abonnement Unibet Coolblue
pi_153442924
quote:
Hebben de Engelsen wel een reden om hun jarige Magna Carta te vieren?

10/06/15 om 13:55 - Bijgewerkt om 13:57

'Engelsen blijken zo trots op hun Magna Carta dat ze de beroemde tekst als een geboorteakte van onze parlementaire democratie beschouwen. Die analyse is ronduit fout', zegt historicus Wim Blockmans.
http://m.knack.be/nieuws/(...)l&utm_campaign=knack
  donderdag 11 juni 2015 @ 18:18:24 #202
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_153445737
NRC:
pi_153450548
quote:
Córdoba: kalifaat van cultuur en tolerantie
AP
do 11/06/2015 - 17:00 Bert De Vroey


Het religieuze landschap van Europa wordt steeds diverser en de islam wint onmiskenbaar aan invloed en belang. Daarbij vergeten veel Europeanen dat de islam in Europa nooit helemaal is weggeweest, en dat er zelfs een tijd was van een islamitisch kalifaat in Spanje.
Een eeuw lang ongeveer (tussen 929 en 1009) beschouwde de heerser of emir van het Andalusische Córdoba zich als de hoogste politieke heerser en de opperste spirituele leider - de "kalief", kortom - van de islamitische wereld. Die claim werd ongetwijfeld geïnspireerd en geschraagd door de ongewoon rijke en hoog ontwikkelde cultuur en monumenten van de stad.

De moskee, die in diverse fasen werd gebouwd en uitgebreid om tienduizenden gelovigen te verwelkomen, sloeg alle bezoekers met verstomming. De rijkdom van de koninklijke verblijven in de nieuwe zusterstad Medinat-al-Zahra was legendarisch.

Maar opmerkelijk vanuit een hedendaagse bril: het kalifaat toonde zich tolerant en grootmoedig tegenover joden en christenen. Voor de joden betekende de vestiging van een islamitisch bewind (vanaf de 8e eeuw) zonder meer sociale promotie, voor de christenen was het een stap terug, maar van vervolging was geen sprake.

Joden én christenen konden opklimmen tot in de hoogste rangen van het bestuur en de diplomatie. We hoeven die tijd en cultuur niet te idealiseren, maar in vergelijking met veel christelijke koninkrijkjes uit die periode moet het kalifaat van Córdoba een toonbeeld zijn geweest van tolerantie, studie en beschaving.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat moslims uit het buitenland, die in steeds grotere aantallen het geld en de tijd hebben om te reizen, graag naar Andalusië en met name ook naar Córdoba komen. Volgens de toeristische dienst van Andalusië komen er al ca. achthonderdduizend per jaar - of 10% van het totale aantal toeristen.

In een tijd waarin "kalifaat" vooral geassocieerd wordt met gruwel, repressie, haat en absolute onverdraagzaamheid - door het gruwelijke bewind van IS in Syrië en Irak - is het interessant dat het oude kalifaat van Córdoba weer aan belangstelling wint, ook bij moslims uit Europa en van ver daarbuiten.
http://deredactie.be/cm/v(...)64705&fb_ref=Default

een videoreportage over Córdoba: http://deredactie.be/cm/v(...).39219?eid=1.2364705
pi_153450699
quote:
Overstromingen als wapen

Lang niet alle overstromingen zijn het gevolg van weersomstandigheden. Een op de drie overstromingen die het zuidwesten van Nederland teisterden tussen de jaren 1500 en 2000 werd opzettelijk veroorzaakt om de vijand te dwarsbomen, blijkt uit onderzoek.

9 juni 2015

Auteur Pancras Dijk FotograafA. de Kraker

Historisch geograaf Adriaan de Kraker, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, houdt zich al decennia bezig met de interactie tussen mens en natuur en de gevolgen daarvan voor het landschap. Van de grote stormen die Zuidwest-Nederland in de vijfhonderd jaar tot het jaar 2000 teisterden, werden er 21 veroorzaakt door stormvloed en elf moedwillig door mensen, in oorlogstijd, heeft De Kraker berekend.
http://www.nationalgeogra(...)eo&utm_content=share
  vrijdag 12 juni 2015 @ 15:14:21 #205
111528 Viajero
Who dares wins
pi_153471844
quote:
Er is altijd baas boven baas:

https://en.wikipedia.org/wiki/1938_Yellow_River_flood

De Chinezen vernielden een dam om de Jappen te stoppen. +/- 500.000 doden.
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
pi_153535131
11-06-2015

Tunesiër wil stoffelijk overschot van Hannibal naar Carthago halen


© kos.

Meer dan 2000 jaar na zijn dood willen Tunesiërs de wellicht grootste generaal uit de oudheid, Hannibal, naar Carthago terughalen. De viceburgemeester van de havenstad, Ziad al-Hani, zei dat hij de terugkeer van de stoffelijke resten naar zijn geboorteland tegen volgende lente wil realiseren. Ze zouden dan tijdens een militaire ceremonie begraven worden.

Vermoed wordt dat de overblijfselen van Hannibal zich in de Turkse industriestad Gebze (in de oudheid Libyssa) bevinden, waar ook een monument staat. Bij bouwwerken werd daar een graf ontdekt.

