abonnement Unibet Coolblue
pi_151695290
quote:
President Lincoln werd 150 jaar geleden vermoord. Dit schreef een ooggetuige

door Joost Pijpker

Het is vanavond exact 150 jaar geleden dat de Amerikaanse president Abraham Lincoln tijdens een bezoek aan het theater door zijn hoofd werd geschoten. Lincoln overleefde de aanslag aanvankelijk, maar stierf een dag later alsnog aan zijn verwondingen. Een journalist van AP zat destijds in het theater en deed verslag.
http://www.nrc.nl/nieuws/(...)reef-een-ooggetuige/
pi_151700936
14-04-2015

Faraonische kapel van 2.300 jaar oud ontdekt in Caïro



Een team van Egyptische archeologen heeft "uitgebeitelde stukken basalt" gevonden die "het onderste deel van de kapel van farao Nectanebo I" uitmaken. © afp.

In de zonnetempel van Heliopolis in Caïro zijn archeologen op de overblijfselen van een faraonische kapel gestoten. De zeldzame ontdekking zou meer dan 2.300 jaar oud zijn. Dat meldt het Egyptische ministerie van Antiquiteiten.

"Het is de eerste keer dat we een kapel ontdekken op de site van de zonnetempel", zegt minister Mamdouh al-Damati. Een team van Egyptische archeologen heeft "uitgebeitelde stukken basalt" gevonden die "het onderste deel van de kapel van farao Nectanebo I" uitmaken.

Nectanebo I was farao in de vierde eeuw voor Christus en was de stichter van de 30ste dynastie, de laatste dynastie van farao's voor Egypte onder Perzische overheersing kwam te staan. Kort daarna werd het rijk veroverd door de Grieken, die er het Ptolemeïsche rijk stichtten. Daarna werd Egypte in het Romeinse Rijk geïntegreerd.

De archeologen ontdekten behalve de kapel ook een deel van een standbeeld van Merenptah, de vierde Egyptische farao uit de 19de dynastie en de zoon van Ramses II. Het beeldhouwwerk beeldt Merenptah al knielend af, waardoor afgeleid kan worden dat het een goddelijk offer voorstelt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151765280
16-04-2015

Gereedschap ouder dan de eerste mens ontdekt


© epa.

Wetenschappers hebben gereedschap ontdekt dat waarschijnlijk zo'n 3,3 miljoen jaar oud is. De ontdekking, gedaan in Kenia, is zeer bijzonder omdat de oudste mens zo'n 2,8 miljoen jaar oud is.


Lucy © The Cleveland Museum of Natural History.

Het oudste gereedschap dat voor deze vondst werd ontdekt, is zo'n 2,5 miljoen jaar oud. Het lijkt er dus op dat dit gereedschap werd gemaakt door een van de voorlopers van de mens: een Australopithecus. In 1974 werd een van hen opgegraven in Ethiopië, een skelet dat de naam Lucy kreeg. Die menssoort ontstond zo'n vier miljoen jaar geleden in Afrika.

Volgens experts die de gereedschappen onderzocht hebben werden ze waarschijnlijk gebruikt om dingen af te knippen en af te breken. De materialen waren nuttig om planten, noten en vlees te bewerken.

Verfijnd
Onder het gereedschap zat een verscheidenheid aan soorten en maten. Er waren grove gereedschappen, maar ook meer verfijnd materiaal. ,,Ze zijn niet zo verfijnd als de menselijke werktuigen, maar er is geen twijfel dat ze zo bedoeld zijn'', vertelt Richard Potts, die het onderzoek leidde.

De gevonden werktuigen zijn geen voorlopers van de gereedschappen die gemaakt werden door de eerste mens. Omdat er tussen het ontwikkelen van deze materialen en het ontstaan van de mens zo'n 700.000 jaar zit, is de kans aanwezig dat de kennis van het eerste gereedschap door de ontwikkelaars meegenomen is in het graf. Honderdduizenden jaren later zijn de gereedschappen herontdekt, zo denken wetenschappers.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151765317
16-04-2015

Zo zagen dildo's er 250 jaar geleden uit


De vondst uit Gdansk. © rv.

