abonnement Unibet Coolblue
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 vrijdag 9 januari 2015 @ 17:10:56 #1
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_148513710


quote:
Wat weten we over de aanslag op Charlie Hebdo? Een overzicht

Op de burelen van het Franse satirische blad Charlie Hebdo is rond half twaalf een schietpartij losgebarsten. In elk geval hoofdredacteur Stéphane ‘Charb’ Charbonnier en de controversiële cartoonist Cabu kwamen daarbij om het leven. De daders, bewapend met Kalasjnikovs, zijn nog niet gepakt. Wat weten we nu?
Het parket van Parijs spreekt van zeker twaalf doden. Volgens persbureau Reuters zijn ten minste tien mensen gewond, van wie vijf ernstig.

De Franse politie is op zoek naar drie daders, schrijft persdienst ANP. Eerder werd gesproken van twee, maar volgens minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken zijn het er drie.

De daders, gemaskerd, zwart gekleed en bewapend met Kalasjnikovs, zouden tegen ooggetuigen hebben gezegd: “Zeg maar tegen de media dat we van Al-Qaeda Jemen zijn”, meldt 20 Minutes. Volgens de politie riepen ze verder: “Wij wreken de profeet”.

Volgens The Guardian zijn drie aanvallers in een ontsnappingswagen gesprongen, een vierde man zat achter het stuur. Hun auto, een zwarte Citroën, is teruggevonden in het centrum van Parijs. De daders zouden richting het noordoosten van Parijs zijn gevlucht.

De Franse krant Le Parisien spreekt van een goed voorbereide aanslag. De daders vielen binnen tijdens een redactievergadering, waardoor veel redacteuren en tekenaars van Charlie Hebdo (hier een kort profiel) in één ruimte waren. Ook zouden ze slachtoffers bij hun voornaam hebben genoemd.

Volgens Le Monde zijn in het plaatje rechts beelden van de vluchtende daders.

Charlie Hebdo zou de laatste weken zijn beveiligd wegens nieuwe bedreigingen. Eerder kreeg de redactie bedreigingen nadat het blad controversiële columns en spotprenten over de profeet Mohammed publiceerde.

Cartooniste Corinne ‘Coco’ Rey van Charlie Hebdo zou de schutters onder bedreiging hebben binnengelaten. Volgens Rey spraken de daders perfect Frans en zeiden ze dat ze “van Al-Qaeda” waren. De schietpartij zou vijf minuten hebben geduurd.

In de laatste (wrange) cartoon van hoofdredacteur Charb stond de tekst: “Nog steeds geen aanslagen in Frankrijk.” “Wacht eens! We hebben nog tot het eind van januari om onze beste wensen over te brengen.

In de Charlie Hebdo van vandaag, de laatste uitgave, stond een artikel over de Franse schrijver Michel Houellebecq. In zijn boek Soumission beschrijft hij het jaar 2022 onder een eerste islamitische president. De laatste tweet van het blad ging over IS-leider al-Baghdadi.
quote:
Charlie Hebdo, satirisch blad met heel wat vijanden

De aanslag op het redactiekantoor van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs, waarbij vandaag doden vielen, staat niet op zichzelf. Het provocerende blad wordt al lang achtervolgd door processen en bedreigingen. Wat voor blad is Charlie Hebdo?

Het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo publiceerde in 2012, midden in de golf van protest tegen de anti-islam film Innocence of Muslims, spotprenten van de profeet Mohammed. 'De beelden zullen degenen choqueren die gechoqueerd willen worden', liet hoofdredacteur Charb weten.

Op de cover van de editie van 19 september 2012 staat een moslim in een rolstoel afgebeeld die wordt voortgeduwd door een orthodoxe jood, met de titel Intouchables 2, verwijzend naar de film Intouchables, de Franse inzending voor de Oscars dat jaar.

Franse humor
Het blad staat in een lange Franse traditie. De wortels daarvan liggen bij maandblad Hara-Kiri, in 1960 opgericht door François Cavanna. Hara-Kiri kende God noch gebod, en liet zich ook aan politiek niets gelegen liggen. Na een lange reeks processen en verschijningsverboden legde het blad in 1985 het loodje. Intussen had Charlie Hebdo zich al warmgelopen. Het nam de rol van satirische voorpost moeiteloos over.

