abonnement Unibet Coolblue
pi_142352998
Welkom in het 4e deel van het Grote Klimaatverandering Topic!

Het Grote Klimaatverandering Topic (deel 1)
Het Grote Klimaatverandering Topic #2
Het Grote Klimaatverandering Topic #3 De ondergang van Heartland

We gaan verder met het laatste artikel uit het vorige topic


09-07-2014

Zeestraten spelen cruciale rol bij klimaatverandering

De smalle zeestraten die de grote zeeën en oceanen met elkaar verbinden spelen een cruciale rol bij de verandering van het klimaat. Momenten waarop zulke doorgangen in het geologische verleden werden afgesloten of juist weer open gingen kwamen dikwijls overeen met het moment waarop een vrij plotselinge klimaatverandering inzette.
door Marlies ter Voorde

Het openen en sluiten van verbindingen tussen oceanen of grote zeeën heeft een grote invloed op het klimaat. Dat idee werd afgelopen maand gesterkt door twee publicaties die onafhankelijk van elkaar verschenen, in Science en in Scientific Reports de open access afdeling van Nature. Het afsluiten van een zeestraat verstoort het stromingspatroon van de oceaan, en dat kan op zijn beurt een klimaatverandering veroorzaken.


De Straat van Gibraltar, met Spanje linksboven en Marokko rechtsonder
NASA

Straat van Gibraltar
Het dichststbijzijnde voorbeeld van een zeestraat waar dit voor geldt is de Straat van Gibraltar, die tussen Spanje en Marokko door loopt en de Atlantische Oceaan met de Middellandse Zee verbindt. Door de botsing tussen de Afrikaanse en Europese Plaat, die al miljoenen jaren aan de gang is en schoksgewijs (zij het in slow-motion) verloopt, gaat deze straat nu eens open en dan weer dicht. Ook isostatische effecten spelen een rol : als de plaat gewicht verliest, door een dalende zeespiegel bijvoorbeeld, veert hij een stukje omhoog, als er gewicht bijkomt zakt hij juist omlaag.

Tegenwoordig ligt er op de bodem van de Straat van Gibraltar een enorme onderzeese waterval, waar het zoute en dus relatief zware water van de Middellandse Zee meer dan een kilometer omlaag stort, de Atlantische Oceaan in. Ruim 5,5 miljoen jaar geleden kon je Marokko nog gewoon lopend vanuit Spanje bereiken.

De laatste keer dat de Straat van Gibraltar open ging was 5,33 miljoen jaar geleden. De hoeveelheid water die sindsdien de vanuit de Middelandse Zee de Atlantische Oceaan in stroomt is niet constant. Door de tijd heen zitten hier grote variaties in, af en toe stokt de toevoer zelfs. Deze schommelingen en onderbrekingen correleren met de klimaatschommelingen uit die periode, heeft een internationale groep aardwetenschappers nu ontdekt. De warme perioden van het midden Plioceen (3,2 tot 3,0 miljoen jaar geleden), het vroeg Kwartair (2,4 tot 2,0 miljoen jaar geleden) en van 0,9 tot 0,7 miljoen jaar geleden, kwamen allemaal overeen met perioden van extra watertoevoer. De onderzoekers leidden dit af uit boorgegevens van de oceaanbodem voor de kust van zuidwest Spanje. Het warme zoute water droeg kennelijk bij aan het uitbreiden van de Warme Golfstroom, en zorgde daarmee voor een kleiner verschil in watertemperatuur tussen de evenaar en de polen. De geologen publiceerden hun bevindingen afgelopen maand in Science.

Noord- en Zuid Amerika
Een andere belangrijke zeestraat uit de geologische geschiedenis is de Zeestraat van Panama, die tussen Noord- en Zuid Amerika door liep tot deze continenten in de periode van 13 tot 2,5 miljoen jaar geleden tegen elkaar aan dreven. Al vaak is geopperd dat het sluiten van deze zeestraat wel eens de oorzaak geweest kan zijn van de ijstijd die 2,6 miljoen jaar geleden begon, en het noordelijke halfrond grotendeels met ijs bedekte. Een groep Chinese, Amerikaanse en Engelse onderzoekers bevestigde dit idee afgelopen maand in Science Reports. Alleen met dit scenario konden de wetenschappers verklaren waarom de moesson in China sterker werd toen deze ijstijd begon. Dit bleek uit de analyse van löss-lagen in China, maar gaat tegen alle theorieën in juist als het warm is verwacht je meer verdamping en dus regen.


