abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_151849518
registreer om deze reclame te verbergen
17-04-2015

Wat kunnen we nog doen om de laatste witte neushoorn te redden?

media_xll_7642098.jpg
© rv.

5 vragen Is het einde van de noordelijke witte neushoorn nabij? Er is in de hele wereld nog slechts ťťn mannelijk exemplaar, en Sudan lijkt te oud om zich op natuurlijke wijze te kunnen voortplanten. Het dier wordt nu rond de klok bewaakt en in een race tegen de klok proberen wetenschappers het voortbestaan van de soort te verzekeren. Wat nu?

1. Hoe ernstig is de situatie?

media_l_7642059.jpg
Nabire leeft in een dierentuin in TsjechiŽ. © Wikimedia Commons/Mistvan.

Behoorlijk ernstig. De onnoemelijk zware verantwoordelijkheid om het hele ras in stand te houden, rust op de schouders van ťťn enkel exemplaar: Sudan. Hij is de enige mannelijke noordelijke witte neushoorn ter wereld die nog in leven is.

Voor zover bekend heeft Sudan wereldwijd het gezelschap van vier vrouwtjes. Twee daarvan leven in dierentuinen: Nola in San Diego en Nabire in TsjechiŽ. Najin en Fatu leven net als Sudan in het Keniaanse reservaat Ol Pejeta. Het voortbestaan van de soort hangt dus af van het vermogen van Sudan om zich voort te planten met een van deze twee vrouwtjes.

Sudan heeft zijn leeftijd echter niet mee. Op zijn 42ste - witte neushoorns kunnen zo'n 50 jaar worden - is hij wellicht niet meer in staat om op natuurlijke wijze met een vrouwtje te paren. Bovendien heeft hij een laag aantal zaadcellen, wat alle natuurlijke en wetenschappelijke pogingen bemoeilijkt.

Alsof het probleem nog niet groot genoeg is, heeft het oudste van de twee vrouwtjes zwakke poten en is ze vermoedelijk niet sterk genoeg om Sudans gewicht te verdragen. De toezichters van het reservaat proberen de dieren al enige tijd tot conceptie te bewegen, maar voorlopig zonder resultaat.

2. Hoe is het zover kunnen komen?

De illegale handel is wereldwijd goed voor miljarden dollars en blijft jaar na jaar toenemen

De neushoornpopulatie is sterk bedreigd door stroperij. De hoorns van de dieren zijn erg gegeerd omdat ze een geneeskrachtige substantie zouden bevatten. In AziŽ, en dan vooral in Vietnam waar ze gebruikt worden in de traditionele geneeskunde, worden ze voor grof geld verkocht. De illegale handel is wereldwijd goed voor miljarden dollars en blijft jaar na jaar toenemen.

Om een voorbeeld te noemen: volgens de officiŽle cijfers werden vorig jaar in Zuid-Afrika 1.215 zuidelijke witte neushoorns afgemaakt. In 2013 waren dat er nog 1.004. Volgens specialisten onderschatten deze cijfers de werkelijkheid, omdat heel wat karkassen aan de tellingen van rangers ontsnappen.

De neushoorn is meer dan andere diersoorten gevoelig voor overbejaging omwille van de trage voortplanting. Een vrouwtje kan slechts om de twee tot vijf jaar een kalf krijgen.

Door de stroperij is de hele neushoornpopulatie bedreigd, maar de situatie van de noordelijke witte neushoorn is het meest kritiek. In de jaren 70 en 80 werd de populatie gereduceerd van 500 exemplaren tot slechts vijftien. Het aantal groeide in de jaren 90 en 2000 weer aan tot 32, maar dat mocht niet baten.

media_xll_7642070.jpg
Een verzorger voedt Sudan, de laatst overgebleven mannelijke noordelijke witte neushoorn. © epa.

3. Is er nog iets aan te doen?

Om te voorkomen dat de laatste witte neushoorns ten prooi vallen aan stropers, hebben de Keniaanse rangers beslist de dieren continu te bewaken. Hun waardevolle hoorns werden preventief verwijderd. Er worden ook drones ingezet om het gebied te bewaken.

Maar om de soort in stand te houden, moet er nu dus gekweekt worden. In een race tegen de klok vestigen internationale experts hun hoop op de wetenschap om de soort in stand te houden.

De noordelijke witte neushoorn kan niet gekruist worden met een zwarte neushoorn, maar er is een kans dat hij wel kan paren met een zuidelijke witte neushoorn. Genetisch zijn beide soorten aan elkaar verwant. Hoewel de nakomelingen niet 100 procent noordelijke witte neushoorns zouden zijn, is dat volgens experts beter dan niets.

In het reservaat is ook een comitť opgericht dat verschillende alternatieve voortplantingstechnieken bestudeert, waaronder in-vitrofertilisatie. In andere landen werden al successen geboekt met het overplanten van embryo's in andere neushoornsoorten. Deze techniek wordt daarom beschouwd als de meest veelbelovende.

Experts worden nog geraadpleegd om de haalbaarheid van de operatie te toetsen, maar het plan is kunstmatige inseminatietechnieken te testen op een groep zuidelijke witte neushoorns in Zuid-Afrika en die nadien zo snel mogelijk toe te passen op de noordelijke populatie.

Naar analogie met dat initiatief werkt ook de Zoo van San Diego aan een project. Het bewaart bevroren spermacellen van noordelijke witte neushoorns, waaronder die van een mannetje dat vorig jaar in de Zoo gestorven is. Onderzoekers zullen een techniek toepassen om de cellen om te vormen tot stamcellen, die dan theoretisch gezien gebruikt kunnen worden om embryo's te ontwikkelen die ingeplant kunnen worden in de zuidelijke witte neushoorns in de zoo.

Het project staat nog in zijn kinderschoenen, maar het team in San Diego heeft recent een beurs gekregen om de genetische verschillen tussen beide soorten in kaart te brengen, een vitaal deel van het proces.

media_xll_7642096.jpg
Een Afrikaans savannegebied. © Wikimedia Commons/ProfessorX.

4. Wat gebeurt er als deze soort uitsterft?

Als een belangrijke soort als de neushoorn verdwijnt, kan dat in een domino-effect het hele ecosysteem verstoren

Als de volledige populatie noordelijke witte neushoorns verdwijnt, kan dat catastrofaal zijn voor de savannes in hun leefgebied, en bij uitbreiding mogelijk voor de hele wereld. Neushoorns worden beschouwd als megaherbivoren en spelen een sleutelrol in hun ecosystemen.

