abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_145320999
Welkom in het derde topic over robotica. Lees (en discussieer) hier over de laatste ontwikkelingen in de robotica. The future is here



Voorgaande topics
W&T / Robots
W&T / Robotica #2

gerelateerde topics
AEX / Robot Economics

Zie hieronder de laatste paar artikels uit het voorgaande topic

[ Bericht 83% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 09-10-2014 10:55:15 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145324463
Gaat het hier alleen over robots als legermateriaal?
pi_145324498
Nee, het artikel in de OP is het laatste artikel uit het vorige topic
Ik zal de OP aanvullen met nog ene paar uit het voorgaande topic

W&T / Robotica #2
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145324925
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 11:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Nee, het artikel in de OP is het laatste artikel uit het vorige topic
Ik zal de OP aanvullen met nog ene paar uit het voorgaande topic

W&T / Robotica #2
Ah, ok. Ff volgen, staan best leuke dingen in
pi_145325229
quote:
14s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 11:57 schreef HPLC het volgende:

[..]

Ah, ok. Ff volgen, staan best leuke dingen in
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145325381
Vreemd ik kan de OP niet aanpassen met meerdere artikels

dan zet ik ze maar hier

26-03-2014

Robot betovert publiek met TED-lezing

...misschien ooit...

De X-Prize Foundation looft een grote prijs uit voor de eerste robot die een TED-lezing houdt. De hoofdprijs? Dat mag jij bepalen.


'Me robot; you human. Me created by you; you product of evolution. Welcome at this first TED-talk presented by a non-human…'

Wie weet begint over een paar jaar zo de eerste TED-lezing gehouden door een robot. Als het aan de X-Prize Foundation ligt, is dit namelijk de volgende grote uitdaging in de kunstmatige intelligentie. Dat maakte de organisatie afgelopen donderdag 20 maart bekend.

Making the Impossible Possible – dat is het motto van de X-Prize. Uitdaging: realiseer een grote technologische doorbraak en win daarmee miljoenen dollars. Zo staan er onder andere X-Prijzen open voor de eerste door een private partij gerealiseerde maanlanding (twintig miljoen dollar) en voor het eerste draagbare apparaat dat een betere medische diagnose stelt dan een groep artsen (tien miljoen dollar).

In 2004 werd de tot nu toe enige X-Prize toegekend: de ruimtevaart-X-Prize ging toen naar het team dat SpaceShipOne had gebouwd. Hier was de uitdaging dat een private partij een ruimteschip zou bouwen dat tweemaal binnen twee weken drie mensen heen en weer naar de ruimte kon vervoeren. En dat lukte.

Applausmeter
De precieze regels voor de nieuwe Artificial Intelligence-X-Prize liggen nog niet vast. Voorlopig staat de organisatoren het volgende scenario voor ogen: Een groep mensen selecteert van te voren honderd mogelijke onderwerpen voor een TED-lezing die een robot moet geven. Vervolgens kiest het aanwezige publiek één onderwerp uit. Daarna krijgt het menselijke robotteam een half uur om de robot te prepareren.

Dan is het de beurt aan de robot. Hij neemt plaats op de beroemde rode TED-stip en houdt een lezing van drie minuten. Na afloop stelt de menselijke presentator en curator van de TED-conferentie Chris Anderson twee vragen aan de robot. Ten slotte geeft het publiek een oordeel over de kwaliteit van de lezing via de hoeveelheid applaus en geeft een panel van experts een beargumenteerd oordeel.

Dat is het ruwe idee. Maar de organisatie nodigt vanaf nu iedereen uit om via hun website mee te denken over de spelregels. Moet de robot een TED-lezing van 3, 5, 10 of 18 minuten houden? Wie mag het onderwerp van de lezing kiezen? En moet het wel een robot zijn die de lezing houdt, of is het realistischer om de uitdaging te geven aan een computer zonder lichaam, die alleen maar sprekend aanwezig is (net zoals supercomputer Watson die in 2011 de Jeopardy-quiz won).

Hoeveel is de uitdaging waard? 1 miljoen dollar? 5 miljoen? 10 miljoen? En de belangrijkste vraag: wat moeten de criteria worden op grond waarvan het robotteam al dan niet de prijs wint?


Supercomputer Watson verslaat de twee beste menselijke spelers in de Jeopardy-quiz (2011)
Zoom

Vliegende vogels
Een robot die een TED-lezing houdt klinkt prachtig. Toch is het maar zeer de vraag of deze uitdaging de kunstmatige intelligentie (en de mensheid) vooruit helpt. Net zoals de beroemde Turingtest is de A.I.-X-Prize gericht op het nabootsen van menselijke intelligentie. Maar net zoals een Boeing 747 heel anders vliegt dan een vogel, zo kan kunstmatige intelligentie best heel anders zijn dan menselijke intelligentie, en daar is niets mis mee.

Ruim zes decennia aan ontwikkelingen in robots en computers laten zien dat kunstmatige intelligentie in sommige dingen veel beter is dan menselijke intelligentie, en in andere dingen juist veel slechter. Computers en robots kunnen sneller en nauwkeuriger rekenen; ze hebben een enorm en feilloos geheugen; ze raken nooit vermoeid; ze zijn goed in exacte feiten en hebben geen last van zenuwen of andere psychologische belemmeringen.

Mensen zijn echter beter dan computers en robots in het leren van nieuwe dingen, in patroonherkenning en -interpretatie; in sociaal-emotionele intelligentie; in cognitieve vaardigheden die geworteld zijn in het lichaam, in het omgaan met vaagheden en onzekerheden; in het begrijpen van de rijke, alledaagse wereld en in creativiteit. Voor sommige taken is de biologische, levende hardware van mensen beter en voor andere taken de elektronische, niet-levende hardware van computers en robots.



Golem XIV
Een robot die een TED-lezing geeft, kent trouwens een literaire voorloper. De Poolse science-fictionschrijver Stansilaw Lem laat in zijn verhaal Golem XIV uit 1981 al een supercomputer met dezelfde naam een lezing voor mensen houden. De computer begint om de mensen er fijntjes op te wijzen dat zij door hun evolutionaire achtergrond een lezing willen die verhalend is en hen emotioneel raakt. Golem XIV vindt dat een groot nadeel van de mens. Liever wil hij meteen tot de kern komen, desnoods met abstracte formules: "Ik zal mijn lezing larderen met voorbeelden en parabels, omdat jullie mensen ze zo nodig hebben. Ikzelf heb ze helemaal niet nodig."

Een robot kan best een lezing van drie minuten houden door op een slimme manier kennis van Wikipedia, de Encyclopaedia Britannica en ontelbare andere internetbronnen te combineren. Je zou hem best kunnen programmeren om er enkele grapjes in te verwerken. Maar persoonlijkheid heeft hij niet en contact met de zaal zal hij ook niet of nauwelijks maken. Waarom zou een robot echter op een menselijke manier een lezing moeten geven? Helpt die robot ons vervolgens om grote uitdagingen in de kunstmatige intelligentie op te lossen en zo de mensheid te helpen?



Kopje koffie
Een van die grote uitdagingen is het onder de knie krijgen van een algemeen leerproces, zoals mensen met een-en-hetzelfde brein uiteenlopende taken kunnen leren: van leren voetballen of viool spelen tot een nieuwe taal leren. Een tweede grote uitdaging is het leren van alledaagse kennis: bijvoorbeeld dat een glas water kapot valt op de grond wanneer je het uit je handen laat glippen − typisch kennis die mensen leren door te doen. En wij doen enorm veel van zulke alledaagse kennis spelenderwijs op, zonder dat er taal aan te pas komt.

Een derde grote uitdaging is het omgaan met een ongestructureerde omgeving die een robot nooit eerder heeft gezien. Zet de robot in een onbekende woning en vraag hem om een kop koffie of thee te zetten. Dat is een veel moeilijkere uitdaging. Toegegeven, dat spreekt minder tot de verbeelding dan het houden van een TED-lezing, maar het zou meer opleveren voor de mensheid.

(wetenschap24.nl)

24-06-2014

Japan stelt robotnieuwslezeressen voor


© epa.

Ze heet 'Kodomoroid', een mix van het Japanse woord 'kodomo', wat kind betekent, en 'androïde'. Voor stomverbaasde journalisten las ze dinsdag het nieuws voor als een echt televisienieuwsanker tijdens een sessie in het nationaal wetenschappelijk en technologisch museum in Tokio.


De meisjesrobot Kodomoroid (links) heeft ook een oudere collega Otonaroid (rechts). © epa.

Na het laatste nieuws over een aardbeving en een FBI-operatie, liet Kodomoroid zich meedragen door haar uitvinder, de specialist roboticaHiroshi Ishiguro. Kodomoroid deelde de hoofdrol met een andere vrouwelijke robot, 'Otonaroid', een samenstelling van 'otona' ('volwassene') en 'androïde'. Beide robots lijken echter dan echt.

De androids zullen in het museum aan de slag gaan als bezoekerscontact en de menselijke reacties op hen opslaan.


(HLN)

07-10-2014

Deze killer robots vechten in 2020 onze oorlogen uit

Militairen hoeven in 2020 niet meer naar Irak en Syrië af te reizen: dan verrichten killer robots het werk. Bekijk hier hoe ze eruitzien, die robots die mensenlevens kunnen beëindigen.
Sciencefiction is het allang niet meer. De ontwikkeling van killer robots gaat zo snel dat vredesactivisten er een groot gevaar in zien en er een verbod op eisen. Geen F-16’s meer en piloten die kant op. Zelfs geen op afstand bestuurde drones. Alleen vliegtuigen die zelf vliegen, zelf hun doel kiezen en het zelf overhoop schieten.


X-47B
De X-47B is een donkergrijze vleugel met een spanwijdte van negentien meter. De VS willen dat deze vliegende vleugel zelf vijandelijke doelen opspoort en vernietigt.


DE MULE
De Mule is geen killer robot, maar een robotisch paksysteem: een robot die zich op ruig gebied kan verplaatsen, en daarbij bagage van militairen kan meezeulen.


DE GUARDIUM
De Guardium is een gepantserde robotwagen die zelfstandig kan terugschieten.

DE FALCON
De Falcon is een onbemand gevechtsvliegtuig dat zowat 21.000 kilometer per uur kan vliegen.


