abonnement Unibet Coolblue
pi_145949748


Officiële landstaal: Japans
Hoofdstad: Tokio
Regeringsvorm: Parlementaire monarchie (Keizerrijk)
Religie: Shintoïsme, boeddhisme
Oppervlakte: 377.873 km² [1] (0,8% water)
Inwoners: 127.078.679 (2009)



Hier verder over het fascinerende Japan en die rare Japannners! :P
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_145951558
Op patrouille

Sinds kort wonen we in een heuse Japanse villawijk. Niet omdat we zo goed in de slappe was zouden zitten, maar omdat er een leuk huis te huur stond, waar relatief weinig huur voor werd gevraagd. Addertje onder het gras: over drie jaar moeten we het huis weer uit, want dan komt de eigenaar weer terug uit de VS. De nieuwe buren zijn net terug van eenzelfde arrangement, en hebben vijf jaar in Ohio doorgebracht. Bij de bedrijven waar ik mee samenwerk, wordt het Japanse management vaak voor een aantal jaren naar het buitenland gestuurd, om de taal te leren, om wat van de wereld te zien en om door te groeien naar een functie in het hoger management.

Iets wat erg aantrekkelijk is aan onze buurt, is dat alles zo netjes geregeld is. In onze oude buurt was de plaats waar je de vuilniszakken kon neerzetten voor de vuilniswagen vaak een puinhoop, maar hier is het echt heel netjes geregeld. Er ligt een gloednieuw net over de zakken, zodat vogels en katten niks stuk kunnen pikken, en als je 's avonds thuis komt, dan is alles netjes schoongeveegd.

... maar nadat we hier een week of twee woonden, snapten we ook hoe dat kwam. De bewoners regelen onderling dat het geen puinhoop wordt, en deze week waren wij aan de beurt om de plek voor het vuilnis bij te houden. Verder bleek dat we op zondagmiddag op patrouille moesten. Geen idee wat ik me daar bij moest voorstellen, en om dat uit te vinden stond ik om vier uur op de plek waar de patrouille zou beginnen. Maar dat deel had ik ook niet goed begrepen, want er was verder niemand, dus toen maar op zoek naar de patrouille. Na drie minuten zag ik ze lopen, in groene hesjes en met lichtgevende gummiknuppels. Ik kreeg ook een hesje uitgereikt, en we liepen met z'n allen verder.

Het was me nog steeds niet duidelijk waar we nu voor patrouilleerden. Onze buurt is ongelofelijk veilig en er is niemand die z'n rommel op straat dumpt of zo, maar misschien ben ik te cynisch, en komt dat juist door de patrouille. Na een half uur hadden we al onze straten gehad, en kwamen we een andere patrouille tegen. Toen mochten we onze hesjes inleveren, en werden we bedankt voor onze bijdrage.

Toen ik terug naar huis liep, moest ik terug denken aan mijn tijd in Nederland. Ik ben in een Nederlandse buurt opgegroeid die wel wat weg had van de buurt in New Kids, inclusief de New Kids zelf, met van dat voetbalhaar en een voetbalhooliganhouding. Daar heb ik wel een knauw aan overgehouden, en ik ben allergisch voor mensen die zich niet kunnen gedragen. In onze oude buurt in Japan is het een keer voorgekomen dat twee studenten onder mijn appartement aan het voetballen waren, om 1 uur 's nachts, en die heb ik in het Engels aangesproken, waarna ze er als een haas vandoor gingen. Maar dat was het wel, in de vijf jaar dat ik er gewoond heb. In onze nieuwe villawijk kregen we in het eerste weekend te maken met twee erg jonge Japanse hangjongeren, die in de brandgang achter ons huisje op een bankje aan het hangen waren. Waar is de patrouille als je ze nodig hebt? Nee, dat viel erg mee. Na twee weekenden hebben we ze niet meer gezien.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 26-10-2014 10:36:48 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146103087
Koning en koningin op bezoek

Nee, niet bij ons, maar de koning en koningin zijn op bezoek bij de Japanse keizer en zijn vrouw (keizerin?). Dit soort zaken gaan normaliter aan mijn hoofd voorbij, maar mevrouw Lyrebird vindt het wel interessant. De kroonprinses schijnt autisme te hebben, en haar moeder heeft ook allerlei problemen, omdat er zo veel druk op haar werd uitgeoefend vanwege politieke spelletjes en zo in de keizerlijke kringen. Het is wat. En verder had mevrouw Lyrebird nog allerlei sappige details over ons koningshuis. De Koreaanse versie van FOK! maakt blijkbaar overuren.

Wat ik na al die jaren hier wel heb meegekregen is dat de Japanse samenleving gezien kan worden als een groot sociaal spinnenweb, met heel veel plaatselijke spinnenwebben, waar iedereen z'n plaats kent, en zich volgens bepaalde regels gedraagt. Als je je niet aan de regels houdt, dan krijgt dat spinnenweb een optater, en word je voorzichtig uit je plaatselijke spinnenweb geduwt.

Voor de buitenlanders hier is dat een probleem, omdat wij geen 'spinnenweb' spreken. Gelukkig is het zo dat we zelden in de problemen komen, omdat je bij een winkel / dokter / overheid als klant wordt gezien, en eigenlijk weinig fout kunt doen. Maar als je zelf in de service-verlenende sector werkt, dan kan het wel een probleem worden. Tegenover studenten kan ik eigenlijk weinig fout doen, maar tegenover klanten die bij ons hun contract research uitbesteden moet ik mij Japans gedragen, en spinnenweb spreken. Ik ben gelukkig niet compleet spinnenweb-achterlijk, maar het is erg lastig om Japanners te peilen, om te zien wat ze drijft. Veel contact is non-verbaal, en uit de manier waarop je benaderd wordt, moet je zien te destilleren wat ze precies van je willen. Voorbeeldje, helaas een open deur: als je heel erg lang moet wachten voordat je iemand kunt spreken, dan weet je dat ze niet zo blij met je zijn. Mijn echtgenote had laatst een vergadering tussen twee groepen mensen, waarbij een kamp koffie had besteld voor de andere groep. Maar aan het einde van die vergadering had de andere partij nog geen slok genomen. Dat kan betekenen dat ze geen koffie lusten, maar de kans is groot dat ze niet zo tevreden waren.

Afijn, terug naar die arme schoondochter van de keizer. Als je snapt waar wij, het nederige voetvolk, in Japan mee te maken hebben, met alle sociale spinnenwebben die overal gespannen zijn, dan snap je wel dat die mevrouw het nog een stukje zwaarder heeft, omdat zij in de Championsleague van de spinnenwebben moet overleven.

Zo nu en dan krijg ik een vertegenwoordiger van een bedrijf over de vloer, en die mensen zie je heel snel oud worden. Laatst zat ik met een Japanse vertegenwoordiger van een Amerikaans bedrijf te babbelen, en die was behoorlijk aangeslagen. Hij vroeg me wat ik van Japan vond (leuk land, vriendelijke mensen, blah blah blah), maar hij dacht daar toch wel anders over. Japanners verwachten bijvoorbeeld heel erg veel service, en als die service niet verleend wordt, dan krijg je de volle laag.

Daar ben ik ondertussen ook al een paar keer achter gekomen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Lyrebird op 30-10-2014 11:06:07 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146103295
Leuk stukje weer Lyrebird!

Zou je eens een stukje kunnen schrijven over alle geluiden nou precies betekenen. Want tijdens een zakelijk gesprek komen er nogal wat verschillende geluidjes uit die Japanners, maar ik heb geen idee wat ze proberen duidelijk te maken met die toontjes.
pi_146103562
Kun je wat voorbeelden geven? In deze bijdrage heb ik eerder uitgelegd wat voor een geluiden onze studenten maken, en wat dat betekent.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146141370
Ik ben bang dat het geluidje toch het dichts hierbij in de buurt kwam; EEEEEIIIIIIIIIIIIIIHHHHHH
pi_146141743
Als het ietswat opgewekt klinkt, dan betekent het dat ze verbaasd zijn, maar het wel uitermate boeiend vinden. In Japanse TV shows waar iets heel interessants maar overwachts gebeurt, hoor je het publiek vaak EEEEEEIIIIIIIIHHHHHHHH??? roepen. Alhoewel men verbaasdheid toont, klinkt het niet echt verbaasd. Het is een teken dat ze graag nog meer willen zien/horen. Vaak zie je ze dan ook nog eens instemmend knikken. Soms wat traagjes, als dat ze het nog even moeten bevatten, maar als ze andere mensen ook zien knikken, dan knikt iedereen lekker mee.

In de bijdrage waar ik het eerder over had, maakten studenten een soortgelijk geluid, maar dat klinkt dan niet opgewekt. Bij het IIIIII part gaat de toonhoogte ook vervelend omhoog, terwijl de EEEEIIIHHH waar ik het hierboven over had eigenlijk best aangenaam is om naar te luisteren (hehe, ik neem dit wel heel erg serieus). Als de toonhoogte vervelend omhoog gaat, en ze je vragend aankijken, dan hebben ze er waarschijnlijk de ballen van begrepen, en kun je beter helemaal opnieuw beginnen met je uitleg.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146177554
Maar is het ook zo dat ze altijd aardig zijn ten alle tijden? Zelfs zonder stille hints? Die voorbeelden die je geeft vind ik op zich niet zo onduidelijk, maar dat is misschien omdat ik met een Koreaanse thuiszit welke ook vol zit met zulke hints.

Echter in België bijvoorbeeld moet je echt heel goed in de spiegel kunnen kijken omdat ze daar nog al eens' ten alle tijden' doen alsof alles roze geur en maneschijn is terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Ook zonder stille hints. Wat dat betreft kan ik beter omgaan met Koreanen dan het pijlen van Belgen. Bij Japanners weet ik het niet zo vermits ik er niet zoveel mee om ga, maar echt een gigantisch verschil met Koreanen zie ik tot noch toe nu ook weer niet.
pi_146178664
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 november 2014 02:51 schreef Speculant. het volgende:
Maar is het ook zo dat ze altijd aardig zijn ten alle tijden? Zelfs zonder stille hints? Die voorbeelden die je geeft vind ik op zich niet zo onduidelijk, maar dat is misschien omdat ik met een Koreaanse thuiszit welke ook vol zit met zulke hints.
Nee, op een bepaald moment raakt ook de Japanner zijn/haar geduld kwijt, en krijg je de volle laag. Of zoals de Amerikanen wel eens zeggen: shit rolls down hill. Bijvoorbeeld als jouw baas(je) eerder is uitgekafferd door een supervisor, dat je dan de volle laag van dat baasje kunt verwachten waarbij alle irritaties van de afgelopen vijf jaar over je krijgt heengestort.

Dat blijven verbazingwekkende ervaringen, omdat ze meestal uit het niets komen. Zo kun je op maandag nog leuk met iemand samenwerken, om dan op dinsdagochtend door diezelfde persoon als een klein kind te worden toegesproken. Ik heb daar geen geduld/respect voor en kap zo'n relatie af. Graag of niet hoor. Wel geinig: Japanners weten niet hoe ze daar mee om moeten gaan, omdat ze wel weer graag de harmonie willen bewaren. Het blijven ten slotte toneelstukjes, die we hier iedere dag weer opvoeren. O genki desuka? (alles goed?) Genki desu! (yep, alles ok).

quote:
Echter in België bijvoorbeeld moet je echt heel goed in de spiegel kunnen kijken omdat ze daar nog al eens' ten alle tijden' doen alsof alles roze geur en maneschijn is terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Ook zonder stille hints. Wat dat betreft kan ik beter omgaan met Koreanen dan het pijlen van Belgen. Bij Japanners weet ik het niet zo vermits ik er niet zoveel mee om ga, maar echt een gigantisch verschil met Koreanen zie ik tot noch toe nu ook weer niet.
Ik kom zelf uit Noord-Brabant, dus ik ben bekend met het verschijnsel 'om de hete soep heendraaien'. Japanners zijn daar een meester in, terwijl Koreanen veel directer zijn. Japanners zijn de Duitsers/Zwitsers van Oost-Azie, de Koreanen zijn de Amerikanen. Ik heb wat betreft de stille hints / geen hints eigenljik nooit zo veel problemen gehad met Koreanen. Een aantal jaren geleden was ik aan het skieen in Zuid-Korea, en mijn boots waren te krap. Bij de balie van het verhuurkantoor werd ik begroet met een stuurs "What do you want?". In een bioscoop in een ietswat plattelanderig deel van Zuid-Korea zaten we een keer te wachten op de film, en een groot deel van de zaal was gevuld met kinderen. Plots riep er eentje vanuit het voorste deel van het publiek: "Where do you come from?". In Japan zou dit nooit gebeuren.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146178720
Gekke hoedjes

Afgelopen vrijdag was het Halloween, een uit de VS overgewaaid feest dat de Japanse commercie heeft overgenomen om meer spulletjes te kunnen verkopen. In de VS gingen dat soort feesten langs me heen, ik had het veel te druk met andere zaken, maar op weg van het werk naar huis zag ik wel dat de Amerikanen hun huis op z'n Halloweens hadden aangekleed, met uitgesneden pompoenen in de tuin en spinrag. Ook waren er kinderen die van deur tot deur gingen om te trick or treat-en.

In onze nieuwe wijk doen kinderen dat ook, maar Japanners zijn heel erg efficient en afstandelijk, dus snoep staat op een tafeltje bij de brievenbus, zodat je niet meer hoeft aan te bellen. En dat is niet zo maar snoep, nee, prachtig gebeeldhouwde kunsstukje uit suiker en deeg. Het is erg lastig om gelijke tred te houden met onze buren (doen we dus maar niet).

Ook het personeel van onze universiteitskantine had haar best gedaan om onze kantine een heuse Halloweensfeer mee te geven. Helaas waren alle gerechten net zo als voorheen (dus bijvoorbeeld geen pompoenensoep), maar er hingen wel allerlei affiches, en de dames achter de kassa hadden een Halloween hoedje op. Wat dat betreft kennen Japanners geen enkele schaamte. Als er besloten is om ergens aan mee te doen, dan doet iedereen dat ook heel erg braaf, en zetten mensen de meest idiote hoedjes op.

Als je op zaterdag het winkelcentrum binnenloopt, dan is er altijd wel een telefoonverkoper die een actie heeft met goedkope(re) telefoons, en dan staan er meestal wat meisjes rondom zo'n actie, om het geheel wat meer cachet te geven (grin). Vaak kun je voor niets een lotje trekken, waarmee je direct een prijs kunt winnen, zoals een zakdoekje of een pen. Het is me wel vaker opgevallen dat die meisjes er op zaterdag toonbaar uit zien, maar dat ze dan op zondag een raar kartonnen hoedje op hebben, te vergelijken met een kroon zoals je die vroeger op de lagere school kreeg voor je verjaardag, schijnbaar met het doel om meer klanten te lokken.

De supermarkt heeft daar ook een handje van: het personeel achter de kassa heeft bij een beetje supermarktactie (spaar nu voor een gratis theepot!) een kartonnen hoedje op, om te wijzen op de actie. Het is al een rotbaan, om de hele dag achter zo'n kassa te moeten staan, maar als je dan ook nog zo'n dom hoedje op moet zetten... shit rolls down hill.

[ Bericht 1% gewijzigd door Lyrebird op 01-11-2014 07:21:58 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146218985
En ik blijf je stukjes "vreten".
Ik las zelfs!!! dat je je oriënteert op uitgeven. Juich.

Wat heb je meegekregen van het bezoek van het Koningspaar?
Kreeg je een uitnodiging bijv?
En al die handelsreizigers in hun kielzog.
Denkend aan jouw verhalen, vraag ik mij af wanneer de windmolens en kassen
worden gebouwd door de hollanders !? w/
pi_146469297
Waarom de TT? Ik woon in Tokyo, mag hier gewoon posten hoor :(
pi_146469362
quote:
1s.gif Op zondag 2 november 2014 16:48 schreef AnneX het volgende:
En ik blijf je stukjes "vreten".
Ik las zelfs!!! dat je je oriënteert op uitgeven. Juich.

Wat heb je meegekregen van het bezoek van het Koningspaar?
Kreeg je een uitnodiging bijv?
En al die handelsreizigers in hun kielzog.
Denkend aan jouw verhalen, vraag ik mij af wanneer de windmolens en kassen
worden gebouwd door de hollanders !? w/
Was groot hier in de Japanse media. Bij de ambassade kon je je aanmelden met een Nederlands paspoort en uiteraard viste ik net achter het net ;(.
pi_146488588
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 17:32 schreef o.us2.0 het volgende:
Waarom de TT? Ik woon in Tokyo, mag hier gewoon posten hoor :(
Er zit een geschiedenis aan dit topic (zie ook deel 1). Maar trek je er vooral niets van aan - indrukken vanuit Tokio zijn welkom.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146514159
Voor de geïnteresseerden:

Verslag van de laatste 2 staatsbezoeken

http://www.npo.nl/nos-kon(...)-2014/14act1031Japan
http://www.npo.nl/nos-kon(...)-2014/14act1104Korea
pi_146702105
De buurtvereniging, of "Op patrouille, deel II"

Het leven in onze nieuwe buurt is erg aangenaam, maar er zijn twee minpuntjes. Op de weg voor ons huisje geldt een maximumsnelheid van 30 km/h, maar er wordt veel harder gereden, en met de vele kinderen bij ons in de buurt leidt dat tot gevaarlijke situaties. Misschien iets voor de home owner association (buurtvereniging), om dat aan te kaarten bij de wijkagent? Ook vervelend: we worden geregeld wakker geknald, met name in het weekend, 's ochtends rond een uur of 7, door een stel pubers die niet van het vuurwerk af kunnen blijven. Als je een patrouille hebt, zorg er dan voor dat die patrouilleert wanneer er vandalen door de buurt lopen.

Op zaterdag kwam de buurvrouw langs, met de vraag of wij zondag aanwezig zouden zijn voor het schoonmaken van een speeltuintje een straat verderop. Mijn echtgenote heeft een hekel aan dit soort acties, maar ik vind het wel wat hebben, dus ik gaf me op als vrijwilliger. Om precies 9 uur stond ik bij het speeltuintje, waar ik een aantal buurmannen en buurvrouwen met handschoenen, laarzen, snoeischaren, bezems en stoffer en blik tegen kwam. Zoals wel vaker was ik vergeten om de handleiding te lezen, en wist niet wat er van me verwacht werd. Gelukkig was ik maar een straat van ons huis verwijderd, zodat ik snel een stoffer en blik kon halen. Bij terugkomst waren de buurmannen en -vrouwen al druk bezig. Ik besloot om het straatje voor het speeltuintje schoon te vegen, maar na een minuut of 5 was dat werk gedaan. Op dat moment begon een buurvrouw de heg te knippen, en omdat er niemand was om de takken op te rapen, deed ik dat maar. Maar na verloop van tijd lag het speeltuintje er pico bello bij, en waren de 15 buurmannen en -vrouwen naarstig op zoek naar papiertjes en losliggende zandkorrels, want op het schema stond dat we tot 9:30 de speeltuin schoon moesten maken.

Dit is een veel voorkomend probleem in Japan. Goed is vaak niet goed genoeg. Op het werk maak ik regelmatig iets soortgelijks mee. Voorbeeldje van deze week:

We hadden een hulpstuk nodig, om een stuk glas te vatten. Het stuk glas was 5 mm breed, en 40 mm lang. Een van onze studenten had als taak om een tekening voor het hulpstuk te maken, om het daarna door de werkplaats te laten maken. Als je een beetje ervaring hebt met dit soort zaken, dan zorg je er voor dat het gat voor het glas net iets groter is dan 5 x 40 mm, maar in dit geval had de student (en zijn begeleider) dat over het hoofd gezien. Dus toen de man van de werkplaats het hulpstuk liet zien, bleek het glas net niet te passen. Onze conclusie was dat als het gat zou worden vergroot tot 5.1 x 40.1 mm, dat het glas dan wel zou passen. Twee dagen daarna was het hulpstuk nog steeds niet af, dus op naar de werkplaats, om te vragen waarom het zo lang duurde.

Daar bleek men bezig te zijn met een volledig nieuw hulpstuk, dat uit een stuk aluminium met een CNC bank werd verspaand. Maar omdat er op de bank nog een aantal andere componenten gemaakt werden, die een hogere prioriteit hadden, zou ons hulpstukje pas over twee dagen af zijn. Toch maar eens gevraagd waarom ze er niet even snel met de hand 0.1 mm af hadden gefreesd. Nee, dat kon echt niet, omdat ze het hulpstuk niet nauwkeurig genoeg in konden spannen. Opnieuw maken zou wel de juiste nauwkeurigheid geven. Dat wij het stuk glas er ook wel in konden lijmen als het gat 41 bij 6 mm zou zijn (genoeg materiaal om het glas op te laten rusten), wisten ze niet, en daar hadden ze niet naar gevraagd. Ze gingen namelijk op de tekening af, en daar stond een gat van 40.1 x 5.1 mm. Dan krijg je ook een gat van 40.1 x 5.1 mm. Afijn, na een aantal excuses over en weer (het was namelijk mijn fout geweest dat ze het hulpstuk twee keer hadden moeten maken) maakte ik me uit de voeten, om twee dagen later een hulpstuk te verwachten. Maar een uur later stond de student met het oude hulpstuk in het lab, geruimd naar 40.1 x 5.1 mm. En twee dagen later kregen we een volledig nieuw hulpstuk.

Terug naar de speeltuin. Daar vond ik een buurman die goed Engels sprak, en ik vroeg hem naar het vuurwerk dat we vaak in het weekend rond een uur of zeven 's ochtends hoorden. Wist de buurtvereniging daar van? Zekers! Sterker nog, de buurtvereniging was verantwoordelijk voor de knallen. Met een starterspistool werden de bewoners er van op de hoogte gebracht dat ze over twee uur in het speeltuintje verwacht werden, om het schoon te maken.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146703674
:D _O-
  zondag 16 november 2014 @ 11:12:08 #18
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_146705605
Mooi verhaal Lyrebird!
  zondag 16 november 2014 @ 11:27:20 #19
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146705856
Wtf, een starterspistool :') !!

Lyrebird, ik vind je verhalen echt idioot leuk, het staat zo ver van onze eigen cultuur allemaal.
Resistance is futile.
pi_146735226
De rauwe Japanse werkelijkheid verzin je idd niet. :P

Op het werk ben ik meestal van dit soort zaken geisoleerd, omdat Japanse academici wel wat van de wereld gezien hebben, en ietswat verlicht in de omgang zijn. Niets van dat alles zodra we met de buurtvereniging te maken hebben. Welkom in het echte Japan. Militaristisch? Mwah.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147111541
Wat een mooi verhaal :D

Maar nu sta je voortaan dus elke maand zandkorreltjes recht te leggen? :P

nog meer van die lappen zie ik.. zeker de moeite waard om eens te gaan teruglezen geloof ik
pi_147111779
Nou ja, als ik toch wakker ben, waarom niet. :P

Vanochtend heb ik trouwens voor het eerst in m'n leven onkruid tussen de stoeptegels weggehaald. Je kunt namelijk aan het onkruid in onze straat zien waar de Japanners wonen, en waar de buitenlanders wonen. :@

Veel gekker moet het niet worden.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147114496
Geweldige verhalen Lyrebird!
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 30 november 2014 @ 10:23:23 #24
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_147141188
Ik heb me gisteren en vanmorgen geweldig vermaakt met het doorlezen van de hele reeks _O_

Je schrijft echt fantastisch, Lyrebird. Ik heb al in deel 1 het volgknopje aangeklikt :+
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_147142280
Ik heb net deel 1 gelezen, maar schrik een beetje van hoe gemakkelijk ik over bepaalde zaken dacht. :@ Zo dacht ik binnen een jaar een artikel te schrijven, terwijl dat vier jaar geduurd heeft. En dat Japans spreken is altijd een probleem gebleven. Jeugdige onbezonnenheid

[ Bericht 24% gewijzigd door Lyrebird op 30-11-2014 11:38:58 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 30 november 2014 @ 11:44:11 #26
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_147142618
Toen wist je nog niet beter ;)

Maar het lijkt me best frustrerend om steeds weer tegen dezelfde dingen aan te lopen. En niet eens uit onwil, maar door traditie en regeltjes waar halsstarrig aan vastgehouden "moet" worden.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  Redactie Frontpage zondag 30 november 2014 @ 16:01:06 #27
407027 crew  LTVDK
Kazaamdavu
pi_147150012
quote:
0s.gif Op zondag 30 november 2014 10:23 schreef Rewimo het volgende:
Ik heb me gisteren en vanmorgen geweldig vermaakt met het doorlezen van de hele reeks _O_

Je schrijft echt fantastisch, Lyrebird. Ik heb al in deel 1 het volgknopje aangeklikt :+
Idem hier (kwam toevallig door je patenttopic in WGR :P). Ik heb eigenlijk niks met Japan (op de auto's na dan), maar wat een heerlijke verhalen om weg te lezen, fijne schrijfstijl en levendig _O_. Je zou er echt een boek van moeten maken, "Als gaijin in Japan" of iets in die strekking :P.
Op maandag 24 augustus 2015 11:34 schreef Yasmin23 het volgende:
Als je maar genoeg moeite doet past alles.
_____
TV / Het post-apocalyptische/dystopische film topic
pi_147152817
Bedankt voor alle complimenten. ;)

Dat boekje zal er nog wel eens komen (zie ook een post verder naar boven), maar op dit moment is het een kwestie van overleven: fondsen werven, artikelen schrijven en apparatuur aan de praat krijgen.

Binnenkort komt daar nog een startup bij, en zoals in het WGR topic beschreven, duurt alles erg lang (te veel projecten). Het kan dus nog wel even duren.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147260339
Ik heb het afgelopen weekend besteed aan het doorlezen van alle 5 topics. Reuze vermakelijk én interessant. Blijkbaar heb ik dit al jaaaaaaaaren gemist, ik verkeerde nog altijd in de veronderstelling dat je gewoon in de VS woont :D. Leuk topic!

Ook dat je in deel 1 Japan verkiest boven Korea mede omdat de Japanse dames veel mooier zijn, en dat je vervolgens in Japan een Koreaanse versiert. Oh, en beter laat dan nooit: gefeliciteerd met je kleine liervogel.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_147270091
quote:
14s.gif Op woensdag 3 december 2014 20:54 schreef sigme het volgende:
Ook dat je in deel 1 Japan verkiest boven Korea mede omdat de Japanse dames veel mooier zijn, en dat je vervolgens in Japan een Koreaanse versiert. Oh, en beter laat dan nooit: gefeliciteerd met je kleine liervogel.
Sterker nog, mevrouw Lyrebird is een Marxiste, wat gezien mijn politieke standpunten ook wel ironisch is.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147279495
quote:
6s.gif Op donderdag 4 december 2014 07:35 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Sterker nog, mevrouw Lyrebird is een Marxiste, wat gezien mijn politieke standpunten ook wel ironisch is.
Een Marxiste uit ZK, bestaan die?
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Redactie Frontpage maandag 8 december 2014 @ 02:31:10 #32
407027 crew  LTVDK
Kazaamdavu
pi_147382346
quote:
6s.gif Op donderdag 4 december 2014 07:35 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Sterker nog, mevrouw Lyrebird is een Marxiste, wat gezien mijn politieke standpunten ook wel ironisch is.
ik vraag me toch wel af welke nationaliteit de Lyrekuiken heeft gekregen :P ?
Op maandag 24 augustus 2015 11:34 schreef Yasmin23 het volgende:
Als je maar genoeg moeite doet past alles.
_____
TV / Het post-apocalyptische/dystopische film topic
pi_147382557
Koreaans en Nederlands. Met een bevalling in Japan had daar misschien nog een Japanse nationaliteit aan geplakt kunnen worden, maar zo is het ook prima.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147453841
quote:
0s.gif Op maandag 8 december 2014 03:11 schreef Lyrebird het volgende:
Koreaans en Nederlands. Met een bevalling in Japan had daar misschien nog een Japanse nationaliteit aan geplakt kunnen worden, maar zo is het ook prima.
Ze is bevallen in ZK?
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_147486658
Jawel, met de Zuid-Koreaanse schoonfamilie om de hoek was dat wel een uitkomst. Ik heb ook meteen m'n gebit vol laten smeden met gouden kronen. Kost bijna niets.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147487215
Meer geld terug krijgen, dan dat je hebt uitgegeven

Alleen in Japan is zoiets een probleem.

In juli hebben we bij een Amerikaanse firma een order geplaatst voor een speciaal optisch componentje. Maar omdat wij de order vanuit Japan plaatste, was een vereiste dat het volledige bedrag gestort werd voordat ze aan de klus begonnen. Het was een hels karwei om dat gedaan te krijgen (Japanners vertrouwen niemand), maar uiteindelijk is dat bedrag daar gekomen. De leverdatum was eind november, maar eind november hadden we nog steeds geen component A. Maar eens gaan mailen. Bleek dat ze component A eigenlijk niet konden maken. De enige optie die wij hebben in zo'n situatie, is om het zaakje te cancellen.

Dat begreep het Amerikaanse bedrijf gelukkig ook, maar nu moet dat geld weer terug komen. Dat is op zich niet zo moeilijk, ware het niet dat die idioot van een Abe (MP van Japan) de Yen tot een dieptepunt heeft gejaagd, waardoor we nu meer Yennen terug zullen krijgen, dan dat we in juli naar de VS hebben gestuurd. In juli hebben we voor zo'n $3000 aan Yen naar de VS gestuurd (oftewel 3000*102 = 306.122 JPY), terwijl we nu $3000*120 = 361.445 JPY terug zullen krijgen. Een winst van maar liefst 20% (of $600), waarmee we toch een paar extra spiegeltjes kunnen kopen.

Dat vind ik wel mooi, maar onze administratie raakt helemaal van de kook bij dit soort zaken.772 Yen in een account hebben dat gesloten moet worden is al een kleine crisis, meer geld krijgen dan je hebt opgestuurd, dat is pas een echte ramp, probeer dat maar eens in de boeken te krijgen!

[ Bericht 1% gewijzigd door Lyrebird op 12-12-2014 05:52:43 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147490416
Mooi verhaal Lyrebird, roept wel een afgeleide vraag op: bestaat er in Japan zoiets als een zwarte economie ?
Winnaar wielerprono 2006 en biatlon wk prono 2016
pi_147497660
Kennen ze daar geen manier voor het inboeken van wisselresultaten? Inboeken als een positief wisselresultaat->een opbrengst. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet zijn.
pi_147505941
quote:
0s.gif Op donderdag 11 december 2014 18:58 schreef komrad het volgende:
Mooi verhaal Lyrebird, roept wel een afgeleide vraag op: bestaat er in Japan zoiets als een zwarte economie ?
Ik weet niet of zwarte economie het juiste woord is. Een opake economie is misschien een betere omschrijving. Er is een heleboel geld in omloop, waar niemand kijk op heeft. Althans, dat is mijn indruk.

We beginnen bijvoorbeeld richting het einde van het Japanse fiscale jaar te raken (eindigt in maart), en onze budgetten raken op. Rond deze tijd kan het geen kwaad om bij de baas te hengelen voor geld. Zo kreeg ik een paar jaar geleden $30k kado voor onderzoek, omdat ze een account hadden dat binnen een week besteed moest worden. Als je er niet naar vraagt, dan zul je het nooit te weten komen. Mijn indruk is dat men over dit soort zaken in de VS en in Nederland wat opener is.

Van de andere kant zijn Japanners dol op regeltjes. Want regeltjes geven je een (vals) gevoel van veiligheid, en zo lang je je aan de regeltjes houdt, kan niemand je iets maken. Daarom geloof ik niet dat er een hoop zwart geld in omloop is, omdat je je daarmee aan de regels onttrekt.

Maar niets is in Japan wat het lijkt. Er speelt zo veel achter de schermen, dat ik het niet gek zou vinden als Japan door een zwart-geld affaire wordt getroffen die het hele land meetrekt in een diepe crisis.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147505958
quote:
0s.gif Op donderdag 11 december 2014 22:00 schreef Speculant. het volgende:
Kennen ze daar geen manier voor het inboeken van wisselresultaten? Inboeken als een positief wisselresultaat->een opbrengst. Zo moeilijk hoeft het allemaal niet zijn.
Dat het allemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, is een zinnetje dat eigenlijk constant door je hoofd spookt, als je hier werkt. :)

Wat wij voor vanzelfsprekend aannemen, is voor de Japanners niet altijd vanzelfsprekend, maar kan voor een enorme hoofdpijn zorgen.

Een van mijn grootste frustraties hier, was dat ik een methode had gevonden om parallel te importeren, waardoor ik binnen een maand $10k had bespaard. Toen ik voorstelde aan de universiteit om dit op een grote schaal in te voeren, kreeg ik te horen dat we daarmee de Japanse economie zouden schaden. Uiteindelijk zijn we er zelfs helemaal van afgestapt, omdat te veel mensen erg benauwd waren dat er iets verkeerd zou gaan.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147518769
Je moet dan eigenlijk nog van geluk spreken dat je een positief resultaat hebt? :P Ze hebben dus grote moeite om eens iets anders te doen dan anders ook al is het niet complex?
pi_147537126
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 16:40 schreef Speculant. het volgende:
Je moet dan eigenlijk nog van geluk spreken dat je een positief resultaat hebt? :P Ze hebben dus grote moeite om eens iets anders te doen dan anders ook al is het niet complex?
Japanners zijn meesters in het verfijnen van routine. Ieder (productie)proces wordt zo aandachtig bijgeschaafd, dat je nooit voor verrassingen komt te staan. Uiteindelijk ligt alles er bij zoals een speeltuin nadat de buurtvereniging langs is geweest.

Maar zodra ze te maken krijgen met iets waar ze niet mee bekend zijn, raakt het hele systeem overstuur.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_147537843
Ik vind de kaartjesautomaten in Japan ook wel fascinerend. Het muntjessysteem is geperfectioneerd: Je kan een meerdere muntjes tegelijk inwerpen en het wisselgeld komt in één keer ipv. langzaam stuk voor stuk.

Intussen hebben we in Nederland "Klein bedrag pinnen? Ja graag!" bedacht.
  zaterdag 13 december 2014 @ 20:57:28 #44
328189 ArnieAlberts
Zit me niet te jennen, man
pi_147551586
Hoi daar, ik ben er :D Ik zag het afgelopen jaar een vriendin op facebook thuiskomen met een haar toegezonden pakket vol typische Japan only-producten (snoep, voedselwaren etcetera)... Dankzij een FHF-topic (hierrrr) had ik een idee: kan een FOK!'er in Japan niet (tegen betaling!) een mooie doos met goodies naar Arnie toezenden? :D

En dan bedoel ik ook echt de foute foute zooi hè, van die Kit Kat Aardbei of Kit Kat Wasabi tot whatever ze allemaal nog meer hebben _O-

Ik weet niet of dit conform de regels is, maar ik vroeg het me zo af :D
Nee, het leven spaart je niet. Geloof me.
pi_148902071
Stempelen

Een tijd geleden zijn we verhuisd, naar een andere huurwoning, en in Japan gaat zoiets gepaard met een enorme berg papier. Vorig jaar hebben we ook een poging gewaagd om te verhuizen, maar ketste de verhuizing af omdat de makelaar ons behandelde als oud vuil. Want we zijn niet Japans, en daar hebben verhuurders het niet zo op (uit dit verhaal zal blijken waarom verhuurders niet zitten te springen om ongaangepast buitenlands volk).

