abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_145320999
Welkom in het derde topic over robotica. Lees (en discussieer) hier over de laatste ontwikkelingen in de robotica. The future is here



Voorgaande topics
W&T / Robots
W&T / Robotica #2

gerelateerde topics
AEX / Robot Economics

Zie hieronder de laatste paar artikels uit het voorgaande topic

[ Bericht 83% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 09-10-2014 10:55:15 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145324463
Gaat het hier alleen over robots als legermateriaal?
pi_145324498
Nee, het artikel in de OP is het laatste artikel uit het vorige topic
Ik zal de OP aanvullen met nog ene paar uit het voorgaande topic

W&T / Robotica #2
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145324925
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 11:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Nee, het artikel in de OP is het laatste artikel uit het vorige topic
Ik zal de OP aanvullen met nog ene paar uit het voorgaande topic

W&T / Robotica #2
Ah, ok. Ff volgen, staan best leuke dingen in
pi_145325229
quote:
14s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 11:57 schreef HPLC het volgende:

[..]

Ah, ok. Ff volgen, staan best leuke dingen in
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145325381
Vreemd ik kan de OP niet aanpassen met meerdere artikels

dan zet ik ze maar hier

26-03-2014

Robot betovert publiek met TED-lezing

...misschien ooit...

De X-Prize Foundation looft een grote prijs uit voor de eerste robot die een TED-lezing houdt. De hoofdprijs? Dat mag jij bepalen.


'Me robot; you human. Me created by you; you product of evolution. Welcome at this first TED-talk presented by a non-human…'

Wie weet begint over een paar jaar zo de eerste TED-lezing gehouden door een robot. Als het aan de X-Prize Foundation ligt, is dit namelijk de volgende grote uitdaging in de kunstmatige intelligentie. Dat maakte de organisatie afgelopen donderdag 20 maart bekend.

Making the Impossible Possible – dat is het motto van de X-Prize. Uitdaging: realiseer een grote technologische doorbraak en win daarmee miljoenen dollars. Zo staan er onder andere X-Prijzen open voor de eerste door een private partij gerealiseerde maanlanding (twintig miljoen dollar) en voor het eerste draagbare apparaat dat een betere medische diagnose stelt dan een groep artsen (tien miljoen dollar).

In 2004 werd de tot nu toe enige X-Prize toegekend: de ruimtevaart-X-Prize ging toen naar het team dat SpaceShipOne had gebouwd. Hier was de uitdaging dat een private partij een ruimteschip zou bouwen dat tweemaal binnen twee weken drie mensen heen en weer naar de ruimte kon vervoeren. En dat lukte.

Applausmeter
De precieze regels voor de nieuwe Artificial Intelligence-X-Prize liggen nog niet vast. Voorlopig staat de organisatoren het volgende scenario voor ogen: Een groep mensen selecteert van te voren honderd mogelijke onderwerpen voor een TED-lezing die een robot moet geven. Vervolgens kiest het aanwezige publiek één onderwerp uit. Daarna krijgt het menselijke robotteam een half uur om de robot te prepareren.

Dan is het de beurt aan de robot. Hij neemt plaats op de beroemde rode TED-stip en houdt een lezing van drie minuten. Na afloop stelt de menselijke presentator en curator van de TED-conferentie Chris Anderson twee vragen aan de robot. Ten slotte geeft het publiek een oordeel over de kwaliteit van de lezing via de hoeveelheid applaus en geeft een panel van experts een beargumenteerd oordeel.

Dat is het ruwe idee. Maar de organisatie nodigt vanaf nu iedereen uit om via hun website mee te denken over de spelregels. Moet de robot een TED-lezing van 3, 5, 10 of 18 minuten houden? Wie mag het onderwerp van de lezing kiezen? En moet het wel een robot zijn die de lezing houdt, of is het realistischer om de uitdaging te geven aan een computer zonder lichaam, die alleen maar sprekend aanwezig is (net zoals supercomputer Watson die in 2011 de Jeopardy-quiz won).

Hoeveel is de uitdaging waard? 1 miljoen dollar? 5 miljoen? 10 miljoen? En de belangrijkste vraag: wat moeten de criteria worden op grond waarvan het robotteam al dan niet de prijs wint?


