abonnement Unibet Coolblue
pi_151322253
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2015 10:21 schreef djkoelkast het volgende:
Het is toch ook iets van de laatste tijd, pakweg 10 jaar geleden hoorde je niemand over gluten? Dat was een zeer select groepje, die moesten dan maar naar de reformafdeling van de supermarkt, zo'n heel klein vakje in het verdomhoekje waar je niet gevonden wilde worden, tussen de Zonnatura en Roosvicee Ferro enzo.
Dat is nog steeds wel zo als je niet genoegen neemt met glutenvrije voorgebakken producten maar gewoon glutenvrij meel wilt scoren om iemand met glutenintolerantie een zelfgemaakte verjaardagstaart en tijdens feestdagen zelfgemaakte kruidnoten, gevuld speculaas en dergelijke voort te zetten. Want dat is de keerzijde: cakes/muffins die uit de fabriek komen rollen zijn in verdomd kleine porties voor verdomd hoge prijzen want ja glutenvrij is in tegenwoordig zoals we gisteren weer hoorden in de uitzending.

Online valt er genoeg te fixen maar dan heb je weer dat een op zichzelf al duur product (denk ¤3 glutenvrij zou ¤1,5 max normaal glutenproduct zijn) getopt wordt met ¤6,75 verzendkosten en meteen op ruim 6x zoveel meerprijs uitkomt.

Ik bak glutenvrij voor zuslief die echt een intolerantie voor gluten heeft en niet omdat het hip is en ze glutenvrij wil, maar moet eten. Aparte bakblikken in aparte kasten waar de glutenvrije meel/bloem staat tov de kasten waarin ik de rest voor mezelf opsla. En voor het bakken uiteraard eerst elke vorm van kruisbestuiving tegengaan door de oven/keuken weer kruimelvrij te krijgen.

Het is wat meer gedoe dan anders maar ik bak sowieso al. Als ik haar dan wat glutenvrij kan voorschotelen zonder naar gefabriceerde eindproducten te grijpen draai ik daar mijn hand niet voor om. Wel blijven buitenlandse supermarkten en dan vooral Duitsland en Zweden het walhalla voor glutenvrij. Gewoon complete schappen vol met alternatieven en niet zo lullig 1 plankje met 9 eindproducten en 1 grondstof die glutenvrij van zichzelf is (amandelmeel / rijstebloem)
mag het weten
  Moderator vrijdag 3 april 2015 @ 11:01:37 #277
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_151322315
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 april 2015 10:58 schreef Joosie200 het volgende:

[..]

Dat is nog steeds wel zo als je niet genoegen neemt met glutenvrije voorgebakken producten maar gewoon glutenvrij meel wilt scoren om iemand met glutenintolerantie een zelfgemaakte verjaardagstaart en tijdens feestdagen zelfgemaakte kruidnoten, gevuld speculaas en dergelijke voort te zetten. Want dat is de keerzijde: cakes/muffins die uit de fabriek komen rollen zijn in verdomd kleine porties voor verdomd hoge prijzen want ja glutenvrij is in tegenwoordig zoals we gisteren weer hoorden in de uitzending.

Online valt er genoeg te fixen maar dan heb je weer dat een op zichzelf al duur product (denk ¤3 glutenvrij zou ¤1,5 max normaal glutenproduct zijn) getopt wordt met ¤6,75 verzendkosten en meteen op ruim 6x zoveel meerprijs uitkomt.

Ik bak glutenvrij voor zuslief die echt een intolerantie voor gluten heeft en niet omdat het hip is en ze glutenvrij wil, maar moet eten. Aparte bakblikken in aparte kasten waar de glutenvrije meel/bloem staat tov de kasten waarin ik de rest voor mezelf opsla. En voor het bakken uiteraard eerst elke vorm van kruisbestuiving tegengaan door de oven/keuken weer kruimelvrij te krijgen.

