abonnement Unibet Coolblue
pi_141439961


De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Of de Rosetta-missie een succes wordt, is de nog de vraag. Op 20 januari 2014 weten we of Rosetta wakker wordt en klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.

http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta

[ Bericht 3% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 23-06-2014 08:33:46 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141440011
20-01-2014

Europese komeetverkenner Rosetta gewekt


De Europese komeetverkenner Rosetta en de kleine lander Philae bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. (ESA)

Na een jarenlange reis door de ruimte is ESA's Rosetta-sonde maandag 20 januari volgens schema uit zijn diepe winterslaap ontwaakt. Om 19.18 uur Nederlandse tijd kwam het verlossende eerste signaal binnen bij ESA's Space Operations Centre (ESOC) in het Duitse Darmstadt.

De laatste keer dat er radiocontact was tussen Rosetta en de aarde, was dik 31 maanden geleden. Nu de sonde ontwaakt is, kan Rosetta zijn weg vervolgen richting de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Eenmaal daar aangekomen (komende zomer) moet de kometenjager de eerste sonde worden die op een komeet landt: de kleine lander Philae zal op 11 november naar het bevroren oppervlak afdalen.

Rosetta werd in juni 2011 in een diepe winterslaap gebracht op een afstand van zo'n 800 miljoen kilometer van de zon. Tijdens zijn winterslaap vloog Rosetta weer een stuk dichter naar de zon toe. De afstand tot onze voornaamste warmtebron bedraagt nu 673 miljoen kilometer, een afstand die dichtbij genoeg is om weer energie op te wekken met behulp van zonnepanelen.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141440018
16-04-2014

Rosetta-missie maakt – op 600 miljoen kilometer afstand van de aarde – een selfie



Zelfs op zo’n 600.000.000 kilometer afstand van de aarde is de selfie een hit. ESA heeft zojuist een foto vrijgegeven die Rosetta van zichzelf maakte. Op de foto zien we de zonnepanelen van de kometenjager.

U moet misschien even twee keer kijken. Maar wie goed kijkt, kan de zonnepanelen er zeker uithalen. We kijken op deze foto tegen de achterkant van die panelen aan (want de voorkant is op de zon gericht). De achterkant van de panelen is pikzwart, omdat er niets is waar het licht op kan reflecteren.

Nog een selfie
Ziet u het al? Nee? Misschien kan onderstaande selfie helpen. Deze maakte Rosetta in 2007 toen deze voorbij Mars vloog. Ook hier zien we de achterkant van de zonnepanelen. Alleen zijn ze nu niet zo donker, omdat er wat licht van Mars komt zetten.


Afbeelding: ESA / Rosetta / Philae / CIVA.

Geen echte selfie
De foto helemaal bovenaan dit artikel werd eergisteren gemaakt door een camera aan boord van lander Philae. Daarmee is het geen loepzuivere selfie. De term ‘missie-selfie’ is misschien accurater.

Rosetta is momenteel onderweg naar komeet 67/P Churyumov-Gerasimenko. Rosetta zal de komeet gaan bestuderen en lander Philae naar het oppervlak van de komeet sturen: iets wat nog nooit eerder is gedaan. Naar verwachting arriveert Rosetta in augustus van dit jaar bij de komeet, waarna deze de komeet zal volgen terwijl deze de zon nadert.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141440068
20-06-2014

Rosetta’s komeet doet het wat rustiger aan



Rosetta heeft opnieuw foto’s gemaakt van haar eindbestemming: komeet 67P/Churyumov-Gerasinmenko. En die foto’s laten zien dat de komeet het – na een periode van verhoogde activiteit – nu weer even rustig aan doet.

Rosetta fotografeerde de komeet in april en mei ook al. Op die beelden was te zien dat de komeet actiever werd. De komeet had een lange staart gekregen. Dat is goed te verklaren: 67P/Churyumov-Gerasimenko nadert de zon en warmt op. Het ijs aan het oppervlak van de komeet verdampt en zo krijgt de komeet een staartje.

Rustig
Begin deze maand heeft Rosetta opnieuw foto’s gemaakt van de komeet. En op die foto is te zien dat deze het momenteel weer even rustig aan doet. De grote stofwolk die in april en mei rond de kern van de komeet te zien was, is verdwenen en de helderheid van de komeet is afgenomen. Het is niet ongebruikelijk dat de activiteit van kometen varieert, maar het is voor het eerst dat onderzoekers er van zo dichtbij getuige van zijn. Rosetta bevond zich op het moment dat deze de laatste foto’s maakte op ‘slechts’ 430.000 kilometer afstand. “De komeet is nu bijna binnen ons bereik,” stelt onderzoeker Holger Sierks. “En leert ons dat we het onverwachte moeten verwachten.”

Augustus
Ruimtesonde Rosetta bevindt zich inmiddels op zo’n 165.000 kilometer van de komeet. Naar verwachting komt de sonde in augustus bij de komeet aan. De sonde gaat de komeet dan verder bestuderen en tevens een lander op het oppervlak van de komeet plaatsen.