Indien zo'n belangrijke soort verdwijnt, heeft dat een domino-effect en kan het hele ecosysteem verstoord worden. Bijvoorbeeld: toen de landbouw en de jacht de wolvenpopulatie in het Amerikaanse nationale park Yellowstone decimeerde, volgde een enorme toename van het aantal wapiti's. Door overbegrazing verdwenen tal van boom- en plantensoorten en ontstond er veel meer bodemerosie.

Een paper die in 2009 in het vakblad Science verscheen, beschreef hoe het uitsterven van megaherbivoren in het Pleistoceen gelijkaardige schade op grote schaal veroorzaakte in Noord-Amerika.

Niet onlogisch, als je de rol van de neushoorn in de Afrikaanse graslandschappen bekijkt. Volgens een studie in Journal of Ecology in mei vorig jaar is begrazing door neushoorns noodzakelijk voor het onderhoud van de savanne, die op zijn beurt een bron van leven is voor tal van andere soorten.

De studie focuste op het Zuid-Afrikaanse nationaal park Kruger, waar de achteruitgang van de neushoornpopulatie de structuur en samenstelling van de graslanden al begint aan te tasten. In gebieden met een grote dichtheid van neushoorns vonden de onderzoekers meer korte grassen aan. Hoewel het misschien onlogisch lijkt, is dat volgens de onderzoekers een belangrijke maatstaf voor de biodiversiteit. Grazers, zoals neushoorns, vergroten de biodiversiteit door bepaalde planten te verkiezen boven andere, waardoor ze andere soorten de kans geven te groeien.

Graslanden hebben ook een belangrijke functie voor de rest van de wereld. Ze fungeren als natuurlijke 'koolstofputten', opslagplaatsen voor koolstofdioxide in de atmosfeer, een belangrijke oorzaak voor de opwarming van de aarde. Door de industrialisatie zal de koolstofemissie in Afrika deze eeuw wellicht gevoelig toenemen. De savannes, waar de neushoorns leven, vormen daarom een zeer belangrijk ecosysteem.

5. Hoe staat het met de andere neushoorns?

media_l_7642097.jpg
Een zwarte neushoorn in Tanzania. © Wikimedia Commons/Christophe Cagť.

Naast de noordelijke witte neushoorn (Kenia) leven in Afrika de zuidelijke witte neushoorn (voornamelijk Zuid-Afrika) en de zwarte neushoorn (Oost- en Midden-Afrika). De zuidelijke witte neushoorn is het talrijkst met nog ongeveer 20.000 levende exemplaren. Toch is ook deze soort sterk bedreigd door stroperij, en wetenschappers schatten dat alle wilde exemplaren binnen de twaalf jaar verdwenen zullen zijn als de slachtpartijen aan het huidige tempo blijven toenemen.

Voor de zuidelijke witte neushoorn is het echter niet te laat om het tij te doen keren. De soort was zo'n honderd jaar geleden al eens bijna uitgestorven. Toen waren nog slechts honderd exemplaren in leven, maar dat aantal is nadien snel gestegen.

Van de zwarte neushoorn zijn nog ongeveer 5.000 exemplaren in leven. De westelijke zwarte neushoorn, een van de ondersoorten die zoals de naam aangeeft in het westen van Afrika voorkwam, is in 2006 uitgestorven.

De andere neushoornsoorten, die in AziŽ voorkomen, zijn er nog slechter aan toe. Er leven nog 3.333 Indische neushoorns, minder dan honderd Sumatraanse neushoorns en 35 ŗ 45 Javaanse neushoorns.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153409421
08-06-2015

Bedreigde diersoorten moeten losgelaten worden in het wild

Indische-trap.jpg?zoom=1.5&resize=563%2C422
De Indische trap

Wanneer een dier met uitsterven wordt bedreigd, zetten wetenschappers fokprogramma’s op om de soort te redden. De laatste dieren worden in gevangenschap bij elkaar gezet, in de hoop dat ze seks hebben en er jongen worden geboren. Onderzoekers van de universiteit van East Anglia vragen zich echter af of dit wel een juiste zet is. In veel gevallen is het beter om bedreigde diersoorten niet te vangen.

Hoofdonderzoeker Dr Paul Dolman twijfelt aan de heersende gedachte dat het altijd goed is om een fokprogramma voor bedreigde diersoorten op te zetten. “Een fokprogramma is een laatste kans om een bedreigde diersoort te redden, maar uiteindelijk moeten deze dieren weer in de natuur worden uitgezet en moeten de populaties groeien. Dit lukt soms, maar veel vaker blijkt dat deze uitzettingen falen.”

sumatraanse-tijger.jpg?zoom=1.5&resize=304%2C204
De Sumatraanse tijger

Dolman heeft een punt. Als er niets verandert, worden dierentuinen in de toekomst musea, waar we in het wild uitgestorven dieren alsnog kunnen bewonderen. Maar willen we dit? Het is toch veel beter om de Sumatraanse tijger op Sumatra te houden dan in een piepklein hokje in ťťn van de Nederlandse of Belgische dierentuinen?

“Er kan veel misgaan”
“We moeten voor de tijd nog beter de kansen van een fokprogramma gaan inschatten”, zegt Dolman. “Is er echt geen enkele mogelijkheid meer om de populatie in het wild te laten groeien? Pas in het uiterste geval mag er gedacht worden aan een fokprogramma. Er kan namelijk zoveel misgaan. We zien dat fokprogramma’s ervoor zorgen dat mensen minder gemotiveerd zijn om een bepaalde diersoort in het wild te redden, met alle gevolgen van dien. Ook falen veel fokprogramma’s door afname van genetische diversiteit of omdat dieren wennen aan het leven in gevangenschap en niet meer in het wild kunnen leven.”

Indische trap
Dolman en zijn collega’s hebben twee mogelijke routes voor de bedreigde Indische trap (Ardeotis nigriceps) bekeken. Deze vogel leeft in noordwestelijk en centraal India. Het aantal vogels is de afgelopen decennia gedaald van meer dan duizend in 1970 naar 100-200 vandaag de dag. Sommige wetenschappers beweren dat het goed is om een fokprogramma op te zetten, maar Dolman verwacht dat het beter is om het leefgebied van de Indische trap te beschermen. “Onze modellen laten zien dat er geen garantie is dat deze vogel het in gevangenschap gaat redden”, zegt Dolman. “Sterker nog: de kans is groot dat een eventueel fokprogramma mislukt. En dan is het nog lastiger om dit dier in het wild te redden, omdat een aantal vogels naar dierentuinen is verhuisd. We kunnen de tijd en het geld beter steken in de instandhouding van de wilde Indische trap, zoals het herstellen van het leefgebied. Doen we dit vroeg genoeg, dan zijn fokprogramma’s overbodig.”

