abonnement Unibet Coolblue
pi_148711352
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 14:51 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik zou eerder iets proberen dat de hitte absorbeert en verdeeld. Denk aan pizzasteen, stoeptegel, zware pan, ...

(kan de foto niet zien omdat hier zo'n beetje elke image-host geblocked is)
pizzasteen staat op het verlanglijstje maar nog geen geld voor.

ik heb nu een dunne bakplaat gebruikt. op de dikke bakplaat worden dingen als koekjes juist nog zwarter van onder.
pi_148712471
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 13:05 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik heb nu 2 verschillende gisten gebruikt, de oven kan niet hoger dan 230. Hij zat nu in een bakblik, dus niet los. Hij is wel gerezen in de koelkast (bijna 2 maal zo groot) en bij de tweede rijs verdubbeld.
Ik ga het de volgende keer maar eens los in de oven proberen, en zonder koelkast. Ik ga maar gewoon van alles proberen :)
Ken je deze website: http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/?m=1 daar vind je heel veel waardevolle kennis over brood bakken en hele duidelijke basis regels (ze heeft sinds kort ook een boek)
Als je je houdt aan de basis regels gaat het wel goed, brood bakken komt best precies. Over-rijs geeft bijvoorbeeld ingezakte broden en te weinig kneden uitgezakte platte broden en zo nog veel meer voorbeelden van mini fouten die best grote gevolgen kunnen hebben. Als je zulke dingen weet gaat t makkelijker goed en is t nog leuker! Ik vind zelf de hele studie naar broodbak technieken toevallig ook nog eens erg interessant en leuk :D
pi_148712667
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 14:56 schreef Elleska het volgende:

[..]

pizzasteen staat op het verlanglijstje maar nog geen geld voor.

ik heb nu een dunne bakplaat gebruikt. op de dikke bakplaat worden dingen als koekjes juist nog zwarter van onder.
http://www.cookandco.nl/product/pizzasteen-33cm-gusta.aspx

ik heb deze, prima dingetje
  donderdag 15 januari 2015 @ 15:29:09 #229
246313 Che_
Ape never kill Ape
pi_148712803
Maken jullie weleens brood m.b.v. een tandour?
pi_148714499
Nu hiermee bezig..
http://carmelmoments.com/cheddar-cheese-bread-twists/

Ik geloof niet dat ik ooit eerder brooddeeg gekneed heb waar gesmolten kaas doorheen ging. Voelt.. apart :')
Let me see you stripped down to the bone
pi_148714529
quote:
1s.gif Op donderdag 15 januari 2015 15:29 schreef Che_ het volgende:
Maken jullie weleens brood m.b.v. een tandour?
Als in, zoiets:

?

Zulks zou ik graag in mijn tuin hebben! :D
Let me see you stripped down to the bone
pi_148715776
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 16:09 schreef minilot het volgende:

[..]

Als in, zoiets:
[ afbeelding ]
?

Zulks zou ik graag in mijn tuin hebben! :D
In een van de afleveringen van In Search Of Perfection bouwt Heston Blumenthal er een in zn tuin :)

Er staan ook wel versimpelde versies op YT op basis van gietijzeren emmers.
pi_148716666
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 16:35 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

In een van de afleveringen van In Search Of Perfection bouwt Heston Blumenthal er een in zn tuin :)
Ja, vandaar. :)
Met z'n graafmachientje. Leuk was dat! *)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148716894
quote:
dan krijg ik geen zwarte bodem omdat de steen te heet is?
pi_148719767
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 17:02 schreef Elleska het volgende:

[..]

dan krijg ik geen zwarte bodem omdat de steen te heet is?
Mijn oven wordt waarschijnlijk nog wel wat heter :P en vroegah, toen ze nog op hout stookte, werd het nog veel heter.

Wat je wilt is een loeihete stralingswarmte van onder. Wat je kan doen is de oven nadat hij is voorverwarmd nog zeker 15 minuten voorverwarmen met steen er in op hoogste stand. Dan gas lager, en 10 a 15 minuten de oven op temperatuur houden. Dan je brood er in (en evt. het gas nog lager of zelfs uit).

Je bakt dan het brood op de stralingswarmte vanuit de steen.

