abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_148020874


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar CUL / Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic (GC / [KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
CUL / Het Grote Barista Topic Deel II CUL / Het grote Baristatopic deel 3 CUL / Het grote Baristatopic deel 4 CUL / Het grote Baristatopic #5 CUL / Het grote Baristatopic #6 CUL / Koffie voor de fijnproever CUL / Koffie voor de fijnproever (2) CUL / Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
pi_148021228
Senseo met Mokka padjes van de HEMA en opgewarmde melk. *O*
pi_148021342
nog een opmerking over de mokapot: de koffie die hieruit komt is vrij sterk het is normaal om hier nog melk of water bij te doen om hem wat 'lichter' te krijgen (ik doe meestal wat koud water erbij om hem meteen drinkbaar te maken - maar vind hem 'puur' ook lekker :7)
pi_148023147
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 20:39 schreef SuperFood het volgende:
nog een opmerking over de mokapot: de koffie die hieruit komt is vrij sterk het is normaal om hier nog melk of water bij te doen om hem wat 'lichter' te krijgen (ik doe meestal wat koud water erbij om hem meteen drinkbaar te maken - maar vind hem 'puur' ook lekker :7)
Is het vergelijkbaar met espresso, of zelfs nog sterker? In principe lust ik espresso's, maar aan de andere kant zie ik ook op veel youtube filmpjes dat ze er inderdaad water of melk bij doen. Ik denk zelf dat het vooral een geval is van zelf experimenteren en dat ben ik ook echt van plan om te doen. Iedereen heeft wel een andere voorkeur mbt de sterkte van de koffie en of ze er wel of geen melk/water bij willen. Erg bedankt voor je opmerking, ik kijk er al naar uit. :)
pi_148023595
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 21:10 schreef WhyAreTheyAllTaken het volgende:

[..]

Is het vergelijkbaar met espresso, of zelfs nog sterker? In principe lust ik espresso's, maar aan de andere kant zie ik ook op veel youtube filmpjes dat ze er inderdaad water of melk bij doen. Ik denk zelf dat het vooral een geval is van zelf experimenteren en dat ben ik ook echt van plan om te doen. Iedereen heeft wel een andere voorkeur mbt de sterkte van de koffie en of ze er wel of geen melk/water bij willen. Erg bedankt voor je opmerking, ik kijk er al naar uit. :)
geen idee ik lust het beiden. ik zou zeggen - sterker maar ook anders van smaak. het is het meest gebruikte 'machine' in italy in ieder geval om thuis koffie mee te zetten. espresso is ook lekker maar mij teveel gedoe voor thuis :P
pi_148023873
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 21:17 schreef SuperFood het volgende:

[..]

geen idee ik lust het beiden. ik zou zeggen - sterker maar ook anders van smaak. het is het meest gebruikte 'machine' in italy in ieder geval om thuis koffie mee te zetten. espresso is ook lekker maar mij teveel gedoe voor thuis :P
Ik snap je. ;)
pi_148024186
quote:
0s.gif Op woensdag 24 december 2014 10:17 schreef Thorical het volgende:

[..]

Dat snap ik nou echt niet. Een hele batterij espresso apparaten en geen goede molen. Ik zou eerder een goede molen kopen en een moccaexpress dan nog een espresso apparaat en blijven aanklooien met voorgemalen koffie.
Je neemt aan:
- De hele batterij espressomachines is van mijzelf.
- Bij voornoemde batterij espressomachines zijn geen passende molens aanwezig.

Weet je wat ik in Zuid-Engeland leerde over aannames: "Assumptions are the mother of all fuck-ups." Je deed niet één maar twee aannames. :|W :|W

Ik maakte een opmerking over een zetmethode die mijn voorkeur heeft. Ongeacht de versheid van de koffie, of de tijd die er sinds het malen van voornoemde koffie is verstreken heeft koffie uit een Chemex een totaal andere smaakbeleving dan koffie die onder hoge druk wordt gezet.

Ik weet alweer waarom ik niet meer in deze topicreeks kwam. }:|
pi_148024408
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 20:54 schreef Fixers het volgende:
Ik heb de beschikking over een hele batterij espessomachines, tot e een Bezzera Strega aan toe en toch gaat mijn voorkeur uit naar de zachte romige smaak van koffie uit mijn Chemex. Ik vroeg een poosje terug toch om ervaringen met die speciale opgietketels van Hario? Inmiddels heb ik er eentje en het is echt een meerwaarde. In elk geval gaat het schenken gewoon makkelijker met zo'n dun tuitje, ten opzichte van mijn waterkoker.

Mijn "set-up" :P :
[ afbeelding ]

Volgende aanschaf wordt een koffiemolen.
die chemex is dat niet bijna hetzelfde als de koffiefilter van mijn koffiemachine en dan handmatig heet water eroverheen gooien? geen kritiek hoor, het ziet er mooi uit (en je kannetje is dubbel tof :D) maar vroeg me af of het resultaat vergelijkbaar is.
pi_148025759
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 21:30 schreef SuperFood het volgende:

[..]

die chemex is dat niet bijna hetzelfde als de koffiefilter van mijn koffiemachine en dan handmatig heet water eroverheen gooien? geen kritiek hoor, het ziet er mooi uit (en je kannetje is dubbel tof :D) maar vroeg me af of het resultaat vergelijkbaar is.
Koffie uit een Chemex zal vergelijkbaar zijn met koffie uit een goed snelfilterapparaat, zoals een Moccamaster. De verschillen in zetmethode zijn niet zo groot, Chemex heeft een andere filtervorm, geen kunststof filterhouder en gebruikt vrij zwaar filterpapier. Maar verder is het te vergelijken. Ik denk dat je ze echt naast elkaar moet gaan proeven om de smaakverschillen eruit te kunnen halen. Voordeel van mijn chemex: voor de prijs van één Moccamaster kan ik een chemex, hario ketel en een goede handmolen kopen en houd ik geld over voor koffie. Plus: de hele zwik kan ik in mijn ieniemienie keuken makkelijk kwijt in de kastjes.

Tenslotte vind ik het een leukere manier van koffiezetten. Waar anderen van hun stoel afglibberen/een stijve krijgen van open piston, wordt ik blij van op mijn gemak het water op de koffie gieten en het proces in actie te zien.
pi_148026167
het is een leuk ding iig. waar haal je de filters?
  zaterdag 27 december 2014 @ 22:50:04 #11
62913 Blik
The one and Only!
pi_148028309
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 21:26 schreef Fixers het volgende:

[..]

Je neemt aan:
- De hele batterij espressomachines is van mijzelf.
- Bij voornoemde batterij espressomachines zijn geen passende molens aanwezig.

Weet je wat ik in Zuid-Engeland leerde over aannames: "Assumptions are the mother of all fuck-ups." Je deed niet één maar twee aannames. :|W :|W

Ik maakte een opmerking over een zetmethode die mijn voorkeur heeft. Ongeacht de versheid van de koffie, of de tijd die er sinds het malen van voornoemde koffie is verstreken heeft koffie uit een Chemex een totaal andere smaakbeleving dan koffie die onder hoge druk wordt gezet.

Ik weet alweer waarom ik niet meer in deze topicreeks kwam. }:|
Is het weer die tijd van de maand? Mijn hemel...
pi_148046224
Ik ben aan het kijken voor een volautomaat die niet al te duur is. Ik ben op de Saeco-lijn van Philips uitgekomen, omdat die prima werk doen. Ik kom alleen niet helemaal uit de verschillen van de apparaten (wat ik meer op internet lees). Mijn shortlist bestaat uit deze twee:
• Saeco Intelia Focus (HD8751/11)
• Saeco Minuto (HD8662/01 / HD8761/26)

Ik kan weinig inhoudelijke verschillen vinden, dus ik vraag me af wat goede redenen zijn om voor de een of de ander te kiezen.

De Minuto serie is een slag kleiner dan de Intelia, wat mij opzich wel aanspreekt. Ook kan je de sterkte in vijf graden aanpassen tegen drie van de Intelia. Enige plus van de Intelia t.o.v. Minuto die ik heb gevonden is dat je er ook voorgemalen koffie in kan doen. De Philips-website is sowieso geen hulp voor het bekijken van verschillen. (inhoud van reservoirs verschillen, maar zijn voor mij niet heel relevant, bij de Minuto zelfs meer water)

Vanwege de omvang ben ik geneigd de Minuto te nemen, maar wat ga ik dan eventueel missen?
  zondag 28 december 2014 @ 22:19:48 #13
433535 Cinemaniak
FF serieus nou
pi_148071555
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 13:47 schreef pussywillow het volgende:

Een Nespresso-apparaat is goedkoop in aanschaf, maar relatief duur in gebruik. Ik geloof dat je rond de 37 cent per cupje betaalt. Stel dat je 4 kopjes koffie per dag drinkt, dan betaal je (4*.37)*365=¤540 aan cupjes in een jaar, terwijl je met bonen maar (.11*4)*365=¤160 kwijt bent. Dat scheelt dus ¤380 in het voordeel van bonen. Laat een Nespresso-apparaat ¤100 kosten en een volautomaat ¤300, dan heb je het verschil in aanschafprijs er na een half jaar al uit. Maar als jij alleen in het weekend een paar kopjes koffie drinkt dan boeit dat prijsverschil weer minder en heb je juist weer baat bij het feit dat die cupjes lang houdbaar zijn (en bonen niet, die gaan redelijk snel achteruit in kwaliteit als de verpakking eenmaal open is).

Nu druk je toch een beetje een stempel op een nespresso-liefhebber als 'gelegenheidsdrinker'. Ik drink behoorlijk wat koffie en ik heb een Nespresso-apparaaat op kantoor en thuis. De voordelen zijn ook de variatiemogelijkheden en inderdaad de versheid van de koffie. In die cupjes blijft het ongelooflijk vers en losse bonen verliezen toch een klein beetje van hun pit. De service van Nespresso is daarnaast zeer goed.

Het is misschien redelijk aan de prijs, maar als je een koffiefanaat bent als ik, die niet op de centen hoeft te letten, is het een prima investering.
Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that
pi_148542429
Even een kort vraagje, ik lees nogal tegenstrijdige berichten over de houdbaarheid van koffiebonen. Over het algemeen lees ik een periode van ongeveer 3 weken in afgesloten bus. Echter, veel koffie wordt verkocht in kilozakken, maar het lijkt mij dat maar weinig mensen 150 koppen koffie per 3 weken drinken....hoe zit dit precies?

[ Bericht 1% gewijzigd door Trusten op 10-01-2015 16:00:19 ]
pi_148543873
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 15:45 schreef Trusten het volgende:
Even een kort vraagje, ik lees nogal tegenstrijdige berichten over de houdbaarheid van koffiebonen. Over het algemeen lees ik een periode van ongeveer 3 weken in afgesloten bus. Echter, veel koffie wordt verkocht in kilozakken, maar het lijkt mij dat maar weinig mensen 150 koppen koffie per 3 weken drinken....hoe zit dit precies?
De kwaliteit van koffiebonen gaat achteruit, echter is koffie erg lang houdbaar. Als fanaat merk je enig verschil maar de doorsnee drinker merkt hier echt niet veel van. In dit topic zitten overigens veel fanaten :-)
pi_148543904
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 16:48 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

De kwaliteit van koffiebonen gaat achteruit, echter is koffie erg lang houdbaar. Als fanaat merk je enig verschil maar de doorsnee drinker merkt hier echt niet veel van. In dit topic zitten overigens veel fanaten :-)
zoiets als gouden kabeltjes die het digitale signaal nog beter zouden doorgeven of is het wel echt objectief te proeven?
pi_148544062
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 16:48 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

De kwaliteit van koffiebonen gaat achteruit, echter is koffie erg lang houdbaar. Als fanaat merk je enig verschil maar de doorsnee drinker merkt hier echt niet veel van. In dit topic zitten overigens veel fanaten :-)
Thanks, ik ben niet echt een fanaat (nog :P) maar hou zeker wel van goede koffie. Ik ga nu over van Nespresso naar een volautomaat (want gewonnen O+ ) dus ben me even aan het inlezen...
pi_148545333
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 16:50 schreef SuperFood het volgende:

[..]

zoiets als gouden kabeltjes die het digitale signaal nog beter zouden doorgeven of is het wel echt objectief te proeven?
Het is zeker objectief te proeven.

Ik heb zelf een vibiemme domobar super met een goede maler en ik ben altijd blij als ik verse koffie krijg, de eerste dagen heb je wat meer crèma en een vollere smaak, echter bestel ik maar 1x per 2 maanden. Het verschil tussen goede bonen en supermarktbonen is veel groter.
pi_148592529
Heb eindelijk tijd gehad om koffie te zetten met mijn nieuwe moka pot. Heerlijke koffie en een aanrader als je er de tijd voor hebt want je moet de onderdelen na gebruik goed afspoelen, maar dat kan natuurlijk niet gelijk omdat dat ding eerst nog moet afkoelen. Verder een leuk ding dat voor zover ik weet lang meegaat.
pi_149258872
Ik heb mezelf van een Chemex en een mooi opschenkkannetje voorzien. Nu drink ik eigenlijk niet meer genoeg koffie om ergens koffie te laten malen. Dat wordt oud voordat ik het op heb.

Kortom: er moet een bonenmaler komen. Een handmaler zie ik niet zitten, dus ik ben op zoek naar een elektrische bonenmaler. Ik heb alleen het idee dat veel molens helemaal niet geschikt zijn voor de wat grovere filtermaling.

Ik ben op zoek naar een bonenmaler die grof kan malen voor de Chemex, en ook fijn kan malen voor mijn espresso machine. Heeft iemand een suggestie? Ohja, tot 200 euro ofzo.

Ik zag zelf deze: http://www.koffiediscount(...)molen-nemox-lux.html
door een kleine wisseling in mailadressen ben ik helaas mijn antieke Fok! account kwijt...
pi_149268595
Je zou eens kunnen kijken naar een Solis Scala, die heb ik zelf lang naar volle tevredenheid voor cafétiere gebruikt dus hij kan zeker grof genoeg. Hij is echter alleen geschikt voor espressomachines met een portafilter dat zelf tegendruk geeft (dus aan de onderkant maar een klein gaatje heeft ipv een heel rooster).

Ik heb zelf nog steeds een Mahlkönig Vario (kost ca ¤400) waarmee je in theorie makkelijk kunt wisselen tussen espresso en grovere malingen, maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Ik zou daar dus nooit extra geld meer voor uitgeven en liever gewoon met twee losse molens werken
pi_149279467
quote:
0s.gif Op zondag 1 februari 2015 17:27 schreef Bigs het volgende:
Je zou eens kunnen kijken naar een Solis Scala, die heb ik zelf lang naar volle tevredenheid voor cafétiere gebruikt dus hij kan zeker grof genoeg. Hij is echter alleen geschikt voor espressomachines met een portafilter dat zelf tegendruk geeft (dus aan de onderkant maar een klein gaatje heeft ipv een heel rooster).

Ik heb zelf nog steeds een Mahlkönig Vario (kost ca ¤400) waarmee je in theorie makkelijk kunt wisselen tussen espresso en grovere malingen, maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Ik zou daar dus nooit extra geld meer voor uitgeven en liever gewoon met twee losse molens werken
Dat klinkt beide als een slechte keus, moet ik eerlijk zeggen ;)
door een kleine wisseling in mailadressen ben ik helaas mijn antieke Fok! account kwijt...
pi_151154886
De Baratza Encore schijnt het ook goed te doen voor filterkoffie. Goed geprijsd (minder dan ¤ 150,-), maar ziet er niet uit:

door een kleine wisseling in mailadressen ben ik helaas mijn antieke Fok! account kwijt...
  zondag 5 april 2015 @ 18:05:04 #24
97745 Thorical
finding a way
pi_151393781
Mijn espresso apparaat is stuk en mijn reserve loopt op alle dagen om het zelfde te doen.
Ik denk eraan een nieuwe te kopen en wil daar een budget voor vrijmaken van ¤ 600,-
Waarom nieuw? Gewoon omdat ik er het liefst 10 tallen jaren van wil genieten en niet andermans ellende wil overnemen.
Mijn gedachten gaan uit naar:
Een QuickMill 3000 orione

Heb altijd een quickmill gehad, simpel, snel opwarmen gaat niet snel stuk.
Een Lelit pl 41 + pid.

Is de grote tegenhanger van een Rancillo Silvia met extra's. Weet er eigenlijk weinig van.
En een Acasso Dream alu.

Ik vind het een beauty, heeft net als de QuickMill een thermoblock en is dus snel bedrijsklaar.
Maar in de QuickMill zit een bronzen thermoblok en hier een alumium thermoblok.
Wie trekt kan me helpen mijn beslissing makkelijker te maken?
  donderdag 9 april 2015 @ 21:42:47 #25
342301 Boterbartje
kwaliteitsuser
pi_151530436
quote:
0s.gif Op zondag 5 april 2015 18:05 schreef Thorical het volgende:
Mijn espresso apparaat is stuk en mijn reserve loopt op alle dagen om het zelfde te doen.
Ik denk eraan een nieuwe te kopen en wil daar een budget voor vrijmaken van ¤ 600,-
Waarom nieuw? Gewoon omdat ik er het liefst 10 tallen jaren van wil genieten en niet andermans ellende wil overnemen.
Mijn gedachten gaan uit naar:
Een QuickMill 3000 orione
[ afbeelding ]
Heb altijd een quickmill gehad, simpel, snel opwarmen gaat niet snel stuk.
Een Lelit pl 41 + pid.
[ afbeelding ]
Is de grote tegenhanger van een Rancillo Silvia met extra's. Weet er eigenlijk weinig van.
En een Acasso Dream alu.
[ afbeelding ]
Ik vind het een beauty, heeft net als de QuickMill een thermoblock en is dus snel bedrijsklaar.
Maar in de QuickMill zit een bronzen thermoblok en hier een alumium thermoblok.
Wie trekt kan me helpen mijn beslissing makkelijker te maken?
De Senseo apparaten zijn ook goed geprijsd tegenwoordig?
Op 8 september 2013 schreef Yreal het volgende: Boterbartje is een kwaliteitsuser
Op 2 april 2015 17:54 schreef Joosie200 het volgende: The Boterbartje experience™, dat is 100% kwaliteit voor een kleine prijs.
pi_151696726
Zo, sinds ruim een maand de filterkoffie hier weer helemaal herontdekt. Na jaren en jaren Senseo weer terug naar het lekker ouderwetse bakkie pleur. Heb dat echt gemist, wat een lekkere stevige bak koffie! En dat gezellige gepruttel is ook weer terug.

Na een flinke zoektocht in een woud van apparaten is het deze Kenwood kMix geworden. Echt een beauty van een apparaat(je). Prachtig solide gemaakt van echt metaal, waar zie je dat nog. In veel hippe kleurtjes, van deze Papaya Orange wordt je vanzelf vrolijk, ook al is die in het echt een tikkie donkerder dan op de foto.

Nu op zoek naar lekkere koffie. De Aldi Goud smaakt erg goed, een pak Aldi Dark Roast gaan we binnenkort eens uitproberen. Wat is jullie favoriet in filterkoffie?

  dinsdag 21 april 2015 @ 23:21:00 #27
97745 Thorical
finding a way
pi_151911017
Ik heb een tussen Paus gekocht voor niet veel. Ook omdat ik hem er leuk uit vind zien.

Ik hoop dat ie het een tijdje bij mij uithoudt.
pi_151914887
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 april 2015 23:06 schreef Jaden het volgende:
Zo, sinds ruim een maand de filterkoffie hier weer helemaal herontdekt. Na jaren en jaren Senseo weer terug naar het lekker ouderwetse bakkie pleur. Heb dat echt gemist, wat een lekkere stevige bak koffie! En dat gezellige gepruttel is ook weer terug.

Na een flinke zoektocht in een woud van apparaten is het deze Kenwood kMix geworden. Echt een beauty van een apparaat(je). Prachtig solide gemaakt van echt metaal, waar zie je dat nog. In veel hippe kleurtjes, van deze Papaya Orange wordt je vanzelf vrolijk, ook al is die in het echt een tikkie donkerder dan op de foto.

Nu op zoek naar lekkere koffie. De Aldi Goud smaakt erg goed, een pak Aldi Dark Roast gaan we binnenkort eens uitproberen. Wat is jullie favoriet in filterkoffie?

[ afbeelding ]
Zet'm wel op een waterbestendige ondergrond. Die dingen zijn staan bekend om hun incontinentie. Al blijft Kenwood ze steeds vervangen binnen de garantietermijn.

