abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_146281568


WAT IS EVOHOME?
quote:
Honeywell Evohome is een draadloos regelsysteem voor zoneverwarming met een centraal bedieninterface. Honeywell evohome vindt de balans tussen optimaal comfort en een lagere energierekening door vele mogelijkheden en groot gebruikersgemak.

Het innovatieve, draadloze klimaatsysteem evohome maakt individuele temperatuurregeling per ruimte mogelijk. Via de aantrekkelijke gebruikersinterface, de evotouch, kan centraal de temperatuur in verschillende vertrekken worden geregeld. Zo is het warm in de vertrekken die worden gebruikt en worden de ongebruikte kamers niet onnodig verwarmd. Een energiebewuste manier van verwarmen, die een forse besparing kan betekenen op uw energierekening, zonder dat er wordt ingeleverd op uw wooncomfort.

Met evohome kan voor maximaal acht verschillende ruimtes een individueel weekprogramma ingesteld worden. Op elk gewenst moment van de dag of nacht, met zes verschillende perioden per dag, per vertrek. Bovendien is dit draadloze systeem eenvoudig te installeren zonder het hoeven wegwerken van kabels en boren van gaten. Dit maakt evohome uitermate geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Of het nu gaat om vloerverwarming, radiatoren of een combinatie daarvan: evohome biedt voor alle type verwarming een oplossing door het ruime aanbod aan compatibele accessoires. Woonkamer, slaapkamers, kinderkamer, kantoor aan huis, praktijkruimte of hobbykamer, alle vertrekken zijn op tijd heerlijk op temperatuur. Of het nu gaat om stadsverwarming, een bestaande zoneregeling, een moderne modulerende ketel of een ketel van een ouder type: evohome is praktisch altijd toepasbaar!

Duurzaam omgaan met energie, optimaal gebruikersgemak en draadloze bewegingsvrijheid evohome combineert het allemaal. Het mooie eigentijdse bedienpaneel met tafelstandaard is verkrijgbaar met verwisselbare frontcovers in de kleuren gepolijst zwart geborsteld metaal en hoogglans wit. Een stijlvolle verschijning in ieder interieur.
Bron: Website Honeywell

IN DE PRAKTIJK

Al ruim 300 posts wordt er gesproken over het nut, de installatie, de werking en de optimalisatie van Evohome. Het kost wat moeite om het systeem draaiend te krijgen, maar het lijkt er op dat de meeste gebruikers tevreden zijn met de mogelijkheden die het systeem biedt.

Zoals bij elk nieuw product zijn er altijd zaken die beter of anders kunnen. De belangrijkste bug die door de meesten in het eerste topic geconstateerd is, is het onnodig aanspringen van de ketel op vaste momenten, zonder dat de ruimtetemperatuur daar om vraagt. Dit is al meerdere malen onder de aandacht van Honeywell gebracht en er lijkt nu eindelijk wat te gaan gebeuren, met dank aan users AJS1 en smv.

LINKS
- Evohome - internationale website
- Evohome - Nederlandse website

- Installatiedocument 1
- Installatiedocument 2

- Boek 1
- Boek 2
- Boek 3

- Meest recente driver (v21) Installatie op eigen risico

- Online gasmeterstand registratie
pi_146288697
Ik heb me nog even verdiept in dat TPI verhaal. Het lijkt erop dat het ontwikkelt is voor de Britse markt waar veel CV ketels werken op elektriciteit in plaats van gas. Dat in aanmerking genomen kan het TPI verhaal wel goed functioneren. Echter voor gasgestookte CV ketels gaat dit niet op.

Ik citeer:

quote:
What is TPI Control?
TPI (Time Proportional & Integral) control is an industry standard term for an On/Off control using an advanced energy saving control method that can be used by most heating systems in the UK. The controls simply switch current supplied to the boiler on or off at different times. Unlike a traditional thermostat, these rely on digital technology that matches the boiler firing to the load on the system. TACMA tests indicate that under steady state conditions as much as 10% energy savings can be made with TPI. This would be reduced by seasonal and operational losses. But in addition, because the control is so much more accurate, the set point can be reduced, without loss of comfort, introducing extra savings.

How does TPI Control work?
A thermostat operates using a fixed number of firing periods per hour (normally selected to suit the appliance and system). This can often mean a thermostat can fire the boiler even when the set temperature is reached.

A TPI room thermostat will have 100% demand when the system first calls for heat. When the room temperature approaches the set point, it then calculates how many minutes are required within each firing period to satisfy the set temperature. The TPI thermostat will then reduce the firing time in that cycle period in proportion with the demand. This means that as the room temperature approaches set point, the boiler is fired progressively less.
pi_146289891
Nou TPI is niet perse een verkeerde methode en werkt prima als het buiten wat kouder aan het worden is en er wel behoorlijk gestookt moet gaan worden.

Feit is gewoon dat de meeste CV ketels een vrij hoog minimumvermogen hebben wat vaak hoger ligt dan de warmtevraag. In zo'n situatie (en die komt vaak voor), is het noodzakelijk dat je ketel regelmatig uit gaat. Stel dat de warmtevraag in je huis zo'n 2 kW is en het minimumvermogen van je ketel is 6kW, dan staat je ketel zo'n 20 minuten in het uur te branden.

De opdeling van deze 20 minuten hangt een beetje af van je gebruikte systeem in huis. Als je bij normale radiatoren 20 minuten stookt en 40 minuten wacht, word je niet blij van de schommelingen in je huis en zou je liever die 20 minuten willen uitsmeren over meer stookperiodes in je huis (6x ruim 3 minuten bijvoorbeeld). Bij vloerverwarming worden de temperatuur schommelingen wat meer uitgedempt en zou je het in 3x per uur zo'n 7 minuten kunnen stoken.

De thermostaat berekend steeds hoe lang je volgende stookperiode moet duren om tot een zo constant mogelijke temperatuur te komen. TPI is een zeer goede regelmethode om dit zo op te lossen.

Bij zeer koude dagen zal de warmtevraag hoger gaan zijn dan het minimale CV vermogen. In dit geval kan de ketel door blijven stoken op een constant vermogen. Bij aan/uit modules zal de gewenste CV temperatuur handmatig in de CV ketel ingesteld moeten worden om hier netjes naartoe te moduleren. Bij opentherm modules zou het systeem zo slim kunnen zijn om op een heel mooi continu vermogen te branden.

Waar het fout gaat is als de buitentemperatuur dichtbij de kamertemperatuur ligt en de gevraagde warmte in huis minimaal is. Omdat je 6x schakelt per uur (een vaste instelling) en je je ketel minimaal een minuut wilt laten branden (een vaste minimale instelling), brand je ketel in dit geval 10% van de tijd (6 minuten per uur), wat betekend dat je per uur zo'n 600 Watt aan warmte genereert.

Dit is niet op te lossen door zelf minder schakelmomenten per uur in te stellen dan comfortabel in de winter is en minder dan een minuut branden gaat ook niet natuurlijk.

Naar mijn idee moet honeywell het TPI systeem aanpassen om het aantal schakelmomenten per uur niet als vaste instelling te hanteren, maar meer als maximum te gebruiken. Is de warmtevraag vrij hoog maar lager dan het minimumvermogen, moduleer dan met 6 stookmomenten per uur. Is de warmtevraag nihil, verlaag dan het aanstal stookmomenten per uur tot een minimum van 0.
pi_146292136
Eens met Frennek. Die 6 schakelmomenten bij geringe warmtevraag zijn prima. Het zorgt dat de temperatuur niet te hard stijgt. Als je vlak onder je setpoint zit, wil je niet te hard stijgen, anders krijg je een overshoot. Als je op je setpoint zit, zorgen de schakelmomenten dat het ongeveer op temperatuur blijft, zonder grote schommelingen.

Maar als je boven het setpoint zit, en je merkt dat bij elk schakelmoment de temperatuur alleen maar verder boven je setpoint komt, dan moet je gewoon stoppen met warmtevragen. En dat doet Evohome uiteindelijk ook wel, maar pas bij 2 graden boven het setpoint.

Dit lijkt me echt een fout in het systeem. Dit zou eigenlijk bij een graad of 0,2 tot 0,3 al moeten zijn. Als de temperatuur dan weer richting setpoint daalt, kun je uiteraard gewoon weer warmte gaan vragen met schakelmomenten. Zo blijf je leker stabiel op de gewenste temperatuur, zonder er telkens ver boven te komen.

quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 20:23 schreef ST-eetje het volgende:
@woekele: Misschien beetje stom van mijn kant, maar ik heb op de evotouch 5 zones aangemaakt en bij elke zone heb ik nu als temp.voeler een externe temp.voeler staan. D.w.z. dat dat mijn HR92 knoppen zijn, behalve in mijn badkamer, daar is het de DTS92. Dat betekent toch dat alleen mijn HR92 als voeler gebruikt word en mijn evotouch alles regelt.

Hoe kan ik de HR92 dan als directe aansturing naar mijn ketelmodule laten werken en als je dat zou kunnen, is dan bijv. dat rare gedrag van aanslaan, wanneer het eigenlijk al op temperatuur is over?
Als ik het me goed herrinner, kun je per zone aangeven wie de REGELAAR is. Ergens in het configmenu was dat. Die kun je dan op de HR92 zetten ipv de Evotouch. Bij mij was het gekke gedrag toen over (met HR80 als regelaar ipv HR92).

[ Bericht 35% gewijzigd door woekele op 04-11-2014 15:12:03 ]
pi_146294232
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 14:43 schreef woekele het volgende:
Eens met Frennek. Die 6 schakelmomenten bij geringe warmtevraag zijn prima. Het zorgt dat de temperatuur niet te hard stijgt. Als je vlak onder je setpoint zit, wil je niet te hard stijgen, anders krijg je een overshoot. Als je op je setpoint zit, zorgen de schakelmomenten dat het ongeveer op temperatuur blijft, zonder grote schommelingen.

Maar als je boven het setpoint zit, en je merkt dat bij elk schakelmoment de temperatuur alleen maar verder boven je setpoint komt, dan moet je gewoon stoppen met warmtevragen. En dat doet Evohome uiteindelijk ook wel, maar pas bij 2 graden boven het setpoint.

Dit lijkt me echt een fout in het systeem. Dit zou eigenlijk bij een graad of 0,2 tot 0,3 al moeten zijn. Als de temperatuur dan weer richting setpoint daalt, kun je uiteraard gewoon weer warmte gaan vragen met schakelmomenten. Zo blijf je lekker stabiel op de gewenste temperatuur, zonder er telkens ver boven te komen.
Als het systeem zo traag reageert en pas 2 graden boven het setpoint stopt met warmtevraag, lijkt er iets mis te zijn met de I in de TPI regeling. Het lijkt erop alsof de integrator teveel gain heeft en/of over een te lange tijdspanne integreert. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat hier iets aan in te stellen valt in de configuratie.
pi_146294624
Het TPI regelprincipe lijkt idd wel iets te hebben, maar zoals jullie al zeggen, de mogelijkheid moet ook bestaan om op een bepaald schakelmoment te beslissen om niet in te schakelen.

Ivm de 2 graden overshoot: ik zie dat bij mij niet. Overshoot is misschien in de orde van 0.5°. Ik heb wel mijn HR92 en misschien de evotouch een offset gegeven in de parameters om ze wat bij te stellen. Misschien ligt daar de oplossing ? Ik weet niet precies hoe de kleppen bediend worden in een HR92 (of enig ander element): of de evotouch dit bepaalt of de HR92 gebaseerd op zijn gemeten vs gevraagde temp. Meer dichtgeknepen HR92s zouden de overshoot naar mijn idee moeten verminderen.

@woekele: ik zat met dezelfde vraag als ST-eetje, ik heb geen instelling voor een andere regelaar gevonden. Wel heb je de keuze om de "toepassing" te kiezen (radiator, zoneklep, etc). Heb je dat misschien gebruikt ? In een vroegere post zag ik dat er zelfs aangeraden werd (door Honetwell) om de optie "zonekleppen" te gebruiken, zelfs als de verwarming met radiatoren werkt. Dit was idd de voorgeprogrammeerde instelling toen ik het evohome basispakket met 4 HR92s kreeg. Heb dat zelf veranderd naar radiatoren. Als ik het nu terug probeer te veranderen lijkt het niet te lukken om een HR92 toe te wijzen als voeler.
pi_146294954
@DeeCeeGee: Ik zou niet spreken van overshoot. Overshoot suggereert dat hij in 1x over het setpoint heengaat, omdat er nog warmte in de radiator zit op het moment dat de ketel stopt. Maar het is dus zo dat hij heel geleidelijk rustig doorgaat met elke 10 minuten even bijverwarmen, waardoor het ongeveer in een periode van anderhalf uur nadat setpoint bereikt is 2 volle graden te warm wordt. Het is dus geen overshoot, maar moedwillig en gecontroleerd teveel warmte vragen.

Een offset instellen is geen oplossing. Stel, ik geef een offset van +2, dan zal hij inderdaad precies verwarmen tot mijn gewenste temp ipv mijn gewenste temp +2. MAAR hij zal na afkoelen ook pas weer beginnen met verwarmen bij mijn gewenste temp -2. Dat is dus niet de bedoeling.

Als ik aansturing laat doen door HR80 of HR92, speelt het probleem bij mij niet. Het probleem speelt alleen als de Evotouch de aansturing doet. En dat is bij een single zone pakket nou eenmaal het geval. De kranen van je woonkamer-radiators staan daarbij altijd gewoon open.

Ik zal vanavond even kijken waar precies de instelling zit van welk apparaat de aansturing doet. Het is zeker weten wat anders dan de toepassing. Deze staat inderdaad op 'zonekleppen' bij single zone (voorgeconfigureerd en/of na factory-reset + doorlopen wizard), niet op 'radiators'.

En oh ja, voor de mensen die roepen dat Evohome wellicht nog even moet 'inleren'. Hij draait nu al een paar weken. Er treedt geen verandering op in het foute gedrag. Mijn vriendin, dit zich niet interesseert voor dit soort techniek, merkte uit zichzelf al een paar keer op dat ze het zo stom vond dat de verwarming telkens aansloeg, terwijl we al ver boven de ingestelde temperatuur zaten en het alleen maar warmer werd. Het systeem doet gewoon echt iets fout.

[ Bericht 6% gewijzigd door woekele op 04-11-2014 16:10:54 ]
pi_146296873
@woekele Wat staat er bij warmtevraag?
pi_146297184
Na het lezen van het TPI verhaal, kun je concluderen dat het zich voordoet bij AAN/UIT aansturing.
pi_146303551
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 17:10 schreef Anonymousse het volgende:
Na het lezen van het TPI verhaal, kun je concluderen dat het zich voordoet bij AAN/UIT aansturing.
Ook bij de opentherm module wordt TPI absoluut gebruikt zodra de warmtevraag minder is dan het minimale vermogen van de CV ketel.
pi_146304817
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 13:35 schreef frennek het volgende:
Nou TPI is niet perse een verkeerde methode en werkt prima als het buiten wat kouder aan het worden is en er wel behoorlijk gestookt moet gaan worden.

Feit is gewoon dat de meeste CV ketels een vrij hoog minimumvermogen hebben wat vaak hoger ligt dan de warmtevraag. In zo'n situatie (en die komt vaak voor), is het noodzakelijk dat je ketel regelmatig uit gaat. Stel dat de warmtevraag in je huis zo'n 2 kW is en het minimumvermogen van je ketel is 6kW, dan staat je ketel zo'n 20 minuten in het uur te branden.
Ben ik gedeeltelijk met je eens. Ik heb het vermogen van mijn ketel terug geschroefd na berekening van de warmteverlies en de hoeveelheid vermogen aan radiatoren/vloerverwarming. In mijn geval zal tenminste het minimaal vermogen van de ketel opgenomen worden (zo'n 6kW) voor het vloerverwarming circuit.

Wanneer een ketel meer vermogen levert dan opgenomen, zoals in je voorbeeld zal deze snel zijn maximaal ingestelde aanvoertemperatuur bereiken en vervolgens afslaan: pendelen. Dit heeft echter niets te maken met het gedrag wat TPI veroorzaakt.

quote:
De opdeling van deze 20 minuten hangt een beetje af van je gebruikte systeem in huis. Als je bij normale radiatoren 20 minuten stookt en 40 minuten wacht, word je niet blij van de schommelingen in je huis en zou je liever die 20 minuten willen uitsmeren over meer stookperiodes in je huis (6x ruim 3 minuten bijvoorbeeld). Bij vloerverwarming worden de temperatuur schommelingen wat meer uitgedempt en zou je het in 3x per uur zo'n 7 minuten kunnen stoken.
Vloerverwarming is een langzaam systeem. Wat TPI doet is doodleuk de zoneklep sluiten en de CV ketel uitschakelen. Wat je dan krijgt met de nadraaitijd van de CV pomp is dat de aanvoer naar de verdeler via de bypass direct terug gaat naar de ketel. Dus stel: je aanvoer is 60 graden, je retour is 40 graden (ΔT 20) bij warmte afgifte door de verdeler. TPI schakelt in en je retour krijgt ineens ook 60 graden terug. Dit is een behoorlijk warmte verschil voor je wisselaar. Ook ontstaan er tikkende leidingen.

quote:
De thermostaat berekend steeds hoe lang je volgende stookperiode moet duren om tot een zo constant mogelijke temperatuur te komen. TPI is een zeer goede regelmethode om dit zo op te lossen.
Op zich niets mis mee mits de zone klep open blijft en de warmte afgifte blijft bestaan.

quote:
Bij zeer koude dagen zal de warmtevraag hoger gaan zijn dan het minimale CV vermogen. In dit geval kan de ketel door blijven stoken op een constant vermogen. Bij aan/uit modules zal de gewenste CV temperatuur handmatig in de CV ketel ingesteld moeten worden om hier netjes naartoe te moduleren. Bij opentherm modules zou het systeem zo slim kunnen zijn om op een heel mooi continu vermogen te branden.
Niet mee eens. Het stookgedrag van de ketel wordt bepaald door de snelheid van de opwarming van het retourwater. Hierop zal de stappenmodulatie opgevoerd worden tot het maximaal ingestelde vermogen. Het is dan ook de gemeten ruimte temperatuur en de warmtevraag wat bepaald of TPI wel/niet ingeschakeld wordt. Dit is die 1,5 graden range wat ik eerder melde.

quote:
Waar het fout gaat is als de buitentemperatuur dichtbij de kamertemperatuur ligt en de gevraagde warmte in huis minimaal is. Omdat je 6x schakelt per uur (een vaste instelling) en je je ketel minimaal een minuut wilt laten branden (een vaste minimale instelling), brand je ketel in dit geval 10% van de tijd (6 minuten per uur), wat betekend dat je per uur zo'n 600 Watt aan warmte genereert.

Dit is niet op te lossen door zelf minder schakelmomenten per uur in te stellen dan comfortabel in de winter is en minder dan een minuut branden gaat ook niet natuurlijk.

Naar mijn idee moet honeywell het TPI systeem aanpassen om het aantal schakelmomenten per uur niet als vaste instelling te hanteren, maar meer als maximum te gebruiken. Is de warmtevraag vrij hoog maar lager dan het minimumvermogen, moduleer dan met 6 stookmomenten per uur. Is de warmtevraag nihil, verlaag dan het aanstal stookmomenten per uur tot een minimum van 0.
Klinkt plausibel. Ik los het nu als volgt op; Mijn woonkamer koelt 's nachts (bij huidige nachttemperatren) af tot 18.0 graden rond 06.00 uur. Op dit tijdstip schakelt Evohome de ketel in om de zone Woonkamer op te warmen tot 23 (!) graden. Hierdoor zit ik bewust buiten de 1,5 graden TPI range. Gevolg: ketel stookt super netjes en perfect op een ideale ΔT langzaam naar de maximale ingestelde aanvoer temperatuur. Deze haalt niet omdat het niet nodig is. Ik weet dat in 1,5 uur de woonkamer verwarmt is tot 19,5 graden. Om 07:30 uur schakel ik de Evohome naar 15 graden. Omdat vloerverwarming warmte blijft afgeven doordat het een langzaam systeem is wordt het rond 08.00 uur ~ 20 graden. En dit blijft het dan een groot gedeelte van de dag.

Het is absurd dat ik het nu op deze manier moet regelen. Maar die 10 schakelingen per uur ga ik niet toestaan. Ik heb geen zin dat mijn CV ketel 5 jaar eerder versleten is door de onnodige in-/uitschakelingen en grote warmte verschillen in de wisselaar.

Nogmaals: in Engeland met boilers op elektriciteit zal de TPI functie geweldig werken. Ik blijf er bij dat voor gasgestookte CV ketels dit een zeer onwenselijke regeling is. Echter ik laat iedereen vrij dit te gebruiken maar ik hoop dat het voor mij als gebruiker mogelijk wordt om dit uit te schakelen. Iedereen blij. :)
pi_146304927
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 17:02 schreef Anonymousse het volgende:
@woekele Wat staat er bij warmtevraag?
ketelrelaismodule.

Het instellen van de 'regelaar' van een zone kan volgens mij alleen bij het aanmaken van de zone. Ik kan het nu in de instellingen niet zien en/of aanpassen.
pi_146305092
TPI is een regelmethode wat in diverse thermostaten van Honeywell ingebakken zit. Het is niet specifiek gerelateerd aan aan/uit of OpenTherm regeling. De regelmethode zal de hoeveelheid schakelmomenten doorvoeren zoals ingesteld in de configuratie of jumper setting (bij o.a. de Round serie) mits de gemeten ruimte temperatuur binnen de range van 1,5 graad zit ten opzichte van de gevraagde temperatuur.
pi_146305235
Ik had in mijn vorige huis een round. Die gaf een vlammetje bij warmtevraag. Als de gewenste temperatuur bereikt was, gaf hij geen vlammetje meer, totdat hij er (bijna) weer onder zakte. Hij ging zeker niet anderhalve graad extra verwarmen in cyclusjes van 10 minuten.
pi_146307509
Ik herken het doorschieten van de temperatuur niet.

Ik heb nu 1evotouch en 4 round wireless op een hce80 voor de vloerverwarming .
7 round wireless met 7 hr92 voor de radiatoren. En een aan/uit relais.

Ik laat mijn vloerverwarming elk uur een 0,5 graad opstoken zodat de vloer warm blijft en Savonds weer naar beneden. 17 t/m 20 graden

[ Bericht 0% gewijzigd door simonmo op 04-11-2014 21:12:35 ]
pi_146308023
Ik raakte gisteravond al in lichte paniek omdat het vorige topic gesloten was en er nog geen nieuwe was :'(


Tevens:

- Installatiedocument 2 =>> https://www.regelvisie.nl(...)allmultilanguage.pdf

Server Error
404 - File or directory not found.
The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable.
pi_146309323
En ik was rustig af tot mijn Evohome wordt geleverd. Ben benieuwd of de problemen met het aan/uit schakelen zich hier ook voor gaat doen.

Ik heb bewust gekozen voor een hier-in-de-buurt bekende installateur om het Evohome systeem te laten leveren. Zodat ik daar altijd op terug kan vallen. Dan betaal ik liever een paar tientjes meer dan alles online via Warmteservice of wat dan ook.
pi_146315313
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 19:45 schreef frennek het volgende:

[..]

Ook bij de opentherm module wordt TPI absoluut gebruikt zodra de warmtevraag minder is dan het minimale vermogen van de CV ketel.
In het eerder geciteerde document
"TPI (Time Proportional & Integral) control is an industry standard term for an On/Off control"
AAN/UIT dus.

Zie het onderscheidt in dit document: http://www.honeywelluk.com/documents/Literature/pdf/1084.pdf

[ Bericht 11% gewijzigd door Anonymousse op 04-11-2014 23:53:38 ]
pi_146316012
@woekele Mijn vorige warmtevraag had ik al eerder gesteld. Sorry.
Succes gewenst met de analyse van de logger vrijdag. Ben benieuwd.
pi_146320739
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 21:35 schreef Crimineel87 het volgende:
En ik was rustig af tot mijn Evohome wordt geleverd. Ben benieuwd of de problemen met het aan/uit schakelen zich hier ook voor gaat doen.
Als je met meerdere zones werkt en HR92's inzet als zone-regelaars, dan zal het waarschijnlijk niet zo'n probleem zijn. Het is volgens mij vooral een probleem bij een single-zone-opstelling.

Waar ik trouwens bang voor ben is dat ze (van Honeywell) zich gaan richten op allerlei andere zaken, zoals CV-aanvoer-temp, grootte en plek van gebruikte radiators, plek Evotouch, andere radiators in huis wel of niet opengedraaid etc. etc. En zogenaamd door alles over de kop te halen, werkt hij dan wel normaal of zo. En dat ik dat dan maar moet doen ipv dat zij het systeem gewoon fixen. En dat het dan alsnog niet blijkt te werken zoals het zou moeten. Maar kan het beter gewoon even afwachten denk ik, niet voor niks nu al gaan drukmaken ;)

[ Bericht 15% gewijzigd door woekele op 05-11-2014 11:24:23 ]
pi_146342839
Zo heel lastig lijkt het me allemaal niet. Laat ze gewoon in een nieuwe update/firmware de mogelijkheid bieden om TPI uit te schakelen. Wat mij betreft door het aantal schakel momenten op '0' te kunnen zetten.

Heb mezelf wel voorgenomen indien er niet in redelijke termijn een oplossing aangedragen wordt dat ik mijn 1200 euro kostende set terugbreng naar de winkel. Er zijn prima domotica alternatieven op de markt om een degelijk zone regeling te creëren.
pi_146343409
"oude" topic was gesloten, had dit deel echter nog niet gezien.

Ik heb inmiddels mijn open/therm module vervangen voor de aan/uit en wat blijkt, mijn ketel gaat nu niet meer aan als ik een graad, of 2 graden onder de ingestelde temperatuur ga zitten. Zelfs toen ik het telkens per 0,5 graad verhoogde ging die niet branden. Pas toen ik hem een halve graad boven de ingestelde temperatuur instelde ging de ketel uiteraard aan, echter voor maar een minuutje. Niet lang genoeg dus om die halve graad te realiseren voor mijn woonkamer. Nu heb ik mijn ketel afgeregeld op max. 5Kw en daarbij gaat mijn pomp maar op 15% draaien. Deze heb ik nu op 70% vast gezet. Ik kijk het nu even aan wat de set gaat doen, want ik ga ervan uit dat het systeem de installatie zal in leren en dat dat waarschijnlijk voorzichtig doet. (om te beginnen met misschien wel een minuutje). Hoop dat de set nu gaat berekenen dat hij langer zal moeten branden om tot een bepaalde temperatuur te komen.

Kort gezegd. Het lijkt erop dat bij mij de meest zinloze schakelmomenten eruit zijn. Heb de hele middag voor de ketel gezeten en gecontroleerd. Van het weekend zal ik weer op mijn stekkie voor de ketel gaan zitten en kijken of er weer verbeteringen zijn. :)
pi_146349272
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 09:14 schreef woekele het volgende:

[..]

Als je met meerdere zones werkt en HR92's inzet als zone-regelaars, dan zal het waarschijnlijk niet zo'n probleem zijn. Het is volgens mij vooral een probleem bij een single-zone-opstelling.

Waar ik trouwens bang voor ben is dat ze (van Honeywell) zich gaan richten op allerlei andere zaken, zoals CV-aanvoer-temp, grootte en plek van gebruikte radiators, plek Evotouch, andere radiators in huis wel of niet opengedraaid etc. etc. En zogenaamd door alles over de kop te halen, werkt hij dan wel normaal of zo. En dat ik dat dan maar moet doen ipv dat zij het systeem gewoon fixen. En dat het dan alsnog niet blijkt te werken zoals het zou moeten. Maar kan het beter gewoon even afwachten denk ik, niet voor niks nu al gaan drukmaken ;)
Ik ga inderdaad werken met meerdere zones doordat ik de vloerverwarming apart ga schakelen dmv de zone-klep.
pi_146351684
@Leandres, ook ik wil de boel retourneren als er geen oplossing komt.

@ST-eetje: tip, ik gebruik een wifi-webcam die op zolder voor de ketel staat. Zo kan ik relaxed vanuit de kamer op mn laptop of telefoon in de gaten houden wat de ketel doet :)
  donderdag 6 november 2014 @ 07:55:12 #25
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146357844
quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 18:47 schreef woekele het volgende:
Ik had gedacht dat die instelling van aantal schakelingen per uur een soort van maximum zou zijn, om te voorkomen dat je ketel telkens aan/uit gaat, maar het lijkt dus een soort vaste instelling te zijn, waar de BDR91 zich hoe dan ook aan houdt, ook al is het helemaal niet nodig (temp ligt al ver boven de gewenste temp). Erg irritant.
Ik heb altijd begrepen dat het aantal schakelingen inderdaad het maximum moet zijn. Stel, je hebt het ingesteld op max 6x per uur, dan kijkt Evo 6x per uur of er op dat moment warmte nodig is, en zo ja, dan gaat de ketel aan. Is er geen warmte nodig, dan hoort er niets te gebeuren.
quote:
Ik vind dat als de gewenste temp bereikt is, moet hij gewoon KAPPEN met warmtevraag. Ja, hij mag nog 0,2-0,5 graden extra doen ofzo, om heel veel pendelen te voorkomen. Maar anderhalve graad extra en dan nog om warmte vragen is gewoon zot. En ook elke 10 minuten die ene minuut je ketel activeren. lijkt me niet goed. Telkens de 3-wegklep belasten, telkens de ontsteking belasten, telkens de pomp belasten (die vervolgens ook nog eens 5 minuten 'nadraait' bij mijn ketel). Helemaal niet nodig. Oh ja, ontsteking van mijn CV komt ook pas in actie na 40 seconden warmtevraag, dus eigenlijk gaat hij met de standaardinstelling om de 10 minuten 20 seconden 'branden' en 5 minuten pompen. Lekker zinloos.
Dat herken ik niet bij mijn installatie. Als ik 21 graden inzet gaat Evo ook naar 21 graden, niet naar 22,5. Om je ketel langer dan 20 seconden te laten branden kan je de "minimale brandduur" instellen. Deze staat standaard op 1 minuut, in jouw geval zou je hem op 2 minuten kunnen zetten. Dwz, als de ketel aangaat, brand hij minstens 2 minuten zodat er voldoende warmte uit het systeem komt.
quote:
En dan ook zoiets 'leuks' (al eens eerder genoemd):
Gewenste temp staat op 11 continu. Temp volgens eigen thermometer is 16.8 graden. Evotouch zegt 17. Nu zet ik gewenste temp via de app naar 19 continu. Promp springt de gemeten temp van Evotouch naar 17,5. Ik zet de gewenste temp via de app terug naar 15. Promp zegt Evotouch weer dat het 17 is. Zet ik gewenste temp weer via de app naar 19, zegt hij ineens weer dat het 17,5 is.
Dat zag ik toevallig van de week ook bij mij. Ik zette de EvoTouch van 17 naar 21 graden, en plots was het een halve graad warmer in de betreffende zone. Lijkt me inderdaad niet kloppen. Tijd voor een firmware update :)
pi_146360511
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 07:55 schreef microkid het volgende:
...

Dat zag ik toevallig van de week ook bij mij. Ik zette de EvoTouch van 17 naar 21 graden, en plots was het een halve graad warmer in de betreffende zone. Lijkt me inderdaad niet kloppen. Tijd voor een firmware update :)
Het leuke is dat dit volgens Honeywell helemaal niet zo is. Ze zeiden dat ze dit niet eerder mee gemaakt hadden.
Ik vraag me echt af hoe de support afdeling van Honeywell werkt. Volgens mij hebben ze daar geen testopstelling en reageren ze gewoon op elke vraag na 3 dagen met een antwoord dat je de enige bent met het probleem.

Het is een mooi systeem, maar dankzij(het gebrek aan) de support baal ik af en toe dat ik voor Evohome gekozen heb.

