abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_144875836
registreer om deze reclame te verbergen
Kabinet: Nederland gaat ISIS bombarderen

DEN HAAG -
Nederland gaat met zes F-16's ISIS in Irak bombarderen. Daarnaast vertrekken er twee reservetoestellen naar het Midden-Oosten. Ook gaan er 130 Nederlandse militairen naar Irak voor een trainingsmissie. Zij gaan Iraakse militairen en Koerden trainen.

Dat heeft het Kabinet tijdens een ingelaste ministerraad besloten, zo liet vice-premier Asscher tijdens een persconferentie na afloop weten. Nederland zal geen doelen in SyriŽ bombarderen, omdar de internationale gemeenschap het niet eens is over de vraag of er daarvoor genoeg juridische basis is.

Begrip
Asscher zei wel begrip te hebben voor de Amerikaanse bombardementen op ISIS-doelen in SyriŽ. ,,We staan aan dezelfde kant", verduidelijkte Asscher. ,,Uiteindelijk zal voor SyriŽ een politieke oplossing gevonden moeten worden." Minister Hennis van Defensie sloot niet uit dat op een later moment toch bombardementen op SyriŽ uitgevoerd zullen worden.

Voor de strijd in Irak levert Nederland acht F-16's, waarvan twee reservetoestellen, voor maximaal een jaar. Ze worden ingezet om kampen, commandoposten en andere doelen van de terreurorganisatie ISIS uit te schakelen met precisiewapens, zoals lasergeleide bommen.

Luchtsteun
De gevechtsvliegtuigen kunnen als dat nodig is ook Koerdische en Iraakse strijders op de grond te hulp schieten door luchtsteun te leveren. De inzet van F-16's is volgens de minister nooit zonder risico's. ,,We moeten rekening houden met luchtdoelsystemen die mogelijk ook in handen zijn van ISIS. Dan hebben we zelfbeschermingsmiddelen en tactieken om onszelf te beschermen'', zei Hennis.
De militairen die deelnemen aan de trainingsmissie in Irak, zullen geen gevechtshandelingen uitvoeren, benadrukte Hennis. Deze manschappen zullen niet actief zijn in gebieden die door ISIS worden bezet. De eerste militairen zullen donderdag al naar de regio vertrekken, aldus Hennis, om de missie voor te bereiden. Volgens de minister van Defensie zullen er in totaal ongeveer 380 militairen naar het Midden-Oosten gaan, onder wie 130 voor het trainingsdeel. De Nederlandse F-16's zullen vermoedelijk in JordaniŽ gestationeerd worden en volgende week al in actie komen.

'Niets ontziend'
Asscher noemde ISIS een 'niets ontzienende terroristische organisatie'. De dreiging van ISIS houdt niet op bij de grenzen van de regio, aldus de vice-premier. De terreurorganisatie kan ook de 'veiligheid in Nederlandse straten' in gevaar brengen. ,,Om die reden kan je niet anderen de kolen uit het vuur laten halen", zei Asscher.

Het dreigingsbeeld voor terreuracties in Nederland is al enige tijd substiantieel en behoeft nu geen wijziging, aldus Asscher. Het kabinet is zich ervan bewust dat Nederland door deelname aan de acties onder jihadisten ,,een hoger profiel'' zal krijgen. ,,Daar zijn we op voorbereid. De veiligheidsinstanties zijn paraat en er is permanente monitoring.''

Luchtsteun
Nederland stelt de gevechtsvliegtuigen voor een jaar beschikbaar, zei Hennis. De Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS is er volgens het kabinet op gericht om de militaire kracht en opmars van de terreurgroep te breken. Volgens de Amerikanen zal die eerste fase een half jaar tot een jaar duren. De combinatie van luchtsteun en training moet volgens het kabinet de Iraakse en Koerdische troepen in staat stellen om zelf ISIS effectief te bestrijden.

Voor de inzet van de F-16's gaan maximaal 250 militairen op missie. Die groep bestaat behalve uit vliegers ook uit planners, bewapenings- en verbindingspersoneel en andere logistieke medewerkers. De missie kost het eerste jaar 150 miljoen euro, aldus Hennis.

Samenwerken
Nederland wil bij de operatie graag gaan samenwerken met andere landen die over hetzelfde type vliegtuig beschikken. De Belgische F-16's gaan opereren vanuit JordaniŽ. Nederland gaat ook onderzoeken of de vliegtuigen hier kunnen worden gestationeerd.