Carthago ontwikkelde zich in de 7e eeuw voor Christus tot de belangrijkste zee- en handelsmacht van het westelijke deel van de Middellandse Zee. De stad werd circa 146 jaar voor Christus door de Romeinen veroverd en met de grond gelijkgemaakt. Hannibal (247 v. Chr. - 183 v. Chr.) ging als één van de meest briljante generaals de geschiedenis in. Hij trok met 55.000 soldaten en 37 olifanten over de Alpen en diende de Roemeinen grote nederlagen toe.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 15 juni 2015 @ 01:38:21 #208
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_153539083
quote:
Dodendraad aan Nederlandse grens gereconstrueerd

In Hamont Achel is een reconstructie geopend van de zogenaamde dodendraad uit WOI. Dat was een elektrische afsluiting van de Duitsers die moest verhinderen dat mensen naar Nederland zouden vluchten. De draad liep van Knokke tot het Drielandenpunt.
videofragment: http://deredactie.be/cm/v(...)9416?video=1.2366835
pi_153643000
quote:
Frankrijk eert niet Napoleon, wel de Gaulle - Tim Trachet

do 18/06/2015 - 06:39 Tim Trachet


Zoals bekend doet Frankrijk op deze 18e juni niet mee aan de herdenkingen van de Slag bij Waterloo. De reden lijkt evident. Welk land herdenkt nu zijn nederlagen? Maar er is nog een andere reden.
18 juni is in Frankrijk een nationale gedenkdag, maar niet voor de nederlaag van Napoleon, maar voor de oproep van generaal de Gaulle om de nederlaag niet te aanvaarden en de strijd voort te zetten. De strijd tegen nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, wel te verstaan. Dat is nu 75 jaar geleden.

Terwijl de Duitsers op die dag in 1940 Frankrijk onder de voet liepen, hield de toen 49-jarige Charles de Gaulle voor de microfoon van de BBC in Londen een toespraak, waarbij hij zijn landgenoten opriep de strijd voort te zetten aan de zijde van Groot-Brittannië, ook al zou de Franse regering die opgeven. De originele tekst van die toespraak staat op de Werelderfgoedlijst van documenten van de UNESCO. En de Gaulle is in Frankrijk ook bekend als “de man van 18 juni”.

Reynaud tegen Pétain

De toespraak gebeurde op een onwaarschijnlijk dramatisch moment. Al snel na de Duitse aanval in mei 1940, waarbij de Benelux-landen onder de voet werden gelopen, was duidelijk dat de Duitsers de “slag om Frankrijk” zouden winnen. De Franse regering, die midden juni naar Bordeaux uitweek, was hopeloos verdeeld over wat ze zou doen.

Een groep ministers, waaronder premier Paul Reynaud, wilde de strijd voortzetten en zo nodig naar Noord-Afrika uitwijken. Een andere groep, onder leiding van maarschalk Philippe Pétain, vond dat Frankrijk zijn nederlaag moest aanvaarden en er het beste van maken. De ministerraad raakte er niet uit en in de nacht van 16 op 17 juni nam Reynaud ontslag, waarop Pétain meteen een nieuwe regering vormde die een wapenstilstand zou vragen.

Voor Engeland was dit een nachtmerrie. De Britten stonden er alleen voor in de oorlog. Misschien nog erger was dat de Duitsers zouden beschikken over de Franse havens en vliegvelden, waarmee ze niet alleen Groot-Brittannië zelf bedreigden, maar ook alle scheepvaartroutes ernaartoe.

Winston Churchill, die amper een maand eerder eerste minister geworden was, had alles geprobeerd om de Fransen aan zijn zijde te krijgen. Toen hij de Franse regeringswissel vernam, zond hij meteen generaal Spears naar Bordeaux om er een gezaghebbende Franse leider te gaan halen die bereid was de strijd voort te zetten. Daarbij werd in de eerste plaats aan Reynaud gedacht, maar die had er na zijn val geen zin meer in.

Wel gaf Reynaud zijn politieke zegen aan de lange officier die hem zijn ogen had doen openen voor de Duitse militaire dreiging; die zijn onderstaatssecretaris voor Defensie was geweest en kort daarvoor tot generaal was bevorderd: Charles de Gaulle dus. Hij vertrok meteen naar Engeland. Het enige probleem daarbij zou zijn geweest dat de lange generaal maar met moeite in het kleine vliegtuig kon klimmen.

"Een man naar mijn maat"

De Gaulle lijkt er niet aan te hebben getwijfeld dat hij de juiste keuze maakte. Enkele dagen daarvoor was hij al – voor het eerst trouwens – in Londen geweest en had er Churchill ontmoet. Beide mannen konden het meteen goed met elkaar vinden. Volgens Jean Monnet (later bekend als de “vader van Europa”), die ook op de ontmoeting aanwezig was, zou Churchill van de Gaulle hebben gezegd “Het is een man naar mijn maat”. De Gaulle moet er toen van overtuigd zijn geraakt dat Engeland de strijd niet zou opgeven, ook al wierp Frankrijk de handdoek in de ring.