Supercomputer Watson verslaat de twee beste menselijke spelers in de Jeopardy-quiz (2011)
Zoom

Vliegende vogels
Een robot die een TED-lezing houdt klinkt prachtig. Toch is het maar zeer de vraag of deze uitdaging de kunstmatige intelligentie (en de mensheid) vooruit helpt. Net zoals de beroemde Turingtest is de A.I.-X-Prize gericht op het nabootsen van menselijke intelligentie. Maar net zoals een Boeing 747 heel anders vliegt dan een vogel, zo kan kunstmatige intelligentie best heel anders zijn dan menselijke intelligentie, en daar is niets mis mee.

Ruim zes decennia aan ontwikkelingen in robots en computers laten zien dat kunstmatige intelligentie in sommige dingen veel beter is dan menselijke intelligentie, en in andere dingen juist veel slechter. Computers en robots kunnen sneller en nauwkeuriger rekenen; ze hebben een enorm en feilloos geheugen; ze raken nooit vermoeid; ze zijn goed in exacte feiten en hebben geen last van zenuwen of andere psychologische belemmeringen.

Mensen zijn echter beter dan computers en robots in het leren van nieuwe dingen, in patroonherkenning en -interpretatie; in sociaal-emotionele intelligentie; in cognitieve vaardigheden die geworteld zijn in het lichaam, in het omgaan met vaagheden en onzekerheden; in het begrijpen van de rijke, alledaagse wereld en in creativiteit. Voor sommige taken is de biologische, levende hardware van mensen beter en voor andere taken de elektronische, niet-levende hardware van computers en robots.



Golem XIV
Een robot die een TED-lezing geeft, kent trouwens een literaire voorloper. De Poolse science-fictionschrijver Stansilaw Lem laat in zijn verhaal Golem XIV uit 1981 al een supercomputer met dezelfde naam een lezing voor mensen houden. De computer begint om de mensen er fijntjes op te wijzen dat zij door hun evolutionaire achtergrond een lezing willen die verhalend is en hen emotioneel raakt. Golem XIV vindt dat een groot nadeel van de mens. Liever wil hij meteen tot de kern komen, desnoods met abstracte formules: "Ik zal mijn lezing larderen met voorbeelden en parabels, omdat jullie mensen ze zo nodig hebben. Ikzelf heb ze helemaal niet nodig."

Een robot kan best een lezing van drie minuten houden door op een slimme manier kennis van Wikipedia, de Encyclopaedia Britannica en ontelbare andere internetbronnen te combineren. Je zou hem best kunnen programmeren om er enkele grapjes in te verwerken. Maar persoonlijkheid heeft hij niet en contact met de zaal zal hij ook niet of nauwelijks maken. Waarom zou een robot echter op een menselijke manier een lezing moeten geven? Helpt die robot ons vervolgens om grote uitdagingen in de kunstmatige intelligentie op te lossen en zo de mensheid te helpen?



Kopje koffie
Een van die grote uitdagingen is het onder de knie krijgen van een algemeen leerproces, zoals mensen met een-en-hetzelfde brein uiteenlopende taken kunnen leren: van leren voetballen of viool spelen tot een nieuwe taal leren. Een tweede grote uitdaging is het leren van alledaagse kennis: bijvoorbeeld dat een glas water kapot valt op de grond wanneer je het uit je handen laat glippen − typisch kennis die mensen leren door te doen. En wij doen enorm veel van zulke alledaagse kennis spelenderwijs op, zonder dat er taal aan te pas komt.

Een derde grote uitdaging is het omgaan met een ongestructureerde omgeving die een robot nooit eerder heeft gezien. Zet de robot in een onbekende woning en vraag hem om een kop koffie of thee te zetten. Dat is een veel moeilijkere uitdaging. Toegegeven, dat spreekt minder tot de verbeelding dan het houden van een TED-lezing, maar het zou meer opleveren voor de mensheid.

(wetenschap24.nl)

24-06-2014

Japan stelt robotnieuwslezeressen voor


© epa.

