abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_149151897
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 21:02 schreef Militier het volgende:
Er staan al militairen dropje
:')
pi_149152418
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 21:02 schreef Militier het volgende:
Er staan al militairen dropje
In Nederland?
  woensdag 28 januari 2015 @ 21:35:14 #103
110057 AgLarrr
Rara Temporum Felicitas
pi_149152789
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 18:58 schreef vervoerder23 het volgende:

[..]

De banenwinkel van ISIS kan wel gaan bezuinigen als dat zo doorgaat
Die banenwinkel is nu in handen van de Peshmerga denk ik.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_149153169
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 21:35 schreef AgLarrr het volgende:

[..]

Die banenwinkel is nu in handen van de Peshmerga denk ik.
goeie zaak
pi_149195508
quote:
wat
pi_149195510
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 21:26 schreef vervoerder23 het volgende:

[..]

In Nederland?
ja
pi_149389468
registreer om deze reclame te verbergen
Wat is het risico voor Nederlandse F-16-piloten?

Nederlandse F-16's komen iedere week meerdere keren in actie in de strijd tegen Islamitische Staat en daarbij vliegen ze vaak boven vijandelijk gebied. De verbranding van de Jordaanse straaljagerpiloot door strijders van IS in SyriŽ roept de vraag op: staat Nederlandse piloten bij een crash hetzelfde lot te wachten, of is de situatie van onze militairen anders?

1. De route

De Nederlandse straaljagerpiloten zijn gestationeerd op een basis in JordaniŽ, net als de Jordaanse piloot, maar ze vliegen niet dezelfde route.

De Jordaanse F-16-piloot stortte neer bij de Syrische stad Raqqa, door IS als hoofdstad van het kalifaat bestempeld, waar hij gevangengenomen werd. Nederlandse straaljagers vliegen niet boven SyriŽ, maar blijven alleen boven Irak. Dit maakt het risico dat ze in handen van IS vallen kleiner.

2. Voorzorgsmaatregelen

Nadat de Jordaanse piloot bij Raqqa was neergestort, werd hij door strijders van IS uit het water gevist. Nederland heeft een aantal voorzorgsmaatregelen genomen om zoiets te voorkomen. Nederlandse F-16's vliegen nooit alleen, dus wanneer er een in de problemen raakt, is er nog altijd steun van een collega. Ook staan er veiligheidsteams (meestal Amerikanen) paraat op de grond, die kunnen ingrijpen als er iets misgaat.

3. Neergehaald of problemen?

IS claimde de Jordaanse piloot te hebben neergeschoten, maar de oorzaak van de crash is nog niet vastgesteld. Eigenlijk is het niet waarschijnlijk dat strijders van IS de straaljager uit de lucht hebben geschoten. Meer voor de hand ligt dat de Jordaanse piloot een technisch mankement aan zijn toestel had.

Het ministerie houdt er wel rekening mee dat IS luchtdoelsystemen in handen heeft, maar benadrukte vooral dat alle luchtaanvallen van de internationale coalitie zonder verliezen zijn verlopen.

Hoe vaak komt Nederland in actie tegen IS?

Vorige week zijn de Nederlandse straaljagers 36 keer in actie gekomen boven verschillende provincies in Irak. Ze zetten 27 keer wapens in.

De afgelopen maanden vlogen de Nederlanders ruim 450 missies boven Irak. Hierbij zijn meer dan 260 keer wapens ingezet, van het 20-mm-boordkanon tot verschillende typen bommen.

Voor de internationale strijd tegen de islamitische terreurorganisatie IS heeft Nederland 6 F-16's, 2 reservetoestellen en 250 militairen beschikbaar gesteld.
Andere missie: trainen van Koerden

Nederlandse militairen zijn tevens actief met een trainingsmissie in Irak. Daarin geven zo'n 130 Nederlanders les aan de peshmerga, Koerdische strijders in het noorden van Irak. De Nederlanders zijn daar niet om te vechten. Het ministerie zegt dat hun werkzaamheden op goed beveiligde locaties plaatsvinden.