De onderzoekers analyseerden afzettingen van löss in noord-China. Het stof is hier in het verleden in droge perioden door de wind afgezet. De lösslagen worden afgewisseld met bodems, die de natte perioden markeren.
ROYAL Holloway LONDON

Door het sluiten van de zeestraat veranderde de verdeling van zout water over de oceanen en werd het water in het noordelijke deel van de Stille Oceaan zoeter, waardoor zich hier extra veel zee-ijs kon vormen, denken deze aardwetenschappers nu. Dit beïnvloedde op zijn beurt de luchtcirculatie, hetgeen uiteindelijk tot vochtiger lucht en dus sterkere moessons leidde. Computermodellen die dit soort processen kunnen simuleren, bevestigen het idee.

Algemeen patroon
Het zijn weer twee extra aanwijzingen dat het hier waarschijnlijk om een algemeen patroon gaat. Eerder onderzoek toonde het belang van zeestraten al aan voor andere plaatsen, en gerelateerd aan andere momenten in de klimaatgeschiedenis.

Zo heeft de Beringstraat tussen Rusland en Noord-Amerika een grote rol gespeeld bij de ijstijden van de afgelopen 100.000 jaar. Deze doorgang tussen de Atlantische en Stille Oceaan ging beurtelings open en dicht, voornamelijk ten gevolge van variaties in de zeespiegel, en de ijstijden bewogen mee. En ook de afkoeling van de aarde die de vorming van de ijskap op de Zuidpool inleidde werd veroorzaakt door het ontstaan van een zeestraat, toen Australië en Antarctica zon 50 miljoen jaar geleden uit elkaar begonnen te drijven.

Bronnen:
Hernández-Molina e.a. (2014), Onset of Mediterranean outflow into the North Atlantic, Science 344, Nr. 6189, 1244-1250, DOI:10.1126/science.1251306
Nie e.a. (2014), Pacific freshening drives Pliocene cooling and Asian monsoon intensification, Scientific Reports 4, Nr 5474, doi:10.1038/srep05474
Klimaat veranderde wereldwijd door onderzeese waterval (Nieuwsbericht Universiteit Utrecht)

(Kennislink)

[ Bericht 13% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-07-2014 10:02:51 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142353130
15-07-2014

Broeikasgassen doen Australië opdrogen

Australië droogt op, en dat is aan ons te danken. Vergeleken met het midden van de 20e eeuw valt daar in de toekomst gemiddeld zo’n veertig procent minder regen. Volgens een nieuw model zijn broeikasgassen daarvoor verantwoordelijk.

Waar water is daar is leven, maar veel delen van de wereld zullen droogvallen door
klimaatverandering. Volgens een nieuw model zijn broeikasgassen daarvoor verantwoordelijk.

Wereldwijd zijn veel mensen zijn afhankelijk van het regenwater dat waterreservoirs opslaan. ‘In Perth daalt sinds 2000 de hoeveelheid opgevangen water sterk. Vergeleken met de periode 1911-1974 wordt er jaarlijks 75% minder water opgeslagen in waterreservoirs’, zegt David Karoly, verbonden aan de universiteit van Melbourne. ‘In het zuidwestelijke deel van Australië is sinds 1960 zelfs twintig procent minder regen gevallen’, aldus Nerilie Abram van de Australische nationale universiteit in Canberra.


Steeds minder water wordt opgeslagen in waterreservoirs. CREDIT: Tim J. Keegan

Eerdere onderzoeken suggereerden dat dit was te danken aan de westenwinden rondom Antarctica Die zouden dichter naar de polen trekken en daardoor de luchtvochtigheid wegzuigen uit Australië, New Zeeland en Zuid-Amerika waardoor het droger wordt. Het gat in de ozonlaag werd lange tijd aangewezen als verantwoordelijke, totdat bekend werd dat broeikasgassen mede schuldig waren. Maar bepaalde eigenaardigheden in de klimaatmodellen maken het erg moeilijk om de lange termijn-droogte in het zuidwesten van Australië toe te schrijven aan een veranderend klimaat. De resolutie, oftewel de precisie, van die klimaatmodellen is daarvoor te klein.