Beste filtermachines zijn de Moccamasters. Niet bepaald gelikt design of een moderne uitstraling, maar wel uitstekende koffie.
http://www.itmonline.nl/catalog/brands/31/moccamaster die worden tot in Scandinavië en de VS bejubeld. En ja, dat zijn dezelfde als die je bij de Douwe Egberts met je punten bij elkaar kan sparen. Hoef je slechts 500 kilo koffie voor te drinken. c_/
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 22 april 2015 @ 10:35:08 #29
414785 sirdanilot
pi_151916889
Meestal drink ik 's ochtends mijn bakkie filterkoffie, maar nu geen tijd gehad en drink nu gore, vieze senseo-koffie op de universiteit :'(
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_151917634
Ik drink gek genoeg meestal 'koffie'(LM of KV) buiten de deur en nooit thuis. Thuis alleen maar thee.
  donderdag 23 april 2015 @ 09:38:53 #31
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151948879
LM of KV?
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_151948913
quote:
1s.gif Op donderdag 23 april 2015 09:38 schreef Molo het volgende:
LM of KV?
Latte Macchiato of Koffie Verkeerd denk ik.
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  donderdag 23 april 2015 @ 09:41:08 #33
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_151948948
Het is echt nog nooit in me opgekomen om dat af te korten :D
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  User die het meest klaagt 2022 donderdag 23 april 2015 @ 10:17:12 #34
414785 sirdanilot
pi_151950006
quote:
6s.gif Op woensdag 22 april 2015 11:04 schreef Iwanius het volgende:
Ik drink gek genoeg meestal 'koffie'(LM of KV) buiten de deur en nooit thuis. Thuis alleen maar thee.
Omdat je te lui bent om koffie te zetten

Kan ik n komen hoor, heb ook fases dat ik thuis bijna geen koffie zet, of de koffie pak van mijn huisgenoot die een of ander nespresso achtig ding heeft. Ik vind die koffie toch nooit zo smaakvol als échte koffie al kan ze er zeker mee door, en het kost ook geen moeite.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_152043285
quote:
0s.gif Op woensdag 22 april 2015 08:58 schreef Fixers het volgende:

[..]

Zet'm wel op een waterbestendige ondergrond. Die dingen zijn staan bekend om hun incontinentie. Al blijft Kenwood ze steeds vervangen binnen de garantietermijn.

Beste filtermachines zijn de Moccamasters. Niet bepaald gelikt design of een moderne uitstraling, maar wel uitstekende koffie.
http://www.itmonline.nl/catalog/brands/31/moccamaster die worden tot in Scandinavië en de VS bejubeld. En ja, dat zijn dezelfde als die je bij de Douwe Egberts met je punten bij elkaar kan sparen. Hoef je slechts 500 kilo koffie voor te drinken. c_/
De Kenwood is van het volgende type, met de grijze schakelaar. Dat is gefixed.

De Moccamaster is ook niet zo ideaal hoor. Veelgenoemd nadeel is dat het water er te vlug doorheen loop en je veel meer koffie dan normaal nodig hebt voor een acceptabele sterke bak. Vroeger hielden ze blijkbaar van slappere koffie. Koffie is duur genoeg tegenwoordig en dan die Moccamaster erbij ook nog.

Van de kleurtjes van de Kenwood kMix lijn wordt ik spontaan vrolijk. Het hele aanrecht krijgt een opfrisser in plaats van alleen dat duffe roestvrijstaal of zwart. Zo'n mooie waterkoker gaat er ook nog wel eens komen.



[ Bericht 0% gewijzigd door Jaden op 26-04-2015 16:24:29 ]
pi_156045086
Voor de liefhebber te koop mijn Vibiemme Domobar Super
V&A / [TK] Vibiemme Domobar Super

Staat nog niet op marktplaats, dus wees er snel bij :P
pi_156117550
quote:
0s.gif Op zondag 29 maart 2015 14:14 schreef Stefferson het volgende:
De Baratza Encore schijnt het ook goed te doen voor filterkoffie. Goed geprijsd (minder dan ¤ 150,-), maar ziet er niet uit:

[ afbeelding ]
Ik kan beamen dat dit een goede maler is. Zelfs voor espresso kan hij ook gebruikt worden.
Zelf heb ik nu een baratza viruoso priciso want dan heb ik nog mer controles.

Die baratzas zijn heel makkelijk uit elkaar te halen voor onderhoud of vervanging onderdelen.

Ik drink alleen maar Cafetiere koffie of Moka express Americano's en cappuccionos.
pi_156778384
Dag mensen. Ik heb het voor elkaar gekregen om mijn Kyocera cm50cf koffiemolen kapot te draaien :'(
(ik meen dat de Hario skeleton hetzelfde ding is?). Het maalsteentje (op de foto in het midden, onder) die binnen in zit is nu kapot, de keramische ring eromheen lijkt verder onbeschadigd. Weten jullie of het ook mogelijk is om alleen dit onderdeel te vervangen?

pi_156780273
Even bij je winkelier vragen. De importeur is de moeilijkste niet en hebben vaak ook nog wel de nodige losse onderdeeltjes liggen.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 3 januari 2016 @ 12:52:00 #40
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_158784850
Iemand een online adres waar ik nieuwe waterfilters kan halen voor in het reservoir?
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_158789460
Leuk!
Mijn collega vroeg me of ik eens wou kijken naar haar Bezzera espresso machine. (pomp was stuk)
Na reparatie toch wel een erg mooi ding. (te duur voor mij)

dus heb ik heb enige tijd geleden deze Gaggia Classic uit 2005 gekocht om mee te gaan klooien.


Bonenmaler leek mij ook handig, dus deze hele ouwe Gaggia MDF gekocht. (nog met een volledig metalen behuizing)

Het ding was ooit gebruikt om lijnzaad olie te maken o.i.d. dus helemaal uitelkaar en schoongemaakt/gekrabd.

Maalschijven lijken wat versleten, nieuwe zijn gelukkig niet duur.
(ouwe schijven na het schoonmaken)


Door de oude bonen die we hebben voor de krups orchestro volautomaat (krijgertje, was stuk) te malen maak ik al dubbele espressos met een mooie dikke bruine cremalaag, maar het is nog niet te zuipen, ligt ook aan mijn onervarenheid natuurlijk.
Eens kijken wat meer versere bonen doen :)
Desnoods pak ik de percolator of de mocapot weer ;)
...
pi_158846424
mijn man vond laatst bij lidl een houten tonnetje met koffiebonen, het tonnetje had hij nodig... maarja dan heb je een zak koffiebonen..... en sja weggooien is ook zo zonde...

toevallig vond ik ergens voor wel een hele euro een ouderwetse hand bonenmaler.... ben benieuwd of t uberhaupt nog werkt en hoe hij ze maalt en of het dan drinkbare koffie word uit de mocapot :P
pi_158848649
Naast de gewone filter en heet water opgieten, cafetiere en mokkapotje nu een espresso apparaat gekocht. QuickMill 820. Nu nog een maler, die het liefst voor alle varianten de koffie kan malen.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_158897845
Oeh! volgtopic :)

M'n vriendin heeft een jaar lang haar eigen coffee-bar in de USA gerund, maakte zelf blends bij de leveranciers, dankzij haar zetten we nu thuis vaker koffie met een French Press dan met de Nespresso die ik al had voordat ze bij me introk...

Huidige cheapo setup: 10 euro maler van de Lidl, bonen van de Lidl met af en toe iets speciaals voor het weekend van onze vrienden van Expreszo in Schiedam.
We zijn aan het sparen voor een Solis, maar zijn er nog niet uit of het de 114, 115 of 117 wordt.

Helaas niet genoeg plek in huis voor deze :+

[ Bericht 10% gewijzigd door robdriessen op 07-01-2016 13:17:14 ]
Het onmogelijke doen we meteen, voor een wonder hebben we iets langer nodig.
When I am with you, there's no place I'd rather be - K. 17-03-1982 / 21-10-2017
pi_158898290
goed, heb wat bonen met de handmolen gemaald en eens in dat moccapotje gedaan..... leuk werk maar BAH hahahaha

van illy koffie doe ik dat dingetje niet eens helemaal vol omdat het zo'n dunne poeder is dat het te sterk wordt zeg maar gewoon motorolie.

maar deze is grof dus zal hem zo vol moeten stampen en aan moeten tikken en nog voller moeten stampen.... en dan eens kijken of het wel lekker is :P

nouja en anders zijn er nog wel recepten met koffiebonen waarbij je geen koffie hoeft te malen en staat die ouderwetse molen wel gezellig in de keuken :D (zal hem denk ik wel een schilderbeurt geven.... )
  zondag 24 januari 2016 @ 19:48:42 #46
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_159363872
Sinds een kleine week hier aan de Moccamaster met thermoskan. Zoals al geschreven moet ik iets meer koffie gebruiken dan bij de oude bog standard Braun die hier stond. Smaak vind ik prima voor filterkoffie. :)
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_159455885
quote:
1s.gif Op zondag 24 januari 2016 19:48 schreef Hyperdude het volgende:
Sinds een kleine week hier aan de Moccamaster met thermoskan. Zoals al geschreven moet ik iets meer koffie gebruiken dan bij de oude bog standard Braun die hier stond. Smaak vind ik prima voor filterkoffie. :)
Maal je bonen eens zelf, leen desnoods eens een molentje. De smaak gaat van prima naar, dat is een lekker bakkie.
  donderdag 28 januari 2016 @ 16:30:18 #48
70357 Hyperdude
#MakeLanciaGreatAgain
pi_159468829
quote:
0s.gif Op donderdag 28 januari 2016 00:20 schreef Thorical het volgende:

[..]

Maal je bonen eens zelf, leen desnoods eens een molentje. De smaak gaat van prima naar, dat is een lekker bakkie.
Moet er idd. eerst een molentje komen.
Km nu niet verder dan een hamer. c_/
How do we turn this world-class fuck-up into a world-class learning experience?
pi_160335857
laatst eens bezig geweest een camping te reserveren in zuid frankrijk :D dan ga je langzaam eens na wat je allemaal nog moet inmiddels hebben we alles, maar ja he... wat is een vakantie zonder koffie :p ik drink maar een paar (kleine) kopjes per dag en het hoeft heus geen heel speciale te zijn maar lekker moet het wel zijn... en oja praktisch op een camping is ook handig

eerder deden we het met een filter boven een thermoskan en man wat een gehannes...

ik heb nu 2 percolators (een 1 persoons espresso formaatje die ik het meest gebruik, en een vrij grote voor 2 koppen koffie)
nadeel... rotwerk qua schoonmaken met alle rubbertjes en prulletjes en het is aluminium wat volgens mij niet te veel in vocht moet staan...

ik zag laatst ook bij action (kwaliteit is altijd wat twijfelachtig maar wie weet vat het mee en tsja voor die prijzen...) een cafetiere... ook handig lijkt me ieder geval niet zoveel geteut met rubbers qua schoonmaken... is alleen wel glas dus moet wel voorzichtig mee gedaan worden :/

kan hier ook gewoon een simpele koffie/espresso maling in uit de winkel of zijn die zeven te groot?
pi_160336133
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 maart 2016 11:25 schreef marielle33 het volgende:
kan hier ook gewoon een simpele koffie/espresso maling in uit de winkel of zijn die zeven te groot?
Je gebruikt normaal een grovere maling in een cafetiere, anders kan er veel drap overblijven en de smaakt komt het ook ten goede (de koffie komt langer in aanraking met de koffie namelijk).
pi_160337522
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 maart 2016 11:38 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Je gebruikt normaal een grovere maling in een cafetiere, anders kan er veel drap overblijven en de smaakt komt het ook ten goede (de koffie komt langer in aanraking met de koffie namelijk).
ja dat dacht ik al dat simpele filtermaling niet goed wil en espressomaling is helemaal super fijn gemalen...

zal er eens bij kijken als ik bij de winkel ben... en anders toch gewoon de percolator mee en na het koffie drinken alle rubbers en dingen eruit omspoelen en laten drogen...
pi_160337696
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 maart 2016 12:46 schreef marielle33 het volgende:

[..]

ja dat dacht ik al dat simpele filtermaling niet goed wil en espressomaling is helemaal super fijn gemalen...

zal er eens bij kijken als ik bij de winkel ben... en anders toch gewoon de percolator mee en na het koffie drinken alle rubbers en dingen eruit omspoelen en laten drogen...
De meeste supermarkten verkopen gewoon grovere maling hoor (in ieder geval van DE).
pi_160384323


[ Bericht 100% gewijzigd door depsycholoog op 03-03-2016 08:38:34 ]
pi_160384331
quote:
0s.gif Op zondag 3 januari 2016 15:57 schreef Garbageman het volgende:
Leuk!
Mijn collega vroeg me of ik eens wou kijken naar haar Bezzera espresso machine. (pomp was stuk)
Na reparatie toch wel een erg mooi ding. (te duur voor mij)
[ afbeelding ]

Hee leuk, ik heb dezelfde. Grappig om de binnenkant eens te zien.
  zondag 29 mei 2016 @ 16:27:45 #55
323313 lucasrem
C++ is not Borring
pi_162594750
Ik kan eigenlijk alles met een Gaggia Classic, het enige nadeel aan dit apparaat vind ik zelf dat het een Single Boiler machine is, hij is heel krachtig ik merk weinig verschil met z'n grote broers voor in de Horeca. Ik wil alles echt met de hand doen, het enige wat automatisch mag van mij is de hoeveelheid water per kopje. Ik brand en maal mijn bonen zelf.

Dit is de enige machine waar ik thuis een centimeter Crema krijg, ik snap eigenlijk niet dat er halfautomaten zijn die beter of duurder zouden moeten zijn voor thuis, de Classic is bets goedkoop als je hem vergelijkt met andere van deze kwaliteit.

Als iemand een beter apparaat aan kan raden dan de Gaggia Classic hoor ik dat graag hier. En ook waarom dat andere apparaat dan wel beter is.

Groet, Lucas uit Amsterdam.

[ Bericht 0% gewijzigd door lucasrem op 29-05-2016 16:49:14 ]
  zondag 29 mei 2016 @ 16:28:59 #56
342301 Boterbartje
kwaliteitsuser
pi_162594784
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 16:27 schreef lucasrem het volgende:
Ik kan eigenlijk alles met een Gaggia Classic, het enige nadeel aan dit apparaat vind ik zelf dat het een Single Boiler machine is, hij is heel krachtig ik merk weinig verschil met z'n grote broes voor in de Horeca. Ik wil alles echt met de hand doen, het enige wat automatisch mag van mij is de hoeveelheid water per kopje. Ik brand en maal mijn bonen zelf.

Dit is de enige machine waar ik thuis een centimeter Crema krijg, ik snap eigenlijk niet dat er halfautomaten zijn die beter of duurder zouden moeten zijn voor thuis, de Classic is bets goedkoop als je hem vergelijkt met andere van deze kwaliteit.

Als iemand een beter apparaat aan kan raden dan de Gaggia Classic hoor ik dat graag hier. En ook waarom dat andere apparaat dan wel beter.

Groet, Lucas uit Amsterdam.
Ik vind zelf de Philips senseo ook erg goed.
Op 8 september 2013 schreef Yreal het volgende: Boterbartje is een kwaliteitsuser
Op 2 april 2015 17:54 schreef Joosie200 het volgende: The Boterbartje experience™, dat is 100% kwaliteit voor een kleine prijs.
pi_164224732
quote:
0s.gif Op zondag 29 mei 2016 16:27 schreef lucasrem het volgende:
Ik kan eigenlijk alles met een Gaggia Classic, het enige nadeel aan dit apparaat vind ik zelf dat het een Single Boiler machine is, hij is heel krachtig ik merk weinig verschil met z'n grote broers voor in de Horeca. Ik wil alles echt met de hand doen, het enige wat automatisch mag van mij is de hoeveelheid water per kopje. Ik brand en maal mijn bonen zelf.

Dit is de enige machine waar ik thuis een centimeter Crema krijg, ik snap eigenlijk niet dat er halfautomaten zijn die beter of duurder zouden moeten zijn voor thuis, de Classic is bets goedkoop als je hem vergelijkt met andere van deze kwaliteit.

Als iemand een beter apparaat aan kan raden dan de Gaggia Classic hoor ik dat graag hier. En ook waarom dat andere apparaat dan wel beter is.

Groet, Lucas uit Amsterdam.
Ik heb wat gelezen rondom de Rancilio Silvia, maar toen ik eenmaal las over temperature surfing en PID dacht ik laat maar. Als je niet zonder gekke timers en routines een kop koffie kan zetten, dan is mijn nespresso superieur. Sommge mensen beweren dat 40% van je bakkies zuur of verbrand zijn bij dit apparaat. 600 euro voor een matig resultaat leek me teveel. Nu is het apparaat wat jij roept de helft van de prijs, maar hij is het hiermee gesteld? Kan je gewoon een kop koffie er mee zetten? Ik vond ook artikelen over temperature surfing omtrent de gaggia. 30 minuten aan laten staan voor opwarmen en dan wachten tot het lampje aan is, kop water zetten, na lampje uit zoveel secondes wachten etc.
Mij lijkt een half automaat leuk, zelf bonen malen en koffie zetten, maar nu zet ik een nespresso in 1 of 2 minuten, nadat ik uit bed kom en die is altijd lekker. Moet zo'n single boiler echt eerst lang aanstaan om op te warmen en is het resultaat echt zo onvoorspelbaar?
Game Over :: Anoniem torrents downloaden @ Seedr :: Lees hier waarom
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 13 november 2016 @ 11:36:39 #58
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_166621825
Ik heb een Delonghi ECO310AZ espressomachine.



Nu loopt hij af en toe niet door. Ondanks bijtijds ontkalken, filter schoonmaken en dergelijke. Het probleem zit in het "zeefje", dat verstopt raakt. Met een ander zeefje loopt hij namelijk wel goed door (maar dat is de verkeerde maat).

Dit ding bedoel ik:



Tijdje in heet water met soda leggen helpt, maar steeds korter. Heeft iemand een tip waarmee/hoe ik hem grondig schoon kan maken?
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_166633778
Is je koffie niet gewoon te fijn gemalen? Dat zorgt er nog wel eens voor dat hijniet goed doorloopt.
Boiler wel goed op druk?
Anders een keer een nieuw universeel zeefje op de kop tikken.
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 13 november 2016 @ 20:01:14 #60
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_166635641
quote:
0s.gif Op zondag 13 november 2016 19:19 schreef depsycholoog het volgende:
Is je koffie niet gewoon te fijn gemalen? Dat zorgt er nog wel eens voor dat hijniet goed doorloopt.
Boiler wel goed op druk?
Anders een keer een nieuw universeel zeefje op de kop tikken.
Ik heb inmiddels een tweede zeefje en daarmee doet hij het wel goed. Ik heb echt het idee dat het zeefje verstopt raakt. Koffie iets minder fijn malen kan ik proberen :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_166640400
quote:
0s.gif Op donderdag 3 maart 2016 08:38 schreef depsycholoog het volgende:

[..]

Hee leuk, ik heb dezelfde. Grappig om de binnenkant eens te zien.
Inderdaad grappig :)
Het ding is nog twee keer stuk gegaan (niet mijn reparaties gelukkig) en toen was de eigenaar er zat van en mocht ik hem hebben. (hoefde niet, ik wou hem best weer repareren)
Lekker goede single malt voor hem gekocht. Bleek dat het belangrijke relais dat de ketel verwarming aan en uit zet was doorgefikt. Vlammen kwamen er uit. (moeite waard om te controleren!)
Dat zwart geblakerde ding in het midden.




Dus maar een upgrade kit besteld met een nieuwe pressostaat en een heel dik relais. Ding werkt prima nu :)
http://www.rimprezza.de/e(...)28%3DLF5057088%29%22
...
  zaterdag 21 januari 2017 @ 21:46:42 #62
242879 Onnoman
The On And Only
pi_168329846
Tip voor koffieliefhebbers
het werkt, want ik ben het levende bewijs

ga naar https://web.moyeecoffee.com/

Je kan via deze site het volgende gratis bestellen maar betaalt alleen maar verzendkosten (5,50 euro ongeveer)
ik ben het levende bewijs dat het werkt :D

bestel 1 kg koffiebonen/filterkoffie/espressobonen

Bijvoorbeeld 1 kilo Limu en 2 zakjes van de andere smaak TwoToTango a 250 gram.
Of andersom natuurlijk.

Bestel vervolgens nog 2x15 koffiecups ...
je ziet dat je alleen maar verzendkosten betaalt.

