abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_146558836


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.

[img]Rosehttp://www.scientias.nl/wp-content/uploads/2013/12/Rosetta_s_Philae_lander_on_comet_nucleus.jpg[/img]
Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Of de Rosetta-missie een succes wordt, is de nog de vraag. Op 20 januari 2014 weten we of Rosetta wakker wordt en klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.














Live Stream
On 11 & 12 November, all segments broadcast by ESA TV will also be webcast here. These include: Media briefing 11.11-20:00CET || GO/NOGO decision points 1-4 (11-12 Nov) || Separation, science updates & landing (12 Nov). The webstream will remain live all the way until 19:00 GMT / 20:00 CET on 12 November with a permanent view of ESOC Mission Control Room in between the listed sequences. Complete list is available via: http://www.esa.int/esatv/Television

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

Vanavond vindt een laatste check plaats en moet blijken of de landing van Philae door kan gaan. Als alles er goed uitziet, zal Rosetta Philae morgenochtend loslaten. Om 10.00 uur morgenochtend moet duidelijk worden of Rosetta afscheid heeft kunnen nemen van Philae. De afdaling naar het oppervlak van de komeet duurt zo’n zeven uur. Rond 11.53 uur zou Philae – nog bezig met de afdaling – een signaal moeten afgeven en moeten communiceren hoe het met de lander gaat. Rond 17.00 uur zouden we bericht moeten krijgen dat Philae heelhuids op de komeet is gearriveerd.

Countdown
http://www.timeanddate.co(...)hour=9&min=35&sec=59


http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

[ Bericht 6% gewijzigd door Molurus op 12-11-2014 00:13:06 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 11 november 2014 @ 23:33:12 #2
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146558895
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 november 2014 23:30 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Dit is geheel Europees, dus geen rare imperialistische grapjes. ;)
maar goed dat de UK geen member is van de esa dan... oh wacht...
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146559050
TVP voor als ik morgen terug kom van mn werk :@
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_146560516
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 23:33 schreef Maanvis het volgende:

[..]

maar goed dat de UK geen member is van de esa dan... oh wacht...
Ik dacht dat ze daar op wetenschappelijk gebied wel over waren op het metrische systeem? Alleen het volk gebruikt nog de achterhaalde mijlen toch? O-)
gr gr
pi_146560636
Foto's van de plek waar Philae gaat landen.



Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146562456
Op de FP staat dat vanavond rond 17:00 uur dat ding moet landen. NL tijd.

Vorig topic werd in de ochtend NL tijd gezegd.

Wat is juist?

:@
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
  woensdag 12 november 2014 @ 06:35:59 #7
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146562511
quote:
7s.gif Op woensdag 12 november 2014 06:07 schreef Geralt het volgende:
Op de FP staat dat vanavond rond 17:00 uur dat ding moet landen. NL tijd.

Vorig topic werd in de ochtend NL tijd gezegd.

Wat is juist?

:@
Beide. :p

10:00 philae loslaten
17:00 landing
Géén kloon van tvlxd!
pi_146563239
16.30 de landing toch?
Rond 17.00 bevestiging of het gelukt is of niet dacht ik.
NEE!
pi_146563312
quote:
7s.gif Op woensdag 12 november 2014 06:07 schreef Geralt het volgende:
Op de FP staat dat vanavond rond 17:00 uur dat ding moet landen. NL tijd.

Vorig topic werd in de ochtend NL tijd gezegd.

Wat is juist?

:@
quote:
1s.gif Op woensdag 12 november 2014 06:35 schreef Montov het volgende:

[..]