SGR-A1
De SGR-A1 is een robotische bewaker. De robot is ontworpen om mensen te vervangen in de gedemilitariseerde zone aan de Zuid- en Noord-Koreaanse grens.


ZIJN ER OOK NADELEN?
De Britse robotprofessor Noel Sharkey maakt zich zorgen over de killer robots. Hij ziet verschillende bezwaren, zegt hij vandaag in nrc.next:

“Het grootste bezwaar is dat ze altijd minder goed dan mensen in staat zullen zijn om onderscheid te maken op het slagveld. Stel dat een robot ooit eigen en vijandelijke uniformen van elkaar kan onderscheiden, bijvoorbeeld op basis van chips in de kleding. Dan nog zal een robot geen onderscheid maken tussen vijandelijke strijders die doorvechten en zij die zich met hun handen omhoog overgeven. Hij zal ze allemaal neerschieten.

“En als hij wordt geprogrammeerd om strijders met hun handen omhoog met rust te laten, dan zal de vijand met handen in de lucht op de robots aflopen. Robots die zelf beslissen over leven en dood zijn een recept voor grote ongelukken. Misschien niet zozeer aan de zijde van de partij die ze inzet, maar wel aan de andere zijde. Het aantal burgerslachtoffers zou door robots die fouten maken verder omhoog kunnen gaan.”

(nrc.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145325558
Cool !
pi_145333158
Erg leuk en interessant topic dit.

Was zelf in het beurs en economie gedeelte recent begonnen met een topic over robot economics.
Over wat de mogelijke economische gevolgen van een verdere robotisering en automatisering, zouden kunnen zijn.
Een economische onderwerp waar van ik persoonlijk denk dat daar mogelijk ook de nodige uitdagingen zouden kunnen liggen in de toekomst.

Dus hier Robot Economics

Hoop dat je het niet vervelend vind dat ik dit zo deel in dit topic.
Maar ik denk dat het misschien leuk en interessant zou kunnen zijn als we op die manier misschien evt wat van elkaar zouden kunnen leren, Zal dit topic ook door linken van uit daar.
pi_145357492
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 16:03 schreef Nimtex het volgende:
Erg leuk en interessant topic dit.
Was zelf in het beurs en economie gedeelte recent begonnen met een topic over robot economics.
Over wat de mogelijke economische gevolgen van een verdere robotisering en automatisering, zouden kunnen zijn.
Een economische onderwerp waar van ik persoonlijk denk dat daar mogelijk ook de nodige uitdagingen zouden kunnen liggen in de toekomst.
Dus hier Robot Economics
Hoop dat je het niet vervelend vind dat ik dit zo deel in dit topic.
Maar ik denk dat het misschien leuk en interessant zou kunnen zijn als we op die manier misschien evt wat van elkaar zouden kunnen leren, Zal dit topic ook door linken van uit daar.
^O^
Goede toevoeging Nimtex! Ik zal het topic eens doornemen, en ik zal de link in de OP zetten.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146184928
Interessant filmpje met verschillende robots:
pi_146254126
Ik weet niet of dit in dit topic past, maar robots worden tegenwoordig al gebruikt in zorginstellingen in Nederland.

Zora is een zorgrobot die eenzaamheid moet verdrijven.

http://www.eo.nl/ditisded(...)de-dag-reportage-20/
pi_146461424
De Makrshakr die cocktails maakt en serveert:

Ik vraag me af of zulke robots de lokale horeca gaan halen of dat het iets blijft voor de meest luxe hotels/cruiseschepen/huizen. Zouden we in Nederland robot cafes krijgen of is het een kwestie van wanneer.
pi_146505873
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 13:44 schreef User8472 het volgende:
De Makrshakr die cocktails maakt en serveert:

Ik vraag me af of zulke robots de lokale horeca gaan halen of dat het iets blijft voor de meest luxe hotels/cruiseschepen/huizen. Zouden we in Nederland robot cafes krijgen of is het een kwestie van wanneer.
Nee want je wil de serveerster met die groten "handen ;) " je cocktail zien shaken.
pi_146514228
Het is tevens nogal overkill om een 6 dof robot arm te gebruiken om een drankje te mixen. Is veel te duur. Daarnaast is zo'n arm helemaal niet geschikt om te shaken (en dat zie in de video ook niet gebeuren).
pi_146868349
Robocop (of R2D2) surveilleert in Silicon Valley. De Knightscope K5 Autonomous Data Machine heeft

- camera's en microfoon
- geur en warmte sensoren
- radar en lidar (laser radar)
- wifi, gps
- kan 300 kentekens per minuut registreren
- kan luisteren naar social media, bv. bij een auto kan de robot kentekenplaten registreren en vergelijken met meldingen over gestolen auto's
- verzameld 90 tb aan data per jaar en kost $6,25 p/u

en doet zijn rondes bij winkelcentra, kantoren, buurten en campussen. In de toekomst wil Knightscope de robots ook inzetten bij vliegvelden, scholen, hotels, casinos en meer.





http://knightscope.com/
http://rt.com/usa/207395-robocop-security-silicon-valley/
pi_147012775
quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 14:53 schreef smartie456 het volgende:
Ik weet niet of dit in dit topic past, maar robots worden tegenwoordig al gebruikt in zorginstellingen in Nederland.

Zora is een zorgrobot die eenzaamheid moet verdrijven.

http://www.eo.nl/ditisded(...)de-dag-reportage-20/
Daarover heb ik ook in het vorige topic artikels geplaatst

quote:
0s.gif Op woensdag 26 maart 2014 13:46 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-03-2014

Robot Zora krijgt 250.000 euro van Vlaamse regering

[ afbeelding ]
Robot Zora. © belga.

Het bedrijf Qbmt uit Oostende krijgt 250.000 euro via het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Dat zal geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van de humanoïde robot Zora, samen met de Universiteit Gent en UZ Gent. Dat maakten de stad Oostende en Qbmt bekend.
Robot Zora is een 57 centimeter grote programmeerbare humanoïde robot die over allerlei sensoren beschikt. Het Oostendse bedrijf Qbmt ontwerpt de software voor de robots, die in Frankrijk geproduceerd wordt door Aldebaran Robotics.

De robot wordt onder meer ingeschakeld in rusthuizen en ziekenhuizen. "Dat gaat van het voorlezen van de krant en het dagmenu, maar Zora kan revalidatie-oefeningen begeleiden en zorgen voor entertainment", zegt oprichter Fabrice Goffin.

Ontwikkeling en extra werkkrachten
De 250.000 zal geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van de robot. "Zo willen we nagaan welke spieren goed of slecht functioneren. We kunnen dat gebruiken voor patiënten met epilepsieaanvallen, maar ook in de revalidatie. Zora kan registreren wie de oefeningen goed volgt, en of de spieren zich goed ontwikkelen", aldus Goffin. Met het geld kunnen ook twee nieuwe werkkrachten worden aangetrokken.

Zora wordt al voltijds ingezet in het woonzorgcentrum De Boarebreker in Oostende. "En binnenkort gaan we ook een Zora leveren in Eernegem en nog één in Oostende, maar er is ook interesse uit Duitsland en Nederland. De aanvragen stromen binnen, dus commercialisering dringt zich op", besluit Goffin.

Ook de Vlaamse Investeringmaatschappij PMV toont volgens de zaakvoerders interesse.

(HLN)
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 18:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-09-2014

Zorgrobot op komst

[ afbeelding ]
Zorgrobotje Paro

Een robot die snel koffie zet, het is niet meer sciencefiction. Psychologen en computerwetenschappers ontwikkelden een model dat codeert hoe mensen dit soort alledaagse handelingen verrichten. Het nieuwe model vanuit Leiden is 500 keer sneller dan eerdere programma’s.

Er waren al computermodellen voor dit soort huishoudelijke taken, maar die zijn complex en omslachtig, aldus de Leidse onderzoeker Roy de Kleijn. ‘Robots konden door een lang proces van trial and error deze taken uitvoeren. Het nieuwe model heeft 500 keer minder voorbeelden nodig dan eerdere modellen door de feedback-loop die geïnspireerd is door het menselijk brein. De robot krijgt direct infomatie over zijn acties en krijgt de kans om zijn acties te veranderen waardoor hij het gewenste gedrag kan vertonen.’

Hersenen nagebootst

De Kleijn ontwikkelde het model samen met de Leidse hoogleraar algemene psychologie Bernhard Hommel en drie buitenlandse onderzoekers. Zij publiceerden 29 september hun bevindingen in het tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B.

De onderzoekers bootsten de werking na van de neocortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de planning van taken. Met een simulatieprogramma codeerden zij een aantal alledaagse handelingen als koffie- en theezetten. Het model bevat kortetermijnvoorspellingen en samen met de feedback loop kunnen taken doelgericht uitgevoerd worden, aldus De Kleijn.

Nu echt gaan bouwen

De onderzoekers testten hun model met een simulatieprogramma. In de volgende fase willen ze het programma daadwerkelijk inbouwen bij een robot. In de zorg wordt al gebruik gemaakt van robots die stofzuigen of assisteren bij operaties. Wanneer komt de theezettende robot op de markt? ‘Dat zal nog wel even duren. Over vijf jaar hebben we misschien een robot die één zo’n specifieke taak goed en snel kan uitvoeren. Maar een zorgrobot wordt pas echt interessant als hij veel meer taken uitvoeren. En die ontwikkeling zal nog jaren duren.’

Het onderzoek maakt deel uit van een samenwerkingsverband tussen Universiteit Leiden als onderdeel van het EU-consortium RoboHow, en onderzoekers van de University of Colorado, Boulder. Meer over zorgrobots lees u onder meer hier.

(scienceguide.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147012794
24-11-2014

Deze robot van nog geen 10 euro leert kinderen programmeren


Een robot voor de klas: het klinkt als een onbetaalbare luxe voor de meeste scholen. Maar deze AERobot kost nog geen 10 euro. Hij werd ontwikkeld door wetenschappers van Harvard University en moet kinderen leren programmeren.

De AERobot beweegt zich vooruit en achteruit, draait, detecteert licht, volgt lijnen en randen en kan afstanden meten met behulp van infraroodlicht. De bedoeling is dat de kinderen de robot programmeren om al die dingen te doen.