Komt er eigenlijk nog een verslag van de bijeenkomst bij Honeywell?
pi_146360641
@Microkid: bij mij gaat hij dus ook als er geen warmte nodig is toch warmte vragen.

dat jij het niet herkent, komt waarschijnlijk omdat jij een andere situatie hebt. Voorwaarden die ik tot nu toe ongeveer ken: Nieuwe (kleuren)Evohome met aan/uit-relais in een single-zone-opstelling (geen HR80/92's). Daarin is de Evotouch de regelaar van je aan/uit-relais. Je zult dan zien dat hij ook als hij ruim over de gewenste temp zit, toch het aan/uit-relais weer aanstuurt om meer warmte te vragen. Voldoe jij wel aan die voorwaarden, maar heb jij het probleem niet, dan is dat voor mij een wtf :)

En ja, ik ken die setting. Als ik hem op 2 minuten instel, gaat hij dus alleen maar sneller naar de 22,5 toe in jouw voorbeeld :P

Dat van die halve graad verspringen. Dat doen ze dus bewust. Waarom? Geen idee. Het lijkt me dat je gewoon de echte gemeten temp wil zien. En niet een of andere rare afronding richting je setpoint.

@zerox: aan mij door Honeywell WEL bevestigd als bewust gedrag van Evohome. Blijkbaar communiceren ze niet echt eenduidig daar en blijkbaar weten ze gewoon dingen niet.
  donderdag 6 november 2014 @ 10:51:30 #28
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146360827
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:44 schreef woekele het volgende:
@Microkid: bij mij gaat hij dus ook als er geen warmte nodig is toch warmte vragen.

dat jij het niet herkent, komt waarschijnlijk omdat jij een andere situatie hebt. Voorwaarden die ik tot nu toe ongeveer ken: Nieuwe (kleuren)Evohome met aan/uit-relais in een single-zone-opstelling (geen HR80/92's). Daarin is de Evotouch de regelaar van je aan/uit-relais. Je zult dan zien dat hij ook als hij ruim over de gewenste temp zit, toch het aan/uit-relais weer aanstuurt om meer warmte te vragen. Voldoe jij wel aan die voorwaarden, maar heb jij het probleem niet, dan is dat voor mij een wtf :)

En ja, ik ken die setting. Als ik hem op 2 minuten instel, gaat hij dus alleen maar sneller naar de 22,5 toe in jouw voorbeeld :P

Dat van die halve graad verspringen. Dat doen ze dus bewust. Waarom? Geen idee. Het lijkt me dat je gewoon de echte gemeten temp wil zien. En niet een of andere rare afronding richting je setpoint.

@zerox: aan mij door Honeywell WEL bevestigd als bewust gedrag van Evohome. Blijkbaar communiceren ze niet echt eenduidig daar en blijkbaar weten ze gewoon dingen niet.
Ik heb een Remeha Calenta 28c met nieuwe EvoTouch kleur met opentherm relais, 4 zones, waarvan 1 woonkamer waar de EvoTouch de temperatuur meet (2 HR80's in de woonkamer). Verder alle overige zone's ook met HR80.

Ik denk dat ik al weet waarom het bij jou fout gaat: je gebruikt geen HR80/92 knoppen maar (zover ik begrijp) gewone open/dicht knoppen? Dan regelt de EvoHome de temperatuur door de ketel aan/uit te zetten. Dat doet hij feitelijk bij mij ook, alleen heb ik wel HR80 knoppen en ik merk dat zodra de ingestelde temperatuur in bereik komt, de HR80 zich gaan dichtdraaien zodat er geen overshoot ontstaat. Bij jou gebeurt dat niet omdat je normale knoppen hebt en de EvoHome lijkt niet goed aan te leren dat hij eerder moet stoppen om een overshoot te voorkomen. Volgens mij weet ik ook niet of de manier waarop jij het gebruikt wel de bedoeling is van Honeywell, het kan in elk geval imho wel verklaren waarom jij een zo ander gedrag ziet dan de meesten van ons die via HR80/92 werken.

[ Bericht 0% gewijzigd door microkid op 06-11-2014 11:44:12 ]
pi_146362772
Dat is dus het verschil, dat jij een regeling hebt door de HR80/92's. In mijn geval is de Evotouch de regelaar.

De manier waarop ik het gebruik is zeker wel de bedoeling, het wordt notabene verkocht als single-zone-pakket. Met alleen de Evotouch en de BDR91 (aan/uit-relais) en internet-gateway. Het is dan juist de bedoeling dat de radiatorkraan volledig open staat, aangezien de Evotouch dan als kamerthermostaat functioneert (dat geef je ook aan tijdens de wizard na een factory reset en zo staat hij ook standaard ingesteld bij uitlevering). En zo staat het ook in de productomschrijving en handleiding.

Ik word er een beetje moe van mezelf telkens te moeten verdedigen tegen Honeywell en gebruikers waar het wel normaal werkt, terwijl de fout zo overduidelijk gewoon bij Honeywell ligt. Maargoed, we geven niet op :P
  donderdag 6 november 2014 @ 12:52:29 #30
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146364534
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 11:54 schreef woekele het volgende:
Dat is dus het verschil, dat jij een regeling hebt door de HR80/92's. In mijn geval is de Evotouch de regelaar.

De manier waarop ik het gebruik is zeker wel de bedoeling, het wordt notabene verkocht als single-zone-pakket. Met alleen de Evotouch en de BDR91 (aan/uit-relais) en internet-gateway. Het is dan juist de bedoeling dat de radiatorkraan volledig open staat, aangezien de Evotouch dan als kamerthermostaat functioneert (dat geef je ook aan tijdens de wizard na een factory reset en zo staat hij ook standaard ingesteld bij uitlevering). En zo staat het ook in de productomschrijving en handleiding.

Ik word er een beetje moe van mezelf telkens te moeten verdedigen tegen Honeywell en gebruikers waar het wel normaal werkt, terwijl de fout zo overduidelijk gewoon bij Honeywell ligt. Maargoed, we geven niet op :P
Ik wist niet van het bestaan van die single zone oplossing. Heb het net gelezen en inderdaad, het wordt zo verkocht. Dan geef ik je gelijk dat de EvoHome blijkbaar niet goed genoeg leert en anticipeert om te voorkomen dat je een overshoot op je temperatuur krijgt. Dat zou imho prima opgelost kunnen worden door het algorithme voor het leerproces nog eens onder de loep te nemen. Je mag toch aannemen dat als je op een dag een overshoot hebt van 2 graden de EvoHome de ketel de volgende dag wat korter laat branden, enz.

[ Bericht 0% gewijzigd door microkid op 06-11-2014 12:59:14 ]
pi_146383017
net even getest , dat als ik de temp. van evohome verander , de ruimte temp. ook veranderd.
Ik heb de woonkamer temp. naar beneden gebracht, en prompt gaat de werkelijke temp. ook met 0,5 graden naar beneden.

En dit gebeurd alleen bij de ruimte die door de evotouch wordt geregeld, bij de andere zones gebeurt er niks,
pi_146387817
Cool, een forum met andere evohome nerds die een stuk meer weten dan mijn installateur:)

Vraagje, leert de evohome ook hoelang het duurt om een kamer te verwarmen? heb nu ingesteld dat hij 3 uur eerder al mag beginnen met opwarmen. Als deze kamer dan na een uur al op temp is, zal hij de volgende keer dan later beginnen met opwarmen. Mijn vorige thermostaat (remeha isense) deed dit wel
pi_146387983
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 12:52 schreef microkid het volgende:

[..]

Dan geef ik je gelijk dat de EvoHome blijkbaar niet goed genoeg leert en anticipeert om te voorkomen dat je een overshoot op je temperatuur krijgt.
Sterker nog... er komt niet alleen een overshoot door teveel warmte wat al in de radiator gepompt is... hij gaat nog eens expliciet EXTRA warmte van de ketel vragen, terwijl de temperatuur ALLANG boven de gewenste temperatuur zit en aan het stijgen is. Ik noem dat geen overshoot, maar gewoon heel slecht regelgedrag.
  vrijdag 7 november 2014 @ 08:43:56 #34
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146392448
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 23:18 schreef Calioke het volgende:
Cool, een forum met andere evohome nerds die een stuk meer weten dan mijn installateur:)

Vraagje, leert de evohome ook hoelang het duurt om een kamer te verwarmen? heb nu ingesteld dat hij 3 uur eerder al mag beginnen met opwarmen. Als deze kamer dan na een uur al op temp is, zal hij de volgende keer dan later beginnen met opwarmen. Mijn vorige thermostaat (remeha isense) deed dit wel
Ja.
pi_146398995
Als ik dit en de voorgaande topics zo doorlees lijkt het me alsof er alleen maar problemen zijn met het evohome systeem. Ik overweeg ook om het systeem aan te schaffen.

Zijn er ook tevreden gebruikers?
pi_146399889
Mijn eerste post hier en al direct een paar vragen.

Heb me een pakket aangeschaft met aan/uit-module, gateway en 16 hr92 radiatorthermostaten.

Installatie ging goed, maar nu na een dag heb ik volgende vaststellingen en vragen:

- de hr92 kranen moet je blijkbaar stevig opdraaien op de radiator. En dan nog, ik heb een paar radiatoren waar toch nog warmte doorkomt ook al staat de hr92 op off. Tips hiervoor ?
- als ik 'verwarming uit' selecteer blijft de ketel toch warmte produceren en blijft de pomp ook draaien. ik denk niet dat dit klopt ?
- de hr92 thermostaten hebben blijkbaar ook moeite met de juiste temperatuur te meten, dus hiervoor zal ik de offset moeten controleren met een geijkte temperatuurmeter

voor de rest zou het handig zijn moest je ook via de app de dagprogramma's kunnen kopiëren naar andere zones

alvast bedankt voor de nuttige info welke ik in de 6 topics al heb kunnen lezen
pi_146404581
Tuurlijk zijn er tevreden gebruikers, klagers zijn altijd oververtegenwoordigd op internet :)

Als je multi-zone gaat werken, werkt het volgens berichten van anderen prima. Vooral als je aan/uit gebruikt (moduleren geeft soms problemen).

@gpie: je kan de hr92's instellen op full ipv normal. Kan vooral nodig zijn bij radiatorkranen die niet van Honeywell zijn. Kost meer batterijkracht, maar dan draaien ze verder open/dicht. Zie handleiding van de hr92.

-dat hij blijft draaien en warmte produceren klopt zeker niet.

-dat kan, de HR92 zit natuurlijk niet op de ideale plek voor een meting. Je kunt ook losse temp-meters aanschaffen en die elders in de ruimte hangen.

-kopieren van zone-schema's weet ik niet
pi_146405307
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 13:10 schreef Captor het volgende:
Als ik dit en de voorgaande topics zo doorlees lijkt het me alsof er alleen maar problemen zijn met het evohome systeem. Ik overweeg ook om het systeem aan te schaffen.

Zijn er ook tevreden gebruikers?
Ketel Remeha Calenta 40c, Evotouch kleur bedieningspaneel, 1x gateway, 1x HCE80 zone- en vloerverwarmingsregelaar, HRA80 antenne, Honeywell Draadloos Ketelrelais aan/uit, 12 x Honeywell MT4 230nc Thermische servomotor, 3x Honeywell HR80 Draadloze radiatorregelaar, 6x Honeywell DTS92 draadloze thermostaat tbv Evo (DTS92A1011). Vloerverwarming is verdeeld in 12 lussen, totale oppervlakte bg is 145 vierkante meter, 6 verschillende vertrekken. De 3 HR80 knoppen zijn voor de logeerkamers op de 1e verdieping. Ben redelijk tevreden, gebruiken het systeem nu ongeveer 1 1/2 jaar. Wel jammer dat we dus al vrij snel de "oude" evotouch onder bijbetaling moesten inruilen voor de nieuwe uitvoering. Ik vind het systeem wel vrij complex om te installeren maar nu werkt het probleemloos.
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_146407092
Zijn er mensen die een Round Wireless als voeler gebruiken met de Evotouch?
Ik heb een nieuwe Evotouch, 4xHR92, 2x DT92 verdeeld over 3 ruimtes. Dit heeft een paar dagen goed gewerkt. Ik heb een ongebruikte Round wireless (t87rf1003 ouder type met klein display) gekocht en die , ipv de Evotouch, als voeler voor de woonkamer ingesteld..

De Round werkt prima als voeler en de ingestelde temperatuur wordt ook over en weer gesynchroniseerd. Echter, als ik eenmaal de ingestelde temperatuur op de Round verander komt deze steeds weer 'terug'.
Stel, ik stel de temp op de Round in op 20 graden. De Touch laat dat zien. Als ik met de touch hem op 19 zet en op de round een klikje draai, laat deze ook de ingestelde temperatuur van 19 zien. Echter naar ca. 10 minuten wordt de ingestelde temperatuur op de Touch weer op 20 gezet.
Het is altijd de waarde die ik als laatste op de Round heb ingesteld en het verschijnsel doet zich niet voor als ik de batterijen uit de Round haal.
Ik heb Honeywell gemaild, maar nog geen reactie gekregen.
Is er iets bekend over dat de (oude?) Round Wireless het niet goed doet met de nieuwe Evotouch? Volgens de handleiding moet de Round ook met de Evotouch werken.
Peter
  vrijdag 7 november 2014 @ 19:42:24 #40
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146411847
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 13:10 schreef Captor het volgende:
Als ik dit en de voorgaande topics zo doorlees lijkt het me alsof er alleen maar problemen zijn met het evohome systeem. Ik overweeg ook om het systeem aan te schaffen.

Zijn er ook tevreden gebruikers?
Vergeet niet dat men vaker reageert als er wat is dan als het goed gaat. Ik heb EvoHome in 2 huizen en het werkt hier feilloos. In beide besparen we ruim 30% op gasverbruik. Alles via de nieuwe EvoHome kleur, Remeha Calenta 28c, opentherm relais en in 1 geval de EvoHome gateway. 1 huis met 4 zones en 6 HR80's, andere huis 10 zone's en 14 HR80's.
Dus, nee, er zijn echt niet alleen problemen, je hoort ze alleen wat vaker :)
pi_146413632
Ik zie dat er nog tamelijk veel gebruikers zijn met HR80's icm de nieuwe Evotouch kleur. Waarom geen HR92 ?
pi_146414065
Na veel lezen hier en andere fora toch ook over gestapt op Evohome.
4x HR92 in de kamers boven en 1x zoneklep om de vloerverwarming aan te sturen.

Ook bij mij lijkt de ketel 's nachts onnodig aan te slaan.
Nu heb ik het idee om een opkomend vertraagd relais te plaatsen tussen de output van de BDR91 en de ketel.

Iemand hier al eens over nagedacht? En heeft iemand enig idee hoelang de BDR op is als er "warmtevraag" is? Als de functie niet uit te schakelen is, dan maar zo?
pi_146415378
@Crimineel: Omdat de HR92's heel lang niet leverbaar waren. En tweedehands wellicht lekker goedkoop te krijgen zijn.
pi_146419108
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 20:43 schreef MaikelK. het volgende:
Na veel lezen hier en andere fora toch ook over gestapt op Evohome.
4x HR92 in de kamers boven en 1x zoneklep om de vloerverwarming aan te sturen.

Ook bij mij lijkt de ketel 's nachts onnodig aan te slaan.
Nu heb ik het idee om een opkomend vertraagd relais te plaatsen tussen de output van de BDR91 en de ketel.

Iemand hier al eens over nagedacht? En heeft iemand enig idee hoelang de BDR op is als er "warmtevraag" is? Als de functie niet uit te schakelen is, dan maar zo?
Hmmmm, dus stel de ketel stookt telkens ( bv 6 x per uur ) sessies van 3 minuten. Dan stel je de vertraging in op > 3 minuten ? Zou een oplossing kunnen zijn, mits je vertraging maar groter is als de tijdsduur van de ongenodigde stooksessies.

Enige is wat je dan moet doen, even met de stopwatch bij de ketel gaan zitten. Post je ervaring hier alsjeblieft, zijn wellicht een hoop mensen die er meer van willen weten, waaronder ik.
pi_146423546
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 17:20 schreef ustinov het volgende:
Zijn er mensen die een Round Wireless als voeler gebruiken met de Evotouch?
Ik heb een nieuwe Evotouch, 4xHR92, 2x DT92 verdeeld over 3 ruimtes. Dit heeft een paar dagen goed gewerkt. Ik heb een ongebruikte Round wireless (t87rf1003 ouder type met klein display) gekocht en die , ipv de Evotouch, als voeler voor de woonkamer ingesteld..

De Round werkt prima als voeler en de ingestelde temperatuur wordt ook over en weer gesynchroniseerd. Echter, als ik eenmaal de ingestelde temperatuur op de Round verander komt deze steeds weer 'terug'.
Stel, ik stel de temp op de Round in op 20 graden. De Touch laat dat zien. Als ik met de touch hem op 19 zet en op de round een klikje draai, laat deze ook de ingestelde temperatuur van 19 zien. Echter naar ca. 10 minuten wordt de ingestelde temperatuur op de Touch weer op 20 gezet.
Het is altijd de waarde die ik als laatste op de Round heb ingesteld en het verschijnsel doet zich niet voor als ik de batterijen uit de Round haal.
Ik heb Honeywell gemaild, maar nog geen reactie gekregen.
Is er iets bekend over dat de (oude?) Round Wireless het niet goed doet met de nieuwe Evotouch? Volgens de handleiding moet de Round ook met de Evotouch werken.
Ik gebruik de round wireless bij de evotouch, alleen is dit de nieuwste type die specifiek voor de evohome is uitgebracht. Heb er 11 stuks opzitten en werkt allemaal prima.


En verder ben ik ook zeer tevreden over dit systeem. Werkt prima. En begin nu ook een besparing in mijn gasverbruik te zien. 😃
pi_146426756
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 22:33 schreef Crimineel87 het volgende:

[..]

Hmmmm, dus stel de ketel stookt telkens ( bv 6 x per uur ) sessies van 3 minuten. Dan stel je de vertraging in op > 3 minuten ? Zou een oplossing kunnen zijn, mits je vertraging maar groter is als de tijdsduur van de ongenodigde stooksessies.

Enige is wat je dan moet doen, even met de stopwatch bij de ketel gaan zitten. Post je ervaring hier alsjeblieft, zijn wellicht een hoop mensen die er meer van willen weten, waaronder ik.
Ik ben inderdaad benieuwd naar die tijd, ik lees dat sommige mensen op een stoel voor de kachelmodule hebben gezeten, dus wie heeft die al eens getimed??
pi_146427145
Het hangt er bij mij vanaf hoe dicht hij bij het setpoint is. Als hij er ver vanaf is, blijft hij continu aan, als hij nog een stukje onder zit, blijft hij bijvoorbeeld 6 minuten of 4minuten aan. Als hij er beetje boven zit bijvoorbeeld nog 4. Als hij er ruim boven zit, telkens precies de tijd die je instelt als minimale ketel schakelduur in Evotouch. In mijn geval 2 minuten.

Maar ik heb een single-zone-opstelling zonder HR80/92's. De Evotouch doet de aansturing van de ketel. Als je wel HR80/92's hebt die die aansturing doen, zou het heel anders kunnen zijn. Weet je trouwens zeker dat hij onnodig de ketel aan laat gaan? Zit er echt geen zone bij die dicht bij het setpoint is? Die van mij gaat 's nachts nooit zomaar aan. (maar ik stel 's nachts de gewenste temp ook in op 11, terwijl de kamer nog niet verder afkoelt dan 15).

[ Bericht 24% gewijzigd door woekele op 08-11-2014 10:57:25 ]
pi_146427610
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 20:32 schreef Crimineel87 het volgende:
Ik zie dat er nog tamelijk veel gebruikers zijn met HR80's icm de nieuwe Evotouch kleur. Waarom geen HR92 ?
Voor zover ik weet is de HR92 na de HR80 gekomen. In onze situatie hadden we de HR80's al en waarom zou je ze vervangen als ze ook goed werken met de Evotouch kleur
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
  zaterdag 8 november 2014 @ 12:02:34 #49
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_146428263
Honeywell EvoHome therm kop HR92WE incl montage adapters ¤69,95 :D.

en nog meer

Honeywell EvoHome box 4x therm kop HR92WE-4 incl montage adapters ¤279,-
Honeywell EvoHome colour 4-zone rad incl ketel pakket ATP954M2020 ¤499,-
Honeywell EvoHome connected pakket Opentherm ATP951M2118 ¤275,-
Honeywell opentherm rf-module R8810A1018 ¤94,35

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Kwam ik tegen ;)
Nee geen ervaring mee of aandelen in, daarom spoiler
Wel goedkoop :P
pi_146428659
Nog een vraagje. Ik kocht de evohome eigenlijk als een single zone systeem om later uit te breiden met radiatorknoppen. Het plan was om de control unit in bv de slaapkamer te leggen om daar specifiek de temp te regelen wanneer de haard in de woonkamer aan is.
Echter, nadat de controller een tijdje is losgekoppeld gaat deze regelmatig piepen, ook al zijn de batterijen nog vol. Dit is natuurlijk handig om de unit terug te vinden, maar erg irritant voor het idee dat ik had.
Weet iemand of je dit alarm uit kan schakelen zonder de oplader elke keer mee te verhuizen?
pi_146428946
quote:
@gpie: je kan de hr92's instellen op full ipv normal. Kan vooral nodig zijn bij radiatorkranen die niet van Honeywell zijn. Kost meer batterijkracht, maar dan draaien ze verder open/dicht. Zie handleiding van de hr92.

-dat hij blijft draaien en warmte produceren klopt zeker niet.

zonet eens rustig naar de ketel gekeken en vastgesteld dat er iets mis moet zijn met de wijze van aansluiten door de cv-technieker 10-15 jaar geleden.

Situatie:
- gasbrander Buderus
- 1 cv-pomp

Met het evohome systeem in te stellen stelde ik vast dat de pomp constant bleef draaien, ook al vroeg ik 'verwarming uit'. Na wat uitmeten ondervond ik dat de vroegere thermostaat, en dus nu ook de ketel aan/uit-module, enkel de ketel aan of uit-schakelde.
Hoe dien ik nu de pomp aan te sluiten ? Parallel op het ketelcontact of moet ik het Bederus aansluitschema uitzoeken en kijken of er daar een pompcontact aanwezig is welke misschien ook zorgt voor na-draaien ?

Of heeft de evohome aan/uit-module een apart ketel- en pompcontact ?

dank voor de hulp
pi_146438329
Hier een voorbeeld van het stookgedrag van Evohome vanochtend. Er staat telkens een tijdstip + de huidige temp gemeten volgens evohome + de temp volgens mijn eigen thermometer. Verder geef ik aan wanneer warmtevraag aan/uit gaat en wat de ingestelde gewenste temp is.

08-11-2014
09:29 huidig15.5 gewenst11.0continu
09:30 huidig15.5 gewenst17.5continu
09:30 warmtevraagAan
09:40 huidig16.5 eigentherm15.6
09:50 huidig17.0 eigentherm16.4
09:52 warmtevraagUit huidig17.0 eigentherm16.6
09:56 warmtevraagAan huidig17.0 eigentherm16.9
09:57 huidig17.5 eigentherm17.0
10:02 warmtevraagUit huidig17.5 eigentherm17.2
10:08 warmtevraagAan huidig17.5 eigentherm17.6
10:12 warmtevraagUit huidig17.5 eigentherm17.8
10:19 warmtevraagAan huidig17.5 eigentherm18.1
10:21 warmtevraagUit huidig18.0 eigentherm18.2
10:29 warmtevraagAan huidig18.0 eigentherm18.4
10:31 warmtevraagUit huidig18.0 eigentherm18.4
10:39 warmtevraagAan huidig18.5 eigentherm18.6
10:41 warmtevraagUit huidig18.5 eigentherm18.6
10:49 warmtevraagAan huidig18.5 eigentherm18.7
10:51 warmtevraagUit huidig18.5 eigentherm18.7
10:59 warmtevraagAan huidig18.5 eigentherm18.8
11:01 warmtevraagUit huidig18.5 eigentherm18.8
11:09 warmtevraagAan huidig18.5 eigentherm18.9
11:11 warmtevraagUit huidig18.5 eigentherm18.9
11:19 warmtevraagAan huidig18.5 eigentherm18.9

Daarna moest ik weg. Maar wat je dus ziet: de temp is al 18.9 graden (evohome zegt 18,5) en stijgende. Gewenste temp is 17.5. En toch elke 10 minuten weer warmte vragen.

Om het compleet te maken vanavond nog even verder getest. Dit keer het begin niet in de gaten gehouden, alleen toen hij al ruim op temperatuur was. Gewenste temp op 18 continu:
20:09 warmtevraagAan huidig19.5 eigentherm 19.4
20:11 warmtevraagUit huidig19.5 eigentherm 19,5
20:21 huidig19.5 eigentherm 19.6
20:23 huidig19.5 eigentherm19.7
Sindsdien tot nu toe geen warmtevraag meer... Als je ruim 1.5 boven gewenst zit, dan houdt hij eindelijk op met warmte vragen. We gaan nu dus afkoelen naar 18 denk ik. En dan weer opwarmen naar 19.5 vermoedelijk.

Vervolg:
22:40 deuren open gezet, extra snellaten afkoelen
22:52 huidig18.0 eigentherm18.2
22:55 huidig18.0 eigentherm18.1
23:00 huidig18.0 eigentherm18.0
23:03 huidig18.0 eigentherm17.9
23:08 huidig18.0 eigentherm17.8
23:17 huidig18.0 eigentherm17.7
23:19 warmtevraagAan huidig18.0 eigentherm17.7
23:19 deuren weer dicht gezet
23:21 warmtevraagUit huidig18.0 eigentherm17.6
23:29 warmtevraagAan huidig18.0 eigentherm17.7
23:31 warmtevraagUit huidig18.0 eigentherm17.8
23:39 warmtevraagAan huidig18.0 eigentherm17.9
23:41 warmtevraagUit huidig18.0 eigentherm17.9
23:48 gewenst11 huidige18.0 eigentherm18.1 (was er klaar mee voor vandaag :P)
23:49 warmtevraagAan huidig18.0 eigentherm18.1
23:51 warmtevraagUit huidig18.0 eigentherm18.1
23:51 hierna geen warmtevraag meer

[ Bericht 4% gewijzigd door woekele op 09-11-2014 00:04:48 ]
  zondag 9 november 2014 @ 11:19:53 #53
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146456939
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 12:23 schreef Calioke het volgende:
Nog een vraagje. Ik kocht de evohome eigenlijk als een single zone systeem om later uit te breiden met radiatorknoppen. Het plan was om de control unit in bv de slaapkamer te leggen om daar specifiek de temp te regelen wanneer de haard in de woonkamer aan is.
Echter, nadat de controller een tijdje is losgekoppeld gaat deze regelmatig piepen, ook al zijn de batterijen nog vol. Dit is natuurlijk handig om de unit terug te vinden, maar erg irritant voor het idee dat ik had.
Weet iemand of je dit alarm uit kan schakelen zonder de oplader elke keer mee te verhuizen?
De controlunit is niet bedoeld om lange tijd los van de oplader te gebruiken. De accu's geven welliswaar de mogelijkheid om het ding van de oplader te halen zodat je hem kan programmeren, maar feitelijk moet hij dus altijd op de oplader zitten. Alarm kan je niet uitschakelen.
Maar waarom leg je de control unit in de slaapkamer? Hij kan imho prima in de woonkamer hangen. Als je de haard aan hebt zal hij de verwarming automatisch uitlaten.
pi_146457094
Denk omdat hij de temp in de slaapkamer wil kunnen regelen. Maar dat kun je dan lijkt me met de smartphone-app doen, of met de radiatorknop.
pi_146460590
Ik wil 'm in de slaapkamer of studiekamer kunnen leggen om daar de temp te kunnen sturen. Heb daar dus een temp sensor nodig. Een hr92 is uiteraard een oplossing, maar kost weer extra geld. Ik hoopte dit dus met een wireless thermostaat te kunnen doen. De 2 penlights die continue volgeladen in de controller zitten zouden het vast ook wel een avond vol moeten kunnen houden. Alleen hou je dat zelf niet vol met dat irritante gepiep.
Beter was het als je dit uit kon zetten, of als hij begon te piepen als de batterij leeg raak, zoals bij een rookmelder.
pi_146463776
Batterij houdt het max twee uur vol, hij moet wel constant zenden en ontvangen.
pi_146478991
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 14:55 schreef simonmo het volgende:
Batterij houdt het max twee uur vol, hij moet wel constant zenden en ontvangen.
Is de Evotouch inderdaad de "centrale eenheid" van het systeem. Achterliggende reden van mijn vraag is vervolgens waar je deze het beste kunt plaatsen, ik gebruik de temperatuurvoeler van de Evotouch niet, elke ruimte heeft een eigen DTS92 temperatuurvoeler, en zo vaak wijzig ik de instellingen niet. Ik wil de gateway verplaatsen naar een uithoek van het huis omdat ik daar nog een netwerkaansluiting vrij heb of loop ik dan extra risico's met de verbinding vanwege de afstand tussen de Evotouch en de gateway ?
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_146479614
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 21:35 schreef roadrats het volgende:

[..]

Is de Evotouch inderdaad de "centrale eenheid" van het systeem. Achterliggende reden van mijn vraag is vervolgens waar je deze het beste kunt plaatsen, ik gebruik de temperatuurvoeler van de Evotouch niet, elke ruimte heeft een eigen DTS92 temperatuurvoeler, en zo vaak wijzig ik de instellingen niet. Ik wil de gateway verplaatsen naar een uithoek van het huis omdat ik daar nog een netwerkaansluiting vrij heb of loop ik dan extra risico's met de verbinding vanwege de afstand tussen de Evotouch en de gateway ?
Op de Evotouch kun je zien of het signaal slecht tot uitstekend is.
pi_146479693
Het maakt niet uit waar je hem plaatst, als ie maar op de lader blijft, je kunt hem er wel afhalen om instellingen te veranderen.
Maar hij is niet gemaakt om een langere tijd van de stroom te houden.
pi_146481188
Op de Evotouch wil ik straks ook de buitentemperatuur kunnen aflezen.
Kan ik daarvoor de Honeywell Antenne HRA80 gebruiken? Een Round zou natuurlijk ook kunnen, maar heb het liefst geen display ( toeters en bellen ) op het ding omdat het niet geschikt is voor buiten, en er dus minder stuk kan gaan. Ja, het hangt droog onder mijn veranda.
pi_146482775
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 22:18 schreef Crimineel87 het volgende:
Op de Evotouch wil ik straks ook de buitentemperatuur kunnen aflezen.
Kan ik daarvoor de Honeywell Antenne HRA80 gebruiken? Een Round zou natuurlijk ook kunnen, maar heb het liefst geen display ( toeters en bellen ) op het ding omdat het niet geschikt is voor buiten, en er dus minder stuk kan gaan. Ja, het hangt droog onder mijn veranda.
Er is al een speciale buitenvoeler voor de evotouch, maar die is wel prijzig. Hb85. Is de benaming

[ Bericht 1% gewijzigd door simonmo op 09-11-2014 23:00:55 ]
  zondag 9 november 2014 @ 23:02:59 #62
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_146483644
HB85 voor 134.85 :D



http://www.designinwarmte(...)or-voor-evohome.html

Past dat op de evo touch :?

En wat heb je er aan :?
pi_146484241
Ja hoort bij de evotouch , en dan kun je de buitentemp aflezen , meer niet, kunt er niet weersafhankelijk meeregelen.

En meende dAt je de buiten temp. Ook niet terugziet in de app.

Dus voor dat geld kun je een hele luxe weerstation kopen.
  zondag 9 november 2014 @ 23:54:12 #64
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_146485458
Zojuist de app nog ff opgestart op de iPad en onder knopje weer zie je de temp nu en de verwachting die is gekoppeld aan je woonplaats ;)
Een hb85 komt er hier dus niet in :7
Voor 140¤ :|W
pi_146490048
Goedemorgen Heren,

Sinds kort ben ik aan het kijken naar het Evohome systeem voor mijn nieuwe woning.

Het probleem is dat de reguliere thermostaat beneden in de woonkamer hangt i.c.m. vloerverwarming. Daar is de temperatuur altijd keurig in orde, echter slaan de verwarmingen op de eerste etage zelden aan omdat beneden de juiste temperatuur bereikt is.

Mijn ketel werkt op basis van Opentherm en zou geschikt moeten zijn voor dergelijke oplossingen.

Nu resten mij een aantal vragen waarvan ik hoop dat jullie hier meer over weten.

- Mijn vloerverwarming wordt verdeeld in verschillende zones, voor deze verdeler zit een normale thermostaatknop. Kan ik deze vervangen door een HR92? Volgens mij hoef ik niet perse een zone afsluiter hiervoor aan te schaffen toch? Omdat deze verdeelunit in een ombouw is weg gewerkt zou ik dan wel een externe temperatuur voeler moeten hebben denk ik??