Hoewel de afstand tussen Rosetta en de komeet nog groot is, zijn de wetenschappelijke instrumenten aan boord van Rosetta al volop aan het werk. Momenteel bestuderen ze het staartje van de komeet en bepalen in welk tempo de komeet water en gassen als koolstofdioxide produceert. De onderzoekers hopen zo een beter beeld te krijgen van de samenstelling van de komeet. Als Rosetta dichter bij de komeet in de buurt komt, zal deze ook gas- en stofdeeltjes verzamelen en in een laboratorium aan boord van de sonde analyseren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 23 juni 2014 @ 09:20:40 #5
163194 DrDarwin
Novio-magenta
pi_141440810
Fijn leesvoer, ik ga dit volgen.
pi_141441488
quote:
0s.gif Op maandag 23 juni 2014 09:20 schreef DrDarwin het volgende:
Fijn leesvoer, ik ga dit volgen.
Idd, erg interessant :)
Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
pi_141446740
^O^ Spannend hoor. Ik hoop dat alles goed gaat.
pi_141447388
ROSETTA'S TARGET COMET IS BECOMING ACTIVE

15 May 2014
The target of ESA's Rosetta mission has started to reveal its true personality as a comet, its dusty veil clearly developing over the last six weeks.
The sequence of images presented here of comet 67P/Churyumov–Gerasimenko were taken between 27 March and 4 May, as the gap between craft and comet closed from around 5 million km to 2 million km.



http://sci.esa.int/rosett(...)-is-becoming-active/
  maandag 23 juni 2014 @ 19:20:06 #9
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_141460413
dat dat ding eens opschiet ;)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 23 juni 2014 @ 23:06:01 #10
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_141472426
Mooi topic weer, mijn complimenten! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_141477413
quote:
0s.gif Op maandag 23 juni 2014 23:06 schreef Molurus het volgende:
Mooi topic weer, mijn complimenten! ^O^
^O^
Fijn dat je weer mee volgt Molurus
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141522241
Complimenten voor de OP + overige posts _O_
  woensdag 25 juni 2014 @ 09:29:25 #13
163194 DrDarwin
Novio-magenta
pi_141523839
quote:
0s.gif Op maandag 23 juni 2014 19:20 schreef Maanvis het volgende:
dat dat ding eens opschiet ;)
Het is zo november....
  woensdag 25 juni 2014 @ 22:50:11 #14
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_141555909
“De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “

Matt Taylor is trouwens ook fascinerend .
pi_141565006
quote:
0s.gif Op maandag 23 juni 2014 23:06 schreef Molurus het volgende:
Mooi topic weer, mijn complimenten! ^O^
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 26 juni 2014 @ 10:55:14 #16
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_141567765
*Wetenschaps mode aan *
Inderdaad zou het een fraai staaltje van vernuft zijn als de landing inderdaad zou lukken. Harten gaan sneller bonken, zijn we er al ?

* Boerenverstand modus weer aan *
wat hebben we er eigenlijk aan, behalve een stukje peperdure prestige ? En als het mislukt, waarom is de missie dan zogenaamd nog steeds een succes ?
  vrijdag 27 juni 2014 @ 14:45:24 #17
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_141617090
Ik was benieuwd wat de kansen waren voor Philae, de lander. Hieronder de kans op succes volgens de engineer.

Australian engineer Warwick Holmes is the man who dreamed up and is coordinating the mission. He gives the lander about a 50-50 chance of being successful, and says, "If it does work, I'll eat my shoe."

http://www.clevelandleader.com/node/22676
pi_141755365
30-06-2014

'Rosetta-komeet' verdampt twee glazen water per seconde


De Europese komeetverkenner Rosetta en de kleine lander Philae bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. (ESA)

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, het reisdoel van de Europese ruimtesonde Rosetta, bevindt zich nog op bijna 600 miljoen kilometer afstand van de zon, maar verliest toch al 0,3 liter water (ca. twee glazen) per seconde. Het gaat om komeetijs dat onder invloed van de zonnewarmte verdampt en in de ruimte verdwijnt. Het MIRO-instrument (Microwave Instrument for Rosetta Orbiter) verrichtte de eerste metingen aan waterdamp rond de kleine komeetkern op 6 juni, toen de ruimtesonde zich nog op een afstand van 350.000 kilomter bevond - ongeveer even ver als de afstand van de aarde tot de maan. De komende maanden zal de waterproductie van Rosetta alleen nog maar verder toenemen. De kleinste afstand tot de zon wordt bereikt in augustus 2015, tussen de banen van de aarde en Mars.

Op dit moment bevindt Rosetta zich op een afstand van slechts 72.000 kilometer van de komeet. Op 6 augustus, na een aantal subtiele baanmanoeuvres, zal de ruimtesonde de komeetkern naderen tot op een afstand van niet meer dan 100 kilometer. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141878930
03-07-2014

Rosetta krijgt komeet in zicht


De kern van komeet Chruyumov-Gerasimenko. (ESA/Rosetta/MPS)

De Europese komeetverkenner Rosetta, die op weg is naar een ontmoeting met komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, is nu zo dichtbij (ca. 40.000 kilometer) dat hij de grootte en de vorm van de komeetkern begint te onderscheiden. Zoals zichtbaar is op de foto beslaat de komeetkern inmiddels enkele pixels.

