Is het vergelijkbaar met espresso, of zelfs nog sterker? In principe lust ik espresso's, maar aan de andere kant zie ik ook op veel youtube filmpjes dat ze er inderdaad water of melk bij doen. Ik denk zelf dat het vooral een geval is van zelf experimenteren en dat ben ik ook echt van plan om te doen. Iedereen heeft wel een andere voorkeur mbt de sterkte van de koffie en of ze er wel of geen melk/water bij willen. Erg bedankt voor je opmerking, ik kijk er al naar uit.quote:Op zaterdag 27 december 2014 20:39 schreef SuperFood het volgende:
nog een opmerking over de mokapot: de koffie die hieruit komt is vrij sterk het is normaal om hier nog melk of water bij te doen om hem wat 'lichter' te krijgen (ik doe meestal wat koud water erbij om hem meteen drinkbaar te maken - maar vind hem 'puur' ook lekker )
geen idee ik lust het beiden. ik zou zeggen - sterker maar ook anders van smaak. het is het meest gebruikte 'machine' in italy in ieder geval om thuis koffie mee te zetten. espresso is ook lekker maar mij teveel gedoe voor thuisquote:Op zaterdag 27 december 2014 21:10 schreef WhyAreTheyAllTaken het volgende:
[..]
Is het vergelijkbaar met espresso, of zelfs nog sterker? In principe lust ik espresso's, maar aan de andere kant zie ik ook op veel youtube filmpjes dat ze er inderdaad water of melk bij doen. Ik denk zelf dat het vooral een geval is van zelf experimenteren en dat ben ik ook echt van plan om te doen. Iedereen heeft wel een andere voorkeur mbt de sterkte van de koffie en of ze er wel of geen melk/water bij willen. Erg bedankt voor je opmerking, ik kijk er al naar uit.
Ik snap je.quote:Op zaterdag 27 december 2014 21:17 schreef SuperFood het volgende:
[..]
geen idee ik lust het beiden. ik zou zeggen - sterker maar ook anders van smaak. het is het meest gebruikte 'machine' in italy in ieder geval om thuis koffie mee te zetten. espresso is ook lekker maar mij teveel gedoe voor thuis
Je neemt aan:quote:Op woensdag 24 december 2014 10:17 schreef Thorical het volgende:
[..]
Dat snap ik nou echt niet. Een hele batterij espresso apparaten en geen goede molen. Ik zou eerder een goede molen kopen en een moccaexpress dan nog een espresso apparaat en blijven aanklooien met voorgemalen koffie.
die chemex is dat niet bijna hetzelfde als de koffiefilter van mijn koffiemachine en dan handmatig heet water eroverheen gooien? geen kritiek hoor, het ziet er mooi uit (en je kannetje is dubbel tof ) maar vroeg me af of het resultaat vergelijkbaar is.quote:Op dinsdag 23 december 2014 20:54 schreef Fixers het volgende:
Ik heb de beschikking over een hele batterij espessomachines, tot e een Bezzera Strega aan toe en toch gaat mijn voorkeur uit naar de zachte romige smaak van koffie uit mijn Chemex. Ik vroeg een poosje terug toch om ervaringen met die speciale opgietketels van Hario? Inmiddels heb ik er eentje en het is echt een meerwaarde. In elk geval gaat het schenken gewoon makkelijker met zo'n dun tuitje, ten opzichte van mijn waterkoker.
Mijn "set-up" :
[ afbeelding ]
Volgende aanschaf wordt een koffiemolen.
Koffie uit een Chemex zal vergelijkbaar zijn met koffie uit een goed snelfilterapparaat, zoals een Moccamaster. De verschillen in zetmethode zijn niet zo groot, Chemex heeft een andere filtervorm, geen kunststof filterhouder en gebruikt vrij zwaar filterpapier. Maar verder is het te vergelijken. Ik denk dat je ze echt naast elkaar moet gaan proeven om de smaakverschillen eruit te kunnen halen. Voordeel van mijn chemex: voor de prijs van één Moccamaster kan ik een chemex, hario ketel en een goede handmolen kopen en houd ik geld over voor koffie. Plus: de hele zwik kan ik in mijn ieniemienie keuken makkelijk kwijt in de kastjes.quote:Op zaterdag 27 december 2014 21:30 schreef SuperFood het volgende:
[..]
die chemex is dat niet bijna hetzelfde als de koffiefilter van mijn koffiemachine en dan handmatig heet water eroverheen gooien? geen kritiek hoor, het ziet er mooi uit (en je kannetje is dubbel tof ) maar vroeg me af of het resultaat vergelijkbaar is.
