abonnement Unibet Coolblue
pi_148516585
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:19 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Kan je niet als voorwaarde stellen dat per jaar de inflatie wordt aangepast op basis van de inflatie van het jaar ervoor?
Ja dat zijn TIPS maar dat zijn ze nu al niet. Het inflatierisico ligt nu al geheel bij de ESM/EFSF geldschieters. Dat risico zullen de grieken dus nu echt niet erbij nemen.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_148516696
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:20 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Ja dat zijn TIPS maar dat zijn ze nu al niet. Het inflatierisico ligt nu al geheel bij de ESM/EFSF geldschieters.
Ik zie waar het naar toe gaat. Het is gemakkelijk om er mee te foefelen, want niet transparant en gemakkelijk te spinnen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_148516879
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:

Ik zie waar het naar toe gaat. Het is gemakkelijk om er mee te foefelen, want niet transparant en gemakkelijk te spinnen.
Welkom in het orweliaanse 1984 en de bijbehorende banen spindoctors
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  vrijdag 9 januari 2015 @ 18:34:32 #154
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148517066
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 18:29 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Welkom in het orweliaanse 1984 en de bijbehorende banen Spindoctors
Eerde Brave New World





Als 1984 Grote Broer had geheten had geen hond het nog gelezen.

Leest er iemand nog Wij?
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Wij_(roman)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148518431
quote:
Er zit een flinke kern van waarheid in. Dat doet me denken aan een gedachte-experiment. Stel dat je in een machine zou kunnen leven die je precies datgene zou laten beleven wat je wil, op zo'n manier dat je het verschil niet merkt met echt leven (neuronen aansturen), zou je dat willen? Geen pijn, geen ellende, oneindig veel plezier. Dit gedachte-experiment is gebruikt als basis voor de The Matrix films.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_148564164
quote:
'Steun voor Griekse schuldverlichting groeit'

Binnen de Europese Unie gaan steeds meer stemmen op om Griekenland tegemoet te komen met een verlaging van zijn schuldenlast.

Dat meldt de Duitse krant Die Welt op basis van ingewijden in Brussel.

''Een herstructurering van de Griekse schulden is onvermijdelijk, omdat het land zijn schuld anders niet kan dragen'', zei een hooggeplaatste EU-functionaris tegen Die Welt. Over het moment waarop tot schuldverlichting kan worden besloten, zouden de meningen echter uiteenlopen.

Sommigen denken dat al dit jaar stappen moeten worden gezet. Anderen wachten liever langer, om te voorkomen dat ook andere landen met hoge schulden gaan speculeren op hulp.
Een kwijtschelding betekend dat eurolanden miljarden zullen moeten afschrijven met als gevolg dat de geldschietende landen tegen tekorten aanlopen. Het lukt me stug dat ze hun balansen willen opschonen en waarschijnlijker dat ze een constructie gebruiken om de geleden verliezen toekomstige generaties in de schoenen te schuiven.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_148571004
Net wat we nodig hebben, nog meer schuldverschuiving naar de toekomstige generties. Ik zie het nog gebeuren dat alle westerse landen op een gegeven moment met elkaar afspreken dat alle schulden worden kwijtgescholden aangezien het niet meer op te lossen gaat zijn.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 12 januari 2015 @ 19:35:50 #158
313372 Linkse_Boomknuffelaar
Vrijheid voor Demoon_uit Hemel
pi_148616137
Griekenland?
Merkel: 'Desnoods zetten we ze uit de Eurozone'



'Stop de bezuinigingen'

quote:
6 januari 2015 - De Grieken brengen de geest van de geuzen tot leven, de tegenstroom die democratie, vrijheid en economie opnieuw wil veroveren op de papen en zakenkabinetten van de Europese Unie. Zij verdienen onze steun, schrijft de voorzitter van de Belgische PVDA Peter Mertens.


quote:
Opgepast, 'extreemlinks' kan aan de macht komen in Griekenland! De beurzen beven, de Europese grootbanken zenden nieuwe lobbyisten uit en de Duitse Bundeskanzlerin Merkel dreigt ermee Griekenland uit de Eurozone te kieperen. Taal is een wapen en diegenen die zich op het trotse Egeïsche schiereiland verzetten tegen de nu zes jaar aanslepende sociale catastrofe, worden afgeschilderd als gevaarlijke populisten, of extreemlinkse demagogen. De besparingspolitiek zelf wordt 'realistisch' geheten, en bij de nakende verkiezingen op 25 januari waarschuwen alle Europese leiders de Grieken om dat nu toch maar eens te begrijpen.

1 op 3 Grieken leeft in armoede

In de eerste wintermaanden vecht Athene tegen een luchtvervuiling die erger dan ooit is. De mensen branden alles wat ze kunnen vinden om hun woningen te verwarmen. Vorig jaar daalde het aantal huishoudens dat nog beschikking heeft over centrale verwarming met 31,3 procent. Na zes jaar besparingen leven 2,5 miljoen Grieken onder de armoedegrens. 3,8 miljoen anderen zijn direct bedreigd met armoede. Dat betekent dat meer dan een derde van de Griekse bevolking in armoede leeft. In Europa doen alleen Bulgarije, Roemenië en Letland het slechter.

Toch zijn de voorspellingen elk jaar 'positief'. Elk jaar opnieuw wordt beweerd dat 'het einde van de tunnel' in zicht is, en dat het 'herstel uit de recessie' zich net om de hoek bevindt. Na zes jaar hoeklopen, zijn de mensen 'dood-beloofd'. Iraklos Pliakis is leerkracht in Athene: "Ik heb de afgelopen jaren 40 procent van mijn loon moeten inleveren. Nu lees ik dat er nieuwe loonsverlagingen aankomen, en dat er ook in de pensioenen opnieuw gesnoeid zal worden. In de school waar ik werk zijn er te weinig leerkrachten, maar de regering werft er geen meer aan. Integendeel, de minister van onderwijs heeft aan de werkloze leerkrachten gevraagd om vrijwillig en gratis te werken. Ik zie geen verbetering."