Ze heet 'Kodomoroid', een mix van het Japanse woord 'kodomo', wat kind betekent, en 'androïde'. Voor stomverbaasde journalisten las ze dinsdag het nieuws voor als een echt televisienieuwsanker tijdens een sessie in het nationaal wetenschappelijk en technologisch museum in Tokio.


De meisjesrobot Kodomoroid (links) heeft ook een oudere collega Otonaroid (rechts). © epa.

Na het laatste nieuws over een aardbeving en een FBI-operatie, liet Kodomoroid zich meedragen door haar uitvinder, de specialist roboticaHiroshi Ishiguro. Kodomoroid deelde de hoofdrol met een andere vrouwelijke robot, 'Otonaroid', een samenstelling van 'otona' ('volwassene') en 'androïde'. Beide robots lijken echter dan echt.

De androids zullen in het museum aan de slag gaan als bezoekerscontact en de menselijke reacties op hen opslaan.


(HLN)

07-10-2014

Deze killer robots vechten in 2020 onze oorlogen uit

Militairen hoeven in 2020 niet meer naar Irak en Syrië af te reizen: dan verrichten killer robots het werk. Bekijk hier hoe ze eruitzien, die robots die mensenlevens kunnen beëindigen.
Sciencefiction is het allang niet meer. De ontwikkeling van killer robots gaat zo snel dat vredesactivisten er een groot gevaar in zien en er een verbod op eisen. Geen F-16’s meer en piloten die kant op. Zelfs geen op afstand bestuurde drones. Alleen vliegtuigen die zelf vliegen, zelf hun doel kiezen en het zelf overhoop schieten.


X-47B
De X-47B is een donkergrijze vleugel met een spanwijdte van negentien meter. De VS willen dat deze vliegende vleugel zelf vijandelijke doelen opspoort en vernietigt.


DE MULE
De Mule is geen killer robot, maar een robotisch paksysteem: een robot die zich op ruig gebied kan verplaatsen, en daarbij bagage van militairen kan meezeulen.


DE GUARDIUM
De Guardium is een gepantserde robotwagen die zelfstandig kan terugschieten.

DE FALCON
De Falcon is een onbemand gevechtsvliegtuig dat zowat 21.000 kilometer per uur kan vliegen.


SGR-A1
De SGR-A1 is een robotische bewaker. De robot is ontworpen om mensen te vervangen in de gedemilitariseerde zone aan de Zuid- en Noord-Koreaanse grens.


ZIJN ER OOK NADELEN?
De Britse robotprofessor Noel Sharkey maakt zich zorgen over de killer robots. Hij ziet verschillende bezwaren, zegt hij vandaag in nrc.next:

“Het grootste bezwaar is dat ze altijd minder goed dan mensen in staat zullen zijn om onderscheid te maken op het slagveld. Stel dat een robot ooit eigen en vijandelijke uniformen van elkaar kan onderscheiden, bijvoorbeeld op basis van chips in de kleding. Dan nog zal een robot geen onderscheid maken tussen vijandelijke strijders die doorvechten en zij die zich met hun handen omhoog overgeven. Hij zal ze allemaal neerschieten.

“En als hij wordt geprogrammeerd om strijders met hun handen omhoog met rust te laten, dan zal de vijand met handen in de lucht op de robots aflopen. Robots die zelf beslissen over leven en dood zijn een recept voor grote ongelukken. Misschien niet zozeer aan de zijde van de partij die ze inzet, maar wel aan de andere zijde. Het aantal burgerslachtoffers zou door robots die fouten maken verder omhoog kunnen gaan.”

(nrc.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145325558
Cool !
pi_145333158
Erg leuk en interessant topic dit.

Was zelf in het beurs en economie gedeelte recent begonnen met een topic over robot economics.
Over wat de mogelijke economische gevolgen van een verdere robotisering en automatisering, zouden kunnen zijn.
Een economische onderwerp waar van ik persoonlijk denk dat daar mogelijk ook de nodige uitdagingen zouden kunnen liggen in de toekomst.

Dus hier Robot Economics

Hoop dat je het niet vervelend vind dat ik dit zo deel in dit topic.
Maar ik denk dat het misschien leuk en interessant zou kunnen zijn als we op die manier misschien evt wat van elkaar zouden kunnen leren, Zal dit topic ook door linken van uit daar.
pi_145357492
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 16:03 schreef Nimtex het volgende:
Erg leuk en interessant topic dit.
Was zelf in het beurs en economie gedeelte recent begonnen met een topic over robot economics.
Over wat de mogelijke economische gevolgen van een verdere robotisering en automatisering, zouden kunnen zijn.
Een economische onderwerp waar van ik persoonlijk denk dat daar mogelijk ook de nodige uitdagingen zouden kunnen liggen in de toekomst.
Dus hier Robot Economics
Hoop dat je het niet vervelend vind dat ik dit zo deel in dit topic.
Maar ik denk dat het misschien leuk en interessant zou kunnen zijn als we op die manier misschien evt wat van elkaar zouden kunnen leren, Zal dit topic ook door linken van uit daar.
^O^
Goede toevoeging Nimtex! Ik zal het topic eens doornemen, en ik zal de link in de OP zetten.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146184928
Interessant filmpje met verschillende robots:
pi_146254126
Ik weet niet of dit in dit topic past, maar robots worden tegenwoordig al gebruikt in zorginstellingen in Nederland.

Zora is een zorgrobot die eenzaamheid moet verdrijven.

http://www.eo.nl/ditisded(...)de-dag-reportage-20/
pi_146461424
De Makrshakr die cocktails maakt en serveert:

Ik vraag me af of zulke robots de lokale horeca gaan halen of dat het iets blijft voor de meest luxe hotels/cruiseschepen/huizen. Zouden we in Nederland robot cafes krijgen of is het een kwestie van wanneer.
pi_146505873
quote:
0s.gif Op zondag 9 november 2014 13:44 schreef User8472 het volgende:
De Makrshakr die cocktails maakt en serveert:

Ik vraag me af of zulke robots de lokale horeca gaan halen of dat het iets blijft voor de meest luxe hotels/cruiseschepen/huizen. Zouden we in Nederland robot cafes krijgen of is het een kwestie van wanneer.
Nee want je wil de serveerster met die groten "handen ;) " je cocktail zien shaken.
pi_146514228
Het is tevens nogal overkill om een 6 dof robot arm te gebruiken om een drankje te mixen. Is veel te duur. Daarnaast is zo'n arm helemaal niet geschikt om te shaken (en dat zie in de video ook niet gebeuren).
pi_146868349
Robocop (of R2D2) surveilleert in Silicon Valley. De Knightscope K5 Autonomous Data Machine heeft

- camera's en microfoon
- geur en warmte sensoren
- radar en lidar (laser radar)
- wifi, gps
- kan 300 kentekens per minuut registreren
- kan luisteren naar social media, bv. bij een auto kan de robot kentekenplaten registreren en vergelijken met meldingen over gestolen auto's
- verzameld 90 tb aan data per jaar en kost $6,25 p/u

en doet zijn rondes bij winkelcentra, kantoren, buurten en campussen. In de toekomst wil Knightscope de robots ook inzetten bij vliegvelden, scholen, hotels, casinos en meer.





http://knightscope.com/
http://rt.com/usa/207395-robocop-security-silicon-valley/
pi_147012775
quote:
0s.gif Op maandag 3 november 2014 14:53 schreef smartie456 het volgende:
Ik weet niet of dit in dit topic past, maar robots worden tegenwoordig al gebruikt in zorginstellingen in Nederland.

Zora is een zorgrobot die eenzaamheid moet verdrijven.

http://www.eo.nl/ditisded(...)de-dag-reportage-20/
Daarover heb ik ook in het vorige topic artikels geplaatst

quote:
0s.gif Op woensdag 26 maart 2014 13:46 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
25-03-2014

Robot Zora krijgt 250.000 euro van Vlaamse regering

[ afbeelding ]
Robot Zora. © belga.

