abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_142352398


Over een jaar bereiken we Pluto

Over exact een jaar bereikt het ruimtetuig New Horizons, na acht en half jaar reizen, de planeet Pluto. Alan Stern, een planetair wetenschapper en voormalig wetenschappelijk directeur bij NASA, plande niet alleen de datum, maar ook het exacte tijdstip. "En we zijn op schema."
Volgend jaar, op 14 juli 2015, zal het onbemande ruimtevaartuig New Horizons de planeet Pluto bereiken. Al is de term "bereiken" relatief.

"Op het dichtste punt, ligt er nog altijd 9.650 kilometer tussen New Horizons en Pluto", licht Alan Stern toe. "We hebben die afstand zorgvuldig berekend om er zeker van te zijn dat het de scherpste foto's kan maken, zonder in de baan van Pluto getrokken te worden. En 9.650 kilometer is veel dichterbij dan we ooit geweest zijn, het vorig record ligt op enkele miljarden kilometers."


Over exact een jaar zal het ruimtetuig New Horizons dwergplaneet Pluto bereiken. © reuters.

Dwergplaneet
Pluto's degradatie van planeet naar dwergplaneet in 2006, hetzelfde jaar als de lancering van New Horizons, kwam voor velen als een donderslag bij heldere hemel. Sindsdien is er veel discussie over het feit of Pluto al dan niet een echte planeet is, al geeft Stern te kennen dat Pluto voor hem altijd een planeet zal zijn.

Al bij al weten wetenschappers eigenlijk helemaal niet wat ze op de dwergplaneet zullen aantreffen. En dat maakt de missie net zo interessant. "Tijdens de eerste missies naar Jupiter had bijvoorbeeld niemand verwacht om manen met actieve vulkanen te vinden."

Doelstellingen
De New Horizons zal het uitzicht, de samenstelling en de atmosfeer van de dwergplaneet Pluto met zijn manen en andere Kuipergordelobjecten (waar Pluto en zijn manen deel van uitmaken) onderzoeken. Dit laatste zal na een ontmoeting met en onderzoek van Pluto plaatsvinden. Hiertoe gebeurt onderzoek in de zichtbare golflengte voor het uitzicht, in het infrarode spectrum voor de oppervlaktesamenstelling, en in het ultraviolette spectrum voor de samenstelling van de atmosfeer. De deeltjes die de atmosfeer verlaten zullen bestudeerd worden en tevens het effect van de zonnewind op de atmosfeer.

Onbegrensd reizen
Voor gegevens en de scherpe foto's zullen ruimteliefhebbers wat meer geduld moeten uitoefenen. De wetenschappers hebben op de dag dat Pluto bereikt wordt een radiostilte gepland, zodat het ruimtetuig zoveel mogelijk gegevens kan verzamelen. De eerste foto's zullen dus pas op 15 juli 2015 binnenkomen.

New Horizons is in een perfecte staat en heeft nog genoeg brandstof. Na de ontmoeting met Pluto blijft het gewoon verder reizen, tot de buitenste rand van ons zonnestelsel.

Wie op de hoogte wil blijven van de reis kan terecht op de website van New Horizons

De documentaire: New Horizons: Passport to Pluto and Beyond

Een uitgebreider artikel

08-06-2014

New Horizons: onderweg naar Pluto's bestbewaarde geheimen



Na een reis van tien jaar gaat het volgend jaar dan eindelijk gebeuren: ruimtesonde New Horizons scheert rakelings langs Pluto, zodat de vrij mysterieuze dwergplaneet een aantal van zijn geheimen wel prijs zal moeten geven.

New Horizons werd in 2006 gelanceerd en is nog altijd onderweg. Meer dan drie miljard kilometer moet de sonde maken om uiteindelijk te arriveren bij zijn einddoel: Pluto en zijn vijf manen. Naar verwachting is de afstand tussen de sonde en Pluto in juli 2015 het kleinst. Deze bedraagt dan nog een slordige 6000 kilometer.

GRAPPIG FEITJE
Toen New Horizons vertrok, dachten we nog dat Pluto drie manen had. Inmiddels weten we wel beter. Enkele jaren geleden ontdekten onderzoekers Kerberos en Styx: het vierde en vijfde maantje dat Pluto rijk is.