Dat lijkt nu verleden tijd. Thomas Delworth en Fanrong Zeng, verbonden aan Princeton University, hebben namelijk een model met een grotere precisie ontwikkeld. Daardoor kunnen zij beter voorspellen waar het gaat regenen en hoeveel.

Toekomst
De onderzoekers voorspelden met dat model de regenbuien van de afgelopen eeuw. Dat lukte echter alleen wanneer de invloed van broeikasgassen werd meegenomen. Deden zij dat niet, dan pakten de voorspellingen totaal anders uit. ‘Zonder broeikasgassen zou het westen van Australië geen klimaatverandering kennen en niet zo uitgedroogd zijn zoals het tegenwoordig is’, zegt Delworth.

Wanneer niets aan de uitstoot van broeikasgassen wordt gedaan dan zal volgens het model van Delworth en Zeng de aarde rond 2100 met zo’n 4,8 °C zijn opgewarmd, en zal tegen die tijd zo’n 40 procent minder regen vallen.

‘Dit onderzoek voorspelt dat het er slecht voorstaat met de toekomstige regenval’, zegt Abram. ‘Het lijkt ons idee te bevestigen dat de zuidelijke delen van Australië nog droger worden de komende jaren, tenzij we iets doen aan de uitstoot van broeikasgassen.’

Het blijkt dat de enorme droogte nabij Perth niet de enige manier is waarop klimaatverandering Australië raakt. Uit andere onderzoeken bleek al dat extreme gebeurtenissen zoals mega-droogtes, overstromingen, hittegolven en bosbranden toe zijn te schrijven aan klimaatverandering. Het Australische klimaatgenootschap denkt dat die gebeurtenissen vaker zullen voorkomen en dat Australië zich moet voorbereiden op meer van hetzelfde.

(newscientist.nl)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-07-2014 10:01:53 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142371798
Droogte in The Valley.

Drill baby drill, de ultime free-market droom: wie het snelst het diepst boort heeft water en de buren niet.


"It's just things that happen. It's a God thing."

Is het natuurlijk of is het een gevolg van menselijk handelen?


Hoe dan ook: boetes voor waterverspilling:

pi_143052882
In deze link een mooie fotoserie over de 'expansiedrift in de woestijn.'

http://www.demorgen.be/dm(...)olgen-in-beeld.dhtml

Bij foto 6 wordt gesproken over het arabisch kanaal, kan iemand daar iets meer over vertellen/links?
Kon zelf niet zo gauw wat vinden.
pi_143273988
quote:
A story of guardianship by Kew over one of the world's most economically valuable crops, we reveal the surprisingly fragile foundations that lie beneath the multi-billion pound industry, showing just how important Kew's scientific research is to securing the fate of our cup of coffee.

Commissioned by Kew Gardens for a second year, Lonelyleap were asked to produce two films in continuation of the online content strand, Beyond the Gardens. With a focus on more complex environmental issues, our job was to translate these into concise and digestible films for the public that still retained their scientific accuracy.
pi_144053965
De Noordpool smelt helemaal niet



In 2007 schudde de voormalige Amerikaanse president Al Gore de wereld wakker met ‘An Inconvient Truth’, een documentaire over de opwarming van de aarde. Hij voorspelde toen dat de ijskap op de Noordpool in 2014 helemaal gesmolten zou zijn met alle rampzalige gevolgen van dien. Gore blijkt ongelijk te hebben, het ijs op de Noordpool groeit al twee jaar flink aan.

Van al het smeltwater zou het zeewaterpeil zo stijgen dat grote delen van Nederland onder water zouden komen te staan, maar dat is – zoals we al gemerkt hebben – niet gebeurd. Uit satellietgegevens van het Amerikaanse National Snow and Ice data center blijkt dat er sinds 2012 1,71 miljoen vierkante kilometer extra zeeijs is aangegroeid.

Professor Ed Hawkins leidt een Arctisch researchteam dat gespecialiseerd is in zeeijs aan Reading University. De Brit vertelt Daily Mail dat we niet te vroeg moeten juichen: ‘De zomer van 2013 was extreem koud en daardoor is er nu meer en dikker ijs, maar dat was uitzonderlijk. Als mensen zeggen dat het ijs terug is, bekruipt me een ongemakkelijk gevoel. Misschien is er sprake van natuurlijke variatie, maar de trend van terugtrekkend ijs door menselijk handelen is waarschijnlijk niet gekeerd.’

