abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 08:11:21 #151
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_145179450
Bedankt voor de tip Poekje01. Ik ga gelijk een Telegraaf halen.
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 08:20:44 #152
127966 Marrije
ja, met dubbel r
pi_145179516
telegraaf.nl
quote:
za 04 okt 2014, 08:10
|

Raadsels rond mobieltjes Kris en Lisanne

De telefoon van één van de in Panama omgekomen reisvriendinnen Kris Kremers en Lisanne Froon is mogelijk na hun verdwijning gebruikt door een onbekend persoon. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport van het Nederlandse gerechtelijk laboratorium NFI, waar De Telegraaf inzage in heeft gekregen.

Foto: Politie

Vanaf de verdwijningsdatum op 1 april tot 5 april is de telefoon telkens aangezet door het invoeren van de juiste code. Maar vanaf 5 april wordt de iPhone vier keer aangezet zonder of door een foute pincode in te toetsen. De onderzoekers concluderen daaruit dat er mogelijk een derde bij betrokken was.

Ook zijn er foto’s teruggevonden op de camera. De laatste zeventig fotobestanden „lijken gemaakt vanuit een diepe, donkere locatie”. „Een verklaring voor die foto’s zou kunnen zijn dat de vrouwen daar opgesloten hebben gezeten”, aldus particulier rechercheur Dick Steffens, die de familie bijstaat.
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 08:23:18 #153
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_145179536
'Kris en Lisanne waren niet verdwaald'

Onderzoekers houden er rekening mee dat bij de verdwijning van Kris Kremers en Lisanne Froon in de jungle in Panama mogelijk anderen betrokken zijn geweest en dat de twee helemaal niet verdwaald waren. Zo is de telefoon van Kremers dagen na hun verdwijning enkele keren ingeschakeld zonder dat de goede pincode werd ingevoerd. Dat staat in het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat De Telegraaf in handen heeft.
Uit het onderzoek blijkt dat Kremers en Froon tot drie dagen na hun verdwijning op 1 april geprobeerd hebben om alarm te slaan met hun mobiele telefoons. Omdat ze geen bereik hadden, leverde dat niets op maar hun zeven belpogingen werden wel geregistreerd.

Daarna spaarden de twee vrouwen vermoedelijk de batterij van hun telefoon. Het mobieltje van Froon werd na 4 april niet meer gebruikt, Kremers gebruikte haar toestel tot 5 april. In de dagen daarna werd haar telefoon nog vier keer aangezet zonder of door een foute pincode in te toetsen. De laatste keer gebeurde dat op 11 april.

De onderzoekers concluderen daaruit dat 'er een derde bij betrokken is'. "We geloven naar mate er meer feiten bekend worden überhaupt niet meer in een verdwaling", zegt particulier rechercheur Dick Steffens, die de nabestaanden bijstaat, in de krant.

Kremers en Froon probeerden volgens het onderzoek waarschijnlijk ook de aandacht de trekken van overvliegende helikopters door met hun digitale camera naar de hemel te flitsen. De laatste zeventig van de 133 foto's lijken gemaakt vanuit een diepe, donkere locatie. Steffens denkt dat de vrouwen mogelijk opgesloten zaten.

De Nederlandse autoriteiten gingen vooralsnog uit van een vermissing met noodlottige afloop. Meer sporen wijzen er echter op dat de meisjes niet van plan waren een uitgebreide voettocht te ondernemen. In de teruggevonden rugzak zat geen eten en drinken, geen antimuggenspray of zonnebrandcrème.

Kris Kremers en Lisanne Froon werden op 1 april voor het laatst gezien bij de plaats Boquete. In juni werden de eerste botresten van de twee gevonden. Onlangs liet het OM weten dat er op de botresten geen sporen van geweld zijn aangetroffen.


Bron: Novum / nieuws.nl
http://www.nieuws.nl/alge(...)waren-niet-verdwaald

[ Bericht 1% gewijzigd door Domnivoor op 04-10-2014 08:29:14 ]
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 08:35:29 #154
127966 Marrije
ja, met dubbel r
pi_145179614
Zo zo.
pi_145179861
Waarom weer een derde persoon?

