abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_146765489
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 november 2014 12:04 schreef cynicus het volgende:
Wat een prachtige foto, die gletscher lijkt door het mooie zonlicht net een lavastroom O+

Edit: de originele (grote) versie vind je hier:
http://commons.wikimedia.(...)f_Fjord,_glacier.jpg
Dat ziet er inderdaad erg indrukwekkend uit _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146765496
17-11-2014

Nog nooit waren de oceanen zo warm als deze zomer



De afgelopen zomer brak alle records als het gaat om de gemiddelde temperatuur van de oceanen wereldwijd. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de 14 jaar durende pauze in de opwarming van de oceanen.

Tussen 2000 en 2013 steeg de oppervlaktetemperatuur van de wereldzeeën niet of nauwelijks. En dat ondanks dat de CO2-uitstoot in diezelfde periode onvermoeibaar doorging. Nieuw onderzoek suggereert nu dat er – na veertien jaar – een einde is gekomen aan wat onderzoekers aanduiden als de ‘Global Warming Hiatus’.

Recordbrekend
De afgelopen zomer lag de oppervlaktetemperatuur van de oceanen wereldwijd namelijk hoger dan deze – sinds de temperatuurmetingen begonnen – ooit hebben gelegen. Ze overstijgen zelfs de temperaturen die we in het El Niño-jaar 1998 zagen.

Stille Oceaan
“De wereldwijde opwarming die we dit jaar zien, is voornamelijk te wijten aan het noordelijke deel van de Stille Oceaan,” legt onderzoeker Axel Timmerman uit. “Die is veel sterker opgewarmd dan we ooit gezien hebben en heeft orkanen van richting doen veranderen, de passaat verzwakt en ervoor gezorgd dat koraal nabij Hawaii is verbleekt.”

Hoe kon het zover komen?
Aan de opwarming van het noordelijke deel van de Stille Oceaan gingen een aantal gebeurtenissen vooraf. In januari 2014 stegen de temperaturen in de Stille Oceaan al sterk. Enkele maanden later – in april en mei – zorgden winden ervoor dat een grote hoeveelheid warm water die normaal in het westelijke deel van de Stille Oceaan vertoeft zich langs de evenaar verplaatst en verspreidt langs de Noord-Amerikaanse kust. Daarbij komen enorme hoeveelheden warmte vrij in de atmosfeer. Het gaat om warmte die bijna een decennium in het tropische, westerlijke deel van de Stille Oceaan opgeslagen heeft gezeten. “Recordbrekende concentraties broeikasgassen en een uitzonderlijk zwakke passaat boven het noordelijke deel van de Stille Oceaan – die normaliter het oppervlak van de oceaan af laat koelen – hebben verder aan de stijging van de oppervlaktetemperatuur van het water bijgedragen. Deze hoge temperaturen zijn nu te vinden in een groot gebied dat zich uitstrekt van iets ten noorden van Papoea-Nieuw-Guinea tot de Golf van Alaska.”

Volgens de onderzoekers wijzen de recordbrekend hoge temperaturen erop dat de veertien jaar durende pauze in de opwarming van de oceanen nu tot een einde aan het komen is.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146766500
quote:
De afgelopen zomer brak alle records als het gaat om de gemiddelde temperatuur van de oceanen wereldwijd. Daarmee lijkt een einde gekomen aan de 14 jaar durende pauze in de opwarming van de oceanen.
Valt me tegen, die slordige vertaling van Scientias. De 'pauze' verwijst naar de oppervlaktetemperaturen, Sea Surface Temperature (SST), de oceanen zelf hebben over deze periode continue extra warmte opgenomen (vooral in de diepere lagen) en zijn dus blijven opwarmen:


[Bron]

De SST's zijn erg gevoelig voor El Niño's waardoor de uitschieter, de record El Niño van 1998, lange tijd het record SST in handen had.
pi_146797203

Nieuw filmpje van Nasa Goddard
Gepubliceerd op 17 nov. 2014
An ultra-high-resolution NASA computer model has given scientists a stunning new look at how carbon dioxide in the atmosphere travels around the globe.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_147383509
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147383521
04-12-2014

[ Buckyballs tegen broeikaseffect ]
Nieuw absorptiemiddel haalt CO2 effectiever uit gasmengsels

Met een netwerkje van buckyballs en polyethyleenimine kun je effectief CO2 uit rookgassen en aardgas vissen. Werkt waarschijnlijk beter dan metal organic frameworks, schrijft Andrew Barron (Rice University) in Scientific Reports.

