abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_179758613
registreer om deze reclame te verbergen
12-06-2018

Hayabusa2 komt bijna aan bij planeto´de Ryugu

De Japanse ruimtesonde gaat binnenkort gave dingen doen op en rond deze 400 meter grote planeto´de.

Na een reis van zo’n 3,5 jaar is Hayabusa2 bijna aangekomen bij Ryugu, oftewel planeto´de 1999 JU3. De sonde gaat een twee kilo zwaar object op het oppervlak dumpen, waardoor er een flinke krater ontstaat. Daarna daalt het ruimtevaartuig af om wat materiaal uit de krater te halen. Eind 2019 neemt de sonde afscheid van de planeto´de en zet dan koers richting de aarde. Eind volgend jaar worden de verzamelde monsters afgeleverd.

1999 JU3 is een bijzondere C-type planeto´de. Wetenschappers denken dat C-type planeto´den meer organische materie en water bevatten. In het jonge zonnestelsel zorgden planeto´den en kometen ervoor dat water op de aarde kwam. Hayabusa2 kan ons vertellen hoe organische materie en water er van origine in het zonnestelsel uitzag en hoe die stoffen zich verhouden tot het leven en oceaanwater zoals we dat nu kennen.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt op 10 juni. Op dat moment was Hayabusa2 ongeveer 1.500 kilometer van planeto´de Ryugu verwijderd. Aangezien het object vrij klein is, zijn er nog geen details zichtbaar. Ryugu is een felwitte bol in het midden van de foto. De magnitude van Ryugu is nu -5,7, wat betekent dat Ryugu – gezien vanuit Hayabusa2 – iets helderder is dan de planeet Venus vanaf de aarde. Toch is Ryugu nog niet zo helder als een volle maan vanaf het aardoppervlak.

fig2.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=750%2C752&ssl=1
Op de tweede foto (hierboven) is de belichtingstijd slechts 0,09 seconden. Hierdoor zijn achtergrondsterren niet langer zichtbaar. Planeto´de Ryugu is een bolletje met een diameter van slechts vijf of slechts pixels. Dat zijn te weinig pixels om de vorm goed te zien.

Nu Hayabusa2 dichterbij komt, verwachten we snel nog mooiere beelden. We kunnen niet wachten!

Bronmateriaal:
"Ryugu seen from a distance of 1500km" - JAXA
Afbeelding bovenaan dit artikel: JAXA

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')