-Kris gaat als eerste dood.
-Lisanne neemt de iPhone van Kris mee maar weet de code niet (meer).

Lijkt mij een logischer verhaal?
pi_145179922
Hier het volledige artikel uit de Telegraaf van 4 oktober 2014:

za 04 okt 2014, 08:19

’Iemand anders gebruikte telefoon Kris Kremers’

Mobieltjes vertellen raadselachtig verhaal

Bart Olmer

AMERSFOORT -

De in Panama omgekomen reisvriendinnen Kris Kremers en Lisanne Froon hebben tot drie dagen na hun verdwijning op 1 april nog gepoogd alarm te slaan via hun mobieltjes. Zelfs een week later – in de nacht van 8 april – hebben ze mogelijk nog getracht de aandacht te trekken van overvliegende helikopters door met hun digitale Canon-camera naar de hemel te flitsen.

De ouders van Lisanne

Dit blijkt uit het 160 pagina’s tellende onderzoeksrapport van het Nederlandse gerechtelijk laboratorium NFI, waar de teruggevonden telefoons van Kris (een iPhone 4) en van Lisanne (een Samsung Galaxy S3) zijn onderzocht. Ook is hier de geheugenkaart van de digitale Canon-camera onderzocht. De Telegraaf heeft via justitiebronnen exclusief inzage gekregen in dit dossier.

Aan het einde van de middag op verdwijningsdatum 1 april hebben de meiden twee keer vergeefs gepoogd 112 te bellen. Hun telefoons hebben dan al drie uur geen dekking meer. Maar de belpogingen zijn wel geregistreerd op de telefoons.

Om 16.39 uur is vanaf de iPhone van Kris een noodoproep gedaan naar 112. Twaalf minuten later probeert Lisanne met haar Samsung ook 112 te bereiken. Ook op 2 en 3 april worden er nog eens vijf pogingen gedaan noodoproepen te doen naar 112 en 911. Door gebrek aan een gsm-netwerk komt er telkens geen verbinding tot stand.

Batterijen
Na 3 april zijn er geen noodoproepen meer geweest. Kennelijk om de batterijen te sparen zijn de telefoons elke keer na gebruik uitgeschakeld, blijkt uit het NFI-onderzoek. De Samsung-telefoon van Lisanne heeft geen activiteiten meer gehad na 4 april 05.00 uur. De iPhone van Kris blijft wel actief. En daarop gebeuren mysterieuze dingen. De iPhone van Kris moet telkens worden ontgrendeld met de viercijferig toestelbeveiligingscode 0556 en daarna met de sim-pincode. Vanaf 1 april tot 5 april is de telefoon telkens aangezet door het invoeren van de juiste twee codes, zegt de NFI-onderzoeker in zijn rapport. Hij concludeert dat de iPhone in bezit en gebruik is geweest van Kris „tot en met de ochtend van 5 april 2014”.

Maar vanaf 5 april 13.37 wordt de iPhone vier keer aangezet zonder of door een foute pincode in te toetsen. Bijvoorbeeld op 6 april om 10.25 uur en om 13.37 uur is de telefoon aangezet zonder juiste code. Maar er worden wel bewuste handelingen uitgevoerd, zoals het openen van het bedieningspaneel door te ’swipen’ met een vinger over het scherm.

De telefoon van Kris heeft geen activiteiten meer geregistreerd tussen 6 april 13.38 uur en 11 april 10.51 uur. Maar dan plotseling wordt de telefoon ineens weer aangezet zonder de sim-pincode in te voeren. De onderzoekers concluderen daaruit: „Dat er een derde bij betrokken is.” „We geloven naar mate er meer feiten bekend worden überhaupt niet meer in een verdwaling”, aldus particulier rechercheur Dick Steffens, die de familie bijstaat in hun pogingen een goed onderzoek af te dwingen.

