Mijn moeder koopt altijd zo'n zak bij de ah. Als er ergens smerige oliebollen zijn, vieze taaie droge bollenquote:Op woensdag 31 december 2014 14:17 schreef minilot het volgende:
Ik heb niet alleen nog nooit oliebollen gemaakt (tot vandaag dan), ik heb ook nooit 'zelfgebakken' oliebollen gegeten, bedenk ik nu!
Iedereen in mijn familie en in mijn schoonfamilie koopt ze gewoon bij kramen of bij de bakker!
Die weiger ik te kopen. Liever geen bol dan die AH rotzooi.quote:Op woensdag 31 december 2014 14:47 schreef summer2bird het volgende:
[..]
Mijn moeder koopt altijd zo'n zak bij de ah. Als er ergens smerige oliebollen zijn, vieze taaie droge bollen
Kraam is wel lekker maar zelf is het lekkerst.
quote:Op woensdag 31 december 2014 15:20 schreef Bleie het volgende:
[ afbeelding ]
Uit een pak, maar lekkerder dan van de kraam. Heb er wat meer krenten in gedaan dan moest, omdat ik dat lekker vind. En het heeft een stuk langer staan rijzen, omdat het niet zo erg wilde. Maar toen was mijn geduld op.
Nee, geen doorsnee-foto. Zal proberen eraan te denken om er straks een te maken. Ben eigenlijk wel benieuwd naar verschil in structuur tussen bollen uit een pakje, en helemaal zelfgemaakte.quote:Op woensdag 31 december 2014 15:21 schreef minilot het volgende:
[..]
Heb je ook een doorsnee-foto misschien?
Ik hou eigenlijk helemaal niet zo enorm van oliebollen, maar wat krijg ik er door jullie een trek in zeg!
Nog twee uur tot zelf bakken.
Ah. Maar wat is er niet goed aan dan? Wat maakt dat ze mislukt zijn?quote:
Lekkere crunchy goudgele ballen, je zou er zo een hap van willen nemen!quote:Op woensdag 31 december 2014 14:47 schreef Muck het volgende:
Omdat het kan nog een keer van mijn bollen:
Lol! Inderdaad, altijd handig.quote:Op woensdag 31 december 2014 15:53 schreef minilot het volgende:
Foto van de mislukte oliebollen graag! Kan leerzaam zijn.
Hiephoi!quote:Op woensdag 31 december 2014 15:55 schreef Sangha het volgende:
Net klaar, eerste batch van 50 stuks, prima gelukt, goed van smaak, kleur en structuur.
Altijd leuk met die zelfgebakken bollen, hoort er gewoon bij.quote:
Oh, mag ik er eenquote:Op woensdag 31 december 2014 16:30 schreef Myraela het volgende:
Mogen mijn appel beignets hier ook?
Ze zijn kei lekker geworden. Er zit ook banketbakkersroom in.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Zien er niet slecht uit. Waar wij zitten hebben ze die handel niet(kennen ze ook niet),maar rouwig kan ik er niet om zijn want ben niet zo een oliebol en appelflap type.quote:Op woensdag 31 december 2014 14:47 schreef Muck het volgende:
Omdat het kan nog een keer van mijn bollen:
ah, die zien er net zo uit als de mijne, al maak ik ze dit jaar niet... Normaal ook met room erin nom!quote:Op woensdag 31 december 2014 16:30 schreef Myraela het volgende:
Mogen mijn appel beignets hier ook?
Ze zijn kei lekker geworden. Er zit ook banketbakkersroom in.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
quote:Op woensdag 31 december 2014 16:30 schreef Myraela het volgende:
Mogen mijn appel beignets hier ook?
Ze zijn kei lekker geworden. Er zit ook banketbakkersroom in.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Halverwege nog een keer doorslaan hè. 2x rijzen dus.quote:Op woensdag 31 december 2014 16:10 schreef -Mellow- het volgende:
zodra het beslag goed gerezen heeft, staat nu een uurtje, maar mag nog wel even.
Hoe moet de structuur van het beslag zijn trouwens? Dat van mij heeft een beetje de dikte van Turkse yoghurt, en is vrij kleverig.
Hmm, dat heb ik alleen op t eind gedaan. Wellicht kan ik het nu nog eens laten rijzen.quote:Op woensdag 31 december 2014 17:13 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Halverwege nog een keer doorslaan hè. 2x rijzen dus.
IJslepel met knijper werkt heel goedquote:Op woensdag 31 december 2014 17:18 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Hmm, dat heb ik alleen op t eind gedaan. Wellicht kan ik het nu nog eens laten rijzen.
Doet dat nog wat met de kleverigheid?
De bollen zijn nu wel lekker luchtig, maar de vorm zou ik graag iets mooier willen, en vooral ook dat het wat makkelijker schept. Of hoort het zo aan de lepel te plakken?
Wat zien die er enorm lekker uit!quote:Op woensdag 31 december 2014 16:30 schreef Myraela het volgende:
Mogen mijn appel beignets hier ook?
Ze zijn kei lekker geworden. Er zit ook banketbakkersroom in.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dat kleverige hoort, alleen werkt iets minder vocht dan 1 op 1 vocht/deeg wel iets beter.quote:Op woensdag 31 december 2014 17:18 schreef -Mellow- het volgende:
[..]
Hmm, dat heb ik alleen op t eind gedaan. Wellicht kan ik het nu nog eens laten rijzen.
Doet dat nog wat met de kleverigheid?
De bollen zijn nu wel lekker luchtig, maar de vorm zou ik graag iets mooier willen, en vooral ook dat het wat makkelijker schept. Of hoort het zo aan de lepel te plakken?
oh dat klinkt echt heerlijk!quote:Op woensdag 31 december 2014 22:28 schreef miss_dynastie het volgende:
Ik heb als variatie eens wat bollen geprobeerd met stukjes salami en mature cheddar.... Lekker
Ik had oa bollen met oude kaas en peppadew-pepertjes. Waren ook erg lekker!quote:Op woensdag 31 december 2014 22:28 schreef miss_dynastie het volgende:
Ik heb als variatie eens wat bollen geprobeerd met stukjes salami en mature cheddar.... Lekker
Ingevroren oliebol voor bij de koffie opgewarmd, dus toch maar even een foto gemaaktquote:
Karig qua krentenquote:Op donderdag 1 januari 2015 21:15 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ingevroren oliebol voor bij de koffie opgewarmd, dus toch maar even een foto gemaakt
[ afbeelding ]
Valt wel mee, je ziet niet alles, ik heb hem ongelijk doorgesneden zodat je de structuur goed kunt zien. Er zitten krenten, rozijnen en appel in.quote:
Dit. Heb het het liefst vol met krenten, dan zijn ze het sappigst .quote:
Wij vinden van niet. Heb ze vroeger braaf ingevroren, maar ze werden nooit opgegeten en bij de vriezeropruiming alsnog weggegooid. Dus dat doen we maar niet meer.quote:Op donderdag 1 januari 2015 21:31 schreef Myraela het volgende:
Zijn ze nog lekker opgewarmd? Ik vind ze eigenlijk alleen lekker als ze direct uit de frituur gegeten worden.
