Punt 1 is dat het gewoon hartstikke nep is. 0,1% marsepein in marsepeinvla doen en er dan aroma aan toevoegen is gewoon de boel neppen.quote:Op vrijdag 27 maart 2015 16:05 schreef thettes het volgende:
[..]
Toch kun je je afvragen of het erg is. Het feit dat iets is nagebootst, is op zichzelf geen reden om het te veroordelen. Als bv vanilline net zo smaakt als vanille en ongeveer dezelfde gezondheidseffecten heeft, wat is er dan mis met vanilline?
Dat bedoel ik dus. Je kunt het moreel verkeerd vinden dat vaak getracht wordt producten als iets anders te verkopen. Vind ik zelf ook. Maar dat verandert niks aan het feitelijke product.quote:Op vrijdag 27 maart 2015 16:13 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Punt 1 is dat het gewoon hartstikke nep is. 0,1% marsepein in marsepeinvla doen en er dan aroma aan toevoegen is gewoon de boel neppen.
Punt 2 is dat die gezondheidseffecten vaak niet eens duidelijk zijn, neem aspartaam bijvoorbeeld, de een zegt dit, de ander zegt dat.
Maar nep blijft nep en dat is iets wat ik waar mogelijk mijd
Ik maak gewoon graag zo veel mogelijk zelf. Dan weet ik precies wat er in zit. Zelf maken is ook eigenlijk altijd lekkerder. Zo heb ik eigen bacon gemaakt aan de hand van tips in het CUL-gedeelte. Er is geen slager die dat lekkerder maakt. En ik maak het zonder toevoegingen als nitriet. Van mij hoeft het vlees niet roze te blijven en botulisme is niet alleen heel zeldzaam, het vlees wordt gerookt en voor opeten nog gebakken, dus dat zit mij dan wel weer gebakkenquote:Op vrijdag 27 maart 2015 16:20 schreef thettes het volgende:
[..]
Dat bedoel ik dus. Je kunt het moreel verkeerd vinden dat vaak getracht wordt producten als iets anders te verkopen. Vind ik zelf ook. Maar dat verandert niks aan het feitelijke product.
Over die gezondheidseffecten kun je trouwens eeuwig twisten, maar ik denk dat ook dat hier vooroordelen van 'natuurlijk is goed' en 'chemisch is slecht' een grote rol spelen. Terwijl (in het geval van aspartaam) de natuurlijke variant (suiker) ook weinig gezond is.
Afgelopen zomer is er weer een enorme wetenschappelijke studie gepubliceerd in Europees verband waaruit wéér bleek dat aspartaam volstrekt veilig is. Heeft natuurlijk in geen enkele krant gestaan, want goed jieuws verkoopt niet. Ik voorspel binnen nu en vijf jaar dat men de studie herhaalt (van belastinggeld) met hetzelfde resultaat en weer geen publiciteit...neverending story...quote:Op vrijdag 27 maart 2015 16:13 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Punt 1 is dat het gewoon hartstikke nep is. 0,1% marsepein in marsepeinvla doen en er dan aroma aan toevoegen is gewoon de boel neppen.
Punt 2 is dat die gezondheidseffecten vaak niet eens duidelijk zijn, neem aspartaam bijvoorbeeld, de een zegt dit, de ander zegt dat.
Maar nep blijft nep en dat is iets wat ik waar mogelijk mijd
Het smaak niet net zo als echte vanille, maar lijkt er slechts een beetje op. Het is gelukkig niet zo smerig als truffelolie.quote:Op vrijdag 27 maart 2015 16:05 schreef thettes het volgende:
[..]
Toch kun je je afvragen of het erg is. Het feit dat iets is nagebootst, is op zichzelf geen reden om het te veroordelen. Als bv vanilline net zo smaakt als vanille en ongeveer dezelfde gezondheidseffecten heeft, wat is er dan mis met vanilline?
Dit is een geval van: al het onderzoek zegt waarschijnlijk veilig, maar weblogjes zeggen onveilig. Wetenschap tegenover mensen die schreeuwen.quote:Op vrijdag 27 maart 2015 18:00 schreef Buurpoes het volgende:
[..]
