abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 4 februari 2015 @ 13:13:59 #76
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_149355053
Hoeveel liter boullion maak jij in een keer? Ik kook op keramisch en dat laat ik ook niet aanstaan, het kan wel, maar liever niet. Ik stel me zo voor om op vrijdagavond de soep op te zetten en dat die dan zaterdagochtend klaar is. Zo deed mijn oma dat vroeger ook. :P

Is de binnenpan eigenlijk altijd uitneembaar?
Siesta & Fiesta!
pi_149356242
Volgens mij is de binnenpan altijd uitneembaar en is dan ook nog te gebruiken in de oven (evt gratineren).
De binnenpan van mijn cooker kan ook op gas. (kan je de soep in de pan laten zitten en zo snel opwarmen) en er zat iets bij waarmee je m ook op elektrisch/keramisch kon zetten.

En ik heb geen idee meer hoeveel bouillion ik toen gemaakt heb. Durfde er niet zo heel veel water in te doen, maar als ik moet schatten, zo'n 1,5 a 2 liter. Ik heb gewoon van alles aan groenten en wat poulet ingedaan en een mergpijpje geloof ik. Maar er verdampt weinig vocht. Vorige week 2,5 liter water, 400 gr vlees en ca 500 gr groenten en ik had voor 6 personen erwtensoep als volledige maaltijd.
We have far more in common than that which devides us..
  woensdag 4 februari 2015 @ 13:58:50 #78
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_149356433
quote:
0s.gif Op woensdag 4 februari 2015 12:57 schreef Bramito het volgende:
Dit is eigenlijk het recepten topic maar ik stel de vraag toch maar hier. Ik heb eerder ergens op FOK gezegd dat de slowcooker niet echt een toegevoegde waarde voor mij heeft, maar ik ben eigenlijk inmiddels van mening aan het veranderen. Ik wilde laatst een snelkookpan kopen voor het maken van bouillon en voor droge peulvruchten en toen bedacht ik dat een slowcooker eigenlijk ook wel handig (zo niet handiger) is.

Heeft iemand ervaring met bouillon en peulvruchten? Voor bouillon is het natuurlijk hoe groter hoe beter maar mij lijkt de 4,7 liter wel een goeie maat.
Zijn er nog dingen waar ik speciaal op moet letten?
Vinden jullie een timer een toegevoegde waarde?

Ik heb een van deze twee op het oog:
Crock-pot 1
Crock-pot 2
Zelf heb ik geen toegevoegde waarde voor een timer. Ik zet 'm aan zodra ik klaar ben met de voorbereiding en time dat het klaar is tegen de tijd dat we eten.

Ik heb spliterwten en linzen gebruikt.

Wat is precies het idee met de slow cooker gebruiken voor peulvruchten? Zet je die normaal uren op het vuur?
The love you take is equal to the love you make.
  woensdag 4 februari 2015 @ 13:59:55 #79
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_149356460
quote:
0s.gif Op woensdag 4 februari 2015 13:13 schreef Bramito het volgende:
Hoeveel liter boullion maak jij in een keer? Ik kook op keramisch en dat laat ik ook niet aanstaan, het kan wel, maar liever niet. Ik stel me zo voor om op vrijdagavond de soep op te zetten en dat die dan zaterdagochtend klaar is. Zo deed mijn oma dat vroeger ook. :P

Is de binnenpan eigenlijk altijd uitneembaar?
Volgens mij zou dat prima kunnen met een slowcooker.

En ja, maar dat zei K. ook al. :)
The love you take is equal to the love you make.
  woensdag 4 februari 2015 @ 15:22:35 #80
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_149358513
quote:
1s.gif Op woensdag 4 februari 2015 13:58 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Zelf heb ik geen toegevoegde waarde voor een timer. Ik zet 'm aan zodra ik klaar ben met de voorbereiding en time dat het klaar is tegen de tijd dat we eten.

Ik heb spliterwten en linzen gebruikt.