Is het weer die tijd van de maand? Mijn hemel...quote:Op zaterdag 27 december 2014 21:26 schreef Fixers het volgende:
[..]
Je neemt aan:
- De hele batterij espressomachines is van mijzelf.
- Bij voornoemde batterij espressomachines zijn geen passende molens aanwezig.
Weet je wat ik in Zuid-Engeland leerde over aannames: "Assumptions are the mother of all fuck-ups." Je deed niet één maar twee aannames.
Ik maakte een opmerking over een zetmethode die mijn voorkeur heeft. Ongeacht de versheid van de koffie, of de tijd die er sinds het malen van voornoemde koffie is verstreken heeft koffie uit een Chemex een totaal andere smaakbeleving dan koffie die onder hoge druk wordt gezet.
Ik weet alweer waarom ik niet meer in deze topicreeks kwam.
Nu druk je toch een beetje een stempel op een nespresso-liefhebber als 'gelegenheidsdrinker'. Ik drink behoorlijk wat koffie en ik heb een Nespresso-apparaaat op kantoor en thuis. De voordelen zijn ook de variatiemogelijkheden en inderdaad de versheid van de koffie. In die cupjes blijft het ongelooflijk vers en losse bonen verliezen toch een klein beetje van hun pit. De service van Nespresso is daarnaast zeer goed.quote:Op zondag 21 december 2014 13:47 schreef pussywillow het volgende:
Een Nespresso-apparaat is goedkoop in aanschaf, maar relatief duur in gebruik. Ik geloof dat je rond de 37 cent per cupje betaalt. Stel dat je 4 kopjes koffie per dag drinkt, dan betaal je (4*.37)*365=¤540 aan cupjes in een jaar, terwijl je met bonen maar (.11*4)*365=¤160 kwijt bent. Dat scheelt dus ¤380 in het voordeel van bonen. Laat een Nespresso-apparaat ¤100 kosten en een volautomaat ¤300, dan heb je het verschil in aanschafprijs er na een half jaar al uit. Maar als jij alleen in het weekend een paar kopjes koffie drinkt dan boeit dat prijsverschil weer minder en heb je juist weer baat bij het feit dat die cupjes lang houdbaar zijn (en bonen niet, die gaan redelijk snel achteruit in kwaliteit als de verpakking eenmaal open is).
De kwaliteit van koffiebonen gaat achteruit, echter is koffie erg lang houdbaar. Als fanaat merk je enig verschil maar de doorsnee drinker merkt hier echt niet veel van. In dit topic zitten overigens veel fanaten :-)quote:Op zaterdag 10 januari 2015 15:45 schreef Trusten het volgende:
Even een kort vraagje, ik lees nogal tegenstrijdige berichten over de houdbaarheid van koffiebonen. Over het algemeen lees ik een periode van ongeveer 3 weken in afgesloten bus. Echter, veel koffie wordt verkocht in kilozakken, maar het lijkt mij dat maar weinig mensen 150 koppen koffie per 3 weken drinken....hoe zit dit precies?
zoiets als gouden kabeltjes die het digitale signaal nog beter zouden doorgeven of is het wel echt objectief te proeven?quote:Op zaterdag 10 januari 2015 16:48 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
De kwaliteit van koffiebonen gaat achteruit, echter is koffie erg lang houdbaar. Als fanaat merk je enig verschil maar de doorsnee drinker merkt hier echt niet veel van. In dit topic zitten overigens veel fanaten :-)
Thanks, ik ben niet echt een fanaat (nog ) maar hou zeker wel van goede koffie. Ik ga nu over van Nespresso naar een volautomaat (want gewonnen ) dus ben me even aan het inlezen...quote:Op zaterdag 10 januari 2015 16:48 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
De kwaliteit van koffiebonen gaat achteruit, echter is koffie erg lang houdbaar. Als fanaat merk je enig verschil maar de doorsnee drinker merkt hier echt niet veel van. In dit topic zitten overigens veel fanaten :-)
Het is zeker objectief te proeven.quote:Op zaterdag 10 januari 2015 16:50 schreef SuperFood het volgende:
[..]
zoiets als gouden kabeltjes die het digitale signaal nog beter zouden doorgeven of is het wel echt objectief te proeven?
