abonnement Unibet Coolblue
pi_158135394
Zal wel weer uitlopen op pure schatgraverij waarbij het onderzoeken van dit stukje maritiem archeologisch erfgoed van secundair of zelfs tertiair belang zal zijn.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  woensdag 9 december 2015 @ 20:22:18 #277
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_158136292
quote:
14s.gif Op woensdag 9 december 2015 19:57 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Zal wel weer uitlopen op pure schatgraverij waarbij het onderzoeken van dit stukje maritiem archeologisch erfgoed van secundair of zelfs tertiair belang zal zijn.
De waarde van die meuk staat niet voor niets zo prominent in het persbericht.
pi_158145152
09-12-2015

Plek historische veldslag van Caesar in Nederland ontdekt


© thinkstock.

Archeologen hebben bij het Nederlandse Kessel (Nederlands Limburg) de plek ontdekt waar de Romeinse veldheer en staatsman Julius Caesar in 55 voor Christus twee Germaanse stammen vernietigde. Dat maakte de Vrije Universiteit in Amsterdam vandaag bekend.

Tot op heden was de locatie van deze veldslag, waarover Caesar uitvoerig schreef in zijn De Bello Gallico, onbekend. Het is de vroegst bekende veldslag op Nederlandse bodem.

Er zijn zwaarden, speerpunten, skeletresten en een helm gevonden. De twee Germaanse stammen (de Tencteri en de Usipetes) kwamen uit het gebied ten oosten van de Rijn en vroegen Caesar om asiel. De veldheer weigerde dit verzoek en gaf zijn troepen opdracht om de stammen te vernietigen.

Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat de aanwezigheid van Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied is aangetoond.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158167705
10-12-2015

Vikingschat gevonden in Engeland


© reuters.

Een amateurarcheoloog heeft in Engeland een schat bestaande uit Vikingjuwelen en Saksische munten gevonden met zijn metaaldetector.


© ap.

De 60-jarige James Mather vond 186 munten, zeven juwelen en 15 metalen staven toen hij in oktober een veld doorzocht in het Britse Watlington in het graafschap Oxfordshire.

De schat zou begraven zijn aan het einde van de jaren 870 tijdens de regeerperiode van Alfred de Grote. Engeland stond toen in rep en roer, toen de Angelsaksische koninkrijken van Wessex en Mercia probeerden stand te houden terwijl het grote Vikingleger oprukte. Het conflict leidde uiteindelijk de eenmaking van Engeland, waarbij koning Alfred van Wessex de Vikings versloeg en ten noorden van de Thames verdreef. Historici geloven nu dat de Watlingschat werd begraven tijdens die migratie.

Uit de schat blijkt de cultuurclash van die tijd, met enerzijds munten waarop Ceolwulf II, de laatste koning van het oud-Engelse koninkrijk Mercia staat afgebeeld, naast Vikingarmbanden.

De woelige periode werd onlangs verfilmd in 'The Last Kingdom', een BBC-adaptatie van Bernard Cornwells romans.


© ap.

De collectie werd meegenomen naar het British Museum, waar ze verder schoongemaakt werd en bestudeerd zal worden door experts. Volgens Gareth Williams, curator van de afdeling vroeg-middeleeuwse munten in het museum, dateert de schat uit een belangrijke periode in de Britse geschiedenis. "Deze schat kan mogelijk belangrijke nieuwe informatie aan het licht brengen over de relaties tussen de koninkrijken Mercia en Wessex bij aanvang van dat proces (van eenmaking, nvdr)."

Sinds 1997 hebben Britse burgers al een miljoen keer dergelijke zaken opgegraven. Volgens een wet uit 1996 zijn ze verplicht om alles aan te geven dat als schat kan geclassificeerd worden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158286217
Archeologen denken in Hongarije een tombe van de bekende Ottomaanse sultan Suleyman de Grote te hebben gevonden. Dat melden Turkse media.