Ik durf geen garanties te geven, want 0,0 ervaring met bakken op gas. Maar in theorie zou dit moeten werken *)

Heb je een zware gietijzerenpan?
pi_148719903
Nou, daar zijn ze dan, de 'cheddar cheese bread twists':



Wat donkerder dan in het voorbeeld omdat ik ze kwistig had bedropen met gesmolten boter voor het bakken. O, en ook veel meer keer omgekruld. En een beetje een zooitje qua vorm omdat ik tienduizend dingen tegelijk stond te doen in de keuken. :') Ach ja. Lekker zijn ze wel! :9
Let me see you stripped down to the bone
pi_148720571
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:25 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Mijn oven wordt waarschijnlijk nog wel wat heter :P en vroegah, toen ze nog op hout stookte, werd het nog veel heter.

Wat je wilt is een loeihete stralingswarmte van onder. Wat je kan doen is de oven nadat hij is voorverwarmd nog zeker 15 minuten voorverwarmen met steen er in op hoogste stand. Dan gas lager, en 10 a 15 minuten de oven op temperatuur houden. Dan je brood er in (en evt. het gas nog lager of zelfs uit).

Je bakt dan het brood op de stralingswarmte vanuit de steen.

Ik durf geen garanties te geven, want 0,0 ervaring met bakken op gas. Maar in theorie zou dit moeten werken *)

Heb je een zware gietijzerenpan?
ik heb ook geen ervaring met gas. het is een elektrische oven ;)
deze oven zat al in de woning en ik heb er nog weinig bak ervaring mee. ben een combioven gewend dus deze oven met boven/onder warmte reageert heel anders dan ik gewend ben. maar voor brood wel 10x beter ondanks de onderkant.

het voelt zo tegenstrijdig. nu is de onderkant blijkbaar te heet want het brood wordt zwart. en als oplossing ga ik een voorverwarmde steen gebruiken die nog veel warmer is.
maar ik ga het gewoon proberen. ooit zal ik de oven snappen.

nu het no-knead recept gevolgd. dus 15min op 250graden en daarna teruggedraaid naar 210 voor 5min. al vraag ik me af of dat terugdraaien naar 210graden wel nut heeft, zo snel koelt de oven niet af.
pi_148720707
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:46 schreef Elleska het volgende:
al vraag ik me af of dat terugdraaien naar 210graden wel nut heeft, zo snel koelt de oven niet af.
Ik doe altijd de deur van de oven open, haal de bakplaat eruit, zet deze op het fornuis, bewonder de broodjes en ruik er even aan ( O+ ), dan schuif ik de bakplaat er achterstevoren weer in (bruinen ze gelijkmatiger) en dan doe ik de ovendeur pas weer dicht. Heel even de deur open laten staan doet de temperatuur rap kelderen.
Let me see you stripped down to the bone
pi_148720930
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:49 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik doe altijd de deur van de oven open, haal de bakplaat eruit, zet deze op het fornuis, bewonder de broodjes en ruik er even aan ( O+ ), dan schuif ik de bakplaat er achterstevoren weer in (bruinen ze gelijkmatiger) en dan doe ik de ovendeur pas weer dicht. Heel even de deur open laten staan doet de temperatuur rap kelderen.
ah werkt dat zo. dat ga ik proberen ^O^

gebruik je hetelucht? ik vond de broodjes juist al heel mooi gelijkmatig bruinen.
pi_148721013
Ik gebruik gewoon een normale, heel erg standaard elektrische oven. :) En de bakplaat die er al in zat toen ik hier kwam wonen, met een bakpapiertje erop. :)

Pizza en flammkuchen bak ik op een steen (in een apart losstaand Italiaans oventje dan bijna vierhonderd graden wordt), verder alles dat op brood lijkt gewoon in de normale oven + bakplaat + bakpapier.

En bij mij komt het no-knead deeg er eigenlijk altijd zo uit:





Geen behoefte aan zo'n zware steen in mijn gewone oven verder. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_148721683
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:56 schreef minilot het volgende:
Ik gebruik gewoon een normale, heel erg standaard elektrische oven. :) En de bakplaat die er al in zat toen ik hier kwam wonen, met een bakpapiertje erop. :)

Pizza en flammkuchen bak ik op een steen (in een apart losstaand Italiaans oventje dan bijna vierhonderd graden wordt), verder alles dat op brood lijkt gewoon in de normale oven + bakplaat + bakpapier.

En bij mij komt het no-knead deeg er eigenlijk altijd zo uit:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Geen behoefte aan zo'n zware steen in mijn gewone oven verder. :)
Voor je ovenspring ben je afhankelijk van de stralingswarmte :) Vandaar dat de Rofco een beter resultaat geeft dan de granietenplaat in de oven. En graniet gaf al een beter resultaat dan pizzasteen+pan, en dat ging al weer beter dan pizzasteen alleen.