Dat klinkt beide als een slechte keus, moet ik eerlijk zeggenquote:Op zondag 1 februari 2015 17:27 schreef Bigs het volgende:
Je zou eens kunnen kijken naar een Solis Scala, die heb ik zelf lang naar volle tevredenheid voor cafétiere gebruikt dus hij kan zeker grof genoeg. Hij is echter alleen geschikt voor espressomachines met een portafilter dat zelf tegendruk geeft (dus aan de onderkant maar een klein gaatje heeft ipv een heel rooster).
Ik heb zelf nog steeds een Mahlkönig Vario (kost ca ¤400) waarmee je in theorie makkelijk kunt wisselen tussen espresso en grovere malingen, maar in de praktijk valt dat behoorlijk tegen. Ik zou daar dus nooit extra geld meer voor uitgeven en liever gewoon met twee losse molens werken
De Senseo apparaten zijn ook goed geprijsd tegenwoordig?quote:Op zondag 5 april 2015 18:05 schreef Thorical het volgende:
Mijn espresso apparaat is stuk en mijn reserve loopt op alle dagen om het zelfde te doen.
Ik denk eraan een nieuwe te kopen en wil daar een budget voor vrijmaken van ¤ 600,-
Waarom nieuw? Gewoon omdat ik er het liefst 10 tallen jaren van wil genieten en niet andermans ellende wil overnemen.
Mijn gedachten gaan uit naar:
Een QuickMill 3000 orione
[ afbeelding ]
Heb altijd een quickmill gehad, simpel, snel opwarmen gaat niet snel stuk.
Een Lelit pl 41 + pid.
[ afbeelding ]
Is de grote tegenhanger van een Rancillo Silvia met extra's. Weet er eigenlijk weinig van.
En een Acasso Dream alu.
[ afbeelding ]
Ik vind het een beauty, heeft net als de QuickMill een thermoblock en is dus snel bedrijsklaar.
Maar in de QuickMill zit een bronzen thermoblok en hier een alumium thermoblok.
Wie trekt kan me helpen mijn beslissing makkelijker te maken?
Zet'm wel op een waterbestendige ondergrond. Die dingen zijn staan bekend om hun incontinentie. Al blijft Kenwood ze steeds vervangen binnen de garantietermijn.quote:Op dinsdag 14 april 2015 23:06 schreef Jaden het volgende:
Zo, sinds ruim een maand de filterkoffie hier weer helemaal herontdekt. Na jaren en jaren Senseo weer terug naar het lekker ouderwetse bakkie pleur. Heb dat echt gemist, wat een lekkere stevige bak koffie! En dat gezellige gepruttel is ook weer terug.
Na een flinke zoektocht in een woud van apparaten is het deze Kenwood kMix geworden. Echt een beauty van een apparaat(je). Prachtig solide gemaakt van echt metaal, waar zie je dat nog. In veel hippe kleurtjes, van deze Papaya Orange wordt je vanzelf vrolijk, ook al is die in het echt een tikkie donkerder dan op de foto.
Nu op zoek naar lekkere koffie. De Aldi Goud smaakt erg goed, een pak Aldi Dark Roast gaan we binnenkort eens uitproberen. Wat is jullie favoriet in filterkoffie?
[ afbeelding ]
Omdat je te lui bent om koffie te zettenquote:Op woensdag 22 april 2015 11:04 schreef Iwanius het volgende:
Ik drink gek genoeg meestal 'koffie'(LM of KV) buiten de deur en nooit thuis. Thuis alleen maar thee.
De Kenwood is van het volgende type, met de grijze schakelaar. Dat is gefixed.quote:Op woensdag 22 april 2015 08:58 schreef Fixers het volgende:
[..]