Ja, nu ik ze snel heb ingevroren (onze vriezer heeft een "super freeze"-functie) smaken ze echt nog perfect. Even opwarmen in de oven.quote:Op donderdag 1 januari 2015 21:31 schreef Myraela het volgende:
Zijn ze nog lekker opgewarmd? Ik vind ze eigenlijk alleen lekker als ze direct uit de frituur gegeten worden.
Je ziet een klein stukje, er zit genoeg vulling in, wat ik zei: voor de foto ongelijk gesneden zodat je de structuur kunt zien.quote:Op donderdag 1 januari 2015 21:24 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Dit. Heb het het liefst vol met krenten, dan zijn ze het sappigst .
Als het stinkt dan doe je echt iets verkeerd. Ik bak ze gewoon in de open keuken onder de afzuigkap en je ruikt er echt niks aan.quote:Op donderdag 1 januari 2015 21:35 schreef Spanky78 het volgende:
Respect, ik ben er en paar jaar geleden mee gestopt, te veel werk, te veel stank en uiteindelijk hebben we best een goede bakker die heel aardige bollen verkoopt huier...
Dan mankeer je toch iets aan je neus. Frituren ruik je altijd en oliebollen bakken is wel ecven iets meer werk dan even wat frites bakken. Bovendien heb ik de firtuupan het huis ook al uit gedaan ivm de stank.quote:Op donderdag 1 januari 2015 21:41 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Als het stinkt dan doe je echt iets verkeerd. Ik bak ze gewoon in de open keuken onder de afzuigkap en je ruikt er echt niks aan.
Die zijn lekker hé? Daar ben ik ook fan van.quote:Op donderdag 1 januari 2015 21:35 schreef miss_dynastie het volgende:
Al weet ik niet of ik überhaupt ooit nog een normale oliebol eet, nu ik hartige heb geproefd
Aan mijn neus mankeert niets hoor. Frituren ruik je, maar het stinkt niet als je het goed doet.quote:Op donderdag 1 januari 2015 21:44 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Dan mankeer je toch iets aan je neus. Frituren ruik je altijd en oliebollen bakken is wel ecven iets meer werk dan even wat frites bakken. Bovendien heb ik de firtuupan het huis ook al uit gedaan ivm de stank.
Qua rondheid voldoen je bollen aan het djkoelkast keurmerkquote:Op vrijdag 2 januari 2015 14:23 schreef -Mellow- het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Oliebollen!
Ik was erg blij met het resultaat. Er hadden wel wat meer rozijnen in gemogen, maar buiten dat waren ze perfect. In ieder geval de lekkerste bollen die ik ooit heb gehad
Het gaat niet om perfect rond, maar ze moeten wel een buikje hebben. Niet alléén maar uitstulpingen.quote:Op vrijdag 2 januari 2015 14:26 schreef computergirl het volgende:
[..]
Qua rondheid voldoen je bollen aan het djkoelkast keurmerk
Dit lijkt meer een broodje dan een oliebol, vind ik.quote:Op donderdag 1 januari 2015 21:15 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ingevroren oliebol voor bij de koffie opgewarmd, dus toch maar even een foto gemaakt
[ afbeelding ]
Hap nog eens in een oliebol Koelkastquote:Op vrijdag 2 januari 2015 14:28 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Het gaat niet om perfect rond, maar ze moeten wel een buikje hebben. Niet alléén maar uitstulpingen.
Mee eens.quote:Op donderdag 1 januari 2015 21:52 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Aan mijn neus mankeert niets hoor. Frituren ruik je, maar het stinkt niet als je het goed doet.
Gelukkig smaakt het naar oliebol en niet naar een broodjequote:Op vrijdag 2 januari 2015 14:28 schreef mootie het volgende:
[..]
Dit lijkt meer een broodje dan een oliebol, vind ik.
Worden ze dan niet heel klein.. ?quote:Op maandag 21 december 2015 11:24 schreef djkoelkast het volgende:
Met een ijsbollentang die je vooraf even in het hete vet doopt.
Ik ga mijn recept nog wat tweaken, er mag dit jaar toch iets van melk in voor iets donkdere bollen. Ik weet dat ik altijd heb geroepen dat het niet moet ivm de kleur, maar dit jaar ga ik eigenwijs doen
Bohhhh die zijn ook ECHT lekkerquote:Op maandag 21 december 2015 11:48 schreef Myraela het volgende:
Ik twijfel nog of ik dit jaar wel oliebollen ga bakken. Ik denk eigenlijk dat ik alleen jam donuts ga maken.
Hangt van de grootte van je tang af.quote:Op maandag 21 december 2015 11:55 schreef mitchelll0181 het volgende:
[..]
Worden ze dan niet heel klein.. ?
Hier idem. Heb voor nood maar zo'n pak Koopmans gepakt, maar zelf maken met bloem, gist, oud bier en whaaat was het ook alweer is veel lekkerder. Kan iemand hier een paar ouderwetse recepten neerknallen?quote:Op maandag 21 december 2015 11:21 schreef RoelerMF het volgende:
Ik geef dit topic alvast een schopje als voorzetje op volgende week.
Ik ben het recept van vorig jaar kwijt. Geen idee meer welk recept ik nou had gebruikt, maar de bollen waren wel lekker. Dus lichte paniek maakt mij meester momenteel.
Respect hahaquote:Op maandag 21 december 2015 22:19 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Hier idem. Heb voor nood maar zo'n pak Koopmans gepakt, maar zelf maken met bloem, gist, oud bier en whaaat was het ook alweer is veel lekkerder. Kan iemand hier een paar ouderwetse recepten neerknallen?
Schande daar mik je alleen water bij en als je zou willen, rozijnen / krenten. Kind kan de was doen.quote:Op maandag 21 december 2015 22:24 schreef mitchelll0181 het volgende:
[..]
Respect haha
Zo'n pak is me eigenlijk al teveel werk
Even de topics teruglezen, ik heb een paar goeie recepten gegeven.quote:Op maandag 21 december 2015 22:19 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Hier idem. Heb voor nood maar zo'n pak Koopmans gepakt, maar zelf maken met bloem, gist, oud bier en whaaat was het ook alweer is veel lekkerder. Kan iemand hier een paar ouderwetse recepten neerknallen?
Had ik niet bedacht oeps sorry.quote:Op maandag 21 december 2015 22:35 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Even de topics teruglezen, ik heb een paar goeie recepten gegeven.
Koopmans is toch helemaal niet zo veel minder werk dan zelf maken? Alleen gist/zout en afwegen dan.
In oliebollen horen eieren.quote:Op maandag 21 december 2015 23:06 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Had ik niet bedacht oeps sorry.