Scheervlucht
New Horizons zal niet om Pluto gaan cirkelen, maar Pluto enkel passeren. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste heeft New Horizons wanneer deze bij Pluto arriveert een snelheid van zo’n 43.000 kilometer per uur. Om de sonde in een baan rond Pluto te plaatsen, moet die snelheid met 90 procent afnemen. Daarvoor is zo’n 1000 keer meer brandstof nodig dan New Horizons kan dragen. Een tweede goede reden om New Horizons niet in een baan rond Pluto te plaatsen, is dat deze daar dan vast zou komen te zitten: de sonde kan Pluto niet meer verlaten. Wanneer New Horizons snelheid behoudt en langs Pluto scheert, kan deze ook andere objecten in de Kuipergordel gaan bestuderen.


Onderzoekers 'knutselen' aan New Horizons. Afbeelding: NASA.

Atmosfeer
Hoewel New Horizons slechts langs Pluto scheert, kan deze toch een schat aan informatie leveren. Zo’n drie maanden voordat de sonde langs Pluto scheert, zal deze al foto’s maken en zoveel mogelijk over Pluto en zijn grootste maan – Charon – te weten proberen te komen. Wanneer New Horizons werkelijk dicht bij Pluto in de buurt komt, zal deze de atmosfeer van de dwergplaneet bestuderen en proberen een beeld te krijgen van het oppervlak van de planeet en Charon. Ook zal New Horizons foto’s maken. Op de beste foto’s zijn naar verwachting zelfs oppervlaktekenmerken van zo’n zestig meter groot goed zichtbaar. Eenmaal voorbij Pluto en zijn manen zal New Horizons achterom kijken. Hij ziet dan de grotendeels duistere kant (die niet door de zon beschenen wordt) van Pluto en Charon en zoekt naar nevels in de atmosfeer en eventuele ringen. Ook zal New Horizons door de schaduw die Pluto en Charon werpen, vliegen en zien hoe de zon en de aarde achter Pluto en Charon verdwijnen. Dat is het beste moment om meer te weten te komen over hun atmosfeer. Aan het einde van dit deel van de missie hopen onderzoekers verschillende vragen te kunnen beantwoorden: Waar bestaat de atmosfeer van Pluto uit en hoe gedraagt deze atmosfeer zich? Hoe reageert die atmosfeer op de zonnewind? Zijn er grote geologische structuren op Pluto? En hoe ziet het oppervlak van de dwergplaneet eruit?

Haast
Om die vragen te kunnen beantwoorden, is haast geboden. Sinds 1989 beweegt Pluto – die een zeer elliptische baan volgt – van de zon vandaan. Het betekent dat Pluto gaandeweg minder warmte ontvangt en kouder wordt. De atmosfeer van de planeet kan uiteindelijk gaan bevriezen. Wetenschappers willen deze voor dat gebeurt, graag bestuderen. Naarmate Pluto zich verder van de zon verwijdert, valt er ook minder licht op de planeet, iets wat de waarnemingen van New Horizons bemoeilijkt. Twee goede redenen om zo snel mogelijk bij Pluto te arriveren en het maximale uit de missie te halen.


Jupiters maan Io schittert op deze foto die New Horizons in 2007 maakte. Afbeelding: NASA.

Hulp van Jupiter
Om vaart te kunnen maken, kreeg New Horizons in 2007 hulp van Jupiter. De sonde scheerde op een afstand van 2,2 miljoen kilometer langs de gasreus. De zwaartekracht van Jupiter gaf New Horizons een broodnodig duwtje in de rug. “New Horizons duikt in het zwaartekrachtsveld van Jupiter en slingert er weer uit met een snelheid die groter is dan toen deze erin ging,” vertelt onderzoeker Robert Farquhar. Natuurlijk maakte New Horizons direct van de gelegenheid gebruik om Jupiter en zijn manen te fotograferen. Het leverde prachtige kiekjes op