In dit geval speelde iets soortgelijks, maar zat de eigenaar zo in z'n maag met de woning, dat we wel door de ballotagecommissie kwamen. Bij het tekenen van het contract moest ik een collega zo gek krijgen om garant te staan voor de huur (in het geval wij de boot naar het buitenland zouden nemen), en daarnaast moesten we ook een verzekering afsluiten voor het geval dat we onze huur niet konden volbrengen. Zo'n verzekering kost wel een paar knaken, behoorlijk irritant dat alles hier dubbel moet. Vertrouwen bestaat niet in Japan.

En terecht, want voor onze automatische overboeking voor de huur had ik een stempeltje gebruikt die niet precies hetzelfde was als de stempel waarmee ik mijn rekening had geopend. Er stond wel precies hetzelfde op (ライレビレド) :) , maar dan in een ander font. Daardoor werd de betaling niet gedaan, en toen raakte heel Japan in paniek.

In plaats van dat de verhuurder ons toen even belde om te vragen waar de betaling bleef, werd meteen de verzekering ingeschakeld. Zo'n "verzekering" blijkt dan niets minder te zijn dan een incassobureau (waarschijnlijk gesponsord door de Yakuza), die je op ieder uur van de dag uit je bed belt. Het was zelfs zo erg dat er dagen waren dat we verschillende mensen van het incassobureau en de verhuurder aan de lijn kregen, die niet met elkaar communiceerden, maar iedere keer van ons wilden weten waar het geld bleef.

Zelfs toen we de betaling gedaan hadden, dit keer met het juiste stempeltje (mijn God mensen, het is ondertussen 2015, waar hebben we het over, een %*@ stempel...), bleven die idioten ons platbellen. Dat was op zich wel geinig, want ik kan heel erg goed doen alsof ik geen Japans spreek.

* Mushi mushi..
* Yes, hello, this is Lyrebird
* Mushi mushi?
* Lyrebird speaking, how can I help you?

Dat hield ik dan een tijdje vol, totdat ze het aan de andere kant heel erg benauwd kregen. Op zo'n moment gaf ik dan in het Japans aan dat ik geen Japans sprak, met de vraag of ze ook Engels spraken. Niet dat ze er iets van leren, want iedere keer krijg je weer een andere joker aan de lijn, waarmee je het hele spel van voor af aan kan spelen. Begrijp me goed, zo'n betaling is mijn verantwoordelijkheid, maar bel even als er iets mis is met m'n stempeltje, voordat je een incassobureau op me afstuurt. In 99.99% van de gevallen doe ik uitermate m'n best om het iedereen naar de zin te maken, maar ik heb ook mijn grenzen als het gaat om lastig gevallen te worden voor iets onbenulligs als het font van een stempel. Alsof er Japanners zijn die speciaal een stempel met ライレビレド laten maken. Dat zal lekker werken als je Sato heet. Dat zo'n bank niet even belt met de vraag of we toevallig nog ergens een oud stempeltje hebben liggen. Nee, die doen dan maar liever als of hun neus bloedt (maar wel iedere keer 500 yen cashen voor iedere automatische transactie, en dat iedere maand weer). Ook zo typisch Japans: hoe veel mensen hebben ze wel niet bij die verhuurder werken, om ons plat te bellen om naar de bekende weg te vragen? Geen wonder dat je je hier blauw betaalt aan allerlei belastingen en toeslagen.

Moraal van dit verhaal: wel de juiste stempel gebruiken, want anders krijg je de semi-Yakuza achter je aan.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 23-01-2015 05:12:00 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_148903553
Stofzuigerzak

Het vorige verhaal doet vermoeden dat ik niet zo thuis ben in Japan, maar niets is minder waar, ik voel me hier uitstekend thuis (op wat geruzie met collega's na).

Een mooi voorbeeld is wat me laatst overkwam toen ik stofzuigerzakken wilde kopen.

Wij hebben een tijd terug een prachtige roze Toshiba stofzuiger gekocht, en we hadden geen stofzuigerzakken meer. Dan vind je jezelf terug in een gigantische Japanse winkel vol met electronica ter grootte van twee sporthallen voor een rek vol met stofzuigerzakken. Tja, welke past dan in onze Toshiba? Ik had het modelnummer van de stofzuiger opgeschreven, toch maar eens iemand aangesproken om te vragen naar de juiste zak. Dat kan ik ondertussen erg goed, maar de dame in kwestie die me te woord stond was niet zo zeker van haar zaak. Uiteindelijk besliste ze dat stofzuigerzak model A wel zou werken.

Met de stofzuigerzakken toog ik naar de kassa. Ik had het Lyrekuiken meegenomen, die het prachtig vindt om iets van de wereld te zien, en dus besloot ik om nog even langs de flatscreen televisies te lopen, die ondertussen gigantische proporties hebben aangenomen, maar wel haarscherp zijn. 4000 x 4000 pixels... toe maar! Wat een scherpte en wat een dynamiek. We hebben onze ogen uitgekeken, want wij hebben thuis geen televisie.

Eenmaal bij de kassa aangekomen, probeerde ik te betalen, maar werd onderbroken door een mevrouw die ik herkende van het rek met stofzuigerzakken, die me ietswat buiten adem haar verontschuldigingen aanbood en uitlegde dat ze me de verkeerde zakken had aangewezen. Ze had de juiste zakken bij zich, en dat probleem was in mum van tijd opgelost.

Kijk, zo kan het ook. Dat zo'n mevrouw de hele winkel afzoekt naar iemand met de verkeerde stofzuigerzakken...

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 21-01-2015 13:08:55 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_148906705
quote:
0s.gif Op woensdag 21 januari 2015 10:42 schreef Lyrebird het volgende:
Stempelen

Een tijd geleden zijn we verhuisd, naar een andere huurwoning, en in Japan gaat zoiets gepaard met een enorme berg papier. Vorig jaar hebben we ook een poging gewaagd om te verhuizen, maar ketste de verhuizing af omdat de makelaar ons behandelde als oud vuil. Want we zijn niet Japans, en daar hebben verhuurders het niet zo op (uit dit verhaal zal blijken waarom verhuurders niet zitten te springen om ongaangepast buitenlands volk).

In dit geval speelde iets soortgelijks, maar zat de eigenaar zo in z'n maag met de woning, dat we wel door de ballotagecommissie kwamen. Bij het tekenen van het contract moest ik een collega zo gek krijgen om garant te staan voor de huur (in het geval wij de boot naar het buitenland zouden nemen), en daarnaast moesten we ook een verzekering afsluiten voor het geval dat we onze huur niet konden volbrengen. Zo'n verzekering kost wel een paar knaken, behoorlijk irritant dat alles hier dubbel moet. Vertrouwen bestaat niet in Japan.

En terecht, want voor onze automatische overboeking voor de huur had ik een stempeltje gebruikt die niet precies hetzelfde was als de stempel waarmee ik mijn rekening had geopend. Er stond wel precies hetzelfde op (ライレビレド) :) , maar dan in een ander font. Daardoor werd de betaling niet gedaan, en toen raakte heel Japan in paniek.

In plaats van dat de verhuurder ons toen even belde om te vragen waar de betaling bleef, werd meteen de verzekering ingeschakeld. Zo'n "verzekering" blijkt dan niets minder te zijn dan een incassobureau (waarschijnlijk gesponsord door de Yakuza), die je op ieder uur van de dag uit je bed belt. Het was zelfs zo erg dat er dagen waren dat we verschillende mensen van het incassobureau en de verhuurder aan de lijn kregen, die niet met elkaar communiceerden, maar iedere keer van ons wilden weten waar het geld bleef.

Zelfs toen we de betaling gedaan hadden, dit keer met het juiste stempeltje (mijn God mensen, het is ondertussen 2015, waar hebben we het over, een %*@ stempel...), bleven die idioten ons platbellen. Dat was op zich wel geinig, want ik kan heel erg goed doen alsof ik geen Japans spreek.

* Mushi mushi..
* Yes, hello, this is Lyrebird
* Mushi mushi?
* Lyrebird speaking, how can I help you?

Dat hield ik dan een tijdje vol, totdat ze het aan de andere kant het erg benauwd kregen. Op zo'n moment gaf ik dan in het Japans aan dat ik geen Japans sprak, met de vraag of ze ook Engels spraken. Niet dat ze er iets van leren, want iedere keer krijg je weer een andere joker aan de lijn, waarmee je het hele spel van voor af aan kan spelen. Begrijp me goed, zo'n betaling is mijn verantwoordelijkheid, maar bel even als er iets mis is met m'n stempeltje, voordat je een incassobureau op me afstuurt. In 99.99% van de gevallen doe ik uitermate m'n best om het iedereen naar de zin te maken, maar ik heb ook mijn grenzen als het gaat om lastig gevallen te worden voor iets onbenulligs als het font van een stempel. Alsof er Japanners zijn die speciaal een stempel met ライレビレド laten maken. Dat zal lekker werken als je Sato heet. Dat zo'n bank niet even belt met de vraag of we toevallig nog ergens een oud stempeltje hebben liggen. Nee, die doen dan maar liever als of hun neus bloedt (maar wel iedere keer 500 yen cashen voor iedere automatische transactie, en dat iedere maand weer). Ook zo typisch Japans: hoe veel mensen hebben ze wel niet bij die verhuurder werken, om ons plat te bellen om naar de bekende weg te vragen? Geen wonder dat je je hier blauw betaalt aan allerlei belastingen en toeslagen.

Moraal van dit verhaal: wel de juiste stempel gebruiken, want anders krijg je de semi-Yakuza achter je aan.
Wordt dat echt gecheckt dan :? En is er geen internetbankieren :?
Ik heb in NL vaak het gevoel dat het niet uitmaakt wat je krabbelt niemand controleert het toch. Ik vraag mij dan ook echt af wat de waarde van handtekeningen is. Vervalsen stelt tegenwoordig niet zo veel meer voor.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_148932868
quote:
0s.gif Op woensdag 21 januari 2015 13:22 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
Ik vraag mij dan ook echt af wat de waarde van handtekeningen is
Die worden in NL automatisch gecheckt bij de bank en er wordt wel degelijk fraude mee onderschept, althans dat was 10 jaar geleden zo.
pi_148935786
quote:
0s.gif Op donderdag 22 januari 2015 02:21 schreef Sparqq het volgende:

[..]

Die worden in NL automatisch gecheckt bij de bank en er wordt wel degelijk fraude mee onderschept, althans dat was 10 jaar geleden zo.
De bank heeft mijn handtekening niet eens (ten minste niet degene die ik nu gebruik).
Nog nooit problemen mee gehad. Verder zijn ze makkelijk te vervalsen.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_148967908
Japanners laten het liefste alles bij het oude, en zullen alleen iets veranderen als het echt niet anders kan. Vandaar dat er nog gebankierd wordt alsof het 1980 is. In zo'n bank werken heel veel mensen die bakjes rondschuiven met formulieren en cash.

Internetbankieren bestaat, maar dan moet je wel kanji (Chinese tekens) kunnen lezen. De pinautomaten hebben gelukkig wel aanwijzingen in het Engels.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_149064157
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 19:58 schreef Speculant. het volgende:
Vieren ze nieuwjaar volgens de maankalender in Japan of doen ze daar niet meer aan?
pi_149064297
quote:
0s.gif Op maandag 26 januari 2015 04:57 schreef Speculant. het volgende:

[..]

even snel googlen en je had het geweten
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_New_Year

officieel: Nee
  dinsdag 27 januari 2015 @ 13:39:28 #53
15080 static
03.09.2006 - 11:35
pi_149102996
Yvonne riep ergens: [b]Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.[/b]
pi_149104485
quote:
0s.gif Op woensdag 21 januari 2015 11:38 schreef Lyrebird het volgende:
Stofzuigerzak

Het vorige verhaal doet vermoeden dat ik niet zo thuis ben in Japan, maar niets is minder waar, ik voel me hier uitstekend thuis (op wat geruzie met collega's na).

Een mooi voorbeeld is wat me laatst overkwam toen ik stofzuigerzakken wilde kopen.

Wij hebben een tijd terug een prachtige roze Toshiba stofzuiger gekocht, en we hadden geen stofzuigerzakken meer. Dan vind je jezelf terug in een gigantische Japanse winkel vol met electronica ter grootte van twee sporthallen voor een rek vol met stofzuigerzakken. Tja, welke past dan in onze Toshiba? Ik had het modelnummer van de stofzuiger opgeschreven, toch maar eens iemand aangesproken om te vragen naar de juiste zak. Dat kan ik ondertussen erg goed, maar de dame in kwestie die me te woord stond was niet zo zeker van haar zaak. Uiteindelijk besliste ze dat stofzuigerzak model A wel zou werken.

Met de stofzuigerzakken toog ik naar de kassa. Ik had het Lyrekuiken meegenomen, die het prachtig vindt om iets van de wereld te zien, en dus besloot ik om nog even langs de flatscreen televisies te lopen, die ondertussen gigantische proporties hebben aangenomen, maar wel haarscherp zijn. 4000 x 4000 pixels... toe maar! Wat een scherpte en wat een dynamiek. We hebben onze ogen uitgekeken, want wij hebben thuis geen televisie.

Eenmaal bij de kassa aangekomen, probeerde ik te betalen, maar werd onderbroken door een mevrouw die ik herkende van het rek met stofzuigerzakken, die me ietswat buiten adem haar verontschuldigingen aanbood en uitlegde dat ze me de verkeerde zakken had aangewezen. Ze had de juiste zakken bij zich, en dat probleem was in mum van tijd opgelost.

Kijk, zo kan het ook. Dat zo'n mevrouw de hele winkel afzoekt naar iemand met de verkeerde stofzuigerzakken...
Herkenbaar. Tijdens een vakantie vroeg ik aan de stationsbeambte van een klein station welk perron we moesten hebben. Hij zei perron X, dus wij met onze tassenzooi de brug over het spoor over sjouwen. Kwam hij toen we al halverwege waren aangerend met duizend excuses dat hij het verkeerde perron had genoemd en waar we dan wel moesten zijn.

Ander geval, toevallig ook op een station. We vroegen welke trein we moesten hebben bij onze overstap. De stationsbeambte wees ons op een trein die bijna zou vertrekken, maar dat we daarvoor wel een ander kaartje moesten hebben. Dat gaan we nooit halen dachten we, maar op dat moment zag de beambte ons dat waarschijnlijk denken, vroeg om wat geld, sprong over het hekje naar de automaat, kocht een kaartje voor ons, rende terug, hield de trein voor ons tegen en wij konden met duizend bedankjes van onze kant dit keer onze weg zonder vertraging vervolgen.

Wat een mensen :D
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_149108203


[ Bericht 100% gewijzigd door Erasmus op 27-01-2015 16:13:10 ]
pi_149108233
quote:
0s.gif Op woensdag 21 januari 2015 10:42 schreef Lyrebird het volgende:
En terecht, want voor onze automatische overboeking voor de huur had ik een stempeltje gebruikt die niet precies hetzelfde was als de stempel waarmee ik mijn rekening had geopend. Er stond wel precies hetzelfde op (ライレビレド) :) , maar dan in een ander font. Daardoor werd de betaling niet gedaan, en toen raakte heel Japan in paniek.
quote:
0s.gif Op woensdag 21 januari 2015 13:22 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Wordt dat echt gecheckt dan :? En is er geen internetbankieren :?
Ik heb in NL vaak het gevoel dat het niet uitmaakt wat je krabbelt niemand controleert het toch. Ik vraag mij dan ook echt af wat de waarde van handtekeningen is. Vervalsen stelt tegenwoordig niet zo veel meer voor.
Er wordt zwaar gecheckt om te kijken of alles wel klopt, de Japanners willen geen fouten maken en geen "lose of face" hebben voor hun baas. Weet nog toen ik mijn eerste Japanse bankrekening opende bij de Shinsei Bank. Had ook een speciaal stempeltje laten maken voor dit soort zaken met mijn naam in Katakana. Bij het formulier waar ik had gestempeld had ik het per ongeluk, onwetend nog, op z'n kop gestempeld. De medewerkster vond het goed, alles geregeld, loop met een bankrekening de zaak uit. Naar buiten komt de medewerkster naar mij toe rennen (wat meters van de bank vandaan) om te vertellen dat ik verkeerd gestempeld en of ik wilde terug komen :D. Zelfs dat is een probleem bij ze.

Of je doet het volgens het systeem, of heel Japan staat in brand. Soms werkt het enorm efficient ondanks dat veel dingen nog ouderwets gaan, soms kan ik mij er enorm aan storen. Mis het gebrek aan creativiteit en initiatief hier wel.

Wat het internetbankieren betreft, het is heel erg omslachtig hier en daarnaast brengt het design (bij 95% van alle Japanse websites, durf daar zelfs geld op te gokken) je meteen weer terug naar de inbelverbindingjaren. Het verbaast mij niet meer als een goedlopende zaak alleen maar een plain witte pagina heeft met alleen maar tekst en het bedrijfslogo als website.
pi_149108342
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 16:13 schreef o.us2.0 het volgende:

[..]

[..]

Er wordt zwaar gecheckt om te kijken of alles wel klopt, de Japanners willen geen fouten maken en geen "lose of face" hebben voor hun baas. Weet nog toen ik mijn eerste Japanse bankrekening opende bij de Shinsei Bank. Had ook een speciaal stempeltje laten maken voor dit soort zaken met mijn naam in Katakana. Bij het formulier waar ik had gestempeld had ik het per ongeluk, onwetend nog, op z'n kop gestempeld. De medewerkster vond het goed, alles geregeld, loop met een bankrekening de zaak uit. Naar buiten komt de medewerkster naar mij toe rennen (wat meters van de bank vandaan) om te vertellen dat ik verkeerd gestempeld en of ik wilde terug komen :D. Zelfs dat is een probleem bij ze.

Of je doet het volgens het systeem, of heel Japan staat in brand. Soms werkt het enorm efficient ondanks dat veel dingen nog ouderwets gaan, soms kan ik mij er enorm aan storen. Mis het gebrek aan creativiteit en initiatief hier wel.

Wat het internetbankieren betreft, het is heel erg omslachtig hier en daarnaast brengt het design (bij 95% van alle Japanse websites, durf daar zelfs geld op te gokken) je meteen weer terug naar de inbelverbindingjaren. Het verbaast mij niet meer als een goedlopende zaak alleen maar een plain witte pagina heeft met alleen maar tekst en het bedrijfslogo als website.
Dat valt mij op bij heel veel aziatische pagina's?
Het lijkt wel of ze daar geen webdesigners in dienst hebben, zelfs bij grote bedrijven. Het zou ook kunnen dat NL op dat gebied ver vooruit loopt. In Duitsland en Oostenrijk gaan dat soort dingen ook moeizaam.

In Oostenrijk had mijn vriendin zelfs een uni pasje van karton wat zo uit 1950 leek te komen.
Moesten 3 stempels en barcodes op voordat ze boeken kon lenen of eten in de mensa |:( .
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_149111817
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 16:16 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Dat valt mij op bij heel veel aziatische pagina's?
Het lijkt wel of ze daar geen webdesigners in dienst hebben, zelfs bij grote bedrijven. Het zou ook kunnen dat NL op dat gebied ver vooruit loopt. In Duitsland en Oostenrijk gaan dat soort dingen ook moeizaam.

In Oostenrijk had mijn vriendin zelfs een uni pasje van karton wat zo uit 1950 leek te komen.
Moesten 3 stempels en barcodes op voordat ze boeken kon lenen of eten in de mensa |:( .
Wat mensen belangrijk vinden verschilt ook per land en per cultuur. Bijv.:

- Minimalisme
- Beleving
- Meedoen met wat iedereen anders ook doet
- Uitvoerigheid van informatie (ook op mobiele schermen?)
- Snel dingen zelf regelen
- Persoonlijk contact met iemand van het bedrijf
- Betrouwbaar zakelijk overkomen
- Fraudegevoeligheid, privacy

Sommige daarvan vinden wij in Nederland dan weer niet erg belangrijk. En dat heeft allerlei gevolgen, ook voor webdesign.
pi_149112263
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 18:18 schreef Igen het volgende:

[..]

Wat mensen belangrijk vinden verschilt ook per land en per cultuur. Bijv.:

- Minimalisme
- Beleving
- Meedoen met wat iedereen anders ook doet
- Uitvoerigheid van informatie (ook op mobiele schermen?)
- Snel dingen zelf regelen
- Persoonlijk contact met iemand van het bedrijf
- Betrouwbaar zakelijk overkomen
- Fraudegevoeligheid, privacy

Sommige daarvan vinden wij in Nederland dan weer niet erg belangrijk. En dat heeft allerlei gevolgen, ook voor webdesign.
Allemaal duidelijk qua design maar dat verklaart niet waarom websites zo ongebruiksvriendelijk zijn.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_149112385
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 18:35 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Allemaal duidelijk qua design maar dat verklaart niet waarom websites zo ongebruiksvriendelijk zijn.
Wat is gebruiksvriendelijk?

Als je het heel belangrijk vindt om in een rechtszaak te kunnen bewijzen dat je geen wanbetaler bent, en bang bent dat een screenshotje uit het internetbankieren daarvoor niet genoeg is, dan heb je niks aan de typische Nederlandse bank die al z'n filialen sluit en iedereen naar de flitsende internetbankieren-website doorstuurt.
pi_149112536
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 18:38 schreef Igen het volgende:

[..]

Wat is gebruiksvriendelijk?

Als je het heel belangrijk vindt om in een rechtszaak te kunnen bewijzen dat je geen wanbetaler bent, en bang bent dat een screenshotje uit het internetbankieren daarvoor niet genoeg is, dan heb je niks aan de typische Nederlandse bank die al z'n filialen sluit en iedereen naar de flitsende internetbankieren-website doorstuurt.
Mee eens al moeten banken transacties 7 jaar bewaren. Verder zijn dat de uitzonderingen.
Grappige is trouwens dat ik vandaag een klaagmail naar de rabo heb gestuurd omdat het lokale filiaal nog maar open is van ma/vrij van 1400 tot 1700. Je kunt dus als werkende mens daar alleen terecht als je een vakantiedag opneemd 8)7 . Verder er bij genoemd dat de betaalpakketten nu al jaren 5+% pj stijgen vanwege betere dienstverlening maar dat ik daar weinig van terug zie.

Een mooi voorbeeld is dit:
http://amsterdam.icbc.com(...)7%BD%91%E7%AB%99/du/

Probeer daar maar eens een overzichtspagina te krijgen over het hoe en wat van een spaar en betaalrekening. Alle informatie is verspreid over 10tallen subsites.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_149113079
quote:
0s.gif Op maandag 26 januari 2015 06:42 schreef Kenzi het volgende:

[..]

even snel googlen en je had het geweten
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_New_Year

officieel: Nee
Mijn vraag ging dan ook niet over wat er officieel wordt gedaan.

Dus iemand die weet of er iets te doen is dan of is het een normale dag/avond verder?
pi_149113494
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 18:38 schreef Igen het volgende:

[..]

Wat is gebruiksvriendelijk?

Als je het heel belangrijk vindt om in een rechtszaak te kunnen bewijzen dat je geen wanbetaler bent, en bang bent dat een screenshotje uit het internetbankieren daarvoor niet genoeg is, dan heb je niks aan de typische Nederlandse bank die al z'n filialen sluit en iedereen naar de flitsende internetbankieren-website doorstuurt.
Hier waardeer ik het internetbankieren van ING echt enorm, moet ik zeggen. Maar moet wel zeggen dat ik het belachelijk vind dat je perse geld ín de bank moet storten. De optie om geld te storen buiten heb je bij veel ATMs die buiten aan de bank hangen, vaak zelfs in een apart hoek met een goede CCTV-systeem in geval van fraude/diefstal.

De bank hier is een mooie. De ATM's hebben een aparte gedeelte in het gebouw, waar je na 22 uur alleen maar in kan na het invoeren van een geldig bankpas. :)

quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 18:59 schreef Speculant. het volgende:

[..]

Mijn vraag ging dan ook niet over wat er officieel wordt gedaan.

Dus iemand die weet of er iets te doen is dan of is het een normale dag/avond verder?
Aangezien ik nog steeds geen slaap heb (het is nu 03 uur en moet zo weer op om te werken :') ) kan ik dit wel even toelichten.

Japan staat bekend om zijn 24-uurs economie, alles gaat altijd door, elke dag. Maar een keer per jaar Japan is heel eventjes gesloten voor een lange tijd. Van 1 januari tot 3 januari. Waarom? Omdat men dan tijd spendeert met de familie, er worden hele traditionele gerechten gegeten (heb enorm genoten bij mijn vriendin thuis, godsamme :D), en men wordt op 1 en 2 januari nog steeds dronken met elkaar waar bier en sake een onlosmakelijk element is in dit drie daags eetfestijn om het nieuwe jaar positief in te luiden. (Voorzichtig met de mochi als je aangeschoten bent trouwens ;) )

Oud en Nieuw was ook apart in Japan. Er was geen officiele countdown op tv. Op een gegeven moment zag je gewoon 0:00 in het hoekje van het beeld en de klok luidde dan een ietwat depressieve toon (het is ook geen positief festijn waar het alcohol vloeit zoals in het Westen. Dat gebeurt daarna pas.)
Elke zender op TV (voornamelijk NHK G en NHK E dan) werden er tempels over het hele land laten zien waar men in grote getalen dan bidt en lieten ze de traditionele festivals zien (ooit half naakte mannen in een onthullend gewaad rond zien rennen op blote voeten in de sneeuw die bij alle tempels afgaan? Dat gebeurde dus in Hokkaido toentertijd. De tempel bij mij om de hoek was ook op NHK).

Heb 't een beetje van beide gedaan. Lekker soba gegeten met schoonfamilie thuis tot de klok luidde, daarna wezen stappen in Shibuya met het vrouwtje en onze gemeenschappelijke vrienden. Zo kan het ook. :)

[ Bericht 0% gewijzigd door Erasmus op 27-01-2015 19:24:49 ]
pi_149114051
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 19:14 schreef o.us2.0 het volgende:
Aangezien ik nog steeds geen slaap heb (het is nu 03 uur en moet zo weer op om te werken ) kan ik dit wel even toelichten.

Japan staat bekend om zijn 24-uurs economie, alles gaat altijd door, elke dag. Maar een keer per jaar Japan is heel eventjes gesloten voor een lange tijd. Van 1 januari tot 3 januari. Waarom? Omdat men dan tijd spendeert met de familie, er worden hele traditionele gerechten gegeten (heb enorm genoten bij mijn vriendin thuis, godsamme ), en men wordt op 1 en 2 januari nog steeds dronken met elkaar waar bier en sake een onlosmakelijk element is in dit drie daags eetfestijn om het nieuwe jaar positief in te luiden. (Voorzichtig met de mochi als je aangeschoten bent trouwens )

Oud en Nieuw was ook apart in Japan. Er was geen officiele countdown op tv. Op een gegeven moment zag je gewoon 0:00 in het hoekje van het beeld en de klok luidde dan een ietwat depressieve toon (het is ook geen positief festijn waar het alcohol vloeit zoals in het Westen. Dat gebeurt daarna pas.)
Elke zender op TV (voornamelijk NHK G en NHK E dan) werden er tempels over het hele land laten zien waar men in grote getalen dan bidt en lieten ze de traditionele festivals zien (ooit half naakte mannen in een onthullend gewaad rond zien rennen op blote voeten in de sneeuw die bij alle tempels afgaan? Dat gebeurde dus in Hokkaido toentertijd. De tempel bij mij om de hoek was ook op NHK).

Heb 't een beetje van beide gedaan. Lekker soba gegeten met schoonfamilie thuis tot de klok luidde, daarna wezen stappen in Shibuya met het vrouwtje en onze gemeenschappelijke vrienden. Zo kan het ook.
Mijn vraag gaat eigenlijk over 18-19 februari. :P In de buurlanden wordt dat nog actief gevierd en vroeg me af of dat in Japan ook nog is. Met wat je zegt heb ik het vermoeden dat ze dat dus niet doen. Kon er verder ook niks over vinden eigenlijk. Ik kan er een paar dagen zijn, maar ik ga het skippen.
pi_149625001
Nieuwe voorgevel?

Onze Japanse buren hebben de afgelopen 5 jaar in de VS gewoond, en zijn een maand geleden terug naar hun oude huis in Japan verhuisd. Blijkbaar waren ze geschrokken van de staat van hun huis, want op dit moment zijn er vier bouwvakkers bezig met het installeren van een compleet nieuwe voorgevel. Let wel, de huizen in onze buurt zijn zo'n 12 jaar oud.



Google Streetview van de "oude" gevel.

Ik heb er een tijdje naar staan kijken, want het is altijd interessant als er gebouwd wordt in je straat, maar na drie minuten begon ik me af te vragen waarom er een nieuwe voorgevel nodig was. Wat gebeurt er namelijk: ze spijkeren de nieuwe gevel over de oude heen, zonder isolatie toe te voegen. Een cosmetische operatie. Het ziet er wel netjes uit hoor, want dat kun je de Japanners wel toevertrouwen. Maar waarom zou je zo veel geld uitgeven (het gaat schijnbaar een week of drie duren), voor iets dat eigenlijk weinig nut heeft?

Op zich wel erg Japans. Het kan in het huis een ongelofelijke puinhoop zijn, maar van de buitenkant moet het er wel netjes uitzien. Ook als het er al netjes uitzag. Het kan schijnbaar altijd netter. Overigens hebben de buren hun buren aan de andere kant ook aangestoken, want daar stond de gevel vanochtend ook in de steigers, en waren ze bezig met voorbereidingen om daar een nieuwe gevel te plaatsen. Want als buren van een huis met een nieuwe gevel wil je natuurlijk niet achterblijven.

[ Bericht 1% gewijzigd door Lyrebird op 13-02-2015 05:08:23 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_149632806
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 februari 2015 04:56 schreef Lyrebird het volgende:
Nieuwe voorgevel?

Onze Japanse buren hebben de afgelopen 5 jaar in de VS gewoond, en zijn een maand geleden terug naar hun oude huis in Japan verhuisd. Blijkbaar waren ze geschrokken van de staat van hun huis, want op dit moment zijn er vier bouwvakkers bezig met het installeren van een compleet nieuwe voorgevel. Let wel, de huizen in onze buurt zijn zo'n 12 jaar oud.

[ afbeelding ]

Google Streetview van de "oude" gevel.

Ik heb er een tijdje naar staan kijken, want het is altijd interessant als er gebouwd wordt in je straat, maar na drie minuten begon ik me af te vragen waarom er een nieuwe voorgevel nodig was. Wat gebeurt er namelijk: ze spijkeren de nieuwe gevel over de oude heen, zonder isolatie toe te voegen. Een cosmetische operatie. Het ziet er wel netjes uit hoor, want dat kun je de Japanners wel toevertrouwen. Maar waarom zou je zo veel geld uitgeven (het gaat schijnbaar een week of drie duren), voor iets dat eigenlijk weinig nut heeft?

Op zich wel erg Japans. Het kan in het huis een ongelofelijke puinhoop zijn, maar van de buitenkant moet het er wel netjes uitzien. Ook als het er al netjes uitzag. Het kan schijnbaar altijd netter. Overigens hebben de buren hun buren aan de andere kant ook aangestoken, want daar stond de gevel vanochtend ook in de steigers, en waren ze bezig met voorbereidingen om daar een nieuwe gevel te plaatsen. Want als buren van een huis met een nieuwe gevel wil je natuurlijk niet achterblijven.
Heb jij trouwens een reden voor de slechte isolatie?
Ik zie dat in veel Aziatische landen terugkomen maar het blijft voor mij vreemd om geen dubbelglas of isolatie te gebruiken. Zelf in gebieden met airco is het nuttig omdat het de warmte buiten houdt.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_149634209
Japanners lijken soms uber Calvinisten te zijn, die heel graag willen afzien. In ons gebouw op de universiteit zit je de hele winter te blauwbekken. Isolatie is vaak gewoonweg slecht, misschien omdat Japan heel conservatief nog vaak in de jaren 80 leeft.

Het is ook heel Calvinistisch, zoals ze hier bouwen. We zijn best wel in onze nopjes met ons gehuurde huis, dat wel goed geisoleerd is (gebouwd begin deze eeuw), maar er is een koud deel, en een warm deel. Het warme deel (als je stookt) zijn de slaapkamers, de keuken en de woonkamer, het koude deel zijn de ontvangsthal, het trappenhuis, en de WC. De WC heeft wel zo'n verwarmde bril.

Dat de ontvangsthal en het trappenhuis geen verwarming hebben, is ergens wel logisch, omdat de buitendeur daar direct op aansluit. Een klein halletje was dan behaaglijker geweest, maar schijnbaar vinden Japanners dat wel wat hebben, zo'n enorme hal + trappenhuis. Wat dat betreft zijn ze weer heel erg Katholiek: Er is in die ontvangsthal ook ruimte ingebouwd om beeldjes neer te zetten. Op die manier kan je de postbode de indruk geven dat je goed in de slappe was zit.

's Winters bibberen wij dus nog best wel wat af, want om bijvoorbeeld in de badkamer te komen, moet je door het koude deel heen.

Energie-technisch zit het huis trouwens best goed in elkaar. We hebben zo'n efficiente boiler die 's nachts gestookt wordt, en ook de verwarming draait daar op. Onze gas-, electriciteit- en waterrekeningen zijn allemaal lager dan in het vorige huis, terwijl we er toch een factor 2 a 3 in volume op vooruit zijn gegaan.

[ Bericht 6% gewijzigd door Lyrebird op 14-02-2015 05:43:53 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_149685718
Nieuwe voorgevel, deel II

Het verhaal over de nieuwe voorgevel laat zien dat Japanners het erg belangrijk vinden dat de buren onder de indruk zijn. Mijn indruk is dat dit iets Oost-Aziatisch is - Japanners en Koreanen vinden het erg belangrijk om met merkkleding rond te lopen, en dat doen ze niet omdat het zo lekker zit.

De inhoud is dus vaak niet zo belangrijk, als het er maar goed uitziet.

Op onze universiteit wordt er daarom onevenredig veel aandacht besteed aan het geven van presentaties. Het schooljaar loopt eind maart af, en rond deze tijd moeten al onze studenten een praatje geven, belangrijk voor hun eindcijfer. Je krijgt onze studenten met geen mogelijkheid aan het werk, maar als er een praatje moet worden gegeven, worden er overuren gedraaid. Het gevolg van deze scheve situatie is dat studenten een uitermate gelikt praatje geven over iets waar ze de ballen verstand van hebben. Bij het beantwoorden van vragen na zo'n praatje wordt dat pijnlijk duidelijk, en moet de begeleider vaak inspringen om de student te redden.

