abonnement Unibet Coolblue
pi_143936709
Beste Fokkers,

Ook dit jaar zijn onze Europese prestaties nog niet om over naar huis te schrijven. Met enkel voorrondes en kwalificatierondes gehad te hebben zijn er al 3 van de 5 clubs uitgeschakeld. Tegen niet de meest grote tegenstanders. (Aberdeen, Sparta Praag en Qarabagh FK)

Sinds de Play-Offs zijn ingevoerd in het seizoen 2005/2006 spelen de nummers 6 t/m 9 of nummers 5 t/m 8 met 4 clubs om een UEFA Cup/Europa League ticket. Hiervoor was de ranglijst na 34 wedstrijden 'gewoon' bepalend voor de Europese startplekken en werd dit verdeeld over de plaatsen en het aantal tickets dat er te vergeven waren. Nummers 1 en 2 Champions league, Nummers 3 tot en met 5 UEFA Cup/Europa League en daarna de Intertoto. Hierdoor kregen de clubs die over 34 wedstrijden de meeste punten pakte dus de plaatsen voor Europa. Naar mijn mening hield dit in dat de beste clubs van een seizoen zich erna kon bewijzen tegenover zijn Europese tegenstanders. Hierdoor ontstond er een gat van clubs tussen plek 7 en 14 die nergens voor streden. Niet tegen degradatie en niet voor Europese plaatsen. Dit vond men te saai waardoor de Play-Offs zijn ingevoerd. Het begin van het einde, naar mijn mening...

Doordat de Play-Offs zijn ingevoerd is er een totale nivellering ontstaan met de gehele competitie. Je had vroeger 18 teams waar er vooraf altijd 3 topclubs waren die voor de titel gingen met daaronder 5 clubs die gingen voor de Europese plaatsen. Aan de andere kant waren er ongeveer 4/5 clubs die moesten vechten tegen degradatie terwijl de overige 7/8 clubs geen middenmoters waren. Doordat deze verdeling vroeger veel sterker was, kregen de traditioneel grotere clubs ook de betere spelers. Een speler van een traditionele degradatiekandidaat kon een enorme stap omhoog zetten naar een club als SC Heerenveen waar je altijd voor Europese plaatsen speelt.

Op het moment is er een kleine top die voor de landstitel gaat, daaronder zit al kort een sub-top met clubs die dit net niet redden. En daarna komen zowat 10 clubs die de ambitie hebben om de Play-Offs te halen. Hierdoor is het verschil tussen Groningen, Heerenveen, Twente, AZ, FC Utrecht, ADO en nu zelfs Zwolle, PEC, Cambuur niet meer zo groot. Dit resulteert weer dat echt goede spelers in de Eredivisie weer verdeeld worden over een tiental clubs. Dit waar hiervoor alle goede spelers naar de 3/4 sub-top clubs gingen. Door de algehele niveaudaling gaan de betere spelers ook sneller naar het buitenland omdat de stap binnen de competitie niet groot genoeg meer is en het zodoende aantrekkelijker is naar een andere competitie te trekken. Het verlaten van de eigen competitie zorgt voor een nóg sterkere niveaudaling van de complete competitie.

Naar mijn mening worden de lagere clubs over het algemeen iets sterker dan in het voor-playoffse tijdperk. Maar de sub-top clubs worden minder goed, de top clubs worden minder sterk. Als wij ooit in Europees opzicht iets willen gaan voorstellen, dan moeten die Play-offs vandaag nog worden afgeschaft!

Poll: Zijn de Play-Offs de oorzaak van het Europees falen?
Ja, een grote oorzaak
Ja, een kleine oorzaak
Nee, zijn geen oorzaak
Ik heb geen idee
Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier
- Met zuidelijke groet -
pi_143936920
Moet inderdaad afgeschaft worden.
When I get sad, I stop being sad and just be awesome instead.
  Forum Admin vrijdag 29 augustus 2014 @ 00:05:49 #3
35723 crew  GGMM
pi_143938021
Nee, oneens. Heeft niks met elkaar te maken.
Alweer zo'n prachtige post van mij.
Nicki Minaj en ik
Mijn vissen in actie.
pi_143938046
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 augustus 2014 00:05 schreef GGMM het volgende:
Nee, oneens. Heeft niks met elkaar te maken.
pi_143938050
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 augustus 2014 00:05 schreef GGMM het volgende:
Nee, oneens. Heeft niks met elkaar te maken.
pi_143938058
FC Groningen/Vitesse/Heerenveen/AZ maakt geen ruk uit
pi_143938363
Ja, speelt zeker mee. Wat mij betreft worden ze afgeschaft. Zeker nu er de komende jaren een ticket minder te verdelen is en je waarschijnlijk als nummer 4 niet eens geplaatst bent voor Europa.
pi_143938494
Gewoon teveel middelmaat in Nederland. Er zijn meestal 2 a 3 ploegen die de puntjes binnen harken en de rest doet voor spek en bonen mee.