Poolse archeologen moesten twee keer kijken toen er bij het opgraven van een eeuwenoude latrine plots een seksspeeltje uit de 18de eeuw opdook. De dildo uit leder en hout verkeert bovendien in uitstekende staat.



© rv.

Volgens de archeologen gaat het om een dildo die 250 jaar geleden best wat gekost heeft. Na reiniging bleek dat het 20 centimeter lange speeltje uit zeer duur leder van de hoogste kwaliteit werd gemaakt en opgevuld is met borstelharen. De top bestaat dan weer uit fijn houtsnijwerk. Vermoedelijk liet de gebruiker het per ongeluk in het toilet vallen.

"Dit is een uitzonderlijke vondst voor het onderzoek naar de geschiedenis van de erotica", deelde Marcin Tymi¿ski van de regionale dienst Monumentenzorg met Radio Gdansk.

Historische seksspeeltjes zijn behoorlijk zeldzaam omdat ze doorgaans goed verborgen werden en na gebruik zelfs vaak vernield. Het is niet meteen iets dat je doorgeeft aan de volgende generatie. Anders dan bij eerder gevonden houten fallussen, deed deze dildo met zekerheid geen dienst als religieus object, maar werd het effectief gebruikt in een seksuele context.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_151799671
quote:
De dag dat de "Killing Fields" begonnen

vr 17/04/2015 - 06:08 Jos De Greef

Precies 40 jaar geleden trokken de maoïstische rebellen van de Rode Khmer de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh binnen. Het betekende niet enkel het einde van de Amerikaanse aanwezigheid in Indochina, maar ook het begin van een massamoord zoals de wereld niet meer gezien had sinds 1945.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2301706
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 18 april 2015 @ 17:02:31 #156
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_151803074
fries museum wint bankgiro loterij museumprijs 2015 na nek-aan-nekrace
16 april 2015

Recordaantal mensen stemde dit jaar op favoriete museum

Amsterdam, 16 april 2015 - Het Fries Museum is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2015 en wint daarmee een bedrag van ¤ 100.000. Het museum liet met 40,1% van de stemmen de andere genomineerden, het Zeeuws Museum (32,3%) en het Amsterdam Museum (27,6%), na een nek-aan-nekrace achter zich. Dit jaar werd een recordaantal van 71.469 stemmen uitgebracht op de drie genomineerde musea. De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Vandaag verrasten Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, Judith Lingeman, Hoofd afdeling Goede Doelen BankGiro Loterij, en Siebe Weide, algemeen directeur van de Museumvereniging, het Fries Museum met de cheque van ¤ 100.000, in aanwezigheid van Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden.
Saskia Bak, directeur Fries Museum: “We zijn ongelooflijk blij en grutsk! We voelen ons heel vereerd dat zoveel Friezen op ons gestemd hebben. Sommige mensen hebben zelfs hun hele familie- en vriendenkring opgeroepen, echt fantastisch dat het museum zo gedragen wordt. De prijs zetten we natuurlijk in voor de Friese cultuur, in een bijzonder project gaan we de Friezen actief betrekken bij hun eigen geschiedenis.”

Recordaantal stemmers
Dit jaar stemde een recordaantal van ruim 71.000 mensen op hun favoriete museum. “Hiermee is de Museumprijs een van de grootste publieksprijzen in Nederland”, aldus Adriana Esmeijer. Tot het einde bleef het een nek-aan-nekrace tussen het Fries Museum (28.689 stemmen) en het Zeeuws Museum (23.059 stemmen). Uiteindelijk kwam het Fries Museum na een eindsprint met een verschil van 5.630 stemmen als winnaar uit de bus. Het Amsterdam Museum eindigde als derde met 19.721 stemmen.

Streek- of stadshistorisch museum
Dit jaar werd de BankGiro Loterij Museumprijs uitgereikt aan het streek- of stadshistorisch museum dat het verhaal van de stad of streek op de meest aantrekkelijke manier weet te vertellen, en zo een breed publiek weet aan te spreken. Een vakjury selecteerde de drie musea. Via www.museumprijs.nl kon het publiek van 10 maart tot en met 12 april stemmen op de genomineerde musea.

Het Fries Museum werd door de vakjury genomineerd, omdat het museum er op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. De presentatie van de collectie is vernieuwend en origineel door bijzondere combinaties van herkenbare en minder bekende verhalen, een zeer mooie mix van statische, esthetische en verhalende presentatievormen en door een optimale vermenging van kunst en geschiedenis.