Volgens mij hoeft die van Koopmans niet te rijzen en doe je er alleen water bij en rozijnen/krenten. Je hebt ook een variant van Koopmans waar je eieren bij moet doen. Zag ik vanmiddag in de gauwigheid. Toen d8 ik: eieren tis toch geen pannekoekenbeslag... Anyway: ik ga je recepten ff zoeken.
Dan was dat blijkbaar al 1 ingredient waar ik niet op kon komenquote:Op dinsdag 22 december 2015 00:00 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
In oliebollen horen eieren.
Oliebollen die geen tijd nodig hebben om te rijzen worden gemaakt met bakpoeder. Dat geeft een totaal andere smaak en is in mijn beleving en niet te eten en echt geen oliebol maar een soort gefrituurde cake ofzo.
Kijk mooie experimenten! peppadew lijkt me ook lekker, ik had vorig jaar mozzarella in het laatste beslag gedaan om te testen, ook niet vies maar wat flauw. Dit jaar maar wat anders, peppadew lijkt me een goede.quote:Op donderdag 1 januari 2015 18:38 schreef emil23 het volgende:
[..]
Ik had oa bollen met oude kaas en peppadew-pepertjes. Waren ook erg lekker!
Ik had de combinatie kaas-peppadew.quote:Op dinsdag 22 december 2015 08:59 schreef mytec het volgende:
[..]
Kijk mooie experimenten! peppadew lijkt me ook lekker, ik had vorig jaar mozzarella in het laatste beslag gedaan om te testen, ook niet vies maar wat flauw. Dit jaar maar wat anders, peppadew lijkt me een goede.
Bouwemmers!quote:Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers )
Gewoon beslagkommen, maar ik bak dan ook maar kleine hoeveelheden.quote:Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers )
Gewoon een beslagkom.quote:Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers )
Nee, de grootste is ook 5 liter. Moet ik ook nog steeds een hele grote kopenquote:
Kalveremmers, zijn 12L, stevig en hebben vlakke bodem. Gratis mee te nemen op landbouwbeurzen. Beslag van 1kg meel blijft netjes onder de rand.quote:Op zondag 27 december 2015 09:42 schreef BakkieDoen het volgende:
Denk dat ik hier mijn vraag wel kan stellen....
Wat voor emmers/bakken gebruiken jullie voor het beslag?
Ik had eerder emmers van het werk waar bouilon of puddingpoeder in had gezeten, maar deze heeft mijn vriend ergens anders voor gebruikt en eigenlijk waren ze ook net te klein ( had vorig jaar overlopende emmers )
Doosjesquote:Op zondag 27 december 2015 11:21 schreef Zelfscanner het volgende:
Hoe rijzen jullie het deeg? Ik hoor altijd op de kachel, maar dat kan helemaal niet. De afstand muur-kachel is te klein om er een bak op de laten staan.
En is zonnebloemolie nou wel of niet goed? Hoor altijd witte aanslag, maar elk doosje adverteerd ermee
Altijd bang dat het naar de gist smaakt op het eindquote:Op zondag 27 december 2015 13:51 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Doosjes
Gewoon zelf bloem, gist etc kopen.
Ik bak altijd in arachideolie. Dat verbrandt minder snel en vind ik lekkerder
Emmers met beslag zet ik altijd voor de kachel
Klopt, die olie is wel redelijk aan de prijs ja. Gelukkig heb ik aan 5L ruim voldoende. Hobby mag geld kosten hè.quote:Op zondag 27 december 2015 14:35 schreef Zelfscanner het volgende:
[..]
Altijd bang dat het naar de gist smaakt op het eind
Ik gebruik al jaren arachideolie, maar die prijs stijgt nu wel de (frituur)pan uit. 2.45 wat eerst 1.89 was
Kan niet goed tegen langdurige verhittingquote:
In bakpoeder zit gistquote:Op woensdag 31 december 2014 14:21 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik bedoelde uiteraard bakpoeder.
Waarschuwing doe dit niet met een ijsbollentang van plastic!!!!!!!!quote:Op maandag 21 december 2015 11:24 schreef djkoelkast het volgende:
Met een ijsbollentang die je vooraf even in het hete vet doopt.
Ik ga mijn recept nog wat tweaken, er mag dit jaar toch iets van melk in voor iets donkdere bollen. Ik weet dat ik altijd heb geroepen dat het niet moet ivm de kleur, maar dit jaar ga ik eigenwijs doen
Nope.quote:
Damn ik ben voorgelogenquote:
Lijkt mee nogal logisch. Zijn die dingen er uberhaupt van plastic?quote:Op maandag 28 december 2015 17:55 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
[..]
Waarschuwing doe dit niet met een ijsbollentang van plastic!!!!!!!!
Probeer nou maar eens met pindaolie, is echt lekkerder. Bovendien is verbrande olie niet heel gezondquote:Op maandag 28 december 2015 18:01 schreef Zelfscanner het volgende:
Dus zonnebloemolie kan toch niet?
Ja maar in deze maand kan men half dronken aan het koken zijnquote:Op maandag 28 december 2015 18:03 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Lijkt mee nogal logisch. Zijn die dingen er uberhaupt van plastic?
Ja ja ik weet het nu ookquote:
Anders reageer je even op een post van een jaar oud. In bakpoeder zit geen gist, maar een zuur en sodabicarbonaat.quote:
In theorie kan het zelfs in slaolie, maar het is gewoon niet lekker en niet erg geschikt.quote:Op maandag 28 december 2015 18:01 schreef Zelfscanner het volgende:
Dus zonnebloemolie kan toch niet?
Ja ha zie posts bovenquote:Op maandag 28 december 2015 18:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Anders reageer je even op een post van een jaar oud. In bakpoeder zit geen gist, maar een zuur en sodabicarbonaat.
Ik ga morgen eens een paar emmers ergens op de kop tikken, op je foto te zien is dat wel hetzelfde formaat.quote:Op zondag 27 december 2015 13:46 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Kalveremmers, zijn 12L, stevig en hebben vlakke bodem. Gratis mee te nemen op landbouwbeurzen. Beslag van 1kg meel blijft netjes onder de rand.
Volgens mij zijn bouwemmers hetzelfde, ook 12L.
Die hooguit 5*¤0,30 kost mee de kop ook niet. Heb het bij de Jumbo gehaald en niet gekeken wat het bij de Coop eventueel zou kosten.quote:Op maandag 28 december 2015 23:29 schreef Zelfscanner het volgende:
Ik ga opzoek naar de goedkoopste arachide olie.
Jumbo: 2.29
AH: 2.49
Deen: 2.45
Hoogvliet: 2.19
Wie heeft het goedkoper? Iemand die de nettorama prijs weet?
Aldi 1,99 zag ik vandaag.quote:Op maandag 28 december 2015 23:29 schreef Zelfscanner het volgende:
Ik ga opzoek naar de goedkoopste arachide olie.
Jumbo: 2.29
AH: 2.49
Deen: 2.45
Hoogvliet: 2.19
Wie heeft het goedkoper? Iemand die de nettorama prijs weet?