Wat hij in feite heeft bedacht is een absorptiemiddel dat zo veel mogelijk amine-functionaliteit en zo weinig mogelijk andere stoffen bevat, en tegelijk poreus genoeg is om de gassen er diep in door te laten dringen.

Amines worden nu al op vrij grote schaal ingezet voor CO2-absorptie, vooral omdat ze selectief zijn en N2 of CH4 vrijwel ongehinderd laten passeren. Maar de huidige varianten bevatten een hoop dood gewicht in de vorm van oplosmiddelen en de koolstofketens die de rest van het molecuul uitmaken. Wat des te vervelender is omdat je ze na gebruik regenereert door de CO2 er bij verhoogde temperatuur uit te stoken, waarbij je al dat dode gewicht óók moet opwarmen.



Wat dat betreft ligt de keuze voor polyethyleenimine (PEI), met slechts twee koolstofatomen per aminegroep, voor de hand. Alleen is PEI een polymeer, en als je daar lange ketens van maakt krijg je een viskeuze massa waar het gas niet in komt.

Het idee is nu simpelweg om kortere ketens te nemen en die met C60-buckyballs te crosslinken. In plaats van snot blijkt dat een poreuze, vaste en totaal niet plakkerige stof op te leveren.

De eerste proeven laten zien dat dit spul bij 90 graden Celsius en 0,1 bar veertien procent van zijn eigen gewicht aan CO2 kan absorberen. Barron vermoedt dat het helpt dat de hydrofobe buckyballs de hydrofiele aminegroepen een beetje naar buiten duwen, dus in de baan van het gas. Een van de beste CO2- absorberende metal organic frameworks, Mg-MOF-74, komt onder deze omstandigheden niet verder dan zes procent van zijn eigen gewicht.

Barron geeft toe dat C60 relatief duur is. Maar hij denkt dat de energiebesparing er wel eens tegenop zou kunnen wegen. Bovendien gaat het vaste absorptiemiddel lang mee terwijl van vloeibare amines altijd een deel verdwijnt via de schoorsteen, en continu moet worden aangevuld.

bron: Rice University

(c2w.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147504101
09-12-2014

Klimaatontkenners tegenspreken versterkt net hun overtuiging


© thinkstock.
MYTHES ONTKRACHT Je kunt het onmogelijk altijd bij het rechte eind hebben, maar toch lijken heel veel mensen er grote problemen mee te hebben hun ongelijk nu en dan toe te geven. Het internet barst van de hardnekkige 'mythes' waar velen koppig aan blijven vasthouden. Twee Australische wetenschappers waren het zo beu dat ze een handleiding schreven: hoe overtuig je anderen van hun ongelijk?

© skepticalscience.com.
Global warming is niet de schuld van de mens, de Amerikanen hebben nooit een voet op de maan gezet, of de zogenaamde 'vijfsecondenregel', die stelt dat op de grond gevallen voedsel niet met bacteriën besmet kan zijn als je het op tijd opraapt. De ene is al wat wijder verspreid dan de andere, maar talloze mythes die door de wetenschap al lang zijn ontkracht, lijken simpelweg niet van het internet weg te branden.

Daardoor blijven ze dan ook steeds weer dezelfde discussies veroorzaken. Eindeloze welles-nietesspelletjes die er telkens op uit lijken te draaien dat beide kampen zich nog verder terugtrekken in hun eigen (on)gelijk. Psycholoog Stephen Lewandowsky en klimatoloog John Cook pakten het vervelende fenomeen stevig aan in hun 'Debunking Handbook', een cursus 'hoe ontkracht ik een mythe', zeg maar.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147506834
Ontkenners zul je toch nooit overtuigen. Wat je wel kunt doen is de meelezers wijzen op de vele fouten, mythes en drogredenen die de ontkenners telkens maken en waar het overwicht van het bewijs ligt.
pi_147537219
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 09:09 schreef cynicus het volgende:
Ontkenners zul je toch nooit overtuigen. Wat je wel kunt doen is de meelezers wijzen op de vele fouten, mythes en drogredenen die de ontkenners telkens maken en waar het overwicht van het bewijs ligt.
helemaal mee eens :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147537234
11-12-2014

2014 is het warmste Nederlandse jaar in drie eeuwen


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 11 december 2014 om 10:08 uur

strand
Het lijkt er op dat 2014 het warmste Nederlandse jaar in drie eeuwen tijd gaat worden. Dit beweert het KNMI op basis van de eerste tien maanden van dit jaar. Vorige week concludeerde de World Meteorological Organization dat 2014 ook wereldwijd het warmste jaar ooit is.

