abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_144412478
Welkom beste tijdreiziger!

Je bevindt je in Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 10).
Lees (en post) hier nieuws over recente opgravingen, spectaculaire historische ontdekkingen en nieuwe feiten over geschiedkundige vraagstukken...

Laat je verwonderen door de geschiedenis!




Vorige topics

Cultuur & Historie in het Nieuws

Cultuur & Historie in het Nieuws (Deel 2)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 3)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 4)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 5)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 6)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 7)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 8)

Cultuur & Historie in het Nieuws (deel 9)


We gaan verder met de laatste paar berichten uit het vorige topic:


08-09-2014

Opgravingen in Griekenland leveren vondst kariatiden op


© reuters.

Archeologen hebben bij opgravingen in Griekenland twee standbeelden opgegraven die als wachten gelden bij de binneningang van een graftombe uit de tijd van Alexander De Grote. Dat melden plaatselijke media.


© ap.


© ap.

De ontdekking gebeurde in het kader van een grootschalige opgraving in het noordelijke Amphipolis die het land in de ban houdt en die een geruchtenmolen op gang heeft gebracht over wat het precies gaat.

De gevonden standbeelden nemen de vorm aan van kariatiden: beelden van vrouwen in een lange tuniek en met gekruld haar dat tot op de schouders valt, aldus het dagblad Kathimerini. Van één van de marmeren beelden ontbreekt het gezicht terwijl het andere nagenoeg intact is.

De linker- en rechterarm van respectievelijk de ene en de andere lijken zo te zijn aangebracht dat ze toegang tot de graftombe weigeren. Tevens wijst dit erop dat het om een zeer belangrijk monument gaat.

Speculaties zwollen aan dat het graf, daterend van 356 à 323 voor Christus, samen met zijn schatten ongeschonden is. Hoewel de archeologen nog niet weten aan wie het graf toebehoort, wachten velen met ingehouden adem het einde van de opgravingen af. Stel immers dat het van Alexander De Grote zelf is.

Eén van grootste tombes ooit
Het Griekse ministerie van Cultuur zegt niettemin dat dit onwaarschijnlijk is. Maar met een lengte van 590 meter is het wel één van de grootste graftombes die ooit in Griekenland is gevonden.

De precieze vindplaats van het graf van de Macedonische koning-krijgsheer is één van de grootste mysteries van de archeologie. Hij overleed op 32-jarige leeftijd in Babylon. Sommige deskundigen denken dat hij in het Egyptische Alexandrië is begraven. Anderen denken aan Amphipolis omdat daar zijn familie werd vermoord.


© ap.

(HLn)


10-09-2014

Keizer Hirohito waarschuwde voor Pearl Harbor


De Japanse keizer Hirohito in 1988. © ap.

De Japanse keizer Hirohito juichte de veroveringen van Japan in China toe, maar waarschuwde dat een aanval op Pearl Harbor funest zou zijn voor zijn land. Dat staat in de kronieken van Hirohito (1901-1989) die gisteren zijn gepresenteerd.

Een conflict met de Verenigde Staten zou Hirohito een "roekeloze oorlog" hebben gevonden en hem "een schuldgevoel bezorgen tegenover zijn keizerlijke voorouders".

Volgens Japanse media bevatten de kronieken veel details, maar bieden ze geen nieuwe inzichten over het leven van de keizer. Hirohito geldt voor velen als het gezicht van de Japanse agressie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Japan bezette toen een groot aantal landen in Azië, waaronder de toenmalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).

Marionet
Volgens zijn zoon Akihito, de huidige keizer van Japan, was Hirohito indertijd slechts een marionet van oorlogszuchtige politici en militairen. Hirohito zou eigenlijk een tegenstander zijn geweest van de Japanse agressie. Dat beeld wordt in de kronieken ook bevestigd.

Het samenstellen van de kronieken van de voormalige keizer van Japan Hirohito (1901-1989) heeft bijna een kwart eeuw geduurd. De serie boeken bestaat uit 60 delen telt in totaal 12.000 pagina's.

De keizerlijke hofhouding begon al in 1990 met het verzamelen van materiaal over Hirohito, van dagboekaantekeningen van ministers en de hoffunctionarissen tot observaties van diplomaten en bezoekers.

(HLN)


10-09-2014

Canada vindt na 168 jaar verloren gewaand wrak terug


Sonarbeelden van het wrak dat zondag werd gevonden. © ap.

Canadese onderzoekers hebben een Brits schip teruggevonden dat bijna 170 jaar geleden zonk in de Arctische wateren in het noorden van Canada. Het schip is een van de twee die in 1846 op zoek gingen naar een bevaarbare doorgang van de Atlantische naar de Stille Oceaan.




De Canadese premier Harper (rechts) gaf gisteren meer uitleg over het gevonden schip. © ap.


Het onderdeel van een van de twee schepen dat pas werd teruggevonden. © ap.

Het was de Canadese eerste minister Stephen Harper die het nieuws niet zonder trots bekendmaakte. De HMS Erebus en HMS Terror vertrokken in 1846 op zoek naar de zogenaamde Northwest Passage, de befaamde doorgang naar Azië door het tot dan toe onbevaarbare ijs van het Arctische gebied. Beide schepen kwamen echter nooit in Azië aan en zonken waarschijnlijk nadat ze rond 1848 vast kwamen te zitten in het ijs in de buurt van King William Island. Wat er precies is gebeurd met de bemanningsleden is nooit geweten, al wordt vermoed dat ze de schepen verlieten op zoek naar eten en veiligheid, maar uiteindelijk omkwamen van de honger. Lokale Inuit-legendes vertellen nog altijd over "blanke mannen die aan het verhongeren waren" in de winter van 1850.

11 meter onder oppervlak
Het is nog niet duidelijk over welke van de twee schepen het gaat, maar sonarbeelden bevestigen dat het een van de twee is. Het schip werd zondag 11 meter onder het wateroppervlak gevonden. De exacte locatie is niet bekendgemaakt uit schrik voor plunderaars. Wel is al duidelijk dat het schip en de inhoud ervan in goede conditie verkeren. Pas werd nog een onderdeel van een van de schepen teruggevonden in de buurt van het wrak.

De locatie van de beide schepen is een van de grootste mysteries ooit uit de mariene archeologie, en het verhaal over de lotgevallen van de crew maakt deel uit van tal van Canadese legendes en gedichten. Premier Harper noemde de ontdekking daarom ook "een echt historisch moment voor Canada. Dit is een geweldig Canadees verhaal en mysterie. We beleven een heel belangrijke dag in het in kaart brengen van de geschiedenis van ons land."

Amundsen
In de 19de en 20ste eeuw werden tal van reddingsmissies en zoektochten naar de schepen georganiseerd, waarvan heel wat zelf faliekant afliepen. Pas tussen 1903 en 1906 slaagde de Noor Roald Amundsen voor de eerste keer in de doortocht.

Canada kondigde in 2008 aan zelf intensief te gaan zoeken naar de schepen en pompte miljoenen in het prestigeproject. Het ging daarbij om meer dan enkel een archeologisch belang, aangezien Canada claimt eigenaar te zijn van het gebied. Andere landen, waaronder de Verenigde Staten beweren echter dat het om internationaal gebied en wateren gaat. De claims zijn belangrijk voor de zeevaart omdat het gebied door het snel smeltende ijs van de Noordpool steeds toegankelijker wordt voor schepen.

(HLN)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-09-2014 08:33:13 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144412761
Van de ene kant wel jammer dat er nu een schip van Franklin's laatste expeditie is gevonden, want het was een mooi mysterie. Van de andere kant hoop ik dat ze interessante dingen boven water kunnen krijgen die misschien wel een nieuw licht op de zaak kunnen werpen. :)

Overigens jammer dat ze het in de berichten niet over kannibalisme hebben, toch een belangrijk punt in dit verhaal :)
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_144412892
quote:
3s.gif Op donderdag 11 september 2014 08:49 schreef xpompompomx het volgende:
Van de ene kant wel jammer dat er nu een schip van Franklin's laatste expeditie is gevonden, want het was een mooi mysterie. Van de andere kant hoop ik dat ze interessante dingen boven water kunnen krijgen die misschien wel een nieuw licht op de zaak kunnen werpen. :)

Overigens jammer dat ze het in de berichten niet over kannibalisme hebben, toch een belangrijk punt in dit verhaal :)
Ik vind het juist mooi dat er weer een mysterie is opgelost, er zijn nog genoeg mysteries en er zullen er ongetwijfeld bij blijven komen ;)
En wat bedoel je met kannibalisme? Ze weten toch niet wat met de crew is gebeurd? of doel je daar niet op?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144412920
09-09-2014

Fort van de Vikingen ontdekt in Denemarken



Archeologen hebben in Denemarken de resten van een fort ontdekt. Het cirkelvormige fort zou toebehoord hebben aan de Vikingen en doet in veel opzichten denken aan de beroemde Trelleborg-forten die koning Harald Blauwtand rond 980 liet bouwen.

De onderzoekers kwamen het cirkelvormige fort op het spoor toen ze lasermetingen van een veld ten westen van Køge maakten. De metingen toonden aan dat zich in het veld een bijna onwaarneembaar cirkelvormig heuveltje bevond. “Door kleine variaties in het magnetische veld van de grond te meten, kun je oude putten of dijkjes identificeren zonder deze te vernietigen,” legt onderzoeker Søren Sindbæk uit. “Dus we westen precies waar we moesten gaan graven om zoveel mogelijk over het fort te weten te komen.”


Het ontdekte fort met daarop in het groen de plattegrond van een eerder ontdekt fort van de Vikingen: het Fyrkat-fort. De overeenkomsten zijn goed te zien. Afbeelding: © Danish Castle Centre.

Vikingen
De onderzoekers zijn er zeker van dat het fort – dat een diameter van zo’n 145 meter heeft – aan de Vikingen toebehoorde. “Forten zoals deze werden alleen in de tijd van de Vikingen gebouwd,” vertelt onderzoeker Nanna Holm. Het cirkelvormige fort was overduidelijk een militair gebouw en het is aannemelijk dat er ook gevochten werd. Het fort doet sterk denken aan de bekende Trelleborg-forten (zie ook de afbeelding bovenaan dit artikel) die rond het jaar 980 door koning Harald Blauwtand werd gebouwd.

Datering
Onduidelijk is nog uit welke tijd het fort stamt. In het fort zijn restjes verbrand hout teruggevonden die momenteel gedateerd worden. “We kunnen niet wachten om te achterhalen of het fort uit de tijd van Harald Blauwtand stamt of dat het gebouwd werd door een voorgaande koning.”

Belangrijk
De vondst is – ongeacht de leeftijd van het fort – van grote waarde. “Het is de eerste keer in meer dan zestig jaar dat er een nieuwe fort van de Vikingen in Denemarken ontdekt is,” vertelt Holm. “De ontdekking van een nieuw fort van de Vikingen is een unieke mogelijkheid om meer te leren over hun gevechten en conflicten,” voegt Sindbæk toe.

Een klein deel van het fort is inmiddels tijdens opgravingen bestudeerd. Maar er zijn nog veel vraagtekens. “De volgende vraag is of er grote gebouwen in het fort gebouwd werden, net zoals dat in het Trelleborg-fort gebeurde. Ook moet je jezelf afvragen of er misschien nog meer verborgen ringvormige forten zijn.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144413015
10-09-2014

Talrijke nieuwe monumenten ontdekt rond Stonehenge



Wetenschappers hebben een uitzonderlijk gedetailleerde digitale kaart van Stonehenge en omgeving gemaakt. En terwijl ze daarmee bezig waren hebben ze verschillende nieuwe monumenten ontdekt die onze kijk op Stonehenge veranderen.

De onderzoekers ontdekten onder meer zeventien voorheen onbekende rituele monumenten uit de tijd waarin Stonehenge vorm kreeg. Daarnaast brachten ze tientallen grafheuvels gedetailleerd in kaart. Het omvangrijke onderzoeksproject heeft dan ook heel wat nieuwe informatie opgeleverd. Maar ook totaal onverwachte informatie over reeds bekende monumenten.

Durrington Walls
Zo onthult het onderzoeksproject bijvoorbeeld meer over Durrington Walls: een ‘super henge’ op korte afstand van Stonehenge. Deze enorme henge – mogelijk de grootste ter wereld – heeft een omtrek van zo’n 1,5 kilometer. Het onderzoek onthult dat dit monument ooit op de flanken een rij van 60 tot wel drie meter hoge stenen bezat.

Nieuwe monumenten
Ook ontdekten de onderzoekers heel nieuwe typen monumenten. Waaronder enorme prehistorische putten. Sommige van deze putten lijken op één lijn te staan met astronomische verschijnselen.


Deze kaart laat de verspreiding van de nieuw ontdekte monumenten zien. Afbeelding: University of Birmingham.

Technologie
De onderzoekers deden hun ontdekking door onderzoek te doen met behulp van geavanceerde bodemsensoren. Met deze sensoren werd een gebied van ongeveer 1,25 vierkante kilometer in kaart gebracht.