Vast of tijdelijk assortiment? Meestal heb ik die olie twee weken voor tijd al in huis, en keer moest ik drie winkels af namelijkquote:
Stond nu bij de ingang in een aparte bak, dus ik denk tijdelijk.quote:Op dinsdag 29 december 2015 16:49 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Vast of tijdelijk assortiment? Meestal heb ik die olie twee weken voor tijd al in huis, en keer moest ik drie winkels af namelijk
Ter vervanging van gist, neem ik aan.quote:Op woensdag 30 december 2015 09:33 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
Hoe zit dat nou met bier in oliebollen? Waarom doe je dat wel/niet?
In bier zit geen levend gist meer toch?quote:Op woensdag 30 december 2015 09:48 schreef qltel het volgende:
[..]
Ter vervanging van gist, neem ik aan.
Ik heb die verklaring wel eens gehoord, maar weet het verder ook niet. Ik woon in een land waar elke supermarkt vers gist verkoopt..quote:Op woensdag 30 december 2015 09:52 schreef derLudolf het volgende:
[..]
In bier zit geen levend gist meer toch?
Ik bak berliners. Simpelweg omdat ik van Duitse afkomst ben en met die traditie ben opgegroeidquote:Op maandag 28 december 2015 16:43 schreef Oceanonix het volgende:
Ik ben benieuwd of jullie ook andere bollen bakken zoals berliners. Ik wil dit jaar meer over de landsgrenzen kijken en er iets bij bakken wat op onze oliebol lijkt.
Bakken jullie alleen oliebollen en beignets?
Maak je er ook een paar tussen met mosterd ipv jam?quote:Op woensdag 30 december 2015 09:57 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Ik bak berliners. Simpelweg omdat ik van Duitse afkomst ben en met die traditie ben opgegroeid
Nou, ik zie recepten waar gist bij zit. Het is ter vervanging van vocht in het deeg.quote:Op woensdag 30 december 2015 09:48 schreef qltel het volgende:
[..]
Ter vervanging van gist, neem ik aan.
Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).quote:Op woensdag 30 december 2015 10:25 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Nou, ik zie recepten waar gist bij zit. Het is ter vervanging van vocht in het deeg.
Doe ik ook, er moet toch vocht inquote:Op woensdag 30 december 2015 10:33 schreef qltel het volgende:
[..]
Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
Nee. Alleen de zoete variant. Nog nooit van mosterd berliners gehoord trouwens. Zal mn moeder s vragenquote:Op woensdag 30 december 2015 10:00 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Maak je er ook een paar tussen met mosterd ipv jam?
Dan zou ik het risico ook liever niet lopen nee. Ik heb zelf een overgevoeligheid, maar geen ernstige allergie. Hoeveel gist gebruik je op die hoeveelheden?quote:Op woensdag 30 december 2015 11:14 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.
Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
Arachideolie is pindaolie, dus bij een pinda-allergie absoluut niet gebruiken.quote:Op woensdag 30 december 2015 11:14 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb 2 kg bloem, daarin zit 1 flesje bier. Per 1 kg bloem 850 g vocht.
Ik gebruik droge gist omdat ik daar makkelijk aan kan komen.
Ik heb begrepen dat arachideolie de allergenen van de pinda-allergie niet bevat. Echter wanneer wij bakken voor een nichtje met ernstige pinda-allergie loop ik dat risico liever niet.
Instant gist is anders makkelijker en sneller en het resultaat is uiteindelijk hetzelfde.quote:Op woensdag 30 december 2015 11:21 schreef derLudolf het volgende:
Ik gebruik verse gist, waarom? Geen idee, ligt boven de boter in de supermarkt. Ben lui enzo
Indien pinda allergie zou ik geen arachideolie gebruiken idd. Die allergie ken vrij ernstige gevolgen hebben
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.quote:Op woensdag 30 december 2015 12:09 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Arachideolie is pindaolie, dus bij een pinda-allergie absoluut niet gebruiken.
Ik zou het risico niet willen lopen. Vriend van me is ook allergisch voor noten maar dat is een mode allergie, pindaolie heeft ie geen last van.quote:Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.
Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
Afgezien van enkele speciaalbieren bevat bier over het algemeen geen levende gist.quote:Op woensdag 30 december 2015 10:33 schreef qltel het volgende:
[..]
Best kans dat er recepten zijn waarbij naast gist ook bier wordt gebruikt. Het wordt in elk geval ook vaak gebruikt ter vervanging van gist (en daarmee voeg je uiteraard ook vocht toe).
Bij een pinda-allergie moet je nooit gaan gokken, allergeen staat niet voor niets op de fles, er kan altijd iets misgaan.quote:Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben. Wokolie mag echter niet gebruikt worden want die is blijkbaar anders geperst en bevat die eiwitten wel.
Dus je statement absoluut niet gebruiken is nergens op gebaseerd. Ik kan me echter voorstellen dat mensen met een pinda-allergie het zekere voor het onzekere nemen. Maar dan moeten ze ook wegblijven van de snackbar en andere gelegenheden waar voedsel gefrituurd wordt, want ook in die plaatsen loop je het risico dat pindaolie gebruikt wordt.
als verhitting genoeg is zou iedereen met pinda allergie lekker saté saus kunnen eten. Arachide olie is geraffineerd, theoretisch zouden er geen eiwitten in moeten zitten maar je kan er niet op rekenenquote:Op woensdag 30 december 2015 12:56 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
die olie is verhit en bevat dus geen eiwitten. Eiwitten zijn de allergenen. Pindaolie moet dus veilig zijn voor mensen die een allergie tegen pinda's hebben.
Dan had mijn moeder vroeger kennelijk de goede soort (en dat was geen speciaalbier, maar wel lang geleden).quote:Op woensdag 30 december 2015 13:18 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Afgezien van enkele speciaalbieren bevat bier over het algemeen geen levende gist.
Ik ben er uit. Naast bovengenoemde oliebollen ga ik dit jaar zuurkool met rookworst-bollen bakken.quote:Op dinsdag 22 december 2015 09:05 schreef emil23 het volgende:
[..]
Ik had de combinatie kaas-peppadew.
Ik ga weer diverse varianten maken dit jaar:
Naturel
Oude kaas-peppadew
Droge worst
Spek-ui
Rum-rozijnen
Daarnaast wil ik eigenlijk nog een "nieuwe" hartige bol aan het lijstje toevoegen. Mijn heb er nog niet over nagedacht, maar ik neig naar iets Aziatisch. Een Babi-pangangbol ofzo. Of juist iets Italiaans. Ananas/meloen in combi met parmaham, of juist iets met gedroogde tomaatjes.
In theorie is theorie en praktijk hetzelfde. In de praktijk is dat vaak niet zoquote:Op woensdag 30 december 2015 13:50 schreef computergirl het volgende:
[..]
als verhitting genoeg is zou iedereen met pinda allergie lekker saté saus kunnen eten. Arachide olie is geraffineerd, theoretisch zouden er geen eiwitten in moeten zitten maar je kan er niet op rekenen
Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.quote:Op woensdag 30 december 2015 18:45 schreef djkoelkast het volgende:
Heb je het beslag tussendoor nog een pak rammel gegeven? Na een half uurtje? Dat verbetert de structuur. Dat doe je natuurlijk ook een beetje tijdens het scheppen, alleen bij de eerste paar is dat nog niet zo.