Suleyman de Grote was de tiende sultan van het Ottomaanse Rijk. Hij werd vooral bekend vanwege de verovering van Bagdad in 1534. Dankzij deze gebeurtenis ging hij de geschiedenisboeken in als Suleyman de Grote en De grote Turk.

In Europa was de sultan ook actief. Hij veroverde Rhodos, Servie en Hongarije, maar het Beleg van Wenen in 1529 werd afgeslagen. Hongarije moest de sultan kort na de verovering bovendien alweer afslaan aan de Habsburgers.

In 1566 viel de sultan Europa opnieuw binnen. Bij het Hongaarse Szigetvar, een stad zo'n 200 kilometer ten zuidwesten van Boedapest, werden zijn legers tegengehouden. Een dag voor hier slag geleverd werd overleed de 71-jarige sultan. De Turken wonnen de slag nog wel maar trokken zich vervolgens terug.

http://historiek.net/graftombe-suleyman-de-grote-gevonden/55245/
pi_158425669
quote:
Wie bedacht het toetje?

Geschreven op 21 december 2015 door KIJK-redactie

Na het kerstgerecht is het natuurlijk tijd voor een toetje. Maar wie kwam ooit met dit idee?
http://www.kijkmagazine.nl/artikel/wie-bedacht-het-toetje/
pi_158461742
22-12-2015

Nieuw mysterie blootgelegd bij Stonehenge


De omgeving rond Stonehenge herbergt nog vele geheimen. © getty.

Stonehenge Terwijl vandaag een massa toeristen samenkomt aan Stonehenge om er de winterzonnewende te vieren, zijn archeologen naarstig op zoek naar de geheimen die het gebied nog niet heeft prijsgegeven. De meest recente vondst is een mysterieuze put die met opmerkelijke precisie werd uitgegraven.

Het landschap rond het historische monument wordt op dit moment nog in tweeën gesplitst door een drukke weg. Op termijn is het de bedoeling de weg te vervangen door een tunnel. Voor het zover is, zijn archeologen het hele gebied aan het uitkammen om de geheimen in kaart te brengen die het nog herbergt.

Aan de vooravond van de winterzonnewende leverde de studie een raadselachtige nieuwe ontdekking op, vlakbij het beroemde mystieke monument. Het gaat om een put van bijna een meter diep, wellicht uitgegraven met hertengeweien maar desondanks met grote precisie ontworpen.

Poort of grenspaal?

Experten vermoeden dat de put bedoeld was om een grote houten paal op te trekken. Een kleine geul verbindt de plek met een gelijkaardige constructie. De gigantische palen zouden in het landschap vanop kilometers afstand zichtbaar geweest zijn. Maar waarvoor dienden ze? Dat antwoord moeten de onderzoekers schuldig blijven. "Een poort? Een grenspaal? Een schutting? We weten het niet", zegt archeoloog Nick Snashall aan The Guardian.

Het onderzoek in het kader van de herinrichtingsplannen bleek al bijzonder vruchtbaar. Er werden diverse nieuwe vondsten gedaan, waaronder enkele begraafplekken, en foutieve hypothesen werden weerlegd, zoals een veronderstelde grafheuvel die er geen bleek te zijn.

En het gebied heeft wellicht nog veel meer verrassingen in petto. Naarmate de planning en later de graafwerken aan de tunnel vorderen, vermoeden de onderzoekers dat er nog meer mysterieuze vondsten aan het licht zullen komen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_158595048
25-12-2015

Goudschat ontdekt in eeuwenoud Chinees graf


(Archieffoto) © Twitter.

In een 2000 jaar oud Chinees graf is een schat van 285 gouden munten ontdekt. Het is de grootste vondst van gouden munten in een graf uit de tijd van de Han-dynastie ooit, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De munten werden opgegraven uit het graf van de eerste Haihunhou (Markies van Haihun) in Nanchang, de hoofdstad van de Oost-Chinese provincie Jiangxi. De geldstukken wegen ongeveer 250 gram per stuk en zijn verpakt in gelakte dozen. Volgens het hoofd van het opgravingsteam lijkt het erop dat de gouden voorwerpen aan de markies zijn geschonken door de keizer.

