voor kort kwamen zulke stof- en gasfonteinen (zogeheten jets) alleen voor op de dagzijde van de komeet, waar het oppervlak verhit wordt door de zonnestraling.

Eind april zijn echter ook jets waargenomen op plaatsen waar de zon net was ondergegaan. Onderzoekers denken dat het komeetmateriaal op enige afstand onder het oppervlak de warmte wat langer kan vasthouden, waardoor de activiteit niet meteen tot stilstand komt op het moment dat de directe instraling van de zon wegvalt.

Komeet 67P bevindt zich nu op ca. 270 miljoen kilometer afstand van de zon; de komende maanden zal hij de zon nog dichter naderen, waarbij de activiteit naar verwachting alleen maar verder toeneemt.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 11 juni 2015 @ 19:06:40 #20
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_153447213
Géén kloon van tvlxd!
pi_153450630
quote:
Ze zeggen geen ja...
en
Ze zeggen geen nee...

Status report on the quest to find Philae: still searching, lots of look-alikes and a pretty good candidate close to the search ellipse... is this really Philae? Unfortunately, it is impossible to be sure.
FullStory: is this really Philae? Unfortunately, it is impossible to be sure.


<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator / Redactie Sport / Weblog donderdag 11 juni 2015 @ 21:26:52 #22
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_153451207
mooi die zoektocht :D
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_153451618
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juni 2015 21:26 schreef rubbereend het volgende:
mooi die zoektocht :D
Ik zie het wel somber in voor Philae ;(
  zondag 14 juni 2015 @ 13:29:09 #24
23267 Roel_Jewel
Gobbledigook
pi_153518244
Guess who's back...

http://www.bbc.com/news/s(...)inkname=news_central

quote:
Philae comet lander wakes up

The European Space Agency (Esa) says its comet lander, Philae, has woken up and contacted Earth.
Philae was dropped on to the surface of Comet 67P by its mothership, Rosetta, last November.
It worked for 60 hours before going to sleep when its solar-powered battery ran flat.
BBC Science Correspondent Jonathan Amos says the comet has since moved nearer to the sun and Philae has enough power to work again.
  zondag 14 juni 2015 @ 13:30:35 #25
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_153518270
Goed nieuws! Hopelijk is Philae in staat metingen te doen!
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_153518623
*O*2

Fantastisch!
pi_153518640
*O* *O*
IT'S ALIVE
*O* *O*
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 13:47:43 #28
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_153518657
Drs P overleden; Philae gevonden.
Ik stem voor het hernoemen naar Drs. Philae.
Géén kloon van tvlxd!
pi_153518674
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 13:48:59 #30
84244 Scorpie
Abject en infaam!
pi_153518680
_O_
Op dinsdag 13 augustus schreef Xa1pt:
Neuh, fraude mag best aangepakt worden. Maar dat het de maatschappij meer oplevert of beter is voor de samenleving, is nog maar de vraag.
Op donderdag 25 juni 2015 schreef KoosVogels:
Klopt. Ik ben een racist.
  zondag 14 juni 2015 @ 13:50:07 #31
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_153518710
Dat lieve landertje was natuurlijk moe na zo'n lange reis! Gelukkig dat het wakker geworden is.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_153518738
Rosetta's lander Philae is out of hibernation!

The signals were received at ESA's European Space Operations Centre in Darmstadt at 22:28 CEST on 13 June. More than 300 data packets have been analysed by the teams at the Lander Control Center at the German Aerospace Center (DLR).

"Philae is doing very well: It has an operating temperature of -35ºC and has 24 Watts available," explains DLR Philae Project Manager Dr. Stephan Ulamec. "The lander is ready for operations."

For 85 seconds Philae "spoke" with its team on ground, via Rosetta, in the first contact since going into hibernation in November.

When analysing the status data it became clear that Philae also must have been awake earlier: "We have also received historical data - so far, however, the lander had not been able to contact us earlier."

Now the scientists are waiting for the next contact. There are still more than 8000 data packets in Philae’s mass memory which will give the DLR team information on what happened to the lander in the past few days on Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Philae shut down on 15 November 2015 at 1:15 CET after being in operation on the comet for about 60 hours. Since 12 March 2015 the communication unit on orbiter Rosetta was turned on to listen out for the lander.

More information when we have it!

Rosetta is an ESA mission with contributions from its Member States and NASA. Rosetta's Philae lander is contributed by a consortium led by DLR, MPS, CNES and ASI.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 13:59:51 #33
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153518953
Yes!! Ik had er al niet meer op gerekend eerlijk gezegd, maar dit is wel super gaaf nieuws. Nu maar afwachten wat er verder gaat gebeuren.
pi_153518969
Maar nu...

Staat ie of ligt ie op een zijkant
Is er geen of veel schade aan de lander
Staat ie verankert en kan ie in de grond boren
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_153519148
_O_

(even in t Nederlands)

14-06-2015

Komeetlander Philae laat eindelijk van zich horen


Een artist's impression van komeetlander Philae © afp.

Ruimtevaart De komeetlander Philae die sinds november vorig jaar op 67P/Churyumov-Gerasimenko staat, heeft eindelijk contact opgenomen met moedersatelliet Rosetta.

De kleine lander die in november vorig jaar afdaalde naar komeet 67P, moest na enkele dagen in slaap worden gebracht omdat zijn accu's leeg waren geraakt. Dat kwam doordat de zonnepanelen nauwelijks licht vingen, vermoedelijk doordat Philae in een spelonk was geland.