Met de jaren leer je dus wel hoe deze maatschappij in elkaar steekt. Zo moeten studenten in ons lab tussendoor meer praatjes geven, want dat motiveert ze blijkbaar om uit hun bed te komen. Erg kinderachtig allemaal, maar ik ben er ondertussen achter dat je een cultuur niet zo maar verandert.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_151080674
Ik ben het ondertussen wel zat nu, en mijn voorgevoelens kloppen echt: Japanners kunnen totaal niet zelf met een idee komen; alles moet volgens het systeem. :{

Was even een paar weken in Nederland, en voordat ik weg ging heb ik doorgegeven aan de Shinseibank dat ik "even terug naar mijn land van herkomst ga wegens afstuderen". Expres ook nog aan de bank doorgegeven dat zij niet moeten schrikken als ik in Nederland geld wilde opnemen. Was geen probleem. Okay, hop, even terug naar Nederland.

Maar het probleem is dat er blijkbaar werd gedacht dat ik gedurende mijn verblijf geen rekeningen wil betalen. Een goede vriend van mij haalde het post op in mijn appartement en blijkbaar zijn er geen rekeningen (telefoonrekening van au, vaste lijn van NTT, huur) betaald sinds ik in Nederland was. Is dit normaal?

Nu zijn er extra te-laat-kosten van enkele ichiman yens en ik kan niet zomaar even iemand vinden die keigo Japans (Hoogjapans, het extreme ABN van de Japanse taal zeg maar, voertaal bij officiële gesprekken) spreekt en tijd heeft om hen te bellen voor mij.

Heb 't idee dat het aan mijn Japans lag toen ik het doorgaf aan de bank.. :')

kuso no nihongo..

[ Bericht 6% gewijzigd door Erasmus op 27-03-2015 02:25:27 ]
pi_151080878
En misschien een praktischere vraag voor Lyrebird en andere users die ook in Japan wonen (langer dan ik): Na meer dan een half jaar ben ik die aardbevingen nog steeds niet gewend. Ik schrik mijzelf de pleuris al als ik dat bekende aardbevingalarm hoor op NHK en als ik iets voel trillen. Hoe gaan jullie er mee om?
pi_152366917
Is hier nog leven?
pi_152524117
Hehe, dat van die voorgevel. In China zitten de meeste mensen in een flat, dus wat doe je dan? Een andere deur. :') Zo heb je soms pauperflatjes met massieve eikenhouten deuren. Slaat echt helemaal nergens op. Aan de buitenkant van een flat kun je verder ook niet goed zien of het binnenshuis "duur" ingericht is. Soms denk je van buiten...dit moet wel een krot zijn en dan is het binnen compleet van echt hout. Niet mijn stijl maar wel duur. En dan sta je weer buiten en is het alsof je in de Bijlmer staat. Alleen die deur helpt dus soms wel bij het inschatten.
Baat 't niet, schaadt 't niet. Dus slikken, kreng.
  maandag 15 juni 2015 @ 13:11:13 #73
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_153546793
Bij mij op 't werk (NL werkgever) zoeken ze iemand voor een functie in Japan (Tokyo).

Nu zou ik bij een functie in de US ofzo niet eens hoeven nadenken maar wil ik bij Japan toch even wat info inwinnen voordat ik erop reageer.
Nu heb ik een zwager die in Singapore woont en hij is wel eens in Nippon geweest en hij meldde mij dat de werkdruk erg hoog is.
Of dat zo is weet ik niet en zal allicht verschillen per beroepsgroep.

Maar buiten Sushi, Suzuka (F1 circuit), Manga, Hentai :@ , Atoombom & Atoomramp, Honda, Toyota en Ninja's weet ik niet veel van Japan.
De taal lijkt me lastig.

Overigens ben ik voor mijn studie al een tijdje in het buitenland geweest (Turkije) dus van huis zijn is niet het probleem.
Echter heb ik nu wel een vriendin die eventueel wel mee wil.

Iemand die mij wat info kan geven over de cultuur(verschillen), do's en don'ts en hoe every day life daar is.
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_153548525
Begin bij deel I zou ik zeggen...op een regenachtige dag.

Serieus: het zal kompleet anders zijn als cultuur etc. .
Wat zou je tegenhouden?
  maandag 15 juni 2015 @ 14:27:32 #75
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_153548630
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 14:21 schreef AnneX het volgende:
Begin bij deel I zou ik zeggen...op een regenachtige dag.

Serieus: het zal kompleet anders zijn als cultuur etc. .
Wat zou je tegenhouden?
De taal en bang dat ik (en mijn gezin) geisoleerd raak als de cultuur niet open staat voor expats. (geen idee of ze dat zijn he)
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
  maandag 15 juni 2015 @ 16:33:08 #76
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_153551754
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 14:27 schreef nils7 het volgende:
De taal en bang dat ik (en mijn gezin) geisoleerd raak als de cultuur niet open staat voor expats. (geen idee of ze dat zijn he)
Het hangt natuurlijk ook af van de locatie. Als er meer expats zijn, ben je meteen minder geïsoleerd.
  maandag 15 juni 2015 @ 18:01:43 #77
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_153553781
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 16:33 schreef Gaoxing het volgende:

[..]

Het hangt natuurlijk ook af van de locatie. Als er meer expats zijn, ben je meteen minder geïsoleerd.
Tokyo, klopt het licht aan de groep mensen.

Het lijkt me een erg tof land maar een vakantie is wat anders dan er wonen en werken en je hoort ook wel eens wat dat het soms lastig ivm de taalbarriere en de cultuur (wat bij een ander Westers land minder zou zijn).
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
  maandag 15 juni 2015 @ 18:06:54 #78
15080 static
03.09.2006 - 11:35
pi_153553943
Heb je deze reeks wel eens doorgelezen?
Yvonne riep ergens: [b]Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.[/b]
  maandag 15 juni 2015 @ 19:22:18 #79
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_153556641
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 18:01 schreef nils7 het volgende:
Tokyo, klopt het licht aan de groep mensen.

Het lijkt me een erg tof land maar een vakantie is wat anders dan er wonen en werken en je hoort ook wel eens wat dat het soms lastig ivm de taalbarriere en de cultuur (wat bij een ander Westers land minder zou zijn).
Wat Static zegt: lees de topicreeks eens door. Die is leuk en informatief. En met cultuurverschil moet je leren omgaan. Soms is het helemaal niet zo dat dat makkelijker is als het verschil kleiner is, verkijk je daar niet op....
  maandag 15 juni 2015 @ 19:29:03 #80
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_153556919
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 19:22 schreef Gaoxing het volgende:

[..]

Wat Static zegt: lees de topicreeks eens door. Die is leuk en informatief. En met cultuurverschil moet je leren omgaan. Soms is het helemaal niet zo dat dat makkelijker is als het verschil kleiner is, verkijk je daar niet op....
Ik was al met deel 1 begonnen ;)

Maar de verhalen die ik lees zijn wel gericht op onderwijs/student natuurlijk, tuurlijk lees ik daar wel doorheen maar sommige situaties ga ik eventueel niet tegen komen (anderen weer wel natuurlijk).
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
  maandag 15 juni 2015 @ 19:34:13 #81
15080 static
03.09.2006 - 11:35
pi_153557100
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 19:29 schreef nils7 het volgende:

[..]

Ik was al met deel 1 begonnen ;)

Maar niet afgemaakt blijkbaar.
Yvonne riep ergens: [b]Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.[/b]
  maandag 15 juni 2015 @ 20:50:46 #82
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_153560468
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 19:34 schreef static het volgende:

[..]

Maar niet afgemaakt blijkbaar.
'T zijn 5 topics ;)
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
  maandag 15 juni 2015 @ 21:01:01 #83
15080 static
03.09.2006 - 11:35
pi_153560954
Met veel info.
Yvonne riep ergens: [b]Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.[/b]
  maandag 15 juni 2015 @ 22:27:29 #84
63722 z80
I fink you freaky
pi_153564521
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 18:01 schreef nils7 het volgende:

[..]

Tokyo, klopt het licht aan de groep mensen.

Het lijkt me een erg tof land maar een vakantie is wat anders dan er wonen en werken en je hoort ook wel eens wat dat het soms lastig ivm de taalbarriere en de cultuur (wat bij een ander Westers land minder zou zijn).
vergis je daar niet in. ik woon in Duitsland. qwa taal zou dat "makkelijk" moeten zijn. echter school Duits en wat er daadwerkelijk gesproken wordt zijn twee verschillende dingen. het zelfde als met de cultuur en omgangsvormen.
ik denk dat als je er open voor staat en echt met de lokale bevolking mee wilt doen het overal wel lukt. het kost wel wat tijd en moeite.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  maandag 15 juni 2015 @ 22:29:09 #85
63722 z80
I fink you freaky
pi_153564581
deze vakantie Japan eens onveilig maken. proeven van de cultuur en het eten.
het wordt een rit van Tokio zigzag naar het zuiden met het OV.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  maandag 15 juni 2015 @ 22:30:09 #86
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_153564618
quote:
0s.gif Op maandag 15 juni 2015 22:27 schreef z80 het volgende:

[..]

vergis je daar niet in. ik woon in Duitsland. qwa taal zou dat "makkelijk" moeten zijn. echter school Duits en wat er daadwerkelijk gesproken wordt zijn twee verschillende dingen. het zelfde als met de cultuur en omgangsvormen.
ik denk dat als je er open voor staat en echt met de lokale bevolking mee wilt doen het overal wel lukt. het kost wel wat tijd en moeite.
Kan alleen zeggen dat ik ervaring heb met Turkije, een moslim land, met ook heel veel ongeschreven wetten.
Wat ik belangrijk vind om te weten of de lokalen daar ook voor open staan, dan komt dat wel goed.
Elke cultuur is toch anders.

Ben trouwens op dit moment al in deel III van de reeks.
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_153626463
Nils7, je kan mij PMen met wat je wilt weten. Ik kan je van veel info voorzien.
Maar vergeet niet, binnen Japan kan het onderling al heel verschillend zijn, dat merk je al in een stad als Tokyo.

Maar de expatgroep is groot in Tokyo, en zoekt constant contact met elkaar. Maar isolatie en depressie is niet vreemd bij veel gaijins (buitenlanders), al hoewel dat meer is bij non-Japanese die met een Japanese getrouwd zijn en in Japan wonen, dan bij expats naar hier zijn gestuurd voor werk.

Mijn ervaring met leven en wonen in Tokyo is enorm bevallen, maar heb geen gezin gehad om te onderhouden natuurlijk. Kan net het verschil maken.

[ Bericht 4% gewijzigd door Erasmus op 17-06-2015 23:03:27 ]
pi_154482632
Nu ik Nederland ben, begin ik toch wel de popmuziek op straat, de drukte van Tokyo en het comfortabele leven en vooral de kleine dingen te missen. Vooral het gemis van conbinis (FamilyMart ;( ), even snel een onigiri/blikje chuhai halen, de overdreven klantvriendelijkheid.

Ach, wederzijds heb ik de AH gemist dus dat compenseert de FamilyMart een klein beetje :D
  maandag 20 juli 2015 @ 19:49:17 #89
63722 z80
I fink you freaky
pi_154495855
wat zou ik in Japan moeten gaan zien en of doen? en wat absolute niet.
ik heb begrepen dat afdingen en fooien geven niet tot de standaard horen. mogelijk zijn er nog meer van dat soort kleine dingen.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_154506258
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 19:49 schreef z80 het volgende:
wat zou ik in Japan moeten gaan zien en of doen? en wat absolute niet.
ik heb begrepen dat afdingen en fooien geven niet tot de standaard horen. mogelijk zijn er nog meer van dat soort kleine dingen.
- Schoenen aan in huis.
- Stokjes rechtop in de rijst steken.
- Als je iemand bezoekt geen klein cadeautje meenemen.
- Visitekaartje met 2 handen aannemen en een paar seconden aandachtig bestuderen.
- Stinken.

Dan heb je de belangrijkste wel gehad geloof ik.
pi_154567971
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2015 07:39 schreef Aurelius het volgende:
- Als je iemand bezoekt geen klein cadeautje meenemen.
En dat kleine cadeautje is heel vaak wat te eten, of een sixpackje bier/pak sake of umeshu.
Helaas is het bier kneitertjesduur in Nihon.

[ Bericht 4% gewijzigd door Erasmus op 23-07-2015 14:46:44 ]
  donderdag 23 juli 2015 @ 14:58:58 #92
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_154568279
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 juli 2015 07:39 schreef Aurelius het volgende:

[..]

- Schoenen aan in huis.
- Stokjes rechtop in de rijst steken.
- Als je iemand bezoekt geen klein cadeautje meenemen.
- Visitekaartje met 2 handen aannemen en een paar seconden aandachtig bestuderen.
- Stinken.

Dan heb je de belangrijkste wel gehad geloof ik.
Misschien moet je erbij zetten welke van deze dingen je juist wel en welke je juist niet moet doen. :+
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  donderdag 23 juli 2015 @ 15:20:54 #93
63722 z80
I fink you freaky
pi_154568885
quote:
0s.gif Op donderdag 23 juli 2015 14:58 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Misschien moet je erbij zetten welke van deze dingen je juist wel en welke je juist niet moet doen. :+
geen.
in Azie is het normaal om de schoenen waarmee je buiten loopt ook buiten te houden.
ik ga geen eten aan de overledenen aanbieden dus de stokje rechtop in het eten is ook not don.
iets mee meenemen op bezoek wist ik dan weer niet.
iets aannemen doe je altijd met 2 handen enkel het bestuderen van het kaartje laat je normaal gesproken achterwegen.
en stinken spreekt voor zich.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  donderdag 23 juli 2015 @ 15:26:51 #94
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_154569043
Het was ook een grapje. :P
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_154634700
Wel done:
bleren naar de obers dat je iets nodig hebt "sumimaaseeeeen" :D mocht je in een (oude) izakaya terechtkomen (en je krijgt van de staff daar een vriendelijke luidkeelse "haaaai" terug haha). Heb ik men vrienden wel is mee laten schrikken haha :+

Zelf heb ik 3 maanden op het platteland gezeten/gewoond in Nagano

6 maanden in Kioto gewoond als student

6 maanden in Tokio voor mijn stage.

Was eigenlijk het minst fan van Tokio.

Nu bezig met iets van werk te vinden in Japan, of werk te vinden dat gerelateerd is aan Japan/ Japans in Nederland/ ergens anders.


Afdingen kan wel in Japan afhankelijk waar je zit! Tokio niet, maar in Osaka kan je het soms wel doen, doen ze zelf ook soms.
pi_155419339
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2015 22:11 schreef loonytik het volgende:
Wel done:
bleren naar de obers dat je iets nodig hebt "sumimaaseeeeen" :D mocht je in een (oude) izakaya terechtkomen (en je krijgt van de staff daar een vriendelijke luidkeelse "haaaai" terug haha). Heb ik men vrienden wel is mee laten schrikken haha :+

Zelf heb ik 3 maanden op het platteland gezeten/gewoond in Nagano

6 maanden in Kioto gewoond als student

6 maanden in Tokio voor mijn stage.

Was eigenlijk het minst fan van Tokio.

Nu bezig met iets van werk te vinden in Japan, of werk te vinden dat gerelateerd is aan Japan/ Japans in Nederland/ ergens anders.

Afdingen kan wel in Japan afhankelijk waar je zit! Tokio niet, maar in Osaka kan je het soms wel doen, doen ze zelf ook soms.
Hoezo was je minder fan van Tokyo? Nagano is een saaie stad in mijn optiek, wel een mooie stad.
pi_155548530
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 juli 2015 22:11 schreef loonytik het volgende:
Afdingen kan wel in Japan afhankelijk waar je zit! Tokio niet, maar in Osaka kan je het soms wel doen, doen ze zelf ook soms.
Bij een duurdere aankoop wijzen naar een krasje, en vragen naar serbice. 9 van de 10 keer gaan ze bij de baas vragen of ze je een korting mogen geven.

Japanners zijn heel erg van de klantenbinding, en geloven heilig in het effect van een kadootje. Toen ik hier nog maar net woonde, kreeg ik bij praktisch iedere duurdere aankoop een bon die je ergens in kon ruilen voor een kadootje. Een halve dag naar de onsen bijvoorbeeld, bij de aankoop van een bank.

Wat je ondertussen wel ziet, althans in ons stadje, is dat internetshopping zo'n vaart heeft genomen dat bepaalde winkels en warenhuizen er een beetje lullig bijliggen. Achterstallig onderhoud, spullen die al een tijdje in de aanbieding zijn, met van die vergeelde stickers, maar die nog steeds niet verkocht zijn.

Kan ook komen door het beleid van die idioot van een Abe. Mijn god, wat een onbenul.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_155649279
quote:
14s.gif Op vrijdag 21 augustus 2015 21:40 schreef o.us2.0 het volgende:

[..]

Hoezo was je minder fan van Tokyo? Nagano is een saaie stad in mijn optiek, wel een mooie stad.
Ligt ook meer aan mij dan aan Tokio zelf hoor ;) Njah ik had wel in Nagano gezeten maar dan wel de prefectuur, Ik zat echt in dorpjes (nog steeds vergeleken met nl steden though haha) op het platteland lekker boerderij werk te doen. Vind de sfeer op het platteland gewoon chiller, ben niet zo van de drukke steden

quote:
0s.gif Op woensdag 26 augustus 2015 05:57 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Bij een duurdere aankoop wijzen naar een krasje, en vragen naar serbice. 9 van de 10 keer gaan ze bij de baas vragen of ze je een korting mogen geven.

-----

Kan ook komen door het beleid van die idioot van een Abe. Mijn god, wat een onbenul.
Licht dat alleen aan het internet of ook gewoon aan hoeveel mensen daar wonen? Soms schrik ik nog wel hoeveel mensen vredesnaam in een winkel staan (kwa personeel) en hoe ze daar nog winst kunnen mee draaien :P Mjah internetshopping heeft ook overal wel wat flinke invloed.
pi_155650527
Japanse winkels zijn een enigma. Wij wonen in een doorsnee stadje, 500k inwoners, en op loopafstand staan er twee gigantische electronicawinkels. Die van mijn eerdere verhaal over stofzuigerzakken, bijvoorbeeld. Die zaak is nu zo'n 2 jaar oud, maar zelfs op een zaterdag of zondag hebben ze maar 1 open kassa, waar je niet eens hoeft te wachten. En dan staat er zo'n twintig man/vrouw personeel in die zaak. Die moeten een enorm verlies draaien.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zaterdag 29 augustus 2015 @ 13:13:01 #100
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_155650547
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 augustus 2015 13:11 schreef Lyrebird het volgende:
Japanse winkels zijn een enigma. Wij wonen in een doorsnee stadje, 500k inwoners, en op loopafstand staan er twee gigantische electronicawinkels. Die van mijn eerdere verhaal over stofzuigerzakken, bijvoorbeeld. Die zaak is nu zo'n 2 jaar oud, maar zelfs op een zaterdag of zondag hebben ze maar 1 open kassa, waar je niet eens hoeft te wachten. En dan staat er zo'n twintig man/vrouw personeel in die zaak. Die moeten een enorm verlies draaien.
Wel in meer landen gezien, dat soort werkverschaffing. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_155651324
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 augustus 2015 13:11 schreef Lyrebird het volgende:
Japanse winkels zijn een enigma. Wij wonen in een doorsnee stadje, 500k inwoners, en op loopafstand staan er twee gigantische electronicawinkels. Die van mijn eerdere verhaal over stofzuigerzakken, bijvoorbeeld. Die zaak is nu zo'n 2 jaar oud, maar zelfs op een zaterdag of zondag hebben ze maar 1 open kassa, waar je niet eens hoeft te wachten. En dan staat er zo'n twintig man/vrouw personeel in die zaak. Die moeten een enorm verlies draaien.
nu ik 'eerdere verhalen' lees, komt er binnenkort weer een mooie beschouwing over het japanse leven? altijd leuk om te lezen :Y
Winnaar wielerprono 2006 en biatlon wk prono 2016
pi_155651877
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 augustus 2015 13:11 schreef Lyrebird het volgende:
Japanse winkels zijn een enigma. Wij wonen in een doorsnee stadje, 500k inwoners, en op loopafstand staan er twee gigantische electronicawinkels. Die van mijn eerdere verhaal over stofzuigerzakken, bijvoorbeeld. Die zaak is nu zo'n 2 jaar oud, maar zelfs op een zaterdag of zondag hebben ze maar 1 open kassa, waar je niet eens hoeft te wachten. En dan staat er zo'n twintig man/vrouw personeel in die zaak. Die moeten een enorm verlies draaien.
Ik merkte in Kanagawa-ken al op dat er in sommige dorpjes al gigantische warenhuizen zoals AEON, Lumine en zelfs electronicazaken zoals BIC Camera en Yodobashi te vinden waren. Ik dacht dat die zaken voorbehouden waren aan de grotere steden.

[ Bericht 0% gewijzigd door Erasmus op 29-08-2015 14:17:30 ]
  zondag 30 augustus 2015 @ 03:48:14 #103
21350 breaky
Harder praten a.u.b
pi_155668792
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 augustus 2015 13:11 schreef Lyrebird het volgende:
Japanse winkels zijn een enigma. Wij wonen in een doorsnee stadje, 500k inwoners, en op loopafstand staan er twee gigantische electronicawinkels. Die van mijn eerdere verhaal over stofzuigerzakken, bijvoorbeeld. Die zaak is nu zo'n 2 jaar oud, maar zelfs op een zaterdag of zondag hebben ze maar 1 open kassa, waar je niet eens hoeft te wachten. En dan staat er zo'n twintig man/vrouw personeel in die zaak. Die moeten een enorm verlies draaien.
Toch heb ik dit vaak ook in Nederlands gezien. In Amersfoort zit/zat bijvoorbeeld een grote BCC (bestaat dat nog steeds?) die buiten het centrum ligt (maar wel tussen meubel winkels bijvoorbeeld). De keren dat ik daar was, was het nooit druk. Anyway dat was 10 jaar geleden dus denk niet dat de situatie er beter op is geworden.

Hier in Laos, zover ik weet, doen ze niet aan stofzuigers die papieren zakken nodig hebben. Er zit een katoenen zak in die je zelf moet reinigen (ughe, ughe)

Internet shoppen is nog niet aan de orde hier door de slechte infrastructuur en de begrippen efficient, doelmatig en planmatig werken volledig vreemd zijn voor de Laotianen. :P
Modus Vivendi!
Beetje aan het werk @ Lao P.D.R.
Soda water en Earl Grey :-)
pi_155840366
Japanse horken

In een ander topic had ik een update beloofd - bij deze, maar het zal ws. een van de laatste zijn, want dit topic begint stilletjes aan een herhaling van zetten te worden, wat niet zo gek is na zo'n 6 jaar in Japan geleefd te hebben.

We hebben een relatief koude zomer gehad, met een paar snikhete dagen, waarbij het tegen de 40 aanzat. We wonen vlak bij een enorm winkelcentrum, en dat winkelcentrum doet heel veel voor de bezoekers. Zo hebben ze van de zomer buiten een aantal fonteinen in werking, waar de kleinste kinderen verkoeling kunnen zoeken. Best wel attent van ze, en veel Japanners maken gebruik van die mogelijkheid om samen met hun jongste koters door de fonteinen te rennen. Het gaat dan om kinderen tot een jaar of vijf/zes. Dat is heel erg leuk om te zien, vooral ook hoe vindingrijk kleine kinderen zijn met het zoeken naar verkoeling, en hoe oprecht gelukkig kinderen kunnen zijn als ze met water kunnen spelen.

Een ander zeer aangenaam punt aan het leven in Japan is dat Japanners zulke modelburgers zijn. Ze gedragen zich netjes, ze houden zich aan de regels, ze zijn beleefd, ze maken geen rotzooi of herrie en ze zijn zich bewust van hun omgeving.

Althans, dat geldt voor een heel groot deel van de Japanners.

Zo was ik met onze kleine op een zondag naar de fonteinen gegaan, waar ik tientallen vaders en moeders met hele kleine kinderen aantrof. Hartstikke leuk en gezellig allemaal. Totdat er twee wat oudere jongens hadden uitgevonden dat je met je tenen op de fontein kunt gaan staan, waardoor je een stevige straal kunt maken, die je met een beetje oefening alle kanten op kunt sturen. Waardoor kinderen die net kunnen lopen in hun ogen en neusje werden gespoten, wat met dat gechloreerde water geen pretje is.

Die oudere kinderen kun je niet veel verwijten, het zijn kinderen, maar hun ouders waren in geen velden of wegen te bekennen. Op dat moment heb je aan niets aan andere Japanse ouders, want die kijken dan de andere kant op.



Hierboven een foto uit San Jose, waar ik al eerder zoiets gezien had - bij ons zijn de fonteinen wat kleiner, zodat de kleintjes niet naar boven worden gespoten als ze toevallig boven op zo'n fontein gaan zitten.

Ook binnen in het winkelcentrum is een speelplek voor kinderen, en hier zie je dezelfde problematiek. Veel kinderen die wel ouders hebben die een oogje in het zeil houden. Maar soms zit er een ouder bij die het allemaal een rotzorg zal zijn, hevig turend naar een smartphone, met kinderen die net te oud zijn voor zo'n speelplek. Zo af en toe wordt er wat naar die kinderen gegromd als het uit de hand loopt, maar als er kinderen aanwezig zijn die net kunnen lopen en die het allemaal zo snel niet kunnen volgen, zou je hopen dat ouders de ergste onruststokers thuis zouden laten. Ik spreek die ouders wel eens aan, in het Engels. Dan weten ze van schaamte niet waar ze het moeten zoeken, want ze spreken vaak geen Engels. Het zou natuurlijk andersom moeten zijn, maar wat dat betreft ben ik ook een hork.

Iets anders wat ik niet helemaal kan plaatsen, is het totale gebrek aan respect voor de maximum snelheid. Op de snelweg wordt er per definitie boven de maximumsnelheid gereden, en de enige regel die lijkt te gelden is dat je de ruimte tot je voorligger zo snel mogelijk moet vullen. Niet dat het wildwest wordt, het gaat er best wel gecontroleerd aan toe, maar men rijdt standaard te hard. Wij wonen in een buurt met veel jonge kinderen, die soms met de fiets naar school gaan. We hebben veel zebrapaden, maar Japanners hebben ook geen respect voor het zebrapad. Vlak voor ons huis geldt een maximumsnelheid van 30 km/h, maar gemiddeld zit men tegen de 50 aan, en 's nachts wil er wel eens iemand proberen om er met 100 km/h door heen te knallen. Het komt geregeld voor dat een kind net niet van de sokken wordt gereden, op het zebrapad.

[ Bericht 1% gewijzigd door Lyrebird op 05-09-2015 14:42:14 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_155841728
je verhalen worden heel erg op prijs gesteld! Het is leuk te lezen hoe Japanners soms heerlijk doen wat je stereotypisch van ze verwacht en je soms ook helemaal verrassen :)
Winnaar wielerprono 2006 en biatlon wk prono 2016
pi_155863459
quote:
0s.gif Op zaterdag 5 september 2015 14:32 schreef Lyrebird het volgende:
Japanse horken

In een ander topic had ik een update beloofd - bij deze, maar het zal ws. een van de laatste zijn, want dit topic begint stilletjes aan een herhaling van zetten te worden, wat niet zo gek is na zo'n 6 jaar in Japan geleefd te hebben.

We hebben een relatief koude zomer gehad, met een paar snikhete dagen, waarbij het tegen de 40 aanzat. We wonen vlak bij een enorm winkelcentrum, en dat winkelcentrum doet heel veel voor de bezoekers. Zo hebben ze van de zomer buiten een aantal fonteinen in werking, waar de kleinste kinderen verkoeling kunnen zoeken. Best wel attent van ze, en veel Japanners maken gebruik van die mogelijkheid om samen met hun jongste koters door de fonteinen te rennen. Het gaat dan om kinderen tot een jaar of vijf/zes. Dat is heel erg leuk om te zien, vooral ook hoe vindingrijk kleine kinderen zijn met het zoeken naar verkoeling, en hoe oprecht gelukkig kinderen kunnen zijn als ze met water kunnen spelen.

Een ander zeer aangenaam punt aan het leven in Japan is dat Japanners zulke modelburgers zijn. Ze gedragen zich netjes, ze houden zich aan de regels, ze zijn beleefd, ze maken geen rotzooi of herrie en ze zijn zich bewust van hun omgeving.

Althans, dat geldt voor een heel groot deel van de Japanners.

Zo was ik met onze kleine op een zondag naar de fonteinen gegaan, waar ik tientallen vaders en moeders met hele kleine kinderen aantrof. Hartstikke leuk en gezellig allemaal. Totdat er twee wat oudere jongens hadden uitgevonden dat je met je tenen op de fontein kunt gaan staan, waardoor je een stevige straal kunt maken, die je met een beetje oefening alle kanten op kunt sturen. Waardoor kinderen die net kunnen lopen in hun ogen en neusje werden gespoten, wat met dat gechloreerde water geen pretje is.

Die oudere kinderen kun je niet veel verwijten, het zijn kinderen, maar hun ouders waren in geen velden of wegen te bekennen. Op dat moment heb je aan niets aan andere Japanse ouders, want die kijken dan de andere kant op.

[ afbeelding ]

Hierboven een foto uit San Jose, waar ik al eerder zoiets gezien had - bij ons zijn de fonteinen wat kleiner, zodat de kleintjes niet naar boven worden gespoten als ze toevallig boven op zo'n fontein gaan zitten.

Ook binnen in het winkelcentrum is een speelplek voor kinderen, en hier zie je dezelfde problematiek. Veel kinderen die wel ouders hebben die een oogje in het zeil houden. Maar soms zit er een ouder bij die het allemaal een rotzorg zal zijn, hevig turend naar een smartphone, met kinderen die net te oud zijn voor zo'n speelplek. Zo af en toe wordt er wat naar die kinderen gegromd als het uit de hand loopt, maar als er kinderen aanwezig zijn die net kunnen lopen en die het allemaal zo snel niet kunnen volgen, zou je hopen dat ouders de ergste onruststokers thuis zouden laten. Ik spreek die ouders wel eens aan, in het Engels. Dan weten ze van schaamte niet waar ze het moeten zoeken, want ze spreken vaak geen Engels. Het zou natuurlijk andersom moeten zijn, maar wat dat betreft ben ik ook een hork.

Iets anders wat ik niet helemaal kan plaatsen, is het totale gebrek aan respect voor de maximum snelheid. Op de snelweg wordt er per definitie boven de maximumsnelheid gereden, en de enige regel die lijkt te gelden is dat je de ruimte tot je voorligger zo snel mogelijk moet vullen. Niet dat het wildwest wordt, het gaat er best wel gecontroleerd aan toe, maar men rijdt standaard te hard. Wij wonen in een buurt met veel jonge kinderen, die soms met de fiets naar school gaan. We hebben veel zebrapaden, maar Japanners hebben ook geen respect voor het zebrapad. Vlak voor ons huis geldt een maximumsnelheid van 30 km/h, maar gemiddeld zit men tegen de 50 aan, en 's nachts wil er wel eens iemand proberen om er met 100 km/h door heen te knallen. Het komt geregeld voor dat een kind net niet van de sokken wordt gereden, op het zebrapad.
Dank voor de update.
Nu ik dit zo lees, hebben ze daar geen flitsers?
Als ik hier de ringbaan west pak staat/stond er om de 200m een snelheidscamera.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_155864657
Je zou inderdaad denken dat de Japanners, gek als ze zijn van fotograferen, wel flitsers hebben. Die zullen er vast zijn, maar ik heb ze nog niet gezien. De Japanse politie lijkt zich wat afzijdig te houden.

Er is een straat met twee scholen waar regelmatig een politieagent staat te controleren, ik neem aan op te hard rijden. En we hebben al een tijdje een stel 16-20 jarigen op erg luidruchtige brommers/scooters, die het heel leuk vinden om zo veel mogelijk herrie te maken. Laatst zag ik die groep bij het winkelcentrum staan, met politie er bij. En in mijn eerste jaar was er een politiewagen die met zwaailichten achter een brommer aan zat.

Dat zijn de enige keren dat ik de politie iets heb zien doen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_155962231
Niet lopen flitsen op auto's op snelheid waar het nodig is, maar wel achter een fietser aangaan met zwaailichten en sirene aan, omdat je met twee mensen op een fiets zit (uit eigen ervaring) :'( :') omdat dat weer gevaarlijk zou zijn :P

Staat wel weer in de wet dat dat niet mag, maar wel een beetje een belachelijke wet (vooral voor een Nederlander haha) , achjah moet je je weer aan houden.
pi_155965347
Een collega van me, ook buitenlander, is hetzelfde overkomen. Je hebt gelijk, Japanse politieagenten vinden het helemaal niet leuk als je met z'n tweeen op de fiets zit.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_155968104
Er is hier een epische hoeveelheid regen gevallen.

Gisterenavond stonden de straten blank, waardoor ik een nat pak haalde toen ik 's avonds naar het winkelcentrum probeerde te lopen, met plu, en eenmaal thuis aangekomen, viel er nog eens een enorme hoeveelheid regen op ons dak. Het waaide ook geweldig, en het donderde eigenlijk constant, gelukkig voor ons in de verte. Voor het eerst in de jaren dat we hier wonen, werd er een weeralarm via de telefoon afgegeven. Normaal gebruiken ze die dienst om mensen voor aardbevingen te waarschuwen (werkt niet echt - je raakt in de stress door zo'n belletje, en 9 van de 10 keer blijkt het dan om een niet zo zware aardbeving te gaan), maar nu dus voor het noodweer. In een stadje bij ons in de buurt is meer dan een halve meter regen gevallen, binnen een periode van 24 uur.

Het honkbalveld waar ik op uitkijk stond de hele ochtend blank. Ze gebruiken het ook als nood-overstort voor de aparte riolering die ze hier hebben voor hemelwater. Nu is het water weggepompt, en het is ook weer droog. Schijnbaar komt er later nog een plens overheen, maar ik denk dat we het ergste wel gehad hebben.

http://www.weather.com/st(...)-flooding-landslides
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_155972272
quote:
0s.gif Op zondag 6 september 2015 14:29 schreef Lyrebird het volgende:
Je zou inderdaad denken dat de Japanners, gek als ze zijn van fotograferen, wel flitsers hebben. Die zullen er vast zijn, maar ik heb ze nog niet gezien. De Japanse politie lijkt zich wat afzijdig te houden.