Hoewel de gemiddelde temperatuur wereldwijd fluctueert en er dus ook landen en gebieden zijn waar het opvallend kouder is, blijkt uit de kaart van het WMO dat Nederland en België in de eerste tien maanden van 2014 opvallend warm waren.

11,5 graden
Het KNMI verwacht dat de jaargemiddelde temperatuur uitkomt op 11,5 graden Celsius. Normaal is dit 10,1 graden. Daarmee stevent 2014 af op een record. Tot nu toe waren 2006 en 2007 de warmste jaren met een jaargemiddelde van 11,2 graden Celsius.


Jaargemiddelde temperatuur sinds 1706.

Zachte winter en warme lente
Het is opvallend dat 2014 het warmste jaar ooit gaat zijn, omdat er deze zomer geen hittegolf is geweest. Daarnaast waren er weinig zomerse dagen van 25 graden of warmer. Waar komt het dan door? Volgens het KNMI hadden we in 2014 een uitzonderlijk warme lente en een zachte winter. Deze twee factoren leidde tot de hoge jaargemiddelde temperatuur.

Niet alleen klimaatverandering
Het is een feit dat het steeds warmer wordt door klimaatverandering. Zo is de kans op een warm jaar als 2014 tegenwoordig minstens driehonderd keer groter dan een eeuw geleden. Maar, er zijn ook andere factoren actief. Dit jaar kwam de wind vaak uit het zuiden, waardoor het vaak warm was. Het KNMI verwacht dat een warm jaar als 2014 in 2050 heel normaal is.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147553199
Steps - A journy to the edge of climate change


Mooie film over enkele Zwitserse ski- en snowboard fans die proberen hun CO2-footprint te beperken en tegelijkertijd te genieten van hun prachtige natuur.
pi_147697695
17-12-2014

2014 wordt het warmste jaar voor Europa in eeuwen


© thinkstock.

Niet alleen België, ook Europa beleeft dit jaar het warmste jaar sinds eeuwen. De gemiddelde Europese temperatuur over 2014 lijkt uit te komen op 10,5 graden. Dat is het warmst sinds het jaar 1500, meldt het Nederlandse meteorologisch instituut KNMI vandaag. Het vorige record, uit 2007, ligt 0,3 graden lager.

In de top tien van warmste jaren in Europa zijn er nu negen van het jaar 2000 of later. Enige uitzondering vormt 1989, dat op de zesde plaats staat. Vorige week maakte het weerinstituut al bekend dat 2014 in Nederland het warmste jaar wordt in drie eeuwen. In De Bilt komt het jaargemiddelde uit op circa 11,5 graden tegen 10,1 graden normaal.

Een groot aantal Europese landen heeft dit jaar een warmterecord te pakken. Het gaat om België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Servië, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en waarschijnlijk Zweden.

Broeikaseffect
De opwarming is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van broeikasgassen in de atmosfeer, aldus het KNMI. Die komen vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen.

Volgens berekeningen van het KNMI en Britse en Australische universiteiten is de kans op een gemiddelde jaartemperatuur voor Europa zoals in 2014 flink toegenomen. De kans hierop was dik honderd jaar geleden heel klein, minder dan 1 op 10.000. Nu is dat 1 op de 10 jaar geworden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147872058
20-12-2014

NASA onthult hoe CO2-uitstoot eruitziet vanuit de ruimte
Violence Breaks Out in Nigeria Following Election (InstaBlogs)


© NASA.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst beelden vrijgegeven van de CO2-uitstoot in onze atmosfeer. De foto's bevatten info die de OCO2-satelliet verzameld heeft van augustus tot oktober. Ze tonen hogere concentraties van het broeikasgas in de zuidelijke hemisfeer.
Volgens een eerste analyse zijn die grotendeels het gevolg van

de seizoensgebonden verbranding van savannes en bossen voor landontginning en landbouw. Een typische karwei tijdens de lente in landen in het zuiden waarbij CO2 vrijkomt.