Afgelopen zomer is er weer een enorme wetenschappelijke studie gepubliceerd in Europees verband waaruit wéér bleek dat aspartaam volstrekt veilig is. Heeft natuurlijk in geen enkele krant gestaan, want goed jieuws verkoopt niet. Ik voorspel binnen nu en vijf jaar dat men de studie herhaalt (van belastinggeld) met hetzelfde resultaat en weer geen publiciteit...neverending story...
Natuurlijk gaan ze niet op den bonnefooi, ze zoeken eerst alles uit maken afspraken, dat zoeken is voor de show. Ze lopen ook niet zomaar een winkel binnen maar dat lijkt wel zoquote:Op vrijdag 27 maart 2015 13:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Je gaat op de bonnefooi naar Italie en je vraagt voorbijgangers en je vind zo even de plek waar die truffelspot gefilmt is? Sure, daar zit net zoveel waarheid in als truffel in die saus.
Hoe een mooi programma verworden is tot het soort product wat unilever in een pakje stopt. Verschil is dat Unilever daar nog eerlijker in is.
Áls er botulisme in je vlees zit, maakt dat bakken geen fuck uit; die toxines gaan daarvan niet weg.quote:Op vrijdag 27 maart 2015 16:27 schreef djkoelkast het volgende:
En ik maak het zonder toevoegingen als nitriet. Van mij hoeft het vlees niet roze te blijven en botulisme is niet alleen heel zeldzaam, het vlees wordt gerookt en voor opeten nog gebakken, dus dat zit mij dan wel weer gebakken
Dit is precies wat ik zeg, maar wat zij eigenlijk Unilever verwijten, illusies verkopen, terwijl unilever daar eerlijker in is dan zijquote:Op zaterdag 28 maart 2015 05:45 schreef SunChaser het volgende:
[..]
Natuurlijk gaan ze niet op den bonnefooi, ze zoeken eerst alles uit maken afspraken, dat zoeken is voor de show. Ze lopen ook niet zomaar een winkel binnen maar dat lijkt wel zo
Nee hoor, als jij naar de TV kijkt en denkt dat je realiteit ziet ligt dit meer aan jou. Ieder weldenkend mens weet dat programma's zo gemaakt worden.quote:Op woensdag 1 april 2015 11:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit is precies wat ik zeg, maar wat zij eigenlijk Unilever verwijten, illusies verkopen, terwijl unilever daar eerlijker in is dan zij
Nee, dat denk ik niet, ik zeg dat Unilever er eerlijker over is dan KVWquote:Op woensdag 1 april 2015 12:09 schreef HenkieVdV het volgende:
[..]
Nee hoor, als jij naar de TV kijkt en denkt dat je realiteit ziet ligt dit meer aan jou. Ieder weldenkend mens weet dat programma's zo gemaakt worden.
Weldenkende mensen, daar zijn er weinig van.quote:Op woensdag 1 april 2015 12:47 schreef Pietve rdriet het volgende:
[..]
Nee, dat denk ik niet, ik zeg dat Unilever er eerlijker over is dan KVW
Ieder weldenkend mens weet ook dat een pakje truffelsaus van bertoli geen grote hoeveelheid zomertruffels bevat
Dat is nu net het probleem met dit programma, het is verworden tot een programma voor de niet denkende mens.quote:Op woensdag 1 april 2015 12:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, dat denk ik niet, ik zeg dat Unilever er eerlijker over is dan KVW
Ieder weldenkend mens weet ook dat een pakje truffelsaus van bertoli geen grote hoeveelheid zomertruffels bevat
Waarschijnlijk al een keer eerder in reactie op jou gepost, maar sinds de cornflakes aflevering vertrouw ik ze niet meer zoquote:Op woensdag 1 april 2015 11:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit is precies wat ik zeg, maar wat zij eigenlijk Unilever verwijten, illusies verkopen, terwijl unilever daar eerlijker in is dan zij
Natuurlijk, ik begrijp heel goed dat je zo TV maakt, maar wees dan niet zo hoogdravend over dat er maar weinig truffel in een pak goedkope fabriekssaus zit en dat het niets is in vergelijking met een vers gemaakte echt goede saus.quote:Op woensdag 1 april 2015 13:33 schreef Stompzinnig het volgende:
[..]