Er is een straat met twee scholen waar regelmatig een politieagent staat te controleren, ik neem aan op te hard rijden. En we hebben al een tijdje een stel 16-20 jarigen op erg luidruchtige brommers/scooters, die het heel leuk vinden om zo veel mogelijk herrie te maken. Laatst zag ik die groep bij het winkelcentrum staan, met politie er bij. En in mijn eerste jaar was er een politiewagen die met zwaailichten achter een brommer aan zat.

Dat zijn de enige keren dat ik de politie iets heb zien doen.
Apart met al die high tech dat ze dat niet automatiseren. Plus het zijn mooie opbrengsten voor de staatskas.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_155983176
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2015 10:29 schreef Lyrebird het volgende:
Er is hier een epische hoeveelheid regen gevallen.

was hier op nieuws, zag er indrukwekkend uit :o
  donderdag 10 september 2015 @ 21:44:22 #113
63722 z80
I fink you freaky
pi_155984934
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2015 10:29 schreef Lyrebird het volgende:
Er is hier een epische hoeveelheid regen gevallen.

Gisterenavond stonden de straten blank, waardoor ik een nat pak haalde toen ik 's avonds naar het winkelcentrum probeerde te lopen, met plu, en eenmaal thuis aangekomen, viel er nog eens een enorme hoeveelheid regen op ons dak. Het waaide ook geweldig, en het donderde eigenlijk constant, gelukkig voor ons in de verte. Voor het eerst in de jaren dat we hier wonen, werd er een weeralarm via de telefoon afgegeven. Normaal gebruiken ze die dienst om mensen voor aardbevingen te waarschuwen (werkt niet echt - je raakt in de stress door zo'n belletje, en 9 van de 10 keer blijkt het dan om een niet zo zware aardbeving te gaan), maar nu dus voor het noodweer. In een stadje bij ons in de buurt is meer dan een halve meter regen gevallen, binnen een periode van 24 uur.

Het honkbalveld waar ik op uitkijk stond de hele ochtend blank. Ze gebruiken het ook als nood-overstort voor de aparte riolering die ze hier hebben voor hemelwater. Nu is het water weggepompt, en het is ook weer droog. Schijnbaar komt er later nog een plens overheen, maar ik denk dat we het ergste wel gehad hebben.

http://www.weather.com/st(...)-flooding-landslides
heb ik het goed dat het voornamelijk ten noorden van Tokyo erg nat is?
ik ga binnenkort op vakantie in Japan en Tokyo is voor mij het noordelijkste punt.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_155987598
Over die electronicazaken, ik was in 2013 op vakantie in Japan en toen viel het mij op dat ze in veel electronicazaken en warenhuizen nog radio,s met cassettespeler en walkmans verkochten _O-
Ook de vele zaken waar ze CD,s en DVD,s verkochten vaak met grote verlichte borden aan de gevel.

Die waren in 2013 al lang uitgestorven in NL door het downloaden.
pi_155990960
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2015 21:44 schreef z80 het volgende:

[..]

heb ik het goed dat het voornamelijk ten noorden van Tokyo erg nat is?
Het is ondertussen al weer bloedheet, en ik ben naar de rivier gefietst die langs ons stadje loopt: het water stroomt hard, maar staat niet super hoog. Het water in de rijstvelden staat ook weer op normaal niveau. Dus echt nat is het niet meer.

Maar we hebben geluk gehad. Zowel ten westen, ten oosten als ten zuid-oosten van ons hebben ze echt veel meer regen gehad dan wij. Het zal wel met de bergen te maken hebben, die rondom ons stadje liggen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_155993504
quote:
1s.gif Op donderdag 10 september 2015 23:06 schreef bluemoon23 het volgende:
Over die electronicazaken, ik was in 2013 op vakantie in Japan en toen viel het mij op dat ze in veel electronicazaken en warenhuizen nog radio,s met cassettespeler en walkmans verkochten _O-
Ook de vele zaken waar ze CD,s en DVD,s verkochten vaak met grote verlichte borden aan de gevel.

Die waren in 2013 al lang uitgestorven in NL door het downloaden.
Mijn schoonouders hebben nog een fax in huis die ze best vaak gebruiken.
pi_155995925
Bij mij op het werk staat ook nog een fax, sommige uitzendburo,s willen blijkbaar de urenbriefjes gefaxt hebben....
pi_156169210
Het AD door de bocht

quote:
Japanner vangt monstervis bij kerncentrale Fukushima

Hirasaka Hiroshi, een Japanse visser, heeft een wel heel angstaanjagend exemplaar aan de haak geslagen. Hij ving een monstervis vlakbij de plek waar op 11 maart 2011 een nucleaire ramp plaatsvond in de Fukushima kerncentrale. In de centrale ging het helemaal mis na een zeebeving en een tsunami die daarop volgde. Wetenschappers vermoeden dat de vis door straling zo'n merkwaardig uiterlijk kreeg.

De vis met zijn gigantische, gapende mond lijkt regelrecht weggezwommen uit een prehistorische of dinofilm. Volgens Hiroshi, die zijn vangst trots op Twitter toonde, gaat het om een wolfsvis, ook wel zeewolf genoemd. Normaalgesproken worden die gemiddeld zo'n meter lang, maar het exemplaar van de Japanse visser is bijna twee keer zo groot.

Hiroshi vindt zijn vis 'supercool' en meldt dat hij blij is dat hij de vlucht naar Hokkaido, dat niet heel ver van Fukushima ligt, maakte om vlakbij de centrale te gaan vissen. Wolfsvissen zwemmen nooit dicht bij het wateroppervlak en laten zich slechts in uitzonderlijke gevallen vangen met een doorsnee hengel. Ze leven onder normale omstandigheden altijd op de zeebodem.

Eerder werden bij Fukushima gemuteerde madeliefjes aangetroffen. Het was volgens deskundigen echter niet zeker dat er een link met de radioactieve straling is. Het ging waarschijnlijk om een 'gewone' mutatie die fasciatie genoemd wordt.
Mja. Maar Hokkaido ligt niet bij de centrale van Fukushima. De kortste afstand tussen de centrale van Fukushima en Hokkaido is zo'n 600 km.

En die madeliefjes? Die werden in Nasushiobara gevonden, in onze provincie. Waar de achtergrondstraling net zo hoog is als voor het ongeluk met de centrale.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_156961702
October

Moet dan toch onwillekeurig aan dit liedje denken. :P


Voor immigranten die naar Japan verhuizen, is oktober een bonus. Daar waar je in Nederland ondertussen al een warme jas hebt gevonden, en de verwarming zoetjes aan hebt aanzet, krijg je er hier een extra septembermaand bij, qua weer dan. 's Ochtends ga ik zonder jas naar het werk, en tussen de middag kan het nog knap warm zijn, waarbij ik weer terug verlang naar een korte broek (van mei tot en met het begin van oktober loop ik hier in korte broek). 's Avonds koelt het wel wat sneller af, maar het lukt nog net om zonder jas naar huis te lopen.

Bonus? Je zou het ook kunnen zien als ruilmateriaal voor de afgrijselijk warme en vochtige zomers, en het blauwbekken in de winter. :P Maar ik verbaas me er ieder jaar weer over wat een heerlijke maand oktober in Japan is - als je overweegt om in Japan op vakantie te gaan, dan is oktober verreweg de beste maand.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  dinsdag 20 oktober 2015 @ 21:02:44 #120
63722 z80
I fink you freaky
pi_156976703
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 oktober 2015 08:43 schreef Lyrebird het volgende:
October

Moet dan toch onwillekeurig aan dit liedje denken. :P


Voor immigranten die naar Japan verhuizen, is oktober een bonus. Daar waar je in Nederland ondertussen al een warme jas hebt gevonden, en de verwarming zoetjes aan hebt aanzet, krijg je er hier een extra septembermaand bij, qua weer dan. 's Ochtends ga ik zonder jas naar het werk, en tussen de middag kan het nog knap warm zijn, waarbij ik weer terug verlang naar een korte broek (van mei tot en met het begin van oktober loop ik hier in korte broek). 's Avonds koelt het wel wat sneller af, maar het lukt nog net om zonder jas naar huis te lopen.

Bonus? Je zou het ook kunnen zien als ruilmateriaal voor de afgrijselijk warme en vochtige zomers, en het blauwbekken in de winter. :P Maar ik verbaas me er ieder jaar weer over wat een heerlijke maand oktober in Japan is - als je overweegt om in Japan op vakantie te gaan, dan is oktober verreweg de beste maand.
ik ben net terug uit Japan. 3 weken daar rond gehangen en slechts 1 dag regen.
op een gegeven moment wel blij met wat bewolking. je brande gewoon weg in de stad.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_156984489
In grotere steden als Osaka en Tokyo blijft die warmte ook nog eens in de straten hangen, wat inderdaad minder plezierig is. Het is ook niet voor te stellen hoe mensen dat vol houden, midden in de zomer in Tokyo bijvoorbeeld.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_156984913
Aardbeving...

http://www.jma.go.jp/en/quake/20151021151527395-211504.html

[ Bericht 87% gewijzigd door Lyrebird op 21-10-2015 08:51:17 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_156985053
Ow....wérkelijk?

Sterkte met die onzekerheid :*

Hou je ons op de hoogte van jullie wel en wee zover mogelijk?
pi_156985382
Dat zal dan waarschijnlijk deze zijn geweest:

http://www.volcanodiscove(...)of-Honshu-Japan.html
pi_156985425
En ik check nu.nl...nog niks gemeld.

5.2 klinkt niet " moderate".
En ik ben slecht in tijd rekenen: 6.04 lokale tijd is...?
pi_156985483
Ik had 'm meteen na de aardbeving ingetypt. Het FOK! klokje zegt 8:06 - dat zou wel eens overeen kunnen komen met 15:06 Japanse tijd. De beving zelf was schijnbaar om 15:04..

Het was een flinke knoeperd. Geen schade of zo, maar voor ons zeker wel de stevigste deze maand, en misschien wel de zwaarste van dit jaar.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_156985530
:D @ het fok klokje...

Vreemd om met die onzekerheid van schokken te leven.
pi_157009979
Nou...een dag later en ik heb er niks overgehoord of gelezen in de media.

Eigen( europese) ellende eerst ... >:O
pi_157010020
quote:
1s.gif Op donderdag 22 oktober 2015 06:16 schreef AnneX het volgende:
Nou...een dag later en ik heb er niks overgehoord of gelezen in de media.

Eigen( europese) ellende eerst ... >:O
Als er geen schade of slachtoffers gevallen zijn is dat toch heel normaal?
pi_157133510
quote:
1s.gif Op donderdag 22 oktober 2015 06:35 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Als er geen schade of slachtoffers gevallen zijn is dat toch heel normaal?
Business as usual in Japan als er een aardbeving is geweest. Geen schade en slachtoffers omdat men weet wat ze moeten doen tijdens aardbevingen en alles gebouwd is om schade te beperken. In andere landen zou het natuurlijk problematischer kunnen zijn. Dus goed genoeg om in Japan even tussen de programma's door aan te snijden, maar niks voor buitenlandse media.
pi_157152256
Over het algemeen zijn de Japanners heel erg nuchter (en terecht) over aardbevingen:
Schade, gewonden, doden? Nee? Dan ---> /care
pi_157262963
Emigreren

Een politiek verhaal wat misschien beter in POL thuispast, maar ik ben bang dat het daar ondersneeuwt onder domme one-liners.

De afgelopen maanden is het me gelukt om een promovendus en een postdoc te vangen. Het gaat om een Taiwanees die in het laatste jaar van zijn promotie zit, en een jaar buitenlandervaring nodig heeft, en een Mexicaanse postdoc. In beide gevallen brengen ze hun eigen scholarship mee, wat goed is voor de portomonee van het lab, want het kost ons geen cent.

Hoe gaat zoiets in z'n werk? Gemiddeld eens per maand word ik via e-mail benaderd door een student/postdoc die graag een stage wil doen, of bij mij wil afstuderen. Meestal hebben wij geen geld beschikbaar, dus raad ik ze aan om op zoek te gaan naar een beurs. Daarmee wordt 90% van de studenten afgeschrikt, maar soms zit er iemand tussen die de moeite wil nemen om een beurs aan te vragen. Aanvragen van zo'n beurs kost wat kruim, maar de beurs krijgen is een ander verhaal. Zo is er een prima beurs van de Japanse overheid voor studenten uit India, waarvoor ieder jaar 2000 studenten een aanvraag doen. Uiteindelijk krijgen 10 studenten een beurs. Via die weg hebben we al twee Indiase studenten binnengehaald, dus we doen het niet slecht. De Mexicaanse student had een Mexicaanse postdoc-beurs geregeld, en de Taiwanese student was een apart geval. Ik kreeg een mail van een oud-collega, die bevriend was met een professor in Taiwan, die een PhD student had die een afstudeerplek voor buitenlandervaring nodig had. Dan gaan bij mij al de alarmbellen rinkelen, want waarom stuurt die student zelf geen mailtje? Om een lang verhaal kort te maken, de student blijkt over ervaring te beschikken die prima past bij ons werk, en brengt een riante beurs mee. Maakt het een stuk gemakkelijker.

Maar dan begint de ellende pas.

Eerst moet de directeur van ons instituut toestemming geven. Dan wordt op basis van gepubliceerde artikelen en werkervaring van de student een beoordeling geven door een groep oudere professoren. Als zij de aanvraag goed keuren, gaat het papierwerk naar de universiteit, en daar blijft het een paar weken hangen (geen idee waarom), en krijgen we het weer terug, en mogen we een aanvraag voor een Certificate of Eligibility bij het Japanse Ministerie van Justitie doen. Die gaan dan kijken of zo'n student een toegevoegde waarde heeft, en ze controleren of de student in kwestie weer teruggestuurd kan worden naar z'n eigen land - is er bijvoorbeeld een return ticket? Daar gaan ook weer een paar weken overheen voordat het papierwerk terugkomt, en met zo'n CoE kan de student dan bij de Japanse ambassade een visum ophalen.

Het duurt even voordat alles geregeld is, maar op die manier hebben we al tientallen studenten naar ons instituut gehaald, en er zijn nooit problemen geweest.

Met die ervaring in het achterhoofd zit ik dan ook met afgrijzen en verbazing te kijken naar wat zich in Europa afspeelt. Vluchtelingen die op de bonnefooi naar Europa afreizen, daar over hekken klimmen, opgevangen worden in aanmeldcentra en AZCs, waar ze maanden moeten verblijven terwijl ze niks mogen doen? Dat is toch vragen om problemen? Laat die mensen een aanvraag indienen en thuis wachten op een antwoord. Niet in een AZC. Het moge duidelijk zijn dat een vluchteling een andere achtergrond heeft dan een promovendus of postdoc, maar de verschillen zijn niet eens zo groot.

Voorbeeldje.

De ouders van een Indiase promovendus verbouwen pinda's, en zij zijn al een aantal keren belaagd door mensen die een claim hebben op hun landbouwgrond. Die 'bandieten' doen dat onder bescherming van corrupte overheidsdienaren. De ouders zijn analfabeet, en hebben geen idee hebben wat hun rechten zijn. Misschien was dat een reden waarom de bandieten het op hun voorzien hadden. De promovendus en zijn broer zijn wel bekend met het Indiase recht, en hebben een rechtszaak aangespannen tegen de bandieten. Maar ondertussen zijn die ouders wel fysiek belaagd, met ziekenhuisopname tot gevolg. Daarnaast is de oogst mislukt, waardoor de hele familie afhankelijk is van de beurs die de promovendus heeft. Op zich niet zo'n probleem, omdat ze daar met een paar dollar per dag kunnen overleven. Zo is de problematiek van mensen in ontwikkelingslanden geen ver-van-m'n-bed show meer, maar komt het dicht in de buurt.

Zeg nu zelf. Zou je kiezen voor brood, bad en bed in Nederland, of om het fysieke gevecht met bandieten en een corrupte overheid aan te gaan?

Merkel is een bovengemiddelde politica. Op het eerste gezicht is het dan ook onbegrijpelijk dat ze de "Wir schaffen das" oproep heeft gedaan. Maar bij haar oproep moest ik denken aan het werk van Alexander Hamilton, die indertijd de eerste Nationale Bank van de VS heeft opgericht, met als doel om zo veel mogelijk schuld te verzamelen (dat staat nergens op papier, maar in de praktijk kwam het daar wel op neer). Op het eerste gezicht is het een idioot idee om schuld te verzamelen, totdat je je realiseert dat (veel) schuld ook veel macht geeft. Macht waarmee je staten naar elkaar toe kunt trekken. Als Jeffersoniaan lees ik die geschiedenis met interesse - hadden ze die stap maar nooit gezet!

De vraag is nu of Merkel haar Duitsland en haar Europa heeft overschat, want wir schaffen das nicht, men kan de toeloop niet aan, of dat dit een doelbewuste stap is geweest om een crisis te creeren, die alleen opgelost kan worden door nog meer macht naar Brussel over te hevelen.

De geschiedenis zal het uitwijzen.

Ik hoor u al denken, wat heeft dit nou met Japan te maken?

Zo parkeren mijn Japanse collega's hun auto's bij de universiteit:



Neus naar voren, heel uniform, netjes georganiseerd. Ze houden hier niet van chaos. Het mag even duren voordat visa geregeld zijn, maar het is wel een proces dat behoorlijk transparant is, en waar autochtone Japanners weinig belasting van ondervinden. Japan is een eiland, wat het gemakkelijker maakt om orde in de chaos te brengen. Maar juist als je niet op een eiland woont, is het heel erg belangrijk om nog meer je best te doen om orde in de chaos te scheppen, en doeltreffende maatregelen geimplementeerd te hebben voordat duizenden asielzoekers zich aanmelden. Een brevet van onvermogen, of doelbewuste politiek?
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_157268417
In Europa is het voor asielzoekers lastig om te integreren. Niet alleen door verschillen in cultuur, godsdienst en taal maar vooral door de vrijblijvendheid. Ze hoeven eenvoudig niet door een sociaal vangnet van regelgeving en eerdere immigranten. Dat is in de V.S. een stuk anders waar je moet werken om te overleven.

In Japan is het voor asielzoekers bijna onmogelijk om te immigreren. Die bevolking is zo homogeen, en dat willen ze voorlopig zo houden. Toch, als je naar de grafieken kijkt zullen ze er op een of ander moment aan moeten geloven. Anders is de bevolking aan het einde van deze eeuw met 60% afgenomen.



Maar met de huidige conservatieve politici en (oudere) stemmers zie ik dit voorlopig echt niet gebeuren. Mondjesmaat komen er verpleegsters en bouwvakkers uit omringende landen. Maar met constructies dat ze er ook weer meteen uitgetrapt kunnen worden. En angstverhalen zoals die moordenaar uit Peru in Saitama worden breed uitgesmeerd in de media. Dit doet de angst voor het onbekende niet afnemen. Als ik al zie hoe de politie in Tokyo in de stress schiet van de Halloween festiviteiten zie ik ze echt geen duizenden vluchtelingen opnemen.

Mijn vrouw is Japans en we hebben er voor gekozen om in Nederland te wonen. Dit omdat ik de taal niet spreek, en zelfs al zou dat wel het geval zijn, ik echt niet voor een Japans bedrijf wil werken. Ook heeft zij meer kansen als ZZP-er in Europa. Toch is het een fijne gedachten dat we Japan als veilig land houden om naartoe te vluchten zou het hier echt uit de hand lopen. Danzij mijn Spouse Visa! Mijn schoonouders hebben ook nog een lapje grond om een mooie locatie waar we iets mee zouden kunnen doen. Dus wie weet in de toekomst...

En dat parkeren. Ja, het blijft grappig om te zien. Vooral omdat het zoveel langer duurt om achteruit in te parkeren.
pi_157269424
Wij halen eigenlijk alleen nog maar buitenlanders binnen, omdat Japanse studenten niet te interesseren zijn voor een promotieplek. Op onze campus is meer dan 90% (?) van de promovendi van buitenlandse afkomst. Het gaat al snel om iets van 100 man/vrouw. Buitenlandse promovendi die hier op een beurs van de Japanse overheid komen studeren, moeten eerst de taal leren, en dan mogen ze pas aan hun promotie beginnen. Er leeft het idee dat de overheid dit proces bewust promoot, en scheutig is met beurzen, om zo getalenteerde buitenlandse studenten binnen te halen, en te houden. Als buitenlanders uiteindelijk besluiten om te blijven, dan spreken ze in ieder geval de taal.

Maar zo gemakkelijk is het natuurlijk allemaal niet, besluiten om hier te blijven. Je zit als buitenlander hoe dan ook in een isolement, en verder houdt 't financieel gezien niet echt over.

De eerste twee jaar waren hier financieel gezien ideaal, omdat ik geen belasting hoefde te betalen. Maar in het derde jaar moest dat dus wel, en het jaar daarna moest ik ook nog eens een belastingafdracht aan ons stadje doen. Tel daarbij op dat de bijdragen voor de ziektekosten ieder jaar toenemen (idioot hoog), en je houdt eigenlijk geen cent meer over. ... en als je besluit om te verhuizen naar een ander land, dan krijg je na belastingafdracht slechts de eerste 3 jaar aan pensioenpremie terug.

We weten wat we hier hebben, en dat is voor veel mensen een reden om de kat maar uit de boom te blijven kijken, maar ik kan me niet voorstellen dat er veel buitenlanders interesse hebben om hier langer te blijven wonen en werken. Ondanks dat het een prachtig land is. :)
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_157269510
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2015 14:54 schreef Lyrebird het volgende:
Ondanks dat het een prachtig land is. :)
Eens...daarom gaan we er ook 1-2 maanden per jaar naar op vakantie. Dat is voorlopig even genoeg. :)
pi_157270298
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2015 14:05 schreef Aurelius het volgende:
En dat parkeren. Ja, het blijft grappig om te zien. Vooral omdat het zoveel langer duurt om achteruit in te parkeren.
Dat het langer duurt valt wel mee, ik werk zelf in de petrochemie en bij veel bedrijven in de chemie en petrochemie is het tegenwoordig uit veiligheidsoverweging verplicht om achteruit in te parkeren.
Ik zie niemand treuzelen met parkeren, daar wen je snel aan ;) , ik doe het prive nu ook altijd :D
pi_157271250
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2015 14:54 schreef Lyrebird het volgende:
Tel daarbij op dat de bijdragen voor de ziektekosten ieder jaar toenemen (idioot hoog), en je houdt eigenlijk geen cent meer over.
Ik ben wel benieuwd naar je kosten van die verzekering. En ook wat je ervoor terug krijgt daar.
pi_157272401
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2015 16:14 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ik ben wel benieuwd naar je kosten van die verzekering. En ook wat je ervoor terug krijgt daar.
~ $500/maand. :)

Dat betaalde ik voorheen alleen voor mezelf, maar nu vrouw en kind bij mij op de polis staan, betaal ik hetzelfde bedrag per maand. Effectief betekent het wel dat we meer kwijt zijn, omdat deze verzekering veel minder dekt dan de verzekering die mijn echtgenote had toen ze nog student was.

Japan is een uitermate socialistisch land.

Wat krijgen we er voor terug? Eigenlijk niets. De bijbetaling die ik iedere keer kwijt ben, zou volgens mij de behandeling moeten kunnen dekken, maar schijnbaar gaat het om een bijbetaling van 20% van de echte behandelkosten.

Kolder natuurlijk, maar hier betalen de haves voor de have nots, en Japan heeft nogal wat gepensioneerden die niets inleggen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  maandag 2 november 2015 @ 17:05:39 #139
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_157272419
In de VS zijn dergelijke bedragen ook geen uitzondering en daar laten ze de havenots deels gewoon stikken...
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  maandag 2 november 2015 @ 21:22:16 #140
63722 z80
I fink you freaky
pi_157278562
ik vond het wel grappig om te zien dat mensen stuntelend achteruit uit de parkeer robot reden om vervolgens de auto te draaien op een grote draaischijf. gewoon recht achteruit was al een probleem. en dat met een auto formaat oude model mini en rondom zicht.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_157286025
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2015 17:03 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

~ $500/maand. :)

Dat betaalde ik voorheen alleen voor mezelf, maar nu vrouw en kind bij mij op de polis staan, betaal ik hetzelfde bedrag per maand. Effectief betekent het wel dat we meer kwijt zijn, omdat deze verzekering veel minder dekt dan de verzekering die mijn echtgenote had toen ze nog student was.

Japan is een uitermate socialistisch land.

Wat krijgen we er voor terug? Eigenlijk niets. De bijbetaling die ik iedere keer kwijt ben, zou volgens mij de behandeling moeten kunnen dekken, maar schijnbaar gaat het om een bijbetaling van 20% van de echte behandelkosten.

Kolder natuurlijk, maar hier betalen de haves voor de have nots, en Japan heeft nogal wat gepensioneerden die niets inleggen.
Dan valt het in NL nog wel mee. Al hebben we hier in de belastingen de WLZ bijdrage zitten natuurlijk.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_157286377
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2015 21:22 schreef z80 het volgende:
ik vond het wel grappig om te zien dat mensen stuntelend achteruit uit de parkeer robot reden om vervolgens de auto te draaien op een grote draaischijf. gewoon recht achteruit was al een probleem. en dat met een auto formaat oude model mini en rondom zicht.
Japanners? Zou vreemd zijn.

Japanners zijn Zen masters in het parkeren. Ik kijk daar iedere keer met bewondering naar. In onze oude buurt waren de garages niet helemaal berekend op de wat grotere formaat auto's, en toch reden ze iedere avond hun auto in de garage, met aan een kant 5 cm ruimte, en aan de andere kant net genoeg ruimte om de deur open te doen en uit te stappen. Vanzelfsprekend ook nog eens achteruit (uitstappen en inparkeren).

[ Bericht 1% gewijzigd door Lyrebird op 03-11-2015 10:05:48 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  dinsdag 3 november 2015 @ 20:57:52 #143
63722 z80
I fink you freaky
pi_157300265
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 november 2015 09:53 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Japanners? Zou vreemd zijn.

Japanners zijn Zen masters in het parkeren. Ik kijk daar iedere keer met bewondering naar. In onze oude buurt waren de garages niet helemaal berekend op de wat grotere formaat auto's, en toch reden ze iedere avond hun auto in de garage, met aan een kant 5 cm ruimte, en aan de andere kant net genoeg ruimte om de deur open te doen en uit te stappen. Vanzelfsprekend ook nog eens achteruit (uitstappen en inparkeren).
zowel in Tokyo als in Kyoto het nodige gestuntel gezien.
ook auto's in een parkeerplek bij een woning waar nog net een krant tussen paste.

ik krijg de uitspraak van Tokyo niet meer uit mijn kop. zeker de Engelse uitspraak in de metro. meteen overdreven lange ooooo op het einde.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_157988289
Wat een leuk topic!

Ik heb een vraagje. Ik wil een kadootje kopen voor een zwangere Japanse vrouw. Is dat ok om tijdens de zwangerschap te doen?

Ik heb wel eens ergens opgevangen dat zoiets ongeluk zou brengen maar ik weet niet meer over welke nationaliteit dat ging.
Spoilers!
pi_158110369
quote:
1s.gif Op donderdag 3 december 2015 15:26 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wat een leuk topic!

Ik heb een vraagje. Ik wil een kadootje kopen voor een zwangere Japanse vrouw. Is dat ok om tijdens de zwangerschap te doen?

Ik heb wel eens ergens opgevangen dat zoiets ongeluk zou brengen maar ik weet niet meer over welke nationaliteit dat ging.
Is prima joh. Japanse vrouwen gillen bij voorbaat al bij elk klein kadotje dat ze krijgen.
pi_158110513
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 december 2015 18:19 schreef o.us2.0 het volgende:

[..]

Is prima joh. Japanse vrouwen gillen bij voorbaat al bij elk klein kadotje dat ze krijgen.
Daar ben ik ook achter. Voor Sinterklaas dat we in Engeland vierden heb ik haar Jip en Jannekerompertjes gegeven.
Spoilers!
pi_158143026
Fascinerend , maar waarom alleen buiten Tokio?
pi_158143066
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2015 14:05 schreef Aurelius het volgende:
....Maar met constructies dat ze er ook weer meteen uitgetrapt kunnen worden. ....
Constructies? Dat dachten ze ooit 40 jaar geleden ook in Zwitserland.

Nu hebben ze met 28 % immigranten het hoogste percentage "vreemde" bevolking van Europa.
pi_158144156
quote:
0s.gif Op donderdag 10 december 2015 00:13 schreef riazop het volgende:
Fascinerend , maar waarom alleen buiten Tokio?
Het topic is indertijd zo geboren, omdat ik niet in Tokyo woonde, en het leven buiten de grote stad iets anders in elkaar steekt dan het leven in Tokyo. Maar ondertussen staat het topic open voor alles en iedereen dat in Japan woont, of iedereen die geinteresseerd is in Japan.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_158144157
quote:
0s.gif Op donderdag 10 december 2015 00:15 schreef riazop het volgende:

[..]

Constructies? Dat dachten ze ooit 40 jaar geleden ook in Zwitserland.

Nu hebben ze met 28 % immigranten het hoogste percentage "vreemde" bevolking van Europa.
In Japan zal het nog wel een tijdje zo blijven, dat Japanners de boventoon voeren. De taal, het schrift en de cultuur maken het niet gemakkelijk om onderdeel te worden van de Japanse samenleving. Uitermate plezierig land, maar de culturele bodem bestaat voor ons buitenlanders uit keiharde rots, waardoor het lastig is om hier wortels te schieten.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_158144685
quote:
0s.gif Op donderdag 10 december 2015 04:13 schreef Lyrebird het volgende:
Het topic is indertijd zo geboren, omdat ik niet in Tokyo woonde, en het leven buiten de grote stad iets anders in elkaar steekt dan het leven in Tokyo. Maar ondertussen staat het topic open voor alles en iedereen dat in Japan woont, of iedereen die geinteresseerd is in Japan.
Of 4-6 weken per jaar in Saitama verblijft. :P
Dan is het TRV-topic toch iets te beperkt.
pi_158638948
Koud

We hebben net als in Nederland een uitermate milde maand achter de rug, met erg weinig bewolking en heel erg veel zon. Desondanks is het de afgelopen dagen toch heel snel erg afgekoeld, en hebben we al een aantal keer stevige nachtvorst gehad. Dat weerhield onze overburen er niet van om met vrienden een barbeque in de voortuin te organiseren. Lekker in het zonnetje.

Als je af gaat op wat je Japanse kinderen ziet dragen op een gemiddelde winterdag, dan zou je denken dat het boek over iceman Wim Hof in het Japans is vertaald, maar alleen voor Japanse kinderen is uitgegeven. Veel kinderen dragen geen jas maar wel een korte broek of rok. Dunne truitjes... je krijgt het er al koud van als je er naar kijkt. Handschoenen en een muts zijn al helemaal uit den boze. Fietsen zonder jas bij temperaturen onder het vriespunt? Geen enkel probleem.

Als je dit topic de afgelopen winters een beetje gevolgd hebt, dan kun je het bovenstaande misschien wel plaatsen. Japanse huizen en kantoren zijn belabberd geisoleerd, en stoken doen ze al helemaal niet. De thermosstaat hoort op 18 graden te staan. Nou ben ik zelf in Nederland ook bij dat soort temperaturen opgegroeid (ik had van die spinazieouders: "...dan trek je maar een dikkere trui aan"), maar wel met een behaaglijke centrale verwarming en goede isolatie. In Japan moet je het met heteluchtverwarming doen en slechte isolatie, waardoor het ook bij 18 graden uitermate onbehaaglijk is.

Maar zoals gezegd hebben de Japanners daar onbewust het antwoord op gevonden: de Wim Hof methode.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  dinsdag 29 december 2015 @ 16:51:46 #153
63722 z80
I fink you freaky
pi_158640094
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 16:23 schreef Lyrebird het volgende:
Koud

We hebben net als in Nederland een uitermate milde maand achter de rug, met erg weinig bewolking en heel erg veel zon. Desondanks is het de afgelopen dagen toch heel snel erg afgekoeld, en hebben we al een aantal keer stevige nachtvorst gehad. Dat weerhield onze overburen er niet van om met vrienden een barbeque in de voortuin te organiseren. Lekker in het zonnetje.

Als je af gaat op wat je Japanse kinderen ziet dragen op een gemiddelde winterdag, dan zou je denken dat het boek over iceman Wim Hof in het Japans is vertaald, maar alleen voor Japanse kinderen is uitgegeven. Veel kinderen dragen geen jas maar wel een korte broek of rok. Dunne truitjes... je krijgt het er al koud van als je er naar kijkt. Handschoenen en een muts zijn al helemaal uit den boze. Fietsen zonder jas bij temperaturen onder het vriespunt? Geen enkel probleem.

Als je dit topic de afgelopen winters een beetje gevolgd hebt, dan kun je het bovenstaande misschien wel plaatsen. Japanse huizen en kantoren zijn belabberd geisoleerd, en stoken doen ze al helemaal niet. De thermosstaat hoort op 18 graden te staan. Nou ben ik zelf in Nederland ook bij dat soort temperaturen opgegroeid (ik had van die spinazieouders: "...dan trek je maar een dikkere trui aan"), maar wel met een behaaglijke centrale verwarming en goede isolatie. In Japan moet je het met heteluchtverwarming doen en slechte isolatie, waardoor het ook bij 18 graden uitermate onbehaaglijk is.

Maar zoals gezegd hebben de Japanners daar onbewust het antwoord op gevonden: de Wim Hof methode.
In Taiwan is dit het zelfde kwam ik tijdens de vakantie achter.
En het bleek daar ook heel normaal te zijn om met de jas aan in het restaurant te zitten. Was ook wel nodig met een binnen temperatuur van rond de 10 graden.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  vrijdag 15 januari 2016 @ 21:33:03 #154
50442 DaMook
Lonely together ( Miss u Caro)
pi_159133552
quote:
0s.gif Op maandag 2 november 2015 15:36 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Dat het langer duurt valt wel mee, ik werk zelf in de petrochemie en bij veel bedrijven in de chemie en petrochemie is het tegenwoordig uit veiligheidsoverweging verplicht om achteruit in te parkeren.
Ik zie niemand treuzelen met parkeren, daar wen je snel aan ;) , ik doe het prive nu ook altijd :D
Is bij defensie (iig luchtmachtbasis eindhoven) ook zo :) .
The only easy day, was yesterday. (USMC)

Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS)
I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)
  vrijdag 15 januari 2016 @ 21:36:58 #155
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_159133676
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 december 2015 16:23 schreef Lyrebird het volgende:
Koud

We hebben net als in Nederland een uitermate milde maand achter de rug, met erg weinig bewolking en heel erg veel zon. Desondanks is het de afgelopen dagen toch heel snel erg afgekoeld, en hebben we al een aantal keer stevige nachtvorst gehad. Dat weerhield onze overburen er niet van om met vrienden een barbeque in de voortuin te organiseren. Lekker in het zonnetje.