Geen kans in het wild
Professor Nigel Collar van BirdLife International – en ook collega van Dolman – is het hier mee eens. “Het is lastig om de Indische trap in gevangenschap te houden en een fokprogramma op te zetten. Het kan, maar het gaat veel geld kosten. Ook is de kans groot dat er veel vogels sneuvelen. En dat terwijl India op dit moment niet ťťn vogel of ei kan verliezen. India moet de broedplaatsen van de Indische trap beschermen, anders kan deze vogel straks ook niet in het wild worden uitgezet.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 10 juni 2015 @ 17:00:37 #53
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_153414521
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
  zondag 21 juni 2015 @ 15:06:02 #54
167383 Molurus
the talking snake
pi_153718096
registreer om deze reclame te verbergen
Earth’s Sixth Mass Extinction Has Begun, New Study Confirms

image-20150619-3363-gjxzr7.jpg?itok=ru3wgalZ

We are currently witnessing the start of a mass extinction event the likes of which have not been seen on Earth for at least 65 million years. This is the alarming finding of a new study published in the journal Science Advances.

The research was designed to determine how human actions over the past 500 years have affected the extinction rates of vertebrates: mammals, fish, birds, reptiles and amphibians. It found a clear signal of elevated species loss which has markedly accelerated over the past couple of hundred years, such that life on Earth is embarking on its sixth greatest extinction event in its 3.5 billion year history.

This latest research was conducted by an international team lead by Gerardo Ceballos of the National Autonomous University of Mexico. Measuring extinction rates is notoriously hard. Recently I reported on some of the fiendishly clever ways such rates have been estimated. These studies are producing profoundly worrying results.

However, there is always the risk that such work overestimates modern extinction rates because they need to make a number of assumptions given the very limited data available. Ceballos and his team wanted to put a floor on these numbers, to establish extinction rates for species that were very conservative, with the understanding that whatever the rate of species lost has actually been, it could not be any lower.

This makes their findings even more significant because even with such conservative estimates they find extinction rates are much, much higher than the background rate of extinction – the rate of species loss in the absence of any human impacts.

Here again, they err on the side of caution. A number of studies have attempted to estimate the background rate of extinction. These have produced upper values of about one out of every million species being lost each year. Using recent work by co-author Anthony Barnosky, they effectively double this background rate and so assume that two out of every million species will disappear through natural causes each year. This should mean that differences between the background and human driven extinction rates will be smaller. But they find that the magnitude of more recent extinctions is so great as to effectively swamp any natural processes.

image-20150619-3347-1btwpy0.png

Cumulative vertebrate species recorded as extinct or extinct in the wild by the IUCN (2012). Dashed black line represents background rate. This is the ‘highly conservative estimate’.

The “very conservative estimate” of species loss uses International Union of Conservation of Nature data. This contains documented examples of species becoming extinct. They use the same data source to produce the “conservative estimate” which includes known extinct species and those species believed to be extinct or extinct in the wild.

The paper has been published in an open access journal and I would recommend reading it and the accompanying Supplementary Materials. This includes the list of vertebrate species known to have disappeared since the year 1500. The Latin names for these species would be familiar only to specialists, but even the common names are exotic and strange: the Cuban coney, red-bellied gracile, broad-faced potoroo and southern gastric brooding frog.

image-20150619-3353-1q4zyn4.jpg

Farewell, broad-faced potoroo, we hardly knew ye.

These particular outer branches of the great tree of life now stop. Some of their remains will be preserved, either as fossils in layers of rocks or glass eyed exhibits in museum cabinets. But the Earth will no longer see them scurry or soar, hear them croak or chirp.

You may wonder to what extent does this matter? Why should we worry if the natural process of extinction is amplified by humans and our expanding industrialised civilisation?

One response to this question essentially points out what the natural world does for us. Whether it’s pollinating our crops, purifying our water, providing fish to eat or fibres to weave, we are dependent on biodiveristy. Ecosystems can only continue to provide things for us if they continue to function in approximately the same way.

The relationship between species diversity and ecosystem function is very complex and not well understood. There may be gradual and reversible decreases in function with decreased biodiversity. There may be effectively no change until a tipping point occurs. The analogy here is popping out rivets from a plane’s wing. The aircraft will fly unimpaired if a few rivets are removed here or there, but to continue to remove rivets is to move the system closer to catastrophic failure.

This latest research tells us what we already knew. Humans have in the space of a few centuries swung a wrecking ball through the Earth’s biosphere. Liquidating biodiversity to produce products and services has an end point. Science is starting to sketch out what that end point could look like but it cannot tell us why to stop before we reach it.

If we regard the Earth as nothing more than a source of resources and a sink for our pollution, if we value other species only in terms of what they can provide to us, then we we will continue to unpick the fabric of life. Remove further rivets from spaceship earth. This not only increases the risk that it will cease to function in the ways that we and future generations will depend on, but can only reduce the complexity and beauty of our home in the cosmos.

bron
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  maandag 22 juni 2015 @ 20:42:15 #55
167383 Molurus
the talking snake
pi_153756011
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_157778919
23-11-2015

Noordelijke witte neushoorn sterft: nu zijn er nog maar drie

nola1.jpg
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 23 november 2015 om 13:17 uur

De 41-jarige noordelijke witte neushoorn Nola is gisteren in een Amerikaanse dierentuin gestorven. Ze laat drie soortgenoten achter.

Nola – ťťn van de laatste vier noordelijke witte neushoorns op aarde – leed aan een bacteriŽle infectie en diverse ouderdomsklachten. Gisteren ging haar situatie zo hard achteruit, dat besloten werd om de neushoorn in te laten slapen.

Drie
De dood van Nola is een enorme klap voor de (sub)soort. Nu zijn er wereldwijd nog maar drie noordelijke witte neushoorns te vinden. Het uitsterven van de noordelijke witte neushoorn lijkt dan ook een flinke stap dichterbij te zijn gekomen.

nola12.jpg
Nola is uiteindelijk 41 jaar geworden. De drie soortgenoten die zij achterlaat zijn Sudan (hij is eveneens in de 40), Najin (de dochter van Sudan) en Fatu (de kleindochter van Sudan).