Onderzoekers zijn nog bezig met de belangrijkste kamer van het graf in de Haihunhou-begraafplaats. Het beslaat ongeveer 40.000 vierkante meter en bevat acht graven en een begraafplaats voor paarden die strijdwagens hadden getrokken.

Kleinzoon van keizer

Het graf wordt verondersteld van Liu He te zijn, de kleinzoon van keizer Wu. Liu kreeg de titel Haihunhou nadat hij was afgezet als keizer na slechts 27 dagen.

De opgraving in het gebied begon in 2011. Tot dusver zijn onder meer een portret van Confucius en een groot aantal voorwerpen van hout, brons, goud en jade gevonden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod maandag 28 december 2015 @ 16:38:16 #284
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_158604690
Oorlogsarchieven Wilhelmina openbaar

DEN HAAG -
Heel Nederland kan vanaf volgende week dinsdag lezen wat koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog dacht, besloot en vond. Het archief van het Kabinet van de Koning tijdens de oorlog wordt dan openbaar gemaakt. Het Nationaal Archief heeft dat maandag aangekondigd.
Het Archief heeft alvast twee bladzijden van Wilhelmina gepubliceerd. Het gaat om een brief aan Willem Schermerhorn, de eerste naoorlogse premier, en de sociaaldemocratische voorman Willem Drees.

De eerste dinsdag van het jaar is sinds 2010 Openbaarheidsdag. De Archiefwet 1995 bepaalt dat archieven van de overheid na twintig jaar worden overgedragen aan het Nationaal Archief. Ruim 95 procent van die stukken is meteen in te zien. Circa 5 procent blijft voor perioden van 25, 50 of 75 jaar geheim. Dat is om de privacy van nog levende personen of het landsbelang te beschermen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)mina_openbaar__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_159025024
quote:
Archeologen ontdekken 's werelds oudste thee in graf Chinese keizer


ma 11/01/2016 - 13:06 Alexander Verstraete

Onderzoek op de inhoud van een kist in de grafkamer van de Chinese keizer Jing Di heeft aangetoond dat hij theeblaadjes als grafgift meekreeg. De man stierf in 141 voor Christus, wat betekent dat de blaadjes de oudste thee ter wereld zijn.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2543666
pi_159091684
13-01-2016

Opgegraven nederzetting onthult 3000 jaar oude geheimen


Een archeoloog bij de opgravingen. © anp.

In het oosten van Engeland is dinsdag een 3000 jaar oude nederzetting opgegraven. Het dorpje vloog duizenden jaren geleden in brand, verdween in het water en verzonk in modder. Juist door die modder blijken de opgravingen intact gebleven. Britse media maken melding van het best bewaarde dorpje uit de Bronstijd ooit.

De 3000 jaar oude geheimen werden ontdekt vlakbij de stad Peterborough, in het graafschap Cambridgeshire. Behalve menselijke overblijfselen zijn er veel gebruiksvoorwerpen gevonden. Het gaat om kleden, houten sleutels, glazen parels en potten waarin voedsel werd bewaard.

De opgravingen zijn zeer goed behouden gebleven. "Het is bijna onbeleefd", stelde de leider van de expeditie, Mark Knight tegen The Guardian. "Het voelt vrijwel niet meer als archeologie, maar meer alsof iemands huis is afgebrand en wij in hun spullen rondsnuffelen."

Door middel van de opgravingen kan het leven in de nederzetting heel precies worden gereconstrueerd.

Het kleine dorp werd al in 2006 gevonden, maar verder onderzoek werd toen afgelast vanwege angst op uitdroging, wat de opgravingen zou kunnen beschadigen. De totale kosten van het project worden op 1.1 miljoen pond geschat.


Een gedetailleerde tekening van de nederzetting © Cambridge Archeological Unit.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.


© reuters.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 20 januari 2016 @ 23:42:25 #287
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_159270909


Prehistoric Massacre Hints at War Among Hunter-Gatherers
The scene was a lagoon on the shore of Lake Turkana in Kenya. The time about 10,000 years ago. One group of hunter-gatherers attacked and slaughtered another, leaving the dead with crushed skulls, embedded arrow or spear points, and other devastating wounds. (New York Times).