Als je af gaat op wat je Japanse kinderen ziet dragen op een gemiddelde winterdag, dan zou je denken dat het boek over iceman Wim Hof in het Japans is vertaald, maar alleen voor Japanse kinderen is uitgegeven. Veel kinderen dragen geen jas maar wel een korte broek of rok. Dunne truitjes... je krijgt het er al koud van als je er naar kijkt. Handschoenen en een muts zijn al helemaal uit den boze. Fietsen zonder jas bij temperaturen onder het vriespunt? Geen enkel probleem.

Als je dit topic de afgelopen winters een beetje gevolgd hebt, dan kun je het bovenstaande misschien wel plaatsen. Japanse huizen en kantoren zijn belabberd geisoleerd, en stoken doen ze al helemaal niet. De thermosstaat hoort op 18 graden te staan. Nou ben ik zelf in Nederland ook bij dat soort temperaturen opgegroeid (ik had van die spinazieouders: "...dan trek je maar een dikkere trui aan"), maar wel met een behaaglijke centrale verwarming en goede isolatie. In Japan moet je het met heteluchtverwarming doen en slechte isolatie, waardoor het ook bij 18 graden uitermate onbehaaglijk is.

Maar zoals gezegd hebben de Japanners daar onbewust het antwoord op gevonden: de Wim Hof methode.
Wat vreselijk. :X
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_159247053
In de rij zitten

In onze all-you-can-eat pizzeria, waar je voor 1700 Yen zo veel pizza mag eten als je op kunt (binnen anderhalf uur), kun je ook onbeperkt frisdrank en koffie en thee drinken. Voor dat geld kun je niet tobben, en het is er vaak erg druk. Maar het kan daardoor wel even duren voordat je aan de beurt bent. Meestal kiezen wij een tijdstip uit dat het niet druk is, maar laatst waren wij daar met een groep vrienden, en er stonden behoorlijk wat mensen buiten de zaak, omdat er niet genoeg stoelen en bankjes beschikbaar waren. Maar toen ik binnengluurde, zag ik dat alle banken om te wachten in de zaak zelf helemaal leeg waren.

Het was me op dat moment niet helemaal duidelijk of je een nummertje moest trekken, of je je naam op een formulier moest zetten, of dat de pizzeria een systeem had waarbij je in de rij moest zitten, net zoals mijn kapper dat heeft.

Mijn kapper is erg populair, vooral in het weekend, en als je geknipt wil worden, dan moet je eerst in de rij zitten. Mijn kapper heeft een soort van doolhof gecreeerd, wat wel iets wegheeft van een wachtrij voor de paspoortcontrole bij Narita, maar dan met bankjes. Langzaam schuif je een plekje op, todat je zelf aan de beurt bent om geknipt te worden. Op zich werkt dit systeem best aardig. Zo hoef je niet in de gaten te houden wie er voor of na jou binnenkwam, en ondertussen kun je toch zitten.

Afijn, omdat er een hele lege bank in de zaak was, en er veel mensen buiten stonden te wachten, ging ik er van uit dat we onze naam op konden geven. Ik ben toen dus binnen gaan kijken, naarstig op zoek naar het formulier, maar terwijl ik dat deed, hoorde ik een koppel in het midden van de rij iets tegen elkaar mompelen, en die mensen waren een minuut later weg. De mensen die toen aan de beurt waren (en die vergeten waren om op te schuiven), vertelden tegen de ober dat er net een stel vertrokken was, omdat er iemand was voorgedrongen. Mea culpa, maar als jullie van je luie reet waren afgekomen, en netjes waren opgeschoven, dan hadden wij niet buiten hoeven staan te wachten, en dan had ik mijn Nederlandse instinct niet aan hoeven te spreken om iets te doen aan deze rare situatie.

... wat maar weer eens laat zien dat (sommige) buitenlanders met hun rare onaangepaste gedrag in Japan vooral voor problemen zorgen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 20-01-2016 06:33:08 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_159247100
Hoezo problemen je hebt de wachtrij voor jezelf iets korter gemaakt omdat er mensen weg gegaan zijn. :D

Zou je normaal dan de voorste in de rij moeten vragen om door te schuiven?
pi_159247126
Dat is normaal de taak van de ober of serveerster.

Bij de kapper moeten de kappers ook iedere keer aangeven waar mensen moeten gaan zitten, en dat mensen op moeten schuiven. Na een tijdje heb je dat wel door, en gaat het automatisch, maar soms heb je er zo'n oude (dove) knar tussen zitten, die er iedere keer op gewezen moet worden dat ie beter op kan schuiven.

Maar schijnbaar hadden ze het erg druk in de zaak, waardoor er niemand was om de mensen vooraan in de rij er op te wijzen dat ze door moesten schuiven.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_159247165
Hebben ze nooit van zelf initiatief nemen gehoord? Hoe werkt dat in bedrijven als er iets onverwachts gebeurt, kijkt men dan elkaar aan en gaat men door met hun eigen werkzaamheden in de hoop dat er ooit de juiste persoon langs komt om het op te lossen. :D

Wat een vreemde gewoontes houdt men er daar op na, zoals je hier die dingen beschrijft.
pi_159247198
quote:
0s.gif Op woensdag 20 januari 2016 07:01 schreef Basp1 het volgende:
Hebben ze nooit van zelf initiatief nemen gehoord?
Nee. Eigen initiatief is iets dat nog in de kinderschoenen staat in Japan. Japanners lijken vaak net robots. Hartstikke aardige mensen hoor, maar ze zijn op hun best als ze iedere dag dezelfde taak uit kunnen voeren.

Maar hoe ze met die mentaliteit denken te overleven in 2016... het is mij een raadsel.

quote:
Hoe werkt dat in bedrijven als er iets onverwachts gebeurt, kijkt men dan elkaar aan en gaat men door met hun eigen werkzaamheden in de hoop dat er ooit de juiste persoon langs komt om het op te lossen. :D
Dan hebben ze een probleem ja. Men kijkt het allerliefst de kat uit de boom, en als er al iemand in wil grijpen, dan zal er toch eerst toestemming van de baas gevraagd moeten worden.

Japanners hebben grote moeite met onverwachte gebeurtenissen. Ze hebben een hierarchie, een chain of command, die heilig is, en iemand in een lage positie zal niet uit zichzelf problemen op gaan lossen. Erg militaristisch. Een enorme frustratie hier is dat studenten niets uit zichzelf doen. Als ik bij collega's in het lab kom, dan kan de professor vanuit zijn positie al zijn studenten in de gaten houden. Die studenten ontvangen geregeld een nieuwe opdracht, en koppelen hun bevindingen terug aan hun baas.

Maar als je je hele leven gewend bent om opdrachten te krijgen, en je moet opdrachten gaan geven omdat je bent doorgegroeid, dan zie je vaak problemen. Japanners en leiding geven - het is geen gelukkige combinatie.

quote:
Wat een vreemde gewoontes houdt men er daar op na, zoals je hier die dingen beschrijft.
Anders zou het niet interessant zijn om over te schrijven, niet waar?
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_159247252
Zoals je het beschrijft zou ik bijna denken dat in Japan de meeste mensen autistisch zijn. _O-

Dat zal wel niet maar het gedrag is wel zo.
  woensdag 20 januari 2016 @ 20:08:26 #162
63722 z80
I fink you freaky
pi_159264072
quote:
0s.gif Op woensdag 20 januari 2016 07:32 schreef Basp1 het volgende:
Zoals je het beschrijft zou ik bijna denken dat in Japan de meeste mensen autistisch zijn. _O-

Dat zal wel niet maar het gedrag is wel zo.
Dit is aangeleerd. Er zijn meer landen in Azië met dit zelfde gedrag. Ik blijf het vreemd vinden elke keer weer als ik op vakantie ben in die hoek van de wereld. Aan de andere kant is het wel heel voorspelbaar wat er gaat gebeuren wat sommige dingen ook weer makkelijker maakt.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  donderdag 21 januari 2016 @ 18:29:50 #163
50442 DaMook
Lonely together ( Miss u Caro)
pi_159286625
Ik zou er echt niet mee om kunnen gaan denk ik :X . Ik verwacht toch echt wel eigen initiatief :Y . Bij wat maakt eigenlijk niet uit.
The only easy day, was yesterday. (USMC)

Live for today, cause yesterday is gone and tomorrow may never come. (Ducky, NCIS)
I'll grow old with her, just from a far. (Harold, POI)
  donderdag 21 januari 2016 @ 21:37:34 #164
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_159292448
quote:
0s.gif Op woensdag 20 januari 2016 07:32 schreef Basp1 het volgende:
Zoals je het beschrijft zou ik bijna denken dat in Japan de meeste mensen autistisch zijn. _O-

Dat zal wel niet maar het gedrag is wel zo.
Dat wilde ik ook posten. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_160512379
Veranderingen in Japan

Ondanks miljarden aan 'investeringen' door die gek van een Abe wil de Japanse economie maar niet van zijn plaats komen. In het laatste kwartaal zaten we nog steeds in een recessie. Desondanks zie je in ons stadje oude huisjes tegen de vlakte gaan, en wordt er druk gebouwd. In Tokio zie je hetzelfde, maar dan in een hogere versnelling. Er verandert het een en ander! Dat is opmerkelijk, want dit is een land waar mensen nog spaarbankboekjes hebben, en waar er bij een beetje bankfiliaal wel twintig mensen "werken".

In de techniek zie je dat bedrijven het door betere marktomstandigheden en een vergrijzend personeelsbestand steeds lastiger krijgen om aan personeel te komen. De afgelopen 7 jaar werden onze job fairs waar we studenten onder proberen te brengen bij een bedrijf maar matig bezocht door bedrijven, maar nu staan ze te dringen om binnen te komen, en om studenten in een zo vroeg mogelijk stadium te interesseren voor een baan bij hun bedrijf. Maar studenten gaan niet met de tijd mee, en willen zonder uitzondering alleen maar voor een zo groot mogelijke Japanse international werken. Denk Honda, Toyota, Canon of Hitachi. Toch doen ook de kleine bedrijfjes verwoede pogingen, en sturen ze oud studenten naar ons instituut om studenten te werven. Dat is voor ons onderzoekers toch ook wel weer leuk, om te zien dat studenten goed terecht zijn gekomen.

Als dit zo door gaat, dan komen die bedrijven trouwens gruwelijk in de problemen, want er zijn gewoon te weinig studenten. Een bedrijf zou kunnen besluiten om buitenlanders in dienst te nemen, in plaats van Japanners die er niet zijn, maar tot nu toe houdt men halstarrig vast aan entrance exams en interviews die volledig in het Japans gevoerd worden. Wat dat betreft blijft Japan Japan.

Een mindere kant van al deze veranderingen voor de Lyrebirds is dat alle pizzeria'sin ons stadje in een tijdsbestek van een jaar zijn verdwenen. Het zijn nu restaurants waar je traditionele Japanse kost kunt eten. Afhaal pizza is nog wel in trek trouwens, maar in een restaurant een pizza eten, nope. Blijkbaar is de Japanse smaak in rap tempo veranderd.

Veranderingen - het blijft lastig om er aan te wennen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_160512988
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 maart 2016 11:01 schreef Lyrebird het volgende:
Veranderingen in Japan

Een mindere kant van al deze veranderingen voor de Lyrebirds is dat alle pizzeria'sin ons stadje in een tijdsbestek van een jaar zijn verdwenen. Het zijn nu restaurants waar je traditionele Japanse kost kunt eten.
Heeft dat dan nog een verklaarbare reden dat ze geen pizzeria's meer hebben, zoals je eerder beschreef waren het toch goed lopende zaken waar je voor de deur moest wachten voordat je een tafeltje kreeg. Behalve de mindere klandizie als er buitenlanders in hun optiek voor kropen dat dan het publiek weg liep. :D

Ik was de laatste tijd op youtube wat videos over het leven en wonen in japan, de automaten obsessie in dat land aan het kijken erg vermakelijk, maar het blijft wel een heel andere cultuur daar.

De deze man heeft wel wat leuke fimpjes gemaakt:


Toch maar eens een reis naar japan boeken. :D
pi_160513621
We zijn nu bezig met een hypotheek, en in het kader daarvan moet er ook spaargeld uit Japan worden overgeboekt. Eerste stap daarin was een Engelstalig rekening overzicht te krijgen. Zelfs naar Japanse begrippen is het een vrij traditionele bank. Dus het was een uitdaging.

Grappig om te zien hoe dit proces is verlopen. We konden het niet online aanvragen, maar hebben het telefonisch moeten uitleggen. Wat tot veel verwarring zorgde. Maar een week later werd er per aangetekende brief een keurig statement in perfect Engels bezorgt, met hanko stempel en handtekening van de bankdirecteur.

Stap 2 is het geld overmaken naar Nederland. Wederom kan dit niet online/telefonisch. Volgende keer als we in Japan zijn moeten we het persoonlijk regelen.
pi_160517315
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 maart 2016 11:26 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Heeft dat dan nog een verklaarbare reden dat ze geen pizzeria's meer hebben, zoals je eerder beschreef waren het toch goed lopende zaken waar je voor de deur moest wachten voordat je een tafeltje kreeg. Behalve de mindere klandizie als er buitenlanders in hun optiek voor kropen dat dan het publiek weg liep. :D
Die zaak is nu dus dicht, en inderdaad, het liep daar storm. Ik heb een week lang met mijn ziel onder mijn arm gelopen.

Een andere pizzazaak in het winkelcentrum hebben ze een half jaar geleden in een shabu shabu zaak veranderd (dunne reepjes ham en bief die je in water met een smaakje moet koken). Daar betaalde je voorheen 1800 yen voor een all-you-can-eat menu, terwijl je nu per person 2500 yen kwijt bent (zelfde concept, maar dan shabu shabu).

In het centrum zat de beste pizzazaak, ging daar graag naar toe, maar die is een jaar geleden gesloten. Zit nu een Japans bar/restaurant.

Mijn indruk is dat er met die andere concepten meer geld is te verdienen. De pizzeria's waren relatief goedkoop, en het ging om veel eten.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_160517425
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 maart 2016 12:02 schreef Aurelius het volgende:
Stap 2 is het geld overmaken naar Nederland. Wederom kan dit niet online/telefonisch. Volgende keer als we in Japan zijn moeten we het persoonlijk regelen.
Komt me bekend voor. Ik heb bij banken, maar ook bij mijn eigen universiteit, vaker met dit bijltje gehakt. Krijg je zo'n gesprek waarbij je constant naar elkaar aan het glimlachen bent, maar je afvraagt waarom ze zo moeilijk doen.

Ik: Waarom kan dit niet telefonisch overgeboekt worden?
Zij: Oh, erg vervelend inderdaad. Dat zijn de regels.
Ik: Met wie moet ik hierover praten om dit geregeld te krijgen? Kan ik met de manager spreken?
Zij: Euh, wat??
Ik: Het is 2016, we hebben internet, hier moet toch wel een oplossing voor te vinden zijn?
Zij: Ja, ik begrijp dat dit erg vervelend is. Maar dit zijn de regels.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_160538128
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 maart 2016 12:02 schreef Aurelius het volgende:
We zijn nu bezig met een hypotheek, en in het kader daarvan moet er ook spaargeld uit Japan worden overgeboekt. Eerste stap daarin was een Engelstalig rekening overzicht te krijgen. Zelfs naar Japanse begrippen is het een vrij traditionele bank. Dus het was een uitdaging.

Grappig om te zien hoe dit proces is verlopen. We konden het niet online aanvragen, maar hebben het telefonisch moeten uitleggen. Wat tot veel verwarring zorgde. Maar een week later werd er per aangetekende brief een keurig statement in perfect Engels bezorgt, met hanko stempel en handtekening van de bankdirecteur.

Stap 2 is het geld overmaken naar Nederland. Wederom kan dit niet online/telefonisch. Volgende keer als we in Japan zijn moeten we het persoonlijk regelen.
Dat land vindt zoveel dingen uit waarom loopt men daar zo achter op het hele online gebeuren?
Hoe het hier in NL gaat vindt ik ook niet goed (alle kantoren worden gesloten) maar dit is net 1995.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_160958378
quote:
0s.gif Op woensdag 9 maart 2016 11:20 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Dat land vindt zoveel dingen uit waarom loopt men daar zo achter op het hele online gebeuren?
Hoe het hier in NL gaat vindt ik ook niet goed (alle kantoren worden gesloten) maar dit is net 1995.
Als Japanner kun je wel online bankieren, maar dat moet meestal wel in het Japans. Een knopje met Engels hebben ze niet. De meeste pin-automaten hebben dat gelukkig wel, net zoals de automaten om een kaartje voor de trein te kopen.

Op bankgebied loopt men verder zo'n twintig a dertig jaar achter. Er werken heel veel mensen bij een bankfiliaal, al snel een man/vrouw of tien, daar waar je er in Nederland misschien 2 ziet. Hier wordt er pas gereorganiseerd, als het echt niet anders kan.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_160958589
Zijn banken niet beursgenoteerd, met bijbehorende winstmarges?
pi_160958977
Zelfmoord

Zelfmoord zal niet de eerste associatie bij Japan zijn, maar het grote aantal zelfmoorden is wel iets waar Japan om bekend staat. Ik heb het zelf gelukkig nog niet van dichtbij mee hoeven te maken, alhoewel het een keer kantje boord was (in een tijd dat ik nog smeuiige verhalen schreef). Verder waren we een keer in een natuurgebied, waar een auto op een hele onlogische plaats illegaal geparkeerd stond, met een deur open. Ernaast stond een zorgelijk kijkende agent, en stroomafwaarts van een enorme waterval waren andere politiemensen aan het dreggen.

Het is een keer erg dichtbij gekomen, toen een van de studenten van ons instituut zichzelf van het leven heeft beroofd, door uit het raam van zijn flat te springen. Dat ons zoiets als instituut zou kunnen overkomen, is een statistisch gegeven. Het was wel appart hoe de school er mee omging.

Tijdens mijn tijd in de VS was er een student die bij een autoongeluk is omgekomen, en toen werd er op school een speciale service gegeven, waar we met z'n allen, studenten en werknemers, afscheid konden nemen. Met een indrukwekkende speech van de decaan. Dan kun je zoiets toch een plek geven.

Niets van dat alles in Japan. Student pleegt zelfmoord, en een vaasje met een bloem op zijn bureau, dat er twee dagen gestaan heeft, was alles dat ons er aan herinnerde dat een van onze studenten er niet meer was. Bij navraag bleek nog eens dat een van de buitenlandse studenten dat vaasje er neer had gezet; als het aan de Japanners had gelegegen, had men het er nooit meer over gehad.

Zit ook een beetje in de cultuur, bepaalde zaken onbespreekbaar maken. Ergens kan ik me het ook wel voorstellen. Als begeleider gaat zoiets je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Maar daar waar ik bij de begeleider in kwestie een bepaalde gelatenheid had verwacht - wat kun je er immers nog aan doen - was zijn begeleider nog steeds kwaad, omdat de student volgens hem voor de gemakkelijkste weg had gekozen. Het was ook schijnbaar nergens voor nodig geweest, goede cijfers, en een goede toekomst. Maar wie weet, had hij wel liefdesverdriet gehad. Of zo.

Een week of wat later is er nog een student van het hoogste gebouw van de campus afgesprongen. Lag er de dag er na nog een bosje bloemen. En that's it.

Deze twee gebeurtenissen hebben mij wel aan het denken gezet, want mijn lab bleek een enorme aantrekkingskracht uit te oefenen op de meest labiele en idiote Japanse studenten (zie de eerdere delen van dit topic). Bewust of onbewust, ik kan het niet goed duiden, werk ik al een tijdje alleen nog maar met buitenlandse studenten.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zaterdag 26 maart 2016 @ 15:51:54 #174
277627 Seven.
We are Borg.
pi_160959031
Ik neem aan dat je bekend bent met het hoge aantal zelfmoorden bij Mt Fuji?

;( ;(

Zo vind ik de kamikaze cultuur ook bizar doch gruwelijk interessant. Dit is uiteraard cultuur gebonden, denk je dat er nog steeds iets leeft van 'beter een einde maken aan je leven dan falen'?
Resistance is futile.
pi_160959042
quote:
1s.gif Op zaterdag 26 maart 2016 15:25 schreef computergirl het volgende:
Zijn banken niet beursgenoteerd, met bijbehorende winstmarges?
Jawel, maar in Japan zijn er ook behoorlijk wat zombiebanken, die ook beursgenoteerd zijn. Dankzij het uitermate goedkope krediet in Japan, wat Japan al had voordat Draghi in Europa de markt met goedkoop krediet overspoelde, zijn er nogal wat banken en industrieen die op het randje van omvallen staan, maar die de noodzaak van hervormingen blijkbaar niet inzien.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_160959262
quote:
2s.gif Op zaterdag 26 maart 2016 15:51 schreef Seven. het volgende:
Ik neem aan dat je bekend bent met het hoge aantal zelfmoorden bij Mt Fuji?

;( ;(

Zo vind ik de kamikaze cultuur ook bizar doch gruwelijk interessant. Dit is uiteraard cultuur gebonden, denk je dat er nog steeds iets leeft van 'beter een einde maken aan je leven dan falen'?
Het zit er bij veel mensen diep ingeslepen. Ik kan het toch niet echt plaatsen. Je merkt wel dat mensen erg veel moeite doen om alles goed te doen. Als je wat dieper gaat graven, dan doet men dat om zichzelf, de familie maar ook het land niet te schande te maken. Dat eerste (en misschien het tweede), dat snap ik nog wel, dat je een naam hoog te houden hebt. Maar dat je je druk zou maken dat je je land te schande maakt, ik zie het niet. Als ze een paar borrels op hebben, dan kan ik hier met collega's over spreken. Wat je toch wel merkt, is dat ze enorm verkocht zijn aan Japan, dat er erg veel respect is voor het land en de cultuur. Nogmaals, ik kan dat niet plaatsen, en misschien begrijp ik daarom niet waarom mensen uit het leven stappen om iets onbenulligs. Ondertussen woon ik hier al een tijdje, maar het land en de mensen blijven op veel gebieden een enigma.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_160962413
KAA / Japan, maar dan niet in Tokyo
Eerste post is alweer van Mei 2009.
Wat zijn de toekomstplannen ? :D
pi_160965869
Druk op zoek naar iets anders. Het leven in Japan bevalt uitstekend, maar ons grut moet over niet al te lange tijd naar school, en mevrouw bird wil niet haar hele leven thuis zitten. Verder mag het werk, zoals we dat op ons instituut doen, wel wat professioneler worden aangepakt. Betere mensen, betere samenwerkingen en meer geld.

Aan de ene kant bezig om een bedrijfje op te zetten. Aan de andere kant blijft het academische werk toch wel trekken. We doen werk dat toch best gewaardeerd wordt in het vakgebied, en ik mag nog steeds op de belangrijke conferenties komen. Het plan is om dit jaar te oogsten, om te publiceren, en dan op basis van het gepubliceerde werk een nieuwe baan te vinden. Dit vakgebied is erg gespecialiseerd, en een nieuwe baan krijg je hier negen van de tien keer door connecties.

Parallel daar aan een voorstel voor een startup schrijven. De VS trekken het meest, daar kun je met een klein beetje geluk voor meer dan een miljoen dollar aan startup funding bij elkaar schrijven, als je al een prototype hebt (check) en dan gaat het niet om een lening maar om een gift.

Kortom, aanpoten.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161401473
Water in lip

Je vraagt je soms af wie er bij de productontwikkeling van zo'n fabrikant werken.



.. maar van de andere kant is het een mooiere omschrijving dan lippenbalsem.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161401575
Als we dan toch bezig zijn. Raadsel van de dag: waar dient dit shirt badpak met dichtgenaaide mouwen voor?



Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161401782
quote:
0s.gif Op zaterdag 26 maart 2016 21:31 schreef Lyrebird het volgende:
Dit vakgebied is erg gespecialiseerd, en een nieuwe baan krijg je hier negen van de tien keer door connecties.

Niet op basis van merites maar op basis van connecties.
Dat vakgebied is lekker professioneel bezig dan.
pi_161402016
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2016 16:15 schreef riazop het volgende:

[..]

Niet op basis van merites maar op basis van connecties.
Dat vakgebied is lekker professioneel bezig dan.
Ik zou willen dat ik je gelijk kon geven, want het is best wel frustrerend, dat solliciteren, maar het komt uiteindelijk toch wel neer op merites.

Mensen binnen mijn netwerk kunnen een beter oordeel geven over mijn capaciteiten dan een HR-manager kan krijgen op basis van mijn CV.

Ergens vind ik dat wel prettig, want ik heb heel veel vaardigheden die niet in een CV te vatten zijn, maar die wel uitermate belangrijk kunnen zijn voor een organisatie.

Sterker nog, bij doorsneesollicitaties buiten mijn netwerk merk ik dat ze daar vaak niet in staat zijn om een CV op waarde te schatten, omdat men niet op de hoogte is van alle ins- en outs die dit vakgebied zo lastig maken.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161402947
Over Japan gesproken. Ben daar een paar keer relatief kort geweest, en hoe prettig ook (goed eten, respectvol, veilig, aangename mensen, etc), had ik niet de aandrang daar voor langere tijd te zitten.

Ik vond minpuntjes als kleine huizen, overdreven respect voor westerse dingen en doorgedreven consumentisme (nog meer gekken met 24/7 een telefoon in hun hand dan in NL)...
pi_161404145
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2016 16:08 schreef Lyrebird het volgende:
Als we dan toch bezig zijn. Raadsel van de dag: waar dient dit shirt badpak met dichtgenaaide mouwen voor?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Een simpele japanse dwangbuis om hun bizarre seksuele fantasieën te verwezenlijken? :D
pi_161404839
Geen gekke gedachte (heb er zelf een tijd bij staan kijken en aan het stofje gevoeld voordat ik de toepassing doorhad), maar dit is niet het goede antwoord.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161406097
quote:
0s.gif Op woensdag 13 april 2016 16:08 schreef Lyrebird het volgende:
Als we dan toch bezig zijn. Raadsel van de dag: waar dient dit shirt badpak met dichtgenaaide mouwen voor?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
goed wasbare kinderdwangbuis
pi_161408407
Nee, ook niet. Maar het gaat wel om een goed wasbaar en stevig stofje.

Als ik het zou gebruiken, dan zie ik niet in waarom ik het zou wassen trouwens, maar mevrouw Lyrebird denkt daar vast anders over. Nee, dit is geen hint die veel zal helpen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161418099
Het antwoord van het raadsel van de dag van gisteren. In alles is dit een typisch Japans product. Een beetje gek, het heeft wel een doel, ergens wel schattig, ..., kortom Japans.

Het gaat om een omhulling voor een koffer, zo'n koffertje dat je in het vliegtuig mee kunt nemen. Aan de onderkant zitten twee gaten voor de wieltjes, en aan de bovenkant zit een opening om de koffer op te kunnen tillen / rijden.

Met deze omhulling is het meteen duidelijk dat die koffer van jou is, de koffer zal ook niet zo maar openspringen, is beschermd tegen vuil en stof in het vliegtuig en laten we dat niet vergeten, de koffer ziet er plotseling erg schattig (kawaii) uit.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161418591
8)7 haha. Was ik echt nooit opgekomen maar ergens best handig idd
  Moderator donderdag 14 april 2016 @ 11:08:17 #190
155227 crew  Guppy
dus
pi_161419189
Eigenlijk gewoon een keigoed product dus! :D
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_161421864
Zal ik een bedrijfje voor de import/export van koffertjesbadpakken beginnen?
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161423169
Bestwel een gat in de markt.
pi_161425172
quote:
6s.gif Op donderdag 14 april 2016 13:04 schreef Lyrebird het volgende:
Zal ik een bedrijfje voor de import/export van koffertjesbadpakken beginnen?
ja! ^O^
pi_161426915
quote:
6s.gif Op donderdag 14 april 2016 13:04 schreef Lyrebird het volgende:
Zal ik een bedrijfje voor de import/export van koffertjesbadpakken beginnen?
Ik heb ze in singapore ook gezien maar daar hadden ze ook stickers wat volgens mij beter werkt.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_161428154
Fijn dat je de oplossing gegeven hebt, ik zou het nooit geraden hebben. :D

Hebben ze die dingen ook voor grotere koffers, want zoals ik dit ding nu zie zou het alleen over van die relatief vierkante koffers passen bij een flink rechthoekige samsonite kun je er niets mee daar zit vaak aan de zijkant dan ook nog een uitklapbeugel. Verder verwacht ik eigenlijk niet dat er in Europa een markt voor deze dingen zal zijn.
pi_161428165
quote:
0s.gif Op donderdag 14 april 2016 17:52 schreef Basp1 het volgende:
Verder verwacht ik eigenlijk niet dat er in Europa een markt voor deze dingen zal zijn.
Wordt geloof ik wel het 'Galapagos-effect' van Japan genoemd.
  Moderator donderdag 14 april 2016 @ 20:35:19 #197
155227 crew  Guppy
dus
pi_161431305
Ik vind het écht grappig :D
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_161478211
quote:
0s.gif Op zondag 15 februari 2015 06:58 schreef Lyrebird het volgende:
Nieuwe voorgevel, deel II

Het verhaal over de nieuwe voorgevel laat zien dat Japanners het erg belangrijk vinden dat de buren onder de indruk zijn. Mijn indruk is dat dit iets Oost-Aziatisch is - Japanners en Koreanen vinden het erg belangrijk om met merkkleding rond te lopen, en dat doen ze niet omdat het zo lekker zit.

De inhoud is dus vaak niet zo belangrijk, als het er maar goed uitziet.

Op onze universiteit wordt er daarom onevenredig veel aandacht besteed aan het geven van presentaties. Het schooljaar loopt eind maart af, en rond deze tijd moeten al onze studenten een praatje geven, belangrijk voor hun eindcijfer. Je krijgt onze studenten met geen mogelijkheid aan het werk, maar als er een praatje moet worden gegeven, worden er overuren gedraaid. Het gevolg van deze scheve situatie is dat studenten een uitermate gelikt praatje geven over iets waar ze de ballen verstand van hebben. Bij het beantwoorden van vragen na zo'n praatje wordt dat pijnlijk duidelijk, en moet de begeleider vaak inspringen om de student te redden.

Met de jaren leer je dus wel hoe deze maatschappij in elkaar steekt. Zo moeten studenten in ons lab tussendoor meer praatjes geven, want dat motiveert ze blijkbaar om uit hun bed te komen. Erg kinderachtig allemaal, maar ik ben er ondertussen achter dat je een cultuur niet zo maar verandert.
Ik ben al je verhaaltjes aan het lezen. Japan fascineerde me altijd al (heb m'n lijf ermee vol staan), en jouw schrijfstijl maakt het erg prettig om te lezen. Ik zag deze afbeelding, deed me gelijk aan dit topic denken: http://9gag.com/gag/aeGP9gO :+
pi_161484676
Toch aardig, dat ze denken aan al die internetters die om 4 uur 's nachts aan het internetten zijn. :)

Gisteren fietste ik door ons stadje, en een man zat op een soort platform bij een boom, om met een klein schaartje die boom te snoeien. Geen bonsai boompje. Ben je minstens een weekend druk mee. Japanners zijn gek op details.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zondag 17 april 2016 @ 16:35:44 #200
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_161497820
Blijft een leuk topic dit. Ik woon al een dikke twee jaar samen met mijn Japanse vriendin en zie in haar best veel dingen terug uit jouw verhalen.

Zo laat haar probleemoplossend vermogen veel te wensen over, neemt ze nauwelijks initiatief en houdt ze zich vaak te veel bezig met details en regels die er eigenlijk niet toe doen. En tjongejonge... Wat een gedoe als ze wat geld hierheen (Australië) wil overmaken. De banken (en de post!) daar zijn echt vreselijk ouderwets.

Het Japanse nieuws (via SBS world) op TV komt ook enorm betuttelend over; Japanse mensen hebben vanwege de gebrekkige scholing (wat doen ze daar op school?!?) bedroevend weinig algemene kennis en die wordt vaak ingehaald op het nieuws. Ze gaan door en door en door over een onderwerp dat met drie zinnen klaar zou moeten zijn.

[ Bericht 11% gewijzigd door star_gazer op 17-04-2016 16:41:35 ]
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_161498724
Op onze universiteit doet men bedroevend weinig. Het is echt heel erg slecht. Van collega's die kinderen op de lagere en middelbare school hebben, hoor ik dat het onderwijs wel langzaam verbetert (ook niet top - wil je je kinderen goed onderwijs geven, dan kun je ze beter naar na-schoolse huiswerkinstituten sturen, maar die zijn wel erg duur).

In de eerste jaren hier hadden wij op de universiteit met een 'verloren generatie' te maken, die in een tijd naar school ging, waarbij hard werken en je inspannen voor een goed cijfer taboe waren. Dat was een regelrecht drama. Ze konden niets, ze wilden niets, en ze deden niets (een uitzondering daargelaten). Die zaten mij ook collectief aan te gapen. Wat voor een taal spreekt die man eigenlijk?

Maar, laten we eerlijk zijn, moet je in Japan ook iets kunnen?

Bij bedrijven zie ik mensen rondlopen die als robots werken, en die niet worden gevraagd om zelfstandig problemen op te lossen. Wij krijgen het aan de bedrijven niet uitgelegd dat goed-opgeleide studenten met een PhD opleiding van meerwaarde zijn voor hun bedrijf. Men gaat hier nog steeds uit van een model uit de jaren 80, de gouden eeuw (nou ja, tien a twintig jaar) van Japan, toen de bomen tot in de hemel groeiden. Studenten worden door een bedrijf aangenomen, en leren op de bedrijfsschool bepaalde facetten van het vak, en dat mogen ze dan gaan doen. Wij leveren ingenieurs met een MSc diploma af, die bij bedrijven de telefoon beantwoorden, en datasheets vanuit het Engels naar het Japans vertalen, en andersom. Men kiest voor goedkope werknemers, niet voor 'duurdere' academici met een PhD opleiding, die zelfstandig na kunnen denken. Hierdoor zijn studenten ook niet voor een promotieplaats te porren, want met die PhD worden ze duur, en kunnen ze geen baan vinden. Van de ~10 promotieplaatsen die we hebben, worden er twee door Japanners ingenomen.

Zelfstandig na kunnen denken is iets dat men hier eigenlijk doodeng vindt. In mijn vakgebied zijn er een paar Japanners die met de wereldtop meedoen, maar ze doen dat door heel goed naar wat andere groepen doen te kijken, en combineren dan twee beproefde concepten. De meest succesvolle onderzoekers op mijn instituut vragen een smak geld aan voor een apparaat dat niemand anders kan kopen, en teren dan jaren op de resultaten die ze met die apparatuur kunnen genereren. Toponderzoek? Mwah.

