abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 8 november 2014 @ 20:31:02 #1
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_146441853
Laatste post van het vorige deel:

quote:
Nederland gaat het leger van Oekraïne helpen om de koude winter door te komen.
Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zaterdag na overleg met zijn Oekraïense collega Pavlo Klimkin.

De hulp bestaat uit zaken als generatoren en winterkledij ter waarde van zo'n 400.000 euro. Het gaat niet om wapens of ander gevechtsmaterieel, benadrukte Koenders.

Hij dankte Klimkin voor alle hulp om de slachtoffers van vlucht MH17 te bergen. Klimkin zei dat de afwikkeling van de ramp voor zijn kabinet ,,topprioriteit'' is en blijft.

Door: ANP
http://www.nu.nl/politiek(...)-spullen-winter.html

Dat zullen wel die long-johns en bovending zijn van begin jaren 90. Nog ergens liggen op een mob complex
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_146443821
@ErwinRommel dat is maar goed ook, want anders zouden ze geld uit moeten geven bij Defensie en dat is er al niet.
  zondag 9 november 2014 @ 15:31:21 #3
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_146464896
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 20:31 schreef ErwinRommel het volgende:
Laatste post van het vorige deel:

[..]

http://www.nu.nl/politiek(...)-spullen-winter.html

Dat zullen wel die long-johns en bovending zijn van begin jaren 90. Nog ergens liggen op een mob complex
Oude Noorse colletjes, lang winterondergoed, dat soort meuk.
Kreeg ik ook nog bij mijn opkomst, en dat was ver na de jaren 90 :P
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  zondag 9 november 2014 @ 15:32:34 #4
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_146464926
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 15:31 schreef Pumatje het volgende:

[..]

Oude Noorse colletjes, lang winterondergoed, dat soort meuk.
Kreeg ik ook nog bij mijn opkomst, en dat was ver na de jaren 90 :P
Heb ik nog een foto van hahaha
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  zondag 9 november 2014 @ 15:57:09 #5
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_146465698
Op eenzame hoogte:

http://www.telegraaf.nl/p(...)tm_campaign=facebook

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 11 november 2014 @ 07:32:30 #6
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_146523046
"Gevaarlijke spelletjes Rusland"

maandag 10 nov 2014, 21:22 (Update: 10-11-14, 21:59)

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er tientallen 'verontrustende militaire' incidenten geweest tussen Rusland en het Westen. Dat staat in een vandaag verschenen rapport van de Britse denktank European Leadership Network (ELN).

In het stuk worden tientallen incidenten beschreven die in de afgelopen acht maanden plaatsvonden. Het gaat bijvoorbeeld om schendingen van het luchtruim of bijna-botsingen in de lucht of op zee. Maar de Russen probeerden ook anderen te provoceren. Daardoor werd de situatie extra gevaarlijk, schrijven de onderzoekers. De Russen intimideerden verkenningsvliegtuigen en vlogen extra laag over oorlogsschepen.

"Sinds de annexatie van de Krim zie je dat de Russische activiteiten toenemen", zegt generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen in het NOS Radio 1 Journaal. "De Russen hebben 500 miljard vrijgemaakt voor interventie. En je ziet dus ook dat ze op deze manier aan het testen zijn hoe de verdediging van de NAVO in elkaar zit."

NAVO-grondgebied

Drie keer werd het volgens de Britse denktank zo gevaarlijk dat de kans op veel slachtoffers of een militaire confrontatie 'aanzienlijk' was. De Russen ontvoerden een agent van de Estlandse inlichtingendienst bij een grenspost in Estland. NAVO-grondgebied dus. De agent werd meegenomen naar Moskou en beschuldigd van spionage.

En dan was er ook nog die mysterieuze onderzeeër in de Zweedse wateren. De boot werd voor het eerst gezien in de wateren bij Stockholm. Een week lang werd ernaar gezocht, maar de onderzeeër werd nooit gevonden. De regering in Moskou heeft altijd ontkend dat het om een Russische boot ging.

Passagiersvliegtuig

Het gaat niet alleen om militaire incidenten. Zo kon een botsing tussen een passagiersvliegtuig van de Scandinavische maatschappij SAS en een Russisch verkenningstoestel maar net voorkomen worden.

"Dat zijn gevaarlijke spelletjes. Als de vliegers fouten maken, dan kan zoiets ontaarden in een geweldig incident", zegt Van Kappen. "Het levert gevaar op voor de burgerluchtvaart, doordat de Russen de transponders van de toestellen uitzetten. Daardoor zijn ze niet meer zichtbaar voor de verkeersleiding."