Door het sturen van de F-16's naar het Midden-Oosten moet een toegezegde bijdrage aan de NAVO Response Force worden opgeschort. De inzet van F-16's voor de bescherming van het Baltische luchtruim komt door de nieuwe missie niet in gevaar.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)bardeert_ISIS__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144875867
NCTV: deelname in belang van veiligheid

DEN HAAG -
Het is in het belang van de veiligheid van Nederland om deel te nemen aan de coalitie tegen de extremistische beweging ISIS. Nederland doet mee „juist om de dreiging die van terroristische organisaties als ISIS uitgaan, te verminderen”, verklaarde Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof woensdagavond.

Het dreigingsniveau voor een terreuraanslag in Nederland is momenteel substantieel, het op een na hoogste peil. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland „reŽel” is. Dat blijft zo. „Zolang er geen concrete aanwijzingen voor een ophanden zijnde aanslag zijn, zal het dreigingsniveau niet verhoogd worden”, aldus Schoof.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)g_veiligheid___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144875901
'Missie kan risico van aanslag verhogen'

DEN HAAG -
De deelname aan de missie tegen ISIS in Irak kan „leiden tot een hogere terroristische dreiging tegen Nederland en een hoger risico van aanslagen in en tegen Nederland”. Dat schrijft het kabinet in zijn zogeheten artikel 100-brief waarin de missie aan de Tweede Kamer wordt gemeld.

Deze toegenomen dreiging past echter nog binnen „de bandbreedte van het huidige dreigingsniveau”. Dat staat momenteel op 'substantieel'. Er komt pas een verhoging naar het niveau 'kritiek' als er concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in ons land, aldus de brief.

Het kabinet besloot eerder op de dag voor een jaar mee te doen aan de missie tegen ISIS in Irak. Hiervoor worden acht F-16's ingezet (twee voor reserve) en gaan Nederlandse militairen hun Iraakse collega's trainen. De missie beperkt zich tot Irak.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ico_verhogen___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144875926
registreer om deze reclame te verbergen
'Krijgsmacht kan missie nog aan'

Militaire bonden denken dat de krijgsmacht de missie tegen ISIS nog aankan, hoewel het passen en meten zal worden vanwege de deelname aan andere missies.

,,Dit is een grote missie voor Nederlandse begrippen. Het is passen en meten, maar het moet lukken," zegt Anne-Marie Snels, voorzitter van AFMP. "Ik sluit niet uit dat er prioriteiten gesteld moeten worden, aangezien we ook deelnemen aan andere missies. We zitten iets meer dan aan onze taks.''

Jean Debie, voorzitter militaire vakbond VBM: ,,De lucht- en landmacht kan deze missie aan. We komen wel een beetje in de knel, aangezien er ook twee F-16's nodig zijn voor de bescherming van ons luchtruim en al vier F-16's worden ingezet in de Baltische staten. Als er nu acht F-16's voor deze missie worden ingezet, wringt dat met de bijdrage aan de snelle reactiemacht van de NAVO in 2015.''
Nederland heeft afgesproken in 2015 bij te dragen met acht F-16's in die reactiemacht. ,,De missie zal ten koste gaan van die bijdrage. Wat betreft de trainingsmissie: dat kan makkelijk,'' zegt Debie.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ssie_nog_aan___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144875982
'Nederland draagt naar vermogen bij'

DEN HAAG -
Het is terecht dat Nederland deelneemt aan de luchtaanvallen tegen de terreurorganisatie ISIS. Nederland draagt zo „naar vermogen bij”, zei Kees Homan, defensiespecialist van Instituut Clingendael woensdagavond.

De generaal buiten dienst reageerde op het besluit van het kabinet om met 6 F-16's en 250 militairen deel te nemen aan de aanvallen. Volgens Homan is het belangrijk dat er daadwerkelijk wordt deelgenomen aan de luchtaanvallen, en „niet alleen aan verkenningsvluchten zoals in LibiŽ”.

Ook de trainingsmissie kan op goedkeuring rekenen van Homan. „We leveren geen wapens en volstaan met transport van andermans wapens. Daar komt deze missie bij.”

