abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_148747521
quote:
Vulkaanuitbarsting geeft Tonga nog een eiland

Het eilandenrijk Tonga heeft er een eiland bij na een forse vulkaanuitbarsting. Nieuw-Zeelandse en plaatselijke media meldden vrijdag dat de vulkaan een eiland van meer dan 1 kilometer breed en 2 kilometer lang heeft 'opgehoest'.

De plaatselijke autoriteiten berichtten dat het eiland het werk is van een al vijf jaar slapende vulkaan, die in december opnieuw is uitgebarsten. De lava stroomde van een onbewoond eiland Hunga Ha'apai en uit een krater op de zeebodem. Het nieuwe eiland ligt circa 65 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Nuku'Alofa.

Tonga is een koninkrijk in de Stille Oceaan van tot vrijdag 176 eilanden die samen in totaal zo'n 700.000 vierkante kilometer omvatten. Ze worden bewoond door in totaal meer dan 100.000 mensen.

De eerste westerlingen die de eilanden aandeden, waren de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Cornelisz Schouten en Jacob Le Maire in 1616. Pas 57 jaar later landde de Brit James Cook op een van de eilanden.
Zie ook
WKN / [ACTUEEL] Vulkanen IJsland #21: Uitbarsting Bardarbunga
WKN / [Vulkanen] The ring of fire #7: Gaia's hete inborst
pi_148747660
quote:
Aswolk hindert vliegverkeer boven Stille Zuidzee
Een kilometershoge aswolk uit een vulkaan op Tonga hindert het luchtverkeer boven de Stille Zuidzee. De luchtvaartmaatschappijen Air New Zealand en Fiji Airlines schortten dinsdag uit bezorgdheid over de uitbreiding van de aswolk alle vluchten in het gebied op.

Volgens de weerdiensten in Wellington hadden piloten in de omgeving van de berg Hunga Tonga-Hunga Ha’apai een sterke zwavelgeur gemeld. Het is één van de vele vulkanen in de Zuidzee-archipel. De vulkaan is sinds eind december actief.
quote:
Massive cloud of ash in the sky in Tonga
A massive cloud of ash spewed into the sky by a volcanic eruption in Tonga has been captured in a series of photos.

The series showing the ongoing eruption about 63km north of Nuku'alofa was released by the Tongan Government this afternoon.

Dense ash is shown erupting to a height of about 400m, accompanied by some large rocks. Steam from the eruption has risen more than 1km high, Government advisories say.

The eruption has created a new 1km-wide, 2km-long and 100m-high island between the existing islands of Hunga Tonga and Hunga Ha'apai.

A crew of New Zealand scientists are planning to head out on a naval vessel to observe the eruption tomorrow.

GNS volcanologist Nico Fournier says the Kiwis are there to help their Tongan colleagues analyse the volcanic activity.

"We'll remain at a very safe distance, so probably around five kilometers away, maybe 10 kilometers away depending on the activity," he says.

"We'll make a judgment call, but we won't get too close."
pi_148769510
Jan 16, 2015 | Tonga Volcano Eruption Creates New…:
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')