Doordat de komeet waarop hij staat steeds dichter bij de zon komt, heeft het invallende licht momenteel voldoende kracht om de accu's bij te laden. De zonnepanelen moeten minimaal 5,5 watt vermogen opwekken om Philae te kunnen activeren, en er is bijna 20 watt nodig om hem in staat te stellen contact te leggen met moedersatelliet Rosetta, die om de komeet cirkelt. Dat moment lijkt nu aangebroken, aldus de BBC, die als eerste melding maakte van de wederopstanding.

Eerdere pogingen om contact te leggen met Philae mislukten tot nu toe. Ruimtevaartorganisatie ESA heeft tot op heden niet kunnen vaststellen waar Philae precies staat, maar nu het apparaat ter grootte van een wasmachine signalen uitzendt, moet dat makkelijker worden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 14 juni 2015 @ 14:08:42 #36
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153519171
Denk dat ze daar de komende tijd wel op gaan focussen. Eerst zullen ze wel data terug gaan kijken wat er is gebeurt daar op dat brok steen.
Zou toch wel heel mooi zijn als Philae de nodige testen zou kunnen doen.
Ik zou wel eens een reactie willen zien van die lui daar bij ESA. Denk dat ze daar ook wel een feestje hebben nu :)
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 14 juni 2015 @ 14:16:17 #37
78918 SeLang
Black swans matter
pi_153519369
Geweldig nieuws! *O*

Ik dacht dat dit een gevalletje RIP aan de nabestaanden was maar hij is toch nog wakker geworden!
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 14 juni 2015 @ 14:17:31 #38
78918 SeLang
Black swans matter
pi_153519411
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 13:48 schreef -CRASH- het volgende:
[ afbeelding ]
Wat een lieve plaatjes zijn dat toch altijd O+
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zondag 14 juni 2015 @ 14:23:20 #39
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153519603
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:17 schreef SeLang het volgende:

[..]

Wat een lieve plaatjes zijn dat toch altijd O+
Prachtige plaat is dat toch? :)
Ook leuk: de reacties op facebook. Iedereen die Philae goeiemorgen wenst, en enkele die roept ga eens in bad hahaha, geweldig.
Kippenvelmomentje wel eigenlijk.
pi_153519846
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:23 schreef Klapskaats het volgende:

[..]

Prachtige plaat is dat toch? :)
Ook leuk: de reacties op facebook. Iedereen die Philae goeiemorgen wenst, en enkele die roept ga eens in bad hahaha, geweldig.
Kippenvelmomentje wel eigenlijk.
Philea's first. thoughts.. COFFEEEEEE!!!! c_/ c_/
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 14:34:33 #41
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153519891
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:32 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Philea's first. thoughts.. COFFEEEEEE!!!! c_/ c_/
Of een lekkere coup-a-soup :)
  zondag 14 juni 2015 @ 14:42:17 #42
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_153520058
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:00 schreef -CRASH- het volgende:
Maar nu...

Staat ie of ligt ie op een zijkant
Is er geen of veel schade aan de lander
Staat ie verankert en kan ie in de grond boren
Ik dacht dat ie al hard genoeg geboord had om te concluderen dat de komeet iets harder was dan men dacht.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_153520114
quote:
1s.gif Op zondag 14 juni 2015 14:42 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Ik dacht dat ie al hard genoeg geboord had om te concluderen dat de komeet iets harder was dan men dacht.
De lander had zich niet verankerd bij de landing.

Staat in de OP

We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..

Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 14 juni 2015 @ 14:45:33 #44
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153520130
Ben wel benieuwd hoe het nu verder gaat. Nieuwsgierig ook naar de vraag of Philae opmerkelijke zaken heeft doorgegeven.
Het blijft toch een stuk vernuft hoor wat de ESA gedaan heeft.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:14:13 #45
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153520849
quote:
Omg! omg! omg!

*O* *O* *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:14:25 #46
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153520861
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 13:48 schreef -CRASH- het volgende:
[ afbeelding ]
*;
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:18:09 #47
8369 speknek
Another day another slay
pi_153520956
Geweldig heldenepos. Zelfs al is ie in een schacht gevallen en hebben we helemaal niks aan het contact.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:22:35 #48
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153521047
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 15:18 schreef speknek het volgende:
Geweldig heldenepos. Zelfs al is ie in een schacht gevallen en hebben we helemaal niks aan het contact.
Ik hoop dat Philae er goed bij staat. Mag al een wonder heten DAT ie er staat denk ik :)
  zondag 14 juni 2015 @ 15:24:59 #49
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_153521103
Dit betekent ieg dat ondanks de desastreuze landing in elk geval de zonnepanelen in een goede stand staan. Dat geeft goede hoop voor vervolgonderzoek lijkt me.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 14 juni 2015 @ 15:26:54 #50
421449 Klapskaats
Klabam jonguh
pi_153521137
quote:
0s.gif Op zondag 14 juni 2015 15:24 schreef Molurus het volgende:
Dit betekent ieg dat ondanks de desastreuze landing in elk geval de zonnepanelen in een goede stand staan. Dat geeft goede hoop voor vervolgonderzoek lijkt me.
Mogelijk is de landing dus helemaal niet zo desastreus geweest als dat wij denken.
Blijft toch iets raars hoor: op een brok steen landen van 4 km doorsnede, en dat doe je dan ook nog eens op een slordige 600 miljoen kilometer afstand ....
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')