Kuipergordelobjecten
Met het duwtje van Jupiter in de rug ging New Horizons verder. Inmiddels is deze ook de baan van Saturnus en Uranus gepasseerd en ligt de mooie Pluto voor de sonde te wachten. Maar na Pluto houdt het universum natuurlijk niet op. Er valt nog meer te ontdekken. En als het aan NASA ligt, gaat New Horizons dat ook doen. Zodra New Horizons op Pluto is ‘uitgekeken’, zal de missie naar alle waarschijnlijkheid verlengd worden. NASA zal de sonde dan opdracht geven om een ander Kuipelgordelobject te bestuderen. De sonde zal dan ook de samenstelling en atmosfeer van dat Kuipergordelobject en eventuele manen bestuderen. Welke objecten de sonde dan precies gaat bezoeken, zal pas later in de missie duidelijk worden.

Uitdaging
Terwijl NASA al droomt over missies voorbij Pluto, moeten we tegelijkertijd ook de grote uitdagingen die de missie van New Horizons met zich meebrengen, niet onderschatten. Zo is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat deze Pluto tot op zo’n 6000 kilometer nadert en vervolgens heelhuids doorvliegt op zoek naar een vervolgmissie. Zo kan niet worden uitgesloten dat zich rond Pluto puin bevindt. “We hebben meer en meer manen rond Pluto ontdekt: de teller staat nu op vijf,” stelde onderzoeker Alan Stern in 2012. “En we weten dat deze manen – net als de manen die we nog niet ontdekt hebben – puin genereren.” Botsingen tussen de manen en andere kleine Kuipergordelobjecten hebben mogelijk voor een RING van puin rond Pluto gezorgd. “Omdat ons ruimtevaartuig zo snel reist – meer dan 48000 kilometer per uur – kan een botsing met één keitje of zelfs een millimeter groot stofje New Horizons al aantasten of vernietigen,” voegt onderzoeker Hal Weaver toe. “Dus we moeten uit de buurt blijven van puin rond Pluto.” Momenteel doen onderzoekers hun uiterste best om een beeld te krijgen van puin rond de dwergplaneet. Maar of New Horizons straks daadwerkelijk een iets andere koers aan moet houden dan gepland zal pas zo’n tien dagen voor deze bij Pluto arriveert duidelijk worden. “Het is een cliffhanger,” erkent onderzoeker Leslie Young.

Het moge duidelijk zijn: New Horizons heeft alles wat een spannende ruimtevaartmissie nodig heeft. Prachtige, ambitieuze doelen. Een spannende reis ernaartoe. En een onbekend einddoel. Genoeg reden om de ruimtesonde op de voet te volgen. En dat is exact wat wij gaan doen!

(scientias.nl)


Een aantal feiten

New Horizons is de sonde met de hoogste lanceersnelheid van een sonde ooit: 16,26 km/seconde t.o.v. de aarde en, door toevoeging van de invloed van de draaiing van de aarde, een totale lanceersnelheid van bijna 45 km/seconde. De snelheid van New Horizons was tot aan Jupiter ongeveer 57.600 kilometer per uur en hierna ongeveer 75.200 kilometer per uur.

Aan boord van de sonde bevindt zich een deel van de as van de ontdekker van Pluto, Clyde Tombaugh.

New Horizons is in staat gegevens te versturen met een snelheid van 38.000 bits per seconde. Eenmaal bij Pluto is dit, vanwege de extreme afstand, 600 à 1200 bits per seconde.

Het brein van de New Horizons is een Mongoose V processor die op 12 MHz draait.

New Horizons heeft twee solid-state harde schijven van elk 8 Gb (een primaire en een backup).

Het duurt negen maanden om de complete gegevensset die New Horizons heeft verzameld te downloaden naar de Aarde.

New Horizons heeft $700 miljoen gekost en weegt 385 kg.