Bron: http://nos.nl/artikel/201(...)se-f-16-piloten.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_149392726
Nederlandse militairen klaar voor IS-trainingsmissie
VANDAAG, 16:17POLITIEK

De 130 militairen van de Nederlandse IS-trainingsmissie zijn er klaar voor, zegt Commandant der Strijdkrachten Middendorp in een toelichting op de missie. Zij gaan special forces en Peshmergastrijders opleiden in Irak voor de strijd tegen IS. De trainingen beginnen over enkele weken.

Op het ministerie van Defensie gaf de Commandant der Strijdkrachten een toelichting op de werkwijze en de risico's die de missie met zich kunnen meebrengen.

Middendorp zegt dat er goed naar de veiligheid is gekeken. Trainers en cursisten houden er steeds wisselende tijdschema's op na en er wordt niet in uniform gereisd. "En we nemen onze eigen arts mee en gebruiken Amerikaanse medische faciliteiten." De trainers zelf blijven op hun trainingslocatie.

Het hoofdkwartier van de Nederlandse trainingsmissie is in Koeweit. In Bagdad binnen het hekwerk van het nationale vliegveld worden de special forces getraind en in Erbil worden de Peshmergastrijders opgeleid, terwijl ze tussendoor weer teruggaan naar het front.

Bermbom

Om te kijken aan welke kennis precies behoefte is, was er al gestart met een pilot. Generaal Middendorp schetste de situatie aan de hand van foto's. "Hier ziet u een lesje 'hoe vind je een bermbom en hoe ruim je ze op?' en hier een lesje 'hoe verzorg je gewonden?'." Ook wordt er geoefend met schieten en het juist behandelen van krijgsgevangen.

"Op ons initiatief is er voor Iraakse eenheden ook tijd vrijgemaakt om mensen te leren lezen en schrijven, er is veel analfabetisme."

Jordaanse piloot

Middendorp is zelf op bezoek geweest bij de Nederlandse F16-piloten die IS bombarderen. Hij sprak daar ook met de Jordaanse leiding van de verbrande piloot. "Iedereen trekt het zich enorm aan, maar het maakt iedereen ook gemotiveerd om te doen wat ze moeten doen."

De gebeurtenis was reden om extra te kijken hoe piloten met de situatie moeten omgaan. "Wat moet een piloot doen als hij toch op de grond komt, hoe kom je in veilig gebied."

Mocht een Nederlandse F16-vlieger toch in een vergelijkbare situatie als de Jordaanse piloot komen dan is het besluit wat dan te doen aan hem, zegt de Commandant der Strijdkrachten. "De piloot kan dan met zijn eigen wapen een einde aan zijn leven maken. Dat is een persoonlijke afweging", zegt Middendorp.

Bron: http://nos.nl/artikel/201(...)trainingsmissie.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  donderdag 5 februari 2015 @ 17:45:02 #109
396554 Spinosaurus
Spinosaurus aegyptiacus
pi_149393856
Dat laatste stukje in je krantenartikel, Cobra4, is best deprimerend!
Learn how to eat in the jungle full of hyenas
pi_149394362
quote:
0s.gif Op donderdag 5 februari 2015 17:45 schreef Spinosaurus het volgende:
Dat laatste stukje in je krantenartikel, Cobra4, is best deprimerend!
Zeker ja.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_149394377
Nederlandse F-16's geraakt boven IS-gebied

Nederlandse F-16's zijn tijdens hun missie boven Iraaks gebied van Islamitische Staat beschoten en geraakt. De straaljagers konden ondanks de schade gewoon doorvliegen.

Dat zei Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp in een interview met NOS op 3 na afloop van de IS-persbriefing. Volgens Middendorp zijn de F-16's in de afgelopen drie maanden "een of twee keer" geraakt. De schade is volgens Middendorp waarschijnlijk ontstaan toen de F-16's laag vlogen om boordkanonnen in te kunnen zetten.