Stroperij
Dat het aantal noordelijke witte neushoorns vandaag de dag zo beperkt is, komt voornamelijk door de stroperij; jagers zijn gek op de hoorns van de neushoorn. Voor zover we weten, leven er geen noordelijke witte neushoorns meer in het wild. Na de dood van Nola zijn er nog drie noordelijke witte neushoorns over. Zij leven allemaal in gevangenschap, in het Ol Pejeta Conservancy in Kenia.

Het redden van de soort wordt bemoeilijkt door het feit dat de resterende noordelijke witte neushoorns zich niet zelfstandig lijken te kunnen voortplanten. Zo probeerde men vier noordelijke witte neushoorns die voor 2009 in een Tsjechische dierentuin leefden voor nageslacht te laten zorgen. Zonder resultaat. Besloten werd om de dieren over te vliegen naar een reservaat in Kenia, in de hoop dat ze in hun oorspronkelijke leefgebied wel voor kroost konden zorgen. Twee van de noordelijke witte neushoorns paarden met elkaar, maar dat leverde geen zwangerschap op. Er werd een zuidelijke witte neushoorn bijgehaald in de hoop dat de noordelijke witte neushoorns met hem zouden paren en er toch nog enkele genen van de noordelijke witte neushoorn bewaard zouden blijven. Maar ook dat liep op niets uit. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en zijn een aantal noordelijke witte neushoorns overleden; er is tegenwoordig nog maar ťťn mannetje en hij blijkt teleurstellend weinig sperma te bezitten. En de twee overgebleven vrouwtjes zijn niet in staat om zich op een natuurlijke wijze voort te planten. Als we de noordelijke witte neushoorn willen redden, zullen we deze moeten helpen bij de voortplanting. Bijvoorbeeld door IVF. Gezien de leeftijd van de vrouwelijke noordelijke witte neushoorns overwegen onderzoekers om gebruik te maken van een draagmoeder: een zuidelijke witte neushoorn. Daar is echter geld voor nodig en dat is er nog niet. Gehoopt wordt dat een crowdfundingsactie daar verandering in kan brengen en de soort uiteindelijk van de ondergang kan redden. Eťn ding is daarbij wel duidelijk: haast is geboden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 24 november 2015 @ 09:12:10 #57
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_157779280
registreer om deze reclame te verbergen
ja dat van die neushoorns, tijgers, olifanten en panda's weten we nou wel.
het zou fijn zijn als er ook eens gefocust wordt op niet zo aantrekkelijke dieren die uitsterven.
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
pi_157779348
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 november 2015 09:12 schreef Maanvis het volgende:
ja dat van die neushoorns, tijgers, olifanten en panda's weten we nou wel.
het zou fijn zijn als er ook eens gefocust wordt op niet zo aantrekkelijke dieren die uitsterven.
Ga je gang. Je had zo te lezen je energie beter kunnen besteden.
  dinsdag 24 november 2015 @ 09:20:02 #59
8369 speknek
(((Globali$t)))
pi_157779393
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 november 2015 09:12 schreef Maanvis het volgende:
ja dat van die neushoorns, tijgers, olifanten en panda's weten we nou wel.
het zou fijn zijn als er ook eens gefocust wordt op niet zo aantrekkelijke dieren die uitsterven.
Maar waarom zou je die wilen beschermen?
  dinsdag 24 november 2015 @ 09:21:53 #60
19440 Maanvis
Centuries in a Lifetime
pi_157779411
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 november 2015 09:20 schreef speknek het volgende:

[..]

Maar waarom zou je die wilen beschermen?
omdat die doorgaans belangrijker zijn voor het ecosysteem dan de grote zoogdieren die uitsterven.
... This action will have consequences ...
"If Tetris has taught me anything, it's that errors pile up and accomplishments disappear"
Doneren? Litecoin: LREtjcCZBX5Tpqwixoey6tMnbsfyKSuBSs - BitCoin: 1JVyjUWQKToT8JGjXEpLYEXw84gCBNZttR
  dinsdag 24 november 2015 @ 09:40:13 #61
8369 speknek
(((Globali$t)))
pi_157779652
Hmm ik vraag me altijd een beetje af hoe belangrijk voor het ecosysteem een diersoort echt is als het met uitsterven bedreigd wordt. En als het op zoveel vlakken effect heeft, dan komt daar vaak snel een nieuwe soort voor in de plaats. De enige diersoort die denk ik echt een probleem gaat opleveren door het verdwijnen zijn de zeeschildpadden. En dan voornamelijk dat ons zwemwater kut wordt door alle kwallen.
pi_157883023
Als een enkele diersoort (of een paar soorten) uitsterven, is dat niet zo'n probleem voor het ecosysteem. Wel als massaal diersoorten uitsterven, en dat lijkt nu aan de hand te zijn.
in a crowd you lose humanity
pi_158490726
23-12-2015

Afrikaanse leeuw bedreigde diersoort

panthera-leo-leo.jpg

De dood van de leeuw Cecil brengt toch nog iets goeds voort. De Amerikaanse US Fish and Wildlife Service (FWS) heeft Afrikaanse leeuwen op hun lijst met bedreigde diersoorten gezet. Daardoor mogen de dieren alleen nog worden afgeschoten in het kader van programma’s om de wildstand op peil te houden. De dieren of hun lichaamsdelen mogen ook niet meer verhandeld worden, tenzij met toestemming van de autoriteiten.

Hoewel de wet alleen geldt voor de Verenigde Staten en haar inwoners, is het een duidelijk signaal naar Afrikaanse landen en jagers over de hele wereld dat je van leeuwen af moet blijven. Een Europese jager die een leeuw in Zimbabwe schiet, kan bij een bezoek aan de VS op zijn daad worden aangesproken.

Leeuwen zijn ook daadwerkelijk bedreigd. Populaties zijn met 43 procent afgenomen in de laatste 20 jaar. Van de Afrikaanse leeuw, de Panthera leo leo zijn nog maar 1400 exemplaren over in het wild. Maar of de wet gaat werken om de dieren te beschermen? De FWS kan geen gevangenisstraf opleggen voor het schieten van een leeuw. Een jager die dat doet, verliest alleen zijn vergunning om in de toekomst nog te mogen jagen. Eventueel kan hij of zij een boete krijgen.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158626556
28-12-2015

WWF-rapport 2015: "Nooit eerder zoveel soorten bedreigd"


media_xll_8273504.jpg
© getty.

Olifanten en neushoorns verkeren in nood, een zeldzame luipaardsoort daarentegen lijkt voorlopig van de uitroeiing bespaard. Ook het dierenrijk kende in 2015 zijn ups en downs, zo blijkt uit een rapport van de WWF.

media_l_8273534.jpg
'Dieren en planten, zelfs hele ecosystemen verdwijnen'
Eberhard Brandes - WWF
© kos.