“Dit project verraadt dat het gebied rond Stonehenge wemelt van onbekende verschijnselen en dat het toepassen van nieuwe technologie de manier waarop archeologen en het grote publiek één van de best bestudeerde landschappen op aarde bezien, kan veranderen,” vertelt onderzoeker Vincent Gaffney. “We hebben nieuwe monumenten onthuld, waaronder nieuwe typen monumenten die nog nooit eerder door archeologen zijn waargenomen. Al die informatie hebben we in één digitale kaart verwerkt en die kaart is leidend voor toekomstig onderzoek naar Stonehenge en omgeving.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144413078
quote:
0s.gif Op donderdag 11 september 2014 08:58 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik vind het juist mooi dat er weer een mysterie is opgelost, er zijn nog genoeg mysteries en er zullen er ongetwijfeld bij blijven komen ;)
En wat bedoel je met kannibalisme? Ze weten toch niet wat met de crew is gebeurd? of doel je daar niet op?
Dat wisten ze in Engeland al vrij snel juist, alleen wilden ze het niet geloven. Ene John Rae, die voor de Hudson's Bay Company de noordkust van Canada in kaart aan het brengen was, hoorde van lokale Inuit wat er gebeurd was (uitgehongerde mannen die die met sleeën zuidwaarts trokken en die bij gebrek aan voedsel maar aan hun doden begonnen), Rae ging daarop zo snel als mogelijk terug naar Engeland om het nieuws te vertellen en om te voorkomen dat er meer mensenlevens op het spel gezet zouden worden met reddingsacties. Nou was de heersende opinie dat Engelsen te goed zouden zijn voor Kannibalisme en de Inuit onbetrouwbare wilden, dus Rae werd niet geloofd. Daarnaast was de vrouw van John Franklin behoorlijk invloedrijk en zij probeerde er voor te zorgen dat Rae zo veel mogelijk zwart gemaakt zou worden in de pers, hier schakelde ze o.a. Charles Dickens voor in.

Later archeologisch onderzoek toonde aan dat John Rae inderdaad gelijk had :)
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_144413118
quote:
0s.gif Op donderdag 11 september 2014 09:12 schreef xpompompomx het volgende:

[..]

Dat wisten ze in Engeland al vrij snel juist, alleen wilden ze het niet geloven. Ene John Rae, die voor de Hudson's Bay Company de noordkust van Canada in kaart aan het brengen was, hoorde van lokale Inuit wat er gebeurd was (uitgehongerde mannen die die met sleeën zuidwaarts trokken en die bij gebrek aan voedsel maar aan hun doden begonnen), Rae ging daarop zo snel als mogelijk terug naar Engeland om het nieuws te vertellen en om te voorkomen dat er meer mensenlevens op het spel gezet zouden worden met reddingsacties. Nou was de heersende opinie dat Engelsen te goed zouden zijn voor Kannibalisme en de Inuit onbetrouwbare wilden, dus Rae werd niet geloofd. Daarnaast was de vrouw van John Franklin behoorlijk invloedrijk en zij probeerde er voor te zorgen dat Rae zo veel mogelijk zwart gemaakt zou worden in de pers, hier schakelde ze o.a. Charles Dickens voor in.

Later archeologisch onderzoek toonde aan dat John Rae inderdaad gelijk had :)
Dat ze de verhalen van de Inuit niet geloofden is niet gek, je kunt anekdotes niet afdoen als voldoende bewijsmateriaal.
Maar dat verder archeologisch onderzoek dit zou hebben aangetoond is interessant, kun je iets daarover posten aub?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144413182
quote:
0s.gif Op donderdag 11 september 2014 09:16 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Dat ze de verhalen van de Inuit niet geloofden is niet gek, je kunt anekdotes niet afdoen als voldoende bewijsmateriaal.
Maar dat verder archeologisch onderzoek dit zou hebben aangetoond is interessant, kun je iets daarover posten aub?
Uiiteraard, Wikipedia is je vriend:
http://en.wikipedia.org/w(...)ientific_expeditions

Tezamen met alle eerdere expedities naar de Noord Westelijke Doorvaart en de reddingsexpedities naar Franklin is het een nogal een uitgebreid verhaal geworden, en gelukkig (voor mij althans) zijn er hele bibliotheken over vol geschreven _O_ ^O^ *O*
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_144413248
quote:
14s.gif Op donderdag 11 september 2014 09:20 schreef xpompompomx het volgende:

[..]

Uiiteraard, Wikipedia is je vriend:
http://en.wikipedia.org/w(...)ientific_expeditions

Tezamen met alle eerdere expedities naar de Noord Westelijke Doorvaart en de reddingsexpedities naar Franklin is het een nogal een uitgebreid verhaal geworden, en gelukkig (voor mij althans) zijn er hele bibliotheken over vol geschreven _O_ ^O^ *O*
Ik zie het.
Vreemd dat ze in het artikel zeggen: Wat er precies is gebeurd met de bemanningsleden is nooit geweten. :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144413299
quote:
0s.gif Op donderdag 11 september 2014 09:25 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik zie het.
Vreemd dat ze in het artikel zeggen: Wat er precies is gebeurd met de bemanningsleden is nooit geweten. :)
Dat blijft een klein beetje gissen natuurlijk. Journaals zijn er nooit gevonden en als ze er waren zijn ze waarschijnlijk per ongeluk door door naar metaal zoekende Inuit om zeep geholpen, papier had voor hen geen enkele waarde.
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_144413450
quote:
0s.gif Op donderdag 11 september 2014 09:29 schreef xpompompomx het volgende:

[..]

Dat blijft een klein beetje gissen natuurlijk. Journaals zijn er nooit gevonden en als ze er waren zijn ze waarschijnlijk per ongeluk door door naar metaal zoekende Inuit om zeep geholpen, papier had voor hen geen enkele waarde.
Laten we hopen dat er een hoop materiaal naar boven komt dan, in een ander artikel zeggen ze:
“From the images it is clear that a huge amount of evidence will be preserved from the expedition, possibly even including the remains of the men and maybe some of their photographs.”
http://www.mirror.co.uk/n(...)ed-after-169-4190346
Bij het artikel staat ook volgend filmpje
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144413511
quote:
0s.gif Op donderdag 11 september 2014 09:39 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Laten we hopen dat er een hoop materiaal naar boven komt dan, in een ander artikel zeggen ze:
“From the images it is clear that a huge amount of evidence will be preserved from the expedition, possibly even including the remains of the men and maybe some of their photographs.”
http://www.mirror.co.uk/n(...)ed-after-169-4190346
Bij het artikel staat ook volgend filmpje
Die mummies zijn al lang bekend :), liggen in graven op Beechey Island, een klein eiland voor de kust van Devon Island. Foto van de graven:


En dit is wel een aardig boek over deze mummies:
http://www.amazon.com/dp/(...)oliid=I3PTIR0SL2JCHD
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_144413654
quote:
0s.gif Op donderdag 11 september 2014 09:43 schreef xpompompomx het volgende:

[..]

Die mummies zijn al lang bekend :), liggen in graven op Beechey Island, een klein eiland voor de kust van Devon Island. Foto van de graven:
[ afbeelding ]

En dit is wel een aardig boek over deze mummies:
http://www.amazon.com/dp/(...)oliid=I3PTIR0SL2JCHD
^O^
Ik zeg toch ook niet dat die mummies niet al lang bekend zijn :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144413971
quote:
0s.gif Op donderdag 11 september 2014 09:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

^O^
Ik zeg toch ook niet dat die mummies niet al lang bekend zijn :)
Das waar, maar in het bericht dat je postte leek het alsof ze als iets nieuws worden gepresenteerd :)
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_144541671
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144541676
12-09-2014

Nederlands fort opgegraven in Indonesië

Indonesische archeologen hebben in de stad Semarang op Java funderingen van een 18e-eeuws Nederlands fort opgegraven.


Foto: Vakantie.nl

Dat heeft de Engelstalige krant The Jakarta Post vrijdag gemeld.

Tijdens de graafwerkzaamheden zijn ook scherven gevonden van potten, glazen en schalen van de Chinese Qing-dynastie en uit Europa.

De archeologen zijn op zoek naar een van de uiteinden van het fort, bastion De Smits, dat ze op korte termijn hopen te vinden.

Het fort was ooit het woongebied van de Nederlanders in de stad, maar werd in 1824 afgebroken. Het stond op de plek waar nog steeds de oude stad van Semarang te zien is en waar meer dan honderd historische panden staan in Europese stijl.

Veel gebouwen zijn ernstig in verval. Sommige zijn wel goed onderhouden, zoals de 18e-eeuwse protestantse Blenduk-kerk die binnen de muren van het fort heeft gestaan.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144576879
15-09-2014

Hoe elk spoor van 250.000 Belgen in Groot-Brittannië verdween


Belgische families uit Antwerpen slaan op de vlucht in oktober, wanneer de Duitse bezetter nadert. © ap.

WOI Tijdens de Eerste Wereldoorlog zochten 250.000 Belgen hun toevlucht over het Kanaal. Maar honderd jaar later zijn er bitter weinig sporen van die Belgische kolonietjes in Groot-Brittannië. Maar hoe komt dat, vraagt de Britse openbare omroep BBC zich af.

Duizenden Belgen trokken tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Groot-Brittannië om de Duitse bezetter te ontvluchten. In augustus 1914 begon de exodus, om in oktober haar hoogtepunt te bereiken. De haven van Kent ontving op 14 oktober 1914 maar liefst 16.000 vluchtende Belgen.

Belgische dorpjes
In totaal wordt het aantal Belgische vluchtelingen op 250.000 geschat. Er werden zelfs kleine dorpjes opgetrokken waar de Belgen hun eigen scholen, ziekenhuizen, kerken, gevangenissen en politie hadden. Er werd zelf met de Belgische munt betaald en omdat ze onder het gezag van de Belgische overheid stonden, werden ze als Belgische grondgebied beschouwd.

Honderd jaar later lijkt er geen spoor achtergebleven van de duizenden Belgische vluchtelingen. "Ondanks hun aantallen is de enige Belg die de meeste mensen hier kennen uit dat tijdperk het fictieve personage Hercule Poirot. Agatha Christie zou zich voor het personage gebaseerd hebben op een Belgische vluchteling die ze in haar thuisstad Torquay ontmoet had", schrijft de Britse openbare omroep BBC.

Volledig genegeerd
Buiten enkele grafstenen, naamborden en straatnamen blijft er bitterweinig over dat herinnert aan de Belgische vluchtelingen. "Het was de grootste toestroom van vluchtelingen in de geschiedenis van Groot-Brittannië, maar het is een verhaal dat volledig genegeerd wordt", meent Tony Kushner, professor Moderne Geschiedenis aan de Universiteit van Sheffield.

De oorzaak voor de snelle uitstroom van Belgische vluchtelingen ligt volgens Kushner bij het beleid van de Britse overheid. "Groot-Brittannië had tijdens de Eerste Wereldoorlog de verplichting om vluchtelingen te helpen. Maar aan dat verhaal kwam snel een einde: toen de oorlog eindigde wou de overheid geen vreemdelingen meer in haar land."

Repatriëring
Vele Belgen zagen hun werkvergunning ingetrokken, wat hen geen andere keuze gaf dan te vertrekken. De Britse overheid zorgde bij een repatriëring wel voor gratis vervoer, maar slechts voor een beperkte tijdsspanne, om hen zo snel mogelijk hun spullen te doen pakken.

Een jaar nadat de oorlog tot een einde was gekomen was al 90 procent van alle Belgische vluchtelingen terug naar huis vertrokken. "Ze werden uit het land geduwd. Het was allemaal niet erg waardig en de overheid was blij dat het land de historie vergat. Ook voor de Belgische overheid kwam het goed uit dat iedereen terugkwam, want ze had handen nodig om het land terug op te bouwen", aldus Kushner.

Onzichtbaar
De enkelingen die bleven, waren al ingeburgerd in Groot-Brittannië door bijvoorbeeld met Britse burgers te trouwen. "Ze waren blank en katholiek, dus ze vielen niet op", aldus Gary Sheffield, professor Oorlogstudies aan de Universiteit van Wolverhampton. "Ze verdwenen simpelweg uit het zicht."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 17 september 2014 @ 13:33:34 #18
345631 Scjvb
Te goeder trouw
pi_144621528
17-09-2014

'Schedel koning Richard III werd bewerkt met dolken en zwaarden'


© REUTERS. Schade aan de schedel van koning III.

Het waren waarschijnlijk pijnlijke laatste momenten voor de Engelse koning Richard III, voordat hij zijn laatste adem uitblies op het slagveld. De verguisde koning werd tijdens de slag van Bosworth (22 augustus 1485) elf keer verwond. De fatale klappen werden waarschijnlijk uitgedeeld toen Richard III gedwongen werd zijn paard achter te laten, staat in een nieuw onderzoek.

De overblijfselen van de koning werden in 2012 gevonden onder een parkeerplaats in Leicester, Britse wetenschappers spraken van 'de grootste archeologische ontdekking van de eeuw'. Het skelet is sindsdien tal van keren onderzocht, waaronder een onderzoek naar de gedraaide ruggengraat van de koning, die toneelschrijver Shakespeare inspireerde Richard III in zijn gelijknamige toneelstuk neerzette als een gebochelde schurk.

In het recentste onderzoek, dat vandaag in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet is gepubliceerd, gebruikten wetenschappers computerscans en andere methoden om de wonden van de koning te analyseren.

'Richard had in zijn laatste uren waarschijnlijk veel pijn', vertelt Sarah Hainsworth, een van de onderzoekers. De koning werd waarschijnlijk aangevallen door een groot aantal belagers, nadat hij moest afstappen van zijn paard, dat vast kwam te zitten in een moeras.

Zwaard doorboorde schedel
Aan de verwondingen van het skelet te zien, concludeerden de onderzoekers dat Richard III onder meer verwond is met dolken, zwaarden en een lange metalen paal met een haak aan het einde, waarmee vroeger ridders van hun paarden werden getrokken. 'Middeleeuwse veldslagen waren bloederig en wreed', aldus Hainsworth, verwijzend naar één van verwondingen in de schedel, waarbij een zwaard het hoofd doorboorde.