Volgens Defensie is in ieder geval een F-16 vanaf de grond geraakt met klein kaliber, waarschijnlijk door kalasjnikovs. De piloot had tijdens de missie in de gaten dat hij beschoten werd, maar constateerde pas tijdens een inspectie aan de grond dat de straaljager daadwerkelijk was geraakt.

Bron: http://nos.nl/op3/artikel(...)boven-is-gebied.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_150514643
Nederlandse trainingmissie in Bagdad begonnen

BAGDAD -
Nederlandse commando's zijn dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad begonnen met het trainen van Iraakse speciale eenheden. Daarmee is de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak compleet.

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak en sinds half februari geven Nederlandse trainers in Arbil een basiscursus aan Koerdische strijders.

In Bagdad verzorgen instructeurs uit Nederland en andere landen een scherpschutterscursus, aldus Defensie. De Iraakse cursisten worden na de opleiding van zes weken direct ingezet in de strijd tegen IS. Binnenkort gaan de Nederlanders ook andere opleidingen geven, zoals een commandocursus en een opleiding tot medisch specialist.

Begin maart raakte een Koerdische strijder op de trainingslocatie bij Arbil gewond nadat een Nederlandse militair hem per ongeluk had beschoten. De man is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen, meldde Defensie dinsdag. De marechaussee onderzoekt de toedracht van het incident.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)gdad_begonnen__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_150696425
Eerste Iraakse commando-opleiding van start
Nieuwsbericht | 15-03-2015 | 08:27

Nederlandse instructeurs zijn gisteren met coalitiepartners begonnen met het opleiden van special forces (sf) voor het Iraakse leger.

pistool.schieten-42.jpg
Iraakse rekruten leren pistoolschieten.

Majoor-instructeur Piet van het Korps Commandotroepen: “Bij de commando-opleiding richten we ons op 5 pijlers: fysieke opbouw, mentale training, gevechtsschieten, urban fighting en humanitaire zaken, denk aan oorlogsrecht. Bij urban fighting leren we ze bijvoorbeeld manieren om je slim te bewegen tijdens gevechten in bewoond en verstedelijkt gebied.”

Overleven op slagveld
De deelnemers leren schieten en worden daarnaast lichamelijk en geestelijk voorbereid op sf-operaties. Piet: “We werken aan hun kracht, conditie en zelfverdediging. Daarbij gaan we verder dan bij normale militairen.”

Naast de 8-weekse commando-opleiding krijgen de aankomend special forces ook een medische opleiding. Piet: “We leren ze de medische basis. Hoe kan je overleven op het slagveld. Hoe stelp je bijvoorbeeld een bloeding bij een buddy of bij jezelf.”

opkomst.klas58-6.jpg
Iraakse rekruten worden lichamelijk getest.

Gestroomlijnd
De vorige opleiding werd nog gegeven door Iraakse instructeurs. Nederlandse instructeurs en van de coalitie hebben toen goed gekeken wat er beter kon. Piet: “De klassen zijn kleiner en de opleiding is gestroomlijnd door zaken te schrappen die in de praktijk weinig voorkomen, zoals het afdalen per touw uit een helikopter.”

Collega's in de hoofdstad geven een scherpschutterscursus. In het Noord-Iraakse Erbil leiden Nederlanders Koerdische Peshmerga op voor de strijd tegen ISIS.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)-opleiding-van-start
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_151538720
F-16’s in Irak aan eind van Latijn

door Niels Rigter
DEN HAAG -
Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de Nederlandse F-16’s langer dan een jaar in Irak actief blijven tegen de Islamitische Staat. Er is te weinig capaciteit voor, zo weten bronnen bij Defensie.

Tijdens missies ’oefenen’ vliegers alleen precisiebombardementen en ondersteuning van grondtroepen. Om F-16-vliegers voor alle taken geschikt te houden, moeten ze ook trainen op luchtgevechten, verkenning en het handhaven van een vliegverbod.