Poetin

"Wat Poetin probeert te bereiken met de provocaties, is niet duidelijk. Dat is heel moeilijk in te schatten", zegt Van Kappen. "Poetin heeft zich omringd met een heel klein clubje adviseurs. Alle tegenspraak die je normaal gesproken in een staat hebt, is uitgeschakeld. De Doema, het lagerhuis van het Russische parlement, is een applaus-machine en vrije pers is er nauwelijks. Daardoor kun je niet meer inschatten welke kant Poetin op zal springen."

Tot een militaire confrontatie is het tot nu toe niet gekomen. Maar de strekking van het rapport is duidelijk: Rusland speelt met vuur. Van Kappen sluit zich daarbij aan. "Want de gevaren schuilen op twee niveaus. Wij hebben natuurlijk moeite om uit te vinden wat Poetin nu precies van plan is, maar hij misrekent zich ook in de reactie van het Westen op zijn handelen."

Bron: http://nos.nl/artikel/720043-gevaarlijke-spelletjes-rusland.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 11 november 2014 @ 07:35:52 #7
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_146523069
Nederland zoekt bootvluchtelingen

maandag 10 nov 2014, 12:33 (Update: 10-11-14, 19:25)

De Nederlandse marechaussee is vanochtend uitgevaren vanaf het Italiaanse eiland Lampedusa. NOS-correspondent Rop Zoutberg mocht mee: "Het is een bescheiden poging om iets te doen aan grensbewaking."

De marechaussee is sinds het begin van deze maand bij Lampedusa actief als onderdeel van Frontex, de Europese organisatie voor grensbewaking. De marechaussees zoeken op zee naar bootjes met vluchtelingen. Als ze een bootje aantreffen, kijken ze of sprake is van mensenhandel. Als zo'n mensenhandelaar nog aan boord is, wordt die meteen opgepakt.

"Ik zat vanochtend met vijf man marechaussee op een rubberboot van tien meter lang", zegt Zoutberg. "Daarmee varen ze tot honderd kilometer uit de kust van Lampedusa. Libië ligt 300 kilometer verderop."

Zo nodig helpen de marechaussees bij reddingsoperaties. Boten met vluchtelingen worden begeleid naar Lampedusa, ze worden nooit teruggestuurd.

Schiermonnikoog

Lampedusa ligt relatief dicht bij Libië. Het is één van de eerste plekken waar vluchtelingen langskomen op weg naar Europa. Lampedusa is zo'n 20 vierkante kilometer, half zo groot als Schiermonnikoog.

De EU en Italië hopen dat de extra grenscontroles op zee ertoe leiden dat mensensmokkelaars veel minder vaak de route naar Lampedusa kiezen.

Vaak maken vluchtelingen de oversteek in gammele bootjes. Het afgelopen jaar zijn er door de Italianen 150.000 vluchtelingen uit zee gehaald, naar schatting 3000 mensen verdronken.

De marechaussees zijn er ook op getraind om mensen te redden. Vanaf volgend jaar april zet Nederland ook een kustwachtvliegtuig in met waarnemers van de marechaussee. En dan is er ook een pool van mensen uit Nederland beschikbaar, onder wie hondenbegeleiders, grenswachters en documentenspecialisten.

Bron: http://nos.nl/artikel/719(...)otvluchtelingen.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_146523553
’Pijlsnel geld erbij voor leger’

Oppositie: tijd voor daden
Den Haag | In het overleg over de defensiebegroting stuit minister Hennis morgen op zeer kritische oppositiepartijen, die vinden dat zij snel tot daden moet komen. FOTO DIJKSTRA BV

Van onze parlementaire

redactie

Het is de hoogste tijd dat minister Hennis (Defensie) haar mooie woorden omzet in daden en er als de gesmeerde bliksem een behoorlijk bedrag bij regelt voor de krijgsmacht. Met die strijdkreet zal de defensiegezinde oppositie morgen het overleg over de defensiebegroting ingaan.

„Bij de NAVO-top in Wales heeft deze minister beloofd onze defensiebegroting in tien jaar tijd naar de NAVO-norm (2 procent van het nationaal inkomen) te brengen”, stelt CDA-Kamerlid Knops vast. „De handelwijze van Hennis komt daar in de verste verte niet mee overeen. Kennelijk komt ze in het kabinet niet verder omdat de PvdA dwarsligt.”