Wat is precies het idee met de slow cooker gebruiken voor peulvruchten? Zet je die normaal uren op het vuur?
Wij eten ongeveer 2 keer per week peulvruchten, dat is vrij standaard hier in Spanje. Wij hebben hier erg veel keus uit de gedroogde variant en in potten is de keus nogal beperkt. De gedroogde variant is ook veel lekkerder (IMHO). Ik maak het vaker, maar een schotel als "Fabada" of "Cocido" staat al gauw 4 uur te pruttelen en soms nog langer. Sowieso is het minimum echt 2 uur. Dat ga ik dus door de week niet doen. Toch wil ik vaker de gedroogde variant maken en daar lijkt de slowcooker een uitkomst.
Siesta & Fiesta!
  woensdag 4 februari 2015 @ 15:27:11 #81
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_149358649
quote:
0s.gif Op woensdag 4 februari 2015 15:22 schreef Bramito het volgende:

[..]

Wij eten ongeveer 2 keer per week peulvruchten, dat is vrij standaard hier in Spanje. Wij hebben hier erg veel keus uit de gedroogde variant en in potten is de keus nogal beperkt. De gedroogde variant is ook veel lekkerder (IMHO). Ik maak het vaker, maar een schotel als "Fabada" of "Cocido" staat al gauw 4 uur te pruttelen en soms nog langer. Sowieso is het minimum echt 2 uur. Dat ga ik dus door de week niet doen. Toch wil ik vaker de gedroogde variant maken en daar lijkt de slowcooker een uitkomst.
Lijkt me perfect voor een slow cooker, eerlijk gezegd.

Misschien een tip voor de keuze van het formaat: het schijnt het beste te werken als de slow cooker toch wel zeker driekwart gevuld is. Dus ik zou kijken naar het volume dat het beste past bij de hoeveelheden die je meestal neemt en niet een extra grote kopen voor de paar keer dat je er liters bouillon in zou willen trekken.
The love you take is equal to the love you make.
pi_149358853
quote:
0s.gif Op woensdag 4 februari 2015 15:22 schreef Bramito het volgende:
Wij eten ongeveer 2 keer per week peulvruchten, dat is vrij standaard hier in Spanje. Wij hebben hier erg veel keus uit de gedroogde variant en in potten is de keus nogal beperkt. De gedroogde variant is ook veel lekkerder (IMHO). Ik maak het vaker, maar een schotel als "Fabada" of "Cocido" staat al gauw 4 uur te pruttelen en soms nog langer. Sowieso is het minimum echt 2 uur. Dat ga ik dus door de week niet doen. Toch wil ik vaker de gedroogde variant maken en daar lijkt de slowcooker een uitkomst.
Net wat Lienenien zegt, da's perfect daarvoor. Gewoon het ding z'n werk laten doen. Als ik het goed onthouden heb (info ligt thuis) moet je ervan uitgaan dat wanneer iets langer dan 3 uur moet stoven je bij een slowcooker moet denken aan minstens 8 uur op laag. Dan blijft zoiets nog flink lang warm (zeker wel 2 uur). Dus als je om 8 uur 's avonds wilt eten zet je m o m 8 uur aan. Ik zet 'm 's avonds aan en als ik ga werken weer uit (is het eten klaar) en dan 's avonds zet ik de pan even op het gas. Ik ben nog niet zover dat ik 'm aan laat als ik niet thuis ben :@
We have far more in common than that which devides us..
  woensdag 4 februari 2015 @ 15:35:44 #83
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_149358904
Ik heb ook al eens gespeeld met een tijdje op laag en een tijdje op hoog. Ging ook prima en het gaat dan wel sneller. Met zo'n bonengerecht kan dat volgens mij ook goed.
The love you take is equal to the love you make.
  woensdag 4 februari 2015 @ 15:42:11 #84
425665 TravelRose
Keep on dreaming
pi_149359106
Wat ook lekker is uit de slow cooker: Mac & Cheese.

Elleboogmacaroni (ongekookt!) in de pot doen met melk, room, cheddarkaas en roomkaas. Na een uurtje of 2 even doorroeren en dan moet je het nog een half uurtje geven. Klein beetje peper erover en klaar is kees. De meest romige, heerlijke Mac & Cheese! Let op: machtig!
  woensdag 4 februari 2015 @ 15:49:09 #85
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_149359328
STELLETJE ENABLERS!!! :P

Goed punt over het formaat. Groter dan 4,7 liter ga ik sowieso niet, maar misschien is 3,5 wel genoeg. Mijn dank is groot!
Siesta & Fiesta!
  woensdag 4 februari 2015 @ 15:57:06 #86
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_149359593
quote:
0s.gif Op woensdag 4 februari 2015 15:42 schreef TravelRose het volgende:
Wat ook lekker is uit de slow cooker: Mac & Cheese.