Erg veel activiteit vertoont de komeet nog niet; hij bevindt zich nog op grote afstand van de zon. Begin augustus moet Rosetta de komeet tot op een afstand van slechts 100 kilometer zijn genaderd. Op 11 november wordt de kleine lander Philae neergelaten op het bevroren oppervlak van de komeet. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 4 juli 2014 @ 08:36:44 #20
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_141878965
mooie pixels, de techniek staat voor niets!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_141880887
Exciting times!
Veni, vidi, vodka.
  vrijdag 4 juli 2014 @ 10:35:48 #22
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_141880956
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 10:32 schreef dumble het volgende:
Exciting times!
Vooral dat ze zo'n komeet zo gedetailleerd in beeld kunnen brengen he! Mijn IBM AT computer zou dat echt niet kunnen!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_141881111
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 10:35 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Vooral dat ze zo'n komeet zo gedetailleerd in beeld kunnen brengen he! Mijn IBM AT computer zou dat echt niet kunnen!
Ga huilen.

(zo, nu volg ik dit topic ook meteen)
pi_141887633
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 10:35 schreef Maanvis het volgende:

[..]
Mijn IBM AT computer zou dat echt niet kunnen!
Na jou computer eerst te lanceren door de atmosfeer en vervolgens 10 jaar door de ruimte te schieten tot zo ver van de zon verwijderd dat het tot -270 graden Celcius zou afkoelen. Nee ik denk niet dat jou IBM AT computer dat zou kunnen, je hebt helemaal gelijk.. o|O
Veni, vidi, vodka.
  vrijdag 11 juli 2014 @ 03:11:39 #25
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142160234
Drie foto's van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gemaakt op 4 juli met tussenpauzes van 4 uur op een afstand van 37.000 km.



http://sci.esa.int/rosett(...)s-of-rosettas-comet/
  vrijdag 11 juli 2014 @ 03:53:51 #26
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142160349
Het gaat nou snel. 4 juli was de afstand tussen Rosetta en de komeet nog 37.000 km en 8 juli was de afstand nog maar 25.000 km. Op 9 juli werden de stuwraketten weer geactiveerd en is de relatieve snelheid van Rosetta t.o.v. de komeet afgenomen van 44,4 m/s (3.836 km per dag) tot 25,7 m/s (2.220 km per dag). Dat zou betekenen dat op dit moment de afstand tot de komeet minder dan 20.000 km is.
pi_142163728
quote:
0s.gif Op vrijdag 4 juli 2014 10:35 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Vooral dat ze zo'n komeet zo gedetailleerd in beeld kunnen brengen he! Mijn IBM AT computer zou dat echt niet kunnen!
:')

Begrijp je wel om wat voor afstanden het hier gaat?

Overigens hoe snel verplaatst deze komeet zich?
  vrijdag 11 juli 2014 @ 10:44:58 #28
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142163811
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 03:53 schreef Braindead2000 het volgende:
Het gaat nou snel. 4 juli was de afstand tussen Rosetta en de komeet nog 37.000 km en 8 juli was de afstand nog maar 25.000 km. Op 9 juli werden de stuwraketten weer geactiveerd en is de relatieve snelheid van Rosetta t.o.v. de komeet afgenomen van 44,4 m/s (3.836 km per dag) tot 25,7 m/s (2.220 km per dag). Dat zou betekenen dat op dit moment de afstand tot de komeet minder dan 20.000 km is.
_O_

Spannende fase dit! ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 11 juli 2014 @ 10:49:27 #29
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142163908
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 10:40 schreef Cockwhale het volgende:

[..]

Overigens hoe snel verplaatst deze komeet zich?
Bij zo'n vraag moet je altijd vermelden: ten opzichte van wat? Beweging is uitsluitend relatief. :)

Ik vermoed dat je bedoelt ten opzichte van de zon... maar het antwoord daarop kan ik je helaas niet geven. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142164111
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 10:49 schreef Molurus het volgende:

[..]

Bij zo'n vraag moet je altijd vermelden: ten opzichte van wat? Beweging is uitsluitend relatief. :)

Ik vermoed dat je bedoelt ten opzichte van de zon... maar het antwoord daarop kan ik je helaas niet geven. :P
Of vergeleken met Rosetta? Ik geen idee van de verhoudingen.
  vrijdag 11 juli 2014 @ 11:00:32 #31
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142164187
quote:
2s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 10:57 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Of vergeleken met Rosetta? Ik geen idee van de verhoudingen.
Als wat braindead2000 zei klopt is de onderlinge snelheid tussen Rosetta en de komeet momenteel 25,7 m/s.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142164213
Ah ok. lastig te bevatten voor een leek dit allemaal. Wel boeiende materie :P
  vrijdag 11 juli 2014 @ 11:06:09 #33
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142164315
quote:
2s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 11:01 schreef 99.999 het volgende:
Ah ok. lastig te bevatten voor een leek dit allemaal. Wel boeiende materie :P
Sowieso komt dit op me over als 'mission impossible'. Het is misschien nog wel een vreemdere landingspoging dan de Sky Crane die werd gebruikt bij de landing van Curiosity. (Mars.)

Echt knap dat ze dat kunnen. Ik stel me zo voor dat als ze eenmaal geland zijn op die komeet dat de betrokken technici hier op aarde janken van blijdschap.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142164432
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 10:49 schreef Molurus het volgende:

[..]

Bij zo'n vraag moet je altijd vermelden: ten opzichte van wat? Beweging is uitsluitend relatief. :)

Ik vermoed dat je bedoelt ten opzichte van de zon... maar het antwoord daarop kan ik je helaas niet geven. :P
Politieman: "Meneer, hoe hard denkt u dat u eigenlijk ging?"
Molurus: "Bij zo'n vraag moet u altijd vermelden: ten opzichte van wat? Beweging is uitsluitend relatief. :)"
Veni, vidi, vodka.
  vrijdag 11 juli 2014 @ 11:14:55 #35
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142164538
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 11:10 schreef dumble het volgende:

[..]