Je krijgt minder van die hele grote bellen, maar die gaan zich meestal ook met vet volzuigen.quote:Op woensdag 30 december 2015 18:50 schreef IsabellaMariaAnna het volgende:
[..]
Ik heb het tijdens het rijzen ook een keer doorgeroerd ja.
Maar wat versta je dan onder beter? Luchtiger of juist niet luchtiger? Want ze werden hier dus minder luchtig. Als ik het lees bedoel jij dat ze door scheppen juist luchtiger moeten worden.
Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?quote:Op woensdag 31 december 2014 22:56 schreef foodlover het volgende:
De ovenoliebollen zijn gelukt! Wel wat korter en op lagere temperatuur gebakken als in recept.
De korst is iets steviger dan een normale oliebol.
Voor herhaling vatbaar als je maar 6 bollen ofzo wil maken. De olie die je in het muffinblik moet gieten stinkt aardig, daar hoef je het niet voor te doen.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Mik een paar liter olie in een braadpanquote:Op woensdag 30 december 2015 21:41 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Meer mensen ervaring met oliebollen uit de oven? Ik moet ze gaan bakken ná nieuwjaar, en ik heb geen friteuse. Is het wat of moet ik toch regelen dat ik bij iemand anders kan gaan bakken?
Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.quote:Op woensdag 30 december 2015 21:43 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Mik een paar liter olie in een braadpan
Beter plan als oliebollen zonder oliequote:Op woensdag 30 december 2015 21:46 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Ik kook op het moment elektrisch én ik woon in een studio zonder afzuigkap. Slecht plan.
Ja, ik ben er ook bang voor dat ze niet te hachelen zijn. Anders maak ik morgen wel een testbatch.quote:Op woensdag 30 december 2015 21:47 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Beter plan als oliebollen zonder olie
kijk eens post #172, of eerste deel van heel holland bakt van vanavond. Daar had iemand oliebollen met kerriequote:Op woensdag 30 december 2015 22:29 schreef Honeymoon het volgende:
ik wil dit jaar hartige oliebollen maken, iemand tips voor wat ik erin zou moeten doen als vulling?
ps. ik eet geen varkensvlees, dus geen ham ofzo.
Das een goeie! Bloem, bier en melk alvast even op het aanhecht zettenquote:Op woensdag 30 december 2015 22:49 schreef BakkieDoen het volgende:
Alles staat klaar op kamertemperatuur...Ben er klaar voor!
Komt er natuurlijk morgen weer van alles tussen maar dat is elk jaar en het komt altijd goed.
Bak trouwens oliebollen met soezendeeg, werden vorig jaar goed ontvangen.
Daar ben ik dan ook erg benieuwd naar. Bij mij mislukt die zuurdesem altijd op de 1 of andere manier.quote:Op donderdag 31 december 2015 02:03 schreef -Mellow- het volgende:
Vanavond bak ik oliebollen zonder gist, maar mét mijn drie maanden oude, erg blije zuurdesemcultuur. Ik ben benieuwd
bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?quote:Op donderdag 31 december 2015 08:35 schreef derLudolf het volgende:
Mijn eerste deeg komt niet omhoog Was de melk dan toch iets te warm voor de gist
Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warm Voor de tweede batch temperatuur lager gehouden.quote:Op donderdag 31 december 2015 08:44 schreef computergirl het volgende:
[..]
bij +40 gaat gist dood dacht ik, had je de verse gist in hete melk opgelost dan?
Het blijft toch elke keer weer spannendquote:Op donderdag 31 december 2015 08:47 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Jup. Hmm 40°C, misschien was het wel zo warm Voor de tweede batch temperatuur lager gehouden.
Het rijst wel iets. Staat nog naar half uur. Nog uur te gaan
Nee dat niet. Recept zei ook 55g en ik heb maar 42g (=1 pakje) gedaan. Maar ziet er nu al stuk beter uit, gelukkig. Tweede emmer wel met 55g gedaanquote:Op donderdag 31 december 2015 08:58 schreef computergirl het volgende:
Nou, ik had het ergens gelezen 40graden, maar kan het eerlijk gezegd nu niet meer terug vinden.
Te warm is in ieder geval niet goed, maar kan de gist niet zelf gewoon een mislukking zijn, of had je van zelfde pakje al eerder gebakken?
Zien er mooi uit ik had (helaas) toch maar een pak Koopmans gedaan. Volgende keer maar zelf mixen. Het wilde niet rijzen, later de bak in heet water gezet. Toen ging het beter. Beslag stond warm (cv-ruimte waar het 22 graden is en geen tocht) maar na 45 minuten nog hetzelfde goedje dat snap ik niet maar oke. Wel op 185 / 190 gebakken maar ik vind ze te zwaar, wel gaar maar deegballen. Appelflappen zijn gelukkig wel prima geluktquote:Op donderdag 31 december 2015 12:55 schreef fietsie het volgende:
Goedemiddag. Hier zijn de meelballen gebakken voor de mensen die geen vulling denken te lusten.
Nu ff pauze, en dan beginnen aan mijn IKEA-box vol met vulling-deeg
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik gebruik al jaren hetzelfde recept:
- 1 kg meel
- 1 kg lauwe vloeistof
- 50 g suiker, 80g echte boter, 3 eieren, 10g zout, 10g citroensap, 2 zakjes droge gist
Dit jaar is de vloeistof 1/3 Leffe Bruin en 2/3 volle melk..
Veel plezier met bakken (het is zo leuk )quote:Op donderdag 31 december 2015 14:33 schreef motorbloempje het volgende:
Ik ben gezwicht. De mislukking-in-wording staat nu te rijzen!
Gebruik je wel voldoende gist, suiker en eventueel bier? Want bij mij rijsde het al tijdens het mixen...quote:Op donderdag 31 december 2015 14:30 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Zien er mooi uit ik had (helaas) toch maar een pak Koopmans gedaan. Volgende keer maar zelf mixen. Het wilde niet rijzen, later de bak in heet water gezet. Toen ging het beter. Beslag stond warm (cv-ruimte waar het 22 graden is en geen tocht) maar na 45 minuten nog hetzelfde goedje dat snap ik niet maar oke. Wel op 185 / 190 gebakken maar ik vind ze te zwaar, wel gaar maar deegballen. Appelflappen zijn gelukkig wel prima gelukt
Wat had je gedaan om het te laten rijzen dan?quote:Op donderdag 31 december 2015 17:32 schreef motorbloempje het volgende:
M'n deeg had niets gedaan Maar ik moest echt bakken. Volgens mij zijn ze wel 'te kanen', maar daar houdt het ook mee op _!
