abonnement Unibet Coolblue
pi_148407719
Je ketelgedrag komt me eerlijk gezegd zeer vreemd over. Ik heb dezelfde ketel, in den beginne had ik m'n bypass dicht en alle kranen dicht, wat er gebeurde is dat toen de ketel in foutmode sprong (E10 op rood knipperend display) en ophield met stoken en niet doorging met ratelen en stoken. Verder is het ook zo (tenminste, in mijn geval) dat de ketel een stopt als de retourtemperatuur te snel stijgt, lang voordat kookpunten worden bereikt (e.e.a. terug te vinden via diagnostisch log).

Wat je eens zou kunnen proberen is het ketelrelais afkoppelen en dan via de handmatige instelling (service menu, selecteer het 'handje' en stel een temperatuur in van bijv. 70 graden) de ketel te laten stoken. Blijft deze dan ook zo aggressief doorstoken of springt ie wel netjes uit als de retour te warm wordt?

Wat betreft de evohome, om nou meteen het relais te vervangen (door een aan/uit versie neem ik aan?) is wel een beetje kort door de bocht denk ik. Er zijn zat andere redenen waarom e.e.a. niet zo lekker loopt, bijv:

• Volgorde: heb je het relais als laatste toegevoegd? Koppel 'm eventueel opnieuw aan, dat kan wel eens helpen in sommige gevallen.
• Afstand: als je een comm. test uitvoert op de HR92's, heb je dan voldoende signaalsterkte?
• Heb je het probleem ook als je alles 'knus' naast elkaar ligt? een HR92, de evohome en het relais naast de ketel en dan aan de HR92 draaien tot aan de maximum waarde.
• RF storingen: heb je wellicht andere apparatuur die in de 800 MHz range werkt, bijv. een alarmsysteem?
pi_148407961
Ik zie bij bijna elke webshop NC servomotoren voor de HCE80 staan. Aangezien ik verwacht dat mijn zones hoofdzakelijk open zullen staan, geef ik de voorkeur voor NO motoren. De HCE80 heeft een switch voor de selectie NO/NC, dus geen enkel probleem om een NO motor toe te passen denk ik zo. Kan ik probleemloos NO motoren toepassen of zie iets over het hoofd?
pi_148409729
Mijn setup:
- Remeha W28c;
- Evohome wandunit (niet als voeler voor de zone waar deze in hangt);
- 10 x HR92 op Danfoss RA-N afsluiters (parameter 6 op 1, dit staat niet zo duidelijk in de manual, maar op het Honeywell Youtube channel wordt wel duidelijk gezegd dat op alle andere afsluiters dan van Honeywell, deze parameter op 1 gezet dient te worden!);
- Modulerende ketelmodule
- 2 x Round Wireless (waarvan 1 de voeler is voor de zone van de wandunit)
- OpenTherm Gateway
- Recom

Wat betreft warmtevraag bij dichtgedraaide HR92's:
Ik heb o.a. de volgende zaken geconstateerd:
1) Dat op de Danfoss RA-N de HR92 deze al helemaal dichtzet bij een kleppositie van onder de (ongeveer) 20%. De ketel stookt dan uiteraard nog wel door. Ik heb de "tussenring" heel losjes op de Danfos-adapter gedraaid (beetje trial-and-error), waardoor de afsluiter nu pas echt dichtgaat bij 00%.
2) HR92's toewijzen/wijzigen terwijl de ketelmodule 'in de lucht' is, kan leiden tot rare zaken. Zo kwam er bij een zone altijd een extra regelaar bij (dit bleek de ketelmodule te zijn) die nauurlijk niets meet of regelt. Je krijgt dan vreemd gedrag qua warmtevraag. Altijd de ketelmodule resetten, spanningsloos maken en naderhand opnieuw toewijzen bij wijzigingen aan HR92's.
pi_148415657
dekooning, dus de HR92's gingen bij jou zelfs met de full-instelling nog te vroeg dicht? Best wel kwalijk eigenlijk. Zou mooi zijn als ze calibreerbaar werden of zo. Dat je de knop kunt vertellen vanaf hoeveel procent er water doorheen loopt (kun je horen/voelen) en dat hij dat dan voortaan als 0-punt aanhoudt.
pi_148416498
Woekele, klopt. Ik heb ze nu dus op gehoor gecalibreerd. Tussenring volledig open handvast erop draaien, dan de zwarte ring volledig dicht draaien en vervolgens de gehele tussenring weer losdraaien (met zwarte ring nog steeds tegen het nokje aan) totdat je water hoort gaan stromen.Bleken toch nog wel wat slagen terug te zijn, dus heb ik er een 1" rubberen ring tussen gezet om nog een beetje stabiliteit te krijgen. Op zich werkt het nu wel, maar het zit niet echt handvast ofzo...