Franse humor valt uiteen in twee uitersten. Je hebt de zeer zorgvuldig uitgewerkte grap die is gebaseerd op gewone types die uit de rails lopen; filmmakers Jacques Tati en Louis de Funès beheersten de finesses daarvan. Dany Boon - van de film Bienvenue chez les ch'tis- is hun verre nazaat. Haaks daarop staat een inktzwarte variant, waarvoor niets heilig is. Dat is zeg maar de lijn Céline, Houellebecq en Hara-Kiri. Bij de presentatie van een boek over Hara-Kiri werd het een jaar geleden nog eens uitgelegd. 'Kun je lachen om een kind dat sterft', vroeg de een. 'Ja, maar het gaat beter als het er meer zijn', was het antwoord.

Humor buiten alle perken dus. Die lijn wordt in Charlie Hebdo voortgezet, even scherp, nietsontziend en bruut soms als in Hara-Kiri. Net als Hara-Kiri moet het blad zien rond te komen zonder advertenties - adverteerders denken dat je idioot bent, had Cavanna gedicteerd. Charlie Hebdo verkeert met zijn oplage van ongeveer 50 duizend exemplaren financieel dan ook doorgaans in de gevarenzone.

Blad van tekenaars
Maar er zijn ook verschillen. Anders dan Hara-Kiri, dat veel fotografie en collages bevatte, is Charlie Hebdo een blad van tekenaars. Zij maken er de dienst uit. Dat begint al met de naam: Charlie is een verwijzing naar Charlie Brown, het Amerikaanse stripfiguurtje dat wordt bewonderd door oprichters Wolinski en Cabu (Hebdo staat trouwens voor hebdomodaire - weekblad).

En Charlie Hebdo is een politiek blad. Het kiest positie op de linkerzijde, bestrijdt kerncentrales lang voordat het woord ecologie gemunt is en heeft een deskundige in de gelederen die extreem rechts met argusogen volgt. 'Maar we zijn vrijdenkers', vult Coma aan. 'Als links ons op de zenuwen werkt, tikken we ze net zo hard op de vingers.'

Met die dwarse stellingname maakt het blad heel wat vijanden. Al in 1993 wordt een editie met koning Boudewijn op de omslag in België verboden, het nummer van 19 september 2001 mag de Verenigde Staten niet in. Veruit de grootste klap komt op 8 februari 2006, als Charlie Hebdo de Deense Mohammed-cartoons afdrukt, en er zelf nog een paar aan toevoegt.

Processen
Een regen van processen daalt op de redactie neer, hoofdredacteur Philippe Val krijgt intensieve beveiliging. Het eind van het liedje is dat Charlie Hebdo door de rechter wordt vrijgesproken. 'Dan zie je wat onze rol is', zei destijds tekenaar en redactiechef Riss (de tekenaars van Charlie Hebdo hebben allemaal een geuzennaam). 'De andere Franse media durfden het niet aan de cartoons af te drukken. Ze hebben van onze houding iets opgestoken. Dit keer is de solidariteit daardoor groter.'

Blijft de vraag waarom een blad dat al zo lang achtervolgd wordt door processen en bedreigingen geen beveiliging in de arm neemt als het een Sharia Hebdo uitbrengt. 'Daar raak je de kern van Charlie Hebdo', zegt Coma. 'Als redactie deelden we de euforie rond de Arabische opstanden en waren we diep teleurgesteld door het vervolg. Toen zei iemand - ik weet niet eens meer wie - we maken een Sharia Hebdo. Nooit hebben we gedacht dat dit de reactie kon zijn.'

Molotovcocktail
De beveiliging van het kantoor van Charlie Hebdo is inmiddels opgevoerd. Vorig jaar moest de redactie van het blad op zoek naar een andere werkplek, nadat in november een molotovcocktail naar binnen werd gegooid. De redactielokalen brandden uit, computers en archieven gingen verloren. Dat allemaal omdat het weekblad een nummer aankondigde met Mohammed als gasthoofdredacteur en zich voor de gelegenheid omdoopte tot Sharia Hebdo.

'Wij gaan door waar anderen halt houden', zei tekenaar en redactiechef Riss. 'Als een soort verkenners zoeken we de grenzen op. Dat wij dat doen, maakt voor de andere media het speelveld groter; het voorkomt dat ze te voorzichtig worden. We tekenen niet alleen om te amuseren, maar ook om die vrijheid te bevechten.'