Richard III heerste tussen 1483 en 1485 over Engeland. Hij werd aan het einde verslagen door de Tudors en de troon viel in handen van Hendrik VII. Tijdens de strijd heeft de koning waarschijnlijk op een gegeven moment zijn helm verloren of afgedaan, negen van de verwondingen zaten namelijk in zijn schedel. 'Hij heeft vrijwel geen verwondingen aan zijn armen of handen, blijkbaar was de koning nog in zijn harnas toen hij werd aangevallen', vertelt Hainsworth.

Richard was de laatste Britse monarch die in het harnas stierf. De verwondingen lijken de verhalen over de moed van de koning op het slagveld te bevestigen. 'Wat mensen ook van hem denken, hij vocht dapper, tot het einde.'

Vorig jaar bestond er nog onduidelijk of het skelet daadwerkelijk van de vijftiende-eeuwse koning was. Maar DNA-analyse met behulp van DNA van nu levende afstammelingen uit de lange familielijn sloot vervolgens iedere twijfel uit. Er is overeenkomst tussen het DNA van de afstammelingen en Richard III.



Bekijk in onderstaande video de reconstructie van koning Richards dood.


The horror. :X En zo achterhaalt men de ware toedracht omtrent de uiteindelijke dood van deze Engelse koning uit het verre verleden. 8)7

Al met al best een interessante reconstructie.

vk
-Het leven is goed in het beschaafde milieu op Haarlemse bodem waar wij met volle teugen van het leven genieten. :Y) Vol trots nam Jopen vijf awards in ontvangst tijdens de Brussels Beer Challenge 2017
-Goud voor Jopen Johannieter! Proost!
  vrijdag 19 september 2014 @ 08:05:58 #19
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_144683635
quote:
Moderne Europeaan stamt af van drie volken

Vandaag wordt een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature, dat onderbouwt dat de moderne Europeaan afstamt van drie verschillende volken. Hiervoor werd gedacht dat inwoners van Europa afstammen van twee verschillende bevolkingsgroepen, maar met dit onderzoek is er een tak toegevoegd aan de Europese stamboom.

Twee volken
Uit landen als het huidige Turkije, Syrië en Israël trok een grote groep boeren millennia geleden naar het Europese continent. Deze bevolkingsgroep werden uiterlijk gekenmerkt door een bleke huid en bruine ogen. Voor tienduizenden jaren leefde er al een groep jagers-verzamelaars (met blauwe ogen en donkere trekken) op het Europese continent. Deze twee volken vermengden zich. Zodoende stamt de moderne Europeaan af van de combinatie van deze twee bevolkingsgroepen. Hoewel correct, blijkt dit niet het complete verhaal.

Een derde bevolkingsgroep
Er blijkt een derde groep geweest te zijn die heeft bijgedragen aan onze genen. Een oud, Noord-Euraziatisch volk, dat vanaf de Siberische regio naar het Europese continent is getrokken, blijkt het derde volk waar Europeanen van afstammen te zijn. Ze hebben een relatief kleine bijdrage aan ons huidige DNA geleverd: ongeveer 20 procent van de genen van de moderne Europeaan zijn terug te voeren op dit volk.

Connectie met indianen
Deze stam heeft bijgedragen aan het DNA van de Europeaan, maar ook aan de genen van de inheemse Amerikanen. Ze hebben zich vermengd met een bevolkingsgroep die via de Beringerstraat naar het Amerikaanse continent reisden, zo’n 15.000 jaar geleden. Dit verklaart de recent ontdekte genetische connectie tussen Europeanen en de oorspronkelijke bewoners van Amerika.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_144714318
quote:
3s.gif Op woensdag 17 september 2014 13:33 schreef Scjvb het volgende:
17-09-2014

'Schedel koning Richard III werd bewerkt met dolken en zwaarden'

[ afbeelding ]
© REUTERS. Schade aan de schedel van koning III.

Het waren waarschijnlijk pijnlijke laatste momenten voor de Engelse koning Richard III, voordat hij zijn laatste adem uitblies op het slagveld. De verguisde koning werd tijdens de slag van Bosworth (22 augustus 1485) elf keer verwond. De fatale klappen werden waarschijnlijk uitgedeeld toen Richard III gedwongen werd zijn paard achter te laten, staat in een nieuw onderzoek.

De overblijfselen van de koning werden in 2012 gevonden onder een parkeerplaats in Leicester, Britse wetenschappers spraken van 'de grootste archeologische ontdekking van de eeuw'. Het skelet is sindsdien tal van keren onderzocht, waaronder een onderzoek naar de gedraaide ruggengraat van de koning, die toneelschrijver Shakespeare inspireerde Richard III in zijn gelijknamige toneelstuk neerzette als een gebochelde schurk.

In het recentste onderzoek, dat vandaag in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet is gepubliceerd, gebruikten wetenschappers computerscans en andere methoden om de wonden van de koning te analyseren.

'Richard had in zijn laatste uren waarschijnlijk veel pijn', vertelt Sarah Hainsworth, een van de onderzoekers. De koning werd waarschijnlijk aangevallen door een groot aantal belagers, nadat hij moest afstappen van zijn paard, dat vast kwam te zitten in een moeras.

Zwaard doorboorde schedel
Aan de verwondingen van het skelet te zien, concludeerden de onderzoekers dat Richard III onder meer verwond is met dolken, zwaarden en een lange metalen paal met een haak aan het einde, waarmee vroeger ridders van hun paarden werden getrokken. 'Middeleeuwse veldslagen waren bloederig en wreed', aldus Hainsworth, verwijzend naar één van verwondingen in de schedel, waarbij een zwaard het hoofd doorboorde.

Richard III heerste tussen 1483 en 1485 over Engeland. Hij werd aan het einde verslagen door de Tudors en de troon viel in handen van Hendrik VII. Tijdens de strijd heeft de koning waarschijnlijk op een gegeven moment zijn helm verloren of afgedaan, negen van de verwondingen zaten namelijk in zijn schedel. 'Hij heeft vrijwel geen verwondingen aan zijn armen of handen, blijkbaar was de koning nog in zijn harnas toen hij werd aangevallen', vertelt Hainsworth.

Richard was de laatste Britse monarch die in het harnas stierf. De verwondingen lijken de verhalen over de moed van de koning op het slagveld te bevestigen. 'Wat mensen ook van hem denken, hij vocht dapper, tot het einde.'

Vorig jaar bestond er nog onduidelijk of het skelet daadwerkelijk van de vijftiende-eeuwse koning was. Maar DNA-analyse met behulp van DNA van nu levende afstammelingen uit de lange familielijn sloot vervolgens iedere twijfel uit. Er is overeenkomst tussen het DNA van de afstammelingen en Richard III.

[ afbeelding ]

Bekijk in onderstaande video de reconstructie van koning Richards dood.


The horror. :X En zo achterhaalt men de ware toedracht omtrent de uiteindelijke dood van deze Engelse koning uit het verre verleden. 8)7

Al met al best een interessante reconstructie. [ afbeelding ]

vk
idd heftig, hij heeft geen prettig einde gehad
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144714342
18-09-2014

Akelig verhaal van 'voorproever' van Hitler doet wenkbrauwen fronsen


© rbb.

Een jonge vrouw, een booswicht, spanning en angst, jarenlange geheimhouding: het verhaal van de 96-jarige Margot Wölk leest als een roman. Zij zegt tijdens WOII samen met 15 andere jongedames een voorproever in Hitlers Pruisische hoofdkwartier Wolfsschanze te zijn geweest. Maar klopt haar verhaal wel en had Hitler wel 'voorproevers'?

We moesten het allemaal opeten. Dan moesten we een uur wachten en elke keer vreesden we dat we ziek zouden worden. We huilden nadien 'als honden' omdat we zo blij waren dat we het overleefd hadden.
Margot Wölk.

In een aangrijpende documentaire van de Berlijnse tv-zender RBB, waarover The Independent bericht, onthult Wölk de horror van het dagelijkse leven in de 'Wolfsschanze'. Wölk is nu 96 jaar oud, maar pas vorig jaar - 70 jaar na datum - vond ze de moed om te vertellen over haar rol als voorproever van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal zelf schetst een beklijvend en akelig beeld van Wölks leven.

Het was toeval dat Wölk in Hitlers hoofdkwartier in het Pruisische Görlitz (nu Gierloz in Polen), de zwaarbewaakte Wolfsschanze, belandde, zo vertelt ze zelf. Ze woonde eigenlijk in Berlijn, maar was als 25-jarige moeten vluchten omdat haar flatgebouw gebombardeerd was. Haar man was opgeroepen voor het leger. Wölk vluchtte naar het huis van haar moeder in Partsch (nu Parcz, in Polen), vlakbij de Wolfsschanze. De burgemeester van het dorp, een volbloed nazi, verplichtte haar en 15 andere jonge vrouwen om voor Hitler te gaan werken.


© rbb.

Huilen als honden
Elke dag werden de meisjes met een bus ter plaatse gebracht. Hun rol was om het eten van de führer voor te proeven, om zeker te zijn dat het niet vergiftigd was. "Het eten was altijd vegetarisch. Er waren constant geruchten dat de Britten Hitler wilden vergiftigen. Hij at nooit vlees. Wij kregen rijst, noedels, pepers, erwten en bloemkool", vertelt ze.

De angst was volgens haar ondraaglijk. "Sommige meisjes weenden al bij het begin van de maaltijd, omdat ze zo bang waren. We moesten het allemaal opeten. Dan moesten we een uur wachten en elke keer vreesden we dat we ziek zouden worden. We huilden nadien 'als honden' omdat we zo blij waren dat we het overleefd hadden."

De zware controles en security ten spijt waren de meisjes zelf niet veilig. Wölk getuigt hoe ze op een nacht brutaal verkracht werd door een SS-officier.

Ze sneden onze jurken open en sleepten ons in een flat. Daar werden we 14 dagen lang vastgehouden en verkracht.
Margot Wölk.

Hel op aarde
Toen tegen het einde van 1944 het Rode Leger oprukte, moest ze vluchten. Een SS-officier hielp haar aan een plaatsje op de trein van propagandaminister Joseph Goebbels richting een platgebombardeerd Berlijn. Maar ook die stad werd in mei 1945 ingenomen door het Russische leger. "We probeerden ons als oude vrouwtjes te verkleden, maar de Russen kregen mij en de andere meisjes toch te pakken. Ze sneden onze jurken open en sleepten ons in een flat. Daar werden we 14 dagen lang vastgehouden en verkracht. Het was de hel op aarde. Die nachtmerrie gaat nooit meer weg." Wölk kon sindsdien geen kinderen meer krijgen.

De jonge vrouw werd uiteindelijk uit de nood geholpen door een Britse officier. Die trok weer naar Groot-Brittanië maar vroeg haar per brief om hem te volgen. Wölk wilde echter afwachten of er nieuws was van haar man Karl. In 1946 stond hij plots op aan haar deur, haast onherkenbaar: uitgemergeld en met een groot verband rond zijn hoofd. Hij was eindelijk mogen vertrekken uit een Russisch strafkamp.

Het koppel probeerde het gewone leven weer op te pikken, maar Wölk slaagde er niet in om de nachtmerries van de oorlog uit haar hoofd te krijgen. Wölk en Karl gingen uiteindelijk uit elkaar.


Hitler in de Wolfsschanze. © bundesarchiv.

Die Welt concludeert dat Wölk en de 15 andere jongedames in die tijd misschien waren wijsgemaakt dat ze voorproevers voor Hitler waren.

Voorproevers bij Hitler?
Ongelooflijk verhaal toch? Iets te ongelooflijk, zo schrijft de Duitse krant Die Welt. Ja, er waren inderdaad plannen om Hitler uit te schakelen. Zo mislukte een list van de Britse en Amerikaanse geheime diensten om een intrigant in de entourage van Hitler te krijgen om hem vrouwelijke geslachtshormonen toe te dienen.

Maar de entourage van Hitler nam veiligheidsmaatregelen die de aanwezigheid van voorproevers de facto overbodig maakte, schrijft Die Welt. Onder meer het strenge dieet van Hitlers persoonlijke arts Theodor Morell was daarin een belangrijke factor. Maar Hitler bleek veel hinder te ondervinden van de eenzijdige voeding die hij voorgeschoteld kreeg, waarna hij de dieetkokkin Helene Marie von Exner aannam, zo schrijft de historicus Henrik Eberle. Vanaf dan veranderde zijn dieet en werd dat veel gevarieerder. Haar rol werd naar verluidt almaar belangrijker.


De vervallen bunker van de Wolfsschanze. © creative commons - buschoat.

Wijsgemaakt
Die vooraanstaande rol van de koks maakte de aanwezigheid van voorproevers de facto overbodig. Sneldodend gif was immers geen gevaar, want dan zou de kok ook sterven. En tegen dagelijks kleine, regelmatig toegediende dosissen traagdodend gif, zoals arseen, zouden voorproevers niet helpen.

Bovendien was de security in de 'schutskring' van Hitler in de Wolfsschanze zo streng dat er enkel strikt gescreende mensen binnen konden. De keuken lag vlakbij de eetzaal van Hitler, dus het was zeer onwaarschijnlijk dat er eten van buiten die 'schutskring' naar binnengebracht zou worden. Die Welt concludeert dat Wölk en de 15 andere jongedames in die tijd misschien waren wijsgemaakt dat ze voorproevers voor Hitler waren. "Maar met het gedocumenteerde bewijsmateriaal zijn die berichten niet compatibel."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144714355
18-09-2014

Dit koppel houdt al 700 jaar elkaars hand vast


© University of Leicester Archaeological Services.

Eeuwige liefde, ze bestaat. Toch als we een blik werpen op de vondst die archeologen deden in het Engelse Hallaton.