- Radiatoren op de eerste etage hebben allemaal normale radiatorknoppen (geen thermostaat), moet ik deze vervangen voor thermostaatknoppen alvorens ik hier een HR92 op aan kan sluiten?

Alvast enorm bedankt voor jullie input!
pi_146490178
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 21:48 schreef Crimineel87 het volgende:

[..]

Op de Evotouch kun je zien of het signaal slecht tot uitstekend is.
Dat is nieuw voor mij, waar en hoe kan ik dat zien ?
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_146490390
@roadrats: zie handleiding

@sjefke: de vloerverwarming bedien je nu dus alleen met 1 thermostaatknop? Als dat een normale thermostaatknop is zou je die kunnen vervangen door een HR92. Bij mijn vloerverwarming in de badkamer kan dit bijvoorbeeld niet zomaar, omdat het een knop is die op de retour-temp meet ipv de omgevingtemp.

De kranen op je radiators boven moeten inderdaad thermostatische kranen zijn. Als je die van Honeywell zelf neemt, weet je zeker dat de HR92's goed moeten werken.
pi_146490550
@ Woekele,

Inderdaad, de aanvoer komt binnen op de thermostaatknop, vervolgens gaat deze naar de verdeler. Op de verdeler zit op iedere zone een reguliere radiatorknop maar deze staan allemaal open.

Zodoende mijn vraag of ik die bestaande thermostaatknop dan gewoon kon vervangen voor een HR92 i.c.m. een externe voeler in de woonkamer.
pi_146492177
Deze kun je niet zomaar vervangen voor een hr92, deze knop begrenst de aanvoertemperatuur, om te voorkomen dat je warmer water als 50 graden door de vloerverwarming gaat.

De thermostaat knop moet blijven zitten
pi_146492628
quote:
0s.gif Op maandag 10 november 2014 10:41 schreef simonmo het volgende:
Deze kun je niet zomaar vervangen voor een hr92, deze knop begrenst de aanvoertemperatuur, om te voorkomen dat je warmer water als 50 graden door de vloerverwarming gaat.

De thermostaat knop moet blijven zitten
Simonmo,

Hoe zou ik dit dan op moeten lossen? Moet ik dan een zone afsluiter plaatsen voor de bestaande thermostaatknop? Zou een HR92 niet hetzelfde kunnen doen als de bestaande thermostaatknop?
pi_146492792
Nee de hr 92 is open of dicht, en de thermostaat knop voelt de temperatuur.

Je kunt er een zone klep voorzetten. Of een hce80 met motortjes. Als je verdeler hier geschikt voor is.

zone klep is de goedkopere oplossing.
pi_146495996
Het hangt een beetje van de rest van de installatie af lijkt me. Als de 'aanvoer' voor de thermostaatknop al temperatuurbegrenst is, dan mag je hem wel vervangen voor HR92. Als die huidige thermostaatknop het begrenzen doet, kan je hem dus niet zomaar vervangen.
pi_146497107
quote:
0s.gif Op maandag 10 november 2014 08:51 schreef sjefke32 het volgende:

***knip***

- Mijn vloerverwarming wordt verdeeld in verschillende zones, voor deze verdeler zit een normale thermostaatknop. Kan ik deze vervangen door een HR92? Volgens mij hoef ik niet perse een zone afsluiter hiervoor aan te schaffen toch? Omdat deze verdeelunit in een ombouw is weg gewerkt zou ik dan wel een externe temperatuur voeler moeten hebben denk ik??
Nee! Deze (maximaal)thermostaat niet vervangen voor een HR92. In dit geval zou ik een zoneklep plaatsen in de aanvoerleiding. Deze laat je bedienen door een BDR91 relais.
pi_146510299
Je kan 2 thermostaatkranen in serie plaatsen voor je vloerverwarmingsblok, Heb ik ook gedaan. Eentje is de maximaal thermostaat voor het blok en voorkomt dus dat de temp in je vloer te hoog wordt waardoor deze kapot kan gaan. De tweede is een normale thermostaatknop die open of dicht gaat afhankelijk van de temperatuur in de ruimte. Dit kan dus een HR92 zijn. Nadeel is alleen wel dat wanneer de thermostaatkraan boven het blok zit (zoals bij mij :( ), deze erg zal reageren op het opwarmen van het blok. Je zou dan een thermostaatkraan nemen met een sensor die je verderweg legt. Maar dat kan niet met de HR92
pi_146512511
Ik had Vaillant gemaild wat betreft het combineren van een Vaillant EcoTEC ( heeft optie voor Opentherm met bijgeleverde print ) met Evohome aan/uit.

Ze belde me vandaag al gelijk terug om mijn vragen te beantwoorden met wat extra uitleg.

Situatie uitgelegd:
Ik heb een Vaillant EcoTEC, voorzien van bijhorende CalorMATIC thermostaat en de optionele Opentherm print in de ketel gestoken. En ga daar een Evohome op aansluiten.

Vraag:
Moduleert de ketel op zich zelf, bepaald de CalorMATIC dat, of beide ?
Antwoord:
Ketel moduleert volledig op zichzelf, het maakt dus niet uit of je de Opentherm of aan/uit varriant van de Evotouch erop zet. Volgens Vaillant, zou de aan/uit varriant beter werken en waarschijnlijk ook zuiniger. Anders krijg je dat de Evotouch en de ketel aan het moduleren zijn, wat ook weer averechts kan werken.

Vraag:
Heeft het nut om het ketel vermogen te verlagen naar de werkelijke hoeveelheid die nodig is.
Antwoord:
Nee, het kan zelfs averechts werken. Maar de ketel begint met stoken altijd laag, en gaat dan aan de hand van temperatuur aanvoer en retour vermogen bij sturen. Ketelt kijkt ook "vooruit" voordat hij vermogen bij gaat schakelen, om overshoot te voorkomen en altijd het laagst mogelijk vermogen te gebruiken.


Update:
Mijn Evohome pakket vandaag compleet afgehaald, dus kan beginnen met monteren. Ik heb al een inbouwdoos bij mijn thermostaat zitten en 230V is daar ook aanwezig, die komt dus mooi aan de muur te hangen. Verder heb ik thermostaat knoppen al op de radiatoren zitten, systeem compleet maken doe ik morgenavond.
pi_146513050
quote:
0s.gif Op maandag 10 november 2014 14:09 schreef Leandres het volgende:

[..]

Nee! Deze (maximaal)thermostaat niet vervangen voor een HR92. In dit geval zou ik een zoneklep plaatsen in de aanvoerleiding. Deze laat je bedienen door een BDR91 relais.
Inderdaad, de enige juiste manier. Alle Evohome verkopers/installateurs zullen het zo verkopen/maken.
pi_146513668
Als je de evohome aan de muur wilt hebben en je zou er geen 230v hebben, kun je altijd de voedingstrafo bij de ketelzetten, en gebruikje de thermostaat draad voor de zwakstroom om de voetplaat/ muurplaat te voeden.
pi_146514545
quote:
1s.gif Op maandag 10 november 2014 21:35 schreef simonmo het volgende:
Als je de evohome aan de muur wilt hebben en je zou er geen 230v hebben, kun je altijd de voedingstrafo bij de ketelzetten, en gebruikje de thermostaat draad voor de zwakstroom om de voetplaat/ muurplaat te voeden.
Beetje jammer dat je dit nou zo neerzet. Je hoeft geen elektromonteur te zijn om te weten dat 230V over een 0,8 kabeltje niet is toegestaan. Dat je het in jou huis doet, prima, maar bij een andere een mogelijke brand veroozaken is not-done. Beter is het om een stuk stuurflex 2x1 mm2 in de thermostaatbuis te trekken. Dat is niet beter, maar eigenlijk de makkelijkste juiste manier.

Elektromonteur van beroep . . . . . Ja, ook wij hebben met elektrische inspecties te maken
pi_146517933
De trafo maakt er 4V van... Dus je belerende toontje is onterecht :)

Werkt bij mij overigens niet, het lijkt erop dat mijn thermostaatkabel zelfs te dun is voor dat kleine beetje stroom met 4V. Ik meet wel 4V aan de kant van de Evotouch, maar als ik hem erop zet, gaat hij raar knipperen.

[ Bericht 48% gewijzigd door woekele op 11-11-2014 06:41:14 ]
pi_146520721
Ik heb t nooit gehad over 230v over 0,8 draadjes, daarom haal je het trafo gedeelte los en zet je die bij de ketel.en de zwakstroom over de 0,8 draadjes.
Werkte hier overigens prima.

(Deze tip kwam van docent van Honeywell cursus)

En hier ook idd een elekmonteur, dus weet wat wel en niet mag, en zelfs in je eigen huis doe je zulke dingen niet. 😇

[ Bericht 8% gewijzigd door simonmo op 11-11-2014 00:55:29 ]
  dinsdag 11 november 2014 @ 08:54:57 #81
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146523887
quote:
0s.gif [b]Op maandag 10 november 2014 21:10 Vraag:
Moduleert de ketel op zich zelf, bepaald de CalorMATIC dat, of beide ?
Antwoord:
Ketel moduleert volledig op zichzelf, het maakt dus niet uit of je de Opentherm of aan/uit varriant van de Evotouch erop zet. Volgens Vaillant, zou de aan/uit varriant beter werken en waarschijnlijk ook zuiniger. Anders krijg je dat de Evotouch en de ketel aan het moduleren zijn, wat ook weer averechts kan werken.
De EvoTouch moduleert niet, hij vraagt via OpenTherm om een bepaalde watertemperatuur. Dat is dus, in combinatie met een modulerende ketel, altijd zuiniger. Anders zou de ketel bij aan/uit telkens naar vol vermogen gaan, nergens voor nodig en zeer inefficient. Het antwoord van de Vaillant medewerker laat zien dat hij/zij weinig kennis van deze materie heeft.
pi_146530617
De ketel kan wellicht ook met aan/uit-sturing moduleren op basis van de retour-temperatuur. Daar is dan niet perse openTherm voor nodig.
  dinsdag 11 november 2014 @ 13:51:02 #83
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146532037
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 13:08 schreef woekele het volgende:
De ketel kan wellicht ook met aan/uit-sturing moduleren op basis van de retour-temperatuur. Daar is dan niet perse openTherm voor nodig.
Klopt, maar dan zal hij nog steeds trachten naar de maximaal ingestelde temperatuur te komen i.p.v. een door de EvoTouch gevraagde temp. Ik zie dat bij mij 's avonds, als het eenmaal warm is in de woonkamer, vraagt de EvoHome slechts een graad of 45 aan de ketel. Bij aan/uit zou de ketel onnodig naar 65 graden doorstoken.
pi_146534920
mijn ketel stookt pas na bijna 2 minuten warmtevraag door naar de ingestelde 60 graden. Daarvoor gaat hij maar tot 45 graden of zo. Dus als Evotouch maar elke keer 1 of 2 minuten warmte vraagt als je dicht bij het setpoint bent, dan gaat hij niet meer helemaal naar 60. Maar opentherm is beter ben ik met je eens.
pi_146558204
Is er al een verslagje van de vergadering met honeywell van twee weken geleden? Ben zeer benieuwd naar de ideeën en welke plannen honeywell met evohome heeft om het nog verder te verbeteren.
pi_146558729
Na 4 weken gebruik redelijk positief over evohome. Ik moet nog wel wennen aan het gezoem van de hr92 motortjes, een klein minpunt. Tegelijkertijd heb ik ook geprobeerd om mijn ketel beter af te stellen. Hij stond ingesteld op een nogal hoog verwarmings vermogen en hoge pomp snelheid.
Ik ben nog benieuwd naar welke parameters jullie verder ingesteld hebben en wat de ervaringen ermee zijn. Zelf gebruik ik optimalisatie voor start tijd en heb ik de schakel momenten naar 3 keer per uur gebracht met minimum aan tijd op 4 minuten. 1 minuut leek me pure onzin, het systeem heeft niet eens de tijd om op te warmen.
pi_146562576
Ik draai momenteel met 2 minuten en 6x per uur, maar zit ook te denken om naar 3x per uur en 3 minuten te gaan uiteindelijk (als honeywell het door-stook-probleem oplost). Keteltemp staat op 60 graden.

[ Bericht 13% gewijzigd door woekele op 12-11-2014 09:49:27 ]
  woensdag 12 november 2014 @ 15:38:51 #88
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146575300
3x per uur betekend 1x per 20 minuten. Dat kan nu nog lekker zijn, maar je hebt kans dat je met lagere buitentemperaturen grotere temperatuurschommelingen binnen gaat krijgen. Ik hanteer de 6x per uur, zodat er een gelijkmatigere binnentemperatuur is.
pi_146588160
Update:

Van de week mijn Evohome ontvangen:
- Evotouch met aan/uit regeling
- 4 x HR92
- 1 x Zoneklep met relais tbv vloerverwarming
- Wandconsole

Alles geinstalleerd en aan het programmeren en instellen gegaan. Alles werkt nu, ga nu de boel eens in de gaten houden.

Ik ga nu de vloerverwarming van de beneden als hoofdverwarming gebruiken, als we thuis zijn (s avonds) en in het weekend de hele dag houd ik 21 graden aan, nachtverlaging heb ik op 19,5 graden staan. Radiatoren in de woonkamer staan op stand 2 zodat die als-het-goed-is "nooit" meer aan gaan tenzij het huis om een bepaalde reden ver is afgekoeld.

"Adaptieve start" en "optimale stop" heb ik aan staan. Schakelingen per uur staat op 3, tijd 1 minuut.
pi_146595481
quote:
0s.gif Op woensdag 12 november 2014 15:38 schreef microkid het volgende:
3x per uur betekend 1x per 20 minuten. Dat kan nu nog lekker zijn, maar je hebt kans dat je met lagere buitentemperaturen grotere temperatuurschommelingen binnen gaat krijgen. Ik hanteer de 6x per uur, zodat er een gelijkmatigere binnentemperatuur is.
Daar ben ik inderdaad benieuwd naar, dus laat het maar eens goed koud worden. :)
Ik zou denken dat 3 keer per uur de verwarming aan voldoende zou moeten zijn, hij zal dan gewoon langer gaan branden per keer. Maar als het oncomfortabel wordt dan verander ik het terug naar 6.
pi_146606362
Ik ben nu aan het testen met een programma ipv met de temperatuur telkens 'continu' in te stellen. Eens kijken of Evohome dan wel stopt met warmte vragen als de temp al anderhalve graat boven de gewenste temp ligt. Edit: gewenste temp op 17,5. Evotouch blijft nu mooi 17,5 aangeven, terwijl mijn eigen thermometer inmiddels op 18,7 zit. Lijkt er dus op dat bij gebruik van een programma de Evotouch wederom te ver doorverwarmt en je nog harder voorliegt.

PS: iemand anders toevallig net de melding dat verbinding met Evohome weg is gekregen? Of is het alleen mn eigen internet wat eruit ligt? Edit: oorzaak was stroomgroep perongeluk uitgeschakeld door iemand. Zucht.

[ Bericht 16% gewijzigd door woekele op 13-11-2014 19:27:55 ]
pi_146625908
Als je een zone opent in het normale scherm, staat bovenaan de naam van de zone vermeld, maar bij elke zone staat er bij mij - TIJDELIJK achter.

Woonkamer - TIJDELIJK
Badkamer - TIJDELIJK

Wat houd dit in?

Het is niet het icoontje van een tijdelijke wijziging door bv het draaien aan een HR92.
pi_146626064
Hoe / wat is er te doen met de warmwater regeling? Want dit blijft me een beetje onduidelijk.
pi_146630628
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 20:53 schreef Crimineel87 het volgende:
Als je een zone opent in het normale scherm, staat bovenaan de naam van de zone vermeld, maar bij elke zone staat er bij mij - TIJDELIJK achter.

Woonkamer - TIJDELIJK
Badkamer - TIJDELIJK

Wat houd dit in?

Het is niet het icoontje van een tijdelijke wijziging door bv het draaien aan een HR92.
dat is denk ik een temperatuur verandering via de evotouch die het weekprogramma tijdelijk vervangt. Die moet je normaal gezin op kunnen heffen door erop te drukken. Heb je al een programma voor een dag / week ingesteld ?
pi_146640914
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 23:19 schreef DeeCeeGee het volgende:
Is er al een verslagje van de vergadering met honeywell van twee weken geleden? Ben zeer benieuwd naar de ideeën en welke plannen honeywell met evohome heeft om het nog verder te verbeteren.
Ik heb hier ook al eens om gevraagd. Maar is er nog iemand op dit forum die er bij is geweest of is iedereen vertrokken van dit forum?
Ik ben ook erg benieuwd naar dit verslag.
pi_146641054
Zwijgplicht opgelecht gekregen. 😂😂😂
pi_146645316
Het verslag laat inderdaad lang op zich wachten, dit is jammer. Hopelijk volgt het binnenkort alsnog.
pi_146658258
Als ik de temperatuur in bv de badkamer verhoog door middel van de HR92, dan zou er op de Evotouch een icoontje moeten staan. Dat komt bij mij niet. Ik moet maar weer gokken of mijn vriendin ergens aan heeft gezeten door alle HR92's langs te gaan.
Iemand meer dit ?
pi_146658467
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 20:02 schreef Crimineel87 het volgende:
Als ik de temperatuur in bv de badkamer verhoog door middel van de HR92, dan zou er op de Evotouch een icoontje moeten staan. Dat komt bij mij niet. Ik moet maar weer gokken of mijn vriendin ergens aan heeft gezeten door alle HR92's langs te gaan.
Iemand meer dit ?
Komt er inderdaad niet te staan. Ik heb dat ook een keer nagevraagd bij Honeywell, aangezien de open deur functie wel wordt getoond. Maar helaas deze functie is er niet.
Ik heb nu alle knoppen geblokkeerd. De temperatuur is bij mij alleen te verstellen op het display of met de telefoon.
pi_146658603
Of je stuurt om de zoveel tijd een half graadje omhoog/omlaag. Dan over-rulet hij weer de gesette temp op de radiatorknop, toch?
pi_146658619
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 20:07 schreef zerox123 het volgende:

[..]

Komt er inderdaad niet te staan. Ik heb dat ook een keer nagevraagd bij Honeywell, aangezien de open deur functie wel wordt getoond. Maar helaas deze functie is er niet.
Ik heb nu alle knoppen geblokkeerd. De temperatuur is bij mij alleen te verstellen op het display of met de telefoon.
Wat een bagger, ze ontwerpen wel een icoontje, maar gebruiken hooo-maar.


quote:
0s.gif Op vrijdag 14 november 2014 20:11 schreef woekele het volgende:
Of je stuurt om de zoveel tijd een half graadje omhoog/omlaag. Dan over-rulet hij weer de gesette temp op de radiatorknop, toch?
Tja, daar zal het dan inderdaad op neer komen. Maar een keer het programma "even" wijzigen wordt dan wel een heel karwei.
pi_146695501
Bedoel je het klok-icoontje? Dat wordt wel gebruikt als je een externe thermostaat aansluit en daarop de ingestelde temperatuur verandert.
In princiepe is het mogelijk om meerdere hr92s per zone aan te sluiten en die ook als aparte voelers te configureren. Dan is het niet eenduidig wat er moet gebruiken als je op een hr92 de ingestelde temp verandert. Moet dat voor de hele zone, of alleen voor die hr92 gelden?
Het zou natuurlijk fijn zijn als je kon configureren wat de Evo dan moet doen.
Peter
pi_146705289
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 22:54 schreef ustinov het volgende:
Bedoel je het klok-icoontje? Dat wordt wel gebruikt als je een externe thermostaat aansluit en daarop de ingestelde temperatuur verandert.
In princiepe is het mogelijk om meerdere hr92s per zone aan te sluiten en die ook als aparte voelers te configureren. Dan is het niet eenduidig wat er moet gebruiken als je op een hr92 de ingestelde temp verandert. Moet dat voor de hele zone, of alleen voor die hr92 gelden?
Het zou natuurlijk fijn zijn als je kon configureren wat de Evo dan moet doen.
Als ik logisch beredeneer, zou het niet uit moeten maken of je de temperatuur lokaal overruled op een HR92 of losse thermostaat. Dat klok icoontje moet in dat geval hoe dan ook in beeld komen op de Evotuch.
pi_146734965
Ik heb 5 zones waarvan meerdere zones uitgevoerd met 2x HR92. Als je de temperatuur insteld op 1 van de HR92 dan gaat de andere HR92 in dezelfde zone niet omhoog (zijn niet gelinkt aan elkaar. De Evohome stuurt wel de ketel aan op dat moment maar laat niet de ingestelde temp zien. Dus deze blijft gewoon op de ingestelde waarde van de Evohome staan. Ook als er een schakelmoment komt waarbij de temperatuur verlaagd moet worden in deze zone werkt niet. De Evohome denkt immers dat de ingestelde waarde op de Evohome nog steeds de juist is ipv HR92.
Dit is erg lastig omdat je de controle verliest over het systeem als de kinderen de temperatuur veranderen op HR92.

ook zou ik het beter vinden dat er vlammetjes komen te staan bij de zones die warmte vragen. zodat je kunt zien wat er gebeurt.

Tevens is mij ook opgevallen, dat de ketel regelmatig door stookt als de temperatuur al is bereikt.Alleen schiet die van mijn geen 2 graden door maar ongeveer een .5 graden.

ook bij mij schiet de temperatuurmeting .5 omhoog wanneer je Evohome verhoogd / verlaagd.

[ Bericht 0% gewijzigd door soemlepa op 17-11-2014 10:02:54 ]
pi_146825111
In deel 5 van het grote Evohome topic heb ik al gelezen dat het heel belangrijk is om een OT module als laatste toe te wijzen(dus na de HR92), ik heb echter nergens kunnen lezen waarom dat moet, dus dan nog maar een paar vragen hierover

Afgelopen zaterdag heb ik het Evohome systeem bij mij thuis geïnstalleerd volgens de handleiding en het extra papiertje dat je de OT module altijd als laatste moet installeren, dus nee antwoorden op de vraag of de ketel moet worden aangestuurd bij warmtevraag.
Na het toewijzen van de OT module als laatste(groen lampje knipperde) kreeg de cv ketel geen enkele aansturing van het Evohome systeem. Toen maar alles weer opnieuw geconfigureerd(10 zones :-) met ja als antwoord, toen werkte de ketel naar behoren.

Dus nu een paar vragen hierover:
- Werkt mijn Evohome systeem nu met de OT module naar behoren of niet(ik heb een Remeha Calenta) als ik dus op ja gedrukt hebt?
- Is het controleerbaar of mijn OT module correct werkt? Oftewel, wat is het probleem als je toch de OT module eerder gekoppeld hebt?
- Zo niet, kan ik dan in het configuratiemenu/systeemconfiguratie/warmtevraag dit nog wijzigen, dus eerst selecteren "geen" en daarna alsnog de OT module opnieuw aanwijzen, of moet ik dan de hele configuratie weer van voren af aan gaan doen met de configuratiehulp?
- Is de OT module de beste optie in combinatie met een Remeha Calenta?

Ik kan er overheen gelezen hebben, maar is er al iets(een verslag) gepost over de bijeenkomst van enkele forumleden die bij de Honeywell meeting zijn geweest?
En al laatste, er is al veel over geschreven, maar er is dus nog geen oplossing voor de vaste schakelmomenten?

Alvast bedankt voor jullie reactie,
  woensdag 19 november 2014 @ 22:32:08 #106
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146825879
Geen idee wie dat verteld dat je de OT module als laatste moet koppelen, zeker met de nieuwe kleuren EvoTouch gaat dat als een zonnetje. Gewoon ja kiezen bij de warmtevraag en het ding koppelen. Ik heb het in 2 huizen zo gedaan en werkt echt prima.

Werkt je systeem naar behoren? Als de ketel aangaat, ja dus.
Is het controleerbaar? Ja, de OT module knippert om de 10-15 seconden een groen ledje.
Kan je het opnieuw wijzigen? Ja, gewoon weer ja op de warmtevraag klikken en opnieuw koppelen.
Is OT module het beste met Calenta? Jazeker, ik heb exact deze combi in 2 huizen en zoals gezegd, werkt feilloos en zeer nauwkeurig nadat het systeem eenmaal ingeleerd is.

Over de schakelmomenten, het zijn geen vaste schakelmomenten. De instelling van 6x per uur heeft alleen te maken met hoe vaak de EvoTouch kijkt of er warmte nodig is en laat dan de ketel branden voor zover nodig. Indien er geen warmte nodig is zal hij het moment overslaan en de ketel uitlaten. Ook dit werkt bij de combi met OT module en Calenta gewoon prima. Waarom dit door sommigen als een probleem wordt gezien is mij nog steeds niet duidelijk.

edit: ik lees dat bij sommigen de temperatuur te veel doorschiet bij 6 schakelmomenten. Dat herken ik niet, want dat is niet zoals EvoHome werkt. Ik zal van de week eens testen met 12 schakelmomenten en zien wat de temperatuur hier doet. Keep you posted.
pi_146832682
Ik heb zelf slechte ervaring met opentherm en de calenta.
Deze twee communiceerden niet goed wat resulteerde in slecht en ongevraagd stookgedrag.

Zelf had ik niet door dat de ketel dit gedrag toonde, totdat ik deze met remeha software ging monitoren.

Dat de opentherm module als laatste geconfigureerd moet worden komt onder anderen weg bij de cursus van Honeywell .

Voor een goed werkend systeem , eerst alle zones inleren dan de opentherm module , Zelfs bij verandering in een zone, altijd weer de module opnieuw inleren, hiervoor hoef je niet alles opnieuw in te leren. Gewoon opentherm resetten en in leren.
  donderdag 20 november 2014 @ 09:42:37 #108
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146834286
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 06:58 schreef simonmo het volgende:
Ik heb zelf slechte ervaring met opentherm en de calenta.
Deze twee communiceerden niet goed wat resulteerde in slecht en ongevraagd stookgedrag.
Of zou dat komen door een slecht bereik? Bij mij zit er tussen de EvoTouch en OT module amper 4 meter. (EvoTouch hangt in de woonkamer en Calenta hangt er praktisch boven op de 1e verdieping).
pi_146835060
Nee, kwam niet door bereik, opentherm geeft verkeerde waarde door aan de ketel.

Opentherm van evohome is niet exact zelfde als van remeha. Zit n communicatie stoornis in.

Dit gemeld bij remeha, geen respons.
Bij de cursus gemeld, daar was de reactie dat dit idd heel goed mogelijk is.
  donderdag 20 november 2014 @ 10:54:30 #110
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146835755
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 10:23 schreef simonmo het volgende:
Nee, kwam niet door bereik, opentherm geeft verkeerde waarde door aan de ketel.

Opentherm van evohome is niet exact zelfde als van remeha. Zit n communicatie stoornis in.

Dit gemeld bij remeha, geen respons.
Bij de cursus gemeld, daar was de reactie dat dit idd heel goed mogelijk is.
Interessant. Heeft Honeywell zich niet aan de OpenTherm standaarden gehouden? Of is Remeha de schuldige?
pi_146847909
Nieuwe Android-versie van app beschikbaar. Ben benieuwd.

quote:
0s.gif Op woensdag 19 november 2014 22:32 schreef microkid het volgende:
Over de schakelmomenten, het zijn geen vaste schakelmomenten. De instelling van 6x per uur heeft alleen te maken met hoe vaak de EvoTouch kijkt of er warmte nodig is en laat dan de ketel branden voor zover nodig. Indien er geen warmte nodig is zal hij het moment overslaan en de ketel uitlaten.

edit: ik lees dat bij sommigen de temperatuur te veel doorschiet bij 6 schakelmomenten. Dat herken ik niet, want dat is niet zoals EvoHome werkt.
Nou, die van mij gaat dus gewoon 6x per uur aan, ook als er geen warmte meer nodig is. Tenzij hij meer dan anderhalve graad boven de gewenste temp zit, dan houdt hij eindelijk op :) Als ik hem op 3x zet, is dat gewoon hetzelfde trouwens, alleen gaat het dan wat minder snel.
pi_146851489
Het was me al duidelijk dat de OT module als laatste moest worden toegewezen, dat wordt bij aanschaf heel duidelijk gemaakt d.m.v. een gele brief die bij de Evotouch wordt meegeleverd. Het is mij alleen volstrekt onduidelijk waarom dat zo is.
Voor de zekerheid toch maar even de OT module opnieuw gekoppeld, en het heeft op de vaste inschakelmomenten geen enkel effect. Zoals velen voor ons gaat de Evohome exact 6x per uur warmtevragen, of het nou nodig is of niet. Ook heeft bij mij het op 3x instellen in het menu geen effect daarop, de ketel gaat gewoon 6x per uur aan.

@Microkid, weet jij zeker dat jou 2 systemen dat niet doen? Dan moet je toch iets anders gedaan hebben dan de rest van de forumleden die hier wel last van hebben.

@Simonmo,Ik zou ook graag te horen krijgen wat Honeywell hierop had te zeggen op die bewuste bijeenkomst, lijkt me gezien alle post hierover een van de belangrijkste tekortkomingen van het systeem. Heb jij je OT vervangen voor een aan/uit in combi met de Calenta?

Ook maar even een kabeltje aangeschaft om de Calenta te monitoren via de PC, dan kan je toch wat beter zien wat er echt gebeurt..

Thnx allemaal weer..

[ Bericht 0% gewijzigd door David_D op 20-11-2014 21:22:42 ]
pi_146853606
Ja ik heb de opentherm omgeruild voor een aan uit, op de calenta.

Dat was ook de enigste oplossing die Honeywell mij kon bieden, omruilen van de ketel relais

Dit werk veel beter, en merk dat m'n gas verbruik ook veel minder is, nu het goed werkt. ( 1600m3 naar 950m3). Dat onnodig stoken heeft mij een boel gas gekost.

Bijeenkomst ben ik niet bijgeweest, heb alleen de evohome cursus gevolgd.
pi_146855649
Ah, kijk, dat is nu eens een duidelijk antwoord. Ben je dan ook af van die 6x per uur inschakelen, of was het iets anders waardoor je veel minder gas ben gaan gebruiken...

thnx,

Dave
pi_146860853
Ik ben minder gas gaan verbruiken doordat de ketel ongevraagd ging stoken.

Normaal is het zo dat een opentherm thermostaat de ruimte en de gewenste temp. Doorgeeft aan de ketel. En die gaat op deze gegevens berekenen hoe deze moet stoken en wanneer.

Bij de evohome kreeg de ketel door dat de ruimte temp. 20 graden was en de gevraagde temp 20 graden, en de ketel probeert deze temp te behouden door constant te stoken .

Heb er toen een isense aan gehangen en daar waren de gegevens wel juist.

En ja als je 12 ruimtes hebt welke ruimte temp houd de thermostaat aan en wat geeft ie aan de ketel door.
Sinds ik ben overgestapt op aan/uit is het probleem over.


Heb m nu op 3 keer per uur stoken, maar heb niet gecontroleerd wat deze daar mee doet.
Ik laat mijn vloerverwarming snachts afkoelen naar 17graden,(koelt nooit zover af, goed geïsoleerd) en van af 15:00 uur laat ik de vloerverwarming elk uur een halve graad bij stoken, wat resulteert in een laag constant stookgedrag en de hele avond een warme vloer.

[ Bericht 2% gewijzigd door simonmo op 21-11-2014 07:53:01 ]
  vrijdag 21 november 2014 @ 08:43:53 #116
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146861640
quote:
1s.gif Op vrijdag 21 november 2014 06:58 schreef simonmo het volgende:
En ja als je 12 ruimtes hebt welke ruimte temp houd de thermostaat aan en wat geeft ie aan de ketel door.
Zover ik weet combineert de EvoTouch alle warmtevragen van alle HR92's en andere knoppen en stuurt dat door naar de OT module. Als een ruimte al op temperatuur is zal de HR92 de knop dichtdraaien, in ruimtes waar nog wel warmte nodig is zal de knop open blijven. Dit proces wordt dus 6x per uur herhaalt. Je kan de gevraagde temperatuur ook aflezen op je Calenta, parameter SP (setpoint). Dit is de gevraagde temperatuur vanuit de EvoTouch. Met de Recom software kan je mooi zien dat de SP in het begin van de stookcyclus hoog is, en naarmate de gewenste tempertuur bereikt is, langzaam omlaag gaat.
pi_146870708
Ik heb een Evohome met meerdere HR80's. Als ik via de app de temperatuur in een zone verander dan zie ik dit terug als doeltemperatuur op de Evotouch. Als ik de temperatuur handmatig op de HR80 aanpas verandert de doeltemperatuur op de Evotouch niet. Is het inderdaad zo dat je dan niet op de Evotouch terugziet?