Het is wat meer gedoe dan anders maar ik bak sowieso al. Als ik haar dan wat glutenvrij kan voorschotelen zonder naar gefabriceerde eindproducten te grijpen draai ik daar mijn hand niet voor om. Wel blijven buitenlandse supermarkten en dan vooral Duitsland en Zweden het walhalla voor glutenvrij. Gewoon complete schappen vol met alternatieven en niet zo lullig 1 plankje met 9 eindproducten en 1 grondstof die glutenvrij van zichzelf is (amandelmeel / rijstebloem)
Zelf bakken is sowieso altijd lekkerder, maar wel een hoop werk als iemand er ècht last van heeft zo te lezen. Wel tof dat je dat doet ^O^
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator vrijdag 3 april 2015 @ 11:05:05 #278
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_151322408
Ik heb een collega met een stevige gluten allergie en het lijkt mij echt verschrikkelijk, hoe vaak ze niet bij een conferentie of etentje of iets dergelijks iets verkeerds krijgt... terwijl ze het op tijd aangeeft. Of dat iedereen pannekoeken eet en ze voor haar een bakje fruit hebben.. Het lijkt me geen pretje.

Het is zelf al zo dat ze altijd een soort instant gebak heeft staan voor als iemand een keer spontaan iets viert dat ze dan ook een gebakje kan eten.. eigen zou dat niet moeten. Als collegas proberen we wel altijd wat speciaals voor haar te halen.
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  vrijdag 3 april 2015 @ 15:19:05 #279
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151330003
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2015 10:46 schreef -0- het volgende:

[..]

Deels.
Het risico is er dat mensen het minder serieus gaan nemen en je als aansteller gaan zien.
Aan de andere kant heeft zo´n hype een enorme positieve invloed op het aanbod aan glutenvrije producten en is er dus ook veel meer en makkelijker te kiezen als je glutenvrij echt nodig hebt.
Ja, net zoals de glutenvrije olijven die ik net bij de Hanos zag
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151346064
Reactie van de coeliakie vereniging

De uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over gluten en glutenvrij eten van donderdag 2 april was een optocht van onzin, met parttime coeliaken, glutenvrije ananas en geen uitleg over wat coeliakie nou echt is. En dat terwijl we het de redactie van de KVW toch best goed hadden uitgelegd. Tegen iedereen met coeliakie willen we zeggen dat we aandacht zullen blijven vragen voor die mensen voor wie glutenvrij geen keuze is. Lees zin en onzin over gluten op www.glutenvrij.nl.
  Moderator zaterdag 4 april 2015 @ 00:51:52 #281
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_151349698
quote:
2s.gif Op vrijdag 3 april 2015 11:05 schreef Bosbeetle het volgende:
Ik heb een collega met een stevige gluten allergie en het lijkt mij echt verschrikkelijk, hoe vaak ze niet bij een conferentie of etentje of iets dergelijks iets verkeerds krijgt... terwijl ze het op tijd aangeeft. Of dat iedereen pannekoeken eet en ze voor haar een bakje fruit hebben.. Het lijkt me geen pretje.

Het is zelf al zo dat ze altijd een soort instant gebak heeft staan voor als iemand een keer spontaan iets viert dat ze dan ook een gebakje kan eten.. eigen zou dat niet moeten. Als collegas proberen we wel altijd wat speciaals voor haar te halen.
Terwijl GV koken niet eens zo heel moeilijk is. Ik heb een hekel aan al dat hipster voer, Studiegenote heeft ook glutenintolerantie en we kunnen gewoon normaal eten met haar. Hollandse pot is makkelijk GV te houden, pasta kook je even apart pannetje maispasta enzo. Iemand in de horeca moet dat toch ook kunnen, hoewel, met veel prefab meuk is niet GV natuurlijk.

Wat voor incapabele kok ben je ook als je zo'n iemand fruit voor schotelt. Doe wat moeite en maak van boekweitmeel en havermout wat pannenkoeken. (Een kennis maakt ze van havermout in melk warm gemaakt zodat het helemaal week wordt, dan met boekweitmeel en eieren het tot pannenkoekbeslag maken en dat pannenkoeken met katenspek mee bakken. Heerlijk! En na 2 pannenkoeken zit ik - een grote eter - echt super vol)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zaterdag 4 april 2015 @ 01:01:13 #282
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_151349845
In het kader van de superfood-uitzending:

http://nos.nl/op3/artikel(...)n-op-superfoods.html
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_151365959
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2015 11:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Zelf bakken is sowieso altijd lekkerder, maar wel een hoop werk als iemand er ècht last van heeft zo te lezen. Wel tof dat je dat doet ^O^
Vooral als je je bedenkt dat gerezen produkten het zoveel beter doen als er gluten inzitten. De alternatieve baksels hebben al snel iets van zaagsel.
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 00:51 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Terwijl GV koken niet eens zo heel moeilijk is. Ik heb een hekel aan al dat hipster voer, Studiegenote heeft ook glutenintolerantie en we kunnen gewoon normaal eten met haar. Hollandse pot is makkelijk GV te houden, pasta kook je even apart pannetje maispasta enzo. Iemand in de horeca moet dat toch ook kunnen, hoewel, met veel prefab meuk is niet GV natuurlijk.