Volgens natuuractivisten telt onze planeet steeds minder dier- en plantensoorten. Meer dan 23.000 species worden rond de jaarwisseling beschouwd als bedreigd. Nooit eerder werden er meer bedreigde soorten op de rode lijst geregistreerd. "Dieren en planten, zelfs hele ecosystemen verdwijnen, waarbij elke soort uniek en een waarde op zichzelf is", verklaarde WWF-bestuurder Eberhard Brandes. Als oorzaken noemt de organisatie stroperij, overexploitatie, hebzucht en de klimaatverandering.

Stropers pakken de wilde dieren in Afrika hard aan: olifanten en neushoorns werden er in 2015 met honderden en duizenden afgeslacht. Op Mauritius werden volgens de WWF duizenden zwarte vleerhonden afgemaakt, nadat ze van de autoriteiten mochten gedood worden omdat ze aanzienlijke schade hadden aangericht in de fruitteelt. Milieuexperten koppelen stroperij ook aan de achteruitgang bij de Afrikaanse gierenpopualtie. Sinds het midden van de jaren tachtig is die met de helft gedaald. Omdat rondcirkelende vogels de aandacht op stropers vestigen, worden achtergelaten kadavers vergiftigd en daarmee ook de aaseters.

Ook de illegale handel in plantensoorten tiert welig: zeldzame orchideeŽn uit de tropische wouden in AziŽ worden door de WWF ingeschaald als begeerd smokkelgoed. Met als gevolg dat alle, meer dan 80 soorten vrouwenschoentjes sinds 2015 op de rode lijst terechtkwamen.

Een verwoestende plaag decimeerde het bestand van de saiga-antilope in Kazachstan. Daar zijn volgens de WWF in de lente tot 85.000 exemplaren gecrepeerd. Experten nemen aan dat gezien de omvang van de sterfte ook milieufactoren een rol speelden.

Dit jaar waren er toch ook enkele lichtpunten bij erg zeldzame dieren. De populatie van de Iberische lynx is opnieuw gestegen naar meer dan 300 exemplaren en dankzij een beschermd gebeid in de omgeving van Vladivostok in Rusland zijn er inmiddels ook weer rond de 70 amoerluipaarden geteld.

Ook goed nieuws van de reuzenpanda's. Die populatie is vorig jaar gegroeid naar meer dan 1.860 dieren. Ook de wolf wordt door de WWF tot de winnaars gerekend. Die komt in West-Europa steeds vaker voor. In Duitsland zijn bijvoorbeeld al 30 roedels gegistreerd.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160384371
02-03-2016

Veertig procent bijen en vlinders met uitsterven bedreigd

De sterfte onder bijen en andere insecten is al jarenlang zorgwekkend. Tijdens een wereldwijde conferentie van het IPBES bespraken 124 landen een rapport dat de situatie in kaart brengt. Samen keken ze naar oplossingen voor de toekomst.

bij-Umberto-Salvagnin-300x200.jpg
Van de ongewervelde bestuivers zoals bijen en vlinders, wordt 40% met uitsterven bedreigt.
Foto: Umberto Salvagnin

Vorige week kwamen vertegenwoordigers uit 124 landen bijeen in Kuala Lumpur tijdens een wereldwijde conferentie van het IPBES (Intergouvernementele Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten). Hier gaven ze hun laatste commentaar op het rapport dat 80 wetenschappers opstelden over de dieren en insecten die onze gewassen bestuiven. In dit rapport beschrijven ze hoe het er wereldwijd voor staat met bestuivers als bijen, vlinders, kevers, vliegen en vleermuizen. De conclusie is niet rooskleurig.

Bedreiging

Het was al lang duidelijk dat het niet goed gaat met bijen. Maar de resultaten uit het rapport maken het wereldwijde probleem nu concreet. Van de ongewervelde bestuivers zoals bijen en vlinders, wordt 40% met uitsterven bedreigd. De gevolgen die dit voor de mens heeft worden steeds duidelijker.

Koos Biesmeijer, directeur van het Naturalis Biodiversity Center, heeft veel onderzoek gedaan naar biodiversiteit en de rol van bestuivers. Hij schreef mee aan het rapport en maakte deel uit van het wetenschappelijk panel tijdens de conferentie. ‘Het is belangrijk dat dit onderwerp nu met de hele wereld werd besproken’, zegt hij. ‘Biodiversiteit is iets dat ons allemaal aan gaat. De situatie is goed in kaart gebracht in Europa en Noord-Amerika, maar landen als Bolivia hebben helemaal geen gegevens bijgehouden. Toch kunnen we duidelijke conclusies trekken uit de cijfers die er wel zijn. We moeten landen zonder gegevens ook laten profiteren van deze kennis.’

Gehuurde bijen

De dieren die gewassen bestuiven zijn voor de mens van groot belang. Ruim driekwart van onze landbouwproducten is afhankelijk van deze dieren. Veel van deze gewassen leveren een belangrijke bijdrage aan onze voeding, zoals fruit, groenten, noten en plantaardige olie. De achteruitgang van insecten kan betekenen dat we moeilijker aan deze producten kunnen komen.

Volgens Biesmeijer is het doemscenario dat alle bijen echt uitsterven onwaarschijnlijk. ‘Maar er zijn wel degelijk grote gevolgen van de afnemende biodiversiteit’, zegt hij. ‘Wat wij kunnen merken is dat bijvoorbeeld koffie en chocolade duurder worden. Maar voor boeren zijn de consequenties veel groter. Op dit moment staan in CaliforniŽ de amandelbomen in bloei. Daar zijn nu duizenden bijenkoloniŽn van imkers ingehuurd om de bloesems te bestuiven, anders is er straks geen oogst. Elke bijenkast kost geld, dus voor de boeren wordt dat snel duur.’

Bloeitijd

Het is nog niet helemaal bekend waarom het zo slecht gaat met veel soorten insecten. Maar onderzoeken wijzen zonder twijfel in bepaalde richtingen. Vooral intensieve landbouw is een groot probleem. Biesmeijer legt uit hoe dit komt. ‘Bijen hebben verschillende planten nodig. Ze stichten geen kolonie in een gebied waar maar een gewas groeit. Wanneer de bloeitijd van dit gewas over is, kunnen de bijen namelijk geen voedsel meer vinden. In een gebied met meerdere plantensoorten, wisselen bloeiperiodes elkaar af en is er voor een langere periode voedsel.’