Politieman: "Meneer, hoe hard denkt u dat u eigenlijk ging?"
Molurus: "Bij zo'n vraag moet u altijd vermelden: ten opzichte van wat? Beweging is uitsluitend relatief. :)"
Ja... of:

Politieman: "Meneer, hoe hard denkt u dat u eigenlijk ging?"
Heisenberg: "Ik heb geen flauw idee mijnheer, maar ik weet wel precies waar ik ben!"
Politieman: "Nou, ik weet wel precies hoe hard u ging!"
Heisenberg: "Dat zal best, maar u kunt dan onmogelijk weten waar ik die overtreding beging."

etc, etc.

Er zijn veel van dat soort nerd-grappen die je kunt maken onder die omstandigheden. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 11 juli 2014 @ 11:43:28 #36
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142165360
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 10:40 schreef Cockwhale het volgende:

[..]

:')

Begrijp je wel om wat voor afstanden het hier gaat?

Overigens hoe snel verplaatst deze komeet zich?
het was maar een grapje hoor ;).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  vrijdag 11 juli 2014 @ 14:01:59 #37
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_142170119
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 11:06 schreef Molurus het volgende:

[..]

Sowieso komt dit op me over als 'mission impossible'. Het is misschien nog wel een vreemdere landingspoging dan de Sky Crane die werd gebruikt bij de landing van Curiosity. (Mars.)

Echt knap dat ze dat kunnen. Ik stel me zo voor dat als ze eenmaal geland zijn op die komeet dat de betrokken technici hier op aarde janken van blijdschap.
Het is ook een mission impossible. Men zit met een ouwe satelliet heel ver weg van aarde die moet gaan landen op iets waarvan we geeneens weten of een landing er uberhaupt mogelijk is....

Ik vind het ook wel knap hoor wat ze allemaal kunnen tegenwoordig, Maar ik stel me zo voor dat als de landing niet lukt , dat men dan nog steeds jankt van blijdschap dat Rosetta zover gekomen is.
Ach het kost een paar centjes, zo'n missie , maar dan heb je ook niets..
  vrijdag 11 juli 2014 @ 14:16:36 #38
8369 speknek
Another day another slay
pi_142170615
Dit is allemaal zo vet! Vooral dat filmpje uit de OP. TVP.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 11 juli 2014 @ 18:26:04 #39
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142178450
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 10:40 schreef Cockwhale het volgende:

[..]

:')

Begrijp je wel om wat voor afstanden het hier gaat?

Overigens hoe snel verplaatst deze komeet zich?
Tot 135.000 km/uur.
  vrijdag 11 juli 2014 @ 19:14:23 #40
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142179942
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 03:53 schreef Braindead2000 het volgende:
Het gaat nou snel. 4 juli was de afstand tussen Rosetta en de komeet nog 37.000 km en 8 juli was de afstand nog maar 25.000 km. Op 9 juli werden de stuwraketten weer geactiveerd en is de relatieve snelheid van Rosetta t.o.v. de komeet afgenomen van 44,4 m/s (3.836 km per dag) tot 25,7 m/s (2.220 km per dag). Dat zou betekenen dat op dit moment de afstand tot de komeet minder dan 20.000 km is.
Foutje. "Tot" 25,7 m/s had moeten zijn "met" 25,7 m/s. Vanuit de komeet gezien komt Rosetta nu dus met een snelheid van 18,7 m/s op de komeet af.
pi_142181570
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 18:26 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Tot 135.000 km/uur.
Wat is de maximale snelheid die wij kunnen bereiken als we door de ruimte reizen?
  vrijdag 11 juli 2014 @ 20:27:45 #42
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142182502
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 20:01 schreef Cockwhale het volgende:

[..]

Wat is de maximale snelheid die wij kunnen bereiken als we door de ruimte reizen?
Versnellen in de ruimte is niet zo heel eenvoudig. Daarvoor gebruiken we planeten als een soort katapulten. Voyager 1 heeft daarmee een snelheid gehaald van rond de 61.000 km/u. (Dat is net iets hoger dan de snelheid die nodig is om het zonnestelsel te verlaten.)

Maar als we betere technieken ontwikkelen om te versnellen dan zou het nog een heel stuk sneller dan dat moeten kunnen. De lichtsnelheid is nog heeeeel ver weg.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142182700
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 20:27 schreef Molurus het volgende:

[..]

Versnellen in de ruimte is niet zo heel eenvoudig. Daarvoor gebruiken we planeten als een soort katapulten. Voyager 1 heeft daarmee een snelheid gehaald van rond de 61.000 km/u. (Dat is net iets hoger dan de snelheid die nodig is om het zonnestelsel te verlaten.)

De komeet levert dus wel een aanzienlijke verhoging van snelheid mocht de landing lukken.
  vrijdag 11 juli 2014 @ 20:35:33 #44
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142182810
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 20:32 schreef Cockwhale het volgende:

[..]