Je deeg koelt de bodem en de omgeving fors af, en juist die hitte uit de bodem moet je alcohol doen verdampen en je CO2 laten expanderen, waardoor je brood de lucht in schiet.

Maar deeghoeveelheid is ook van invloed (want lichter brood = minder koeling van de oven). Een klein broodje zal dus sneller goed gaan dan een brood van 450, 900 of 1350 gram. :)
pi_148721949
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 18:56 schreef minilot het volgende:
Ik gebruik gewoon een normale, heel erg standaard elektrische oven. :) En de bakplaat die er al in zat toen ik hier kwam wonen, met een bakpapiertje erop. :)

Pizza en flammkuchen bak ik op een steen (in een apart losstaand Italiaans oventje dan bijna vierhonderd graden wordt), verder alles dat op brood lijkt gewoon in de normale oven + bakplaat + bakpapier.

En bij mij komt het no-knead deeg er eigenlijk altijd zo uit:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Geen behoefte aan zo'n zware steen in mijn gewone oven verder. :)
Haha, klinkt als mijn oven, ook inclusief bakpapier.

zaterdag/zondag weer proberen, dan gaat het vast nog beter.
  donderdag 15 januari 2015 @ 20:02:23 #243
246313 Che_
Ape never kill Ape
pi_148723844
quote:
0s.gif Op donderdag 15 januari 2015 16:09 schreef minilot het volgende:

[..]

Als in, zoiets:
[ afbeelding ]
?

Zulks zou ik graag in mijn tuin hebben! :D
Ja dat onder andere. De lekkerste broden komen daar uit :9~. Bij ons vroeger maakten ze zulke ovens in de grond. Nu zijn er grote potten enzo. Je kan ze ook kopen van staal.
pi_148739044
quote:
2s.gif Op donderdag 15 januari 2015 19:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Voor je ovenspring ben je afhankelijk van de stralingswarmte :) Vandaar dat de Rofco een beter resultaat geeft dan de granietenplaat in de oven. En graniet gaf al een beter resultaat dan pizzasteen+pan, en dat ging al weer beter dan pizzasteen alleen.

Je deeg koelt de bodem en de omgeving fors af, en juist die hitte uit de bodem moet je alcohol doen verdampen en je CO2 laten expanderen, waardoor je brood de lucht in schiet.

Maar deeghoeveelheid is ook van invloed (want lichter brood = minder koeling van de oven). Een klein broodje zal dus sneller goed gaan dan een brood van 450, 900 of 1350 gram. :)
Wat is het voordeel van een pizza steen + pan vergeleken met een pizza steen alleen? En welke pan is dan aan te raden? :)
pi_148739084
Edit: verkeerde topic! *)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 16 januari 2015 @ 09:28:14 #246
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148739591
Goedemorgen,

Er staat hier weer een witbrood met maanzaad af te koelen.. :)

Ik begin langzaamaan wel door m'n voorraad heen te raken. Ik wil hier tarwemeel gaan kopen, maar heeft iemand van jullie een idee wat ik het beste kan kopen voor een no-knead tarwebrood?
pi_148741282
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 januari 2015 08:50 schreef Questular het volgende:

[..]

Wat is het voordeel van een pizza steen + pan vergeleken met een pizza steen alleen? En welke pan is dan aan te raden? :)
Je wilt massa hebben, massa slaat warmte op. En je brengt koude massa (deeg) je oven in, en laat de warme lucht er uit, zodra je deeg de oven in gaat.

Hoe meer massa, hoe minder warmte verlies :)

Zoiets qua pan:





Als de handvaten maar niet van plastic zijn :)

Deksel slaat tevens de stoom op, zodat je niet zelf met stoom hoeft te klieren :s)
pi_148741493
En de pan doe je net zoals een pizza steen mee voorverwarmen in de oven?
  Redactie Frontpage / Spellchecker zaterdag 17 januari 2015 @ 11:17:55 #249
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_148771283
qltel heeft vandaag een no knead rozijnenbrood gebakken :9~

Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_148801071
Voor het eerst een poging gedaan om (op de klassieke manier*) kaiserbroodjes te maken. Wat een gekut met dat vormen als je dat nog nooit eerder hebt gedaan zeg! *)

Maar goed, voor een eerste poging niet ontevreden:


Volgende week nog eens proberen. :)

*


[ Bericht 32% gewijzigd door minilot op 18-01-2015 12:21:14 ]
Let me see you stripped down to the bone
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')