Onze F-16’s zijn de afgelopen jaren zo intensief en veelvuldig ingezet, dat de trainingsachterstand moet worden ingelopen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)nd_van_Latijn__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_151538732
Met andere woorden, die piloten kunnen er eigenlijk niks van.
pi_151803341
Peshmergastrijders getraind tot infanterist
Nieuwsbericht | 17-04-2015 | 15:44

De tweede, mede door Nederlandse trainers verzorgde basiscursus voor Peshmerga-infanteristen, is afgesloten. Dat gebeurde gisteren in het trainingscentrum nabij het Irakese Erbil. De ongeveer 600 deelnemers kregen hun certificaat. Daarmee hebben ze het bewijs in handen de 4-weekse Infantry Skills Course te hebben doorlopen. Ze zijn zo beter in staat ISIS op de grond te bevechten.

img-5930-a-jpg
Peshmerga maken zich klaar voor een inval in een huis.

Parallel aan deze opleiding gaven militairen van de coalitie voor het eerst ook een training op compagnies- en bataljonsniveau. Aan het eind van de cursus oefenden 4 compagnieŽn tegelijk, verdeeld over 2 locaties. De staven werden apart wegwijs gemaakt in operationele planning en leiderschap.

img-1289-a-jpg
Certificaatuitreiking.

Dankbare studenten
Tijdens de infanterie-opleiding werd aandacht besteed aan inlichtingen, verbindingen en logistiek. Daarnaast vergaarden de specialisten kennis op het gebied van herkenning van geÔmproviseerde explosieven, medische hulpverlening en de behandeling van krijgsgevangenen.

De Pesmerga bleken niet alleen goede, maar ook dankbare studenten te zijn. Gedurende de training werd er tijdens de lunch- en theepauzes veelvuldig gezongen en samen gedanst.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)aind-tot-infanterist
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152029560
Mitrailleur voor Nederlandse F-16-piloot boven Irak


Nederlandse F-16-piloten hebben sinds kort tijdens vluchten boven IS-gebied een mitrailleur mee voor extra beveiliging. Het gaat om een MP9, een kleine mitrailleur met dertig patronen. Eerst hadden de piloten alleen zogenoemd enkel-schot pistool in de standaarduitrusting.

Het ministerie van Defensie bevestigt dat het "overlevingspakket" is aangepast aan de huidige veiligheidssituatie. "De piloten moeten veilig kunnen opereren", aldus Defensie.

De mitrailleur is klein, waardoor hij gemakkelijk in de cockpit past.

Schietstoel

De MP9 vuurt patronen automatisch af, in tegenstelling tot een enkel-schot pistool. Als een F-16-vliegtuig geraakt wordt en de piloot komt via de schietstoel terecht in vijandig gebied met IS-strijders, kan hij zich beter verdedigen.

Volgens Defensie heeft de extra bewapening geen relatie met de moord op de Jordaanse vlieger Moaz al-Kasasbeh in februari. Hij werd door IS-strijders gevangen genomen en levend verbrand. Eind 2014 is het besluit al genomen.

Vanuit JordaniŽ voeren zes Nederlandse F-16's vluchten uit boven Irak.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)loot-boven-irak.html

[ Bericht 64% gewijzigd door Cobra4 op 26-04-2015 00:12:47 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 28 april 2015 @ 13:15:59 #118
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_152093624
quote:
11s.gif Op vrijdag 10 april 2015 06:12 schreef Piet_Piraat het volgende:
Met andere woorden, die piloten kunnen er eigenlijk niks van.
Ga jij eens in een ander forum lopen etteren.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
  Moderator dinsdag 28 april 2015 @ 13:23:00 #119
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_152093802
quote:
0s.gif Op zondag 26 april 2015 00:07 schreef Cobra4 het volgende:
Mitrailleur voor Nederlandse F-16-piloot boven Irak

Nederlandse F-16-piloten hebben sinds kort tijdens vluchten boven IS-gebied een mitrailleur mee voor extra beveiliging. Het gaat om een MP9, een kleine mitrailleur met dertig patronen. Eerst hadden de piloten alleen zogenoemd enkel-schot pistool in de standaarduitrusting.

