abonnement Unibet Coolblue
pi_148652283
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 16:07 schreef minilot het volgende:
Toen ik ooit net begon met koken zat de eerste tien keer roux maken mijn saus ook onder de klonten. :Y
Wij aten vroeger nooit gekookte groente 'met een papje' (en zulks eet ik trouwens nog steeds niet echt) en het is nou niet bepaald een techniek die je per se altijd in één keer goed onder de knie kunt hebben als je verder niet zoveel kookervaring hebt.

Tegenwoordig valt er ook zoveel aan sauzen kant en klaar te krijgen, hoef je er alleen zelf nog wat melk aan toe te voegen en je saus is klaar.
Maar daardoor krijg je natuurlijk wel dat mensen geen idee meer hebben hoe de basistechnieken moeten.
Nog niet eens zo lang geleden kwam ik op het idee om eens een kaassaus te maken voor over de bloemkool, dat was er eigenlijk nog nooit eerder van gekomen. Ik had niet eens de moeite genomen te lezen hoe het moest, geen melk in huis en het ging prima, gorgonzola er bij in en klaar. Nou ben ik wel zo ervaren dat ik besef dat je daarvoor de garde moet pakken, de boter een beetje kleur moet laten krijgen en voorzichtig moet zijn met het vuur, en dat er bloem bij moet maar niet teveel ineens. Maar moeilijk was het echt niet. Veel Nederlanders schudden liever iets in de pan met zo'n sexy Italiaans naampje, in willekeurige volgorde en zoveel mogelijk.

Ik ben helemaal niet zo tegen kant en klaar, en mag me 1 of 2 dagen in de week graag laten verrassen door de vorderingen in de industriele voedseltechnologie. Maar wat ik echt niet begrijp is sju uit een pakje/blokje/potje o.i.d. Dat is gewoon zo ontzettend smerig, die dikke bruine drab over een aardappel. Ik krijg dat ook wel eens bij vrienden die verder wel werkende smaakpapillen hebben. Hoe haal je het in je hoofd om van een jus een dikke saus te maken die zowel te vettig als te melig is en die zich totaal geen interactie met de aardappel heeft anders dan een vieze vlek erop achterlaten.

quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 17:17 schreef sirdanilot het volgende:
Overigens kan men wel heel dedain doen over die traditionele hollandse maaltijd, maar met maar een paar kleine verbeteringen is het echt prima te doen.

- De margarine vervangen door echte boter
Ik ken het van huis uit niet anders.

quote:
- De groenten niet te gaar koken
Stomen helpt ook.

quote:
- De saus niet te dik maken (bij ons was die witte saus echt gewoon pap, kon je bijna met je vork eten, had dus wel wat dunner gekund zoals de meeste culi-sauzen zijn)
Bloem is ook gewoon niet heel lekker.

quote:
Natuurlijk geldt altijd dat je wel een beetje gevarieerd moet eten. Bij ons deden we dat dan ook wel, maar in veel huishoudens werd vrijwel alleen hollands gegeten en dan wordt het wel erg saai. Toch, als ik elke dag hetzelfde moest eten, zou ik kiezen voor hollands eten, omdat je toch nog best kunt varieren (andere soorten groente/vlees etc.)
Volgens mij is de reputie van de hollandse pot ook vooral Hollands. Daar hebben ze dan misschien wel verstand van vis, maar verder is het niet zo'n denderende culinaire traditie. Op het armoedige Noorden na denk ik dat er in de rest van Nederland van oudsher veel beter gegeten werd. Het elke dag een papje ken ik niet, zeker niet van mijn eigen ouders. Over de bloemkool en af en toe karnemelkse pap.

Over variatie gesproken, laatst nog een stamppot met gesauteerde spinazie, geitenkaas en rucola gemaakt. Was zeker het proberen waard. De keus aan aardappels neemt toe en ik eet steeds vaker echt lekkere.