Uiteindelijk zou Nederland, als de militaire fase voorbij is en de regio weer stabiel moet worden gemaakt, ook aan zo'n missie deel kunnen nemen. „Maar er zijn nog veel onzekere factoren”, benadrukt Homan.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)aar_vermogen___.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144876057
Buma: waarom alleen in Irak?

AMSTERDAM -
Het overgrote deel van de Tweede Kamer staat achter Nederlandse deelname aan de internationale strijd tegen de terreurbeweging ISIS, waartoe het kabinet woensdag heeft besloten. Wel vragen veel partijen zich af waarom Nederland alleen F-16-gevechtsvliegtuigen inzet in Irak en niet in SyriŽ.

„Ik denk niet dat het conflict zich in tweeŽn laat knippen door grenzen”, zei CDA-leider Sybrand Buma in De Wereld Draait Door.

De VVD is tevreden. ,,Het kabinet stelt een substantiŽle bijdrage voor aan de bestrijding van ISIS. De VVD-fractie heeft eerder aangegeven dat zij dit van groot belang acht voor onze veiligheid en de stabiliteit in de regio. Wij zullen het kabinetsbesluit constructief behandelen en ons daar spoedig over uitspreken,'' zegt Tweede Kamerlid Han ten Broeke.

PvdA-leider Samsom steunt het besluit van het kabinet om alleen in Irak te bombarderen. "De Iraakse autoriteiten hebben verzocht om militaire steun en daarmee is er een heldere rechtsgrond voor de militaire inzet. Voor SyriŽ geldt een andere situatie. Er is op dit moment geen eenduidig volkenrechtelijk mandaat voor de bestrijding van ISIS in SyriŽ. Bovendien bestaan er nog veel vragen over de doelstelling en strategie voor acties in het land dat al ruim drie jaar geteisterd wordt door een vreselijke burgeroorlog," zei Samsom.

Geert Wilders, fractieleider van de PVV vindt de bestrijding van terreur in Nederland belangrijker. „Luchtsteun is prima, maar wel de binnenlandse veiligheid garanderen: grenzen dicht en jihadisten uitzetten", zegt hij. "Binnenlandse terreurbestrijding is belangrijker dan in buitenland. Helaas snurkt incompetente Opstelten verder.”

D66 is tevreden, maar vraagt zich af of het onderscheid tussen bombarderen in Irak en SyriŽ wel werkbaar is. "Er is sprake van een dreiging voor de regio, voor Europa en voor Nederland. D66 begrijpt de zorgen over de terughoudendheid met betrekking tot ingrijpen in SyriŽ door het ontbreken van een volkenrechtelijk mandaat. Wel leidt dit voor D66 tot vragen over in hoeverre dit werkbaar is voor onze militairen in de praktijk,'' zegt Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

JoŽl Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, zegt over de Nederlandse deelname: ,,Het is begrijpelijk dat Nederland zich op dit moment beperkt tot Irak vanwege het onduidelijke volkenrechtelijk mandaat en strategie als het om SyriŽ gaat. Wij hopen dat er snel duidelijkheid komt over het volkenrechtelijk mandaat voor SyriŽ.”

Fractievoorzitter Kees van der Staaij van de SGP vindt het kabinetsbesluit goed. ,,De ongekende wreedheden en systematisch uitgevoerde moordpartijen rechtvaardigen dit besluit ten volle. Naast deze militaire inzet met er ook werk gemaakt worden van een veilige opvang voor vluchtelingen. Bijzondere aandacht is nodig voor kwetsbare minderheidsgroepen als christenen en yezidi's,'' aldus Van der Staaij.

Kamerlid Joram van Klaveren steunt de beslissing van het kabinet. "Wel is het teleurstellend en kinderlijk naÔef dat Nederland slechts ingrijpt in Irak en niet in SyriŽ. Terroristen kennen geen grenzen, dus die moeten wij in dit geval ook niet trekken. Het is absurd om een F-16 te laten omkeren boven de grens met SyriŽ,'' zegt hij.

Alleen de SP is ronduit tegen de missie. ,,Een onverstandig besluit. Een terroristische organisatie bestrijd je niet met luchtaanvallen, die zit overal onder de bevolking. Je houdt er geen onthoofdingen mee tegen. En een militaire aanpak staat een politieke oplossing in de weg. De regering in Bagdad moet alle groepen laten meedraaien," aldus Harry van Bommel. "En de agenda van Obama is een openeindagenda, Nederland kan dat niet lang volhouden. Obama heeft ons militair ook niet nodig, maar het is voor hem politiek interessant om te kunnen zeggen dat weer een land de VS steunt."