En werkt dan wel bij de nieuwere HR92?
pi_146870783
Is inderdaad zo. En bij HR92 is het niet anders (voor zover ik weet). Ik zou daarom de lokale bediening van zones volledig blokkeren. Als iemand iets tijdelijk wil veranderen, doen ze het dan maar via de app. Dan is het tenminste voor iedereen te zien.
pi_146871677
quote:
Ik zou daarom de lokale bediening van zones volledig blokkeren.
Dat blokkeren is gewoon te doen via de Evotouch toch? Ik hoef geen instellingen te wijzigen op de HR80?
pi_146872357
Kun je inderdaad bepalen vanaf de Evotouch. Weet niet precies meer waar :)
  vrijdag 21 november 2014 @ 17:54:00 #121
13698 microkid
speaks digitalk
pi_146874405
Goed, ik heb ook even wat getest. Max aantal schakelmomenten van 6 naar 3 gezet. Recom aan de ketel gehangen. En wat zie je? De ketel gaat netjes om de 10 minuten aan ipv om de 20 minuten, Dat hoort dus niet. Maar .. als een brandsessie langer duurt dan 10 minuten gaat de ketel pas weer 10 minuten na uitschakelen branden. Wat temperatuur betreft heb ik geen probleem, er komt bij mij (gelukkig) geen overshoot, het blijft netjes de ingestelde 21 graden in de woonkamer. Dat zie ik ook op de Recom. In het begin is de warmtevraag nog 65 graden (max van mijn ketel) maar als woonkamer op temperatuur is zie ik een warmtevraag van 51 voorbij komen, deze komt dus vanaf de EvoHome. Maar het lijkt er dus inderdaad zeer sterk op dat de EvoTouch iets niet goed doet met het max aantal schakelingen. Ik zal er ook eens een mailtje richting Honeywell aan besteden.

[ Bericht 23% gewijzigd door microkid op 21-11-2014 19:10:43 ]
pi_146881560
Vandaag heb ik contact gehad met Roy W. over het verslag van de bijeenkomst met Honeywell. Hierop heb ik het volgende terug gekregen:

En het klopt ook dat ik helaas wat weinig tijd heb gehad om op het forum te komen.
Ik heb het verslag gekregen van Honeywell, maar ik mag dit niet openbaar op het forum zetten helaas.
Ik moet nog even kijken hoe ik dit kan oplossen zodat jullie het wel kunnen lezen.


Oftewel Honeywell werkt niet echt mee...
pi_146885911
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 21:18 schreef zerox123 het volgende:

Oftewel Honeywell werkt niet echt mee...
Dus de bekennen dat ze achter de feiten/storing aanlopen en er niets mee doen? :')
pi_146891853
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 15:34 schreef woekele het volgende:
Is inderdaad zo. En bij HR92 is het niet anders (voor zover ik weet). Ik zou daarom de lokale bediening van zones volledig blokkeren. Als iemand iets tijdelijk wil veranderen, doen ze het dan maar via de app. Dan is het tenminste voor iedereen te zien.
Klopt, bij de HR92 is het net zo. Handmatig ingestelde temperaturen worden wel geannuleerd als er een nieuwe programma instelling van de evotouch wordt doorgegeven.
Hoe werkt dit eigenlijk bij een andere externe voeler, zoals een DTS92 ? Zie je daarvoor ook geen melding op de evotouch als je tijdelijk de temp verandert op de DTS92 ? En volgen alle HR92s van die zone dan de veranderde temperatuur van de DTS ? (lijkt me van wel, anders heeft het weinig zin).

Voor wat betreft het verslag van de Honeywell-meeting: als het een heel open discussie was kan ik ergens wel begrijpen dat ze niet alles publiek willen publiceren. Het zou echter goed zijn om minstens een samenvatting te kunnen hebben van de onderwerpen die interessant zijn voor ons als gebruikers. Kunnen we ons eventueel op een mailing list laten zetten zodat we het verslag toegestuurd krijgen ?

[ Bericht 4% gewijzigd door DeeCeeGee op 22-11-2014 08:13:07 ]
pi_146919579
Mijn color Evohome heeft maanden gewerkt maar na het toewijzen van een nieuwe zone is is iets mis gegaan waarna ik dacht "ik reset de boel even en doe alles opnieuw". Nou dat heb ik geweten... Ik krijg het niet meer warm.

In mijn woonkamer maak ik gebruik van de ingebouwde thermostaat in de Evotouch en dus verder geen HR80/92. Dat ging altijd goed maar welke keuze moet ik dan maken in het menu? Hij blijft vragen om het toewijzen van een onderdeel terwijl er niets is om toe te wijzen. Hoe omzeil ik dit? Ik maak gebruik van OT (mocht dat van belang zijn).

[ Bericht 0% gewijzigd door androcles1234 op 23-11-2014 09:09:43 ]
pi_146919873
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 22:51 schreef Crimineel87 het volgende:
[..]
Dus de bekennen dat ze achter de feiten/storing aanlopen en er niets mee doen? :')
Ik vind het echt bizar wat Honeywell durft uit te leveren, en hoe ze vervolgens met klachten omgaan.

OT is eigenlijk geen optie vanwege de vele problemen. Bij een handmatige wijziging stijgt de temperatuur zgn. in minder dan 1 minuut, terwijl alle radiatoren nog koud zijn. Heb nog weinig vertrouwen in de Evohome.

We zijn geen debieltjes Honeywell, neem de klachten serieus!!

[ Bericht 11% gewijzigd door Knuppel1983 op 23-11-2014 10:20:31 ]
pi_146923544
Me ook aangemeld hier n.a.v. de geplande aankoop van het Evohome systeem...

Zit nu nog met een 'oude' stookolie-ketel en ga volgende jaar naar gas overschakelen...

Wat een mooi produkt is die Evohome toch...met schitterende mogelijkheden...

Jammer echter dat de support en klachtenbehandeling van Honeywell omgekeerd evenredig is...

Vooral het ongevraagd aansturen van de ketel lijkt me toch iets wat makkelijk te verhelpen valt door Honeywell...Kwestie van gewoon een bijkomende optie in de software te steken...niet..?

Verder hulde aan al de specialisten hier !!!
Ignorance can easily be overcome...<br />Stupidity is forever...
pi_146958060
Als iemand geïnteresseerd is om het verloop van de temperatuur in huis makkelijk bij te houden:
http://github.com/PieterVO/EvohomeTemperature
De grafieken kan je heel makkelijk raadplegen en worden automatisch aangemaakt.
pi_146959945
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 16:08 schreef Pieter_VO het volgende:
Als iemand geïnteresseerd is om het verloop van de temperatuur in huis makkelijk bij te houden:
http://github.com/PieterVO/EvohomeTemperature
De grafieken kan je heel makkelijk raadplegen en worden automatisch aangemaakt.
Snap hier werkelijk geen hout van (gedachte aan zo iets is wel leuk)
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_146963838
zoals ik het begrijp: je moet een computer hebben die 24/7 draait en daarop een script draaien dat elke 5 minuten de gegevens van de site van Honeywell opvraagt. Dit script uploadt de gegevens vervolgens naar een andere website, waar je grafieken terug kunt zien, gemaakt van deze gegevens.

Honeywell heeft overigens contact met me opgenomen. Ze zien dat de Evotouch inderdaad 1,5 graad te ver doorstookt.

De uitleg begreep ik niet helemaal. De Evohome vroeg volgens Honeywell maar heel weinig vermogen van de ketel, maar een paar procent. Dat snap ik niet. Hoezo, weinig vragen? Het is een aan/uit-schakelaar. Het is alles of niets. Een paar procent van wat? Het vermogen van de ketel is niet bekend bij Evotouch. Maar die paar procent zorgt er in elk geval voor dat de ketel zo kort mogelijk inschakelt. Dat is dus minimaal 1 minuut. Maar dat is in mijn geval al teveel. De kamer warmt dan nog verder op, terwijl het al te warm is. Als Evotouch niet in staat is om gewoon te stoppen met warmtevragen, dan is dat wat mij betreft een cruciale fout in het systeem.

Daarnaast is mijn kamer blijkbaar zo snel warm, dat Evotouch geen tijd heeft om te 'leren'. Ook hier twijfel ik over. Hij is toch gauw anderhalf uur bezig met (te ver) doorverwarmen. Als je in anderhalf uur niet in staat bent om te zien dat de temperatuur te hoog is en dat deze alleen maar verder stijgt, dan ontbreekt de intelligentie in het systeem.

Er werd ook nog gevraagd om de Evotouch op een andere plek te hangen. Daar word ik echt een beetje moedeloos van. Ze suggereren daar mee dat de oorzaak wel eens een foute plek in de kamer kan zijn. Dat is gewoon onzin. Het meten is het probleem niet. Het probleem is het sturen. Jammer. Maar ik doe het gewoon, dan kunnen ze dat zelf hopelijk ook (nogmaals) bevestigd zien.

De andere suggestie is om HR80's/HR92's in te zetten en die te laten regelen ipv de Evotouch. Dat ga ik dan ook maar doen. Ik wou eigenlijk eerst simpel (single-zone) beginnen en pas als het goed werkte, verder uitbreiden. Maar laten we direct maar uitbreiden dan. Moet dan overigens nog wel een bypass laten installeren. Eerst maar de handdoek-radiator in badkamer helemaal openzetten (als bypass functioneren) totdat die er daadwerkelijk is.

Ik twijfel wel een beetje of het echte probleem wel opgelost gaat worden, maar laten we het nog even afwachten..

[ Bericht 39% gewijzigd door woekele op 24-11-2014 19:36:52 ]
pi_146964635
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 19:22 schreef woekele het volgende:
zoals ik het begrijp: je moet een computer hebben die 24/7 draait en daarop een script draaien dat elke 5 minuten de gegevens van de site van Honeywell opvraagt. Dit script uploadt de gegevens vervolgens naar een andere website, waar je grafieken terug kunt zien, gemaakt van deze gegevens.

Voor zover mij bekend kun je de "thuis" installatie alleen via een app benaderen en niet op een gewone windows pc (natuurlijk mits je een RFG 100 gateway hebt) Wat bedoel je met gegevens opvragen van de site van Honeywell ?
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_146965698
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 19:22 schreef woekele het volgende:

De andere suggestie is om HR80's/HR92's in te zetten en die te laten regelen ipv de Evotouch. Dat ga ik dan ook maar doen. Ik wou eigenlijk eerst simpel (single-zone) beginnen en pas als het goed werkte, verder uitbreiden. Maar laten we direct maar uitbreiden dan. Moet dan overigens nog wel een bypass laten installeren. Eerst maar de handdoek-radiator in badkamer helemaal openzetten (als bypass functioneren) totdat die er daadwerkelijk is.

Misschien kun je het eerst nog eens met een temperatuursensor zoals de DTS92 proberen ? Heb hier zelf echter nog geen ervaring mee. Als dat ook hetzelfde probleem geeft dan gebruikt evohome de temperatuurgegevens gewoon verkeerd. Zoals je zelf al zegt, als het anderhalf uur duurt om op te warmen moet het systeem prima in staat zijn om op tijd te stoppen met verwarmen. Je evotouch verplaatsen lijkt dan meer op wat tijdrekken door Honeywell.
pi_146965875
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 19:40 schreef roadrats het volgende:

[..]

Voor zover mij bekend kun je de "thuis" installatie alleen via een app benaderen en niet op een gewone windows pc (natuurlijk mits je een RFG 100 gateway hebt) Wat bedoel je met gegevens opvragen van de site van Honeywell ?
Goed punt. Ik denk dat ze vanuit het script de honeywell-app emuleren dan. Dus onderzocht hebben op welke manier de app communiceert met de servers van honeywell. En dat vervolgens nabootsen om de gewenste gegevens te ontvangen.

quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 20:04 schreef DeeCeeGee het volgende:

[..]

Misschien kun je het eerst nog eens met een temperatuursensor zoals de DTS92 proberen ? Heb hier zelf echter nog geen ervaring mee. Als dat ook hetzelfde probleem geeft dan gebruikt evohome de temperatuurgegevens gewoon verkeerd. Zoals je zelf al zegt, als het anderhalf uur duurt om op te warmen moet het systeem prima in staat zijn om op tijd te stoppen met verwarmen. Je evotouch verplaatsen lijkt dan meer op wat tijdrekken door Honeywell.
Eigenlijk heb ik dat al gedaan. Ik heb al eens getest met HR80 als temp-sensor en Evotouch als regelaar. Resultaat: nog steeds te ver doorverwarmen. Ik heb ook al eens getest met HR80 als zowel temp-sensor en regelaar en toen ging het goed. Maar ik test het wel even opnieuw voor de zekerheid.
pi_146966305
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 20:08 schreef woekele het volgende:

Eigenlijk heb ik dat al gedaan. Ik heb al eens getest met HR80 als temp-sensor en Evotouch als regelaar. Resultaat: nog steeds te ver doorverwarmen. Ik heb ook al eens getest met HR80 als zowel temp-sensor en regelaar en toen ging het goed. Maar ik test het wel even opnieuw voor de zekerheid.
hmm, dat betekent dat evohome de regeling van de kranen op de radiatoren extra nodig heeft om de warmtetoevoer te regelenen en zo de gevraagde temperatuur te benaderen. Je hebt je radiatorkranen waarsch allemaal vol open staan ? Krijg je een andere (kleinere) overshoot als je ze bv half-open zet ?
pi_146966613
Toen de HR80 de regelaar was, werd er gewoon niet meer om warmte gevraagd als de temp bereikt was. Volgens mij bepaalt de HR80 dat dan echt ipv de Evotouch. (het verkeer naar de BDR91 loopt nog wel via de Evotouch, maar de HR80 bepaalt dan wanneer er warmtevraag is. Dat verklaart ook hoe je lokaal op een radiator een andere temp kunt instellen zonder dat dit wordt weergegeven op de Evotouch) Je maakt dan dus echt de HR80 de baas over de warmtevraag. De Evotouch is dan alleen maar een doorgeefluik. Blijkbaar is de regeling in de HR80 beter dan die in de Evotouch.

De kranen staan vol open inderdaad. Als ik ze half-open zet, maakt niks uit. Dan blijft hij gewoon warmte vragen totdat je 1,5 boven gewenste temp zit. Als de gewenste temp hoger zou zijn dan de temp die de radiatorkraan dan toestaat, zou de ketel zn warmte niet kwijtkunnen en springt hij in storing (tenzij je een bypass hebt).

PS: is jullie wel eens opgevallen hoe slecht de Nederlandse taal eigenlijk is op de verpakkingen en handleidingen van Evohome? Lijkt wel of het uit een vertaalmachine komt. Ik krijg een beetje het gevoel dat dat hele Evohome in India gemaakt wordt of iets dergelijks :P
  maandag 24 november 2014 @ 20:39:44 #136
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_146967254
Update voor iOS beschikbaar ^O^
pi_146968259
quote:
1s.gif Op maandag 24 november 2014 20:39 schreef ikweethetookniet het volgende:
Update voor iOS beschikbaar ^O^
Alleen maar bugfixes...Nix fundamenteel...

Verwacht eerder een firmware upgrade van Honeywell...
Ignorance can easily be overcome...<br />Stupidity is forever...
pi_146969194
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 20:26 schreef woekele het volgende:
Toen de HR80 de regelaar was, werd er gewoon niet meer om warmte gevraagd als de temp bereikt was. Volgens mij bepaalt de HR80 dat dan echt ipv de Evotouch. (het verkeer naar de BDR91 loopt nog wel via de Evotouch, maar de HR80 bepaalt dan wanneer er warmtevraag is. Dat verklaart ook hoe je lokaal op een radiator een andere temp kunt instellen zonder dat dit wordt weergegeven op de Evotouch) Je maakt dan dus echt de HR80 de baas over de warmtevraag. De Evotouch is dan alleen maar een doorgeefluik. Blijkbaar is de regeling in de HR80 beter dan die in de Evotouch.

De kranen staan vol open inderdaad. Als ik ze half-open zet, maakt niks uit. Dan blijft hij gewoon warmte vragen totdat je 1,5 boven gewenste temp zit. Als de gewenste temp hoger zou zijn dan de temp die de radiatorkraan dan toestaat, zou de ketel zn warmte niet kwijtkunnen en springt hij in storing (tenzij je een bypass hebt).

PS: is jullie wel eens opgevallen hoe slecht de Nederlandse taal eigenlijk is op de verpakkingen en handleidingen van Evohome? Lijkt wel of het uit een vertaalmachine komt. Ik krijg een beetje het gevoel dat dat hele Evohome in India gemaakt wordt of iets dergelijks :P
Ik zou zelf denken dat een HR92/80 redelijk "dom" is en alleen de temperatuur doorgeeft en luistert naar de instelling die de evohome hem opdraagt. Anders snap ik niet hoe in 1 zone meerdere HR´s gebruikt kunnen worden waarvan maar 1 de "master" temperatuur heeft. Maar daar kan ik het mis hebben. Het viel me al op dat de klepposities van de HR`s binnen 1 zone niet altijd gelijk zijn (die kun je per knop zelf uitlezen). Er lijkt dus toch lokaal per knop iets verschillend te zijn (ik gebruik 1 zone met 3 HR92´s). Misschien bepaalt elke knop ook apart zijn verschil tov de gevraagde temperatuur.

De handleiding scoort nog veel slechter op daadwerkelijke inhoud. :) Krijgen installateurs meer documentatie of moet iedereen het maar zelf uitvissen ?
pi_146969240
Wat ik nog steeds niet snap, en wat niemand mij ook heeft kunnen uitleggen waar de Evohome de warmte van de CV ketel laat als hij 6x per uur aangaat. Naar mijn weten staan alle HR92 knoppen gesloten(er is immers geen warmtevraag) dus de radiatoren staan allemaal dicht.

In mijn situatie(elke ruimte wordt apart geregeld met de HR92) staat hij dus alleen de ketel en het stuk leidingwerk naar de Bypass continue warm te houden, ik kan me werkelijk niet voorstellen dat Honeywell dit zo bedoelt heeft.
pi_146969518
Van de overshoot heb ik totaal geen last, was alleen in de eerste 4 dagen na installatie.

Opstelling:

Vaillant EcoTEC 35kW, begrensd op 18 kW met bypass uiteraard.

Evohome aan/uit
- Beneden vloerverwarming, gestuurd middels zoneklep, Evotouch is de temp.voeler
- Boven 4 x HR92
Ecotouch hangt overigens wel aan de muur.

Regeling beneden ( dus vloerverwarming )
Is als 1 zone, ivm openkeuken. Hal en bijkeuken zitten hier ook gewoon bij.
's nachts verlaag ik naar 18 graden, rond 16.00 uur begint ie met opwarmen naar 19 graden om telkens met een halve graad te verhogen zodat het om 20.00 op 21 graden is. Om vervolgens te laten afkoelen naar maximaal 18 graden.
Op deze manier krijg ik een laag stook gedrag.

Wellicht dat mijn manier van stoken de reden is dat ik geen overshoot heb?
pi_146969900
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 21:15 schreef DeeCeeGee het volgende:

[..]

Ik zou zelf denken dat een HR92/80 redelijk "dom" is en alleen de temperatuur doorgeeft en luistert naar de instelling die de evohome hem opdraagt.
Dat zeker niet. Je kunt als je een zone aanmaakt echt kiezen of de HR80 de regelaar voor die zone moet zijn of de Evotouch (met de HR80 eventueel als temp sensor). Ik zal het even precies gaan bijhouden bij het testen wat je precies kunt kiezen.

quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 21:16 schreef David_D het volgende:
Wat ik nog steeds niet snap, en wat niemand mij ook heeft kunnen uitleggen waar de Evohome de warmte van de CV ketel laat als hij 6x per uur aangaat. Naar mijn weten staan alle HR92 knoppen gesloten(er is immers geen warmtevraag) dus de radiatoren staan allemaal dicht.

In mijn situatie(elke ruimte wordt apart geregeld met de HR92) staat hij dus alleen de ketel en het stuk leidingwerk naar de Bypass continue warm te houden, ik kan me werkelijk niet voorstellen dat Honeywell dit zo bedoelt heeft.
Heb jij een Opentherm-module? Of aan/uit? Met aan/uit zou dat niet mogen gebeuren (met OT ook niet, maar ik heb daar eerder over bugs gelezen). Tenzij per ongeluk toch een zone staat ingesteld met de Evotouch als regelaar? Waarbij Evotouch ervan uitgaat dat er een radiator openstaat?

quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 21:21 schreef Crimineel87 het volgende:
Wellicht dat mijn manier van stoken de reden is dat ik geen overshoot heb?
Denk eerder dat het komt omdat jij de Evotouch niet als regelaar hebt, maar HR80's etc. Die regelen namelijk wel goed, is mijn vermoeden.

Als ik (met evotouch als regelaar) maar 1 graadje hoger dan huidige temp instel, gaat hij vervolgens gewoon weer vrolijk in totaal 2,5 omhoog.

[ Bericht 21% gewijzigd door woekele op 24-11-2014 21:41:13 ]
pi_146973074
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 21:28 schreef woekele het volgende:

[..]

Denk eerder dat het komt omdat jij de Evotouch niet als regelaar hebt, maar HR80's etc. Die regelen namelijk wel goed, is mijn vermoeden.

Als ik (met evotouch als regelaar) maar 1 graadje hoger dan huidige temp instel, gaat hij vervolgens gewoon weer vrolijk in totaal 2,5 omhoog.
Je haalt wat door elkaar.

- Beneden: Evotouch regelt vloerverwarming middels zoneklep
- Boven: Per kamer een HR92

Dus beneden, meet en regelt de Evotouch de temperatuur.
pi_146997540
Ah. Maar hij regelt die zone met een zoneklep, maar toch ook door warmte bij de CV te vragen? Of regelt die zoneklep zn eigen warmte?
pi_147006645
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 18:49 schreef woekele het volgende:
Ah. Maar hij regelt die zone met een zoneklep, maar toch ook door warmte bij de CV te vragen? Of regelt die zoneklep zn eigen warmte?
Ja dat klopt, de Evotouch regelt die zone middels de zoneklep door warmte te vragen wanneer nodig bij de CV
pi_147012189
Doet hij dat warmtevragen dan via een relais (bijvoorbeeld BDR91)? Of doet de zoneklep dat rechtstreeks? (sorry, ik ben helemaal niet thuis in het vloerverwarminggedeelte)
  woensdag 26 november 2014 @ 07:50:38 #146
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147012467
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2014 16:08 schreef Pieter_VO het volgende:
Als iemand geïnteresseerd is om het verloop van de temperatuur in huis makkelijk bij te houden:
http://github.com/PieterVO/EvohomeTemperature
De grafieken kan je heel makkelijk raadplegen en worden automatisch aangemaakt.
Dat gaat volgens mij niet werken hier in Nederland. In de USA/Canada gebruikt Honeywell een andere app en site om mee te communiceren vanuit de Evohome gateway. De in de tool gebruikte URL is alleen voor klanten in die landen. In Nederland gebruiken wij een andere site met andere url. Als we kunnen uitpluizen welke dat is, is daar wellicht ook wel wat mee te doen.

[ Bericht 0% gewijzigd door microkid op 26-11-2014 08:36:45 ]
pi_147019512
@ Woekele, ik gebruik een OT module, ik kan me sterk vergissen maar volgens mij hebben gebruikers van de aan/uit module toch dezelfde problemen(6x per uur inschakelen ongeacht de warmtevraag)?
Ik gebruik de Evotoch nergens als regelaar.

Thnx,

Dave
pi_147027657
Nieuw op dit forum, en heb met een zoneregelaar van honeywell ook problemen. Dit is weliswaar niet zo high-tech als de evohome. Deze topic over evohome heeft er mij mede toe doen besluiten dat systeem niet aan te schaffen. Gekozen voor de bedrade zoneregeling van Honeywell hce20m1003. Bewust gekozen zodat er modulerend mee gestookt kan worden, ware het niet dat de communicatie tussen de regelaar/thermostaten en de ketel (bosch 35 hrc) niet verloopt zoals moet. Als de thermostaat vraagt, dan reageert de ketel met het starten van de pomp, maar het branden blijft regelmatig achterwege. Of de ketel gaat branden terwijl alle zones geen warmtevraag hebben.

Honeywell per mail gevraagd of dit een bekend euvel is en krijg alleen als antwoord. dit is voor ons te ingewikkeld, neem maar contact op met onze "ambassadeurs".
Daar ik alles zelf heb geinstalleerd en alle handleidingen en installatieparameters van ketel/regelaar en thermostaten heb doorgespit en geen aanknopingspunten kan vinden voor het oplossen van het probleem, wend ik me maar toch dit forum. Installateur zoeken kan altijd nog. Bij Bosch heb ik de vraag nog uitstaan.
Voor alle duidelijkheid alle fabrieksinstelling hebben ik voor alle apparatuur gehandhaafd c.q.teruggezet. De ketel is voorzien van een Opentherm-module en volgens Honeywell moet de regelaar werken met een bosch-ketel, maar in de communicatie gaat het blijkbaar toch fout. Wie heeft raad?
pi_147029703
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 07:50 schreef microkid het volgende:

[..]

Dat gaat volgens mij niet werken hier in Nederland. In de USA/Canada gebruikt Honeywell een andere app en site om mee te communiceren vanuit de Evohome gateway. De in de tool gebruikte URL is alleen voor klanten in die landen. In Nederland gebruiken wij een andere site met andere url. Als we kunnen uitpluizen welke dat is, is daar wellicht ook wel wat mee te doen.
Die naam van de ontwikkelaar (Pieter) klinkt anders erg Nederlands. Maar ik heb het zelf niet getest.

quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 13:19 schreef David_D het volgende:
@ Woekele, ik gebruik een OT module, ik kan me sterk vergissen maar volgens mij hebben gebruikers van de aan/uit module toch dezelfde problemen(6x per uur inschakelen ongeacht de warmtevraag)?
Ik gebruik de Evotoch nergens als regelaar.
Voor zover ik weet is het zo dat het doorverwarmen alleen gebeurt als de Evotouch als regelaar gebruikt wordt. Maar ik hoor nu signalen dat er ook mensen zijn die het probleem ook hebben, terwijl Evotouch niet regelt. Dus of die mensen hebben zelf niet door dat de Evotouch de regelaar is, of het zit toch iets anders dan ik dacht tot nu toe.

Bij OT was daarnaast een probleem dat sommige ketels niet goed communiceren met het OT-relais, waardoor hij af en toe onterecht inschakelde. Het omruilen voor aan/uit loste het dan op.
pi_147140938
Ik heb gister 4x een HRE92 opgenomen in het systeem. Alle knoppen volgens de gebruiksaanwijzing gekoppeld aan Evohome en namen gegeven. Vervolgens de knoppen met de adapter voor de Danfoss RA kranen op de radiatoren gezet.

Er is maar één knop die ook daadwerkelijk 'open' gaat bij warmte vraag. De overige drie knoppen krijgen wel correct signaal, de gevraagde temperatuur op de knop gaat ook omhoog, maar somehow stroomt er geen warm water de radiator in.

Iemand enig idee wat hier mis gaat? Ik moet er bij zeggen dat na het vergrendelen van de knop ik de 'CYCL' modus niet gezien heb, hetgeen wel vermeld stond in de handleiding...

Edit: ik heb het al opgelost door de maximale klepstand instelling op '1' te zetten.

[ Bericht 6% gewijzigd door Leandres op 30-11-2014 10:53:37 (probleem opgelost) ]
pi_147141771
Blijft er bij jullie ook - TIJDELIJK achter de zonenamen staan?

In het standby scherm staan de namen goed, maar zodra ik een zone aanklik is de naam bijvoorbeeld: Woonkamer - TIJDELIJK

Dit is bij alle zones


Nog een vraag, sinds de we dus Evohome hebben gebruik ik de vloerverwarming als hoofdverwarming.
Het is bekend dat vloerverwarming warmer aan voelt als radiatoren verwarming bij de zelfde temperatuur, klopt toch?
Mijn vriendin heeft tussen haar oren zitten dat 21 graden, 21 graden is. Nou wil ik eigenlijk de interne temperatuur sensor van de Evotouch 1 graag lager in stellen. Dus het is in werkelijkheid 20 graden maar laat zien 21 graden. Dan stel ik de correctie toch in op +1,0 graad ?

[ Bericht 26% gewijzigd door Crimineel87 op 30-11-2014 12:51:33 ]
pi_147152934
Ik constateer zojuist nog een ander probleem en dat is het feit dat de ketel brand terwijl geen enkele zone warmte vraag heeft. Alles staat op gevraagde temperatuur 12 graden.

Ik heb alle HRE92 knoppen bij langs gelopen en deze staan ook allemaal op 12 graden. Er is geen 'manuele' warmte vraag.

Elke 20 minuten gaat de ketel aan. WTF is dit voor raar gedrag. :(
pi_147176356
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 09:55 schreef Leandres het volgende:
Ik heb gister 4x een HRE92 opgenomen in het systeem. Alle knoppen volgens de gebruiksaanwijzing gekoppeld aan Evohome en namen gegeven. Vervolgens de knoppen met de adapter voor de Danfoss RA kranen op de radiatoren gezet.

Er is maar één knop die ook daadwerkelijk 'open' gaat bij warmte vraag. De overige drie knoppen krijgen wel correct signaal, de gevraagde temperatuur op de knop gaat ook omhoog, maar somehow stroomt er geen warm water de radiator in.

Iemand enig idee wat hier mis gaat? Ik moet er bij zeggen dat na het vergrendelen van de knop ik de 'CYCL' modus niet gezien heb, hetgeen wel vermeld stond in de handleiding...

Edit: ik heb het al opgelost door de maximale klepstand instelling op '1' te zetten.
Ik kwam er dit weekend achter dat bij mij de HR92 de radiator ook te ver dichtdraait terwijl hij nog wel om warmte vraagt. Resultaat is een koude radiator, terwijl de ketel wel staat te stoken. Ook bij mij hielp het om die instelling op '1' te zetten. Overigens zag ik CYCL wel in beeld staan na het vergrendelen (duurt een minuut na het vergrendelen overigens voor hij hiermee begint).

Dit was het geval op een radiatorkraan van Honeywell. Dat vind ik wel kwalijk. Je moet er toch vanuit kunnen gaan dat een Honeywell-radiatorkraan goed samenwerkt met een radiatorknop van Honeywell? De HR80 (voorloper HR92) had bij mij het probleem overigens niet.

@Crimineel: lijkt me dat je dan +1 moet doen ja. 'Tijdelijk' lijkt me dat je dan tijdelijk een andere temp hebt ingesteld voor die ruimte? Overrulen van het programma?

@Leandres: blijft hij nog steeds telkens warmte vragen, of was het maar 1 of 2 keer? En had je vlak daarvoor alles naar 12 gezet, of was het allang zo? Soms reageert het systeem wat traag op een gewijzigde instelling. Hoever zit de temperatuur boven die 12 in alle zones? Ruim erboven? Of heb je misschien een zone in de schuur die maar 13 is of zo?

[ Bericht 3% gewijzigd door woekele op 01-12-2014 13:53:14 ]
pi_147184900
Ik zou graag een overzicht krijgen van welke factoren zorgen voor WEL of GEEN problemen met verder doorstoken dan de gewenste temperatuur. Kan iedereen de volgende vragen beantwoorden? Ik doe het vast voor mezelf (4x, want ik heb met 4 configs getest).

Evotouch ingesteld als thermostaatmodus (single zone):
Evotouch-generatie (kleur of zwartwit):
kleur

Warmtevraag (aan of uit, zie systeeminstellingen):
aan, gekoppeld met BDR91 (aan/uit-ketelrelais)

Zone-omschrijving:
Zone1 toepassing: zonekleppen (thermostaatmodus), gekoppeld met Evotouch
Zone1 temperatuursensor: Evotouch
(en zelfde 2 vragen nog een keer beantwoorden als je meer dan 1 zone hebt)

Doorstookprobleem?
Ja, hij blijft elke 10 minuten warmte vragen, ook als de gewenste temperatuur bereikt is. Hij blijft dit doen tot de temperatuur 1,5 graad boven de gewenste temperatuur ligt.