9 op 10 werklozen krijgt geen uitkering

Volgens de voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds(IMF) in 2010 zou de Griekse werkloosheidsgraad in 2012 pieken op 15 procent, en daarna dalen. Niets daarvan. In 2012 bedroeg de werkloosheidsgraad 25 procent, en vandaag is ze 26 procent. Volgens mensenrechtenorganisatie FIDH "ligt het reële werkloosheidscijfer 5 of 6 procent hoger dan de officiële statistieken". Het IMF gaf vorig jaar toe dat "vele van voorspellingen niet zijn uitgekomen", maar aan die mea culpa kan Alexandra Ikolovieni enkel haar neus snuiten. Alexandra is 55 jaar en werkt als vrijwilligster in de voedselbedeling in de Atheense volkswijken. Vorig jaar verloor ze haar job als kinderbegeleidster. Om haar financieel te helpen trokken haar dochter en schoonzoon met hun twee kinderen bij Alexandra in huis. Maar nu hebben ook zij geen baan meer. De werkloosheidsvergoeding bedraagt maandelijks 360 euro per maand, en dat maximaal voor een jaar. Nadien valt men terug op niets. Dat betekent dat minder dan tien procent van de 1,27 miljoen Griekse werklozen een uitkering trekt. Negen op tien werklozen krijgen geen uitkering.

In de Trojka-spiraal verdrinken

Om noodleningen van het Europees Stabiliteits Mechanisme (ESM) te vekrijgen, moet Griekenland voldoen aan zware voorwaarden. Eén van die voorwaarden is een curatele van de Trojka. De Trojka is de samenwerking van de de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds. De Trojka dwingt zogenaamde hervormingen op sociaal en administratief af, die moeten worden doorgevoerd. Dat doet ze via 'memoranda' die aan Griekenland worden opgelegd. De Trojka heeft de laatste vier jaar meer dan 800 acties per jaar gevraagd, die honderden nieuwe wetten nodig maakten. In sommige gevallen werden nieuwe wetten een week later alweer veranderd. Via de memoranda worden collectieve arbeidsovereenkomsten opengebroken, worden minimumlonen verlaagd, worden pensioenen gekort, en publieke diensten voor een prikje in de etalage gezet. Officieel luidt de retoriek dat Griekenland op die manier haar concurrentiepositie zal verstevigen, maar de vraag is of er nog ergens één kip rondloopt die dat gelooft. Na vier jaar van Trojka-memoranda is Griekenland in de officiële 'competitiviteitslijst' van het Wereld Economisch Forum (WEF) van de 67ste naar de 81ste plaats gedonderd, onder Oekraïne, Guatemala en Algerije.

De experimentele memoranda-politiek heeft voor een kettingreactie naar beneden gezorgd. Volgens een studie van het Instituut van de Arbeid (ILO) daalde de koopkracht de laatste drie jaar met 37,2 procent. En natuurlijk daalde ook de vraag, met 31 procent om precies te zijn. Dat zorgde voor een infernale spiraal. Door de dalende consumptie gingen steeds meer kleine en middelgrote ondernemingen op de fles. De afgelopen zes jaar gingen naar schatting 100.000 ondernemingen failliet. Zo komt er ook steeds minder belastinggeld in de staatskas. En dus volgde een vloedgolf aan nieuwe belastingen en taksen, die elke dag kunnen veranderen, met de snelheid van het licht. Sinds het eerste memorandum van mei 2010 is de globale belastingdruk met 900 procent gestegen. En ondanks die toenemende belastingen krijgen de Grieken steeds minder onderwijs, geneeskundige zorgen, publiek vervoer, kinderopvang of pensioen. Meer dan één miljoen gepensioneerden, 1.035.710 om precies te zijn, leeft met een pensioen dat lager is dan 500 euro per maand. De balans van de memoranda-politiek is dramatisch. De Griekse schuld is hoger dan ooit, en het land verpaupert. Sociale rechten, sociale zekerheid en publieke dienstverlening werden uitgekleed, en de mooiste brokken van de Griekse overheidssectoren werden voor een appel en een ei aan buitenlandse investeerders verkocht. Griekenland sterft langzaam.
'Het kan altijd nog slechter'



quote:
61 procent van de Griekse loontrekkenden verdient minder dan 1.000 euro per maand, zoals Eleni Alexaki. Eleni is 56 jaar en werkt als meer dan twintig jaar als hotelbediende. Voor de crisis maakte ze 20 kamers per dag schoon. Vandaag zijn er dat 35 per dag, maar haar loon is wel gezakt van 1600 euro per maand naar 985 euro per maand. Eleni krijgt ook geen betaald verlof meer, en minder dagen vrij af.

Eén op vijf loontrekkenden verdient zelfs minder dan 445 euro per maand, vaak omdat ze slechts een tijdelijke baan hebben. Na jaren van bezuinigen werd in 2012 het minimumloon met nog eens 22 procent verlaagd tot 480 euro netto per maand. Voor jongeren onder de 25 jaar ligt het op nauwelijks 430 euro per maand. Volgens de Griekse afdeling van de Internationale Federatie van Mensenrechtenorganisaties, FIDH, ligt dat startersloon voor jongeren onder de armoedegrens en is "het in strijd met het Europees recht." Volgens de Griekse centrumpolitici is het allemaal zo erg niet. "In Moldavië liggen de lonen op 70 euro per maand", vertelde vice-president Evangelos Venizelos in mei 2014 op de Griekse televisie. Het kan altijd nog slechter, is de enige boodschap die de Griekse politieke kaste nog te bieden heeft.

Tegelijkertijd verliezen veel mensen elke hoop. Onderzoekers van de University of Portsmouth vonden een 'sterke correlatie' tussen de besparingsmaatregelen en de schrikwekkende toename van het aantal zelfdodingen. Volgens de onderzoekers berooft elke dag iemand zich van het leven, louter als gevolg van de sociale en economische situatie.

'Ze stelen onze huizen, en het zijn geen communisten'

"Er is geen alternatief voor de hervormingen. De verkiezingen veranderen ook niets aan de bestaande akkoorden met de Griekse verkiezingen", bezwoer de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble onlangs. 'Er is geen alternatief', zo spreekt Berlijn, en van Brussel tot Athene klinkt de echo van hetzelfde parool. Zo eenvoudig is het niet, want voor veel Grieken is duidelijk dat de huidige politiek in elk geval geen alternatief biedt. "Ik maak vele uren en leef zuiniger dan ooit, maar ik kan de rekeningen nog steeds niet betalen", vertelt een marktkramer in Athene. "De nieuwe inkomensbelastingen en de huizentaks zijn te hoog en dus hoopt mijn belastingschuld op. Wellicht zal ik mijn huis verliezen. Ze stelen onze huizen, en het zijn geen communisten. Mensen worden met de dag droeviger en kwader. Zo kan het niet doorgaan."