Je zit niet aan een abonnement vast.. je kan op je persoonlijk profiel dat nog even specifiek aangeven (abonnementen -> annuleren)

geniet c_/
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  Redactie Frontpage / Spellchecker maandag 8 mei 2017 @ 19:13:22 #63
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_170780274
Ik heb weer hetzelfde probleem met mijn "zeefjes". Apparaat is ontkalkt, filter schoongemaakt en doorgeprikt, maar de koffie loopt niet door. Hij bouwt wel druk op (als ik het filter eruit haal "ontploft" de koffieprut :P ). Ik maal de koffie minder lang, zoals me hier is aangeraden. Het ging een tijdje goed maar nu dus niet meer -O-

Hoe kan ik die zeefjes schoon krijgen? Met een (te klein naar mijn zin) nieuw zeefje loopt hij wel door.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  dinsdag 9 mei 2017 @ 07:51:24 #64
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170791551
quote:
0s.gif Op maandag 8 mei 2017 19:13 schreef Rewimo het volgende:
Ik heb weer hetzelfde probleem met mijn "zeefjes". Apparaat is ontkalkt, filter schoongemaakt en doorgeprikt, maar de koffie loopt niet door. Hij bouwt wel druk op (als ik het filter eruit haal "ontploft" de koffieprut :P ). Ik maal de koffie minder lang, zoals me hier is aangeraden. Het ging een tijdje goed maar nu dus niet meer -O-

Hoe kan ik die zeefjes schoon krijgen? Met een (te klein naar mijn zin) nieuw zeefje loopt hij wel door.
Hier al eens mee schoongemaakt? Of met een soortgelijk product?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 9 mei 2017 @ 09:27:25 #65
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_170792652
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 07:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hier al eens mee schoongemaakt? Of met een soortgelijk product?
[ afbeelding ]
Nee, dat ken ik niet. Is dat voor de zeefjes? Tip voor een Duitse variant? ;)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  dinsdag 9 mei 2017 @ 09:36:08 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170792829
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 09:27 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Nee, dat ken ik niet. Is dat voor de zeefjes? Tip voor een Duitse variant? ;)
Ja, de filter en de filterdrager (die zet je in een oplossing met heet water),

maar ook voor de espressomachine, je stopt dan wat in een blindfilter en laat het lopen.

Ik koop puly caff gewoon op www.amazon.de
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 9 mei 2017 @ 09:43:34 #67
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_170792970
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 09:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, de filter en de filterdrager (die zet je in een oplossing met heet water),

maar ook voor de espressomachine, je stopt dan wat in een blindfilter en laat het lopen.

Ik koop puly caff gewoon op www.amazon.de
Dank je wel :) Ik ga ernaar op zoek vanavond.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_170827723
Ik ben het gepruts met Brita waterfilterkannen helemaal beu. Is het niet mogelijk om ergens ontkalkt water te kopen, geschikt voor Espresso / koffie apparaten? En dan bedoel ik niet gedemineraliseerd water, want dat schijnt ook weer niet goed te zijn. Dus algemeen gevraagd: hoe ontkalken jullie je water?
  woensdag 10 mei 2017 @ 15:17:58 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170828723
quote:
0s.gif Op woensdag 10 mei 2017 14:28 schreef NutKees het volgende:
Ik ben het gepruts met Brita waterfilterkannen helemaal beu. Is het niet mogelijk om ergens ontkalkt water te kopen, geschikt voor Espresso / koffie apparaten? En dan bedoel ik niet gedemineraliseerd water, want dat schijnt ook weer niet goed te zijn. Dus algemeen gevraagd: hoe ontkalken jullie je water?
Niet.
Ik heb al een paar watermerken aangeschreven dat koffie en theewater een geweldig nieuw product voor ze zou zijn, maar ze hebben nul intresse.
Heb ook nog geen website gevonden waar water met een zo laag mogelijk mineraal aandeel wordt vergeleken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_170833480
quote:
1s.gif Op woensdag 10 mei 2017 15:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Niet.
Ik heb al een paar watermerken aangeschreven dat koffie en theewater een geweldig nieuw product voor ze zou zijn, maar ze hebben nul intresse.
Heb ook nog geen website gevonden waar water met een zo laag mogelijk mineraal aandeel wordt vergeleken.
Pfff, dus zo'n waterkan is mijn enige (betaalbare) optie. Heeft dat uberhaupt wel zin? Ik twijfel een beetje aan het effect van die apparaten, het water lijkt er niet echt schoner uit te komen als ik naar het filter van mijn espresso waterbak kijk.
  woensdag 10 mei 2017 @ 19:43:21 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170834370
quote:
0s.gif Op woensdag 10 mei 2017 19:06 schreef NutKees het volgende:

[..]

Pfff, dus zo'n waterkan is mijn enige (betaalbare) optie. Heeft dat uberhaupt wel zin? Ik twijfel een beetje aan het effect van die apparaten, het water lijkt er niet echt schoner uit te komen als ik naar het filter van mijn espresso waterbak kijk.
Britta filters zijn gewoon onzin met een verlengsnoer. Ik neem plat mineraalwater van de Aldi, want waar ik woon is het water kei en keihard.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_170839500
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 mei 2017 09:43 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Dank je wel :) Ik ga ernaar op zoek vanavond.
10 tegen 1 dat het aan je koffie en of maling ligt. Ik zet al jarenlang koffie met espressomachines en heb nog nooit gehad dat de zeefjes echt verstopt waren. Sommige (verse) koffie heeft een grovere maling nodig dan andere.
  Redactie Frontpage / Spellchecker woensdag 10 mei 2017 @ 22:32:38 #73
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_170840176
quote:
1s.gif Op woensdag 10 mei 2017 22:13 schreef Underdoggy het volgende:

10 tegen 1 dat het aan je koffie en of maling ligt. Ik zet al jarenlang koffie met espressomachines en heb nog nooit gehad dat de zeefjes echt verstopt waren. Sommige (verse) koffie heeft een grovere maling nodig dan andere.
Ik zou het fijn vinden als ik achter de oorzaak kom. Maar eerst wil ik mijn zeefjes schoon hebben :) Ik maal met de hand (nou ja, met een koffiemolen dus), 20 seconden. Ben al korter gaan malen omdat ik hier al een keer de tip kreeg om grover te malen. Dat heeft wel geholpen maar uiteindelijk zijn ze nu toch weer verstopt -O-
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_170840367
quote:
0s.gif Op woensdag 10 mei 2017 22:32 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Ik zou het fijn vinden als ik achter de oorzaak kom. Maar eerst wil ik mijn zeefjes schoon hebben :) Ik maal met de hand (nou ja, met een koffiemolen dus), 20 seconden. Ben al korter gaan malen omdat ik hier al een keer de tip kreeg om grover te malen. Dat heeft wel geholpen maar uiteindelijk zijn ze nu toch weer verstopt -O-
Zoek anders eens op cafiza, dat maakt koffieaanslag echt heel goed schoon. Wordt in de horeca ook veel gebruikt en is makkelijk te verkrijgen online.
pi_170840412
quote:
0s.gif Op woensdag 10 mei 2017 22:32 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Ik zou het fijn vinden als ik achter de oorzaak kom. Maar eerst wil ik mijn zeefjes schoon hebben :) Ik maal met de hand (nou ja, met een koffiemolen dus), 20 seconden. Ben al korter gaan malen omdat ik hier al een keer de tip kreeg om grover te malen. Dat heeft wel geholpen maar uiteindelijk zijn ze nu toch weer verstopt -O-
Korter is natuurlijk niet hetzelfde als grover, kan je de maalschijven niet ietsje verder van elkaar instellen? Hierdoor zal het grover worden, ook afwegen en daarmee spelen is nodig voor een goede bak. Meten is weten
  woensdag 10 mei 2017 @ 23:15:08 #76
25470 SoSolid
Danke danke
pi_170841324
Ik heb een Gaggia Classic en het lukt me steeds minder goed om een mooie crema laag te krijgen. De machine werd geleverd met een pressurized filterbakje. Deze raakte verstopt en heb een normale gekocht omdat ik las dat dat "echter" of "beter" was. Daar prima koffie mee gezet maar wordt toch minder. Waar kan dat aan liggen. Ik ontkalk de machine wel eens in de zoveel tijd.
xxx
  donderdag 11 mei 2017 @ 06:42:27 #77
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170843669
Verstoppen van de filter voorkom je door goed schoonmaken met de eerder getoonde middelen, oorzaak, vet en prut die gemalen koffie bevat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 11 mei 2017 @ 08:29:09 #78
25470 SoSolid
Danke danke
pi_170844129
Ik weet niet of dat een reactie op mij of eerdere mensen is maar ik heb dus geen verstopt bakje meer ;-)
xxx
pi_170849138
quote:
0s.gif Op woensdag 10 mei 2017 22:32 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Ik zou het fijn vinden als ik achter de oorzaak kom. Maar eerst wil ik mijn zeefjes schoon hebben :) Ik maal met de hand (nou ja, met een koffiemolen dus), 20 seconden. Ben al korter gaan malen omdat ik hier al een keer de tip kreeg om grover te malen. Dat heeft wel geholpen maar uiteindelijk zijn ze nu toch weer verstopt -O-
Maal je in zo'n ding met mesjes?
  Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 11 mei 2017 @ 13:17:27 #80
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_170849818
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2017 12:49 schreef n0a het volgende:

Maal je in zo'n ding met mesjes?
Ja, klopt :)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_170853484
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2017 13:17 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Ja, klopt :)
Je moet eigenlijk een molen met maalschijven hebben. Met zo'n mesje maal je je koffie heel ongelijkmatig.

  Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 11 mei 2017 @ 16:19:02 #82
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_170854093
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2017 15:59 schreef n0a het volgende:

[..]

Je moet eigenlijk een molen met maalschijven hebben. Met zo'n mesje maal je je koffie heel ongelijkmatig.

[ afbeelding ]
Maar helpt dat tegen het verstoppen van de zeefjes?
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  donderdag 11 mei 2017 @ 16:32:24 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170854481
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2017 16:19 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Maar helpt dat tegen het verstoppen van de zeefjes?
Ja, omdat er veel minder koffiekorrels te fijn worden gemalen die in de gaatjes van de zeef gaan zitten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_170854492
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2017 16:19 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Maar helpt dat tegen het verstoppen van de zeefjes?
Is moeilijk te zeggen, omdat hij om verschillende redenen niet goed kan doorlopen. Bij een te fijne maling kan dit bijvoorbeeld ook gebeuren. Heb je het al eens geprobeerd met vers gebrande koffie die je bij een koffiewinkel hebt laten malen?
  Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 11 mei 2017 @ 17:25:32 #85
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_170855702
quote:
1s.gif Op donderdag 11 mei 2017 16:32 schreef Pietverdriet het volgende:

Ja, omdat er veel minder koffiekorrels te fijn worden gemalen die in de gaatjes van de zeef gaan zitten
Klinkt logisch :Y

quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2017 16:32 schreef n0a het volgende:

[..]

Is moeilijk te zeggen, omdat hij om verschillende redenen niet goed kan doorlopen. Bij een te fijne maling kan dit bijvoorbeeld ook gebeuren. Heb je het al eens geprobeerd met vers gebrande koffie die je bij een koffiewinkel hebt laten malen?
Nee, zo'n winkel heb ik niet in de buurt. Ik koop dus bonen en maal ze zelf.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  donderdag 11 mei 2017 @ 17:26:31 #86
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170855735
quote:
0s.gif Op donderdag 11 mei 2017 17:25 schreef Rewimo het volgende:

[..]

Klinkt logisch :Y

[..]

Nee, zo'n winkel heb ik niet in de buurt. Ik koop dus bonen en maal ze zelf.
Probeer eens een pakje lavazza gemalen espressobonen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage / Spellchecker donderdag 11 mei 2017 @ 17:28:52 #87
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_170855790
quote:
1s.gif Op donderdag 11 mei 2017 17:26 schreef Pietverdriet het volgende:

Probeer eens een pakje lavazza gemalen espressobonen?
Ik zal dit weekend eens even op zoek gaan. Overigens loopt één van mijn zeefjes nu weer door na een behandeling met dat spul *O* De andere twee liggen nog te weken, die waren wat koppiger ;)
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  donderdag 11 mei 2017 @ 17:56:01 #88
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170856391
Vanmorgen twee espresso gedronken, was uren daarna nog jumpy. Soms heeft het een maf effect.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 12 mei 2017 @ 09:38:59 #89
25470 SoSolid
Danke danke
pi_170876083
quote:
0s.gif Op woensdag 10 mei 2017 23:15 schreef SoSolid het volgende:
Ik heb een Gaggia Classic en het lukt me steeds minder goed om een mooie crema laag te krijgen. De machine werd geleverd met een pressurized filterbakje. Deze raakte verstopt en heb een normale gekocht omdat ik las dat dat "echter" of "beter" was. Daar prima koffie mee gezet maar wordt toch minder. Waar kan dat aan liggen. Ik ontkalk de machine wel eens in de zoveel tijd.
Even mezelf quoten voor als iemand hetzelfde probleem heeft. Wat tips opgezocht en ook eens ge blind filtert... ontkalkte de machine alleen. Dat + fijner malen geeft al weer een veel beter resultaat!

[ Bericht 23% gewijzigd door SoSolid op 12-05-2017 09:39:41 (verkeerde quote ) ]
xxx
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 12 mei 2017 @ 09:45:42 #90
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_170876157
Is dit een geschikte koffiemolen? https://www.bol.com/nl/p/(...)tionType=typedsearch

Of tips voor een andere met maalschijven? Niet iets van honderden euro's aub :+
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  vrijdag 12 mei 2017 @ 15:19:47 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_170882618
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 mei 2017 09:45 schreef Rewimo het volgende:
Is dit een geschikte koffiemolen? https://www.bol.com/nl/p/(...)tionType=typedsearch

Of tips voor een andere met maalschijven? Niet iets van honderden euro's aub :+


Dit is een Graef CM 80 opvolger model is de CM 800
Is in veel testen de prijs kwaliteit winnaar, de 80 kost rond de 190, de 800 rond de 130 euro.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172132961
Na een weekje londen verschillende espressobarretjes langs geweest voor heerlijke koffie. Ook veel bagger gedronken (starbucks, costa en een plaatselijk die standaard een dubbele espresso gaven dat nog waterig was). Nu weer op kantoor met een delonghi magnifica s met smit en dorlas bonen (goede bonen overigens) en dan is de koffie toch wel erg matig hoor.

Iemand misschien enig ervaring in wat professionelere apparatuur? We drinken hier maar zo'n 10 kopjes per dag dus het hoeft geen groot apparaat te zijn, maar wil wel het liefst die echte goeie apparaten evenaren (binnen het realistische uiteraard).

Iemand tips? Ter info, mensen hier drinken zowel koffie als espresso, niemand gebruikt melk/suiker en de meeste willen gewoon zo sterk mogelijk.
Facts don't care about your feelings
  maandag 3 juli 2017 @ 11:31:00 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172134648
quote:
0s.gif Op maandag 3 juli 2017 10:05 schreef YoshiBignose het volgende:
Na een weekje londen verschillende espressobarretjes langs geweest voor heerlijke koffie. Ook veel bagger gedronken (starbucks, costa en een plaatselijk die standaard een dubbele espresso gaven dat nog waterig was). Nu weer op kantoor met een delonghi magnifica s met smit en dorlas bonen (goede bonen overigens) en dan is de koffie toch wel erg matig hoor.

Iemand misschien enig ervaring in wat professionelere apparatuur? We drinken hier maar zo'n 10 kopjes per dag dus het hoeft geen groot apparaat te zijn, maar wil wel het liefst die echte goeie apparaten evenaren (binnen het realistische uiteraard).

Iemand tips? Ter info, mensen hier drinken zowel koffie als espresso, niemand gebruikt melk/suiker en de meeste willen gewoon zo sterk mogelijk.
Een volautomaat een idee? Of een apparaat met cups zoals Nespresso? Een volautomaat is duurder in de aanschaf, maar je kan losse bonen kopen en dat is veel goedkoper dan cups.
Wat je ook neemt, het apparaat moet onderhouden en schoongemaakt worden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172136670
Bij mij is het koffievirus ook weer aangewakkerd. Ik ben op zoek naar 'n betaalbare tweedehands hevelmachine en zo gauw ik die heb gevonden weer eens lekker aanklooien.
Ik weet het ook niet
pi_172137213
quote:
1s.gif Op maandag 3 juli 2017 11:31 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een volautomaat een idee? Of een apparaat met cups zoals Nespresso? Een volautomaat is duurder in de aanschaf, maar je kan losse bonen kopen en dat is veel goedkoper dan cups.
Wat je ook neemt, het apparaat moet onderhouden en schoongemaakt worden.
Nespresso wordt een iets te duur geintje met die cups. Ze zijn wel lekker hoor, gebruik het thuis voor noodgevallen, maar investeer hier liever voor op de lange termijn. Wat is een volautomaat? Dat is m'n magnifica s toch ook?

Dat er onderhoud aan zit weet ik, maar bij 10 kopjes per dag lijkt me dat nog niet zo relevant als een horecaonderneming.
Facts don't care about your feelings
  maandag 3 juli 2017 @ 17:37:25 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172143684
quote:
0s.gif Op maandag 3 juli 2017 13:13 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Nespresso wordt een iets te duur geintje met die cups. Ze zijn wel lekker hoor, gebruik het thuis voor noodgevallen, maar investeer hier liever voor op de lange termijn. Wat is een volautomaat? Dat is m'n magnifica s toch ook?

Dat er onderhoud aan zit weet ik, maar bij 10 kopjes per dag lijkt me dat nog niet zo relevant als een horecaonderneming.
Geen idee wat een magnifica is, maar een volautomaat is een apparaat waar je bonen en water in doet en waar espresso uitkomt.
Je moet voor dat beestje zorgen, schoonmaken, anders gaat de boel schimmelen en stinken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172143754
quote:
1s.gif Op maandag 3 juli 2017 17:37 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geen idee wat een magnifica is, maar een volautomaat is een apparaat waar je bonen en water in doet en waar espresso uitkomt.
Je moet voor dat beestje zorgen, schoonmaken, anders gaat de boel schimmelen en stinken.


Dat doet ie prima, alleen de koffie is niet lekker genoeg :P
Facts don't care about your feelings
  maandag 3 juli 2017 @ 17:45:50 #98
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_172143892
quote:
0s.gif Op maandag 3 juli 2017 17:40 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Dat doet ie prima, alleen de koffie is niet lekker genoeg :P
En dat ligt niet aan de bonen?
Verder zou je natuurlijk ook een betere machine kunnen kopen, een siemens of een Jura
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_172696256
Ik ben vervend koffie drinker, en vooral lekker sterke. Heb inmiddels een Krups EA 8160 besteld en ben nu opzoek naar lekkere bonen. Ik weet dat dit natuurlijk smaak verschillend is, maar toch hoop ik hier wat hulp te krijgen.

https://www.koffievoordee(...)o-celeste-bonen.html

https://www.koffievoordeel.nl/redbeans-urban-roast-bonen.html

https://www.koffievoordeel.nl/lavazza-gran-espresso-bonen.html

Ik kwam zelf bij deze 3, de redbeans zijn wel aan de dure kant.
pi_172702227
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juli 2017 20:12 schreef Dirkos1987 het volgende:
Ik ben vervend koffie drinker, en vooral lekker sterke. Heb inmiddels een Krups EA 8160 besteld en ben nu opzoek naar lekkere bonen. Ik weet dat dit natuurlijk smaak verschillend is, maar toch hoop ik hier wat hulp te krijgen.

https://www.koffievoordee(...)o-celeste-bonen.html

https://www.koffievoordeel.nl/redbeans-urban-roast-bonen.html

https://www.koffievoordeel.nl/lavazza-gran-espresso-bonen.html

Ik kwam zelf bij deze 3, de redbeans zijn wel aan de dure kant.
Je schildert en drinkt koffie? Repsect! ;)
Ik weet het ook niet
pi_172702286
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juli 2017 20:12 schreef Dirkos1987 het volgende:
Ik ben vervend koffie drinker, en vooral lekker sterke. Heb inmiddels een Krups EA 8160 besteld en ben nu opzoek naar lekkere bonen. Ik weet dat dit natuurlijk smaak verschillend is, maar toch hoop ik hier wat hulp te krijgen.

https://www.koffievoordee(...)o-celeste-bonen.html

https://www.koffievoordeel.nl/redbeans-urban-roast-bonen.html

https://www.koffievoordeel.nl/lavazza-gran-espresso-bonen.html

Ik kwam zelf bij deze 3, de redbeans zijn wel aan de dure kant.
Maar serieuzer: Alle goede bonen onder de 20 euro per kilo zijn zonder meer de moeite waard. Je zet er 120 tot 140 kopjes mee, dus dat is zo'n 12 cent per kopje. Geen geld dus.
Ik weet het ook niet
pi_172705453
Heb de redbeans nu besteld in combo verpakking dus 2 verschillende. Even om te proberen
  woensdag 2 augustus 2017 @ 09:49:54 #103
270840 Saisai
pro freubelaar
pi_172847532
ja hai, iemand enig idee waar ik een ouderwetse turbo tip vandaan haal? Die vind ik veel fijner voor mijn machine.
O+
pi_173022628
Dankzij mijn huisgenoot een beetje aangestoken door de koffiegekte.

Eerst door veel fruitige bakken V60 dripper met vers gebrande bonen en sinds kort staat er tijdelijk een Bezzera Unica halfautopmaat. Hij verlaat helaas nu het huis, dus ga zelf nu ook een eigen filter set kopen van Hario. Ik kan dit voor een goede prijs overnemen, dus ik denk dat dit het wordt:

- V60 dripper met olijfhouten stand
- Hario Skerton handmaler
- Hario Buono elektrische ketel

Ik ga dit forum (hoewel het redelijk inactief lijkt) wel in de gaten houden! :)
Van alles is weer waardeloos.
pi_173022680
Wat geeft nu een sterkere smaak, fijner gemalen of grof gemalen?
pi_173023689
quote:
0s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 16:58 schreef Dirkos1987 het volgende:
Wat geeft nu een sterkere smaak, fijner gemalen of grof gemalen?
Fijner, maar dat geeft ook een hogere extractie en dus bitterheid.