Onderzoekers van de Leicester-universiteit ontdekten er de overblijfselen van een man en vrouw die hand in hand waren begraven. Volgens de website Buzzfeed gebeurde dat ongeveer 700 jaar geleden. Archeologe Vicki Score stelt dat de twee ongeveer even oud waren toen ze stierven. Waarom ze precies op die plek werden bijgezet is een mysterie, vooral omdat iets verderop in Hallaton een kerk stond die in uitstekende staat was. "Had de plaats misschien een speciale betekenis?", denkt Score luidop. In Leicester werden eerder al restanten aangetroffen van duo's die samen begraven waren.

Archeologen vonden op de plek in Hallanton niet alleen het dode paar, maar ook tegels uit een Romeins gebouw.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144714392
17-09-2014

Griekse archeologen in de ban van antieke computer


© afp.

Griekse archelogen duiken deze week opnieuw naar een Romeins scheepswrak waar in 1900 een antieke computer werd gevonden. De computer werd door de Grieken gebruikt om de beweging van sterren en planeten te meten. Maar veel is er nog niet geweten over het Antikythera mechanisme, met de hulp van technologische duikpakken willen de wetenschappers daar verandering in brengen.


Een Griekse archeoloog met een 'Exosuit' ter waarde van 1,3 miljoen dollar. © afp.


Schema van de tandwielen © Wikipedia.

Het mechanisme van Antikythera is een analoge computer die in 1901 uit een Romeins gezonken schip werd gehaald, in de buurt van het Griekse eiland Antikythera. Het apparaat, met 29 door corrosie aangetaste bronzen tandwielen is te zien in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene en bleek gebruikt te kunnen worden om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren, zoals het berekenen van zonsverduisteringen. Het mechanisme getuigt van een vakmanschap dat pas in de 18e eeuw weer bereikt werd.

Maar nog niet alle onderdelen van de analoge computer staan in het museum, daarom duiken archeologen met behulp van een 'Exosuit' terug naar het wrak. Met dat speciale duikpak kunnen de duikers tot 150 meter diep duiken. In het verleden konden de duikers niet dieper dan 60 meter om de plek te verkennen. Het drukpak van 1,3 miljoen dollar geeft de archeologen veel hoop om nieuwe ontdekkingen te doen in en rond het scheepswrak. Al hopen ze vooral dat ze het mysterie van het mechanisme van Antikythera kunnen oplossen.

Het verhaal achter de Griekse 'computer' blijft namelijk gissen. Er heerst heel wat onduidelijkheid hoe het apparaat op een Romeins schip is beland. Het zou om een bruidschat kunnen gaan aangezien er volgens bronnen een vrouw meereisde op het schip naar Rome. Dankzij koolstofdatering, weten de archeologen dat het schip rond 60 voor Christus zonk.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144716189
18-09-2014

Stukken van Cheops terug



Egypte is weer in het bezit van delen van de piramide van Cheops in Gizeh die waren gestolen door Duitse amateur-archeologen. De stukken zijn vorig jaar gestolen. Het gaat om steen-monsters en een inscriptie. Vooral dat laatste is belangrijk, het gaat om een stuk kalk met hiërogliefen waaruit kan worden opgemaakt dat farao Cheops in die piramide ligt.

De Duitse politie heeft de oudheidkundige buit van de ‘archeologen’ in beslag genomen en overgedragen aan de Egyptische ambassade in Berlijn. Die hebben de spullen nu teruggestuurd aan het ministerie van Oudheidkunde in Caïro. Specialisten van dat ministerie zullen de stukken proberen weer in te passen in de piramide.

De Duitsers zijn weer thuis. Zes Egyptenaren die hen als gids hebben geholpen, zitten al meer dan een half jaar vast. De rechtszaak tegen deze mannen – en tegen de afwezige Duitsers – moet nog steeds beginnen. Overigens ontkennen de amateur-archeologen dat ze de hiërogliefen hebben gestolen. Volgens de mannen zat het stuk schildering al los en is het door iemand anders gepikt.
Waarschijnlijk zullen zij zich ook nog in een Duitse rechtszaal moeten verantwoorden voor hun daden.

Delen van de piramide liggen ook in het British Museum en het Louvre in Parijs. Deze stukken zijn meegenomen in de negentiende eeuw. Het Louvre bezit bovendien een stuk steen met hiërogliefen met daarop de naam van Cheops.

(Faqt.nl)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 20-09-2014 10:19:18 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144813352
21-09-2014

Anthoni van Leeuwenhoek zag als eerste het onzichtbare

door Mirjam Remie

Onder zijn sterke lens zag hij als eerste hele kleine diertjes dansen. Zaadcellen, rode bloedcellen, bacteriën. Biologen en niet-biologen: bekijk dit prachtig gemaakte eerbetoon aan Anthoni van Leeuwenhoek.

Niet alles draait om de mens, maar dat willen wij mensen nog wel eens vergeten. Het meeste leven is microbiologie, en Anthoni van Leeuwenhoek was de eerste die het onzichtbare onder zijn microscoop zag krioelen. Daar verwonderde hij zich vanzelfsprekend over; het was de zeventiende eeuw.

Inmiddels zijn we ruim drie eeuwen verder, sperma en bacteriën zijn gesneden koek. Maar, zo zult u vermoedelijk ervaren bij het zien van deze minidocumentaire: die verwondering, die is nog niet verdwenen.


(nrc.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144813424
22-09-2014

Sommige Stonehenge-schatten lijken het werk van kinderen



Onder de schatten die nabij Stonehenge ondekt zijn, bevinden zich kunstwerkjes die alleen door kinderen kunnen zijn gemaakt. Dat concluderen onderzoekers nadat ze een dolk van de Stonehenge-elite onder de loep namen.

Meer dan honderd jaar geleden ontdekten onderzoekers op kleine afstand van Stonehenge een grafheuvel. In de heuvel lag een man begraven. Hij moet tot de elite behoord hebben, want zijn lichaam werd vergezeld door prachtige schatten. Onder die schatten bevond zich een bronzen dolk met een handvat dat versierd was met duizenden kleine gouden knopjes. Die dolk hing met behulp van een haak aan een riem. Die haak was van goud en versierd met hele fijne in het goud gegraveerde golvende lijnen.

Wetenschappers hebben de dolk en haak nu nog eens bestudeerd, in de hoop meer te weten te komen over de makers ervan. En ze deden een opmerkelijke ontdekking. Op de dolk bevonden zich ooit meer dan 140.000 gouden knopjes. Die gouden knopjes zijn dunner dan een menselijke haar en ongeveer 1 millimeter breed. Ze zijn in een zigzag-patroon op de dolk gelegd. Per vierkante centimeter werden er meer dan duizend van die gouden knopjes ingelegd. “Alleen kinderen en tieners en volwassenen die door natuurlijke oorzaken of doordat ze als kinderen aan dit soort dingen werkten bijziend waren geworden, zouden in staat zijn om zulke kleine objecten te produceren,” vertelt onderzoeker Ronald Rabbetts.

Prachtige schatten zoals deze kwamen met een prijs. Wie enkele jaren van zijn leven spendeert aan het turen naar zo’n fijn kunstwerk, ziet zijn ogen sterk achteruitgaan. “De implicaties zijn dat er onder de kunstenaars uit de Bronstijd vrijwel zeker mensen waren die – vaak door het werk dat ze als kinderen hadden uitgevoerd – bijziend waren geworden.” Deze bijziende mensen zouden niet langer in staat zijn om te werken, tenzij er behoefte was aan de kunstwerken die hen bijna blind hadden gemaakt: aan de hele kleine, precieze kunstwerken konden ze hun medewerking wel verlenen. “Waarschijnlijk moesten zij sterk door de samenleving ondersteund worden.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144883614
23-09-2014

Europa werd nòg eerder bewoond



Europa werd een paar duizend jaar eerder bewoond dan tot nu toe aangenomen. In het Oostenrijkse Willendorf zijn bewijzen gevonden dat de moderne mens veel langer het continent met Neanderthalers deelde.

Vandaar dat we tegenwoordig ook gemiddeld drie procent Neanderthaler-DNA bezitten. De moderne mens kwam zo’n 43.500 jaar geleden aan in Europa en niet 40.000 jaar geleden. De gevonden werktuigen bewijzen dit.

Willendorf, zo’n vijftig kilometer onder hoofdstad Wenen, was al een bijzondere archeologische plaats. Daar werd in 1908 het vrouwenbeeldje gevonden dat wereldberoemd werd onder de naam Venus van Willendorf. Het elf centimeter hoge beeldje toont een stereotype verbeelding van het vrouwelijke lichaam. Gezicht, armen en voeten zijn nauwelijks zichtbaar. Aangenomen wordt dat het een vruchtbaarheidssymbool is.

Bodemonderzoek wijst uit dat de eerste mensen zich in Europa vestigden tijdens een warme periode in de ijstijd toen het landschap een steppe was met naaldbomen.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144883761
23-09-2014

‘Hitler was normaler dan we graag zouden willen’
Historicus Volker Ullrich ontrafelt het ‘raadsel Hitler’

Adolf Hitler heeft zichzelf als privépersoon lang verborgen weten te houden voor zijn biografen. Maar met het werk van de Duitse historicus Volker Ullrich lijkt het raadsel Hitler zijn ontknoping te naderen. ‘Veel biografen zijn in de val getrapt die Hitler in de jaren twintig zette.’
door Maarten Muns


De Duitse historicus Volker Ullrich
Fisher Verlage

Wie was Adolf Hitler? Had hij naast de politiek ook een privéleven, en hoe zag dat er uit? Het is een vraag die historici tot nu toe, onder andere door gebrek aan bronnen, liever uit de weg gingen. ‘Haal de politiek weg en van Hitler blijft niets over, hij was een lege huls,’ schreef de Britse historicus Ian Kershaw in zijn monumentale tweedelige Hitler-biografie (1998/2000). ‘Alles aan Hitler bestond uit politiek. Een privéleven had hij niet en hij was niet in staat werkelijk iemand lief te hebben.’

Maar ook na het belangrijke werk van Kershaw bleef de vraag over de privé-Hitler knagen. Volker Ullrich doet in zijn biografie een poging het raadsel Hiter verder te ontrafelen. Het beeld dat Kershaw van de dictator gaf, was volgens Ullrich vooral hoe Hitler zelf graag wilde dat zijn aanhang hem zag. Ullrich maakt daar korte metten mee. In het onlangs verschenen eerste deel van zijn Hitler-biografie schetst Ullrich op basis van nieuwe bronnen een indrukwekkend beeld van het privéleven van de dictator, dat altijd op merkwaardige wijze verbonden was met de politiek.

De boekwinkels liggen vol met boeken over Adolf Hitler en het Derde Rijk en er komen nog steeds titels bij. Hoe verklaart u al deze interesse in Hitler?
“Je zou denken dat hoe langer de Tweede Wereldoorlog geleden is, hoe minder de interesse ervoor wordt. Maar het tegenovergestelde is waar. Ook in de tijd van de Bondsrepubliek groeide de interesse voor het Derde Rijk al. Niet alleen onder academici maar ook voor het algemene publiek. Dat zag je ook toen al op de boekenmarkt maar ook in tv-series en documentaires.”


Hitler spreekt NSDAP-leden toe tijdens een massabijeenkomst in Neurenberg (1935)

“Adolf Hitler is nog altijd de personificatie van de verschrikkingen die in de twintigste eeuw plaatsvonden. De oorlog, de concentratiekampen, al die ellende is met zijn naam verbonden. En dat zal voorlopig zo blijven. Zijn naam is ook verbonden met een echte beschavingsbreuk in de geschiedenis. Over de periode van het Derde Rijk (1933-1945) bestaat nog steeds veel verontwaardiging en onbegrip, en dat brengt interesse met zich mee. De intrigerende en nog steeds onopgeloste vraag hoe zoiets toch mogelijk is in een maatschappij die zichzelf ‘beschaafd’ noemde, verklaart mijns inziens de aanhoudende interesse in de persoon van Hitler en het Derde Rijk.”

Er zijn al aardig wat biografieën over Hitler geschreven. Waarom vond u dat er toch nog een bij moest?
“De werkelijk goede biografieën over Hitler zijn op één hand te tellen. Een daarvan is al in 1937-38 geschreven door de Joodse journalist Konrad Heiden, dus nog voor de oorlog. Daarna kwam de eerste wetenschappelijke biografie in de jaren vijftig van de Brit Alan Bullock. In de jaren zeventig verscheen het werk van de Duitse publicist Joachim Fest en uiteindelijk de tweedelige biografie van de Britse historicus Ian Kershaw uit 1998 en 2000. Dat zijn de enige biografieën die nog altijd belangrijk lezenswaardig zijn.”

“Voor deze biografie wilde ik niet alleen de laatste inzichten, die sinds de uitgebreide biografie van Kershaw gepubliceerd zijn samenvoegen, maar ook opnieuw de archieven induiken om te zien of er niet toch nog iets nieuws over Hitler te ontdekken viel. Dat dit inderdaad kon, was voor mij de grootste verassing. Er wordt immers altijd gezegd dat er in de archieven niets nieuws meer over Hitler te ontdekken valt, maar dat was wel degelijk zo.”