Weldenkende mensen, daar zijn er weinig van.
Maar weldenkende mensen snappen ook dat ze niet met draaiende camera's winkels in stappen. Ben het wel met je eens dat KvW er te veel een show van maakt. Als je zelf met het vingertje wijst wees dan ook volkomen eerlijk over hoe je je programma maakt. Vooral het doen alsof ze enorme ontdekkingen doen terwijl je het ook kon weten als je de wikipagina over een onderwerp gelezen hebt erger ik me aan.
Ik denk ook wel dat veel afleveringen zo gemaakt worden: zoeken op internet waarover ophef of onduidelijkheid bestaat, vervolgens helemaal uitzoeken hoe het zit via internet, complete plot van de aflevering uiteenzetten inclusief 'onverwachte' uitkomst en vervolgens pas bedenken waar je gaat filmen om zogenaamd zelf bij die uitkomst te komen.
Leuk. Zo beseffen mensen ook beter wat glutenvrij impliceert. En dan voor de mensen die echt glutenallergie/intolerantie hebben, is er de leuke mededeling dat ze waarschijnlijk ook overgevoelig voor zuivel zijn. Dan zullen er nog een paar schilderijen herzien moeten worden.quote:Op woensdag 1 april 2015 23:40 schreef Isegrim het volgende:
Om alvast in de stemming te komen:
http://glutenimage.tumblr.com/
Dit. Sinds het bij de KRO zit is het achteruit gehold.quote:Op woensdag 1 april 2015 13:39 schreef Chewie het volgende:
[..]
Dat is nu net het probleem met dit programma, het is verworden tot een programma voor de niet denkende mens.
Waar ze vroeger nog wel eens tot een volstrekt onverwachte conclusie kwamen na gesprekken en onderzoek (legbatterij kip is gelukkiger en heeft minder stress dan bio kip bijvoobeeld, of dat de juiste conclusie is laat ik buiten beschouwing) is de conclussie nu al bij aanvang programma duidelijk en volledig PC. Het is een soort Radar geworden.
Dat werd toen toch ook gezegd? Dat ijzer gewoon ijzer was.quote:Op donderdag 2 april 2015 02:23 schreef oompaloompa het volgende:
Waarschijnlijk al een keer eerder in reactie op jou gepost, maar sinds de cornflakes aflevering vertrouw ik ze niet meer zo
(ijzer in cornflakes neem je ook gewoon op, behalve als je er melk bij drinkt maar dat geldt ook voor ijzerionen)
Het werd gebracht als "OMG er zitten fijngemalen fietsframes in de cornflakes" zonder uit te leggen dat dat ijzer zo fijn is gemalen dat het in het maagzuur oplost en in ijzerionen wordt omgezet die door het lichaam kunnen worden opgenomen. (Mits je, neem ik aan, niet te veel melk erbij drinkt want dat neutraliseert zuren.)quote:Op donderdag 2 april 2015 20:44 schreef speknek het volgende:
[..]
Dat werd toen toch ook gezegd? Dat ijzer gewoon ijzer was.
haar snor ookquote:Op donderdag 2 april 2015 20:50 schreef rubbereend het volgende:
eigenlijk komt alles door gluten als ik haar mag geloven
en nu zit ik alleen nog maar op haar snor te lettenquote:
zag je die leuke biersnor?quote:
Dan is die chick van de test Helgaquote:Op donderdag 2 april 2015 20:40 schreef rubbereend het volgende:
leuk dat ze bij Herr Flick von der Gestapo op bezoek zijn
quote:
Glutenvrij waterquote:
quote:Op donderdag 2 april 2015 20:44 schreef speknek het volgende:
[..]
Dat werd toen toch ook gezegd? Dat ijzer gewoon ijzer was.
Wat Igen zegt eigenlijk, doen net alsof de ijzerstukjes een soort verkooptruc was om maar te kunnen zeggen dat er ijzer in zet terwijl het evengoed (evenslecht) werkt.quote:Op donderdag 2 april 2015 20:47 schreef Igen het volgende:
[..]