Steeds meer mensen raken hun huis kwijt, omwille van de dure leningen van de banken maar ook omwille van belastingschulden die worden opgestapeld. Het in beslag nemen van huizen is gemakkelijker geworden door een recente wet die het mogelijk maakt om lonen, pensioenen, spaarrekeningen en eigendom in beslag te nemen zelfs wanneer men slechts kleine belastingschulden heeft bij de staat. Sinds het eerste memorandum in mei 2010 zijn de taksen op vastgoed met 648 procent verhoogd. Er wordt gevreesd dat in het voorjaar van 2015 een nieuwe golf van inbeslagnames van huizen zal volgen. De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras, een niet verkozen technocraat, heeft een akkoord opgesteld met de Trojka om bij openbare verkoop het openingsbod op in-beslag-genomen-huizen vast te leggen op 30 procent van de reële huiswaarde.

Te midden deze golf van inbeslagnames kent de hypocrisie van de Griekse regering geen grenzen. "Als de communisten aan de macht komen zullen ze de huizen van de mensen in beslag nemen", zo vertelde de uiterst rechtse minister van Gezondheid Adonis Georgiadis onlangs. Georgiadis weet heel goed dat Syriza juist opkomt tegen de drieste confiscaties, en dat de partij in haar programma een uitgebreid plan voor nieuwe sociale huisvesting heeft uitgewerkt. Maar in de politieke oorlog lijkt elk argument geoorloofd. De regering in Athene is een groothandelaar in angst geworden, bij gebrek aan elk positief project om zelf de Griekse bevolking te enthousiasmeren. Die strategie werkte nog bij de verkiezingen in 2012, maar nu de plaat blijft hangen is de vraag: hoe lang nog?
Het Janushoofd van Peter Praet



quote:
De deuntjes van de Atheense marchands-de-peur vallen echter in het niets ten aanzien van het Europese concert van de angst dat dezer dagen op het continent speelt. Zo waarschuwde vooraanstaand econoom Peter Praet voor 'de opgang van het populisme'. Hij deed dat in de Duitse financiële krant Börsen-Zeitung: "Populistische partijen", zo vertelde Praet, "beloven snelle oplossingen. Maar ze bieden enkel recepten aan voor rampen. Niemand moet de illusie koesteren dat we enkel terug moeten naar de oude systemen, en dat het dan beter zou gaan. Al deze landen hadden hun reden om de eurozone te vervoegen: het oude systeem van voortdurende devaluatie werkte niet. Wat vandaag nodig is, is dat we de nodige structurele aanpassingen doorvoeren."

Een Januskop is een hoofd met zowel een voorzijde als een achterzijde. Met de ene zijde waarschuwt Praet voor het loerende populisme, maar de andere zijde van de topman van de Europese Centrale Bank (ECB) is daar zelf ook niet vies van. De insinuatie dat Syriza terug zou willen naar de Drachme, en uit de Eurozone zou willen stappen is niets minder dan plat populisme en gemakkelijke angstwekkerij. Syriza pleit actief tegen een Grexit, en wil een Europese Schuldenconferentie zoals die ook in 1953 voor Duitsland werd georganiseerd. De Europese Centrale Bank weet dat zeer goed.

Kapot bespaard

Net zoals Praet maar al te best weet dat landen voor de invoering van de Euro via een munt-devaluatie hun producten goedkoper konden maken, en zo konden streven naar een betere handelsbalans. Vandaag is dit niet meer mogelijk. Dat betekent dat er aan Griekenland een zogenaamde 'interne devaluatie' werd opgelegd. Dat is niets anders dan een economische kaalslag, van een ongekende orde sinds de Grote Depressie van de jaren 1930. Na zes jaar depressie is Griekenland een kwart van haar binnenlands product (BNP) kwijt. De zogenaamde 'trage oplossing' van de Trojka heeft het land kapot bespaard.

De Europese Centrale Bank, waarvan Praet hoofdeconoom is, is één van de drie pijlers van de Trojka die via opeenvolgende memoranda het Griekse beleid controleert. De structurele aanpassingsprogramma's waarover Praet het heeft, hebben niet gewerkt. Ondanks waanzinnige inspanningen is de Griekse schuld ondertussen gestegen tot 177 procent van het BNP, dat is 57 procent meer dan in 2009. Zoals ik in 2011 in 'Hoe Durven Ze?' schreef: de 'bail-outs' die in Frankfurt werden uitgetekend, waren nooit bedoeld om de gewone Grieken te helpen. Het geld maakte een mooie U-turn rondom de Akropolis om onmiddellijk terug te gaan naar de schuldeisers van voornamelijk Duitse grootbanken. De Trojka dwong een land dat al bankroet was tot meer schuld. Dat de Grieken vandaag een andere oplossing zoeken dan een politiek die zes jaar lang haar failliet heeft betoond, is niet meer dan logisch.
Prijs voor cynisme voor Jean-Claude 'LuxLeak' Juncker



quote:
Praet is niet het enige Europese zwaargewicht dat driest met het belerende vingertje staat te zwaaien. "De prijs voor het cynisme gaat vast en zeker naar Jean-Claude Juncker, die sinds de onthullingen over LuxLeaks onverstoord aan een verbijsterd Europa uitlegt dat hij als premier van Luxemburg geen andere keuze had.", schreef Thomas Piketty op 29 december in Libération. Cynisme inderdaad, want de mesthoop van LuxLeaks was nauwelijks toegedekt, of Juncker vond het tijd om de Grieken een les te lezen. Aan de Oostenrijkse televisie ORF liet hij vorige week weten bij de Griekse verkiezingen de voorkeur te geven "aan bekende gezichten" boven "extreme krachten". Bekende gezichten, onder te verstaan de cliëntelisten en kleptokraten die Griekenland al drie decennia in de greep houden, en de Griekse Merkelianen die de zes jaar durende plundering van het schiereiland organiseerden. Extreme krachten, dat zijn krachten zoals Syriza die de diefstal van LuxLeaks in vraag stellen, net als de Europese politiek van Juncker en Merkel.