Interessant!
pi_159273372
Mooi onderzoekje daar in Engeland. Ook een aardig bedrag mee gemoeid, dat kan in Nederland nauwelijks meer.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_159299656
21-01-2016

Opgravingen 'Witte Stad' suggereren nieuwe cultuur of andere bevolking


© epa.

In Honduras hebben archeologen op de vermoedelijke locatie van de legendarische Witte Stad tientallen artefacten opgegraven die meer vertellen over de eeuwenoude stadsbewoners. Een van de ontdekkingen is dat de bevolking waarschijnlijk niet van Mayaanse afkomst is. Dat is opvallend, want de Maya's domineerden toen de regio.

Bij de opgravingen werden ongeveer zestig stenen en keramische fragmenten van bijvoorbeeld potten en andere voorwerpen gevonden. Op veel scherven - die tussen de 500 en 1.000 jaar oud zijn - staan jaguars, hagedissen en vogels afgebeeld. De meest bijzondere vondst is een soort van troon, met ook hierop verscheidene jaguars.

Dat de inwoners van de stad niet van Mayaanse afkomst zijn, vinden de onderzoekers opvallend. Waar de roots van het volk dan wel liggen, is vooralsnog onduidelijk. "Dit lijkt op een nieuwe cultuur, of op z'n minst een andere bevolking dan we normaal in de regio zien'', zo zegt de voorzitter van het Hondurese instituut van antropologie.

De archeologen zijn niet de enige mensen die enthousiast zijn over de opgravingen. De Hondurese president Juan Orlande Hernandez zei in een verklaring dat "we gezegend zijn om zo'n belangrijk moment in de Hondurese geschiedenis mee te maken", zo meldt de Telegraph.

Grootsheid en rijkdom
Toch is het nog steeds niet zeker of de beruchte plek daadwerkelijk Ciudad Blanca is. De legende van de stad, die vermoedelijk gehouwen is uit wit steen, is ontstaan in de 16de eeuw toen de Spanjaard Hernán Cortés het verhaal te horen kreeg over een metropool vol gouden standbeelden. In een brief aan de Spaanse koning schrijft hij over een plek die "de steden in Mexico zou evenaren in grootheid en rijkdom". De ontdekkingsreiziger vond de plaats echter nooit.

De legende stopte daar echter niet, en in 2012 laaide het eeuwenoude verhaal weer op. Een vliegtuig met laserapparatuur ontdekte opvallende rechte lijnen in het landschap, wat vervolgens de aandacht van archeologen trok. Toen een expeditie op onderzoek uit ging, werden de resten van een standbeeld gevonden. Genoeg bewijs dus om een groter onderzoek te starten.

Het kan volgens de wetenschappers nog wel jaren duren tot er duidelijkheid is over de echtheid van de stad, maar één ding is zeker: spannend is het allemaal wel.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159614926
01-02-2016

Resten van 4.500 jaar oude boot ontdekt aan Egyptische piramide


© afp.

caïro Tsjechische archeologen hebben aan de piramiden van Aboesir, in de buurt van Caïro, de relatief goed bewaarde resten van een 4.500 jaar oude boot opgegraven. Dat heeft het Egyptische ministerie van Antiquiteiten maandag meegedeeld.

"Het woestijnzand dat de houten boot bedekte, heeft op een buitengewone wijze de plantaardige materialen bewaard waarmee de voegen waren afgedekt", zegt het Egyptische ministerie. "Sommige touwen die de structuur van de boot in stand hielden, bevinden zich nog altijd op hun plaats."

Het achttien meter lange vaartuig bevond zich vlakbij een mastaba, een oud-Egyptisch grafmonument. Er wordt daarom vermoed dat de boot toebehoorde "aan de eigenaar van het graf, een persoon met een buitengewoon hoge rang", zegt Miroslav Barta, de leider van het Tsjechische onderzoeksteam.