Beide. :p

10:00 philae loslaten
17:00 landing
Tussen 7.35 en 8.35 uur wordt besloten of Philae daadwerkelijk klaar is om afscheid te nemen van Rosetta. Als dat het geval is, zal Rosetta opdracht krijgen om Philae los te laten. Als alles goed verloopt, zal Philae loskomen van Rosetta om 09:35 uur onze tijd Rond 10.00 uur moet op aarde duidelijk worden of Rosetta erin geslaagd is om Philae los te laten. Terwijl Philae afdaalt naar de komeet, stuurt deze signalen naar Rosetta. Het eerste signaal zou rond 11.53 uur moeten worden opgevangen. Rond 17.02 uur zouden we op aarde bericht moeten krijgen dat Philae op de komeet geland is en zich vast heeft geklemd

Jullie moeten rekening houden dat het singnaal even (ongeveer een half uur) onderweg is naar de Aarde

[ Bericht 12% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-11-2014 09:00:35 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 november 2014 @ 08:45:37 #10
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146563393
I cannot wait *O*

Ook fijn dat het deze keer niet nodig is om tot diep in de nacht wakker te blijven.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146563461
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 08:45 schreef ATuin-hek het volgende:

Ook fijn dat het deze keer niet nodig is om tot diep in de nacht wakker te blijven.
hahaha, inderdaad :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563479
In maart volgend jaar is het voorbij voor Philae. Dan wordt het te heet op de komeet voor de lander. De sonde Rosetta blijft dan nog wel haar baantjes maken om de ijsbal en metingen verrichten als de komeet in augustus de zon het dichtste nadert.

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563508
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563649
Goedemorgen allemaal. :)

c_/
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146563669
Ohayo Gozaimas Molurus-san.
Live stream running? ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563691
Yep!

Nog niet veel te zien zo te zien?
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 12 november 2014 @ 09:09:34 #17
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146563717
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 08:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

hahaha, inderdaad :)
Heb toen Cassini zijn orbital insertion deed nog tot diep in de nacht NASA TV zitten kijken. Was toen nog best spannend of hij de tocht door de spleet in de ringen zou overleven, maar wat een gejuich toen het alles OK signaal binnen kwam :D
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146563725
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:07 schreef Molurus het volgende:
Yep!

Nog niet veel te zien zo te zien?
nope :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563732
Bij de landing van curiosity ging ook het hele control center uit z'n dak. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146563746
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:09 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Heb toen Cassini zijn orbital insertion deed nog tot diep in de nacht NASA TV zitten kijken. Was toen nog best spannend of hij de tocht door de spleet in de ringen zou overleven, maar wat een gejuich toen het alles OK signaal binnen kwam :D
^O^
Niet gezien helaas
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563759
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:10 schreef Molurus het volgende:
Bij de landing van curiosity ging ook het hele control center uit z'n dak. :)
Daar was ik dan wel weer bij :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 12 november 2014 @ 09:15:41 #22
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_146563820
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

^O^
Niet gezien helaas
Paar fragmenten:
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_146563829
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 09:15 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Paar fragmenten:
Thanks, cool 8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563851
12-11-2014

Landingsmissie op komeet gaat door


Artist's impression van de loskoppeling van de kleine onderzoekssonde Philae. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)

Het wordt een spannende dag voor het Europese ruimteagentschap ESA. Vanochtend heeft de landingsmissie van de kleine onderzoekssonde Philae groen licht gekregen. Om 9.35 uur onze tijd wordt hij losgekoppeld van moedersonde Rosetta en begint zijn ongeveer zeven uur durende val naar het oppervlak van komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Even na tienen vanochtend wordt duidelijk of de loskoppeling gelukt is.

Tijdens de controles van de toestand van Philae is wel ontdekt dat de kleine raket die bovenop de sonde zit om hem bij de landing tegen het komeetoppervlak aan te drukken niet werkt. De vluchtleiding moet er dus op vertrouwen dat de ijsschroeven en harpoenen waarmee de lander is uitgerust toereikend zijn om hem te verankeren. Even na vijf uur vanmiddag wordt duidelijk of dat gelukt is.

(allesoversterrenkunde.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146563918
Er gebeurt wat, de camera wordt verplaatst :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')