Je kunt ook gewoon de hoeveelheid water aanpassen.
Van alles is weer waardeloos.
  woensdag 9 augustus 2017 @ 18:23:15 #107
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173024126
quote:
1s.gif Op woensdag 9 augustus 2017 17:55 schreef Oldground het volgende:

[..]

Fijner, maar dat geeft ook een hogere extractie en dus bitterheid.

Je kunt ook gewoon de hoeveelheid water aanpassen.
Fijn malen en korte extractie, bitterstoffen komen later vrij dan de aromas.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 14 augustus 2017 @ 01:51:32 #108
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_173127669
Ik wil wel iets voor thuis denk ik, ipv het Nespresso (fake) apparaat met van die cupjes (van de Lidl) die we nu hebben. Ik vind filterkoffie wel leuk, maar ik houd wel van een sterke bak. Gaat dat wel goed samen? Natuurlijk weet ik ook wel dat ik dan niet iets moet verwachten wat uit de espressomachine komt, maar ik vind het leuk/lekker.

Ik twijfel dan tussen een cafetière, mokkapot en een kalita. Of weten jullie nog wat aanraders? :) Natuurlijk heb ik geen maler thuis staan, dus die bonen moet ik dan gemalen kopen. Wat gebruiken jullie daarvoor?
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_173128626
Ik gebruik voor een kop koffie vaak mijn clever dripper.
Een soort filterkoffie plus.

De mokapot is hier ook favoriet.

https://www.simonlevelt.n(...)2_hhbbEU_hoCDa7w_wcB
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  maandag 14 augustus 2017 @ 14:20:21 #110
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_173135932
quote:
1s.gif Op maandag 14 augustus 2017 08:40 schreef RoaRRR het volgende:
Ik gebruik voor een kop koffie vaak mijn clever dripper.
Een soort filterkoffie plus.

https://www.simonlevelt.n(...)2_hhbbEU_hoCDa7w_wcB
Ziet er tof uit

Welke bonen doe je dan daarin? Zet je daar een beetje sterke koffie mee?
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_173150847
quote:
0s.gif Op maandag 14 augustus 2017 01:51 schreef richolio het volgende:
Ik wil wel iets voor thuis denk ik, ipv het Nespresso (fake) apparaat met van die cupjes (van de Lidl) die we nu hebben. Ik vind filterkoffie wel leuk, maar ik houd wel van een sterke bak. Gaat dat wel goed samen? Natuurlijk weet ik ook wel dat ik dan niet iets moet verwachten wat uit de espressomachine komt, maar ik vind het leuk/lekker.

Ik twijfel dan tussen een cafetière, mokkapot en een kalita. Of weten jullie nog wat aanraders? :) Natuurlijk heb ik geen maler thuis staan, dus die bonen moet ik dan gemalen kopen. Wat gebruiken jullie daarvoor?
Ligt er aan hoe je sterk bedoeld. Qua cafeïne kun je zeker een hele sterke bak zetten, aangezien de bonen door hun lichtere roast ook simpelweg meer cafeïne bevatten. Het is alleen wel een stuk zachter en heel anders dan espresso. En de verhoudingen heb je zelf in de hand.

Geen ervaring met bovenstaande drie maar erg te spreken over de V60.

Wat je ook besluit, zorg voor een goede (hand)maler want gemalen koffie is binnen 15 minuten al 'oud'.
Van alles is weer waardeloos.
  dinsdag 15 augustus 2017 @ 01:36:35 #112
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_173151194
quote:
2s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 01:02 schreef Oldground het volgende:

[..]

Ligt er aan hoe je sterk bedoeld. Qua cafeïne kun je zeker een hele sterke bak zetten, aangezien de bonen door hun lichtere roast ook simpelweg meer cafeïne bevatten. Het is alleen wel een stuk zachter en heel anders dan espresso. En de verhoudingen heb je zelf in de hand.

Geen ervaring met bovenstaande drie maar erg te spreken over de V60.

Wat je ook besluit, zorg voor een goede (hand)maler want gemalen koffie is binnen 15 minuten al 'oud'.
Heb je een linkje van die V60?

Qua molen maakt het verder niet zo heel erg uit, toch? Die doen allemaal wel hun werk lijkt me zo?
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
  dinsdag 15 augustus 2017 @ 02:06:34 #113
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_173151309
En je kunt toch ook niet zomaar alle bonen in de AH kopen dan? :P Waar moet je op letten

Sowieso geen espressobonen denk ik, maar maakt het buiten dat nog uit?
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_173151435
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 01:36 schreef richolio het volgende:

[..]

Heb je een linkje van die V60?

Qua molen maakt het verder niet zo heel erg uit, toch? Die doen allemaal wel hun werk lijkt me zo?
http://www.hario.jp/seihin/productlist.php?bigclass=1

Haha, nou zo lang je zorgt dat je een keramische molen hebt zit je voor filterkoffie wel goed. Er bestaan ook molens met metalen mesjes die voor een hele ongelijke maling zorgen. Niet doen.
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 augustus 2017 02:06 schreef richolio het volgende:
En je kunt toch ook niet zomaar alle bonen in de AH kopen dan? :P Waar moet je op letten

Sowieso geen espressobonen denk ik, maar maakt het buiten dat nog uit?
Nee inderdaad, espressobonen zijn te donker gebrand en geven niet de smaak die je wilt hebben. Bij AH zul je veelal espressobonen zien liggen, maar wellicht ook bonen voor filterkoffie. Het beste kun je naar een lokaal koffiezaakje (zeker één met eigen branderij) of een Simon Lévelt, maar dat is wel wat prijziger. Maar met goedkopere bonen moet je ook een prima resultaat kunnen behalen.
Van alles is weer waardeloos.
pi_173379528
Ik ben er klaar voor: voortaan wil ik malen in plaats van hakken. Aan de andere kant wil ik ook graag al mijn ribben behouden, dus zat ik aan een budget van maximaal 150 euro te denken. Op het internet rondkijkend, realiseer ik me dat ik dus voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten?

Momenteel bestaat mijn lijstje uit:
Graef CM 800
Solis Scala 166
Baratza Encore

Voelt iemand zich geroepen mij veilig door de wondere wereld van de koffiemolens te leiden? Alle tips zijn welkom oO<
Tonight I think I'll walk alone
I'll find my soul as I go home
  vrijdag 25 augustus 2017 @ 09:37:26 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_173380302
Heb verse arabica espresso bonen van de Pelikaan in Zutphen. Jummie
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_173382279
Yes. Fascino is ook goed.
Whatever...
  zaterdag 30 september 2017 @ 19:49:43 #118
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174097904
Ik ben me aan het orienteren voor een nieuwe molen. Moet geen voorraadje malen maar iedere keer vers malen voor het pistool.
Tips?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174100475
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 september 2017 19:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik ben me aan het orienteren voor een nieuwe molen. Moet geen voorraadje malen maar iedere keer vers malen voor het pistool.
Tips?
Macap MC4 is mooi ding, geen poespas en oerdegelijk.
  zaterdag 30 september 2017 @ 22:04:07 #120
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174100942
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 september 2017 21:42 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Macap MC4 is mooi ding, geen poespas en oerdegelijk.
Thanks
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174103317
Baratza is een prima molen, werkt goed. Mooie handmaler kan ook top zijn en bied voordelen met bijvoorbeeld vakantie en een aeropress.

Porlex is een prima instapper en anders als het iets meer mag kosten een commandante grinder :)
pi_174201513
Ik heb zojuist m'n Vibiemme Domobar binnengekregen, wat een kekke unit! Ik krijg er alleen geen goeie espresso uitgetrokken.

Ik gebruik voorgemalen koffie (vanavond gehaald en laten malen voor een Vibiemme), maar de koffie loopt er veel te snel uit. Een dubbele espresso loopt er binnen tien seconden door, op maar vier bar. Tampen onder verschillende hoeveelheid kracht heeft nul invloed. Zal de koffie gewoon te grof gemalen zijn, of zie ik nog iets anders over het hoofd?

Ik weet het, ik moet zelf malen, een molen komt zsm :)
pi_174213438
Heerlijk apparaat! Ik heb zelf ook een vibi.

Voorgemalen koffie is inderdaad vaak al te oud, dus loopt inderdaad te snel door. Kan je je een ongeluk tampen maar er gebeurt niks.

Gauw die maler kopen inderdaad !
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_174220026
quote:
0s.gif Op woensdag 4 oktober 2017 23:16 schreef derjuust het volgende:
Ik heb zojuist m'n Vibiemme Domobar binnengekregen, wat een kekke unit! Ik krijg er alleen geen goeie espresso uitgetrokken.

Ik gebruik voorgemalen koffie (vanavond gehaald en laten malen voor een Vibiemme), maar de koffie loopt er veel te snel uit. Eekn dubbele espresso loopt er binnen tien seconden door, op maar vier bar. Tampen onder verschillende hoeveelheid kracht heeft nul invloed. Zal de koffie gewoon te grof gemalen zijn, of zie ik nog iets anders over het hoofd?

Ik weet het, ik moet zelf malen, een molen komt zsm :)
Hoeveel gram koffie doe je erin? Helemaal vol en dan rest eraf vegen?
pi_174230381
quote:
1s.gif Op donderdag 5 oktober 2017 21:00 schreef Underdoggy het volgende:
Hoeveel gram koffie doe je erin? Helemaal vol en dan rest eraf vegen?
Beetje in gevarieerd. Ik had een 7-grams schepje, maar het bijgeleverde schepje van Vibi is iets groter geloof ik. Dus 14 gram en 16 gram geprobeerd. 16 gram = vol en de rest afvegen.

Anyway: ik heb de koffie weggeflikkerd en nieuwe koffie gehaald bij Simon Levelt. Doorlooptijd van zo'n 25 seconden, 9 bar en een mooie crema. Helemaal prima totdat ik m'n eigen molen heb!
pi_174230395
Over de molens gesproken: kan iemand de Mahlkonig Vario aanraden? Ik zie 'm regelmatig voor een mooie prijs op Marktplaats voorbijkomen en ik vind het een mooi compact apparaat.
pi_174247092
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 oktober 2017 11:03 schreef derjuust het volgende:
Over de molens gesproken: kan iemand de Mahlkonig Vario aanraden? Ik zie 'm regelmatig voor een mooie prijs op Marktplaats voorbijkomen en ik vind het een mooi compact apparaat.
Toen die nieuw was , was hij erg populair, veel waar voor je geld. Zelf zou ik echter voor een simpeler model gaan, simpelweg omdat daar minder stuk aan kan gaan.
pi_174250172
Is er ook een topic speciaal gericht op filterkoffie?
pi_174297167
quote:
1s.gif Op zaterdag 7 oktober 2017 00:30 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Toen die nieuw was , was hij erg populair, veel waar voor je geld. Zelf zou ik echter voor een simpeler model gaan, simpelweg omdat daar minder stuk aan kan gaan.
Tips?
pi_174391103
quote:
0s.gif Op maandag 9 oktober 2017 11:42 schreef derjuust het volgende:

[..]

Tips?
Macap MC4
  vrijdag 13 oktober 2017 @ 14:17:03 #131
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_174396613
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 17 oktober 2017 @ 18:30:23 #132
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_174475554
Ik heb maar - uit impuls - bij de Ikea een french press meegenomen :@ :P Het zal wel geen super ding zijn, maar ach. Ik zag 'm staan. Waar ik wel nog naar op zoek ben is een (budget) koffiemolen. Met de hand malen vind ik ook niet erg, ik wil eigenlijk gewoon verse koffie. Nu kan ik wel de eerste de beste van bol.com of de blokker nemen, maar ik heb eigenlijk geen idee waar ik dan op moet letten (ook als het een french press betreft). Of maakt dat eigenlijk allemaal niet zo heel erg uit?

Wat betreft de bonen ga ik binnenkort even langs bij een lokaal koffiezaakje
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_174539623
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 oktober 2017 18:30 schreef richolio het volgende:
Ik heb maar - uit impuls - bij de Ikea een french press meegenomen :@ :P Het zal wel geen super ding zijn, maar ach. Ik zag 'm staan. Waar ik wel nog naar op zoek ben is een (budget) koffiemolen. Met de hand malen vind ik ook niet erg, ik wil eigenlijk gewoon verse koffie. Nu kan ik wel de eerste de beste van bol.com of de blokker nemen, maar ik heb eigenlijk geen idee waar ik dan op moet letten (ook als het een french press betreft). Of maakt dat eigenlijk allemaal niet zo heel erg uit?

Wat betreft de bonen ga ik binnenkort even langs bij een lokaal koffiezaakje
Geeft uitstekende koffie. Ongeveer 10 jaar geleden in Denemarken overal zulke koffie. Erg lekker.
Whatever...
pi_174564148
Gister kopi luwak gedronken uit de Chemex... was de echte kwaliteit gekocht op een farm en niet de toeristenmeuk. Desalniettemin, niet te zuipen, kreeg slechte extractie en slappe pot koffie van 25 euro.
pi_174710457
Ik merk dat ik vergeet welke koffie ik nou episch vond en welke wat minder.

Aangezien voor mijn werk apps bouw, begon het mij te dagen dat ik voor wijnen Vivino gebruik, voor mijn biertjes Untappd, maar dat ik geen handig appke heb om m'n koffies te raten.

Zou zo'n app iets zijn wat jullie zouden gebruiken?
pi_174711222
Waar vind ik een kwalitatief goeie espressomachine? Is er met een budget tot 500,- eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt?
Dit, dus.
pi_174711449
Automaat of half automaat?
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_174711480
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 oktober 2017 13:14 schreef Its-Jojo-4you het volgende:
Automaat of half automaat?
Half automaat.
Dit, dus.
pi_174713065
Ik heb zelf een Rancilio Silvia waar ik erg tevreden over ben :)
Zit rond de 500
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_174859046
Je kan beter een dure maler kopen en een apparaat van 50¤
pi_174859538
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 november 2017 08:37 schreef depsycholoog het volgende:
Je kan beter een dure maler kopen en een apparaat van 50¤
Dat is wel erg overdreven, maar valide punt dat maler ook belangrijk is
  maandag 6 november 2017 @ 09:58:47 #143
313219 vinnypassy
Everything is in our mind.
pi_174899327
Ik heb gisteren een halfautomaat gekocht en ben flink aan het kloten geweest voor een goed kopje espresso. Nu ga ik natuurlijk nog verder pielen, maar het was nog steeds niet helemaal naar wens. Wat zijn jullie instellingen voor een perfecte espresso: wat meer of minder koffie, en ik neem aan juist een wat fijnere maling? Ik houd vaak nog een beetje water over in het filter en krijg nog geen mooie cremalaag bovenop, betekent dat dat ik het te fijn heb aangestampt?
  vrijdag 10 november 2017 @ 16:51:32 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174983200

Nieuwe koffiemolen voor bij mijn espressomachine
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174985244
Wat een bling! Komt vast goede koffie.uit ook
Whatever...
  vrijdag 10 november 2017 @ 18:48:59 #146
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_174985568
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 18:31 schreef Spanky78 het volgende:
Wat een bling! Komt vast goede koffie.uit ook
Mits je goede bonen gebruikt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_174985613
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 18:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Mits je goede bonen gebruikt
Eerste vereiste.
Whatever...
pi_175712819
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
Nieuwe koffiemolen voor bij mijn espressomachine
[ afbeelding ]
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
Nieuwe koffiemolen voor bij mijn espressomachine
[ afbeelding ]
Leuk! Mijn oom heeft deze maler ook. Hij is er erg tevreden over. Ik heb zelf een bezzera maler en als er een ding is wat ik aan mijn setup zou willen upgraden is het deze maler. Heb zelf het gevoel dat deze niet het maximale uit de boon haalt.
  vrijdag 15 december 2017 @ 08:30:44 #149
270840 Saisai
pro freubelaar
pi_175735021
Hebben jullie allemaal nieuwe machines? Ik heb zelf een Vibiemme Seplus opgeknapt jaren geleden en die doet het nog steeds als een zonnetje O+

Ik vraag me af of iemand hier weet hoe je op een mooie manier de temperatuur van de boiler/ kopkunt uitmeten. Ik doe het nu met een speciaal piston, maar dat weekt natuurlijk niet zo mooi tijdens het zetten :)
O+
pi_175794338
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 december 2017 08:30 schreef Saisai het volgende:
Hebben jullie allemaal nieuwe machines? Ik heb zelf een Vibiemme Seplus opgeknapt jaren geleden en die doet het nog steeds als een zonnetje O+

Ik vraag me af of iemand hier weet hoe je op een mooie manier de temperatuur van de boiler/ kopkunt uitmeten. Ik doe het nu met een speciaal piston, maar dat weekt natuurlijk niet zo mooi tijdens het zetten :)
Ik heb ook een vrij oude vibiemme domobar, de simpele met zwarte zijkanten. Goed gebruikt en niet meer de mooiste, maar ik onderhoud en ontkalk m goed en hij zet heerlijke koffie.

Om de temperatuur te meten: de thermometer van chris coffee!
Duur, belachelijk duur eigenlijk, voor een simpele vleesthermometer die door een hobby barista is aangepast voor gebruik in je koffiemachine. Maar hij doet wel precies wat ie moet doen: de temperatuur van het water direct boven de koffie meten.

https://www.chriscoffee.c(...)Adapter-p/sss-04.htm

Ik heb er 2 jaar geleden 1 gekocht en ben er prima tevreden mee.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  zondag 17 december 2017 @ 21:07:22 #151
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_175795291
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 december 2017 08:30 schreef Saisai het volgende:
Hebben jullie allemaal nieuwe machines? Ik heb zelf een Vibiemme Seplus opgeknapt jaren geleden en die doet het nog steeds als een zonnetje O+

Ik vraag me af of iemand hier weet hoe je op een mooie manier de temperatuur van de boiler/ kopkunt uitmeten. Ik doe het nu met een speciaal piston, maar dat weekt natuurlijk niet zo mooi tijdens het zetten :)
Inmiddels is hij een jaar of 10 oud
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 17 december 2017 @ 22:13:33 #152
270840 Saisai
pro freubelaar
pi_175797790
quote:
1s.gif Op zondag 17 december 2017 20:40 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ik heb ook een vrij oude vibiemme domobar, de simpele met zwarte zijkanten. Goed gebruikt en niet meer de mooiste, maar ik onderhoud en ontkalk m goed en hij zet heerlijke koffie.

Om de temperatuur te meten: de thermometer van chris coffee!
Duur, belachelijk duur eigenlijk, voor een simpele vleesthermometer die door een hobby barista is aangepast voor gebruik in je koffiemachine. Maar hij doet wel precies wat ie moet doen: de temperatuur van het water direct boven de koffie meten.

https://www.chriscoffee.c(...)Adapter-p/sss-04.htm

Ik heb er 2 jaar geleden 1 gekocht en ben er prima tevreden mee.
Ik ken die thermometer wel, alleen zit er bij mij direct het knopjespaneel voor waardoor dat gedeelte van de kop niet zichtbaar is. Als er iets met een draadje is zou het wel gaan..

Die van mij lijkt op deze qua bouw, alleen is die van mij veel compacter:


[ Bericht 9% gewijzigd door Saisai op 17-12-2017 22:20:34 ]
O+
  dinsdag 26 december 2017 @ 09:24:00 #153
26414 greatgonzo
Gonzo met een G
pi_176006868
Wil binnenkort een volautomatische espressomachine gaan aanschaffen. Ik drink niet superveel koffie (2-3 kopjes per dag), maar wil toch meer smaak dan de dolce gusto die we nu hebben. Budget loopt tot ¤500

Cappuccino hoeft niet, dus een stoompijpje of zelfs melkreservoir is niet nodig. Voor mij is smaak en makkelijk schoonmaken het belangrijkste. Ik zal espresso en lungo's gaan drinken.

Ik ben eerst eens naar de lokale media markt gegaan, en die raden een melita caffeo solo aan. Wat ik zo aan recensies lees, doet die precies wat die moet doen, en is het echt een topmerk.

Toch ook eens de consumentenbond test gelezen, en daar komt de Philips HD8821 goed uit. Die scoort goed op smaak, maar ik heb me laten vertellen dat die vooral goed uit de test komt vanwege de prijs-kwaliteit verhouding. Ik snap dat, als je ook cappuccino wilt kunnen maken dat dit een goede optie is.

Ook zag ik de delonghi 22.210 vaak langskomen. Maar ik vond het wel erg plastic aanvoelen in de winkel.

