abonnement bol.com Unibet Coolblue
  woensdag 25 februari 2015 @ 11:52:27 #1
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_150024482


laatste update 15/08/2013

Er bestaat een hele waaier aan dopingmiddelen, hieronder vind je een (vereenvoudigd) beknopt overzicht:

(Androgene) Anabole steroïden: zorgen ondermeer voor een hogere eiwitaanmaak en mindere eiwitafbraak in het lichaam wat kan resulteren in extra spiergroei en kracht. Hierdoor kan een atleet meer en harder trainen omdat zijn lichaam veel beter recupereert van de verrichte arbeid. Kan ook bij blessures gebruikt worden om weer sneller op de been te zijn.
Bv. Stanozolol, Nandrolon, Dianabol, Deca durabolin, Estragol, THG, ...

Groeihormonen: kunnen voor wat extra spier- en weefselgroei zorgen (regelmatig in combinatie met anabole steroïden), vetverbranding en helpen ook om sneller te genezen bij een blessure . Wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is zelfs nu nog steeds moeilijk op te sporen.
HGH, GH, Somatrotopine, Somatropine

Peptides: peptides zijn aminozuurketens die de bouwstenen vormen van proteïnen. Peptides zijn de nieuwe generatie van dopingmiddelen te noemen.
- GHRP: afkorting voor growth hormone releasing peptide.
aminozuurketens die ons lichaam triggeren om meer groeihormoon af te geven waardoor het lichaam de voordelen van extra groeihormoon krijgt. Worden blijkbaar vrij snel gemetaboliseerd en zijn daardoor niet makkelijk op te sporen.
Bv. GHRP - 6, CJC 1295, TB-500, ...

- GW1516:een stofje dat zich bind aan de PPARdelta receptor en er voor zorgt dat er meer proteïnen vrijkomen die helpen bij de energie uitstoot. In combinatie met AICAR zou het een erg goede verbetering moeten geven van het uithoudingsvermogen.
Bij ratten hielp GW1516 bij het vetmetabolisme en bescherming tegen zwaarlijvigheid. Omdat het erg kankerverwekkend was, werd deze stof niet meer verder ontwikkeld en is enkel op de zwarte markt te verkrijgen. Ze is zo gevaarlijk dat het WADA atleten specifiek voor deze stof waarschuwt , maar ondanks deze waarschuwing zijn er toch al meerdere atleten betrapt op het gebruik ervan.

- SARM: afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulator.
SARMs binden aan de androgeen receptor, maar hebben weefselafhankelijke effecten door bijv. de verschillen in co-expressie van relevante cofactoren. Streven in het kader van sport is hierbij het maximaliseren van androgene activiteit in skeletspierweefsel, maar het minimaliseren in bijv. de prostaat om zodoende sportprestaties te maximaliseren, en tegelijkertijd androgene bijwerkingen te minimaliseren.

- AICAR afkorting voor amino-imidazole carboxamide ribotide
een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden spelen een rol bij het doorgeven van signalen in en tussen cellen en de energielevering in cellen. Het zorgt voor een verandering naar spiervezeltype 1 dat belangrijk is bij duursporten, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft effect op het koolhydraat en vetmetabolisme. Gebruik is moeilijk te traceren omdat het een lichaamseigen stof is, maar ondertussen zijn er wel limieten vastgesteld.

- GAS6 een lichaamseigen eiwit dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Is ontwikkeld om nierpatiënten met anemie, die slecht of niet reageren op EPO, te helpen om hun hematocriet terug richting een normaler niveau te brengen. Als GAS6 werd gebruikt, reageerde de patient ook beter op EPO. Terwijl bij EPO voorzichtig moet omgesprongen worden met de dosering om geen trombose te veroorzaken, is dit bij GAS6 minder het geval en dus veiliger in gebruik. dan EPO. Volgens de onderzoeken gaf de combinatie van de 2 de beste resultaten in functie van het hematocrietniveau.