Het ministerie van Defensie bevestigt dat het "overlevingspakket" is aangepast aan de huidige veiligheidssituatie. "De piloten moeten veilig kunnen opereren", aldus Defensie.

De mitrailleur is klein, waardoor hij gemakkelijk in de cockpit past.

Schietstoel

De MP9 vuurt patronen automatisch af, in tegenstelling tot een enkel-schot pistool. Als een F-16-vliegtuig geraakt wordt en de piloot komt via de schietstoel terecht in vijandig gebied met IS-strijders, kan hij zich beter verdedigen.

Volgens Defensie heeft de extra bewapening geen relatie met de moord op de Jordaanse vlieger Moaz al-Kasasbeh in februari. Hij werd door IS-strijders gevangen genomen en levend verbrand. Eind 2014 is het besluit al genomen.

Vanuit JordaniŽ voeren zes Nederlandse F-16's vluchten uit boven Irak.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)loot-boven-irak.html
Had dan simpelweg de Glock17 vervangen door de Glock19 met 2 extra magazijnen.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_152355983
Nederland voerde 600 aanvallen uit op IS

Nederland heeft zo'n zeshonderd aanvallen uitgevoerd op Islamitische Staat in Irak. Dat heeft luitenant-kolonel Harry Oostema gezegd in het tv-programma Pauw. Oostema geeft mede leiding aan de Nederlandse bijdrage aan de internationale coalitie in Irak.

Volgens Oostema voert Nederland vooral precisiebombardementen vanaf grote hoogte uit. Bombardementen vanaf een lagere hoogte, die meer risico's met zich meebrengen, komen minder voor.

Oostema zei verder dat de internationale coalitie redelijk succesvol is. "IS is in Irak teruggedrongen. Ze zitten in de verdediging."

Troepen

De Nederlandse missie houdt officieel op 1 oktober op. Oostema gaat ervan uit dat de missie wordt verlengd. "Ik denk dat de strijd nog niet is gestreden na een jaar. Het is niet zo dat we 1 oktober kunnen zeggen dat het gedaan is en dat we allemaal weggaan. Het blijft onderdeel van een groter plan. Met alleen luchtwapens kunnen we het niet oplossen. Op een gegeven moment moet er politiek iets gebeuren. Er moeten misschien troepen het land in om dingen op orde te krijgen. De strijd is nog niet gestreden. Er blijft wel werk voor ons."

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)allen-uit-op-is.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152357237
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 april 2015 13:15 schreef Pumatje het volgende:

[..]

Ga jij eens in een ander forum lopen etteren.
Ze doen het nog goed die F-16's.
  Moderator donderdag 7 mei 2015 @ 22:57:00 #122
74865 crew  Pumatje
Wij stelen die kazen!
pi_152387453
quote:
3s.gif Op donderdag 7 mei 2015 03:13 schreef Piet_Piraat het volgende:

[..]

Ze doen het nog goed die F-16's.
Nee, dat is het hele probleem.'
Ze vallen letterlijk uit elkaar.
[DEF] SC#8 Pumatje, niet geboren maar door de baas verstrekt
pi_152613012
Herinneringsmedaille voor strijd tegen ISIS

"Uw opdracht was om in korte tijd de militaire kracht van ISIS te breken. En met 366 missies volbracht u die taak. Met zero verliezen. Met zero onbedoelde nevenschade. Met zero burgerslachtoffers. Toen u aankwam was tweederde van Irak ondergelopen door ISIS. Stond ISIS 15 kilometer buiten Baghdad aan de deur te kloppen. Toen u vertrok was de opmars gestuit. Een helder doel, een helder resultaat."

Dat zei commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp vanmiddag op Leeuwarden tijdens de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan de 200 leden van de eerste Air Task Force Middle East.