Het werd gebracht als "OMG er zitten fijngemalen fietsframes in de cornflakes" zonder uit te leggen dat dat ijzer zo fijn is gemalen dat het in het maagzuur oplost en in ijzerionen wordt omgezet die door het lichaam kunnen worden opgenomen. (Mits je, neem ik aan, niet te veel melk erbij drinkt want dat neutraliseert zuren.)
Jammer dat dat niet benadrukt werd, hoe zeldzaam coeliakie eigenlijk is.quote:Op donderdag 2 april 2015 21:14 schreef speknek het volgende:
Ik vond dat nog niet zo gek. Als je echt coeliakie hebt, is het best makkelijk als je alles bij een winkel kan kopen zonder na te denken.
Bijna niemand heeft echt coeliakie.
Inderdaad, die vrouwen maken mekaar gek. Zoals die ene vent al zijn, het is een hype. Horen dat je snel weer overwaait danquote:Op donderdag 2 april 2015 21:46 schreef Skeletor. het volgende:
[..]
Jammer dat dat niet benadrukt werd, hoe zeldzaam coeliakie eigenlijk is.
Ik zeg het ook altijd met een K. Maar das fout dusquote:Trouwens, de uitspraak van coeliakie. Fooneetisch, soeliakie, koeliakie . Nog moeilijker dan oestrogeen.
Seuliakie dus . Weer wat geleerd.quote:Op donderdag 2 april 2015 22:13 schreef derLudolf het volgende:
Ik zeg het ook altijd met een K. Maar das fout dus
Het probleem hiervan is dus ook echt dat bedrijven van bijvoorbeeld groentenconserven opgebeld worden door consumenten met de vraag of zij, net als huismerk, ook glutevrije producten hebben.quote:Op donderdag 2 april 2015 21:07 schreef DeTolk het volgende:
[..]
Glutenvrij water
Glutenvrije gluten
Glutenvrije thee
Glutenvrije suiker
enz
Lang leve de marketing en dom volk
Het is niet gegearendeerd glutenvrij als het er niet op staat. Ik ken een aantal mensen met coeliakie En die zijn totaal niet onwetend maar volgen het label om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen.quote:Op vrijdag 3 april 2015 00:23 schreef Pannenkoeken het volgende:
[..]
Het probleem hiervan is dus ook echt dat bedrijven van bijvoorbeeld groentenconserven opgebeld worden door consumenten met de vraag of zij, net als huismerk, ook glutevrije producten hebben.
Uiteraard, want groenten. Vooral de AH heeft er een handje van om overal op te zetten dat het gluten vrij (lactose/ ei etc). Consumenten zijn over het algemeen vrij onwetend en gaan hier in mee.
En je hebt zo een coeliakie magazine waar het ook nog instaat maar die lijsten heb je ook niet altijd bij.,quote:Op vrijdag 3 april 2015 07:49 schreef computergirl het volgende:
[..]
Het is niet gegearendeerd glutenvrij als het er niet op staat. Ik ken een aantal mensen met coeliakie En die zijn totaal niet onwetend maar volgen het label om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen.
Dit is correct, ik heb er zelf gelukkig geen last van maar mijn moeder kan van kruimels die van andermans brood op haar bord donderen al een allergische reactie krijgen. Zo een erge reactie als bij een pinda allergie is het gelukkig niet.quote:Op vrijdag 3 april 2015 00:40 schreef Igen het volgende:
Ik kan me vergissen (en moet het nog op uitzendinggemist terugkijken) maar voor zover ik weet kan het bij coeliakie zo zijn dat eens per maand een minieme hoeveelheid gluten al genoeg kan zijn om de allergie op te wekken, en dat daarom als ergens 'glutenvrij' op staat het productieproces zo ingericht hoort te zijn dat ook kruisbesmetting uitgesloten is.
Pinda allergie is kort maar krachtig, zo krachtig dat je er binnen paar minuten van kan overlijden.quote:Op vrijdag 3 april 2015 08:20 schreef Frag_adder het volgende:
[..]