Evotouch ingesteld met 1 zone met zoneklep:
Evotouch-generatie (kleur of zwartwit):
kleur

Warmtevraag (aan of uit, zie systeeminstellingen):
uit

Zone-omschrijving:
Zone1 toepassing: zonekleppen, gekoppeld met BDR91 (aan/uit-relais)
Zone1 temperatuursensor: Evotouch
(en zelfde 2 vragen nog een keer beantwoorden als je meer dan 1 zone hebt)

Doorstookprobleem?
Ja, hij blijft elke 10 minuten warmte vragen, ook als de gewenste temperatuur bereikt is. Hij blijft dit doen tot de temperatuur 1,5 graad boven de gewenste temperatuur ligt.


Evotouch ingesteld met 1 zone met radiatorregelaars:
Evotouch-generatie (kleur of zwartwit):
kleur

Warmtevraag (aan of uit, zie systeeminstellingen):
aan, gekoppeld met BDR91 (aan/uit-ketelrelais)

Zone-omschrijving:
Zone1 toepassing: radiatoren, gekoppeld met twee HR80's (twee HR92's gaven zelfde resultaat)
Zone1 temperatuursensor: Evotouch
(en zelfde 2 vragen nog een keer beantwoorden als je meer dan 1 zone hebt)

Doorstookprobleem?
Ja, hij blijft elke 10 minuten warmte vragen, ook als de gewenste temperatuur bereikt is. Hij blijft dit doen tot de temperatuur 0,5 - 1,0 graad boven de gewenste temperatuur ligt.


Evotouch ingesteld met 1 zone met radiatorregelaars:
Evotouch-generatie (kleur of zwartwit):
kleur

Warmtevraag (aan of uit, zie systeeminstellingen):
aan, gekoppeld met BDR91 (aan/uit-ketelrelais)

Zone-omschrijving:
Zone1 toepassing: radiatoren, gekoppeld met twee HR80's (twee HR92's gaven zelfde resultaat)
Zone1 temperatuursensor: HR80
(en zelfde 2 vragen nog een keer beantwoorden als je meer dan 1 zone hebt)

Doorstookprobleem?
Ja, hij blijft elke 10 minuten warmte vragen, ook als de gewenste temperatuur bereikt is. Hij blijft dit doen tot de temperatuur 0,5 - 1,0 graad boven de gewenste temperatuur ligt.

[ Bericht 3% gewijzigd door woekele op 03-12-2014 22:07:34 ]
  maandag 1 december 2014 @ 19:33:51 #155
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147194962
Evotouch ingesteld met 4 zone's met radiatorregelaars:
Evotouch-generatie (kleur of zwartwit):
kleur

Warmtevraag (aan of uit, zie systeeminstellingen):
aan, gekoppeld met opentherm relais

Zone-omschrijving:
Zone1: woonkamer, radiatoren. 2x HR80, sensor: HR80
Zone2: keuken, radiator, 1xHR80, sensor: HR80
Zone3: badkamer : radiator, 1xHR80, sensor: HR80
Zone4: studeerkamer, radiator, 1xHR80, sensor: HR80

Doorstookprobleem?
Nee, er wordt niet gestookt als de gewenste temperatuur bereikt is. Geen temperatuur overshoot. Wel negeert de EvoTouch het aantal schakelpunten. Als je 3 of 12 instelt, schakelt hij nog steeds 6x per uur.
pi_147199440
Evotouch ingesteld met 6 zone's:
Evotouch-generatie (kleur of zwartwit):
kleur

Warmtevraag (aan of uit, zie systeeminstellingen):
aan, gekoppeld met opentherm relais aangesloten op Intergas ketel.

Zone-omschrijving:
Zone1: woonkamer, Vloerverwarming. 1x HCE80 , sensor: Evotouch
Zone2: slaapkamer 1, radiator, 1xHR80, sensor: HR80
Zone3: slaapkamer 2, radiator, 1xHR80, sensor: HR80
Zone4: kantoor, radiator, 1xHR80, sensor: HR80
Zone5: badkamer : radiator, 1xHR80, sensor: HR80
Zone6: garage, radiator, 1xHR80, sensor: HR80

Doorstookprobleem?
Nee, er wordt niet gestookt als de gewenste temperatuur bereikt is. Geen temperatuur overshoot.
pi_147209489
Dank! Er praktisch zo'n overzicht. Krijg het idee dat het enige verschil met mij is dat jullie Opentherm hebben ipv Aan/Uit. Ik ga vanavond proberen met HR80 als voeler ipv Evotouch. Dat is nog wel een belangrijke. Maar zerox123 heeft ook Evotouch als voeler (voor de vloerverwarming), en daar gaat het goed. Anyway, toch maar even proberen.

Opentherm kan ik helaas niet proberen, dat doet mijn ketel niet :)

Even voor de zekerheid microkid/zerox: als jullie bijvoorbeeld in de badkamer instellen op 20 en hij bereikt eenmaal de 20, dan gaat daarna je ketel helemaal niet meer aan (tot het weer nodig is om niet onder de 20 af te koelen)? Ook niet op een laag vermogen oid?

[ Bericht 5% gewijzigd door woekele op 02-12-2014 09:43:05 ]
pi_147212158
Evotouch-generatie (kleur of zwartwit):
kleur

Warmtevraag (aan of uit, zie systeeminstellingen):
aan, gekoppeld met OpenTherm (R8810A)

Zone-omschrijving:
Zone1 toepassing: zoneklep (VC8015), gekoppeld met BDR91 (aan/uit-relais)
Zone1 temperatuursensor: Evotouch
Zone2: slaapkamer 1, radiator, 1xHR92, sensor: HR92
Zone3: slaapkamer 2, radiator, 1xHR92, sensor: HR92
Zone4: studeerkamer, radiator, 1xHR92, sensor: HR92
Zone5: slaapkamer 3, radiator, 1xHR92, sensor: HR92
Zone6: slaapkamer 4, radiator, 1xHR92, sensor: HR92

Doorstookprobleem?
Nee, wel hetzelfde als wat microkid ervaart; het aantal schakelmomenten wordt genegeerd (altijd 6).

[ Bericht 0% gewijzigd door riedje op 02-12-2014 11:29:27 ]
pi_147212864
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 06:55 schreef woekele het volgende:
...

Even voor de zekerheid microkid/zerox: als jullie bijvoorbeeld in de badkamer instellen op 20 en hij bereikt eenmaal de 20, dan gaat daarna je ketel helemaal niet meer aan (tot het weer nodig is om niet onder de 20 af te koelen)? Ook niet op een laag vermogen oid?
Ik heb hier nooit na gekeken omdat ik hier geen problemen mee heb gehad.
De laatste week heeft het systeem ook niet lang op de de ingestelde temperatuur gestaan. Zodra de temperatuur bereikt was werd de verwarming weer uitgeschakeld door het tijd programma.
Maar ik zal nu eens de temperatuur van de badkamer omhoog zetten en vanmiddag in de gaten houden of dat de temperatuur doorschiet.
pi_147213159
Nog even ter aanvulling op mijn vorig bericht.

Het valt me vaker op dat de ketel spontaan aanslaat, zonder dat op het eerste gezicht er een warmtevraag is (alle zones hebben de ingestelde temperatuur bereikt: zoneklep VV blijft dicht en radiatoren worden ook niet warm). Initieel dacht ik dat dit het bekende doorstook probleem was, tot gisteren.

Ik kwam wat oudere posts op dit forum tegen van mensen die ook problemen hadden met de kraanslag (optie 6 in het menu), dus ik heb die bij mij op de HR92's aangepast: van 0 (normaal) naar 1 (volledig) en voila, probleem met zinloos doorstoken opgelost!

Mijn radiator zones zijn trouwens zoals gezegd uitgerust met de HR92, gemonteerd op een Heimeier A-Exact afsluiter (top ding trouwens!).

Het af en toe aanslaan vindt nog steeds plaats, alleen gaan sommige radiatoren nu dus wel een heel klein beetje open (via optie 10 te zien: minder dan 15%) en warmen de kamers daadwerkelijk op.

Ik heb trouwens eerder geprobeerd de ketel aan te sturen met een aan/uit relay (BDR91), maar ook daarmee had ik dus af en toe het zinloos-stoken probleem. Ik hoop dat met die kraanslag aanpassing het probleem nu opgelost is...

[ Bericht 1% gewijzigd door riedje op 02-12-2014 11:46:28 ]
  dinsdag 2 december 2014 @ 11:57:43 #161
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147213831
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 06:55 schreef woekele het volgende:
Even voor de zekerheid microkid/zerox: als jullie bijvoorbeeld in de badkamer instellen op 20 en hij bereikt eenmaal de 20, dan gaat daarna je ketel helemaal niet meer aan (tot het weer nodig is om niet onder de 20 af te koelen)? Ook niet op een laag vermogen oid?
De ketel gaat op geregelde tijden aan om de 20 te handhaven. Dit is gekoppeld aan het aantal schakelmomenten wat je op de EvoHome instelt. Bij mij zie ik dat de ketel elke 10 minuten even brand zodat de temperatuur netjes op 20 graden blijft. Zeker nu het buiten koud is doet hij dat elke 10 minuten. In de herfst, toen het buiten warmer was, sloeg hij wel eens een schakelmoment over omdat de temperatuur langer constant bleef.
pi_147214528
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 11:14 schreef zerox123 het volgende:

[..]

Ik heb hier nooit na gekeken omdat ik hier geen problemen mee heb gehad.
De laatste week heeft het systeem ook niet lang op de de ingestelde temperatuur gestaan. Zodra de temperatuur bereikt was werd de verwarming weer uitgeschakeld door het tijd programma.
Maar ik zal nu eens de temperatuur van de badkamer omhoog zetten en vanmiddag in de gaten houden of dat de temperatuur doorschiet.
Aanvulling:
Om 11:30 was het 16 graden op de badkamer. De temperatuur heb ik toen ingesteld op 18 graden
Om 11:45 was het 16,5 graden
Om 12:00 was het 18 graden
Om 12:20 was het 19,5 graden

De temperatuur schiet dus door. Maar zoals ook wel te zien aan de snelheid is het een kleine ruimte welke erg snel op temperatuur komt. Ook is het zo dat deze ruimte eigenlijk nooit echt verwarmd wordt met de radiator. De ruimte is ook voorzien van vloerverwarming welke niet geregeld wordt door de Evohome. Deze zit zonder kleppen op de CV installatie en warmt dus altijd op als de ketel aan staat.
Zou zo maar kunnen dat de temperatuur regeling goed werkt zodra de Evohome de ruimte "geleerd" heeft.
pi_147221337
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 11:27 schreef riedje het volgende:
Ik kwam wat oudere posts op dit forum tegen van mensen die ook problemen hadden met de kraanslag (optie 6 in het menu), dus ik heb die bij mij op de HR92's aangepast: van 0 (normaal) naar 1 (volledig) en voila, probleem met zinloos doorstoken opgelost!

Het af en toe aanslaan vindt nog steeds plaats, alleen gaan sommige radiatoren nu dus wel een heel klein beetje open (via optie 10 te zien: minder dan 15%) en warmen de kamers daadwerkelijk op.
Maar waarom slaat hij dan aan? Je zei dat er geen warmtevraag was. Of is het aan het afkoelen en komt de temperatuur dichtbij de gewenste temperatuur? Dat hij daarom alvast een beetje warmte stuurt?

quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 11:57 schreef microkid het volgende:

[..]

De ketel gaat op geregelde tijden aan om de 20 te handhaven. Dit is gekoppeld aan het aantal schakelmomenten wat je op de EvoHome instelt. Bij mij zie ik dat de ketel elke 10 minuten even brand zodat de temperatuur netjes op 20 graden blijft. Zeker nu het buiten koud is doet hij dat elke 10 minuten. In de herfst, toen het buiten warmer was, sloeg hij wel eens een schakelmoment over omdat de temperatuur langer constant bleef.
Duidelijk. En zie je dan ook dat (dankzij OT) de ketel op lage temperatuur draait? En in de herfst zei je dat hij schakelmomenten oversloeg. Deed hij dat al als het 20,3 was bijvoorbeeld? Of pas als het 21,5 was?

quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 12:27 schreef zerox123 het volgende:

[..]
Aanvulling:
Om 11:30 was het 16 graden op de badkamer. De temperatuur heb ik toen ingesteld op 18 graden
Om 11:45 was het 16,5 graden
Om 12:00 was het 18 graden
Om 12:20 was het 19,5 graden

De temperatuur schiet dus door. Maar zoals ook wel te zien aan de snelheid is het een kleine ruimte welke erg snel op temperatuur komt. Ook is het zo dat deze ruimte eigenlijk nooit echt verwarmd wordt met de radiator. De ruimte is ook voorzien van vloerverwarming welke niet geregeld wordt door de Evohome. Deze zit zonder kleppen op de CV installatie en warmt dus altijd op als de ketel aan staat.
Zou zo maar kunnen dat de temperatuur regeling goed werkt zodra de Evohome de ruimte "geleerd" heeft.
Dank zerox. Het is ook de vraag of de temperatuur doorschoot door de warmte die al in de radiator zat toen de 18 bereikt werd, of dat het systeem nog eens 3 of meer keer om warmte ging vragen aan de ketel nadat de temperatuur al bereikt was (zoals bij mij het geval). Maar dat is lastig testen in deze ruimte zo te horen :) Wellicht heb je een andere kamer waarin je het nog eens zou willen checken?

PS: nog steeds opvallend dat jullie allemaal opentherm hebben. Wellicht is dat toch hét verschil. Vanavond eerst nog eens testen met HR80's als voelers.

[ Bericht 22% gewijzigd door woekele op 02-12-2014 16:38:39 ]
pi_147222244
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2014 16:33 schreef woekele het volgende:

[..]

Maar waarom slaat hij dan aan? Je zei dat er geen warmtevraag was. Of is het aan het afkoelen en komt de temperatuur dichtbij de gewenste temperatuur? Dat hij daarom alvast een beetje warmte stuurt?
Nou, om wat preciezer te zijn: de ketel slaat aan omdat er warmtevraag is vanuit een van de zones en de evotouch dus de ketel inschakelt. Wat mij alleen niet duidelijk is: welke zone(s) is verantwoordelijk voor de uiteindelijke warmtevraag. Je kan eigenlijk alleen maar een beetje gissen (zone: actuele temp <= ingestelde temp -> waarschijnlijke reden aanslaan ketel).

Wat ik een aantal keren deed is zodra de ketel aansloeg als een gek door het hele huis rennen en aan de radiatoren voelen om te achterhalen welke nou de schuldige was. Omdat ze dus allemaal koud bleven (voordat kraanslag was aangepast) dacht ik dus dat de evotouch module niet helemaal lekker functioneerde.

Blijkt dus nu dat ie een heel klein beetje warmte stuurt om de de temperatuur constant te houden en bij default instelling van de HR92 het water er niet door komt. Gevolg: temperatuur stijgt niet en op volgende beslismoment schakelt evotouch wéér in.

Als er bijv. een vlamsymbooltje bij een bepaalde zone zou worden weergegeven om aan te geven dat die zone warmte nodig heeft zou 't leven al een heel stuk makkelijker zijn geweest!

quote:
[..]

PS: nog steeds opvallend dat jullie allemaal opentherm hebben. Wellicht is dat toch hét verschil. Vanavond eerst nog eens testen met HR80's als voelers.
Ik heb een aan/uit relay geprobeerd, met als enig verschil dat er flink wat meer gas verbruikt werd, daarom ook weer snel teruggegaan naar de OT module.
pi_147225115
Wat ik nu vermoed... een vermoeden... als de temperatuur dichtbij je gewenste temp ligt, dan gaat Evohome nog maar een beetje warmte vragen, om op temperatuur te blijven. Met Opentherm KAN hij een beetje warmte vragen. Met aan/uit kan hij alleen alles of niets vragen. En dus vraagt hij alles. Wellicht daarom dat hij bij aan/uit-relais zover boven de gewenste temperatuur uitkomt en bij Opentherm niet? Ze zouden dan het systeem moeten aanpassen, dat hij bij aan/uit gewoon 0 (niets) warmtevraag doet ipv een beetje warmtevraag (alles).

Een vlammetje die aangeeft welke zone warmte vraagt zou inderdaad fijn zijn trouwens.

En een HR92 kan je wel een offset instellen (optie 8), maar op de HR80 niet? Jammer.

Update: getest met HR80 als voeler. Resultaat blijft hetzelfde. Te ver doorstoken. Ook HR80 draaide nu te vroeg de kraan dicht terwijl er nog om warmte gevraagd werd. Morgen/overmorgen nog 1x checken voor de zekerheid met de kraanslag op Full ipv Def.

[ Bericht 7% gewijzigd door woekele op 03-12-2014 22:05:33 ]
pi_147235596
@woekele Heb jij optimalisatie bij systeem en zone aanstaan?
Dit wordt zichtbaar gemaakt op evotouch en app.
pi_147238265
bij zone staat optimalisatie aan, bij het systeem staan alle opties uit (zoals standaard na uitlevering en factory reset).
pi_147240848
Hierbij mijn overzicht.

Evotouch (kleur) met 9 zones.
warmetvraag: aan/open therm

zone 1: keuken HR80 (full)
zone 2: woonkamer 4x HR80 sensor HCF82 (externe draadloze temperatuurvoeler)
Zone 3: slaapkamer HR80
zone 4: badkamer HR80 (full)
zone 5: werkkamer HR80
zone 6: zolder 2x HR80
zone 7: badkamer HR80
zone 8: logeerkamer HR80
zone 9: kamer HR80

Doorstookproblemen: langere tijd heb ik doorstookproblemen gehad. De ketel stond de hele dag te pendelen (doorstoken naar de ingestelde 80 graden).
Naar aanleiding van een bericht op het forum het ik het volgende gedaan: de woonkamer (4x HR80) maakte eerst gebruik van de sensor in de Evotouch.
Nu maak ik geen gebruik meer van de sensor in de Evotouch, maar van de sensor in de HCF82.

De ketel is nu veel minder aan het pendelen/doorstoken. De ketel blijft langere tijd op een langere temperatuur stoken dan de ingestelde maximum temperatuur.

Omdat mijn huis veel zones heeft, is er altijd wel een zone die verwarming vraagt (alle zones zijn namelijk standaard ingesteld op 15 graden, tenzij handmatig warmte gevraagd wordt).

Meer info nodig?

[ Bericht 1% gewijzigd door rodeha op 03-12-2014 15:41:45 ]
pi_147241525
Bedankt. Ook Opentherm dus

HR92 of HCF82 in de woonkamer, is niet helemaal duidelijk nu :)

Edit: je zegt het gecorrigeerd te hebben, maar er staat nog HR92. Begrijp ik het gewoon verkeerd? :)


Edit2:

@Leandres: sorry als dit eerder gevraagd is, waarom gebruik jij Aan/uit ipv opentherm?

@Crimineel: jij hebt een aan/uit-ketelrelais, maar geen problemen met doorstoken zeg je. Kun je eens een testje doen? Alle zones heel laag instellen (5 graden ofzo) en dan 1 zone (met radiator) instellen op 1 graad boven de huidige temperatuur. Als het goed is gaat hij dan verwarmen tot de gewenste temperatuur. Zou je daarna eens willen kijken of hij vervolgens om de 10 minuten om nog meer warmte gaat vragen van de ketel? Of houdt hij netjes meteen op als de gewenste temp bereikt is?

[ Bericht 30% gewijzigd door woekele op 03-12-2014 13:01:07 ]
pi_147243808
Gecorrigeerd....

In de woonkamer maak ik gebruik van een andere draadloze temperatuurvoele dan die in Evohome zit.
pi_147244879
allereerst wil ik zeggen dat ik alle informatie hier ontzettend waardeer en dat ik daardoor heb besloten het systeem aan te schaffen (via de webshop van een van de posters hier)
Nu een wellicht belachelijke vraag : kan ik het systeem alvast installeren, behalve de aansluiting op de ketel ? Dus alvast de radiatorknoppen en het evohome bedieningspaneel, alle programma's instellen etc. Ik realiseer me dat de radiatoren uiteraard alleen zullen werken als er door mijn oude centrale thermostaat een warmtevraag wordt gerealiseerd.
alvast bedankt!
pi_147245132
Je moet om het systeem in werking te stellen wel je ketelrelais koppelen volgens mij. Die hoef je vervolgens niet daadwerkelijk aan de ketel te hangen.

Vraag me ineens wat er gebeurt als je warmtevraag-unit instelt, en een zone met alleen HR80 als voeler/regelaar. Dan gebeurt er dus gewoon niks als de HR80 om warmte vraagt? :)
pi_147247644
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 06:48 schreef woekele het volgende:
bij zone staat optimalisatie aan, bij het systeem staan alle opties uit (zoals standaard na uitlevering en factory reset).
Om zelflerend aanwarmgedrag te benutten zal je toch ADAPTIEF in moeten stellen. besparend is ook ADAPTIEVE STOP.
pi_147247873
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 14:34 schreef Anonymousse het volgende:

[..]

Om zelflerend aanwarmgedrag te benutten zal je toch ADAPTIEF in moeten stellen. besparend is ook ADAPTIEVE STOP.
Ik heb ondertussen zelf 'optimale stop' uitgezet. Zeker voor ruimtes die maar een relatief korte tijd opgewarmd worden (vanwege het tijdsprogramma) viel het me op dat met deze kou de temperatuur heel snel keldert. Terwijl met 'optimale stop' uit de warmte veel langer behouden blijft in de ruimte.

Voor de warmere periodes (lente, herfst) vind ik optimale stop weer wel handig.
pi_147249683
nu wel....
pi_147249943
@anonymousse: Zelflerend aanwarmgedrag ben ik nog niet naar op zoek, laat het eerst maar normaal werken qua het sturen naar de gewenste temperatuur :) Optimale stop klinkt interessant. Stookt hij dan niet meer te ver door? Heb bij Honeywell al paar gezegd dat optimalisaties uit stonden. Daar hebben ze nooit wat van gezegd. Kan me niet voorstellen dat dat de oplossing is. Maar never hurts to try ;)

@riedje: hoezo keldert de temperatuur dan heel snel? Hij zou toch gewoon rond de gewenste temperatuur moeten komen/houden zolang het tijdschema dat zegt? En als je wilt dat het langer warm blijft, moet je het tijdschema veranderen lijkt me? :)
pi_147252449
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 15:50 schreef woekele het volgende:
@riedje: hoezo keldert de temperatuur dan heel snel? Hij zou toch gewoon rond de gewenste temperatuur moeten komen/houden zolang het tijdschema dat zegt? En als je wilt dat het langer warm blijft, moet je het tijdschema veranderen lijkt me? :)
Ik houd de temperaturen bij voor alle zones, zo kan ik een beetje in de gaten houden hoe 't allemaal loopt:

Hieronder zie je 2 grafieken, de 1ste is 1 december, met optimale stop aan, de 2de is op 2 december met optimale stop uit.

Pic 1: Toen optimale stop aanstond was de ondergrens (van 18 °C) veel eerder bereikt en moest de ketel bijverwarmen (zo rond 12:00) nog voor het volgende blok om 13:00 al begonnen was.

Pic 2: Je ziet (bijv. om 08:00) dat in het geval van optimale stop uit de kamer langer op temperatuur blijft en niet meer bijverwarmd hoeft te worden tot aan het volgende blok (om 13:00), de verwarming springt pas rond 12:45 aan.

Het is natuurlijk niet keihard bewijs dat optimale stop niet goed is, maar da's wel het onderbuik gevoel wat ik eraan overhoudt. Ik houd 't de komende paar dagen nog wel in de gaten, samen met het gasverbruik. Als m'n gevoel klopt dan zou ik minder m3 per graaddag moeten gaan verbruiken... Spannend :)

PS: Het gas tussen 1 en 2 uur in het 1ste plaatje is vanwege dataloss, helaas :N



pi_147253034
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 12:57 schreef woekele het volgende:
Je moet om het systeem in werking te stellen wel je ketelrelais koppelen volgens mij. Die hoef je vervolgens niet daadwerkelijk aan de ketel te hangen.

bedankt.

Vraag me ineens wat er gebeurt als je warmtevraag-unit instelt, en een zone met alleen HR80 als voeler/regelaar. Dan gebeurt er dus gewoon niks als de HR80 om warmte vraagt? :)
Volgens mij gebeurt er dan niets, tenzij ik de oude thermostaat laat aanslaan
  woensdag 3 december 2014 @ 18:02:03 #179
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147254094
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 14:42 schreef riedje het volgende:
Ik heb ondertussen zelf 'optimale stop' uitgezet. Zeker voor ruimtes die maar een relatief korte tijd opgewarmd worden (vanwege het tijdsprogramma) viel het me op dat met deze kou de temperatuur heel snel keldert. Terwijl met 'optimale stop' uit de warmte veel langer behouden blijft in de ruimte.
Optimale stop zou de temperatuur maximaal 0,5 graad mogen laten zakken in het laatste uur voordat de nachtverlaging in gaat. Dus stel dat je woonkamer op 21 staat en om 23:00 naar 17 moet, dan mag de temperatuur vanaf 22:00 uur naar 20,5 zakken, verder niet. Snel kelderen zou dus ook niet kunnen (in theorie dan).
Dat komt in elk geval overeen wat ik zie, tegen de tijd dat ik naar bed ga staat de temperatuur in de woonkamer vaak op 20,5.
pi_147267840
@riedje Ken jij technische tip 1120.02 van Honeywell?
Zie https://nl.scribd.com/doc/114043217/Evohome-TT-1120-01
Daarin staat dat jouw zone 1 bij kleine warmtevraag, OpenTherm, de ketel aanstuurt. De klep van deze zone wordt pas bij grotere warmtevraag door BDR91 aangestuurd.
Wat is jouw ervaring?
  donderdag 4 december 2014 @ 07:13:33 #181
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147269967
Ter info: gisteren via de mail contact gehad met Honeywell inzake het negeren van het aantal schakelmomenten. Reactie van Honeywell:
"De opentherm aansturing is niet instelbaar en schakelt - indien de lowload regeling actief is - 6 keer per uur. De aan/uit versie zou de instelling wel moeten overnemen. "
Alleen kent de EvoHome geen low load functie, dit is een functie van andere Honeywell apparaten. Dus toch nog eens om uitleg vragen.

[ Bericht 18% gewijzigd door microkid op 04-12-2014 07:21:29 ]
pi_147271307
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 00:32 schreef Anonymousse het volgende:
Daarin staat dat jouw zone 1 bij kleine warmtevraag, OpenTherm, de ketel aanstuurt. De klep van deze zone wordt pas bij grotere warmtevraag door BDR91 aangestuurd.
Staat dat er wel? Er staat dat de zoneklep dicht kan staan terwijl er warmtevraag is, maar er staat niet waarom dat zo is (kleine warmtevraag vs grote warmtevraag is jouw aanname). Ik snap niet zo goed waarom ooit de zoneklep UIT zou staan en het systeem wel warmte zou vragen. Dat is dan toch een fout in het systeem? Als het systeem vindt dat er warmte nodig is (via Opentherm), dan moet ook de klep open gestuurd worden. Als hij vindt dat de klep niet open hoeft, dan moet hij ook via Opentherm geen warmte gaan vragen, lijkt mij.

Ik vind het een raar verhaal, want eigenlijk ontkennen ze dan het bestaansrecht van ongeveer alle systemen met vloerverwarming (zonekleppen) en cv-aansturing via Opentherm?

@microkid: ik mag toch aannemen dat die 6x per uur een maximale waarde is en niet een vaste waarde? Want als je via Opentherm netjes continu water van exact de juiste temperatuur krijgt, waarom zou je dan telkens schakelen? PS: zeker weten dat Evohome geen lowload-functie heeft? Ik merk dat als ik mijn setpoint 3 graden hoger zet dan huidige temperatuur, dat Evohome dan in het begin continu warmte vraagt, langer dan 10 minuten. Pas als hij in de buurt komt van de gewenste temp, gaat hij over naar schakelmomenten. Zouden ze dat niet gewoon lowload noemen?

Verder: waarschijnlijk al bekend hier, maar als je graag je zone-temperatuur lokaal in wilt kunnen stellen en dit ook zichtbaar wil hebben op de Evotouch, dan kun je gebruik maken van de Round Wireless, volgens eind van dit filmpje: Bijkomend voordeel dat je de temperatuurmeting op een betere plek kunt doen dan de radiatorknop. Vraag me af of hij ook te bedienen is als je lokale bediening uit hebt geschakeld (voor de radiatorknoppen).

[ Bericht 10% gewijzigd door woekele op 04-12-2014 09:44:02 ]
pi_147275180
Beste Woekele,

Zie hier de toepassing van de Wireless.

Evohome in combinatie met de DTS92
Indien er een toepassing met radiatorregelaars (HR80/HR92WE) geconfigureerd wordt kan men via de evohome bedieningsinterface de “locale bediening”, het draaien aan de knop van de HR80/HR92WE om een andere temperatuurinstelling te doen, uitschakelen.
Dit is bv handig als evohome toegepast wordt in situaties waar er men niet aan de radiatorregelaars mag draaien. (openbare ruimtes, scholen, kinderdagverblijven etc.)
Als echter in de bovenstaande toepassing de DTS92A1011 als externe temperatuuropnemer toegepast wordt, is het na de uitschakeling van de locale bediening ook niet meer mogelijk om een temperatuurwijziging met de DTS92A1011 te doen.

Evohome in combinatie met de Round Wireless

Met de introductie van de nieuwe Round heeft Honeywell ook een Round Wireless in het pakket die de DTS92A1011 i.c.m. evohome vervangt. De nieuwe Round Wireless kan toegewezen worden aan de evohome bedieningsinterface om als externe temperatuuropnemer te fungeren.
Indien de Round Wireless als temperatuuropnemer wordt toegepast i.c.m. evohome en radiatorregelaars (HR80/HR92WE), en de locale bediening is zoals boven vermeld uitgeschakeld kan men met de Round Wireless nog wel een temperatuurinstelling doen. Het uitschakelen van de locale bediening geldt bij deze configuratie dus alleen voor de bediening op de HR80/HR92WE zelf.
pi_147277637
Nice! Bedankt, RoyW. Als ik op jouw site zoek, vind ik de T87RF2025 niet. Of moet ik op andere termen zoeken?

Aha, gevonden: http://wifithermostaten.n(...)ound-wireless-detail

Als Evohome de problemen met doorstoken weet op te lossen, ga ik zoeentje zeker aanschaffen :)
pi_147278372
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 17:09 schreef riedje het volgende:

[..]

Ik houd de temperaturen bij voor alle zones, zo kan ik een beetje in de gaten houden hoe 't allemaal loopt:

[...]
Hoe maak jij deze mooie grafieken? Ik zou dit ook graag willen monitoren.
pi_147282745
Er komt aanstaande woensdag als het goed is een engineer uit Engeland van Honeywell bij me langs.

Ik hoop het met hem in eerste instantie te hebben over het (door)stookgedrag van Evohome. En over het te ver dichtdraaien van radiatorknoppen (HR92/HR80) op notabene Honeywell-radiatorkranen terwijl ze nog wel warmtevraag genereren (eventueel op te lossen met FULL-instelling, maar zou niet nodig moeten zijn).

Verder zal ik hem vragen naar de 'afronding' van de gemeten temperatuur richting het setpoint, en het ontbreken van een vlammetjes-icoontje bij een zone met warmtevraag.

[ Bericht 0% gewijzigd door woekele op 04-12-2014 19:45:23 ]
  donderdag 4 december 2014 @ 18:54:53 #187
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147285804
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 17:00 schreef woekele het volgende:
Verder zal ik hem vragen naar de 'afronding' van de gemeten temperatuur richting het setpoint, en het ontbreken van een vlammetjes-icoontje bij een zone met warmtevraag.
Daar heb ik ondertussen al antwoord op van Honeywell:

quote:
Hoewel evohome elke temperatuurwijziging meet met een nauwkeurigheid van 0,001K toont evehome - net als ons complete thermostaten portfolio- de gemeten temperatuur in stappen van 0,5K. Gelijk aan de temperatuur instel mogelijkheid die ook in stappen van 0,5K instelbaar is. De getoonde temperatuur wordt ' richting het setpoint' afgerond. Bijvoorbeeld.
- De ingestelde temperatuur is 15'C en de gemeten temperatuur is 17,2'C. evohome toont van een temperatuur van 17'C
- De ingestelde temperatuur is 20'C en de gemeten temperatuur is 17,3'C. evohome toont dan een temperatuur van 17.5'C
Hoewel de getoonde temperatuur dus verspringt, maakt dit voor de temperatuurmeting en -regeling niet uit. Die wordt met de nauwkeurigheid van 0,001K gemeten en geregeld.
pi_147287171
Ze gebruiken in hun uitleg te gunstige voorbeelden. Namelijk voorbeelden waar hij sowieso al die kant op hoort af te ronden. In het echt is het veel erger.