Zet'm wel op een waterbestendige ondergrond. Die dingen zijn staan bekend om hun incontinentie. Al blijft Kenwood ze steeds vervangen binnen de garantietermijn.
Beste filtermachines zijn de Moccamasters. Niet bepaald gelikt design of een moderne uitstraling, maar wel uitstekende koffie.
http://www.itmonline.nl/catalog/brands/31/moccamaster die worden tot in Scandinavië en de VS bejubeld. En ja, dat zijn dezelfde als die je bij de Douwe Egberts met je punten bij elkaar kan sparen. Hoef je slechts 500 kilo koffie voor te drinken.
Ik kan beamen dat dit een goede maler is. Zelfs voor espresso kan hij ook gebruikt worden.quote:Op zondag 29 maart 2015 14:14 schreef Stefferson het volgende:
De Baratza Encore schijnt het ook goed te doen voor filterkoffie. Goed geprijsd (minder dan ¤ 150,-), maar ziet er niet uit:
[ afbeelding ]
Maal je bonen eens zelf, leen desnoods eens een molentje. De smaak gaat van prima naar, dat is een lekker bakkie.quote:Op zondag 24 januari 2016 19:48 schreef Hyperdude het volgende:
Sinds een kleine week hier aan de Moccamaster met thermoskan. Zoals al geschreven moet ik iets meer koffie gebruiken dan bij de oude bog standard Braun die hier stond. Smaak vind ik prima voor filterkoffie.
Moet er idd. eerst een molentje komen.quote:Op donderdag 28 januari 2016 00:20 schreef Thorical het volgende:
[..]
Maal je bonen eens zelf, leen desnoods eens een molentje. De smaak gaat van prima naar, dat is een lekker bakkie.
Je gebruikt normaal een grovere maling in een cafetiere, anders kan er veel drap overblijven en de smaakt komt het ook ten goede (de koffie komt langer in aanraking met de koffie namelijk).quote:Op dinsdag 1 maart 2016 11:25 schreef marielle33 het volgende:
kan hier ook gewoon een simpele koffie/espresso maling in uit de winkel of zijn die zeven te groot?
ja dat dacht ik al dat simpele filtermaling niet goed wil en espressomaling is helemaal super fijn gemalen...quote:Op dinsdag 1 maart 2016 11:38 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Je gebruikt normaal een grovere maling in een cafetiere, anders kan er veel drap overblijven en de smaakt komt het ook ten goede (de koffie komt langer in aanraking met de koffie namelijk).
De meeste supermarkten verkopen gewoon grovere maling hoor (in ieder geval van DE).quote:Op dinsdag 1 maart 2016 12:46 schreef marielle33 het volgende:
[..]
ja dat dacht ik al dat simpele filtermaling niet goed wil en espressomaling is helemaal super fijn gemalen...
zal er eens bij kijken als ik bij de winkel ben... en anders toch gewoon de percolator mee en na het koffie drinken alle rubbers en dingen eruit omspoelen en laten drogen...
Hee leuk, ik heb dezelfde. Grappig om de binnenkant eens te zien.quote:Op zondag 3 januari 2016 15:57 schreef Garbageman het volgende:
Leuk!
Mijn collega vroeg me of ik eens wou kijken naar haar Bezzera espresso machine. (pomp was stuk)
Na reparatie toch wel een erg mooi ding. (te duur voor mij)
[ afbeelding ]
Ik vind zelf de Philips senseo ook erg goed.quote:Op zondag 29 mei 2016 16:27 schreef lucasrem het volgende:
Ik kan eigenlijk alles met een Gaggia Classic, het enige nadeel aan dit apparaat vind ik zelf dat het een Single Boiler machine is, hij is heel krachtig ik merk weinig verschil met z'n grote broes voor in de Horeca. Ik wil alles echt met de hand doen, het enige wat automatisch mag van mij is de hoeveelheid water per kopje. Ik brand en maal mijn bonen zelf.
Dit is de enige machine waar ik thuis een centimeter Crema krijg, ik snap eigenlijk niet dat er halfautomaten zijn die beter of duurder zouden moeten zijn voor thuis, de Classic is bets goedkoop als je hem vergelijkt met andere van deze kwaliteit.