De 100 miljoen die Defensie er in deze begroting bij krijgt, is niet meer dan een ’fooi’, vindt Knops. „Het kabinet geeft ronduit toe dat we in een onzekere wereld leven en dat we ons moeten voorbereiden op nieuwe dreigingen, maar het laat de krijgsmacht verpieteren.” Het CDA heeft in zijn tegenbegroting jaarlijks 250 miljoen voor Defensie staan.

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich na Prinsjesdag achter een oproep van de SGP om de defensie-uitgaven te verhogen. Afgelopen vrijdag maakte het kabinet bekend wat het daarmee van plan is: voorlopig niks. Dat wil zeggen: het kabinet „deelt de zorgen van de Tweede Kamer over de ontwikkeling van de internationale veiligheidssituatie”. Eerst gaat Buitenlandse Zaken alle actuele dreigingen in kaart brengen. Daarna zal het kabinet bezien welke aanpassing van het leger daarbij past. Over eventueel extra geld voor Defensie wordt pas in het voorjaar gesproken.

Dat is ruim na de verkiezingen voor Provinciale Staten. De VVD erkent dat „de wereld er dan weer heel anders uitziet” en dat steun van coalitiepartner PvdA voor extra defensiegeld lang niet zeker is.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf wil dat Hennis toezegt dat daarbij de dreiging en niet het beschikbare geld leidend is. „Defensie heeft altijd gezegd: het is mooi dat we van alles willen, maar het geld is er niet. Ik wil dat de minister nu zegt: dit zijn de dreigingen en daar past een behoorlijke krijgsmacht en navenant budget bij.” Zo vindt Dijkgraaf dat de marine straks vier nieuwe onderzeeboten nodig heeft, en niet drie, zoals gevreesd.

Knops vindt dat Hennis meteen boter bij de vis moet doen. „Er moet gewoon zo snel als mogelijk geld bij. Als deze minister meent wat ze zegt, dan moet ze gewoon leveren.”

Hennis liet zich afgelopen weekeinde tijdens een politiek café in Doetinchem ontvallen dat ze er helemaal geen miljarden bij wíl, omdat Defensie dat niet ’kan verwerken’.

De ChristenUnie wil dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) er meer geld bij krijgt. VNL wil het defensiebudget met ruim 5 miljard verhoogd hebben, onder meer voor de aanschaf van een vliegdekschip.

Telegraaf
pi_146523562
quote:
Hennis liet zich afgelopen weekeinde tijdens een politiek café in Doetinchem ontvallen dat ze er helemaal geen miljarden bij wíl, omdat Defensie dat niet ’kan verwerken’.
Gvd... :') :')
  dinsdag 11 november 2014 @ 08:50:01 #10
110057 AgLarrr
Merck toch hoe sterck!
pi_146523796
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 08:32 schreef AchJa het volgende:

[..]

Gvd... :') :')
Waaaaaat.....
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_146524490
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 08:31 schreef AchJa het volgende:
’Pijlsnel geld erbij voor leger’

Oppositie: tijd voor daden
Den Haag | In het overleg over de defensiebegroting stuit minister Hennis morgen op zeer kritische oppositiepartijen, die vinden dat zij snel tot daden moet komen. FOTO DIJKSTRA BV

Van onze parlementaire

redactie

Het is de hoogste tijd dat minister Hennis (Defensie) haar mooie woorden omzet in daden en er als de gesmeerde bliksem een behoorlijk bedrag bij regelt voor de krijgsmacht. Met die strijdkreet zal de defensiegezinde oppositie morgen het overleg over de defensiebegroting ingaan.

„Bij de NAVO-top in Wales heeft deze minister beloofd onze defensiebegroting in tien jaar tijd naar de NAVO-norm (2 procent van het nationaal inkomen) te brengen”, stelt CDA-Kamerlid Knops vast. „De handelwijze van Hennis komt daar in de verste verte niet mee overeen. Kennelijk komt ze in het kabinet niet verder omdat de PvdA dwarsligt.”

De 100 miljoen die Defensie er in deze begroting bij krijgt, is niet meer dan een ’fooi’, vindt Knops. „Het kabinet geeft ronduit toe dat we in een onzekere wereld leven en dat we ons moeten voorbereiden op nieuwe dreigingen, maar het laat de krijgsmacht verpieteren.” Het CDA heeft in zijn tegenbegroting jaarlijks 250 miljoen voor Defensie staan.

Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich na Prinsjesdag achter een oproep van de SGP om de defensie-uitgaven te verhogen. Afgelopen vrijdag maakte het kabinet bekend wat het daarmee van plan is: voorlopig niks. Dat wil zeggen: het kabinet „deelt de zorgen van de Tweede Kamer over de ontwikkeling van de internationale veiligheidssituatie”. Eerst gaat Buitenlandse Zaken alle actuele dreigingen in kaart brengen. Daarna zal het kabinet bezien welke aanpassing van het leger daarbij past. Over eventueel extra geld voor Defensie wordt pas in het voorjaar gesproken.

Dat is ruim na de verkiezingen voor Provinciale Staten. De VVD erkent dat „de wereld er dan weer heel anders uitziet” en dat steun van coalitiepartner PvdA voor extra defensiegeld lang niet zeker is.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf wil dat Hennis toezegt dat daarbij de dreiging en niet het beschikbare geld leidend is. „Defensie heeft altijd gezegd: het is mooi dat we van alles willen, maar het geld is er niet. Ik wil dat de minister nu zegt: dit zijn de dreigingen en daar past een behoorlijke krijgsmacht en navenant budget bij.” Zo vindt Dijkgraaf dat de marine straks vier nieuwe onderzeeboten nodig heeft, en niet drie, zoals gevreesd.

Knops vindt dat Hennis meteen boter bij de vis moet doen. „Er moet gewoon zo snel als mogelijk geld bij. Als deze minister meent wat ze zegt, dan moet ze gewoon leveren.”

Hennis liet zich afgelopen weekeinde tijdens een politiek café in Doetinchem ontvallen dat ze er helemaal geen miljarden bij wíl, omdat Defensie dat niet ’kan verwerken’.

De ChristenUnie wil dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) er meer geld bij krijgt. VNL wil het defensiebudget met ruim 5 miljard verhoogd hebben, onder meer voor de aanschaf van een vliegdekschip.

Telegraaf
Ik weet niet wat ik hier op moet zeggen
  Moderator dinsdag 11 november 2014 @ 10:21:56 #12
257132 crew  Awsom
pi_146525783
VNL wil een vliegdekschip? :') :') :') :')
  dinsdag 11 november 2014 @ 10:31:59 #13
110057 AgLarrr
Merck toch hoe sterck!
pi_146526044
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 10:21 schreef Awsom het volgende:
VNL wil een vliegdekschip? :') :') :') :')
Als het aan hen ligt gaan we dat grote plan van Geenstijl realiseren kennelijk..
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_146526357
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 08:32 schreef AchJa het volgende:

[..]

Gvd... :') :')
Ze kunnen het niet verwerken omdat ze eerst een week stom verbaast zijn dat politici een keer iets verstandigs willen doen :')
Beneath the gold, the bitter steel
  dinsdag 11 november 2014 @ 11:18:38 #15
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_146527290
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 08:31 schreef AchJa het volgende:
’Pijlsnel geld erbij voor leger’

Oppositie: tijd voor daden

Hennis liet zich afgelopen weekeinde tijdens een politiek café in Doetinchem ontvallen dat ze er helemaal geen miljarden bij wíl, omdat Defensie dat niet ’kan verwerken’.

Telegraaf
HET bewijs dat deze Minister van defensie geïnstalleerd is om het woord te vertolken van het kabinet in plaats van haar ministerie. Dit is te gek voor woorden.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 11 november 2014 @ 13:54:55 #16
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_146532186
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_146541834
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 08:32 schreef AchJa het volgende:

[..]

Gvd... :') :')
Je gelooft toch niet dat ze dat heeft gezegd hoop ik?
pi_146542313
quote:
7s.gif Op dinsdag 11 november 2014 17:55 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Je gelooft toch niet dat ze dat heeft gezegd hoop ik?
Vertel een willekeurige NATO partner dat onze mindef een secretaresse opleiding heeft. Dan geloven ze je ook niet.

Ja, ik ben er van overtuigd dat ze dit gezegd heeft.
pi_146543344
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 november 2014 18:08 schreef AchJa het volgende:

[..]

Vertel een willekeurige NATO partner dat onze mindef een secretaresse opleiding heeft. Dan geloven ze je ook niet.