Jarenlang grossierden de clichés over Griekse loodgieters of tavernehouders die geen kasticketjes uitschreven op de voorpagina's van alle westerse kranten. Maar wat als de belastingontduikers geen loodgieters blijken te zijn, maar grote internationale corporaties? Langs de voordeur worden steeds strengere eisen aan het Egeïsche schiereiland opgelegd, terwijl de allerrijkste Grieken langs de achterdeur miljarden euro's naar veilige bankrekeningen in Zwitserland sluizen. Na zes jaar depressie is de kloof tussen arm en rijk geëxplodeerd. Dat betekent dat de werkende klasse, de boeren, de jongeren, de armsten, en de zelfstandige middenklasse de Griekse crisis betalen.


quote:
Toen het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten onlangs het LuxLeaks-schandaal aan de oppervlakte bracht, bleek dat er zeker negen grote bedrijven met Griekse belangen betrokken waren. Ondermeer de EFG-groep van multimiljardair Spiro Latsis stal via de Luxemburgse kanalen miljoenen euro verschuldigd-belastinggeld van de Griekse overheid. De familie Latsis is de rijkste familie van het land, actief in de rederijen, aardoliesector, pers en bankwereld. Ook het investeringsfonds van Dimitris Daskalopoulos sleurde haar winsten naar Luxemburg. Daskalopoulos had als voormalig voorzitter van de Hellenic Federation of Enterprises, de belangrijkste lobbygroep van industriëlen, de Grieken jarenlang tot matiging opgeroepen. Ook de Olayan Group, Coca-Cola Hellenic en Wind Telecom maakten gebruik van de Luxemburgse filières om de Griekse staat op te lichten. Met medeweten van de voormalige premier van Luxemburg, Jean-Claude Juncker. Diezelfde Juncker die het vandaag nodig vindt de Grieken de les te lezen. En dan vragen sommigen zich af waar het euro-scepticisme vandaan komt.
Merkel: 'Desnoods zetten we ze uit de Eurozone'



quote:
Na Praet en Juncker mocht Merkel in de Europese angstsymfonie niet ontbreken. Zaterdag 3 januari 2015, tekende Der Spiegel de volgende woorden op uit de entourage van Merkel: "De Duitse regering is van oordeel dat een exit van Griekenland uit de Eurozone bijna onvermijdelijk is, wanneer oppositieleider Alexis Tsipras de regering zou leiden na de verkiezingen, en wanneer hij de strikte budgettaire koers zou verlaten en de schulden van het land niet langer zou betalen." Met die uitspraak veranderen Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble het geweer van schouder, want tot voor kort gold een exit uit de Eurozone als onmogelijk. Vanaf nu zou het volgens Merkel en Schäuble, niet gehinderd door enige Europese top over het onderwerp, dus wel mogelijk zijn. Het is niet meer dan een zoveelste intimidatiepoging uit Berlijn om de Grieken de stuipen op het lijf te jagen. Merkel weet donders goed dat tweederde van de Grieken geen voorstander zijn van een Grexit, en dat ook Syriza al meer dan drie jaar lang stelt dat zij de Eurozone niet willen verlaten.

Merkel wil koste wat het kost een signaalfunctie uit de bakermat van de democratie vermijden. Als in Athene een nieuwe wind aan de macht komt, die de blinde besparingspolitiek van het Schumanplein radicaal in vraag stelt en de almacht aan de kaak stelt van de Europese grootbanken-schuldeisers en de Europese industriële lobby's die voor een prikje de beste stukken van de Griekse economie overkopen, dan zou dat weleens een vonk kunnen ontketenen voor andere volkeren in Europa. Desnoods zetten we ze uit de Eurozone, aldus Merkel, opdat niemand in Spanje of Ierland op dezelfde gedachten zouden komen. De Euro zal op Duitse maat marcheren, en wie het daar niet mee eens is moet maar opkrassen, zo luidt de boodschap uit Berlijn. En in Brussel of Parijs is er geen haan die zich verroert bij zoveel Duitse arrogantie.

Het primaat van de politiek en de parameters van het debat

De Europese Unie heeft een groot probleem met democratie. Diegenen die de financiële en economische macht in handen hebben leggen hun parameters op aan het democratisch debat. Ze tekenen de krijtlijnen uit waarbinnen de kiezers moeten blijven. Blijven ze daarbinnen, dan wordt met luide stem 'het primaat van de politiek' afgekondigd. Dan heeft de kiezers gesproken en dan moet de burger vervolgens jarenlang zwijgen. Maar datzelfde primaat van de politiek vervalt van zodra 'de kiezer' op zoek gaat naar horizonten buiten het opgelegde centrummodel. De Deense kiezer moest in het referendum over de Maastrichtnormen telkens opnieuw naar de stembus, tot hij of zij 'de juiste' keuze had gemaakt. Het Franse en Nederlandse 'neen' aan de Europese grondwet, werd verticaal geklasseerd en zonder enige gène werd precies dezelfde tekst opgediend onder een andere titel, 'Het Verdrag van Lissabon'.

'Eurozone's weakest link is the voters' (Eurozone's zwakste schakel is de kiezers), zo titelde de Financial Times op de voorlaatste dag van 2014 over de opmars van Syriza in Griekenland en Podemos in Spanje. 'De zwakste schakel in Europa zijn de kiezers', en dat is zo omdat ze de opgelegde parameters van het debat verlaten. Niet in de eerste plaats om grote ideologische redenen, maar wel omdat zij in hun dagelijks leven zien dat de absurde besparingsmaatregelen hen in een zesjarige-depressie hebben gebracht. Als de kiezers centrumliberaal stemmen, in welke scharkering ook, dan is dat een moment van waardigheid in een democratie. Maar o wee, wanneer de kiezers buiten het centrumliberalisme durven denken. Dan is de waardigheid van de kiezer geen eurocent meer waard, en dan kruipt uit alle kelders van het establishment een diepgewortelde minachting voor het democratisch proces naar boven. En terwijl de kindersterfte in Griekenland onrustwekkende proporties aanneemt roepen zij 'extremisten' en 'populisten' naar de enige grote partij die de sociale zekerheid op het schiereiland wil heropbouwen en versterken. "Tsipras zegt iets dat zinnig is", schijft de editorialist van The Guardian op 30 december. "In de ogen van diegenen die met angst kijken naar zijn mogelijke verkiezing, bestaat zijn politieke misdaad erin dat hij de waarheid vertelt. Griekenland kan haar schulden in de Eurozone niet betalen. En dat is al langer duidelijk."
Wat is dan het radicalisme van Syriza?



