abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_146040367
Fusion! Chinees midherfstfestival meets pakjesavond:



'Spiral mooncakes' (gaargefrituurd in hete olie), met speculaaskruiden in het deeg en een vulling van zelfgemaakte marsepein :9
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator dinsdag 28 oktober 2014 @ 17:15:48 #177
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146040445
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 oktober 2014 17:13 schreef minilot het volgende:
Fusion! Chinees midherfstfestival meets pakjesavond:

[ afbeelding ]

'Spiral moon cakes' (gaargefrituurd in hete olie), met speculaaskruiden in het deeg en een vulling van zelfgemaakte marsepein :9
Dat ziet er goed uit en klinkt heul lekker!
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146040483
Nou, ze zien er vooral bij lange na nog niet perfect uit, maar lekker zijn ze zeker! :9
Let me see you stripped down to the bone
  woensdag 5 november 2014 @ 12:22:45 #179
328881 gcjoel
#teampindakaas #viesdik
pi_146325608
Heeft er iemand een goed recept voor speculaasjes?
EN heb je echt speciale vormen nodig of kan je ook gewoon uitsteekvormpjes gebruiken?
  woensdag 5 november 2014 @ 19:36:53 #180
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_146342024
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 12:22 schreef gcjoel het volgende:
Heeft er iemand een goed recept voor speculaasjes?
EN heb je echt speciale vormen nodig of kan je ook gewoon uitsteekvormpjes gebruiken?
Ah daar ben ik ook naar op zoek.

En vandaag voor het eerst spekkoek gebakken, een heel gedoe met elk laagje 10 minuten in de oven.
Maar hij is heerlijk :Y)
Ik las alleen achteraf op een site, dat je beter een beetje boter tussen de laagjes kan smeren tijdens het bakken zodat het beter blijft plakken.
Dus dat ga ik de volgende keer ook eens doen. Al plakt het nu aardig hoor. Het is niet zo dat die uit elkaar valt, maar misschien is het ook wel extra smaakvol.
Rayen 2½ jaar!
pi_146342334
Boter om te plakken? Dat klinkt tegenstrijdig.
  Moderator woensdag 5 november 2014 @ 20:02:44 #182
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146343218
Van boter gaat het juist meer glijden. Als je je spekkoek goed bakt vallen je laagjes echt niet van elkaar hoor. En 10 minuten in de oven is veel te veel, zet je hem wel op de grillstand?
Anders wordt je spekkoek veel te droog en dan snap ik dat 'ie uit elkaar valt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146343319
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 19:36 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Ah daar ben ik ook naar op zoek.

En vandaag voor het eerst spekkoek gebakken, een heel gedoe met elk laagje 10 minuten in de oven.
Maar hij is heerlijk :Y)
Ik las alleen achteraf op een site, dat je beter een beetje boter tussen de laagjes kan smeren tijdens het bakken zodat het beter blijft plakken.
Dus dat ga ik de volgende keer ook eens doen. Al plakt het nu aardig hoor. Het is niet zo dat die uit elkaar valt, maar misschien is het ook wel extra smaakvol.
watte, boter tussen de laagjes :?
ga je een hele taart bakken x 2, plakjes snijden en ze dan op elkaar leggen ofzo?
Mokkel met stuntstok
  woensdag 5 november 2014 @ 20:13:51 #184
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_146343682
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 20:05 schreef Mord_Sith het volgende:

[..]

watte, boter tussen de laagjes :?
ga je een hele taart bakken x 2, plakjes snijden en ze dan op elkaar leggen ofzo?
Haha :9
Nee er stond, je bakt het eerste laagje, na 10 minuten uit de oven. Voordat je de volgende laag erop wilt doen smeer je met een kwastje het al gebakken laagje in.
Dan volgende laag erover, en dan weer in de oven voor 10 minuten.
Dan weer de pas gebakken laag insmeren met wat boter en de volgende laag erop, en zo verder.
Rayen 2½ jaar!
pi_146343934
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 oktober 2014 17:13 schreef minilot het volgende:
Fusion! Chinees midherfstfestival meets pakjesavond:

[ afbeelding ]

'Spiral mooncakes' (gaargefrituurd in hete olie), met speculaaskruiden in het deeg en een vulling van zelfgemaakte marsepein :9
Klinkt super _O_
But while the earth sinks to its grave
You sail to the sky on the crest of a wave
  woensdag 5 november 2014 @ 20:35:43 #186
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_146344682
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 20:02 schreef djkoelkast het volgende:
Van boter gaat het juist meer glijden. Als je je spekkoek goed bakt vallen je laagjes echt niet van elkaar hoor. En 10 minuten in de oven is veel te veel, zet je hem wel op de grillstand?
Anders wordt je spekkoek veel te droog en dan snap ik dat 'ie uit elkaar valt.
Ja staat op grillstand. Oh korter dan 10 minuten :D ga ik dan eens proberen.
Ik had het recept van 24kitchen.