Wat als de ingestelde temp 19 is en de gemeten temp 17,1? Dan toont hij ineens 17,5 of zelfs 18.

Wat als de ingestelde temp 15 is en de gemeten temp is 17,4? Dan toont hij ineens 17 of zelfs 16,5.

quote:
Hoewel de getoonde temperatuur dus verspringt, maakt dit voor de temperatuurmeting en -regeling niet uit. Die wordt met de nauwkeurigheid van 0,001K gemeten en geregeld.
Waarom dan in godsnaam liegen in de weergave? Echt totaal zinloos en voor mij onacceptabel. Een beetje afronden (de juiste kant op), ok. Maar zo ver afronden en dan de verkeerde kant op, slaat nergens op.

[ Bericht 19% gewijzigd door woekele op 04-12-2014 20:17:46 ]
pi_147287338
Nu trouwens zelfs met de kraanslag op Full nog het probleem dat de radiator (met Honeywell-kraan!) al dicht gedraaid wordt door de HR80 terwijl hij nog wel om warmte vraagt. Dat maakt de HR80 dus sowieso waardeloos. Op de radiator met Heimeier-kraan komt er nog wel warmte in. Een Heimeier-kraan werkt dus beter dan een Honeywell-kraan.

[ Bericht 74% gewijzigd door woekele op 04-12-2014 19:52:48 ]
pi_147290339
@Anonymousse

Ik heb de TT gelezen, en ik dacht er last van te hebben, maar nu (na het aanpassen van de kraanslag) denk ik dat het in mijn geval goed gaat. Ik zal het binnenkort nog even testen door alle zones behalve de VV uit te zetten en in de gaten te houden hoe de zoneklep/evohome zich gedraagt.

Vervelende is dat 't allemaal zo veel tijd kost, je kan zo een avond spenderen op een stoel naast je ketel om e.e.a. te monitoren...

[ Bericht 0% gewijzigd door riedje op 04-12-2014 21:18:41 ]
pi_147290521
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 14:19 schreef zerox123 het volgende:

Hoe maak jij deze mooie grafieken? Ik zou dit ook graag willen monitoren.
Ik ben een beetje aan 't freewheelen geweest met javascript, php en mysql. Ik moet het nog even opschonen maar ik wil 't dit weekend via github oid neerzetten zodat iedereen zich erop kan uitleven :) Zodra 't online staat zal ik 't hier posten!

Vereiste is trouwens wel dat je een internet gateway aan 't systeem hebt gekoppeld om de informatie op te kunnen halen...
pi_147291275
Waar haal je de gegevens op, riedje? Simuleer je het verkeer van de app op gegevens te krijgen?

PS: ik monitor de ketel vanuit de woonkamer met een webcam ;)

PPS: iemand wel eens fysiek de HR80's van de radiators in een zone ontkoppeld? Ik net wel en het resultaat is elke 10 minuten warmtevraag die niet meer lijkt op te houden. Gewenste temp: 13. Gemeten temp: 19. En gewoon telkens opnieuw om warmte vragen. Meer dan een uur lang, still going. Wat de logica daar van is? Geen idee. HR80's weer aan de radiator gekoppeld. Nog steeds warmtevraag. Wtf, hoe krijg ik het uit? Nou, gelukkig. Temperatuur nog ff versteld naar 10,5. Nog even gewacht. Nu geen warmtevraag meer... denk ik.

[ Bericht 27% gewijzigd door woekele op 04-12-2014 22:28:45 ]
pi_147292440
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 21:38 schreef woekele het volgende:
Waar haal je de gegevens op, riedje? Simuleer je het verkeer van de app op gegevens te krijgen?
Ja, gegeven je username/password roep je simpelweg een tweetal URLs aan (1 om sessie op te zetten, andere om data op te halen) waarvan je alle data in JSON formaat terug krijgt. Het enige nadeel is dat alleen huidige (dus geen historische) data beschikbaar is voor zover ik 't kan zien, dus je moet dit zelf periodiek ophalen en in een database o.i.d. opslaan.

In theorie zou je net als de app ook temperaturen in kunnen stellen en programma's wijzigen, maar vanuit security oogpunt leek me dat niet zo handig en heb ik daar maar geen tijd aan besteed... Als je wilt kan ik je de scripts wel sturen om e.e.a. op te halen...

quote:
PS: ik monitor de ketel vanuit de kamer met een webcam ;)
Ha ha ha :P ! Wel goed idee!
pi_147292442
Huhw, ik zie veel mensen die Evohome opentherm combineren met een zoneklep. Terwijl veel mensen zeggen dat het tot problemen lijdt. Ik heb voor ee aan/uit regeling gekozen omdat ik een zoneklep heb voor de vloerverwarming. Raar.......

quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 10:37 schreef woekele het volgende:
@Crimineel: jij hebt een aan/uit-ketelrelais, maar geen problemen met doorstoken zeg je. Kun je eens een testje doen? Alle zones heel laag instellen (5 graden ofzo) en dan 1 zone (met radiator) instellen op 1 graad boven de huidige temperatuur. Als het goed is gaat hij dan verwarmen tot de gewenste temperatuur. Zou je daarna eens willen kijken of hij vervolgens om de 10 minuten om nog meer warmte gaat vragen van de ketel? Of houdt hij netjes meteen op als de gewenste temp bereikt is?
Dat zal ik doen zodra ik tijd heb. Momenteel zo druk dat ik na 3 dagen pas een kwartiertje tijd heb gevonden om weer eens op enkele forums te kijken, waaronder dit.
pi_147292663
quote:
In theorie zou je net als de app ook temperaturen in kunnen stellen en programma's wijzigen, maar vanuit security oogpunt leek me dat niet zo handig en heb ik daar maar geen tijd aan besteed... Als je wilt kan ik je de scripts wel sturen om e.e.a. op te halen...
Hoi Riedje,

Ben je bekend met deze thread: http://www.automatedhome.(...)ntrol-remotely/page8

Ze hebben daar de gehele evohome touch interface als webapp nagemaakt. Vroeg me af in hoeverre dit ook op de hier beschikbare Evohome zou werken (er wordt gerept over landafhankelijke issues).

Groet,

Een tot nu toe zeer teleurgestelde Evohome gebruiker
pi_147292746
Het zou kunnen dat firmware van de BDR91 ook een rol speelt, Honeywell waarschuwt per slot van rekening voor te oude BDR91's in TT 1136.01. Ter vergelijking, mijn relays hebben als datumcode (ff openmaken en sticker aflezen) 1419.

Misschien dat ze zo nieuw zijn (ik neem aan dat 14 voor jaar 2014 staat) dat ze geen problemen meer hebben i.c.m. OT ketelbesturing? Het is ook maar een gok hoor, je zou soms bijna denken dat zelfs de stand van de maan invloed heeft op de werking...
pi_147292807
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 07:13 schreef microkid het volgende:
Ter info: gisteren via de mail contact gehad met Honeywell inzake het negeren van het aantal schakelmomenten. Reactie van Honeywell:
"De opentherm aansturing is niet instelbaar en schakelt - indien de lowload regeling actief is - 6 keer per uur. De aan/uit versie zou de instelling wel moeten overnemen. "
Alleen kent de EvoHome geen low load functie, dit is een functie van andere Honeywell apparaten. Dus toch nog eens om uitleg vragen.
Hoi,

We hebben sinds kort een Honeywell Evohome (kleur) via Opentherm op onze Nefit Proline HRC24 ketel aangesloten. We hebben momenteel 6 zones in gebruik (7 radiatoren met 7x HR92).

Er is een aantal problemen:

- doordat de thermostaatkoppen boven (of direct naast) de radiatoren hangen is de temperatuur meting slecht/onjuist. Dit is wellicht op te lossen met aparte temp sensors, maar dat is toch niet de bedoeling?
- de ketel slaat voortdurend aan, ook zonder warmtevraag
- de ketel wordt 'vol' aangestuurd, ook al is er beperkte warmtevraag, waardoor de installatie te snel opwarmt, de pomp te hard moet draaien en de leidingen tikken, radiatorgeruis hoorbaar is. Het setpoint staat regelmatig op het maximum.

De vraag is, wat hieraan te doen is. Op dit moment zijn we absoluut niet tevreden. Ik vind de totalconnectcomfort app ook vrij lachwekkend beperkt in functionaliteit, maar kan de hoop hebben dat dit nog wordt verbeterd. (Zie ook de mogelijkheden van de zelfbouw webapp op http://www.automatedhome.(...)ntrol-remotely/page8)

Ik overweeg het hele systeem terug te sturen. Voorheen met de Moduline thermostaat van Nefit stookte de ketel heel mooi gelijkmatig, nu is het echt vele malen slechter. Het mooiste zou zijn als ik de moduline kon blijven gebruiken met de Evohome thermostaatkoppen...

Groet,

Tom
pi_147293231
Die meting is slecht/onjuist: dat klopt. Je kunt een offset instellen als hij altijd X erboven of eronder zit. Als het varieert, wordt het lastig. Dan kun je beter een externe sensor nemen.

Ketel aan zonder warmtevraag: hoe weet je dat er geen warmtevraag is? Als je de gewenste temp overal 3 graden onder de gemeten temp zet en een kwartier wacht, komt er dan nog warmtevraag? Het kan zijn dat als je gemeten temp vlak boven je gewenste temp ligt, dat hij dan toch vast wat warmte gaat vragen namelijk. Het komt ook voor dat de radiatorknoppen (ondanks de warmtevraag) te ver dichtstaan, waardoor de radiator koud blijft. Het kan dan helpen om de modus van de HR92 op FULL te zetten (optie 6). De radiator wordt dan wellicht wel warm.

Ketel vol aangestuurd: geen idee. Ik heb geen openTherm.
pi_147293937
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 22:33 schreef woekele het volgende:
Die meting is slecht/onjuist: dat klopt. Je kunt een offset instellen als hij altijd X erboven of eronder zit. Als het varieert, wordt het lastig. Dan kun je beter een externe sensor nemen.
Dat heb ik gedaan, maar de correctie lijkt niet geheel te werken. Met externe (niet geijkte) sensor gemeten temp in de ruimte momenteel 15.2 graden, volgens de HR92 19.5. Heb hem al op -3 gezet...

quote:
Ketel aan zonder warmtevraag: hoe weet je dat er geen warmtevraag is? Als je de gewenste temp overal 3 graden onder de gemeten temp zet en een kwartier wacht, komt er dan nog warmtevraag? Het kan zijn dat als je gemeten temp vlak boven je gewenste temp ligt, dat hij dan toch vast wat warmte gaat vragen namelijk.
Dat doen we nu 's nachts ook maar, alles op 10 graden zetten om te zorgen dat de ketel 's nachts niet onnodig herrie gaat lopen maken, de kleine wordt er namelijk wakker van - en wij dus ook. Heel irritant, en m.i. volslagen belachelijk, met de 'normale' nefit thermostaat was dit nooit een probleem, die regelde de temperatuur volgens mij veel geleidelijker.

quote:
Het komt ook voor dat de radiatorknoppen (ondanks de warmtevraag) te ver dichtstaan, waardoor de radiator koud blijft. Het kan dan helpen om de modus van de HR92 op FULL te zetten (optie 6). De radiator wordt dan wellicht wel warm.
Deze oplossing heb ik hier ook langs zien komen en wil in nog gaan proberen, maar ik heb niet de indruk dat dat het probleem is. De radiatoren worden namelijk prima warm (en de gemeten temp gaat ook omhoog).

quote:
Ketel vol aangestuurd: geen idee. Ik heb geen openTherm.
Ik dacht dat de Evohome wel zou moduleren, maar heb de indruk dat het of je nu aan/uit of OpenTherm gebruikt hij sowieso als aan/uit aanstuurt. Dus 'vol aan' - of uit. Dit merk ik doordat de pomp voortdurend max draait (heb ik nu in de ketel op 85% gezet, maakt weinig uit) en ook de setpoint temperatuur op max staat (75 graden). Je zou toch denken dat dit intelligenter moet kunnen...

Bedankt voor je snelle reactie!
pi_147294918
@spamloos

Stomme vraag wellicht, maar gebruik je de Nefit OpenTherm converter tussen de OT relay en je ketel?
pi_147295082
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 23:07 schreef riedje het volgende:
@spamloos

Stomme vraag wellicht, maar gebruik je de Nefit OpenTherm converter tussen de OT relay en je ketel?
Eh, ja. Anders doet hij het helemaal niet (neem ik aan). Zijn er problemen bekend met deze combinatie? Ik kon er in dit forum niet veel (niets) over vinden, maar het is wel wat lastig zoeken in zo'n lange thread.

[ Bericht 11% gewijzigd door spamloos op 04-12-2014 23:19:20 ]
pi_147295601
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 23:12 schreef spamloos het volgende:

Eh, ja. Anders doet hij het helemaal niet (neem ik aan). Zijn er problemen bekend met deze combinatie? Ik kon er in dit forum niet veel (niets) over vinden, maar het is wel wat lastig zoeken in zo'n lange thread.
Nou ja, ik heb recent m'n ketel ook vervangen en heb expres de Nefit niet gekozen vanwege het ontbreken van 'native' OT support. Ik kon er niet zo heel veel over vinden, maar genoeg om toch maar verder te kijken qua ketel.

Op de consumentenbond site klaagde iemand over Nefit <-> OT en in deze thread hebben ze 't over een converter die kapot is, wellicht dat jij 't zelfde hebt?

Ik zal je maar niet beledigen en vragen of je 'm op de juiste stekker hebt aangesloten in je ketel :P

[ Bericht 3% gewijzigd door riedje op 04-12-2014 23:33:07 ]
pi_147296206
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 23:24 schreef riedje het volgende:

[..]

Nou ja, ik heb recent m'n ketel ook vervangen en heb expres de Nefit niet gekozen vanwege het ontbreken van 'native' OT support. Ik kon er niet zo heel veel over vinden, maar genoeg om toch maar verder te kijken qua ketel.
Ik kwam daar eerlijk gezegd pas later achter, want de bestaande ketel was zo dramatisch slecht dat we snel een nieuwe moesten hebben, dat was dus de Nefit. Ben er op zich heel erg tevreden over. De OT converter is ook wel echt voor dit model geschikt.

quote:
Op de consumentenbond site klaagde iemand over Nefit <-> OT en in deze thread hebben ze 't over een converter die kapot is, wellicht dat jij 't zelfde hebt?
Dit is wel een interessante (vreemde) opmerking in die thread:

quote:
Draden zitten goed vast ja... Ik zal vanavond het hele spul nog even opnieuw aansluiten... Hopelijk lost dat het op. Het gekke vind ik wel dat het hele systeem nu wel gewoon werkt via aan/uit terwijl het op de modulerende poort is aangesloten.
Dat moet ik eens uitzoeken...

quote:
Ik zal je maar niet beledigen en vragen of je 'm op de juiste stekker hebt aangesloten in je ketel :P
Mja, daar beledig je me niet mee hoor, maar heb het volgens de Nefit specs aangesloten. Kan er verder niet veel aan zien, behalve dat de communicatie met de Evohome OT controller wel lijkt te werken. Vraag aan jou: moduleert Evohome wel op jouw ketel? En hoe merk je dat? Of liever gezegd: hoort de Evohome uberhaupt te moduleren? Kan daar niet echt expliciet uitsluitsel over vinden.

Groet,

Tom
pi_147296278
@spamloos

Nog even over de aansluiting van je converter, ik ga 't toch maar vragen: op welke kleur heb je 'm aangesloten, de groene of oranje aansluiting?

Dit honeywell document beweert dat de converter op de groene aansluiting aangesloten moet worden,
terwijl dit Nuon document het over de oranje aansluiting heeft.

De ProLine documentatie geeft niks specifieks aan (behalve dat de converter een optie is): logic dictates dat als de converter OT omzet naar EMS, de converter dus op de EMS (oranje) aansluiting aangesloten moet worden.
pi_147296677
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 23:40 schreef spamloos het volgende:

moduleert Evohome wel op jouw ketel? En hoe merk je dat? Of liever gezegd: hoort de Evohome uberhaupt te moduleren? Kan daar niet echt expliciet uitsluitsel over vinden.

Groet,

Tom
Voor zover ik 't kan zien wel, ik zie de setpoint redelijke waarden aannemen: groot verschil tussen gemeten en ingestelde temperatuur-> hoge SP en naarmate de gemeten temperatuur de ingestelde temperatuur nadert daalt de SP). SP begint zo rond 65 °C en daalt tot wel 35 °C.

Zodra ik een aan/uit relay gebruik, blijft SP altijd op 't maximum staan (65). Ketelstatus in het diagnostics display is ook anders bij veranderen van aansturing.
pi_147296923
@spamloos: Het zal je niet meteen op dit moment helpen, maar wellicht is een opentherm gateway/monitor het proberen waard? Dan kun je in ieder geval verifieren dat evohome de juiste OT signalen stuurt.
pi_147297061
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 23:42 schreef riedje het volgende:
@spamloos

Nog even over de aansluiting van je converter, ik ga 't toch maar vragen: op welke kleur heb je 'm aangesloten, de groene of oranje aansluiting?

Dit honeywell document beweert dat de converter op de groene aansluiting aangesloten moet worden,
terwijl dit Nuon document het over de oranje aansluiting heeft.

De ProLine documentatie geeft niks specifieks aan (behalve dat de converter een optie is): logic dictates dat als de converter OT omzet naar EMS, de converter dus op de EMS (oranje) aansluiting aangesloten moet worden.
Okay, dank je voor de links. Ik heb het aangesloten volgens de bijgeleverde documentatie van Nefit, maar zie nu in de Honeywell tabel in elk geval dat er onderscheid is tussen bep. types ketel (daar staat niets over in de nefit een-pagina-flyer) - maar, zoals je al zegt, lijkt de EMS aansluiting me de juiste. En zo zit hij ook :)

PS toch vreemd dat Nuon heel duidelijk het groene blokje noemt... Maar ook het oranje. Eigenlijk is het een vaag lijstje...
pi_147297167
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 23:57 schreef riedje het volgende:
@spamloos: Het zal je niet meteen op dit moment helpen, maar wellicht is een opentherm gateway/monitor het proberen waard? Dan kun je in ieder geval verifieren dat evohome de juiste OT signalen stuurt.
Kijk, da's een toplinkje. Ik had dit project (http://tclcode.com/opentherm/) al gevonden, maar deze kit is wel zo makkelijk :) Heb hem besteld. Bedankt,

Tom

[ Bericht 2% gewijzigd door spamloos op 05-12-2014 00:52:53 ]
pi_147299792
Heb zo een beetje zitten nadenken...En de oplossing voor het 's nachts ongevraagd branden kunnen we toch oplossen door tussen de ketelrelais en de ketel een timer te zetten die de communicatie tss ketel en relais onderbreekt...
De Evohome mag dan vragen zoveel ie wil...de ketel/circulatiepomp zal niet aanslaan...
Een low-tech tijdschakelaar van minder dan een tientje kan dit high-tech probleem dan omzeilen...

Of zie ik dit verkeerd..?
Ignorance can easily be overcome...&lt;br /&gt;Stupidity is forever...
pi_147300086
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 22:12 schreef riedje het volgende:

[..]

Ja, gegeven je username/password roep je simpelweg een tweetal URLs aan (1 om sessie op te zetten, andere om data op te halen) waarvan je alle data in JSON formaat terug krijgt. Het enige nadeel is dat alleen huidige (dus geen historische) data beschikbaar is voor zover ik 't kan zien, dus je moet dit zelf periodiek ophalen en in een database o.i.d. opslaan.

In theorie zou je net als de app ook temperaturen in kunnen stellen en programma's wijzigen, maar vanuit security oogpunt leek me dat niet zo handig en heb ik daar maar geen tijd aan besteed... Als je wilt kan ik je de scripts wel sturen om e.e.a. op te halen...

[..]

Ha ha ha :P ! Wel goed idee!
Ik zou de scripts graag ontvangen.
pi_147300862
quote:
0s.gif Op donderdag 4 december 2014 22:47 schreef spamloos het volgende:
Dat heb ik gedaan, maar de correctie lijkt niet geheel te werken. Met externe (niet geijkte) sensor gemeten temp in de ruimte momenteel 15.2 graden, volgens de HR92 19.5. Heb hem al op -3 gezet...
Staat je HR92 verticaal omhoog, in de warmte van de radiator ofzo ipv horizontaal? Of zit hij in een hoek waar warmte blijft hangen? Klinkt echt alsof de plaats volledig fout is :)

quote:
Dat doen we nu 's nachts ook maar, alles op 10 graden zetten om te zorgen dat de ketel 's nachts niet onnodig herrie gaat lopen maken, de kleine wordt er namelijk wakker van - en wij dus ook. Heel irritant, en m.i. volslagen belachelijk, met de 'normale' nefit thermostaat was dit nooit een probleem, die regelde de temperatuur volgens mij veel geleidelijker.
Ok, dus als je hem heel ver onder de temp zet, dan slaat hij niet aan zeg je. Dus het probleem is dat hij telkens aanslaat als hij in de buurt zit van je setpoint. Deed de nefit-thermostaat dat in zijn geheel niet (bleef helemaal uit)? Of deed hij dat wel, maar dan veel rustiger met lage warmtevraag (opentherm)?

quote:
Deze oplossing heb ik hier ook langs zien komen en wil in nog gaan proberen, maar ik heb niet de indruk dat dat het probleem is. De radiatoren worden namelijk prima warm (en de gemeten temp gaat ook omhoog).
dan is dat niet het probleem inderdaad. Maar als de temperatuur ook omhoog gaat, zou je toch verwachten dat de gewenste temp dan bereikt wordt en de ketel daarna uit blijft?

quote:
Ik dacht dat de Evohome wel zou moduleren, maar heb de indruk dat het of je nu aan/uit of OpenTherm gebruikt hij sowieso als aan/uit aanstuurt. Dus 'vol aan' - of uit. Dit merk ik doordat de pomp voortdurend max draait (heb ik nu in de ketel op 85% gezet, maakt weinig uit) en ook de setpoint temperatuur op max staat (75 graden). Je zou toch denken dat dit intelligenter moet kunnen...
is dit dan het échte probleem? Dat hij vol aan gaat? Of is het ook een probleem dat hij uberhaupt aan gaat?
pi_147303058
Ik heb de kleurvariant Evohome en naast 4 zones geregeld met HR80, ook de woonkamer, geregeld door de interne voeler. Als alleen de woonkamer warmtevraag heeft (gebeurd vaak) gaat de ketel nooit aan. Alsof hij er niet naar luistert. Dan moet ik van een andere zone de gevraagde temp. omhoog gooien om het in de woonkamer warm te krijgen.

Is dit gelijk aan wat eerder gepost is; het niet kunnen gebruiken van de evohome als single-zone thermostaat?

Ik ga hierover ook de leverancier bellen; ook een user op dit forum.
pi_147303596
Dat klinkt alsof er iets anders aan de hand is. Ik kan hem wel gebruiken als single-zone thermostaat. Alleen verwarmt hij 1,5 graad te ver door.

Je haalt ook dingen door elkaar. Een voeler die regelt? Dat bestaat niet.

Je weet zeker dat als je de gewenste temp van je kamer op 25 zet en de huidige gemeten temp is bijvoorbeeld 20, dat de ketel dan NIET inschakelt? Ik zou die zone eens opnieuw proberen aan te maken/in te stellen in dat geval.

Wat gebruik je trouwens in de woonkamer? radiators? vloerverwarming?
pi_147305891
Ik heb gewone radiatorknoppen in de woonkamer inderdaad.
Maar ik heb opnieuw de configuratie doorlopen mbv
Hierin wordt de Opentherm module gelinkt aan de Evotouch.
En het werkt nu!

Ik ga checken of ik ook overshoot heb of iets, en blijf meelezen met alle posts hier
pi_147308042
ik zou op 3 dingen letten:

A: worden je radiators wel warm bij warmtevraag (draaien de knoppen niet te vroeg dicht)
B: krijg je dat hij ver na het behalen van de gewenste temperatuur toch nog warmtevraag?
C: werkt de Opentherm? Met andere woorden: stuurt hij continu maximale warmtevraag, of moduleert hij echt?

[ Bericht 0% gewijzigd door woekele op 05-12-2014 14:53:05 ]
pi_147309201
Hallo.

Binnenkort ga ik ook het Evohome systeem installeren.
Setup: vloerverwarming in de woonkamer met Evotouch als temp. sensor, radiators met HR92 in de overige ruimtes.
Wat me nog niet duidelijk is, kan de zoneregelaar HCE80 direct communiceren met de ketel (in mijn geval Remeha Calenta 40C). Beide hangen namelijk naast elkaar en dan is het toepassen van een draadje tussen HCE80 en ketel een stuk eenvoudiger dan dat ik de ketel via een draadloos ketelrelais aansluit. Of loopt de communicatie naar de ketel altijd via de Evotouch en moet het dus draadloos?

Groeten, Ron.
pi_147311846
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 december 2014 15:20 schreef Rontronix het volgende:
Hallo.

radiators met HR92 in de overige ruimtes.
Wat me nog niet duidelijk is, kan de zoneregelaar HCE80 direct communiceren met de ketel (in mijn geval Remeha Calenta 40C). Of loopt de communicatie naar de ketel altijd via de Evotouch en moet het dus draadloos?

Groeten, Ron.
De communicatie met de HR92 verloopt uiteraard niet via de zoneregelaar HCE80 dus kun je volgens mij de ketel niet rechtstreeks laten bedienen
Na m'n bancaire "meedenk" periode nu levensgenieter als ondernemer
pi_147321261
Hi Forumleden van de Evohome. Wat is het hier goed actief zeg. Maar ...

Na alle pagina's te hebben gelezen (en uiteraard allerlei online manuals) zit ik met 1 onbeantwoorde vraag:

- ik heb een radiator met een HR92 in de huiskamer
- en een convectorput met daarin een HR92 in de huiskamer aan de achterkant

De convectorput gebruikt de evohome base station als thermosensor (want het is natuurlijk bovengemiddeld warm in de put) om de ketel te schakelen en de radiator te openen of te sluiten, maar ik krijg het niet voor elkaar om ook de HR92 op de radiator de evohome base station als thermosensor te gebruiken (die HR92 zit in een hoekje onder de vensterbank, dus ook vaak veel warmer dan het in de rest van de huiskamer is).

De radiator noem ik LIVING en de convectorput noem ik EETKAMER

Platgeslagen: kunnen 2 verschillende HR92's uberhaupt dezelfde evohome base station gebruiken als thermosensor? Krijg het niet voor elkaar. Ook niet wanneer ik beide HR92's dezelfde (zone)naam geef.

Hellup ;-)
  vrijdag 5 december 2014 @ 23:05:55 #219
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147323563
Als je beide HR92's gebruik wilt laten maken van de evohome moet je ze in dezelfde zone zetten. De evohome kan namelijk alleen als sensor fungeren voor 1 zone.
Wat je ook nog zou kunnen doen is de convectorput gebruik laten maken van de EvoHome als sensor, en de radiator zijn eigen sensor laten gebruiken. Je krijgt dan wel 2 zone's. Of dat echt handig is voor het instellen van de temperatuur betwijfel ik. Zelf zou ik voor de woonkamer gewoon 1 zone aanmaken en daarin zowel de convectorput als radiator opnemen.
pi_147324974
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 december 2014 06:57 schreef Wally.D het volgende:
Heb zo een beetje zitten nadenken...En de oplossing voor het 's nachts ongevraagd branden kunnen we toch oplossen door tussen de ketelrelais en de ketel een timer te zetten die de communicatie tss ketel en relais onderbreekt...
De Evohome mag dan vragen zoveel ie wil...de ketel/circulatiepomp zal niet aanslaan...
Een low-tech tijdschakelaar van minder dan een tientje kan dit high-tech probleem dan omzeilen...

Of zie ik dit verkeerd..?
Hoi Wally.D,

dit zal best wel mogelijk zijn (indien je geen OpenTherm gebruikt) maar dan verwacht ik dat dit toch niet het gewenste effect is, want op zich wil ik natuurlijk niet dat het helemaal afkoelt in huis...

Idealiter zou het geheel gewoon soepeler regelen :)

Dank voor je meedenken!
pi_147327952
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 december 2014 22:15 schreef PH-PVD het volgende:
Platgeslagen: kunnen 2 verschillende HR92's uberhaupt dezelfde evohome base station gebruiken als thermosensor? Krijg het niet voor elkaar. Ook niet wanneer ik beide HR92's dezelfde (zone)naam geef.
Meest logische lijkt mij (net als microkid) ook om 1 zone te maken met Evotouch als voeler en de twee HR92's als regelaars.

Ander vraagje bij het koppelen van twee HR80/HR92's aan 1 zone... en je wilt 1 van de HR80/HR92's ook gebruiken als temp-voeler... Moet je die HR80/HR92 dan inderdaad 2x koppelen? Eén keer bij de vraag om tempvoeler en één keer bij de vraag om zoneregelaars? Of is 1x koppelen als tempvoeler ook automatisch gekoppeld als zoneregelaar en hoef je dan alleen de 2e HR80/HR92 nog maar toe te wijzen? En als je dan 2x moet koppelen, wacht je met het 2e keer koppelen dan eerst tot hij na de eerste keer koppelen klaar is met SYNC'en, of zet je hem direct weer in toewijsmodus?

[ Bericht 15% gewijzigd door woekele op 06-12-2014 10:38:04 ]
  zaterdag 6 december 2014 @ 12:44:56 #222
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147330240
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 december 2014 10:30 schreef woekele het volgende:
Ander vraagje bij het koppelen van twee HR80/HR92's aan 1 zone... en je wilt 1 van de HR80/HR92's ook gebruiken als temp-voeler... Moet je die HR80/HR92 dan inderdaad 2x koppelen? Eén keer bij de vraag om tempvoeler en één keer bij de vraag om zoneregelaars?
Ja, 2x koppelen. 1e keer als zone regelaar, 2e keer als sensor binnen de zone.
pi_147330456
En wacht je tussen die 2x koppelen dan eerst totdat hij klaar is met SYNC'en?

En heeft iemand wel eens geprobeerd een HR80/HR92 die over is in te zetten puur alleen als temp-voeler? Accepteert Evohome dat? Raakt hij er niet van in de war?
pi_147331608
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 december 2014 09:17 schreef woekele het volgende:

[..]

Staat je HR92 verticaal omhoog, in de warmte van de radiator ofzo ipv horizontaal? Of zit hij in een hoek waar warmte blijft hangen? Klinkt echt alsof de plaats volledig fout is :)

Ja, de HR92 hangt horizontaal direct boven de radiator, maar dat kan hier helaas niet anders. Ik ben bang dat in dit geval een aparte temperatuursensor onvermijdelijk is, maar die vind ik onredelijk duur eigenlijk. Het hele systeem (8x HR92) vond ik al vrij begrotelijk :)

quote:
[..]

Ok, dus als je hem heel ver onder de temp zet, dan slaat hij niet aan zeg je. Dus het probleem is dat hij telkens aanslaat als hij in de buurt zit van je setpoint. Deed de nefit-thermostaat dat in zijn geheel niet (bleef helemaal uit)? Of deed hij dat wel, maar dan veel rustiger met lage warmtevraag (opentherm)?
Precies, de Nefit regelt het duidelijk veel geleidelijker, uiteraard zetten we vroeger de temp 's nachts niet op 10 graden, maar 16. Dat werkte prima...

quote:
is dit dan het échte probleem? Dat hij vol aan gaat? Of is het ook een probleem dat hij uberhaupt aan gaat?
Ik moet bekennen dat ik na nog wat regelmatig kijken op de ketel nu ook heb gezien dat hij soms niet vol aan gaat, maar een setpoint van 64 en nog lager heeft. Ook loopt de pomp dan niet op 100%. Ik heb nu vooral het idee dat de (eigen) Nefit Moduline het geheel beter moduleert dan de Evohome. Wel erg jammer. Het mooiste zou eigenlijk zijn als ik de Nefit moduline kon combineren met de Evohome, maar ik weet niet of je een modulerende regeling met een aan/uit tegelijk kunt aansluiten.