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144192138
quote:
0s.gif Op maandag 1 september 2014 10:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
De Noordpool smelt helemaal niet

[ afbeelding ]

In 2007 schudde de voormalige Amerikaanse president Al Gore de wereld wakker met ‘An Inconvient Truth’, een documentaire over de opwarming van de aarde. Hij voorspelde toen dat de ijskap op de Noordpool in 2014 helemaal gesmolten zou zijn met alle rampzalige gevolgen van dien. Gore blijkt ongelijk te hebben, het ijs op de Noordpool groeit al twee jaar flink aan.

Van al het smeltwater zou het zeewaterpeil zo stijgen dat grote delen van Nederland onder water zouden komen te staan, maar dat is – zoals we al gemerkt hebben – niet gebeurd. Uit satellietgegevens van het Amerikaanse National Snow and Ice data center blijkt dat er sinds 2012 1,71 miljoen vierkante kilometer extra zeeijs is aangegroeid.

Professor Ed Hawkins leidt een Arctisch researchteam dat gespecialiseerd is in zeeijs aan Reading University. De Brit vertelt Daily Mail dat we niet te vroeg moeten juichen: ‘De zomer van 2013 was extreem koud en daardoor is er nu meer en dikker ijs, maar dat was uitzonderlijk. Als mensen zeggen dat het ijs terug is, bekruipt me een ongemakkelijk gevoel. Misschien is er sprake van natuurlijke variatie, maar de trend van terugtrekkend ijs door menselijk handelen is waarschijnlijk niet gekeerd.’

(faqt.nl)

Dank!

Grote vraag is wanneer Al voor zij gore propaganda veroordeeld gaat worden...

Vraag me ook echt af welk weldenkend mens (nog) steeds die scam gelooft, maar dat is wellicht naiviteit mijnerzijds...
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_144214380
quote:
14s.gif Op vrijdag 5 september 2014 04:54 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Dank!

Grote vraag is wanneer Al voor zij gore propaganda veroordeeld gaat worden...

Vraag me ook echt af welk weldenkend mens (nog) steeds die scam gelooft, maar dat is wellicht naiviteit mijnerzijds...
Ga je een mooi rapport voor ons schrijven om te bewijzen dat dit de grootste hoax ooit is?

Net zoals je met de maanlanding deed?


........ Oh wacht je bent gewoon Lambiekje 2.0 dus laten we er maar niet op hopen.
pi_144218816
FAQT kopieert blindelings misleidende informatie:
quote:
0s.gif Op maandag 1 september 2014 10:05 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
De Noordpool smelt helemaal niet

In 2007 schudde de voormalige Amerikaanse president Al Gore de wereld wakker met ‘An Inconvient Truth’, een documentaire over de opwarming van de aarde. Hij voorspelde toen dat de ijskap op de Noordpool in 2014 helemaal gesmolten zou zijn met alle rampzalige gevolgen van dien.
Dat heeft Gore helemaal niet gezegd. Dit is wat Gore zei over het Arctisch zeeijs:
quote:
Starting in 1970 there was a precipitous drop off in the amount and extent and thickness of the arctic ice cap. It has diminished by 40 percent in 40 years. There are two studies showing that in the next 50 or 70 years in summertime it will be completely gone.
50 to 70 jaar wordt tegenwoordig onder Arctische onderzoekers als vrij conservatief beschouwd.

quote:
Gore blijkt ongelijk te hebben, het ijs op de Noordpool groeit al twee jaar flink aan.
Na het laagste punt ooit.... Dit is een schoolvoorbeeld van een cherry-pick. Als je naar het hele plaatje kijkt neemt het ijs al decennia lang sterk af maar niet elk jaar is een nieuw record, dus hebben misinformatie verspreiders gelegenheid om een vertekend plaatje te schetsen. Zij lopen als het ware continue omhoog op een neerwaarstse roltrap:


quote:
Van al het smeltwater zou het zeewaterpeil zo stijgen dat grote delen van Nederland onder water zouden komen te staan, maar dat is – zoals we al gemerkt hebben – niet gebeurd./quote]De auteur van dit stuk haalt de zaken door elkaar. Het zeeijs drijft en zorgt dus niet voor een zeespiegelstijding. Geen enkele klimaatwetenschapper (en Gore ook niet) zal dit ooit claimen. De auteur heeft het kennelijk over de ijskappen van Groenland en Antarctica, die liggen op land en zorgen daarmee inderdaad voor een zeespiegelstijging als ze smelten. En dat doen ze!