Gevestigde publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs is een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich tot een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Recente winnaars van de prijs zijn het Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012), Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010), het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009) en het Hunebedcentrum in Borger (2008). Het oude stemrecord stamt uit 2009. Toen werd er 51.339 keer gestemd op de genomineerde musea.

Bron: http://www.friesmuseum.nl(...)5-na-nek-aan-nekrace
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 20 april 2015 @ 20:13:02 #157
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_151870075
Kleurenfilm over bevrijding 1945 gevonden

In de kluizen van het Amsterdamse filmmuseum Eye is een amateur-kleurenfilm uit 1945 teruggevonden. Dat het een kleurenfilm is, is bijzonder want beelden uit die tijd zijn vaak zwart-wit. Maar ook de inhoud wijkt af van het gangbare beeld: er is minder nadruk op bevrijdingsfeesten maar meer op het verwoeste Nederland. Eye vertoont de beelden - en nog meer films - op 3 mei.

De film - getiteld Herwinnen door werken - was al een tijdje boven water, maar is nog niet voor het publiek te zien geweest.

Direct na de bevrijding van Deventer in april 1945 zijn Alex Roosdorp en zijn vrouw Marie Roosdorp-Van de Berg begonnen met het maken van filmopnamen van het verwoeste land dat zij aantroffen: kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land. En niet alleen de verwoestingen, maar ook het dagelijks leven dat in het bevrijde Nederland weer opgang komt: de feesten, de armoede, de eerste herstelwerkzaamheden en de vele reizenden.

In Eye maar ook in het filminstituut Beeld en Geluid bevinden zich Nederlandse speelfilms en documentaires uit 1945 tot 1959 die nauwelijks bekend zijn. De film is vanaf 2 mei ook te zien in het Nationaal Militair Museum in Soest.

Bron: Kleurenfilm over bevrijding 1945 gevonden
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_151917313
quote:
zwarte bladzijden

sunny bergman , 14 april 2015

Hoe gaan we in Nederland om met het slavernijverleden? Welk perspectief kiezen we als we het verleden beschrijven? ‘Beeldvorming is zo bepalend. Deze films over oorlog en geschiedenis vormen onze blik.’
http://www.vpro.nl/lees/gids/zwarte-bladzijden.html
pi_151918719
quote:
Sunny Bergman. One issue zeurmens. :r
pi_152094929
quote:
Moord op Federico García Lorca was bevel van hogerhand

door Arnout le Clercq

Naar aanleiding van politiedocumenten uit de jaren zestig die vorige week boven water kwamen, kan nu worden vastgesteld dat de moord op de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca (1898-1936) een bevel van hogerhand was. Dit meldden verscheidene Spaanse media.
http://www.nrc.nl/boeken/(...)bevel-van-hogerhand/
pi_152116991
28-04-2015

Romeinse muntschat ontdekt in Herent


(Illustratiefoto) © thinkstock.

Archeologie Bij archeologische opgravingen in de buurt van de Kouterstraat in het Vlaams-Brabantse Herent, naar aanleiding van de aanleg van een verkaveling, heeft BAAC Vlaanderen een hele reeks vondsten gedaan die een periode overspannen tussen 1.000 voor Christus en de tweede wereldoorlog. Meest opvallend was een muntschat in een stoffen buidel met 99 zilveren munten die voorlopig gesitueerd worden in de 3de eeuw na Christus.

De archeologen vermoeden dat het om een 'spaarschat' gaat, geld dat door de eigenaar niet gebruikt werd voor financiële transacties maar angstvallig verborgen werd ter vrijwaring van zijn rijkdom. Het Romeinse rijk werd in die periode immers getroffen door de ene financiële crisis na de andere. Om diezelfde reden werd overigens het zilvergehalte in de munten eveneens steeds kleiner.

Naast de muntschat troffen de archeologen ook nog vermoedelijke restanten aan van een 17de eeuws legerkamp van de prins van Oranje, sporen van gebouwen uit de IJzertijd, aardewerk, gebruiksvoorwerpn, musketkogels en schrapnels.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 29 april 2015 @ 13:43:49 #162
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_152122471
Duitse bommenwerper op Rotterdamse expositie

Dreigend hangt hij in de grote Onderzeebootloods in Rotterdam: de grote grijze Heinkel-bommenwerper. Hij is van hetzelfde type als de vliegtuigen die op 14 mei 1940 een half uur lang bommen op de stad gooiden.