Mike Rubenstein ontwikkelde de robot in het kader van de AFRON Challenge begin dit jaar. Onderzoekers werden uitgedaagd om goedkope robotsystemen voor het onderwijs te ontwikkelen. De kost van één AERobot bedraagt exact 10,70 dollar (ongeveer 8,60 euro). Rubenstein hoopt dat het toestel meer kinderen kan overtuigen te kiezen voor technologie-, wetenschaps- of ingenieursstudies.
USB-poort

De electronica werd grotendeels gebouwd met een pick & placemachine. Om de kosten verder te drukken, staan vibratiemotoren in voor de bewegingen en heeft de robot geen chassis. De machine kan verbonden worden met de usb-poort van een computer, waarvan hij de nodige voeding en sturing krijgt.

De AERobot won de eerste prijs in de softwarewedstrijd van de AFRON Challenge en de tweede prijs in de hardwarewedstrijd. Het systeem werd inmiddels getest bij honderd leerlingen tijdens een zomerkamp. Verdere verbeteringen moeten de robot zo simpel maken dat de kinderen hem kunnen gebruiken zonder begeleiding van een leerkracht.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147880307
Google heeft maandag aangekondigd dat het eerste volledig functionerend prototype gereed is en verwacht dat deze in 2015 op de publieke weg zal verschijnen. De eerste bestuurders in Noord-Californië moeten het nog wel met een stuur doen volgens de wet, voor het geval er ingegrepen moet worden. Google is nog zoekende naar partners in de auto industrie om de auto verder te ontwikkelen.



http://www.computerworld.(...)s-car-prototype.html
pi_148236885
29-12-2014

Vooruitblik 2015: de opkomst van reddingsrobots

De komende dagen staat New Scientist elke dag stil bij een van de tien belangrijkste items op de wetenschapsagenda in 2015. Dit keer: de reddingsrobotwedstrijd van DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van defensie.


Dit soort scenarios moeten de robots in DARPA's robotwedstrijd aankunnen.

Op 5 juni begint in Californië de laatste fase van de belangrijkste robotwedstrijd ter wereld. In de DARPA Robotics Challenge zullen elf robots over rotzooi klimmen, door muren heen breken en brokstukken opruimen. Op die manier bewegen zij door een gesimuleerd rampgebied dat voor veel mensen ook een uitdaging zou zijn.

Brandkraan
Bij de wedstrijd is de meest geavanceerde robottechnologie van het moment te zien. Van robotarmen die een brandkraan kunnen opendraaien tot robots die ladders op kunnen klimmen. Veel van de vaardigheden die een robot nodig heeft in een rampgebied zijn hetzelfde als wat onze robots op de toekomstige arbeidsmarkt moeten kunnen als schoonmaker, of in een ander fysiek beroep.

Het idee achter de tweejaarlijkse wedstrijd van DARPA is om robots te ontwikkelen die in theorie in staat geweest zouden zijn om te helpen bij de ramp met de Japanse Fukushima-kernreactor. In tegenstelling tot mensen kunnen robots wel veilig een centrale in waar veel straling is. Zo kunnen die robots een poging doen de koelingssystemen weer aan te zetten.

Urban Challenge
Vorige DARPA-wedstrijden hadden grote technologische doorbraken tot gevolg. De zelfrijdende auto van Google is bijvoorbeeld voortgekomen uit net zo’n soort wedstrijd, de zogeheten Urban Challenge, waarin teams snel leerden hoe ze hun auto’s moesten leren rijden doordat ze op echte problemen gebaseerde scenario’s kregen voorgeschoteld. Tijdens het laatste jaar van de Urban Challenge kwamen de grootste doorbraken,waarbij auto’s de stap zetten van met horten en stoten over een simpel parkoers bewegen, naar soepel door een veel complexere omgeving rijden.

Dezelfde soort vooruitgang wordt nu verwacht voor robots. Zelfs de winnende robot bij de wedstrijd van voor jaar bewoog nog tergend langzaam en had minuten nodig voor elke stap op een ladder. De hoop is dat aan de wedstrijd in juni robots zullen meedoen die soepeler en sneller bewegen en zo veel beter zijn voorbereid op de uitdagingen van de echte wereld.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 7 januari 2015 @ 01:00:30 #20
435304 Izzy73
Read the signs!
pi_148413320
If you are ready to wake up, you are going to wake up.
If you're not you are going to stay pretending that you are just a poor little me.
pi_148413510
...
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 7 januari 2015 @ 01:14:09 #22
435304 Izzy73
Read the signs!
pi_148413633
If you are ready to wake up, you are going to wake up.
If you're not you are going to stay pretending that you are just a poor little me.
pi_148413732
^O^
Morgen even bekijken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148900465
20-01-2015

Primeur! Robots verzorgen persconferentie in Japan


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 20 januari 2015 om 16:13 uur

In het National Museum of Emerging Science and Innovation in Tokio is vandaag iets bijzonders gebeurd: hier werd de eerste door robots verzorgde persconferentie georganiseerd. Tijdens de persconferentie werden robots gepresenteerd.

De persconferentie werd verzorgd door twee humanoïde robots: Kodomoroid en Otonaroid (zie afbeelding hierboven). Kodomoroid lijkt sterk op een menselijk kind en kan onder meer nieuwsberichten in verschillende talen en met verschillende stemmen reciteren. Otonaroid lijkt op een volwassen vrouw en doet in het museum al enige tijd dienst als communicatiemedewerker. Zo kan ze in gesprek gaan met bezoekers van het museum.

Maar vandaag kregen de twee een andere taak. Ze speelden de hoofdrol tijdens ‘s werelds eerste door robots voorgezeten persconferentie. Tijdens de persconferentie introduceerden Kodomoroid en Otonaroid twee nieuwe robots: CommU en Sota. De twee kleine robotjes zijn ontwikkeld om met mensen in gesprek te gaan en mensen van informatie te voorzien. De robotjes kunnen worden ingezet om eenzaamheid en stress te bestrijden, maar ook om mensen te onderwijzen. Daarnaast kunnen de robots ook met elkaar communiceren. CommU kan bovendien oogcontact maken met mensen.


Tijdens de persconferentie introduceerden Kodomoroid en Otonaroid eerste zichzelf en daarna de twee kleine robotjes. Ook kregen de kleine robotjes enkele vragen voorgeschoteld door de robotische persvoorlichters.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149260644
Artikel van de Telegraaf over een onderzoek van Deloitte dat stelt dat bijna de helft van alle banen zullen verdwijnen.

quote:
'Robotisering kost tot 3 miljoen banen'


ROTTERDAM -
Door de technologische ontwikkelingen komen er mogelijk 2 tot 3 miljoen banen op de tocht te staan. Dat meldt onderzoeksbureau Deloitte op basis van eigen onderzoek.



De onderzoekers spreken van een een conservatieve inschatting. Vooral voor lageropgeleiden, zoals administratief medewerkers, assemblagemedewerkers, pizzakoeriers en vakkenvullers is straks mogelijk geen betaald werk meer. Ook taxi-, vrachtwagen- en buschauffeurs lopen een hoog risico. Voor hoger opgeleiden liggen de risico's vooral bij beroepen op kort-hbo-niveau (laborant, verzekeringsagent, opzichter en elektricien) en op hbo/wo-niveau bij beroepen als accountants en analisten.

Mbo'ers

Groepen die hard geraakt worden zijn mbo'ers (1,3 miljoen) en medewerkers in de sectoren economie, recht en management (0,8 miljoen) en techniek (0,5 miljoen), aldus Deloitte.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/article23147559.ece
pi_149260775
Banen zullen verdwijnen, maar voorlopig hebben we nog niet zoveel robots.
pi_149411669
05-02-2015

Amerikaanse marine onthult brandweerrobot


© youtube.

De Amerikaanse marine heeft een brandweerrobot onthuld die autonoom vuur kan detecteren en blussen. De robot moet in de toekomst worden ingezet om branden aan boord van een schip te blussen.

De Shipboard Autonomous Firefighting Robot (SAFFiR) is net zo groot als een mens en kan gemakkelijk worden geüpdatet met nieuwe veiligheidsmethodes die binnen een schip gelden. Volgens de onderzoekers van de Amerikaanse marine kunnen mensen die een brand in een schip blussen het probleem juist verergeren. De brandweerrobot kan dus een ideale oplossing zijn.

SAFFiR kan op ongelijke vloeren lopen en herkent vlammen dankzij een hittecamera. De waterslang wordt automatisch door de robot bestuurd. Een lasercamera herkent omgevingen en kan inschattingen maken. Mensen kunnen ook via een normale camera met SAFFiR meekijken.

Om de robot te beschermen tegen de hitte tijdens een brand, krijgt SAFFiR een speciaal hittebestendig pak. Dit pak beschermt de mechanische onderdelen en ingebouwde hardware. De robot kan bovendien een stuk langer tegen hitte dan een mens.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149573632
10-02-2015

Eerste robothotel opent in Japan

Een hotel in een Japans attractiepark zal het eerste hotel ter wereld zijn dat voor een groot deel wordt gerund door robots. Het hotel opent in juli. Dat rapporteert nieuwswebsite livescience.


Wetenschappers van de universiteit van Osaka ontwikkelde ook deze robot. Wellicht zal het hotelpersoneel op haar lijken.
Bron: Osaka University

Robots zullen in het Henn-na hotel (het ‘vreemde hotel’) verantwoordelijk zijn voor de receptie, bediening, schoonmaak en garderobe. Ze zullen sprekend op mensen lijken, dankzij handbewegingen en oogbewegingen die ze ‘afkijken’ van hun gasten. Daarnaast spreken de robots Japans, Chinees, Koreaans en Engels. In het hotel, dat 72 kamers bevat, zullen ook tien menselijke medewerkers aan de slag gaan.

Naast het robotpersoneel kent het hotel nog meer technische hoogstandjes. In plaats van kamersleutels kunnen de gasten ervoor kiezen om hun gezicht te laten scannen, zodat ze met behulp van gezichtsherkenning hun kamers kunnen betreden.

Hollands
Wetenschappers aan de universiteit van Osaka hebben de robots ontworpen, en het bedrijf Kokoro heeft ze geproduceerd. Het robothotel heeft ook een vleugje Nederlands vakmanschap: het attractiepark waar het hotel ligt, heet Huis Ten Bosch. Het park, in de buurt van Nagasaki, is gebaseerd op een typisch Hollandse stad.