quote:
Wat is dan het radicalisme dat Syriza voorstaat? Op een grote meeting in Athene maakte de partij vorige zaterdag, 3 januari, haar vier pijlers voor nationale wederopbouw bekend. De eerste pijler is de strijd tegen de humanitaire crisis. Syriza wil een investeringsplan om de dringendste noden van de moe getergde Griekse bevolking te lenigen. Het gaat dan bijvoorbeeld om gratis eerstelijnsgeneeskunde voor werklozen, en voor al diegenen die uit de boot van de sociale zekerheid zijn gestoten. De tweede pijler is de heropstart van de economie en het invoeren van fiscale rechtvaardigheid die ook de familie Latsis en de andere superrijke Grieken doet bijdragen. De derde pijler bestaat uit een nationaal noodplan voor de tewerkstelling. Het plan wil 300.000 nieuwe banen creëren, in alle sectoren van de economie. Bovendien wil Syriza dat de collectieve arbeidsovereenkomsten opnieuw gerespecteerd worden, en dat het minimumloon terug wordt opgetrokken tot 751 euro. De vierde pijler tot slot bestaat uit de verdieping van de democratie. Syriza spreekt over empowerment-programma's met veel ruimte voor wetgevende initiatieven vanuit de samenleving en vanuit het middenveld en met meer mogelijkheden om bindende referenda te organiseren. Er moeten ook meer strikte regels komen voor parlementsleden, om de jarenlange corruptie en vriendjespolitiek die door parlementaire onschendbaarheid in stand werd gehouden tegen te gaan.

Dat betekent dat er een sociale en leefbare oplossing voor de schuldenlast wordt gevonden. De partij vraagt een Europese Conferentie over de schuldenkwestie om voorstellen te bespreken zoals een moratorium op de afbetaling dat het mogelijk maakt om fondsen te verwerven voor economische groei, de kwijtschelding van een groot deel van de schulden en een groei-clausule voor de afbetaling van de resterende schulden, zodat de afbetaling groei-gebonden is en niet begrotingsgebonden. Gelijkaardige schikkingen werden ook getroffen voor Duitsland in 1953, toen het land kreunde onder de schulden en politiek werd besloten om geen molensteen, zoals het Versailles-verdrag na de Eerste Wereldoorlog, om de nek van Duitsland te hangen.

De Tijl Uilenspiegels van vandaag zijn Grieken

"Stel dat u meer investeringen in de publieke sector en een herschikking van de schulden wil. Wel, dan moet u zichzelf de volgende vraag stellen: als u een burger van een land uit de eurozone zou zijn, welke politieke partij zou u moeten steunen opdat dit gerealiseerd wordt? U zal zonder twijfel moeten vaststellen dat er niet veel keuze is.", zo schreef Wolfgang Münchau in zijn editoriaal van de Financial Times op 24 november jongstleden. "In Griekenland is het Syriza, en in Spanje is het Podemos, vanuit het niets nu aan de leiding van de verkiezingspolls, die zo'n programma benaderen. U mag uzelf beschouwen als geen voorstander van radicaal links, maar als u meer investeringen wil en een herschikking van de schuldenlast dan zou radicaal links toch uw enige optie zijn." De editorialist van de Financial Times gaat verder: "Hoe zit het dan met de partijen van centrum-links, de sociaaldemocraten en de socialisten? Steunen zij dan niet zo'n programma? Ja, dat overkomt hen wel, in de oppositie. Maar eenmaal aan de macht, voelen zij de nood om respectabel te worden." Münchau besluit: "De huidige tragedie van de eurozone is de geest van gelatenheid van de establishmentspartijen van centrumlinks tot centrumrechts. Zij doen Europa ontsporen tot het economische equivalent van een nucleaire winter. Eén van de particuliere dimensies in Europa is dat de partijen van radicaal links de enigen zijn die een redelijke politiek zoals een schuldherschikking steunen."

Iedereen in Europa mag nagaan wat radicaal is en wat redelijk is. Het verstikkende begrotingsregime dat alle zuurstof uit de samenleving perst? Of het plan voor de heropbouw van het land op basis van een ambitieus investeringsplan en een Europese schuldherschikking? Wat is extreem en wat is gematigd? Wie legt het loden deken van defaitisme op een samenleving, en wie brengt een boodschap van hoop? Weg met de term 'extreemlinks', de Tijl Uilenspiegels van vandaag zijn Grieken. Zij brengen de geest van de geuzen tot leven, de tegenstroom die democratie, vrijheid en economie opnieuw wil veroveren op de papen en zakenkabinetten van de Europese Unie. Zij verdienen onze steun.
(Bron: PVDA.be)

http://www.dewaarheid.nu/jan01/de_grieken_vandaag.htm
pi_148620070
Tot mijn verbazing gaan ze in de bovenstaande artikelen niet in op het prijspeil van Griekenland, je hebt weinig aan de hoogte van de salarissen als je niet weet wat het prijspeil is. Ik heb het zelf maar even opgezocht, volgens de officiële recente cijfers is het vergelijkbaar met die van de USA, een heel erg klein verschil.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_148620219
Vreemde manoeuvre van Frau Merkel. Er zouden toch geen verkiezingen op komst zijn?

Bij een Grexit gaat hier de vlag uit. Als één lang er uit gaat, dan volgen er meer en dan stort eindelijk die ellendige EU in elkaar.
Litouwen heeft die ellendige euro ook al door de strot gedrukt gekregen: http://joostniemoller.nl/(...)t-en-krijgt-hem-wel/
De eurofielen gaan gewoon door met de euro.
pi_148620254
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 21:11 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Tot mijn verbazing gaan ze in de bovenstaande artikelen niet in op het prijspeil van Griekenland, je hebt weinig aan de hoogte van de salarissen als je niet weet wat het prijspeil is. Ik heb het zelf maar even opgezocht, volgens de officiële recente cijfers is het vergelijkbaar met die van de USA, een heel erg klein verschil.
De supermarkt waar ik was, is net zo duur als hier.
pi_148620315
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 21:15 schreef JanKorteachternaam het volgende:

[..]