Mijn zoektocht had ik voornamelijk gebaseerd op de consumentenbond test, en daar scoort die mellita erg slecht op smaak. Daar schrok ik wel van. Gebruikerservaringen zijn over het algemeen goed, maar ja.. een gebruiker vergelijkt natuurlijk niet 30 apparaten.

Iemand hier tips?
Bij tijd en wijle aanwezig...
pi_176007237
Waarom een volautomaat?

Zou zelf met 2-3 kopjes per dag eerder aan een halfautomaat of zelfs losse maler en machine denken. (En eerlijk gezegd bij 20 per dag nog steeds).
  dinsdag 26 december 2017 @ 09:55:46 #155
26414 greatgonzo
Gonzo met een G
pi_176007392
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 09:47 schreef Deshain het volgende:
Waarom een volautomaat?

Zou zelf met 2-3 kopjes per dag eerder aan een halfautomaat of zelfs losse maler en machine denken. (En eerlijk gezegd bij 20 per dag nog steeds).
omdat gemak de mens dient :)

Nee..ik wil graag een makkelijk en snel kopje koffie, maar wel meer smaak dan met een dolce gusto
Bij tijd en wijle aanwezig...
pi_176007625
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 december 2017 09:24 schreef greatgonzo het volgende:
Wil binnenkort een volautomatische espressomachine gaan aanschaffen. Ik drink niet superveel koffie (2-3 kopjes per dag), maar wil toch meer smaak dan de dolce gusto die we nu hebben. Budget loopt tot ¤500

Cappuccino hoeft niet, dus een stoompijpje of zelfs melkreservoir is niet nodig. Voor mij is smaak en makkelijk schoonmaken het belangrijkste. Ik zal espresso en lungo's gaan drinken.

Ik ben eerst eens naar de lokale media markt gegaan, en die raden een melita caffeo solo aan. Wat ik zo aan recensies lees, doet die precies wat die moet doen, en is het echt een topmerk.

Toch ook eens de consumentenbond test gelezen, en daar komt de Philips HD8821 goed uit. Die scoort goed op smaak, maar ik heb me laten vertellen dat die vooral goed uit de test komt vanwege de prijs-kwaliteit verhouding. Ik snap dat, als je ook cappuccino wilt kunnen maken dat dit een goede optie is.

Ook zag ik de delonghi 22.210 vaak langskomen. Maar ik vond het wel erg plastic aanvoelen in de winkel.

Mijn zoektocht had ik voornamelijk gebaseerd op de consumentenbond test, en daar scoort die mellita erg slecht op smaak. Daar schrok ik wel van. Gebruikerservaringen zijn over het algemeen goed, maar ja.. een gebruiker vergelijkt natuurlijk niet 30 apparaten.

Iemand hier tips?
Je hebt grofweg twee keuzes. Saeco/Philips/Melita of Siemens/Bosch/Miele. Dit even los van een halfautomaat.

Ik vind zelf Bosch en Siemens de mooiste mechanieken hebben en ook qua schoonmaak en melksysteem.is dat erg handig. Ik betwijfel of qua smaak er grote verschillen zijn. De zetgroepen zijn vrijwel gelijk aan elkaar binnen die twee groepen.

Bosch is van de eerste drie het best betaalbaar en net rond of boven je budget.

Bij de tweede groep is er meer keuze, maar ook daar lijkt er veel op elkaar. Het is iets 'plastic troep' maar ik heb met een Gaggia voorheen 7 jaar gedaan. Dus het kan best bevallen.

Mijn tips: kies een machine met keramische molen, scheelt herrie en slijtage. Daarnaast wil je iets zonder melkkan. Een systeem s zoals Siemens heeft met een pijpje dat je indien gewenst in een pak melk steekt is wel handig.

Verder lijkt alles enigzins op elkaar en komt het neer op je voorkeur. Ikzelf zou een Bosch kiezen. Serie 6 als je dat kunt vinden. Er zijn vaak goede aanbiedingen als je even zoekt.
Whatever...
  vrijdag 5 januari 2018 @ 00:46:13 #157
398044 0ne_of_the_few
Mate verslaafde
pi_176293854
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 16:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
Nieuwe koffiemolen voor bij mijn espressomachine
[ afbeelding ]
Hoe bevalt deze maler?
Zit eraan te denken deze aan te schaffen voor bij mijn QM,
Wil het meteen goed doen, dus een goede die 'een leven lang meegaat'.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_176362398
Verschil tussen half en volautomaat is dus het malen van de bonen?
  maandag 8 januari 2018 @ 12:33:25 #159
26414 greatgonzo
Gonzo met een G
pi_176363127
wat pakken jullie meestal als jullie cappuccino willen maken? Volle melk neem ik aan?
Bij tijd en wijle aanwezig...
  maandag 8 januari 2018 @ 17:00:40 #160
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_176369552
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 januari 2018 00:46 schreef 0ne_of_the_few het volgende:

[..]

Hoe bevalt deze maler?
Zit eraan te denken deze aan te schaffen voor bij mijn QM,
Wil het meteen goed doen, dus een goede die 'een leven lang meegaat'.
Hij bevalt zeer goed, wereld van verschil met mijn vorige.
Van extreem (en veel te) fijn in te stellen tot snelfiltermaling en grover. De maalgraad versteld zich ook niet na een tijdje, hij blijft constant. Maar omdat deze zo goed instelbaar is, moet je wel ff een tijdje uitproberen (beetje meer, beetje minder) wat de perfecte maalgraad is, en als je een andere kwaliteit bonen gebruikt moet je weer fine tunen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 8 januari 2018 @ 17:05:12 #161
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_176369664
quote:
0s.gif Op maandag 8 januari 2018 12:33 schreef greatgonzo het volgende:
wat pakken jullie meestal als jullie cappuccino willen maken? Volle melk neem ik aan?
Volle melk, het liefst alleen gepasteuriseerd en niet UHT of langer houdbare melk (de meeste gepasteuriseeerde melk in de supermarkt is tegenwoordig langer houdbaar, die is op een bepaalde manier gefilterd die de structuur veranderd, eiwitten raken beschadigd en daarom heeft ie ook een lichte UHT smaak.
Kan gelukkig hier bij de boer nog melk kopen die alleen gepasteuriseerd is, niet extra gefilterd of gehomogeniseerd.
Let wel, mij gaat het om de smaak hierbij
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_176370705
quote:
0s.gif Op maandag 8 januari 2018 11:47 schreef kies.een.gebruikersnaam12 het volgende:
Verschil tussen half en volautomaat is dus het malen van de bonen?
Yip
Whatever...
  maandag 8 januari 2018 @ 18:10:14 #163
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_176370899
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 december 2017 10:10 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Je hebt grofweg twee keuzes. Saeco/Philips/Melita of Siemens/Bosch/Miele.

Jura?
Edit Eugster/Frismag dus net als, Koenig, Melitta, Moulinex, Turmix, Siemens, Bosch enAEG.

[ Bericht 3% gewijzigd door Pietverdriet op 08-01-2018 18:15:19 ]
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_176371243
quote:
1s.gif Op maandag 8 januari 2018 18:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Jura?
Edit Eugster/Frismag dus net als, Koenig, Melitta, Moulinex, Turmix, Siemens, Bosch enAEG.
Jura zou ik nooit kopen omdat je die zelf niet goed kan schoonmaken.

Mooie machines. Maar schimmel smaakt me niet.
Whatever...
  dinsdag 9 januari 2018 @ 01:16:35 #165
398044 0ne_of_the_few
Mate verslaafde
pi_176380384
quote:
1s.gif Op maandag 8 januari 2018 17:00 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hij bevalt zeer goed, wereld van verschil met mijn vorige.
Van extreem (en veel te) fijn in te stellen tot snelfiltermaling en grover. De maalgraad versteld zich ook niet na een tijdje, hij blijft constant. Maar omdat deze zo goed instelbaar is, moet je wel ff een tijdje uitproberen (beetje meer, beetje minder) wat de perfecte maalgraad is, en als je een andere kwaliteit bonen gebruikt moet je weer fine tunen.
Top, heb er 1 besteld. Nog beetje korting op ook.
Morgen in huis. Ben benieuwd. Heb goekope bonen gekocht om aan het apparaat te wennen enzo.
De normale bonen is dan even klein beetje afstellen, maar daar ga ik niet allerlei maalstanden testen om even te kijken wat voor grofheid het is en hoe dat in mijn apparaat werkt.

De quick mill ook meteen grote onderhoudsbeurt gegeven. Kan ik er weer even tegenaan.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
  zaterdag 3 maart 2018 @ 17:09:50 #166
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_177579665
Gister toch maar een Aeropress besteld. Ik wilde er al lang één eigenlijk, en na de french press vind ik het toch wel leuk om meer te experimenten en om espresso's te kunnen zetten.

Geen maler, dus ik bestel mijn bonen gemalen. Minder vers, maar ja, prima voor nu. Maar wel zin in _O_ Nu een toegankelijke boon besteld, maar ook de Sidamo Suke Quto Unwashed uit Ethiopië. Ben benieuwd :9
'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_177580427
quote:
0s.gif Op maandag 8 januari 2018 12:33 schreef greatgonzo het volgende:
wat pakken jullie meestal als jullie cappuccino willen maken? Volle melk neem ik aan?
Oatly Barrista Style! O+

En voordat ik me realiseerde dat melk me ziek maakt gebruikte ik volle melk, ja.

Ik ben compleet verliefd op mijn Bialetti Kitty. Had eerst een Moka Color, maar die was erg lastig schoon te houden. De Kitty kan zelfs in de vaatwasser en de koffie is heerlijk!
Mon 'en!
  zaterdag 3 maart 2018 @ 20:09:24 #168
403866 richolio
#MacMasterrace
pi_177583913
Die Fellow Prismo ziet er trouwens uit als een tof ding voor een Aeropress

'Richolio _O_' - tong80
LAST.FM
pi_177647099
quote:
11s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 20:09 schreef richolio het volgende:
Die Fellow Prismo ziet er trouwens uit als een tof ding voor een Aeropress

Iemand m al getest?
  woensdag 7 maart 2018 @ 18:47:47 #170
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_177668537
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 januari 2018 01:16 schreef 0ne_of_the_few het volgende:

[..]

Top, heb er 1 besteld. Nog beetje korting op ook.
Morgen in huis. Ben benieuwd. Heb goekope bonen gekocht om aan het apparaat te wennen enzo.
De normale bonen is dan even klein beetje afstellen, maar daar ga ik niet allerlei maalstanden testen om even te kijken wat voor grofheid het is en hoe dat in mijn apparaat werkt.

De quick mill ook meteen grote onderhoudsbeurt gegeven. Kan ik er weer even tegenaan.
En hoe bevalt ie?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 27 juli 2018 @ 13:44:03 #171
130803 Gripper
Get a grip
pi_180767065
Ik heb wat moois :)

Mn oude Vibiemme domobar, de simpelste uitvoering, begon me langzaam aan wat kleine ergernissen op te leveren. De temperatuurschommelingen, het feit dat je altijd moest wachten tussen espresso zetten - melk opschuimen en weer terug, deed me besluiten om maar eens iets nieuws te zoeken.

Die vond ik bij van Pommeren in Utrecht:

Een Expobar Brewtus IV met twee boilers en PID. Nu dus lekker stabiele zettemperatuur, een mooie machine om te zien, en ook mn cappu's zijn er op vooruit gegaan!



Genieten weer :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_180888436
Vandaag een zakje prostatica bonen gekocht ^O^
  zondag 16 december 2018 @ 11:05:34 #173
332613 Captain_koek
Internetpiraat
pi_183760564
Misschien wat vloeken hier, maar sinds een klein halfjaar heb ik een ese machine.
Bevalt uitstekend! Lekkere koffie en het apparaat blijft schoon. Een consequent resultaat.

Via internet een grote verscheidenheid aan koffies te verkrijgen voor een nette prijs. Ook bij de ah hebben ze twee soorten.

Laatst in italie 150 servings van lavazza gekocht voor 22 euro.

Nog andere ese gebruikers hier die tips hebben qua koffie merk?
Aigh aigh Captain!
  zondag 16 december 2018 @ 11:14:02 #174
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_183760664
Wij bestellen ze bij de koffiethuiswinkel. Ooit begonnen met een proefpakket en toen bepaald wat we lekker vonden.

Vind het wel prijzig. Ben benieuwd naar je goedkope(re) webshopadresjes.
The love you take is equal to the love you make.
  zondag 16 december 2018 @ 11:33:13 #175
332613 Captain_koek
Internetpiraat
pi_183760941
Ik kijk meestal op amazon. En italie, https://www.tuttocialde.it, ik kom daar met regelmaat voor werk.

Heb nu o.a geprobeerd

Illy: lekker maar kostbaar
Lavazza: doorsnee
H24: erg goedkoop, sterk en alleen robusta maar prima voordagelijks
Caffeborbone zwart: ook vrij sterk en zwaar gebrand. Had eigenlijk blauw willen hebben..

Ik drink voornamelijk espresso of lungo/americano.
Bij de sterkste doe ik eerst een scheutje gekookt water in de beker, en dan de espresso erop..

Moet zeggen dathet b merk van ah ook prima is. Wederom zwaar gebrand.
Aigh aigh Captain!
  vrijdag 21 december 2018 @ 13:53:36 #176
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_183874528
Hier mijn Macap M4 grinder vervangen door de HG-1 handgrinder. Deze was de 'zwakste schakel' na het vervangen van mijn Rancilio Sylvia voor een Profitec 700. (Beide van een vriend overgenomen die zelf overging op een lever machine en weer een auto grinder.)

Mijn espresso is een stuk beter nu! :9 Veel meer nuance in de smaak.

Koop de laatste tijd mijn bonen bij Boot Koffie. Ben er nog niet uit welke ik de lekkerste vind. :)
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_183891194
quote:
14s.gif Op zondag 16 december 2018 11:05 schreef Captain_koek het volgende:
Misschien wat vloeken hier, maar sinds een klein halfjaar heb ik een ese machine.
Bevalt uitstekend! Lekkere koffie en het apparaat blijft schoon. Een consequent resultaat.

Via internet een grote verscheidenheid aan koffies te verkrijgen voor een nette prijs. Ook bij de ah hebben ze twee soorten.

Laatst in italie 150 servings van lavazza gekocht voor 22 euro.

Nog andere ese gebruikers hier die tips hebben qua koffie merk?
ESE heb ik ook, maar gebruik ik alleen voor nood (als mijn bonen op zijn). Zo veel meer werk is het niet met koffie zonder die filter, je slaat het er na gebruik uit, even onder de kraan en klaar.

Ik zou ook iedere keer twee filters nodig hebben voor dubbele espresso's.
Onder deze lijn niet schrijven
pi_184119607
Had er een apart topic van gemaakt, maar werd getipt over dit topic, daarom ook hier even proberen of er iemand ervaring mee heeft:

Wanneer wij twee dranken tegelijk (bijvoorbeeld 2 koffie of 2 cappuccino) bereiden met onze Siemens EQ 6 wordt de linker kop meer gevuld dan de rechter. De melk wordt in geval van cappuccino wel gelijk verdeeld, enkel de koffie wordt niet gelijk verdeeld. Het onderdeel met de twee 'tuiten' waardoor de koffie naar buiten komt, hebben we er al afgehaald en schoongemaakt, maar dit helpt helaas niet. Iemand hier toevallig ervaring mee?
pi_184121197
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2018 13:27 schreef pietje989 het volgende:
Had er een apart topic van gemaakt, maar werd getipt over dit topic, daarom ook hier even proberen of er iemand ervaring mee heeft:

Wanneer wij twee dranken tegelijk (bijvoorbeeld 2 koffie of 2 cappuccino) bereiden met onze Siemens EQ 6 wordt de linker kop meer gevuld dan de rechter. De melk wordt in geval van cappuccino wel gelijk verdeeld, enkel de koffie wordt niet gelijk verdeeld. Het onderdeel met de twee 'tuiten' waardoor de koffie naar buiten komt, hebben we er al afgehaald en schoongemaakt, maar dit helpt helaas niet. Iemand hier toevallig ervaring mee?
Staat je machine soms scheef?
pi_184121699
quote:
1s.gif Op maandag 31 december 2018 14:23 schreef Fixers het volgende:

[..]

Staat je machine soms scheef?
Nee, staat netjes recht.
Het is ook pas sinds kort, in 't begin was dit niet zo.
pi_184124771
Machine goed ontkalkt / helemaal schoongemaakt?
pi_184125573
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2018 13:27 schreef pietje989 het volgende:
Had er een apart topic van gemaakt, maar werd getipt over dit topic, daarom ook hier even proberen of er iemand ervaring mee heeft:

Wanneer wij twee dranken tegelijk (bijvoorbeeld 2 koffie of 2 cappuccino) bereiden met onze Siemens EQ 6 wordt de linker kop meer gevuld dan de rechter. De melk wordt in geval van cappuccino wel gelijk verdeeld, enkel de koffie wordt niet gelijk verdeeld. Het onderdeel met de twee 'tuiten' waardoor de koffie naar buiten komt, hebben we er al afgehaald en schoongemaakt, maar dit helpt helaas niet. Iemand hier toevallig ervaring mee?
Inderdaad die tuit er helemaal af en uit elkaar halen. Dan de rubbers met een rager of satestokje schoonmaken. Dit zodat de uitloopgaatjes weer helemaal schoon zijn. Sowieso regelmatig doen ivm schimmel en bijsmaakjes.
Whatever...
pi_184194503
quote:
0s.gif Op maandag 31 december 2018 16:30 schreef NutKees het volgende:
Machine goed ontkalkt / helemaal schoongemaakt?
Ja, zowel schoonmaken als ontkalken gebeurt regelmatig, wanneer de machine daarom vraagt.
quote:
1s.gif Op maandag 31 december 2018 17:03 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Inderdaad die tuit er helemaal af en uit elkaar halen. Dan de rubbers met een rager of satestokje schoonmaken. Dit zodat de uitloopgaatjes weer helemaal schoon zijn. Sowieso regelmatig doen ivm schimmel en bijsmaakjes.
Dat van de week nogmaals gedaan en nu lijkt het wel effect te hebben. Twee koffie of twee cappuccino zijn nu gelijk gevuld bij gelijktijdige bereiding. Hopelijk blijft dat zo. Dank voor 't meedenken!
pi_184198482
quote:
7s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 09:21 schreef pietje989 het volgende:

[..]

Ja, zowel schoonmaken als ontkalken gebeurt regelmatig, wanneer de machine daarom vraagt.

[..]

Dat van de week nogmaals gedaan en nu lijkt het wel effect te hebben. Twee koffie of twee cappuccino zijn nu gelijk gevuld bij gelijktijdige bereiding. Hopelijk blijft dat zo. Dank voor 't meedenken!
Het gaat om dientwee uitloopgaatjes. Die zitten dan wat verstopt. Letterlijk en figuurlijk. Sowieso lekkerder als je dat af en toe schoonmaakt.
Whatever...
pi_185804635
Als beginner maar grote fan van espresso ben ik me aan het verdiepen in (budget) maler en espresso machine.

Omdat ik dus niet weet of ik het proces van zelf maken ook leuk ga vinden ben ik in 1e instantie naar materiaal wat me niet teveel geld kost.
Nu heb ik verschillende (hand) molens voorbij zien komen alleen kan ik de keuze niet maken.

-Baratza encore (Volgens mij niet helemaal geschikt voor espresso)
-Porlex tall hand grinder

Verder lijkt me dit apparaat wel interessant om eens te kijken hoe het allemaal bevalt, alleen denk ik dat jullie mening is dat de kwaliteit niet heel hoog gaat zijn qua smaak.
- https://www.rok.coffee

Ik bezit nu een Krups volautomaat en een bialetti moka pot (gebruik deze nauwelijks omdat ik de koffie uit de krups lekkerder vind en minder werk kost)
pi_185805554
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2019 15:46 schreef Dirkos1987 het volgende:

Verder lijkt me dit apparaat wel interessant om eens te kijken hoe het allemaal bevalt, alleen denk ik dat jullie mening is dat de kwaliteit niet heel hoog gaat zijn qua smaak.
- https://www.rok.coffee
Ik heb er een gehad (twee, eigenlijk), en ik was wél zeer te spreken over de smaak :Y.
Blijft een leuk apparaat, met enkel handkracht. Ik weet niet meer waarom we hem uiteindelijk hebben afgedankt. We hebben tussentijds nog wel eens wat reserve-onderdelen besteld, in Engeland, dat ging ook allemaal prima.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_185806584
quote:
2s.gif Op zaterdag 23 maart 2019 16:49 schreef sigme het volgende:

[..]

Ik heb er een gehad (twee, eigenlijk), en ik was wél zeer te spreken over de smaak :Y.
Blijft een leuk apparaat, met enkel handkracht. Ik weet niet meer waarom we hem uiteindelijk hebben afgedankt. We hebben tussentijds nog wel eens wat reserve-onderdelen besteld, in Engeland, dat ging ook allemaal prima.
En wat voor molen adviseer je daarbij, wil eigenlijk het budget beperkt houden, vandaar dat ik ook naar die rok espresso kijk.
  zaterdag 23 maart 2019 @ 18:11:58 #188
438851 Oldground
El Poderoso
pi_185807049
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2019 15:46 schreef Dirkos1987 het volgende:
Als beginner maar grote fan van espresso ben ik me aan het verdiepen in (budget) maler en espresso machine.