Wat voor incapabele kok ben je ook als je zo'n iemand fruit voor schotelt. Doe wat moeite en maak van boekweitmeel en havermout wat pannenkoeken. (Een kennis maakt ze van havermout in melk warm gemaakt zodat het helemaal week wordt, dan met boekweitmeel en eieren het tot pannenkoekbeslag maken en dat pannenkoeken met katenspek mee bakken. Heerlijk! En na 2 pannenkoeken zit ik - een grote eter - echt super vol)
Boekweit en havermout worden helaas ook niet door iedereen verdragen.
Hoe later je de diagnose krijgt, hoe meer kans op nevenallergieën, bijvoorbeeld door eiwitten die nogal op gluten lijken.
En is nog het feit dat glutenintolerantie en zuivelintolerantie hand in hand kunnen gaan (ja, via de eiwitten). Dat kan het geval zijn als je de ziekte van Hashimoto hebt en die komt veel voor. Wordt alleen wat gebagatelliseerd in de reguliere geneeskunde.

quote:
11s.gif Op zaterdag 4 april 2015 01:01 schreef golfer het volgende:
In het kader van de superfood-uitzending:

http://nos.nl/op3/artikel(...)n-op-superfoods.html
Die pakjes superfoods in het whole foods-vak zijn natuurlijk onzin. Wie regelmatig superfoods eten wil, doet er goed aan een paar keer per week de originele Bircher Muesli te eten en verder gevarieerd & zo veel mogelijk biologisch. Muesli is natuurlijk een no-no bij gluten- en/of zuivel- en/of fructose-intolerantie.
  zaterdag 4 april 2015 @ 19:52:42 #284
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_151366730
Zou er ooit een kankerhype komen? Dat mensen net doen alsof ze kanker hebben? Is net zo belachelijk. :P
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_151366832
quote:
11s.gif Op zaterdag 4 april 2015 01:01 schreef golfer het volgende:
In het kader van de superfood-uitzending:

http://nos.nl/op3/artikel(...)n-op-superfoods.html
De ironie :')
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zaterdag 4 april 2015 @ 19:57:22 #286
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_151366888
Heerlijk, zulk nieuws! :D

Tim Minchin: "The best day of my life will be when they find out that yoga mats are carcinogenic". _O_
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_151366930
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2015 19:52 schreef Isegrim het volgende:
Zou er ooit een kankerhype komen? Dat mensen net doen alsof ze kanker hebben? Is net zo belachelijk. :P
Lekker denigrerend. De mensen die glutenvrij eten doen dat soms zonder diagnose, daarmee doen ze nog niet alsof ze coeliakie hebben. Het staat iedereen vrij te eten hoe men wil als ze zelf denken dat ze daar beter van worden.
  zaterdag 4 april 2015 @ 20:02:12 #288
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_151367055
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 19:58 schreef computergirl het volgende:

[..]

Lekker denigrerend. De mensen die glutenvrij eten doen dat soms zonder diagnose, daarmee doen ze nog niet alsof ze coeliakie hebben. Het staat iedereen vrij te eten hoe men wil als ze zelf denken dat ze daar beter van worden.
Ze zeggen dat ze er niet tegen kunnen. En dat hebben ze verzonnen, om interessant te doen of via selectieve perceptie. Als ze zeggen dat ze verder geen idee hebben wat gluten zijn, maar ze toch liever niet willen eten, zul je mij niet horen.

Mijn tolerantie voor mensen die beweren dat ze glutenintolerant zijn terwijl ze geen coeliakie hebben, is vrij laag. Ze zorgen ervoor dat mensen met een echt probleem op den duur worden uitgelachen.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_151367403
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 20:02 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ze zeggen dat ze er niet tegen kunnen. En dat hebben ze verzonnen, om interessant te doen of via selectieve perceptie. Als ze zeggen dat ze verder geen idee hebben wat gluten zijn, maar ze toch liever niet willen eten, zul je mij niet horen.