Nog enkele dagen eerder, op 28 mei (nota bene de dag waarop het Belgische leger capituleerde !), had Churchill de Britse regering kunnen overhalen die kordate houding in te nemen. Dat was niet evident, want in de Britse hoge kringen waren er velen die het liever op een akkoord met Hitler wilden gooien, zoals Pétain. Churchill was daar absoluut tegen, en hij kreeg zijn zin. Een van de belangrijkste beslissingen van de hele oorlog.

De Gaulle was op 17 juni nog maar nauwelijks in Londen, of hij vernam dat Pétain een toespraak op de Franse radio had gehouden, waarin de oude maarschalk zei dat “de gevechten moeten ophouden”. Hoewel de strijd in Frankrijk nog volop woedde - de besprekingen over een wapenstilstand moesten nog beginnen- begrepen veel Franse troepen die slag leverden tegen de Duitsers deze woorden als een signaal om de wapens neer te leggen. Hele Franse legereenheden gaven zich zonder slag of stoot over.

In die situatie vroeg de Gaulle aan Churchill om via de Britse radio de Fransen toe te spreken. De volgende dag stond hij daarvoor in de studio van de BBC.

De strijd voortzetten

De toespraak van 18 juni komt hierop neer: de Franse nederlaag was niet definitief. De Fransen konden de strijd voortzetten. Hun oorlogsvloot en hun koloniaal rijk was nog intact. Frankrijk kon een blok vormen met een geweldige Britse imperium, dat de zeeën beheerste, en gebruikmaken van de vrijwel onbeperkte mogelijkheden van de Amerikaanse economie. De Gaulle – net als Churchill – besefte dat dit een wereldoorlog was en dat Duitsland die op termijn niet kon winnen.

De Gaulle moet het historisch belang van zijn toespraak hebben beseft, want tot zijn ergernis bleek die niet te zijn opgenomen. Op 22 juni hield hij opnieuw een radiotoespraak en daarvan is een opname bewaard, maar met een gewijzigde tekst. Deze opgenomen toespraak wordt vaak ten onrechte aanzien als die van 18 juni. Ook de tekst op de beroemde affiche “A tous les Français” die in augustus 1940 werd verspreid, wordt soms verward met die van de oproep van 18 juni.

Slechts weinigen hebben de eerste toespraak gehoord. De Fransen voelden nog geen noodzaak om naar de Engelse radio te luisteren. Slechts één Franse krant vermeldde de oproep. De regering van Pétain zou snel elke verspreiding daarvan verbieden.

Symbool

De oproep had dan ook geen onmiddellijk gevolg in Frankrijk. Pétain sloot een wapenstilstand met Hitler en ging met hem “collaboreren” (het woord werd toen voor het eerst in die betekenis gebruikt). De Gaulle werd als een overloper beschouwd en zelfs bij verstek ter dood veroordeeld.

Maar de oproep werd een symbool voor alle Fransen die later de Gaulle zouden vervoegen en zich de “Vrije Fransen” noemden. En zelfs voor het groeiend verzet tegen de bezetter en de collaboratieregering van Pétain.

Toch had de oproep van 18 juni het niet over verzet tegen een onmenselijke nazi-regime. Voor de militair de Gaulle kwam het er vooral op aan om bij de overwinnaars te behoren. Zoals de tekst op de affiche zegt, zouden de “krachten van het vrije universum” ooit de vijand verpletteren. “Frankrijk moet die dag aanwezig zijn op de overwinning. Dan zal het zijn vrijheid en grootheid herwinnen.”

Dat is de Gaulle nog gelukt ook. Toen hij op 18 juni 1944 -precies vier jaar later- opnieuw de Franse bodem betrad, werd hij overal als een held verwelkomd. Voor de Franse eer was 18 juni 1940 dus belangrijk, maar niet alleen daarvoor.

Grote mogendheid

Ook Churchill vond het belangrijk dat Frankrijk tot het winnende kamp zou behoren. Dat was niet alleen omdat hij een echte francofiel was (hij sprak behoorlijk Frans, was dol op de Franse keuken en bracht zijn vakantie bij voorkeur in Frankrijk door), maar omdat hij als staatsman inzag dat Frankrijk als Europese macht moest blijven bestaan, in het belang van Engeland.

In een latere fase van de oorlog werden de Britse oorlogsinspanningen steeds meer overvleugeld door die van de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Groot-Brittannië was binnen de “Grote Drie” duidelijk de zwakste.

Maar toen Frankrijk op het einde werd bevrijd, werd het, vooral dank zij Churchill, vrij snel beschouwd als een volwaardige partner in de eindstrijd. Franse legers deden mee aan de verovering van Duitsland en konden na de overwinning ook een deel van het verslagen Duitsland besturen. Frankrijk mocht zelfs als grote mogendheid een van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad worden. Dat speelde in de kaart van de Britten, die zo niet alleen stonden tegenover de nieuwe supermogendheden.

De aanwezigheid van twee grote West-Europese mogendheden maakte ook West-Europa een stuk sterker. Er ontstond na de oorlog een Brits-Frans bondgenootschap, dat de kern zou worden voor de latere NAVO.

Het is moeilijk te zeggen of 18 juni 1940 een belangrijkere datum was dan 18 juni 1815. Feit is dat 1815 een definitief einde betekende, terwijl 1940 een begin vormde. Hoe dan ook zijn er in Frankrijk veel meer straten en pleinen naar Charles de Gaulle genoemd dan naar Napoleon en is de lange generaal ooit verkozen tot de grootste Fransman.