Goedkoop
Het gebruik van robots is veel goedkoper dan menselijke medewerkers die een salaris opeisen. Een nachtje in het robothotel zal waarschijnlijk zo’n vijftig euro kosten – veel goedkoper dan andere hotels in het park. Toch zullen de prijzen kort na de opening wellicht hoger zijn. Het park biedt mensen in eerste instantie de mogelijkheid om te bieden op een nachtje in het futuristische HOTEL.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149785478
11-02-2015

Robotparanoia

Onheilsprofeten waarschuwen dat intelligente robots de mensheid zullen onderwerpen. Het Designlab aan de Universiteit Twente wil kunstmatige intelligentie en technologie juist dienstbaar maken aan de mens.


© Wikimedia

Onheilsprofeet.
Stephen Hawking, de door als zwaar gehandicapte natuurkundige wiens – nog geheel menselijke – intelligentie een mythische status verworven heeft, zei onlangs in een interview met de BBC: ‘De ontwikkeling van volwaardige kunstmatige intelligentie zou het einde van het menselijk ras kunnen betekenen. Die zou uit de hand lopen en zich steeds sneller vernieuwen. Mensen kunnen dat met hun langzame, biologische evolutie niet bijbenen en raken erdoor overvleugeld.’

Ook Elon Musk, de ondernemer die PayPal en de elektrische auto Tesla groot maakte, deed een duit in het zakje met zijn waarschuwing dat kunstmatige intelligentie ‘de grootste bedreiging van ons bestaan is’.

Lopen wij letterlijk het risico de slaven van onze robots te worden? Website Edge, een platform waar onder meer bekende schrijvers, wetenschappers en filosofen online discussiëren, koos dit keer als ‘Vraag van het Jaar’: What do you think about machines that think? Het antwoord bestaat uit 186 mini-essays, en eigenlijk is iedereen een stuk minder somber over kunstmatige intelligentie dan Hawking. Technologie-angst is vooral een lekker item voor massamedia.

Vanessa Evers, hoogleraar Human Media Interaction aan de Universiteit Twente: ‘Ik kom dat in de praktijk tegen, want ik maak zulke dingen.’ De meeste mensen zijn het erover eens dat we nu nog niet in staat zijn om apparaten te maken die zelf kunnen denken, hoe bescheiden je ‘denken’ ook definieert. Maar, met dank aan Hollywood, de angst voor op hol geslagen robots leeft al. Evers: ‘Ik wil het geen hysterie noemen, maar je ziet wel dat de publieke opinie gevoed wordt op een manier die niet de nuance bevordert.’

MORE FROM THE WEB
×
10 Habits You Need To Adopt To Help Improve Mental Health10 Habits You Need To Adopt To Help Improve Mental Health
The Daily WesternGirl Walks Around NYC With No Pants On And No One Even Notice!Girl Walks Around NYC With No Pants On And No One Even Notice!
BuzzwokSuper Inspirational Quotes To Get You Through Hard TimesSuper Inspirational Quotes To Get You Through Hard Times
The Daily Western
Best 10 Christmas Markets In Europe For 2014…So Which One You’r Gonna Visit This Year? – BuzzWokBest 10 Christmas Markets In Europe For 2014…So Which One You’r Gonna Visit...
Buzzwok10 Reasons You Stopped Having Sex!10 Reasons You Stopped Having Sex!
The Daily WesternYou should check this out
Sponsored
Brought By FlashBeat
Irritatie


© Eric Brinkhorst

Vanessa Evers.
Evers is initiatiefnemer voor het Designlab aan de Universiteit Twente, dat officieel op 1 september 2014 open ging, maar dezer dagen echt op toeren komt: ‘Vandaag zijn net de laatste 3d-printers geleverd. Het Designlab is een ruimte voor multi-disciplinaire onderzoeksprojecten, waar we ideeën heel snel kunnen verwerken tot prototypes.’

Deels zijn dit haar eigen projecten, waarvoor ze al geld van de EU heeft gekregen, zoals het inzetten van robots in de zorg. Maar ook afstudeerders kunnen er terecht, en bachelor-studenten die een vak in projectvorm volgen. Evers: ‘Techniekstudenten leren hier samenwerken met filosofen en sociale wetenschappers.’

En dat is nodig ook, want ‘slimme’ software en ‘zelfdenkende‘ apparaten wekken tot nu toe vooral irritatie op. Een computer begrijpt heden ten dage niets van een mens, en komt daarom bijna altijd met irrelevante suggesties of spontane acties die als bemoeizuchtig ervaren worden.

Evers: ‘Het gros van de technologie moet handelingen verrichten zonder dat ik er naar omkijk of er iets van merk. Als ik een robot heb die stofzuigt, wil ik gewoon dat als ik thuiskom het huis schoon is en dat de hond nog in leven is, niet dat hij telkens om feedback vraagt.’

Zo kan een robot het eigenlijk nooit goed doen: je wilt niet dat hij je voortdurend lastig valt met triviale vragen over wat hij precies moet doen, maar als hij te autonoom te werk gaat, ervaren we dat al snel als bedreigend.

‘Dat is een schrikbeeld voor mensen,’ weet Evers, ‘het idee dat je invalide wordt en dat er dan een robot voor je zorgt omdat menselijke hulp te duur is geworden. Maar robots en kunstmatige intelligentie moeten ons juist helpen om weer te doen wat we zelf willen. Bijvoorbeeld, je helpen om naar buiten te gaan. Dan is de reactie: wat leuk, nu kan ik zelf weer boodschappen doen.’

En voor oplossingen komt men zeker niet altijd uit bij kunstmatige intelligentie. Evers: ‘Vaak is de conclusie hier op het Designlab: hier is geen robot nodig, maar een mens. Wij willen mensen niet vervangen door robots. Neem bijvoorbeeld de zorg. We maken veel liever tijd vrij voor die mensen doordat ze niet meer hoeven te stofzuigen, zodat ze wel tijd hebben om met de patiënten te praten.’

Paranoia
Naarmate robots, of bijvoorbeeld zelfsturende auto‘s, autonomer worden, komt de mens meer op afstand te staan. Dat vindt Evers wel een probleem: ‘Moet je de mens helemaal uit de loop halen?’ Wie is er dan verantwoordelijk als een zelfsturende auto een ongeluk veroorzaakt?

Een Edge-respondent die zich daar zorgen over maakt is natuurkundige en Nobelprijswinnaar Frank Wilczek: ‘Het meest verontrustend vind ik de kunstmatige intelligentie die ingebouwd wordt in autonome militaire entiteiten – robotsoldaten, allerlei drones en “systemen”. De waarden die we zulke entiteiten willen bijbrengen, zijn alertheid op bedreigingen en vaardigheid om die te bestrijden. Maar die positieve waarden, zelfs als ze maar een beetje scheef gaan, veranderen al snel in paranoia en agressie. Zonder de uiterste terughoudendheid en tact komen onderzoekers op een dag misschien tot de ontdekking dat ze medeplichtig zijn aan het ontstaan van een leger machtige, slimme, kwaadaardige lijders aan achtervolgingswaanzin.’

Het idee van bewapende, vrij rondvliegende drones die paranoïde worden is een fraai beeld, maar dit vereist slechts een bescheiden niveau van kunstmatige intelligentie. De bijdrage op Edge van de bekende filosoof Daniel Dennett sluit daar mooi op aan: ‘Het echte gevaar is niet dat machines die intelligenter zijn dan wij onze rol als bepaler van ons eigen lot afpakken. Het echte gevaar is, dat wij machines die in wezen geen flauw benul hebben, een autoriteit toeschrijven die hun competenties verre te boven gaat.’

De vraag of een machine kan denken, mag dan filosofisch interessant zijn, maar om te bepalen hoe onze maatschappij met kunstmatige intelligentie om moet gaan is die nauwelijks relevant. Dan gaat het erom van geval tot geval te bepalen welke technologie welke mate van autonomie mag krijgen. We geven daarom het laatste woord aan Edsger Dijkstra (1930-2002), de NEDERLANDER die een van de grondleggers van de informatica was: ‘De vraag of machines kunnen denken is ongeveer net zo relevant als de vraag of onderzeeërs kunnen zwemmen.’

OBA Live, met Vanessa Evers
Woensdag 18 februari, NPO Radio 5, 19.00-20.00 uur

(npo.wetenschap)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150842409
Investeringen in robots groeit explosief

Robotbedrijven gaan in 2015 een record aan investeringen ophalen. Binnen de eerste drie maanden hebben robotbedrijven al 150 miljoen dollar (140,6 miljoen euro) opgehaald.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Crunchbase.

In totaal zijn er dit jaar tweeëntwintig investeringsrondes geweest, waarin robotbedrijven een totaalbedrag van 150 miljoen dollar hebben opgehaald. Van de 150 miljoen dollar ging 97 miljoen dollar naar robotbedrijven en 53 miljoen dollar naar dronemakers.

In 2014 haalde robotbedrijven 568 miljoen dollar (523,4 miljoen euro) aan investeringen op, waarvan 484 miljoen dollar voor robotbedrijven en 84 miljoen dollar voor dronemakers.

Investeringen in robotbedrijven

In 2015 zijn met name dronemakers populair. Zo haalde de bekende dronemaker 3D Robotics dit jaar al 50 miljoen dollar op.

3D Robotics ontwikkelt drones voor consumenten die voornamelijk worden gebruikt voor fotografie en video.

http://www.nu.nl/gadgets/(...)oeien-explosief.html

De investeringen zullen alleen maar meer gaan worden, ik ben benieuwd wanneer het keerpunt komt en men er niet meer omheen kan dat dit banen gaat kosten die niet vervangen gaan worden. In 2010 lagen de uitgaven nog rond de 150 miljoen, in 2014 net iets meer dan 500 miljoen en dit jaar dus weer hoger.
pi_152757089
13-05-2015

Ex Machina: opmars van de zelfbewuste robot

De film Ex Machina (op dit moment in de bioscoop) ontvangt wereldwijd lovende kritieken. In de film speelt de robot Ava een grote rol. Ava is bijzonder intelligent en gedraagt zich ook nog eens uitgesproken menselijk. Bouwen technologiebedrijven als Google binnenkort zelfbewuste kunstmatig intelligente robots?