Elleboogmacaroni (ongekookt!) in de pot doen met melk, room, cheddarkaas en roomkaas. Na een uurtje of 2 even doorroeren en dan moet je het nog een half uurtje geven. Klein beetje peper erover en klaar is kees. De meest romige, heerlijke Mac & Cheese! Let op: machtig!
Dat is geen eten, dat is schandalig!
The love you take is equal to the love you make.
pi_149359668
quote:
1s.gif Op woensdag 4 februari 2015 15:27 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Lijkt me perfect voor een slow cooker, eerlijk gezegd.

Misschien een tip voor de keuze van het formaat: het schijnt het beste te werken als de slow cooker toch wel zeker driekwart gevuld is. Dus ik zou kijken naar het volume dat het beste past bij de hoeveelheden die je meestal neemt en niet een extra grote kopen voor de paar keer dat je er liters bouillon in zou willen trekken.
Net te laat voor mij. Ik heb sinds zondag de 5,7 liter. Hij heeft elke dag aangestaan, maar ik heb er wel last van dat ie eigenlijk te groot is. Wist niet dat ie minimaal.halfvol mmoest zijn. De butter chicken van gister vroeg, wegens te weinig, minimaal elk uur een roerbeurt.

Toevallig staan er vandaag witte bonen in. Ik heb ergens gelezen dat je ze moet voorkoken, dus was misschien wat enthousiast, na een dag weken nog aan de kook gebracht in een gewone pan, nu al zo'n zes uur op lage temp. Gelukkig voor soep, de bonen beginnen aardig uit elkaar te vallen.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
pi_149360156
Daarom hebben wij er ook 2. :P. Eentje van net iets meer dan 3.5 liter voor kleine beetjes, en 1 van 6+ liter voor grotere hoeveelheden. Die laatste is toch verrekte handig als er bezoek komt.
"Bleach is healthy. It's mostly water. And we are mostly water. Therefore, we are bleach."
pi_149360225
Hachee!
En toch zijn de dingen die irrelevant zijn voor de een, relevant voor de ander.
pi_149360591
quote:
0s.gif Op woensdag 4 februari 2015 15:42 schreef TravelRose het volgende:
Elleboogmacaroni (ongekookt!) in de pot doen met melk, room, cheddarkaas en roomkaas.
Mijn aders doen al pijn als ik dit alleen al lees :X

Ik misbruik zelf mijn crock vaak als "keuken" op de studentenkamer :')
aardappels in partjes op de bodem en die onderwater zetten, dan groenten eroverheen en bovenop een stuk (geen gehakt :P )vlees. (Filet lapje, Karbonade, kipfilet etc) en dan 2.5 tot 3 uur op High.

Werkt wel prima eigenlijk _O- Vlees is altijd goed gaar (en botermals :') ) net als de groenten en aardappels. Timing kijkt alleen wel vrij nauw. Heb ook soms dat de groenten al pap zijn en de aardappels nog rauw. Maar ben er intussen achter dat een infrarood thermometer door het deksel tamelijk betrouwbaar werkt voor het inschatten van de kerntemperatuur omdat alles zo langzaam en onder het deksel op warmt :+

[ Bericht 14% gewijzigd door #ANONIEM op 04-02-2015 16:41:56 ]
  woensdag 4 februari 2015 @ 16:54:05 #91
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_149361316
Wat een goed idee, voor een studentenkamer!

Je kunt ook beginnen met de aardappels en dan de groenten wat later toevoegen?
The love you take is equal to the love you make.
pi_149363324
Te weinig inhoud dan. Ik heb de kleinste crockpot (1,7L geloof ik). Maar als ik er alleen aardappels in stop zit er misschien 2cm in :P.