[quote]Uit satellietgegevens van het Amerikaanse National Snow and Ice data center blijkt dat er sinds 2012 1,71 miljoen vierkante kilometer extra zeeijs is aangegroeid.
2012 is het jaar met het absolute minimum record. Een cherry pick dus, zoals ik zei.

quote:
Professor Ed Hawkins leidt een Arctisch researchteam dat gespecialiseerd is in zeeijs aan Reading University. De Brit vertelt Daily Mail dat we niet te vroeg moeten juichen: ‘De zomer van 2013 was extreem koud en daardoor is er nu meer en dikker ijs, maar dat was uitzonderlijk. Als mensen zeggen dat het ijs terug is, bekruipt me een ongemakkelijk gevoel. Misschien is er sprake van natuurlijke variatie, maar de trend van terugtrekkend ijs door menselijk handelen is waarschijnlijk niet gekeerd.’
Kijk, dat lijkt erop, Hawkins is een expert en beschrijft wat er welkelijk aan de hand is, in tegenstelling tot de auteur van het artikel.

Die originele auteur is trouwens David Rose, een journalist van tabloid Daily Mail of zoals ze in Engeland zeggen de Daily Fail. Hij heeft een lange historie van publiceren van misinformatie.

Het stierenvechtertje slikt het als zoete koek uiteraard, maarja wat verwacht je anders van een fact-free ideoloog.
pi_144358097
quote:
Onthutsend rapport: nog nooit was CO2-vervuiling zo groot

09/09/2014 om 15:00 - Bijgewerkt om 16:57

De concentratie van broeikasgassen, die een impact heeft op de atmosfeer en de oceanen, heeft in 2013 een nieuw record bereikt. Bovendien was er, sinds het begin van de waarnemingen in 1984, nooit zo'n sterke jaarlijkse stijging van de CO2-concentratie. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een VN-agentschap, in Genève bekendgemaakt.
http://www.knack.be/nieuw(...)e-normal-299083.html
pi_144358752
Ik zat laatst nog een keer door het omstreden boekje grenzen aan de groei van de club van Rome uit 1972 te bladeren en kwam het volgende grafiekje tegen over co2 concentraties. En zoals we kunnen zien was hun gevonden e macht redelijk goed ingeschat.

  maandag 15 september 2014 @ 14:10:54 #12
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_144548999
quote:
Extent of Antarctic sea ice reaches record levels, scientists say

Scientists say the extent of Antarctic sea ice cover is at its highest level since records began.

Satellite imagery reveals an area of about 20 million square kilometres covered by sea ice around the Antarctic continent.

Jan Lieser from the Antarctic Climate and Ecosystems Cooperative Research Centre (CRC) said the discovery was made two days ago.

"This is an area covered by sea ice which we've never seen from space before," he said.

"Thirty-five years ago the first satellites went up which were reliably telling us what area, two dimensional area, of sea ice was covered and we've never seen that before, that much area.

"That is roughly double the size of the Antarctic continent and about three times the size of Australia."

Scientists say the extent of Antarctic sea ice cover is at its highest level since records began.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_144550917
quote:
0s.gif Op maandag 15 september 2014 14:10 schreef Perrin het volgende:

[..]

Zal wel weer veel spin op de ontkennersblogs veroorzaken :N

""This is an area covered by sea ice which we've never seen from space before,"
Dit blijkt overigens niet meer actueel te zijn nu analoge beelden van de eerste generatie aardobservatiesatellieten gedigitaliseerd en geanalyseerd zijn.

  maandag 15 september 2014 @ 15:19:57 #14
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_144551405
quote:
0s.gif Op maandag 15 september 2014 15:08 schreef cynicus het volgende:

[..]

Zal wel weer veel spin op de ontkennersblogs veroorzaken :N
Dat vrees ik ook, maar blijft wel opmerkelijk nieuws... En, wederom een weer-extreem (alhoewel jouw extra info dat nuanceert).
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_144558721
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 september 2014 21:41 schreef cynicus het volgende:
FAQT kopieert blindelings misleidende informatie:

[..]

Dat heeft Gore helemaal niet gezegd. Dit is wat Gore zei over het Arctisch zeeijs:

[..]

