abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_144755155
quote:
Ik ben je Facebook-vriend, maar ken je niet

Een mens is een sociaal dier. We presenteren ons zelf, communiceren met elkaar en reageren op elkaar op een bepaalde wijze. Niet iedereen kan dezelfde manier van presentatie, communicatie en reactie verdragen. Eigenlijk zou je jezelf dus aan moeten passen aan iedereen met wie je omgaat. Je beste vriend van de voetbalvereniging, de leuke kassajuffrouw bij de plaatselijke supermarkt en je vervelende teamleider op het werk. Het lijkt bijna een onmogelijke opgaven en je zou bijna willen zeggen dat het te veel gedoe is, maar toch heeft ieder mens mensen op zich heen nodig, want samen sta je sterk. Vriendschappen ontstaan omdat de manieren van presenteren, communiceren en reageren vrijwel identiek zijn. Het is een proces van een strenge selectie en uiteindelijk blijven de juiste mensen over voor een stevige band. Automatisch zijn er dan natuurlijk ook mensen met wie we het minder kunnen vinden.

Al gaat het bovenstaande steeds moeilijker op, want wat is tegenwoordig nou echte vriendschap? Sinds de komst van de sociale media, zoals Facebook en Twitter, lijkt iedereen te verdrinken in het aantal vrienden. Het is ook zo gemakkelijk om iemand via internet als ‘vriend’ te bestempelen. De strenge selectie lijkt te vervagen. Immers wordt de buurvrouw van je familie in Amsterdam en het neefje van je baas ook als ‘vriend’ bestempeld in je online ‘vriendenlijst’. Maar wat voor band heb je dan? De presentatie, communicatie en reactie met en naar elkaar wordt steeds onpersoonlijker. Zelfs mensen die je in het dagelijkse leven niet zo mag of waar je nauwelijks mee omgaat, zijn nu opeens wel je vrienden. Maar deze zijn puur virtueel en bestaan niet, al denken mensen dat vaak wel. Je bent geen vriend van iemand die nooit iets tegen je zegt als je deze tegenkomt, maar wel elkaars persoonlijke berichten kunt lezen op internet.

Maar anderzijds is de komst van de sociale media ook wel weer een sleutel tot nieuwe vriendschappen. Door de vele opties op internet kun je juist ook mensen tegenkomen die echt bij je passen. Hoe leuk zou het zijn als je iemand treft die dezelfde hobby’s en gekke handelingen heeft als jouzelf? Maar alsnog moet het proces der vriendschap verlopen via normaal contact, want dan leer je iemand pas echt kennen. Je kunt dan sneller beoordelen of die persoon van het internet een vriend of een vijand is. De eventuele bijkomende ruzie kun je dan vervolgens wel beter uitvechten via het internet, want dat is tegenwoordig ook al een hype!

Link: http://lezerscolumns.metronieuws.nl/view/d6lo

Het is misschien al een oude discussie, maar wat vinden jullie van 'vrienden' op de sociale media? Kom je er bijvoorbeeld wel eens achter dat je een 'vriend' op Facebook bijna nooit spreekt of ziet?

Groetjes, mij
pi_144755380
Heb het wel gebruik het nauwelijks. Maar mijn contacten spreek is sowieso niet via fb.
-Er valt elke dag wel wat te klagen. :)
pi_144756312
Gestemt. Ruzie via Internet is niet handig.
pi_144760058
Barslecht geschreven stuk..
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')