Het zou je als onderzoeker bijna cynisch maken. ;)
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  Moderator zondag 17 april 2016 @ 17:27:29 #202
155227 crew  Guppy
dus
pi_161499532
Gek dat ik altijd een heel ander beeld had bij het Japanse scholingssysteem. Geen idee waar ik dat op baseerde, maar ik dacht dat dat echt wel high end was :D
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_161499857
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 17:27 schreef Guppyfriend het volgende:
Gek dat ik altijd een heel ander beeld had bij het Japanse scholingssysteem. Geen idee waar ik dat op baseerde, maar ik dacht dat dat echt wel high end was :D
ik heb ook ergens in mijn hersenpan opgeslagen dat Japanse kinderen gepushed worden om extreem hoge cijfers te halen en daarom vaak zelfmoord plegen omdat ze het niet trekken.
Ben ik in de war met China misschien, of ander aziatisch land? :@

[ Bericht 0% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 17-04-2016 17:44:56 ]
  Moderator zondag 17 april 2016 @ 17:40:23 #204
155227 crew  Guppy
dus
pi_161499907
quote:
1s.gif Op zondag 17 april 2016 17:39 schreef computergirl het volgende:

[..]

ik heb ook ergens in mijn hersenoan opgeslagen dat Japanse kinderen gepushed worden om extreem hoge cijfers te halen en daarom vaak zelfmoord plegen omdat ze het niet trekken.
Ben ik in de war met China misschien, of ander aziatisch land? :@
Ja, zoiets staat mij ook bij :@
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_161499940
Ik had ook wel gehoord dat de druk op Japanse scholen heel hoog is, maar dat zodra de toelating voor de universiteit binnen is die druk ineens wegvalt omdat je dan alleen nog maar met de hakken over de sloot het diploma hoeft te halen, zodat ze als student lekker kunnen luiwammessen. (Of is dat een broodje-aap-verhaal?)

[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 17-04-2016 17:45:54 ]
pi_161500475
Het is veel beter geweest. De naoorlogse generatie heeft goed onderwijs gehad, is ook de wereld ingetrokken, sprak aardig Engels, maar toen het eenmaal goed ging met Japan, is het niveau van het onderwijs ingekakt. Je moet niet vergeten dat kinderen van die naoorlogse generatie zijn opgegroeid zonder hun vaders te zien. Als land leek men genoeg te hebben van presteren. Van mijn studenten kreeg ik vaak de indruk dat ze tevreden waren met een temp-baan. Niet te veel nadenken, op tijd naar huis.

Koreanen hebben toponderwijs, en doen verschrikkelijk hun best. Dagen van 18 uur zijn eerder regel dan uitzondering voor middelbare scholieren. In China wordt er ook erg aan de weg getimmerd, alhoewel ik over de cultuur van het onderwijs niet te spreken ben. Er is veel plagiaat, en mensen stelen ideeën. Te veel onderlinge concurrentie? India, mwah, ben niet kapot van het Indiase onderwijs. Wel de juiste instelling, harde werkers, maar ze hebben over het algemeen matig onderwijs gehad. Slecht Engels vaak, terwijl dat toch hun eerste of tweede taal is, en opvallend slechte hoofdrekenaars.

In Japan heb je een paar topuniversiteiten, denk Tokyo University, Kyoto University, Hokkaido University, waar mensen een goede opleiding krijgen, maar er zijn nog honderden (!) andere universiteiten met een bedroevend niveau. Het lager en middelbaar onderwijs was slecht, maar we zijn bij een paar lagere scholen op bezoek geweest, en het viel me bijvoorbeeld op dat die kinderen beter Engels spraken dan onze studenten (heb daar iets over geschreven in een van de eerdere delen). Er is dus nog wel een sprankje hoop.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161500579
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 17:41 schreef Igen het volgende:
Ik had ook wel gehoord dat de druk op Japanse scholen heel hoog is, maar dat zodra de toelating voor de universiteit binnen is die druk ineens wegvalt omdat je dan alleen nog maar met de hakken over de sloot het diploma hoeft te halen, zodat ze als student lekker kunnen luiwammessen. (Of is dat een broodje-aap-verhaal?)
Ja, dat kan wel kloppen. De toelatingsexamens zijn heel erg belangrijk, en van een Indonesische collega met schoolgaande kinderen hoor ik dat hij ze naar een huiswerkinstituut stuurt, om ze bijgespijkerd te krijgen, zodat ze dat toelatingsexamen kunnen halen. 90% van de studenten komt uiteindelijk op een universiteit terecht (of studeert zelfs af - mijn parate kennis hiervan is niet up to date).

Ik doe zelf erg weinig in de undergraduate courses, maar mijn indruk is dat iedereen die aanwezig is, het vak haalt. Heb het wel eens eerder gemeld, maar onze studenten WTB kunnen niet ontwerpen, studenten elektrotechniek weten vaak niet hoe ze een op-amp aan moeten sluiten en beide groepen kunnen niet programmeren. Iets wat de studenten informatica ook vaak niet kunnen. Een collega van IT vertelde me dat ze haar studenten aan de hand moet nemen om uit te leggen hoe Excel werkt.

Onze universiteit is een InHolland on steroids. Men krijgt geld voor iedere student die een opleiding doet, en voor studenten die een diploma halen. Japan vergrijst hard, en men is als de dood dat er minder studenten komen. Want dat betekent een verlies van banen. Het niveau is al laag, maar de manier waarop men het onderwijs heeft georganiseerd, zorgt er ook niet voor dat er redenen zijn om het niveau omhoog te schroeven.

In mijn lab heb ik meerdere MSc studenten gehad die de twee jaar voor de MSc course inderdaad zagen als twee jaar vakantie, voordat ze een baan met druk kregen.

[ Bericht 3% gewijzigd door Lyrebird op 17-04-2016 18:21:42 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  maandag 18 april 2016 @ 08:39:15 #208
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_161514542
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 18:12 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Ja, dat kan wel kloppen. De toelatingsexamens zijn heel erg belangrijk, en van een Indonesische collega met schoolgaande kinderen hoor ik dat hij ze naar een huiswerkinstituut stuurt, om ze bijgespijkerd te krijgen, zodat ze dat toelatingsexamen kunnen halen. 90% van de studenten komt uiteindelijk op een universiteit terecht (of studeert zelfs af - mijn parate kennis hiervan is niet up to date).

Ik doe zelf erg weinig in de undergraduate courses, maar mijn indruk is dat iedereen die aanwezig is, het vak haalt. Heb het wel eens eerder gemeld, maar onze studenten WTB kunnen niet ontwerpen, studenten elektrotechniek weten vaak niet hoe ze een op-amp aan moeten sluiten en beide groepen kunnen niet programmeren. Iets wat de studenten informatica ook vaak niet kunnen. Een collega van IT vertelde me dat ze haar studenten aan de hand moet nemen om uit te leggen hoe Excel werkt.

Onze universiteit is een InHolland on steroids. Men krijgt geld voor iedere student die een opleiding doet, en voor studenten die een diploma halen. Japan vergrijst hard, en men is als de dood dat er minder studenten komen. Want dat betekent een verlies van banen. Het niveau is al laag, maar de manier waarop men het onderwijs heeft georganiseerd, zorgt er ook niet voor dat er redenen zijn om het niveau omhoog te schroeven.

In mijn lab heb ik meerdere MSc studenten gehad die de twee jaar voor de MSc course inderdaad zagen als twee jaar vakantie, voordat ze een baan met druk kregen.
Ik vind het knap dat je daar als onderzoeker kunt werken. Het zal je toch wel aan je geweten knagen?

Ik zal het eerlijk zeggen: de meeste Japanners die ik hier in Australië ontmoet zijn dom. Ze zijn vanwege de gesloten eiland-mentaliteit absoluut niet voorbereid op de wereld buiten de Japanse bubble. Ze zijn daardoor vaak extreem naief en heel makkelijk te belazeren. Ze trappen bijvoorbeeld geregeld in die 'straat teams' voor het goede doel, worden vaak bestolen en meiden gaan vaak zonder nedenken met een willekeurige kerel mee naar huis. De basiskennis is daarnaast echt bedroevend; 'old wives tales' zijn vaak nog de norm. Mijn vriendin woont hier nu 8 jaar en is gelukkig wijzer geworden, maar gut gut... De dingen die ze soms zegt. Het is om te huilen.

Er zijn uitzonderingen en het valt me op dat juist de artistieke types, je weet wel, die met dat rare haar, een muts op en een joint in de mond, wat intelligenter en sceptischer overkomen. Wellicht dat ik teveel over één kam scheer, maar als wat ik hier meemaak de doorsnee is (of misschien juist het 'slimme' deel omdat ze het buitenland opzoeken!), denk ik dat Japan als land geen goede toekomst heeft. Het roer zal drastisch om moeten en ik denk dat immigratie de enige manier is om de boel nog te redden. Jammer, want dat zal de mooie cultuur wel eroderen.

[ Bericht 4% gewijzigd door star_gazer op 18-04-2016 08:45:48 ]
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_161514573
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 18:06 schreef Lyrebird het volgende:
Het is veel beter geweest. De naoorlogse generatie heeft goed onderwijs gehad, is ook de wereld ingetrokken, sprak aardig Engels, maar toen het eenmaal goed ging met Japan, is het niveau van het onderwijs ingekakt. Je moet niet vergeten dat kinderen van die naoorlogse generatie zijn opgegroeid zonder hun vaders te zien. Als land leek men genoeg te hebben van presteren. Van mijn studenten kreeg ik vaak de indruk dat ze tevreden waren met een temp-baan. Niet te veel nadenken, op tijd naar huis.

Koreanen hebben toponderwijs, en doen verschrikkelijk hun best. Dagen van 18 uur zijn eerder regel dan uitzondering voor middelbare scholieren. In China wordt er ook erg aan de weg getimmerd, alhoewel ik over de cultuur van het onderwijs niet te spreken ben. Er is veel plagiaat, en mensen stelen ideeën. Te veel onderlinge concurrentie? India, mwah, ben niet kapot van het Indiase onderwijs. Wel de juiste instelling, harde werkers, maar ze hebben over het algemeen matig onderwijs gehad. Slecht Engels vaak, terwijl dat toch hun eerste of tweede taal is, en opvallend slechte hoofdrekenaars.

In Japan heb je een paar topuniversiteiten, denk Tokyo University, Kyoto University, Hokkaido University, waar mensen een goede opleiding krijgen, maar er zijn nog honderden (!) andere universiteiten met een bedroevend niveau. Het lager en middelbaar onderwijs was slecht, maar we zijn bij een paar lagere scholen op bezoek geweest, en het viel me bijvoorbeeld op dat die kinderen beter Engels spraken dan onze studenten (heb daar iets over geschreven in een van de eerdere delen). Er is dus nog wel een sprankje hoop.
Goede analyse

Behalve waarom dat Indiase onderwijs vaak slecht is. Juist omdat vaak Engels wordt gebruikt als medium op de betere scholen. Dat leidt dus tot degeneratie en verkleutering van het onderwijs.
Dat is men op dit moment wel aan het veranderen trouwens.
  maandag 18 april 2016 @ 09:18:12 #210
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_161514902
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 18:06 schreef Lyrebird het volgende:
Koreanen hebben toponderwijs, en doen verschrikkelijk hun best. Dagen van 18 uur zijn eerder regel dan uitzondering voor middelbare scholieren. In China wordt er ook erg aan de weg getimmerd, alhoewel ik over de cultuur van het onderwijs niet te spreken ben.
Hier ben ik ook geen fan van. Kinderen worden helemaal debiel gepushed in Korea. Lokt allerlei vreemde sociale fenomenen uit, waaronder de epidemie aan plastische chirurgie om er zo westers en uniform mogelijk uit te zien.
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_161520614
quote:
0s.gif Op zondag 17 april 2016 17:03 schreef Lyrebird het volgende:
Op onze universiteit doet men bedroevend weinig. Het is echt heel erg slecht. Van collega's die kinderen op de lagere en middelbare school hebben, hoor ik dat het onderwijs wel langzaam verbetert (ook niet top - wil je je kinderen goed onderwijs geven, dan kun je ze beter naar na-schoolse huiswerkinstituten sturen, maar die zijn wel erg duur).

In de eerste jaren hier hadden wij op de universiteit met een 'verloren generatie' te maken, die in een tijd naar school ging, waarbij hard werken en je inspannen voor een goed cijfer taboe waren. Dat was een regelrecht drama. Ze konden niets, ze wilden niets, en ze deden niets (een uitzondering daargelaten). Die zaten mij ook collectief aan te gapen. Wat voor een taal spreekt die man eigenlijk?

Maar, laten we eerlijk zijn, moet je in Japan ook iets kunnen?

Bij bedrijven zie ik mensen rondlopen die als robots werken, en die niet worden gevraagd om zelfstandig problemen op te lossen. Wij krijgen het aan de bedrijven niet uitgelegd dat goed-opgeleide studenten met een PhD opleiding van meerwaarde zijn voor hun bedrijf. Men gaat hier nog steeds uit van een model uit de jaren 80, de gouden eeuw (nou ja, tien a twintig jaar) van Japan, toen de bomen tot in de hemel groeiden. Studenten worden door een bedrijf aangenomen, en leren op de bedrijfsschool bepaalde facetten van het vak, en dat mogen ze dan gaan doen. Wij leveren ingenieurs met een MSc diploma af, die bij bedrijven de telefoon beantwoorden, en datasheets vanuit het Engels naar het Japans vertalen, en andersom. Men kiest voor goedkope werknemers, niet voor 'duurdere' academici met een PhD opleiding, die zelfstandig na kunnen denken. Hierdoor zijn studenten ook niet voor een promotieplaats te porren, want met die PhD worden ze duur, en kunnen ze geen baan vinden. Van de ~10 promotieplaatsen die we hebben, worden er twee door Japanners ingenomen.

Zelfstandig na kunnen denken is iets dat men hier eigenlijk doodeng vindt. In mijn vakgebied zijn er een paar Japanners die met de wereldtop meedoen, maar ze doen dat door heel goed naar wat andere groepen doen te kijken, en combineren dan twee beproefde concepten. De meest succesvolle onderzoekers op mijn instituut vragen een smak geld aan voor een apparaat dat niemand anders kan kopen, en teren dan jaren op de resultaten die ze met die apparatuur kunnen genereren. Toponderzoek? Mwah.

Het zou je als onderzoeker bijna cynisch maken. ;)
Even ter info maar mensen zonder Phd kunnen niet zelfstandig nadenken :?
Of schrijf je het heel bot en volledig toegespitst op de Japanse situatie?

Want wat dat betreft doet de vrije NLse opvoeding het vrij goed denk ik.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_161522310
Nee, het is volledig toegespitst op de Japanse situatie.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161524883
quote:
7s.gif Op maandag 18 april 2016 08:39 schreef star_gazer het volgende:

[..]

Ik vind het knap dat je daar als onderzoeker kunt werken. Het zal je toch wel aan je geweten knagen?
En of. En het gedrag van collega's, de kwaliteit van het onderzoek, het is uitermate irriterend.

quote:
Wellicht dat ik teveel over één kam scheer, maar als wat ik hier meemaak de doorsnee is (of misschien juist het 'slimme' deel omdat ze het buitenland opzoeken!), denk ik dat Japan als land geen goede toekomst heeft. Het roer zal drastisch om moeten en ik denk dat immigratie de enige manier is om de boel nog te redden. Jammer, want dat zal de mooie cultuur wel eroderen.
Japan heeft een grote binnenlandse markt (125 miljoen mensen) die in veel gevallen alleen maar door Japanse bedrijven bediend kan worden, omdat buitenlanders vaak niet snappen wat de Japanners willen. Je ziet hier best wel Volkswagens en iPhones, maar dan nog blijft er een grote markt over om te bedienen. De Japanse cultuur zorgt voor een protectionistisch net.

Dit land kan daardoor nog steeds werken zoals ze dat al sinds de jaren 60-80 doen. Er is geen noodzaak tot verandering.

We zien wel dat het door de vergrijzing voor bedrijven nu echt heel erg moeilijk wordt om aan (geschoold) personeel te komen. Maar denk maar niet dat er iets verandert in de manier van denken. Zo hebben wij best veel buitenlandse studenten, maar bedrijven houden star vast aan interviews en toelatingsexamens (!) in het Japans.

Vergaderingen op de universiteit worden in het Japans gehouden. Ook als er drie of vier buitenlanders bij zitten. De angst om een meerdere voor het hoofd te stoten, omdat rollen niet bevestigt kunnen worden in het Engels, is blijkbaar groter dan de praktische bezwaren.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  dinsdag 19 april 2016 @ 02:31:59 #214
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_161541316
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2016 16:40 schreef Lyrebird het volgende:
Zo hebben wij best veel buitenlandse studenten, maar bedrijven houden star vast aan interviews en toelatingsexamens (!) in het Japans.
Dat gaat een harde landing worden. Zoals ik eerder zei, ik denk dat de enige manier waarop Japan zichzelf kan redden op de langere termijn, (massa?) immigratie van jong, geschoold volk is. Er zal toch ooit water bij de wijn moeten als ze dat willen bewerkstelligen.
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_161541753
Bij het lezen van mijn bijdragen hier, zou je wel eens de indruk kunnen krijgen dat het hier alleen kommer en kwel is. Maar onderschat de Japanners niet. Dit is een erg welvarend land, dat tot in de puntjes georganiseerd is. Ook op het gebied van industriepolitiek denken ze volgens mij ver vooruit.

Waarom had Japan überhaupt een Gouden Eeuw (jaren 60-80)? Dat lag volgens veel Japanners een betrouwbare Japanse collega met een verrassend open kijk op de Japanse samenleving niet aan de toppers, maar juist aan de gemiddelde werknemer, mensen zonder noemenswaardige scholing. Die waren namelijk bereid om voor een karig loon enorm hard te werken. Die mensen waren van huis uit uitermate gemotiveerd, maar die kon je nog meer motiveren met een diploma. "Meest productieve werknemer van de maand juni". Een Nederlander zou daar niet warmer of kouder van worden, maar met dit soort truukjes werd de Japanse productie in overdrive gezet. Kost namelijk niets.

Binnen Japan vindt ondanks de vergrijzing nog steeds de belangrijkste R&D plaats. Ja, er is veel slechte scholing, maar Japan heeft nog steeds topuniversiteiten waar echt goede ingenieurs worden opgeleid. Japan drijft op de export van Canon, Toyota, Nintendo, etc. De industriële expansie wordt vooral buiten Japan gezocht. Indiase en Mexicaanse studenten geven aan dat er bij hun in de buurt nieuwe Japanse autofabrieken staan, met Japans management. Laatst in de VS, in Ohio, merkte ik ook hoe groot de Honda fabrieken daar zijn.

In Japan zelf wordt op automatisering ingezet om de vergrijzing tegen te gaan. Bij de bioscoop staat er iemand om je kaartje te controleren, en iemand om je popcorn te maken, en iemand om de bioscoop aan te vegen. Allemaal scholieren/studenten. Kaartje kopen gaat automatisch. Bij kleine restaurants staat er een automaat waar je een kaartje voor een maaltijd kunt kopen.

Maar.... is dit voldoende om mee te kunnen met de Europeanen, de Chinezen, de Koreanen en de Amerikanen? Ik heb wel twijfels.

De organisatiestructuur van bedrijven is echt niet meer van deze tijd. Ik kan op mijn niveau niet werken met de managers van bedrijven, omdat zij aan de leiband van het hoger management lopen, en alles moet via de hoogste baas gecommuniceerd worden. Dat betekent dat onderhandelingen veel te veel tijd in beslag nemen en dat overleg enorm inefficient is. Juist in deze tijd wordt gevraagd om snelle beslissingen, om doorpakken, maar ook om het nemen van risico. Bedrijven hebben een hekel aan risico, maar Japanse bedrijven hebben een bloedhekel aan risico. Men denkt gelukkig wel aan de lange termijn, dat is iets wat wel positief is, maar van de andere kant is het maar de vraag hoe ver we in deze dynamische tijden in de toekomst kunnen kijken.

Ben het dus met star_gazer eens dat er wel het een en ander veranderd moet worden, maar na zeven jaar Japan heb ik een ding in mijn oren geknoopt: alleen als het echt niet anders kan, wordt er iets veranderd in Japan.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 19-04-2016 07:02:22 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161546998
quote:
0s.gif Op maandag 18 april 2016 13:53 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:



Want wat dat betreft doet de vrije NLse opvoeding het vrij goed denk ik.
Dat je 95 procent van de mensen wezenloos op een smartfoon ziet tokkelen is idd een teken van hoge beschaving.
pi_161548941
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 april 2016 12:42 schreef riazop het volgende:

[..]

Dat je 95 procent van de mensen wezenloos op een smartfoon ziet tokkelen is idd een teken van hoge beschaving.
En dat heeft wat met probleemoplossend vermogen te maken :?
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_161626637
Een flesje water

In onze buurt wonen weinig baasjes met katten, maar zijn er heel wat buren die een hond hebben. Nou ja, hond, hondje. Meestal zijn het hondjes.

Voordat ik naar het werk ga, maken we (bird & kuiken) bijna iedere morgen een wandeling door de buurt. We komen dan iedere dag buurmannen en -vrouwen tegen, die hun hondje aan het uitlaten zijn. Hondenpoep wordt in onze buurt meteen opgeruimd door de baasjes. En de hondenbezittende buren lopen rond met een flesje water. Niet om de hond onderweg te drinken te kunnen geven, maar om een plens water over de hondenplasjes te kunnen knikkeren.

Veel effect zal het niet hebben, maar de gedachte er achter, die telt.

Een beetje bewust zijn van jezelf, en van je hond, men gedraagt zich hier anders dan onze Nederlandse buren. Als dat ondertussen al niet duidelijk was.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161658322
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 april 2016 04:45 schreef Lyrebird het volgende:
Bij het lezen van mijn bijdragen hier, zou je wel eens de indruk kunnen krijgen dat het hier alleen kommer en kwel is. Maar onderschat de Japanners niet. Dit is een erg welvarend land, dat tot in de puntjes georganiseerd is. Ook op het gebied van industriepolitiek denken ze volgens mij ver vooruit.

Waarom had Japan überhaupt een Gouden Eeuw (jaren 60-80)? Dat lag volgens veel Japanners een betrouwbare Japanse collega met een verrassend open kijk op de Japanse samenleving niet aan de toppers, maar juist aan de gemiddelde werknemer, mensen zonder noemenswaardige scholing. Die waren namelijk bereid om voor een karig loon enorm hard te werken. Die mensen waren van huis uit uitermate gemotiveerd, maar die kon je nog meer motiveren met een diploma. "Meest productieve werknemer van de maand juni". Een Nederlander zou daar niet warmer of kouder van worden, maar met dit soort truukjes werd de Japanse productie in overdrive gezet. Kost namelijk niets.

Whehehe hier moest ik wel een beetje om lachen, dat is precies wat de Japanse leiding hier probeert in te voeren :P en de Nederlanders reageren precies hoe jij het zegt :D klopt helemaal.

Ben het ook eens met het bovenstaande, van de gemiddelde werknemer ik nam het ook zo waar.
pi_161667218
Nog even terugkomen op het onderwijs in Japan.

Internationaal gezien doet Japan het goed. Erg goed zelfs, alleen het onderwijs in Zuid-Korea is beter.

Waarom schets ik dan hier een ander beeld?

Zoals ik eerder al schreef, hebben we op onze "universiteit" (voor werktuigbouwkunde en informatica is het niet meer dan een veredeld mbo, electrotechniek is dan weer wel van hbo/universitair niveau) te maken met een verloren generatie. Die hebben in hun jeugd nog net wat jaartjes meegepikt toen het economisch voorspoedig ging in Japan, en de heren en dames onderwijskundigen vonden dat het onderwijs vooral leuk moest zijn, je kinderen niet te veel moest belasten met moeilijke problemen en de lat vooral niet te hoog moest leggen. Die generatie heeft de afgelopen jaren onze collegebanken gevuld, met als gevolg dat je tegen een klas met ongeinteresseerde jongeren aan zat te kijken.

Die tijden zijn in het lager en middelbaar onderwijs schijnbaar al weer een tijdje over. Van jongs af aan krijgt men muziekles en leert men een instrument te spelen (ieder land dat scholing serieus neemt, zet muziekles op het curriculum, vind ik). Je ziet kinderen op iedere dag van de week in uniform lopen, er wordt altijd wel ergens les gegeven. Daarnaast is er heel veel bijles.We hebben twee middelbare scholen op loopafstand, maar op heel wat hoeken van straten vind je huiswerkbegeleidingsinstituten, die meestal goed vol zitten. 's middags, 's avonds, en in het weekend. Er wordt hard gestudeerd, er is discipline:

East Asian nations continue to outperform others. South Korea tops the rankings, followed by Japan (2nd), Singapore (3rd) and Hong Kong (4th). All these countries’ education systems prize effort above inherited ‘smartness’, have clear learning outcomes and goalposts, and have a strong culture of accountability and engagement among a broad community of stakeholders.

Daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren.

Wat ook opvalt: Japanse jongens en meisjes zijn echt goed in sport. Sport wordt in Japan gebruikt om saamhorigheid te kweken, maar ook om de jongens en meisjes een wat steverigere basis te geven. Bij Koreaantjes (de nummer 1 in onderwijs) krijg ik nog wel eens de indruk dat die liever een boek lezen, en binnen zitten, dan voetballen (Koreanen op een studentenleeftijd daarentegen zijn dan vaak weer wandelende kleerkasten). De kinderen in onze buurt zijn vaak buiten te vinden, en in het park in het weekend zie je groepjes kinderen (en ouders) trefballen en voetballen. Koters van een paar turven hoog die prima vangballen maken, of die bovenhands kunnen gooien, knap hoor. Men is hier dol op honkbal, wat ik zelf niet helemaal begrijp, omdat het een vrij passieve sport is, die alleen wat actiever kan worden als je een pitcher hebt die een bal over de plaat kan gooien, en een slagman die de bal weet te raken.

Op weg naar het werk loop ik altijd langs een honkbalveld (ligt tegenover mijn kantoor), en daar zijn als het weer het toelaat bijna altijd wel studenten/scholieren aan het honkballen (als het veld niet door oude vandagen is opgeeist, om croquet te spelen). Een leuke line drive of een homerun ? Het komt zelden voor.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zondag 24 april 2016 @ 13:56:09 #221
21350 breaky
Harder praten a.u.b
pi_161672352
Daar kunnen veel landen in Zuid Oost Azie nog een puntje aan zuigen. Vooral het hele discipline verhaal. Het onderwijs is in Laos een ramp. Ze leren lezen, schrijven en wat rekenen en daar houdt het echt wel bij op. Corruptie is heel normaal tussen leraren en leerlingen. :'(
Modus Vivendi!
Beetje aan het werk @ Lao P.D.R.
Soda water en Earl Grey :-)
pi_161696381
Lylebird, als lurker van je topic wil ik graag een complimentje geven voor je schrijfstijl. Wat mij betreft is dit één van de leukste reeksen van fok! :)
pi_161697919
:@ Dankjewel. Heb hier al vaker geroepen dat dit topic geen lang leven meer zal hebben, omdat ik druk op zoek ben naar iets anders, in een ander land, maar nu ik er achter ben gekomen dat de kleine lyrebirdjes hier eigenlijk best wel goed onderwijs kunnen krijgen, ga ik me nog maar eens achter m'n oren krabben. Wie weet, volgt er nog een zesde deel.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_161698104
Wat Madivi zegt... _O_

En mocht je alsnog vertrekken naar een ander land, dan heb je vast ook je eigen kijk op de gang van zaken daaro w/

Enne...lyrebirdies in meervoud? :?
pi_161699026
quote:
0s.gif Op maandag 25 april 2016 12:01 schreef Lyrebird het volgende:
:@ Dankjewel. Heb hier al vaker geroepen dat dit topic geen lang leven meer zal hebben, omdat ik druk op zoek ben naar iets anders, in een ander land, maar nu ik er achter ben gekomen dat de kleine lyrebirdjes hier eigenlijk best wel goed onderwijs kunnen krijgen, ga ik me nog maar eens achter m'n oren krabben. Wie weet, volgt er nog een zesde deel.
tenzij dat 'iets anders in ander land' neer komt op Vinex-wijk in Almelo is er altijd ruimte voor dit soort topics van jou ^O^
pi_162209397
Het Peter principle

Het is misschien bekend dat ik jaren in de VS heb gewoond, en iets dat me daar naar verloop van tijd erg tegen ging staan, was het gebrek aan kennis, kunde en interesse bij werknemers. Of het nou om de monteur in een garage of een administrateur op mijn universiteit ging, mensen leken de ballen verstand van hun werk te hebben. Managementgoeroes geven het zogenaamde Peter principle de schuld: mensen worden aangenomen op basis van wat ze nu laten zien in hun huidige functie, ipv ze te beoordelen op wat ze kunnen laten zien, in de functie waarvoor ze ingehuurd worden. In de VS speelde volgens mij meer. Lak hebben aan de klant en zo goedkoop mogelijk "service" verlenen. Zo lang de klant niet klaagt, daar vooral mee doorgaan.

Het gevolg daarvan was dat ik tot twee keer toe stil kwam te staan op de snelweg, omdat de garage verdomd had om wat verder te kijken dan hun neus lang was. Graadje erger: in een bus zitten met een chauffeur die niet verder dan 20 meter vooruit kijkt. In California heb ik eens in een busje gezeten met een chauffeur die nog nooit van een dode hoek had gehoord.

In Japan is er jaren sprake geweest van een omgekeerd Peter principle, althans, dat is mijn ervaring. Service is eigenlijk altijd super, en het is mij nog niet overkomen dat er ergens geklaagd moest worden. Wel heb ik eens meegemaakt dat we in een heel erg warme bus zaten, en toen niemand wat zei (ook erg Japans), ben ik maar naar de chauffeur gestapt met de vraag of de AC aan kon worden gezet. Aan dat verzoek werd meteen voldaan, de man had niet door dat het achter in de bus zo warm was.

De vergrijzing laat op dit moment wel diepe sporen na, en het is de vraag of Japan dit niveau vol kan houden. Afgelopen weken zijn we met het nieuwe semester begonnen, en de vier (!) nieuwe studenten zijn veel beter dan de studenten waarmee ik de afgelopen zes jaar gewerkt heb. Dat voorspelt veel goeds voor de toekomst, maar laten we niet vergeten dat de verloren generatie, waarover ik het eerder had, nu in het bedrijfsleven zit, en langzaam verantwoordelijkheid gaat nemen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 15-05-2016 08:01:48 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_162210022
Vier ( (8> ) studenten zijn beter...toeval? komen zij van verschillende opleidingen? Platteland of stad?
En zij zijn wel opgeleid door de oudere generatie!

Goed, dat je progressie bespeurt. w/
pi_163807679
Expats

Afgelopen week kwam ik in het speeltuintje een Amerikaan tegen. Jonger dan ik, maar minstens twee, waarschijnlijk drie keer zo zwaar. Hij had zijn zoontje bij zich, die als een verwoestende tornado door het speeltuintje heen ging.

We raakten aan de praat. Hij werkte bij een van de autofabrieken die in ons stadje staan, en vertelde me dat hij voor twee jaar was uitgezonden vanuit zijn eigen fabriek in het mid-westen van de VS. Zijn ogen vielen bijna uit zijn hoofd toen hij hoorde dat ik hier al zeven jaar woonde. Hij had er zelf net een half jaar opzitten, en had er een hard hoofd in dat hij de afgesproken twee jaar zou vol maken.

Hij zat onder de tatoeages, en in Japan mag je niet zo maar in een zwembad zwemmen, als je tatoeages hebt. Daarnaast vond hij het niets om met een badmuts te moeten zwemmen. Want hij had toch geen haar. Daar kon hij zelf gelukkig wel om lachen, maar ik kon me goed indenken hoe dat gesprek was gegaan.

Badmeester, vriendelijk lachend: You have to wear a hat. (... in het echt zal het wel wear hat zijn geweest, maar laten we het hier maar PC houden...)
Amerikaan: Why, I have no hair.
Badmeester: The rules are that you have to wear a hat.
Amerikaan: Who do I have to talk to, to have these rules changed?
Badmeester: Sorry? You have to wear a hat.

Zijn zoontje van twee scheen op een crossmotor te rijden (ik zag het eigenlijk ook niet zo voor me), en hij had niet al te ver van ons stadje voor zijn zoontje een BMX baan gevonden. Alle papieren aangevraagd en gekregen, maar toen bleek dat er op de BMX baan alleen maar met BMX fietsjes gereden mocht worden (ergens lijkt mij dat niet zo'n gek idee), niet met crossmotortjes. Maar... op het moment dat die mededeling werd gedaan, reed er toch niemand op die baan, dus waar maakte men zich druk om? Zijn poging tot omkoping, een briefje van 1000 yen, viel helemaal niet in goede aarde.

Ik had er tot dan toe eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar met mijn Japanse postuur (graatmager) en Japanse gedrag (introvert, kat uit de boom kijkend) pas ik eigenlijk prima in de Japanse samenleving, maar dat geldt niet voor iedere buitenlander. Niet dat het voor mij allemaal zo gemakkelijk is hier, maar als je extrovert bent en perse je zin wil hebben in Japan, dan kun je ws. beter naar een ander land uitgezonden worden.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 18-07-2016 09:50:25 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_163808065
Expats, deel II

In onze buurt wonen bijna zonder uitzondering managers van Japanse autofabrieken zoals Honda, Toyota en Subaru. Die mensen worden regelmatig voor een aantal jaren naar de VS gestuurd, om daar ervaring op te doen in een van de vele fabrieken die daar staan. Vrouw en kinderen gaan mee. Op die manier zijn wij ook aan ons huisje gekomen. De eigenaren wonen op dit moment in de VS, en worden eind volgend jaar terug verwacht. Onze buren rechts hebben vijf jaar lang in Amerika gewoond (zijn al weer een tijdje terug), de buren rechts tegenover ons drie jaar (zijn een half jaartje terug), en de Amerikaan uit het vorige deel kwam van dezelfde plant. Allemaal werknemers van Honda. De buren links werken voor Toyota, maar zijn nog niet uitgezonden. Kan nog komen.

Mijn echtgenote werd een paar dagen geleden aangesproken door de buren rechts van de overkant, die hadden gezien dat wij een kind hebben, die vast wel geïnteresseerd is in het speelgoed van hun kinderen, waar zij te oud voor waren.

Ik kon dat eigenlijk niet zo plaatsen. Japanners zijn heel erg op zichzelf, en alleen in een noodsituatie zullen ze zich zo aan je opdringen, althans, dat is tot nu toe mijn ervaring in Japan geweest. Wat schetst mijn verbazing: ik werk samen met onze kleine in de tuin, en plots komen de kinderen van de buurman een praatje maken. Die had ik wel eens gezien, ik heb ook regelmatig een praatje met de buren gemaakt, maar die kinderen hadden zich tot nu toe muisstil gehouden. En vandaag zat ik in het speeltuintje met onze kleine, en toen kwamen er andere kinderen naar me toe (ws. die van tegenover ons, weet je, ze lijken allemaal zo op elkaar :) ) die in vloeiend Engels vroegen of onze kleine xxxxxxx heette.