De aanwezige ± 11 kilo plutoniumdioxide levert 228 Watt elektriciteit en thermische energie op tijdens het rendez-vous met Pluto.
(wikipedia)

[ Bericht 5% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-07-2014 10:26:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142352623
Pluto is toch geen planeet (meer)? :o

Edit: Een dwergplaneet blijkbaar, laat maar. :+

Edit 2: Staat een heel stuk over in het artikel. :')

Edit 3: Voortaan eerst lezen, dan pas reageren. o|O

Edit 4: Tof nieuws voor de rest, ben beniewd naar de foto's. :D

[ Bericht 24% gewijzigd door Rezania op 16-07-2014 09:13:16 ]
Gist is liefde, gist is leven. Vooral in een vagijn.
  woensdag 16 juli 2014 @ 09:15:35 #3
163194 DrDarwin
Novio-magenta
pi_142352779
Het worden spannende tijden in het universum.
pi_142353190
quote:
14s.gif Op woensdag 16 juli 2014 09:04 schreef Rezania het volgende:
Pluto is toch geen planeet (meer)? :o

Edit: Een dwergplaneet blijkbaar, laat maar. :+

Edit 2: Staat een heel stuk over in het artikel. :')

Edit 3: Voortaan eerst lezen, dan pas reageren. o|O

Edit 4: Tof nieuws voor de rest, ben beniewd naar de foto's. :D
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142353193
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 09:15 schreef DrDarwin het volgende:
Het worden spannende tijden in het universum.
Dat zeker
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142353220
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 16 juli 2014 @ 09:59:58 #7
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142353443
wat gaan ze er nou echt doen behalve er heen vliegen en kijken wat er nou eigenlijk is?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_142353588
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 09:59 schreef Maanvis het volgende:
wat gaan ze er nou echt doen behalve er heen vliegen en kijken wat er nou eigenlijk is?
In de OP staat een documentaire van 3 kwartier over de missie

Doelstellingen
De New Horizons zal het uitzicht, de samenstelling en de atmosfeer van de dwergplaneet Pluto met zijn manen en andere Kuipergordelobjecten (waar Pluto en zijn manen deel van uitmaken) onderzoeken. Dit laatste zal na een ontmoeting met en onderzoek van Pluto plaatsvinden. Hiertoe gebeurt onderzoek in de zichtbare golflengte voor het uitzicht, in het infrarode spectrum voor de oppervlaktesamenstelling, en in het ultraviolette spectrum voor de samenstelling van de atmosfeer. De deeltjes die de atmosfeer verlaten zullen bestudeerd worden en tevens het effect van de zonnewind op de atmosfeer.
(wikipedia)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 16 juli 2014 @ 10:10:50 #9
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142353692
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 10:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

In de OP staat een documentaire van 3 kwartier over de missie
Ik ben niet zo'n docukijker op mijn werk.
quote:
Doelstellingen
De New Horizons zal het uitzicht, de samenstelling en de atmosfeer van de dwergplaneet Pluto met zijn manen en andere Kuipergordelobjecten (waar Pluto en zijn manen deel van uitmaken) onderzoeken. Dit laatste zal na een ontmoeting met en onderzoek van Pluto plaatsvinden. Hiertoe gebeurt onderzoek in de zichtbare golflengte voor het uitzicht, in het infrarode spectrum voor de oppervlaktesamenstelling, en in het ultraviolette spectrum voor de samenstelling van de atmosfeer. De deeltjes die de atmosfeer verlaten zullen bestudeerd worden en tevens het effect van de zonnewind op de atmosfeer.
(wikipedia)
Thanks, dat kan mooi in de OP.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_142353711
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 10:10 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik ben niet zo'n docukijker op mijn werk.

[..]

Thanks, dat kan mooi in de OP.
Zal het meteen aanpassen
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142353878
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 10:10 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Ik ben niet zo'n docukijker op mijn werk.

[..]

Thanks, dat kan mooi in de OP.
Ik heb een uitgebreider artikel bij de OP gevoegd

[ Bericht 49% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 16-07-2014 10:23:15 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 16 juli 2014 @ 11:57:33 #12
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142356348
meui!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_142378127
quote:
New Horizons werd in 2006 gelanceerd en is nog altijd onderweg. Meer dan drie miljard kilometer moet de sonde maken om uiteindelijk te arriveren bij zijn einddoel: Pluto en zijn vijf manen. Naar verwachting is de afstand tussen de sonde en Pluto in juli 2015 het kleinst. Deze bedraagt dan nog een slordige 6000 kilometer.
Volgens mij is hier 'mile' vertaald door kilometer. Want bovenaan het artikel staat dat ze 9.650 kilometer van Pluto komen en de afstand Pluto - zon is gemiddeld een kleine zes miljard kilometer.
pi_146669494
14-11-2014

Nog drie weken en dan gaan we New Horizons wakker maken!


new horizons

Nog zo’n drie weken en dan haalt NASA ruimtesonde New Horizons uit zijn achttiende winterslaap. Daarna is het even gedaan met de rust voor New Horizons: het is na een reis van negen jaar tijd voor de ontmoeting met Pluto!