Mijn tolerantie voor mensen die beweren dat ze glutenintolerant zijn terwijl ze geen coeliakie hebben, is vrij laag. Ze zorgen ervoor dat mensen met een echt probleem op den duur worden uitgelachen.
Ze? Dat suffe kookclubje is je enige referentie?
Het zal je verbazen, maar bij de experts op coeliakie( MDL VU zks) is glutensensitief zonder diagnose een geaccepteerd gegeven. Alleen zullen ze geen glutenvrij dieet voorschrijven, omdat het lastig is vol te houden.
Je hebt ook mensen die vegetarisch eten omdat ze er beter door voelen, of alles biologisch, of alleen eigengebakken zuurdesembrood. Laat iedereen toch in hun waarde.
  zaterdag 4 april 2015 @ 20:21:06 #290
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_151367627
Ik heb het niet over de mensen in KvW (moet het nog kijken zelfs :P ), ik heb het over de glutenhipsters. De mensen die de vraag wat gluten zijn niet kunnen beantwoorden, maar die toch vooral glutenvrij willen eten.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 4 april 2015 @ 20:35:00 #291
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_151368078
Misschien kan ik gewoon een beetje slecht tegen mensen die achter allerlei idiote hypes aan lopen. Of het nou gaat om gluten, superfoods of weetikwat, ik vind het allemaal even onuitstaanbaar.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_151368557
Ik kan sinds kort opeens niet meer tegen appel. Jeuk, keelpijn, soms buikpijn. Misschien ben ik allergisch voor een of ander appel-eiwitje, misschien is het iets anders. Ik vind het niet de moeite waard om ervoor naar de dokter te gaan voor officiele diagnose, maar ik kijk wel op alle etiketten of er appel in zit. En soms neem ik de gok omdat ik appel nog steeds lekker vind, maar ik voel mij beter als ik geen appel eet. Lach mij hier uit! :W

Hier nog een column over de uitzending, van iemand die wel een diagnose heeft
http://www.foodlog.nl/artikel/ananas-met-gluten/
  zaterdag 4 april 2015 @ 20:52:27 #293
167941 hmmmz
Verlicht Despoot
pi_151368640
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 20:50 schreef computergirl het volgende:
Ik kan sinds kort opeens niet meer tegen appel. Jeuk, keelpijn, soms buikpijn. Misschien ben ik allergisch voor een of ander appel-eiwitje, misschien is het iets anders. Ik vind het niet de moeite waard om ervoor naar de dokter te gaan voor officiele diagnose, maar ik kijk wel op alle etiketten of er appel in zit. En soms neem ik de gok omdat ik appel nog steeds lekker vind, maar ik voel mij beter als ik geen appel eet. Lach mij hier uit! :W

Hier nog een column over de uitzending, van iemand die wel een diagnose heeft
http://www.foodlog.nl/artikel/ananas-met-gluten/
Ik heb dat ook opeens gekregen met appel, samen met nog wat anderen dingen. Als het gekookt of verwarmd is gewest kan ik er wel weer tegen.
Op vrijdag 12 juni 2015 21:03 schreef Danny het volgende:
Jup. Ben dan ook apetrots op je ;)
  zaterdag 4 april 2015 @ 20:54:56 #294
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_151368726
Dat is echt iets heel anders dan waar ik op doel, ik zou niet weten waarom ik je uit zou moeten lachen.

Ik heb een collega die ineens glutenvrij wil omdat ze een klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt en nu denkt dat gluten slecht voor je zijn. Dát vind ik onuitstaanbaar. Het slaat gewoon nergens op. Willful ignorance.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_151370766
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2015 20:54 schreef Isegrim het volgende:
Dat is echt iets heel anders dan waar ik op doel, ik zou niet weten waarom ik je uit zou moeten lachen.

Ik heb een collega die ineens glutenvrij wil omdat ze een klok heeft horen luiden maar niet weet waar de klepel hangt en nu denkt dat gluten slecht voor je zijn. Dát vind ik onuitstaanbaar. Het slaat gewoon nergens op. Willful ignorance.
Was in eerste instantie niet zo duidelijk dat je het over zo iemand als je collega had.