Dit is correct, ik heb er zelf gelukkig geen last van maar mijn moeder kan van kruimels die van andermans brood op haar bord donderen al een allergische reactie krijgen. Zo een erge reactie als bij een pinda allergie is het gelukkig niet.
Ik heb het wellicht verkeerd begrepen toen ik als kind ooit de uitleg kreeg maar het breekt toch je darmvlokken af?quote:Op vrijdag 3 april 2015 08:41 schreef computergirl het volgende:
[..]
Pinda allergie is kort maar krachtig, zo krachtig dat je er binnen paar minuten van kan overlijden.
Coeliakie werkt veel langer door.
1 kruimel kan ervoor zorgen dan een autoimmuun reactie starten waarbij je een paar dagen tot een paar weken ziek bent omdat gelijk je darmen worden aangetast.
Ja, de darmvilli worden door eigen immuunsysteem aangevallen als iemand met coeliakie in aanraking komt met gluten. Daardoor krijg je buikpijn, wordt je moe en ziek en gaan je darmen minder goed werken.quote:Op vrijdag 3 april 2015 08:43 schreef Frag_adder het volgende:
[..]
Ik heb het wellicht verkeerd begrepen toen ik als kind ooit de uitleg kreeg maar het breekt toch je darmvlokken af?
Seuliakie, seuliakie, gewoon even oefenen isegrimquote:Op vrijdag 3 april 2015 09:07 schreef Isegrim het volgende:
Dat woord volgt de taalregels niet. Ik blijf het gewoon met een K zeggen.
Gaat dat dan ook om producten als ananasschijfjes?quote:Op vrijdag 3 april 2015 07:49 schreef computergirl het volgende:
[..]
Het is niet gegearendeerd glutenvrij als het er niet op staat. Ik ken een aantal mensen met coeliakie En die zijn totaal niet onwetend maar volgen het label om besmetting zo veel mogelijk te voorkomen.
Dit en anders gewoon op zijn Nederlands glutenintolerantiequote:Op vrijdag 3 april 2015 09:07 schreef Isegrim het volgende:
Dat woord volgt de taalregels niet. Ik blijf het gewoon met een K zeggen.
Er zijn nogal wat mensen die zichzelf (en anderen) aanpraten dat ze een allergie hebben, dat maakt het helaas voor mensen met een echte allergie erg lastig.quote:Op vrijdag 3 april 2015 10:21 schreef djkoelkast het volgende:
Het is toch ook iets van de laatste tijd, pakweg 10 jaar geleden hoorde je niemand over gluten? Dat was een zeer select groepje, die moesten dan maar naar de reformafdeling van de supermarkt, zo'n heel klein vakje in het verdomhoekje waar je niet gevonden wilde worden, tussen de Zonnatura en Roosvicee Ferro enzo.
Volgens mij gaat het net zo met zelfgediagnostiseerde ADHD en autisme, is ook opeens hot lijkt wel. Vroeger was je gewoon introvert of juist levendigquote:Op vrijdag 3 april 2015 10:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Er zijn nogal wat mensen die zichzelf (en anderen) aanpraten dat ze een allergie hebben, dat maakt het helaas voor mensen met een echte allergie erg lastig.
Godzijdank is er voor die mensen nu meer keus dan een verdomhoekje bij de reformwinkel, wat is je probleem?quote:Op vrijdag 3 april 2015 10:21 schreef djkoelkast het volgende:
Het is toch ook iets van de laatste tijd, pakweg 10 jaar geleden hoorde je niemand over gluten? Dat was een zeer select groepje, die moesten dan maar naar de reformafdeling van de supermarkt, zo'n heel klein vakje in het verdomhoekje waar je niet gevonden wilde worden, tussen de Zonnatura en Roosvicee Ferro enzo.
Er zijn mensen met coeliakie die van een spoortje gluten al ziek worden, en die nemen geen risico als er door producent geen garantie wordt gegeven over de mogelijkheid tot kruisbesmetting gedurende produktie of transport.quote:Op vrijdag 3 april 2015 09:31 schreef Pannenkoeken het volgende:
[..]
Gaat dat dan ook om producten als ananasschijfjes?