“New Horizons is gezond en reist rustig door de ruimte – bijna drie miljard mijl (zo’n 4,8 miljard kilometer, red.) van huis – maar de rust zit er bijna op,” vertelt onderzoeker Alice Bowman. “Het is tijd voor New Horizons om wakker te worden, aan het werk te gaan en geschiedenis te schrijven.”

Atmosfeer van Pluto
Ruimtesonde New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd en had een duidelijke missie voor ogen. De sonde moet rakelings langs dwergplaneet Pluto scheren en tijdens die scheervlucht de bestbewaarde geheimen van de dwergplaneet en zijn grootste maan Charon blootleggen. Vragen die New Horizons moet gaan beantwoorden, zijn onder meer: Waar bestaat de atmosfeer van Pluto uit en hoe gedraagt deze zich? Zijn er grote geologische structuren op Pluto? En hoe ziet het oppervlak van de dwergplaneet eruit? Nadat de sonde op Pluto en Charon is ‘uitgekeken’ krijgt deze waarschijnlijk een tweede opdracht: New Horizons moet dan de samenstelling en atmosfeer van een ander Kuipergordelobject gaan bestuderen. Welk Kuipelgordelobject dat gaat worden, is momenteel nog onduidelijk.

WAAROM SCHEREN?
New Horizons zal niet in een baan rond Pluto gaan cirkelen, maar langs de dwergplaneet scheren. Daar zijn twee goede redenen voor. Op het moment dat New Horizons bij de dwergplaneet aankomt, heeft deze een enorme snelheid (43.000 kilometer per uur). Om de sonde in een baan rond Pluto te kunnen plaatsen, moet deze sterk afremmen. En dat vreet brandstof: ongeveer 1000 keer meer brandstof dan New Horizons kan dragen. Een andere goede reden om New Horizons niet in een baan rond Pluto te plaatsen, is dat de sonde die baan dan ook niet meer zou kunnen verlaten. En dat terwijl er in de Kuipergordel nog zoveel andere interessant objecten zijn om te bestuderen.
1873 dagen slaap

Na een reis van negen jaar kan New Horizons dus volgende maand eindelijk aan het werk. En dat zal even wennen zijn. Sinds de sonde in 2006 gelanceerd werd, heeft deze tot op heden 1873 dagen (dus ongeveer tweederde van zijn reis) in een winterslaap vertoefd. Die 1873 dagen zijn verspreid over achttien verschillende perioden van slaap die tussen de 36 en 202 dagen duurden. Tijdens zo’n winterslaap kan het grootste deel van New Horizons het zonder energie af. De computer aan boord van de sonde stuurde zo af en toe een teken van leven en regelmatig maakte NASA de sonde wakker om zich ervan te vergewissen dat alles nog naar behoren werkte. De winterslaapjes zorgden ervoor dat de elektronica aan boord van New Horizons in dit stadium van de reis nog amper gebruikt werd en straks als de sonde bij Pluto arriveert nog als nieuw is. Bovendien drukten de dutjes de kosten.

6 december
Op 6 december zal New Horizons opdracht krijgen om opnieuw wakker te worden. En het dit keer te blijven. Zo’n 90 minuten nadat New Horizons is wakker gemaakt, zal de sonde de aarde laten weten dat hij weer actief is. Die signalen zullen – hoewel ze met de snelheid van het licht reizen – 4 uur en 25 minuten onderweg zijn alvorens ze de aarde bereiken. Op dat moment is New Horizons 4,6 miljard kilometer van de aarde verwijderd. De afstand tot Pluto bedraagt dan nog maar 260 miljoen kilometer.