Zijn genoeg mensen die merken dat als ze bepaalde dingen laten staan zich een stuk fitter voelen. En dat staat los van een hype.
Ik eet vrijwel geen brood, rijst, aardappels, pasta etc, omdat ik daar gewoon slecht op reageer. Na een paar jaar terug zeer acute darmproblemen te hebben gekregen, ben ik negatief getest op coeliakie, maar de MDL arts zei dat ik waarschijnlijk wel gevoelig ben voor gluten. Ik kijk niet perse naar die gluten, maar meer naar bij welk eten ik me lichamelijk beter voel. Bovengenoemde dingen eet ik heel soms, dan gaat het wel redelijk, blijkbaar blijf ik dan onder een of andere grens, welke weet ik ook niet, maar het is wat ik proefondervindelijk ondervonden heb. Maar als ik dagelijks die items eet, dan voel ik me ontzettend moe en kan ik mijn bloedsuikers niet meer in de hand houden en rijzen ze de pan uit (heb diabetes en ik bereken de insuline gewoon prima, dus daar ligt het niet aan).
Ik eet overigens niet koolhydraat arm of zo. Probeer wel redelijk paleo achtig te eten omdat ik me daar een stuk fitter en beter door voel, maar volg het niet helemaal strikt.
  zaterdag 4 april 2015 @ 21:42:07 #296
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_151370826
Dat is ook allemaal niks raars. :s)
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 4 april 2015 @ 21:44:44 #297
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_151370913
Zelf merk ik dat ons eigen 'slow bread' veel beter valt dan het supermarktbrood dat we ooit aten. Ik vermoed dat dit samenhangt met de autolyse, waardoor het beter verteerbaar wordt (de mens is immers niet geëvolueerd om granen te eten!), maar zeker weten doe ik dat niet. Ik zou graag meer wetenschappelijk onderzoek zien naar de verschillen tussen processed/unprocessed qua effect op het menselijk lichaam.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_151371721
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 april 2015 21:44 schreef Isegrim het volgende:
Zelf merk ik dat ons eigen 'slow bread' veel beter valt dan het supermarktbrood dat we ooit aten. Ik vermoed dat dit samenhangt met de autolyse, waardoor het beter verteerbaar wordt (de mens is immers niet geëvolueerd om granen te eten!), maar zeker weten doe ik dat niet. Ik zou graag meer wetenschappelijk onderzoek zien naar de verschillen tussen processed/unprocessed qua effect op het menselijk lichaam.
Dat is wel een interessante. Want kan zijn dat die reactie op dat supermarktbrood de reden is dat veel mensen denken dat ze last van die gluten hebben.
Als jullie bakkerij open is kom ik zeker een keer brood halen om uit te testen hoe ik daar op reageer. Ben ik heel benieuwd naar.

Haha nu ik dat typ denk ik: volgens mij kan ik via mijn donatie een brood ophalen :)
  zaterdag 4 april 2015 @ 22:07:49 #299
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_151371911
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2015 22:02 schreef NedKelly het volgende:

[..]

Dat is wel een interessante. Want kan zijn dat die reactie op dat supermarktbrood de reden is dat veel mensen denken dat ze last van die gluten hebben.
Als jullie bakkerij open is kom ik zeker een keer brood halen om uit te testen hoe ik daar op reageer. Ben ik heel benieuwd naar.

Haha nu ik dat typ denk ik: volgens mij kan ik via mijn donatie een brood ophalen :)
^O^

Dat is mijn theorie ook. Maar er is nog weinig onderzoek naar gedaan.

LHO is zelf brood gaan bakken omdat hij vaak last van zijn darmen had na 'gewoon' brood. Niks ernstigs, maar wel onprettig.

Dus ja, graag meer onderzoek hiernaar! :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_151372003
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 april 2015 22:02 schreef NedKelly het volgende:

[..]

Dat is wel een interessante. Want kan zijn dat die reactie op dat supermarktbrood de reden is dat veel mensen denken dat ze last van die gluten hebben.

best veel mensen hebben prikkelbare darmen, die reageren vaak sterk qua buikpijn op tarweprodukten. Tegenwoordig denkt men dat dit door een bepaald zetmeel komt ipv gluten, maar in de praktijk heb je als buikpijn patient niet veel aan die kennis. Er is glutenvrij brood maar geen zetmeelvrij brood
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')