Omdat ik dus niet weet of ik het proces van zelf maken ook leuk ga vinden ben ik in 1e instantie naar materiaal wat me niet teveel geld kost.
Nu heb ik verschillende (hand) molens voorbij zien komen alleen kan ik de keuze niet maken.

-Baratza encore (Volgens mij niet helemaal geschikt voor espresso)
-Porlex tall hand grinder

Verder lijkt me dit apparaat wel interessant om eens te kijken hoe het allemaal bevalt, alleen denk ik dat jullie mening is dat de kwaliteit niet heel hoog gaat zijn qua smaak.
- https://www.rok.coffee

Ik bezit nu een Krups volautomaat en een bialetti moka pot (gebruik deze nauwelijks omdat ik de koffie uit de krups lekkerder vind en minder werk kost)
Wat een tof ding! _O_

Heb zelf een Porlex Tall grinder, maar gebruik hem voor filter V60. Erg tevreden mee wel. Goede constante korrelgrote.
Van alles is weer waardeloos.
pi_185807142
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2019 18:11 schreef Oldground het volgende:

[..]

Wat een tof ding! _O_

Heb zelf een Porlex Tall grinder, maar gebruik hem voor filter V60. Erg tevreden mee wel. Goede constante korrelgrote.
Je hebt ze ook van een ander merk, wel dubbel zo duur.
https://www.cafelat.de/CAFELAT-Robot-poliert

is dat een beetje goede molen voor espresso??
  zaterdag 23 maart 2019 @ 18:23:23 #190
438851 Oldground
El Poderoso
pi_185807258
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2019 18:16 schreef Dirkos1987 het volgende:

[..]

Je hebt ze ook van een ander merk, wel dubbel zo duur.
https://www.cafelat.de/CAFELAT-Robot-poliert

is dat een beetje goede molen voor espresso??
En minder mooi ook vind ik.

Ja dat weet ik dus niet zeker. Het is een kwalitatief goede molen met keramische schijven, dus ik denk als je die gewoon fijn afstelt je een goede espresso molen hebt.

Volgens mij een van de betere handmalers, zeker in die prijscategorie.
Van alles is weer waardeloos.
pi_185807312
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 maart 2019 18:23 schreef Oldground het volgende:

[..]

En minder mooi ook vind ik.

Ja dat weet ik dus niet zeker. Het is een kwalitatief goede molen met keramische schijven, dus ik denk als je die gewoon fijn afstelt je een goede espresso molen hebt.

Volgens mij een van de betere handmalers, zeker in die prijscategorie.
Weet dus ook niet of de porlex tall grinder goed samen gaat met die Rok espresso maker.
Dan heb ik voor 230 euro ongeveer wel een stap vooruit ten opzichte van mijn krups volautomaat.
pi_185810376
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2019 17:45 schreef Dirkos1987 het volgende:

[..]

En wat voor molen adviseer je daarbij, wil eigenlijk het budget beperkt houden, vandaar dat ik ook naar die rok espresso kijk.
Destijds had ik geen molen, dus kocht ik gemalen espressokoffie.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_185870190
Wat vinden jullie van deze molen als beginner voor met name espresso?

https://www.sparkaffee.de/Lelit-PL043MMI
  woensdag 27 maart 2019 @ 13:59:13 #194
97745 Thorical
finding a way
pi_185876809
quote:
0s.gif Op woensdag 27 maart 2019 07:00 schreef Dirkos1987 het volgende:
Wat vinden jullie van deze molen als beginner voor met name espresso?

https://www.sparkaffee.de/Lelit-PL043MMI
Ziet er goed uit. Voordie prijs zeker niet slecht.
pi_186218940
quote:
7s.gif Op vrijdag 4 januari 2019 09:21 schreef pietje989 het volgende:

[..]

Ja, zowel schoonmaken als ontkalken gebeurt regelmatig, wanneer de machine daarom vraagt.
[..]

Dat van de week nogmaals gedaan en nu lijkt het wel effect te hebben. Twee koffie of twee cappuccino zijn nu gelijk gevuld bij gelijktijdige bereiding. Hopelijk blijft dat zo. Dank voor 't meedenken!
Helaas was 't tijdelijk. Dat uitloop onderdeel mag volgens mij niet in de vaatwasser. Zou een nachtje in azijn kwaad kunnen voor 't materiaal? Mogelijk ontkalkt dat wat beter.
  Vis een optie? maandag 3 juni 2019 @ 14:09:17 #196
70532 loveli
N
pi_187237725
Koffievraagje. Ik zet mijn koffie door bonen wat aan de grove kant te malen en dan simpel opgieten. Twee keer ontzettend lekkere koffie van Single Estate gehad. De derde aankoop smaakt lang niet zo zacht en flink zuur. Zelfde soort bonen, wel een ander land van herkomst.
Dikke pech of is dit nog te redden?
crap in = crap out
pi_187252429
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2019 14:09 schreef loveli het volgende:
Koffievraagje. Ik zet mijn koffie door bonen wat aan de grove kant te malen en dan simpel opgieten. Twee keer ontzettend lekkere koffie van Single Estate gehad. De derde aankoop smaakt lang niet zo zacht en flink zuur. Zelfde soort bonen, wel een ander land van herkomst.
Dikke pech of is dit nog te redden?
Wat voor soort koffie is het die je gebruikt? En wat zijn de twee verschillende landen van herkomst? En is er misschien een verschil in de brandgraad? Of is de een 'dry' en de ander 'washed' verwerkt? Ik ga ervan uit dat je water van dezelfde temperatuur gebruikt. En weet je zeker dat je zuur proeft en niet bitter? Lijkt een stomme vraag waarschijnlijk, maar bij koffie proeven halen veel mensen ze door elkaar.

Verschil in herkomst lijkt me de meest logische verklaring.
Ik weet het ook niet
pi_187252456
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2019 14:09 schreef loveli het volgende:
Koffievraagje. Ik zet mijn koffie door bonen wat aan de grove kant te malen en dan simpel opgieten. Twee keer ontzettend lekkere koffie van Single Estate gehad. De derde aankoop smaakt lang niet zo zacht en flink zuur. Zelfde soort bonen, wel een ander land van herkomst.
Dikke pech of is dit nog te redden?
Oh, en waar heb je de koffie gekocht natuurlijk :)
Ik weet het ook niet
  Vis een optie? dinsdag 4 juni 2019 @ 18:03:53 #199
70532 loveli
N
pi_187259221
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 09:49 schreef Dunckie het volgende:

[..]

Oh, en waar heb je de koffie gekocht natuurlijk :)
Gekocht bij Dok, merk Single Estate. De eerste was bourbon/hybrido sf uit El Salvador. De tweede bourbon uit Ethiopie. Allebei erg lekker en zacht. Nummer 3 bourbon/catuai uit Guatemala, net als de andere 2 'washed'.

Watertemperatuur kan iets verschillen ('s ochtends staat heg net zo lang op het gas als ik onder de douche), maar meestal zet ik voor het aan de kook is. Heb het nu gezet met heter water en een fijnere maling. Het hele zure is er zo wel af. Maar het smaakt niet bijzonder lekker zoals die eerste 2.
crap in = crap out
pi_187267720
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 18:03 schreef loveli het volgende:

[..]

Gekocht bij Dok, merk Single Estate. De eerste was bourbon/hybrido sf uit El Salvador. De tweede bourbon uit Ethiopie. Allebei erg lekker en zacht. Nummer 3 bourbon/catuai uit Guatemala, net als de andere 2 'washed'.

Watertemperatuur kan iets verschillen ('s ochtends staat heg net zo lang op het gas als ik onder de douche), maar meestal zet ik voor het aan de kook is. Heb het nu gezet met heter water en een fijnere maling. Het hele zure is er zo wel af. Maar het smaakt niet bijzonder lekker zoals die eerste 2.
Dan moet hij zeker niet zuur zijn, dat past niet bij Guatamalakoffie. En hij is ook niet veel ouder qua branddatum?

Als je zeker bent dat het te zuur is en niet te bitter dan is er onderextractie. Dan zou je de brewtijd langer kunnen maken, het water zeker niet heter maar juist kouder maken, of een beetje fijner maler.

Fijner malen en het water heter maken werkt elkaar tegen.

Op zich kun je een bepaalde koffie wel of niet lekker vinden, maar te zuur en te bitter heeft, zeker als je goede bonen hebt, vrijwel altijd met de bereidingswijze te maken.

Ben benieuwd hoe het gaat :)
Ik weet het ook niet
pi_187267749
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2019 18:03 schreef loveli het volgende:

[..]

Gekocht bij Dok, merk Single Estate. De eerste was bourbon/hybrido sf uit El Salvador. De tweede bourbon uit Ethiopie. Allebei erg lekker en zacht. Nummer 3 bourbon/catuai uit Guatemala, net als de andere 2 'washed'.

Watertemperatuur kan iets verschillen ('s ochtends staat heg net zo lang op het gas als ik onder de douche), maar meestal zet ik voor het aan de kook is. Heb het nu gezet met heter water en een fijnere maling. Het hele zure is er zo wel af. Maar het smaakt niet bijzonder lekker zoals die eerste 2.
Je kunt trouwens beter het water aan de kook laten komen en dan een minuut laten afkoelen, grotere kans dat je dan goed zit qua temperatuur.
Ik weet het ook niet
  Vis een optie? woensdag 5 juni 2019 @ 18:37:32 #202
70532 loveli
N
pi_187276581
Bedankt voor de tips. Fijner gemalen is het wel beter, maar niet speciaal. Ik ga nog wel een keer grof gemalen zetten om uit te sluiten dat het toch niet bitter was, maar ik ben er redelijk van overtuigd dat ik me niet heb vergist. Het rook volgens mij zelfs zuur.

De koffie is ook niet echt heel oud, hoewel ik de zak een maand na aankoop pas heb geopend, ik had hem misplaatst. En me er al die tijd op verheugd :') Nu is het ruim 2 maanden na branden.

Volgende keer beter, hoop ik.
crap in = crap out
pi_187276812
Ik ben op zoek naar een nieuwe bonen brander waar je ook online kan bestellen. Heb het jaren gedaan met koffie van Blanche Dael, Dutch Barista en Fascino, maar in willekeurige volgorde zijn die bonen: of te duur, of niet vers, of gewoon niet lekker (meer).

Heeft nog iemand een fijn adresje?
  woensdag 5 juni 2019 @ 21:25:06 #204
438851 Oldground
El Poderoso
pi_187279765
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juni 2019 18:50 schreef NutKees het volgende:
Ik ben op zoek naar een nieuwe bonen brander waar je ook online kan bestellen. Heb het jaren gedaan met koffie van Blanche Dael, Dutch Barista en Fascino, maar in willekeurige volgorde zijn die bonen: of te duur, of niet vers, of gewoon niet lekker (meer).

Heeft nog iemand een fijn adresje?
Black en Bloom uit Groningen. Altijd vers gebrand door Gerben in de eigen branderij, zakjes van 250 g of 1 kilo.
Van alles is weer waardeloos.
pi_187280011
Is zelf koffie branden nou een beetje nuttig tov gebrande bonen kopen of is dat het niet waard?
Facts don't care about your feelings
  zondag 9 juni 2019 @ 20:23:28 #206
168804 Buitendam
Commissaris.
pi_187340224
Ik heb een Quick Mill 820 aangeschaft. Twee dagen aan het proberen om een beetje fatsoenlijke kop espresso te zetten.
Dit, dus.
pi_188398582
Zo, wat een OP!
We willen overstappen van Nespresso naar bonen, maar wat een keuze! Wordt nog een leuke zoektocht :)
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  zondag 18 augustus 2019 @ 18:45:28 #208
97745 Thorical
finding a way
pi_188509113
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juni 2019 21:38 schreef YoshiBignose het volgende:
Is zelf koffie branden nou een beetje nuttig tov gebrande bonen kopen of is dat het niet waard?
Voor mij is het niets, een paar jaar geleden 2 kilo groene bonen bij ongebrand gekocht en een 2e hands popcorn machine. 4 batches gebrand met een redelijk resultaat maar de popcornmachine heb ik nog steeds maar de rest van de koffie is weggegooid.
pi_188510793
quote:
0s.gif Op zondag 11 augustus 2019 22:19 schreef -J-D- het volgende:
Zo, wat een OP!
We willen overstappen van Nespresso naar bonen, maar wat een keuze! Wordt nog een leuke zoektocht :)
JD leef jij ook nog :P

quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2019 18:45 schreef Thorical het volgende:

[..]

Voor mij is het niets, een paar jaar geleden 2 kilo groene bonen bij ongebrand gekocht en een 2e hands popcorn machine. 4 batches gebrand met een redelijk resultaat maar de popcornmachine heb ik nog steeds maar de rest van de koffie is weggegooid.
Ok duidelijk.
Facts don't care about your feelings
pi_188512577
quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2019 20:31 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

JD leef jij ook nog :P
[..]

Ok duidelijk.
En hoe!
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_188515888
quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2019 22:00 schreef -J-D- het volgende:

[..]

En hoe!
Beter dan ooit? Mis je de wedden op sport topics niet? :P
Facts don't care about your feelings
pi_188521173
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2019 08:20 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Beter dan ooit? Mis je de wedden op sport topics niet? :P
Toevallig net weer eens iets in gepost.
Ach, dat valt wel mee. Kan goed zonder ;)

Nog een tip voor een goede bonenmachine?
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_188521283
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2019 15:16 schreef -J-D- het volgende:

[..]

Toevallig net weer eens iets in gepost.
Ach, dat valt wel mee. Kan goed zonder ;)

Nog een tip voor een goede bonenmachine?
Ik heb op kantoor de Quick Mill 3230 en apart de Quick Mill 060 bonenmaler.
Facts don't care about your feelings
pi_188522041
Ziet er goed uit! Wel een beste prijs.
Net een nieuwbouwhuis gekocht dus even een krantenwijkje erbij nemen.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_188522467
Leuk topic had ooit een Porsche 😅
Ga me eens verdiepen.
🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️₿🕰️ TikTok next Block
pi_188524752
Ik heb een vraag voor een volautomaat. We hebben een oude Saeco Intelia HD8753 die kapot is. Deze kunnen we laten repareren voor 160 euro (offerteprijs), inclusief 12 maanden garantie op de reparatie. Daar tegenover kan je een nieuwe Philips kopen voor 280 euro (HD8824).

We vragen ons af wat de meest economische keuze is. Volgens mij is de Saeco nog meer Saeco-kwaliteit (destijds stevig aan de prijs ook) en de nieuwe uiteraard geen Saeco, maar geheel onder de Philips merknaam. Weegt de kwaliteit van de oude (als die er is) op tegen een nieuwe automaat met 24 maanden garantie?
pi_188541366
Ik zou hem repareren, daar krijg je ook garantie op natuurlijk. En wie weet kun je er nog wat vanaf praten. Heb zelf zo een apparaat wel 15 jaar in bedrijf gehad. En niet telkens iets nieuws, nieuw plastic etc. Niks mis met repareren.
Ik weet het ook niet
pi_190237729
Al enige tijd maken we naar tevredenheid gebruik van een Siemens EQ6.
Schoonmaken en ontkalken doen we regelmatig middels het op de apparaat aanwezig programma's, ook de zetgroep maken we regelmatig schoon.

De doorgang voor gemalen koffie wordt echter, ondanks dat we nooit gemalen koffie gebruiken, erg vies. Schoonmaken hiervan is lastig. Ervaren anderen dat ook?

  zaterdag 14 december 2019 @ 19:13:24 #219
463823 Rodgrod
Lekker met vanillekwark
pi_190441199
Gisteren mijn pressurized portafilter vervangen met een bottomless. Eerste twee keer dat ik er een espresso mee probeerde te zetten zat de muur onder de koffie :') Afijn dus de koffie wat beter aangestampt en de maalgraad wat fijner gezet, en jawel hoor de koffie kwam uit het midden van de portafilter. Smaakte naar mijn idee ook een stuk beter.

Grappig dat je zo een stuk meer feedback krijgt om je espresso's te verbeteren
❤️🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤❤️
Doet rubber om staven
pi_190763862
In welke hoeveelheid kopen jullie zoal je koffiebonen? In de supermarkt worden ze vaak in verpakkingen van 1kg verkocht maar daar doet een gemiddeld gezin maanden over om die op te krijgen -O-. Je leest overal dat goed verpakte verse bonen het lekkerst zijn en dat binnen 2 weken de smaak al begint af te nemen. Ik drink vooral in 't weekend en op vrije dagen thuis koffie, de rest op kantoor.

Kan je ergens goede (verpakte) bonen kopen en dan per 100g of zo?
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
  maandag 30 december 2019 @ 11:25:58 #221
423121 Fretwork
Acte d'éloquence
pi_190765947
quote:
2s.gif Op maandag 30 december 2019 09:28 schreef PietjePuk007 het volgende:
In welke hoeveelheid kopen jullie zoal je koffiebonen? In de supermarkt worden ze vaak in verpakkingen van 1kg verkocht maar daar doet een gemiddeld gezin maanden over om die op te krijgen -O-. Je leest overal dat goed verpakte verse bonen het lekkerst zijn en dat binnen 2 weken de smaak al begint af te nemen. Ik drink vooral in 't weekend en op vrije dagen thuis koffie, de rest op kantoor.

Kan je ergens goede (verpakte) bonen kopen en dan per 100g of zo?
250gr is vrij gangbaar bij een Simon Levelt, Kaldi, of kleinere koffiehandels.

Zelf koop ik zakken Australian van 750gr bij Koffievoordeel, maar wij drinken met z'n tweeën best wat koffie.

Invriezen schijnt ook te kunnen, misschien dat je daar wat mee kan. Het grootste issue is volgens mij oxidatie van de vetzuren, dus ik probeer ze vooral zo min mogelijk aan lucht bloot te stellen.
Stilaan weer op topniveau na z'n dikke jaren als fietsende hamburger
pi_190775543
quote:
2s.gif Op maandag 30 december 2019 09:28 schreef PietjePuk007 het volgende:
In welke hoeveelheid kopen jullie zoal je koffiebonen? In de supermarkt worden ze vaak in verpakkingen van 1kg verkocht maar daar doet een gemiddeld gezin maanden over om die op te krijgen -O-. Je leest overal dat goed verpakte verse bonen het lekkerst zijn en dat binnen 2 weken de smaak al begint af te nemen. Ik drink vooral in 't weekend en op vrije dagen thuis koffie, de rest op kantoor.

Kan je ergens goede (verpakte) bonen kopen en dan per 100g of zo?
Met supermarktkoffie zou ik me daar geen zorgen om maken - die is toch al maanden oud.

Wij kopen al jaren op https://www.fascino-coffee.com/ - verser kan niet - we kopen vaak 8x250gram
  donderdag 2 januari 2020 @ 15:02:55 #223
342418 VKV
Plausibel
pi_190843011
Iemand hier misschien tips voor goede ESE pads?
(of is dat misschien überhaupt geen aanrader?)

Ik drink graag lichtelijk sterke koffie/espresso. Maar niet zo sterk dat een lepeltje rechtop blijft staan in de koffie zegmaar.
  donderdag 2 januari 2020 @ 15:53:02 #224
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_190843683
quote:
5s.gif Op donderdag 2 januari 2020 15:02 schreef VKV het volgende:
Iemand hier misschien tips voor goede ESE pads?
(of is dat misschien überhaupt geen aanrader?)

Ik drink graag lichtelijk sterke koffie/espresso. Maar niet zo sterk dat een lepeltje rechtop blijft staan in de koffie zegmaar.
Hebben we jaren gedaan. Nu over op een volautomaat. We bestelden altijd bij de koffiethuiswinkel. Paar keer een proefpakket gekocht met meerdere smaken, om te bepalen wat we lekker vonden.
The love you take is equal to the love you make.
  zaterdag 4 januari 2020 @ 06:46:02 #225
247356 infp2009
More cowbell!
pi_190869406
Wat is een goede website om versgebrande bonen te bestellen, misschien met de optie op abonnement?
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
  zaterdag 4 januari 2020 @ 07:15:40 #226
423997 Lunatiek
RadicaalFilosoof
pi_190869441
quote:
0s.gif Op maandag 2 december 2019 20:13 schreef pietje989 het volgende:
Al enige tijd maken we naar tevredenheid gebruik van een Siemens EQ6.
Schoonmaken en ontkalken doen we regelmatig middels het op de apparaat aanwezig programma's, ook de zetgroep maken we regelmatig schoon.

De doorgang voor gemalen koffie wordt echter, ondanks dat we nooit gemalen koffie gebruiken, erg vies. Schoonmaken hiervan is lastig. Ervaren anderen dat ook?

