abonnement Unibet Coolblue
pi_151631565
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2015 19:54 schreef Ticootje het volgende:
Wie heeft er ervaring met led verlichting in een tropische bak?
De meest belangrijke vraag is: Wat is je aquarium afmeting en wat wil je ermee? En dan vooral de hoogte is bij led verlichting maatgevend qua aantal benodigde lumen. :) En het soort planten dat je wilt houden..

Tot 40 cm kun je voldoende hebben aan standaard strips vanaf 800 lumen voor alle soorten planten. Met standaard 12 volt en redelijk betaalbare en betrouwbare controllers en voedingen. Hoger dan 40 cm wordt het wat lastiger wanneer je planten wilt houden die een hoge lichtbehoefte hebben. In het laatste geval moet je al voor een setje gaan die gebouwd is met minimaal 1 watt high power leds. Die zijn meestal 24 volt worden mega heet en de controllers zijn redelijk duur en nogal kwetsbaar(onbetrouwbaar) en ook die zware voedingen liegen er niet om qua prijs..

Heb je 40 cm of dieper en ga je uitsluitend voor planten bv uit het black water biotoop zoals bv java varens of anubias, (gewoon gemakkelijke planten genoemd) uit de jungles met turfhoudende grond en daarom zo'n prutje van theekleurig water bevatten waar nauwelijks het licht de bodem bereikt. Dan kun je ook al een heel eind komen met de standaard strips.

Ik heb laatst zelf een setje gebouwd voor een 54 liter bakje met 3 IP64 strips van 50 cm 21 watt totaal van 800 lumen p/strip een 5 kanaals controler en 30 watt voeding voor ongeveer rond de ¤ 75 van Ebay. Ruim voldoende zelfs voor de geavanceerde planten.(moet er wel eerlijk bij vertellen dat ik 2 sets heb aangeschaft en gebouwd en daarom in een gereduceerde bulk prijs had. Enkele set zal wel wat duurder zijn.)

Is maar wat je wil met je bakkie.. :)
Afhankelijk van wat je wil, kun je de hele handel zelf bouwen met simpele ledstrips tegen de deksel plakken waar de TL heeft gezeten. Hoef je niets anders te doen dan de TL er uit te halen en een IP68 strip tegen de deksel te plakken en de strip op de controller aan te sluiten. Natuurlijk kun je ook hele kant en klare setjes kopen waar de strips in armaturen is verwerkt die in de TL voetjes passen. Alles heeft natuurlijk zijn prijsje, vooral de gemakken.

Kijk anders een bij Lumlight.de die hebben leuke sets met dag en nacht simulatie en kunnen je een idee geven.

[ Bericht 0% gewijzigd door Watuntrik op 12-04-2015 23:29:06 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')