Aan visdraadjes bungelen de relatief kleine nepbommen eronder. Door de glazen koepel kun je zien waar de Duitse militairen zaten die de binnenstad 75 jaar geleden onder vuur namen.

Het is de eerste tentoonstelling over dit onderwerp waarbij is samengewerkt met de Duitsers. Het verhaal over de eerste vijf dagen van de oorlog is samengesteld door Museum Rotterdam, het Stadsarchief en het militair historisch museum in Berlijn. Te zien en horen zijn de verhalen van Rotterdamse slachtoffers, Duitse soldaten en militair deskundigen.

Geen controverse

Het topstuk van de tentoonstelling 'De Aanval' moet geen haat opwekken, maar voor verbinding zorgen. "Als je echt een verzoening met de Duitsers wilt, moet je ook heel pijnlijke dingen onder ogen kunnen zien. Zoals die Heinkel-bommenwerper die in alles de verwoesting van Rotterdam symboliseert", zegt directeur Paul van der Laar van het Museum Rotterdam.

Volgens de samenstellers heeft de tentoonstelling van de bommenwerper nog geen heftige reacties teweeggebracht. Vandaag komen 1200 mensen naar de officiële opening, onder wie ook veel nabestaanden van de 850 slachtoffers.

Medewerkers van het militair historisch museum in Berlijn zijn enthousiast over de samenwerking met de Nederlanders. "Je kunt op onderdelen van mening verschillen. Er kan over gediscussieerd worden. Maar het belangrijkste is dat we met elkaar praten en ervan leren voor de toekomst", zegt conservator Daniel Schmiedke.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)damse-expositie.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 30 april 2015 @ 14:36:00 #163
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_152152371
Foto Van Gogh opgedoken



AMSTERDAM -
In Frankrijk is een tot nu toe onbekende foto van Vincent van Gogh opgedoken. De wereldberoemde schilder is daarop te zien, samen met onder meer zijn Franse collega en vriend Paul Gauguin.
Foto's van Van Gogh zijn zeer zeldzaam. De nu opgedoken foto stamt uit 1887 en toont naast Van Gogh en Gauguin de kunstenaars Arnold Koning, Emile Bernard, politicus Felix Duval en acteur André Antoine.

De foto wordt op 19 juni geveild bij veilinghuis The Romantic Agony in Brussel, meldt Omroep Brabant.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ogh_opgedoken__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 30 april 2015 @ 17:47:48 #164
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_152156793
'Architect Dam-monument heulde met nazi's'

AMSTERDAM -
De ontwerper van het Nationaal Monument op de Dam, J. J. P. Oud , wilde Rotterdam voor de nazi's herbouwen. De beroemde architect probeerde die opdracht in 1942 van het nazistische bestuur te krijgen. Dat schrijft The Post Online donderdag op grond van beweringen van voormalig universitair docent bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft Michiel Polak.

Polak vond in het archief van het Nederlands Architectuur instituut (NAi) vier ontwerpschetsen van de hand van Oud uit juli 1942 voor het zogenoemde Poortgebouw aan de Coolsingel. Met de 'bombastische' architectuur die hierop te zien is, zou Oud het naziregime hebben willen verleiden hem tot de toonaangevende architect van de Rotterdamse wederopbouw te kiezen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)e_met_nazi_s___.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_152165091
quote:
40 jaar na de val van Saigon

do 30/04/2015 - 06:55 Jos De Greef

Veertig jaar geleden evacueerden de Amerikaanse troepen tienduizenden landgenoten en Vietnamezen vlak voor de communisten de Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon onder de voet liepen. De evacuatie was een succes, maar symboliseerde tegelijk de zinloosheid van de oorlog in Vietnam.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2321048
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 2 mei 2015 @ 17:00:40 #166
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_152210901
Gesneuvelden van Margraten krijgen een gezicht

Het zijn meer dan achtduizend witte kruizen op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten bij Maastricht. Op het kruis staan de naam van de soldaat en de sterfdatum. De komende dagen, tot vijf mei, komt er naast het kruis een foto te staan van de overledene. Zo krijgen de militairen een gezicht.

De stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven zoekt al jaren naar foto’s van de gesneuvelde militairen. Ze zijn op internet te zien. Ter gelegenheid van zeventig jaar bevrijding in Nederland zijn ze nu op een ijzeren staafje gezet. Vaak vrolijke foto’s van vaak heel jonge mensen.

Sebastiaan Vonk is voorzitter van de stichting die de foto’s verzameld heeft. Hij is ook jong: 22 jaar, en met zijn strikje, geruite broek en jasje een bijzondere verschijning op de Amerikaanse begraafplaats. Vonk komt uit Hardinxveld-Giessendam en is student American Studies in Groningen.

Adoptiesoldaat

Hij heeft, zoals hij dat zelf noemt, een adoptiesoldaat. Hij verzorgt het graf, en zo is hij betrokken geraakt bij de stichting die verantwoordelijk is voor de Gezichten van Margraten.

Tussen alle andere witte kruizen staat het witte kruis van Lawrence F. Shea. Hij staat wat ouwelijk en onwennig op de foto, onder een palmboom aan zee. De foto is in Florida genomen, misschien wel aan de kust, maar de achtergrond is toch niet echt. Shea poseert voor een poster. Een surrealistisch beeld, zo naast het witte kruis, zegt Vonk.

Romantisering

Hij vindt de Amerikaanse begraafplaats in z’n geheel ook een surrealistische plek. "Het is rustiek en waardig, maar totaal in contrast met de chaos van de oorlog, waar al deze militairen in vochten."

Wij maken ons druk om de batterij van onze smartphone, zij om leven en dood.

Vonk zegt dat de slachtoffers van de oorlog vaak heel gewone mensen waren. Als hij naar het graf van zijn adoptiesoldaat kijkt, benadrukt hij dat we tegenwoordig een heel romantisch beeld lijken te hebben van de oorlog. "Dat komt door speelfilms, of door spelletjes waar je wél de kans hebt om te refreshen als je dood gaat."

Weeshuis

Shea ging op zijn achttiende het leger in. Hij werkte op een luchtmachtbasis. In november 1944 kreeg hij een infanterietraining. Op 2 maart 1945 sneuvelde hij.

Hij was een gewone jongen, wiens moeder in de jaren dertig overleed. Hij groeide deels op in een weeshuis. Vonk is inmiddels ouder dan Shea geworden is.

"We maken ons druk om onze internetverbinding en om de batterij van onze smartphone. Deze jongens maakten zich druk om leven en dood. Gelukkig hoeven wij ons daar niet druk om te maken, dat komt mede door het werk van soldaten als Lawrence."

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)gen-een-gezicht.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_152394281
07-05-2015

"Schat van Schotse kaper gevonden voor kust Madagaskar"

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft voor de kust van Île Sainte-Marie in Madagaskar een zilveren staaf van 50 kilogram uit een scheepswrak gehaald. Het zou gaan om een deel van de buit van de beruchte Schotse kaperkapitein William Kidd uit de 17de eeuw. De vondst wordt nu door soldaten bewaakt op het eiland.

Volgens het team, dat onder leiding staat van archeoloog Barry Clifford, gaat het om een Brits schip: dat kan erop wijzen dat het om Kidds schip 'Adventure Galley' gaat. Daarnaast beweren ze dat de zilveren staaf uit het 17de eeuwse Bolivia komt.

"We hebben dertien schepen gevonden in de piratenbaai (Île Sainte-Marie) en we hebben zes weken gewerkt aan twee van hen: de 'Fire Dragon' en de 'Adventure Galley' van kapitein Kidd", zegt Barry Clifford.

"Onomstotelijk bewijs"
Ook de onafhankelijke archeoloog John de Bry, die het onderzoeksteam is komen bijstaan, is in de wolken door de ontdekking. "Voor mij is dit onomstotelijk bewijs dat het om de schat en de Adventure Galley van kapitein Kidd gaat", zegt hij. Toch gaan er enkele kritische stemmen op. Ze willen dat er testen gebeuren op het hout van het schip en op de zilveren staaf om te bepalen uit welke periode ze stammen.