(Tim Trachet is specialist geschiedenis bij VRT-nieuws.)
http://deredactie.be/cm/v(...).39448?eid=1.2369837
pi_153646904
En terecht waarom zou Frankrijk die Corsicaanse tiran moeten eren die zoveel Frans en Europees bloed heeft vergoten!
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_153818755
23-06-2015

Miljoenen honden-mummies gevonden



Britse archeologen hebben in de Egyptische plaats Saqqara maar liefst acht miljoen dieren gevonden, voornamelijk honden.

Britse onderzoekers hebben in de catacomben van Anubis een opvallende en vrij morbide vondst gedaan. In de buurt van de historische (en inmiddels flink toeristische) plaats Saqqara vonden ze maar liefst acht miljoen dieren, voornamelijk honden. Zulke massagraven zijn niet ongebruikelijk aangezien het aanbidden van dieren in het oude Egypte veel voorkwam, maar de omvang van deze vondst is wel uniek.

De onderzoekers hadden niet verwacht zó veel dieren te vinden, maar ze hebben wel een vermoeden waarom de Egyptenaren hun beesten een goede plek wilden geven. In het oude Egypte werden honden gezien als een brug naar het hiernamaals. Honden zouden bij de god Anubis een goed woordje kunnen doen voor hun baasjes. Anubis, god van de dood, werd zelf afgebeeld als een man met de kop van een hond of een jakhals.

De verering van Anubis en de honden-begraafplaatsen waren onder egyptologen zeker niet onbekend, maar tot nu toe ging de archeologische aandacht vooral uit naar de tempels en niet naar wat eronder lag. De archeologen hebben nu tunnels gevonden vol met de gemummificeerde en in wikkels verpakte overblijfselen. Om tot een schatting te komen van hoeveel dieren er in totaal zijn, baseren de onderzoekers zich op een steekproef en het aantal gevonden tunnels. De tunnels zijn waarschijnlijk aangelegd rond 750 tot 30 voor Christus.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_153818942
quote:
Nou, daar denken veel Fransen toch anders over

19-05-2015

Groot 'nieuws' uit Frankrijk: Napoleon was géén dictator

Het is exact 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte het onderspit moest delven bij Waterloo. Waarom precies kunnen de Fransen er nog altijd niet tegen dat hij toen verloor?



Eerder was de Franse publieke opinie al furieus over de plannen van België om een speciale herdenkingsmunt over Waterloo te maken. En op 18 juni was enkel de ambassadeur op de festiviteiten aanwezig.

In de speciale uitzending van de Kennis Van Nu Radio over nationalisme vertelde Frans cultuurhistorica Camille Creyghton (Universiteit Amsterdam) dat er achter die wrok veel meer zit dan louter de historische rivaliteit met Engeland.

‘De Fransen zien de periode van de Franse Revolutie en Napoleon als de periode waarin Frankrijk modern werd en het deze moderniteit ging uitdragen naar de rest van Europa en de wereld. Zij zien de oorlogen van Napoleon daarom niet als een bezittingspoging, maar wel als een missie van Frankrijk om vrijheid, gelijkheid en broederschap in Europa te brengen. Dat missionaire idee is na twee eeuwen nog altijd het eerste idee waar ze aan denken. Ze staan er niet bij stil dat dit in de rest van Europa niet op dezelfde manier gezien wordt.’

Dit gegeven zou ook een goede verklaring zijn voor stemmen die beweren dat de Fransen hun land altijd nog groter willen maken dan dat het land nu eigenlijk is. ‘Frankrijk streeft nog altijd naar een positie van grandeur in de wereld. En die Slag van Waterloo herinnert hen er aan dat dit eigenlijk niet meer het geval is.’

Hoewel Napoleon niet democratisch was en er bij zijn oorlogen miljoenen doden zijn gevallen is hij volgens Creygthon voor de Fransen ook nog altijd geen dictator. Hij was meer het prototype van wat wij nu de American Dream noemen. Een man die het zelf gemaakt heeft in het leven in plaats van op privileges te steunen. ‘Het woord dictator zullen zij niet gebruiken. Voor hen was Napoleon een keizer die de grootsheid van de natie belichaamde.

Na de uitzending gaf Creyghton nog een tweede belangrijke reden waarom de Fransen niet geneigd zijn om Napoleon als een dictator te zien. 'Het is een term uit de twintigste eeuw en heeft daarbij ook connotaties zoals mensenrechtenschendingen en genocide. Het woord daarom toepassen op de negentiende eeuw, een tijd waarin dat soort begrippen en denkbeelden nog niet bestonden, zou een anachronisme zijn. Ook Nederlandse historici zouden Napoleon om die reden niet als een dictator aanduiden.'