Deels.quote:Op vrijdag 3 april 2015 10:29 schreef Pietverdriet het volgende:
at maakt het helaas voor mensen met een echte allergie erg lastig.
Ik heb geen probleem en ik doe ook niet net alsof.quote:Op vrijdag 3 april 2015 10:42 schreef computergirl het volgende:
[..]
Godzijdank is er voor die mensen nu meer keus dan een verdomhoekje bij de reformwinkel, wat is je probleem?
Dat is nog steeds wel zo als je niet genoegen neemt met glutenvrije voorgebakken producten maar gewoon glutenvrij meel wilt scoren om iemand met glutenintolerantie een zelfgemaakte verjaardagstaart en tijdens feestdagen zelfgemaakte kruidnoten, gevuld speculaas en dergelijke voort te zetten. Want dat is de keerzijde: cakes/muffins die uit de fabriek komen rollen zijn in verdomd kleine porties voor verdomd hoge prijzen want ja glutenvrij is in tegenwoordig zoals we gisteren weer hoorden in de uitzending.quote:Op vrijdag 3 april 2015 10:21 schreef djkoelkast het volgende:
Het is toch ook iets van de laatste tijd, pakweg 10 jaar geleden hoorde je niemand over gluten? Dat was een zeer select groepje, die moesten dan maar naar de reformafdeling van de supermarkt, zo'n heel klein vakje in het verdomhoekje waar je niet gevonden wilde worden, tussen de Zonnatura en Roosvicee Ferro enzo.
Zelf bakken is sowieso altijd lekkerder, maar wel een hoop werk als iemand er ècht last van heeft zo te lezen. Wel tof dat je dat doetquote:Op vrijdag 3 april 2015 10:58 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Dat is nog steeds wel zo als je niet genoegen neemt met glutenvrije voorgebakken producten maar gewoon glutenvrij meel wilt scoren om iemand met glutenintolerantie een zelfgemaakte verjaardagstaart en tijdens feestdagen zelfgemaakte kruidnoten, gevuld speculaas en dergelijke voort te zetten. Want dat is de keerzijde: cakes/muffins die uit de fabriek komen rollen zijn in verdomd kleine porties voor verdomd hoge prijzen want ja glutenvrij is in tegenwoordig zoals we gisteren weer hoorden in de uitzending.
Online valt er genoeg te fixen maar dan heb je weer dat een op zichzelf al duur product (denk ¤3 glutenvrij zou ¤1,5 max normaal glutenproduct zijn) getopt wordt met ¤6,75 verzendkosten en meteen op ruim 6x zoveel meerprijs uitkomt.
Ik bak glutenvrij voor zuslief die echt een intolerantie voor gluten heeft en niet omdat het hip is en ze glutenvrij wil, maar moet eten. Aparte bakblikken in aparte kasten waar de glutenvrije meel/bloem staat tov de kasten waarin ik de rest voor mezelf opsla. En voor het bakken uiteraard eerst elke vorm van kruisbestuiving tegengaan door de oven/keuken weer kruimelvrij te krijgen.
Het is wat meer gedoe dan anders maar ik bak sowieso al. Als ik haar dan wat glutenvrij kan voorschotelen zonder naar gefabriceerde eindproducten te grijpen draai ik daar mijn hand niet voor om. Wel blijven buitenlandse supermarkten en dan vooral Duitsland en Zweden het walhalla voor glutenvrij. Gewoon complete schappen vol met alternatieven en niet zo lullig 1 plankje met 9 eindproducten en 1 grondstof die glutenvrij van zichzelf is (amandelmeel / rijstebloem)
Ja, net zoals de glutenvrije olijven die ik net bij de Hanos zagquote:Op vrijdag 3 april 2015 10:46 schreef -0- het volgende:
[..]
Deels.
Het risico is er dat mensen het minder serieus gaan nemen en je als aansteller gaan zien.
Aan de andere kant heeft zo´n hype een enorme positieve invloed op het aanbod aan glutenvrije producten en is er dus ook veel meer en makkelijker te kiezen als je glutenvrij echt nodig hebt.
