abonnement Unibet Coolblue
pi_144480671
Hallo,

Ik heb een kelder die bij heftige regenval en sneeuwval onderwater komt te staan.

Dit betekend dat er 2 keer per jaar ca 10cm water staat die weer weggaat na de regen.. Op zich geen probleem, want er staat niets direct op de grond..

Nu is alleen wel de kelder altijd vochtig en muf..

Ik had er natuurlijk lappen ingegooid die over waren na het schilderen van het huis, en dat soort dingen. Dat is niet zo'n succes.. er is nu heel veel beschimmeld, waaronder bijvoorbeeld de houden plank die er nu 1,5 maand in staat..

Hoe krijg ik de kelder in de tijden dat het niet regent toch vochtvrij.. In de winter valt het wel mee, want er lopen verwarmingsbuizen door de kelder, dan is het daar dus warm, nu is het daar duidelijk kouder dan in de rest van het huis..

Ik dacht aan een ventilatie rooster, maar behalve dat ik dat lelijk vind, zit ik ook niet te wachten op het vocht in mijn huis..

Zouden vochtvreter voldoende kunnen helpen?

Uiteraard moet ik het vocht aanpakken, maar mijn buurman heeft daar weinig zin in, en aangezien zien ons kelders tegen elkaar aan liggen... Mijn idee voor de toekomst is een grind putje te maken in de kelder, zodat het water sneller naar het grond water trekt.. Ook ben ik bezig met de gemeente om een put op de weg te maken.. Nu blijft het water bij regen precies voor mijn huis op de parkeerplaats staan, als het dan de grond in trekt is mijn kelder waarschijnlijk de snelste en makkelijkste weg.

De kelder hoeft niet kruk droog te zijn, maar moet er als het kan wel iets in kwijt kunnen zonder dat het direct gaat schimmelen.
pi_144481009
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 september 2014 11:43 schreef Nico987 het volgende:
Mijn idee voor de toekomst is een grind putje te maken in de kelder, zodat het water sneller naar het grond water trekt..
Het is even de vraag, of het vocht via een hoger grondwaterpeil en dus via de bodem omhoog komt óf via de wanden bij regenval. In het eerste geval, heeft het maken van een grindput dus alleen maar het nadeel dat het grondwater erdoor omhoog stroomt.

In het tweede geval kanje beter de wanden van buitenaf impregneren of insmeren met een bitumenmiddel zodat het water geen kans krijgt via die weg binnen te dringen.

Overigens is een beetje ventialtie wel aan te bevelen; het bete blaas je kelderlucht naar buiten en zorg je voor intreelucht uit je woning.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
  Moderator zaterdag 13 september 2014 @ 12:02:22 #3
403652 crew  ChevyCaprice
F1-watcher
pi_144481027
kut ik dacht even dat ik toegang tot KEL had verkregen ;(
Gerieflijke groeten,
ChevyCaprice
Moderator DIG
Russell-supporter (LET'S GO GEORGE!)
pi_144481035
Ik heb dat probleem met vocht en schimmel ook gehad, en heb vorig jaar 25 vochtvreters gehaald bij de Action a 2,95 euro per stuk. Dat heeft erg goed geholpen, die vochtvreters zijn inmiddels wel aan vervanging toe, ze gaan ongeveer een jaartje mee.
pi_144481194
Deze ga ik even volgen.
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
pi_144481437
Ik vraag me af of de kelder ooit geschikt zal zijn om spullen op te slaan zonder te beschimmelen als je de oorzaak van het probleem niet aanpakt. Vochtvreters etc, het blijft letterlijk dweilen met de kraan open. Heeft de buurman hetzelfde probleem?
  zaterdag 13 september 2014 @ 13:03:02 #7
422610 Barrah
Komt niet uit Zevenbergen
pi_144482164
Kunst is denk ik het water zo snel mogelijk weg te krijgen, zodat het niet in je spullen en de lucht kan komen.

Is het maken van een put een optie? Hier zou je dan een dompelpompje in kunnen plaatsen.
pi_144485989
Vochtvreters voor 10cm water?

Als het niveau snel stijgt en daalt dan is de kelder gewoon lek.

Als de mogelijkheid er is dan voor de lange termijn oplossing gaan. Waterdichte smeerlaag op de vloer, en de wanden van buitenaf impregneren. Een tante had altijd "dikke poten" door teveel vocht in het huis. Dit kwam doordat de kruipruimte bij regen veel te vochtig was.