Foute codes
De NFI-wetenchapper heeft een huiveringwekkende conclusie over het plotsklaps invoeren van geen of foute codes: „Ik heb voor deze verandering geen technische aanleiding kunnen vinden. Het lijkt me niet uit te sluiten dat de verandering van het (inlog)patroon het gevolg is van het gebruik van het toestel door een andere persoon dan de oorspronkelijke gebruiker of eigenaar van de iPhone. Ik bedoel daarmee een gebruiker die geen kennis had van de pincode.”

Minstens zo huiveringwekkend is de ontdekking van een serie foto’s op de geheugenkaart van de teruggevonden Canon-camera. De laatste zeventig van de 133 opeenvolgende fotobestanden „lijken gemaakt vanuit een diepe, donkere locatie, vrijwel zeker na zonsondergang en met vermoedelijk veel overhangende begroeiing”. Die foto’s zijn „op 8 april gemaakt in de nacht”, aldus betrokken bronnen. „Mogelijk om aandacht te trekken.”

Dit vermoedt ook particulier rechercheur Steffens: „Een verklaring voor die donkere foto’s zou kunnen zijn dat de vrouwen daar opgesloten hebben gezeten en door middel van de flits op de camera aandacht hebben geprobeerd te trekken. Bekend is dat in het gebied veel helikopterverkeer is. Wellicht zijn de foto’s gemaakt op een tijdstip dat er een helikopter overvloog. Maar dat is enigszins speculeren.”

Van verdwalen lijkt geen sprake te kunnen zijn, zegt Steffens. „Alle tot nu toe gevonden sporen zijn verspreid, vele uren van elkaar, aangetroffen.”

Prostitutie
De Nederlandse autoriteiten lijken uit te gaan van een vermissing met noodlottige afloop, maar de twee Panamese rechtshulpverzoeken van 20 juni 2014 aan de Nederlandse autoriteiten reppen over „een vermoedelijk delict van vrijheidsberoving ten nadele van Lisanne Froon en Kris Kremers. Het voorafgaande is gebaseerd op het verdrag van de VN tegen transnationale georganiseerde misdaad”. In het gebied, berucht om drugshandel en prostitutie, zijn dit jaar alleen al 51 mensen verdwenen.

Meer sporen wijzen erop dat de meisjes niet van plan waren een uitgebreide voettocht te ondernemen. In de teruggevonden rugzak zat geen eten, geen drinken, geen antimuggenspray Deet of zonnebrandcrème. Met name Kris zou vanwege haar witte huid nimmer zonder crème zijn vertrokken. Kris had een behoorlijke reiservaring en „het is erg onwaarschijnlijk dat je geen eten en drinken meeneemt als je een behoorlijke voettocht gaat maken”, aldus Steffens.

Het zou logisch zijn te veronderstellen dat de vrouwen ook moeten hebben gepoogd per sms of whatsapp berichten te versturen. „Dat lijkt ons ook, maar in het NFI-rapport staat dat er geen sms of whatsapp na 31 maart op de telefoons is geconstateerd”, aldus de justitiebronnen.

Wel is exact bekend hoeveel batterijcapaciteit de telefoons van de vrouwen hadden vanaf het moment van hun verdwijning op 1 april: beide telefoons waren slechts half opgeladen. „Dit duidt er vermoedelijk op dat de twee vrouwen geen lange tocht zouden gaan maken”, oordeelt rechercheur Steffens.

Om 11.05 uur begonnen de meiden aan het wandelpad. „Er is een foto gemaakt van Kris vóór de eerste noodoproep van 16.39. Op die foto zie je een vrolijke Kris. Niets duidt erop dat beide vrouwen toen in moeilijkheden waren. Tussen het maken van die foto en de eerste noodoproep heeft hooguit een à twee twee uur gezeten. Er moet zich dus zeer waarschijnlijk een zeer acute noodtoestand hebben voorgedaan”, aldus Steffens.

De ouders van Kris hebben eergisteren een lange lijst met vragen ingediend bij justitie. En die komen eigenlijk allemaal neer op één verzoek: gedegen onderzoek door de Nederlandse justitie naar de ware achtergrond van de verdwijning en de dood van Kris Kremers en Lisanne Froon.
pi_145179995
Ze moeten de vinders van de rugtas maar eens goed ondervragen. Die hebben volgens mij die tas véél eerder gevonden en de telefoons aangezet.