Want Engels spreken, dat kunnen deze kinderen dus wel. Hun ouders ook trouwens, maar zo accentloos en vloeiend als hun kinderen dat doen, nee, dat weer niet. Valt ook verder niet te vergelijken met het gebrabbel van onze studenten. Zo heb ik zelf trouwens ook Engels leren spreken, door in de VS te gaan wonen.

Iets zegt me dat de buren onderling hebben besloten dat die rare buitenlanders, met dat allerschattigste kindje, wat beter in de buurt moeten worden opgenomen.

Want op die mensen moet je zuinig zijn. Voor je het weet heb je misschien zo'n 200 kg wegende Amerikaan met tatoeages en een ADHD kind naast je wonen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 18-07-2016 07:44:44 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_163809292
Wat leuk dat jullie ineens met "open armen" benaderd worden! Hoe vindt je kleine dat?

Het verhaal van de tattoo-aso... Snap dat hij het heel zwaar heeft daar. Wat een misser vanuit zijn bedrijf ook...
  zondag 17 juli 2016 @ 16:22:53 #231
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163809412
Ik wil volgend voorjaar naar Japan (als alles goedgaat) om een culinaire rondreis te maken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_163809634
quote:
0s.gif Op zondag 17 juli 2016 16:22 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik wil volgend voorjaar naar Japan (als alles goedgaat) om een culinaire rondreis te maken
Het Japanse eten komt in ons stadje neer op udon, soba, rijst, zeewier en vis. Niks mis mee, maar echt lekker, mwah. Wel betaalbaar. Voor minder dan 1000 yen kun je goed eten. Op een half uurtje voor ons zit een goed sushi restaurant, en dat is dan wel weer lekker (maar prijzig), maar sushi die niet goed is, wordt al snel heel erg minder lekker. Nou moet ik er wel bij vertellen dat ik niet zo'n eter ben.

In andere steden heb ik wel lekker gegeten, maar dan ben je al snel 5000 yen kwijt (drank uitgezonderd).

Ik heb in Zuid-Korea veel lekkerder gegeten. Bij ketens zoals Cacaotree en The Party was de kwaliteit van het voedsel beter, onbeperkt kanen en erg veel keus. Maar wel prijzig.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_163809674
quote:
0s.gif Op zondag 17 juli 2016 16:16 schreef Madivi het volgende:
Wat leuk dat jullie ineens met "open armen" benaderd worden! Hoe vindt je kleine dat?
Die keek dat met grote argusogen aan. Dat zou ik vroeger ook gedaan hebben (de appel valt niet ver van de boom). Dat vinden de Japanners trouwens wel prachtig, kinderen met grote ogen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zondag 17 juli 2016 @ 16:42:08 #234
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163809795
quote:
0s.gif Op zondag 17 juli 2016 16:35 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Het Japanse eten komt in ons stadje neer op udon, soba, rijst, zeewier en vis. Niks mis mee, maar echt lekker, mwah. Wel betaalbaar. Voor minder dan 1000 yen kun je goed eten. Op een half uurtje voor ons zit een goed sushi restaurant, en dat is dan wel weer lekker (maar prijzig), maar sushi die niet goed is, wordt al snel heel erg minder lekker. Nou moet ik er wel bij vertellen dat ik niet zo'n eter ben.

In andere steden heb ik wel lekker gegeten, maar dan ben je al snel 5000 yen kwijt (drank uitgezonderd).

Ik heb in Zuid-Korea veel lekkerder gegeten. Bij ketens zoals Cacaotree en The Party was de kwaliteit van het voedsel beter, onbeperkt kanen en erg veel keus. Maar wel prijzig.
5000 yen, dat is een 40-45 euro? Wat krijg je daarvoor?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 17 juli 2016 @ 16:57:24 #235
63722 z80
I fink you freaky
pi_163810175
quote:
1s.gif Op zondag 17 juli 2016 16:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

5000 yen, dat is een 40-45 euro? Wat krijg je daarvoor?
Afhankelijk waar je naartoe gaat. In Tokyo is het net genoeg om niet met honger weer weg te gaan.
Zeker de eerste dagen daar heb ik kilo's reist gegeten als betaalbare vulling.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_163811297
quote:
1s.gif Op zondag 17 juli 2016 16:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

5000 yen, dat is een 40-45 euro? Wat krijg je daarvoor?
Een hele avond aan kleinere gerechtjes. Iedere stad heeft z'n eigen specialiteit, en ieder restaurant vult zoiets op z'n eigen manier in. Vaak wordt zo'n gerecht afgesloten met een grote pan nabe (soort van soep met groenten en vlees/vis, waarbij als alles bijna op is noedels en ei worden geknikkerd) en een toetje.

Bij bezoeken aan een fabrikant of bij een conferentie heb ik het geluk gehad om samen met een local te kunnen gaan, die de goede restaurants en de specialiteiten kent. Je kunt zoiets natuurlijk ook zelf proberen. De taal kan wel een flink probleem zijn, buiten de grote steden spreekt men nauwelijks Engels. Maar bijna iedereen is erg vriendelijk, dus ook daar kom je wel uit.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zondag 17 juli 2016 @ 19:51:36 #237
63722 z80
I fink you freaky
pi_163813068
quote:
0s.gif Op zondag 17 juli 2016 17:44 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Een hele avond aan kleinere gerechtjes. Iedere stad heeft z'n eigen specialiteit, en ieder restaurant vult zoiets op z'n eigen manier in. Vaak wordt zo'n gerecht afgesloten met een grote pan nabe (soort van soep met groenten en vlees/vis, waarbij als alles bijna op is noedels en ei worden geknikkerd) en een toetje.

Bij bezoeken aan een fabrikant of bij een conferentie heb ik het geluk gehad om samen met een local te kunnen gaan, die de goede restaurants en de specialiteiten kent. Je kunt zoiets natuurlijk ook zelf proberen. De taal kan wel een flink probleem zijn, buiten de grote steden spreekt men nauwelijks Engels. Maar bijna iedereen is erg vriendelijk, dus ook daar kom je wel uit.
Mijn ervaring is dat de vertaal app op de smartfoon goed werkt. Intypen in je eigen taal en omzetten naar Japans blijkt redelijk bruikbare vertalingen te geven.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_163822561
quote:
0s.gif Op zondag 17 juli 2016 19:51 schreef z80 het volgende:

[..]

Mijn ervaring is dat de vertaal app op de smartfoon goed werkt. Intypen in je eigen taal en omzetten naar Japans blijkt redelijk bruikbare vertalingen te geven.
Ik zie het de Japanners zelf ook steeds meer doen, en dat werkt inderdaad best goed, met een smartphone. Maar het allerbelangrijkste is dat de wil er wel is om van elkaar te begrijpen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_163822796
Lesgeven uit de losse pols

Afgelopen dinsdag kreeg ik een e-mail, waaruit ik begreep dat ik op woensdag voor zestig 4e jaarsstudenten werktuigbouwkunde, electrotechniek en chemische technologie een presentatie van anderhalf uur over mijn onderzoek moest geven.

Dat had ik vorig jaar ook al een keer gedaan, maar dan voor honderd studenten. Geen goede herinneringen aan overgehouden, omdat negentig van de honderd studenten na een minuut of tien in slaap vielen. Maar ik laat me niet uit het veld slaan door tegenslag, dus mijn presentatie nog eens goed tegen het licht gehouden, wat slides geupdate en wat materiaal verwijderd. Nu was het wel interessant!

De professor die voor me les gaf, vertelde me dat de overheadprojector het prima deed, en toen hij weg was, realiseerde ik me dat de afstandsbediening voor die projector nergens te vinden was. De projector aanzetten kon wel eens een flink probleem gaan worden.

Geen paniek. Je woont hier ondertussen al een paar jaar, je bent bekend met het niveau en het gedrag van de studenten. Waarom doen we het deze keer niet eens helemaal anders?

Krijtje gepakt en drie vragen op het bord gekalkt. Studenten gevraagd om een stuk papier voor een test te pakken, en de vragen over te nemen. Er ontstond wat rumoer in de klas, men had nog nooit van dit onderwerp gehoord, hoe konden ze die vragen dan beantwoorden? Kijk, daarmee zet je een hele andere toon dan dat je een saaie Powerpointpresentatie geeft. Eerst de studenten gerust gesteld, en aangegeven dat ze tijdens de les wel zouden snappen hoe het allemaal zat, en dat die vragen een eitje zouden zijn.

Via Young's double slit experiment, waarin ik Young liet uitleggen dat licht zich als een golf kan gedragen, vertelde ik over Michelson, die de Michelson interferometer had uitgedacht. Michelson en Morley deden daarna het beroemdste failed experiment uit de geschiedenis, waarbij ze probeerden aan te tonen dat er een "ether" voor licht was, maar die bleek er helemaal niet te zijn. Die interferometer gebruiken we nu voor ons onderzoek, daar geven we onze eigen draai aan. Hetzelfde principe is kort geleden ook gebruikt om aan te tonen dat er gravitatiegolven zijn. Blijkt dat onderzoek van Michelson en Morley toch nog ergens goed voor te zijn geweest.

In plaats van dat 90% van de klas in slaap viel, bleef het nu bij 10%. Ik moest wel erg driftig met dat krijt blijven krassen, om alle formules en overzichten op het bord te krijgen (wat dat betreft is zo'n Powerpointpresenatie wel een uitkomst), en dat krijt brokkelde steeds verder af, zodat het voor het bord vol stukjes krijt kwam te liggen.

In een hoek van de klas was het vanaf het begin wat onrustig. Geen idee waar men het over had, maar het was wel storend voor de rest van de klas. Ook nadat ik gevraagd had of het wat stiller kon zijn, bleef er geroezemoes uit die hoek komen. Naar het groepje gelopen en gevraagd om stilte. In Nederland zou je dan waarschijnlijk een grote mond terug krijgen, maar nu keken er tien paar verschrikte ogen terug, en de rest van de les heb ik geen woord uit die hoek gehoord. When in Rome, do as the Romans do. Als je voor de klas staat in Japan, dan ben je de baas.

De vragen waren erg gemakkelijk, het was een kwestie van de juiste getallen op de juiste plaats zetten in twee formules (vermenigvuldiging en een deling) die ik al met een voorbeeld had uitgewerkt. Eenvoudiger kan bijna niet. Maar ja, ik heb me al eerder verbaasd over het belabberde niveau. Onze studenten werktuigbouwkunde zijn bijvoorbeeld heel erg matigjes. Op dat moment werden de paar studenten die hadden zitten slapen ook wakker.

Deze aanpak is wel voor herhaling vatbaar. Zonder de presentatie kon ik niet alle mooie plaatjes laten zien, die wij in het lab kunnen maken, maar met meer dan vijftig studenten die aandachtig hebben zitten luisteren ben ik tevreden.

[ Bericht 2% gewijzigd door Lyrebird op 18-07-2016 09:54:24 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_163822985
De health check

In de Japanse wetgeving is het zo dat je werkgever verantwoordelijk is voor je gezondheid. Of zo, erg goed snappen doe ik het ook niet. Het schijnt nu zelfs zo te zijn dat die werkgever ook verantwoordelijk wordt gehouden voor de geestelijke gesteldheid van de werknemers. Hoe gaat men met die verantwoordelijkheid om? Door te screenen.

Eens per jaar worden alle werknemers van de universiteit door de mangel gehaald. Er komen een paar bussen met artsen en verpleegkundigen naar de universiteit, en de aula verandert in een klein ziekenhuisje, met witte schermen die voor wat privacy zorgen. Van te voren krijg je een formulier mee naar huis, waarop je moet aangeven hoe veel je drinkt, hoe vaak je sport, of er iemand in je familie kanker of een hartaanval heeft gehad, afijn, je kent het wel. Maar dit formulier is in het Japans, wat het voor sommige werknemers wat lastig maakt. Gelukkig kan mevrouw Lyrebird het allemaal wel lezen.

Een nadeel voor mij is dat het onderzoek altijd in het midden van de zomer gebeurt, als het zo verschrikkelijk warm is, dat je niet weet waar je het moet zoeken. De afgelopen paar keer was het bloedheet, maar nu was het prima te doen. In dit El Nino jaar hebben we tot nu toe een heerlijk milde zomer gehad (het ergste moet nog komen), met erg veel regen. Eerst mijn lengte op laten meten, mijn gewicht laten meten, m'n oren laten testen en in een bekertje plassen. Daarna bloeddruk laten meten, iemand naar mijn hart/longen (?) laten luisteren, hartfilmpje laten maken, de omvang van mijn buik laten meten, ogen laten testen en bloed af laten nemen.

Maar dan.. Ieder jaar moet ik enorm bakkeleien met de artsen, omdat ze perse willen dat ik mijn longen met een antiek Rontgen-apparaat door laat lichten. Dat schijnt dan voor TBC te zijn, maar ik zit helemaal niet op die extra straling te wachten, en heb veel liever dat ze een Mantoux test doen. Waarom is men zo vasthoudend? Als je lesgeeft aan studenten, kun je het niet maken om met TBC rond te lopen. Zit wat in, maar ik vind zo'n foto een gevaarlijk paardenmiddel. Je kunt dan lullen als brugman, maar vriendelijk lachend blijft men stug volhouden, de steeds langer wordende rij van wachtenden gebruikend als drukmiddel om toch maar toe te geven.

Een paar jaar geleden was ik deze onzin zo zat, dat ik niet op ben komen dagen bij de test. Daar waar onze secretaresses normaal gezien uitermate vriendelijk en correct zijn, werden ze toen best wel link: ik moest en zou die test doen, omdat ik anders uitgesloten zou kunnen worden van de verzekering.

Echt onder de indruk van het Japanse gezondheidssysteem ben ik sowieso al niet, de prijzen zijn debiel hoog en de zorg is gewoonweg slecht. Daarnaast betaal ik een godsvermogen voor de premie ($500/maand). Mijn gebit laat ik bijvoorbeeld veel liever in Korea reviseren. Dus ja, ik heb het wel eens overwogen om mezelf uit te laten sluiten. Iets zegt me dat dit wettelijk ook niet mogelijk is.

Mijn baas schijnt eens gezegd te hebben dat zo lang je geen problemen veroorzaakt, Japanse werkgevers erg tolerant zijn. Ze hebben liever een niet zo productieve werknemer die geen problemen veroorzaakt, dan een productieve werknemer die wel voor problemen zorgt. Dat heb ik in mijn oren geknoopt, en ondanks dat mijn output dramatisch is, heb ik nog wel een baan. Zou het komen omdat ik ieder jaar braaf mijn longen door laat meten?

Dan de uitslag. Die heb ik nog niet, maar twee jaar geleden was mijn slechte cholestorol alarmerend hoog. Toen heb ik een jaar lang geen kaas of mayonaise gegeten, waardoor ie het jaar daar na net onder de maximale concentratie zat. Geen idee wat het dit jaar is, maar in vergelijking met vorig jaar was ik 2 kg kwijt, dus dat zou een gunstig teken kunnen zijn.

Een van onze Indiase promovendi zat in iedere categorie in de gevarenzone, rood, rood, rood! Die heeft toen opgezocht wat de getallen zijn die in India gebruikt worden, en wat bleek, daar zat hij zonder problemen in de groene zone. Hij was zo gezond als een vis. Vergeet niet dat deze screenings zijn opgezet voor flinterdunne en tanige Japanners.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 18-07-2016 09:55:23 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_163823123
Die Japanners worden wel ouder en blijven gezonder dan gemiddelde Indiër.
Hoogste percentage diabetici ter wereld volgens mij

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920109/
  maandag 18 juli 2016 @ 09:11:08 #242
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163823156
quote:
1s.gif Op maandag 18 juli 2016 09:07 schreef computergirl het volgende:
Die Japanners worden wel ouder en blijven gezonder dan gemiddelde Indiër.
Hoogste percentage diabetici ter wereld volgens mij

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920109/
Ik begreep recent dat het zogenaamde heel erg oud worden van Japaners voor een groot deel terug te voeren is op pensioenfraude, net als in Griekenland. Oma gaat dood maar zo lang je haar niet dood meldt blijft het pensioen komen,

http://www.nytimes.com/2010/08/15/world/asia/15japan.html?_r=0
http://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-11258071
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_163823207
quote:
1s.gif Op maandag 18 juli 2016 09:07 schreef computergirl het volgende:
Die Japanners worden wel ouder en blijven gezonder dan gemiddelde Indiër.
Hoogste percentage diabetici ter wereld volgens mij

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920109/
Zit wat in.

Voor mijn eigen onderzoek kijk ik veel naar netvliezen van (oudere) Japanners, en wat blijkt, die zien er erg gezond uit. Nou is mijn sampling niet erg netjes, ik krijg meestal academici te zien, die redelijk verantwoordelijk leven.

Andersom heb ik ook wel eens naar netvliezen van Indiers gekeken, en er zijn Indiers van 25 jaar die een netvlies hebben van een bejaarde. Wat mij ook opvalt, is dat Indiase promovendi vaak erg slank naar Japan toe komen, en binnen een jaar meerdere kilo's aankomen.

De Japanners conserveren zichzelf erg goed met een dieet van vis, rijst, zeewier en wat sake, en de Japanse genen zullen ook wel hun werk doen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_163823268
quote:
1s.gif Op maandag 18 juli 2016 09:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik begreep recent dat het zogenaamde heel erg oud worden van Japaners voor een groot deel terug te voeren is op pensioenfraude, net als in Griekenland. Oma gaat dood maar zo lang je haar niet dood meldt blijft het pensioen komen,

http://www.nytimes.com/2010/08/15/world/asia/15japan.html?_r=0
http://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-11258071
Japanners zijn gemiddeld gezien gezagsgetrouw, en eigenlijk zonder uitzondering conflictmijdend. Je kunt er dus meestal wel op vertrouwen dat ze doen wat ze moeten doen. Van de andere kant is men hier heel erg benauwd om de neus in andermans zaken te steken. Doorvragen is niet iets waar de Japanners om bekend staan.

Ergens is het dus niet zo gek dat er pensioengeld achterover wordt gedrukt, omdat de controle daar op slecht is.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_163823491
Japan op de Nederlandse TV

Vooruit, de laatste vandaag.

Niet zo heel lang geleden was ik voor een klus in Nederland. Ik ben al een tijdje weg uit Nederland, en het is iedere keer weer raar om je eigen land door de ogen van een toerist te zien. Zo lijken Nederlanders erg gesteld te zijn op gezellig keuvelen. Overal hoor je mensen babbelen. In de bus van Eindhoven naar Bergeijk leek het wel een kippenhok. Het is echt heel anders dan in bijvoorbeeld het openbaar vervoer van Tokyo, waar je in een coupe met 100 man kunt zitten, zonder dat je iemand iets hoort zeggen.

Daarnaast lijken Nederlanders erg veel van goedkoop eten te houden. Als het ergens goedkoop is, dan zit het afgeladen vol, maar dat betekent niet automatisch dat het dan ook goed is. Goedkoop is duurkoop.

Maar, dit stuk zou over Japan op de Nederlandse TV gaan. Tijdens de paar uurtjes dat ik naar Nederlandse TV heb gekeken, kwamen verschillende items over Japan aan bod. Zo ging een item van het jeugdjounaal (?) over een Japans kind dat aan Sumo worstelen deed, waren er verschillende items over technologie in Japan, en in een programma van BNN gingen ze op bezoek bij een restaurant in Japan.

De presentator vroeg hoe je moest buigen, en dat ging dan volgens de tolk om het tonen van respect, en toen vroeg hij hoe hij kon laten zien dat hij heel veel respect had voor de ober. Dat vond de tolk een rare vraag, maar dat kon je dus doen door twee keer te buigen. Waarop de presentator prompt twee keer boog richting de ober, die zich geen raad wist met die rare kwiebus, en daar maar ongemakkelijk om ging lachen.

Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat en hoe die zich in een ander land gedraagt, maar zo'n buiging vraagt om een flinke training om het goed te doen. Dat neemt men hier behoorlijk serieus. Te veel of te weinig buigen, je zet je zelf al snel voor gek, hoe goed je het ook bedoelt. Buitenlandse gasten willen ook altijd graag in het Japans een introductie doen, of een bedankje in het Japans doen. Amerikanen zijn daar berucht om. Arrigatoo, met zo'n vette Amerikaanse r. Dat doet zelfs bij mij pijn aan m'n oren.

Wat je dan weer wel zonder problemen kunt doen, is geld of visitekaartjes met twee handen overhandigen. Dat wordt altijd gewaardeerd, en alhoewel het mij minstens een jaar heeft gekost voordat ik niet vergat om twee handen te gebruiken, is het iets dat de meeste mensen zo leren. Lang naar een visitekaartje staren, goed inspecteren, zoals in de boekjes staat - ik heb het de Japanners zelf nooit zien doen.

Terug naar Japan op de Nederlandse TV. Als je op de Nederlandse TV af gaat, dan is Japan een behoorlijk verknipt land. Ze pakken natuurlijk de smeuigste items er uit. Ergens onderschrijf ik wel dat Japan een verknipt land is, maar het is verknipt op een andere manier, en die manier kun je waarschijnlijk niet in een tien minuten durend item op TV laten zien. Zelfs na al die jaren hier is er iedere week (voorheen was het iedere dag) wel iets waarbij ik met m'n mond vol tanden sta, stijl achterover sla of dat m'n ogen uit mijn hoofd vallen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  maandag 18 juli 2016 @ 09:45:49 #246
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163823496
Ondanks dat Indiers veelal vegetarisch eten en veel bewegen (op het land werken) zijn hartinfarcten een heel belangrijke doodsoorzaak.
Geboortegewicht is doorslaggevend, er is met oud worden en geboortegewicht een heel grote correlatie, veel groter dan met andere zaken waar zo op gehamerd wordt.

http://www.bbc.com/news/health-14576961

http://www.theartsdesk.co(...)ths-made-you-bbc-two
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_163826859
quote:
0s.gif Op maandag 18 juli 2016 08:49 schreef Lyrebird het volgende:
De health check

In de Japanse wetgeving is het zo dat je werkgever verantwoordelijk is voor je gezondheid. Of zo, erg goed snappen doe ik het ook niet. Het schijnt nu zelfs zo te zijn dat die werkgever ook verantwoordelijk wordt gehouden voor de geestelijke gesteldheid van de werknemers. Hoe gaat men met die verantwoordelijkheid om? Door te screenen.

Ook in NL gaat het een beetje die kant op met pago onderzoeken die steeds meer werkgevers afnemen.

http://www.arbouw.nl/prod(...)eidskundig-onderzoek

Op zich niets mis mee dat men hiermee kijkt of bedrijven ook actief bezig zijn met de arbowetgeving en hierdoor dus ook minder ziekteverzuim krijgen. De vraag is wel alleen tot waar doe je onderzoeken. Het pago onderzoek komt in NL voort uit de RIE, maar als de RIE niet geheel goed gedaan is worden er bijvoorbeeld geen bloedonderzoeken gedaan omdat er dan nergens beschreven staat de werknemers regelmatig met vluchtige kankerverwekkende stoffen werken.

Een goede kennis van mij werkt in de UK en moet daar om de 3 jaar zijn ladder klim diploma vernieuwen met een cursus van een dag. Heb je dat ook al in japan. :D
pi_163828065
In de VS zijn ze dol op veiligheid, maar in Japan heerst nog het gezonde verstand.

Door de jaren ben ik best wel gebrainwashed als het om laser veiligheid gaat, maar op mijn universiteit doen ze daar niet aan. Zelfs bordjes met dat er een laser in een ruimte staat opgesteld kennen ze niet.

Eens per kwartaal komen er twee mensen van de veiligheidsdienst langs, om te kijken of er geen snoeren op struikelhoogte hangen, of dat er topzware opstellingen zijn, die om kunnen vallen bij een aardbeving.

Ik vind dat eigenlijk wel prima geregeld.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  maandag 18 juli 2016 @ 13:55:12 #249
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_163828395
Lyrebird, dat amerikaanse (en ook Nederlandse) gedrag heeft niet zozeer wat met veiligheid te maken, maar met aansprakelijkheid.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_164037856
The Problem with Facebook in Japan

https://www.techinasia.com/problem-with-facebook-in-japan

Conclusions

It seems clear that Facebook is not likely to pass a 10% user ratio (similar to Korea) because of the reasons explained above. However, this is still a pretty profitable situation for Facebook as the current 3.4 million Japanese users can bring substantial advertising dollars given that the total advertising expenditure is high in Japan.

Also, remember that last year Twitter made about three million dollars in Japan despite its lackluster financial performance in the U.S. On the other hand losing in Japan has some symbolic ramifications, since Japan would be the place where the astronomic FB growth would stop just like how the Ottomans stopped in Vienna or Alexander the Great got defeated in Egypt. In both cases the empires started to shrink…
pi_164756030
quote:
Krachtige tyfoon treft Tokyo

Geplaatst op:
22 augustus 2016
©EPA

De tyfoon Mindulle is vandaag aan land gekomen in de buurt van Tokyo. De weerdiensten waarschuwen voor modderstromen, overstromingen en hoge golven.

Er worden windstoten tot 180 km/uur gemeten. De zware regenval zal, in de namiddag en in de vooravond, vooral de hoofdstad treffen. In sommige gebieden, zoals in de steden Ome en Iruma, is volgens lokale media een record aan regenval gemeten, van ongeveer 100 millimeter per uur.

Meer dan 100 treinen en 425 vluchten zijn geannuleerd vanwege het slechte weer, aldus de Japanse openbare omroep NHK. In de loop van de dag kunnen nog meer vluchten geschrapt worden, waarschuwden Japan Airlines en All Nippon Airways op hun sites.

Waarschuwingsniveau
In de Japanse hoofdstad zijn tienduizenden gezinnen gevraagd hun huis te verlaten omdat zeker negen rivieren of kanalen het waarschuwingsniveau bereikt hebben. De tyfoon, de negende van het seizoen in Azië, is op weg naar het noorden van de archipel. Verwacht wordt dat Mindulle daar dinsdagmiddag zal aankomen.
Het waait inderdaad flink, en de verkoeling is welkom. Normaal is het rond deze tijd boven de 30 graden, en nu haalt het kwik net de 26 graden.

Het oog van de storm trekt nu grofweg over ons stadje heen, dus er komt zo dadelijk nog een flinke hoeveelheid water naar beneden.

Vorige week hadden we 's nachts een enorme onweersbui, die ons vier uur lang uit onze slaap hield. Op de buienradar was het dieprood, en er is toen een ongelofelijke hoeveelheid water naar beneden gekomen. Als je naar buiten keek, dan zag je om de vijf seconden een bliksemflits, en soms waren de inslagen op minder dan 100m. Dat gaat dan zo: "Scchraakakakakakakakakakakakaka BOOOOOEEEEEEEEM!!!!!". Ons jongste Lyrekuiken sliep er gelukkig voor ons gewoon door heen.

Vreemd genoeg was 's ochtends de overstort bij ons in de buurt nog leeg. Waarschijnlijk al weer drooggepompt. Ben benieuwd hoe veel water daar vanavond in staat.

[ Bericht 1% gewijzigd door Lyrebird op 22-08-2016 09:26:42 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_164771585
Spannend natuurgeweld weer Lyrebird, hopelijk valt het mee en slaapt je kuiken er weer doorheen!

Hoe gaat t verder daar, op de uni en met de integratie in de buurt?
pi_164778237
Het nieuws maakt het eigenlijk dramatischer dan dat het is. Het waaide (hard), en het regende (hard). Maar al het regenwater wordt apart opgevangen en in overstorten geloosd, waar het of weg kan zakken in de grond, of weer uitgepompt kan worden. Op die manier kan het heel lang heel hard stormen. En nu schijnt de zon weer.

Overigens kan het wel fout gaan, als er heel erg veel regen binnen een korte tijd valt. Vorig jaar is het hier in de buurt bijna fout gegaan, toen een tyfoon binnen een etmaal zo veel water ten westen, ten noorden en ten oosten van ons stadje dumpte (het ging toen naar ik meen om meer dan 20 cm regen binnen 24 uur, maar het kan plaatselijk nog veel meer zijn geweest - even teruglezen in dit topic), dat de rivieren buiten hun oevers traden. Maar dat was gelukkig voor ons weer ten zuiden van ons stadje. Maar dit keer viel de regen wat gelijkmatiger, geen centje pijn.

De integratie in de buurt loopt naar wens. Onze oudste maakt nu vriendjes in de speeltuin, dat is erg leuk om te zien. Het doet me een beetje aan mijn vakantietijd in Frankrijk denken, toen ik nog geen woord Frans sprak. Op de een of andere manier helpt het gebrek aan communicatie ons Lyrebirds om sneller vrienden te maken.

De universiteit.... daar wil ik niet te veel woorden aan vuil maken. Het was niks, het is niks, en het zal nooit iets worden. Mijn tijd hier zit er bijna op. Heb nu twee manuscripten in review, nummer drie en vier gaan voor het einde van de maand de deur uit, en in september en oktober moeten vijf en zes volgen. Hopelijk worden ze geaccepteerd, en is die output voldoende om een andere universiteit te interesseren om me een baan aan te bieden.

Waar? Dat is een vraag die nu al een paar jaar stug als een zwaard van Damocles boven mijn hoofd hangt. Als het om productiviteit en samenwerking op het werk gaat, dan staat de VS op nummer 1. Daar liggen nog steeds de beste kansen, als ik op een goede universiteit verder kan. Nederland staat op nummer 2. De afgelopen jaren ben ik meer samenwerkingen in Nederland dan in Japan aangegaan, en daar waar bijna alle samenwerkingen in Japan gestrand zijn (op 1 na), hebben de samenwerkingen in Nederland (4) wel geleid tot publicaties. Het probleem met Nederland is dat we dan in Nederland moeten wonen, wat niet zo gemakkelijk zal zijn, als je de Japanse beleefdheid, het Japanse weer en het Japanse wonen bent gewend. Japan staat dus op nummer 3. Het grote probleem in Japan is het grote verschil in cultuur. Hoger opgeleiden spreken misschien wel Engels, maar ze weten niet hoe ze moeten communiceren. Ze zullen dus A zeggen, maar bedoelen B. Terwijl als iemand tegen mij A zegt, ik verwacht dat ze A bedoelen. Dat maakt het erg lastig om samen te werken, en samenwerken is cruciaal in mijn vakgebied.

Ik heb het idee dat er dit keer niet zo veel keus zal zijn. Eerst maar eens goed publiceren, en dan kijken welke kansen er aan komen waaien. Wat een toepasselijk einde is - na regen en wind komt zonneschijn.

[ Bericht 12% gewijzigd door Lyrebird op 23-08-2016 04:10:01 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  Redactie Frontpage / Spellchecker dinsdag 23 augustus 2016 @ 12:50:03 #254
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_164783750
Ik loop een kuiken achter merk ik oO<
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
&lt;a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow"&gt;http://bijenzonderzorgen.nl/&lt;/a&gt; beslist geen BIJ-zaak!
pi_164784399
Het zijn er ondertussen twee. De oudste zingt nu daddy daddy daddy in de badkamer, en nummer twee ligt naar Mozart (?) te luisteren. Is daar niet zo van gecharmeerd..
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_164931596
Filmopnamen

In een eerder topic heb ik het wel eens gehad over een filmopname die in ons lab zou worden gemaakt, voor een spannende detective of zo, die uiteindelijk werd afgeblazen, omdat onze optische opstellingen met lasers er niet kek genoeg uitzagen. Dat vond ik toch wel erg jammer, want zo'n filmopname is best spannend.

Een tijdje terug was er bij ons winkelcentrum buiten iets gaande, want er stonden heel veel mensen buiten. Wat bleek, er was een filmopname aan de gang! Alles was netjes afgezet, dus echt dicht bij kon je niet komen, maar vanaf de tweede verdieping had je een goede kijk op de filmset. Ik kreeg de indruk dat ze niet zo happig waren op mensen die foto's/filmpjes aan het maken waren, dus heb deze snel geschoten toen ik "een SMS naar mevrouw Lyrebird aan het sturen was". Vandaar de mindere kwaliteit, want dat valt nog niet mee, foto's schieten terwijl je aan het SMSen bent.



Bij deze scene kreeg het koppel ruzie in het gele autootje, en liep de actrice stampvoetend weg.

De opnames duurden minstens twee dagen (kan de derde dag gemist hebben), en ik heb een tijdje staan kijken. Respect voor de film crew, die alles tot in de puntjes gepland hadden, en die onvermoeibaar met hele saaie dingen bezig waren. Kijk, zo'n scene schieten is natuurlijk wel spannend, maar voordat je daar bent... En er staan nog al wat mensen rondom zo'n shooting. Iedereen erg bruin. Het is altijd weer verbazend om te zien hoe bruin Japanners worden, als ze een tijdje in de zon gewerkt hebben. Twee man die constant het zonlicht in de gaten hielden. Iemand die met een rolmaat de afstand tot het autootje meette, voordat er opnamen gemaakt konden worden. Geen autofocus, niets aan het toeval overlaten? Dat zijn toch wel interessante vragen, als je een achtergrond in de optica hebt.

De extras waren ook wel geinig. In dit geval moesten er twee koppels achter de auto doorlopen tijdens de opname, en die moesten dat zo normaal mogelijk doen. Maar normaal loop ik daar met een van de kinderen, dus dat was helemaal niet echt.

Op de laatste dag waren er special effects: een pop van de actrice werd naar beneden gegooid. Dat leek van een afstand verdomd echt, het was net alsof de actrice zelf naar beneden viel. Mja, dat zal wel zo bedoeld zijn. :) Een man had als taak om de pop uit een hoogwerker te gooien, en die pop moest dan op een bepaalde manier op de grond terecht komen. Dat ging niet zo gemakkelijk. Die kerel was enorm aan het hannessen met die pop om die op de juiste manier uit zo'n hoogwerker te knikkeren. En dat natuurlijk in de volle zon bij meer dan dertig graden, 80% relatieve luchtvochtigheid, waarbij honderden mensen je op je vingers aan het kijken zijn - maar goed dat ik een vak geleerd heb.

[ Bericht 3% gewijzigd door Lyrebird op 05-01-2017 04:09:51 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  maandag 29 augustus 2016 @ 07:56:48 #257
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_164931870
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2016 06:37 schreef Lyrebird het volgende:
Filmopnamen


. Iedereen erg bruin. Het is altijd weer verbazend om te zien hoe bruin Japanners worden, als ze een tijdje in de zon gewerkt hebben. Twee man die constant het zonlicht in de gaten hielden. Iemand die met een rolmaat de afstand tot het autootje meette, voordat er opnamen gemaakt konden worden. Geen autofocus, niets aan het toeval overlaten? Dat zijn toch wel interessante vragen, als je een achtergrond in de optica hebt.