En verrassend: de geest van Napoleon is ook nu nog altijd goed merkbaar in het huidige Franse politieke systeem. Creyghton: ‘De Fransen hebben natuurlijk wel een parlementaire democratie, maar de rol van de president is op sommige gebieden nog erg groot, zelfs bijna onbeperkt. Bij verkiezingen zoeken ze ook telkens een president die een sterke man kan zijn. Dat is hen na WOII slechts twee keer gelukt. Een keer met De Gaulle en een beetje met Mitterand. De president kan ook vele zaken top-down beslissen. Die verticale beslissingsstructuur zit bij de Fransen cultureel erg ingebakken en ze kunnen zich moeilijk voorstellen dat een samenleving ook anders georganiseerd kan zijn. Als je dus kritiek aan het adres van Napoleon hebt, geef je volgens hen dus ook al snel kritiek op hun politieke systeem.’

En hoewel dit voor buitenstaanders zoals ons misschien wat vreemd kan klinken, is het van onze kant eigenlijk ook vreemd om heel euforisch over Waterloo te zijn. Ok, Nederland werd weer onafhankelijk van de Fransen, maar de overwinnaars hadden op het Congres van Wenen afgesproken om het ancien régime uit de middeleeuwen opnieuw in te voeren en zo de aspiraties van de gewone man de kop in te drukken.

Er zou nog meer dan honderd jaar burgerlijke strijd nodig zijn om waarden zoals privileges op basis van afkomst en het strafbaar maken van homoseksualiteit af te schaffen. Het zijn zaken die er door de Napoleontische wetgeving even niet meer waren. En zo zit er ook weer een kern van waarheid in de visie van de Fransen.

Tijdens de speciale uitzending van de Kennis Van Nu over nationalisme probeerde Jeroen Dirks samen met Jan Rock (Universiteit Amsterdam) er achter te komen of het nationalisme in Europa weer in opmars is. Ook kwamen de Magna Carta en de westrijd rond De Vogel des Vaderlands aan bod. Klik hier om de volledige uitzending te beluisteren.

(npowetenschap.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 7 juli 2015 @ 15:36:52 #213
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_154143637


Study Shows Diseases Can Perilously Evolve
Contrary to what was previously believed, the bacterium responsible for the Black Death probably caused small outbreaks of lung disease for many years before it evolved its better-known bubonic form, according to a new genetic study. Also, only one added gene was needed to turn the Yersinia pestis bacterium into a killer, and only one tiny mutation in that gene was needed to give it two ways of spreading — by cough or by flea bite, said Wyndham W. Lathem, a microbiologist at Northwestern University Feinberg School of Medicine who oversaw a team inserting genes into ancestral versions of Y. pestis in mice. (New York Times).
pi_154191693
08-07-2015

2.000 mysterieuze gouden spiralen uit bronstijd ontdekt



Deense archeologen hebben ongeveer 2.000 gouden spiralen uit de bronstijd ontdekt bij opgravingen op het eiland Seeland. Experts staan voor een raadsel: ze weten niet waarvoor de drie centimeter lange spiralen, gemaakt uit dunnen gouddraad, gebruikt werden. Ze kunnen het dan ook niet vergelijken met vorige gelijkaardige vondsten.

Archeologen schatten dat de spiralen uit de periode van 900 tot 700 voor Christus moeten stammen, zegt Flemming Kaul van het Nationale Museum vandaag.

"Waarschijnlijk hingen ze aan een snoer, dat als versiering aan een hoed of paraplu bevestigd werd. Of ze werden in het haar gevlochten of in kleren gestikt", klinkt het.

De vondst dateert uit de herfst van 2013.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154191708
09-07-2015

Lichamen Amerikaanse mariniers WOII gevonden op afgelegen eiland


© Google Maps.

slag van tarawa Op een afgelegen eiland in de Grote Oceaan zijn de stoffelijke resten gevonden van 36 Amerikaanse mariniers, ruim zeventig jaar nadat ze omkwamen bij gevechten tegen Japanners in de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt Sky News vandaag.

De overblijfselen van de mariniers werden ontdekt na een vier maanden durende opgraving op het eiland Betio, aldus Mark Noah, directeur van de Amerikaanse liefdadigheidsinstantie History Flight. Betio ligt aan de zuidwestpunt van het atol Tarawa. De mannen werden tijdens de Slag van Tarawa in 1943 gedood.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 14 juli 2015 @ 23:08:15 #216
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_154345774
Fort Knodsenburg weer te zien bij Nijmegen

NIJMEGEN -
Nijmegen maakt een deel van het zestiende-eeuwse Fort Knodsenburg aan de Waal weer zichtbaar. Bij de aanleg van het stadseiland Veur Lent zijn onder andere fundamenten van de toegangspoort blootgelegd. Die blijven voorgoed te zien in landschapsproject dat aan het fort herinnert.

Fort Knodsenburg is in 1585 gebouwd door de Republiek om het aan Spanje trouwe Nijmegen te belegeren. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was het fort afwisselend in handen van de Republiek en de Spanjaarden. Eind achttiende eeuw is het fort afgebroken.

Bij het aanleggen van de nevengeul voor de Waal werden eerder al skeletten, een deel van een kanon en resten van kledingstukken gevonden. Nu zijn ook houten pijlers van de ophaalbrug en een doorsnede van de slotgracht gevonden.