Het bedrijf Qbmt uit Oostende krijgt 250.000 euro via het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Dat zal geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van de humanoïde robot Zora, samen met de Universiteit Gent en UZ Gent. Dat maakten de stad Oostende en Qbmt bekend.
Robot Zora is een 57 centimeter grote programmeerbare humanoïde robot die over allerlei sensoren beschikt. Het Oostendse bedrijf Qbmt ontwerpt de software voor de robots, die in Frankrijk geproduceerd wordt door Aldebaran Robotics.

De robot wordt onder meer ingeschakeld in rusthuizen en ziekenhuizen. "Dat gaat van het voorlezen van de krant en het dagmenu, maar Zora kan revalidatie-oefeningen begeleiden en zorgen voor entertainment", zegt oprichter Fabrice Goffin.

Ontwikkeling en extra werkkrachten
De 250.000 zal geïnvesteerd worden in de verdere ontwikkeling van de robot. "Zo willen we nagaan welke spieren goed of slecht functioneren. We kunnen dat gebruiken voor patiënten met epilepsieaanvallen, maar ook in de revalidatie. Zora kan registreren wie de oefeningen goed volgt, en of de spieren zich goed ontwikkelen", aldus Goffin. Met het geld kunnen ook twee nieuwe werkkrachten worden aangetrokken.

Zora wordt al voltijds ingezet in het woonzorgcentrum De Boarebreker in Oostende. "En binnenkort gaan we ook een Zora leveren in Eernegem en nog één in Oostende, maar er is ook interesse uit Duitsland en Nederland. De aanvragen stromen binnen, dus commercialisering dringt zich op", besluit Goffin.

Ook de Vlaamse Investeringmaatschappij PMV toont volgens de zaakvoerders interesse.

(HLN)
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 18:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-09-2014

Zorgrobot op komst

[ afbeelding ]
Zorgrobotje Paro

Een robot die snel koffie zet, het is niet meer sciencefiction. Psychologen en computerwetenschappers ontwikkelden een model dat codeert hoe mensen dit soort alledaagse handelingen verrichten. Het nieuwe model vanuit Leiden is 500 keer sneller dan eerdere programma’s.

Er waren al computermodellen voor dit soort huishoudelijke taken, maar die zijn complex en omslachtig, aldus de Leidse onderzoeker Roy de Kleijn. ‘Robots konden door een lang proces van trial and error deze taken uitvoeren. Het nieuwe model heeft 500 keer minder voorbeelden nodig dan eerdere modellen door de feedback-loop die geïnspireerd is door het menselijk brein. De robot krijgt direct infomatie over zijn acties en krijgt de kans om zijn acties te veranderen waardoor hij het gewenste gedrag kan vertonen.’

Hersenen nagebootst

De Kleijn ontwikkelde het model samen met de Leidse hoogleraar algemene psychologie Bernhard Hommel en drie buitenlandse onderzoekers. Zij publiceerden 29 september hun bevindingen in het tijdschrift Philosophical Transactions of the Royal Society B.

De onderzoekers bootsten de werking na van de neocortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de planning van taken. Met een simulatieprogramma codeerden zij een aantal alledaagse handelingen als koffie- en theezetten. Het model bevat kortetermijnvoorspellingen en samen met de feedback loop kunnen taken doelgericht uitgevoerd worden, aldus De Kleijn.

Nu echt gaan bouwen

De onderzoekers testten hun model met een simulatieprogramma. In de volgende fase willen ze het programma daadwerkelijk inbouwen bij een robot. In de zorg wordt al gebruik gemaakt van robots die stofzuigen of assisteren bij operaties. Wanneer komt de theezettende robot op de markt? ‘Dat zal nog wel even duren. Over vijf jaar hebben we misschien een robot die één zo’n specifieke taak goed en snel kan uitvoeren. Maar een zorgrobot wordt pas echt interessant als hij veel meer taken uitvoeren. En die ontwikkeling zal nog jaren duren.’

Het onderzoek maakt deel uit van een samenwerkingsverband tussen Universiteit Leiden als onderdeel van het EU-consortium RoboHow, en onderzoekers van de University of Colorado, Boulder. Meer over zorgrobots lees u onder meer hier.

(scienceguide.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147012794
24-11-2014

Deze robot van nog geen 10 euro leert kinderen programmeren


Een robot voor de klas: het klinkt als een onbetaalbare luxe voor de meeste scholen. Maar deze AERobot kost nog geen 10 euro. Hij werd ontwikkeld door wetenschappers van Harvard University en moet kinderen leren programmeren.

De AERobot beweegt zich vooruit en achteruit, draait, detecteert licht, volgt lijnen en randen en kan afstanden meten met behulp van infraroodlicht. De bedoeling is dat de kinderen de robot programmeren om al die dingen te doen.

Mike Rubenstein ontwikkelde de robot in het kader van de AFRON Challenge begin dit jaar. Onderzoekers werden uitgedaagd om goedkope robotsystemen voor het onderwijs te ontwikkelen. De kost van één AERobot bedraagt exact 10,70 dollar (ongeveer 8,60 euro). Rubenstein hoopt dat het toestel meer kinderen kan overtuigen te kiezen voor technologie-, wetenschaps- of ingenieursstudies.
USB-poort

De electronica werd grotendeels gebouwd met een pick & placemachine. Om de kosten verder te drukken, staan vibratiemotoren in voor de bewegingen en heeft de robot geen chassis. De machine kan verbonden worden met de usb-poort van een computer, waarvan hij de nodige voeding en sturing krijgt.

De AERobot won de eerste prijs in de softwarewedstrijd van de AFRON Challenge en de tweede prijs in de hardwarewedstrijd. Het systeem werd inmiddels getest bij honderd leerlingen tijdens een zomerkamp. Verdere verbeteringen moeten de robot zo simpel maken dat de kinderen hem kunnen gebruiken zonder begeleiding van een leerkracht.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147880307
Google heeft maandag aangekondigd dat het eerste volledig functionerend prototype gereed is en verwacht dat deze in 2015 op de publieke weg zal verschijnen. De eerste bestuurders in Noord-Californië moeten het nog wel met een stuur doen volgens de wet, voor het geval er ingegrepen moet worden. Google is nog zoekende naar partners in de auto industrie om de auto verder te ontwikkelen.



http://www.computerworld.(...)s-car-prototype.html
pi_148236885
29-12-2014

Vooruitblik 2015: de opkomst van reddingsrobots

De komende dagen staat New Scientist elke dag stil bij een van de tien belangrijkste items op de wetenschapsagenda in 2015. Dit keer: de reddingsrobotwedstrijd van DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van defensie.


Dit soort scenarios moeten de robots in DARPA's robotwedstrijd aankunnen.

Op 5 juni begint in Californië de laatste fase van de belangrijkste robotwedstrijd ter wereld. In de DARPA Robotics Challenge zullen elf robots over rotzooi klimmen, door muren heen breken en brokstukken opruimen. Op die manier bewegen zij door een gesimuleerd rampgebied dat voor veel mensen ook een uitdaging zou zijn.

Brandkraan
Bij de wedstrijd is de meest geavanceerde robottechnologie van het moment te zien. Van robotarmen die een brandkraan kunnen opendraaien tot robots die ladders op kunnen klimmen. Veel van de vaardigheden die een robot nodig heeft in een rampgebied zijn hetzelfde als wat onze robots op de toekomstige arbeidsmarkt moeten kunnen als schoonmaker, of in een ander fysiek beroep.

Het idee achter de tweejaarlijkse wedstrijd van DARPA is om robots te ontwikkelen die in theorie in staat geweest zouden zijn om te helpen bij de ramp met de Japanse Fukushima-kernreactor. In tegenstelling tot mensen kunnen robots wel veilig een centrale in waar veel straling is. Zo kunnen die robots een poging doen de koelingssystemen weer aan te zetten.

Urban Challenge
Vorige DARPA-wedstrijden hadden grote technologische doorbraken tot gevolg. De zelfrijdende auto van Google is bijvoorbeeld voortgekomen uit net zo’n soort wedstrijd, de zogeheten Urban Challenge, waarin teams snel leerden hoe ze hun auto’s moesten leren rijden doordat ze op echte problemen gebaseerde scenario’s kregen voorgeschoteld. Tijdens het laatste jaar van de Urban Challenge kwamen de grootste doorbraken,waarbij auto’s de stap zetten van met horten en stoten over een simpel parkoers bewegen, naar soepel door een veel complexere omgeving rijden.

Dezelfde soort vooruitgang wordt nu verwacht voor robots. Zelfs de winnende robot bij de wedstrijd van voor jaar bewoog nog tergend langzaam en had minuten nodig voor elke stap op een ladder. De hoop is dat aan de wedstrijd in juni robots zullen meedoen die soepeler en sneller bewegen en zo veel beter zijn voorbereid op de uitdagingen van de echte wereld.

(newscientist.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 7 januari 2015 @ 01:00:30 #20
435304 Izzy73
Read the signs!
pi_148413320
If you are ready to wake up, you are going to wake up.
If you're not you are going to stay pretending that you are just a poor little me.
pi_148413510
...
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 7 januari 2015 @ 01:14:09 #22
435304 Izzy73
Read the signs!
pi_148413633
If you are ready to wake up, you are going to wake up.
If you're not you are going to stay pretending that you are just a poor little me.
pi_148413732
^O^
Morgen even bekijken
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148900465
20-01-2015

Primeur! Robots verzorgen persconferentie in Japan


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 20 januari 2015 om 16:13 uur

In het National Museum of Emerging Science and Innovation in Tokio is vandaag iets bijzonders gebeurd: hier werd de eerste door robots verzorgde persconferentie georganiseerd. Tijdens de persconferentie werden robots gepresenteerd.

De persconferentie werd verzorgd door twee humanoïde robots: Kodomoroid en Otonaroid (zie afbeelding hierboven). Kodomoroid lijkt sterk op een menselijk kind en kan onder meer nieuwsberichten in verschillende talen en met verschillende stemmen reciteren. Otonaroid lijkt op een volwassen vrouw en doet in het museum al enige tijd dienst als communicatiemedewerker. Zo kan ze in gesprek gaan met bezoekers van het museum.

Maar vandaag kregen de twee een andere taak. Ze speelden de hoofdrol tijdens ‘s werelds eerste door robots voorgezeten persconferentie. Tijdens de persconferentie introduceerden Kodomoroid en Otonaroid twee nieuwe robots: CommU en Sota. De twee kleine robotjes zijn ontwikkeld om met mensen in gesprek te gaan en mensen van informatie te voorzien. De robotjes kunnen worden ingezet om eenzaamheid en stress te bestrijden, maar ook om mensen te onderwijzen. Daarnaast kunnen de robots ook met elkaar communiceren. CommU kan bovendien oogcontact maken met mensen.


Tijdens de persconferentie introduceerden Kodomoroid en Otonaroid eerste zichzelf en daarna de twee kleine robotjes. Ook kregen de kleine robotjes enkele vragen voorgeschoteld door de robotische persvoorlichters.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149260644
Artikel van de Telegraaf over een onderzoek van Deloitte dat stelt dat bijna de helft van alle banen zullen verdwijnen.

quote:
'Robotisering kost tot 3 miljoen banen'


ROTTERDAM -
Door de technologische ontwikkelingen komen er mogelijk 2 tot 3 miljoen banen op de tocht te staan. Dat meldt onderzoeksbureau Deloitte op basis van eigen onderzoek.



De onderzoekers spreken van een een conservatieve inschatting. Vooral voor lageropgeleiden, zoals administratief medewerkers, assemblagemedewerkers, pizzakoeriers en vakkenvullers is straks mogelijk geen betaald werk meer. Ook taxi-, vrachtwagen- en buschauffeurs lopen een hoog risico. Voor hoger opgeleiden liggen de risico's vooral bij beroepen op kort-hbo-niveau (laborant, verzekeringsagent, opzichter en elektricien) en op hbo/wo-niveau bij beroepen als accountants en analisten.

Mbo'ers

Groepen die hard geraakt worden zijn mbo'ers (1,3 miljoen) en medewerkers in de sectoren economie, recht en management (0,8 miljoen) en techniek (0,5 miljoen), aldus Deloitte.
http://www.telegraaf.nl/dft/geld/werk-inkomen/article23147559.ece
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')