Buitenmuren ondergronds tot 120cm diep geïmpregneerd en dakleer (ja, vreemd maar als er nog rollen staan wel lekker goedkoop en stevig) er tegenaan gebrand. En de ruimten naar de buren (rijtjeshuis waar je via een opening bij de buren eronder kan komen :P dichtgemetseld, want ieder heeft toch een eigen luik. Heeft 15 jaar standgehouden (en toen is het huis verkocht)
“The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”
  zaterdag 13 september 2014 @ 15:36:42 #9
398472 goed_volk
kan tegen een grapje
pi_144486278
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 september 2014 11:43 schreef Nico987 het volgende:
Mijn idee voor de toekomst is een grind putje te maken in de kelder, zodat het water sneller naar het grond water trekt..
Dat is natuurlijk alleen leuk als de grondwaterstand altijd, zonder enige uitzondering onder je keldervloer staat.
O, wacht, zoals blomke dus ook al gepost heeft.

Als je van de muffigheid af wilt, moet je van het waterprobleem af. Om van het waterprobleem af te komen, moet je kijken waar het vandaan komt.
Als ik je post lees, is mijn eerste gedachte dat je kelder gewoon lek is. Zoek het lek op en laat het dichten.
Dus een lek zoeken is het beginpunt, kun je dat niet vinden, dan kun je zoeken naar de volgende mogelijkheid.
Hier schreef Dagoduck: Zeer goede FiPo.
Hier denkt katindeboom dat ik eigenlijk Braddie ben, maar die ben ik natuurlijk niet.
Hier liet ik CherryOnTop haar beeldscherm onder spugen
pi_144491538
quote:
Ik had er natuurlijk lappen ingegooid die over waren na het schilderen van het huis, en dat soort dingen
Wat is er zo natuurlijk aan lappen die over waren van het schilderen van het huis en dat soort dingen,
in je kelder te gooien? :?
pi_144492783
Mijn overbuurman had hetzelfde probleem en heeft het opgelost door een dompelpomp in een gat in de vloer te monteren. D.m.v. een vlotter of zo slaat 'ie vanzelf aan. Het water wordt naar de riolering afgevoerd.
pi_144500765
Die dompelpomp is ook een oplossing... Maar dan moet ik wel iets verzinnen waar ik het water laat..

De kelder is niet zo diep, dus staat ter hoogte van het regenwaterpijl grondwaterigt veel dieper..

Niet alleen de buurman maar de hele straat heeft er last van... Dus ik kan wel rondom iets doen, waarbij ik mijn hele huis moet uitgraven, maar als mijn buurman niets doet heeft dat weinig zin.

De kruipruimte is vrij laag en ligt flink hoger dan de kelder die blijft dan ook droog.

Een gewone put lijkt mij lastig omdat het riool hoger ligt, in de tuin op ca 30 cm, dus kan ik het water ws niet afvoeren... Ik heb er wel aan gedacht om op straat iets van irrigatie te maken naar het grondwater maar dat wil de gemeente niet.

De kelder loopt onder zodra er op straat langere tijd grote plassen staan... Bijvoorbeeld bij smeltende sneeuw, wanneer de gemeente putten maakt bij de stoep zou het opgelost zijn, maar krijg ze nog niet overtuigd.

Ik denk dat ik een dompelpomp met flotter ga uitdenken en dan gewoon vocht vreters voor de tijd daarna.
  zondag 14 september 2014 @ 08:39:19 #13
422610 Barrah
Komt niet uit Zevenbergen
pi_144508148
Geen wonder dat je kruipruimte droog blijft als al het water naar je kelder gaat.

Je dompelpompje gaat het water prima omhoog krijgen naar de riolering, dus dat is het punt niet.
  Moderator zondag 14 september 2014 @ 10:41:37 #14
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_144509169
Ik vraag mij realistisch gezien dan wel af of de ruimte ooit te gebruiken is als fatsoenlijke opslag waar je goederen kunt opslaan zonder dat ze verschimmelen.