Als iemand een beter apparaat aan kan raden dan de Gaggia Classic hoor ik dat graag hier. En ook waarom dat andere apparaat dan wel beter.
Groet, Lucas uit Amsterdam.
Ik heb wat gelezen rondom de Rancilio Silvia, maar toen ik eenmaal las over temperature surfing en PID dacht ik laat maar. Als je niet zonder gekke timers en routines een kop koffie kan zetten, dan is mijn nespresso superieur. Sommge mensen beweren dat 40% van je bakkies zuur of verbrand zijn bij dit apparaat. 600 euro voor een matig resultaat leek me teveel. Nu is het apparaat wat jij roept de helft van de prijs, maar hij is het hiermee gesteld? Kan je gewoon een kop koffie er mee zetten? Ik vond ook artikelen over temperature surfing omtrent de gaggia. 30 minuten aan laten staan voor opwarmen en dan wachten tot het lampje aan is, kop water zetten, na lampje uit zoveel secondes wachten etc.quote:Op zondag 29 mei 2016 16:27 schreef lucasrem het volgende:
Ik kan eigenlijk alles met een Gaggia Classic, het enige nadeel aan dit apparaat vind ik zelf dat het een Single Boiler machine is, hij is heel krachtig ik merk weinig verschil met z'n grote broers voor in de Horeca. Ik wil alles echt met de hand doen, het enige wat automatisch mag van mij is de hoeveelheid water per kopje. Ik brand en maal mijn bonen zelf.
Dit is de enige machine waar ik thuis een centimeter Crema krijg, ik snap eigenlijk niet dat er halfautomaten zijn die beter of duurder zouden moeten zijn voor thuis, de Classic is bets goedkoop als je hem vergelijkt met andere van deze kwaliteit.
Als iemand een beter apparaat aan kan raden dan de Gaggia Classic hoor ik dat graag hier. En ook waarom dat andere apparaat dan wel beter is.
Groet, Lucas uit Amsterdam.
Ik heb inmiddels een tweede zeefje en daarmee doet hij het wel goed. Ik heb echt het idee dat het zeefje verstopt raakt. Koffie iets minder fijn malen kan ik proberenquote:Op zondag 13 november 2016 19:19 schreef depsycholoog het volgende:
Is je koffie niet gewoon te fijn gemalen? Dat zorgt er nog wel eens voor dat hijniet goed doorloopt.
Boiler wel goed op druk?
Anders een keer een nieuw universeel zeefje op de kop tikken.
Inderdaad grappigquote:Op donderdag 3 maart 2016 08:38 schreef depsycholoog het volgende:
[..]
Hee leuk, ik heb dezelfde. Grappig om de binnenkant eens te zien.
Hier al eens mee schoongemaakt? Of met een soortgelijk product?quote:Op maandag 8 mei 2017 19:13 schreef Rewimo het volgende:
Ik heb weer hetzelfde probleem met mijn "zeefjes". Apparaat is ontkalkt, filter schoongemaakt en doorgeprikt, maar de koffie loopt niet door. Hij bouwt wel druk op (als ik het filter eruit haal "ontploft" de koffieprut ). Ik maal de koffie minder lang, zoals me hier is aangeraden. Het ging een tijdje goed maar nu dus niet meer
Hoe kan ik die zeefjes schoon krijgen? Met een (te klein naar mijn zin) nieuw zeefje loopt hij wel door.
Nee, dat ken ik niet. Is dat voor de zeefjes? Tip voor een Duitse variant?quote:Op dinsdag 9 mei 2017 07:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hier al eens mee schoongemaakt? Of met een soortgelijk product?
[ afbeelding ]
Ja, de filter en de filterdrager (die zet je in een oplossing met heet water),quote:Op dinsdag 9 mei 2017 09:27 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Nee, dat ken ik niet. Is dat voor de zeefjes? Tip voor een Duitse variant?
Dank je wel Ik ga ernaar op zoek vanavond.quote:Op dinsdag 9 mei 2017 09:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, de filter en de filterdrager (die zet je in een oplossing met heet water),
maar ook voor de espressomachine, je stopt dan wat in een blindfilter en laat het lopen.