EPO: dit hormoon zorg er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof transporteren en dat zorgt er voor dat je een inspanning langer kan volhouden.
Erytropoëtine, rhEPO, Darbepoëtine alfa (Aranesp), epoëtine delta (Dynepo), CERA

Bloedtransfusie: Een atleet laat bloed aftappen om later terug te injecteren. Bij de heropname van dat bloed zal de atleet zijn aantal rode bloedlichaampjes goed zien toenemen, waardoor zijn uithoudingsvermogen beter zal zijn.

Stimulantia: bevorderen de werking van het centrale zenuwstelsel, je reageert sneller/harder op prikkels en voelt je ook alerter/energieker.
efedra, ritalin, amfetamine, cocaïne, cafeïne, nicotine, ...

Beta 2 agonisten : verhogen de stofwisseling en worden onder meer bij wielrenners gebruikt omdat je hiermee goed vet kan verbranden zonder kostbare spieren te verliezen. Het is mogelijk dat er een beetje extra spiergroei onder invloed van deze middelen plaatsvind. Je vindt ze bijvoorbeeld in astmamedicijnen.
Clenbuterol, Salbutamol

Insuline: een hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt en kan gebruikt worden om extra koolhydraten in de spieren op te slaan, waardoor de spieren een grotere energievoorraad hebben.

Diuretica: medicijnen die de urineproductie verhogen. Hierdoor kunnen verboden middelen sneller uit het lichaam verdwijnen en wordt de urine erg waterachtig. Dit resulteert dan in geen positieve test voor de dopingmiddelen die een atleet gebruikt, maar wel een positieve test voor diuretica en dat kan zoals het geval F. Schleck heel wat vragen oproepen.
Furosemide, Xipamide, ...

Probenicide: een middel dat (doping)metabolieten aan zich vasthecht waardoor het dopinggebruik gemaskeerd wordt omdat ze niet in de urinetest terechtkomen. Is eigenlijk een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij jicht.

Dopingtesten
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele notoire gezichten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Docu's, interviews en lezingen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Filmpjes van legendarische prestaties op doping :P
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.

Opgelet!
OP is tot aan de nok gevuld, dus er kan niet echt meer iets bijgevoegd worden.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
  woensdag 25 februari 2015 @ 11:54:38 #2
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_150024557
quote:
Schorsing dreigt na infuus met babyvoeding

Laurens Sweeck (21), vicewereldkampioen veldrijden bij de beloften, hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd omdat hij vijf infusen Vaminolact heeft aangekocht. Dat product is ontwikkeld als medicijn voor baby’s: het zijn vloeibare aminozuren die bij pasgeboren of vroegtijdig geboren kinderen worden geïnjecteerd als bijkomende bron van voeding. Het product staat niet op de dopinglijst, toch eist de Vlaamse gemeenschap een schorsing van twee jaar voor Laurens Sweeck. ‘Een sportdokter schrijft babyvoeding voor die normaal wordt ingespoten bij zieke kinderen, als recuperatiemiddel. Het gebruik en bezit van infusen die worden geïnjecteerd is een dopingpraktijk’, zo luidt de argumentering.

Op 10 maart weet Sweeck, nog geen prof, of de disciplinaire commissie van de Vlaamse gemeenschap oren heeft naar zijn uitleg. Tom Meeusen en Bart Wellens, twee andere veldrijders die worden genoemd in de zaak, moeten, omdat ze prof zijn, voor de wielerbond verschijnen.
quote:
Hans Jacobs: 'Een mager dossier'

Is dit het dus, het Grote Ozondopingdossier in de zaak-Mertens, het rapport dat de dominosteentjes van een behoorlijk deel van de sportwereld zou doen vallen, dat de dopingmaskers zou doen afvallen? Ja. Correctie: althans een heel, heel klein deeltje, een van de om en bij de twintig sporters die in gespreide slagorde zullen mogen uitleggen wat hun band met dokter Mertens was en waarvoor ze bij hem gingen. De veldrijder Laurens Sweeck mocht gisteren zijn verhaal doen. Sinds gisteren is hij dus officieel beschuldigd van dopinggebruik, officieel wordt een schorsing van twee jaar geëist.