Op Veur Lent zijn straks de contouren van de binnenring van het fort te zien. Het werk aan het stadseiland moet eind dit jaar klaar zijn.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_bij_Nijmegen__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_154383225
quote:
Op 10 juli werd herdacht dat precies 75 jaar geleden de Slag om Engeland begon. In de zomermaanden van 1940 woedde deze hevige luchtoorlog boven Groot-Brittannië tussen de Duitse en de Britse luchtmacht. De radar, een uitvinding die enkele Nederlanders in de meidagen van 1940 in een schip naar Engeland brachten, heeft de Britse winst in die slag mede bepaald.

http://www.npogeschiedeni(...)evend-max-staal.html
  vrijdag 17 juli 2015 @ 18:12:23 #218
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_154420312
quote:
De naoorlogse orde werd bevestigd in Potsdam

vr 17/07/2015 - 09:50 Jos De Greef

Zeventig jaar geleden begon de geallieerde conferentie van de drie grootmachten in een kasteel in Potsdam nabij het grotendeels verwoeste Berlijn. Er werd daar over meer beslist dan de opdeling van Europa en de schaduw van de atoombom hing over de deelnemers.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2384832
  woensdag 22 juli 2015 @ 18:08:28 #219
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_154547561


Impressionist and Modern Art Lifts Christie’s First Half
PARIS — Christie’s reported a surge in half-year worldwide sales of art on Monday to a record 2.9 billion pounds, or $4.5 billion, buoyed by new clients and a strong market for Impressionist and Modern Art, as well as Postwar and Contemporary Art. At the spring sale, an auction record of $179.4 million was set for Pablo Picasso’s “Les Femmes d’Alger.” (New York Times).
  woensdag 22 juli 2015 @ 18:12:06 #220
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_154547634

Birmingham Qur'an manuscript dated among the oldest in the world
A Qur’an manuscript held by the University of Birmingham has been placed among the oldest in the world thanks to modern scientific methods.

Radiocarbon analysis has dated the parchment on which the text is written to the period between AD 568 and 645 with 95.4% accuracy. The test was carried out in a laboratory at the University of Oxford. The result places the leaves close to the time of the Prophet Muhammad, who is generally thought to have lived between AD 570 and 632. (University of Birmingham).
  vrijdag 24 juli 2015 @ 20:12:14 #221
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_154606673


The Ultimate Temple Raider?: Inside an Antiquities-Smuggling Operation
The 30 or so guests enjoying spring rolls and white wine were gathered in a small third-floor gallery at the Metropolitan Museum of Art to celebrate Subhash Kapoor, a convivial Manhattan art dealer who had donated 58 miniature drawings of Indian aristocrats, deities and beasts. (New York Times).
pi_154756869
29-07-2015

Historische vondst in Jamestown: vier lichamen en een mysterieus doosje


De overblijfselen van Jamestowns 'founding fathers' worden tentoongesteld na hun ontdekking in Jamestown, Virginia. © afp.

Archeologen hebben de graven ontdekt van vier stichters van Jamestown, de eerste geslaagde Engelse nederzetting op Amerikaanse bodem. De historische figuren waren begraven in de kerk waar Pocahontas ooit met de Engelsman John Rolfe in het huwelijk trad. Bij de vier lichamen werd ook een mysterieus zilveren doosje aangetroffen.


Het gevonden zilveren doosje, samen met replica's van wat wetenschappers denken binnenin te vinden. © ap.

"De meest opmerkelijke archeologische vondst van de laatste jaren", zo noemt James Horn de ontdekking van de vier lichamen en het zilveren doosje. Horn is de voorzitter van het archeologische team dat de graven ontdekte. De vondst, die dinsdag werd aangekondigd op een persconferentie in Smithsonian's National Museum of Natural History, laat de onderzoekers toe meer te weten te komen over de eerste, permanente Engelse nederzetting in Noord-Amerika.

Jamestown ligt in de staat Virginia, in het oosten van de Verenigde Staten. De stad werd gesticht in 1607, onder andere door de vier historische figuren die bij de opgravingen werden ontdekt. Hun graven lagen in de buurt van het altaar van de kerk, wat erop wijst dat het ging om gewaardeerde leden van de gemeenschap. "Alleen prominente figuren zouden daar begraven worden", meent Horn. "Het gaat om vier van de eerste stichters van Engels Amerika. Dat kan niet anders."

In het graf van kapitein Gabriel Archer werd ook een mysterieus doosje aangetroffen: een zilveren zeshoek, niet groter dan een zoutvaatje, met een gegraveerde letter M. Het doosje bevat zeven botfragmenten en een ampul en werd waarschijnlijk vereerd in tijden van rampspoed. De mysterieuze vondst roept veel vragen op. Waar komt het zilveren doosje vandaan? Gaat het om menselijke botresten, zoals men vermoedt? Indien ja, van wie zijn ze? En waarom werd het doosje in het graf van Archer geplaatst, en niet in dat van de drie anderen: Hunt, Wainman of West? Horn stelt dat er "meer werk en meer research" nodig is om dat te weten te komen. "We hebben hulp nodig om dit te kunnen interpreteren."


De schedel van een van de stichters van de eerste Engelse nederzetting op Amerikaanse bodem. © afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154756967
28-07-2015

Waarom werden deze 97 lijken 5.000 jaar geleden in een klein huisje gepropt?


© Chinese Archaeology.