Wat overigens niet zo heel makkelijk is aan AVG is dat je 4 pannen op het vuur hebt, en je op het laatst veel tegelijk moet doen en de timing goed moet zijn.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 20:11:25 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148652521
Een van de Beste zaken van de Nederkeuken zijn bloemige aardappels, sowieso, goede aardappels worden zeer onderschat. Frieslanders, eigenheimers, Irene, goddelijk lekker. En van de vastkokers, de opperdoes. Heerlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  User die het meest klaagt 2022 dinsdag 13 januari 2015 @ 20:21:08 #28
414785 sirdanilot
pi_148652907
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 20:01 schreef Elleska het volgende:
tja, jij had het over standaard hollandse maaltijd met een papje/sausje alsof je dat elke dag at. maar eigenlijk gebruikte je het alleen bij de bloemkool en de broccoli ?
Ja maar dat was bij ons wel de meest gegeten groente.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  User die het meest klaagt 2022 dinsdag 13 januari 2015 @ 20:24:30 #29
414785 sirdanilot
pi_148653027
En piet, eet jij bloemkool zonder saus of wat? Dat vind ik echt niet lekker hoor. In geval van zulke ernstige nood kwak ik er wel een klodder mayo op.

Timing bij aardappel groente vlees hoeft an sich niet per se perfect, het verpieterd niet meteen als het niet meteen wordt opgegeten.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  dinsdag 13 januari 2015 @ 20:39:13 #30
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148653682
Gekookte of gestoomde bloemkool is heerlijk. Bij/in curry, Thais of Indiaas, door de soep, bij stoofvlees, met een klein beetje komijnekaas erbij, etc etc.
Heerlijke groente
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 13 januari 2015 @ 20:47:03 #31
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148654106
Klont boter erover, volgens mij is dat meer Hollands dan een melige saus.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 20:51:35 #32
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148654308
Boter kwam bij ons alleen met Pasen en kerst op tafel :')
Of door de groenten :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148655273
Bijna alle groenten zoals boontjes, broccoli en bloemkool kunnen wel een sausje hebben. Wok ze zelf vaak met een sausje van pindapasta, water, sojasaus, rijstazijn en bruine suiker.
We komen hard, zo hard.
  woensdag 14 januari 2015 @ 10:11:02 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148667430
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 20:47 schreef RobinOok het volgende:
Klont boter erover, volgens mij is dat meer Hollands dan een melige saus.
Erg Frans ook.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148667593
Klont boter en het dan nog even verpesten met nootmuskaat ;(
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  woensdag 14 januari 2015 @ 10:28:20 #36
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148667840
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 10:18 schreef PluisigNijntje het volgende:
Klont boter en het dan nog even verpesten met nootmuskaat ;(
Oh, gruwel,
Bij mensen eten en dan denken, ah lekker, bloemkool, spruitjes, verse boontjes en dan gooien ze er gemalen nootmuskaat uit een blikje over.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148667858
Precies. Dat smaakt gewoon alsof de boontjes niet goed gewassen waren, net zand :')
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
pi_148670712
Ik zoek een goed recept voor Kip madras (ook geschikt voor kinderen die niet van pittig eten houden).
Tot nu toe maken we het met zo'n knorr pakje, maar dat vind ik erg arme troef.
pi_148672281
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 12:23 schreef utrecht1970 het volgende:
Ik zoek een goed recept voor Kip madras (ook geschikt voor kinderen die niet van pittig eten houden).
Tot nu toe maken we het met zo'n knorr pakje, maar dat vind ik erg arme troef.
En gaat wat mij betreft niks boven dit recept!

http://www.aziatische-ingredienten.nl/curry-madras-recept/ :9

Enneh, heb ik gelijk als ik denk dat je tot nu toe kipfilet hebt gebruikt? Doe eens kippendijen (zonder bot te krijgen in de supermarkt, razend makkelijk) - is veeeeeeeeeeel lekkerder :)
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 14 januari 2015 @ 13:31:37 #40
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148672916
En dan wat terughoudend zijn met de chili's natuurlijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148673241
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 13:12 schreef minilot het volgende:

[..]

En gaat wat mij betreft niks boven dit recept!

http://www.aziatische-ingredienten.nl/curry-madras-recept/ :9

Enneh, heb ik gelijk als ik denk dat je tot nu toe kipfilet hebt gebruikt? Doe eens kippendijen (zonder bot te krijgen in de supermarkt, razend makkelijk) - is veeeeeeeeeeel lekkerder :)
thanks, ga ik dit weekend eens proberen. Eet al jaren geen kipfilet meer, die wordt bij mij altijd erg droog. Kipdijfilet daarentegen smaakt inderdaad stukken malser.
pi_148673278
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 13:40 schreef utrecht1970 het volgende:

[..]

thanks, ga ik dit weekend eens proberen. Eet al jaren geen kipfilet meer, die wordt bij mij altijd erg droog. Kipdijfilet daarentegen smaakt inderdaad stukken malser.
Ha, okee! :D Niks gezegd.
(Was ook een beetje een te snelle aanname van me. Knorrpakje, dus kipfilet. :') Sorry!)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148675890
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 13:41 schreef minilot het volgende:

[..]