Waarover gaat het? In het geval van Sweeck: over een mager dossier. Van ozontherapie is geen sprake. Van een verboden product is geen sprake. Van een verboden ­dopingmethode is geen sprake. Tot nader order is het niet verboden om een babymedicijn dat niet op de dopinglijst staat te gebruiken. Ook al klinkt het raar dat hij een medicijn in een infuus oplepelt als recuperatiemiddel – maar niet raarder dan bijvoorbeeld profvoetballers die zich lieten inwrijven met vocht van paardenplacenta om sneller van hun blessure af te raken, wat overigens ook niet verboden is.

Om de romantische komedie van William Shakespeare aan te halen: Much ado about nothing, veel geblaat, weinig wol. Verticaal klasseren dus, die ozonhandel en aanverwanten? Neen, lang niet.

Want in het behoorlijk lijvige dopingdossier mogen sommige sporters zich over afzienbare tijd wel degelijk opmaken voor een periode van inactiviteit, omdat er ­dopingpraktijken zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen. Ook al is er momenteel discussie over de manier waarop de bewijslast is verkregen in (een deel) van het gerechtelijk dossier dat tegen dokter Mertens loopt, het zal duidelijk worden dat wat gemakkelijkheidshalve het ozondossier wordt genoemd, geen sof is. Dat het onderzoek en de huiszoekingen geen maat voor niets zijn.

Voor alle duidelijkheid: dit is geen pleidooi om sporters sowieso vrij te pleiten van doping of ongebreideld dopinggebruik toe te laten. Dit is wel een pleidooi om met twee maten te meten: sporters die doping hebben gebruikt of hun toevlucht hebben genomen tot een verboden methode, en sporters die in hetzelfde dossier worden genoemd maar niets met ozontherapie te maken hebben. Het kaf van het koren scheiden, heet zoiets.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
  woensdag 25 februari 2015 @ 12:56:59 #3
67640 SaintOfKillers
Hold me closer, Tony Danza
pi_150026806
quote:
Het gebruik en bezit van infusen die worden geïnjecteerd is een dopingpraktijk
quote:
Van een verboden ­dopingmethode is geen sprake.
Wat is het nu eigenlijk?
The average burglar breaks in and leaves clues everywhere. But not me. I'm completely clueless.
pi_150030048
quote:
5s.gif Op woensdag 25 februari 2015 12:56 schreef SaintOfKillers het volgende:

[..]


[..]

Wat is het nu eigenlijk?
Infusen die worden geïnjecteerd morgen niet. Infusen die worden geëjecteerd mogen wel. Derhalve moet alsnog aangetoond worden dat de infusen bedoeld waren voor injectie. Daarom zegt Sweeck ook dat hij het over z'n sapjes spoot.

Zo interpreteer ik het althans.
  vrijdag 27 februari 2015 @ 09:56:51 #5
14505 OProg
A Life in Music
pi_150102929
quote:
Baxter met babymedicijn gevonden in camper Meeusen
In tegenstelling tot Laurens Sweeck wordt het voor Tom Meeusen moeilijk om te ontkennen dat hij Vaminolact inspoot. Dopingjagers vonden namelijk een baxter met het goedje in zijn camper.

Vaminolact. Een product dat aan baby’s gegeven wordt om aan te sterken. En blijkbaar ook aan veldrijders. Volgens onze informatie kregen meerdere toppers het middel ingespoten bij ‘ozondokter’ Chris Mertens. ‘Ideaal voor een snellere recuperatie’, klinkt het. Hoewel de ‘babyvoeding’ niet op de officiële dopinglijst staat, mag een renner geen inspuitingen krijgen.

De baxter werd gevonden na een anonieme tip in 2012 in de camper van Meeusen op de dag van de veldrit in Diegem en zou de aanleiding vormen van het hele strafdossier rond de sportdokter uit Rotselaar. Net als Sweeck riskeert Meeusen binnenkort twee jaar schorsing.