Geëxecuteerd
William Kidd is waarschijnlijk geboren in Greenock in Schotland rond 1645 en werd door de Engelse koning aangesteld om piraterij te bestrijden en Franse schepen te veroveren. In 1698 plunderde hij het schip Quedagh Merchant, dat onder Franse vlag voer. Later bleek echter dat de kapitein van het schip een Engelsman was. Kapitein Kidd werd daarom in 1701 geëxecuteerd in Londen voor piraterij.

Niet eerste keer
Het is niet de eerste keer dat archeoloog Barry Clifford een verdwenen gewaand piratenschip ontdekt. In 1984 vond hij het wrak van de Whydah, het vlaggenschip van de beruchte piraat Samuel Bellamy dat in 1717 kapseisde voor de Amerikaanse kust. Bellamy wordt beschouwd als een van de rijkste piraten uit de geschiedenis.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152394336
07-05-2015

Oscar Holderer, de laatste overlevende nazigeleerde die meehielp de eerste man op de maan te zetten


Oscar Holderer met enkele technische tekeningen. © ap.

portret Oscar Holderer, het laatste bekende lid van het team van raketdeskundigen uit nazi-Duitsland die het Amerikaanse ruimtevaartprogramma mee op poten hebben gezet, is overleden. Hij werd 95.
Holderer, die werd geboren in 1919 in het Duitse Prüm, was een van de zowat 120 Duitse raketingenieurs die na het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Verenigde Staten werden gerekruteerd voor het 'Operatie Paperclip'-programma. Onder dat programma werden honderden ingenieurs, technici en wetenschappers vanuit Duitsland naar de Verenigde Staten gebracht om er hun kennis te delen.

Hij arriveerde in 1945 in de Verenigde Staten. Daar maakte hij deel uit van het team van Wernher von Braun, de topingenieur van de nazi's en het brein achter de oorlogsraket V-2. Ook Holderer werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog mee aan de ontwikkeling van de V-2.

Het team van Von Braun ontwierp met behulp van primitieve computers en rekenlinialen de enorme Saturnus-V draagraket die in 1969 de eerste mens op de maan zette. Holderer was verantwoordelijk voor het ontwerp van de windtunnel die nodig was voor de ontwikkeling van de Saturnus-V en zag persoonlijk toe op de bouw ervan in het Marshall Space Flight Center van de Amerikaanse luchtvaartorganisatie NASA.

Holderer werd in 1955 Amerikaans staatsburger, iets waar hij volgens zijn overlijdensbericht erg "trots" op was. Hij was naar verluidt ook een van de weinigen uit het team van Von Braun die zelf graag de handen uit de mouwen stak. "Hij was altijd een van de meer hands-on leden van het team", aldus zijn zoon Michael. "Hij had bij wijze van hobby ook zijn eigen machinewinkel in het dorp." Holderer bouwde onder meer ook zijn eigen huis in Huntsville, Alabama.

Holderer ging in 1974 met pensioen, maar bouwde nadien nog tal van trainingstoestellen voor de NASA, die nog steeds in gebruik zijn. Op het moment van zijn dood had hij 19 patenten op zijn naam staan.

De ingenieur kreeg vorige week een beroerte. Hij overleed dinsdag. Holderer heeft volgens ruimtevaarthistoricus Ed Buckbee nooit vragen moeten beantwoorden over zijn oorlogsverleden en eventuele banden met de nazi's, terwijl dat wel het geval was voor Von Braun en andere hooggeplaatste leden binnen het team.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 12 mei 2015 @ 07:26:09 #169
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_152513922


Two Artworks Top $100 Million Each at Christie’s Sale
To a medley of whoops, hollers and gasps on Monday night, Pablo Picasso’s 1955 painting “Les Femmes d’Alger (Version ‘O’)” sold for $179.4 million including fees at Christie’s “Looking Forward to the Past” sale of artworks spanning the 20th century. The price was the highest on record for a work of art sold at auction, the company said, and was well over its estimate of $140 million. (New York Times).

edit:

A Decade of Top Art Auction
The past 10 years have seen a steady increase in the top prices that collectors are willing to pay at auction for singular works by the most sought-after artists. A new peak arrived on Monday, when works by Picasso and Giacometti sold for more than $120 million each. Here is a look back at some highlights. (New York Times).