50 to 70 jaar wordt tegenwoordig onder Arctische onderzoekers als vrij conservatief beschouwd.

[..]

Na het laagste punt ooit.... Dit is een schoolvoorbeeld van een cherry-pick. Als je naar het hele plaatje kijkt neemt het ijs al decennia lang sterk af maar niet elk jaar is een nieuw record, dus hebben misinformatie verspreiders gelegenheid om een vertekend plaatje te schetsen. Zij lopen als het ware continue omhoog op een neerwaarstse roltrap:
[ afbeelding ]

[..]

2012 is het jaar met het absolute minimum record. Een cherry pick dus, zoals ik zei.

[..]

Kijk, dat lijkt erop, Hawkins is een expert en beschrijft wat er welkelijk aan de hand is, in tegenstelling tot de auteur van het artikel.

Die originele auteur is trouwens David Rose, een journalist van tabloid Daily Mail of zoals ze in Engeland zeggen de Daily Fail. Hij heeft een lange historie van publiceren van misinformatie.

Het stierenvechtertje slikt het als zoete koek uiteraard, maarja wat verwacht je anders van een fact-free ideoloog.
Dank voor je analyse :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144558753
15-09-2014

Nieuw klimaatrapport waarschuwt voor megadroogtes: "Tientallen jaren geen regen"


Bosbranden, zoals in de Amerikaanse staat Californië, zullen door de megadroogtes alleen maar toenemen. © ap.

De klimaatverandering zal deze eeuw leiden tot "megadroogtes", die tientallen jaren kunnen duren. Dat stellen wetenschappers van de Amerikaanse Cornell University.

Zogenoemde megadroogtes - droge periodes die maar liefst 35 jaar of langer duren - zullen aanzienlijk vaker voorkomen. Door de klimaatverandering wordt het immers alsmaar warmer, en zal de regenval in al kwetsbare gebieden nog afnemen. Daarvoor waarschuwt dr. Toby Ault van de Cornell University, die het rapport schreef.

Nu al wordt de Amerikaanse staat Californië geregeld geteisterd door watertekorten, met mislukte oogsten en felle bosbranden tot gevolg. Maar dat zal alleen maar erger worden, stelt Ault. Megadroogtes zullen niet alleen vaker voorkomen, maar zullen ook heter zijn en langer duren dan in het verleden. Zijn onderzoek, dat gepubliceerd wordt in het American Meteorological Society's Journal of Climate, is het eerste dat wetenschappelijk vaststelt dat de klimaatverandering het probleem nog zal verergeren.


Door de aanhoudende droogte in het zuiden van de VS mislukken heel wat oogsten. © getty.
Humanitaire crisis

"We kunnen nu megadroogtes expliciet toevoegen aan de lijst van gevaren die nog geïntensifieerd worden door de klimaatverandering. Zonder klimaatverandering zou er een risico van 5 tot 15 procent zijn op een megadroogte in het zuidwesten van de VS deze eeuw. Dat percentage stijgt nu naar 20 à 50 procent", zegt Ault in The Independent.

De dreiging die uitgaat van megadroogtes is zo groot dat ze de wereldeconomie en voedselvoorraden kunnen decimeren, met een humanitaire crisis tot gevolg, waarschuwen experts.

"De opwarming van de aarde zal droogtes in de toekomst nog ernstiger en verwoestender maken. Het zuidwesten van de VS, het zuiden van Europa, grote delen van Afrika, India, Australië en Centraal- en Zuid-Amerika kunnen te kampen krijgen met een droogte die tientallen jaren aanhoudt", aldus Jonathan T. Overpeck, milieuwetenschapper aan de universiteit van Arizona. Volgens hem kunnen er ook verscheidene megadroogtes tegelijkertijd plaatsvinden.

Megadroogtes worden vooral zo genoemd omwille van hun duur, en niet zozeer hun intensiteit. Ze ontstaan door de gevolgen van La Niña, een fenomeen dat zorgt voor een koelere watertemperatuur in het tropische oosten van de Stille Oceaan. Daardoor wordt er minder water verdampt, waardoor er ook minder regen valt.

Volksverhuizingen
Dergelijke droogtes zijn in de voorbije eeuwen al vaker voorgekomen, en hebben zelfs geleid tot de verdwijning van hele volkeren. Zo brachten megadroogtes onder meer het rijk van de Khmer in het 14de eeuwse Cambodja ten val, en lagen ze aan de basis van de volksverhuizing van de Puebloan in het zuidwesten van de VS eind 13de eeuw.