[ afbeelding ]
Geen idee...
Ik hoop dat je nog antwoord krijgt.

Ik heb een soortgelijk probleem. Wij hebben een Jura op de zaak en ik ga als laatste weg "dus" maak ik dat ding soms schoon volgens de meldingen op het display (doorgaans doet de office manager dit). Volgens mij wordt dat ding nooit schoongemaakt buiten dat wat het display aangeeft, van een doorgang zoals beschreven had ik geen idee maar klinkt logisch (wij gebruiken hem wel). Zetgroep schoonmaken? Doen we nooit :'(
Zijn er tips voor het schoonmaken van het hele apparaat? Wat voor reinigingsmiddelen gebruik je daarvoor? Speciale doekjes of borstels?

Ter verduidelijking: ik drink zelf geen koffie, dus geen idee hoe het van invloed op de smaak is. Collega's tappen rustig hun lattes terwijl de melk gelig klontert in het slangetje van de melktoevoer :r (office manager spoelt die nooit want dat staat alleen in de gebruiksaanwijzing en niet op het display |:( als voorbeeld van de hygiëne hier).
pi_190869473
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 januari 2020 07:15 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Geen idee...
Ik hoop dat je nog antwoord krijgt.

Ik heb een soortgelijk probleem. Wij hebben een Jura op de zaak en ik ga als laatste weg "dus" maak ik dat ding soms schoon volgens de meldingen op het display (doorgaans doet de office manager dit). Volgens mij wordt dat ding nooit schoongemaakt buiten dat wat het display aangeeft, van een doorgang zoals beschreven had ik geen idee maar klinkt logisch (wij gebruiken hem wel). Zetgroep schoonmaken? Doen we nooit :'(
Zijn er tips voor het schoonmaken van het hele apparaat? Wat voor reinigingsmiddelen gebruik je daarvoor? Speciale doekjes of borstels?

Ter verduidelijking: ik drink zelf geen koffie, dus geen idee hoe het van invloed op de smaak is. Collega's tappen rustig hun lattes terwijl de melk gelig klontert in het slangetje van de melktoevoer :r (office manager spoelt die nooit want dat staat alleen in de gebruiksaanwijzing en niet op het display |:( als voorbeeld van de hygiëne hier).
Heb thuis en op t werk een jura e80. Maak dat ding elke dag schoon. Zeker het melkgedeelte en de slangen.

Werd een beetje gek van alle schoonmaakspullen die er nodig zijn, dus heb nu een 20 mtr lange flexibele buis gekocht, zodat ik elke dag een nieuwe melkslag kan aansluiten.

Heerlijke koffie, overigens. :7
  maandag 6 januari 2020 @ 11:39:03 #228
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_190902664
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2020 06:46 schreef infp2009 het volgende:
Wat is een goede website om versgebrande bonen te bestellen, misschien met de optie op abonnement?
https://thebarn.de/
Godfather Bodybuilding topic reeks
  dinsdag 7 januari 2020 @ 00:55:48 #229
438851 Oldground
El Poderoso
pi_190913888
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 januari 2020 06:46 schreef infp2009 het volgende:
Wat is een goede website om versgebrande bonen te bestellen, misschien met de optie op abonnement?
Weet niet of je op zoek bent naar bonen voor filter of espresso, maar Black and Bloom uit Groningen heeft ze beide. Ongekende kwaliteit vind ik persoonlijk en Gerben is sowieso een intrigerende persoonlijkheid en een echte koffiefanaat.

http://blackandbloom.nl/
Van alles is weer waardeloos.
  Moderator / Redactie Sport zaterdag 25 april 2020 @ 03:21:53 #230
416575 crew  Evenstar
Also known as Kyran or Theoden
pi_192793930
Even een schopje! Ben al jaren aan het genieten van Nespresso, maar wil nu toch echt overstappen naar een espressomachine.

Ik neig naar een volautomatische (Jura E60 bijvoorbeeld), maar sta ook open voor halfautomatische. Als ik zo rondkijk heb ik het gevoel dat de Jura E60 genoeg mogelijkheden heeft om het in te stellen zoals je zelf wil, makkelijk schoon te maken is en verder een prima product is.

Ik ben de enige die koffie drinkt bij ons en drink gemiddeld twee espresso's per dag. Op de drie dagen dat ik naar werk rij neem ik twee lungo's mee in een thermobeker. Verder wordt er alleen koffie gedronken als er bezoek is. Bij een halfautomaat ben ik bang dat ik dan al snel het gevoel krijg dat het teveel moeite is om een kopje te zetten .......

Budget < ¤1000, liefst met een geintegreerde vermaler en er hoeven geen melkopties op te zitten (mag wel, hoeft niet). Gebruiksgemak en kwaliteit zijn belangrijk.

Tips? Ervaringen met Jura E60?

Alvast bedankt!
  zaterdag 25 april 2020 @ 12:27:26 #231
342418 VKV
Plausibel
pi_192798720
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 april 2020 03:21 schreef Kyran het volgende:
Even een schopje! Ben al jaren aan het genieten van Nespresso, maar wil nu toch echt overstappen naar een espressomachine.

Ik neig naar een volautomatische (Jura E60 bijvoorbeeld), maar sta ook open voor halfautomatische. Als ik zo rondkijk heb ik het gevoel dat de Jura E60 genoeg mogelijkheden heeft om het in te stellen zoals je zelf wil, makkelijk schoon te maken is en verder een prima product is.

Ik ben de enige die koffie drinkt bij ons en drink gemiddeld twee espresso's per dag. Op de drie dagen dat ik naar werk rij neem ik twee lungo's mee in een thermobeker. Verder wordt er alleen koffie gedronken als er bezoek is. Bij een halfautomaat ben ik bang dat ik dan al snel het gevoel krijg dat het teveel moeite is om een kopje te zetten .......

Budget < ¤1000, liefst met een geintegreerde vermaler en er hoeven geen melkopties op te zitten (mag wel, hoeft niet). Gebruiksgemak en kwaliteit zijn belangrijk.

Tips? Ervaringen met Jura E60?

Alvast bedankt!
Ik heb twee weken geleden de Delonghi Magnifica s gekregen voor mijn verjaardag, had hiervoor de Delonghi Dedica, maar vond dat idd teveel moeite voor een kopje aangezien ik in mijn eentje hier koffie drink thuis. Het apparaat dat ik nu heb is lekker simpel, snel en bevalt goed.
  woensdag 29 april 2020 @ 12:14:22 #232
489969 2giaynu
Steven Turney
pi_192856339
spam

[ Bericht 97% gewijzigd door Ole op 29-04-2020 12:51:52 ]
  maandag 18 mei 2020 @ 21:15:40 #233
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_193197742
Iemand ervaring met een flow control op een e61?


Heb op zich wel interesse, leuk extratje. :)

PS: Hoe meten jullie je espresso? Volume (ml) of gewicht (gr)? Ikzelf volume, maar probeer erachter te komen of wegen niet beter is? :?
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_193278123
is filterkoffie met een melkopschuimer een goede combinatie?
ik drink wel eens Nespresso met melkschuim, maar ik wil mijn filterkoffie gebruiken.
pi_193278500
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 19:54 schreef fespo het volgende:
is filterkoffie met een melkopschuimer een goede combinatie?
ik drink wel eens Nespresso met melkschuim, maar ik wil mijn filterkoffie gebruiken.
Melk en schuim maakt de koffie minder sterk, daarom wordt in principe espresso gebruikt voor cappuccino etc. Ben je niet zo van sterke koffie? Probeer het gewoon, ik ken ook mensen die filter koffie drinken met sloot melk erin.
pi_193285193
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 mei 2020 19:54 schreef fespo het volgende:
is filterkoffie met een melkopschuimer een goede combinatie?
ik drink wel eens Nespresso met melkschuim, maar ik wil mijn filterkoffie gebruiken.
Mja de grote vraag is toch of je het zelf lekker vind.

Ik ben redelijk verslaafd aan mn melkopschuimer.
Op alle koffie zo ongeveer.
(Maar straf bakkie is het lekkerder dan op een slap bakkie... maar goed.. sowieso niet zo’n fan van slappe koffie dus dat kan aan mij liggen :) )
pi_193285240
Hier nog liefhebbers van wakuli trouwens?

Ik had laatst een proefpakketje besteld..
en dat smaakte echt best wel lekker eigenlijk.

My way met koffie: zelf malen & french press.
En bij mijn lief thuis met de aeropress... maar stiekem vind ik dat toch minder fijne koffie.

En prima service zo bleek toen de helft van de inhoud van mijn doosje “per ongeluk kwijt raakte in de post”.
3 dagen later lag er een nieuw doosje in de brievenbus.

Deze keer gelukkig gewoon dicht en met alle geplande inhoud :)
  maandag 25 mei 2020 @ 13:41:25 #238
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_193303861
Bestel zelf alleen nog maar bij thebarn.de . Al hoop ik wel dat hun assortiment weer wat groter wordt. :)
Godfather Bodybuilding topic reeks
  Moderator / Redactie Sport maandag 25 mei 2020 @ 14:32:33 #239
416575 crew  Evenstar
Also known as Kyran or Theoden
pi_193304494
Oe, die kende ik nog niet. Zet ik op mijn lijst voor als ik straks mijn Jura heb :P

Afgelopen week wat koffiebonen bij Ons Zaden besteld om te kijken of ik een koffieplant kan kweken, over drie tot vier jaar pas bonen _O-
pi_193548852
Ik heb sinds vandaag een mooie Siemens EQ.6 Plus S500 en vroeg me af welke bonen jullie het lekkerst vinden.

Ik heb vandaag bij de Lidl 2 zakjes van 500 gram gehaald omdat ik gehoord had dat deze het beste uit de test kwamen als supermarkt bonen, dus ben erg benieuwd.
  dinsdag 9 juni 2020 @ 10:50:34 #241
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_193548988
Welke Lidlbonen zijn dat?

Ik koop de grote Lidlzakken créma voor gewoon. We hebben ook wel Lidl espressobonen geprobeerd, maar dat trek ik dus niet. Maagpijn, niet normaal.

We kopen af en toe een duurdere boon, bij een plaatselijke winkel of ik bestel bij www.koffiethuiswinkel.nl. De Lucaffé classic vond ik ook lekker. AH houd ik voor de aanbiedingen een beetje in de gaten. Ik neem dan max. sterkte van 3 á 4 boontjes (schaal gaat geloof ik tot en met 7), medium roast. Brazilliaans/Colombiaans doet het wel goed.

Met onze machine (een Mellita) kun je nog wel leuk variëren in smaak/intensiteit, dus naast lekkere ‘gewone’ koffie lukt een intensere espresso ook goed.
The love you take is equal to the love you make.
pi_193549046
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 10:50 schreef Lienekien het volgende:
Welke Lidlbonen zijn dat?

Ik koop de grote Lidlzakken créma voor gewoon. We hebben ook wel Lidl espressobonen geprobeerd, maar dat trek ik dus niet. Maagpijn, niet normaal.

We kopen af en toe een duurdere boon, bij een plaatselijke winkel of ik bestel bij www.koffiethuiswinkel.nl. De Lucaffé classic vond ik ook lekker. AH houd ik voor de aanbiedingen een beetje in de gaten. Ik neem dan max. sterkte van 3 á 4 boontjes (schaal gaat geloof ik tot en met 7), medium roast. Brazilliaans/Colombiaans doet het wel goed.

Met onze machine (een Mellita) kun je nog wel leuk variëren in smaak/intensiteit, dus naast lekkere ‘gewone’ koffie lukt een intensere espresso ook goed.
Ik heb van Bellarom een zakje "Ethiopian Sidamo" en "Colombia"
  dinsdag 9 juni 2020 @ 10:59:08 #243
313152 Harvest89
Black Metal fan
pi_193549102
Dat is een duur automaatje. Lekker man.

Heb zelf al jaren een goedkope Philips. En koop meestal huismerk bonen. Een zak van 500 gram voor ongeveer ¤3. Qua smaak zit er niet gek veel verschil tussen supermarktmerken, zal bij die van de Lidl ook wel zo zijn.

Net zoals je goed vlees bij de slager haalt, en goede taart bij de bakker, moet je ook voor goede koffie naar de speciaalzaak gaan.
Deceit for a lifetime has taken it's toll.
An emotional void, I feel numb and cold.
You're all dead to me now. And has been for long.
The time has come to reap what you've sown.
  dinsdag 9 juni 2020 @ 11:03:43 #244
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_193549185
quote:
99s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 10:55 schreef Gutanoth het volgende:

[..]

Ik heb van Bellarom een zakje "Ethiopian Sidamo" en "Colombia"
Ga ik eens bekijken, dank.
The love you take is equal to the love you make.
pi_193549263
Lidl crema
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_193550065
quote:
99s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 10:55 schreef Gutanoth het volgende:

[..]

Ik heb van Bellarom een zakje "Ethiopian Sidamo" en "Colombia"
Die vind ik lekker voor de afwisseling.
Bestiality sure is a fun thing to do. But I have to say this as a warning to you:
With almost all animals you can have a ball, but the hedgehog can never be buggered at all.
pi_193550068
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 10:39 schreef Gutanoth het volgende:
vroeg me af welke bonen jullie het lekkerst vinden.

Peze Romagna Donker
pi_193550104
quote:
1s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 12:01 schreef Jordy-B het volgende:

[..]

Die vind ik lekker voor de afwisseling.
Ah oke! Maar met een volautomaat is afwisseling al snel een kopje of 15 toch? Je wisselt bonen pas als je reservoir leeg is lijkt me?
pi_193550236
quote:
99s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 12:04 schreef Gutanoth het volgende:

[..]

Ah oke! Maar met een volautomaat is afwisseling al snel een kopje of 15 toch? Je wisselt bonen pas als je reservoir leeg is lijkt me?
Je hoeft je reservoir niet tot de nok te vullen :P
Mijn reservoir is trouwens verwijderbaar, dus ik kan de bonen ook zo weer in een opbergdoosje gieten.

Ik wissel ook wel vaak van koffiebonen.
  dinsdag 9 juni 2020 @ 12:37:55 #250
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_193550671
Wij hebben een dubbel reservoir.
The love you take is equal to the love you make.
pi_193550792
De meest gedronken koffie hier zijn die blauwe zakken van de Lidl die ze alleen in de Italiaanse themaweken hebben. Andere soorten van de Lidl zijn of te slap of minder lekker.

Indien in de aanbieding ook wel Perla (liefst de wat sterkere soorten), Segafredo en heel soms halen we een zak bij de HEMA.
  dinsdag 9 juni 2020 @ 12:54:54 #252
71610 Black-Hole
Deep in my soul
pi_193550943
Caffè Mauro Prestige blijf ik een van de lekkerste bonen vinden. Mooie blend van arabica en robusta bonen en voor veel soorten koffies geschikt.
  dinsdag 9 juni 2020 @ 16:18:17 #253
483584 incel
Old Enough... To Party!
pi_193553351
Ik gooi gewoon van die grote voordeelpakken Albert Heijn Perla koffiepoeder in mijn ouderwetse filterapparaat _O_

Koffie zwart drinken _O_
pi_193553495
Hema, nr: 10. ¤8,00 per kilo.
Nog steeds niks.....
pi_193555218
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 16:32 schreef Sponge-Bob het volgende:
Hema, nr: 10. ¤8,00 per kilo.
+1 :9.
pi_193555723
Gayo blue mountain en Corleone van Simon levelt.
pi_193555865
La Place Lungo Dark die je bij de Jumbo koopt. 10,25¤ de kilo. Niet fancy, maar gewoon lekker bakje. Niet bitter of slap.
.
pi_193556759
Wauw, dan moet je wel echt een koffieliefhebber zijn als je meer dan 1000¤ voor een koffiezetapparaat uitgeeft! Heb vorige maand zelf ook een koffiezetapparaat gekocht, drink redelijk veel koffie, maar gewone filterkoffie vind ik prima smaken! Heb uiteindelijk 20¤ voor een apparaat van Melitha betaald!

Wat koffie betreft vind ik Julius Meinl koffie erg lekker, maar weet niet of die in NL ook verkrijgbaar is!
...it is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing...
pi_193559546
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 19:58 schreef margaretha_01 het volgende:
Wauw, dan moet je wel echt een koffieliefhebber zijn als je meer dan 1000¤ voor een koffiezetapparaat uitgeeft! Heb vorige maand zelf ook een koffiezetapparaat gekocht, drink redelijk veel koffie, maar gewone filterkoffie vind ik prima smaken! Heb uiteindelijk 20¤ voor een apparaat van Melitha betaald!

Wat koffie betreft vind ik Julius Meinl koffie erg lekker, maar weet niet of die in NL ook verkrijgbaar is!
Met select voordeel en cashback was hij niet meer dan 520,-

De adviesprijs van Siemens is redelijk belachelijk.
  woensdag 10 juni 2020 @ 01:17:23 #260
486698 IkEetSlakken
FKA Redster1984
pi_193561833
Celeste d'oro
Wakadoodle!
  woensdag 10 juni 2020 @ 01:21:07 #261
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_193561851
De goedkope van de Lidl, extra strong. Iets van 5-6 euro per kilo. Prima bakkie!
Ik heb een Saeco Picobaristo Deluxe SM5570/10
  woensdag 10 juni 2020 @ 09:54:24 #262
423121 Fretwork
Acte d'éloquence
pi_193564189
Ik bestel altijd Australian Intense Body, omdat ik dat een goede vind om te switchen tussen espresso en lungo.
Stilaan weer op topniveau na z'n dikke jaren als fietsende hamburger
  woensdag 10 juni 2020 @ 13:03:53 #263
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_193566580
Ik heb je even meegenomen naar CUL en zal zo een merge met ons koffietopic aanvragen, daar kun je enorm veel informatie én koffiedrinkers vinden :)
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  woensdag 10 juni 2020 @ 20:25:12 #264
463823 Rodgrod
Lekker met vanillekwark
pi_193573411
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 16:32 schreef Sponge-Bob het volgende:
Hema, nr: 10. ¤8,00 per kilo.
+1 :9~
❤️🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤🐤❤️
Doet rubber om staven
pi_193574494
Arabica medium toast is goed. Maakt mij niet uit uit welk land. Het verschil proef ik niet zo snel.
pi_193575848
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 juni 2020 19:58 schreef margaretha_01 het volgende:
Wauw, dan moet je wel echt een koffieliefhebber zijn als je meer dan 1000¤ voor een koffiezetapparaat uitgeeft! Heb vorige maand zelf ook een koffiezetapparaat gekocht, drink redelijk veel koffie, maar gewone filterkoffie vind ik prima smaken! Heb uiteindelijk 20¤ voor een apparaat van Melitha betaald!

Wat koffie betreft vind ik Julius Meinl koffie erg lekker, maar weet niet of die in NL ook verkrijgbaar is!
M'n vriend gebruikt een v60 van ¤6 en een molen van ¤2200. 🤷🏻‍♀️
pi_193595548
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juni 2020 22:48 schreef n0a het volgende:

[..]

M'n vriend gebruikt een v60 van ¤6 en een molen van ¤2200. 🤷🏻‍♀️
Dan zal hij wel verstand van koffie hebben... De smaak zit voornamelijk in de juiste maling (korrelgrootte) en zo heeft dus elke boon of type koffie zijn ideale maling om het beste er uit te halen. Dus een nauwkeurige verstelbare molen is in principe belangrijker dan de machine die de koffie zet.

^O^

Ik zelf maak er niet zo'n punt van, gebruik een kleine espresso percolator en LaFlapzza Espresso.. :P

[ Bericht 5% gewijzigd door Watuntrik op 12-06-2020 04:37:52 ]
pi_193596969
quote:
14s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 04:31 schreef Watuntrik het volgende:

[..]

Dan zal hij wel verstand van koffie hebben... De smaak zit voornamelijk in de juiste maling (korrelgrootte) en zo heeft dus elke boon of type koffie zijn ideale maling om het beste er uit te halen. Dus een nauwkeurige verstelbare molen is in principe belangrijker dan de machine die de koffie zet.

^O^

Ik zelf maak er niet zo'n punt van, gebruik een kleine espresso percolator en LaFlapzza Espresso.. :P
Ja inderdaad. Beetje uit de hand gelopen hobby. Ik drink geen koffie, maar weet er hierdoor al te veel van af. Hij doet ook alles meten, wegen en timen.
pi_193597151
Segafredo.
Hij gaat in de quickmill, ouderwets handwerk. Wij hebben dan weer een tweedehands bonenmaler, rancilio :)
pi_193597440
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 09:42 schreef n0a het volgende:
Ja inderdaad. Beetje uit de hand gelopen hobby. Ik drink geen koffie, maar weet er hierdoor al te veel van af. Hij doet ook alles meten, wegen en timen.
Een vriend van me is ook zo'n koffie nerd, alles van Pavoni, kapitale installatie... Maar moet eerlijk zeggen is wel toppie bakkie leut wat ie maakt.. Rijdt 60km voor de bonen.. En het is mooi meubilair voor de keuken als je het er voor uitgeven wil..
pi_193597566
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 09:53 schreef MevrouwPuff het volgende:
ouderwets handwerk.
Dat is ook wel mijn ding... Lekker draaien met fingerspitzengefühl... :P
  vrijdag 12 juni 2020 @ 12:30:02 #272
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_193599394
quote:
1s.gif Op woensdag 10 juni 2020 13:03 schreef Muck het volgende:
Ik heb je even meegenomen naar CUL en zal zo een merge met ons koffietopic aanvragen, daar kun je enorm veel informatie én koffiedrinkers vinden :)
Goed gelukt. :+
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  vrijdag 12 juni 2020 @ 12:41:51 #273
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_193599594
quote:
12s.gif Op vrijdag 12 juni 2020 12:30 schreef golfer het volgende:

[..]