"Ook al bevindt de boot zich op bijna 12 meter van de mastaba (...) zijn oriëntatie, zijn omvang en het aardewerk dat erin gevonden werd, tonen aan dat er een duidelijke link is tussen dat grafmonument en de boot", zo bevestigt ook het Egyptische ministerie van Antiquiteiten. "Ze stammen allebei uit het einde van de derde of begin van de vierde dynastie, of 2.550 jaar voor Christus."

De archeologische site Aboesir ligt zowat twintig kilometer ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro. Op die plaats bevinden zich verschillende piramides van vroegere farao's. Maar het ontdekte grafmonument bevindt zich niet onmiddellijk naast een van de koninklijke piramides. "De eigenaar van de mastaba was wellicht geen lid van de koninklijke familie", zo wordt dan ook benadrukt.

De archeologen verwachten dat er in het gebied nog nieuwe opgravingen kunnen gebeuren. "Want waar er één boot ligt, kunnen er nog vele andere zijn", zegt Barta. De archeoloog verwacht dat de ontdekking kan leiden tot een grotere kennis over de scheepsbouw in het oude Egypte.


© afp.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159614948
01-02-2016

Oudste thee ooit ontdekt in Chinese tombe

Wetenschappers hebben in China 2100 jaar oude resten van thee aangetroffen. Het zou de oudste thee zijn die ooit is teruggevonden.

De oudste teksten die melding maken van het drinken van thee, stammen uit 59 voor Christus. De oudste resten van thee die ons tot voor kort bekend waren, stammen uit de periode tussen 960 en 1127.

Verandering
Maar de nieuwe ontdekking brengt daar verandering in. In China hebben wetenschappers theeresten aangetroffen die zo’n 2100 jaar oud zijn. De resten werden aangetroffen nabij een mausoleum dat gebouwd werd voor keizer Han Jingdi. Hij was een heerser uit de Han-dynastie die tussen 157 en 141 voor Christus regeerde. “Onze studie toont aan dat thee zo’n 2100 jaar geleden al door de keizers uit de Han-dynastie werd gedronken,” zo schrijven de onderzoekers in hun paper.

Thee
Hoe weten de onderzoekers zo zeker dat ze hier met thee te maken hebben? Allereerst lijken de blaadjes qua vorm op theebladeren. Bovendien blijken er sporen van cafeïne en theanine in te zitten. De plantenresten waren te ver vergaan om te achterhalen tot welke soort plant deze behoorden. Vermoedelijk gaat het echter om planten uit het geslacht Camellia.

Daarnaast bestudeerden de onderzoekers ook plantenresten die aangetroffen werden in een iets jongere tombe in Tibet. De tombe stamt uit 200 na Christus. Ook deze plantenresten lijken thee te zijn. Het wijst erop dat thee zo’n 1800 jaar geleden al op het Tibetaans Hoogland werd geïntroduceerd, zo stellen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat thee niet in Tibet groeit en dus blijkbaar in die tijd al vanuit China naar het Tibetaanse Hoogland werd getransporteerd. “Het wijst erop dat een tak van de Zijderoute in die tijd door het westen van Tibet liep.”

scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_159730823
Woensdag zal als het goed is de IJsselkogge bij Kampen gelicht worden.

quote:
Lichting IJsselkogge op 10 februari

Als alles volgens plan verloopt en de weersomstandigheden gunstig zijn, wordt het schip op 10 februari gelicht. Dat is een richtdatum; wanneer het vriest zal de lichting moeten worden uitgesteld. Het schip zal langzaam boven water worden gehesen. De werkzaamheden starten in de ochtend. Het lichten zal de hele dag in beslag nemen. Wellicht zal een aantal keren moeten worden gestopt om te kijken of het wrak zich goed houdt.
De berging van de wrakken
In het najaar van 2015 werden de punter en de aak gelicht. De afgelopen maanden is de kogge, het grootste scheepswrak van 20 x 8 meter, vrij gelegd en gedocumenteerd. Het schip zal met een innovatieve methode worden gelicht. Het is in een mand van banden en dwarsbalken gefixeerd en zal daarin, met het hijsframe, decimeter voor decimeter boven water worden gebracht. Een computersysteem stuurt alle 40 motoren voor de lichting aan, waarbij de krachten op het 50 ton wegend schip nauwkeurig in de gaten worden gehouden.