De komeet levert dus wel een aanzienlijke verhoging van snelheid mocht de landing lukken.
Die 135.000 km/u zal wel op het punt zijn waar hij het dichtst langs de zon passeert. Ik vermoed dat de snelheid van die komeet op het moment een stuk lager is.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142183244
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 20:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Die 135.000 km/u zal wel op het punt zijn waar hij het dichtst langs de zon passeert. Ik vermoed dat de snelheid van die komeet op het moment een stuk lager is.
Waardoor wordt de komeet weer vertraagd dan? Op het moment dat het weer afstand neemt van de zon?
  vrijdag 11 juli 2014 @ 20:56:28 #46
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_142183537
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 20:48 schreef Cockwhale het volgende:

[..]

Waardoor wordt de komeet weer vertraagd dan? Op het moment dat het weer afstand neemt van de zon?
Yep.. een komeet heeft een elliptische baan rond de zon, versnelt naarmate hij de zon nadert en vertraagt weer naarmate hij verder van de zon verwijderd raakt. De laagste snelheid is op het verste punt.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 14 juli 2014 @ 12:21:25 #47
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_142277741
ONZ is een deur verder.

[ Bericht 95% gewijzigd door Molurus op 28-07-2014 11:56:26 ]
  maandag 14 juli 2014 @ 19:11:29 #48
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142293610
Gisteren was er nog minder dan 14.000 km te gaan.

ESA Rosetta Mission @ESA_Rosetta · 13 jul.
For those asking #RosettaAreWeThereYet, today (13 July) there's <14,000 km between me and #67P. 24 days to go!
  dinsdag 15 juli 2014 @ 05:02:30 #49
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142313772
http://www.esa.int/spacei(...)bit_around_the_comet

Hier is te zien welke manoeuvres Rosetta moet maken om in een baan om de komeet te komen als hij hem dicht genoeg genaderd is.
  dinsdag 15 juli 2014 @ 07:25:00 #50
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142314140
http://www.esa.int/spacei(...)can_we_see_the_comet

Volgens deze simulatie komt Rosetta vandaag op 10.000 km afstand van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De ruimtesonde zal de komende 3 weken nog 4 keer afremmen. Morgen staat zo'n 'burn' op de agenda waardoor de naderingssnelheid weer verder afneemt.
  dinsdag 15 juli 2014 @ 13:48:57 #51
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142322025
nou, binnenkort MEHR PIXELS dus!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  woensdag 16 juli 2014 @ 02:15:46 #52
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142350635

Opnamen van de kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gemaakt op 11 juli. (CNES/ESA)

De kern van komeet Churyumov-Gerasimenko, het reisdoel van de Europese komeetverkenner Rosetta, bestaat uit twee delen die door de onderlinge zwaartekracht tegen elkaar aan worden gehouden - een zogeheten 'contact binary'. Dat blijkt uit opnamen die Rosetta op 11 juli heeft gemaakt. De ruimtesonde nadert de kleine komeetkern nu snel; rond 6 augustus zal de afstand nog slechts 100 kilometer bedragen. De komeetkern is een paar kilometer groot.

De nieuwe foto's zijn gepubliceerd door Emily Lakdawalla, blogger van de Planetary Society. Ze kwam de opnamen tegen op een webpagina van het Franse ruimtevaartagentschap CNES, maar de link naar die pagina lijkt niet langer te werken. Mogelijk was er sprake van een premature online-publicatie.

Het dubbele karatker van de ijzige komeetkern doet vermoeden dat Churyumov-Gerasimenko mogelijk een zeer poreuze structuur heeft. Sowieso betekent de merkwaardige, onregelmatige vorm een grote uitdaging voor de Philae-lander van Rosetta, die op 11 november een afdaling naar het komeetoppervlak moet maken.

http://www.allesoversterr(...)taat-uit-twee-delen/
  woensdag 16 juli 2014 @ 08:32:15 #53
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142352258
Het is gewoon een vliegende badeend:


Bron: http://www.planetary.org/(...)-rosetta-update.html
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  vrijdag 18 juli 2014 @ 03:34:52 #54
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142429152

Rotating view of comet 67P/C-G on 14 July 2014.

Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko was imaged on 14 July 2014 by OSIRIS, Rosetta’s scientific imaging system, from a distance of approximately 12 000 km. This movie uses a sequence of 36 interpolated images each separated by 20 minutes, providing a 360° preview of the complex shape of the comet. The images have been processed using ‘sub-sampling by interpolation’, a technique that removes the pixelisation and makes a smoother image. It does not, however, reveal hidden detail and it is therefore important to note that the comet’s surface is not very likely to be as smooth as the processing implies. The images suggest that the comet may consist of two parts: one segment seems to be rather elongated, while the other appears more bulbous.

http://blogs.esa.int/rose(...)ity-of-comet-67pc-g/

[ Bericht 44% gewijzigd door Braindead2000 op 19-07-2014 10:14:37 ]
  zaterdag 19 juli 2014 @ 10:32:30 #55
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142471974
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 juli 2014 20:32 schreef Cockwhale het volgende:

[..]