Beetje warm bier en/of suiker erbij?quote:Op donderdag 31 december 2015 17:52 schreef motorbloempje het volgende:
Netjes op een warme plek met een vochtige doek voor anderhalf uur. Denk dat m'n gist niet actief genoeg meer is. Was al geen compleet bruisende bedoening bij de voorgist, maar niet helemaal dood (en geen tijd om nieuwe te halen). Ach ja!
Ja, is nu te laat, waren al gebakkenquote:Op donderdag 31 december 2015 18:10 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Beetje warm bier en/of suiker erbij?
Bij dat pak van Koopmans hoeft dat niet. Hoeft alleen 500 ml. lauw water bij, heb netjes 40 graden gemeten en 350 ml. gedaan en 150 ml. Heineken oud bruin. Op het pak stond 45 minuten laten rijzen maar misschien had ik domweg 1,5 uur kunnen doen. Tis bij mij net als bij Motorbloempje denk ik... lui deeg. Ook te kanen maar kon 10 x beter. Ik weet niet hoe lang v.t.v. ze bij Koopmans die pakken fabriceren en of de gist dan oud kan zijn misschien?quote:Op donderdag 31 december 2015 16:21 schreef fietsie het volgende:
[..]
Gebruik je wel voldoende gist, suiker en eventueel bier? Want bij mij rijsde het al tijdens het mixen...
Tegen de cv plaat aan, op een krukje, met een dik deken erbovenop.quote:Op donderdag 31 december 2015 18:22 schreef empa1010 het volgende:
Zou je het beslag ook gewoon voor een gaskachel kunnen zetten? Waar had jij 'm neergezet Fietsie? Want jouw bak heeft een groot oppervlak zelfs. Dan moet het in een Kitchenaid kom en een plastic bak (had 2 soorten, 1 met rum rozijnen) toch ook willen rijzen. Grrrrr
Ah ok. Ik heb nog nooit oliebollen uit een pakje geprobeerd...quote:Op donderdag 31 december 2015 18:18 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Bij dat pak van Koopmans hoeft dat niet. Hoeft alleen 500 ml. lauw water bij, heb netjes 40 graden gemeten en 350 ml. gedaan en 150 ml. Heineken oud bruin. Op het pak stond 45 minuten laten rijzen maar misschien had ik domweg 1,5 uur kunnen doen. Tis bij mij net als bij Motorbloempje denk ik... lui deeg. Ook te kanen maar kon 10 x beter. Ik weet niet hoe lang v.t.v. ze bij Koopmans die pakken fabriceren en of de gist dan oud kan zijn misschien?
Ja zo deed ik het vroeger ook maar woon nu in een nieuw huis met uitsluitend vloerverwarming. Dat is in dit gevalquote:Op donderdag 31 december 2015 18:23 schreef fietsie het volgende:
[..]
Tegen de cv plaat aan, op een krukje, met een dik deken erbovenop.
Ik heb al overal in NL oliebollen gebakken; in geval van ontbreken van een kachel zet ik de emmer met beslag in een heetwaterbad.quote:Op donderdag 31 december 2015 18:26 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Ja zo deed ik het vroeger ook maar woon nu in een nieuw huis met uitsluitend vloerverwarming. Dat is in dit geval
Oké, bedankt voor de tips ik lees nu ook dat je gewoon kunt roeren tussendoor. Op dat pak van Koopmans staat dat je er af moet blijven. Nou ja, volgende keer beter.quote:Op donderdag 31 december 2015 18:27 schreef fietsie het volgende:
[..]
Ik heb al overal in NL oliebollen gebakken; in geval van ontbreken van een kachel zet ik de emmer met beslag in een heetwaterbad.
Vuilniszakken eroverheen en klaar.
Het is een goede manier om ze mooi luchtig te krijgen. De mijne heb ik 5 keer teruggeslagen (de emmer waar het beslag in zit optillen en stevig terug op de grond zetten is genoeg). Op die manier krijgen de gluten de tijd om zich te vormen en krijgt het beslag ook de tijd om smaak te ontwikkelen.quote:Op donderdag 31 december 2015 18:34 schreef empa1010 het volgende:
[..]
Oké, bedankt voor de tips ik lees nu ook dat je gewoon kunt roeren tussendoor. Op dat pak van Koopmans staat dat je er af moet blijven. Nou ja, volgende keer beter.
Gefeliciteerdquote:Op vrijdag 1 januari 2016 19:54 schreef cafca het volgende:
Mijn oliebollen zijn gisteren vergeleken met die van Robèrt van Beckhoven, en als winnaar uit de bus gekomen
Zo, die zien er ook lekker uit zegquote:Op donderdag 31 december 2015 18:51 schreef Myraela het volgende:
Mijn bollen komen ook uit de olie, dus oliebollen. Alleen dan jam donuts. Mijn vriend heeft het meeste werk gedaan. Ze zijn goddelijk.
[ afbeelding ]
Kirschwasser is ook lekkerquote:Op vrijdag 1 januari 2016 20:37 schreef isax het volgende:
ik had mijn krenten en rozijnen laten weken in jagertee.
aanrader.
Om het beslag beter van structuur te maken?quote:Op vrijdag 1 januari 2016 20:09 schreef djkoelkast het volgende:
Waarom zou je margarine in oliebollen doen eigenlijk?
Waarom margarine? Zou gewoon alleen boter doen, lekkerder en gezonder.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 20:00 schreef cafca het volgende:
Het waren heel eenvoudige bollen, bloem, melk, gist, suiker, zout en een mix van margarine en roomboter, deels gevuld met rozijnen en krenten
Ik had toevallig niet anders in huis gisterenquote:Op vrijdag 1 januari 2016 20:50 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Waarom margarine? Zou gewoon alleen boter doen, lekkerder en gezonder.
Ik heb 10 pakjes gekocht aan het begin van de vakantiequote:Op vrijdag 1 januari 2016 21:16 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik had toevallig niet anders in huis gisteren
Ik gebruik ook 20g, maar mijn ervaringen met brood zijn dat je best kunt minderen. Gewoon proberen met 15.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 21:27 schreef derLudolf het volgende:
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.
Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Ik gebruik 1 tot 1,1% en dat is precies goed, dan is de bol niet flauw maar smaakt 'ie ook niet zout.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 21:27 schreef derLudolf het volgende:
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.
Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Ze waren vanochtend bij het ontbijt ook nog lekker.quote:
Dan ga ik inderdaad eerst es naar de 13g ofzoquote:Op vrijdag 1 januari 2016 22:06 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik gebruik 1 tot 1,1% en dat is precies goed, dan is de bol niet flauw maar smaakt 'ie ook niet zout.
Dus 1kg 10-11g
500g 5-5,5g
Staat hij op je blog? Ik heb gezocht, maar verkeerd gekeken misschien?quote:Op vrijdag 1 januari 2016 22:10 schreef Myraela het volgende:
[..]
Ze waren vanochtend bij het ontbijt ook nog lekker.