Wat is er te zien?
Het schip wordt in het frame met stroomscherm gelicht. Dat frame is aan twee zijdes dicht. Wat te zien zal zijn, is een volledig met rode en gele banden ingepakt wrak, met ondersteunende buizenconstructies er in. Er zal geen puntgaaf museumstuk boven water komen. In een later stadium, tijdens de stabilisatie op het ponton, zal meer van het wrak te zien zijn.

Hoe te volgen?
Publiek kan op de dijk van de Veerweg het werk volgen. De pers wordt op de Koggewerf ontvangen en zal de lichting vanaf een boot volgen. De Koggewerf is na 12.00 uur vrij toegankelijk voor publiek. Er zullen geen speciale maatregelen voor de scheepvaart van kracht zijn.

Na de lichting
Als het wrak boven water is, wordt het op een ponton gehesen. Dit ponton blijft vervolgens een week in Kampen. De locatie ervan is nog niet bekend. Op het ponton wordt extra versteviging aangebracht voor het transport over water naar Lelystad. Het wrak zal in het conserveringstation bij Nieuw Land worden geconserveerd. De gemeente Kampen wil, als de conservering succesvol verloopt, de IJsselkogge daarna in de Hanzestad tentoonstellen.
http://www.ijsselkogge.nl/
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 16 februari 2016 @ 17:48:18 #293
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_159968713
Kleurenfilm over bevrijding 1945 opgedoken

http://nos.nl/artikel/203(...)-1945-opgedoken.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  vrijdag 19 februari 2016 @ 23:56:16 #294
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_160058587
Op Öland, een eiland voor de kust van Zweden, hebben archeologen de resten opgegraven van een 1500-jaar oud fort waarvan de bewoners met grof geweld werden overvallen.

A hastily built refuge—a grisly massacre—a turbulent period in European history

Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_160062896
19-02-2016

Archeologen vinden 3000 jaar oud wiel

Archeologen hebben bij de Engelse stad Peterborough een ongeveer drieduizend jaar oud wiel opgegraven. Op de vindplaats heeft ooit een dorp gestaan dat op palen over een rivier was gebouwd. Dat dorp ging in vlammen op en verdween in de rivierbedding.

Het houten wiel heeft een diameter van ongeveer 1 meter en stamt volgens de archeologen van de universiteit van Cambridge uit de periode tussen 1100 en 800 voor Christus. Het is in de klei zo goed geconserveerd dat er zelfs nog een deel van de as aan vastzit.

Uiterst kwetsbaar
Het hoofd van de oudheidkundige dienst 'Historic England', Duncan Wilson, zegt: 'Dit opzienbarende, maar uiterst kwetsbare, wiel is het vroegste exemplaar ooit gevonden in Groot Brittannië. Het bestaan ervan vergroot onze inzichten in de late bronstijd, de technologie en het ontwikkelingsniveau van de mensen die toen leefden."

Naast antwoorden roept de vondst van het wiel ook vragen op. De mensen die in het gebied leefden, woonden aan het water. Toch gingen ze, getuige de vondst van het wiel, voor hun voedsel met karren het land in. Het gebied is verder zo vochtig, dat het nog maar de vraag is of er een tweede wordt gevonden. "We hadden dit al niet verwacht", zegt Mark Knight van de universiteit van Cambridge.

Om het verhaal
Afgezien van het wiel hebben de archeologen ook potten gevonden waar nog steeds voedsel in zat. Ook werden textiel en gereedschappen gevonden. Volgens een van hen, Francis Pryor, gaat het echter niet om de gevonden voorwerpen zelf, maar "om het verhaal dat ze vertellen".