De supermarkt waar ik was, is net zo duur als hier.
Dat bevestigt wat ik aangaf op basis van de officiële prijspeilindicatoren (purchasing power parity).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_148620634
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 21:14 schreef JanKorteachternaam het volgende:
Vreemde manoeuvre van Frau Merkel. Er zouden toch geen verkiezingen op komst zijn?

Bij een Grexit gaat hier de vlag uit. Als één lang er uit gaat, dan volgen er meer en dan stort eindelijk die ellendige EU in elkaar.
Dat is nu dus niet meer het geval! Dat was heel het punt van Duitsland, Griekenland kan nu de EMU/EU verlaten is een eufemistische manier om aan te geven dat als Griekenland nu de Eurozone verlaat dat dat geen ernstige consequenties heeft voor de overige landen, in eerste instantie dus de andere zwakke Zuid-Europese broeders. Dus nee, de EU zal niet in elkaar storten als Griekenland uit de EU/EMU wordt gekickt. Als!
Ik ben geen fan van de EU en zeker niet van de EMU (juiste gedachte, heel erg sterk de verkeerde opzet doordat veel te veel landen en teveel zwakke broeders mee mochten doen!) maar ik zie liever een zachte revolutie dan een bloederige revolutie. We zullen niet met hooivorken de straat op gaan en fysiek gaan vechten, er zullen geen mensen worden onthoofd omdat ze in opstand komen. Wel zou het tot veel economische ellende leiden. Dat is prima als het om rijke mensen gaat die ineens naar een modale levensstandaard vallen, dat is te slikken als het om mensen met een modaal inkomen en vermogen gaat die het nog net kunnen redden maar die hun luxe moeten opgeven, het is ronduit pijnlijk als het om mensen gaat die hierdoor echt arm worden: kindersterfte, geen gezondheidszorg, geen onderwijs, geen electriciteit, ...
Over onderwijs gesproken, in Nederland zou er ook wel eens wat gedaan mogen worden aan de hoogte van het collegegeld en het inschrijvingsgeld maar dat moet maar in een andere draad worden besproken en dat valt in het niet in vergelijking met deze ellende.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_148620667
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 21:14 schreef JanKorteachternaam het volgende:
De eurofielen gaan gewoon door met de euro.
Niet eurofielen, EU-fielen! De Euro werd als middel gebruikt om de EU in cement te verankeren. Zo van "we voeren een gemeenschappelijke munt in zodat landen gedwongen worden om een echte federatie te vormen". Dat laatste is natuurlijk niet gebeurd en dat is in essentie de reden dat Griekenland nu zoveel problemen heeft.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 12 januari 2015 @ 21:37:29 #165
365601 VVDer
Excuus=makkelijk
pi_148621459
werkelijk ongelofelijk dat men kan leven met een Grexit. Dan gaan ze terug naar de oude munt en die zal geen drol meer waard zijn. Naar mijn gevoel jaren van besparen naar de knoppen en wij zullen het geld zeker nooit meer terug zien. Lekkere hulp hebben we dan met z'n allen geboden

Lijkt me ook niet goed voor de euro zone
Verantwoordelijkheid is voor veel mensen onbekend.
pi_148621812
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 21:37 schreef VVDer het volgende:
werkelijk ongelofelijk dat men kan leven met een Grexit. Dan gaan ze terug naar de oude munt en die zal geen drol meer waard zijn. Naar mijn gevoel jaren van besparen naar de knoppen en wij zullen het geld zeker nooit meer terug zien. Lekkere hulp hebben we dan met z'n allen geboden

Lijkt me ook niet goed voor de euro zone
Ik weet niet of dat we het geld nooit terug zouden zien maar ik ben het met je eens dat het perspectief daarop somber zou zijn. Mijn ideaal: Griekenland er bovenop helpen en daarna de Eurozone in tweeën splitsen. Ik denk dat iedereen wel redelijk aanvoelt waar de scheidslijn ongeveer zou lopen tussen noord en west enerzijds en zuid en oost anderzijds. Ergens in het midden zijn er wat twijfelgevallen maar daar kom je wel uit, die kunnen zelf kiezen bij welk blok zij zich prettiger voelen. Ik denk echt dat dat het beste zou zijn aangezien ik niet zo geloof in het drastisch hervormen van heel de samenleving in enkele decennia tijd terwijl vele eeuwen hebben geleid tot de samenleving zoals die werd. Voor een deel zou in dat geval het beleid van de Eurozone moeten verschillen van dat van de rest van de EU-zone aangezien binnen de Eurozone meer harmonisatie gewenst is en diezelfde wetgeving buiten de Eurozone dan ongewenst zou kunnen zijn. Ik hoop dat die optie bespreekbaar is. Vervolgens leg ik mij graag neer bij de keuze die wordt gemaakt zolang die keuze maar door wetenschappers en niet door politici wordt gemaakt en die optie serieus is bekeken.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_149040290
quote:
Grieken haalden miljarden van spaarrekening

In de twee maanden voor de Griekse verkiezingen hebben spaarders in het land in totaal meer dan 10 miljard euro van hun spaarrekeningen gehaald. Ze vrezen dat hun geld niet veilig is bij een overwinning van anti-bezuinigingspartij Syriza. Dat schreef de Britse krant Sunday Times.

Volgens de krant is de mate waarin rekeningen werden leeggehaald deze maand flink toegenomen. Zo ging het in december om slechts 3 miljard euro en in januari tot dusver om ruim 7 miljard euro.