‘Een ander probleem van intensieve landbouw is dat plagen eerder ontstaan en pesticiden dus meer worden gebruikt’, zegt Biesmeijer. ‘Het wordt steeds duidelijker dat deze middelen niet alleen zorgen dat de bijen op korte termijn dood gaan. Op lange termijn krijgen ze ook andere problemen zoals dat ze het nest niet terug kunnen vinden of dat ze zich minder goed voortplanten.

Bloemenstroken

Het rapport beschrijft niet alleen de situatie, maar geeft ook adviezen aan overheden. Deze adviezen richten zich veel op landbouw. Die moet uiteindelijk veel duurzamer worden. Wanneer gewassen op een andere manier worden gekweekt, zijn er veel minder pesticiden nodig. Ook kunnen bloemenstroken in bermen en aan akkerranden de bijen helpen om meer voedsel te vinden. Op korte termijn moeten er alternatieven komen voor pesticiden die we nu gebruiken.

Een ander belangrijk deel van het advies richt zich op communicatie en onderwijs. ‘We moeten als wetenschappers onze kennis gaan delen, anders verandert er niets’, zegt Biesmeijer. Vooral in landen als EthiopiŽ en Kenia is er volgens hem veel winst te behalen. ‘Boeren weten daar vaak niet welke insecten goed zijn voor hun gewassen en welke insecten hun oogst aantasten. Ze kopen hun zaaigoed bij bedrijven die meteen ook pesticiden verkopen en vertellen hoe ze alles moeten gebruiken.’ De informatie die ze krijgen is niet altijd in het belang van gezonde landbouw. Boeren gebruiken pesticiden vaak preventief en in veel te hoge concentratie omdat ze denken dat dat beter is. Goede informatie en trainingen kunnen dat veranderen.

Bloemetjes buiten

Volgens Biesmeijer zorgt het congres dat het probleem hoog op de politieke agenda blijft. Hij zou het een goede ontwikkeling vinden als er een logo komt waarmee consumenten kunnen kiezen voor producten die op een bij-vriendelijke manier zijn geteeld. Ook hoopt hij dat mensen zich bewust worden van het belang van bijen en in steden vaker letterlijk de bloemetjes buiten zetten. ‘Tuinen en balkons met bloemen kunnen bijen zeker helpen om meer voedsel te vinden, zegt hij. ‘Het is net als met een minuut korter douchen: als je de enige bent die het doet maakt het niets uit, maar als iedereen het doet zorgt dat wel voor een groot verschil.’

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160879780
22-03-2016

Veel bedreigde diersoorten zijn nog niet gefossiliseerd

Meer dan 85 procent van alle zoogdieren die met uitsterven worden bedreigd, hebben nog geen fossiele sporen achtergelaten. En dat vormt een groot probleem, want hoe weten toekomstige generaties dat deze dieren ooit hebben bestaan?

Wij publiceren dagelijks veel informatie, bijvoorbeeld op Wikipedia, maar deze informatie blijft niet voor altijd bewaard. “Als we alles elektronisch opslaan, is deze informatie over miljoenen jaren dan nog wel inzichtelijk?”, vraagt professor Roy Plotnick van de universiteit van Illinois zich af. “Van fossielen weten we dat ze vele miljoenen jaren meegaan.”

Het is dus van belang dat zoveel mogelijk diersoorten fossiliseren om zo sporen achter te laten, die door toekomstige generaties bestudeerd kunnen worden. Het probleem is dat overblijfselen van leven onder specifieke omstandigheden fossiliseren. Zachtere weefsels blijven alleen bewaard als een dier wordt bedolven onder een flinke laag, waardoor ze worden afgeschermd tegen vraat of rotting.

Groter is beter
Des te groter een zoogdier is, des te groter is de kans dat het dier fossiele sporen achterlaat. De bedreigde diersoorten die doorgaans niet snel fossiliseren, zijn kleine soorten als knaagdieren en vleermuizen. Slechts drie procent van de bedreigde vogelsoorten heeft op dit moment fossiele sporen achtergelaten. Bij reptielen is de situatie nog een stuk ernstiger: slechts 1,6 procent van alle bedreigde soorten is gefossiliseerd.

“Als dieren geen fossielen achterlaten, dan weten toekomstige generaties dat alleen dankzij geschreven bronnen”, zegt Plotnick. “Maar als deze teksten verloren gaan, verdwijnt ook al onze kennis over deze dieren.”

Kunstmatige fossilisatie
Misschien is het een idee om dieren kunstmatig te fossiliseren? Laten we een grote teerput creŽren – zoals de La Brea-teerputten in Los Angeles – om hier vervolgens dode, bedreigde diersoorten onder te dompelen. Of gaat dit te ver? “Persoonlijk denk ik dat een teerput nabij het oppervlak niet de beste oplossing is”, onthult Plotnick aan Scientias.nl. “Ik stel een diepe grot voor in een droog gebied, bijvoorbeeld de Carlsbad Caverns in New Mexico (VS). Daar kunnen fossielen minimaal een miljoen jaar bewaard worden.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161247487
06-04-2016

Helft sites van Werelderfgoed Unesco wordt bedreigd

media_xll_8552033.jpg
Een parkwachter van het Virunga nationaal park in Congo speelt met een berggorilla. © afp.

Werelderfgoed Het Werelderfgoed is volgens een onderzoek van de WWF bedreigd. Een op de twee van de 229 Unesco-sites is niet voldoende tegen menselijke ingrepen beschermd. Dat maakte de natuurbehoudsorganisatie bekend. In de gebieden of hun omgeving worden grondstoffen, olie en gas ontgonnen en havens, snelwegen of dammen aangelegd. ZeeŽn worden overbevist, bomen illegaal gerooid. De WWF spoort regeringen, ondernemingen en investeerders aan om schadelijke projecten te laten varen.

Tot het Werelderfgoed behoren volgens de Unesco "buitengewone natuurverschijnselen", die een uitzonderlijke getuigenis van de geschiedenis van de Aarde en van bijzonder belang voor de biodiversiteit zijn.

De WWF dringt aan op een bijzonder dringende bescherming van de gebieden, die een halve procent van de aardoppervlakte bestrijken. Ook elf miljoen mensen zijn er rechtstreeks van afhankelijk, onder de vorm van arbeidsplaatsen en water. Erg problematisch is de situatie in centraal en zuidelijk Afrika, waar 71 procent van de Unesco-gebieden als bedreigd worden ingeschaald. Ook meer dan de helft van de sites in Zuid- en Oost-AziŽ, de regio van de Stille Oceaan, Latijns-Amerika en de CaraÔben lopen volgens de WWF gevaar.