Dank voor je commentaar!
pi_147337111
quote:
0s.gif Op woensdag 3 december 2014 17:09 schreef riedje het volgende:

[..]

Ik houd de temperaturen bij voor alle zones, zo kan ik een beetje in de gaten houden hoe 't allemaal loopt:

Hieronder zie je 2 grafieken, de 1ste is 1 december, met optimale stop aan, de 2de is op 2 december met optimale stop uit.

Pic 1: Toen optimale stop aanstond was de ondergrens (van 18 °C) veel eerder bereikt en moest de ketel bijverwarmen (zo rond 12:00) nog voor het volgende blok om 13:00 al begonnen was.

Pic 2: Je ziet (bijv. om 08:00) dat in het geval van optimale stop uit de kamer langer op temperatuur blijft en niet meer bijverwarmd hoeft te worden tot aan het volgende blok (om 13:00), de verwarming springt pas rond 12:45 aan.

Het is natuurlijk niet keihard bewijs dat optimale stop niet goed is, maar da's wel het onderbuik gevoel wat ik eraan overhoudt. Ik houd 't de komende paar dagen nog wel in de gaten, samen met het gasverbruik. Als m'n gevoel klopt dan zou ik minder m3 per graaddag moeten gaan verbruiken... Spannend :)

PS: Het gas tussen 1 en 2 uur in het 1ste plaatje is vanwege dataloss, helaas :N

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Hier een nieuwe fokker en nieuwe gebruiker van Evohome, en ik ben wel geintresseerd in jouw script riedje!
ik was deze ook al tegengekomen, maar nog niet getest, ik ben op dit moment nog bezig met instellen van evohome, en had een paar dingen waar ik nog niet uitkom, die ik hier hoop te vinden.

Wie heeft er vloerverwarming en radiatoren en hoe stuur je deze aan?
Ik had namelijk het advies gehad omdat ik een aan/uit ketel had om een HR92 op de toevoerleiding van de vloerverwarming te zetten en de evotouch als voeler te gebruiken.
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147339667
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 december 2014 18:23 schreef Mickroz het volgende:

[..]

Hier een nieuwe fokker en nieuwe gebruiker van Evohome, en ik ben wel geintresseerd in jouw script riedje!
ik was deze ook al tegengekomen, maar nog niet getest, ik ben op dit moment nog bezig met instellen van evohome, en had een paar dingen waar ik nog niet uitkom, die ik hier hoop te vinden.
Als ik 't zo lees is de evohome-client een API wrapper om vanuit python makkelijk de data op te halen en verwerken, maar daar zit dan nog geen frontend bij. Ik zal mijn bagger zsm online zetten, je kan 't dan uiteraard altijd aanpassen om aan de 'achterkant' de evohome-client te gebruiken om de data op te halen.

quote:
Wie heeft er vloerverwarming en radiatoren en hoe stuur je deze aan?
Ik had namelijk het advies gehad omdat ik een aan/uit ketel had om een HR92 op de toevoerleiding van de vloerverwarming te zetten en de evotouch als voeler te gebruiken.
Klinkt mij eerlijk gezegd vreemd in de oren om een HR92 voor de VV te gebruiken. In theorie zou het moeten kunnen, alleen is volgens mij een zoneklep meer op z'n plaats - zie ook bijv. (de beschrijving bij) dit Honeywell filmpje:


Is er een specifieke reden dat je dit advies hebt gekregen (in afwijking van wat er overal wordt geadviseerd)?
pi_147343738
Als je een HR92 gaat gebruiken, let dan wel op dat er geen water van 70-90 graden je vloerverwarming ingaat. Lijkt me niet de bedoeling, toch? Of heb je nog ergens een andere regelaar die temp maximaliseert?

Roy: ik heb de Round vast besteld bij je! :) In de woonkamer toch wel fijn om de thermostaat op een juiste plek te kunnen hangen.

[ Bericht 36% gewijzigd door woekele op 06-12-2014 23:00:23 ]
pi_147348065
Op aanraden van de honeywell ambassadeur na het zien van een foto van mn VV.
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147349904
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 december 2014 13:43 schreef spamloos het volgende:

Ik moet bekennen dat ik na nog wat regelmatig kijken op de ketel nu ook heb gezien dat hij soms niet vol aan gaat, maar een setpoint van 64 en nog lager heeft. Ook loopt de pomp dan niet op 100%. Ik heb nu vooral het idee dat de (eigen) Nefit Moduline het geheel beter moduleert dan de Evohome. Wel erg jammer. Het mooiste zou eigenlijk zijn als ik de Nefit moduline kon combineren met de Evohome, maar ik weet niet of je een modulerende regeling met een aan/uit tegelijk kunt aansluiten.
Om maar even op mezelf te reageren:

- het lijkt wel mogelijk apart aan/uit 'erbij' te gebruiken, alleen maak ik me zorgen dat de Evohome dan alsnog als een dolle warmtevraag gaat genereren

- ik heb vanavond nog een tijd zitten volgen wat de ketel doet en die springt regelmatig van setpoint 5 graden zonder pomp (dus uit) naar setpoint 75 graden met pomp 100%, voor heel korte periode (misschien 1 minuut, weet ik niet zeker) en dan weer naar 'uit'. Dit gebeurde in elk geval 2 keer na elkaar terwijl ik erbij zat, binnen 1 kwartier.
Dit is toch gewoon geen goed regelgedrag? Ik ga als test nu de moduline thermostaat gebruiken om de CV aan te sturen en kijken waar het schip (kwa temperatuur) strandt. Ben benieuwd :)
pi_147355414
quote:
0s.gif [b]Op zaterdag 6 december 2014 18:23 schreef [url=http://forum.fok.nl/user/profile
Wie heeft er vloerverwarming en radiatoren en hoe stuur je deze aan?
Ik had namelijk het advies gehad omdat ik een aan/uit ketel had om een HR92 op de toevoerleiding van de vloerverwarming te zetten en de evotouch als voeler te gebruiken.
Ik heb beneden vloerverwarming met radiatoren, echter sinds ik Evohome heb gebruik ik de vloerverwarming als hoofdverwarming en de thermostaatknoppen van de radiatoren op stand 2 zodat ze in principe nooit niets meer doen tenzij het om wat voor reden dan ook ( gasleiding stuk ) ver is afgekoeld in huis.

Voor de vloerverwarming heb je tenminste een zoneklep en een aan/uit relais nodig.
Aan/uit relais bediend de klep ( in de CV leding aanvoer naar je vloerverwarming ) en wordt aangestuurd door de Evotouch.

Ik heb sindsdien 21 graden tijdens de "thuis" uren, rest van de dag en 's nachts 19,5 graad.
pi_147356080
Ik probeer even een honeywell-round aan/uit aan te sluiten op mn ketel (vailliant 24-28c). Zou op klem 3 en 4 moeten volgens aansluittabel.Maar tussen klem 3 en 4 staat 0V. Dus geeft de round geen beeld (heeft 24V nodig). Hoe kan dat nou weer? Tussen 3 en 5 geeft hij wel beeld, maar schakelt weer niet. Lekker handig :P Nou ja, ik sluit de BDR91 wel weer aan op 3 en 4, dat werkt tenminste.

Edit: oh, heb denk ik een weerstand nodig tussen 4 en 5. En die heb ik niet liggen. Ander keertje kijken.
pi_147359810
quote:
0s.gif Op zondag 7 december 2014 12:04 schreef Crimineel87 het volgende:

[..]

Ik heb beneden vloerverwarming met radiatoren, echter sinds ik Evohome heb gebruik ik de vloerverwarming als hoofdverwarming en de thermostaatknoppen van de radiatoren op stand 2 zodat ze in principe nooit niets meer doen tenzij het om wat voor reden dan ook ( gasleiding stuk ) ver is afgekoeld in huis.

Voor de vloerverwarming heb je tenminste een zoneklep en een aan/uit relais nodig.
Aan/uit relais bediend de klep ( in de CV leding aanvoer naar je vloerverwarming ) en wordt aangestuurd door de Evotouch.

Ik heb sindsdien 21 graden tijdens de "thuis" uren, rest van de dag en 's nachts 19,5 graad.
Ok, dus ik heb gewoon nog een extra BDR91 en Y-VC8615 nodig, en hoe sluit je de 2 BDR91's aan dan op de CV ketel?
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147361244
quote:
0s.gif Op zondag 7 december 2014 15:15 schreef Mickroz het volgende:

[..]

Ok, dus ik heb gewoon nog een extra BDR91 en Y-VC8615 nodig, en hoe sluit je de 2 BDR91's aan dan op de CV ketel?
Inderdaad, 1 voor je ketel en 1 voor je vloerverwarming. 1 Wijs je toe aan de ketel, en de ander wijs je toe aan de zone.
pi_147362292
en die zitten dan allebei gewoon aangesloten op de aan/uit van je ketel? of moet dat op een speciale manier gedaan worden?
Heb nu dat ik de huiskamer op 19 graden heb ingesteld, maar het net 18 graden was, en de cv niet aanspringt, ook niet na het verhogen naar 20 graden, terwijl er nog niets tussen zit.
Ik gebruik de evotouch nu zoals ik mijn chronoterm 4 gebruikte, maar die staat wel op verwarmen nu(zit alleen niet aangesloten op mijn cv).
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147365933
Ik heb geen vloerverwarming, dus geen expert, maar volgens mij is het zo:

Op de Evotouch koppel je warmtevraag aan de eerste BDR91. Deze BDR91 sluit je fysiek aan op je CV-ketel. De Evotouch stuurt deze BDR91 aan als een willekeurige zone om warmte vraagt, zodat je ketel dan inschakelt.

De andere BDR91 koppel je op de Evotouch als regelaar voor je vloerverwarmingzone. Deze koppel je fysiek aan je zoneklep. De Evotouch stuurt deze BDR91 aan als je vloerverwarmingszone om warmte vraagt, zodat de klep opengaat. (Bovendien wordt dan door de instelling bij warmtevraag de eerste BDR91 ook aangestuurd, zodat je ketel inschakelt).
pi_147367444
Ok, dus de kamerthermostaat in dit document wordt dan eigenlijk vervangen door de BDR91, die ik gewoon bij de pomp van mijn vloerverwarming kan hangen, ipv boven bij de cv ketel.
Op het moment dat de temperatuur daalt in de woonkamer, of ik het hoger wil, dan stuurt de evotouch naar beide BDR91's een signaal dat ze aan moeten, heb ik dat goed zo?
Ik snap alleen nog even niet hoe ze allebei gekoppeld worden aan 1 zone dan.

EDIT: ik zie het al hoe ik ze allebei moet koppelen.

[ Bericht 5% gewijzigd door Mickroz op 07-12-2014 19:27:12 ]
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147369573
Volgens mij (corrigeer me als ik het fout heb): de ene koppel je als het 'algemene' warmtevraag-relais (zodat hij ook voor andere zones, met bijvoorbeeld radiators, werkt). De ander als regelaar voor die specifieke zone.
pi_147373781
Heb net een wat ouder filmpje gekeken en daarin zegt hij dat de aansluitingen a en b naar de aan/uit van de cv ketel gaan of naar een zoneklep, dus dat zou dan kloppen idd, zoals jij het zegt woekele.
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147378375
Je kan trouwens in plaats van de Y-VC8615 ook de Y-VC8015 gebruiken. Het enige verschil is dat de 8615 nog een doorlus mogelijkheid heeft en de 8015 niet.

Ik heb zelf de 8015 en die werkt als een trein. Scheelt je qua aanschaf zo rond de 10 euro.
pi_147382091
Ok, mooi, alle beetjes helpen :)
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147384430
quote:
0s.gif Op zondag 7 december 2014 15:15 schreef Mickroz het volgende:

[..]

Ok, dus ik heb gewoon nog een extra BDR91 en Y-VC8615 nodig, en hoe sluit je de 2 BDR91's aan dan op de CV ketel?
Heb ook het evohome systeem met 6 zones in combinatie met vloerverwarming en ik heb in de aanvoerleiding naar de vloerverwarming een hr92 gezet en gekoppeld als zoneklep. Dus gewoon in de software aangeven dat je een zoneklep gaat binden en dan koppel je hem met de hr92 en dat gaat super. Ook wordt de temperatuur gewoon in de woonkamer gemeten en de sensor in de hr92 wordt niet gebruikt. Het scheelt je enorm in de kosten omdat een ketelrelais icm een zoneklep rond de 200 euro zijn en mij heeft het 70 euro gekost.

Doe je voordeel hiermee
pi_147385510
Ok, dus het kan wel dan, ik moet sowieso even kijken hoe en wat, want moet een aardug stukje omleggen ook nog zag ik.
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147387785
We waren even een weekendje weg. Op een gegeven moment was de temperatuur in de woonkamer gezakt naar 15.5 graden. Dus ik dacht ik ga met de app de temperatuur instellen op 17,5 graden gelijkblijvend.

Omdat ik, zoals velen reeds weten, de waardes van de ketel in een database stop om zo het aanwarm gedrag te monitoren heb ik hier weer een perfect voorbeeld van hoe waardeloos TPI is. De grafiek zegt alles...

Klik hier voor een grotere versie

De temperatuur in de woonkamer loopt op een gegeven moment gewoon weer terug.. Wat een drama verhaal van Honeywell!
pi_147388129
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 december 2014 17:07 schreef roadrats het volgende:

[..]

De communicatie met de HR92 verloopt uiteraard niet via de zoneregelaar HCE80 dus kun je volgens mij de ketel niet rechtstreeks laten bedienen
Dank je. Met dit antwoord is me weer wat duidelijk geworden. Ik ga er een BDR91 bij bestellen.

Groeten, Ron.
pi_147392569
@Leandres: heb er geen lineaal langs gelegd, maar temp lijkt toch redelijk op 1 niveau te blijven?

Ff vergeten: had je aan/uit of Opentherm? De grafiek lijkt op aan/uit met al die korte verwarm-acties. Ah, je hebt aan/uit (teruggevonden in oude post).

Kun je uitleggen waarom de grafiek zo slecht is? Ik speel even advocaat van de duivel: het lijkt erop dat het systeem door af en toe even bij te verwarmen de temperatuur mooi op 1 niveau houdt. Is dat niet goed? Hoe zou jij het doen? (er komt woensdag iemand van Honeywell bij mij thuis. Handig om ff voor te bereiden met dit soort vragen/antwoorden etc).

Als je in de buurt van Deventer woont, mag je ook langskomen ;)

edit: is het probleem dat het 3-4 uur duurt voor hij de gewenste temp heeft bereikt? doordat hij telkens aan/uit gaat ipv gewoon in 1 keer door te stoken?

[ Bericht 30% gewijzigd door woekele op 08-12-2014 17:12:40 ]
pi_147400339
https://onedrive.live.com(...)3&ithint=photo%2cjpg

[ Bericht 76% gewijzigd door p51d op 08-12-2014 20:05:52 ]
pi_147402170
Die andere knop is de temperatuurbegrenzer oid?
pi_147403156
Klopt, de onderste is de thermostaat om de max temperatuur af te regelen. In de regel niet hoger dan 40 graden.
pi_147404270
quote:
0s.gif Op maandag 8 december 2014 15:38 schreef woekele het volgende:
@Leandres: heb er geen lineaal langs gelegd, maar temp lijkt toch redelijk op 1 niveau te blijven?

Ff vergeten: had je aan/uit of Opentherm? De grafiek lijkt op aan/uit met al die korte verwarm-acties. Ah, je hebt aan/uit (teruggevonden in oude post).

Kun je uitleggen waarom de grafiek zo slecht is? Ik speel even advocaat van de duivel: het lijkt erop dat het systeem door af en toe even bij te verwarmen de temperatuur mooi op 1 niveau houdt. Is dat niet goed? Hoe zou jij het doen? (er komt woensdag iemand van Honeywell bij mij thuis. Handig om ff voor te bereiden met dit soort vragen/antwoorden etc).

Als je in de buurt van Deventer woont, mag je ook langskomen ;)

edit: is het probleem dat het 3-4 uur duurt voor hij de gewenste temp heeft bereikt? doordat hij telkens aan/uit gaat ipv gewoon in 1 keer door te stoken?
Ik heb aan/uit ivm BDR91 relais voor de zoneklep (vloerverwarming) idd.

De grafiek is ten eerste slecht omdat de ketel (en zoneklep) continue (lees: om de 20 minuten) aan en uit geschakeld worden. De slijtage in de diverse componenten is hierdoor enorm! Je kunt je voorstellen dat los van de draaiende en mechanische delen ook de CV warmtewisselaar onophoudelijk geconfronteerd wordt met flinke temperatuur schommelingen. Als metaal ergens slechts tegen kan is het dat wel.
Ook is het slecht omdat je ziet dat de ketel niet weet wat hij met dit regel gedrag aan moet. Het systeem is waterzijdig zo ingeregeld dat de ­ΔT zo'n 15-18 graden zal zijn. Hierop moduleert de ketel. Op het laatst in de grafiek zie je dat de ketel nog maar tot 40 graden aanvoer komt. Hiermee kan je onmogelijk je woonkamer op temperatuur houden als het buiten -2 is. Een vloer verwarming regelunit zal ook het aanvoer water vermengen met het retour water uit de vloer. Dus het water wat de vloer in gaat kan nooit 40 graden zijn (tenzij je een LTV regelunit hebt bla bla bla, dit terzijde).

Wat ik graag zou zien is hetgeen ik vaker aangegeven (en aangetoond) heb in eerdere posts. Continue warmte vraag zodat de ketel in één lijn langzaam stookt naar z'n max aanvoer temperatuur met gelijkblijvende ΔT. Dit lukt mij overigens perfect als ik handmatig de instelling buiten het TPI werk bereik zet.

Elke ochtend gaat mijn vloerverwarming zone om 05:30 uur op 25 graden. Om 08.00 uur gaat deze zone weer op 15 graden. Hierdoor forceer ik Evohome zonder TPI in één stuk door te stoken. Hiermee bereik ik een geweldig mooi stookgedrag en normale (bijna perfecte) aanwarming. Het is natuurlijk compleet debiel dat het op deze manier moet. Daarnaast heb ik het risico dat om 08.00 uur de temperatuur hoger is dan de gewenste 20 graden. Daardoor ben ik steeds mijn grafiek aan het bekijken of de temperatuur al bereikt is. Dit omdat ik Evohome niet kan vertrouwen.

Ik hoop dat TPI in de nabije toekomst middels een firmware update uit te schakelen is voor de mensen die het niet willen gebruiken.
pi_147406310
Dank, duidelijk verhaal.

Maar hoe voorkom je overshoots als je geen TPI doet? Laat je de ketel dan stoppen 0,2 graden voor de kamer de gewenste temp bereik heeft? Of... ?

En hoe zorg je dat de kamer op temperatuur blijft als hij dat eenmaal is? Je moet dan toch af en toe de ketel even aan laten gaan? Of is er een betere manier?
pi_147407183
@Leandres: Dus jij hebt een aan/uit regeling? Kun je die intervallen dan ook regelen door het kiezen van de cycle rate in het instellingenmenu? Ik heb zelf een opentherm aansluiting aan een valliant ecotherm. Ik zie ook een dergelijk patroon, maar kan dat niet beinvloeden door de settings van de control unit. Eerder las ik al dat honeywell zelf aangaf dat opentherm 6x per uur aangezet wordt. Dat zie ik dus terug.
Er zal wel een reden zijn waarom ze hiervoor kiezen. Zelf lijkt het mij netter om, zoals je zelf aangeeft, in een constante lijn te blijven verwarmen. Dat lijkt mij modulerend.

Heb wel ontdekt dat ik dit piekenpatroon wat minder scherp kan kiezen door de maximale wachttijd van mijn cv te verlengen. Hierdoor kan hij simpelweg niet elke 10 minuten aanspringen.

Ben benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld.
pi_147408958
quote:
0s.gif Op maandag 8 december 2014 20:36 schreef p51d het volgende:
Klopt, de onderste is de thermostaat om de max temperatuur af te regelen. In de regel niet hoger dan 40 graden.
Juist, zo moet het bij mij ook komen, alleen weet ik niet of ik genoeg ruimte heb om het zo aan te sluiten, misschien moet de aanvoerleiding omleggen dan.
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147412364
quote:
0s.gif Op maandag 8 december 2014 21:01 schreef Leandres het volgende:

[..]

Ik heb aan/uit ivm BDR91 relais voor de zoneklep (vloerverwarming) idd.

De grafiek is ten eerste slecht omdat de ketel (en zoneklep) continue (lees: om de 20 minuten) aan en uit geschakeld worden. De slijtage in de diverse componenten is hierdoor enorm! Je kunt je voorstellen dat los van de draaiende en mechanische delen ook de CV warmtewisselaar onophoudelijk geconfronteerd wordt met flinke temperatuur schommelingen. Als metaal ergens slechts tegen kan is het dat wel.
Ook is het slecht omdat je ziet dat de ketel niet weet wat hij met dit regel gedrag aan moet. Het systeem is waterzijdig zo ingeregeld dat de ­ΔT zo'n 15-18 graden zal zijn. Hierop moduleert de ketel. Op het laatst in de grafiek zie je dat de ketel nog maar tot 40 graden aanvoer komt. Hiermee kan je onmogelijk je woonkamer op temperatuur houden als het buiten -2 is. Een vloer verwarming regelunit zal ook het aanvoer water vermengen met het retour water uit de vloer. Dus het water wat de vloer in gaat kan nooit 40 graden zijn (tenzij je een LTV regelunit hebt bla bla bla, dit terzijde).

Wat ik graag zou zien is hetgeen ik vaker aangegeven (en aangetoond) heb in eerdere posts. Continue warmte vraag zodat de ketel in één lijn langzaam stookt naar z'n max aanvoer temperatuur met gelijkblijvende ΔT. Dit lukt mij overigens perfect als ik handmatig de instelling buiten het TPI werk bereik zet.

Elke ochtend gaat mijn vloerverwarming zone om 05:30 uur op 25 graden. Om 08.00 uur gaat deze zone weer op 15 graden. Hierdoor forceer ik Evohome zonder TPI in één stuk door te stoken. Hiermee bereik ik een geweldig mooi stookgedrag en normale (bijna perfecte) aanwarming. Het is natuurlijk compleet debiel dat het op deze manier moet. Daarnaast heb ik het risico dat om 08.00 uur de temperatuur hoger is dan de gewenste 20 graden. Daardoor ben ik steeds mijn grafiek aan het bekijken of de temperatuur al bereikt is. Dit omdat ik Evohome niet kan vertrouwen.

Ik hoop dat TPI in de nabije toekomst middels een firmware update uit te schakelen is voor de mensen die het niet willen gebruiken.
Leandres,

ik ben het geheel met je eens. Ik heb dezelfde ervaring, met Opentherm (op een Nefit ketel met OT converter) en het is zo erg dat ik nu de oude modulerende thermostaat weer heb aangesloten met als effect dat eea eigenlijk niet meer goed werkt, maar in elk geval is de ketel een stuk rustiger en wordt de hoofdruimte (woonkamer) normaal gelijkmatig verwarmd.

Hoe meet en log jij de temperatuur van je leidingen? Gewoon met een extern systeempje met Arduino ofzo? Ik ben geneigd dat ook te gaan doen. Ik heb iig de Opentherm gateway besteld om te kijken wat de Evohome precies voor aansturing doet, maar mijn korte handmatige inspectie doet het ergste vermoeden, zie een paar posts geleden: "ik heb vanavond nog een tijd zitten volgen wat de ketel doet en die springt regelmatig van setpoint 5 graden zonder pomp (dus uit) naar setpoint 75 graden met pomp 100%, voor heel korte periode (misschien 1 minuut, weet ik niet zeker) en dan weer naar 'uit'. Dit gebeurde in elk geval 2 keer na elkaar terwijl ik erbij zat, binnen 1 kwartier.
Dit is toch gewoon geen goed regelgedrag?"

Het lijkt me dat dit probleem voor 100% softwarematig is op te lossen (desnoods door mezelf via de gateway) maar dat is natuurlijk belachelijk - met name omdat dit systeem nou niet bepaald goedkoop was (is). Ik twijfel nu nog of ik het hele geval zal retourneren (heb het net 2 weken in gebruik) of ga tweaken.

Groet,

Tom
pi_147413581
@zerox123 ik wilde je even als proefkonijn voor m'n script gebruiken, maar ik kan blijkbaar nog geen PM sturen.

Ik zal de zipfile dan maar gewoon posten (gaat later nog naar github), dan kan wie geïnteresseerd is 't ook proberen (garantie tot de voordeur!!!).

Lees even de README.txt goed door, dat verkleint de kans op teleurstellingen :)

Je kunt het bestand hier vinden. Veel plezier :P
pi_147414195
Volgens mij regelen de HR92's en HR80's wel iets beter dan de Evotouch. Deze lijken een grens van 0,5 aan te houden voor TPI ipv 1,5. Maar als je een zoneklep + BDR91 hebt (of een single-zone met radiators in de woonkamer), dan heb je daar niks aan.

Minimale brandduur verlengen helpt wellicht ook wat. De ben je eerder over de gewenste temperatuur heen, en gaat hij dus minder vaak aan/uit.

Maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je het systeem krakkemikkig moet instellen om om de fouten heen te werken.

Toch vraag ik me nog steeds af welk alternatief er is voor TPI. Hoe zorg je dat een kamer netjes op temperatuur komt, zonder overshoot? En hoe zorg je dat een kamer netjes op temperatuur blijft, zonder grote pieken en dalen, zonder telkens kort te ketel in te schakelen? (bij OpenTherm kun je constant branden met een lage aanvoer wellicht? Maar bij aan/uit niet)
pi_147418919
Hierbij nog even een afbeelding van het regelgedrag van vanmorgen. Dit is bijna perfect (in mijn ogen). Mooie gelijkblijvende ΔT.

Klik hier voor een grotere afbeelding
pi_147419324
Alternatief voor TPI?

Het is geen hoger wiskunde hoor.
Je hebt een aantal variabelen:

• Huidige temp
• Set temp
• Gewenste aanvoertemp water
Bijvoorbeeld 65 graden bij groot verschil tussen huidige en settemp
Voor op temperatuur houden ruimte 50 graden.
• Opwarmsnelheid per uur(bijvoorbeeld)*
• Afkoelsnelheid per uur
• Na ijlen van verwarming na ketel uit

*Na een aantal dagen moet de thermostaat weten hoeveel graden hij kan verwarmen in 1 uur tijd met een bepaalde watertemperatuur.
Ook moet hij meten/bijhouden hoe lang de verwarming "na ijlt" en het dus warmer maakt(=overshoot) nadat de ketel uit gaat.

De thermostaat kan prima op deze manier het meest comfortabele en zuinige stookregime toepassen. Koelt een huis snel af dan 6x per uur bijwarmen en eventueel een hogere watertemperatuur vragen. Koelt een huis langzaam af, dan 1x per uur een 10-20 minuten lang 40-45 graden door het systeem. Koud buiten(moet ie wel een temp sensor hebben) dan stooklijn iets hoger en eventueel iets vaker aanslaan.

Eigenlijk moet ie je dan ook nog vragen, warm ik snel genoeg op? Nee...
Mag ik er langer over gaan doen?(langere aanlooptijd maar welk lage of dezelfde temp).
Antwoord ja--> Eerder beginnen met verwarmen
Antwoord nee-->Water temperatuur omhoog

Argh je zou bijna het zelf gaan programmeren.
pi_147419749
Ik loop tegen het volgende aan, ik heb de evotouch even als single zone ingesteld, omdat ik eerst nog wat thermostaat ventielen moet plaatsen.

Ik had hem eergisteren ingesteld dat het om 7 uur 19 graden moet zijn, met geen optimalisering.
Nu zag ik dat om 6:15 de evotouch nog niet de ketel had aangestuurd om te verwarmen, maar in de chronotherm 4 zag ik wel het verwarmingsvlammetje( ik heb deze nog hangen om instellen over te nemen en temp instellingen te monitoren).

Gisteren heb ik hem ingesteld dat het om 7 uur 19 graden moet zijn, met adaptieve start 3 uur.
Nu sloeg de kachel pas om 7 uur aan om te gaan verwarmen.

Hoe krijg ik hem nou dat hij zorgt dat het om 7 uur 19 graden is zoals met de chronoterm?
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147420754
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 12:56 schreef Appie_Heijn het volgende:
Alternatief voor TPI?

Het is geen hoger wiskunde hoor.
Je hebt een aantal variabelen:

[...]

In het geval van OpenTherm besturing heb je helemaal gelijk. Maar met aan/uit is het (bedroevend) simpel, de thermostaat stuurt een aan signaal en heeft voor de rest geen enkele invloed op water temperatuur, modulatie niveau, pomp snelheid of wat dan ook.

Het enige wat je eventueel zou kunnen anticiperen is wat je ook al aangeeft, de aanwarm- en afkoel-tijd en daarmee een soort PWM toepassen. Dat is ook wat de evotouch doet voor zover ik 't kan zien. Je kan hier helaas vanuit de thermostaat gezien niet zo heel erg veel aan doen.

Wat eventueel zou helpen is aan ketelzijde de maximale water temperatuur limiteren, pompsnelheid instellen e.d. waardoor de ketel vooral niet te snel de ruimtes verwarmt en de thermostaat niet om de haverklap de ketel moet uitschakelen om te snelle verwarming te voorkomen.
pi_147420831
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 13:13 schreef Mickroz het volgende:

Gisteren heb ik hem ingesteld dat het om 7 uur 19 graden moet zijn, met adaptieve start 3 uur.
Nu sloeg de kachel pas om 7 uur aan om te gaan verwarmen.

Hoe krijg ik hem nou dat hij zorgt dat het om 7 uur 19 graden is zoals met de chronoterm?

Heb je ook voor de desbetreffende zone optimalisatie aangezet?
pi_147421013
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 02:13 schreef riedje het volgende:
@zerox123 ik wilde je even als proefkonijn voor m'n script gebruiken, maar ik kan blijkbaar nog geen PM sturen.

Ik zal de zipfile dan maar gewoon posten (gaat later nog naar github), dan kan wie geïnteresseerd is 't ook proberen (garantie tot de voordeur!!!).

Lees even de README.txt goed door, dat verkleint de kans op teleurstellingen :)

Je kunt het bestand hier vinden. Veel plezier :P
Bedankt! Ik ga er vanavond mee aan de gang.
pi_147423131
Ik heb hier ook mijn vermogen aangepast 24kW-->11kW geeft een veel rustiger temperatuurverloop op een dag. Aanwarmtijden zijn nauwelijks omhoog gegaan.

Mijn BrainQ doet ook niet wat ik wil, hij blijft maar door verwarmen terwijl de temperatuur al bereikt is. Tot ongeveer 1-1,5 graad boven de settemp. Hier raak je dan aan gewend na een tijdje met als gevolg dat het snel weer frisser begint te voelen. En zo blijft ie maar doorgaan.

Nu met de PID instellingen bezig geweest wil ook nog niet echt flotten. Nu met vermogen terug geschroeft lijkt het beter te gaan.
pi_147423237
@Appie: ik had het inderdaad (zoals riedje zegt) over aan aan/uit-ketelrelais, zoals leandres ook heeft. Ik ben benieuwd op welke manier je de ketel daarmee kunt sturen zodat hij netjes rond de set temp blijft en niet te ver eronder/erboven gaat. Enige wat ik kan bedenken is relatief vaak aan/uit gaan.

Maar het probleem bij Evohome is dat hij niet slim aan/uit lijkt te gaan. Voorbeeld: hij merkt dat de temperatuur amper omhoog gaat, terwijl dat wel gewenst is. Dan zou hij dus langer aan moeten blijven. Of hij merkt dat de temperatuur te snel omhoog gaat. Dan zou hij dus langer uit moeten blijven. Maar hij lijkt een bepaald vast regime te volgen afhankelijk van hoe dicht je bij het setpoint bent, maar onafhankelijk van wat er daadwerkelijk gebeurt met de temperatuur.

Dus als je 0,5 onder je gewenste temp zit, gaat hij bijvoorbeeld elke 10 minuten een minuut aan. Als het heel koud is buiten, is dat niet genoeg om 0,5 omhoog te stoken. In plaats daarvan blijft het dus telkens 0,5 onder de gewenste temp, of het koelt zelfs nog verder af (tot 1,5 onder gewenst). Dit kan rustig een paar uur zo doorgaan. Terwijl hij simpel door een keer 10 minuten aan te gaan de gewenste temp zou kunnen bereiken.