De intelligente, zelfbewuste robot Ava in Ex Machina

Nathan, ceo van de fictieve zoekmachine Blue Book, heeft de ultieme robot gebouwd. Ava is zo menselijk dat ze ondanks haar robotachtige uiterlijk mensen toch overtuigt dat ze een echt persoon is. Dat in Ex Machina van schrijver en regisseur Alex Garland juist een zoekmachine een grote doorbraak in de ontwikkeling van robots heeft geboekt, is geen toeval. Google, de inspiratiebron van Blue Book, doet in het echt ook grootschalige investeringen in de ontwikkeling van robotica. De afgelopen jaren kocht de internetgigant op razend tempo bedrijven als Boston Dynamics, dat bekend werd met de ontwikkeling van een robothond voor het Amerikaanse leger, en DeepMind Technologies, dat graag de aard van intelligentie wil doorgronden.



Game changer

‘Dat soort investeringen zijn een game changer’, zegt robotonderzoeker Murray Shanahan, tevens de wetenschappelijk adviseur van de film (zie interview rechts). In de film is de software waar Ava op draait in feite niets meer dan Blue Book – of eigenlijk: alle gegevens waarover de zoekmachine beschikt. ‘Die enorme bron van data kan ons helpen om betere kunstmatige intelligenties te bouwen’, stelt Shanahan, al denkt hij dat zo’n kunstmatige intelligentie voorlopig niet zal lijken op Ava.

2025

Robotoptimisten voorspellen echter juist dat kunstmatig intelligente robots als Ava al bijna voor de deur staan. Zij baseren zich meestal op de zogeheten Wet van Moore, het verschijnsel dat computerchips grofweg elke anderhalf jaar tweemaal zo snel worden. Die wet gaat al decennia op. Zij schatten dat computers rond het jaar 2025 dezelfde hoeveelheid rekenkracht hebben als het menselijk brein. Zodra dat gebeurt, staan robots als Ava voor de deur.

Dat is echter iets te snel gedacht. Zelfs als je kunt beschikken over de rekenkracht van het menselijk brein, zegt dat nog niet dat je ook weet hoe je die capaciteit moet gebruiken. Niemand kent de volledige ‘code’ waarin ons bewustzijn is geschreven. Zomaar een kunstbewustzijn programmeren is daarom knap lastig.

Emoties

In de film voelt Ava ook emoties – of wekt toch in elk geval op overtuigende wijze die illusie op. Dat is op termijn zo gek nog niet, want in zekere zin zijn onze emoties niets anders dan instructies. Ons verlangen naar liefde, onze angst voor vijanden, ons verdriet en geluk, stuk voor stuk zijn het nuttige gevoelens die ons aanzetten tot sociaal en evolutionair wenselijk gedrag. Ook dat is vooralsnog echter lastig te programmeren.

En als het je dan lukt om mensachtige robots te bouwen die emoties tonen, dan is het alsnog een flinke kluif om te bewijzen dat ze ook zelfbewust zijn. Je weet van jezelf wel dat je bewust bent, maar kunt dat bij iemand anders niet meten. Bewijs maar eens dat je partner of beste vriend écht bewust is en niet alleen beschikt over een vooraf gedefinieerde set instructies die bewustzijn simuleren. Dat is lastig, zo niet onmogelijk. Hetzelfde zal in nog sterkere mate opgaan voor de robots van de toekomst.

Interview met de wetenschappelijk adviseur

‘Je weet dat Ava een machine is, maar toch kan ze je overtuigen dat ze een persoon is’

.
Robotonderzoeker Murray Shanahan.

Robotonderzoeker Murray Shanahan voorzag regisseur en scriptschrijver Alex Garland van wetenschappelijk advies voor de film Ex Machina. New Scientist sprak hem over de Turingtest en over kleurenblindheid.

Hoe raakte je bij Ex Machina betrokken?

‘Dat begon al voordat ik me er bewust van was. In 2010 schreef ik een academisch boek over bewustzijn en cognitie. Alex Garland, de schrijver en regisseur van Ex Machina, had het gelezen. De ideeën die erin stonden hielpen hem in de juiste richting bij het schrijven van het script. Toen hij klaar was met schrijven stuurde hij me een e-mail. Hij vroeg me om af te spreken om het script door te spreken. Ik was gevleid en zei meteen ja.’

Herkende je ideeën van jezelf in het script?

‘Alleen indirect, op een abstract niveau. Zo dook een filosofisch gedachtenexperiment op in de film die ik ook in mijn boek bespreek. Dat gaat als volgt. Stel je toekomst voor waarbij een neurowetenschapper alles weet over hoe kleurwaarneming in het brein werkt. En stel nu – dit is een filosofisch gedachtenexperiment, dus er zijn gekke dingen mogelijk – dat deze persoon is opgegroeid in een zwart-wit kamer en ineens voor het kleur ziet. De vraag is: weet ze nu meer dan eerst? Het antwoord is ja. Ze weet nu hoe het is om kleur te zien.

Caleb heeft hierover een discussie met Ava. Dat spiegelt haar situatie. Ava zit gevangen in een onderzoeksinstituut. Is haar bewustzijn ook anders als ze dat instituut mag verlaten? Dat is niet dezelfde vraag, maar is nog steeds interessant.’

Het plot van de film is een soort Turingtest. Lijkt die test op de test die de Britse wiskundige Alan Turing in zijn oorspronkelijke publicatie voorstelde?

‘Nee, want er is één enorm verschil. In de film weet Caleb vooraf al dat Ava een machine is. Hij zegt dat in de film ook, dat hij dat bij een echte Turingtest helemaal niet mag weten. Nathan, Ava’s bouwer, antwoordt echter dat we dat punt inmiddels ver voorbij zijn. Dat Caleb weet dat Ava een machine is, maar dat zij hem vervolgens alsnog kan overtuigen dat ze een echt persoon is. Dat is één van mijn favoriete citaten uit de film.’

Murray Shanahan is hoogleraar cognitieve robotica aan de Imperial College London. Hij schreef in 2010 het boek Embodiment and the Inner Life: Cognition and Consciousness in the Space of Possible Minds.

Wil je nog veel meer weten over de kruisbestuiving tussen wetenschap en film? 21 mei organiseert New Scientist een mooie avond met topsprekers die je meenemen in de wetenschappelijke werkelijkheid achter boeiende sciencefictionideeën.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153408674
07-09-2015

Deze robot kan u ooit redden bij een kernramp


© afp.

Robotwedstrijd Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben de prestigieuze robotwedstrijd Darpa Robotics Challenge in Californië gewonnen. Hun robot DRC-Hubo bleek het best uitgerust om ingezet te worden bij een ramp, zoals de kernramp van Fukushima.


© afp.

De hoofdprijs leverde Team Kaist 2 miljoen dollar op. De plaatsen twee en drie waren voor Amerikaanse robots en waren goed voor respectievelijk 1 miljoen en 500.000 dollar. Hubo wordt sinds 2002 ontwikkeld. De robot is 180 centimeter groot en weegt 80 kilogram.

De wedstrijd was georganiseerd door Darpa, het Amerikaanse agentschap voor geavanceerde onderzoeksprojecten voor defensie. In de finale stonden 24 teams, uit zes landen (VS, Japan, Zuid-Korea, Duitsland, Italië en Hongkong) tegenover elkaar. Hun robots moesten acht opdrachten tot een goed einde brengen, zoals met een voertuig rijden, voorbij een deur gaan, een klep openen, op een muur kloppen, trappen op- en afgaan en zich een weg banen door allerlei puin.

Het doel van de wedstrijd is vooral om de in labo's ontwikkelde robots in realistische situaties te plaatsen en te testen. Maar het zal zeker nog tien tot vijftien jaren duren voor de technologie ook effectief zal worden toegepast in het echte leven.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153816964
24-06-2015

Gents hotel zet als eerste ter wereld robot achter balie

Klik hier voor video's

video Vanaf vandaag maakt menselijke robot Mario officieel deel uit van het personeel van het Mariott Hotel in Gent. Daarmee is het hotel het eerste ter wereld dat niet-menselijke medewerkers inzet buiten de zorgsector. "Mario zal geen mensen vervangen", benadrukt hoteldirecteur Roger Langhout.

De robot zal vooral het huidige personeel assisteren. En een handige hulp is hij vast en zeker. Mario spreekt 19 talen en beschikt over twee camera's en gezichtsherkenningssoftware om bezoekers tot zes maanden lang te herinneren. Hij zal onder meer worden ingezet aan de balie. Daar kan hij gasten verwelkomen en de sleutel van de kamer overhandigen.

"Eigenlijk kunnen we hem alles laten doen wat we willen", zegt 'pleegvader' Thomas, die de robot programmeert. Zo zal Mario verder ook als virtuele oppas dienen in de 'Kids Corner' en zakenmensen begeleiden die een seminarie organiseren. Voor hen kan hij bijvoorbeeld een powerpointpresentatie geven.

Uniek
"We proberen elke hotelgast een unieke ervaring te bezorgen", zegt hoteldirecteur Roger Langhout. Daarom heeft het personeel de robot ook enkele leuke trucjes aangeleerd (zie filmpjes onderaan). "Hij kan klinken, een high five geven, noem maar op. Wanneer Mario omvalt, roept hij 'auwch' en krabbelt dan zelf weer recht", aldus programmeur Thomas. Ghent Mariott Hotel zegt ook voor een robot te kiezen om redenen van innnovatie. "Er zijn opportuniteiten waar we vandaag misschien nog niet aan denken, maar de robot kan bijvoorbeeld geprogrammeerd worden om een taxi te boeken", zegt Tommy Deblieck, zaakvoerder van het Oostends softwarebedrijf QBMT.

QBMT creëerde de robot. Het is al het tweede project van het Belgische bedrijf. Zora is het oudere broertje van Mario, een mensachtige robot waarvan er de afgelopen twee jaar al meer dan honderd exemplaren ingezet werden in de zorgsector (woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen) in ons land, Nederland, Frankrijk en Zwitserland.

Mario is 52 centimeter hoog, weegt 12 kilo en is nog niet aangesloten bij de vakbond.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153818231
24-06-2015

Robots grijpen om zich heen



Robot-experts hebben microscopisch kleine tentakels ontwikkeld die kunnen dienen als de handen en vingers van kleine robots.

Dankzij de kleine tentakels kunnen robots veilig tere objecten hanteren. De meeste robots die iets moeten oppakken gebruiken twee knijpers waarmee ze objecten kunnen vastklemmen. De nieuw ontwikkelde tentakels kunnen veel zachtzinniger te werk gaan.