Nou hij valt ook niet uit elkaar, maar ja, ik las het ergens :+

Een plaatje bij het praatje :+


Tsja de laagjes konden nog wat dunner, maar ja, het was de eerste poging hé ;)
Rayen 2½ jaar!
pi_146359044
quote:
1s.gif Op woensdag 5 november 2014 20:19 schreef Njosnavelin het volgende:

[..]

Klinkt super _O_
Was het ook echt! :9 De combinatie van het knapperige laagjes-deeg en de heel amandelige (want zelfgemaakte) marsepein was reusachtig lekker! Ik en mijn lief hebben ons er misselijk aan gegeten en ons een momentje afgevraagd of we ermee op de markt moesten gaan staan. :7
Let me see you stripped down to the bone
pi_146359074
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 20:35 schreef TimeJumper het volgende:

[..]

Ja staat op grillstand. Oh korter dan 10 minuten :D ga ik dan eens proberen.
Ik had het recept van 24kitchen.

Nou hij valt ook niet uit elkaar, maar ja, ik las het ergens :+

Een plaatje bij het praatje :+
[ afbeelding ]

Tsja de laagjes konden nog wat dunner, maar ja, het was de eerste poging hé ;)
Wat een raar recept van 24 Kitchen - tien minuten onder de grill is echt idioot! :D

Je spekkoek oogt oog een tikkie meer als cake (in toffe laagjes, dat wel) dan als spekkoek: de structuur van spekkoek is doorgaans eerder mals/vochtig dan droogkruimelig. Maar het zal vast een lekker baksel geweest zijn. En zebrastrepen in een taart/cake zijn altijd leuk! O+ Maar ik zou het geen spekkoek noemen. ;)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator donderdag 6 november 2014 @ 10:11:16 #189
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146359947
24kitchen recepten vind ik allemaal raar.

Die spekkoek op de foto is niet luchtig genoeg zo te zien. Ook zie ik maar heel weinig laagjes en ze zijn ook erg dik.
Mijn laatste spekkoek stamt uit 2013, ik moet het echt weer eens maken, de foto:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146359999
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:11 schreef djkoelkast het volgende:
24kitchen recepten vind ik allemaal raar.

Ik ook! :Y Maar veel mensen hebben er een hoop lol mee, dus het zal wel. *)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator donderdag 6 november 2014 @ 10:14:59 #191
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146360023
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:13 schreef minilot het volgende:

[..]

Ik ook! :Y Maar veel mensen hebben er een hoop lol mee, dus het zal wel. *)
Ik gebruik het liefste zo oud mogelijke recepten als basis. Ik heb zo'n kookboek voor de huishoudschool bijvoorbeeld, staan hele toffe recepten in waarop ik dan weer kan variëren. Veel recepten op internet klopt geen snars van :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146360024
Enneh, spekkoek is toch juist niet luchtig? Ik vind spekkoek van de toko juist een heel prettige compacte, malse, bijna gestoomd-achtige structuur hebben.
Let me see you stripped down to the bone
pi_146360077
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:14 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik gebruik het liefste zo oud mogelijke recepten als basis. Ik heb zo'n kookboek voor de huishoudschool bijvoorbeeld, staan hele toffe recepten in waarop ik dan weer kan variëren. Veel recepten op internet klopt geen snars van :P
Klopt, maar "het internet" an sich is natuurlijk nogal breed. Er zijn genoeg sites en blogs waar een schat aan supergoede receptinformatie vinden is, er is alleen ook heeeeeeel veel rotzooi. ;)

Ik ben verslingerd aan bakken maar heb nog nooit de behoefde gehad om een antiek kookboek open te slaan. De goede basisprincipes van patisserie zijn gewoon online te vinden, mits je dat soort informatie kunt herkennen. :)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator donderdag 6 november 2014 @ 10:17:40 #194
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146360079
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:14 schreef minilot het volgende:
Enneh, spekkoek is toch juist niet luchtig? Ik vind spekkoek van de toko juist een heel prettige compacte, malse, bijna gestoomd-achtige structuur hebben.
Het is luchtig, maar door het vele boter en eigeel toch mals/compact. Het is zeg maar heel fijn luchtig, ja, hoe moet je het uitleggen :P
Het is met stijfgeslagen eiwit, daar komt het luchtige vandaan, maar omdat hij heel vet is door boter en eigeel blijft dat wel enigszins compact.
Je moet het niet vergelijken met de fabrieksspekkoek uit de supermarkt, dat is wel iets heel erg raars.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146360101
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:17 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Het is luchtig, maar door het vele boter en eigeel toch mals/compact. Het is zeg maar heel fijn luchtig, ja, hoe moet je het uitleggen :P
Nee, dan zijn we het gewoon eens. :Y ^O^ We hebben het over dezelfde structuur. ;)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator donderdag 6 november 2014 @ 10:21:06 #196
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146360151
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:17 schreef minilot het volgende:

[..]