Calibreerbaar zou inderdaad een mooiere oplossing zijn, of de RA-adapter een aantal mm. dikker...

Zijn er nog meer mensen die de combinatie HR92 en Danfoss RA-(F)N hebben met dit probleem?
pi_148418064
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 22:00 schreef woekele het volgende:
1: Dit gebeurt soms inderdaad.Bijvoorbeeld als je je temperatuur ver omlaag zet. Dan draaien de HR92's vrij snel al dicht, terwijl je ketelrelais wellicht toevallig nog net een keer je ketel aan-stuurt voor een paar minuten. Een by-pass zou het probleem dat er geen doorstroming is moeten verhelpen. Bovendien hoort een ketel af te slaan als de temperatuur te hoog wordt. Stel: je maximale aanvoer staat op 70. Dan moet hij bij 80 allang afslaan. Dan kan hij dus nooit gaan koken. Waar staat het maximum op?

2: als je via de iPhone instelt, hangt de Evotouch dan op dezelfde plek aan de wandunit? Enige wat ik kan bedenken is bereik tussen Evotouch en ketelrelais niet in orde. Maar als je via iPhone stuurt, gaat het uiteindelijk ook via Evotouch, dus niet echt logisch, tenzij je de Evotouch dan ergens anders hebt liggen. Het probleem heb ik nog niet eerder gehoord/gelezen. En ook niet dat er updates zijn die het oplossen. Is er ook al geprobeerd een volledige reset/herinrichting te doen? En ik heb je 2x eerder gevraagd of je ketelmodule echt IN de ketel zit (doe eens niet) en wat het resultaat was van communicatietest. Maar daar antwoord je niet op ;)
Maximale aanvoertemp staat op 75 graden.
Het relais hangt in de ketel, ik ga 'm idd verplaatsen naar buiten de ketel en zal tevens de communicatietest uitvoeren :-) .De Evotouch hangt altijd aan de muur. Stuurt de Evotouch een draadloos signaal naar het relais of gaat dat via de bedrading?

Waar kan het geborrel in deze nieuwe ketel dan door ontstaan?
pi_148419059
Signaal van Evotouch gaat draadloos naar het relais. Als het bereik niet goed is, dan is dat problematisch. Ik zou dan alleen niet kunnen verklaren waarom het via de telefoon wel goed zou gaan. Als je ketelmodule in beeld hebt, kun je aan het lampje (zit die ook op de OT-versie?) zien of hij wordt aangestuurd. Ook kun je naar je HR92's kijken. Worden die wel goed aangestuurd (communicatietest en/of kijken of de nieuwe temperatuur erop verschijnt).

Ketel die heel snel gaat koken: lucht in het systeem misschien, of te weinig doorstroming? Maar daar ben je al mee bezig geweest. Werkt het wel normaal zonder HR92's, met radiatoren open? Grote vraag is ook waarom de ketel niet af zou slaan als de temp van bereikt is. Bij 80 moet hij echt wel afslaan.
pi_148427390
Het ketelrelais moet op zijn minst 30cm van metalen voorwerpen/draadloze apparaten verwijderd zijn...