De onderzoekers demonstreren dit door een mier op te pakken en vast te houden door een tentakel om het kleine lichaam te krullen. De microscopische tentakels zijn ideaal voor medische toepassingen, omdat ze kunnen werken zonder weefsel en bloedvaten te beschadigen.

De tentakels zijn maar 8 millimeter lang en minder dan tiende millimeters breed. Ze zijn gemaakt van een soort kunststof dat tot een zacht rubber kan worden gevormd. Jaeyoun Kim van de Amerikaanse Iowa State University werkt al een decennium met het materiaal en patenteerde al eerder een proces om er kleine draden van te maken.

Kim en zijn collega’s laten de kleine tubes buigen door één uiteinde af te sluiten en er een beetje lucht in te pompen. De luchtdruk en de variërende wanddikte van de buisjes zorgen ervoor dat ze zich gaan krullen, net zoals tentakels in de natuur. Het was al langer een wens om die kunst van de natuur levensecht na te doen, maar tot nu toe lukte dat alleen met centimeters lange tentakels.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153971266
29-06-2015

Deze robot bouwt een huis in twee dagen


© Fastbrick Robotics.

Een Australisch bedrijf beweert dat het een robot heeft die 1.000 bakstenen per uur kan leggen. Naar verluidt zou de machine in minder dan twee dagen de ruwbouw van een huis kunnen zetten. De robot, die Hadrian wordt genoemd, zou de bouwindustrie dus stevig door elkaar kunnen schudden.


Hadrian © Fastbrick Robotics.

Hadrian, genoemd naar de Romeinse keizer Hadrianus die veel muren heeft gebouwd, is het geesteskind van Mark Pivac, een luchtvaartingenieur. Momenteel heeft het bedrijf, Fastbrick Robotics, een prototype klaar en binnen enkele jaren hoopt CEO Mike Pivac de machine op de markt te krijgen.

De ontwikkeling van Hadrian heeft al 7 miljoen dollar gekost, maar het prototype mag er zijn: de robot kan een stapel bakstenen zelfstandig leggen, zonder menselijke tussenkomst. Een 3D-computer zorgt ervoor dat de machine de stenen perfect snijdt en legt. Pivac zegt dat Hadrian bijna elk baksteenformaat op de markt kan leggen. De machine houdt zelfs rekening met eventuele elektrische leidingen of waterleidingen die door de muur moeten lopen.

De bouwtijd van een huis daalt spectaculair dankzij Hadrian. Een gemiddeld huis bestaat ongeveer uit 15.000 bakstenen en wordt doorgaans in vijf à zes weken gebouwd. Hadrian heeft er maar twee dagen voor nodig. Dat betekent dat een huis bouwen in de toekomst veel goedkoper zou kunnen worden.

Voorlopig heeft het bedrijf wel nog metselaars nodig, maar in de toekomst zullen er amper twee personen op een bouwwerf aanwezig moeten zijn: iemand die de machine bedient en iemand die instaat voor kwaliteitscontrole.

Fastbrick Robotics is niet bang voor protest van de bouwindustrie: "Metsen is heel arbeidsintensief en niet veel jongeren willen die job nog uitoefenen. Bovendien moet het bouwproces veel efficiënter", aldus Pivac.


© Fastbrick Robotics.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154161329
Robots zijn nog echt houterige slome machines. Zal dit in de toekomst ooit veranderen. Dat een robot dus net zo vloeiend zou kunnen bewegen als een mens en ook zonder al die mechanische geluiden?
pi_154184700
quote:
0s.gif Op woensdag 8 juli 2015 01:49 schreef Odaiba het volgende:
Robots zijn nog echt houterige slome machines. Zal dit in de toekomst ooit veranderen. Dat een robot dus net zo vloeiend zou kunnen bewegen als een mens en ook zonder al die mechanische geluiden?
Ja, vast wel. Aan de algoritmes ligt het niet (zie bijvoorbeeld Cheetah of Petman), maar vooral de actuatoren. In termen van power/force-to-weight ratio is er eigenlijk niets wat in de buurt komt van organische spieren. Daarom zie je vaak hydrauliek icm een externe power supply, of een benzine motor (Big dog). Met mooist en stilst is natuurlijk volledig elektrisch, maar zowel motor als accu technologie (voor autonomie) is daar nog niet ver genoeg voor.
pi_154757088
27-07-2015

Hawking, Musk en Wozniak vrezen Terminatorscenario



"Het starten van een militaire wapenwedloop met kunstmatige intelligentie is een slecht idee, en moet worden voorkomen met een verbod op offensieve autonome wapens die buiten menselijke controle staan", besluiten de experts hun brief. © reuters.

Stephen Hawking, Elon Musk en Steve Wozniak pleiten met meer dan duizend vooraanstaande robotonderzoekers in een open brief voor een verbod op zelfstandig opererend oorlogstuig. "Offensieve autonome wapens zullen de kalasjnikovs van de toekomst worden", staat in de brief.


Wetenschapper Stephen Hawking. © ap.


Steve Wozniak, medeoprichter Apple. © epa.


Zakenman Elon Musk. © afp.

In de open brief, gepresenteerd op een congres over kunstmatige intelligentie in Buenos Aires, waarschuwen de experts voor de gevaren van een wapenwedloop op het gebied van kunstmatige intelligentie. Een scenario dat grote overeenkomsten vertoont met de sciencefictionfilmreeks The Terminator.

"Kunstmatige intelligentie is op het punt waarop het inzetten van autonome wapens binnen jaren in plaats van decennia haalbaar is", schrijven de ondertekenaars. "De belangen zijn groot: autonome wapens worden, na het buskruit en nucleaire wapens, gezien als de derde revolutie in oorlogsvoering.''

Wapenwedloop
Het vervangen van soldaten door robots kost weliswaar minder mensenlevens, maar volgens de experts weegt dat niet op tegen de nadelen. Zo vrezen ze dat autonome wapens de drempel tot het starten van een oorlog verlagen.

"Als één wereldmacht begint met de ontwikkeling van autonome wapens zal de rest volgen. Waar die wapenwedloop op uitloopt, ligt voor de hand: autonome wapens zullen de kalasjnikovs van de toekomst worden'', aldus de brief.

Verbod
De experts benadrukken de lage productiekosten van autonome wapens, waarvoor in tegenstelling tot nucleaire wapens geen schaars materiaal nodig is. Volgens de brief is het vervolgens een kwestie van tijd tot autonome wapens via de zwarte markt in handen van terroristen zullen vallen. Ze zijn ervan overtuigd dat alleen een verbod helpt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154871864
:'(

03-08-2015

Liftende robot kort en klein geslagen in Amerika


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 3 augustus 2015 om 12:59 uur

Er is een einde gekomen aan het Amerikaanse avontuur van HitchBOT. De liftende robot is in Philadelphia afgetuigd.

HitchBOT is een schattig uitziend robotje dat kan tweeten, foto’s kan maken en zijn armen kan bewegen. De robot heeft echter één grote handicap: hij kan zich niet zelfstandig voortbewegen. Toch reisde de robot vorig jaar dwars door Australië heen. Hoe? Door te liften. In een klein maandje legde de robot zo 6000 kilometer af.

Experiment
Het was allemaal bedoeld als experiment: wetenschappers wilden achterhalen of een robot kon leren om mensen te vertrouwen. “HitchBOT moet vertrouwen op mensen om zich te verplaatsen en laat zich daarbij onder meer door mensen in een gordel vastzetten,” vertelde onderzoeker David Harris Smith vorig jaar.

Amerika
Het succesvolle Australische avontuur smaakte naar meer. En dus begon HitchBOT eind juli aan een reis door de VS, wederom door te liften. Maar het experiment is vroegtijdig tot een eind gekomen. Na twee weken liften – waarbij plaatsen als Boston en New York werden bezocht – ging het in Philadelphia mis. De robot werd er zodanig afgetuigd dat deze zijn reis niet kon vervolgen.

Nog niet voorbij
De teleurstelling is groot, zo laten de onderzoekers achter HitchBOT weten. “Maar dit experiment is nog niet voorbij. We gaan op zoek naar nieuwe avonturen voor robots en mensen.”

Het verlies van HitchBOT is treurig. Maar ook hier valt – zowel voor mensen als voor robots – weer een les uit te trekken: niet alle mensen zijn te vertrouwen

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154945948


'ROBOTSEKS IS OVER VIJFTIG JAAR HEEL NORMAAL'

Seks met robots is over een jaar of vijftig heel normaal, zo stelt een Britse academica.

Volgens Helen Driscoll, psychologe aan de universiteit van Sunderland, zal de manier waarop mensen met technologie omgaan de komende jaren drastisch veranderen.

"We denken na over virtual reality en robotseks binnen de context van de huidige normen", zegt dinsdag Driscoll tegenover de Daily Mirror. "Maar als we denken aan de seksuele normen die honderd jaar geleden bestonden is het duidelijk dat die snel en drastisch zijn veranderd."

Verliefd

Volgens de psychologe zullen technologieën zoals virtual reality steeds realistischer worden, waardoor virtuele seks steeds meer op echte seks gaat lijken en uiteindelijk zelfs als beter kan worden ervaren. "Het is denkbaar dat sommige mensen dit liever hebben dan seks met een minder dan perfect mens."

Mensen zullen daardoor ook verliefd kunnen worden op hun virtuele partners. "Dat lijkt nu nog ongewoon, maar we zouden niet automatisch moeten aannemen dat virtuele relaties minder waarde hebben dan echte relaties", zegt de psychologe.

Eenzaam

Momenteel kunnen dit soort relaties nog schadelijk zijn, aldus Driscoll. "Nu kan het gebrek aan menselijk contact nog schadelijk zijn. Mensen zijn sociale wezens en gebrek aan menselijk contact kan leiden tot eenzaamheid."

In de toekomst kan dat anders liggen. "Op de lange termijn kan technologie een oplossing bieden voor die problemen. Wanneer intelligente robots niet te onderscheiden zijn van mensen, op hun gebrek aan slechte eigenschappen na, zullen we psychologisch gezien weinig last hebben van dit soort relaties omdat we het verschil niet merken."

http://www.nu.nl/gadgets/(...)r-heel-normaal-.html
“The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.”— Bertrand Russell
pi_155316684
17-08-2015

Nieuwe robot beweegt als een mens


Wetenschap De Amerikaanse universiteit MIT heeft een robot ontwikkeld die menselijke bewegingen kan imiteren. Hermes kan de handelingen én reflexen vlekkeloos nabootsen, waardoor hij zijn evenwicht niet verliest.