De OCO2-satelliet, die in juli gelanceerd werd, spoort CO2-concentraties van alle bronnen op, ook van die die door de mens zijn uitgestoten. Vorig jaar bereikte de uitstoot van broeikasgassen een nieuw record. De stijging zou te wijten zijn aan de daling van de door de aardse biosfeer opgenomen CO2, terwijl de uitstoot van dat gas door de mens blijft stijgen.

De OCO2-satelliet werd op 2 juli naar de ruimte geschoten. Het tuig vliegt in een bijna polaire baan op 705 kilometer hoogte. Met de gegevens hoopt de NASA de betrouwbaarheid van de huidige klimaatmodellen te verbeteren. De data zijn ook belangrijk om de wereldwijde koolstofcyclus te monitoren.

© NASA.

(HLN)

[ Bericht 1% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 23-12-2014 10:11:09 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_147872483
Mooi om de koolstofcyclus nu bijna realtime en in hoge resolutie te kunnen volgen. Heel knap hoe ze het voor elkaar krijgen om verschillen in concentratie van 1 deeltje per miljoen te kunnen detecteren!

De persconferentie met het team achter de OCO2 satelliet op de jaarlijkse AGU meeting is ook interessant, zeker in het licht van de ongelofelijke onzin op het WUWT blog (dat is overigens een pleonasme):

pi_149096852
22-01-2015

Amerikaanse Senaat: “Klimaatverandering is geen hoax”


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 22 januari 2015 om 11:18 uur

De Amerikaanse Senaat heeft officieel bevestigd dat de klimaatverandering geen hoax is. 98 senatoren stemden voor het amendement. De enige senator die tegen stemde was de republikein Roger Wicker.

Enkele dagen geleden bevestigde de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) dat 2014 het warmste jaar ooit gemeten is. Sinds 1880 is de gemiddelde temperatuur 0,8 graden Celsius gestegen. De temperatuurstijging zou vooral veroorzaakt worden door de verhoogde uitstoot van schadelijke gassen.

Keynote XL-pijpleiding
Op dit moment is er veel opwinding in de Verenigde Staten over de controversiële Keystone XL-pijpleiding. Deze pijpleiding gaat olie vervoeren van Canadese teerzanden naar de Verenigde Staten. Deze teerzanden bevatten veel bitumen. Deze vloeistof kan verwerkt worden tot olieproducten, alleen komt daarbij anderhalf keer zoveel broeikasgassen vrij per liter ruwe olie dan bij traditionele aardoliewinning. Tegenstanders hopen dat het klimaatverandering-amandement ervoor zorgt dat de (voornamelijk republikeinse) voorstanders van de pijpleiding twee keer nadenken voor ze een definitieve beslissing nemen.


Dit boek kan de prullenbak in, na het statement van Inhofe.

Hoax-believer komt uit de kast
Klimaatverandering gebeurt echt en is geen hoax, zo luidt het amendement. Het amendement werd met 98 tegen 1 aangenomen. Zelfs senator James Inhofe stemde voor. Dit is opvallend, want hij noemde klimaatverandering ooit wél een hoax. Zo schreef hij het boek The Greatest Hoax: How the Global Warming Conspiracy Threatens Your Future. Net voordat er gestemd mocht worden, stond Inhofe op om een statement te maken. “Het klimaat is wel aan het veranderen”, riep hij, ondersteund door een flink applaus van andere senatoren. “En het klimaat heeft ook altijd veranderd. Er zijn archeologische vondsten die dit ondersteunen, maar dit staat ook in de Bijbel. Het is wel een hoax dat er mensen zijn die denken dat ze machtig genoeg zijn om het klimaat te veranderen.”
Waarom stemde Wicker tegen?