Bijzonder
Middendorp benadrukte nog eens dat de leden van het detachement bijzonder werk hebben verzet. "Binnen ťťn week na besluitvorming stonden velen van u al in het Midden-Oosten. En binnen 2 weken na besluitvorming viel de eerste bom. De motoren stonden nog na te blazen van de hitte van Mazar. Een aantal van u zat nog in de uitzendbescherming. Toch stond u er weer. En tuigde u in no-time deze missie op. Dat vroeg om grote flexibiliteit van u en uw thuisfront. Dat verdient het grootste respect."

Mijlpalen
Generaal Middendorp stelde dat er verschillende mijlpalen zijn bereikt. "U zette nieuwe wapentypes in. U voerde voor het eerst - sinds 1994 boven Udbina - het commando over een multinationale bombardementsmissie. En u zette meer dan 200 keer uw wapens in. Ruim de helft van de toestellen keerde zonder bommen onder de vleugels terug. Dit is geen stabiliteitsmissie zoals in Afghanistan. Dit is vredesafdwinging. Dit is oorlog. En deze oorlog vroeg veel van u. Van uw flexibiliteit. Van uw aanpassingsvermogen. Van uw zenuwstelsel."

Baltic Air Policing
Vanmorgen ontvingen ook 85 luchtmachtmilitairen die vorig jaar tussen september en december deel uitmaakten van het Baltic Air Policing-detachement namens Estland, Letland en Litouwen een herinneringsmedaille. De militairen, hoofdzakelijk van de vliegbases Leeuwarden en Volkel, beschermden met 4 F-16's het luchtruim van de Baltische Staten. De Nederlandse eenheid opereerde vanaf vliegbasis Malbork in Polen.

Bij de uitreiking waren de ambassadeurs van de Baltische staten aanwezig. Zij bedankten de luchtmachtmilitairen voor hun grote inzet.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)or-strijd-tegen-isis
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152618240
Nederland wil langere missie tegen IS

DEN HAAG -
Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak. Daarbij is ook de vraag aan de orde of Nederland niet alleen boven Irak luchtaanvallen zou moeten uitvoeren, maar ook boven SyriŽ.

Een woordvoerster van Defensie heeft een bericht van die strekking in de Volkskrant vrijdag bevestigd. Minister Jeanine Hennis van Defensie bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak.

Daar trainen ongeveer 130 Nederlanders in Bagdad Iraakse veiligheidstroepen en in de noordelijker gelegen stad Erbil Koerdische strijdkrachten (Peshmerga). Nederland doet vanuit een basis in JordaniŽ met zes F-16-gevechtsvliegtuigen mee met de luchtaanvallen op IS-posities in Irak.

De Nederlandse bijdrage aan de coalitiestrijd tegen IS duurt tot oktober. Of Nederland de ťťnjarige missie echt gaat verlengen is aan het kabinet om te besluiten. Hennis wil daar niet op vooruitlopen, maar zegt wel dat de strijd tegen IS een kwestie van lange adem is. Ze noemt de radicaalislamitische terreurgroep een hardnekkige tegenstander.

SyriŽ

Ook SyriŽ is volgens Hennis cruciaal in de strijd tegen IS. Nederland heeft altijd gesteld dat er ook voor aanvallen op SyriŽ eerst internationale instemming moet zijn. De internationale coalitie bekijkt voortdurend wat nodig is om IS aan te pakken.

Hennis heeft al eerder in de Kamer gezegd dat de deur niet op slot zit. De komende maanden wordt bekeken of en hoe Nederland een rol kan blijven spelen. In de zomer verwacht ze daar meer duidelijkheid over.

De minister toonde zich tevreden over de bijdrage van de in totaal ongeveer 350 Nederlandse militairen aan de strijd tegen IS. Van hen zijn er ongeveer 200 actief voor de F-16-eenheid, die ze de afgelopen dagen opnieuw bezocht.

Sinds oktober vorig jaar vlogen de Nederlandse F-16's ongeveer 600 missies en zetten zij 450 keer hun wapens in.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ng_missie_IS___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator vrijdag 15 mei 2015 @ 13:29:44 #125
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')