Klopt, maar "het internet" an sich is natuurlijk nogal breed. Er zijn genoeg sites en blogs waar een schat aan supergoede receptinformatie vinden is, er is alleen ook heel veer rotzooi. :)
Ik ben verslingerd aan bakken maar heb nog nooit de behoefde gehad om een antiek kookboek open te slaan. De goede basisprincipes van patisserie zijn gewoon online te vinden. :)
Zoek eens een recept voor Tarte Tatin bijvoorbeeld, gewoon via Google en zonder voorkeur voor bepaalde sites, zeg maar als 'beginner'. Het is niet te doen. Er wordt zo veel verteld.
Uiteindelijk heb ik een Amerikaans recept voor Apple Pie deeg gebruikt uit een online kookboekapp en de verhoudingen appel/suiker en afbakken van een recept van Herman den Blijker. Dat was het enige waarbij ik dacht: ja dit moet wel kloppen.
9 van de 10 recepten beginnen al met diepvriesbladerdeeg, terwijl Tarte Tatin juist een 'rough puff' moet hebben. Je moet de appels in de pan 'voorbakken' in de caramel voor het in de oven gaat en wel meer van die dingen die in heel veel recepten anders zijn.

Ik denk dat dat is om het makkelijker te maken voor thuisbakkers. Ik wil niet makkelijk, ik wil gigantisch lekker en zo authentiek mogelijk. Heb je dat onder de knie kun je gaan variëren.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146360188
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:21 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Zoek eens een recept voor Tarte Tatin bijvoorbeeld, gewoon via Google en zonder voorkeur voor bepaalde sites, zeg maar als 'beginner'. Het is niet te doen. Er wordt zo veel verteld.

Klopt, maar dat zei ik al: je moet wel in staat zijn om betrouwbare informatie van alle meuk te kunnen onderscheiden. Dat het op papier staan vind ik verder van geen enkele waarde, er zijn ook heel veel baggerkookboeken geschreven. Als je niet kunt zien of iets een beroerd kookboek of een goed kookboek is, dan heb je datzelfde probleem met receptbronnen online. ;)
Let me see you stripped down to the bone
  Moderator donderdag 6 november 2014 @ 10:25:55 #198
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_146360252
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 10:22 schreef minilot het volgende:

[..]

Klopt, maar dat zei ik al: je moet wel in staat zijn om betrouwbare informatie van alle meuk te kunnen onderscheiden. Dat het op papier staan vind ik verder van geen enkele waarde, er zijn ook heel veel baggerkookboeken geschreven. Als je niet kunt zien of iets een beroerd kookboek of een goed kookboek is, dan heb je datzelfde probleem met receptbronnen online. ;)
Dat is zo, alleen als ik 1 goed kookboek heb heb ik zeg 30-40 goede recepten.
Op 1 site staan vaak een paar goede en duizenden slechte recepten ;) En ik wil authentiek met een twist maken.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_146360307
Nou, dan verschillen we van mening. Er bestaan enorm veel slechte kookboeken, net als dat er enorm veel goede culinaire sites/blogs zijn.
Het is in elk geval nogal een verschil of je random gaat lopen zoeken via Google en dan maar een gemiddelde neemt van de eerste tien recepten die je voor iets tegenkomt, dat schiet inderdaad niet op. Maar op een gegeven moment weet je de betrouwbare info en blogs wel te vinden. Een online recept van een gerenommeerde patissier, een bijna wetenschappelijke benadering van hoe je de beste cole slaw maakt op SeriousEats.com, de altijd perfect lukkende broodrecepten van Levine - je moet het alleen wel kunnen vinden en op de juiste waarde kunnen schatten. Maar ook dat geldt voor kookboeken. Als ik zie wat mijn moeder allemaal voor onnozels in de kast heeft staan: :N

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 06-11-2014 10:39:39 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_146360346
Maar het scheelt dus wel om ver weg te blijven van de loze vergaarbaken vol recepten die je als eerste zoekresultaten op Google krijgt. Ik weiger pertinent dingen te koken die van Smulweb afkomen, of uit iemands 'kookschrift' op AH.nl
:{w
Maar goed, offtopic. :7
Let me see you stripped down to the bone
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')