Ander voorbeeld als je 0,5 boven je gewenste temp zit en hij gaat elke 10 minuten een minuut aan. Als het warm is buiten, is dat genoeg om nog veel verder boven je gewenste temp te komen. Toch doet hij dat dan gewoon (tot het 1.5 boven gewenst is). Beetje jammer.

[ Bericht 2% gewijzigd door woekele op 09-12-2014 16:18:52 ]
pi_147426191
Je zal denk ik ergens de "ideale" watertemperatuur moeten zoeken, combinatie tussen comfort en zuinigheid. Dus het hoeft niet binnen een uur van 16 naar 21 graden, wanneer je dit wel wil dan ben je gebonden aan hoge aanvoertemperaturen wat niet zuinig is.

Regel je installatie in met voetventielen of instelbare radiatorkranen zodat je op elke radiator een redelijke dT hebt, ergens tussen de 10 en 20 graden verschil tussen aanvoer en retour is goed. Hiermee kan je ketel ook veel efficienter draaien(lees: condenseren). De retour moet je eigenlijk onder de 50 graden zien te krijgen. Met radiatoren zou je kunnen proberen 65 aanvoer 50 retour te krijgen dan heb je en redelijke opwarming(in de meeste huizen) en je zit in het zuinige gebied.

Een aan/uit maakt dan niet heel veel meer uit(met temp begrenzing op ketel), alleen vloerverwarming kan wel eens erg lastig zijn omdat het erg traag is. Proefondervindelijk vaststellen.... en ja dat kan even duren. 1 minuut is ook erg kort, ik denk niet dat de radiatoren ook maar voor de helft warm worden bij mij thuis. Op zich een minimum tijd van 5 a 10 minuten is zo gek nog niet met aan/uit regeling. Alleen moet hij wel ophouden met aansturen wanneer de gewenste temperatuur in zicht komt.

Samengevat: die honeywell regeling is gewoon niet goed, tenminste niet voor ons. Die ketel mag alleen maar aan in de volgende gevallen:
• Opwarmen vanaf nachtverlaging
• Opwarmen ivm thuiskomen
• Op temperatuur houden, dit met een variabele interval met een variabele duur van 5-10 minuten(moet instelbaar zijn naar mij mening) om kamer op temperatuur te houden, goed geïsoleerde huizen misschien 1x 10 minuten branden per 1-2uur) Slecht geïsoleerde huizen een veel hogere frequentie.

Dat moet zo'n thermostaat toch kunnen berekenen?
  dinsdag 9 december 2014 @ 17:33:08 #265
13698 microkid
speaks digitalk
pi_147427178
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 december 2014 10:30 schreef woekele het volgende:
Ander vraagje bij het koppelen van twee HR80/HR92's aan 1 zone... en je wilt 1 van de HR80/HR92's ook gebruiken als temp-voeler... Moet je die HR80/HR92 dan inderdaad 2x koppelen? Eén keer bij de vraag om tempvoeler en één keer bij de vraag om zoneregelaars?
Ja, 2x koppelen. 1e keer als zone regelaar, 2e keer als sensor binnen de zone.
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 13:54 schreef riedje het volgende:

[..]

Heb je ook voor de desbetreffende zone optimalisatie aangezet?
En hij moet natuurlijk inleren, dat gaat ook niet in 1 dag :)
pi_147430745
@Appie, mijn aanvoer staat op 60. Ik heb de minimum duur nu op 4 minuten. Voor mijn ketel betekent dit eigenlijk iets meer dan 2 minuten. De eerste minuut warmtevraag gaat hij na 45 seconden maar 15 seconden aan. Daarna doet hij een minuut niks. Daarna gaat hij pas weer verwarmen. Als de warmtevraag weg is, gaat hij nog 5 minuten napompen. Ik vraag me eigenlijk af hoe de ouderwetse kwikthermostaat het deed. Hoe zorgde die voor een constante temperatuur. Hoeveel 'schakelmomenten' had die :)

@Leandres: ben nog erg benieuwd naar jouw ideale aan/uit-schakeltaktiek voor opwarmen (zonder overshoot) en voor het op temperatuur houden van de kamer.

@RoyW: bedankt voor de snelle levering. Heb de Round Wireless inmiddels in gebruik als kamertemperatuurvoeler/bediening.

[ Bericht 4% gewijzigd door woekele op 09-12-2014 20:31:01 ]
pi_147432089
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 02:13 schreef riedje het volgende:
@zerox123 ik wilde je even als proefkonijn voor m'n script gebruiken, maar ik kan blijkbaar nog geen PM sturen.

Ik zal de zipfile dan maar gewoon posten (gaat later nog naar github), dan kan wie geïnteresseerd is 't ook proberen (garantie tot de voordeur!!!).

Lees even de README.txt goed door, dat verkleint de kans op teleurstellingen :)

Je kunt het bestand hier vinden. Veel plezier :P
Ben er vanavond een hele tijd mee bezig geweest. Het is mij gelukt om de sql database op te bouwen, de scripts te draaien om de waarden van evohome uit te lezen, de cron jobs om de scripts automatisch te draaien en de webpagina te laten zien met actuele waarden zonder grafiek.
De grafiek is tot nu toe het enige wat niet werkt. Ik kwam echter op het probleem dat mijn Raspberry Pi vol raakte, waardoor SQL vast liep en ik uitgespeeld was.
Ik heb een nieuwe Raspberry Pi besteld welke morgen binnen komt, dan ga ik verder met testen.
pi_147432091
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 15:23 schreef woekele het volgende:
@Appie: ik had het inderdaad (zoals riedje zegt) over aan aan/uit-ketelrelais, zoals leandres ook heeft. Ik ben benieuwd op welke manier je de ketel daarmee kunt sturen zodat hij netjes rond de set temp blijft en niet te ver eronder/erboven gaat. Enige wat ik kan bedenken is relatief vaak aan/uit gaan.

Maar het probleem bij Evohome is dat hij niet slim aan/uit lijkt te gaan. Voorbeeld: hij merkt dat de temperatuur amper omhoog gaat, terwijl dat wel gewenst is. Dan zou hij dus langer aan moeten blijven. Of hij merkt dat de temperatuur te snel omhoog gaat. Dan zou hij dus langer uit moeten blijven. Maar hij lijkt een bepaald vast regime te volgen afhankelijk van hoe dicht je bij het setpoint bent, maar onafhankelijk van wat er daadwerkelijk gebeurt met de temperatuur.

Dus als je 0,5 onder je gewenste temp zit, gaat hij bijvoorbeeld elke 10 minuten een minuut aan. Als het heel koud is buiten, is dat niet genoeg om 0,5 omhoog te stoken. In plaats daarvan blijft het dus telkens 0,5 onder de gewenste temp, of het koelt zelfs nog verder af (tot 1,5 onder gewenst). Dit kan rustig een paar uur zo doorgaan. Terwijl hij simpel door een keer 10 minuten aan te gaan de gewenste temp zou kunnen bereiken.

Ander voorbeeld als je 0,5 boven je gewenste temp zit en hij gaat elke 10 minuten een minuut aan. Als het warm is buiten, is dat genoeg om nog veel verder boven je gewenste temp te komen. Toch doet hij dat dan gewoon (tot het 1.5 boven gewenst is). Beetje jammer.
Je slaat de spijker op z'n kop wat betreft het niet 'slim' aan/uit schakelen van de beter. De arrogantie zit hem vooral in TPI. Deze methode is ontwikkeld voor de Britse/Ierse markt waar weinig tot geen gasgestookte CV ketels zijn. Voor de elektrische ketels die ze daar gebruiken is TPI denk ik een goede methode om de overshoot die je met de elektrische spiralen creëert. Als voorbeeld: pak een waterkoker. Zodra het water kookt en het apparaat afschakelt zal het water nog een tijdje door blijven koken om dat de spiraal nog heet is. Dit moet TPI in het geval van elektrisch bestookte CV ketels min of meer voorkomen door de overshoot te beperken.

Bij gasgestookte ketels zonder buffervat/boiler (zoals bij elektrische systemen vaak wel gebruikt wordt) is dit een klote regeling.

Ik zou graag zien dat de thermostaat zelf berekend hoe lang bij moet doen om 0,5 graad te verwarmen. De aan/uit regelmethode is daar een een ondergeschikte factor aan. Honeywell moet berekenen wat de temperatuur daling per dag is (ivm verschillenden buiten temperaturen) vervolgens berekenen hoe lang de ketel over 0,5 graden aanwarming doet en vervolgens daarop regelen. Zo weet hij ook precies wanneer de setpoint bereikt is zodat overshoot voorkomen kan worden.

Ikzelf gebruik aan/uit regeling ivm vloerverwarming en BDR91 relais. De aan/uit regeling schakelt de ketel in op de maximaal ingestelde aanvoer temperatuur. Dit betekent niet dat de ketel direct binnen 5 minuten naar deze setpoint toe wil regelen. De ketel zal altijd moduleren op z'n retour temperatuur. Een OpenTherm regeling is alleen interessant bij een systeem welke relatief snel opwarmt en een temperatuur sensor in referentie ruimte. Het kan zuiniger zijn omdat de thermostaat de ketel verteld welke aanvoer temperatuur gewenst/berekend is. Echter zaligmakend is het niet. Een goed (waterzijdig) ingeregeld CV systeem zal met aan/uit net zo zuinig zijn.

Vloerverwarming is een traag systeem waarbij OT geen geweldige keuze is.
pi_147432700
Ok, duidelijk verhaal over het opwarmen naar gewenste temperatuur. Overigens weet Evohome gewoon je buitentemperatuur. Niet door een buitenvoeler, maar door je postcode + internetconnectie. Zou hij dus prima kunnen gebruiken in berekening van aan-tijd.

Hoe kijk je aan tegen het op temperatuur houden van een een reeds warme kamer? Binnen een range van +0.2 en -0.2 aan/uit regelen en dan op een slimmere manier oid?

Zoals gezegd: Evotouch lijkt 1,5 te hanteren. HR80/HR92 hanteren 0,5 lijkt het. Is al een hele verbetering. Maar het blijft 'dom'.
pi_147432741
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 13:54 schreef riedje het volgende:

[..]

Heb je ook voor de desbetreffende zone optimalisatie aangezet?
Ja heb maar 1 zone nu, en bij parameters aangezet, dan zou die het bij alle moeten instellen, tenzij je het in de desbetreffende zone uit hebt gezet, als ik het goed heb begrepen :P

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 17:33 schreef microkid het volgende:

[..]

En hij moet natuurlijk inleren, dat gaat ook niet in 1 dag :)
Ok, maar begint hij dan met leren vanaf het ingestelde tijdstip ipv de 3 uur ingestelde aanloop?
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147432983
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 20:30 schreef woekele het volgende:
Ok, duidelijk verhaal over het opwarmen naar gewenste temperatuur. Overigens weet Evohome gewoon je buitentemperatuur. Niet door een buitenvoeler, maar door je postcode + internetconnectie. Zou hij dus prima kunnen gebruiken in berekening van aan-tijd.

Hoe kijk je aan tegen het op temperatuur houden van een een reeds warme kamer? Binnen een range van +0.2 en -0.2 aan/uit regelen en dan op een slimmere manier oid?

Zoals gezegd: Evotouch lijkt 1,5 te hanteren. HR80/HR92 hanteren 0,5 lijkt het. Is al een hele verbetering. Maar het blijft 'dom'.
In mijn situatie vrij eenvoudig omdat vloerverwarming traag is. Ik doe ongeveer een graad per uur vanuit nachtverlaging. In de eerdere grafiek die ik poste vanmiddag was het van 17,4 naar 19,3 graden in zo'n 2,5 uur. Dus perfect berekenen voor Evohome, als de mogelijkheid er in zou zitten...

Echter warmhouden mag van mij prima met stookperiodes van 30 mins. Ook dat zou ik graag in willen kunnen stellen, of Evohome moet het zelf kunnen berekenen.
pi_147433584
Ok, ik hoop het morgen goed te verwoorden tegen de honeywell-engineer. En hopelijk kunnen ze ook echt iets doen. Zo niet, dan ga ik toch de boel retourneren denk ik. Ook dat zo'n HR80/HR92 standaard gewoon dichtdraait maar nog wel om warmte vraagt. Dat zijn echt blunders die niet kunnen voor dat geld.
pi_147433822
Beste allemaal,

na enkele maanden meegelezen te hebben moet ik toch ook even mijn eigen slechte ervaringen met de evohome kwijt in het kader van gedeelde smart is halve smart.

Mijn situatie: remeha calenta 28c, radiatoren, geen vloerverwarming. Ik gebruik de evohome als single zone systeem, opentherm, en ook als voeler. Dus het meest simpele systeem denkbaar zou je zeggen.

Mijn problemen:
1) Evohome geeft niet de echte temperatuur mee maar een soort hele vage afronding. Dat is hier al eerder langsgekomen maar is extra irritant in combinatie met probleem 2)
2) Evohome stijgt te ver door, slaat af als het systeem zegt dat het een halve graad warmer is (in werkelijkheid gaat het dan soms al om 1,5 graad!)
3) Het is niet te zien aan de thermostaat wanneer deze warmtevraag genereert
4) De thermostaat heeft de neiging om het laatste halve graadje verwarmen op een dusdanig laag tempo te doen dat het soms wel een half uur tot een uur duurt. Dat begrijp ik niet. ALs ik een thermostaat was en het was niet de juiste temperatuur op het gewenste ogenblik zou ik me kapot schamen (OK, dat is misschien wat veel gevraagd) en de temperatuur snel verhogen (dus meer vermogen van de ketel vragen). De situatie waarbij dit zich voordoet is bijvoorbeeld bij het adaptieve opwarmen.
5) De verwarming brandt in feite nu continu op een heel laag pitje. Is dat normaal voor OT? Ik vraag me af of dit erg efficient is.

Hebben jullie nog tips? Als er geen verbetering mogelijk is zit ik er sterk aan te denken dit systeem maar op marktplaats te zetten. Ik heb er ook aan gedacht om een opentherm gateway te kopen om de boel in de gaten te kunnen houden maar eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat dit nodig is?
pi_147434000
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 20:52 schreef woekele het volgende:
Ok, ik hoop het morgen goed te verwoorden tegen de honeywell-engineer. En hopelijk kunnen ze ook echt iets doen. Zo niet, dan ga ik toch de boel retourneren denk ik. Ook dat zo'n HR80/HR92 standaard gewoon dichtdraait maar nog wel om warmte vraagt. Dat zijn echt blunders die niet kunnen voor dat geld.
Ik ben heel erg benieuwd hoe serieus deze engineer is. Hou ons op de hoogte! :)
pi_147434915
@stat: 1,2 en 3 zijn problemen die ik ook heb. Nog geen echte oplossing voor.

4 en 5: het is opzich goed dat hij op een laag pitje stookt (dan kan je ketel heel rustig op 1 niveau stoken), als hij eenmaal de gewenste temp bereikt heeft. Als hij er nog 0,5 vanaf zit, is het niet echt handig wat mij betreft.

ik zou het proberen terug te sturen naar je leverancier, wegens non-conformiteit (wanprestatie, niet doen wat het belooft/zou moeten doen). Dan krijgt Honeywell klachen van de leveranciers, gaan ze misschien wat doen. Op marktplaats zetten merken ze niks van.
pi_147437656
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 06:49 schreef woekele het volgende:
Volgens mij regelen de HR92's en HR80's wel iets beter dan de Evotouch. Deze lijken een grens van 0,5 aan te houden voor TPI ipv 1,5. Maar als je een zoneklep + BDR91 hebt (of een single-zone met radiators in de woonkamer), dan heb je daar niks aan.

Minimale brandduur verlengen helpt wellicht ook wat. De ben je eerder over de gewenste temperatuur heen, en gaat hij dus minder vaak aan/uit.

Maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je het systeem krakkemikkig moet instellen om om de fouten heen te werken.

Toch vraag ik me nog steeds af welk alternatief er is voor TPI. Hoe zorg je dat een kamer netjes op temperatuur komt, zonder overshoot? En hoe zorg je dat een kamer netjes op temperatuur blijft, zonder grote pieken en dalen, zonder telkens kort te ketel in te schakelen? (bij OpenTherm kun je constant branden met een lage aanvoer wellicht? Maar bij aan/uit niet)
Wat zou je aanraden om als minimale brandduur in te stellen op de ketel? Dan ga ik dat eens proberen.
pi_147437845
quote:
ik zou het proberen terug te sturen naar je leverancier, wegens non-conformiteit (wanprestatie, niet doen wat het belooft/zou moeten doen). Dan krijgt Honeywell klachen van de leveranciers, gaan ze misschien wat doen. Op marktplaats zetten merken ze niks van.
Mee eens, heb ik een keer gedaan met mijn Roomba. Deze kon geen kattenharen aan, terwijl die speciaal verkocht werd voor huisdieren. Uiteindelijk 20% korting gekregen.
pi_147438003
@stat: 4 & 5 zou ik nog mee willen maken, want dat is precies wat ik *wel* wil. Namelijk dat hij met OT regeling iets intelligenter omspringt dan het pendelen wat nu gebeurt, regelmatig van setpoint 75 naar 5 (!) heel storend, met name wel omdat de leidingen dan continue gaan tikken door het opwarmen en afkoelen...

Wel een interessante gedachte om het vermogen te verlagen. Dat kan ik nog eens proberen.

Regelen met de bestaande Nefit thermostaat pakt trouwens fout uit, ik had vandaag een storingsmelding dat er te weinig warmte kon worden afgegeven aan de radiatoren, waarschijnlijk doordat ze allemaal dicht stonden, maar de temp in de woonkamer te laag was en dus de bestaande thermostaat wilde opstoken :)
pi_147438079
Even 2 vragen. Ik heb een evohome met een valliant ketel (opentherm module ingebouwd) en 3x HR92 en verder wat normale thermostatische kranen.

-Heb ik een overdruklozing nodig? Honeywell wil daar via mail geen uitspraak over doen en verwijst me naar m'n installateur. Die heeft echter geen ervaring met evohome.

-Is het nuttig om de radiatoren waterzijdig in te regelen als er een HR92 op zit?
pi_147438082
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 22:28 schreef Crimineel87 het volgende:

[..]

Wat zou je aanraden om als minimale brandduur in te stellen op de ketel? Dan ga ik dat eens proberen.
Stel je in op Evotouch, niet op de ketel. Alhoewel er ook wel ketels zouden kunnen zijn met zo'n instelling. Maar hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en voorkeur denk ik. 1 minuut inschakelen is bij mij ketel echt zinloos bijvoorbeeld, dat betekent 15 seconden warmteproductie. En dat betekent ongeveer helemaal niks voor de radiators in huis.

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 22:39 schreef nightlife31 het volgende:
Even 2 vragen. Ik heb een evohome met een valliant ketel (opentherm module ingebouwd) en 3x HR92 en verder wat normale thermostatische kranen.

-Heb ik een overdruklozing nodig? Honeywell wil daar via mail geen uitspraak over doen en verwijst me naar m'n installateur. Die heeft echter geen ervaring met evohome.

-Is het nuttig om de radiatoren waterzijdig in te regelen als er een HR92 op zit?
Als al je kranen dicht kunnen komen te staan, dan heb je overdruklozing nodig. Kan je ook doen door 1 radiator altijd open te zetten (eventueel afgeknepen via voetventiel).

Waterzijdig inregelen kan nog steeds handig zijn. Maar is wel lastig,want je weet nooit welke radiators open zullen staan en welke dicht en dan veranderen alle factoren weer. Maar het is wel goed om met een bepaalde 'basis' te beginnen denk ik. Ik heb het niet gedaan overigens.
pi_147438405
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 22:39 schreef woekele het volgende:

[..]

Stel je in op Evotouch, niet op de ketel. Alhoewel er ook wel ketels zouden kunnen zijn met zo'n instelling. Maar hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en voorkeur denk ik. 1 minuut inschakelen is bij mij ketel echt zinloos bijvoorbeeld, dat betekent 15 seconden warmteproductie. En dat betekent ongeveer helemaal niks voor de radiators in huis.
Bij mijn ketel kan het, maar op de Evotouch is ook goed. Ik heb hem nu op 4 minuten gezet. Hoewel dat eigenlijk nog steeds niet veel is.

quote:
[..]

Als al je kranen dicht kunnen komen te staan, dan heb je overdruklozing nodig. Kan je ook doen door 1 radiator altijd open te zetten (eventueel afgeknepen via voetventiel).

Waterzijdig inregelen kan nog steeds handig zijn. Maar is wel lastig,want je weet nooit welke radiators open zullen staan en welke dicht en dan veranderen alle factoren weer. Maar het is wel goed om met een bepaalde 'basis' te beginnen denk ik. Ik heb het niet gedaan overigens.
Ik heb mijn CV overigens ook expres niet waterzijdig ingeregeld, ook puur omdat er zelden 2 radiatoren tegelijkertijd open staan.
pi_147438640
Als je niet waterzijdig inregeld, hoe kun je dat de delta T van je radiator verhogen? Lijkt mij alleen met een lage pomp snelheid, toch?

Of een grotere radiator, maar dat is geen optie :)
pi_147443793
Ik heb hem ook op 4 nu, effectief 2 minuten en 15 seconden.

Sommige ketels regelen automatisch hun pompsnelheid afhankelijk van de retour. De mijne helaas niet trouwens.
pi_147444837
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 20:13 schreef zerox123 het volgende:

[..]

Ben er vanavond een hele tijd mee bezig geweest. Het is mij gelukt om de sql database op te bouwen, de scripts te draaien om de waarden van evohome uit te lezen, de cron jobs om de scripts automatisch te draaien en de webpagina te laten zien met actuele waarden zonder grafiek.
De grafiek is tot nu toe het enige wat niet werkt. Ik kwam echter op het probleem dat mijn Raspberry Pi vol raakte, waardoor SQL vast liep en ik uitgespeeld was.
Ik heb een nieuwe Raspberry Pi besteld welke morgen binnen komt, dan ga ik verder met testen.
Als ik kan helpen, er iets niet lukt of je hebt vragen kun je me gerust een PM sturen, happy to help hoor :)
Ben ook wel benieuwd naar waarom de grafieken niet werken, misschien browser settings, adblocker oid?
pi_147444998
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 22:39 schreef nightlife31 het volgende:

Waterzijdig inregelen kan nog steeds handig zijn. Maar is wel lastig,want je weet nooit welke radiators open zullen staan en welke dicht en dan veranderen alle factoren weer. Maar het is wel goed om met een bepaalde 'basis' te beginnen denk ik. Ik heb het niet gedaan overigens.

Ik heb het waterzijdig inregelen vroeger wel 's gedaan door het 'aloude' stappenplan te volgen: kranen open, meten, afstellen, meten, afstellen, enz, enz. Kost veel gas, geeft veel hoofdpijn maar levert op zich wel wat op.

Sinds ik ben overgestapt naar evohome dacht ik die koe ook maar meteen bij de horens te vatten en heb alle radiatoren (muv. van de badkamer, die dient als extra bypass naast de bypass) uitgerust met zo'n A-Exact thermostaat-afsluiter.

Kwestie van vermogen berekenen, instelling uit tabel lezen (1-15) en afsluiter daarop instellen. Echt categorie 'huup, huup, barbatruc' en je hebt perfecte delta T, ongeacht welke andere radiatoren er al wel/niet/gedeeltelijk openstaan. Aanrader! En nee, ik heb geen aandelen Heimeier :P
pi_147445784
Dank voor het meedenken. Ik zal inderdaad contact opnemen met de leverancier.
Ik heb verder niets bijzonders gedaan om dit stookgedrag te krijgen, gewoon de handleiding gevolgd.
Ik blijf met spanning meelezen in de hoop op oplossingen/nieuwe firmware.
pi_147446513
@riedje: dan doe je het regelen dus in de kraan die op de aanvoer van de radiator zit?
pi_147447429
quote:
0s.gif Op woensdag 10 december 2014 10:38 schreef woekele het volgende:
@riedje: dan doe je het regelen dus in de kraan die op de aanvoer van de radiator zit?
Inderdaad ja, je hoeft dus geen voetventielen o.i.d. in te stellen. Daarna kwestie van HR92 erop schroeven en klaar. Mocht je aanvoertemperatuur/delta Tlater weer willen aanpassen (mocht 't ooit nog -10 °C worden...) dan is het slechts een kwestie van: nieuwe waarde opzoeken, HR92 eraf, waarde instellen, HR92 erop. Letterlijk binnen 30 seconden klaar.

Het enige wat een beetje tijd kostte was de montage: ik had er eerst standaard Herz afsluiters op en die zijn iets korter, waardoor ik de aanvoerbuis dus moest inkorten.

Ik heb ze er ondertussen een half jaar op zitten en tot nu toe heb ik de radiatoren nog niet kunnen betrappen op een verkeerde dT...

Ben eigenlijk wel benieuwd, zijn er meer mensen zijn die ze gebruiken (al dan niet in combinatie met evohome)?
pi_147447779
Ik gebruik Danfoss RA dubbel instelbare kranen. Perfecte ervaring mee.
pi_147447935
Hoe meten jullie de deltaT? thermometer aan de aanvoer en de afvoer van de betreffende radiator hangen?
pi_147449478
Met een IR thermometer.
pi_147450037
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 22:39 schreef nightlife31 het volgende:
-Is het nuttig om de radiatoren waterzijdig in te regelen als er een HR92 op zit?
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 22:39 schreef woekele het volgende:

[..]

Stel je in op Evotouch, niet op de ketel. Alhoewel er ook wel ketels zouden kunnen zijn met zo'n instelling. Maar hangt helemaal af van je persoonlijke situatie en voorkeur denk ik. 1 minuut inschakelen is bij mij ketel echt zinloos bijvoorbeeld, dat betekent 15 seconden warmteproductie. En dat betekent ongeveer helemaal niks voor de radiators in huis.

[..]

Waterzijdig inregelen kan nog steeds handig zijn. Maar is wel lastig,want je weet nooit welke radiators open zullen staan en welke dicht en dan veranderen alle factoren weer. Maar het is wel goed om met een bepaalde 'basis' te beginnen denk ik. Ik heb het niet gedaan overigens.
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 22:47 schreef Crimineel87 het volgende:
[..]

Ik heb mijn CV overigens ook expres niet waterzijdig ingeregeld, ook puur omdat er zelden 2 radiatoren tegelijkertijd open staan.
Des te meer is het nodig om waterzijdig in te regelen om je ketel een beetje efficiënt te houden. Wel ben je afhankelijk van de hierboven genoemde danfoss dubbel instelbare ventielen of de a-exact welk ik ook heb.

Express niet inregelen? Dan heb je dus radiatoren waar het water gewoon doorheen spoelt wat slecht is voor het rendement van je ketel.
pi_147455654
Hoezo ben je afhankelijk van die danfoss of a-exact? Waarom kan het met een voetventiel niet?

Als je maar 1 radiator open hebt en die is ingeregeld zodat het water er langzaam doorheen gaat, word je ketel dan niet boos omdat de druk te ver oploopt?
pi_147456473
Inregelen doe je nooit met een voetventiel, omdat je dan vuilophoping krijgt en een nog mindere doorstroom.
Inregelen moet echt met de kraan gebeuren.

En nee je ketel wordt niet boos, in de meeste ketels zit wel een modulerende pomp, en die voelt aan de weerstand wel of deze harder of zachter moet pompen voor een goede doorstroming
pi_147456577
quote:
0s.gif Op woensdag 10 december 2014 15:47 schreef woekele het volgende:
Hoezo ben je afhankelijk van die danfoss of a-exact? Waarom kan het met een voetventiel niet?

Als je maar 1 radiator open hebt en die is ingeregeld zodat het water er langzaam doorheen gaat, word je ketel dan niet boos omdat de druk te ver oploopt?
Nou ja, het kan op zich wel met een voetventiel en al helemaal in een statische omgeving (zonder thermostaatkranen). Alleen is het wel zo dat een voetventiel niet dynamisch afknijpt: die stel je zo af dat bij een gegeven aanvoer dat het debiet zo is dat er een dT van 20 (of wat je ook wilt) wordt bereikt.

Als het debiet (c.q. aanvoerdruk en/of stroomsnelheid) verandert (doordat een andere radiator dichtgaat o.i.d.) dan zou je eigenlijk je voetventiel weer moeten aanpassen om voor die nieuw ontstane situatie weer een dT van 20 te bereiken. Dat schiet dus niet heel erg op.

Zo'n dynamische afsluiter doet dat in feite voor je, bij toenemende druk knijpt ie meer af (en vice versa) zodat het debiet en dus je dT behouden blijft.

Wat betreft je ketel: als je bypass beetje goed ingeregeld is, is het enige wat kan gebeuren bij teveel knijpen dat je pomp zich een slag in de rondte werkt, maar da's niet erg, daar is ie voor :D

[ Bericht 0% gewijzigd door riedje op 10-12-2014 16:35:47 ]
pi_147458497
quote:
0s.gif Op woensdag 10 december 2014 09:04 schreef riedje het volgende:

[..]

Als ik kan helpen, er iets niet lukt of je hebt vragen kun je me gerust een PM sturen, happy to help hoor :)
Ben ook wel benieuwd naar waarom de grafieken niet werken, misschien browser settings, adblocker oid?
Nu werkt de grafiek wel. Denk dat het te maken had met te weinig meetwaarden. Heb nu dus alles werkend! :)
pi_147459761
hier werkt het ook, moest alleen hier en daar wat dingen aanpassen, installeren en verplaatsen op mn synology nas, heb je al een githubje riedje? :D

Bijna nieuw topic alweer :D
Q: Whats a hash and a root password?
A: hash gets you high, root password gives you god powers, combine the 2 and you are invincible.
pi_147461653
dank simonmo en riedje. Erg nuttige info over het inregelen etc. Had ik het maar geweten voor ik alle radiatorkranen vervangen had :) Passen HR92's gewoon op die Exacts trouwens? En wat is het verschil tussen A-exact en V-exact II?

Ik heb nu trouwens de Round Wireless als temp-sensor voor mn woonkamer. Grappige is dat deze gewoon zijn ware meting op het scherm weergeeft en Evohome de waarde met de 'afronding' (richting setpoint). Voorbeeld: Gewenste temp is 18. Round zegt 17. Evohome zegt 17,5.

En nu vraag ik me ineens af, is dat op de HR92 ook zo als je die instelt als temp-sensor? Als je de HR92 instelt om de gemeten temp weer te geven ipv de ingestelde temp... zie je dan ook vaak verschil tussen de waarde op de HR92 en op de Evotouch? En dan om precies te zijn dat de waarde op de Evotouch dichter bij je ingestelde temperatuur ligt dan op de HR92?

[ Bericht 30% gewijzigd door woekele op 10-12-2014 19:47:48 ]
pi_147462127
Oh wow, die A-exact dingen zijn wel heel mooi!
Jammer dat ik dus net een complete CV installatie heb laten installeren tijdens de renovatie. Om nou meteen de huidige units te vervangen is ook wel weer zonde.

Maar toch.......
Dat CV tweaken kost beetje bij beetje toch meer dan je er misschien mee bespaard
pi_147462280
Heb trouwens wat oude posts terug gelezen. Het gaat eigenlijk al heel lang over de gebrekkige aansturing. Er is wel een gesprek geweest tussen honeywell en een aantal tweakers, maar de uitkomst van deze bespreking is verder nooit verhuld, wat vervolgens iedereen erg jammer vindt.
Verder las ik dat een aantal mensen die nu nog actief zijn, overwogen om hun evohome terug te brengen indien het niet snel beter werd.

Ik ben dus erg benieuwd of er al iets meer bekend is. Zijn er indicaties dat er wat met de problemen gedaan wordt, en indien niet, zijn er mensen die toch op het punt staan om hier actie op de ondernemen, bv door het terugsturen van hun evohome, of het aanspreken van bv zoiets als de consumentenbond?
pi_147463088
Ik heb vandaag een engineer van Honeywell uit de UK over de vloer gehad en de problemen voorgelegd. Het is iemand die voor mijn gevoel dicht bij de ontwikkeling van het systeem zit. Ik schrijf later een 'verslag'. En nu: tijd voor een nieuw topic! ;)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')