Archeologen hebben in het noordoosten van China een griezelige ontdekking gedaan. Ze ontdekten 97 lijken, die in een klein huisje werden gepropt. De resten moeten ongeveer 5.000 jaar oud zijn, zo schrijft wetenschapswebsite LiveScience.

Het gaat om jongeren, jongvolwassenen en volwassenen van middelbare leeftijd. Ze werden in het huisje gepropt, alvorens dat werd afgebrand. Volgens antropologen die de overblijfselen hebben bestudeerd, ligt een "prehistorische ramp" aan de basis. Mogelijk heeft een soort epidemie deze mensen het leven gekost.

Pijlen en speerpunten


© Chinese Archaeology.

De historische site, 'Hamin Mangha' genaamd, dateert uit de periode voordat het schrift in dit gebied gebruikt werd. Mensen woonden toen in redelijk kleine nederzettingen, verbouwden gewassen en jaagden op voedsel. In het dorpje werden onder andere keramiekresten, maalinstrumenten, pijlen en speerpunten gevonden.

"Hamin Mangha is de grootste en best bewaarde historische site die totnogtoe in het noordoosten van China gevonden werd", meent een team van archeologen. Hun verslag, dat oorspronkelijk in het Chinese wetenschapsblad Kaogu werd gepubliceerd, is voor het vakblad Chinese Archeology naar het Engels vertaald.

Opgestapeld

In een eerste veldonderzoek, dat tussen april en november 2011 plaatsvond, konden de archeologen 29 fundamenten lokaliseren. De meeste van de huisjes hadden slechts één kamer en beschikten over een deur en een haard.

Het huisje met de lichamen, dat F40 werd gedoopt, was slechts 20 vierkante meter groot. "Op de grond lagen talrijke menselijke skeletten, ongeordend en opgestapeld", zo schreven de archeologen. De lichamen werden nooit begraven.


De nederzetting Hamin Mangha. © Chinese Archaeology.

Acute infectieziekte

Ongeveer de helft van de individuen was tussen de 19 en 35 jaar oud. Oudere lijken werden er niet gevonden. Dat komt overeen met andere prehistorische massagraven die in de regio ontdekt werden, zoals de graven van de Miaozigou-sites.

"De gelijkenis kan erop duiden dat de oorzaak van de Hamin Mangha-site dezelfde was als die van Miaozigou. Ze zijn mogelijk dus allebei het gevolg van de uitbraak van een acute infectieziekte", schreven de teamleiders van de tweede studie. De wetenschappers speculeren echter niet over welke ziekte het zou gaan.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154784953
30-07-2015

Hersenchirurg voorkwam dat Napoleon Rusland veroverde


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 30 juli 2015 om 13:04 uur

In 1812 stond Napoleon op het punt om Rusland te veroveren. Door een slimme truc van de Russische generaal Michail Koetoezov vluchtte de Fransman in de winter van 1812/1813 naar Parijs. Toch heeft Rusland de overwinning niet alleen te danken aan Koetoezov, maar ook aan de geniale hersenchirurg Jean Massot.


Een portret van Koetoezov

Koetoezov werd twee keer in zijn hoofd geschoten, namelijk in de jaren 1774 en 1788. Wonder boven wonder overleefde hij deze verwondingen. Dit had Koetoezov te danken aan de Franse hersenchirurg Jean Massot, die Koetoezov opereerde. Massot gebruikte moderne technieken, die ook vandaag de dag nog ingezet worden.

Koetoezov overleefde beide aanslagen, maar zijn frontale kwab was vernietigd. Dit verklaart waarom Koetoezov op latere leeftijd opmerkelijke beslissingen nam. Zo maakte de Russische generaal in de herfst van 1812 een vreemde beslissing, maar die leidde tot een Russische overwinning.

Was Koetoezov laf en bang?
In 1812 ondernam Napoleon een veldtocht naar Rusland. Het superieure leger vertrok met bijna 700.000 soldaten, maar slechts 20.000 individuen overleefden de veldtocht. Het leger van de Russen was veel kleiner, dus er was maar een kleine kans dat Rusland als overwinnaar uit de strijd kwam. Generaal Koetoezov gaf de opdracht om terug te trekken en verhuisde met zijn leger naar het oosten van Moskou. Hierdoor was de weg vrij voor het leger van Napoleon. Daarnaast gaf Koetoezov de opdracht om branden te stichten in de Russische hoofdstad. Omdat Moskou voor een groot deel uit houten gebouwen bestond, ging vrijwel de hele stad in vlammen op.

Terugtrekking
Het resultaat was dat de Fransen geen beschutting meer hadden. Door de langdurige branden ging alles wat de Fransen van nut kon zijn – zoals de voedselvoorraden, graanschuren, pakhuizen met textiel en leer – in vlammen op. Vanwege het gebrek aan voedsel en de strenge winter met temperaturen tot -38 graden Celsius vertrok het leger van Napoleon uit Rusland. Koetoezov dwong het Franse leger om de route te nemen door verlaten en verwoeste dorpen, waardoor het leger nog verder uitdunde. Bijna alle paarden stierven of werden gedood door hongerige soldaten, waardoor de soldaten vele kilometers te voet moesten afleggen. Het was een zware slag voor Napoleons ambities om heel Europa te besturen.