Testjes
In de dagen na 6 december zal New Horizons uitgebreid getest worden om te kijken of alles aan boord van de sonde werkt. De observaties van Pluto moeten dan op 15 januari – als de sonde nog aardig wat kilometertjes van Pluto verwijderd is – beginnen. Die observaties lopen tot eind juli 2015. Op 14 juli zal de afstand tussen New Horizons en Pluto het kleinst zijn.

“We hebben jaren naar dit moment toegewerkt,” stelt Mark Holdridge namens NASA. “New Horizons mag dan het grootste deel van de reis geslapen hebben, ons team heeft allesbehalve geslapen.” En nu is het tijd om dat harde werk te belonen. “Met het ontwaken op 6 december komt er een einde aan een historische reis door ons gehele planetaire systeem,” stelt onderzoeker Alan Stern. “We zijn bijna op Pluto’s drempel.”

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 15 november 2014 @ 01:11:33 #15
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_146669591
_O_

Benieuwd wat hier te ontdekken valt
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
  Moderator / Redactie Sport / Weblog zaterdag 15 november 2014 @ 01:13:37 #16
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_146669644
dit wordt weer mooi
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
pi_146669689
Ook al zo'n mega reis, lovely!
volg doet
pi_146669842
*O*
pi_146669888
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146669934
quote:
0s.gif Op woensdag 16 juli 2014 21:49 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Volgens mij is hier 'mile' vertaald door kilometer. Want bovenaan het artikel staat dat ze 9.650 kilometer van Pluto komen en de afstand Pluto - zon is gemiddeld een kleine zes miljard kilometer.
nee hoor, die 9.650 is correct
ze spreken over 6,214 miles
"NASA's New Horizons mission will be within 6,214 miles (10,000 km) from the surface"
http://www.space.com/2652(...)year-away-video.html
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146669954
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146673228
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 01:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

nee hoor, die 9.650 is correct
ze spreken over 6,214 miles
"NASA's New Horizons mission will be within 6,214 miles (10,000 km) from the surface"
http://www.space.com/2652(...)year-away-video.html
Dan klopt nog die eerste 3 miljard kilometer niet.
pi_146673256
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 09:56 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Dan klopt nog die eerste 3 miljard kilometer niet.
als Pluto en de Aarde tegenover elkaar staan ten opzichte van de Zon dan bedraagt de afstand tussen Pluto en de Aarde 7,5 miljard kilometer. Op het dichtste punt in hun baan bedraagt de afstand tussen Pluto en de Aarde 4,28 miljard kilometer.

Dat is meer dan 3 miljard km reizen vanaf de Aarde :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146673280
Waarom zo'n enorme afstand van de planeet? Hoe was/is dat bij andere orbiters eigenlijk?
pi_146673344
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 10:00 schreef nikao het volgende:
Waarom zo'n enorme afstand van de planeet? Hoe was/is dat bij andere orbiters eigenlijk?
New Horizons is de eerste missie naar Pluto :)
De in 2004 geplande Pluto Kuiper Express werd geannuleerd wegens financiële problemen
En zoals je zelf al aangeeft is het een (volgens jou) een grote afstand, wat betekent dat er geen orbit komt, maar een flyby.

quote:
0s.gif Op zaterdag 15 november 2014 01:07 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
14-11-2014

WAAROM SCHEREN?
New Horizons zal niet in een baan rond Pluto gaan cirkelen, maar langs de dwergplaneet scheren. Daar zijn twee goede redenen voor. Op het moment dat New Horizons bij de dwergplaneet aankomt, heeft deze een enorme snelheid (43.000 kilometer per uur). Om de sonde in een baan rond Pluto te kunnen plaatsen, moet deze sterk afremmen. En dat vreet brandstof: ongeveer 1000 keer meer brandstof dan New Horizons kan dragen. Een andere goede reden om New Horizons niet in een baan rond Pluto te plaatsen, is dat de sonde die baan dan ook niet meer zou kunnen verlaten. En dat terwijl er in de Kuipergordel nog zoveel andere interessant objecten zijn om te bestuderen.

(Scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')