Ja, ik ben er van overtuigd dat ze dit gezegd heeft.
Ik heb weinig vertrouwen in Hennis, nog minder in de Telegraaf.
  dinsdag 11 november 2014 @ 18:51:37 #20
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_146543852
Het is echt jammer van dat achterlijke steenkolen Engels ( why in gods name )
Maar Damen shipyards / schelde naval shipbuilding heeft weer een nieuw model ( waarschijnlijk vervanger M-fregat )

Het kijken waard als je je niet dood ergert aan zijn uitleg.

[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  dinsdag 11 november 2014 @ 20:18:10 #21
304398 leovanw
No Message No Mission
pi_146548387
Het Korps Commandotroepen (KCT) zal binnenkort haar nieuwe Special Forces-voertuig aan het grote publiek presenteren. Deze Air Transportable Tactical Vehicles (ATTV) zijn in nauwe samenwerking met de Nederlandse industrie ontwikkeld. Ervaringen uit recente missies hebben geleid tot het ATTV-project waarbij een voertuig van chassis tot koplampen ontworpen is naar de specifieke eisen van het optreden van speciale eenheden. Behalve betere terreinvaardigheid hebben de nieuwe Special Forces-voertuigen meer laadvermogen dan de huidige Mercedes Benz-terreinwagens. Ook kan de ATTV niet alleen onder, maar ook in het laadruim van een Chinook transporthelikopter worden vervoerd. Dit is essentieel met het oog op het takenpakket van het KCT. Het elitekorps van de landmacht krijgt uiteindelijk vijftig van deze voor Speciale Operaties ontwikkelde voertuigen.

Lees hier tot in detail alles over de ontwikkeling en onderhuidse geheimen van dit brute beestachtig nieuwe terreinvoertuig: http://www.dutchdefencepress.com/?p=13067
There is no 'I' in TEAM and life is way to short for only dreaming... So live it to the MAX! FOR THOSE WHO UNDERSTAND WHAT YOU DO, NO EXPLANATION IS NECESSARY. FOR THOSE WHO DON’T, NONE IS POSSIBLE.
http://www.dutchdefencepress.com
  dinsdag 11 november 2014 @ 22:43:34 #22
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_146556364
Ik heb het gelezen, mooi werk Leo!
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  woensdag 12 november 2014 @ 00:19:40 #23
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_146560449
Poetins adviseur uit oorlogstaal

dinsdag 11 nov 2014

Een veiligheidsadviseur van de Russische president Poetin heeft gewaarschuwd dat de Baltische staten bij een eventuele oorlog tussen Europa en Rusland worden weggevaagd. Sergej Markov zei dat in een interview met de Zweedse televisie. "Zweden heeft niets te vrezen. Maar Letland en Estland wel. Bij een grote oorlog worden die landen weggevaagd."

Gints Jegermanis, de Letse ambassadeur in Zweden antwoordt daarop dat de boodschap op zich niet nieuw is, maar dat deze door de actuele situatie toch een nieuwe lading krijgt. "We zijn Russische dreigementen wel gewend. Maar de afgelopen zes maanden is er veel veranderd. Europa kampt met de dreiging van een nieuwe oorlog. De Russische agressie in Oekraïne is daar slechts een onderdeel van. Daarom maken deze uitlatingen de situatie er alleen maar slechter op."

Provocaties

Ambassadeur Jegermanis doelt daarbij op de recente provocaties waarbij Russische gevechtsvliegtuigen het Europese luchtruim binnendrongen. "De inwoners van Letland voelen zich daar erg ongemakkelijk bij. Rusland is een onvoorspelbare macht geworden in Europa."

Volgens Poetin's veiligheidsadviseur is er nog niet zo veel reden voor vrees en is de oplossing simpel. "Het probleem is de Ruslandfobie onder de politieke elite in de Europese Unie. Die Ruslandfobie staat gelijk aan racisme tegen Russen. Als jullie landen daarmee ophouden, wordt jullie leven een stuk eenvoudiger."

Bron: NOS
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  woensdag 12 november 2014 @ 15:17:01 #24
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_146574385
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 08:32 schreef AchJa het volgende:

[..]

Gvd... :') :')
Echt...... :|W
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
  vrijdag 14 november 2014 @ 16:47:30 #25
74865 Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_146651085
Het is toch eigenlijk van de zotte dat je zonder enige opleiding of ervaring al een land kan gaan besturen als je wordt gekozen door een andere stel flapdrollen die eigenlijk niet eens weten waar ze op stemmen.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')