'We weten nu weer precies waarom we het blad maken', zei Riss, die er sinds de oprichting in 1992 werkt. Hij is opgeleid als jurist. Het opzoeken van de grenzen van de vrijheid van meningsuiting was voor hem een belangrijke reden om hier te gaan werken. 'We willen de mechanismen blootleggen die mensen dom kunnen houden. Dat kan religie zijn, maar ook media, politiek en economie. En daarbij nemen we inderdaad risico's.'
quote:
Charlie Hebdo zal volgende week gewoon verschijnen
Het door een terroristische aanslag getroffen weekblad Charlie Hebdo zal volgende week gewoon verschijnen.
Dat meldt een journalist van het Franse persbureau AFP, die zegt zich te baseren op een medewerker van Charlie Hebdo.

Eerder gaven enkele grote Franse mediabedrijven aan, de handen ineen te slaan om de toekomst van het weekblad veilig te stellen. Woensdag werden onder meer tien werknemers van het Franse satireblad doodgeschoten, tijdens een terroristische aanslag op de hoofdredactie van Charlie Hebdo.

Steun

Radio France, France Televisions (beiden onderdeel van de Franse publieke omroep) en de krant Le Monde hebben een gezamenlijke verklaring naar buiten gebracht, waarin de media aangeven het blad persoonlijke en materiële steun te verlenen.

Er werd in de verklaring niet in detail uitgelegd welke goederen er klaar zouden staan.

Het satirische weekblad Charlie Hebdo is oorspronkelijk opgericht in 1969. Het linkse blad ageert met behulp van spotprenten, humor, tirades, essays en nieuwsverhalen tegen extreemrechts, religies en de traditionele politiek
Linkjes
Twaalf doden door aanslag in Parijs
Moslims spreken zich massaal uit tegen terreur
Daders aanslag bekend
Gijzeling en schietpartij bij klopjacht Parijs
Liveblog NRC
Liveblog NOS
Liveblog Volkskrant
Wat is Charlie Hebdo?
Beelden van beschietingen (Klik niet als je maag gevoelig is)
Fotoreeks De Morgen
Fotoreeks NRC
(Extra) uitzendingen NOS gemist?

Voor de complotbespeurders is er een topic in BNW
BNW / de aanslag op Charlie Hebdo

Wie is wie tijdens deze acties
NWS / Speciale eenheden Frankrijk





LIVESTREAMS:



quote:
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
pi_148513716
lijkt me dat het klaar is.
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:11:15 #3
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_148513717
Explosies gehoord?
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:11:17 #4
181667 Strani
Wie dit leest is gek
pi_148513718
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 17:10 schreef Max23 het volgende:
Toepasselijk de reclame van tanks onder dit forum :')
Ach, 'Leer nu Arabisch' was nog gekker geweest toch?
Op 02-02-2020 20:20:20 schreef Strani iets
#Hashtag4sale
  Forum Admin / Grootste Aanwinst 2022 vrijdag 9 januari 2015 @ 17:11:30 #5
8731 crew  Netsplitter
#jesuisMasi
pi_148513726
GIGN zal de boel wel aan het veiligstellen zijn.
OxygeneFRL-vrijdag 8 mei 2020 @ 08:52:59: Ik had een pleuris hekel aan je maar nu ik weet dat je tegen een vuurwerkverbod ben, hou ik van je.
pi_148513727
quote:
2s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 17:10 schreef Loveless85 het volgende:
Sky herhaalt hé :') ook iedere keer dat 'let me see if we can play it back on tape'. Het is niet 'nog steeds aan de gang'. Het was gewoon een actie, paar minuten.
Tien seconden.
Dit, dus.
pi_148513729
Nog meer schoten, het houdt niet op, niet vanzelf.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
pi_148513731
Wéér een herhaling, jongens!
Niet gaan gillen dat het los gaat!
Acquisitie n.a.v. deze post wordt niet op prijs gesteld.
Don't you see going to heaven is just in the thought that you might?
As an on-line radio program grows longer, the probability of a German song approaches 1.
pi_148513732
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 17:11 schreef Strani het volgende:

[..]

Ach, 'Leer nu Arabisch' was nog gekker geweest toch?
_O-
Op donderdag 9 juli 2015 14:53 schreef Yvie_lu: Gelukkig. Paniek om niks :)
Op donderdag 9 juli 2015 14:57 schreef HeatWave: Deze post is universeel toepasbaar bij haar B-).
Op woensdag 8 juli 2015 15:09 schreef El_Thijs:"Inolvidable. Staat voor duidelijkheid en directheid."
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:11:40 #10
393175 appelen
Grappenmaker in optima forma
pi_148513736
joris :')
pi_148513737
Weer schoten !

:')
pi_148513739
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 17:11 schreef Patrice_Consigny het volgende:
Nog meer schoten, het houd niet op, niet vanzelf.
Sky herhaalt hé :') ook iedere keer dat 'let me see if we can play it back on tape'. Het is niet 'nog steeds aan de gang'. Het was gewoon een actie, paar minuten.
Sky herhaalt hé :') ook iedere keer dat 'let me see if we can play it back on tape'. Het is niet 'nog steeds aan de gang'. Het was gewoon een actie, paar minuten.
Sky herhaalt hé :') ook iedere keer dat 'let me see if we can play it back on tape'. Het is niet 'nog steeds aan de gang'. Het was gewoon een actie, paar minuten.
Sky herhaalt hé :') ook iedere keer dat 'let me see if we can play it back on tape'. Het is niet 'nog steeds aan de gang'. Het was gewoon een actie, paar minuten.
Sky herhaalt hé :') ook iedere keer dat 'let me see if we can play it back on tape'. Het is niet 'nog steeds aan de gang'. Het was gewoon een actie, paar minuten.
Sky herhaalt hé :') ook iedere keer dat 'let me see if we can play it back on tape'. Het is niet 'nog steeds aan de gang'. Het was gewoon een actie, paar minuten.
Sky herhaalt hé :') ook iedere keer dat 'let me see if we can play it back on tape'. Het is niet 'nog steeds aan de gang'. Het was gewoon een actie, paar minuten.
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:11:46 #13
389816 PowerLoungen
Duurt een kwartiertje
pi_148513741
bedankt Joris
RED ONS HENNIEGOD
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:11:53 #14
421090 Zelfscanner
BONUSKAART: 2916420051893
pi_148513742
En weer
De kassamiep laten scannen is silver maar zelfscannen is goud!
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:11:53 #15
198365 Morendo
The Real Deal
pi_148513743
Zijn de flesjes water met slaapmiddel al afgeleverd? Dat was een truc die wij vroeger gebruikten.
Die Lebenslust bringt dich um.
  Redactie Frontpage vrijdag 9 januari 2015 @ 17:11:54 #16
407027 crew  LTVDK
Kazaamdavu
pi_148513744
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 17:11 schreef Netsplitter het volgende:
GIGN zal de boel wel aan het veiligstellen zijn.
Verwarring zaaien, gijzelnemers bang maken?
Op maandag 24 augustus 2015 11:34 schreef Yasmin23 het volgende:
Als je maar genoeg moeite doet past alles.
_____
TV / Het post-apocalyptische/dystopische film topic
pi_148513746
Gebeurt er nog wat in Parijs?
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:12:02 #18
328924 Frozen-assassin
STAY STRONG APPIE
pi_148513750
HERHALING JONGENS!!
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:12:05 #19
262 Re
Kiss & Swallow
pi_148513752
als er staat "latest" is het niet live bij sky
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_148513754
Fucking respect voor de antiterrorisme teams daar.
Why stay small, if you can grow big..
pi_148513755
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 17:11 schreef isax het volgende:
lijkt me dat het klaar is.
Duidelijk niet.
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:12:13 #22
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_148513758
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 17:11 schreef isax het volgende:
lijkt me dat het klaar is.
:Y Er wordt nu gewoon tien keer herhaald.

We zullen zometeen wel horen of ze dood zijn en hoe of wat
pi_148513760
Geen goed nieuws voor de gijzelaars in de joodse supermarkt vrees ik.
Als je geen kop hebt kan je niet uit het raam kijken.
pi_148513761
omg schoten!
  vrijdag 9 januari 2015 @ 17:12:21 #25
338108 SecretStoryWous
Geld verdienen met Jort Kelder
pi_148513765
Die chat naast youtube bij skynews :')
Dit is gewoon raar :l
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')