In de kelder van de universiteit in Massachusetts richt een robot grote schade aan. Hij slaat met zijn vuisten door gipsplaten muren, gooit blikjes frisdrank in het rond en schopt vuilnisemmers omver.

Het klinkt bijna als de start van het doemscenario waarvoor tegenstanders van artificiële intelligentie vrezen. Het verschil is dat Hermes niet uit eigen beweging handelt.

Enkele meters verderop staat doctoraatsstudent Joao Ramos. Hij draagt een exoskelet met bedrading en motoren, dat zijn bewegingen via een computer naar de robot doorzendt. Die bootst de handelingen getrouw na, als was hij een marionet.

Evenwicht

De communicatie verloopt in twee richtingen. Als Ramos een vuistbeweging maakt, doet de robot hetzelfde. Raakt hij daarbij een muur, dan voelt de student een schok in zijn lichaam. In een reflex veert hij naar achteren, waarop de robot ook die beweging herhaalt.

Op die manier verliest Hermes nooit zijn evenwicht. Zonder deze ingebouwde reflex zou hij weliswaar succesvol door de muur kunnen slaan, maar hij zou er vervolgens halsoverkop doorheen tuimelen. Dankzij de interface kan een mens vanop afstand voelen hoe het gewicht van de robot zich verplaatst en het evenwicht herstellen door zijn eigen gewicht te verplaatsen.

Bijgevolg kan Hermes niet alleen door muren slaan, maar ook met een knuppel zwaaien, voorwerpen in het rond gooien en vuilnisbakken omver trappen, zonder daarbij zijn evenwicht te verliezen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_156655518
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_158219352
Dash en OSHbot



OSHbot zal ingezet gaan worden in winkels om klanten te helpen met het vinden van producten.



Dash gaat werken in hotels.

http://www.theguardian.co(...)ash-oshbot-steal-job

quote:
Looking further ahead, Carl Benedikt Frey and Michael Osborne of Oxford University predict that around half of all jobs in the US are likely to be automated over the next decade or two. By their calculations, two jobs at high risk of being computerised are retail salesperson, with a 92% chance, and hotel desk clerk, at 94%.
pi_158219956
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juni 2015 22:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
24-06-2015

video Vanaf vandaag maakt menselijke robot Mario officieel deel uit van het personeel van het Mariott Hotel in Gent. Daarmee is het hotel het eerste ter wereld dat niet-menselijke medewerkers inzet buiten de zorgsector.
Het is wel grappig dat meerdere media die robot zo presenteerden.Toch deed het oudere broertje van Dash, Botlr, al in 2014 dienst in hotels, die begon in het Aloft Cupertino in Californië. En een maand nadat Mario begon opende in Japan een hotel bijna geheel gerund door robots, het Henn-na, die toevallig ook Nao's hebben net als Mario.
pi_160138954
22-02-2016

Robots: de volgende grote technologische revolutie van deze eeuw

Stofzuigen, het gras maaien, een schroefje aandraaien: dit soort simpele taken zijn voor robots een fluitje van een cent. Maar complexere taken zijn nu nog lastig. Hoe lang duurt het voordat u een app op uw thuisrobot downloadt waarmee deze uw bed kan opmaken of de kinderen naar school kan brengen? Op donderdagavond 24 maart hoort u alles over deze volgende grote technologische revolutie tijdens ons New Scientist wetenschapscafé.


Een robot die kinderspeelgoed opruimt zou in veel huishoudens een uitkomst zijn.

In de anonieme mensenmassa van een vliegveld als Schiphol kun je je nogal verloren voelen, zeker als je je bagage kwijt bent of de gate niet kan vinden. Zou het dan niet handig zijn als er een robot was die je te hulp kon snellen? Aan zo’n geautomatiseerde assistent werken Vanessa Evers en haar collega’s van de Universiteit Twente. Sterker nog, in maart gaat deze robot, die luistert naar de naam Spencer, al aan het werk op Schiphol. Evers is een van de meest vooraanstaande robotonderzoekers van Nederland en België en neemt bezoekers van het robotcafé mee op een tour langs haar revolutionaire robotprojecten. Daarbij is haar belangrijkste uitdaging steeds weer om robots socialer te maken. Hoe kunnen deze intelligente, maar social domme, machines een natuurlijke plek veroveren in onze sociale samenleving? Komt er een dag waarop met een robot praten net zo natuurlijk gaat als met een mens? Evers vertelt er alles over.

Traplopende robots

Wie goed functionerende robots wil bouwen, moet overigens niet alleen op sociaal vlak grote uitdagingen overwinnen. Een beetje fatsoenlijk bewegen blijkt bijvoorbeeld ook geen sinecure. Traplopen is voor een mens bijvoorbeeld dagelijkse routine, niks om diep over na te denken. Maar voor een robot is het nog een hele prestatie om de derde trede te halen zonder achterover te vallen. Dergelijke geavanceerde bewegingen onder de knie krijgen is daarom een topprioriteit voor robots. Over de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied vertelt vooraanstaand robotbewegingexpert David Abbink van de TU Delft tijdens het robotcafé alles.


Beelden uit de documentaire Ik ben Alice

En zodra robots een beetje fatsoenlijk kunnen bewegen en acceptabel sociaal gedrag vertonen, is de volgende vraag natuurlijk: wat kun je met al die metalen hulpjes? Een bijzonder tot de verbeelding sprekende optie, ligt in de zorg, waarop de vergrijzing een steeds zwaardere druk legt. Daarom experimenteert men daar volop met robots die ouderen gezelschap houden die anders moeilijk aan een gesprekspartner zouden komen. Dankzij een aan haar gewijde documentaire waarin ze een band opbouwt met drie oudere alleenstaande vrouwen, geniet robot Alice al een zekere landelijke bekendheid. Psycholoog Elly Konijn van de Vrije Universiteit Amsterdam, werkte mee aan het ontwikkelen van Alice, en vertelt tijdens het café alles over Nederlands populairste zorgrobot.

Robotrevolutie aanzwengelen

Het bijzondere van de aankomende robotrevolutie is tot slot dat mensen al tientallen jaren wachten op de komst van deze blikken wezens. Dat is logisch, want in sciencefictionfilms en -boeken spelen ze al decennialang de hoofdrol. Als er iemand enthousiast kan vertellen over de manier waarop sciencefiction robotonderzoekers inspireert om innovatieve technologieën te ontwikkelen, dan is het wel George van Hal, redacteur van New Scientist en auteur van het boek Robots, aliens en popcorn. Dit boek werd vorig jaar juichend ontvangen en is volgens Kennislink ‘een feest om te lezen’. Van Hal zal op het robotcafé dieper ingaan op de vraag hoe (on)realistisch de robots uit Hollywoodfilms zijn en hoe deze beelden de echte robotrevolutie hielpen aanzwengelen.

New Scientist Café: robotisering

.
Vanessa Evers, David Abbink, George van Hal en Elly Konijn spreken op het New Scientist café robotisering. Bestel nu tickets.

Wie goed voorbereid wil zijn op de steeds verdergaande robotisering van onze samenleving en goed wil snappen waar we nu eigenlijk staan met de ontwikkeling van robots, doet er goed aan om het wetenschapscafé robotisering te bezoeken. De grootste robotkenners praten u daar in één klap bij over alle laatste ontwikkelingen. Bovendien krijgt u de kans om uw vragen over de grootste technologische revolutie van deze eeuw direct aan deze experts voor te leggen. Zorg daarom dat u deze bijzondere avond niet mist!

Wanneer: donderdag 24 maart 2015
Waar: Pakhuis de Zwijger, Amsterdam
Tijd: vanaf 19:30 uur tot 22:00 uur
Prijs: ¤ 24,50 voor abonnees/¤ 29,50 voor niet-abonnees/¤ 75 passe-partout (toegang tot alle vier New Scientist Cafés, alleen voor abonnees)

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160458624
Fido vs Spot (robot van Google)

pi_160535861
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160535885
07-03-2016

Ook wereldtop bordspel go valt ten prooi aan kunstmatige intelligentie

Vanaf woensdag verdedigt wereldkampioen Lee Se-dol de menselijke eer tegen een Google-computer. De Russische schaakgrootmeester Garry Kasparov, die in 1997 een beroemde nederlaag leed tegen supercomputer Deep Blue, analyseert de ongelijke strijd tussen mens en machine.


Garry Kasparov leed in 1997 tegen Deep Blue de beroemdste schaaknederlaag ooit. Beeld: YouTube.

Mijn twee wedstrijden tegen de schaak-supercomputer Deep Blue in 1996 en 1997 werden ‘de laatste oprisping van het brein’ genoemd. Men vergeleek ze met van alles en nog wat, van de maanlanding tot de Terminator-films. Ik won de eerste keer, maar verloor de – uiteraard veel beroemdere – tweede wedstrijd. Op dat punt besloot IBM het project stil te zetten.

Telkens wanneer een vergelijkbare tweestrijd de krantenkoppen haalt, duikt mijn naam overal op. Nu is er weer zo’n vlaag, doordat Google-computer AlphaGo het deze week opneemt tegen go-wereldkampioen Lee Se-dol uit Zuid-Korea. Eerder had AlphaGo de beste speler van Europa al met 5-0 verslagen. Ik speel dit oeroude Chinese bordspel niet, dus ik ben niet bij machte om de uitkomst te voorspellen, maar ik weet wel wat er afhangt van het resultaat en wat de toekomst in petto heeft voor go.

Blinde vlekken

Computers blinken uit in foutloze berekeningen. Ons brein excelleert juist in algemeenheden, langetermijnplanning en het toepassen van overkoepelende thema’s op nieuwe omstandigheden. Dit contrast zorgt voor interessante strijdtonelen in het korte tijdsbestek dat mens en machine aan elkaar gewaagd zijn. Bij schaken was dat twintig jaar geleden het geval, bij go is dat blijkbaar nu zo.