De gevolgen van een megadroogte zouden nu nog veel ernstiger zijn, aangezien de wereldbevolking aanzienlijk groter is en de watervoorraden nu al onder druk staan, waarschuwt professor Park Williams van de Columbia University in New York. "Veel van de al door droogte geplaagde regio's op de planeet zullen deze eeuw megadroogtes meemaken die veel erger zijn dan alles wat ze de voorbije eeuwen hebben meegemaakt."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144566607
quote:
0s.gif Op maandag 15 september 2014 15:19 schreef Perrin het volgende:

[..]

Dat vrees ik ook, maar blijft wel opmerkelijk nieuws... En, wederom een weer-extreem (alhoewel jouw extra info dat nuanceert).
Opmerkelijk is het zeker, vooral ook omdat het contra-intuitief is in een opwarmende wereld. Onverwacht is het daarentegen niet. De asymetrie tussen Arctica en Antarctica is een behoorlijk consistent fenomeen in klimaatmodellen, zelfs de vroeg-moderne klimaatmodellen uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Zie Hoffert et.al. 1980, Hansen et.al. 1984, Bryan et.al. 1988. Een overzicht hiervan vind je in Manabe & Stouffer 2007.

@ExperimentalFrentalMental: geen dank! Trouwens, de kop van je laatste stuk is volgens mij wat overdreven: een lange/mega droogte betekend niet dat er geen regen valt (alleen veel te weinig).

[ Bericht 3% gewijzigd door cynicus op 15-09-2014 21:54:42 ]
  dinsdag 16 september 2014 @ 16:58:10 #18
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_144590915
quote:
Texas proposes rewriting school text books to deny manmade climate change

Analysis of proposed 6th grade texts show they falsely claim scientific disagreement about global warming
quote:
Texas has proposed re-writing school text books to incorporate passages denying the existence of climate change and promoting the discredited views of an ultra-conservative think tank.

The proposed text books – which come up for public hearing at the Texas state board of education on Tuesday – were already attracting criticism when it emerged that the science section had been altered to reflect the doctrine of the Heartland Institute, which has been funded by the Koch oil billionaires.

A report from the Texas Freedom Network and the National Centre for Science Education on Monday found a number of instances where the proposed texts rejected recognised science.

In the proposed 6th grade texts, students were introduced to global warming amid false claims that there was scientific disagreement about its causes.

“Scientists agree that Earth’s climate is changing. They do not agree on what is causing the change,” the passage reads.

It quotes two staffers at the Heartland Institute who are not scientists.
Het artikel gaat verder.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_144716559
19-09-2014

Geoloog verbijsterd door zwart ijs in Groenland


© Jason Box.

Jason Box trekt zowat jaarlijks op expeditie naar Groenland om de besneeuwde ijsvlakte te onderzoeken. Maar dit keer was hij verbijsterd door wat hij te zien kreeg. De sneeuw en het ijs zagen er helemaal zwartgeblakerd uit.




© Jason Box.

Voor de 23ste keer al trok Box naar Groenland om de oorzaken van de smeltende gletsjers te onderzoeken. Maar nooit eerder zag hij zo'n onmetelijke vlakte donker kleuren. Alles zag zwart tot aan de horizon.

De markante foto's die hij deze zomer trok, zijn werkelijk angstaanjagend. Om nog maar te zwijgen van de impact. Hoe donkerder het ijs, hoe sneller dat het smelt.

Volgens de geoloog zorgen meerdere factoren voor de steeds zwartere look van sneeuw en ijs. "De verdubbeling van het aantal bosbranden in het arctisch gebied op tien jaar tijd in combinatie met de stijging van het aantal zomerstormen speelt een grote rol", meent Box. "De wind blaast vuil- en roetdeeltjes richting ijsvlakte. Vervolgens legt het smeltend ijs op haar beurt vuil bloot dat door de wind wordt meegevoerd naar andere nog onaangetaste besneeuwde regio's."

De grote uitdaging is nu om na te gaan welke fractie van het roet afkomstig is van bosbranden en welk deel van vervuilende fabrieken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 21 september 2014 @ 21:46:36 #20
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_144770001
quote:
quote:
From Melbourne to Manhattan, tens of thousands of people took to the streets on Sunday to stage the biggest display of popular support for climate action ever seen, and demand that their leaders take action.