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)een_in_Irak____.html

[ Bericht 0% gewijzigd door Cobra4 op 24-09-2014 22:51:16 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144876147
registreer om deze reclame te verbergen
Inzet F-16’s en bijna 400 militairen vanwege strijd tegen ISIS
Nieuwsbericht | 24-09-2014 | 19:35

Nederland stelt 6 F-16’s beschikbaar voor luchtaanvallen op Iraaks grondgebied. Daarnaast ondersteunen maximaal 130 militairen Iraakse en Koerdische strijdkrachten met training en advies. Het kabinet besloot vanmiddag naast politieke en humanitaire steun, ook militair bij te dragen aan de internationale strijd tegen de terroristische organisatie ISIS in Irak.

De ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking lieten dit de Kamer vanmiddag weten.

Instabiliteit
De Nederlandse bijdrage is erop gericht de militaire kracht en opmars van ISIS en daaraan gelieerde organisaties te breken. De terroristische strijders vormen een directe dreiging voor de regio, zo staat in de Kamerbrief. Die meldt verder dat de terroristische organisaties instabiliteit aan de Europese grenzen veroorzaken, met potentieel vergaande gevolgen voor de veiligheid in de westerse landen.

Beschermen burgerbevolking
De Nederlandse inzet richt zich ook op het voorkomen en beŽindigen van ernstige schendingen van fundamentele mensenrechten door ISIS in Irak en SyriŽ. De terroristische organisatie is hoogst waarschijnlijk verantwoordelijk voor misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van systematisch seksueel geweld. Nederland wil bijdragen aan het stoppen van deze gruwelijkheden en richt zich dus ook op het beschermen van de burgerbevolking.

Bombarderen
Volgens inschatting van de Amerikanen duurt de anti-ISIS-operatie 6 tot 12 maanden. Taken zijn onder meer het bombarderen van ISIS-kampen en commandoposten, maar ook het vanuit de lucht ondersteunen van Koerdische en Iraakse strijders op de grond. Morgen vertrekken verkenningsteams naar Irak en JordaniŽ om de Nederlandse bijdrage snel en zorgvuldig voor te bereiden.

6 F-16’s
De combinatie van training en luchtsteun is bedoeld de Iraakse troepen voldoende vertrouwen te geven om ISIS zelf effectief te bestrijden. Voor de inzet van de 6 F-16’s, plus 2 reserve toestellen, stuurt Defensie 250 militairen naar de regio. De jachtvliegtuigen opereren vanaf een nader te bepalen vliegveld buiten Irak en SyriŽ.

De Iraakse autoriteiten verzochten de Verenigde Naties deze zomer al 2 keer om militaire steun in de strijd tegen ISIS. Omdat de vraag afdoende mandaat vormt om Nederlandse militairen in Irak in te zetten, is deze gehonoreerd.

Amerikaans commandocentrum
De Nederlandse inzet is onderdeel van de strategie van een grote groep landen, op initiatief van de VS. Het kabinet verschaft nu duidelijkheid over de Nederlandse inzet zodat de Verenigde Staten rekening kan houden met de Nederlandse militaire bijdrage. Defensie heeft al een team afgevaardigd naar het Amerikaanse commandocentrum om bij te dragen aan de strategische planning van de operatie.

Optreden in SyriŽ
Voor militaire inzet in SyriŽ is op dit moment geen internationale overeenstemming over het al dan niet bestaan van een volkenrechtelijke mandaat. Als ISIS alleen in Irak militair wordt bestreden, leidt dit mogelijk tot versterking van ISIS in SyriŽ en andere landen in de regio. Het Amerikaanse luchtoffensief boven SyriŽ probeert dit te voorkomen. Het kabinet heeft begrip voor deze inspanningen, aldus de ministers. De komende tijd onderzoekt het kabinet verder wat de mogelijkheden zijn voor een volkenrechtelijk mandaat voor optreden in SyriŽ.

Bron: http://www.defensie.nl/ac(...)ge-strijd-tegen-isis
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144876176
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144876698
Hmmm, misschien dat het budget van defensie eindelijk weer omhoog kan
Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.
-Winston Churchill
pi_144876714
Jahoor... we kunnen het nog aan, met welgeteld nog 2 F16's in Nederland voor als dr hier wat gebeurd.