Ook al geeft je comm-test een zeer goed resultaat...

Het relais in je ketel plaatsen is dus om problemen vragen...
Ignorance can easily be overcome...<br />Stupidity is forever...
pi_148427711
[img]klopt niet[/img]

** vraag mbt verondersteld verkeerd relais verwijdert, relais is wel juist***

Mijn vraag over het borrelen van de ketel:
Configuratie is als volgt: op de aanvoer leiding zit een bypass. 50cm van deze bypass, verderop in het systeem zit een thermostaatknop (handmatig) ten behoeve van het vloertje van onze badkamer.
Wanneer ik deze knop dichtdraai/ dicht houdt dan borrelt de ketel niet, maar nadat ik 'm open heb gezet begint de ketel na verloop van tijd (in minuten/kwartier/uren , niet direct te zeggen) weer te borrelen, te ratelen alsof ie helemaal vol metlucht zit. Kan het kwaad , een thermostaatknop direct bij een bypass gegeven mijn config?

Instelling van de ketel is wel zodanig dat deze afslaat boven de 80? graden. Dat lucht onstaat door koken in deze bewuste opstelling is een hypothese, we hebben in de log van Remeha geen temperaturen van rond ;'tkookpunt waargenomen iig.

[ Bericht 16% gewijzigd door themullnl op 07-01-2015 15:49:33 ]
pi_148428122
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 22:15 schreef riedje het volgende:
• Volgorde: heb je het relais als laatste toegevoegd? Koppel 'm eventueel opnieuw aan, dat kan wel eens helpen in sommige gevallen.
• Afstand: als je een comm. test uitvoert op de HR92's, heb je dan voldoende signaalsterkte?
• Heb je het probleem ook als je alles 'knus' naast elkaar ligt? een HR92, de evohome en het relais naast de ketel en dan aan de HR92 draaien tot aan de maximum waarde.
• RF storingen: heb je wellicht andere apparatuur die in de 800 MHz range werkt, bijv. een alarmsysteem?
Relais opnieuw aankoppelen ga ik proberen
Evohome hangt beneden in de woonkamer, ketel op zolder, Hr92 per vertrek
Comm.test metde Hr92 voor elke ruimte is uitstekend (signaalsterkte 5)
ik heb geen andere RF apparaten.

[ Bericht 3% gewijzigd door themullnl op 07-01-2015 16:36:54 (foutieve conclusie, vraag weggehaald) ]
pi_148428398
Ignorance can easily be overcome...<br />Stupidity is forever...
pi_148436231
Goeieavond allemaal, ik volg deze topics al langer, maar door een acuut probleem heb ik me eindelijk moeten aanmelden...

Ik heb eindelijk de HGI80 ontvangen voor de koppeling aan mijn Tahoma systeem. Nu vraag hij mij voor het identificatienummer, maar er staat enkel uitgelegd hoe dit bij de oude evohome moet. Ik heb de ATP921 en kan nergens terugvinden hoe ik aan de systeeminformatie kan geraken...

Iemand die me daarbij kan helpen? Ik wacht al zo lang om alles te koppelen en nu werkt het nog niet ook, wanhopig :)

Alvast bedankt aan diegene die mij uit mijn miserie verlost.

* Ik ben inmiddels verder geholpen door Somfy. Systeem informatie is bij de colour evohome te verkrijgen door 10 seconden op "instellingen" te drukken!

[ Bericht 10% gewijzigd door sampizzle op 08-01-2015 09:16:14 ]
pi_148437862
Themull: dDit kan niet opgelost worden via forum. Haal een vakman erbij. Wij kunnen alleen maar gissen. Het is in elk geval geen bekend Evohome-probleem of wat dan ook. Er is iets mis met je installatie. Het lijkt op luchtbel in je badkamer. Maar het blijft gissen.

Een bypass staat normaal gesproken DICHT en heeft dus 0 invloed op het systeem. Hij hoort alleen in uitzonderingssituaties te openen.
pi_148439284
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 18:58 schreef woekele het volgende:
Themull: dDit kan niet opgelost worden via forum. Haal een vakman erbij. Wij kunnen alleen maar gissen. Het is in elk geval geen bekend Evohome-probleem of wat dan ook. Er is iets mis met je installatie. Het lijkt op luchtbel in je badkamer. Maar het blijft gissen.

Een bypass staat normaal gesproken DICHT en heeft dus 0 invloed op het systeem. Hij hoort alleen in uitzonderingssituaties te openen.
Ben ik niet helemaal met je eens Woekele. Wel wanneer blijkt dat geratel in de ketel veroorzaakt wordt door een luchtbel, dat kan niet via een forum opgelost worden ;-) , maar niet met je eens omdat Evotouch warmtevraag blijft sturen terwijl de HR92 dicht zijn, Ketel gaat dan inderdaad in blokkade. Vraag is of dit bij meer mensen voorkomt? Wat de oplossing is? Is een nieuw relais (schijnt een geupdate versie te zijn) de oplossing?

Ik heb alle HR92 opnieuw ingesteld, dus afgemonteerd, kraan geheel naar links open, teruggeplaatst, kraanslag op instelling 1 dus max open. Venster functie uit (weet niet of dit uitmaakt. Nu het relais nog opnieuw pairen met de Evotouch, eerst communicatie testen .
pi_148442856
Een andere ketelmodule gaat het gedrag van de HR92 niet veranderen.

Wat ik me afvraag: gebeurt het dichtgaan van de HR92 alleen als ze daadwerkelijk helemaal dichtgaan (als de temperatuur ineens veel lager wordt ingesteld bijvoorbeeld)? En dat de ketel daarna toevallig nog net 1x wordt aangestuurd? Want dat kun je niet voorkomen. Daarvoor is de bypass. Als die + je ketel goed functioneert, moet dat geen problemen geven.

Of gebeurt het continu? Terwijl de boel nog gewoon aan het verwarmen is? En dat de ketel gewoon nog een hele tijd wordt aangestuurd? Dat zou niet moeten gebeuren. Dekooning en ik hebben het een paar posts geleden gehad over dat probleem met de HR92. Hij had ook dat zelfs met volledige kraanslag de kraan geen water doorliet.
pi_148453948
Precies, ik heb meerdere rondjes met diverse scenario's langs alle HR92's gedaan om met parameter 10 de daadwerkelijke klepstand te monitoren, waardoor ik er achter kwam dat bij bijvoorbeeld 10% de kraan al helemaal dicht was.

Daarnaast zou ik nog eens het gehele systeem een factory-reset geven, waarbij je daadwerkelijk de ketelmodule pas als allerlaatste onder spanning zet en toewijst.

Ik kwam er bij communicatietests van elke zone apart achter dat meerdere malen bij één zone met 5 HR92's er 6 goedwerkende regelaars gevonden werden in diezelfde zone. Bleek door alle andere HR92's te verwijderen/resetten uiteindelijk de ketelmodule te zijn.

Dit soort problemen los je m.i. alleen maar op door elimineren, elimineren en nog eens elimineren.
Het is even werk; van scratch af aan weer beginnen met één voor één zones toevoegen (waarbij je dus telkens de ketelmodule reset, spanningsloos maakt en weer toewijst), tussentijds leidingen voelen/meten met IR-meter, luisteren en monitoren (met bijvoorbeeld OTG), voor de zekerheid één (flinke) radiator die ver weg van de ketel zit als bypass laten fungeren en die als laatste dichtknijpen.

Ik heb overigens in het begin hetzelfde gehad, aanvoertemp van >110 graden, dus ketel uit. Bleek uiteindelijk de bypass verkeerd om geïnstalleerd, van retour naar aanvoer. Laten verhelpen, waarbij ik hem voor de zekerheid ook nog een meter of 10 verder van de ketel heb laten plaatsen.
pi_148457449
Wat hebben installateurs toch... bij mij ook al een aanvoer/retour verkeerd om geinstalleerd. En dat is dan je broodwinning :( Njah, foutje kan altijd... maar toch.
pi_148461036
Ik heb net een zone gecheckt op de klepstand vd Hr92 . Hr92 verwijdert, . Kraan had ik volledig naar links open gedraaid. Hr92 opnieuw geplaatst. Cyclus laten doorlopen en ondertussen klepstand weergave : ging van 100 naar 0, terwijl de stand op 0 stond bleef de HR92 nog zeker 15-20 seconden doordraaien. Daarna stopte de HR92 en draaide vervolgens terug tot klepstand 10 . . .

Zegt dit iets?
quote:
0s.gif Op woensdag 7 januari 2015 20:42 schreef woekele het volgende:
Een andere ketelmodule gaat het gedrag van de HR92 niet veranderen.

Wat ik me afvraag: gebeurt het dichtgaan van de HR92 alleen als ze daadwerkelijk helemaal dichtgaan (als de temperatuur ineens veel lager wordt ingesteld bijvoorbeeld)? En dat de ketel daarna toevallig nog net 1x wordt aangestuurd? Want dat kun je niet voorkomen. Daarvoor is de bypass. Als die + je ketel goed functioneert, moet dat geen problemen geven.

Of gebeurt het continu? Terwijl de boel nog gewoon aan het verwarmen is? En dat de ketel gewoon nog een hele tijd wordt aangestuurd? Dat zou niet moeten gebeuren. Dekooning en ik hebben het een paar posts geleden gehad over dat probleem met de HR92. Hij had ook dat zelfs met volledige kraanslag de kraan geen water doorliet.
De Remeha monteur las met Rehcom uit dat er telkens nog een paar minuten warmtevraag was terwijl de knoppen al dichtgezet waren.Temperatuur wordt dan ipv ingestelde 19,5 graden verlaagd naar 15 graden ivm afwezigheid. In de logs van Remeha is dan te zien dat dit steeds gebeurd, dus dat de warmte vraag nog een tijd doorgaat alvorens de stoppen. Lang genoeg om de ketel in blokkade te laten gaan.


Ik heb in een zone waar ik veel werk/kantoortje de Hr92 losgekoppeld, knop helemaal naar links open gedraaid . Hr92 teruggeplaatst. Cyclus draaide de HR92 van 100 naar 0 . Bij weergave van klepstand 0 draaide de HR92 echter nog geruime tijd door (15-20 sec) . Vervolgens stopte de cyclus en draaide de HR92 iets terug tot ie klepstand 10 weergaf. Wat zegt dit?

De setpoint temp is 75 graden. Nu zag ik de klepstand op 33 staan. de T1 aanvoertemperatuur van de ketel is 88 graden? what's going on.

[ Bericht 4% gewijzigd door themullnl op 08-01-2015 11:44:21 ]
pi_148462452
Dit zegt mij, dat je afsluiter waarschijnlijk al dichtgedraaid is, terwijl je HR92 hem nog voor 10% open denkt te hebben (en dus nog warmtevraag genereert).

Ik bedoelde overigens eigenlijk de klepstand checken zonder de knop eerst te verwijderen, want dan gaat hij altijd eerst calibreren en dan krijg je wat je hier boven beschreef. Dus echt parameter 10 checken per knop. Knop indrukken en ingedrukt houden, parameter 10 op 1 zetten en dan de klepstand aflezen.