Als je kijkt naar Portugal doen die het toch beter. Het slaat nergens op dat een land als Portugal het beter doet dan Nederland in Europa.
I got two dudes that turned into raspberry slushy and flushed down my toilet. I can't even take a proper dump in there.
pi_143938521
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 augustus 2014 00:15 schreef Dale__Cooper het volgende:
Ja, speelt zeker mee. Wat mij betreft worden ze afgeschaft. Zeker nu er de komende jaren een ticket minder te verdelen is en je waarschijnlijk als nummer 4 niet eens geplaatst bent voor Europa.
En terecht, 3 ploegen van eredivisie Europa in is meer dan zat.
I got two dudes that turned into raspberry slushy and flushed down my toilet. I can't even take a proper dump in there.
pi_143938798
Speelt geen enkele rol. De play-offs zijn niet de reden dat de eredivisie zo genivelleerd is. Er is gewoon geen geld meer in de eredivisie. Vroeger kon Heerenveen of AZ of Vitesse etc. nog wel goede spelers betalen, maar tegenwoordig niet meer. In principe staan er nu bij elke club buiten de top 4 (twente reken ik daar bij) 11 koekenbakkers op het veld. En die éne club die dan 1 aardige voetballer heeft of een goede trainer die eindigt dat seizoen hoog en op het eind van het seizoen wordt die aardige voetballer weggekocht.

Dat Nederland internationaal wegzakt heeft ook nog een tweede oorzaak. Alle Nederlandse clubs willen "de financiën op orde hebben". Dit doen zij door transfers. En de transferhandel lijkt inmiddels core business geworden in plaats van het resultaat van het eerste elftal. Spelers van 26 of 27 zijn al oud in Nederland en krijgen geen contract meer. Omdat zij nooit meer een transfer zullen opleveren. Clubs kiezen dan liever voor een talent van 18-20 ondanks dat die spelers kwalitatief minder zijn op dit moment. Maar op de langere termijn zal die investering zich wel uitbetalen maar op de korte termijn is je elftal gewoon zwakker.
Ik heb meer verloren dan jij ooit zult winnen
  vrijdag 29 augustus 2014 @ 01:56:22 #11
268045 Boezeidekoe
Ik ben een tong80 fan,jij ook?
pi_143940682
En wat ook bizar is: Als je de playoffs wint ben je als laatste club eind mei nog bezig, terwijl je alweer half juli als 1e club mag beginnen in de 2e voorronde. Dan loot je standaard een niet-aantrekkelijke tegenstander en als je deze wint(wat tegenwoordig geen ABC-tje meer is voor Nederlandse clubs) ben je ongeplaatst in de 3e of eventueel 4e voorronde waardoor er een sterke tegenstander uit de koker komt rollen. Kortom het halen van de groepsfase is haast een utopie voor Nederlandse clubs.

Ik verwacht dat de playoffs volgend seizoen worden afgeschaft, mede ook doordat er doorgaans weinig publiek komt kijken.
pi_143945701
Zijdelings heeft het misschien wel wat invloed, maar het is zeker niet de belangrijkste reden.

1) Spelers gaan op jonge leeftijd al weg. Tegenwoordig is één seizoen behoorlijk tot goed voetballen al voldoende om een dik contract in het buitenland te verdienen. Zolang er geen paal en perk wordt gesteld aan het aantal buitenlanders die een ploeg binnen de lijnen mag brengen en er in het buitenland veel meer financiële slagkracht is (al dan niet via dubieuze wijze) ga je die slag nooit meer winnen.

2) het dedain waarmee ploegen over de Europa league spreken. Er wordt 9 van 10 keer gezegd voor de wedstrijd dat ze tegen een mindere tegenstander spelen, maar ondertussen gaan ze wel achter elkaar onderuit. Om daarna te zeggen dat ze ook eigenlijk liever niet door gaan, want dan kunnen ze zich op de competitie richten. Daaruit spreekt ook nog eens een uiterst rare tegenstelling, want diezelfde clubs zijn aan het eind van het seizoen wel weer erg blij met het behalen van een ticket voor Europees voetbal.

Het resultaat is dat je straks ook gewoon als kampioen voorronden voor de CL kan gaan spelen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')