Hitler en Rudolf Hess, zijn persoonlijke secretaris.
wikimedia commons

Er bleek dus materiaal te bestaan waar Kershaw en Fest niet naar hebben gekeken?
“Inderdaad. Kershaw was in zijn Hitler-biografie vooral geïnteresseerd in de ‘tijdsgeest’ van de jaren twintig en dertig. Volgens hem was het vooral de tijdsgeest en niet zozeer Hitlers persoonlijkheid die zijn machtsgreep mogelijk maakte. In de persoonlijkheid van Hitler, hoe hij als mens was, was Kershaw niet zo geïnteresseerd. Hij ging zelfs zover om te stellen dat Hitler buiten de politiek helemaal geen privéleven had, dat hij een ‘lege huls’ was. Ik heb juist geprobeerd die persoonlijkheid weer centraal te stellen. Maar daarbij loop je tegen een centraal probleem aan. Hitler heeft namelijk al zijn persoonlijke documenten en correspondentie in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog laten verbranden. Dus hoe kom je aan informatie over hoe Hitler als privé-persoon was?”

“Ik heb in archieven correspondentie gevonden van mensen die dichtbij Hitler stonden en vertellen hoe hij als privé-persoon was. Een van de belangrijkste verslagen, waar Ian Kershaw voor zijn biografie geen toegang toe had, was de nalatenschap van Rudolf Hess, die vanaf 1924 de prive-secretaris van Hitler was. Hij schreef in de jaren dertig vele brieven aan zijn ouders, die in Egypte woonden, over zijn omgang met Hitler. Die correspondentie heb ik teruggevonden in het archief in Bern. Dat is een belangrijke bron waar Kershaw niet over beschikte. Maar ik heb ook uitgebreid gekeken naar de nalatenschap van Albert Speer, waar Kershaw wel toegang toe had maar niet veel mee gedaan heeft.”

Waarom is het zo belangrijk om Hitler als persoon te begrijpen?
“Zonder Hitler was de NSDAP een kleine onbeduidende Völkische partij gebleven, waar er zoveel van waren na de Eerste Wereldoorlog. Zonder Hitler was er geen holocaust geweest. Hij was de centrale figuur binnen het hele nationaalsocialisme. Dus om een goed begrip van het Derde Rijk te hebben moet je ook de persoon Hitler begrijpen, hoe hij zijn machtspositie opgebouwd heeft, evenals als de tijdsgeest. Mijn biografie is dan ook geen boek tegen Kershaw, het is een aanvulling erop.”


Een van Hitlers grote talenten was het geven van toespraken.

Welke persoonlijkheidseigenschappen van Hitler verklaren zijn succes als politicus?
“Er zijn meerdere zaken van belang. Ten eerste was hij natuurlijk een fantastisch redenaar. We zien hem vaak half in extase en volledig bezweet een toespraak geven. Maar hoe hij zijn redes bedachtzaam en langzaam opbouwt zie je zelden. Pas wanneer hij merkte dat de vonk oversprong voerde hij de energie verder op. Hij bespeelde zijn publiek heel bewust.”

“Maar misschien nog wel belangrijker, en dat is iets wat in de meeste Hitler-literatuur onderbelicht blijft, was zijn acteertalent. Hij kon in elke situatie een totaal andere persoon lijken. De Hitler die in bierhallen in München het volk ophiste was een totaal andere Hitler dan die sprak voor een kleine groep rijke industriëlen in het Ruhrgebied. En dat deed hij zonder enige moeite. Hij werd bij een bijeenkomst met industriëlen aanvankelijk ontvangen met een afstandelijke, ijzige stilte, lezen we bij Hess. Maar binnen twee uur had hij iedereen in zijn zak.”

“Hitler had een uitzonderlijk talent om zichzelf te beheersen, maar kon als hem dat uitkwam mensen intimideren met een enorme woedeuitbarsting. Dat acteertalent verklaart waarom hij zoveel mensen kon misleiden van wat zijn ware intenties waren. Hitler zette zichzelf bijvoorbeeld graag neer als een kunstenaar, die tegen wil en dank in de politiek terecht kwam. Maar in werkelijkheid was hij een zeer geraffineerd en tactisch politicus.”

Denkt u dat veel biografen voor u, die stelden dat hij buiten de politiek geen privéleven had, misschien ook in Hitlers acteerkunsten getrapt zijn?
“Ik heb de indruk dat historici die zich met Hitler bezighouden sterk beïnvloed zijn door het beeld dat Hitler graag van zichzelf neerzette. Kershaw schreef bijvoorbeeld: ‘Als je alles van Hitler wat politiek is weglaat, blijft er niets van hem over.’ Ik denk inderdaad dat hij in de val getrapt is die Hitler zelf 70 jaar geleden gezet heeft. Dat was precies hoe Hitler graag wilde dat iedereen hem zag. Als iemand die zijn hele privéleven opofferde om Duitsland te leiden. Hitler zei zelf vaak ‘ik kan niet trouwen, want ik ben al getrouwd met Duitsland.’ Fest ging er ook vanuit dat Hitler geen privéleven had. Hij is in dezelfde val getrapt.”


Hitler poseert in klassieke Duitse korte broek en kniekousen voor zijn persoonlijke fotograaf Heinrich Hoffman. De foto is nooit door de NSDAP vrijgegeven
.
“Hitler had wel degelijk een privéleven. En hij was ook zeker in staat om lief te hebben en menselijke relaties aan te gaan. Hij had lange tijd een vrij serieuze relatie met Eva Braun, hoewel ze pas trouwden toen Hitler al wist dat hij zelfmoord zou plegen. Hij kwam vaak bij de familie Wagner over de vloer en ook bij de familie Goebbels. Dat deed hij niet uit politieke redenen maar ook omdat hij menselijke warmte nodig had. Ze noemden hem liefkozend ‘Wolf’. Een soort surrogaat-familie, omdat hij zelf nooit een echte familie heeft gehad.”

U schrijft dat Hitler’s wereldbeeld, inclusief zijn antisemitisme, begin jaren twintig al helemaal vastlag. Hoe kwam Hitler aan dat fanatieke antisemitisme?
“Dat is altijd een van de moeilijkste vragen rond Hitler. Zelf schrijft hij in Mein Kampf dat hij een antisemiet werd toen hij in Wenen woonde (1898-1913). Dat is een legende. Hij las in Wenen antisemitische literatuur, maar zijn paranoïde, fanatieke Jodenhaat was er toen nog niet. Die wending kwam pas na de Eerste Wereldoorlog in München, en de bijzondere politieke omstandigheden daar. Na de moord op de linkse Beierse minister-president Kurt Eisner vestigden anarchisten en boeren de Radenrepubliek: een radicaal linkse regeringsvorm. Daarin speelden een aantal Joden een belangrijke rol. Hitler vond dat deze Joden Duitsland hadden verraden.”


Hitler en zijn minnares Eva Braun en zijn hond Blondi op de Obersalzberg, het buitenverblijf van Hitler in de Beierse alpen. Ullrich toont aan dat de relatie tussen Hitler en Braun inniger was dan voorheen bekend.
wikimedia commons

“Die republiek werd echter al snel neergeslagen door rechtse Freikorpsen. Daarna heerste er korte tijd een antisemitische pogram-achtige stemming in München. In deze situatie startte Hitler’s politieke carrière. Het was de perfecte voedingsbodem voor Hitlers sluimerende antisemitisme. Na deze turbulente tijd in München was hij niet meer van zijn antisemitische denkbeelden af te brengen. ‘De Joden moeten uit Duitsland verwijderd worden’, dat was zijn rotsvaste uitgangspunt waar hij tot de laatste dagen in 1945 niet meer vanaf te brengen was.”

Alles samengenomen, denkt u dat Hitler een gestoorde psychopaat was of toch een rationeel handelend politicus?
“Dat blijft moeilijk. Ik heb met mijn biografie geprobeerd Hitler enigszins te normaliseren. Maar zijn paranoïde Jodenhaat is natuurlijk verre van normaal. Hetzelfde geldt voor zijn grootheidswaanzin en zijn ‘alles of niets’-denken. In 1932 wilde hij Rijkskanselier worden en nam hij geen genoegen met een andere post in het kabinet. Voor het kanselierschap zette hij alles op het spel, waardoor hij zijn partij zwaar in diskrediet bracht. Een grote fout, want politiek was de NSDAP daardoor na 1932 uitgespeeld. Door een toevallige samenloop van omstandigheden werd hij alsnog Rijkskanselier in 1933, maar dat had hij niet aan zichzelf te danken.”

“Aan de andere kant is Hitler op veel vlakken ook weer niet zo bijzonder. Hij was een kind van zijn tijd. Zoals veel Duitsers in die tijd haatte hij moderne kunst en omarmde hij klassieke, romantische landschapsschilderingen. En dat hij vegetarisch at, niet rookte of dronk was ook niet zo bijzonder. Zijn woedeaanvallen waren meestal in scene gezet. Als politicus was hij heel berekend en rationeel. Het is natuurlijk makkelijk om hem als psychopaat weg te zetten. Ik denk dat hij normaler was dan we graag zouden willen.”

Volker Ullrich, Adolf Hitler. De jaren van opkomst 1889-1939(Arbeiderspers, 2014)

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144883819
23-09-2014

Ook oude Egyptenaren deden aan haarextensies



Niet alleen anno 2014 zijn vrouwen gek op haarextensies. Ook de oude Egyptenaren waren druk met de haartoevoegingen bezig. Dat blijkt nu in Egypte de resten van een vrouw met 70 haarextensies zijn ontdekt.

Onderzoekers ontdekten de stoffelijke resten van de vrouw op een begraafplaats in de Egyptische plaats Tell el-Amarna (kortweg: Amarna). Farao Amenhotep IV liet de stad bouwen en kort was het de hoofdstad van het Egyptische rijk. Kort na het overlijden van de farao (in 1332 voor Christus) werd de stad echter verlaten. Desalniettemin zijn in de oude stad belangrijke vondsten gedaan die ons een beter beeld geven van hoe het leven van de oude Egyptenaren in deze tijd moet zijn geweest.

Extensions
In 2012 en 2013 bestudeerden onderzoekers meer dan honderd schedels die op de begraafplaats van Amarna werden aangetroffen. Op 28 van deze schedels troffen ze (resten van) haar aan. “We ontdekten geen pruiken, maar wel een groot aantal extensies,” zo schrijft onderzoeker Jolanda Bos in het blad Journal of Egyptian Archaeology. “Vaak werden de extensies aan heel kort (10 centimeter lang) haar vastgezet door deze in het eigen haar te vlechten.” Op één schedel troffen de onderzoekers zowel zwarte als grijze extensies aan, wat suggereert dat verschillende mensen haar doneerden om de extensies mogelijk te maken. Eén van de schedels laat een opvallend ingewikkeld kapsel zien. De schedel telt meer dan 70 extensies die in verschillende lagen en op verschillende hoogtes aan de eigen haren waren vastgemaakt.

ARMANA PROJECT
Het onderzoek van Bos en haar collega’s maakt deel uit van het Amarna Project. Meer over het werk van Bos kun je vinden op de website WearableHeritage.com

Haartypes
Behalve de extensies valt er nog veel meer te vertellen over de haarstijl van de oude Egyptenaren die in Amarna stierven. “Er is een grote variatie aan haartypen, van sterk krullend zwart haar tot donkerbruin steil haar, iets wat mogelijk de mate van etnische diversiteit weerspiegelt,” zo schrijft Bos. “Over het algemeen troffen we minder extensies aan in het bruine haar dan in het zwarte haar.” Ook ontdekten de onderzoekers een schedel met grijs haar. En een schedel met grijs haar dat oranje-rood was geverfd.

Vlechten
Het haar van de oude Egyptenaren bleek in veel gevallen zorgvuldig gevlochten te zijn. “Alle vlechten waren simpel en bestonden uit drie bundels haar.” Meestal waren ze ongeveer één centimeter breed en hooguit zo’n dertig centimeter lang. “Ze waren vaak heel plat en in model gebracht met een soort vet.” De mensen met donkerbruin haar hadden vaak een aantal platte krullen boven hun oren die eveneens met behulp van een soort vet in model werden gehouden. “Waarschijnlijk gebeurde dat na hun dood, aangezien het een delicaat werkje is. Ze gebruikten – voor zover wij konden zien – geen spelden of andere objecten om de haren op hun plaats te houden.”

Ook ontdekten de onderzoekers resten van zogenoemde waskegels in de haren van de overledenen aan. Deze waskegels zijn ons bekend van schilderingen en reliëfs waarop vrouwen en mannen staan afgebeeld met deze waskegels op het hoofd. Vermoed werd dat de warmte ervoor zou zorgen dat de kegels smolten, waarop de was door de haren van de dragen liep en een prettige geur verspreidde. Onduidelijk was echter altijd of deze waskegels ook echt gebruikt werden. De ontdekking van resten van deze waskegels in de haren van deze oude Egyptenaren suggereert van wel. In de haren troffen de onderzoekers ook kleine stukjes textiel aan. Blijkbaar was het haar op het moment van begraven bedekt met stof. “Het is mogelijk dat de doden begraven werden met een soort kap op die hun kapsel intact moest houden.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144918280
25-09-2014

Egyptische kunstvondsten schetsen teloorgang biodiversiteit


Archiefbeeld van de Nijlvallei. © thinkstock.

ARCHEOLOGIE Op basis van Egyptische kunstvoorwerpen hebben wetenschappers een gedetailleerde geschiedenis gereconstrueerd van 6000 jaar biodiversiteit in de Nijlvallei. Daaruit blijkt dat een steeds droger klimaat en groeiende bevolking het ecosysteem in toenemende mate in de problemen brachten.

Voor hun dierlijk model baseren de wetenschappers zich op eerder werk door zoöloog Dale Osborn, die een gedetailleerd overzicht opstelde van de diersoorten die in de voorbije zes millennia in Egypte voorkwamen. Osborn baseerde zich daarvoor op archeologische en paleontologische ontdekkingen en op historische teksten. De onderzoekers van de Universiteit van Bristol pasten daar computermodellen op toe, en publiceerden hun bevindingen in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Klimaatverdroging en grotere bevolkingsdichtheid
Met behulp van die computermodellen ontdekten de wetenschappers vijf episodes van grote veranderingen in de Egyptische biodiversiteit. Drie ervan liepen samen met grote klimaatveranderingen. Opvallend is dat die veranderingen ook leidden tot grote maatschappelijke omwentelingen, zoals het instorten van het Oude Koninkrijk zo'n 4000 jaar geleden, en de val van het Nieuwe Koninkrijk zo'n 3000 jaar geleden.

"Er zijn drie grote stappen van verdroging naarmate Egypte van een natter naar een droger klimaat evolueerde, waarvan de eerste zo'n 5500 jaar geleden plaatsvond, toen de moessonregens naar het zuiden verschoven", zegt Justin Yeakel van de Universiteit van Santa Fe. "Tegelijk met die veranderingen nam de bevolkingsdichtheid toe, en daarmee ook de concurrentie om ruimte in de Nijlvallei. Die concurrentie had een belangrijke impact op de dierenpopulaties."

Van 37 naar 8 zoogdieren
Van de 37 soorten grote zoogdieren die 6000 jaar geleden voorkwamen in Egypte, zijn er nu nog 8 over. Zoogdieren die in de pre-dynastieke periode (voor 3100 voor Christus) opduiken, zijn onder meer leeuwen, wilde honden, olifanten, hartenbeesten en giraffen.

"Wat ooit een rijke en diverse gemeenschap van zoogdieren was, is nu helemaal veranderd", zegt Justin Yeakel van de Universiteit van Santa Fe. Een opvallende conclusie is dat ecosystemen in toenemende mate kwetsbaar blijken voor verdwijnende soorten. "Naarmate het aantal dieren verminderde, nam ook de redundantie in het systeem af", zegt Yeakel. "Er waren aanvankelijk heel wat soorten gazellen en andere kleine planteneters, belangrijke prooien voor roofdieren. Naarmate er minder van die planteneters zijn, kan het verlies van een soort een veel groter effect hebben op de stabiliteit van het systeem, en zo weer andere soorten doen uitsterven."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144918593
26-09-2014

Archeologen ontdekken gaskamers van Sobibór



Archeologen hebben de gaskamers van Sobibór opgegraven. De ontdekking geeft meer inzicht in het vernietigingskamp waar zo’n 250.000 Joden de dood vonden en waarvan we lang weinig meer wisten dan de overlevenden ons vertelden.

Het concentratiekamp Sobibór werd tussen april 1942 en oktober 1943 door de Nazi’s gebruikt. In oktober 1943 vond er een opstand plaats in het concentratiekamp en wisten honderden gevangenen het kamp te verlaten. Slechts een klein deel ervan behield het leven. Kort na de opstand besloten de Duitsers het kamp te sluiten en te doen alsof het nooit bestaan had. Ze maakten het kamp met de grond gelijk.

Opgravingen
Om meer over het kamp te weten te komen, moesten onderzoekers zich lang wenden tot de mensen die Sobibór levend wisten te verlaten. Maar zij konden onderzoekers altijd maar iets vertellen over een klein deel van het kamp, waardoor het onmogelijk bleef om het kamp te reconstrueren. Enkele jaren geleden besloten archeologen het over een andere boeg te gooien: ze startten opgravingen op de plek waar Sobibór zich bevond.

ZWAAR WERK
Opgravingen doen in een vernietigingskamp is zwaar werk. En dat werd ook tijdens de opgravingen van de gaskamers wel duidelijk, zo vertelt archeoloog Yoram Haimi. “Het meest aangrijpende moment was toen we naast de gaskamers een huwelijksband ontdekten met daarop de Hebreeuwse tekst ‘Zie, je bent toegewijd aan mij’.”

Gaskamers
En tijdens die opgravingen zijn nu de gaskamers van het vernietigingskamp ontdekt. Ze bevonden zich onder een asfaltweg die later werd aangelegd. “De ontdekking van de gaskamers in Sobibór is heel belangrijk voor het onderzoek naar de Holocaust,” stelt historicus David Silberklang. “Het is belangrijk om te begrijpen dat er onder de Joden die in het gebied rond de gaskamers werkten geen overlevenden zijn. Daarom zijn deze ontdekkingen alles wat er nog van de mensen die hier vermoord zijn, is overgebleven. En ze bieden een kijkje in het lijden van deze mensen. We zijn nu in staat om preciezer te achterhalen hoe het moordproces in dit kamp verliep en wat de Joden tot ze vermoord werden, doormaakten.” Daarnaast hopen de onderzoekers op basis van de capaciteit van de gaskamers een nauwkeurigere schatting te kunnen geven van het aantal Joden dat in Sobibór de dood vond.

Omvang
Met de ontdekking van de gaskamers is één van de belangrijkste doelstellingen van het archeologische onderzoek bereikt. En de ontdekking laat zien dat we eigenlijk maar heel weinig over het vernietigingskamp weten. “De grootte van het gebouw verraste ons,” vertelt archeoloog Yoram Haimi. De wanden van de kamers blijken bovendien nog in goede staat te zijn.

Naast de gaskamers ontdekten de archeologen deze week ook de waterbron waar de gevangenen in Kamp 1 – het kamp waarin de opstand plaatsvond – gebruik van maakten. In de bron troffen de onderzoekers tal van persoonlijke bezittingen van Joden aan. De Duitsers dumpten de bezittingen waarschijnlijk in de bron toen ze het kamp sloten.

Op de foto bovenaan dit artikel zie je overlevenden van Sobibór, in gezelschap van een Sovjet-officier.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144931426
quote:
Gent digitaliseert 134 stadsgezichten uit periode Willem I

vr 26/09/2014 - 17:50 Belga, Alexander Verstraete

Naar aanleiding van de 200e verjaardag van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden digitaliseert het Gentse stadsarchief 134 stadsgezichten geschilderd door Joseph Wynants tussen 1820 en 1823. Het STAM (Stadsmuseum Gent) werkt intussen aan een tentoonstelling over koning Willem I.
http://deredactie.be/cm/v(...)ga_20140926-willem-I
pi_144948719
27-09-2014

Eeuwenoud standbeeld van leeuw verbergt tijdscapsule



Deze week bevestigde de Bostonian Society een gerucht dat al langer de ronde deed in de Amerikaanse stad. In de kop van het bekende leeuwenstandbeeld bovenop het Old State House bevindt zich wel degelijk een tijdscapsule uit 1901. "We proberen nu de beste manier te achterhalen om de tijdscapsule te openen zonder de leeuw te beschadigen", aldus een woordvoerder van de vereniging. Een ceremonie voor het openen van de tijdscapsule zal waarschijnlijk - als alles volgens plan verloopt - plaatsvinden tijdens de eerste week van oktober.

Het standbeeld van de leeuw bevond zich naast dat van een eenhoorn, bovenop het dak van het historische Old State House in de Amerikaanse stad Boston. Het is het gebouw waar in 1776 de Declaration of Independence werd voorgelezen. Toen onlangs de twee symbolen van de Britse monarchie naar beneden werden gehaald voor restauratiewerken, bevestigde een beeldhouwer het bestaan van de tijdscapsule.

Het zou om een koperen doos zo groot als een schoendoos gaan, die is vastgemaakt in de kop van de leeuw. Op basis van een krantenartikel uit die tijd, vermoedt men dat de tijdscapsule foto's, handtekeningen, krantenartikels en brieven van politici en prominente burgers van toen bevat.

"Hopelijk werd de inhoud niet nat", aldus Heather Leet, een woordvoerder van de Bostonian Society, de vereniging die het gebouw onderhoudt. De vereniging zou zelf al enkele jaren op de hoogte zijn van de tijdscapsule, omdat een van de afstammelingen van de oorspronkelijke beeldhouwer hen daarover een brief geschreven had. Een glasvezelcamera bevestigde dat gerucht.

Ideeën voor nieuwe capsule?
Intussen is een campagne gestart met de vraag wat er zeker bij moet in een nieuwe tijdscapsule die dan pas over 113 jaar opengemaakt mag worden. Ideeën en suggesties kunnen via Twitter en Facebook gedeeld worden met de hashtag #LionAndUnicorn.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145012376
29-09-2014

Ontdekt: de gevangenis van Dracula


© Tokat castle.

Turkse archeologen hebben de gevangenis van Dracula ontdekt. Ze hebben een geheime gang blootgelegd die naar twee kerkers leidt waar prins Dracula ooit heeft vastgezeten.


© Wikimedia.

De archeologen waren aan het werk in het Tokat kasteel in Turkije, dat momenteel gerestaureerd wordt. Daar werd een geheime tunnel blootgelegd, die naar enkele geheime kamers leidt. "Het hele kasteel is omgeven met geheime tunnels en kamers, het is een erg mysterieuze plaats", aldus de opgravers. Er werden onder meer twee kerkers ontdekt, waar niemand minder dan Dracula ooit gevangen heeft gezeten.

Natuurlijk gaat het hier niet om de mythische vampier, maar wel om prins Vlad III de spietser, die ook wel Vlad Dracula werd genoemd. Hij was in de vijftiende eeuw vorst van Walachije, en ging regelmatig in de clinch met de Turken en het Ottomaanse rijk.

Volgens de wetenschappers werd hij ooit in Turkije opgesloten als politiek gevangene, en dat zou dus in het kasteel van Tokat gebeurd zijn. "We kunnen niet precies zeggen in welke kamer of kerker, maar hij is hier zeker geweest", klinkt het.

Dracula kreeg zijn bijnaam omdat hij de gewoonte had om zijn vijanden op staken te spietsen. Hij stond bekend als een erg wrede vorst. Uiteindelijk werd hij het onderwerp van Roemeense folklore, waarop Bram Stoker uiteindelijk zijn wereldberoemde vampier baseerde.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145062476
30-09-2014

Wetenschapper onthult geheim achter kunstwerk van da Vinci


© kos.

DA VINCI Dit kunstwerk van Leonardo da Vinci zag er blijkbaar niet altijd zo uit. Dat ontdekte Pascal Cotte, een Franse onderzoeker die 'De Dame met de Hermelijn' aan een nieuwe lichtreflectie-technologie onderwierp.


© kos.

Drie jaar, zo lang nam het onderzoek van de Franse ingenieur in beslag. Maar de resultaten van zijn onderzoek bleven niet zonder gevolg: da Vinci schilderde blijkbaar niet één, maar drie versies van zijn dame, eenmaal zonder Hermelijn en tweemaal met. De overschilderingen die de Fransman met zijn revolutionaire lichtreflectie-techniek wist te onthullen, werpen nu een heel nieuw licht op de schildertechniek van da Vinci.

Drie versies, één werk
Aanvankelijk werd aangenomen dat 'De dame met de Hermelijn' geschilderd werd in het jaar 1489-1490. Dankzij de nieuwe onderzoekstechniek van Cotte kwam nu dus aan het licht dat, de finale versie van het werk verschillende fasen doorlopen heeft. Dat het werk in de tijdspanne van één jaar tot stand kwam, lijkt dus onwaarschijnlijk. Het schilderij is een portret van Cecilia Gallerani, een jonge vrouw aan het hof van Milaan die tevens de vermoedelijke minnares van de plaatselijke hertog was. In de eerste versie beeldde da Vinci de dame dus zonder Hermelijn af, in de tweede maakte de schilder verschillende aanpassingen aan haar garderobe.

Schilderij "geschild als een ajuin"
De techniek die Cotte gebruikte om deze onthullingen - zeer letterlijk - aan het licht te brengen, is de Layer Amplification Method. Met deze revolutionaire techniek op basis van lichtreflectie wordt het mogelijk een schilderij laag per laag te bekijken. "Wat we doen is een reeks lichtstralen op het werk in kwestie laten inschijnen. Op basis van de intensiteit en sterkte van het licht dat van het doek terug naar de camera geprojecteerd wordt, kunnen we afleiden welke elementen er precies in welke laag geschilderd werden", aldus Cotte.

Hermelijn als symbool voor overspel
De ontdekking van Cotte betreffende de latere toevoeging van de Hermelijn doen in kunstkringen onmiddellijk nieuwe interpretaties rond het werk rijzen. Zo zou da Vinci de Hermelijn in het werk geïntroduceerd hebben om de buitenechtelijke minnaar van Gallerani te symboliseren. De Hermelijn zou dan in een latere fase groter gemaakt zijn, om zijn directe opdrachtgever te paaien. Een andere theorie is dat Gallerani de kunstenaar expliciet vroeg om haar een Hermelijn in de armen te schilderen, opdat iedereen aan het hof zou weten van haar relatie met de hertog.

Chaotische geest van da Vinci
Martin Kemp, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit van Oxford, vindt dan weer dat Cotte's revelatie vooral veel onthult over de persoon van da Vinci en de manier waarop hij schilderde. "Het was ook in het verleden al duidelijk dat da Vinci bij aanvang van een werk vaak maar wat 'in het rond fladderde'. Het feit dat hij die werkwijze niet alleen aan het begin van een werk aanhield, maar ook gedurende de hele periode van afwerking redelijk chaotisch bleef, kan verklaren waarom hij zoveel moeite had met het voltooien van een werk."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145097495
quote:
'Vikings bloeddorstig? Het waren pragmatische handelaars'
Wided Bouchrika Redacteur Knack.be

30/09/2014 om 10:27

Zoals de aanvallen door Vikings in boeken werden neergeschreven, lijkt het volkje monsterlijk, zelfs rekening houdend met de middeleeuwse oorlogsvoering. Maar dat beeld zou meer dan overdreven zijn. 'De Vikings waren een soort vrijhandelaars.'
http://www.knack.be/nieuw(...)l&utm_campaign=knack
pi_145149472
02-10-2014

Onderzoekers reconstrueren bier uit 1842 op basis van vondst in scheepswrak


Foto ter illustratie. © thinkstock.

Onderzoekers van de Campus Gent werkzaam in de Onderzoeksgroep Brouwerijtechnologie van de KU Leuven hebben een 19de eeuws bier gereconstrueerd waarvan in 2010 vijf flessen teruggevonden werden in een scheepswrak dat in 1842 vergaan was voor de kust van Finse Alandeilanden en zich nu op een diepte van 50 meter bevindt. De Finse brouwerij Stalhagen gaat het bier commercialiseren onder de naam "Stalhagen Historic Beer 1842".

Op basis van micro-organismen in de flessen analyseerden de onderzoekers welk soort gist en bacteriën de brouwers in de 19de eeuw gebruikten voor dit bier dat overigens afkomstig bleek uit ons land. Met de gevonden ingrediënten werden een reeks proefbieren gebrouwen waaruit uiteindelijk datgene gekozen werd met de beste smaak. Het eindresultaat heeft een lage bitterheid en een alcoholpercentage van 4,7 procent.

Het lab produceerde zelf 1.500 liter van het bier en vulde er 1.700 flesjes mee. Het bier zal nu verder op grote schaal geproduceerd en verkocht worden door de Finse brouwerij Stalhagen. Voor een flesje van dit luxebier dient echter 113 euro neergeteld te worden. Een deel van de opbrengst zal worden besteed aan wetenschappelijke projecten zoals archeologisch onderzoek in Finse wateren.

(HLN)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 03-10-2014 10:52:18 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145149645
02-10-2014

Gemummificeerde foetus ontdekt in Italië



Wetenschappers hebben in Italië een 29 weken oude foetus ontdekt. De ongeboren baby werd mogelijk begraven in de 19e eeuw. De foetus werd samen met tientallen andere mummies gevonden in een ondergrondse kamer van een kerk.

In april 2009 werd het dorpje L’Aquila in Italië opgeschrikt door een aardbeving, waarbij meer dan 300 mensen om het leven kwamen. Ook stortten diverse gebouwen in, zoals een deel van de historische St. John-kerk in Casentino. Omdat de vloer van deze kerk het begaf, werden de ondergrondse kamers met mummies blootgelegd.

Gemummificeerde foetus
De 29 weken oude foetus was één van de tientallen mummies. Wetenschappers van de universiteit van Chieti denken dat het kindje verwekt is rond het jaar 1840. Helaas hebben zij niet kunnen ontrafelen wat het geslacht is van het ongeboren kindje.

Abortus?
De onderzoekers hebben de foetus geanalyseerd en zagen dat allerlei botten door elkaar lagen. De schedel van de foetus was op verschillende plaatsen doorgesneden en was tevens losgetrokken van de ruggenwervel. Ook de arm was afgebroken. De wetenschappers vermoeden dat er sprake is van embryotomie. De foetus is in de baarmoeder in stukken gesneden.


Op deze röntgenfoto is goed te zien dat het lichaampje in stukken is gesneden.
Waarom is dit ongeboren kindje in de baarmoeder in stukken gesneden? Deze vraag zal helaas nooit beantwoord worden.

Autopsie
De wetenschappers troffen daarnaast schedels van mensen aan die na hun dood zijn onderworpen aan een autopsie. Bij deze overleden personen is een craniotomie uitgevoerd. Hierbij wordt een opening in de schedel gemaakt om toegang te krijgen tot de hersenen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145149667
03-10-2014

Geheimzinnige vazen ontrafeld



Op oude Griekse vazen staan vaak onbegrijpelijke letterreeksen. Jaren lang hebben deskundigen gepuzzeld op wat die betekenen. Meestal werden de letters afgedaan als onzin, grap of het werk van een analfabete vazenbakker. Nu heeft een historicus het mysterie opgelost – althans voor een aantal vazen.

De letterreeksen vind je vooral op vazen van de late Archaïsche en vroeg klassieke periode (circa 550-450 v.Chr.) uit het oude Griekenland. Vaak bevatten deze vazen afbeeldingen van de goden en cijfers. Verspreid over de vazen staan ook letters, maar die vormen geen woorden. Er zijn ongeveer 1500 vazen of fragmenten van vazen bekend die deze mysterieuze reeksen bevatten.

Veel daarvan zijn in bezit van het Getty Museum in het Amerikaanse Malibu. Een onderzoeker van dat museum viel het op dat veel vazen geen Grieken afbeelden, maar Scythen en Amazones, volkeren uit een gebied in het tegenwoordige Iran en de Kaukasus. Zouden de letters in een vreemde taal zijn?

De onderzoeker stuurde verschillende letterreeksen naar linguïsten die zijn gespecialiseerd in de oude talen van dat gebied. Niemand kon er wijs uit worden, behalve de man die oud-Tsjerkessisch bestudeert. In één van de letterreeksen herkende hij de zin ‘laat de hond los’. Die zin stond inderdaad bij een afbeelding van een Amazone met een hond. Op een andere vaas stond ‘we helpen elkaar’. Een andere vaas bevatte schijnbaar de naam of bijnaam van een Amazone-krijgster: ‘haar uitrusting waard’.

De Griekse vazenmakers hebben schijnbaar de vreemde taal in Griekse letters omgezet. Dat deden ze zo goed, dat we het nu nog kunnen lezen. Dankzij de ontdekking hebben we ineens meer inzicht in hoe de Grieken met andere volkeren samenleefden. Het onderzoek staat in het tijdschrift Hesperia.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145248088
04-10-2014

Zijn deze grotten in Oregon van de eerste bewoners van Amerika?


© Universiteit van Oregon.

Een netwerk van grotten in het landelijke Oregon zou weleens de oudste plek van Amerika kunnen zijn waar ooit mensen gewoond hebben. Dat zou erop kunnen wijzen dat een oude bevolking al op het einde van de laatste IJstijd het land heeft bereikt dat we nu de Verenigde Staten noemen. Dat heeft de overheid in Oregon bekendgemaakt.

Die bevinding heeft de Amerikaanse National Park Service ertoe aangezet om de Paisley Five Mile Point grotten toe te voegen aan de lijst van de belangrijke archeologische en historische sites.

Pas nu zijn wetenschappers ervan overtuigd dat er mensen leefden in de Paisley-grotten, duizend jaar voor de menselijke nederzetting van de zogenaamde Clovis-site in New Mexico. Die wordt doorgaans beschouwd als de eerste aanwezigheid van mensen in Noord-Amerika.

Het onderzoeksteam van Dennis Jenkins van de Universiteit van Oregon gebruikte koolstofdatering om de meer dan 200 monsters van menselijke uitwerpselen uit de Paisley-grotten te situeren. Die zouden daar 14.300 jaar geleden gedropt zijn, zo'n 1.000 jaar voor de menselijke nederzetting in het Clovis-gebied.

Naast deze biologische monsters vond Jenkins ook stenen die gebruikt werden om plantaardige materialen te vermalen, geweven plantaardige vezels, aangepaste dierlijke botten en projectielpunten.
Vandaag de dag worden de Paisley-grotten omgeven door alsem in een dunbevolkt gebied van Zuid-Centraal Oregon. Maar de onderzoekers geloven dat de site ooit een grasvlakte was met een meer en met kamelen, bizons en watervogels.

Archeologen deden de eerste opgegravingen van de Paisley-grotten in 1938. De Universiteit van Oregons huidige onderzoek op de site begon in 2002.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 7 oktober 2014 @ 17:02:01 #41
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_145299581
100.000 eeuwenoude boeken van UvA op internet
AMSTERDAM -

Zo'n 100.000 eeuwenoude boeken uit de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) komen op internet te staan. Daarvoor is een samenwerking aangegaan met Google, die ze de komende 2 jaar gaat digitaliseren. Daarmee zijn de boeken voor iedereen wereldwijd gratis te raadplegen.

De boeken die worden gedigitaliseerd zijn van vóór 1874 en daarmee rechtenvrij. De exemplaren worden bewaard bij de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA. De verzameling bevat onder meer boeken over de Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, cartografie, letterkunde, boekgeschiedenis en zoölogie.

Google werkt al samen met de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Inmiddels zijn 235.000 titels uit de collectie van de KB online toegankelijk gemaakt. De KB streeft ernaar om alle publicaties die in Nederland zijn verschenen, digitaal beschikbaar te stellen.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)boeken_online__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_145320858
06-10-2014

Scheepswrak bij Haïti is niet vlaggenschip van Columbus


Een schilderij van de Santa Maria. © rv.

Een scheepswrak dat de vermaarde onderwaterarcheoloog Barry Clifford voor de kust van Haïti gevonden heeft, is niet de beroemde Santa Maria van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Clifford vond het schip eerder dit jaar en was zo goed als zeker van dat het om het vlaggenschip ging van de 15de-eeuwse ontdekkingsreiziger.


Barry Clifford. © Wikipedia.

De Santa Maria verging in 1492 in de buurt van Haïti. Columbus getuigde zelf dat hij er in geslaagd was met zijn bemanning een nabijgelegen eiland te bereiken. Hij bouwde er met een deel van het schip een fort en keerde met zijn twee andere schepen, de Niña en de Pinta, terug naar Europa.

Kanon
In mei van dit jaar stelde Barry Clifford dat de locatie van het wrak overeenkomt met wat er geweten is over het vlaggenschip van Columbus. Hij claimde ook dat een kanon dat hij tijdens zijn duik vond, afkomstig moest zijn uit de 15e eeuw.

Na een grondig onderzoek door experts van Unesco, blijkt nu dat het schip dateert van een veel latere periode.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145352562
08-10-2014

Australië in rep en roer: schip James Cook gevonden


Een scheepswrak. Inzet: een schilderij van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook. © Thinkstock, AFP.

Bijna 250 jaar geleden zette de Britse ontdekkingsreiziger James Cook als eerste westerling voet aan wal in Australië. Zijn driemaster de Endeavour speelde een bepalende rol in de geschiedenis van het land. Een Amerikaanse onderzoekster claimt nu te weten waar het wrak van het onderzoeksschip ligt. Australië is in rep en roer.


De replica van de Endeavour. © ap.


Een portret van James Cook uit 1782 van John Webber. © afp.


De replica van de Endeavour. © anp.

De Amerikaanse maritiem archeoloog Kathy Abbas stelt dat het wrak op de bodem van de haven van Newport ligt. Ze werkt er al jaren aan een grootschalig project. Deze week tekent ze in de Australische ambassade in Washington een overeenkomst met het Australische Maritiem Museum uit Sydney om gezamenlijk de positie van het schip nader te bepalen en het daarna te bergen, hopelijk net op tijd om de 250ste verjaardag van Cooks reis te vieren.

Lord Sandwich
"Ze willen onderdeel van het team zijn dat het wrak vindt", zegt Abbass tegen persbureau AP. "En we zijn dichtbij." Ze legt uit hoe ze meer leerde over de positie van Endeavour na een archiefonderzoek eind jaren 90 en hoe het op het moment van zinken de Lord Sandwich heette in plaats van de Endeavour.

Abbas heeft goede hoop snel te weten te komen of er nog wrakstukken liggen of dat het schip in de loop der jaren volledig is verwoest en vernietigd door overvarende schepen en zware ankers. Negen andere schepen zijn al gevonden.

Vondst van grote betekenis
"Als de laatste rustplaats van de Endeavour wordt gevonden zou dat een vondst zijn die van grote nationale, en eigenlijk internationale, betekenis is", zegt Kevin Sumption, directeur van het museum in Sydney. Zijn museum heeft sinds 1993-1994 al een replica van het schip.

Volgens de Australische historicus Alexander Cook (geen familie, red.), verbonden aan de universiteit in Canberra, zou het vinden van het wrak de interesse van de mensen in het "ongelooflijke verhaal" van de Endeavour en zijn kapitein vergroten.

'Nationale mythologie'
"Het verhaal is onderdeel van onze nationale mythologie", zegt hij. Die mening deelt ook historicus Iain McCalman van de universiteit van Sydney. De ontdekking van Australië door een westerling betekende namelijk een markeerpunt in de geschiedenis van het land. Groot-Brittannië zette er voet aan land, stichtte een kolonie en bracht ontwikkeling. Voor de toenmalige bewoners van het land betekende de ontdekking de komst van indringers.

"Hoe de mensen de ontdekking van Cook ook waarderen, hij wist dat schip, dat nauwelijks bestuurbaar was, door een mijnenveld van koraal en riffen te varen, zonder dat hij een kaart had. Dat was buitengewoon", aldus McCalman.

Terra Australis
De Endeavour en James Cook, het zijn begrippen in de Australische geschiedenislessen. Jonge leerlingen krijgen de verhalen die er zijn over de historische reis van het schip, tussen 1768 en 1771, haast ingestampt. De Brit werd door zijn thuisland op ontdekkingsreis gestuurd, enerzijds om vanaf Tahiti de baan van de planeet Venus in kaart te brengen, anderzijds om daarna (in het geheim) door te varen om 'Terra Australis' te ontdekken. Men vermoedde waar het continent ongeveer lag.

Na een stop op Nieuw-Zeeland zette Cook in 1770 voet aan wal in het oosten van Australië om er daarna de kust in kaart te brengen. Volgens de overlevering was de Endeavour een lelijk schip en bepaald niet het meest zeewaardige dat bestond. Cook maakte schade toen hij met het houten vaartuig gesteente raakte in het Great Barrier Reef, maar ontliep ternauwernood een ramp. Het schip werd gerepareerd en werd in de jaren daarna nog gebruikt door particulieren en de Britse marine.