Leuk stukje over de opnames
Als Japanners zo bruin worden snap ik waarom japanse dames in Kroatie altijd met hoedjes lopen, ze willen niet zo bruin worden.
En nee, bij prof film opnames werk je niet met autofocus, je gebruikt focus heel bewust om accenten te leggen, je wilt niet dat de autofocus daar doorheen komt. Je meet een scene van te voren wat in focus is, en je zet stops op de lens. Je filmt nu de dialoogscene, acteur 1 spreekt en is in focus, acteur 2 is lichtelijk onscherp. Acteur 2 spreekt, en de focus is op hem. Om dit goed te doen heb je van te voren de scherpte gemeten en de stops gezet, tijdens het filmen hoef je dan niet meer de focus te zoeken, je weet waar die zit en je draait van stop naar stop.
(Probeer het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_164931970
quote:
1s.gif Op maandag 29 augustus 2016 07:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Leuk stukje over de opnames
Als Japanners zo bruin worden snap ik waarom japanse dames in Kroatie altijd met hoedjes lopen, ze willen niet zo bruin worden.
Zowel in Japan als Korea zie je oudere dames met hoedjes en vizors rondlopen. Soms zijn dat van die enorme doorzichtige kleppen, die bijna het hele gezicht bedekken. Ook zie je mannen en vooral vrouwen in de zomer met een paraplu of parasol rondlopen. Ook als de zon niet schijnt. En niet regent.

quote:
En nee, bij prof film opnames werk je niet met autofocus, je gebruikt focus heel bewust om accenten te leggen, je wilt niet dat de autofocus daar doorheen komt. Je meet een scene van te voren wat in focus is, en je zet stops op de lens. Je filmt nu de dialoogscene, acteur 1 spreekt en is in focus, acteur 2 is lichtelijk onscherp. Acteur 2 spreekt, en de focus is op hem. Om dit goed te doen heb je van te voren de scherpte gemeten en de stops gezet, tijdens het filmen hoef je dan niet meer de focus te zoeken, je weet waar die zit en je draait van stop naar stop.
(Probeer het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen)
Duidelijk. Toch zou je denken dat het voor iemand die wel eens eerder een camera bediend heeft een fluitje van een cent moeten zijn om die instellingen on the fly te veranderen. Dat was eigenlijk ook wel het beeld dat ik had van het maken van een film, dat dit iets artistieks is, waarbij ter plaatse beslissingen worden genomen. Helemaal fout natuurlijk, het wordt tot in de puntjes gepland.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_164932271
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2016 03:51 schreef Lyrebird het volgende:
Het nieuws maakt het eigenlijk dramatischer dan dat het is. Het waaide (hard), en het regende (hard). Maar al het regenwater wordt apart opgevangen en in overstorten geloosd, waar het of weg kan zakken in de grond, of weer uitgepompt kan worden. Op die manier kan het heel lang heel hard stormen. En nu schijnt de zon weer.
Japans nieuws tijdens een (tegenvallende) typhoon is heerlijk. Inzoomen op plassen water, of dat ene afdakje dat weggewaaid is eindeloos herhalen. :D
pi_165475556
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 augustus 2016 03:51 schreef Lyrebird het volgende:
Het nieuws maakt het eigenlijk dramatischer dan dat het is. Het waaide (hard), en het regende (hard).
Ik kreeg gelijk berichten van familie of ik wel veilig was, omdat het in Nederland op het nieuws was. :')
Had veel erger verwacht, het waaide en regende gewoon hard.


Soba soep is trouwens echt het meest smerige wat ik ooit heb geproefd.
pi_165478714
Soba is een soort van spaghetti, die ze of op een bamboematje, of in een kommetje serveren. Je kunt het spul dan in een soort sojasaus met wasabi en lente-ui dippen. Heerlijk!

Miso soep, de gefermenteerde soja pasta soep die ze te pas en onpas bij een gerecht serveren, heeft een voor Nederlanders aparte reuk en smaak. Daar valt aan te wennen, maar het is een soepje dat bij meerdere buitenlandse studenten niet zo in de smaak valt.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  donderdag 22 september 2016 @ 06:40:40 #262
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_165487699
Miso soep :9
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_165487921
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2016 06:40 schreef star_gazer het volgende:
Miso soep :9
Ik vind het ook wel lekker. Maar bijna iedere Europese student die we hier uit eten nemen, denkt dat de kok ziek was of zo, als ze de miso soep ruiken.

Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.



Met Chinese collega's ben ik wel eens in Californie, in een 'echt' Chinees restaurant gaan eten. Daar werd op een andere tafel stinky tofu geserveerd, en het leek wel alsof ze mest op het menu hadden staan.

Nog steeds spijt van dat ik niet een stukje besteld heb..
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  donderdag 22 september 2016 @ 08:52:45 #264
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_165488358
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2016 07:45 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Ik vind het ook wel lekker. Maar bijna iedere Europese student die we hier uit eten nemen, denkt dat de kok ziek was of zo, als ze de miso soep ruiken.

Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.

[ afbeelding ]

Met Chinese collega's ben ik wel eens in Californie, in een 'echt' Chinees restaurant gaan eten. Daar werd op een andere tafel stinky tofu geserveerd, en het leek wel alsof ze mest op het menu hadden staan.

Nog steeds spijt van dat ik niet een stukje besteld heb..
Is die sea urchin nou gebakken? Ik heb een keer per ongeluk toen we in China woonden een omelet met sea urchin besteld, maar dat bleken echt glibberige stukjes glibber te zijn. Geen tweede keer gedaan ;)

edit: bij nader inzien denk ik dat dat sea cucumber was. Heel was anders, natuurlijk....

En stinky tofu is de specialiteit van Kunming, in de zuidelijke provincie Yunnan. Daar wordt het buiten gebarbecued, en je ruikt het dus op 200 m afstand. Ongelooflijk penetrant, en daardoor heb ik me er ook nooit toe kunnen zetten om het te eten. Terwijl ik een stukje Durian best op prijs stel.
pi_165489267
quote:
0s.gif Op woensdag 21 september 2016 20:35 schreef Lyrebird het volgende:
Soba is een soort van spaghetti, die ze of op een bamboematje, of in een kommetje serveren. Je kunt het spul dan in een soort sojasaus met wasabi en lente-ui dippen. Heerlijk!
Vooral 's zomers zijn die koude noedels heerlijk! Ze serveren ze dan vaak op ijsblokjes. Als je klaar bent, en je erom vraagt, maken ze van de overgebleven dip samen met het kookvocht van de noedels een soort thee.

quote:
Miso soep, de gefermenteerde soja pasta soep die ze te pas en onpas bij een gerecht serveren, heeft een voor Nederlanders aparte reuk en smaak. Daar valt aan te wennen, maar het is een soepje dat bij meerdere buitenlandse studenten niet zo in de smaak valt.
Miso :9 Ben zelf vooral gek op de soep als er van die kleine schelpjes inzitten.

Heb je wel eens gegrilde miso gehad? Krijg je vaak als ontbijt op een bladje. Je moet het dan zelf grillen met zo'n draagbaar vuurkorfje. En dan met rijst eten. :Y)
pi_165489332
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2016 07:45 schreef Lyrebird het volgende:
Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.

[ afbeelding ]
Heerlijk! Toch een beetje de fois gras van de zee. Als je goede, verse hebt, proef je echt de oceaan. Een van mijn favoriete sushi's. _O_ Ook heerlijk in combinatie met ikura als dunburi. Als gaat mijn voorkeur sowieso uit naar een goed bedekte rijstkom! :9

Zeeegel wordt in Zuid-Frankrijk en Italie trouwens ook rauw gegeten, is niet alleen iets Japans.
pi_165489640
Als ie vers is, dan is sea urchin (sea urchin is rauw Gaoxin, idd. glibberige glibber) heerlijk, maar sea urchin kan heel snel heel veel minder worden.

Goede manier om uit te vinden of een sushi restaurant goed is, is om eerst de sea urchin te bestellen. Smaakt het als de oceaan, dan zit het wel snor. Smaakt het als bitterige glibber, wat jodiumachtig, dan kun je beter naar een ander restaurant gaan.

[ Bericht 7% gewijzigd door Lyrebird op 26-09-2016 09:36:59 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  vrijdag 23 september 2016 @ 20:20:14 #268
63722 z80
I fink you freaky
pi_165521967
quote:
0s.gif Op donderdag 22 september 2016 07:45 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Ik vind het ook wel lekker. Maar bijna iedere Europese student die we hier uit eten nemen, denkt dat de kok ziek was of zo, als ze de miso soep ruiken.

Wat ook wel geinig is, is om buitenlanders sushi met uni (sea urchin) voor te zetten.

[ afbeelding ]

Met Chinese collega's ben ik wel eens in Californie, in een 'echt' Chinees restaurant gaan eten. Daar werd op een andere tafel stinky tofu geserveerd, en het leek wel alsof ze mest op het menu hadden staan.

Nog steeds spijt van dat ik niet een stukje besteld heb..
Stinky tofu in Taiwan op. Verschillende keren op verschillende nachtmarkten. En elke keer weer die blikken van respect als je als "blanke" dat met smaak eet.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  vrijdag 30 september 2016 @ 19:50:14 #269
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_165674966
Nee, die sea urchin hoeft van mij niet zo. Natto vind ik ook enorm smerig trouwens! Bah. Een udon is daarentegen wel weer lekker, vooral als je een beetje ziek bent. Beetje het Japanse antwoord op het kopje kippensoep.

Wat me altijd opvalt in Japan, is hoe weinig gevarieerd het pils is. Het is een asahi dry, een asahi clear, een sapporo of een kirin. Soms ook een Orion, maar het smaakt eigenlijk allemaal hetzelfde.

Fruit vind ik ook maar matig hier, al heb ik dankzij het wonen in Australië wel een redelijk hoge standaard op dat gebied.
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
  vrijdag 30 september 2016 @ 19:53:58 #270
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_165675079
-oeps dubbel-
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
  vrijdag 30 september 2016 @ 20:10:18 #271
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_165675491
Hoe meer tijd ik in Japan doorbreng, hoe meer me een aantal zaken opvalt trouwens:

- Japan is in tegenstelling tot wat velen denken absoluut geen moderne samenleving. Alles gaat heel ouderwets procedureel met bergen oeverloos papierwerk. Neem bankieren: je kan je volledige bankboekje in een ATM schuiven zodat je bankafschriften erin terecht komen. Maar dat kan alleen als je ATM open is trouwens; want na negen uur is de deur op slot. Wil je linnen buiten kantoortijd (9-5), dan mag je tevens kosten betalen. Zelfs bij je eigen bank. Mizuho, wat een vreselijke instelling is dat toch.

- japan is in tegenstelling tot wat velen denken dus ook niet echt innovatief. Op het gebied van online bijvoorbeeld lopen ze bijvoorbeeld minimaal 5 jaar achter; websites zijn vaak vreselijk en online bankieren is een hel. Qua mobiel liepen ze in de vroege 2000s voor, maar het westen heeft ze dubbel en dwars ingehaald met de smartphone. Ben je ondernemend ingesteld, dan is Japan echt niet voor jou, want Japanners moeten niks van risico hebben. Bedrijven promoveren mensen ook niet om hun inbreng; leeftijd is alles. Er wordt hier en daar nog wel baanbrekend onderzoek gedaan (medische wetenschappen geloof ik?), maar al met al is de innovatie-drang maar matig. Regels zijn regels en daar valt niet aan te tornen. Voor flexibiliteit is geen ruimte.

- het is goed te merken dat de "economische boom" van de jaren 80 nu wel dik achter de rug is. Heel veel faciliteiten werken goed en zijn betrouwbaar (Japanners zijn heer en meester op het gebied van onderhoud), maar zijn sterk aan het verouderen. Zodra je buiten Tokyo komt, zijn zaken als bussen en trams bijvoorbeeld echt lachwekkend ouderwets. Zo was ik een week geleden in Kumamoto, waar de chauffeur van de tram aan een soort koperen knop stond te draaien. Ik bevind me nu in een mooi onsen resort (aanrader! Onsen is echt heerlijk), maar het is te merken dat de glans er vanaf is. Het ruikt een beetje muf en het is te zien (niet te ruiken, dat dan weer wel) dat er decennia lang binnen gerookt is. De economie is als drie decennia langzaam aan het afbrokkelen en dat is te merken.

Dit klinkt allemaal wat negatief misschien, maar Japan blijft een prachtig authentiek land. Ik las pas geleden dat het een "cultureel Galapagos" is en dat vind ik wel een mooie omschrijving.

[ Bericht 4% gewijzigd door star_gazer op 01-10-2016 10:27:05 ]
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_165683104
We zitten wel op een lijn, SG. Maar het heeft wel wat, dit culturele Galapagos. Vooral de veiligheid en netheid, het feit dat je tussen mensen woont die zich bijna allemaal netjes gedragen, maakt dit een uitermate bijzonder land.

Ik ben opgegroeid in een soort van Maaskantje (New Kids) en daarom nogal gevoelig voor vandalisme en dat soort zaken. Mijn filosofie: als je wegkijkt, dan is het hek van de dam.

Een week of wat geleden stonden er twee auto's op de gehandicaptenparkeerplaats van het winkelcentrum. Lawaai uit de autoradio, Japanners met fel gekleurd haar die een hamburger aan het eten waren. Ik moest wat inkopen doen, en bij terugkomst zag ik dat ze hun McDonalds afval op de grond hadden gegooid. Een auto reed weg, en schampte daarbij een paaltje. Als dit in Nederland was gebeurd, dan was ik er ver om heen gelopen, maar hier heb ik een super power: ik spreek Engels. Do you do this at home too? Who is going to clean up this shit?

Quasi verbaasde blikken. De mannen (twintigers) deden alsof hun neus bloedde. Onverstaanbaar Japans gemompel als wat moet ie nou? Mijn vraag nog eens herhaald. Twee dames begonnen toen alles op te ruimen, terwijl een van de heren tegen een van de McDonalds tasjes schopte, en daar heel verongelijkt over deed. Tis wat, met je blauwe haar. In Nederland had ik het ws in m'n broek gedaan, maar nu had het wat koddigs. Enfin, uiteindelijk hebben ze alles opgeruimd. Zullen wel van buiten ons stadje komen. Tokyo.

Moet wel zeggen dat zo'n ervaring een knauw geeft aan mijn ideaalbeeld van dit land.

[ Bericht 1% gewijzigd door Lyrebird op 01-10-2016 15:12:08 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_165683333
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 september 2016 19:50 schreef star_gazer het volgende:
Fruit vind ik ook maar matig hier, al heb ik dankzij het wonen in Australië wel een redelijk hoge standaard op dat gebied.
Ik was niet zo'n fruiteter, maar mevrouw Lyrebird eet fruit alsof het pap is, en ondertussen ben ik er achter gekomen dat Japanse druiven super lekker zijn. Druiven zijn soms zo zoet, dat het lijkt alsof de telers ze met suikerwater hebben ingespoten. Hetzelfde kan gelden voor aardbeien, die vooral in onze provincie gekweekt worden. Ze groeien hier zelfs in het wild, maar zijn dan maar een mm of vijf groot. Gekweekt heb ik ze hier tot een cm of tien (!) groot gezien. En zoals gezegd zoet en fruitig.

Voor Japanse appels hoef je me niet wakker te maken en de sinaasappels en zo worden ws geïmporteerd. Lekker? Nope.

Het is wel duur, dat fruit. Iets waar ik na al die jaren nog steeds niet aan gewend ben.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_165684118
Hoe zit het met groentes in Japan, ook duur, welke zijn er te krijgen? Kun je een aardappel stamppot maken?
  zaterdag 1 oktober 2016 @ 10:42:29 #275
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_165685590
Ach, aso volk heb je helaas overal. Hier wel een stuk minder en over het algemeen is iedereen inderdaad keurig beschaafd. Dat bevalt me ook wel. Japan is denk ik het veiligste en schoonste land ter wereld.

Over cultureel Galapagos gesproken: de afgelopen dagen heb ik mogen (/moeten) meedelen in een aantal rituelen ten ere van overleden familieleden. Dat is echt extreem belangrijk voor de Japanners: overleden gezins/familie leden krijgen in de shinto traditie erg veel aandacht. In driekwart van de huizen staat een klein, maar redelijk ornaat altaartje waar geregeld een gebedje wordt gezegd in de richting van (zeer formele!) foto's van de voorouders en andere overleden familie- of gezinsleden.

Het was dus een grote eer (maar ook best lastig!) voor mij als atheïstische Hollandse "gaijin" om daaraan mee te doen.

Ik weet niet of je weleens op een Japanse begraafplaats bent geweest, maar op ieder graf staan twee of meer metalen kopjes voor bloemen. Daarin staat geregeld water, vanwege zowel regen als uiteraard voor de bloemen. Dat water staat soms wel even... Als gevolg wemelt het op de begraafplaats van de muggen en ik weet niet hoe bekend je bent met de Japanse tijgermug (a. Albopictus), maar die is dus bijzonder agressief en de beet jeukt extreem en langdurig. Als gevolg sta je er dus al muggen-meppend zo beschaafd mogelijk je wierook aan te steken, je "omiyage" uit te stallen en een gebedje voor de voorouders te zeggen.

Apart volk is het toch. Ik mag ze wel :)

[ Bericht 1% gewijzigd door star_gazer op 02-10-2016 05:27:17 ]
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_165689415
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 07:59 schreef Basp1 het volgende:
Hoe zit het met groentes in Japan, ook duur, welke zijn er te krijgen? Kun je een aardappel stamppot maken?
De aardappelen en wortelen liggen hier gewassen, gesneden, voorgekookt en voorverpakt in de koeling. Een ui snijden en koken, het pak erbij, stampen en je hebt hutspot a la Japonais.

De meeste groenten die we kennen hebben ze wel. Paprika's komen geregeld uit Nederland. De komkommers in de supermarkt zijn dunner; ik heb ze dit jaar in eigen tuintje geteeld, en dat waren reuze komkommers. Tomaten smaken naar tomaat; de trostomaatjes zijn ook wel lekker.

Dan heb je nog rare en lekkere Japanse groenten. D'r is een soort knol met gaten er in. Smaakt nergens naar. Gefrituurd heeft t wel wat. Er is ook een hele lelijke groente, lijkt op een melaatse komkommer, heb t wel eens geprobeerd maar dat was niet iets om over naar huis te schrijven. Okra, ook zoiets.

Groentes zijn aan de prijs, maar wat helemaal belachelijk duur kan zijn is brood. Drie sneetjes voor $2.5.

[ Bericht 2% gewijzigd door Lyrebird op 01-10-2016 15:09:25 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_165689503
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 10:42 schreef star_gazer het volgende:.
Het was dus een grote eer (maar ook best lastig!) voor mij als atheïstische Hollandse "gaijin" om daaraan mee te doen.
Dat deel van het Japanse leven blijft voor ons ontoegankelijk. Deze maatschappij is erg gesloten. Een tijd terug werd ik vanuit het niets door een voormalige student gemaild of ik op z'n trouwerij aanwezig wilde zijn. Ik had drie jaar lang niets van hem gehoord. Typisch.. Kwam niet goed uit, maar zo'n uitnodiging is zeldzaam. Wel jammer.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zaterdag 1 oktober 2016 @ 16:29:56 #278
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_165690655
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 14:59 schreef Lyrebird het volgende:
D'r is een soort knol met gaten er in. Smaakt nergens naar. Gefrituurd heeft t wel wat. Er is ook een hele lelijke groente, lijkt op een melaatse komkommer, heb t wel eens geprobeerd maar dat was niet iets om over naar huis te schrijven. Okra, ook zoiets.
Lotuswortel, die met de gaten?



En is bitter melon je melaatse komkommer? Dat is ongelooflijk bitter:
pi_165690719
Ja, twee keer raak. Gefrituurde lotuswortel is lekker. Bitter melon, br....

Overigens kun je hier goed zien hoe gehandicapt ik nog steeds ben in dit land. De Japanse tekst kan ik niet lezen, waardoor het blijft gissen hoe zoiets dan heet.

Onze supermarkt heeft sinds kort een zelfscan kassa, en die werkt ook in het Engels. Put the item in the bagging area. Maar bij groente en fruit zonder barcode moet je zelf door een menuutje heen wandelen, en daar staan groenten en fruit tussen zonder Engelse namen, maar met Japanse karakters. Gelukkig staat er een plaatje bij, voor de minder bedeelden onder ons.

[ Bericht 40% gewijzigd door Lyrebird op 01-10-2016 16:42:40 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zaterdag 1 oktober 2016 @ 17:02:10 #280
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_165691056
Lotuswortel heb ik ook ooit in een verrukkelijke salade gehad. Bitter melon.... mweh. Onze Chinese schoonmaakster kon het nog wel enigszins eetbaar maken (o.a. door het 's morgens te snijden en dan de hele dag te laten weken in water), maar sinds we niet meer in China wonen heb ik er geen heimwee naar gehad, zeg maar ;)
pi_165691090
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 14:59 schreef Lyrebird het volgende:

[..]


Groentes zijn aan de prijs, maar wat helemaal belachelijk duur kan zijn is brood. Drie sneetjes voor $2.5.
zelf bakken loont snel dus :+
  zondag 2 oktober 2016 @ 04:47:35 #282
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_165701200
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 16:34 schreef Lyrebird het volgende:
Ja, twee keer raak. Gefrituurde lotuswortel is lekker. Bitter melon, br....

Overigens kun je hier goed zien hoe gehandicapt ik nog steeds ben in dit land. De Japanse tekst kan ik niet lezen, waardoor het blijft gissen hoe zoiets dan heet.

Onze supermarkt heeft sinds kort een zelfscan kassa, en die werkt ook in het Engels. Put the item in the bagging area. Maar bij groente en fruit zonder barcode moet je zelf door een menuutje heen wandelen, en daar staan groenten en fruit tussen zonder Engelse namen, maar met Japanse karakters. Gelukkig staat er een plaatje bij, voor de minder bedeelden onder ons.
gewoon de goedkoopste kiezen en de "baka gaijin" kaart spelen als her iemand opvalt ;) daar kom je verbazingwekkend vaak mee weg.

Lotus root (renkon?) chips zijn best te doen trouwens!
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
  Moderator zondag 2 oktober 2016 @ 04:50:16 #283
90910 crew  Drizzt_DoUrden
Rawr
pi_165701205
quote:
1s.gif Op zondag 2 oktober 2016 04:47 schreef star_gazer het volgende:

[..]

gewoon de goedkoopste kiezen en de "baka gaijin" kaart spelen als her iemand opvalt ;) daar kom je verbazingwekkend vaak mee weg.

Lotus root (renkon?) chips zijn best te doen trouwens!
Baka gajin = domme buitenlander? :D
Dingen doen met dingen, da's machtig mooi
Twitch: https://www.twitch.tv/drizzt_dourden
  zondag 2 oktober 2016 @ 05:25:26 #284
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_165701232
quote:
0s.gif Op zondag 2 oktober 2016 04:50 schreef Drizzt_DoUrden het volgende:

[..]

Baka gajin = domme buitenlander? :D
ja
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_165710408
Nee, van nature ben ik al een enorme brave Henk, dus domme buitenlander spelen is voor mij geen optie. Wat dat betreft pas ik wel in de Japanse cultuur.

Overigen stond er in het blaadje van de buurtvereniging dat er een paar maanden geleden in een van de huizen in onze straat is ingebroken (met foto van de inbraaksporen). Er is nog iemand achter de dief aangerend, en 's avonds stond er een politieman op wacht (als het kalf verdronken is...).

Dat we dat nog mee moeten maken.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zondag 2 oktober 2016 @ 16:41:39 #286
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165710819
Hoe bitter is bitter melon? Zo bitter als een Duits pils? Spruitjes? Lollo rosso?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_165722210
quote:
1s.gif Op zondag 2 oktober 2016 16:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe bitter is bitter melon? Zo bitter als een Duits pils? Spruitjes? Lollo rosso?
Bitterder dan bittere witlof, als ik het me goed herinner.

Bitterder dan een Indian pale ale.

Op de schaal van bitter kan ik me zo even niets bitterders voorstellen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  maandag 3 oktober 2016 @ 05:03:13 #288
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_165722373
Er komt weer een nieuwe typhoon aan trouwens. Precies op tijd voor mijn terugvlucht -O-
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
  maandag 3 oktober 2016 @ 06:23:00 #289
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_165722418
quote:
1s.gif Op zondag 2 oktober 2016 16:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Hoe bitter is bitter melon? Zo bitter als een Duits pils? Spruitjes? Lollo rosso?
Veel bitterder dan het hart van de witlof 30 jaar geleden.
pi_165722520
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 10:42 schreef star_gazer het volgende:
Ik weet niet of je weleens op een Japanse begraafplaats bent geweest, maar op ieder graf staan twee of meer metalen kopjes voor bloemen. Daarin staat geregeld water, vanwege zowel regen als uiteraard voor de bloemen. Dat water staat soms wel even... Als gevolg wemelt het op de begraafplaats van de muggen en ik weet niet hoe bekend je bent met de Japanse tijgermug (a. Albopictus), maar die is dus bijzonder agressief en de beet jeukt extreem en langdurig. Als gevolg sta je er dus al muggen-meppend zo beschaafd mogelijk je wierook aan te steken, je "omiyage" uit te stallen en een gebedje voor de voorouders te zeggen.
In ons tuintje hebben we veel muggen (tijgermug?), die gemakkelijk steken en erg jeukende bultjes achter laten, die na een minuut of tien gelukkig weer verdwenen zijn.

Japanse insecten zijn reuze interessant. Zo heb je hier praying manta's, vliegend herten en flinke rupsen. Laatst kwam de buurman op mij af, die mij toch even moest vertellen dat de heg die tussen onze twee tuinen staat, vol zat met rupsen, en dat dit gevaarlijk was voor onze kinderen. Wat een aardige man, dat hij zo meedenkt over onze kinderen. :P Een nauwkeurige inspectie van de heg van mijn kant liet zien dat er maar liefst een geel rupsje in zat.

Ik kreeg het idee dat hij me op z'n Japans aan het vertellen was dat de heg te hoog was, en dat ik die heg kort moest wieken. Nu heeft de verhuurder daar een tuinman voor. (Apart verhaal: de verhuurder komt eens in de zo veel tijd aangekondigd een inspectie van de buitenkant van het huis doen, om te zien of alles er nog wel toonbaar uit ziet. Japanners zijn als de dood dat de buren geirriteerd raken door rommel of een tuin die er niet netjes uitziet. De eigenaar vond twee maanden geleden de heg te hoog, en heeft toen een tuinman ingeschakeld. Maar die had eerder afgezegd, vanwege het slechte weer.) Ik kon de geirriteerde buurman dus gerust stellen dat onze kinderen geen gevaar liepen, omdat er binnenkort een tuinman langs zou komen. De heg is nu weer lekker kort en kaal.

Waar was ik, o ja, insecten. Ze hebben hier ook flinke spinnen (spinnen zijn geen insecten, Lyrebird).



Nu we toch volledig op de verkeerde weg zijn. In hetzelfde gebied zag ik een marterachtig diertje de weg over steken, en regelmatig stuiten we hier in het buitengebied op slangen. In ons tuintje hebben we niet alleen veel muggen; er zitten ook hagedisjes, en het opstapje voor ons huis heeft een soort halletje, waarin - kijkende naar de hoeveelheid poep die ze iedere nacht achterlaten - heel veel vleermuizen langskomen en blijven pitten. Van de zomer krijgen we bezoek van een familie zwaluwen, die er een nestje bouwen en broeden. De buren hebben hun overkapping met netten afgeschermd, maar ik heb liever zwaluwen, hagedisjes en vleermuizen dan muggen, en bij de Lyrebirds gebruiken ze geen gif. Als je bij de Japanse drogist binnenloopt, dan hebben ze een enorm rek vol met insecten/muizen/ratten gif staan.

Want stel nu dat de buren geiiriteerd raken door vleermuizenpoep.

De bonusvraag van deze week: wat is het woord boven de witte lijn op het verkeersbord waar de spin aanhangt (in Katakana)?

[ Bericht 0% gewijzigd door Lyrebird op 03-10-2016 07:22:27 ]
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_165722905
Enige waar ik het in Japan niet op heb, zijn die enorme wespen. Ze zijn nog agressief ook!
Bijen zijn ook aan de grote kant, maar die laten je nog redelijk met rust.

Mijn spinnenangst heb ik in Japan overwonnen. Ooit in de lente een flinke boswandeling in Kamakura gemaakt. En overal spinnenwebben met enorme spinnen! En die spinnen hadden hun web allemaal op een hoogte van ongeveer 1,80 gemaakt. Boven de gemiddelde Japanner, maar recht in mijn gezicht!
pi_165722919
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 16:29 schreef Gaoxing het volgende:
En is bitter melon je melaatse komkommer? Dat is ongelooflijk bitter:
[ afbeelding ]
Goya. Een van de meest gebruikte ingrediënten in de Okinawase keuken (sowieso een aanrader).

Geroerbakt best lekker. Probeer eens Chanpuru! Je hebt goede restaurants in Tokyo die gerechten uit Okinawa serveren. :)
pi_165722945
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2016 08:32 schreef Aurelius het volgende:
Enige waar ik het in Japan niet op heb, zijn die enorme wespen. Ze zijn nog agressief ook!
Bijen zijn ook aan de grote kant, maar die laten je nog redelijk met rust.
Ik ga niet snel insecten uit de weg, maar voor de Japanse giant hornet (gigantische horzel?) maak ik wel een uitzondering (ja, die vliegen hier rond).

Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_165722980
En dan die enorme kevers! Soort prehistorische monsters! Maar Japanse kinderen zijn er gek op! Ze zijn erg indrukwekkend, maar ik hoef ze niet vast te houden.

pi_165722994
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2016 08:44 schreef Aurelius het volgende:
En dan die enorme kevers! Soort prehistorische monsters! Maar Japanse kinderen zijn er gek op! Ze zijn erg indrukwekkend, maar ik hoef ze niet vast te houden.

[ afbeelding ]
Vliegend herten. Nabij de huisjes in het Nikko gebergte, dat we met studenten gehuurd hadden, zaten heel veel van deze insecten.

Je ziet hier idd. wel eens kinderen rondlopen met netjes en doorzichtige kastjes, waarin insecten zitten. Dat wordt volgens mij vanuit school gestimuleerd.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  maandag 3 oktober 2016 @ 08:56:27 #296
77130 star_gazer
Aussie Aussie Aussie, Oy oy oy
pi_165723074
"Saaikuringroodo" - fietspad
"End this war against drugs. Legalise the drug against wars."
-
[b]Op donderdag 28 september 2006 09:12 schreef Rio het volgende:[/b]
Uiteindelijk is dit een star_gazer-krijgt-een-keiharde-lul-van-zichzelf-omdat-hij-zichzelf-verheven-voelt topic.
pi_165723167
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2016 08:56 schreef star_gazer het volgende:
"Saaikuringroodo" - fietspad
Correct! Maar wat er dan onder staat? De kanji van auto (kuruma) geeft volgens mij aan dat auto's niet toegestaan zijn, maar dat is een wel heel gewaagde aanname op basis van een kanji.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_165723504
quote:
1s.gif Op maandag 3 oktober 2016 09:08 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Correct! Maar wat er dan onder staat? De kanji van auto (kuruma) geeft volgens mij aan dat auto's niet toegestaan zijn, maar dat is een wel heel gewaagde aanname op basis van een kanji.
Zoiets als "uitgezonderd beheerdersvoertuigen". :)

[ Bericht 16% gewijzigd door #ANONIEM op 03-10-2016 09:45:46 ]
pi_165741724
管理用車両を除く「かんりよう・しゃりょう・を・のぞく」ー>( Kanriyou sharyou wo nozoku)
Zit dat daar ergens een train/tram rails in de buurt? 車両 (Sharyou) schijnt daarvoor vaak gebruikt te worden (voor tram/trein voertuig) :P Het is dus niet alleen de kanji van kuruma. Soms wordt het ook gebruikt voor pantserwagen en militaire voertuigen maar dat is het wss niet :D
Maar komt uiteindelijk wel ong neer wat Igen zegt :P

quote:
1s.gif Op zaterdag 1 oktober 2016 14:59 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

De meeste groenten die we kennen hebben ze wel. Paprika's komen geregeld uit Nederland. De komkommers in de supermarkt zijn dunner; ik heb ze dit jaar in eigen tuintje geteeld, en dat waren reuze komkommers. Tomaten smaken naar tomaat; de trostomaatjes zijn ook wel lekker.

Heb ook een paar maanden homestays gedaan op boerderijen. De boeren wouden de groenten klein laten en niet te groot want anders word de smaak te dun/waterig volgens hun. Vooral voor aubergines en komkommers.Dus miss is dat waarom de komkommers zo dun zijn =p

Is ook wel grappig ze zeiden ook dat komkommers en aubergines snel groot worden als ze een bepaalde grootte bereiken, en dan groeien ze ook echt snel als kool :D Ik was een paar keer vergeten om op tijd te oogsten en toenen waren ze naar 2-3 dagen echt een stuk groter :D :'(
pi_165741766
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2016 08:44 schreef Aurelius het volgende:
En dan die enorme kevers! Soort prehistorische monsters! Maar Japanse kinderen zijn er gek op! Ze zijn erg indrukwekkend, maar ik hoef ze niet vast te houden.

[ afbeelding ]
Die beesten voelen echt raar aan als ze op je huid lopen! Een kind had er keer een op mijn arm gezet :P haha. Niet uit te leggen.
pi_165743276
quote:
0s.gif Op maandag 3 oktober 2016 23:55 schreef loonytik het volgende:
Heb ook een paar maanden homestays gedaan op boerderijen. De boeren wouden de groenten klein laten en niet te groot want anders word de smaak te dun/waterig volgens hun. Vooral voor aubergines en komkommers.Dus miss is dat waarom de komkommers zo dun zijn =p

Is ook wel grappig ze zeiden ook dat komkommers en aubergines snel groot worden als ze een bepaalde grootte bereiken, en dan groeien ze ook echt snel als kool :D Ik was een paar keer vergeten om op tijd te oogsten en toenen waren ze naar 2-3 dagen echt een stuk groter :D :'(
Ja, als je die komkommers twee dagen extra laat hangen, worden ze twee keer zo groot. Als je de tijd er voor hebt, dan kun je er naast gaan zitten, en dan zie je ze ws. groeien. :P

Hoe oud waren de boeren/boerinnen waar je mee hebt samengewerkt? Wij wonen aan de rand van een stad, en binnen vier minuten fietsen zitten we in het buitengebied. De boeren zijn nu al een week of twee rijst aan het oogsten, op kleine maaidorsers.



Alle landbouwapparatuur is van miniatuurformaat. De rijstvelden zelf zijn ook erg klein; efficient is het niet.

Hier in de buurt heb ik nog geen boer gezien die de pensioengerechtigde leeftijd nog niet is gepasseerd. Tanige oude mannetjes en vrouwtjes, die op hun +70e nog rijst aan het oogsten zijn. Of tomaten, aardbeien, aubergines, komkommers, etc.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')