Terwijl GV koken niet eens zo heel moeilijk is. Ik heb een hekel aan al dat hipster voer, Studiegenote heeft ook glutenintolerantie en we kunnen gewoon normaal eten met haar. Hollandse pot is makkelijk GV te houden, pasta kook je even apart pannetje maispasta enzo. Iemand in de horeca moet dat toch ook kunnen, hoewel, met veel prefab meuk is niet GV natuurlijk.quote:Op vrijdag 3 april 2015 11:05 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik heb een collega met een stevige gluten allergie en het lijkt mij echt verschrikkelijk, hoe vaak ze niet bij een conferentie of etentje of iets dergelijks iets verkeerds krijgt... terwijl ze het op tijd aangeeft. Of dat iedereen pannekoeken eet en ze voor haar een bakje fruit hebben.. Het lijkt me geen pretje.
Het is zelf al zo dat ze altijd een soort instant gebak heeft staan voor als iemand een keer spontaan iets viert dat ze dan ook een gebakje kan eten.. eigen zou dat niet moeten. Als collegas proberen we wel altijd wat speciaals voor haar te halen.
Vooral als je je bedenkt dat gerezen produkten het zoveel beter doen als er gluten inzitten. De alternatieve baksels hebben al snel iets van zaagsel.quote:Op vrijdag 3 april 2015 11:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Zelf bakken is sowieso altijd lekkerder, maar wel een hoop werk als iemand er ècht last van heeft zo te lezen. Wel tof dat je dat doet
Boekweit en havermout worden helaas ook niet door iedereen verdragen.quote:Op zaterdag 4 april 2015 00:51 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Terwijl GV koken niet eens zo heel moeilijk is. Ik heb een hekel aan al dat hipster voer, Studiegenote heeft ook glutenintolerantie en we kunnen gewoon normaal eten met haar. Hollandse pot is makkelijk GV te houden, pasta kook je even apart pannetje maispasta enzo. Iemand in de horeca moet dat toch ook kunnen, hoewel, met veel prefab meuk is niet GV natuurlijk.
Wat voor incapabele kok ben je ook als je zo'n iemand fruit voor schotelt. Doe wat moeite en maak van boekweitmeel en havermout wat pannenkoeken. (Een kennis maakt ze van havermout in melk warm gemaakt zodat het helemaal week wordt, dan met boekweitmeel en eieren het tot pannenkoekbeslag maken en dat pannenkoeken met katenspek mee bakken. Heerlijk! En na 2 pannenkoeken zit ik - een grote eter - echt super vol)
Die pakjes superfoods in het whole foods-vak zijn natuurlijk onzin. Wie regelmatig superfoods eten wil, doet er goed aan een paar keer per week de originele Bircher Muesli te eten en verder gevarieerd & zo veel mogelijk biologisch. Muesli is natuurlijk een no-no bij gluten- en/of zuivel- en/of fructose-intolerantie.quote:Op zaterdag 4 april 2015 01:01 schreef golfer het volgende:
In het kader van de superfood-uitzending:
http://nos.nl/op3/artikel(...)n-op-superfoods.html
De ironiequote:Op zaterdag 4 april 2015 01:01 schreef golfer het volgende:
In het kader van de superfood-uitzending:
http://nos.nl/op3/artikel(...)n-op-superfoods.html
Lekker denigrerend. De mensen die glutenvrij eten doen dat soms zonder diagnose, daarmee doen ze nog niet alsof ze coeliakie hebben. Het staat iedereen vrij te eten hoe men wil als ze zelf denken dat ze daar beter van worden.quote:Op zaterdag 4 april 2015 19:52 schreef Isegrim het volgende:
Zou er ooit een kankerhype komen? Dat mensen net doen alsof ze kanker hebben? Is net zo belachelijk.
Ze zeggen dat ze er niet tegen kunnen. En dat hebben ze verzonnen, om interessant te doen of via selectieve perceptie. Als ze zeggen dat ze verder geen idee hebben wat gluten zijn, maar ze toch liever niet willen eten, zul je mij niet horen.quote:Op zaterdag 4 april 2015 19:58 schreef computergirl het volgende:
[..]