Als ik een telefoon zou vinden, dan zou ik hem ook even testen en kijken wat er op het display staat.

Het zal meteen het mysterie van de opvallend schone rugtas ophelderen.
pi_145180188
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 03:13 schreef Perico het volgende:

[..]

Het verlengde van het Pianista pad, Sendero Culebra, loopt door naar de kust en duurt zo'n 3 dagen, een kleine 40 kilometer.

Ik mocht wensen dat we alle foto's hadden van 1 april, vanaf het begin, die zijn namelijk helemaal niet irrelevant. Foto 493 is er 1 van het pad, in de serie mag je eruit afleiden dat ze overal oog voor hadden.

Ik zou graag weten of ze ook een foto hebben van deze oversteek van de Rio Pianista in het begin, een mooi markant punt, als je pas op weg bent.


Zou deze ontbreken in de serie, kan dat hinten op een eerste stuk in een 4x4.

Dat zou ook verklaren, waarom ze er zo piekfijn uitzien, op de top. Als je kijkt naar Eva Wiessing, andere reporters, ook gidsen, en de Kremers.. na 600 stevige overwonnen hoogtemeters zien die er getekend uit, transpireren, ze hebben (om in wielertermen te spreken) "een jasje uitgedaan".
Deze gedachte heb ik steeds in mijn hoofd gehad. K&L zijn met een 4x4 naar boven gebracht tot een stukje onder de Mirador. Zo in de buurt van de finca van LG, want tot daar kun je ongeveer komen met een 4x4.
pi_145180268
De nachtfoto's zijn in een paar uur gemaakt. Je kunt niet tegelijkertijd opgesloten zitten én een minuut later op de lokatie van de 2 uitgelekte nachtfoto's zijn tenzij deze tijdens een ontsnapping zijn gemaakt. Die moet dan wel mislukt zijn gezien de lokatie van de steen.
pi_145180677
Dus na 31 maart 0 sms/appjes.
pi_145180836
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 10:12 schreef jackie12 het volgende:
Dus na 31 maart 0 sms/appjes.

Verder de batterij maar half opgeladen.

pi_145180841
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 10:12 schreef jackie12 het volgende:
Dus na 31 maart 0 sms/appjes.
Maar hoe zit het dan met smsje naar vriend? En lisanne heeft nog ge-smst met die Nederlandse jongen Bas op 1 april.
pi_145180845
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 10:12 schreef jackie12 het volgende:
Dus na 31 maart 0 sms/appjes.
geen sms of whatsapp......misschen omdat je dan, wanneer je bericht terug krijgt, een geluid zou horen ?? ....maar dat geluid kun je toch UIT zetten.......of niet ? ( als er daders in de buurt waren, bedoel ik ).......als er op dat moment nog geen daders, bij betrokken waren, dan is dit zeer vreemd te noemen ja.....
pi_145180883
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 09:42 schreef 11en30 het volgende:
De nachtfoto's zijn in een paar uur gemaakt. Je kunt niet tegelijkertijd opgesloten zitten én een minuut later op de lokatie van de 2 uitgelekte nachtfoto's zijn tenzij deze tijdens een ontsnapping zijn gemaakt. Die moet dan wel mislukt zijn gezien de lokatie van de steen.
ik denk niet dat de foto van onderaf werd genomen maar vanaf een plateau. M.i. van boven naar beneden gefotografeerd.
pi_145180947
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 09:05 schreef Mr.Ping het volgende:
Waarom weer een derde persoon?

-Kris gaat als eerste dood.
-Lisanne neemt de iPhone van Kris mee maar weet de code niet (meer).