Nee sorry, mijn vriend moet het recept nog uitschrijven. Ik zal hem dit weekend eens schoppen.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 22:37 schreef miss_dynastie het volgende:
Staat hij op je blog? Ik heb gezocht, maar verkeerd gekeken misschien?
Oh geen sorry zeggen hoor, je bent niets verplicht Ik zag alleen wel het watermerkje staan dus ik dacht dat ik er misschien overheen keek. Ik hou het in de gaten, lijkt me leuk om te makenquote:Op zaterdag 2 januari 2016 10:52 schreef Myraela het volgende:
[..]
Nee sorry, mijn vriend moet het recept nog uitschrijven. Ik zal hem dit weekend eens schoppen.
Welk recept? 😁quote:Op donderdag 27 oktober 2016 12:54 schreef Coritchando het volgende:
Ook ik ga weer aan de slag op 31/12. Zoals elk jaar. Naar recept van mijn opa die banketbakker was (en helaas al vele jaren niet meer onder ons).
Vorig jaar voor het eerst ook het beslag mogen maken (dat moet je verdienen bij dit recept ) en het arsenaal hulpmiddelen uitgebreid met een appelschiller wat een hoop tijdwinst en betere appelflappen opleverde.
Nu alweer zin in, lekker glijden op de vette keukenvloer
Ja, dat kan, zout zorgt ervoor dat het gist minder snel werkt, dan moet het langer rijzen en ontwikkeld zich meer smaak.quote:Op vrijdag 1 januari 2016 21:27 schreef derLudolf het volgende:
Hoeveel zout gebruiken jullie trouwens op 1kg bloem? Ik gebruik 20g en dat vind ik best veel.
Zout is erg belangrijk voor de eigenschappen van het beslag. Zou ik zonder grote gevolgen terug kunnen naar 10-13g?
Opzich zit ik met 50g gist op 1kg bloem al vrij laag. Van zo'n 42g blokje zeggen ze dat het voor een pond is.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 17:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, dat kan, zout zorgt ervoor dat het gist minder snel werkt, dan moet het langer rijzen en ontwikkeld zich meer smaak.
Minder melk/suiker in het beslag?quote:Op donderdag 27 oktober 2016 17:39 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik in het buitenland gefrituurd beslag zie is het veel minder donker dan in NL
Denk het, geen suikers die carameliseren, smaakt mij trouwens ook beter, krapfen of berliner zijn veel minder een vette hap dan oliebollen. Zou dat door het ei komen?quote:Op donderdag 27 oktober 2016 17:41 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Minder melk/suiker in het beslag?
Berliner zijn meer brood idd, zou wel es door boter en ei ook kunnen komenquote:Op donderdag 27 oktober 2016 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Denk het, geen suikers die carameliseren, smaakt mij trouwens ook beter, krapfen of berliner zijn veel minder een vette hap dan oliebollen. Zou dat door het ei komen?
Ze smaken ook veel verfijnder, mooiere structuur. Ben geen groot fan van oliebollen, maar berliner en krapfen vind ik lekker, net als churros trouwens.quote:Op donderdag 27 oktober 2016 17:46 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Berliner zijn meer brood idd, zou wel es door boter en ei ook kunnen komen
Ik vind een Berliner ook lekker, maar doe mij toch maar een verse oliebol. Net uit de olie, knapperigquote:Op donderdag 27 oktober 2016 17:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ze smaken ook veel verfijnder, mooiere structuur. Ben geen groot fan van oliebollen, maar berliner en krapfen vind ik lekker, net als churros trouwens.
Dit worden lekker luchtige bollen? Zoek nog steeds naar een goed recept, omdat ik de bollen met soezendeeg dit jaar niet kan maken ( kost echt teveel tijd, moet van zus mee gaan hardlopen...quote:Op donderdag 27 oktober 2016 12:49 schreef derLudolf het volgende:
Feestdagen komen in zicht Ik ga de tip van vanillesuiker van djkoelkast es proberen denk ik
Verder hanteer ik dit recept:
1 kg bloem
300 mL bier
600 mL melk
50 g gist
3 eidooiers
20 g zout
50 g suiker
70 g boter
Dit geheel maak ik in emmers van 10 of 12L met een natte theedoek er op en zet ik dan 2 uur bij de gaskachel, na een uur even doorroeren.
Vorig jaar waren ze redelijk zout, dus ik ga 15g zout proberen
De rozijnen laat ik weer wellen in drank. Kirsch vorig jaar was lekker. Hoe zou het met citroenbrandewijn smaken?
Want ik las ook iets over citroenrasp door het beslag? Nog nooit geprobeerd, misschien ook wel lekker
Er zijn wel meer winkels die ze hebben hoor, alleen vind ik persoonlijk Erdinger of Weihenstephaner het lekkerste. Maar een Paulaner of Benedikter kan ook prima.quote:Op zaterdag 5 november 2016 00:02 schreef BakkieDoen het volgende:
Staat genoteerd! Heb geen AH in de buurt, maar daar maak ik een ommetje voor
De vraag is eerder welke niet ;-)quote:Op zaterdag 5 november 2016 00:34 schreef derLudolf het volgende:
Kom ook nooit bij de Appie, maar welke Duitse supermarkt verkoopt ook gewoon Erdinger. Of misschien staat er ook nog wel een flesje hier.
Het is echt anders dan witbier, veel romiger. Let wel dat je de troebele variant moet hebben en niet de "hell", die is gefilterd.quote:Op zaterdag 5 november 2016 00:13 schreef BakkieDoen het volgende:
Dan ga ik opletten bij het boodschappen doen...we hebben nog wel even, dus dat moet goedkomen Kan ik ook alvast voorproeven ( al vind ik witbier als het warm is altijd lekkerder)
Witbier is heel fris, weizen is heel romig, urweizen is nog romiger (maar in NL zie je dat niet zo vaak).quote:Op zaterdag 5 november 2016 16:39 schreef BakkieDoen het volgende:
Erdinger hebben ze dus ook gewoon bij de Jumbo en is haske troebel! Nu ben ik wel nieuwsgierig geworden of dat het echt zoveel lekkerder is dan gewoon witbier, romig klinkt interessant....toch maar even proeven morgen, het is toch nog geen oliebollentijd.
Wij hebben oliebollen en pepernoten geserveerd bij ons huwelijksfeest in aprilquote:Op zaterdag 5 november 2016 21:20 schreef Postbus100 het volgende:
Ik moet toch wel lachen hoor:
augustus: pepernoten
september: halloween
oktober: kerstversiering
eind oktober: oliebollen op Fok!
voordat iedereen mij hier gaat vervloeken dat wij zelf geen mix maken maar goed lees maar verder waaromquote:Op dinsdag 20 december 2016 11:02 schreef derLudolf het volgende:
Hebben er mensen ervaring met lange rijs van oliebollen? Oftewel 's avonds beslag maken en de volgende ochtend bakken?