[ Bericht 19% gewijzigd door Nibb-it op 13-05-2015 00:33:53 ]
  dinsdag 12 mei 2015 @ 07:27:29 #170
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_152513928


A Grisly Find Under a Supermarket Illuminates France’s Medieval History
PARIS — Past the racks of hair accessories on the ground floor of the Monoprix supermarket on the corner of the Rue Réaumur and the Boulevard de Sébastopol in the Second Arrondissement, there is a door marked staff only. Slip through that passageway and turn left down a spiraling metal staircase into the basement. Past pallets of juice and soda bottles, down another flight of stairs, you will find a grim reminder of Paris’s history: a mass grave, with row upon row of medieval skeletons, 316 in total. (New York Times).
  zaterdag 16 mei 2015 @ 00:07:49 #171
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_152640092


Christie’s and Phillips Have Auctions With Differing Results
Toward the end of a week that saw $2 billion worth of art change hands, the question Thursday night was whether buyers in New York would have the energy — and money — to spend still more as Christie’s and Phillips held auctions that overlapped a bit in time.
The answer at Christie’s was yes, as the house took in $202.6 million at its sale of Impressionist and modern art, led by an archetypical 1929 Piet Mondrian abstract, “Composition No. III, With Red, Blue, Yellow and Black,” that fetched $45 million, or $50.6 million with fees, the highest price ever paid for a work by the artist at auction. (New York Times).
pi_152677724
quote:
Het Rijksmuseum is de winnaar van de European Museum of the Year Award en mag zich daarmee een jaar lang het beste museum van Europa noemen. Dat is dit weekend bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Glasgow.
http://historiek.net/rijk(...)um-van-europa/50237/
pi_152745208
18-05-2015

Israëlische knaap graaft 1.400 jaar oude druivenpers op


Archiefbeeld. © thinkstock.

Een 13-jarige Israëlische tiener, die bezeten is van archeologie, heeft in Oost-Jeruzalem een 1.400 jaar oude druivenpers ontdekt. De jongen was samen met enkele vrienden op eigen initiatief opgravingen gestart. De tieners vonden onder andere een druivenpers van vijf meter op vijf, die volgens de eerste schattingen van (volwassen) archeologen 1.400 jaar oud is en gebruikt werd voor de productie van wijn. De vondst werd bekendgemaakt door de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten.

De tieners vonden onder andere een druivenpers van vijf meter op vijf, die volgens de eerste schattingen van (volwassen) archeologen 1.400 jaar oud is en gebruikt werd voor de productie van wijn. De vondst werd bekendgemaakt door de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten.

Het was een vrouw die in de wijk Neve Yaakov met haar hond ging wandelen die de autoriteiten op de hoogte bracht van het bestaan van de opgravingen in haar buurt. Archeologen van de dienst gingen vervolgens een kijkje nemen op de site en troffen er bij toeval een 13-jarige jongen aan die verklaarde dat hij er samen met enkele vrienden opgravingen hield.

"Het verhaal heeft ons geraakt, maar men moet wel beseffen dat elke niet-gecontroleerde archeologische opgraving belangrijke antiquiteiten kan beschadigen", verklaarde archeoloog Amit Reem van de Israëlische Autoriteit voor Antiquiteiten. De jonge amateurarcheologen kregen inmiddels wel het aanbod om verder deel te nemen aan opgravingen, zij het ditmaal onder toezicht van professionelen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152756639
08-05-2015

Piratenschat gevonden



Op een klein eilandje voor de kust van Madagaskar is een zilverstaaf van 50 kilo gevonden. Een piratenschat, zo weten de ontdekkers, een Amerikaans archeologenteam. Ze zijn er zelfs zeker van dat de schat behoorde aan een van de meest beroemde piraten in de geschiedenis, William Kidd. Dat was eigenlijk een Britse piratenjager, maar ver van huis besloot hij zelf piraat te worden.

De verhalen en legendes over Kidd zijn talrijk. Hij schuimde de wereldzeeën af, op zoek naar buit. Hij zeilde in het Caribisch Gebied, voor de Amerikaanse kust, de Indische Oceaan en rond Zuid-Afrika. Zijn eerste officier was een donkere man met de naam Hendrick van der Heul. Jack Sparrow, de charmante kapitein uit Pirates of the Caribbean, is losjes op Kidd gebasseerd.