Vroege schaakcomputers hadden blinde vlekken en zwakheden die eenvoudig benut konden worden. Het is verleidelijk om, in plaats van een normaal spel te spelen, alleen maar deze zwakten aan te vallen. Ik kon die verleiding tegen Deep Blue niet weerstaan.

Slechtste potje uit mijn carrière

Denksporten zoals schaken en go vereisen intense concentratie. Als je focus wordt verstoord doordat je een computer in de val wilt laten lopen, kan dat ertoe leiden dat je uiteindelijk jezelf benadeelt, door zetten te doen die objectief twijfelachtig zijn. Zodra machines sterk genoeg zijn, straffen ze dit soort zetten af.


AlphaGo versloeg eerder dit jaar Europees kampioen Fan Hui. Beeld: YouTube.

Maar de belangrijkste ongelijkheid tussen vlees en silicium is het kosmische machinevoordeel van onophoudelijke consistentie. Computers maken geen grote blunders, niet bij schaken in elk geval, waar een mens altijd slechts één slippertje van een ramp is verwijderd. Geen enkele machine kampt met nonchalance, angst of uitputting. Toen ik in 1997 de beslissende zesde partij van Deep Blue verloor, stond ik onder hoge druk. Dat was aan mijn spel af te lezen. Het was het slechtste potje uit mijn carrière.

Donkere wolken

Afgezien daarvan was het een opwindend duel. Het was het slotstuk van een periode waarin mensen het spel mechanisch wilden beheersen. Die periode begon met de 18e-eeuwse nepschaakmachine ‘De turk’. Vandaag de dag vertegenwoordigt AlphaGo een machine learning-project met praktische toepassingen in kunstmatige intelligentie, dat wereldwijde aandacht verdient.

NS cafe robotSe-dol is misschien zo veel beter dan AlphaGo dat menselijke onvolkomenheden nog niet beslissend zullen zijn. Go heeft bovendien per beurt veel meer mogelijke zetten dan schaken en is minder dynamisch – factoren die machinaal succes tegenwerken. Maar ik ben bang dat donkere wolken zich samenpakken. Tegenwoordig zou een fatsoenlijke laptop met een gratis schaakprogramma Deep Blue en alle menselijke grootmeesters verpulveren. De sprong van voorspelbare en zwakke schaakcomputers naar meedogenloze machines duurde slechts een dozijn jaar.

Go, het is vijf voor twaalf.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160535901
08-03-2016

Amerikaans leger zet nieuwe stap in ontwikkeling van 'cyborgs'


© thinkstock.

Het Amerikaans leger spendeert miljoenen dollars aan de ontwikkeling van een implantaat dat het menselijk brein in staat zou stellen om rechtstreeks te communiceren met computers. Als ze daarin slagen, dan zijn de eerste cyborgs een feit.

"Het implantaat moet het kanaal tussen het menselijk brein en moderne elektronica openen."
Phillip Alvelda, progammamanager van DARPA

De ontwikkelingsafdeling van het Pentagon, het Defense Advance Research Projects Agency (DARPA) maakte in januari bekend dat het 62 miljoen dollar uittrekt voor het project. Volgens Phillip Alvelda, de progammamanager van DARPA is de bedoeling van het implantaat "om het kanaal tussen het menselijk brein en moderne elektronica te openen".

Het implantaat zou niet groter zijn dan een kubieke centimeter en zal proberen om neuronen uit de hersenen om te zetten in elektronische signalen. Daarmee creëert het een nooit geziene "bandbreedte voor dataoverdracht tussen het menselijk brein en de digitale wereld", zo staat in de bekendmaking van het nieuwe project te lezen.

Volgens DARPA legt het implantaat de basis voor nieuwe therapieën die mensen met gezichts- en gehoorproblemen kunnen helpen door "digitale audio- of visuele informatie binnen te brengen in de hersenen."

Militaire toepassingen

Het programma is volgens DARPA niet bestemd voor militaire doeleinden, maar sommige experts zien tal van mogelijke toepassingen voor een dergelijk implantaat, ook op militair vlak. Volgens Conor Walsh, een professor in mechanische en biomedische techniek aan de universiteit van Harvard zou het implantaat "de spelregels veranderen", omdat "in de toekomst draagbare robottoestellen bestuurd zullen worden door implantaten".

Volgens Walsh zullen dergelijke draagbare robottoestellen of exoskeletten bijvoorbeeld een patiënt kunnen helpen herstellen na een beroerte of de capaciteiten van soldaten verhogen in oorlogssituaties.

Het Amerikaanse leger ontwikkelt momenteel een exoskelet dat de drager bijkomende bescherming moet bieden tegen vijandelijk vuur en technologie in de helm verbetert de communicatiemogelijkheden en het zicht van de drager. In theorie zou het nieuwe implantaat het moeten mogelijk maken om het exoskelet efficiënter te besturen.

"Verspilling van belastingsgeld

"We hebben weinig tot geen idee over hoe het brein precies complexe informatie verwerkt. Dit project is verspilling van belastingsgeld."


Steven Pinker, gedragswetenschapper en professor psychologie aan de universiteit van Harvard staat skeptisch tegenover de nieuwe technologie en noemt het idee "een hype zonder resultaat". "We hebben weinig tot geen idee over hoe het brein precies complexe informatie verwerkt," zegt hij en hij wijst erop dat het inbrengen van vreemde voorwerpen in de hersenen een hersenontsteking kan veroorzaken: dat kan leiden tot ernstige neurologische problemen.

DARPA erkent dat het nog een hele tijd zal duren voor het implantaat volledig functioneel zal zijn, maar is van plan om een reeks experts in uiteenlopende disciplines te rekruteren om het project in een stroomversnelling te krijgen. Pinker blijft er echter bij dat het een "verspilling van belastingsgeld" is.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160561356
quote:
0s.gif Op woensdag 9 maart 2016 08:23 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
07-03-2016

Ook wereldtop bordspel go valt ten prooi aan kunstmatige intelligentie

Vanaf woensdag verdedigt wereldkampioen Lee Se-dol de menselijke eer tegen een Google-computer. De Russische schaakgrootmeester Garry Kasparov, die in 1997 een beroemde nederlaag leed tegen supercomputer Deep Blue, analyseert de ongelijke strijd tussen mens en machine.

[ afbeelding ]
Garry Kasparov leed in 1997 tegen Deep Blue de beroemdste schaaknederlaag ooit. Beeld: YouTube.

Mijn twee wedstrijden tegen de schaak-supercomputer Deep Blue in 1996 en 1997 werden ‘de laatste oprisping van het brein’ genoemd. Men vergeleek ze met van alles en nog wat, van de maanlanding tot de Terminator-films. Ik won de eerste keer, maar verloor de – uiteraard veel beroemdere – tweede wedstrijd. Op dat punt besloot IBM het project stil te zetten.

Telkens wanneer een vergelijkbare tweestrijd de krantenkoppen haalt, duikt mijn naam overal op. Nu is er weer zo’n vlaag, doordat Google-computer AlphaGo het deze week opneemt tegen go-wereldkampioen Lee Se-dol uit Zuid-Korea. Eerder had AlphaGo de beste speler van Europa al met 5-0 verslagen. Ik speel dit oeroude Chinese bordspel niet, dus ik ben niet bij machte om de uitkomst te voorspellen, maar ik weet wel wat er afhangt van het resultaat en wat de toekomst in petto heeft voor go.

Blinde vlekken

Computers blinken uit in foutloze berekeningen. Ons brein excelleert juist in algemeenheden, langetermijnplanning en het toepassen van overkoepelende thema’s op nieuwe omstandigheden. Dit contrast zorgt voor interessante strijdtonelen in het korte tijdsbestek dat mens en machine aan elkaar gewaagd zijn. Bij schaken was dat twintig jaar geleden het geval, bij go is dat blijkbaar nu zo.

[ afbeelding ]
Vroege schaakcomputers hadden blinde vlekken en zwakheden die eenvoudig benut konden worden. Het is verleidelijk om, in plaats van een normaal spel te spelen, alleen maar deze zwakten aan te vallen. Ik kon die verleiding tegen Deep Blue niet weerstaan.

Slechtste potje uit mijn carrière

Denksporten zoals schaken en go vereisen intense concentratie. Als je focus wordt verstoord doordat je een computer in de val wilt laten lopen, kan dat ertoe leiden dat je uiteindelijk jezelf benadeelt, door zetten te doen die objectief twijfelachtig zijn. Zodra machines sterk genoeg zijn, straffen ze dit soort zetten af.

[ afbeelding ]
AlphaGo versloeg eerder dit jaar Europees kampioen Fan Hui. Beeld: YouTube.

Maar de belangrijkste ongelijkheid tussen vlees en silicium is het kosmische machinevoordeel van onophoudelijke consistentie. Computers maken geen grote blunders, niet bij schaken in elk geval, waar een mens altijd slechts één slippertje van een ramp is verwijderd. Geen enkele machine kampt met nonchalance, angst of uitputting. Toen ik in 1997 de beslissende zesde partij van Deep Blue verloor, stond ik onder hoge druk. Dat was aan mijn spel af te lezen. Het was het slechtste potje uit mijn carrière.

Donkere wolken

Afgezien daarvan was het een opwindend duel. Het was het slotstuk van een periode waarin mensen het spel mechanisch wilden beheersen. Die periode begon met de 18e-eeuwse nepschaakmachine ‘De turk’. Vandaag de dag vertegenwoordigt AlphaGo een machine learning-project met praktische toepassingen in kunstmatige intelligentie, dat wereldwijde aandacht verdient.

NS cafe robotSe-dol is misschien zo veel beter dan AlphaGo dat menselijke onvolkomenheden nog niet beslissend zullen zijn. Go heeft bovendien per beurt veel meer mogelijke zetten dan schaken en is minder dynamisch – factoren die machinaal succes tegenwerken. Maar ik ben bang dat donkere wolken zich samenpakken. Tegenwoordig zou een fatsoenlijke laptop met een gratis schaakprogramma Deep Blue en alle menselijke grootmeesters verpulveren. De sprong van voorspelbare en zwakke schaakcomputers naar meedogenloze machines duurde slechts een dozijn jaar.

Go, het is vijf voor twaalf.

(newscientist.nl)
Ondertussen is het 2-0 voor de AlphaGo vrijdag op zaterdagnacht de 3e partij
Kleine geheimen dienen beschermd te worden.
Grote geheimen worden beschermd door publiek ongeloof.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')