Een Griekse bankadviseur wist te melden dat de Europese Centrale Bank de vier grootste Griekse banken heeft opgedragen elke avond een statusrapportage af te geven.
Als Syriza wint zal de kapitaalvlucht nog wel even doorgaan of zelfs verergeren. Het zal dan ook nog wel een tijd duren voordat er enige duidelijkheid is waar de scherven neerdalen. Al die tijd is het investeringsklimaat van geheel de EU slecht. Dat 1 klein land zoveel invloed heeft is een ernstige weeffout. Dit bestond ook in de VS voordat het de Fed uitdrukkelijk verboden werd schulden van afzonderlijke lidstaten op te kopen. Kapitaalkrachtigen zijn al langer bezig met hun Grexit en dat zal nog wel even kunnen voortduren , zeker als Syriza de verkiezingen wint.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_149046358
quote:
0s.gif Op zondag 25 januari 2015 14:28 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Als Syriza wint zal de kapitaalvlucht nog wel even doorgaan of zelfs verergeren. Het zal dan ook nog wel een tijd duren voordat er enige duidelijkheid is waar de scherven neerdalen. Al die tijd is het investeringsklimaat van geheel de EU slecht. Dat 1 klein land zoveel invloed heeft is een ernstige weeffout. Dit bestond ook in de VS voordat het de Fed uitdrukkelijk verboden werd schulden van afzonderlijke lidstaten op te kopen. Kapitaalkrachtigen zijn al langer bezig met hun Grexit en dat zal nog wel even kunnen voortduren , zeker als Syriza de verkiezingen wint.
Een bekend verhaal: Griekenland had nooit lid mogen worden van de EMU maar de founding fathers van de EU trokken Griekenland er aan de haren bij ondanks dat ze wisten dat Griekenland totaal ongeschikt was voor dit omdat ze via de EMU een verdergaande Europese federalisatie wilden afdwingen in plaats van te respecteren dat je eerst zo'n federatie moet hebben en pas dan een monetaire unie kan vormen. Dit zijn de gevolgen van dit wanbeleid. :r

Als die Grieken zoveel spaargeld van hun rekeningen hebben gehaald dan kan de overheid nog wat meer bezuinigen. Vestzak-broekzak spelen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_152209000
Van Baalen (VVD): Griekenland moet uit euro

Griekenland moet uit de euro stappen nu de Grieken hun economie niet willen hervormen. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vandaag in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens hem is het voor de Grieken ook te laat omdat hun geld op is. ,,We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland, we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen." Als het aan Van Baalen ligt, hoeft Griekenland niet meer te rekenen op Europese steun, ook niet als het land uit de euro is gestapt. ,,Dan hadden ze moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun woord en dat is niet gebleken. We hoeven ze niet meer te steunen, of ze nu de euro of de drachme hebben.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange zei Griekenland binnen de euro te willen houden. Volgens haar SP-collega Dennis de Jong moeten de Grieken zelf uitmaken of ze in de euro willen blijven.

Griekenland en de andere eurolanden zijn nog aan het onderhandelen over de voorwaarden voor nieuwe noodleningen. Griekenland moet dan wel werk maken van economische hervormingen. Zonder de leningen dreigt het land af te stevenen op een faillissement.
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)-moet-uit-euro.dhtml
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_152209038
Wat een gefaald kutland is het ook.
  zaterdag 2 mei 2015 @ 16:10:26 #171
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_152209610
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 mei 2015 15:41 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Van Baalen (VVD): Griekenland moet uit euro

Griekenland moet uit de euro stappen nu de Grieken hun economie niet willen hervormen. Dat zei VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vandaag in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens hem is het voor de Grieken ook te laat omdat hun geld op is. ,,We zijn al vijf jaar bezig met Griekenland, we hebben ze 500 miljard geleend. Laten we het maar gewoon weer met de drachme proberen." Als het aan Van Baalen ligt, hoeft Griekenland niet meer te rekenen op Europese steun, ook niet als het land uit de euro is gestapt. ,,Dan hadden ze moeten aantonen dat ze goed zijn voor hun woord en dat is niet gebleken. We hoeven ze niet meer te steunen, of ze nu de euro of de drachme hebben.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange zei Griekenland binnen de euro te willen houden. Volgens haar SP-collega Dennis de Jong moeten de Grieken zelf uitmaken of ze in de euro willen blijven.

Griekenland en de andere eurolanden zijn nog aan het onderhandelen over de voorwaarden voor nieuwe noodleningen. Griekenland moet dan wel werk maken van economische hervormingen. Zonder de leningen dreigt het land af te stevenen op een faillissement.
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)-moet-uit-euro.dhtml
Wat is die van Baalen toch een populist hè. Geen gelegenheid laat hij ongebruikt om te roepen wat de rechtse achterban graag wil horen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_152210616
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 mei 2015 16:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Wat is die van Baalen toch een populist hè. Geen gelegenheid laat hij ongebruikt om te roepen wat de rechtse achterban graag wil horen.
Zouden deze woorden van van Baalen het standpunt van de VVD in het Europese Parlement vertegenwoordigen? Ik heb Rutte in elk geval nooit zo'n hard standpunt over Griekenland in de mond horen nemen.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  zaterdag 2 mei 2015 @ 22:44:47 #173
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_152220098
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 mei 2015 16:48 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Zouden deze woorden van van Baalen het standpunt van de VVD in het Europese Parlement vertegenwoordigen? Ik heb Rutte in elk geval nooit zo'n hard standpunt over Griekenland in de mond horen nemen.
We hebben eerder gemerkt bij de PvdA dat de TK-fractie lijnrecht tegenover de EP-fractie stond, je kan het verschil in standpunt samenvatten met dat de TK-fractie nog naar de belangen van de Nederlandse burger keek terwijl de EP-fractie door een EU-fiele bril keek. Het zou dus best kunnen dat het bij de VVD ook zo is dat er weinig coördinatie is tussen beide fracties. Het zou ook goed kunnen dat van Baalen slechts onder persoonlijke titel spreekt. Dat lijkt me niet iets waar de VVD blij van zou moeten worden.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_152538735
Griekenland is blut, geeft Varoufakis toe

Griekenland haalt het einde van de volgende maand niet zonder extra geld. Het gebrek aan cash is 'verschrikkelijk urgent' en speelt al de komende paar weken, aldus de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis gisteravond in Brussel.

Met zijn ontboezemingen maakte Varoufakis zelf een eind aan oeverloos gespeculeer van de buitenwacht, al sinds begin maart. Na de aflossing van een IMF-schuld van 757 miljoen euro - officieel vandaag te voldoen - is Griekenland eind deze maand nog eens 1,5 miljard euro kwijt aan pensioenen en ambtenarensalarissen.

Dat gaat, eventueel met een paar dagen vertraging, nog net lukken. Maar op 5, 12, 16 en 19 juni volgen nieuwe IMF-aflossingen die kunnen oplopen tot ruim 1,5 miljard euro, en dat trekt Griekenland blijkbaar niet meer.



Billen bloot
Het is onduidelijk of Varoufakis ook in de eurogroepvergadering financieel met de billen bloot ging. Hij beloofde er dat Griekenland 'zijn internationale verplichtingen nakomt', maar zei ook dat 'het wel steeds moeilijker' wordt.

Dijsselbloem zei na afloop dat hij hoopt op een akkoord met de Grieken vóór ze blut zijn, 'maar het is aan de Grieken zelf om hun liquiditeitspositie te regelen'.

De 7,2 miljard euro die het Westen nog voor Griekenland op de plank heeft liggen, komt pas schijfsgewijs vrij nadat de nieuwe radicaal-linkse regering van premier Tsipras het steunplan van haar conservatieve voorganger heeft overgenomen en deels ook in uitvoering heeft genomen.

'Weinig nieuws'
De eurogroepvergadering van gisteren was de zoveelste die aanvankelijk als 'beslissend' was aangekondigd, maar waarvan al een aantal dagen geleden duidelijk werd dat er geen knopen zouden worden doorgehakt. ,,Het is beter weer, het is warmer, en verder is er weinig nieuws,'' zo vatte de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble al bij binnenkomst de situatie samen. ,,Geen teleurstellingen, maar ook niet veel vooruitgang."

Varoufakis had gisteren zijn eigen strategie. Hij wilde in een verklaring de voortgang vastleggen die de Grieken maken om daarmee de Europese Centrale Bank (ECB) te bewegen tot een hoger leningenplafond. De verklaring kwam er, het signaal aan de ECB uitdrukkelijk niet. ,,Dat kan niet eens, want die is onafhankelijk,'' verklaarde Dijsselbloem. ,,De eurogroep geeft nooit verklaringen uit die zeggen wat de ECB moet doen.''

In de vlees-noch-vis-verklaring die uiteindelijk werd opgesteld, roemen de negentien ministers de Griekse tempoversnelling van de afgelopen paar weken, maar zeggen ze ook dat 'meer tijd en inspanning' nodig is om de overgebleven meningsverschillen op te lossen. Die extra tijd verdraagt zich slecht met de volksraadpleging die Griekenland overweegt te houden om een compromis dat verkiezingsbeloften schendt alsnog te laten goedkeuren.

Wie snapt Griekse spaghettibrij?
Overigens raakte Varoufakis gisteren ook in opspraak om zijn powerpointsheet waarmee hij afgelopen donderdag in Brussel zijn economische hervormingen presenteerde. Het was een spaghetti-achtige brij van termen en pijlen die alle kanten op wijzen.

,,Varoufakis houdt hiermee de voortgang in de onderhandelen op,'' constateert Roel Beetsma, hoogleraar macro-economie aan de UvA. ,,De andere EU-landen willen concrete voorstellen voor hervormingen zien, zoals bezuinigingen op overheidsuitgaven of flexibilisering van de arbeidsmarkt. Zonder zulke maatregelen is de resterende noodsteun weggegooid geld.''

Ook economen aan wie de website Politico de presentatie voorlegde, reageren kritisch. ,,Een behoorlijk hilarisch document,'' vindt de Britse Harvard-econoom Robert Barro. ,,Dit schema is duidelijk onderdeel van de Griekse strategie om een reputatie van krankzinnigheid te vestigen.''

,,Hij zaait verwarring omdat hij een hekel heeft aan feiten,'' stelt de Griekse econoom George Bitros. Een bankier reageert verbijsterd. ,,Ik weet niet wat ik erover moet zeggen. Ik hoop maar dat hij in de eurogroep met een analyse op een ander niveau komt.''
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_153606886
quote:
Griekenland verlaat waarschijnlijk de eurozone en de Europese Unie als er geen akkoord over de schuldenkwestie wordt bereikt

Dat stelt de Griekse centrale bank woensdag.

Het mislukken van een akkoord leidt volgens de Bank of Greece tot het begin "van een pijnlijk verloop dat in eerste instantie zal leiden tot een Grieks faillissement en uiteindelijk tot een vertrek van het land uit de eurozone en hoogstwaarschijnlijk uit de Europese Unie".

De centrale bank noemt het bereiken van een nieuw akkoord met de geldschieters "van het grootste belang om de directe gevaren voor de economie af te wenden, de onzekerheid te verminderen en zich te verzekeren van een duurzame groei".

Bank of Greece denkt dat de huidige schuldencrisis dan snel verandert in een oncontroleerbare crisis, met grote risico's voor de bankensector en financiële stabiliteit.

Diepe recessie

"Een vertrek uit de eurozone zal de toch al ongunstige situatie alleen maar verergeren, omdat de daaruit voortvloeiende wisselkoerscrisis de inflatie zal laten stijgen", aldus de centrale bank.

Dat zal dan leiden tot een diepe recessie, drastische inkomensdalingen, een grote groei van de werkloosheid en een grote economische terugval. "Vanuit zijn positie als belangrijk lid van de EU, zal Griekenland zichzelf gedegradeerd zien naar de rang van een arm land in Zuid-Europa."

Daarom heeft Bank of Greece de stellige overtuiging dat het bereiken van een akkoord "een historische noodzaak" is die niet genegeerd kan worden.

Tot nu toe lijkt het er volgens de centrale bank op dat er een compromis is bereikt over de belangrijkste voorwaarden van het akkoord. De kloof tussen de partijen zou klein zijn.

Levensvatbaar

"Wat we nu nodig hebben is een levensvatbaar akkoord", schrijft Bank of Greece. Maar wel een akkoord waarbij toekomstige generaties zoveel mogelijk worden ontzien, "omdat we geen recht hebben om ze daarmee op te zadelen".

Ondertussen halen Grieken weer veel geld van hun bankrekeningen. Op maandag en dinsdag zouden ze volgens Griekse media gezamenlijk 850 miljoen euro hebben opgenomen, meldt Het Financieele Dagblad.
Bankrun neemt onhoudbare proporties aan. Hoeveel verliezen is de ECB bereid te nemen? Als alle tegoeden opgenomen zijn bij de griekse banken (ca 100 miljard euro nog). Dat zou betekenen dat de EU+eurozone straks ca 500 miljard kunnen afschrijven als oninbare tegoeden :W
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')