Je kunt toch ook 8-10 pakken van 1kg bloem nemen en de rest zelf toevoegen, is meestal nog goedkoper ookquote:Op dinsdag 20 december 2016 18:14 schreef kokkie20 het volgende:
[..]
voordat iedereen mij hier gaat vervloeken dat wij zelf geen mix maken maar goed lees maar verder waarom
Wij halen elk jaar het beslag (die mix) van de lidl. Geen problemen mee voor familie/vrienden/onszelf aangezien wij elk jaar gemiddeld 8-10 pakken (van 1kg) nodig hebben zoveel vraag is er naar. Dat we vaak van 07.00 tot een uurtje of 15.00 bezig zijn met alleen maar bakken en appels schillen voor de appelflappen
Wij maken het inderdaad de avond van tevoren en zetten het dan in een emmer met een natte theedoek eroverheen bij de kachel/douche met kachel aan
Nou rijzen doet het zeker en ze worden zeer luchtig
in geval van Lidl weet ik dat nog niet zoquote:Op dinsdag 20 december 2016 22:08 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Je kunt toch ook 8-10 pakken van 1kg bloem nemen en de rest zelf toevoegen, is meestal nog goedkoper ook
Ik dacht het, jij zei het.quote:Op dinsdag 20 december 2016 22:29 schreef computergirl het volgende:
[..]
in geval van Lidl weet ik dat nog niet zo
Het wordt hoe dan ook lekkerder als je geen mixen met aroma's gebruikt.quote:Op dinsdag 20 december 2016 22:29 schreef computergirl het volgende:
[..]
in geval van Lidl weet ik dat nog niet zo
Zelfs minder bloem nog. Omdat er in die mixen ook al melkpoeder, gist, zout, suiker en 'eipoeder' zit, aangezien je enkel water moet toevoegenquote:Op dinsdag 20 december 2016 22:08 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Je kunt toch ook 8-10 pakken van 1kg bloem nemen en de rest zelf toevoegen, is meestal nog goedkoper ook
Als je beslag met 1kg bloem laat rijzen heb je een emmer volquote:Op donderdag 22 december 2016 08:57 schreef ASSpirine het volgende:
Hoeveel maken jullie er?...
Ik lees bakken en emmers als het over beslag gaat...
Ik zou wel oliebollen willen bakken, we zijn met ongeveer 7 man, dus wil niet teveel hebben, want er is nog een hele diner ervoor.
Hoeveel halen jullie uit een mix met 1kg bloem?
Want de meeste recepten hier beginnen daar ook daadwerkelijk mee en dan zie ik een emmer met beslag
En hoeveel zou je uit een batch van 1 kilo kunnen halen?quote:Op donderdag 22 december 2016 10:24 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Als je beslag met 1kg bloem laat rijzen heb je een emmer vol
Ik bak meestal zo'n 2 kg bloem.
Arachideolie is dé olie voor oliebollen Zonnebloem moet je ook niet willen, verbrand te snel.quote:Op donderdag 22 december 2016 11:43 schreef fietsie het volgende:
Ik heb de afgelopen 10 jaar ieder jaar gebakken voor de hele extended familie en langskomende buren.
Gemiddeld zo'n 8kg bloem voor zowel oliebollen als beignets.
Ik bak voor de lastige eters max. 500gr bloem aan " meelballen" (vullingloze oliebollen) en de rest gaat met mijn eigen samengestelde vullingmix.
Wat historische plaatjes:
2012
[ afbeelding ]
Wat ik graag van jullie zou willen weten of het ook mogelijk / beter / lekkerder is om ze te bakken in rijstolie; ik gebruik nu arachide.
Zonnebloem olie komt het huis niet in; ik word onpasselijk van de lucht die daar vanaf komt...
Stuk of 40?quote:Op donderdag 22 december 2016 11:48 schreef ASSpirine het volgende:
[..]
En hoeveel zou je uit een batch van 1 kilo kunnen halen?
Schatting
Arachide is toch prima?quote:Op donderdag 22 december 2016 11:43 schreef fietsie het volgende:
Ik heb de afgelopen 10 jaar ieder jaar gebakken voor de hele extended familie en langskomende buren.
Gemiddeld zo'n 8kg bloem voor zowel oliebollen als beignets.
Ik bak voor de lastige eters max. 500gr bloem aan " meelballen" (vullingloze oliebollen) en de rest gaat met mijn eigen samengestelde vullingmix.
Wat historische plaatjes:
2012, over op 1 januari
[ afbeelding ]
2013, voor eigen gebruik
[ afbeelding ]
2015, productie
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Wat ik graag van jullie zou willen weten of het ook mogelijk / beter / lekkerder is om ze te bakken in rijstolie; ik gebruik nu arachide, afgelopen jaar wel geexperimenteerd met rijstolie.
Zonnebloem olie komt het huis niet in; ik word onpasselijk van de lucht die daar vanaf komt...
Altijd melk, en de thermostaat op 180.quote:Op zaterdag 24 december 2016 10:28 schreef Piger het volgende:
[..]
Arachide is toch prima?
Ik vind je bollen (beignets niet) wel beetje aan de donkere kant. Gebruik je melk of ligt aan de temperatuur?
Waar heb je die bergamots kunnen vinden dan?quote:Op zaterdag 24 december 2016 11:37 schreef djkoelkast het volgende:
Iets minder melk als ze te donker zijn (en geen suiker in je beslag, want dat carameliseert).
Ik ga dit jaar de krentenbollen met krenten, sultana's, donkere rozijnen en appels uit eigen tuin maken. En nu niet met citroenrasp, maar met bergamotrasp
Ik heb bergamots kunnen vinden
In de Estafettewinkel in de regio, had ze nog niet eerder gezien.quote:Op woensdag 28 december 2016 17:37 schreef BakkieDoen het volgende:
[..]
Waar heb je die bergamots kunnen vinden dan?
Ik doe nooit suiker in het beslag, gist heeft voldoende voeding aan het meel in de bollen en suiker maakt je bollen te snel te donker.quote:Op woensdag 28 december 2016 17:36 schreef BakkieDoen het volgende:
Wat is volgens jullie de toegevoegde waarde van suiker in het beslag? Zat net nog even naar m'n recept te kijken wat ik tot nu toe altijd gebruikte, maar daar zit geen suiker in en toch waren ze lekker.
En weet iemand toevallig een recept met zuurdesem? Kan ik die ook meteen even uitproberen.
Ben ze ook nog nooit tegengekomen, geen idee trouwens wat en estafettewinkel isquote:Op woensdag 28 december 2016 18:40 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
In de Estafettewinkel in de regio, had ze nog niet eerder gezien.
Ik zag zo her en der recepten waarin nogal veel suiker zat, maar was dat eigenlijk ook niet van plan. Ze hebben altijd gesmaakt zonder, dus dat zal nu ook wel lukken.quote:Op woensdag 28 december 2016 18:41 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik doe nooit suiker in het beslag, gist heeft voldoende voeding aan het meel in de bollen en suiker maakt je bollen te snel te donker.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |