abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_146697671


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

deel 8
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #8

deel 9
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #9

deel 10
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #10

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was de sonde klaar voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.



12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'
Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd
Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.
Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
We weten dat Philae drie keer landde door data van het ROMAP instrument en van het landingsgestel. De eerste keer landde hij met een snelheid van zo'n 1 meter per seconden. En we weten ook precies waar, door het combineren van beelden van de OSIRIS camera met metingen door het MUPUS instrument. Toen stuiterde hij weer door met een snelheid van ongeveer 38 centimeter per seconde. Een stuiter die ongeveer twee uur duurde, waarin Philae een kilometer aflegde. De richting van deze stuiter is echter nog niet bekend. De tweede stuiter die hierop volgde had een snelheid van slecht 3 centimeter per seconde en duurde maar 7 minuten..
Het stuiteren was voorspeld doordat 67P nauwelijks zwaartekracht heeft. Om stuiteren te voorkomen is Philae uitgerust met een harpoen en een stuwmotor, maar beide systemen bleken niet te werken tijdens de landing.




gifje van de NAVCAM capture van de 1e landing




Persconferentie Dag 1
Op 13-11-2014 werd om 14:00 uur (Nederlandse tijd) door de Europese ruimtevaartorganisatie een persconferentie gehouden waar duidelijk werd dat Philae met slechts twee van zijn drie poten op vaste grond staat. De derde hangt los over een rots heen in het vacuüm van de ruimte. De lander is dus niet goed verankerd. Dat betekent dat de missieleiding zeer voorzichtig moet opereren, bijvoorbeeld met de boor waarmee Philae monsters van de komeet zou moeten
De plaats waar het ruimtevaartuig nu staat, is omringd door onregelmatig terrein dat het zonlicht weghoudt. Aan één kant rijst zelfs een steile rotswand op, blijkt uit de eerste foto's die Philae heeft verstuurd.
De gegevens wijzen erop dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.



Persconferentie Dag 2, 14-11-2014
De ruimtelander Philae is begonnen met boren in de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het is een risicovolle actie. Philae staat niet goed vast op de grond en kan door het boren omvallen. Aan de andere kant voelen de wetenschappers van het Europese Ruimteagentschap (ESA) zich gedwongen risico's te nemen: de batterijen van de lander zijn namelijk bijna op, waardoor de resultaten van de boring misschien niet eens de Aarde zullen bereiken
Eerder vandaag meldden de wetenschappers van ESA dat het tijd werd om risico's te nemen. ESA stond voor een lastige keuze: proberen we de batterijen op te laden of laten we Philae nu nog snel boren en zoeken naar waardevolle informatie voordat de energie wegvalt? Het is dus voorlopig de tweede optie geworden, ook al bestaat dan het risico dat de lander omvalt.
Teams van onder andere wetenschappers en ingenieurs bestuderen intussen de binnengelopen data. Tachtig tot negentig procent van de verwachte wetenschappelijke gegevens is al binnen. Uit foto's blijkt dat het komeetoppervlak bezaaid is met stof en brokstukken die een omvang hebben van millimeters tot meters.


Het oppervlak van komeet 67P. © Photo News

Update 15-11-2014
Rond middernacht was er opnieuw contact met Philae.
Ze hebben de lander 35 graden weten te draaien in de hoop om meer zonne-energie op te vangen.
Verder werd bekend dat Philae alle wetenschappelijke taken heeft kunnen volbrengen. In totaal 56 uur non stop wetenschappelijke metingen verrichten!
Rond 01:00 uur werd duidelijk dat de batterijen bijna hun limiet hadden bereikt en alle instrumenten aan boord zijn daarom uitgeschakel,.dan is Philae in slaapstand gebracht en zit deel 1 erop. Maar het is nog niet voorbij!
"Als het draaien van de lander niets helpt, komt er in de komende maanden een nieuwe kans. Mogelijk kan het toestel weer energie tanken als de komeet zich naar de zon richt. Maar dat zal waarschijnlijk niet in de komende maanden zijn", zei technisch leider Koen Geurts bij DLR. Vooral het verzenden van data vreet energie en die was bijna op. Er werd dan ook niet verwacht dat er vandaag nog voldoende energie zou zijn.
Sweet dreams Philae!

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.


Een aantal foto's uit het eerste topic











Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.


.
.
Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


.

en inmiddels weten we dat Philae is geland

*O*
.
De documentaire
Comet Catcher: The Rosetta Landing (Documentary 2014)

En de meest recente documentaire op moment van schrijven
Documentary 2014 Landing On A Comet Rosetta Mission 2014 New Details
.
.
een paar foto's van de landing









.
.

.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden



Home Page.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

hier staat nog een hele collectie van foto's
https://secure.flickr.com(...)s/72157638315605535/

gerelateerde topics
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
W&T / Het Astronomie Topic #9
W&T / Astronomie in de Achtertuin #3

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-11-2014 00:26:51 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 15 november 2014 @ 23:54:45 #2
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146697958
Ik herhaal de kijktips hier nog maar even:
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 19:30 schreef X11 het volgende:
DrBrianMay twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 16:50:44 PHILAE SPECIAL !!! Inside the ROSETTA mission to Asteroid 67P - SKY@NIGHT tomorrow Sunday 9pm - Bri reageer retweet
Morgenavond BBC4 22:00 - 23:00 uur.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b04pkvpq
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 22:19 schreef X11 het volgende:
Morgen (zondag) NPO2 19:45 - 20:15 De kennis van nu.
Over Rosetta, door André Kuipers en Diederik Jekel.
De Nieuwsuur uitzending van vanavond(zaterdag) met Fred Jansen:
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 23:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Hij staat al online: http://nieuwsuur.nl/uitzending/2014-11-15/
Offset 08:00
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146698004
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 17:16 schreef rubbereend het volgende:
Zondag om 21.00u is er op Discovery een docu over Rosetta/Philae

edit: haha, ik had nu net precies hetzelfde gedaan :)
je was er eentje vergeten
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 15 november 2014 @ 23:58:43 #4
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146698116
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 23:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

edit: haha, ik had net precies hetzelfde gedaan :)
je was er eentje vergeten
:D
Ik zag het! Bedankt.
Dat wordt meerdere DVD-recorders gebruiken, vrees ik. :)
Onee, het past net.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146698549
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 23:58 schreef X11 het volgende:

[..]

:D
Ik zag het! Bedankt.
Dat wordt meerdere DVD-recorders gebruiken, vrees ik. :)
Onee, het past net.
;)
hier is de docu van National Geographic
(ik heb deze ook in de OP gezet)

Nu eerst even nieuwsuur kijken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146698780
Dit is de meest recente documentaire met vrij recente gegevens
Landing On A Comet Rosetta Mission 2014 New Details

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 16 november 2014 @ 00:28:36 #7
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146699287
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 00:15 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Dit is de meest recente documentaire met vrij recente gegevens
Landing On A Comet Rosetta Mission 2014 New Details

Bedankt. Ik heb 'm gedownload en ga hem morgen op tv bekijken. Hangend in de bank.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
pi_146699537
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 00:28 schreef X11 het volgende:

[..]

Bedankt. Ik heb 'm gedownload en ga hem morgen op tv bekijken. Hangend in de bank.
^O^
Het was een leuk helder stukje bij nieuwsuur
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146708510
MUPUS update:

Samengevat:

Ze zijn er niet in geslaagd om de hamer 'in' de komeet te krijgen. Op 4 verschillende standen geprobeerd (verschillende krachten), maar de komeet is dus harder dan van te voren gedacht.


Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 17:47:40 Results (1) First off: some reported MUPUS results as found in media are wrong. They never asked us. @Philae2014 @ESA_Rosetta reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:36:57 Results (2) MUPUS TM worked fine throughout the whole timeline and sees a very cold steep wall in front of us @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:39:50 Results (3) TM sees clear diurnal temperature signal. Around local noon direct sunlight on that wall caused a steep temperature increase... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:38:34 Results (4) ... and also steep temperature drop shortly after. Data indicate low thermal diffusivity and fluffy substance @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:53:22 Results (5) The anchors still below Philae in shadow see the diurnal heat wave as well and at the same time as TM and the solar panels reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:56:58 Results (6) Penetrator was deployed to the commanded distance. Remember that device had not been switched on since 2002 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:59:21 Addressing the questions about that fluffy stuff: have to speculate. Best guess tiny mineral grains and organics fluffy like cigar ash reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:06:27 Results (7) Temperature inside PEN dropped significantly compared to status before deployment.Might have hit a pile of stuff on the way out reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:11:04 Results (8) Another instrument saw better performance thereafter - we might have changed Philae's attitude reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:14:45 Results (9) Hammering started as intended in the lowest of 3 power settings (expecting a fluffy soft surface) reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:23 Results (10) The depth sensor shows some up and down but no progress. The control loop increased to power setting 2 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:49 Results (11) depth sensor still shows no progress. Control loop goes to power setting 3. Still no progress! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:40:19 Results (12) This means that the stuff is really hard! A very interesting finding, not visible from orbit! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:47:21 Results (13) We have a secret power setting 4. Nicknamed "desperate mode". Beyond the design specs. We activated it reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:01 Results (14) Still no progress. The hammer gave up and failed after 7 minutes. Jerzy was right. We were desperate, activated, were punished reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:58 Results (15) Surface must be >2 MPa hard! The comet remains surprising bizarre and uncooperative reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:58:21 Results (16). To put this into perspective: MUPUS performed beautifully inside the specifications. The comet failed to cooperate reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:59:22 Results (17) The loss of subsurface data is sad. The detection of this very hard crust is a great find the orbiter couldn't have done reageer retweet
pi_146708612
Ik vind dit overigens wel de meest woeste foto:

Echt zo'n wow-momentje.

Overigens heb ik smakelijk kunnen lachen om:

quote:
"Results (16). To put this into perspective: MUPUS performed beautifully inside the specifications. The comet failed to cooperate"
pi_146708666
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 13:54 schreef nikao het volgende:

Ze zijn er niet in geslaagd om de hamer 'in' de komeet te krijgen. Op 4 verschillende standen geprobeerd (verschillende krachten), maar de komeet is dus harder dan van te voren gedacht.
Dit is op zichzelf al een verrassende bevinding dus. ^O^

Ik ben benieuwd of dit de ideeën die er bestaan over de samenstelling van de komeet verandert.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 16 november 2014 @ 18:22:22 #12
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_146715941
Welke apparaat is momenteel het verst in het heelal? Qua afstand. En waar is die ongeveer? :)
En altijd het laatste woord.
pi_146716243
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 14:00 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dit is op zichzelf al een verrassende bevinding dus. ^O^

Ik ben benieuwd of dit de ideeën die er bestaan over de samenstelling van de komeet verandert.
Laten die duimen maar omlaag want dit is gewoon slecht nieuws. De kans dat aminozuren worden gevonden is plots een stuk kleiner geworden.
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146716332
quote:
1s.gif Op zondag 16 november 2014 18:28 schreef eight het volgende:

[..]

Laten die duimen maar omlaag want dit is gewoon slecht nieuws. De kans dat aminozuren worden gevonden is plots een stuk kleiner geworden.
Alle nieuwe informatie is voor mij goed nieuws. Dus ik hou ze gewoon omhoog. ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146716446
quote:
1s.gif Op zondag 16 november 2014 18:28 schreef eight het volgende:

[..]

Laten die duimen maar omlaag want dit is gewoon slecht nieuws. De kans dat aminozuren worden gevonden is plots een stuk kleiner geworden.
Vanuit de wetenschap gezien is dit natuurlijk gewoon goed nieuws; het is anders dan verwacht en dus een nieuwe ontdekking ;)

Ten aanzien van aminozuren; MUPUS was helemaal het instrument niet dat een bodem monster neemt, dat is SD2 (met een boor). En volgens mij hebben die gewoon een sample genomen.
pi_146716469
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:22 schreef BlauweTijger het volgende:
Welke apparaat is momenteel het verst in het heelal? Qua afstand. En waar is die ongeveer? :)
Dat is Voyager 1:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Voyager_1

Die is nu op een afstand van 130 AE, ofwel 19 miljard kilometer.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146716517
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:22 schreef BlauweTijger het volgende:
Welke apparaat is momenteel het verst in het heelal? Qua afstand. En waar is die ongeveer? :)
Voyager 1, al 37 jaar onderweg en inmiddels op 19312128000 km afstand :P http://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1
  zondag 16 november 2014 @ 18:36:26 #18
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_146716628
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:33 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat is Voyager 1:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Voyager_1

Die is nu op een afstand van 130 AE, ofwel 19 miljard kilometer.
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:34 schreef Singel het volgende:

[..]

Voyager 1, al 37 jaar onderweg en inmiddels op 19312128000 km afstand :P http://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_1
Gaaf, thx! Jammer dat die er in 2025 sowieso meer ophoudt doordat de tank leeg is. Geen stroom meer etc. Benieuwd waar die eindigd :)
En altijd het laatste woord.
pi_146717004
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:36 schreef BlauweTijger het volgende:

[..]

[..]

Gaaf, thx! Jammer dat die er in 2025 sowieso meer ophoudt doordat de tank leeg is. Geen stroom meer etc. Benieuwd waar die eindigt :)
Ach, tegen die tijd is er ook niet zoveel meer dat hij aan waardevolle informatie kan terugsturen. 19 miljard kilometer lijkt veel, maar in dit tempo doet ie er duizenden jaren over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Hij heeft echt maar net het zonnestelsel verlaten.

Leuk weetje: communicatie met Voyager 1 heeft nu al een vertraging van 35 uur. Signalen die Voyager terugstuurt zijn dus meer dan een dag onderweg voor we ze ontvangen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zondag 16 november 2014 @ 18:44:16 #20
371833 BlauweTijger
Doet tegen iedereen stoer
pi_146717084
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach, tegen die tijd is er ook niet zoveel meer dat hij aan waardevolle informatie kan terugsturen. 19 miljard kilometer lijkt veel, maar in dit tempo doet ie er duizenden jaren over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Hij heeft echt maar net het zonnestelsel verlaten.

Leuk weetje: communicatie met Voyager 1 heeft nu al een vertraging van 35 uur. Signalen die Voyager terugstuurt zijn dus meer dan een dag onderweg voor we ze ontvangen.
Is zo, best frustrerend lijkt me dat. Zoveel tijd geld en moeite en we kunnen niet eens 1 lichtjaar afleggen. :P Ik vind 35 uur nog best wel meevallen eigenlijk. :o
En altijd het laatste woord.
pi_146717799
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:33 schreef nikao het volgende:

[..]

Vanuit de wetenschap gezien is dit natuurlijk gewoon goed nieuws; het is anders dan verwacht en dus een nieuwe ontdekking ;)

Ten aanzien van aminozuren; MUPUS was helemaal het instrument niet dat een bodem monster neemt, dat is SD2 (met een boor). En volgens mij hebben die gewoon een sample genomen.
Toch goed nieuws dus
Thanks voor de opheldering. ^O^
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146735067
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 13:54 schreef nikao het volgende:
MUPUS update:

Samengevat:

Ze zijn er niet in geslaagd om de hamer 'in' de komeet te krijgen. Op 4 verschillende standen geprobeerd (verschillende krachten), maar de komeet is dus harder dan van te voren gedacht.

Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 17:47:40 Results (1) First off: some reported MUPUS results as found in media are wrong. They never asked us. @Philae2014 @ESA_Rosetta reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:36:57 Results (2) MUPUS TM worked fine throughout the whole timeline and sees a very cold steep wall in front of us @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:39:50 Results (3) TM sees clear diurnal temperature signal. Around local noon direct sunlight on that wall caused a steep temperature increase... reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:38:34 Results (4) ... and also steep temperature drop shortly after. Data indicate low thermal diffusivity and fluffy substance @Philae2014 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:53:22 Results (5) The anchors still below Philae in shadow see the diurnal heat wave as well and at the same time as TM and the solar panels reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:56:58 Results (6) Penetrator was deployed to the commanded distance. Remember that device had not been switched on since 2002 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 18:59:21 Addressing the questions about that fluffy stuff: have to speculate. Best guess tiny mineral grains and organics fluffy like cigar ash reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:06:27 Results (7) Temperature inside PEN dropped significantly compared to status before deployment.Might have hit a pile of stuff on the way out reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:11:04 Results (8) Another instrument saw better performance thereafter - we might have changed Philae's attitude reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:14:45 Results (9) Hammering started as intended in the lowest of 3 power settings (expecting a fluffy soft surface) reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:23 Results (10) The depth sensor shows some up and down but no progress. The control loop increased to power setting 2 reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:39:49 Results (11) depth sensor still shows no progress. Control loop goes to power setting 3. Still no progress! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:40:19 Results (12) This means that the stuff is really hard! A very interesting finding, not visible from orbit! reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:47:21 Results (13) We have a secret power setting 4. Nicknamed "desperate mode". Beyond the design specs. We activated it reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:01 Results (14) Still no progress. The hammer gave up and failed after 7 minutes. Jerzy was right. We were desperate, activated, were punished reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:57:58 Results (15) Surface must be >2 MPa hard! The comet remains surprising bizarre and uncooperative reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:58:21 Results (16). To put this into perspective: MUPUS performed beautifully inside the specifications. The comet failed to cooperate reageer retweet
Philae_MUPUS twitterde op zaterdag 15-11-2014 om 19:59:22 Results (17) The loss of subsurface data is sad. The detection of this very hard crust is a great find the orbiter couldn't have done reageer retweet
Jammer dat dat niet meer gelukt is, en dan zeggen dat 67P niet wilt meewerken haha :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146735083
voor de mensen die het niet weten, de Voyagers hebben een grammofoonplaat bij zich met boodschappen van het leven op Aarde en onze cultuur
Carl Sagan heeft hieraan meegewerkt

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 17 november 2014 @ 09:15:19 #24
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146735136
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 18:43 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ach, tegen die tijd is er ook niet zoveel meer dat hij aan waardevolle informatie kan terugsturen. 19 miljard kilometer lijkt veel, maar in dit tempo doet ie er duizenden jaren over om de dichtstbijzijnde ster te bereiken. Hij heeft echt maar net het zonnestelsel verlaten.
En straks knalt hij bovenop een tot dusver onbekende planeet in ons eigen zonnestelsel.. :P

Okee, ik geef toe dat de kans erg klein is..
  maandag 17 november 2014 @ 09:16:54 #25
37248 BertV
Handgemaakt
pi_146735154
quote:
0s.gif Op maandag 17 november 2014 09:10 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
voor de mensen die het niet weten, de Voyagers hebben een grammofoonplaat bij zich met boodschappen van het leven op Aarde en onze cultuur
Carl Sagan heeft hieraan meegewerkt

De aliens die dit ding onderscheppen, als de mensheid nog bestaat, zijn in een vloek en een zucht op aarde. Het is eigenlijk onze digitale grafsteen.

/depressieve modus. :P
Levensbron Kind Gelderland | Voorouders net boven Neder-Rijn? Doe een DNA-test.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')