Het is onbekend waarom senator Wicker als enige niet gestemd heeft. Ooit beweerde Wicker dat de wetenschappelijke DATA over stijgende temperaturen niet overtuigend genoeg zijn. “President Obama zegt dat globale temperaturen stijgen, maar dit wordt tegengesproken door wetenschappers en studenten”, aldus Wicker in een persbericht in 2013. “De huidige temperaturen zijn lager dan voorspeld door klimaatmodellen.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149096890
22-01-2015

Klimaatmodellen overschatten globale temperatuurstijging


Geschreven door Tim Kraaijvanger op 22 januari 2015 om 13:13 uur

De klimaatmodellen van Hansen en het IPCC overschatten de globale temperatuurstijging. Dit beweren onderzoekers in het wetenschappelijke journaal Science Bulletin. Volgens het IPCC leidt een verdubbeling van CO2 in de lucht tot een temperatuurstijging van 3,3 graden Celsius. Het nieuwe klimaatmodel voorspelt dat de stijging niet meer dan één graden Celsius is.

Het model van het IPCC uit 2013 beweert dat de globale temperatuur ieder decennium 0,10 tot 0,23 graden Celsius stijgt. Deze stijgingen zijn lager dan het IPCC-model uit 1990, toen er nog uit werd gegaan van een temperatuurstijging van 0,19 tot 0,43 graden Celsius per decennium. Het nieuwe simpele model van de Chinese wetenschappers komt uiteindelijk uit op een temperatuurstijging van 0,9 graden Celsius per tien jaar. De MODELLEN van het IPCC uit 2013 en de Chinese onderzoekers komen dicht in de buurt van de realiteit, aangezien er van 1990 tot 2014 sprake was van een globale stijging van 0,34 graden Celsius (oftewel 1,37 graden per eeuw).


De voorspelling van het IPCC uit 1990 (rode lijn) blijkt nu nogal overdreven te zijn. De blauwe lijn toont de trend van 1990 tot 2014.


Veel klimaatmodellen zijn - ten onrechte - gebouwd op het IPCC-model uit 1990.

Simpel model
De wetenschappers beweren dat het nieuwe model zo simpel is, dat een docent het met een rekenmachine kan berekenen. De onderzoekers concluderen dat de huidige complexe klimaatmodellen – zoals het model van het IPCC – uitgaan van een sterke temperatuurstijging, terwijl dit wel meevalt. De te verwachten temperatuurstijging is twee keer zo laag als de huidige voorspellingen van het IPCC.

Fossiele brandstoffen
“Stel, we besluiten om vandaag alle fossiele brandstoffen te verbranden, dan zal dit resulteren in een stijging van 2,2 gaden Celsius”, beweren de onderzoekers in het paper. “Het IPCC gaat uit van een stijging van 12 graden op basis van het RCP 8.5 scenario. We verwachten dat het enkele honderden jaren gaat duren voordat de globale temperatuur 2,2 graden Celsius stijgt.”

Kosten vallen mee
Daarnaast concludeert het team dat de kosten van de temperatuurstijging wel meevallen. Het IPCC voorspelt dat de aanpassingen aan de globale temperatuurstijging in 2100 zo’n 0,2 tot 2 procent van het globale BBP bedragen. De Chinese onderzoekers verwachten dat de kosten veel lager uitvallen. Niet alleen omdat de temperatuurstijging meevalt, maar ook omdat de meeste mensen al in warme gebieden leven en nu al bezig zijn om hun leven aan te passen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149097169
26-01-2015

Historie van Groenlandse ijskap in 3D blootgelegd


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 26 januari 2015 om 08:43 uur

Wetenschappers bieden ons in 3D een kijkje in de Groenlandse ijskap. Het 3D-plaatje brengt de geschiedenis van de ijskap prachtig in beeld en laat zien uit welke (vervlogen) tijden de verschillende ijslagen stammen.

De onderzoekers zijn heel tevreden over de 3D-plaatjes. “Deze nieuwe, enorme hoeveelheid data laat zien hoe de ijskap is geëvolueerd en hoe deze vandaag de dag beweegt,” vertelt onderzoeker Joe MacGregor.

Radar
Om de 3D-plaatjes tot stand te laten komen, maakten de onderzoekers gebruik van data die verzameld werd tijdens NASA’s Operation IceBridge. Tijdens deze missie worden radiogolven die door het ijs heen kunnen bewegen op de ijskap afgevuurd. Onderzoekers kunnen zo onder meer een beeld krijgen van hoe dik de ijskap op verschillende plaatsen is. Dankzij nieuwe technieken zijn onderzoekers sinds kort echter in staat om in deze data ook de verschillende lagen die de ijskap rijk is, te detecteren. Het levert deze 3D-plaatjes op. Om er zeker van te zijn dat ze kloppen, legden de onderzoekers ze naast enkele ijskernen die de afgelopen jaren zijn verzameld.