Maar heb al gemerkt dat het een beetje aan de groenten ligt en de massa die ze hebben. "dicht" spul zoals Broccoli en bloemkool gaan prima. Spruiten een stuk minder :P

En tegen alle verwachting in, de bodem volgooien met aardappels en dan de inhoud van een pakje zuurkool, met de worst er boven op. Gaat ook gewoon prima :P (dan geen water toevoegen, alleen het zuur uit het pakje). Had eigenlijk gedacht dat het zuur uit de kool problemen op zou leveren om de aardappels gaar te krijgen, maar gaat ook gewoon goed.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 04-02-2015 18:12:49 ]
  woensdag 4 februari 2015 @ 18:36:57 #93
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_149363953
Je bent wel creatief!

Heb je wel een koelkast?
The love you take is equal to the love you make.
pi_149364057
quote:
14s.gif Op woensdag 4 februari 2015 18:36 schreef Lienekien het volgende:
Heb je wel een koelkast?
Koelkast, Vriezer, Rijstkoker. Kan inprincipe alles wel bereiden. :Y Grill zou ik ook graag hebben maar dan zeggen de stoppen plof :P

Een paar proppen alu-folie op de bodem van de pan en dan een complete (ontdooide) diepvrieskip erop gaat ook prima. Huid verwijderen (anders krijg je kauwgom) en dan insmeren met kruiden en een uur of 10 op low erin. Geen olie of vocht toevoegen. Aan het einde heb je dan een centimeter aan vet/water op de bodem staan tussen de folie en een heerlijke kip erboven *O*

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 04-02-2015 18:41:49 ]
pi_149366329
quote:
7s.gif Op woensdag 4 februari 2015 16:13 schreef OMG het volgende:
Daarom hebben wij er ook 2. :P. Eentje van net iets meer dan 3.5 liter voor kleine beetjes, en 1 van 6+ liter voor grotere hoeveelheden. Die laatste is toch verrekte handig als er bezoek komt.
Dat is ook mijn plan. Mevr V is er nog niet zo van overtuigd.
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  woensdag 4 februari 2015 @ 19:43:08 #96
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_149366410
quote:
1s.gif Op woensdag 4 februari 2015 19:41 schreef Vanyel het volgende:

[..]

Dat is ook mijn plan. Mevr V is er nog niet zo van overtuigd.
Dan geef je hem toch gewoon op haar verjaardag!
The love you take is equal to the love you make.
  woensdag 4 februari 2015 @ 21:17:02 #97
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_149370479
quote:
99s.gif Op woensdag 4 februari 2015 18:40 schreef CrashO het volgende:

[..]

Koelkast, Vriezer, Rijstkoker. Kan inprincipe alles wel bereiden. :Y Grill zou ik ook graag hebben maar dan zeggen de stoppen plof :P

Een paar proppen alu-folie op de bodem van de pan en dan een complete (ontdooide) diepvrieskip erop gaat ook prima. Huid verwijderen (anders krijg je kauwgom) en dan insmeren met kruiden en een uur of 10 op low erin. Geen olie of vocht toevoegen. Aan het einde heb je dan een centimeter aan vet/water op de bodem staan tussen de folie en een heerlijke kip erboven *O*
Klinkt echt zoooo fout. Waarom zou je een kip 10 uur willen uitdrogen?
pi_149370499
Was twee weken geleden :(
Anders topidee ^O^
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
pi_149370613
quote:
1s.gif Op woensdag 4 februari 2015 21:17 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Klinkt echt zoooo fout. Waarom zou je een kip 10 uur willen uitdrogen?
Droogt niks uit hoor :?
't is een 1.7L crockpot die dan flink (4/5e) vol zit met het deksel zonder luchtgaten erop.
Tuurlijk verlies je een bak vocht, maar daarna is de kip gewoon nog sappig, hooguit de bovenste paar mm van het vlees die droog is. Hij staat feitelijk gewoon in zijn eigen damp/vet te stomen.

Stop ik een losse kipfilet er 10 uur in, ja, dan heb je schoenzool :Y Maar vlees met bot (ook losse poten) gaat prima.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 04-02-2015 21:23:10 ]
  woensdag 4 februari 2015 @ 21:27:15 #100
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_149370897
Ik geloof er niks van dat het lekkerder zou zijn dan wanneer je gewoon wel wat vocht en/of vet toevoegt.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')