De komeet levert dus wel een aanzienlijke verhoging van snelheid mocht de landing lukken.
Nee, het verschil in snelheid tussen Rosetta en de komeet in nu erg klein. De snelheid die Molurus noemde betreft de snelheid waarmee Voyager 1 zich van de zon verwijdert. De 135.000 km/uur die ik noemde is de snelheid in een baan om de zon.
pi_142644887
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
  vrijdag 25 juli 2014 @ 06:40:28 #57
215090 Braindead2000
DO NOT FEED!!!
pi_142708813

Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko imaged on 20 July 2014 by Rosetta's OSIRIS narrow angle camera from a distance of about 5500 km. The three images were taken two hours apart and have a resolution of about 100 m per pixel.

http://blogs.esa.int/rosetta/2014/07/24/hints-of-features/
  maandag 28 juli 2014 @ 17:07:33 #58
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142818409
Whop we hebben een 3d model!
http://blogs.esa.int/rose(...)d-comet-shape-model/


of als je je 3d-bril op zet:
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  maandag 28 juli 2014 @ 17:09:59 #59
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142818488
het lijkt me het logischte dat ze op het afgeplatte deel landen.. maar in de spleet is het misschien nog veel interessanter qua mineralen!
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_142911740
Vandaag nog 1364 km te gaan.


Crop from the 29 July processed image of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, to focus on the comet nucleus. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM
pi_142913304
Als je dan zo kijkt naar de vorm van de komeet, dan lijkt het wel te bestaan uit twee andere kometen. Misschien eerder een botsing geweest?
  donderdag 31 juli 2014 @ 09:50:34 #62
8369 speknek
Another day another slay
pi_142913768
Lijkt me toch echt onmogelijk te landen op zo'n ronddraaiende komeet? Of draait ie heel langzaam?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  donderdag 31 juli 2014 @ 09:51:10 #63
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142913778
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 09:50 schreef speknek het volgende:
Lijkt me toch echt onmogelijk te landen op zo'n ronddraaiende komeet? Of draait ie heel langzaam?
misschien is het mogelijk om hem geostationair te orbitten?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_142913828
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 09:50 schreef speknek het volgende:
Lijkt me toch echt onmogelijk te landen op zo'n ronddraaiende komeet? Of draait ie heel langzaam?
Hij roteert eenmaal per 12.7 uur, dus dat valt reuze mee.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 31 juli 2014 @ 09:53:26 #65
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142913832
scratch dat, hij draait idd vrij langzaam, namelijk 12,7 uur per omwenteling: http://en.wikipedia.org/wiki/67P/Churyumov%E2%80%93Gerasimenko
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_142913882
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 09:29 schreef k3vil het volgende:
Als je dan zo kijkt naar de vorm van de komeet, dan lijkt het wel te bestaan uit twee andere kometen. Misschien eerder een botsing geweest?
Erosie lijkt me veel waarschijnlijker.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 31 juli 2014 @ 10:01:46 #67
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142914046
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 09:55 schreef Molurus het volgende:

[..]

Erosie lijkt me veel waarschijnlijker.
Jij wel, maar de wetenschappers van de rosetta missie denken toch echt aan een botsing. (of lievergezegd dat ze gewoon door hun gewicht aan elkaar plakken).
quote:
On 14 July 2014, images taken by Rosetta showed that 67P was irregular in shape with two distinct sections, possibly being a contact binary. http://en.wikipedia.org/wiki/Contact_binary_%28asteroid%29
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  donderdag 31 juli 2014 @ 10:09:14 #68
66714 YuckFou
Nu niet, nooit niet...
pi_142914181
Zo supercool! Dat ze zo dicht kunnen naderen is echt knap 8-)
Are we not savages, innately destined to maim and kill?
Blame it on the environment, heredity or evolution: we're still responsible
Our intelligence may progress at geometric rates
Yet socially we remain belligerent neonates
pi_142934252
Er is weer een Osiris foto beschikbaar. *O* Onderstaande foto is op dezelfde dag genomen als de vorige foto in dit topic. Zoals je ziet zijn er veel meer details te zien. Dat komt omdat de Osiris camera een veel hogere resolutie heeft dan de Navcam camera.


OSIRIS narrow angle camera view of 67P/C-G from a distance of 1950 km on 29 July 2014. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

http://blogs.esa.int/rose(...)ith-the-comets-coma/
pi_142938043
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 09:29 schreef k3vil het volgende:
Als je dan zo kijkt naar de vorm van de komeet, dan lijkt het wel te bestaan uit twee andere kometen. Misschien eerder een botsing geweest?
Elke keer dat de komeet in de buurt komt van de zon
verliest ie mareriaal (de komeetstaart).
Een jonge komeet is nog aardig "rond"

Dus hoe ouder de komeet hoe meer erosie
er plaats heeft gevonden.

[ Bericht 2% gewijzigd door -CRASH- op 31-07-2014 22:59:21 ]
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
  vrijdag 1 augustus 2014 @ 01:40:33 #71
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142943968
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 21:14 schreef Braindead2000 het volgende:
Er is weer een Osiris foto beschikbaar. *O* Onderstaande foto is op dezelfde dag genomen als de vorige foto in dit topic. Zoals je ziet zijn er veel meer details te zien. Dat komt omdat de Osiris camera een veel hogere resolutie heeft dan de Navcam camera.

[ afbeelding ]
OSIRIS narrow angle camera view of 67P/C-G from a distance of 1950 km on 29 July 2014. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

http://blogs.esa.int/rose(...)ith-the-comets-coma/
JIPPIE weer meer pixels :D. Hopelijk krijgen we nog betere plaatjes te zien in full color :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_142946445
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 09:29 schreef k3vil het volgende:
Als je dan zo kijkt naar de vorm van de komeet, dan lijkt het wel te bestaan uit twee andere kometen. Misschien eerder een botsing geweest?
alsof twee stenen die botsen aan elkaar blijven plakken, klinkt vrij logisch ja 8)7
Veni, vidi, vodka.
pi_142946562
_O_.