Je geeft aan dat de hele straat daar last van heeft, hoe hebben anderen in de straat dit probleem dan opgelost ? Of gebruikt geen van alle bewoners de kelder als opslagruimte ? :)
  zondag 14 september 2014 @ 10:51:53 #15
422610 Barrah
Komt niet uit Zevenbergen
pi_144509299
Als de wateroverlast wordt veroorzaakt door slechte afvoer van hemelwater op de openbare weg, dan is dat iets om je op te richten.
Hoe oud is je huis?
Waterschappen en gemeentes streven steeds meer naar het afvoeren van water via eigen grond dan via het riool. HWA mag bij veel nieuwbouw niet meer op riolering worden aangesloten bijvoorbeeld. En verhardingsoppervlak (zoals wegen) moet worden gecompenseerd met waterberging zoals vijvers. Dit betekent echter niet dat de gemeente jouw kelder mag gebruiken als waterafvoer :)

Je kunt altijd nog champignons gaan kweken in je kelder. Het klimaat klinkt er prima geschikt voor!
pi_144511272
De kelder hoeft niet kurk droog te zijn en voor opslag geschikt... Hoewel de wijn voorraad wel fijn zal zijn..

Maar nu stinkt het het een beetje
pi_144513049
Wij hebben ook een kelder die bij erg veel regen een beetje nat wordt (geen 10 cm meer een paar plasjes). Er zat aan 1 kant een raam (misschien lekt die wel), en aan de andere kant hebben we een ventilatiekoker geboord en onder de vloer door de gevel geleid. Dat gaat erg goed. Het kan echt waaien in de kelder. Hij is dus ook vlot weer droog. En we gebruiken hem voor opslag van dingen die we koud willen houden. Dus dat het er altijd wat koeler is dan in huis vinden we niet zo'n probleem. Verwarmingsbuizen hebben we daarom bijvoorbeeld geïsoleerd.

Misschien dat we de lekkage wel ooit willen oplossen. Maar eigenlijk zie ik er op dit moment geen reden voor.
  Redactie Frontpage zondag 14 september 2014 @ 14:52:51 #18
407027 crew  LTVDK
Kazaamdavu
pi_144514636
Je kunt ook heel je kelder coaten met een bepaald waterdicht goedje, kan even niet op de naam komen, is volgens mij op basis van epoxy/glasvezel. Is wel een hel om aan te brengen in een kleine ruimte zonder ventilatie verwacht ik.

Andere optie is degene die in mijn huis ooit is gebruikt, dichtgooien :+ Mijn huis staat dan ook op -2 NAP, iets waar ze voor de watersnood geen rekening mee hebben gehouden ;)
Op maandag 24 augustus 2015 11:34 schreef Yasmin23 het volgende:
Als je maar genoeg moeite doet past alles.
_____
TV / Het post-apocalyptische/dystopische film topic
pi_144617327
heb ik ook aan gedacht, maar dan komt er idd geen water in de kelder maar wel tegen de muren.. Hoewel dat nu natuurlijk ook zo is.. alleen zal het water in mijn kelder langer blijven staan...
pi_144617775
Maar wat doe je dan als het water door de kimnaad komt?
If you can't beat them, arrange to have them beaten. -George Carlin.
  woensdag 17 september 2014 @ 11:32:47 #21
245087 ueberduitser
grootgrondbezitter
pi_144617959
quote:
1s.gif Op woensdag 17 september 2014 11:26 schreef valentijn101 het volgende:
Maar wat doe je dan als het water door de kimnaad komt?
Rennen naar het toilet :')

De woning van TS is al van voor de watersnoodramp als ik het goed begrijp. Zou men toen al aan kimband gedacht hebben?
pi_144618016
Hihi "vochtige kelder", "kimnaad"
pi_144618639
1930 dus jah.. daarnaast woon ik op de Utrechtse heuvelrug, dus ik lig al hoger..

De kelder is in de basis gewoon lek, en die loopt vol wanneer het regenwater hoogstaat. Het grond water zal hier relatief diep liggen gok ik.. Ik ben het nog nooit tegen gekomen in de zandbak iig
  woensdag 17 september 2014 @ 12:08:19 #24
245087 ueberduitser
grootgrondbezitter
pi_144618884
Als je een dompelpomp in een put maakt, kun je dan niet het water in de kruipruimte kwijt?
Dus onder je huis een flinke streng drainagebuis in de kruipruimte ingraven en dan daar het water inpompen?

Dan heb je alleen het probleem ventilatie-gebrek in de kelder nog.
pi_144619110
ik denk dat het zo iets wordt Ueberduister.. Ik dacht alleen om de slang direct op het riool te laten uitkomen, is denk ik ook nog makkelijk, omdat ik niet zonder enorme werkzaamheden onder de kelder kom, terwijl de slang zo in de put in mijn tuin zit.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')