Goed gelukt. :+
De aanvraag ik prrrima gelukt :+
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  Redactie Frontpage / Spellchecker vrijdag 12 juni 2020 @ 13:07:09 #274
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_193599983


Altijd deze, van Lidl. Ik maal met een Molina van Moulinex. Heb een DeLonghi Dedica

Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
&lt;a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow"&gt;http://bijenzonderzorgen.nl/&lt;/a&gt; beslist geen BIJ-zaak!
pi_193601535
  vrijdag 10 juli 2020 @ 14:38:37 #276
265433 Kalebatz
Mrttmttmtt
pi_194023179
Vanmiddag in Kroatië een 6 kops bialetti moka express gekocht. Man, wat een verschil met opgieten in een thermoskan! Met gewone Douwe Egberts roodmerk snel filter making een hele andere beleving en smaak.
Enige minpuntje, heb de alu versie. Ik kan er thuis dus niks mee want inductie.
Gelukkig maakt de technivorm moccamaster thuis ook een fijn bakkie.
Feel the fuzz!
pi_194023327
Laatst koffie van wakuli besteld.
Dat is geen verkeerde koffie.

Nu dus koffie abonnement voor 225gr per maand.

En ja dat is zo op... maar dan kan ik ook gewoon handmatig nog regelmatig kopen wat ik ook lekker vind.

Variatie doet drinken toch?

Koffie zetten: in een ouderwetse cafetière van bodum.
En bij mijn lief: staat sinds gister een pourover setje...
hij drinkt zelf geen koffie maar vond dat ik best wat anders kon drinken dan de senseo die er vooral voor zn ouders staat :)
Hij bestelde ook nog 2 koffie van simon levelt.
De huis blend... en nog een andere die wat zwaarder is. Ik heb graag een steviger bakkie O+

Nu nog wachten tot maandag want heel het weekend in mijn eigen huis :)
pi_194299342
Hallo,

Door al het thuiswerken wil ik een goede Volautomatische Espressomachine kopen. Ik drink veel koffie en ben een echte liefhebber.

Ik ben bereid er max 1000 euro aan uit te geven. Nu ben ik aan het speuren op internet en je komt ze werkelijk van 200 euro tm 3000 euro tegen.

Ik las op Coolblue dat er 3 verschillende ''klassen" zijn:

Basisklasse (ongeveer tussen de 200 en 500 euro)
Middenklasse (vanaf 500 tot 1000 euro)
Topklasse (vanaf ongeveer 1000+ euro)

Dit gaat met name over de bouwkwaliteit. Dus zit er bijvoorbeeld Keramische draaischijven in? Die gaan veel langer mee qua levensduur. Hoeveel BAR heeft de pomp, wat blijkbaar belangrijk is voor de kwaliteit van de koffie. Is de afwerking van Aluminium of plastic, dit soort dingen onderdelen etc.

Ik heb mij ooit laten vertellen dat alles onder de 400/500 euro echt goedkoop materiaal is, wat over het algmeen niet heel lang meegaat. Voor de meeste mensen smaakt de koffie hieruit echter prima, want die zijn niet super kritisch.

Maar ga je een klasse hoger, dan merk je de verschillen blijkbaar.

Ik zelf zat te denken aan deze:

https://www.coolblue.nl/p(...)e-ecam650-75-ms.html

Deze kan ik met korting voor 850 euro kopen. Ik lees overal dat dit het vlagschip van Delonghi is. Maar maakt die ook de beste Espresso en koffie? Werkelijk alle 52 reviews zijn positief. Alleen er zijn natuurlijk ook andere merken zoals Jura, Siemens, Saeco, Philips. Lastig.... Ik vind deze wel erg mooi en in alles topklasse. Die ik dus met een leuke korting kan kopen.

Wat is jullie ervaring? Wat is nu het verschil tussen een basisklasse machine van pak hem weg 300/500 euro of bovenstaande machine van oorspronkelijk 1200 euro? Is het puur de bouwkwaliteit? Of krijg je daadwerkelijk een kwalitatief betere bak koffie?

[ Bericht 16% gewijzigd door DJEblender op 28-07-2020 20:36:08 ]
pi_194299366
Vlg mij verkeerde topicgroep.
Maar delonghi is naar mijn idee bagger +
Kijk dan naar Jura.
Vakman pur sang
  Moderator dinsdag 28 juli 2020 @ 20:29:05 #280
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194299436
nou het zal de bouwkwaliteit zijn vermoed ik. Of een onderdeel wat niet in aanraking komt met de koffie of het water van plastic of staal is zal niet de smaak van de koffie beïnvloeden, áls die al beïnvloedt wordt door de gebruikte onderdelen.

Ik denk niet dat een apparaat van 2000 euro koffie zet die 'kwalitatief' 2x beter is dan een apparaat van 1000 euro. Ik bedoel, hoe bepaal je dat? Als je het hebt over smaak, ja, dat is precies dat, smaak, en dus niet voor iedereen gelijk.

Wij hebben zo'n Miele apparaat ingebouwd zitten in de keuken, die allerlei smaakjes kan doen en zo, ik weet het niet, ik drink namelijk geen koffie. Mijn vrouw wel, maar die drinkt 90% van de tijd koffie van een Philips koffieding van 3 tientjes, dus ik vermoed dat die d'r beter bevalt.

Ik denk (maar ik weet er niets van) dat het prijsverschil hem vooral zit in de gebruikte onderdelen, mogelijkheden en merk, dan in de 'kwaliteit van de bak koffie' die er uit komt.
Breitling - Instruments for Professionals
  dinsdag 28 juli 2020 @ 20:29:52 #281
233102 cherrycoke
Burdened with glorious purpose
pi_194299451
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 20:24 schreef Lospedrosa het volgende:
Vlg mij verkeerde topicgroep.
Maar delonghi is naar mijn idee bagger +
Kijk dan naar Jura.
Lavazza espresso _O_ _O_
"Been A Long Journey For You, Hasn't It? Lot Of Running, Lot Of Pain. And You, You're A Flea On The Back Of A Dragon In For One Hell Of A Ride, But You Did Manage To Hang On. I Guess That Counts For Something."
  dinsdag 28 juli 2020 @ 20:31:30 #282
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194299483
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 20:22 schreef DJEblender het volgende:
Hallo,

Door al het thuiswerken wil ik een goede Volautomatische Espressomachine kopen. Ik drink veel koffie en ben een echte liefhebber.

Ik ben bereid er max 1000 euro aan uit te geven. Nu ben ik aan het speuren op internet en je komt ze werkelijk van 200 euro tm 3000 euro tegen.

Ik las op Coolblue dat er 3 verschillende ''klassen" zijn:

Basisklasse
Middenklasse
Topklasse

Dit gaat met name over de bouwkwaliteit. Keramische koffiemolen? Aluminium of plastic afwerking, onderdelen etc.

Ik zelf zat te denken aan deze:

https://www.coolblue.nl/p...00l32Sd,aclr_1101l9Wa5E49

Deze kan ik met korting voor 850 euro kopen. Ik lees overal dat dit het vlagschip van Delonghi is. Maar maakt die ook de beste Espresso en koffie?

Wat is jullie ervaring? Wat is nu het verschil tussen een basisklasse machine van pak hem weg 300/500 euro of bovenstaande machine van oorspronkelijk 1200 euro? Is het puur de bouwkwaliteit? Of krijg je daadwerkelijk een kwalitatief betere bak koffie?
Je link doet het niet.
The love you take is equal to the love you make.
  dinsdag 28 juli 2020 @ 20:32:56 #283
159092 Tyr80
Nani ka hoka ni?
pi_194299501
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 20:31 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Je link doet het niet.
:')
"We aren't people, we are text." - Japanman Sakyusan -
  dinsdag 28 juli 2020 @ 20:34:16 #284
486698 IkEetSlakken
FKA Redster1984
pi_194299520
Goede koffie zit m vooral in goede bonen, juiste afstelling van het apparaat en de juiste temperatuur van de boiler. Maar dan nog, laat je je koffie te lang staan, dan is t als nog bagger...
Wakadoodle!
pi_194299569
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 20:31 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Je link doet het niet.
Gefixt :)
  Official ESF Kreviewer dinsdag 28 juli 2020 @ 20:57:59 #286
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_194299926
Als het je echt om de kwaliteit van de koffie te doen is, dan koop je een handmatige en doe je moeite om daarmee een perfect bakkie espresso te zetten.
Al die apparaten voor thuis geven matige koffie.

Dit:



Of desnoods een Illy.

Dan spaar je ook nog eens veel geld uit.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
pi_194300220
quote:
14s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 20:57 schreef Kreator het volgende:
Als het je echt om de kwaliteit van de koffie te doen is, dan koop je een handmatige en doe je moeite om daarmee een perfect bakkie espresso te zetten.
Al die apparaten voor thuis geven matige koffie.

Dit:

[ afbeelding ]

Of desnoods een Illy.

Dan spaar je ook nog eens veel geld uit.
Hoe kom je erbij dat alle thuis apparaten matige koffie geven?

Ik ben een grote liefhebber, maar ben ook een groot liefhebber van gemak. Daarom is een halfautomaat geen optie voor mij.
  Official ESF Kreviewer dinsdag 28 juli 2020 @ 21:17:53 #288
7719 Kreator
Groetjes, Krea.
pi_194300313
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 21:12 schreef DJEblender het volgende:

[..]

Hoe kom je erbij dat alle thuis apparaten matige koffie geven?


Ik heb smaak.
If at first you don't succeed, skydiving is not for you.
  dinsdag 28 juli 2020 @ 21:28:15 #289
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194300454
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 20:37 schreef DJEblender het volgende:

[..]

Gefixt :)
Wat een bak geld. :o

Wij drinken matige koffie uit een die ik ook niet goedkoop vond (een Mellita van 800 euro), maar ik was die melktoestand al vrij snel zat, qua schoonmaken. :@ Had voor mij niet gehoeven.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194300466
Ik drink gewoon op mijn werk, kan gewoon naar kantoor gaan als ik wil, beetje luxe-probleem als je het zo wil noemen, kan daar drinken wat ik wil, ze hebben zelfs cup-a-soup.
pi_194300477
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 21:28 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Wat een bak geld. :o

Wij drinken matige koffie uit een die ik ook niet goedkoop vond (een Mellita van 800 euro), maar ik was die melktoestand al vrij snel zat, qua schoonmaken. :@ Had voor mij niet gehoeven.
Heb je de reviews gelezen? Ik denk dat deze 850 euro toch beter besteed is dan jouw 800 euro (no offense :).

Maar je hebt gelijk het is een hoop geld. Maar goed, het is wel topkwaliteit en gaat in principe 15 a 20 jaar mee.
  dinsdag 28 juli 2020 @ 21:33:01 #292
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_194300504
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 21:30 schreef DJEblender het volgende:

[..]

Heb je de reviews gelezen? Ik denk dat deze 850 euro toch beter besteed is dan jouw 800 euro (no offense :).

Maar je hebt gelijk het is een hoop geld. Maar goed, het is wel topkwaliteit en gaat in principe 15 a 20 jaar mee.
1279,-, toch?

En als je nu al begint met ‘de mijne is lekker veel beter’, terwijl je dat ding nog niet eens hebt, wens ik je veel plezier, verder.
The love you take is equal to the love you make.
pi_194300516
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 21:33 schreef Lienekien het volgende:

[..]

1279,-, toch?

En als je nu al begint met ‘de mijne is lekker veel beter’, terwijl je dat ding nog niet eens hebt, wens ik je veel plezier, verder.
Ik kan hem dus met korting kopen voor 850.
  Moderator dinsdag 28 juli 2020 @ 21:34:44 #294
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_194300519
Zet hem even door. > CUL
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_194300643
Thuis staat de tweede Delonghi in 15 jaar, in een keukenkast met deurtje.
Melk wordt ‘gekookt’ in de magnetron.
Een keer per dag water verversen, afvalbakje legen, koffiebonen checken.
Waterreservoir schuift vanaf voor in het apparaat.
Voor 2 pers. voldoende voor een dag en avond, ongeveer 3/4 kopjes per persoon.
Espresso of koffie. Melkopschuimen is een optie: vinden wij te veel moeite.
Één keer per 4/5 weken een reinigings/ ontkalkingsbeurt.

Op het werk een Jura. Klein waterreservoir zit achterop.
Óf de bonen zijn op, óf het water is op óf afvalbakje is vol. Irritant is dat.
Mensen regelen wel de sterkte van de koffie met bonenafgifte.
Nu met een thermoskan voor de melk leverbaar.
Meer soorten koffie mogelijk.
Veel geld ¤ 1000,- voor irritatie om bovengenoemde.
Oh ja, hij is 2/3 x weggeweest vanwege lekkage.
En dan klauwen met geld voor een zg. ontkalkingsfilter iedere zo veel weken.
  Moderator dinsdag 28 juli 2020 @ 21:58:48 #296
16180 crew  CoolGuy
Money makes the world go round
pi_194300790
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 21:30 schreef DJEblender het volgende:

[..]

Heb je de reviews gelezen? Ik denk dat deze 850 euro toch beter besteed is dan jouw 800 euro (no offense :).

Maar je hebt gelijk het is een hoop geld. Maar goed, het is wel topkwaliteit en gaat in principe 15 a 20 jaar mee.
Als je denkt dat je voor die 50 euro meer een significant beter apparaat krijgt, waarom vragen ze daar dan ook niet veel meer voor? Kwaliteit betaal je, maar meer kwaliteit voor die 50 euro meer? Mwah, denk 't niet.

Maar als dat je redenering is; waarom koop je dan geen Jura Z8 ? Want die loopt dan rondjes om dat apparaat van 800 euro van jou.

Ik heb sterk het vermoeden dat je al besloten hebt dat je het ding gaat kopen, vanwaar dan de vraag?
Breitling - Instruments for Professionals
  dinsdag 28 juli 2020 @ 22:31:58 #297
414990 Immerdebestebob
Frikandellenfetisjist
pi_194301296
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 20:34 schreef IkEetSlakken het volgende:
Goede koffie zit m vooral in goede bonen, juiste afstelling van het apparaat en de juiste temperatuur van de boiler. Maar dan nog, laat je je koffie te lang staan, dan is t als nog bagger...
Ik drink wel eens koude koffie :@
pi_194301391
Ik heb eerder een normaal Delonghi koffiezetapparaat gehad wat het tien jaar prima gedaan heeft. Maar de ¤1300 die ik aan onze Jura E6 heb uitgegeven zijn elke cent waard. Het enige nadeel als je iedere dag fantastische koffie drinkt: dat koffie elders altijd slecht smaakt.
Jesus saves but death prevails.
  dinsdag 28 juli 2020 @ 22:39:39 #299
486698 IkEetSlakken
FKA Redster1984
pi_194301401
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 22:31 schreef Immerdebestebob het volgende:

[..]

Ik drink wel eens koude koffie :@
En dat is een bewuste keuze? -O-
Wakadoodle!
pi_194301494
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 20:22 schreef DJEblender het volgende:
Hallo,

Door al het thuiswerken wil ik een goede Volautomatische Espressomachine kopen. Ik drink veel koffie en ben een echte liefhebber.

Ik ben bereid er max 1000 euro aan uit te geven. Nu ben ik aan het speuren op internet en je komt ze werkelijk van 200 euro tm 3000 euro tegen.

Ik las op Coolblue dat er 3 verschillende ''klassen" zijn:

Basisklasse (ongeveer tussen de 200 en 500 euro)
Middenklasse (vanaf 500 tot 1000 euro)
Topklasse (vanaf ongeveer 1000+ euro)

Dit gaat met name over de bouwkwaliteit. Dus zit er bijvoorbeeld Keramische draaischijven in? Die gaan veel langer mee qua levensduur. Hoeveel BAR heeft de pomp, wat blijkbaar belangrijk is voor de kwaliteit van de koffie. Is de afwerking van Aluminium of plastic, dit soort dingen onderdelen etc.

Ik heb mij ooit laten vertellen dat alles onder de 400/500 euro echt goedkoop materiaal is, wat over het algmeen niet heel lang meegaat. Voor de meeste mensen smaakt de koffie hieruit echter prima, want die zijn niet super kritisch.

Maar ga je een klasse hoger, dan merk je de verschillen blijkbaar.

Ik zelf zat te denken aan deze:

https://www.coolblue.nl/p(...)e-ecam650-75-ms.html

Deze kan ik met korting voor 850 euro kopen. Ik lees overal dat dit het vlagschip van Delonghi is. Maar maakt die ook de beste Espresso en koffie? Werkelijk alle 52 reviews zijn positief. Alleen er zijn natuurlijk ook andere merken zoals Jura, Siemens, Saeco, Philips. Lastig.... Ik vind deze wel erg mooi en in alles topklasse. Die ik dus met een leuke korting kan kopen.

Wat is jullie ervaring? Wat is nu het verschil tussen een basisklasse machine van pak hem weg 300/500 euro of bovenstaande machine van oorspronkelijk 1200 euro? Is het puur de bouwkwaliteit? Of krijg je daadwerkelijk een kwalitatief betere bak koffie?
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 21:12 schreef DJEblender het volgende:

[..]

Hoe kom je erbij dat alle thuis apparaten matige koffie geven?

Ik ben een grote liefhebber, maar ben ook een groot liefhebber van gemak. Daarom is een halfautomaat geen optie voor mij.
Als gemak als handelingen en in schoonmaak een pre is, dan zou ik alles met een piston vermijden.

Vroeger een goedkopere espressomachine gehad en kon er topkoffie mee maken, maar ik vond het altijd maar gedoe dus zo voor snel even nooit praktisch. En dat is niet iets wat aan een bepaalde prijs van het apparaat is gebonden. Als Baristo heb je t zelfde geknoei maar dan met pro-spul en dan heb je ook dat je met zn allen even schoonmaakt of dat je daar ander personeel voor hebt. Als werk prima, maar ik begin daar thuis niet meer aan. Senseo of Krups zal wel niet state of the art zijn en onder de league, maar het is ideaal voor thuis.

Als ik voor 1000+ euro een espressomachine moet gaan halen wil ik er ook een baristo bij.
  dinsdag 28 juli 2020 @ 22:48:03 #301
414990 Immerdebestebob
Frikandellenfetisjist
pi_194301504
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 22:39 schreef IkEetSlakken het volgende:

[..]

En dat is een bewuste keuze? -O-
Ja, dan ben ik deze koffie vergeten en dan drink ik het alsnog op.
  dinsdag 28 juli 2020 @ 23:23:33 #302
486698 IkEetSlakken
FKA Redster1984
pi_194301893
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 22:48 schreef Immerdebestebob het volgende:

[..]

Ja, dan ben ik deze koffie vergeten en dan drink ik het alsnog op.
Doet mijn vriendin ook... Vaak pak ik t dan af en gooi ik t weg om nieuwe te zetten. Koude koffie hoor je niet te drinken...
Wakadoodle!
  Moderator dinsdag 28 juli 2020 @ 23:37:40 #303
257132 crew  Awsom
pi_194301984
Heb je al eens nagedacht over een filterkoffie apparaat
pi_194302465
wat voor machine gebruik je nu?
je OP is vrij bizar.
het lijkt wel een "hoe meer ik uit gaan geven aan het apparaat, hoe betere koffie ik zal gaan krijgen".
pi_194305599
quote:
1s.gif Op dinsdag 28 juli 2020 21:45 schreef AnneX het volgende:
Op het werk een Jura. Klein waterreservoir zit achterop.
Óf de bonen zijn op, óf het water is op óf afvalbakje is vol. Irritant is dat.
Ik had dat met een Saeco. Vooral doordat het gebruik omhoog ging met thuiswerken viel het op dat er meer tijd in zat om dat ding te kuisen en aanvullen dan er koffie van te krijgen.

Na lang nadenken dan toch maar een De'longhi aangeschaft, idd veel minder vervelende meldingen en die werkt lang door voor je moet schoonmaken. Geen perfecte koffie maar voor mij wel zeer goed icm gemak van druk op 1 knop. Voor mij persoonlijk maken de verse bonen het grootste verschil qua smaakprofiel, dus als dat snor zit ben ik al heel tevreden.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')