Door de resultaten op basis van de radardata naast ijskernen te leggen, kunnen deze getoetst worden. Afbeelding: University of Texas (Austin).

Geschiedenis
Op de 3D-beelden van de Groenlandse ijskap is precies te zien uit welke tijd de verschillende lagen ijs stammen. “Voorafgaand aan dit onderzoek was sprake van een goed ijskap-model wanneer het de huidige dikte en oppervlaktesnelheid correct vaststelde.” Dankzij dit nieuwe onderzoek dat resulteert in 3D-plaatjes van de verschillende ijslagen kunnen de modellen nu nog nauwkeuriger worden gemaakt: gekeken kan worden of ze ook de geschiedenis van de ijskap correct beschrijven. “En dat is belangrijk, want het geheugen van de ijskappen gaat ver terug.”

Door vast te stellen hoe de ijskap zich in het verleden gedroeg, hopen onderzoekers beter te kunnen voorspellen hoe de ijskap in de toekomst gaat reageren. De afgelopen twee jaar verliest de Groenlandse ijskap enorme hoeveelheden ijs. Dat proces wordt versneld door de hogere temperaturen op aarde. De onderzoekers zijn met name geïnteresseerd in de laag ijs uit het Eemien: een interglaciaal (115.000 tot 130.000 jaar geleden) dat ongeveer net zo warm was als het vandaag de dag is.


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_149097219
Het is schokkend om te lezen dat zelfs wetenschaps media als Scientias in de misinformatie van Lord Christopher Monckton trapt, die een enorm lange historie heeft van misinformatie, wat Tim Kraaijvanger had kunnen/moeten weten.

Eén blik op de grafieken leert dat hier wederom misinformatie in het spel is.

In de eerste grafiek neemt Monckton de uiteindelijke opwarming aan het eind van de eeuw, maakt er een lineaire trend van en presenteert deze als 'de voorspelling van het IPCC', wat niet waar is. De projecties van het IPCC gaan niet uit van lineaire opwarming. Monckton kan hierdoor de schijn opwekken dat de temperaturen de projecties niet volgen.
Bovendien gebruikt Monckton de UAH/RSS satelliettemperaturen die niet hetzelfde weergeven (onderste 1,5 km van de atmosfeer) als de projecties van het IPCC (oppervlaktetemperaturen).

In de tweede grafiek beginnen de projecties op de piek van 1990 i.p.v. op de trendlijn. Hierdoor beginnen de projecties te hoog waardoor de suggestie ontstaat dat deze te warm zijn. Dit is een veelgebruikte truuk van de AGW ontkenners. Monckton heeft ook een historie in het manipuleren van grafieken.

Als je de werkelijke trends vergelijkt met de projecties van de diverse IPCC rapporten dan blijkt dat er helemaal geen discrepantie is tussen de IPCC modellen en de realiteit qua temperatuur:



Dit is pure rommel, zoals we van Monckton gewend zijn.

[ Bericht 3% gewijzigd door cynicus op 27-01-2015 10:58:58 ]
pi_149097567
In de inleiding hebben ze het ook over een temperatuurstijging van 3.3 per jaar volgens het eerste IPCC rapport, terwijl ik hier in het FAR toch echt 2.5 zie staan als best estimate.
pi_149097672
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 09:59 schreef Zwoerd het volgende:
In de inleiding hebben ze het ook over een temperatuurstijging van 3.3 per jaar volgens het eerste IPCC rapport, terwijl ik hier in het FAR toch echt 2.5 zie staan als best estimate.
Typo. Een factor 100 minder: 0.025 C per jaar ;)

Maar inderdaad, een andere veelgebruikte truuk van de misinformatie specialisten is het cherry-picken van de extreemste uitkomst uit de hele bandbreedte van mogelijke uitkomsten om zo eenvoudig een stroman argument te bouwen.

Edit:
De titel van de publicatie is "Why models run hot: results from an irreducibly simple climate model", onthoud de eerste deelzin even.