Het Ile de Sainte Marie, voor de kust van Madagaskar was een plek waar Kidd en andere piraten schuilden als ze voorraden nodig hadden. Er ligt zelfs een piratenbegraafplaats (foto). Op dat eiland is een schatkist gevonden met daarin het grote brok zilver. Het is eigendom van de staat Madagaskar en met het nodige ceremonieel overhandigd aan premier Hery Rajaonarimampianina.

Het is de archeologen, van het Center for Historical Archaeology puur om de historische waarde van de schat te doen. Het is voor het eerst dat een dergelijke schat is gevonden, nog compleet intact. Naar andere piratenschatten graven mensen al eeuwen, waarbij soms complete eilanden worden omgeploegd.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_152756709
08-05-2015

Tijdperk van de Vikingen begon veel eerder dan gedacht



Wanneer begon het tijdperk der Vikingen? Veel eerder dan gedacht. En het was in beginsel ook veel minder gewelddadig. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van York.

Wanneer je een historicus vraagt naar het begin van het tijdperk van de Vikingen, dan zal deze waarschijnlijk juni 793 noemen. Toen plunderden Vikingen het Engelse Lindisfarne. Maar nieuw onderzoek suggereert nu dat het tijdperk van de Vikingen echter zo’n zeventig jaar eerder al begon.

WIST JE DAT…
…recent onderzoek suggereert dat Viking-vrouwen hielpen bij het koloniseren van nieuwe gebieden?

Ribe
Aan het begin van de achtste eeuw reisden Vikingen al vanuit Noorwegen naar het belangrijke handelscentrum in Ribe (aan de westkust van Denemarken, zo stellen onderzoekers. Ze baseren hun conclusies op opgravingen in Ribe. Tijdens die opgravingen stuitten archeologen op geweien van rendieren: dieren die van nature niet in Denemarken voorkomen en waarschijnlijk vanuit Noorwegen naar Ribe werden gebracht. Volgens de onderzoekers bewijzen de geweien dat Vikingen – lang voor hun eerste plundertochten – al wateren overstaken om te handelen.

Ervaring
Waarschijnlijk deden die Vikingen tijdens die eerste handelsreizen ervaringen op zee op die goed van pas kwamen tijdens de plundertochten die ze later – tegen het eind van de achtste eeuw dus voor het eerst – ondernamen. “De Vikingen leerden zo goed zeilen dat ze de kust van Engeland wisten te bereiken en de lokale bevolking daar verwachtte dat niet. De Vikingen kwamen snel, plunderden de onvoorbereide slachtoffers en vertrokken weer,” stelt onderzoeker Søren Sindbæk.

Handelen: de opmaat naar plunderen
“Dit onderzoek toont aan dat handelaren en andere reizigers vanuit het noorden Ribe lang voor de start van het Vikingen-tijdperk zoals wij dat kennen, bezochten,” vertelt onderzoeker Steve Ashby. “Zelfs in dit prille stadium trok de stad bezoekers van verre aan. We hebben ons lang afgevraagd of Ribe – en plaatsen zoals Ribe – de expansie van de Vikingen op het gebied van handel, reizen en oorlogvoering een duwtje in de rug gaven, maar dat was altijd moeilijk te bewijzen. Nu kunnen voor het eerst met zekerheid zeggen dat mensen die woonachtig waren in de meer afgelegen delen van Scandinavië al heel vroeg plaatsen zoals Ribe bezochten, waarschijnlijk om er handel te drijven. Het is een belangrijke ontdekking als we een antwoord willen krijgen op de vraag waardoor het tijdperk van de Vikingen veroorzaakt werd: het lijkt alsof handel in (haven)steden de drijvende kracht achter al die veranderingen is geweest.”

Het onderzoek verandert ook onze kijk op de Vikingen enigszins. Vikingen staan doorgaans bekend als mensen die tijdens hun verre reizen geweld niet schuwden. Maar zo begon het allemaal niet. “De vredige uitwisselingen – handel – zullen nu een groter deel van het verhaal uitmaken,” stelt Sindbæk.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')