Wat een lachertje ook eigenlijk dat het serieuze moeite kost om +/-400 pax in Mali, een handje vol in Afghanistan, 4x F16+pers in Polen en dan 400pax in Irak.

Dan hebben we t over 1000/1200 man? En dat is ook echt wel de max van wat we op de mat kunnen gooien....

Maar goed, ik ben benieuwd naar deze nieuwe missie. wat gebeurd dr als een NL F16 een bom op een burgerdoel gooit waarbij (veel) burger doden zijn. Gaat de piloot dan naar Arnhem?
pi_144876803
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:50 schreef Bouke-p het volgende:
Jahoor... we kunnen het nog aan, met welgeteld nog 2 F16's in Nederland voor als dr hier wat gebeurd.

Wat een lachertje ook eigenlijk dat het serieuze moeite kost om +/-400 pax in Mali, een handje vol in Afghanistan, 4x F16+pers in Polen en dan 400pax in Irak.

Dan hebben we t over 1000/1200 man? En dat is ook echt wel de max van wat we op de mat kunnen gooien....

Maar goed, ik ben benieuwd naar deze nieuwe missie. wat gebeurd dr als een NL F16 een bom op een burgerdoel gooit waarbij (veel) burger doden zijn. Gaat de piloot dan naar Arnhem?
Doelen worden door mensen op de grond of door anderen aangewezen. En daarnaast, ze moeten het wel heel erg verkloten willen ze naar Arnhem verscheept worden. :X
Ik denk meer dat je als nieuwsposter een geile egocentrische narcist moet zijn, die een flinke stijve krijgt van alle berichten die ie van zijn eigen hand ziet op de FP, zo! ©yvonne
Beste nieuwsbericht ooit op de FOK!frontpage!
  woensdag 24 september 2014 @ 22:52:55 #12
427344 qua-patat-orbis
aquaplaning op je muismat
pi_144876845
Ah een Crtl-C Crtl-V Telegraaf ellende topic, wat mooi
pi_144878466
Hennis: over een week operationeel

De Nederlandse F-16's kunnen over een week in actie komen boven Irak om mee te strijden tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag.

De gevechtsvliegtuigen gaan waarschijnlijk vanuit JordaniŽ opereren, maar dat moet de komende dagen echt duidelijk worden. Donderdag gaan er twee Nederlandse verkenningsteams op pad om een en ander voor te bereiden. Eťn team gaat naar JordaniŽ, het andere naar Irak, aldus de minister.

Bron: Hennis: over een week operationeel
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144878512
quote:
0s.gif Op woensdag 24 september 2014 22:50 schreef Bouke-p het volgende:
Jahoor... we kunnen het nog aan, met welgeteld nog 2 F16's in Nederland voor als dr hier wat gebeurd.

Wat een lachertje ook eigenlijk dat het serieuze moeite kost om +/-400 pax in Mali, een handje vol in Afghanistan, 4x F16+pers in Polen en dan 400pax in Irak.

Dan hebben we t over 1000/1200 man? En dat is ook echt wel de max van wat we op de mat kunnen gooien....

Maar goed, ik ben benieuwd naar deze nieuwe missie. wat gebeurd dr als een NL F16 een bom op een burgerdoel gooit waarbij (veel) burger doden zijn. Gaat de piloot dan naar Arnhem?
Het gaat in ieder geval al ten koste van deelname aan de nieuwe flitsmacht volgens de artikel 100 brief.

En naar de juridische aftimmering ben ik ook wel benieuwd ja.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144880053
Inmiddels heeft Saudi ArabiŽ en Iran 2000 tanks aan het Iraakse leger gegeven.
Ik kom uit Marokko
pi_144880327
quote:
0s.gif Op donderdag 25 september 2014 00:14 schreef JaIkbenPro het volgende:
Inmiddels heeft Saudi ArabiŽ en Iran 2000 tanks aan het Iraakse leger gegeven.
Over een maand of twee gaan onze F16s dus bommen werpen op Saudi-Arabische tanks die veroverd zijn door ISIS. Fantastisch.