Deels wordt erin geslaagd het gevaar nog te keren, zoals bijvoorbeeld in het Virunga nationaal park im Congo, waar aanvankelijk ondanks daar levende primaten naar olie zou geboord worden. Ook een haven in AustraliŽ wordt na protesten onder duidelijk striktere regels aangelegd. Aanvankelijk zou baggermateriaal van die haven in de Great Barrier Reef geloosd worden.

De Unesco erkende in een verklaring de uitdagingen zonder voorgaande om de sites te beschermen. De samenwerking van alle betrokkenen is nooit belangrijker geweest. Velen zijn echter al anders gaan denken. "Het WWF-rapport wordt gepubliceerd in een tijd waarin regeringen en ondernemingen wereldwijd hun inspanningen tegen schade berokkenende ontginning van grondstoffen uitbreiden", zei de directrice van het Werelderfgoedcentrum van de Unesco, Mechtild RŲssler. "In 2015 werd meer engagement aan de dag gelegd dan ooit tevoren".

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_161272506
07-04-2016

Vaarwel kikkers en salamanders? AmfibieŽn wereldwijd met uitsterven bedreigd

media_xll_8554735.jpg
© thinkstock.

Dieren 41 procent van de amfibiesoorten in de wereld zijn met uitsterven bedreigd. Dat meldde Radio 1 vanmorgen in 'De ochtend'. Niet geheel onverwacht komt dat door menselijke inmenging.

De salamanderetende schimmel werd geÔntroduceerd door de handel in Aziatische salamanders

Kikkers, padden en salamanders vechten wereldwijd om te overleven. Dat heeft meerdere oorzaken, zei professor An Martel van de UGent vanmorgen op Radio 1. Enerzijds wordt hun leefgebied verkleind door bebouwing en landbouw en ondervinden ze last van vervuiling.

Maar een ander groot probleem zijn ziektes, die plots opgedoken zijn. "In BelgiŽ wordt de salamander bijvoorbeeld ernstig bedreigd door de salamanderetende schimmel", aldus Martel. "De ziekte is in 2013 opgedoken in Nederland en heeft zich naar BelgiŽ en Duitsland verspreid."

Importban

Ook deze factor is veroorzaakt door de mens. De ziekte werd bij ons geÔntroduceerd door Aziatische salamanders die via de handel naar Europa gevoerd werden. De schimmel vormt een grote bedreiging, zegt Martel. "In tegenstelling tot Aziatische salamanders zijn onze dieren er niet tegen bestand. Eens de infectie in een salamanderpopulatie terechtkomt, wordt heel die populatie vernietigd."

Om het probleem tegen te gaan werd in de VS en in Zwitserland al een importban ingevoerd op Aziatische salamanders. In ons land is het nog niet zo ver, maar worden inmiddels wel stappen in die richting gezet.

Het Agentschap voor Natuur en Bos lanceerde eerder al een oproep gelanceerd om dode salamanders, die ze in de natuur vinden, naar de UGent te brengen. Daar worden ze dan onderzocht met als doel nieuwe uitbraken zo snel mogelijk te detecteren.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 8 april 2016 @ 08:38:58 #69
146299 laforest
Metropolitan elite
pi_161272645
Bijen en vlinders sterven uit: de gevolgen

De bij- en vlinderpopulaties in de wereld worden met uitsterven bedreigd. Alarmerend? Jazeker, zeggen wetenschappers, want ons eten wordt hierdoor schaars. "Voor koffie bijvoorbeeld zijn bijen nodig."

Wetenschappers uit 124 landen zijn tot de conclusie gekomen dat 40 procent van de bij- en vlindersoorten in gevaar is. Dat bleek tijdens een conferentie in MaleisiŽ. Het congres trok de conclusie dat het niet best is gesteld met de dieren en insecten die de gewassen bestuiven. Bijen, vlinders, kevers, vliegen en vleermuizen hebben het moeilijk.

Effect op ons voedsel

De bijen zaten al langer in het verdomhoekje, schrijft het wetenschappelijk blad de New Scientist, maar de vlinder komt nu ook in gevaar. De gevolgen voor de mens zijn groot. "Dit heeft veel effect voor de natuur en ons voedsel", zegt Koos Biesmeijer van Naturalis tegen RTL Nieuws. Hij schreef mee aan het rapport.

Ruim driekwart van onze landbouwproducten is namelijk afhankelijk van bestuivers. Dan gaat het over fruit, groente, koffie, cacao, noten en plantaardige olie. Die producten dreigen op termijn schaars te worden. Biesmeijer: "Je ziet het nu al. In appelbomen en koffievelden zie je regelmatig te weinig bestuivers om een goede oogst te leveren. Denk je eens een dag in zonder koffie of chocola?"

Koffie duurder

Theoretisch dan, want Biesmijer verwacht niet dat de koffie helemaal uit de schappen zal verdwijnen. "De gevolgen op de langere termijn voor ons kan wel zijn dat het allemaal duurder wordt. Maar wij kunnen dat wel hebben. Echt erg is het voor de 2 miljard kleine boeren in ontwikkelingslanden die direct afhankelijk zijn van hun oogst."

Er zijn verschillende oorzaken te noemen over waarom het slecht gaat met insecten:
• De wetenschap vermoedt dat het te maken heeft met de intensieve landbouw die zich richt op ťťn gewas. Daar blijven bijen weg omdat ze er te weinig voedsel vinden.
• Ook het toenemend gebruik van pesticiden is een bedreiging voor insecten. Bestrijdingsmiddelen doden de dieren of zorgen ervoor dat hun voortplanting in gevaar komt.
• Ook klimaatverandering speelt een rol, zegt Biesmeijer. "Bijvoorbeeld voor hommels. Zij zijn aan de kou aangepast met hun vacht, het zijn eigenlijk vliegende teddybeertjes."

Landbouwgif

Zijn er ook oplossingen voor het probleem? Gelukkig wel. "Maar dan moet er wel wat gebeuren", zegt Biesmeijer. "De landbouw moet op termijn veel duurzamer worden, en daarvoor ligt een rol voor overheden." Wanneer gewassen op een andere manier worden gekweekt, zijn er veel minder pesticiden nodig.

Verder zijn communicatie en scholing belangrijk. "Boeren weten daar vaak niet welke insecten goed zijn voor hun gewassen en welke insecten hun oogst aantasten. Bijen hebben een 'bed-and-breakfast' nodig om te leven, een nestplek en voedsel. Dus je moet ze een goed landschap bieden."