Het nu gevonden wiel wordt zo snel mogelijk geconserveerd. Historici en archeologen dateren de uitvinding van het wiel op ongeveer 3500 jaar voor Christus. Meestal wordt aangenomen dat de Soemeriërs, die leefden in wat tegenwoordig het zuidoosten van Irak is, de bedenkers zijn.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160063032
19-02-2016

Met laser speuren naar Romeinen



Veel overblijfselen van de Romeinen zijn in de loop der tijden vervallen, vernietigd en bedekt met aarde. Je ziet er niets meer van. Maar nieuwe technieken tonen haarfijn aan waar de nederzettingen, wegen en forten ooit stonden. Zoals Lidar, het met een laser aftasten van de grond vanuit een vliegtuig. Met die techniek zijn in Groot-Brittannië sensationele resultaten geboekt.

De UK Environmental Agency heeft met Lidar grote delen van het graafschap Lancashire gescand en daarbij vijf langvergeten wegen en zelfs een fort (foto) gevonden. Voor de Romeinen was het graafschap een buitenpost. Ze bouwden er verschillende forten, waarvan eentje zich ontwikkelde tot de stad Manchester.

Lidar maakt gebruik van lasers die zeer subtiele hoogteverschillen kunnen ontdekken. Door niet alleen het zichtbare licht te meten, maar ook ultraviolet en infrarood kan Lidar ook verschillende materialen van elkaar onderscheiden. Het resultaat is een afbeelding waarin bijvoorbeeld bouwstenen duidelijk afsteken van de omgeving.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 29 februari 2016 @ 20:26:16 #297
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_160323443
quote:
Uniek 'aanmaakblokje' van neanderthalers ontdekt

Wetenschappers uit Leiden en Delft hebben een 'aanmaakblokje' van neanderthalers in Zuid-Frankrijk gevonden van 50.000 jaar oud. Het blijkt dat de oermensen vuur maakten op een manier die zelfs tegenwoordig nog niet bekend is, tot nu toe.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_160584635
10-03-2016

'Wetenschappers gaan stem van ijsmummie Ötzi nabootsen'



Wetenschappers zijn bezig om de stem van ijsmummie Ötzi weer tot leven te wekken.

Het stemgeluid van de 5.300 jaar oude ijsmummie wordt nagebootst op basis van de vorm van zijn stembanden en zijn spraakkanaal.

Speciale software moet er uiteindelijk voor zorgen dat stem uit de speakers van een computer zal klinken.

Dat meldt de Duitse nieuwssite Die Welt.

CT-scans

De wetenschappers van de Universiteit van Padua en een Zwitsers ziekenhuis hebben al CT-scans gemaakt van de mannelijke mummie, die in 1991 werd gevonden in de Italiaanse alpen.

Ze konden niet alle onderdelen van de stembanden goed in kaart brengen door de lichaamshouding van het 5300 jaar oude skelet. Eén arm van Ötzi ligt namelijk dwars over zijn hals, zodat hij zijn tongbeen en een deel van zijn stembanden bedekt.

De wetenschappers zijn er echter van overtuigd dat ze genoeg informatie hebben verzameld om een computermodel van het spraakkanaal te ontwikkelen.

Spieren

Met speciale software hopen ze het timbre van de stem te kunnen simuleren. Ook willen ze de geluiden nabootsen van klinkers en medeklinkers.

Hoofdonderzoeker Piero Cosi benadrukt wel dat de digitale stem van mummie niet precies hetzelfde zal klinken als 5.300 jaar geleden. "De spieren en het slijmvlies zijn bij Ötzi natuurlijk verschrompeld. De manier waarop zijn stem klonk, werd ook bepaald door deze organen."

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160678081
14-03-2016

Wandelaar vindt zeldzame munt van 2000 jaar oud met beeltenis keizer Augustus


© Israëlische Autoriteit voor Antiek .

Archeologie Een Israëlische wandelaar heeft een uiterst zeldzame en kostbare gouden munt gevonden waarop keizer Augustus staat afgebeeld. De munt werd geslagen in het jaar 170 na Christus.