.
Hier is goed te zien hoe het leger van Napeleon uitdunde. Weinig soldaten bereikten Moskou, maar degenen die overleefden slaagden er niet in om het land te verlaten.

Het is en blijft een bijzondere beslissing dat Koetoezov met zijn leger terugtrok. “De andere generaals dachten dat Koetoezov gek was geworden, en misschien was hij dat ook wel”, vertelt onderzoeker Mark C. Pruel van het Barrow Neurological Institute in een paper in het wetenschappelijke vakblad Journal of Neurosurgery. “Dankzij de operatie van Massot bleef Koetoezov in leven, maar zijn hersenen en oog waren ernstig beschadigd. Ironisch genoeg maakte hij hierdoor zijn beste beslissing ooit. Stel, hij was helemaal gezond, dan zou hij wellicht Napoleon confronteren, wat ongetwijfeld tot een nederlaag had geleid.”

Nog geen vier maanden na zijn overwinning overleed Koetoezov in Pruisen. Nog steeds wordt hij beschouwd als één van de belangrijkste Russische generaals in de geschiedenis.

zoom=1.5&resize=563%2C401
De terugtrekking uit Rusland.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154823105
quote:
Ramp met vlaggenschip Royal Navy na 271 jaar opgehelderd


za 01/08/2015 - 16:38 Alexander Verstraete

Meer dan twee en een halve eeuw nadat de HMS Victory met man en muis in het Kanaal is vergaan, hebben archeologen de oorzaak van de scheepsramp achterhaald. Het vlaggenschip van de Britse marine zonk dan wel in hevig stormweer, toch is de schipbreuk vooral te wijten aan constructiefouten en het gebruik van minderwaardig hout.
Begin oktober 1744 vond één van de ergste rampen in de geschiedenis van de British Royal Navy plaats. In het Kanaal, op zo'n negentig kilometer voor de kust van Plymouth, verging de HMS Victory tijdens een hevige storm. Alle 1.100 mensen aan boord lieten het leven. Algemeen werd toen aangenomen dat de catastrofe integraal aan het slechte weer was te wijten, een hypothese die eeuwenlang werd aangehouden.

Een team Britse archeologen heeft de zaak nu onderzocht en komt tot een andere conclusie. De HMS Victory verging dan wel in een storm, dat kon alleen maar gebeuren omdat het schip ernstige constructiefouten kende én omdat voor de bouw minderwaardig hout was gebruikt.

Spinthout

De HMS Victory werd in 1735 te water gelaten. Op dat moment waren de voorraden kwaliteitsvol hout in Engeland zo goed als uitgeput. Voor de bouw van de oorlogsvloot nodig voor de oorlogen met de Nederlanden waren ontelbare bomen geveld. Ook voor de heropbouw van Londen na de "Great Fire" van 1666 was ontzettend veel hout nodig geweest. Tot slot werden overal in het land illegaal bomen gekapt.

Wat overbleef was hout afkomstig van bomen van mindere kwaliteit, zeker gezien de milde winters die Engeland in de jaren 1730 kende. Dit leidde tot een snelle aangroei van spinthout, zacht hout rond de harde kern van een boomstam dat minder stevig is.

Tegelijk blijkt uit het onderzoek dat de organisatiestructuur op de scheepswerven van de Britse marine rond die tijd een dieptepunt kende. Spinthout glipte zo makkelijker door de mazen van het net, onbehandeld en behandeld hout raakte sneller verwisseld. Doordat de schepen hierdoor met minderwaardig hout werden gebouwd, gingen ze sneller rotten en konden ze de hevige krachten van een storm minder goed doorstaan.

Bewijs dat de schepen uit die periode minder stevig waren, vinden de onderzoekers in bronnen over herstellingen. Gedurende het grootste deel van de 18e eeuw konden Britse marineschepen twaalf tot zeventien jaar rondvaren op zee vooraleer ze voor grondige herstellingen naar het droogdok moesten. In de zeven jaar tussen 1735 en 1742 moesten de schepen gemiddeld al na 8,8 jaar worden gerepareerd.

Constructiefouten

Naast de conclusie dat de HMS Victory met minderwaardig hout is gebouwd, wijzen de onderzoekers ook op de constructiefouten die destijds in de bouw van het schip zijn geslopen.

Reeds in de jaren 1730 merkten Engelse zeelui op dat de verhoudingen van het schip scheefgetrokken waren. Het was te lang voor zijn breedte en te hoog zonder extra volume als tegengewicht onderaan. Het ontwerp verhinderde ook een goeie luchtcirculatie binnenin het ruim wat houtrot bespoedigde.

Al deze factoren samen leidden ertoe dat de HMS Victory niet bestand was tegen de zware storm waarin het schip begin oktober 1744 belandde, zo concluderen de archeologen. Toch wijzen ze vooral het overvloedige gebruik van spinthout aan als voornaamste reden waarom het schip zwak en kwetsbaar was.

De archeologen en de Maritime Heritage Foundation die formeel eigenaar is van het scheepswrak, willen de restanten op de bodem van het Kanaal nu voort onderzoeken en indien mogelijk boven water halen.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2404814
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')