Ook hoopt de onderzoeker dat mensen zich bewust worden van het belang van bijen en in steden vaker letterlijk de bloemetjes buiten zetten. "Tuinen en balkons met bloemen kunnen bijen zeker helpen om meer voedsel te vinden", zegt hij.

http://www.rtlnieuws.nl/n(...)rven-uit-de-gevolgen
The Gods shall be united in Christ, and GOD shall be reborn; The Lord Jehovah shall be the Power of GOD; The Lord Lucifer shall be the Light of GOD; The Lord Satan shall be the Love of GOD; The Lord Christ shall be the Unity of GOD.
pi_165003542
31-08-2016

'Nog maar 352.000 Afrikaanse olifanten over'

nog-maar-352000-afrikaanse-olifanten-over.jpg

Het aantal olifanten in Afrika ligt veel lager dan werd aangenomen. Uit een uitgebreide inventarisatie, waar honderden wetenschappers twee jaar aan werkten, blijkt dat er nu nog slechts 352.000 olifanten leven op het Afrikaanse continent.

Dat heeft de organisatie Elephants Without Borders (EWB), die het onderzoek heeft geÔnitieerd, deze week bekendgemaakt via de website PeerJ.

Het aantal Afrikaanse olifanten is de afgelopen eeuwen sterk afgenomen. Voordat Europese landen het continent koloniseerden, leefden er zo’n twintig miljoen olifanten in Afrika.

In 1979 bleek volgens CNN uit wetenschappelijk onderzoek dat het continent toen nog maar 1,3 miljoen olifanten telde. Tussen 2007 en 2014 is de populatie zeker nog eens met 144.000 exemplaren gedaald.

Stropers

De voornaamste oorzaak van de enorme afname zijn de stropers, die in sommige landen onverminderd doorgaan met het afslachting van de dieren. Vooral in Tanzania en Mozambique is het aantal dieren de afgelopen jaren met tientallen procenten verminderd.

De telling vond plaats in achttien Afrikaanse landen, grotendeels vanuit de lucht. Sommige landen, zoals NamibiŽ, weigerden mee te werken. In andere landen, zoals Zuid-Sudan of de Centraal Afrikaanse Republiek, werd de telling opgeschort vanwege de oorlog die in die landen woedt.

Eco-toerisme

Als de daling in dit tempo doorzet, zijn er over negen jaar nog slechts 175.000 olifanten over, stellen de onderzoekers. De populatie bevindt zich nu op een omslagpunt: er worden inmiddels per jaar minder olifanten geboren dan dat er worden gedood.

Behalve natuurliefhebbers pleiten ook economen voor stevige maatregelen om een verdere daling van het aantal Afrikaanse olifanten een halt toe te roepen. Het doden van een exemplaar levert een stroper volgens CNN een paar honderd dollar op. Een levende olifant levert de economie van een land aan ecotoerisme gemiddeld een miljoen dollar op.

De telling is mede geÔnitieerd en gefinancierd door Paul Allen, de medeoprichter van Microsoft

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165334063
14-09-2016

Dit dier overleefde vijf massa-extincties, maar blijkt niet opgewassen tegen de mens


media_xll_9068112.jpg
Zo ziet de degenkrab eruit aan de bovenkant. © Wikimedia Commons/Didier Descouens.

wetenschap Een levend fossiel, zo wordt de degenkrab wel eens genoemd. Maar het tempo waaraan de populaties op dit moment aan het slinken zijn, belooft weinig goeds voor het voortbestaan van de soort. Dat meldt nieuwssite Quartz.

De kust van Kitakyushu is het grootste leefgebied waar de Japanse degenkrab voorkomt. Elk jaar komen daar zo'n tweeduizend broedparen eitjes leggen aan de rand van het water. Gemiddeld komen daarbij vijftig krabben om. Maar dit jaar was het anders: bijna vijfhonderd degenkrabben zijn gestorven, en niemand weet precies waarom.

"De stijging van de zeespiegel, een tekort aan plaatsen om hun eitjes te leggen, een gebrek aan voeding", somt onderzoeker Hiroko Koike van het universiteitsmuseum in Kyushu de mogelijkheden op.

Op dit moment zijn nog vier soorten van de degenkrab in leven. Naast de Japanse soort leeft er ťťn in Noord-Amerika en twee in India. Ook die zijn in gevaar. Hier kan de vernietiging van hun habitat leiden tot de extinctie van de degenkrab, zeiden onderzoekers tijdens een recente bijeenkomst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

Blauw bloed voor de mens

In bijna 450 miljoen jaar is de krab uiterlijk niet erg veranderd. In die tijd overleefde hij alle vijf massa-extincties op aarde, waarvan er een 95 procent van alle mariene soorten doodde.

Maar tegen de bevolkingstoename van de mens lijkt de degenkrab niet opgewassen. Al twee decennia lopen de aantallen in heel de wereld drastisch terug. In sommige regio's komt dat door de klimaatverandering, in andere door bloedafnames voor medisch gebruik.

Het blauwe bloed van de krab is zeer gegeerd. Het bevat een chemische stof die dikker wordt wanneer hij in aanraking komt met giftige stoffen van bacteriŽn. De stof wordt in labo's gebruikt om materiaal en implantaten te testen op die gifstoffen. Naar schatting een derde van de krabben die bloed geven om mensen te redden, komt vroegtijdig aan zijn einde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 21 september 2016 @ 16:39:03 #72
167383 Molurus
the talking snake
pi_165473791
Er zijn nog 68 wolven over, en Noorwegen geeft even 47 jachtlicenties uit.

http://www.iflscience.com(...)red-wolf-population/

Godverdegodverdegodver, klootzakken. :(
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_165474317
quote:
13s.gif Op woensdag 21 september 2016 16:39 schreef Molurus het volgende:
Er zijn nog 68 wolven over, en Noorwegen geeft even 47 jachtlicenties uit.

http://www.iflscience.com(...)red-wolf-population/

Godverdegodverdegodver, klootzakken. :(
Kan een dierenbeschermingsorganisatie geen jachtlicenties uitgeven voor Noorse politici? :(
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 13:01:18 #74
167383 Molurus
the talking snake
pi_166280603
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
pi_166306279
De Correspondent: Tien visdrama's om je bewust van te zijn (nu het toch Bewuste Visweek is)

https://decorrespondent.n(...)37774416865-aed08d8a
Ajacied.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')