Lekker denigrerend. De mensen die glutenvrij eten doen dat soms zonder diagnose, daarmee doen ze nog niet alsof ze coeliakie hebben. Het staat iedereen vrij te eten hoe men wil als ze zelf denken dat ze daar beter van worden.
Ze? Dat suffe kookclubje is je enige referentie?quote:Op zaterdag 4 april 2015 20:02 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Ze zeggen dat ze er niet tegen kunnen. En dat hebben ze verzonnen, om interessant te doen of via selectieve perceptie. Als ze zeggen dat ze verder geen idee hebben wat gluten zijn, maar ze toch liever niet willen eten, zul je mij niet horen.
Mijn tolerantie voor mensen die beweren dat ze glutenintolerant zijn terwijl ze geen coeliakie hebben, is vrij laag. Ze zorgen ervoor dat mensen met een echt probleem op den duur worden uitgelachen.
Ik heb dat ook opeens gekregen met appel, samen met nog wat anderen dingen. Als het gekookt of verwarmd is gewest kan ik er wel weer tegen.quote:Op zaterdag 4 april 2015 20:50 schreef computergirl het volgende:
Ik kan sinds kort opeens niet meer tegen appel. Jeuk, keelpijn, soms buikpijn. Misschien ben ik allergisch voor een of ander appel-eiwitje, misschien is het iets anders. Ik vind het niet de moeite waard om ervoor naar de dokter te gaan voor officiele diagnose, maar ik kijk wel op alle etiketten of er appel in zit. En soms neem ik de gok omdat ik appel nog steeds lekker vind, maar ik voel mij beter als ik geen appel eet. Lach mij hier uit!
Hier nog een column over de uitzending, van iemand die wel een diagnose heeft
http://www.foodlog.nl/artikel/ananas-met-gluten/
Was in eerste instantie niet zo duidelijk dat je het over zo iemand als je collega had.quote:Op zaterdag 4 april 2015 20:54 schreef Isegrim het volgende:
Dat is echt iets heel anders dan waar ik op doel, ik zou niet weten waarom ik je uit zou moeten lachen.
Ik heb een collega die ineens glutenvrij wil omdat ze een klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt en nu denkt dat gluten slecht voor je zijn. Dát vind ik onuitstaanbaar. Het slaat gewoon nergens op. Willful ignorance.
Dat is wel een interessante. Want kan zijn dat die reactie op dat supermarktbrood de reden is dat veel mensen denken dat ze last van die gluten hebben.quote:Op zaterdag 4 april 2015 21:44 schreef Isegrim het volgende:
Zelf merk ik dat ons eigen 'slow bread' veel beter valt dan het supermarktbrood dat we ooit aten. Ik vermoed dat dit samenhangt met de autolyse, waardoor het beter verteerbaar wordt (de mens is immers niet geëvolueerd om granen te eten!), maar zeker weten doe ik dat niet. Ik zou graag meer wetenschappelijk onderzoek zien naar de verschillen tussen processed/unprocessed qua effect op het menselijk lichaam.
quote:Op zaterdag 4 april 2015 22:02 schreef NedKelly het volgende:
[..]
Dat is wel een interessante. Want kan zijn dat die reactie op dat supermarktbrood de reden is dat veel mensen denken dat ze last van die gluten hebben.
Als jullie bakkerij open is kom ik zeker een keer brood halen om uit te testen hoe ik daar op reageer. Ben ik heel benieuwd naar.
Haha nu ik dat typ denk ik: volgens mij kan ik via mijn donatie een brood ophalen
best veel mensen hebben prikkelbare darmen, die reageren vaak sterk qua buikpijn op tarweprodukten. Tegenwoordig denkt men dat dit door een bepaald zetmeel komt ipv gluten, maar in de praktijk heb je als buikpijn patient niet veel aan die kennis. Er is glutenvrij brood maar geen zetmeelvrij broodquote:Op zaterdag 4 april 2015 22:02 schreef NedKelly het volgende:
[..]
Dat is wel een interessante. Want kan zijn dat die reactie op dat supermarktbrood de reden is dat veel mensen denken dat ze last van die gluten hebben.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |