abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_144210588
registreer om deze reclame te verbergen
Na in april een bezichtiging gedaan te hebben zijn mijn vriendin en ik sinds een maand eigenaar van een nieuw appartement. Nieuw voor ons, nieuw voor het pand. Voorheen was het een pakhuis, nu is het opgedeeld in 1 bedrijfsruimte en 2 appartementen. Ons appartement ligt op de bovenste etage.

Het is een grote ruimte van ca 155m2, maar praktisch nog helemaal leeg. Wij moeten nu zorgen voor de indeling, afwerking en het geschikt maken als woonruimte. Een klus waar meer bij komt kijken als gedacht.

Dit topic is voor de geÔnteresseerden om te volgen, maar ik hoop hier ook mijn vragen (die ongetwijfeld zullen komen) te kunnen plaatsen. Veel zaken zijn nieuw voor mij waardoor wij daar niets van weten...

Een paar plaatjes:
2057daf.jpg
De voorkant

2d11i77.jpg
Binnen

Een interieurarchitect heeft voor ons een indeling gemaakt aan de hand van onze wensen:
- Ruime woonkamer
- 4 slaapkamers
- Opslagruimte
- Ruim dakterras

De uitkomst was voor ons verrassend en zeer positief, de reden om de ruimte te kopen:
2uffsit.png
De voorgestelde inrichting

Hier bovenop moet een dakterras komen. Nu is er geen enkele buitenruimte, en dat was een voorwaarde. Daarom heeft de architect een stuk van de binnenruimte in het midden van de ruimte getransformeerd tot buitenruimte. Een stuk dak wordt weggehaald en daaronder ontstaat een patio met trap naar het dak. Bijkomend voordeel, 4 buitenmuren meer waardoor de laatste 2 slaapkamers gerealiseerd konden worden en de ruimte lichter wordt. De patio komt namelijk op de donkerste plek in de ruimte. En, we kunnen op het dak komen.

Een bouwkundige is aan de gang gegaan om de mogelijkheden te bekijken. Uitkomst was de mogelijke realisatie van een dakterras van ca 60m2. Na toestemming gevraagd te hebben aan de VvE de vergunningsaanvraag gedaan bij de gemeente. Na een aantal weken werd deze gelukkig verleend onder voorbehoud van aanlevering van de constructieve gegevens. Deze hadden we bewust nog niet op laten stellen gezien de kosten die daarvoor gemaakt moeten worden en we eerst wilden weten of de gemeente hiermee akkoord zou gaan. Dit akkoord was voorwaarde voor de koop en de gemaakte kosten liepen al aardig op, vandaar het uitstel.

Na dit akkoord van de gemeente hebben we een constructeur ingeschakeld voor de noodzakelijke constructieberekeningen. De uitkomst was positief. Het dak in de huidige vorm is net niet sterk genoeg om een terras te dragen, maar, dit is eenvoudig aan te passen door de balkenconstructie aan de binnenzijde van de ruimte te verstevigen. Nu is het aan de gemeente om ook hier een akkoord voor te geven.

Volgende week hopen we te kunnen starten met voorbereidende zaken (constructief zit ik nog in de beoordelingstermijn van de gemeente en kan/mag ik nog niets doen). Eindelijk krijgen we dan water, gas en elektra. Best handig bij een verbouwing!

Zo zal de ingang verplaatst worden naar bovenaan de trap en kan het leidingwerk aangepast worden op de plaatsing van de keuken, badkamer, 2e toilet en bijkeuken. Verder kan als voorbereiding gestart worden met het verwijderen van het plafond om zo de dakconstructie na goedkeuring te kunnen verstevigen.

Wij zijn nu druk bezig met het bepalen van hoe het moet worden, wat waar moet komen en hoe het eruit moet komen te zien.

De positie van de muren die moeten komen is bekend, en afgelopen dagen heb ik gekeken naar de benodigde capaciteit van CV/radiatoren, plaatsing van lichtpunten en stopcontacten, schakelaars, CAI en netwerkaansluitingen etc. Ook qua afwerking hebben we al van een hoop dingen bepaald hoe het moet gaan worden (al wijzigen we dat nu nog regelmatig...), maar een hoop moet ook nog beslist worden.

Er hoeft praktisch niets gesloopt te worden, er kan dus bijna gelijk begonnen worden met opbouwen. Daarom ons streven: 1 december klaar...
pi_144210732
die 1 dec, is dat op basis van zelf doen, of alles uitbesteden? Het is in ieder geval een aardige klus, maar wel top dat je alles zelf kan bepalen.. En o jah, liever een wcd te veel dan te weinig....
“It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY!”
pi_144210802
quote:
2s.gif Op vrijdag 5 september 2014 18:48 schreef RanTheMan het volgende:
die 1 dec, is dat op basis van zelf doen, of alles uitbesteden? Het is in ieder geval een aardige klus, maar wel top dat je alles zelf kan bepalen.. En o jah, liever een wcd te veel dan te weinig....
Juist ja. Veel stopcontacten en UTP aanleggen is een erg goed idee. Dat komt altijd van pas en de extra kosten zijn nu waarschijnlijk minimaal als je toch alles nu gaat aanleggen.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
  vrijdag 5 september 2014 @ 18:51:29 #4
318149 BORRREETJEEE
Whoop whoop whoop!!!
pi_144210851
registreer om deze reclame te verbergen
Ik vraag me af of je na een poosje geen spijt gaat krijgen van al die niet haakse hoeken.
The colour of her eyes were the colour of insanity
pi_144211237
Leuk project!

Eerste waar ik aan dacht: maak meer hoeken haaks, veel praktischer en er zitten een aantal nutteloze niet-haakse hoeken in (zoals die kamer links onderin).

Tweede dacht ik, wellicht kan je het dak afsteunen aan de vloer door staanders te verwerken in je wanden.

Verder erg gaaf. Wat liggen er voor vloeren in? Vloerverwarming geen optie? Trek je over de gehele verdieping erin, lekker clean zonder radiatoren.

Schakelmateriaal inderdaad liever meer dan minder. En het plafond eruit? Breng dan veel lichtpunten aan!

Houd ons op de hoogte :)
Langzaam maar zeker.
  vrijdag 5 september 2014 @ 19:00:57 #6
28225 twiFight
Pain cleanses the body
pi_144211295
Mooie ruimte en mooi project! Wel deel ik de eerdere opmerkingen over de niet haakse hoeken.
He created a new world of rave in which he gave rebirth to elements of melody and positivity.
He named this world: Forbidden Paradise
pi_144211476
registreer om deze reclame te verbergen
Een groot deel zal gedaan worden. In ieder geval de zaken waar kennis en ervaring voor nodig is zoals bijvoorbeeld installatiewerk en de hemelwaterafvoer van de patio. Verder hebben we een hele hoop handige mensen in onze omgeving.

Ik denk dat er voldoende wcd's komen. Ik heb deze eerst met een gele markeerstift op de tekening geplaatst en achteraf was bijna de hele tekening geel...

De niet haakse hoeken hebben we juist zoveel mogelijk geprobeerd te voorkomen. Het huis is niet haaks, dat maakte het lastig. Ik zie nu dat het plaatje niet aangeeft wat welke ruimte wordt. Hieronder met kamerbenaming:
2hcq740.png

Misschien dat de badkamer nog recht wordt tov de slaapkamer daarnaast (daaronder op de tekening), maar dat is het enige wat gedaan zou kunnen worden aan de niet haakse hoeken. Elke andere wijziging op een hoek zou een nieuwe rare hoek creŽren.

En, een deel van de muren maakt gebruik van de bestaande stalen binten in het plafond die op de binnenfoto zichtbaar zijn, waardoor ze ten opzichte daarvan wel logisch staan.

[ Bericht 3% gewijzigd door fingie op 05-09-2014 19:23:07 ]
pi_144211895
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 18:59 schreef Gieliovd het volgende:
Tweede dacht ik, wellicht kan je het dak afsteunen aan de vloer door staanders te verwerken in je wanden.

Verder erg gaaf. Wat liggen er voor vloeren in? Vloerverwarming geen optie? Trek je over de gehele verdieping erin, lekker clean zonder radiatoren.

Schakelmateriaal inderdaad liever meer dan minder. En het plafond eruit? Breng dan veel lichtpunten aan!

Houd ons op de hoogte :)
Ik neem aan dat je met het afsteunen aan de vloer doelt op de versteviging van het plafond? De constructeur heeft diverse opties bekeken en het verstevigen van de bestaande balken was voldoende en kostentechnisch de beste optie. En, het grootste deel van het terras ligt boven de woonkamer, daar heb ik liever geen "onnodige" objecten in de weg staan.

De oorspronkelijke constructie van de vloeren is hout. Het pand is uit 1921. Daarop liggen nu femtocel platen (? oid). Uiteindelijk komt daar parket op.

Die lichtpunten ben ik nu mee bezig. In de beide hallen wil ik inbouw LED verlichting doen. Maar zit nog even met de hoeveelheid, daar ben ik nog niet helemaal uit (en vind ik lastig).

Vloerverwarming gaat helaas niet lukken, voornamelijk qua kosten, maar dat moet nog even goed bekeken worden, daar is nog geen eindoordeel over geveld. Als het wel radiatoren worden kijken we in ieder geval wel goed naar het uiterlijk.
pi_144213124
Persoonlijk lijkt me 4 slaapkamers veel, je krijgt er al die rare hoeken van en veel deuren (ruimteverlies!) je hebt een hele mooie open ruimte, en het lijkt me zo zonde om dat allemaal dicht te maken
pi_144215572
Ja, ik bedoelde het dak afsteunen middels pilaren.

Fermacell bedoel je, brandwerende platen. Dat is prettig.

LED is mooi, maak ik ook overal in. Dimbaar grotendeels. Blijft lastig ja!
Langzaam maar zeker.
pi_144215635
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 19:47 schreef Fietsertje70 het volgende:
Persoonlijk lijkt me 4 slaapkamers veel, je krijgt er al die rare hoeken van en veel deuren (ruimteverlies!) je hebt een hele mooie open ruimte, en het lijkt me zo zonde om dat allemaal dicht te maken
Die kamers zijn nodig, daar kunnen we niet op "bezuinigen". Qua bruikbaar oppervlak hebben we hier wel meer als bij een doorsnee eengezinswoning hier in de regio. Ook qua buitenruimte, en voor een gunstigere prijs.

We proberen het daarom wel zo veel mogelijk open te houden, de patio is bijvoorbeeld voor het grootste deel van glas waardoor hij er wel is maar je wel doorkijk van voor naar achter hebt.
pi_144216399
Bij LED inbouwspots adviseer ik je om 'gewone' halogeeninbouwspotjes te nemen een daar een losse LED in te doen.

Spots met vaste LED's en drivers geven zo'n drama als over 4 of 5 jaar de eerste stuk gaat... Je kan dan nooit meer dezelfde spot terugvinden.

Voor de hoeveelheid inbouwspots adviseren wij in gangen een tussenafstand van ongeveer 1m tot 1m25.

Zorg in elke kamer voor een dubbele UTP (cat6) en liefst ook overal een COAX aansluiting (4-g afgeschermde kabels).

Minimaal in elke hoek van elke kamer een dubbele WCD plaatsen. Langs lange wanden plaats je er uiteraard meer en op plaatsen waar je computer- of audio/video apparatuur wil gaan plaatsen zorg je voor extra veel WCD's. WCD's plaats je net boven de plint, uit het zicht. Denk ook wel aan een extra WCD naast/boven/onder de lichtschakelaar. Hoef je niet steeds in de hoek op je knieŽn om de stofzuiger o.i.d. aan te sluiten.

Denk ook eens aan leidingen voor de kabels van je speakers of in de enorme woonkamer WCD's in die in de vloer verwerkt zijn zodat je ook midden in de kamer een simpele schemerlamp kan neerzetten zonder dat er een verlengsnoer je halve kamer moet doorkruisen. Uiteraard goed nadenken over de plaatsen.

En wat dacht je er van om de stroomtoevoer naar je wandlampen in de muur weg te werken?
  vrijdag 5 september 2014 @ 21:25:57 #13
318149 BORRREETJEEE
Whoop whoop whoop!!!
pi_144218092
Wordt het niet wat donker in de woonkamer en keuken? Of ga je ramen in je dak maken?
The colour of her eyes were the colour of insanity
pi_144219218
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 20:51 schreef Ivo1985 het volgende:
Bij LED inbouwspots adviseer ik je om 'gewone' halogeeninbouwspotjes te nemen een daar een losse LED in te doen.

Spots met vaste LED's en drivers geven zo'n drama als over 4 of 5 jaar de eerste stuk gaat... Je kan dan nooit meer dezelfde spot terugvinden.

Voor de hoeveelheid inbouwspots adviseren wij in gangen een tussenafstand van ongeveer 1m tot 1m25.

Zorg in elke kamer voor een dubbele UTP (cat6) en liefst ook overal een COAX aansluiting (4-g afgeschermde kabels).

Minimaal in elke hoek van elke kamer een dubbele WCD plaatsen. Langs lange wanden plaats je er uiteraard meer en op plaatsen waar je computer- of audio/video apparatuur wil gaan plaatsen zorg je voor extra veel WCD's. WCD's plaats je net boven de plint, uit het zicht. Denk ook wel aan een extra WCD naast/boven/onder de lichtschakelaar. Hoef je niet steeds in de hoek op je knieŽn om de stofzuiger o.i.d. aan te sluiten.

Denk ook eens aan leidingen voor de kabels van je speakers of in de enorme woonkamer WCD's in die in de vloer verwerkt zijn zodat je ook midden in de kamer een simpele schemerlamp kan neerzetten zonder dat er een verlengsnoer je halve kamer moet doorkruisen. Uiteraard goed nadenken over de plaatsen.

En wat dacht je er van om de stroomtoevoer naar je wandlampen in de muur weg te werken?
Bedankt voor de tips! Vervangbaarheid van de LED's had ik ook al aan gedacht, ik had daarom al het idee om genoeg reserve spots te kopen (ca 1,5x de benodigde hoeveelheid). Ik wist niet dat je een led lamp in een halogeen armatuur kon stoppen. Op dat vlak zie ik een hoop bomen, en wordt het bos langzaam zichtbaar... Ik had al gevonden dat je voor een gang ca 500 lumen per m2 moet hebben, de lampjes die ik gezien heb zijn 600 lumen maar komen op een dimmer. Daarom zat ik te denken om 1 maat groter te kopen, die zijn 1200 lumen. Als ik ze dan op een meter van elkaar zet kan ik met de dimmer het gewenste licht regelen.

UTP komt overal, in elke kamer. In ieder geval enkel. Coax ook. Dat laat ik daarnaast in stervorm leggen in plaats van ring zoals het nu al in de muren zit. Dit aangezien we nu via de schotel tv kijken en daardoor niets hebben aan een ring. Alle kabels komen straks uit in de meterkast wat mij de flexibiliteit geeft om of de schotel daarop aan te sluiten die op het dak komt te staan, of coax van de CAI provider.

Speakers hoop ik draadloos te kunnen gaan doen. Maar, voor de zekerheid laat ik 1 loze leiding aanleggen die "oversteekt" vanaf de woonkamer langs de ingang naar de gang vanuit de woonkamer gezien zodat daar kabels doorheen gevoerd kunnen worden. Dat is de enige plek waar anders de vloer overgestoken moet worden.

Lichtpunten in de vloer hebben we ook aan gedacht. Maar, ik ben bang dat deze eigenlijk altijd op de verkeerde plek zullen zitten waardoor het lelijke objecten in de vloer worden. Nu hebben we opstelling A in gedachten, maar misschien vinden we B die totaal anders is praktischer als we daar wonen. Dan kunnen de stopcontacten hopeloos verkeerd zijn. Maar, wel iets om nogmaals over na te denken.
pi_144219424
quote:
10s.gif Op vrijdag 5 september 2014 21:25 schreef BORRREETJEEE het volgende:
Wordt het niet wat donker in de woonkamer en keuken? Of ga je ramen in je dak maken?
Daar ben ik niet zo bang voor. De woonkamer/keuken heeft aan de achterzijde ongeveer elke 60 cm een raam van ca 1 meter breed en aan de zijkant zitten ook nog 2 kleinere ramen. Als de zon daar niet meer op staat is het buiten of donker of komt het licht via de patio binnen. De dakramen die oorspronkelijk wel in onze ideeen zaten hebben we daarom laten vervallen. Dit komt ook weer ten goede aan de oppervlakte van het dakterras.
pi_144223059
In elk armatuur voor een 51mm halogeenlampje kan probleemloos een LED geplaatst worden. Dat betreft grofweg alle standaard inboywspotjes voor halogeenlampen.

Een bak reserve op voorraad houden klinkt leuk, maar ook die voorraad zal een keer opraken en dat is alleen maar uitstel. LED gaat lang mee, maar heeft simpelweg niet het eeuwige leven. Bij goedkopere LED mag je blij zijn als ze dezelfde levensduur als een spaarlamp halen, duurdere LED gaat 2 tot 4 keer langer mee.
pi_144231866
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 23:06 schreef Ivo1985 het volgende:
In elk armatuur voor een 51mm halogeenlampje kan probleemloos een LED geplaatst worden. Dat betreft grofweg alle standaard inboywspotjes voor halogeenlampen.
En dit geeft geen problemen met een dimmer?
pi_144233820
Niet als je de juiste LED's gebruikt
pi_144235090
Wat wordt het kamertje waarin je gaat Fokken :?
pi_144245722
quote:
6s.gif Op zaterdag 6 september 2014 12:32 schreef ikweethetookniet het volgende:
Wat wordt het kamertje waarin je gaat Fokken :?
Dat moet een houten schuurtje op het dakterras worden, om de sfeer van een zolderkamer na te bootsen.
pi_144248807
quote:
6s.gif Op zaterdag 6 september 2014 12:32 schreef ikweethetookniet het volgende:
Wat wordt het kamertje waarin je gaat Fokken :?
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 september 2014 17:56 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Dat moet een houten schuurtje op het dakterras worden, om de sfeer van een zolderkamer na te bootsen.
Helemaal niet aan gedacht nee... En een zolder is er niet. Dat wordt nog een omgevingsvergunning aanvragen voor een hok op het dak. Voor het verplichte hek van 1 meter hoog om het dakterras moest ik ook een extra vergunning aanvragen omdat de maximale bouwhoogte overschreden zou worden }:| .

Vandaag de hele dag onderweg geweest voor de badkamer. Veel gezien, en de indeling weer helemaal overhoop gegooid. Maar, het is nu (op de grove schets) wel beter. Nu de offerte afwachten...
pi_144249106
quote:
6s.gif Op zaterdag 6 september 2014 19:41 schreef fingie het volgende:
Helemaal niet aan gedacht nee... En een zolder is er niet. Dat wordt nog een omgevingsvergunning aanvragen voor een hok op het dak. .
:{w Dan eindigt je Fok! lidmaatschap zodra je daar gaat wonen :7
pi_144252314
Er gaat naar mijn mening een hoop ruimte verloren door de hal, entree, gang naar wc achter de midden slaapkamer en de patio. Dit naast de vele niet rechte hoeken lijkt het mij niet de meest praktische indeling.
pi_144257675
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 september 2014 20:59 schreef Wespensteek het volgende:
Er gaat naar mijn mening een hoop ruimte verloren door de hal, entree, gang naar wc achter de midden slaapkamer en de patio. Dit naast de vele niet rechte hoeken lijkt het mij niet de meest praktische indeling.
We hebben veel verschillende varianten getekend en gezien (zeker een stuk of 15) in de afgelopen maanden. Wij hebben diverse tekeningen gemaakt, en de architect is er ook druk mee bezig geweest. En op echt iedere variant is wel iets op te merken. Rare hoeken blijf je altijd houden bij een ruimte waar maar 1 hoek van 90 graden in zit. Bij iedere plaats waar je probeert deze te verbergen, creŽer je op een andere plaats dezelfde hoek opnieuw. Of het wordt heel hokkerig. Het is een grote ruimte, en dat mag alles ook uitstralen. Dit is de meest praktische indeling van alle varianten die we gezien hebben.

De schuine muur bij de badkamer verdwijnt mogelijk nog, al gaat dat dan waarschijnlijk ten kostte van ruimte in de slaapkamer.

De muur van de bijkeuken naar de woonkamer hadden we ook recht kunnen maken tov de achtergevel. Dat de bijkeuken niet vierkant is maakt niet uit, daar kom je weinig en ga je niet een paar uur zitten. Maar, dan zou die muur niet haaks staan op de buitenmuur. Juist in deze hoek komt de keuken in L vorm, en dus is de haakse muur nodig. We hebben gekeken naar een keuken in een andere vorm, maar dan kom je snel op een eiland uit. Dit zou en teveel ruimte en teveel geld gaan kosten als je het mooi wilde doen. En dan nog sluit ik niet uit dat we daar na bv een jaar spijt van zouden hebben gekregen. De L vorm is beter.

Er zit inderdaad een hoop oppervlakte in de gangen. Maar, welke van alle tekeningen ik er ook bij pak, er zit weinig verschil in de oppervlakte van deze gang. De oppervlakte daarvan is altijd praktisch gelijk. Hooguit dat dit minder geweest was als de indeling omgekeerd was, waar nu de slaapkamers zitten de woonkamer maken en omgekeerd. Maar, de zon staat op de achterzijde (waar de woonkamer nu getekend staat) en dat vinden we fijner als een zon de hele dag op de slaapkamer.

De entree aanpassen om daar de lange gang te voorkomen was erg ingrijpend. Dan moest de voordeur verplaatst worden naar onderaan de trap (wat volgens de splitsingsakte mag, ons appartement begint onderaan de trap) maar, dan moest er een hoop extra gewijzigd worden in verband met brandveiligheid en andere regels/voorschriften. Kennelijk hoeft een gemeenschappelijke ruimte minder brandveilig te zijn als een eigen ruimte. De (mooie) trap die er nu in zit had dan bijvoorbeeld niet gemogen en had vervangen moeten worden. En, veel hadden we er niet mee gewonnen aan effectief bruikbaar vloeroppervlak. Een hoop kosten voor weinig resultaat. De entree ruimte op de tekening trekken we er wel bij. Nu is de voordeur de deur naast de WC (en zie ik dat deze deur op de tekening verkeerd opengaat, die moet de andere kant op gaan draaien). In de entree komt de garderobe e.d.. Door de plaatsing van het 2e toilet in die ruimte wordt in ieder geval een extra deel nuttig gebruikt.

Het grote vierkante stuk hal is nodig voor de toegang tot de 2 slaapkamers. Die moeten naast de patio zitten in verband met onder andere de daglicht eisen die gelden voor slaapkamers. Dat is ook de voornaamste reden voor het creŽren van de patio. Extra buitenmuren tbv ramen voor de slaapkamers maar ook meer licht in de woning. En met de hal op deze manier krijg je een onderverdeling tussen toegang tot het woonvertrek of de slaapvertrekken. Dat worden 2 "aparte" gedeelten in de totale ruimte.

Ik zeg niet dat er geen betere indeling mogelijk is, ik heb deze alleen niet gezien of zelf getekend. Maar, op een gegeven moment moet je beslissingen nemen. En in de huidige indeling zie ik geen onoverkomelijke problemen met niet haakse hoeken of inefficiŽnt ruimtegebruik.
pi_144264725
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 september 2014 23:27 schreef fingie het volgende:

Er zit inderdaad een hoop oppervlakte in de gangen. Maar, welke van alle tekeningen ik er ook bij pak, er zit weinig verschil in de oppervlakte van deze gang. De oppervlakte daarvan is altijd praktisch gelijk.
Kan je niet met (een) lift(en) werken; om naar je woonverdieping te komen c.q. naar je dakterras te gaan?
"Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder managers".......dan gaan we dat regelen.....
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')