The day of protests, which organisers claimed involved some 2,700 events in 161 countries, came on the eve of the first United Nations leaders’ summit on climate change in five years.

In Manhattan, a noisy, hopeful cavalcade of protesters – led by Hurricane Sandy survivors carrying placards of sunflowers and native Americans in traditional headdresses – took over the streets of midtown, juggling, singing, blowing synagogue shofars, whistling and beating drums, with biodiesel powered floats chugging along.

“I think it will make a difference,” said Tashina Red Hawk, aged 10, who wore intricately beaded traditional Sioux Indian dress, and who lives on the Rosebud reservation in South Dakota. “But it would still be good to do all kinds of other stuff.”

In London, organisers said 40,000 had marched through the city to the Houses of Parliament. The protest was peaceful, although loud jeers rose up as the crowd passed both Downing Street and the Department of Energy and Climate Change.
Het artikel gaat verder.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_144883530
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144883552
23-09-2014

Smeltend Arctisch zee-ijs tikt minimum aan: 5 miljoen km2



In het Noordpoolgebied is nu, aan het einde van de zomer 5,02 miljoen km2 zee-ijs te vinden. Het is relatief weinig: er zijn – sinds de metingen startten – slechts vijf jaren waarin er in het gebied minder zee-ijs te vinden was.

In de winter neemt de hoeveelheid zee-ijs in het Noordpoolgebied toe. Het bereikt aan het eind van de winter (maart) een maximum. Daarna begint de hoeveelheid zee-ijs – onder invloed van hogere temperaturen – weer af te nemen om vervolgens aan het eind van de zomer (september) een minimum te bereiken. Dat minimum is nu bereikt, zo meldt NASA nu.

Op de afbeelding hierboven zie je in wit het zee-ijs dat momenteel in het Noordpoolgebied te vinden is. De rode lijnen geven aan tot hoever het zee-ijs in de periode tussen 1981 en 2010 gemiddeld in diezelfde periode kwam.

Net als vorig jaar
Op het moment waarop het minimum bereikt werd, was er in het Noordpoolgebied 5,02 miljoen vierkante kilometer aan zee-ijs te vinden. Dat is vergelijkbaar met de hoeveelheid die we vorig jaar in dezelfde tijd in hetzelfde gebied maten. Het minimum van dit jaar ligt wel sterk onder het gemiddelde minimum in de periode tussen 1981 en 2010 (6,22 miljoen vierkante kilometer).

Geen record
Het jaar 2014 is geen recordjaar. Er zijn – sinds de metingen begonnen – vijf jaren te noemen waarin er in deze periode minder ijs in het Noordpoolgebied te meten viel. “De zomer begon relatief koel en miste de grote stormen of sterke winden die ijs kapot kunnen maken en het smeltproces kunnen bevorderen,” vertelt onderzoeker Walter Meier.

2012 is nog altijd het recordjaar. Toen lag er in deze tijd slechts 3,41 miljoen vierkante kilometer zee-ijs. Dat we in 2013 en 2014 rond het zee-ijsminimum meer ijs zien, wil echter niet zeggen dat het Noordpoolgebied aan het herstellen is. Ook het minimum van dit jaar past in de neerwaartse trend die we over een langere periode kunnen waarnemen: de Noordelijke IJszee verliest per decennium ongeveer dertien procent van zijn zee-ijs.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144904816
Als je het over de US Congress House Committee on Science, Space and Technology hebt mag je verwachten dat de heren politici een beetje op de hoogte zijn van Wetenschap, Ruimtevaart en Technologie, nietwaar? Maar, nee helaas, als het om klimaatverandering gaat: The Stupid, It Burns!

http://thedailyshow.cc.com/videos/8q3nmm/burn-noticed
Vanaf 2:45 begint het vuurwerk.

De heren republikeinse politici voeren een voor een hun ontkenningsmythes op alsof je naar een klimaattopic van onze Fok!-held 'het stierenvechtertje' El_Matador zit te kijken. :|W
  zaterdag 27 september 2014 @ 13:58:30 #24
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_144954070
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_144954560
quote:
Ik vind de gif van de wiki pagina nog indrukwekkender, die begint in 1960.




https://nl.wikipedia.org/wiki/Aralmeer
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')