Waarom bewapenen we dat Iraakse leger eigenlijk nog? Zij die met 30.000 zijn en voor 800 ISIS strijders vluchten. :')
pi_144880728
Rutte: stevig antwoord op IS

Toegevoegd: donderdag 25 sep 2014, 00:21
Update: donderdag 25 sep 2014, 00:33

Premier Rutte heeft in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York een korte toespraak gehouden over de strijd tegen Islamitische Staat. In New York noemde hij de situatie in Irak en SyriŽ "een ernstige dreiging, die om een stevig antwoord vraagt".

Rutte haalde ook het Nederlandse besluit van woensdag aan, waarin is afgesproken dat Nederland militair bijdraagt aan de internationale strijd tegen IS. "We sturen F-16's naar Irak, maar ook gaan we militaire trainingen en adviezen geven. In totaal zullen we 380 mannen en vrouwen inzetten."

Tenslotte riep de premier op de afgesproken sancties tegen terroristische organisaties nauwgezet uit te voeren en zo nodig uit te breiden. Met die sancties worden onder meer de financieringsstromen van terroristische organisaties aangepakt.

Bron: http://nos.nl/artikel/702407-rutte-stevig-antwoord-op-is.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144884566
quote:
0s.gif Op donderdag 25 september 2014 00:14 schreef JaIkbenPro het volgende:
Inmiddels heeft Saudi ArabiŽ en Iran 2000 tanks aan het Iraakse leger gegeven.
die over een maand allemaal in handen zijn van Isis :')
pi_144884886
quote:
1s.gif Op donderdag 25 september 2014 10:10 schreef Wijnand_Bierenstein het volgende:

[..]

die over een maand allemaal in handen zijn van Isis :')
Ik voorspel een oorlog tegen zeer hoge kosten met een minimaal effect.
Wordt als iemand die voortdurend dood is. De ware volgeling van bushidű sterft elke ochtend en avond opnieuw. En wordt niet gehinderd door angst voor de dood. Yamamoto Tsunetomo's hagakure.
pi_144885017
Militairen moeten niet in uniform reizen
DEN HAAG -

Militairen kunnen voorlopig beter niet in uniform reizen in het openbaar vervoer. Dat advies heeft het ministerie van Defensie gegeven naar aanleiding van een videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder eerder deze week. Bronnen bevestigen dit aan de Telegraaf. De jihadstrijder riep op tot 'een stevige daad' tegen de Nederlandse overheid.

Er zijn naar aanleiding van de oproep van de jihadstrijder bedreigingen geuit die specifiek gericht waren tegen militairen. Naar aanleiding daarvan is tot het advies besloten.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)niform_reizen__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144908601
"Meer aandacht familie Irakgangers"
donderdag 25 sep 2014, 13:41 (Update: 25-09-14, 17:06)

Burgemeester Crone van Leeuwarden wil dat familieleden van militairen die naar Irak gaan, extra worden gesteund. Crone zei bij de NOS dat partners, kinderen en vrienden vanwege "het serieuzere karakter van de missie" extra steun verdienen.

De vliegbasis in Leeuwarden levert militairen en F-16's voor de strijd tegen IS in Irak. Ook vanuit Volkel gaan Nederlanders naar het crisisgebied.

"Het is niet alleen maar vliegen", zegt Crone. "Er is meer geweld." Hij wil daarom dat buren en vrienden de achterblijvers meer dan anders een hart onder de riem steken. Volgens hem heeft de gemeenschap daarin een verantwoordelijkheid.

Alleen Irak
Nederland levert 250 militairen en zes F-16's voor acties tegen Islamitische Staat. Twee F-16's gaan mee als achtervang.

De toestellen worden alleen ingezet in Irak en gaan niet naar SyriŽ. Binnen de coalitie was daar discussie over. De PvdA vindt dat voor een inzet in SyriŽ een volkenrechtelijk mandaat voor nodig is. De VVD is daar minder principieel in.

Bron: http://nos.nl/artikel/702(...)lie-irakgangers.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144914883
Namen ISIS-bestrijders strikt geheim

door Charles Sanders

VOLKEL -
Nederlandse F-16-vliegers die ISIS in Irak gaan bestrijden, blijven uit veiligheidsoverwegingen strikt anoniem.

Zelfs de naam van de detachementscommandant, tijdens vorige missies naar Afghanistan en BosniŽ nog openbaar, wordt vanwege het extreem hoge persoonlijke dreigingsniveau geheimgehouden.