Tof topic!
  vrijdag 1 augustus 2014 @ 10:03:24 #74
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_142947684
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 08:49 schreef dumble het volgende:

[..]

alsof twee stenen die botsen aan elkaar blijven plakken, klinkt vrij logisch ja 8)7
als het maar zacht genoeg gebeurt en de massa van de objecten groot genoeg is dan trekken de objecten elkaar aan en fuseren ze zelfs soms samen. Ik denk dat zodra het ruimtevaartuig dichterbij is dat dit dan duidelijk wordt :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_142947776
quote:
0s.gif Op donderdag 31 juli 2014 06:58 schreef Braindead2000 het volgende:
Vandaag nog 1364 km te gaan.
Dat is niks... maar toch landen ze pas in november?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142948248
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 10:07 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat is niks... maar toch landen ze pas in november?
Vandaag 1153 km and getting closer.
Ja in november landt Philae op de komeet terwijl Rosetta in een baan om de komeet blijft.
Op 6 augustus bevindt Rosetta zich op 100 km afstand waarna een serie manoeuvres uitgevoerd dienen te worden met als doel in een baan om de komeet te komen op 10 km hoogte.
  Moderator vrijdag 1 augustus 2014 @ 10:32:09 #77
8781 crew  Frutsel
pi_142948259
quote:
FIVE DAYS TO THE ROSETTA COMET
: ESA's Rosetta probe is now only five days away from a historic encounter with Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. If all goes as planned, Rosetta will become the first spacecraft to orbit a comet, follow it around the sun, and even drop a lander on its surface. Readers got a sneak preview yesterday when ESA released dramatic new images of the comet's core and atmosphere:

The comet's atmosphere or "coma" (left), is a mixture of gas and dust slowly evaporating away from the sun-warmed core (right). At the moment, the coma is diffuse and relatively calm. That's because the comet is still far from the sun, about 544 million kilometers away in the cold dark space between Mars and Jupiter. A year from now this could change, however, as the comet swings by the sun only 185 million kilometers away. Increased solar heating will liberate jets of dust and high-speed streamers of gas, swelling the coma into something larger and much more dangerous to the spacecraft.

Rosetta is meeting up with the comet now so that researchers can not only study how the comet warms up along its orbit and how activity develops, but also because it is much safer to learn how to operate in such a new environment when the activity is relatively low. Moreover, landing would be significantly more challenging next year when activity is expected to be much higher.
Bron: Spaceweather.com
pi_142948435
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 08:49 schreef dumble het volgende:

[..]

alsof twee stenen die botsen aan elkaar blijven plakken, klinkt vrij logisch ja 8)7
Nou, ik had begrepen dat dit over de tijd heen wel kan.
1. Doordat enkel de zwaartekracht van de twee objecten op elkaar inwerkt;
2. De inslag van beide objecten het gesteente, door de hoge kinetische energie, doet smelten.

Een natuurkundige die hier met zekerheid wat meer over kan zeggen?
pi_142949311
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 10:40 schreef k3vil het volgende:

[..]

Nou, ik had begrepen dat dit over de tijd heen wel kan.
1. Doordat enkel de zwaartekracht van de twee objecten op elkaar inwerkt;
2. De inslag van beide objecten het gesteente, door de hoge kinetische energie, doet smelten.

Een natuurkundige die hier met zekerheid wat meer over kan zeggen?
Het kan ook zijn dat er geen echte impact is geweest, maar dat ze gewoon lange tijd om elkaar heen hebben gedraaid en elkaar langzaam zijn genaderd. Hoe plausibel dit is durf ik niet te zeggen.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_142950021
Toch wel vet he dat we dit als mensheid gewoon maar "eventjes" kunnen doen.

Alleen jammer dat we thuis elkaar nog altijd de koppen inslaan en aan landjepik doen en meer van dat soort ongein.

Onze toekomst ligt tussen de sterren en niet op aarde. Helaas zullen we eerst hier op aarde moeten leren om in harmonie met elkaar om te kunnen gaan voordat we echt naar de sterren kunnen kijken denk ik zomaar.

Maargoed, puik werk dit. Hopelijk lukt het landen :Y
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_142950080
Als ik dit soort dingen lees dan krijg ik altijd een goed gevoel over de mensheid en waar deze allemaal toe in staat is. Helaas staat de complete wereld in brand met oorlog en ellende overal.

Stel je toch eens voor als die shitzooi er allemaal niet was en waar we dan konden staan qua ruimtevaart als we gewoon met zn allen samen zouden werken _O_

Man dan hadden we de eerste planeet al gekoloniseerd denk ik :D
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_142950174
quote:
7s.gif Op vrijdag 1 augustus 2014 11:37 schreef Geralt het volgende:
Als ik dit soort dingen lees dan krijg ik altijd een goed gevoel over de mensheid en waar deze allemaal toe in staat is. Helaas staat de complete wereld in brand met oorlog en ellende overal.