Ik zie hoe Monckton aan zijn fantastische conclusie komt: op basis van een zogenaamd 0-dimensioneel energiebalans klimaatmodel. Dit klinkt heel wat maar het is niks meer dan twee of drie regels vergelijkingen waar energie in, energie uit en de oppervlaktetemperatuur wordt berekend.

Zulke modellen worden vooral gebruikt om de basisprincipes van de stralingsbalans aan eerstejaars studenten uit te leggen. Hoewel zulke simpele modellen verbazingwekkend goede resultaten geven gezien de eenvoud van de berekening, zitten er heel veel aannames in en er wordt uiteraard geen enkel daadwerkelijk fysieke berekening gedaan.

Het resultaat is de opwarming die zou ontstaan door puur alleen de CO2-concentratieverhoging (1.2 C/verdubbeling). Geen watedamp feedback, geen ijs-albedo feedback, geen wolken-feedback. Niks van dat alles.

Dit soort simpele modellen kunnen geen betere ECS berekenen dan GCM's en al helemaal niet aantonen waarom GCM's het allemaal mis hebben. Iedere eerstejaars lacht je de zaal uit als je dit zou beweren.

De aannames zijn trouwens ook van bizar laag niveau: omdat in de procestechniek de meeste processen stabiel zijn zal dat met het klimaat ook wel zo zijn (dus met een kleine positieve feedback). Simpelweg het bestaan van de ijstijden bewijst al het tegenovergestelde.

Echt triest dat de wetenschapsjournalisten van Scientias dit klakkeloos overgenomen hebben.

[ Bericht 19% gewijzigd door cynicus op 27-01-2015 10:59:31 ]
pi_149097682
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 10:04 schreef cynicus het volgende:

[..]

Typo. Een factor 100 minder: 0.025 C per jaar ;)

Maar inderdaad, een andere veelgebruikte truuk van de misinformatie specialisten is het cherry-picken van de extreemste uitkomst uit de hele bandbreedte van mogelijke uitkomsten om zo eenvoudig een stroman argument te bouwen.
Per eeuw bedoelde ik idd :P
pi_149101332
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 10:04 schreef cynicus het volgende:
De aannames zijn trouwens ook van bizar laag niveau: omdat in de procestechniek de meeste processen stabiel zijn zal dat met het klimaat ook wel zo zijn (dus met een kleine positieve feedback). Simpelweg het bestaan van de ijstijden bewijst al het tegenovergestelde.
Maar in de procestechniek zijn toch juist ook maar veel processen alleen stabiel binnen kleine regeltoleranties.
pi_149102692
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 januari 2015 12:37 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Maar in de procestechniek zijn toch juist ook maar veel processen alleen stabiel binnen kleine regeltoleranties.
Zeker. De practica met diverse regeltechniek proeven waren altijd leuk. Oscillatie in de processen aanbrengen is ook een manier om de regelparameters te vinden. Maar ondermeer door de feedback versterking goed te bepalen kun je veel processen wel stabiel krijgen. Het is alleen geen gegeven dat dit met het klimaat ook automatisch zo werkt. Monckton lijkt te beweren van wel, overigens zonder solide bewijs hiervoor, de ijstijden bewijzen daarentegen wat anders.
pi_149202185
quote:
Climate models don't over-predict warming, study shows

If you listen to climate change skeptics, Earth's surface hasn't warmed appreciably in the last 15 years, and any "record" set last year is just the result of the planet doing what the planet naturally does.

It turns out they're right, but for the wrong reasons, according to a study published online Wednesday in the journal Nature.

There is no inherent bias in climate models that makes them over-estimate the effects of human activity, according to the study.

"Cherry picking" the most recent 15-year interval to refute climate change modeling is misleading and obscures the long-term agreement between the models and measurements, according to study co-author Piers Forster, an atmospheric physicist from the University of Leeds, England.

A study that combined 114 possible 15-year trends since 1900 found that there was nothing statistically biased in the ways model-generated data differed from actual measurements of global mean surface temperatures. These short trends cannot predict "chaotic" fluctuations in such factors as ocean currents, according to the study.

A similar analysis of every possible 62-year trend was much better at picking up the effects of human activity on rising global temperatures, the study found.