Gisteren kreeg hij te horen dat hij voor de disciplinaire commissie van de wielerbond moet verschijnen. De advocaat van Meeusen, Stijn Debaene, ontkende gisteren alvast formeel dat de veldrijder ooit injecties heeft gebruikt. ‘Er zijn geen verboden methodes toegepast, dus wij zullen met veel overtuiging de vrijspraak pleiten.’ Meeusen zelf heeft altijd volgehouden dat hij enkel naar Mertens trok om zich te laten behandelen voor zijn ontstoken sinussen. Het Leuvense gerecht meende destijds dat er ook bloedtransfusies plaatsvonden, iets wat zijn advocaat eveneens ontkent. Binnen enkele weken kent Meeusen zijn lot.
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
  vrijdag 27 februari 2015 @ 10:15:21 #6
267333 buzz1291
Never a dull moment
pi_150103482
Meeusen is gewoon aan het knoeien geweest. Zie je wel vaker bij mannen met talent maar een te klein moteurke, zoals de Belgen zeggen. Zie Bart, opgepompte, Wellens. Gewoon schorsen voor twee jaar lijkt me normaal. En dan kijken of Wout van Aert volgend seizoen ook nog zo hard rijdt. Geen insinuatie maar gewoon de verbazing over zijn enorme progressie in korte tijd terwijl hij zogezegd een groeispurt van 20 centimeter doormaakte. Ga je volgens mij niet harder van rijden op een jaar tijd.

En Sweeck moet niet lullen. Die hangt ook. Tenminste dat zou moeten, maar in Belgie weet je dat nooit. Met droge ogen beweren dat hij alleen bij Mertens kwam omdat het hun huisdokter was... Ja me reet, tussen Schriek en Rotselaar ligt 11kilometer, en dan moet je eerst nog voorbij aan Baal en Tremelo, ofwel Nys en Albert.

Overigens is het toch wel heel bedenkelijk als je wat betreft Sweeck even nadenkt hoe oud die gast was toen dit speelde. 17 - 18 jaar. :r
2015: BUD - SAW - AUH - BKK - CNX - UTH - SIN - KUL - SGN - DAD - HUI - HAN - HKG . . . . . .
pi_150108284
quote:
15s.gif Op vrijdag 27 februari 2015 09:56 schreef OProg het volgende:

[..]

Man, man dan ben je ook dom bezig als je zo'n infuus in de camper laat liggen. 8)7 :')
pi_150108309
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 februari 2015 10:15 schreef buzz1291 het volgende:
Overigens is het toch wel heel bedenkelijk als je wat betreft Sweeck even nadenkt hoe oud die gast was toen dit speelde. 17 - 18 jaar. :r
Dat is inderdaad wel bedenkelijk. Ook als ouders zijnde, maar waarschijnlijk zijn die nog fanatieker dan de coureur zelf.
pi_150108341
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 februari 2015 12:41 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Man, man dan ben je ook dom bezig als je zo'n infuus in de camper laat liggen. 8)7 :')
Ja, ach, ik heb ook wel eens in een haastige bui mijn laptop dichtgeklapt toen de incognitomodus nog aan stond.

Maar goed, slim blijft het niet en verboden is het wel.
  Moderator vrijdag 27 februari 2015 @ 14:35:25 #10
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_150111734
Meeusen _O-
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
pi_150119175
Die Meeusen, al met zoveel weggekomen en dan nu dit nog even, wat een stumper. :')
Jack does it in real time...
pi_150121207
quote:
15s.gif Op vrijdag 27 februari 2015 09:56 schreef OProg het volgende:

[..]

Wat is een baxter?
pi_150121565
quote:
7s.gif Op vrijdag 27 februari 2015 19:45 schreef Kowloon het volgende:

[..]

Wat is een baxter?
Infuuszak.
pi_150123579
Benieuwd of ze Astana echt hun licentie gaan afnemen.