Ik koop puly caff gewoon op www.amazon.de
Niet.quote:Op woensdag 10 mei 2017 14:28 schreef NutKees het volgende:
Ik ben het gepruts met Brita waterfilterkannen helemaal beu. Is het niet mogelijk om ergens ontkalkt water te kopen, geschikt voor Espresso / koffie apparaten? En dan bedoel ik niet gedemineraliseerd water, want dat schijnt ook weer niet goed te zijn. Dus algemeen gevraagd: hoe ontkalken jullie je water?
Pfff, dus zo'n waterkan is mijn enige (betaalbare) optie. Heeft dat uberhaupt wel zin? Ik twijfel een beetje aan het effect van die apparaten, het water lijkt er niet echt schoner uit te komen als ik naar het filter van mijn espresso waterbak kijk.quote:Op woensdag 10 mei 2017 15:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet.
Ik heb al een paar watermerken aangeschreven dat koffie en theewater een geweldig nieuw product voor ze zou zijn, maar ze hebben nul intresse.
Heb ook nog geen website gevonden waar water met een zo laag mogelijk mineraal aandeel wordt vergeleken.
Britta filters zijn gewoon onzin met een verlengsnoer. Ik neem plat mineraalwater van de Aldi, want waar ik woon is het water kei en keihard.quote:Op woensdag 10 mei 2017 19:06 schreef NutKees het volgende:
[..]
Pfff, dus zo'n waterkan is mijn enige (betaalbare) optie. Heeft dat uberhaupt wel zin? Ik twijfel een beetje aan het effect van die apparaten, het water lijkt er niet echt schoner uit te komen als ik naar het filter van mijn espresso waterbak kijk.
10 tegen 1 dat het aan je koffie en of maling ligt. Ik zet al jarenlang koffie met espressomachines en heb nog nooit gehad dat de zeefjes echt verstopt waren. Sommige (verse) koffie heeft een grovere maling nodig dan andere.quote:Op dinsdag 9 mei 2017 09:43 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Dank je wel Ik ga ernaar op zoek vanavond.
Ik zou het fijn vinden als ik achter de oorzaak kom. Maar eerst wil ik mijn zeefjes schoon hebben Ik maal met de hand (nou ja, met een koffiemolen dus), 20 seconden. Ben al korter gaan malen omdat ik hier al een keer de tip kreeg om grover te malen. Dat heeft wel geholpen maar uiteindelijk zijn ze nu toch weer verstoptquote:Op woensdag 10 mei 2017 22:13 schreef Underdoggy het volgende:
10 tegen 1 dat het aan je koffie en of maling ligt. Ik zet al jarenlang koffie met espressomachines en heb nog nooit gehad dat de zeefjes echt verstopt waren. Sommige (verse) koffie heeft een grovere maling nodig dan andere.
Zoek anders eens op cafiza, dat maakt koffieaanslag echt heel goed schoon. Wordt in de horeca ook veel gebruikt en is makkelijk te verkrijgen online.quote:Op woensdag 10 mei 2017 22:32 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Ik zou het fijn vinden als ik achter de oorzaak kom. Maar eerst wil ik mijn zeefjes schoon hebben Ik maal met de hand (nou ja, met een koffiemolen dus), 20 seconden. Ben al korter gaan malen omdat ik hier al een keer de tip kreeg om grover te malen. Dat heeft wel geholpen maar uiteindelijk zijn ze nu toch weer verstopt
Korter is natuurlijk niet hetzelfde als grover, kan je de maalschijven niet ietsje verder van elkaar instellen? Hierdoor zal het grover worden, ook afwegen en daarmee spelen is nodig voor een goede bak. Meten is wetenquote:Op woensdag 10 mei 2017 22:32 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Ik zou het fijn vinden als ik achter de oorzaak kom. Maar eerst wil ik mijn zeefjes schoon hebben Ik maal met de hand (nou ja, met een koffiemolen dus), 20 seconden. Ben al korter gaan malen omdat ik hier al een keer de tip kreeg om grover te malen. Dat heeft wel geholpen maar uiteindelijk zijn ze nu toch weer verstopt
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |