abonnement Unibet Coolblue
pi_147748550
Hier ook een fan van niet kneden brood, ik hou er van om er steeds weer wat anders mee te doen.
Van de week had ik er eens yoghurt door gegooid en er nigellazaadjes op gestrooid, net zoals bij naanbrood zeg maar.
Het resultaat was een erg lekker brood, de yoghurt doet het echt goed in brood en de nigellazaadjes smaken een beetje naar komijnzaad maar dan iets anders, met iets lichts pittigs er in.
De korst wordt ook prachtig van kleur, al zeg ik het zelf, daar is dus geen extra ei of wat dan ook op gegaan.
Ik bak het tegenwoordig altijd in een gietijzeren pan volgens de orginele methode en laat het 12-48 uur rijzen.


Net voorbereidingen getroffen voor een niet kneden "kerststol", wat meer een kruizing tussen een brioche en een krentenbrood wordt zeg maar.
Ik heb spijs gemaakt met sinaasappelextract van echte sinaasappelschilletjes die al een half jaar in de wodka staan, superlekker door je gebak en zo heen.
Ik wilde het niet door het deeg heen gooien omdat ik bang was dat de gist dan dood zou gaan door de alcohol, heeft iemand wel eens zoiets geprobeerd?
Twee kleuren rozijnen staat ook lekker te soppen in de vanille-extract, ook zelfgemaakt met vanillestokjes in wodka.

Morgen maak ik het deeg, gewoon drie cups bloem, 1 tsp zout, 1 tsp gist, ongeveer 100 gram gesmolten roomboter, een ei en suiker plus de spijs en de rozijnen natuurlijk.
En in plaats van water zal ik er eens melk door gooien, lekker romig=lekker.
Het zal wel goedkomen hoor, dat is juist het mooie van de niet kneden methode, het kan bijna niet mislukken.
Brioche bak ik trouwens wel af op 200 graden en niet op 250, dan gaat het te hard.
pi_147787718
Vandaag een kerststol gebakken :9 foto komt met kerst hij zit tot dan in de diepvries -O-
  zaterdag 20 december 2014 @ 22:12:26 #203
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_147787792
Die broden hier O+
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_147794830


De overnight rolls!
pi_147801206
Leuk die kleine broodjes, ga ik ook eens proberen.
Bak je ze gewoon op een bakplaat?
Ik heb hier een pizzasteen en daar krijg ik atlijd heel lekkere pizza's van dus ga ik het daar wel eens op proberen.

Als ik bruinbrood bak, met zeg maar meer dan de helft volkorenmeel, blijft het altijd zo droog smaken, hoe doen jullie dat?
Ik vind witbrood veel meer chewy zeg maar en ook langer vers, ook al doe ik meestal maar twee dagen met een brood.

Vanochtend/vannacht eigenlijk, heb ik mijn kerststol/bol in de oven gedaan op 180 graden in een voorverwarmde gietijzeren pan.
3 cups bloem, 100g gesmolten boter, een ei, tlp zout, tlp gist, twee zakjes vanillesuiker, rozijnen geweekt in vanillewodka, stukjes gedroogde papaya en spijs met sinaasappelwodka (zoals al eerder vermeld alleen die vanillesuiker had ik vergeten te melden).

Na het bakken meteen ingesmeerd met boter, gewoon een stuk boter er op houden en met een kwastje uitsmeren, daarna poedersuiker er op.
Hij is lekker geworden.
Ik verbaas me toch steeds weer hoe enorm simpel een brood bakken eigenlijk is en hoe verassend het toch weer altijd is dat het zo lekker is, vers uit de oven.

Helemaal blij met mijn kindje, sorry voor de spam.







pi_147807086
Mooi geworden Knutsenaar!

Ik heb ook een kerststol gebakken vandaag. Recept van Levine, vulling aangepast naar onze smaak (alleen krenten en rozijnen, geen spijs). Is echt heerlijk geworden!



  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 21 december 2014 @ 17:14:38 #207
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147807969
Wauw! Mooie broden/stollen. Misschien toch ook maar eens proberen..
pi_147809083
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 17:14 schreef qltel het volgende:
Wauw! Mooie broden/stollen. Misschien toch ook maar eens proberen..
Zeker doen!

Ik heb zojuist kerstcadeautjes besteld voor het hele gezin (volgens traditie krijgt iedereen een boek), en doe mezelf dan 'Brood uit eigen oven' van Levine cadeau. Ik hou erg van haar blog, dus denk dat haar boek me ook wel goed zal bevallen.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 22 december 2014 @ 15:48:00 #209
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147844977
Aangezien het goede meel van mijn vriend de bakker op is (en hij woont 2 uur rijden hier vandaan) toch eens een poging gedaan om het allergoedkoopste bloem te gebruiken wat ik tegenkwam: dat van de Aldi. Ondanks dat het 35 cent per kilo kost heb ik er dit weekend een prima witbrood mee gemaakt. En voor de verandering vandaag een bruinbrood met zemelen. Die zemelen komen wel van die vriend die bakker is.. :) Ik vond er de vorige keer wat veel in zitten (33%) vandaar dat ik nu 25% heb gebruikt.





De baktijd ook wat aangepast. Ik merkte dat de narijs beter ging op 250 graden dan op lagere temperatuur, bij 250 kreeg ik echter een knalharde korst. vandaag eerst een kwartier op 250, toen een kwartier op 210, toen deksel van de pan en nog een kwartier op 210. Resultaat: een prima te snijden brood wat er lekker uitziet en vast ook lekker smaakt.

(overigens, mijn brood van Aldi-meel is wel snel oud, de broden met het goede meel blijven veel langer vers)
pi_147849356
quote:
0s.gif Op maandag 22 december 2014 15:48 schreef qltel het volgende:
Aangezien het goede meel van mijn vriend de bakker op is (en hij woont 2 uur rijden hier vandaan) toch eens een poging gedaan om het allergoedkoopste bloem te gebruiken wat ik tegenkwam: dat van de Aldi. Ondanks dat het 35 cent per kilo kost heb ik er dit weekend een prima witbrood mee gemaakt. En voor de verandering vandaag een bruinbrood met zemelen. Die zemelen komen wel van die vriend die bakker is.. :) Ik vond er de vorige keer wat veel in zitten (33%) vandaar dat ik nu 25% heb gebruikt.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

De baktijd ook wat aangepast. Ik merkte dat de narijs beter ging op 250 graden dan op lagere temperatuur, bij 250 kreeg ik echter een knalharde korst. vandaag eerst een kwartier op 250, toen een kwartier op 210, toen deksel van de pan en nog een kwartier op 210. Resultaat: een prima te snijden brood wat er lekker uitziet en vast ook lekker smaakt.

(overigens, mijn brood van Aldi-meel is wel snel oud, de broden met het goede meel blijven veel langer vers)
Ziet er goed uit! Fijn ook dat je met zulk goedkoop meel ook goed brood krijgt. Ik gebruik altijd het meel van puur en eerlijk van AH.Vind ik ook prima.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 22 december 2014 @ 18:25:55 #211
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147849572
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 18:17 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ziet er goed uit! Fijn ook dat je met zulk goedkoop meel ook goed brood krijgt. Ik gebruik altijd het meel van puur en eerlijk van AH.Vind ik ook prima.
Ik heb die vriend die bakker is. Over 3 weken zie ik hem weer en dan krijg ik een hele zak van hem. Hij laat het elk jaar malen bij een molen en heeft teveel. Komend jaar wil ik daar ook aan meedoen, dan bestel gelijk een jaarvoorraad. Het is niet eens dat het goedkoper is, maar het is uitstekende kwaliteit en lokaal geproduceerd (en dat vind ik belangrijk).

Tot die tijd maar eens experimenteren met dit goedkope meel. We hadden vorige week een niet helemaal gelukt brood en dat kun je dan ook gerust weggooien.
  woensdag 24 december 2014 @ 12:30:43 #212
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147914566


Vijgen-walnotenbroodjes :)
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 25 december 2014 @ 09:43:01 #213
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_147944711
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:

Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_147944750
quote:
0s.gif Op donderdag 25 december 2014 09:43 schreef Isegrim het volgende:
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:

[ afbeelding ]
mooi hoor
pi_147945209
quote:
0s.gif Op donderdag 25 december 2014 09:43 schreef Isegrim het volgende:
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:

[ afbeelding ]
Prachtig! Hier staan de no-kneadbroodjes in de oven, voor de lunch straks. Ze zien er in elk geval niet uit, het deeg was zo plakkerig dat ik ze absoluut niet kon vormen. Hopelijk is de smaak wel goed.
  donderdag 25 december 2014 @ 22:33:38 #216
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147960509
quote:
1s.gif Op donderdag 25 december 2014 10:38 schreef Bleie het volgende:

[..]

Prachtig! Hier staan de no-kneadbroodjes in de oven, voor de lunch straks. Ze zien er in elk geval niet uit, het deeg was zo plakkerig dat ik ze absoluut niet kon vormen. Hopelijk is de smaak wel goed.
heb je je werkblad goed bebloemd? en daarna de bovenkant van het deeg ook? dan kun je m daarna heel makkelijk in de gewenste stukken snijden en ze zo op de bakplaat leggen. Je moet er denk ik niet te veel meer mee vormen na het storten en de laatste rijs.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 25 december 2014 @ 22:34:49 #217
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_147960554
quote:
0s.gif Op donderdag 25 december 2014 09:43 schreef Isegrim het volgende:
Desem witbrood gevuld met een royale hoeveelheid maanzaad:

[ afbeelding ]
Heel mooi. Lekker ook lijkt me, ik hou van maanzaad. En desem O+
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  donderdag 25 december 2014 @ 22:52:40 #218
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_147961219
quote:
0s.gif Op donderdag 25 december 2014 22:34 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

Heel mooi. Lekker ook lijkt me, ik hou van maanzaad. En desem O+
Smaakte prima! :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_147967535
quote:
0s.gif Op donderdag 25 december 2014 22:33 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

heb je je werkblad goed bebloemd? en daarna de bovenkant van het deeg ook? dan kun je m daarna heel makkelijk in de gewenste stukken snijden en ze zo op de bakplaat leggen. Je moet er denk ik niet te veel meer mee vormen na het storten en de laatste rijs.
Ik dacht van wel, maar niet goed genoeg dus. Ze smaakten prima, al ben ik geloof ik toch wat meer van zachtere broodjes. En de kinderen zeker.
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 26 december 2014 @ 19:42:39 #220
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147981909
Vandaag matzes gemaakt. Ze zien er niet uit, maar smaken prima.



De volgende serie zal ik proberen rond te maken.. :)
  zaterdag 27 december 2014 @ 09:57:20 #221
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_147999644
Ik ben nieuw met brood bakken in de oven. Heb wel een bakmachine, daar lukt het goed in, maar ik wil ook graag kleine broodjes kunnen maken.
Gisteravond dus, na het lezen van het topic, optimistisch het no knead recept gemaakt. Ik heb alleen de hoeveelheden gehalveerd (qua gist dan wel iets meer gok ik, ik heb geen weegschaal die halve grammen aangeeft). In de woonkamer weggezet vannacht, maar nu is het helemaal niet gerezen!
Het voelt wel heel 'fluffy' aan, maar het ziet er niet uit zoals moet.
Ik heb gist uit een zakje gebruikt, kan dat ook doodgaan, nee toch? Komt het doordat ik de ingrediënten heb gehalveerd?
Heeft het nu nog zin om het alsnog af te bakken? Ik kan niet even snel een nieuwe maken voor vandaag ;(
L'Enfer, c'est les autres.
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 27 december 2014 @ 10:02:51 #222
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_147999717
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 09:57 schreef Maria2.0 het volgende:
Ik heb gist uit een zakje gebruikt, kan dat ook doodgaan, nee toch? Komt het doordat ik de ingrediënten heb gehalveerd?
Heeft het nu nog zin om het alsnog af te bakken? Ik kan niet even snel een nieuwe maken voor vandaag ;(
Ik zou het gewoon bakken. Er zijn 2 mogelijkheden, of het lukt, of het lukt niet.

Gist uit een zakje blijft een paar jaar goed. Op dat van mij staat een datum in 2016. Ruikt het deeg naar gist? Gist ruikt namelijk best sterk.
  zaterdag 27 december 2014 @ 10:06:49 #223
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_147999783
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 10:02 schreef qltel het volgende:

[..]

Ik zou het gewoon bakken. Er zijn 2 mogelijkheden, of het lukt, of het lukt niet.

Gist uit een zakje blijft een paar jaar goed. Op dat van mij staat een datum in 2016. Ruikt het deeg naar gist? Gist ruikt namelijk best sterk.
Het heeft die typische verse brooddeeg-geur, dus ik neem aan dat dat gist is.
Verder ziet het er goed uit en voelt het luchtig, alleen het volume is vrijwel hetzelfde en het is niet gaan 'bubbelen' zoals op de foto's.
L'Enfer, c'est les autres.
pi_147999988
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 10:06 schreef Maria2.0 het volgende:

[..]

Het heeft die typische verse brooddeeg-geur, dus ik neem aan dat dat gist is.
Verder ziet het er goed uit en voelt het luchtig, alleen het volume is vrijwel hetzelfde en het is niet gaan 'bubbelen' zoals op de foto's.
Was het misschien best koud waar het stond? Bij ons in huis is het dat nu wel dus ik pak m'n deegjes lekker in met een fleecedeken O+
  zaterdag 27 december 2014 @ 10:19:48 #225
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_148000052
Ik heb hem in de woonkamer gezet, daar wordt het ivm de honden niet kouder dan 17 graden 's nachts.
Ik heb er een theedoek overheen gelegd, wel een vochtige. Zou dat het probleem misschien zijn?
L'Enfer, c'est les autres.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')