Laurie Rimon bezocht met een groep toeristen een archeologische site in Galilea, een bergstreek in het noorden van Israël, toen ze plots een gouden, blinkend voorwerp zag liggen in het gras. Ze raapte het op en ontdekte tot haar verbazing een grote gouden munt die dateert uit de Oudheid.

Na grondige analyse hebben archeologen van de Israëlische Autoriteit voor Antiek bekendgemaakt dat het gaat om een originele gouden munt die werd geslagen onder Keizer Trajanus, die heerste over het Romeinse Rijk van 98 tot 117.

Aan een zijde van de munt staat zijn naam gegraveerd naast symbolen van de Romeinse legioenen, aan de andere kant bevindt zich een portret van keizer Augustus.

Slechts één ander exemplaar

Het is nog maar de tweede keer dat een dergelijke munt werd teruggevonden. Het andere exemplaar bevindt zich in het British Museum. Beide munten maakten deel uit van een bijzondere serie munten die werden geslagen onder Trajanus als herinnering aan de keizers die hem voorgingen.

Als eerste keizer van het Romeinse Rijk was Augustus, die regeerde van 27 voor Christus tot 14 na Christus, uiteraard een rolmodel voor Trajanus.

Eerlijke vinder

De munt behoorde mogelijk toe aan een Romeinse soldaat. "Volgens historische bronnen kregen sommige Romeinse soldaten een hoog salaris van drie gouden munten, het equivalent van 75 zilveren munten, per dag. Omwille van de hoge waarde waren de soldaten niet in staat om goederen te kopen met de gouden munten, aangezien de handelaren er geen wisselgeld voor konden voorzien," zo zegt Donald T. Ariel, hoofdcurator van het departement numismatiek van de Israëlische Autoriteit voor Antiek.

Als eerlijke vinder krijgt Laurie Rimon een certificaat, omdat ze de munt niet voor zichzelf heeft gehouden. Een financiële beloning zit er helaas niet in.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_160678155
14-03-2016

Uniek Nederlands schip uit Gouden Eeuw gevonden



Op de bodem van de Finse Golf is een uitzonderlijk goed bewaard Nederlands oorlogsschip uit 1708 teruggevonden. Het schip ligt 62 meter diep. Door het koude en diepe water is de houten constructie van het schip vrijwel intact. Alle kanonnen staan zelfs nog op het dek. Dat maakte de Nederlandse gemeente Medemblik maandag bekend.

Vergaan met alle 130 opvarenden

Het schip is gebouwd in Medemblik. Nooit eerder is een Nederlands oorlogsschip uit de Gouden Eeuw in zo'n goede staat teruggevonden, aldus de gemeente.

De Finse Maritieme Dienst vond het schip al zo'n tien jaar geleden, maar het werd toen niet geïdentificeerd. Wel was duidelijk dat het een oorlogsschip betrof van 35 meter lang en met drie masten, waarvan er nog een overeind staat. Het schip is vermoedelijk op een rots onderwater lek geslagen en rechtstandig gezonken.

In 2015 vond historicus Peter Swart uit Medemblik een oude zeekaart waarop de locatie van een scheepsramp uit 1715 stond aangegeven. Volgens deskundigen is het voor 95 procent zeker dat het gaat om het fregat Huis te Warmelo. Dit schip verging dat jaar met alle 130 opvarenden. "Dit is een unieke vondst. Het geeft de eeuwenlange maritieme identiteit van onze stad aan'', aldus Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Oorlogsschip

Het is de bedoeling dat deze zomer een duikteam van het Finse onderzoeksbureau SubZone opnieuw afdaalt naar het oorlogsschip. Het vervolgonderzoek richt zich op de definitieve identificatie van het schip.

Het meest wordt verwacht van de bestudering van de spiegel, de achterzijde van het schip. De spiegel is traditioneel voorzien van ornamenten en de naam van het schip. Verder worden houtmonsters genomen om te zien hoe oud het schip is en wordt een 3D-model gemaakt van het wrak.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')