Lijkt mij een logischer verhaal?
Dit. Rare conclusies raar verhaal
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 10:45:52 #166
279682 theguyver
Sidekick van A tuin-hek!
pi_145181149
Beste Pannamatopic peeps :)
Zouden jullie ook even naar deze zaak kunnen kijken?
BNW / De vermissing van Miriam
Heb een topic over gemaakt en zo veel mogelijk informatie er bij gepost wat ik er over heb.
Er staat nog een vraag voor u open!!
  † In Memoriam † zaterdag 4 oktober 2014 @ 10:55:08 #167
240917 Mula
pi_145181280
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 09:05 schreef Mr.Ping het volgende:
Waarom weer een derde persoon?

-Kris gaat als eerste dood.
-Lisanne neemt de iPhone van Kris mee maar weet de code niet (meer).

Lijkt mij een logischer verhaal?
Of hun geestestoestand was na een aantal dagen in de jungle zo verslechterd dat ze simpelweg de codes niet meer wisten.
pi_145181432
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 10:29 schreef ToniB het volgende:

[..]

ik denk niet dat de foto van onderaf werd genomen maar vanaf een plateau. M.i. van boven naar beneden gefotografeerd.
Ja, dat leek mij ook het geval te zijn. Je zag beneden ook een vrouw staan.
pi_145181441
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 09:05 schreef Mr.Ping het volgende:
Waarom weer een derde persoon?

-Kris gaat als eerste dood.
-Lisanne neemt de iPhone van Kris mee maar weet de code niet (meer).

Lijkt mij een logischer verhaal?
Tja, lijkt mij ook een aannemelijk scenario.
“To destroy a people you must first sever their roots.”
pi_145181515
Tussen het maken vd de laatste foto van K en de eerste noodoproep zat 1 hooguit 2 uur? Vlg de tijdaanduiding bij de foto niet.
Hoe hoger de geest, hoe groter het beest.(Maaike Vaatstra)
pi_145181544
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 11:09 schreef Lutalo het volgende:
Tussen het maken vd de laatste foto van K en de eerste noodoproep zat 1 hooguit 2 uur? Vlg de tijdaanduiding bij de foto niet.
De tijdsaanduiding van de foto is onjuist, toch?
  zaterdag 4 oktober 2014 @ 11:19:54 #172
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_145181712
Wat me opvalt is dat er niet zo veel in staat wat nog niet in Panamese kranten gepubliceerd is.
De Telegraaf heeft een NFI-rapport van 160 pagina's. Hebben ze dat echt helemaal gelezen? Of hebben ze alleen met die oud-rechercheurs gesproken en dat aangevuld met gegevens uit het artikel van La Estrella?
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_145181858
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 11:10 schreef Halcon het volgende:

[..]

De tijdsaanduiding van de foto is onjuist, toch?
Was dat al een feit of is dat een conclusie nav die bewuste bewering?
Hoe hoger de geest, hoe groter het beest.(Maaike Vaatstra)
pi_145181902
quote:
1s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 11:19 schreef Domnivoor het volgende:
Wat me opvalt is dat er niet zo veel in staat wat nog niet in Panamese kranten gepubliceerd is.
De Telegraaf heeft een NFI-rapport van 160 pagina's. Hebben ze dat echt helemaal gelezen? Of hebben ze alleen met die oud-rechercheurs gesproken en dat aangevuld met gegevens uit het artikel van La Estrella?
En naar RTL late night van Umberto gekeken.
Hoe hoger de geest, hoe groter het beest.(Maaike Vaatstra)
pi_145181932
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 oktober 2014 11:05 schreef Montagui het volgende:

[..]

Tja, lijkt mij ook een aannemelijk scenario.
Mij niet. Volgens het Telegraaf artikel zijn er 2 codes nodig voor de iphone van Kris: 1 om de iphone te unlocken en 1 om de simkaart te ontgrendelen.

Bij een aantal inlogpogingen is geen van beide codes correct ingevoerd. Als het Lisanne was, dan had ze vast wel 1 vd 2 codes ter beschikking. Zeker als je verdwaalt zou je die info delen denk ik.

Ik las gister ook ergens info over vingeradrukken op de telefoon en DNA op de rugzak. En dat 1 van de adrukken zou matchen met een database in Panama? Is dat hier ook langsgekomen?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')