"What people have done before is cherry picking to try to come up with their preferred explanation for a particular period," Forster said. "We tried to be more objective than that and look at all the possible begin dates and end dates."

For instance, if you take 1927 as a beginning, then 110 of 114 simulations turn out to under-estimate the observed temperature trends, the study noted. With 1998 as a beginning date, the models over-estimate the actual change.

Critics of climate science have used the 1998 start date to dismiss the thesis that man-made activity is contributing to rising surface temperatures on Earth's surface, as a consensus of scientists say.

The researchers chose the 15- and 62-year intervals because they are the durations referenced most often by the Intergovernmental Panel on Climate Change, which focuses particularly on accelerated warming in the 1950-2012 period.

Forster and Jochem Marotzke, director of the Max Planck Institute for Meteorology in Hamburg, Germany, looked at how models handled "forcing" of the climate from man-made and other factors, at feedback from such forcing, and random climate variability.

They found that the models are not biased toward overstating the roles of forcing and feedback. Modeling over the shorter intervals, however, tends to be more susceptible to small errors from unpredictable periodic climate variations, they found.

That element of "chaos" most often is introduced by sudden shifts in ocean behavior, the authors suggest.

"The ocean just fluctuates and changes from time to time and that is quite unpredictable, so it can give significant 15-year counter-trends," Forster said. For that reason, some 15-year intervals can lag behind the measured temperature trends, he said.

The shorter intervals are not adequate at showing the effects of Earth responding to man-made forces, and to some natural ones, such as the after effects of volcanic eruptions, the study found. Longer-period analyses do a better job, the study concluded. But the climate models tend to be accurate and unbiased overall, they concluded.

For every start year after 1915, the modeled 62-year trends show too little warming, the study found. From about 1945 onward, they slightly over-estimate the measured warming, but by a difference that is well within the margin of natural climate variability, the study found.

The study bolsters other recent research that suggests the last 15 years, a so-called warming hiatus, do not mark an end to the acceleration in Earth's mean surface temperature since mid-20th century.

"The best explanation we offer is these chaotic and random fluctuations within the oceans," Forster said. "It does seem to be that the Pacific and the Atlantic are drawing heat down from the atmosphere."

Two separate analyses of global mean surface temperature released Jan. 16 by NASA and the National Oceanic and Atmospheric Administration noted that surface temperatures of oceans set an all-time record in 2014.

That ocean trend pushed overall global mean surface temperature to 58.2 degrees Fahrenheit, its highest level since measurement began in 1880, the agencies reported. It's a tight race, however, with contending years separated by fractions of a degree. Nine of the 10 warmest years on record have occurred since 2002, according to NOAA. The other was 1998, which ranked fourth, largely due to the effects of the naturally occurring El Nino ocean cycle.

While NASA said its confidence in 2014's status as the all-time temperature leader was about 38 percent (NOAA was 10 points higher), that still makes it 1.5-3 times more likely than 2010 to be the record, according to the agency.

Journal reference: Nature
Phys.org
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
pi_150006772
Nog even terugkomend op Wei-Hock (Willie) Soon, medeauteur van bovenstaande "Klimaatmodellen overschatten globale temperatuurstijging" en een van de weinige go-to wetenschappers voor de ontkenners.

Hij ligt nu onder vuur vanwege het niet vermelden van financiele belangen tijdens de publicatie in journaals waar dit wel verplicht is. Een breuk van ethische codes.

Zijn publicaties op het gebied van klimaatverandering over de afgelopen 10 jaar zijn van een zeer lage kwaliteit en het lijkt erop dat het Smithsonian Instituut hem nu onder de bus gooit: hij heeft in die tijd aardig wat geld binnengehaald voor het instituut maar nu hij het een slechte naam geeft keren ze hem de rug toe.

Arme Willie Soon, voor een appel en een ei voor de belangen van big-oil&coal gewerkt, en bij de eerste hindernis gedumpt. :{w

Edit:
Is de deksel van de beerput? De werkgever van een andere welbekende go-to wetenschapper voor de ontkenners Roger Pielke Jr. heeft ook een brief mogen ontvangen (van een congres-lid ditmaal) met het verzoek om openheid te geven over de financiering van Pielke's onderzoek.

[ Bericht 7% gewijzigd door cynicus op 24-02-2015 21:35:12 ]
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')