De eerste twaalf piloten zullen naar verwachting niet voor volgende week vrijdag het luchtruim richting JordaniŽ kiezen. Verkenners van de Koninklijke Luchtmacht onderzoeken momenteel twee locaties in JordaniŽ als mogelijke uitvalsbasis voor de zes toestellen en de twee reservejachtvliegtuigen.

Waarschijnlijk zullen de Nederlanders daar samen met zes Belgische F-16’s gaan opereren. De piloten zijn tijdens hun operationele loopbaan continu bijgeschoold voor de ultieme nachtmerrie: wat te doen als achter vijandelijke linies de schietstoel moet worden gebruikt?

Hun jaarlijkse training is een voortdurende aanvulling van de overlevingstechnieken tijdens de pilotenopleiding in de Verenigde Staten en vindt plaats op het Vliegveiligheid Oefen en Test Centrum (VOTC) van helikopterbasis Gilze-Rijen.

’Personnel recovery’, de lessen zelfredzaamheid in geÔsoleerd en vijandelijk gebied en hoe terug te keren naar eigen troepen, zal de piloten op hun missies boven de woestijn van Noord-Irak van pas komen bij een onverhoopte ’bail out’.

Ook zijn er voortdurende tests om doorzettingsvermogen en mentale veerkracht van de vliegers te peilen. Vanwege de ISIS-wreedheden lijken de vooruitzichten om te overleven als het gruwelscenario zich voltrekt dat een coalitiepiloot gevangen wordt genomen, nihil.

Onder de vliegers heerst in elk geval geen angst. Voor deze missie is er hetzelfde enthousiasme als tijdens eerdere uitzendingen naar brandhaarden in BosniŽ, Kosovo en Afghanistan, meldt de Koninklijke Luchtmacht.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_ISIS_anoniem__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144915155
’Leger inzetten op stations’

door Niels Rigter
DEN HAAG -

Nederland moet het leger inzetten om stations te beveiligen tegen terreur. Daarvoor pleit de PVV. Partijleider Wilders vindt het opvallend dat bij de strijd tegen ISIS alle aandacht uitgaat naar veiligheid in het buitenland, maar dat de binnenlandse beveiliging wordt verwaarloosd.

Hij reageert daarmee op het dringende advies van Defensie aan militairen om geen uniform te dragen in het openbaar vervoer. Aanleiding daarvoor is de videoboodschap van een Nederlandse jihadstrijder, die opriep tot ’een stevige daad’ tegen de Nederlandse overheid.

„Ik wil dat onze burgers zich weer veilig voelen op straat en ook in de stations, die volgens Defensie kennelijk te onveilig zijn om er een militair uniform te dragen”, zegt Wilders. „Ik wil dat de politie of het leger zichtbaar controle heeft over de veiligheid. Het moet een teken zijn dat de veiligheid van onze eigen burgers ons wat waard is.”

Ook de partij VNL van de Kamerleden Bontes en Van Klaveren wil dat openbare plekken als treinstations en winkelcentra, net als Schiphol, worden beveiligd met marechaussees.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_op_stations___.html

SyriŽ te link voor onze F16's
DEN HAAG -

In de strijd tegen terreurbeweging ISIS lopen Nederlandse F-16's boven SyriŽ te veel risico te worden neergehaald door luchtafweergeschut. Dat is een belangrijke reden waarom het Nederlandse kabinet alleen gaat bombarderen in Irak, waar het luchtafweergeschut minder geavanceerd is.

Dat bevestigen bronnen rond het kabinet tegen het Algemeen Dagblad. Tot dusver zei het kabinet dat de F-16's het Syrische luchtruim mijden, omdat er geen volkenrechtelijk mandaat is om daar in te grijpen. Het gebrek aan mandaat speelt vooral bij regeringspartij PvdA een rol, terwijl de VVD vooral een militaire afweging maakt om niet boven SyriŽ te vliegen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)nk_voor_F16_s__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_144915246
Het lijkt me een vreemde gedachten om ten strijde te trekken met de wetenschap dat je bepaald geen normale krijgsgevangenschap te wachten staat mocht je neergehaald worden.
pi_144917463
Ik las ergens dat er - mocht het fout gaan - er Amerikaanse SAR teams klaar staan om die piloten op te pikken. Kans dat die op tijd zijn is wel klein denk ik.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')