Zou een kleine vooruitgang zijn.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
  Redactie Frontpage / Sport zaterdag 28 februari 2015 @ 07:52:19 #15
426493 crew  PippenScottie
pi_150137274
Het wielerseizoen gaat vandaag officieel los, dus...

http://www.wielerflits.nl(...)n-dopinggebruik.html
  Redactie Frontpage / Sport zaterdag 28 februari 2015 @ 08:37:01 #16
426493 crew  PippenScottie
pi_150137558
Maar Van Avermaet mag gewoon rijden van zijn ploeg BMC.
Ze wisten dat hij klant was van ozonarts Mertens en zien geen reden om de renner op non-actief te zetten.
  Moderator zaterdag 28 februari 2015 @ 08:52:22 #17
362868 crew  Slobeend
of all places
pi_150137702
Wat heb je aan een ozon-behandeling?
  Redactie Frontpage / Sport zaterdag 28 februari 2015 @ 09:10:14 #18
426493 crew  PippenScottie
pi_150137856
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 februari 2015 08:52 schreef Slobeend het volgende:
Wat heb je aan een ozon-behandeling?
Een betere vraag is, waarom ga je buiten de professionele begeleiding van je ploeg om naar een omstreden arts om je met babyvoeding te injecteren?
  zaterdag 28 februari 2015 @ 09:37:12 #19
67640 SaintOfKillers
Hold me closer, Tony Danza
pi_150138106
Handige timing.

Ik kan nog altijd niet bevatten dat een onderzoek over ozon-therapie en babyvoeding 3 jaar moet duren en eigenlijk is het einde nog altijd niet in zicht. Die renners hadden ondertussen eigenlijk al terug moeten zijn na hun schorsing.
The average burglar breaks in and leaves clues everywhere. But not me. I'm completely clueless.
pi_150138113
Die reacties op wielerflits ook :')
Je gaat niet zomaar iets naar binnen spuiten denk ik
pi_150139271
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 februari 2015 08:52 schreef Slobeend het volgende:
Wat heb je aan een ozon-behandeling?
Niks, kwakzalverij. Maar, zoals Pippin al zegt je gaat je afvragen wat zoveel renners en andere sporters bij zo'n figuur doen. Het kan zijn dat ze gewoon naïef zijn en zich hebben laten oplichten door die 'dokter', er zijn genoeg wielrenners in het verleden die gebruik hebben gemaakt van homeopathische onzin (Hinault bijvoorbeeld). Maar het is natuurlijk ook goed mogelijk dat deze dokter meer middelen dan dit voorschreef, en dat dit het enige is wat ze nu kunnen bewijzen.

Je vraag je wel af hoe zo'n gesprek gaat tussen renner en dokter. 'Hoi Greg, er is een methode waarvoor geen enkel bewijs bestaat dat je er harder door gaat fietsen, maar als je betrapt wordt zal je wel 2 jaar geschorst worden, lijkt het je wat?'
pi_150139312
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 februari 2015 09:37 schreef Houtenbeen het volgende:
Die reacties op wielerflits ook :')
Ik kan de reacties niet meer lezen. Je moet tegenwoordig ingelogd zijn. Gaat ze een hoop lezers kosten.
pi_150139338
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 februari 2015 10:55 schreef Kingstown het volgende:

[..]

Ik kan de reacties niet meer lezen. Je moet tegenwoordig ingelogd zijn. Gaat ze een hoop lezers kosten.
Dat is inderdaad minder aan de nieuwe site, lees de reacties trouwens op de app
  zaterdag 28 februari 2015 @ 11:00:57 #24
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_150139426
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 februari 2015 10:55 schreef Kingstown het volgende:

[..]

Ik kan de reacties niet meer lezen. Je moet tegenwoordig ingelogd zijn. Gaat ze een hoop lezers kosten.
Maak dan een account, kost je 2 seconden!
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
pi_150139529
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 februari 2015 11:00 schreef Mani89 het volgende:
Maak dan een account, kost je 2 seconden!
Ik heb er al jaren een account, maar geen zin om in te loggen.
Ben een paar jaar geleden gestopt met reageren daar en dat bevalt me prima.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')