Ha, okee! :D Niks gezegd.
(Was ook een beetje een te snelle aanname van me. Knorrpakje, dus kipfilet. :') Sorry!)
Kinderen zijn moeilijke rijst eters en dit eten ze goed. Vandaar de toegift, maar nu toch maar eens vers proberen.
  woensdag 14 januari 2015 @ 14:59:42 #44
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148675957
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 14:57 schreef utrecht1970 het volgende:

[..]

Kinderen zijn moeilijke rijst eters
Probeer eens een andere rijstsoort
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148678322
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 14:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Probeer eens een andere rijstsoort
rijst is is niet het probleem, wat ik erbij maak of er doorheen doe valt vaak niet in goede aarde :)
Bleegh stukjes
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 14 januari 2015 @ 17:05:01 #46
414785 sirdanilot
pi_148680576
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 20:39 schreef Molo het volgende:
Gekookte of gestoomde bloemkool is heerlijk. Bij/in curry, Thais of Indiaas, door de soep, bij stoofvlees, met een klein beetje komijnekaas erbij, etc etc.
Heerlijke groente
Ja, in dingen verwerkt wel ja. Maar ik had het over gekookte bloemkool zonder niks.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  woensdag 14 januari 2015 @ 17:06:21 #47
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148680616
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 17:05 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ja, in dingen verwerkt wel ja. Maar ik had het over gekookte bloemkool zonder niks.
Kort koken in wat gezouten water, heerlijk hoor.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 14 januari 2015 @ 17:07:45 #48
414785 sirdanilot
pi_148680669
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 20:47 schreef RobinOok het volgende:
Klont boter erover, volgens mij is dat meer Hollands dan een melige saus.
Ik weet niet of je in een rijker gezin bent opgegroeid dan ik of zo maar echte boter kwam bij ons vrijwel nóóit op tafel. Inderdaad voornamelijk met de feestdagen. Of voor feestelijke dingen zoals cakes of zo (al ging ook dat meestal met margarine). Niet eens dat boter nu voor ons echt onbetaalbaar was (dat is natuurlijk onzin) maar het werd gewoon als iets bijzonders gezien.

Kom je uit bloemendaal of zo met jullie boter?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  woensdag 14 januari 2015 @ 17:32:41 #49
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_148681511
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 17:07 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik weet niet of je in een rijker gezin bent opgegroeid dan ik of zo maar echte boter kwam bij ons vrijwel nóóit op tafel. Inderdaad voornamelijk met de feestdagen. Of voor feestelijke dingen zoals cakes of zo (al ging ook dat meestal met margarine). Niet eens dat boter nu voor ons echt onbetaalbaar was (dat is natuurlijk onzin) maar het werd gewoon als iets bijzonders gezien.

Kom je uit bloemendaal of zo met jullie boter?
Mijn oma (geboren 1905), en opa (1903), een mijnwerker die op z'n 24ste invalide werd door een ongeluk, hadden niet veel. Die vertelden nog wel eens dat ze alleen roomboter bij speciale gelegenheden hadden. Ik weet niet hoe oud jij bent en uit wat voor een situatie jij komt, maar ik geloof niet dat je in Bloemendaal hoeft te wonen om roomboter te consumeren.
Siesta & Fiesta!
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 14 januari 2015 @ 17:37:47 #50
414785 sirdanilot
pi_148681695
quote:
0s.gif Op woensdag 14 januari 2015 17:32 schreef Bramito het volgende:

[..]

Mijn oma (geboren 1905), en opa (1903), een mijnwerker die op z'n 24ste invalide werd door een ongeluk, hadden niet veel. Die vertelden nog wel eens dat ze alleen roomboter bij speciale gelegenheden hadden. Ik weet niet hoe oud jij bent en uit wat voor een situatie jij komt, maar ik geloof niet dat je in Bloemendaal hoeft te wonen om roomboter te consumeren.
Zeeuwen hebben altijd al gedaan alsof ze straatarm waren, en dat was bij ons dus ook. Calvinisme hè.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')