Uiteindelijk werd het vaartuig tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in 1778, samen met dertien andere schepen, tot zinken gebracht als blokkade van Narragansett Bay, Rhode Island, aan de oostkust van Amerika. Maar waar het wrak precies lag was onbekend. Tot nu.


De replica van de Endeavour. © anp.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145453428
10-10-2014

'Vampierengraf' blootgelegd in Bulgarije


© thinkstock.

Archeologen hebben in Bulgarije een ijzingwekkende vondst gedaan. Nabij de stad Perperikon stootten zij op twee graven waarin de skeletten op de plaats van hun hart in de bodem gespijkerd waren met een ijzeren staaf. Vermoed wordt dat het om vampierengraven gaat.

De vondst werd gedaan door het team van Nikolaij Owacharow, ook wel de Indiana Jones van Bulgarije genoemd. De graven dateren vermoedelijk uit de 13de of 14de eeuw. Destijds wilde het volksgeloof dat de vampieren 's nachts uit de dood ontwaakten om jacht te maken op het bloed van hun slachtoffers. Om dit te vermijden werd het hart van de vermeende 'bloedzuiger' doorboord met een houten of ijzeren pin.

Owacharow is met deze vondst niet aan zijn proefstuk. Eerder dit jaar legde hij in Sosopol een graf bloot waarin de stoffelijke resten eveneens in de grond waren gespijkerd. Uit de schedel waren alle tanden verwijderd. In heel Bulgarije werden tot dusver al ruim honderd 'vampierengraven' ontdekt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145485885
12-10-2014

Macedonisch graf geeft nieuw geheim prijs: grondmozaïek


© photo news.

In het groot graf uit de tijd van Alexander De Grote bij Amphipolis in het noorden van Griekenland is de jongste vondst van de archeologen een imposant mozaïek op de bodem, zo heeft het Griekse ministerie van Cultuur aan de hand van foto's laten weten.


© kos.

Het in het midden beschadigde mozaïek is in de tweede van de drie gevonden grafkamers gevonden en meet 4,5 op 3 meter. Er is een door twee witte paarden getrokken strijdwagen op te zien met een bebaarde man op die een laurierkrans draagt en daarvoor de boodschapper van de Goden, Hermes.

Voorheen zijn aan de ingangen reeds twee standbeelden van een sfinx en twee kariatiden in marmer gevonden.

Blijkbaar ligt in het graf in (Grieks-)Macedonië een hooggeplaatst iemand, maar rond wie het is is het nog steeds gissen. De nieuwste vondst steunt de these dat het om een man gaat.

Overigens is het minutieus gemaakte mozaïek nog niet helemaal blootgelegd.

De archeologen denken dat het graf uit laatste kwart van de vierde eeuw voor Christus stamt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145486137
10-10-2014

40.000 jaar oude Indonesische rotskunst herschrijft geschiedenis



Rotstekeningen in Indonesië zijn zeker 40.000 jaar oud. Dat blijkt uit onderzoek. Daarmee zijn de tekeningen net zo oud als de oudste rotskunst in Europa en komt onze kijk op de oorsprong van rotskunst op losse schroeven te staan.

De betreffende rotstekeningen zijn te vinden in kalksteengrotten op het zuidelijke deel van Sulawesi, nabij Maros. De tekeningen zijn tot stand gekomen doordat mensen hun hand op de wand legden en vervolgens verf om de handen bliezen of sprayden, zodat de omtrek van de handen zichtbaar werd. Ook zijn er tekeningen te vinden van hertzwijnen.

Dateren
De tekeningen werden meer dan vijftig jaar geleden al ontdekt, maar nog nooit hebben onderzoekers geprobeerd om de rotskunst te dateren. Een nieuwe studie brengt daar verandering in. Onderzoekers hebben de leeftijd van de tekeningen vastgesteld door de verhouding uranium- en thoriumisotopen in klein stalactiet-achtige verschijnselen die zich bovenop de kunst gevormd hadden, te bestuderen. De leeftijd van die stalactiet-achtige verschijnselen levert een minimumleeftijd voor de kunst op: als de stalactieten bijvoorbeeld 40.000 jaar oud zijn, dan moet de kunst eronder ouder zijn dan 40.000 jaar.


De leeftijden
Een afbeelding van een hand bleek zeker 40.000 jaar oud te zijn en is daarmee de oudste op deze wijze getekende hand die ooit is ontdekt. Een grote tekening van een vrouwelijk hertzwijn bleek 35.400 jaar oud te zijn en is daarmee één van de oudste of misschien wel de oudste figuratieve afbeelding die ooit is ontdekt.

Het onderzoek verandert onze kijk op de rotskunst, waarvan we lang dachten dat de wortels in Europa te vinden waren. In Frankrijk en Spanje zijn eerder rotstekeningen teruggevonden die ook zo’n 40.000 jaar oud zouden zijn. “Men neemt vaak aan dat Europa het centrum van de allereerste explosie aan menselijke creativiteit was, met name als het gaat om rotskunst, zo’n 40.000 jaar geleden,” vertelt onderzoeker Maxime Aubert. “Maar onze datering van de rotskunst uit Sulawesi laat zien dat mensen op hetzelfde moment aan de andere kant van de wereld bezig waren om afbeeldingen te maken van dieren die net zo opmerkelijk zijn als die in de Franse en Spaanse grotten.” Het suggereert dat de oorsprong van de creatieve uitingen in de vorm van rotskunst wellicht veel verder in de geschiedenis van de mens te vinden is. “Rotstekeningen en gerelateerde vormen van artistieke impressies waren zeer waarschijnlijk al onderdeel van de culturele tradities van de eerste mensen die – lang voor ze Europa bereikten – uit Afrika richting Azië en Australië vertrokken,” concludeert onderzoeker Adam Brumm.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145486440
13-10-2014

Prachtige schatten ontdekt in ‘Titanic van de oude wereld’



Archeologen hebben in een Grieks schip dat 2000 jaar geleden voor de kust van het afgelegen eiland Antikythera zonk, fantastische vondsten gedaan. Ze haalden onder meer delen van een servies, onderdelen van het schip en een gigantische bronzen speer boven.

Het scheepswrak werd in het jaar 1900 door duikers ontdekt. Zij stelden al snel vast dat er diverse schatten aan boord waren, waaronder bronzen en marmeren beelden, juwelen en het verrassend complexe Mechanisme van Antikythera. Een groot deel van deze schatten haalden de duikers vervolgens ook boven water. Maar ze moesten hun missie stopzetten, toen één van de duikers aan de duikersziekte overleed en twee anderen door toedoen van dezelfde ziekte verlamd raakten.

Meer schatten?
Nu, 114 jaar later, zijn duikers opnieuw naar het scheepswrak – dat zich op 55 meter diepte bevindt – afgedaald. Ze hoopten een antwoord te krijgen op een prangende vraag: welke schatten zijn er nu nog te vinden aan boord van het schip? Allereerst maakten de onderzoekers een 3D-kaart van het gebied waarin het schip zich bevindt. Vervolgens ontdekten duikers diverse objecten. Hun vondsten wijzen erop dat een groot deel van de lading van het schip zich nog steeds onder het sediment bevindt.

OVER HET SCHIP
Het gezonken schip zou uit 70 of 60 voor Christus stammen. Onderzoekers vermoeden dat het schip zijn lading haalde in Klein-Azië en vervolgens naar Rome bracht. Antikythera bevindt zich ongeveer halverwege die route. Mogelijk is het schip tijdens een storm tegen de kliffen van het eiland geslagen en gezonken.

Groter dan gedacht
De duikers ontdekten dat de resten van het schip en de lading van het schip over een veel groter gebied dan gedacht verspreid zijn: dat gebied beslaat zo’n 300 meter. Dit – samen met de ankers en ophaalplanken die van het schip zijn teruggevonden – bewijst dat het schip veel groter was dan onderzoekers eerder dachten. “Dit bewijs laat zien dat dit het grootste scheepswrak is dat ons uit deze tijd bekend is,” vertelt onderzoeker Brendan Foley. “Het is de Titanic van de oude wereld.”

Behalve onderdelen van het schip, stuitten de onderzoekers ook op serviesdelen (bijvoorbeeld de kruik die je helemaal bovenaan dit artikel ziet) en – misschien nog wel de mooiste vondst – een enorme bronzen speer. Die speer is veel te groot en te zwaar om als wapen te hebben gediend. Vandaar dat de onderzoekers vermoeden dat deze speer hoort bij een enorm standbeeld. In 1901 ontdekten duikers de beelden van vier gigantische marmeren paarden. Mogelijk hoorde bij die paarden een beeld van een krijger die – met deze speer – in een karretje stond dat door de paarden werd getrokken. De onderzoekers hopen volgend jaar naar het scheepswrak terug te keren en nog veel meer schatten boven water te halen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145562059
14-10-2014

"Hitler was verslaafd aan crystal meth"


© photo news.

Adolf Hitler was verslaafd aan metamfetamine, sinds 'Breaking Bad' ook bekend als 'crystal meth'. Dat blijkt uit recent vrijgegeven documenten van Amerikaanse spionagediensten. Hoewel genoegzaam bekend was dat de nazileider een hypochonder was die leefde op een cocktail van drugs, bevatten de nieuwe onthullingen sappige details. Zoals die keer dat hij metamfetamine had genomen vlak voordat hij Mussolini ontmoette en hij "twee uur nonstop doorratelde".

Volgens The Telegraph nam Hitler niet minder dan 74 verschillende medicijnen. Het begon met Mutaflor, dat hij voorgeschreven kreeg tegen zijn maagkrampen.

Stierensperma
Daarna kreeg hij ook Brom-Nervavit, een barbituraat en Eukodal, een kalmeermiddel op basis van morfine. Hij slikte ook stierensperma om zijn testosteron op peil te houden en pepmiddelen zoals Coramine, Cardiazol en Pervitin. Dat laatste is een zogenaamde 'alertheidspil' en bevatte metamfetamine.

Parkinson
"Hitlers dokter Morell was een kwakzalver en een oplichter die slangenolie verkocht", stelt Bill Panagopoulos, een Amerikaanse verzamelaar die het dossier ontdekte.

Hitler zou een darmprobleem hebben gehad, een onregelmatige hartslag, kransslagadersclerose, Parkinson, syfilis en oorsuizen. Tegen de tijd dat de geallieerden in Normandië landden, zo Hitler al tien jaar aan de ziekte van Parkinson hebben geleden. Dat zou ervoor gezorgd hebben dat hij tegenstrijdige informatie niet kon verwerken, reden waarom hij aanvankelijk weigerde tankdivisies naar de plek van de invasie te sturen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145562146
15-10-2014

Gepensioneerde zakenman vindt vikingschat van meer dan 1 miljoen euro


Dit is een van de kostbare schatten die de man vond. Het gaat om een kruis uit het vikingtijdperk en dateert uit de negende eeuw. © kos.

Een gepensioneerde zakenman en notoir schattenjager heeft een vikingschat gevonden ter waarde van meer dan een miljoen euro. De lucratieve vondst bestaat uit honderd objecten waaronder armbanden, gouden ringen en een vroegmiddeleeuws kruis uit de negende eeuw en vroeger, schrijft Metro.

Derek McLennan, die op schatten jaagt als hobby, had aanvankelijk geen idee van wat hij opgegraven had. "Ik wist niet wat ik gevonden had toen ik mijn eerste stuk opgegraven had. Ik dacht dat het om een zilveren lepel ging, maar toen ik hem omdraaide, wist ik meteen dat het van een viking was."

Hij kon zijn ogen niet geloven. "Ik voelde de adrenaline door mijn lichaam jagen en ik zwaaide naar mijn collega's." Ook toen hij thuis kwam kon hij het goede nieuws amper overbrengen op zijn vrouw. Ze dacht dat haar man het slachtoffer was van een auto-ongeluk toen hij haar het wonderbaarlijke nieuws wilde vertellen.

Kort na zijn wonderbaarlijke ontdekking kwamen archeologen om een grote opgraving te beginnen. Ze hebben op de vindplaats nog meer artefacten gevonden. "Dit is een enorm belangrijke vondst. Niets zoals dit werd eerder in Schotland gevonden," zei Stuart Campbell, hoofd van de Treasure Trove Unit at National Museums Scotland.

McLennan moet de eventuele opbrengst van zijn vondst delen met de eigenaar van de grond en de Kerk van Schotland. Dat staat zo in de Schotse wet.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145632734
16-10-2014

Dit zit er in een tijdcapsule van 113 jaar oud


© ap.

In de kop van het bekende leeuwenstandbeeld in Boston werd eind september een heuse tijdcapsule gevonden. De kist dateert uit 1901, en bevat een schat aan waardevole zaken uit het begin van de 20ste eeuw.


© ap.

De Bostonian Society heeft na lang wachten eindelijk de eeuwenoude kist opengebroken en foto's van de inhoud bekend gemaakt.

De tijdcapsule bevat voornamelijk verzegelde brieven en foto's, maar ook heel wat krantenknipsels. Vreemd genoeg werd er ook een exemplaar van "Foreign Relations of the United States" uit 1886 in gestopt. Daarnaast had iemand er ook een nagel van de Old South-kerk in gelegd, samen met een stuk hout dat van 'de Old Lion' genomen werd.

Volgens woordvoerster Elizabeth Leet zijn de artefacten bijzonder goed bewaard. "Het lijkt wel alsof ze er gisteren werden ingelegd", vertelt ze. Binnenkort zal de Bostonian Society ook de brieven openmaken en lezen.


© ap.


© ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')