Wat voor merk/soort afsluiters heb je onder je HR92's zitten? Danfoss RA-(F)N's?
pi_148462761
Setpoint 75 en T_aanvoer 88, betekent dat je thermostaat waarschijnlijk zojuist heeft gezegd dat de ketel moet gaan terugmoduleren of de brander uit moet zetten omdat een lagere T_anvoer voldoende is voor de warmtevraag.
Waarschijnlijk zul je de T_aanvoer (rap) zien dalen.
pi_148466641
quote:
0s.gif Op donderdag 8 januari 2015 12:13 schreef dekooning het volgende:
Dit zegt mij, dat je afsluiter waarschijnlijk al dichtgedraaid is, terwijl je HR92 hem nog voor 10% open denkt te hebben (en dus nog warmtevraag genereert).

Ik bedoelde overigens eigenlijk de klepstand checken zonder de knop eerst te verwijderen, want dan gaat hij altijd eerst calibreren en dan krijg je wat je hier boven beschreef. Dus echt parameter 10 checken per knop. Knop indrukken en ingedrukt houden, parameter 10 op 1 zetten en dan de klepstand aflezen.

Wat voor merk/soort afsluiters heb je onder je HR92's zitten? Danfoss RA-(F)N's?
Het zijn Heimeijer instelbare kranen. hoezo?

Ook een vraag van een andere orde: stel dat je de Evotouch in een zone op continu actief hebt staan, en daarnaast heb je een week/dagprogramma ingesteld om op gezette tijden te verwarmen . Wordt het 'continu actief' programma dan onderbrokken door de programma instelling? of is continu actief juist zo ingesteld dat het programma dan overruled wordt?

Eigenlijk wil ik ook een laptop aan de CV Remeha Calenta hangen. Hoe kan ik dit regelen?

[ Bericht 9% gewijzigd door themullnl op 08-01-2015 14:35:46 ]
pi_148467710
continu over-rulet het programma. Dat is het idee van continu.

Recom: http://www.remeha.nl/prof(...)com/recom-downloads/
pi_148480227
Zo, inmiddels zijn bij mij ook alle thermostaat knoppen aangesloten, nog even alles finetunen en uitlezen, enige waar ik nu tegenaan liep was dat de beveligingsthermostaat knop van mn vloerverwarming eerder dicht ging dan de hr92 die er voor zit, omdat de monteur de knop op stand 4 had gezet, omdat dat meestal 40 graden is, alleen in mijn geval was dat 27 graden, dus bleef de hr92 om warmte vragen omdat het niet warm werd in de woonkamer.

[ Bericht 0% gewijzigd door Mickroz op 09-01-2015 11:22:40 ]
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_148489190
maar had je dat probleem dat de kamer niet warm werd voor de HR92 ook al niet dan?
  vrijdag 9 januari 2015 @ 09:52:31 #225
13698 microkid
speaks digitalk
pi_148495451
@Woekele: ik heb thuis een tijdje de ketel gemonitord met de Recom software. Op bepaalde momenten zie ik dat de EvoHome keurig een stijgend setpoint doorgeeft. Da's goed. Maar ik zie ook regelmatig dat, als de temperatuur bereikt is, de warmte om de 10 minuten wordt gevraagd op basis van vol vermmogen. Ik zie op Recom dat er warmtevraag is, deze wordt door de ketel gelimiteerd op mijn ingestelde max van 75 graden. Dit is niet zoals je zou mogen verwachten, wat jij ook al eerder aangaf. Als de temp bereikt is zou je verwachten dat de EvoHome een laag setpoint vraagt om de temperatuur constant te houden, bijv 45 graden.
Ik ben het dus met je eens dat de EvoHome op momenten, zeker rond de ingestelde temperatuur, anders fungeert dan je zou denken/willen. Dat is waarschijnlijk het TPI waar jullie eerder over hadden. Honeywell zou dat er uit moeten halen en netjes aansturen via opentherm.

Voorbeeld plaatje: alles in huis staat ingesteld op 17 graden, toch vraagt EvoHome elke 10 minuten maximale temperatuur :(


[ Bericht 8% gewijzigd door microkid op 09-01-2015 10:40:32 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')