abonnement Unibet Coolblue
pi_148642943


Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Hier verder dus, deel 51
alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven.

Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel.
Of op deze link! Topicreeks: Het grote vraag Piet hoe maak ik het klaar topic

Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen

Innovatief en vernieuwend sinds 2004

De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt.
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.
Let me see you stripped down to the bone
pi_148642965
Piet, niet alleen de Fransen trouwens, de welsh rarebit heeft ook een rouxgebaseerde saus op een soortement tosti met kaas. :9
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 13 januari 2015 @ 15:47:06 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148643073
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 15:44 schreef minilot het volgende:
Piet, niet alleen de Fransen trouwens, de welsh rarebit heeft ook een rouxgebaseerde saus op een soortement tosti met kaas. :9
ik lees het idd, maakt wel veel werk van een tostie als je eerst een Bechamel maakt (das wat anders dan Roux trouwens, dat is vet en meel)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148643254
Zoveel meer werk nou ook weer niet en het haalt je brood-met-gesmolten-kaas toch wel op naar iets meer dan een gewone tosti. Ik vind het erg lekker in elk geval. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148643335
En kerel, een béchamel begin je toch ook met een roux van bloem en boter? :?
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 13 januari 2015 @ 15:53:35 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148643359
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 15:50 schreef minilot het volgende:
Zoveel meer werk nou ook weer niet en het haalt je brood-met-gesmolten-kaas toch wel op naar iets meer dan een gewone tosti. Ik vind het erg lekker in elk geval. :)
Heb al heel erg lang geen tosti meer gegeten, kan me niet herinneren wanneer dat was. Wat ik nog wel eens maak is een toast met daarop kaas en dat dan onder de grill.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 15:54:55 #7
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148643411
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 15:53 schreef minilot het volgende:
En kerel, een béchamel begin je toch ook met een roux van bloem en boter? :?
Ja, en dan melk etc.
Maar een roux gebruik je voor veel meer dan alleen bechamel, het is een standaard sausbinder in de franse keuken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148643685
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 15:54 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, en dan melk etc.
Maar een roux gebruik je voor veel meer dan alleen bechamel, het is een standaard sausbinder in de franse keuken.
Ja, weet ik. 8)7
Ik bedoelde alleen dat bij de welsh rarebit, net als bij de Fransen, een roux-gebaseerde saus op de getoaste boterham gegooid wordt. In Frankrijk wordt dat een béchamel, de Britten knutselen doorgaans iets met bier en Worcestershiresauce.
Hoe dan ook: :9
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 13 januari 2015 @ 16:03:18 #9
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148643718
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 22:13 schreef sirdanilot het volgende:
Wat vinden mensen nou moeilijk aan roux? Maken jullie nooit bloemkool met een ouderwets 'papje' (= gewoon witte saus op basis van roux, met kaas als je kaassaus wil)? Bij ons thuis aten we dat een paar keer per week hoor.

Kijk dat je macarons maken moeilijk vindt of zo snap ik wel maar een simpel papje? :S

Overigens: zelfs áls je klontjes hebt (zou niet weten hoe maar goed), dan zeef je je saus toch gewoon?

Vreemd dat mensen dit soort basistechnieken niet beheersen. Ik ben ook geen ster kok, laat me geen vis fileren of kip ontbenen of wat dan ook maar gewoon een papje is nou echt geen hogere wiskunde.
Moeilijk is het ook niet maar dan moet je wel weten wat je moet doen.
't was voor mij de 2e keer dat ik een roux probeerde te maken, de eerste keer was mislukt (veel te kort gedaan, ik had geen idee wat ik moest doen) en dus stelde ik m'n vraag hier.
Die 2e roux was ook meteen een prima roux omdat ik de tips had opgevolgd, die hele saus smaakte veel beter ook.

Tegenwoordig valt er ook zoveel aan sauzen kant en klaar te krijgen, hoef je er alleen zelf nog wat melk aan toe te voegen en je saus is klaar.
Maar daardoor krijg je natuurlijk wel dat mensen geen idee meer hebben hoe de basistechnieken moeten.
pi_148643860
Toen ik ooit net begon met koken zat de eerste tien keer roux maken mijn saus ook onder de klonten. :Y
Wij aten vroeger nooit gekookte groente 'met een papje' (en zulks eet ik trouwens nog steeds niet echt) en het is nou niet bepaald een techniek die je per se altijd in één keer goed onder de knie kunt hebben als je verder niet zoveel kookervaring hebt.
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 13 januari 2015 @ 16:09:48 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148643911
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 16:03 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Moeilijk is het ook niet maar dan moet je wel weten wat je moet doen.
't was voor mij de 2e keer dat ik een roux probeerde te maken, de eerste keer was mislukt (veel te kort gedaan, ik had geen idee wat ik moest doen) en dus stelde ik m'n vraag hier.
Die 2e roux was ook meteen een prima roux omdat ik de tips had opgevolgd, die hele saus smaakte veel beter ook.

Tegenwoordig valt er ook zoveel aan sauzen kant en klaar te krijgen, hoef je er alleen zelf nog wat melk aan toe te voegen en je saus is klaar.
Maar daardoor krijg je natuurlijk wel dat mensen geen idee meer hebben hoe de basistechnieken moeten.
Een van de redenen waarom ik dit topic 11 jaar geleden begon
Pfff, 11 jaar alweer
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 16:13:10 #12
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148644001
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een van de redenen waarom ik dit topic 11 jaar geleden begon
Pfff, 11 jaar alweer
Ook een van de redenen waarom ik dit topic ben gaan volgen, jij en de anderen komen vaak met goede tips en recepten.
Als dat boek van je er ooit nog eens komt dan koop ik dat ook zeker, die verhalen van je als kok op schepen zijn geweldige anecdotes :)
  dinsdag 13 januari 2015 @ 17:06:50 #13
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_148645729
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 16:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een van de redenen waarom ik dit topic 11 jaar geleden begon
Pfff, 11 jaar alweer
Tsja, je bent eigenlijk een soort zendeling in een ontwikkelingsland.
Siesta & Fiesta!
  User die het meest klaagt 2022 dinsdag 13 januari 2015 @ 17:13:52 #14
414785 sirdanilot
pi_148645955
quote:
inderdaad, wij maken nooit bloemkool met een ouderwets papje. Of witte saus.
Ik heb het denk ik 4 keer in mijn leven gemaakt. (en toevallig 2 weken terug voor het eerst in 5 jaar of zo, ik maakte witlof met kaassaus, op verzoek van schoonouders die in de lappenmand zitten. Kaassaus had ik dus nog nooooit gemaakt. En ook al vond ik 'm niet vies, ik zou dat niet gauw nog eens maken)

Een paar keer per week. Brrrrrrrrrrrr.
Dan ben je waarschijnlijk niet authentiek nederlands opgevoed. Prima hoor, hoeft ook helemaal niet, maar het is niet echt representatief voor de meeste Nederlanders.
Bij ons was de standaard maaltijd gewoon: gekookte aardappel - gekookte groente - iets van vlees - een 'papje' (saus kun je het nauwelijks noemen want hij werd altijd nogal dik gemaakt). Het papje kwam in drie varianten: kerriesaus, mosterdsaus en kaassaus. Allemaal gewoon gebaseerd op witte saus (met roux gemaakt dus, en meestal margarine want boter was duur/ongezond/luxe), met een lading van de smaakgever erbij.
Natuurlijk aten we ook best wel eens wat anders (bijvoorbeeld friet, of stamppot, of macaroni, of van die rijst met kip en saus-uit-een-potje of zo of nasi), maar dit was de standaard hollandse maaltijd.

quote:
Mijn moeder maakte ongeveer alle groente daarmee klaar, en daarna nog een lading nootmuskaat erover :r
Moest ook wel, zo'n papje, want ze kookte alles zo gaar dat het uit elkaar flikkerde en/of instortte als je het op je bord wilde scheppen. Dat papje hield het nog soort van bij elkaar, en gaf wat smaak.

Eenmaal uit huis wonend kwam ik erachter hoe lekker groenten zijn. Als je ze niet standaard drie kwartier kookt en zulks :')
Klopt dat is nog echt ouderwets. Bij ons viel het tot snot koken reuze mee, maar iets langer dan daadwerkelijk hoeft. Maar mijn vader vertelde dat ze vroeger zelfs komkommer moesten koken, want rauw was 'ongezond' :(

quote:
Op de huishoudschool gewoon maïzena met water heer, niks geen roux. Dure boter, wat denk je wel!
Het papje met maizena kennen wij ook, maar alleen voor andijvie en voor prei. Alle andere groenten met het roux-gebaseerde papje. De maizena versie vind ik overigens nou niet echt bepaald heel lekker. Van andijvie maak ik liever andijvie stamppot dan de papjesversie.
En de dure boter werd bij ons bijna altijd vervangen door margarine. Boter was echt een traktatie, dat at mijn vader zo puur op, heerlijk vond hij dat.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  User die het meest klaagt 2022 dinsdag 13 januari 2015 @ 17:17:37 #15
414785 sirdanilot
pi_148646068
Overigens kan men wel heel dedain doen over die traditionele hollandse maaltijd, maar met maar een paar kleine verbeteringen is het echt prima te doen.

- De margarine vervangen door echte boter
- De groenten niet te gaar koken
- De saus niet te dik maken (bij ons was die witte saus echt gewoon pap, kon je bijna met je vork eten, had dus wel wat dunner gekund zoals de meeste culi-sauzen zijn)

Natuurlijk geldt altijd dat je wel een beetje gevarieerd moet eten. Bij ons deden we dat dan ook wel, maar in veel huishoudens werd vrijwel alleen hollands gegeten en dan wordt het wel erg saai. Toch, als ik elke dag hetzelfde moest eten, zou ik kiezen voor hollands eten, omdat je toch nog best kunt varieren (andere soorten groente/vlees etc.)

Bedenk dat er veel perioden in de geschiedenis zijn geweest waar de gewone man alleen aardappels at, of alleen gierstepap of zo en verder niks. Dan was je er als kind toch wel beter vanaf met je groenten-en-een-papje, niet?
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  dinsdag 13 januari 2015 @ 17:41:19 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148646739
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 17:17 schreef sirdanilot het volgende:
Overigens kan men wel heel dedain doen over die traditionele hollandse maaltijd, maar met maar een paar kleine verbeteringen is het echt prima te doen.

- De margarine vervangen door echte boter
- De groenten niet te gaar koken
- De saus niet te dik maken (bij ons was die witte saus echt gewoon pap, kon je bijna met je vork eten, had dus wel wat dunner gekund zoals de meeste culi-sauzen zijn)

Natuurlijk geldt altijd dat je wel een beetje gevarieerd moet eten. Bij ons deden we dat dan ook wel, maar in veel huishoudens werd vrijwel alleen hollands gegeten en dan wordt het wel erg saai. Toch, als ik elke dag hetzelfde moest eten, zou ik kiezen voor hollands eten, omdat je toch nog best kunt varieren (andere soorten groente/vlees etc.)

Bedenk dat er veel perioden in de geschiedenis zijn geweest waar de gewone man alleen aardappels at, of alleen gierstepap of zo en verder niks. Dan was je er als kind toch wel beter vanaf met je groenten-en-een-papje, niet?
Ik eet vrijwel dagelijks traditioneel. Veel aardappels, groente, vlees/vis.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 19:08:16 #17
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148649569
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 17:17 schreef sirdanilot het volgende:
Bedenk dat er veel perioden in de geschiedenis zijn geweest waar de gewone man alleen aardappels at, of alleen gierstepap of zo en verder niks. Dan was je er als kind toch wel beter vanaf met je groenten-en-een-papje, niet?
Nee. Ik heb niks tegen Hollandse kost. Wel tegen papjes. Bah.
En zo Hollands is dat dus niet,overal een dikke saus bij. Jus ja, saus nee.

Ik eet zeker in de winter 2 a 3 dagen in de week Hollandse kost. Stamppotten meestal. Gewoon ZONDER vieze meelsaus.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 19:09:38 #18
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148649637
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 17:13 schreef sirdanilot het volgende:
Dan ben je waarschijnlijk niet authentiek nederlands opgevoed. Prima hoor, hoeft ook helemaal niet, maar het is niet echt representatief voor de meeste Nederlanders.
Ik denk dat mijn opvoeding representatiever was dan de jouwe.
Ik geloof niet dat er bij mijn vriendinntjes elke dag saus op tafel kwam. Echt niet.
  User die het meest klaagt 2022 dinsdag 13 januari 2015 @ 19:41:28 #19
414785 sirdanilot
pi_148651217
Stamppot doen wij ook zonder saus hoor, wel met jus.

Misschien verschilt het gewoon per gezin.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_148651340
ook bij mijn ouders stond er elke dag hollandse pot op tafel. huishoudschool maaltijden.
bloemkoolsausje aten we wel (roux maken heb ik dan ook wel geleerd, alleen nooit met minuten maar enkel gevoel) gelukkig verder geen saus/pap achtige dingen. ook niet bij anderen waar ik at.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 19:48:07 #21
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148651561
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 15:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ik lees het idd, maakt wel veel werk van een tostie als je eerst een Bechamel maakt (das wat anders dan Roux trouwens, dat is vet en meel)
Lekker joh :9
Snufje nootmuskaat erdoor, hmmmm.
Ik maak het als ik een restje bechamelsaus over heb bij het maken van lasagne
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  User die het meest klaagt 2022 dinsdag 13 januari 2015 @ 19:48:14 #22
414785 sirdanilot
pi_148651568
Ik zou niet weten hoe je anders bloemkool op hollandse wijze zou moeten eten dan met een papje.

Dit zelfde papje gebruikten wij dan ook voor broccoli (lijkt immers soort van op bloemkool).

Met spruitjes en boontjes niet daarop deden wij een beschuitje en nootmuskaat.

Witlof deden we gewoon met ham/kaas, hoeft niet met saus om die reden.

Andijvie en prei met maizenapapje

Pff wat heb je nog meer? De rest gaat in stamppot volgens mij.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_148652113
tja, jij had het over standaard hollandse maaltijd met een papje/sausje alsof je dat elke dag at. maar eigenlijk gebruikte je het alleen bij de bloemkool en de broccoli ?
  dinsdag 13 januari 2015 @ 20:03:02 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148652181
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 19:09 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik denk dat mijn opvoeding representatiever was dan de jouwe.
Ik geloof niet dat er bij mijn vriendinntjes elke dag saus op tafel kwam. Echt niet.
Jus
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 20:04:11 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148652227
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 19:48 schreef sirdanilot het volgende:
Ik zou niet weten hoe je anders bloemkool op hollandse wijze zou moeten eten dan met een papje.
Gewoon, gekookt of gestoomt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')