Stel je toch eens voor als die shitzooi er allemaal niet was en waar we dan konden staan qua ruimtevaart als we gewoon met zn allen samen zouden werken _O_

Man dan hadden we de eerste planeet al gekoloniseerd denk ik :D
Als al het geld wat men in de loop der jaren aan oorlogen heeft verspild toch eens in de ruimtevaart had gestoken :Y . Maar helaas.
Al zijn oorlogen wel belangrijk gebleken in de ontwikkeling van technologie op velerlei vlakken
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_142982460
Today: 736 km and counting.


Crop from the 31 July processed image of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, to focus on the comet nucleus. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM
pi_142983121
31-07-2014

Rosetta fotografeert coma van komeet 67P


De coma van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, op 25 juli gefotografeerd door de ruimtesonde Rosetta. (ESA/Rosetta/MPS)

Minder dan een week voordat de ruimtesonde Rosetta aankomt bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, heeft het Europese ruimteagentschap ESA een opname vrijgegeven waarop duidelijk te zien is dat het kleine hemellichaam is gehuld in een wolk van stofdeeltjes. Zo'n coma ontstaat wanneer een komeet opwarmt, waardoor vluchtige stoffen beginnen te verdampen. Bij hun ontsnapping nemen zij stofdeeltjes mee.

Paradoxaal genoeg laat zon coma zich veel gemakkelijker van ver weg fotograferen dan van dichtbij. Eind april, toen Rosetta nog meer dan twee miljoen kilometer van de komeet verwijderd was, kostte dat dus veel minder moeite. Dat laat zich gemakkelijk verklaren: van grote afstand wordt per beeldpixel het licht van een veel groter aantal stofdeeltjes opgevangen. Daar staat tegenover dat opnamen van dichtbij meer details laten zien.

Op de opname is waarschijnlijk alleen het binnenste gedeelte van de coma te zien, waar de deeltjesdichtheid het hoogst is. Wetenschappers gaan ervan uit dat de stofwolk in werkelijkheid veel groter is.

ESA heeft ook een nieuwe foto van de komeetkern gepresenteerd. Deze opname, afgelopen dinsdag van een afstand van 1950 kilometer gemaakt, bevestigt dat de smalle hals van de kern veel lichter van tint is dan de rest. Waarom dat zo is, is nog onduidelijk. (EE)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 31% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 02-08-2014 09:42:19 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142983280
01-08-2014

Rosetta meet de temperatuur van komeet ‘67P’


De kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, op 29 juli 2014 van een afstand van 1950 kilometer gefotografeerd door de ruimtesonde Rosetta. (ESA/Rosetta/MPS)

De Europese ruimtesonde Rosetta heeft haar eerste temperatuurmeting gedaan van haar reisdoel, de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Uit de meting blijkt dat het oppervlak van de komeet te warm is om met ijs bedekt te zijn. Hij heeft waarschijnlijk een donkere, stofrijke korst.

De metingen zijn tussen 13 en 21 juli gedaan, toen Rosetta de komeet naderde van 14.000 tot 5000 kilometer. Vanaf die afstand gezien was de komeet nog erg klein, waardoor het niet mogelijk was om de verschillende delen van het oppervlak te ‘tempen’. Maar afgaande op de infraroodstraling die de komeet als geheel uitzendt, bedraagt zijn gemiddelde oppervlaktetemperatuur ongeveer –70°C.

Dat lijkt nogal koud, maar het is twintig tot dertig graden warmer dan op grond van de grote afstand tot de zon (555 miljoen kilometer) wordt verwacht van een object dat helemaal met ijs is bedekt. Blijkbaar is een groot deel van het oppervlak bedekt met donkerder materiaal, dat gemakkelijker opwarmt onder invloed van zonlicht.

Heel erg verrassend is dat overigens niet, want ook van andere kometen is bekend dat ze met stof bedekt zijn. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142998250
Rosetta mission
Rosetta sees the comet just five days before arrival! This image was acquired 1 August at 04:48 CEST by the OSIRIS Narrow Angle Camera from approximately 1000 km. Note that the dark spot is an artefact from the onboard CCD. Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
  zaterdag 2 augustus 2014 @ 23:07:20 #87
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_143002960
Het lijkt op een stoffige Enterprise! :D

Nog een paar daagjes wachten voor superscherpe foto's. Erg interessant. :)
Géén kloon van tvlxd!
  zondag 3 augustus 2014 @ 09:22:34 #88
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_143009640
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 augustus 2014 06:20 schreef Braindead2000 het volgende:
Today: 736 km and counting.

Vandaag nog 534 km.
Géén kloon van tvlxd!
pi_143042479
On 04 August 2014 Rosetta is 314 km from comet 67P/C-G and getting closer.


Crop from the 2 August processed image of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM
pi_143077886
Nog 221 kilometertjes te gaan.


Crop from the 3 August image of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM
pi_143078564
04-08-2014

Ruimtesonde Rosetta heeft ook Belgisch kantje


Een 3D-tekening van de ruimtesonde Rosetta die komeet 7P/Churyumov-Gerasimenko nadert. © afp.

Na een reis van meer dan tien jaar komt de Europese sonde Rosetta woensdag aan bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko met aan boord ook Belgisch instrumentarium en Belgische know-how, zo heeft het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) vandaag meegedeeld.

De Rosetta van het Europees Ruimtevaartbureau ESA vertrok op 2 maart 2004 met een Ariane-raket en legde al meer dan 6,4 miljard km af. Technici hebben de snelheid van de onbemande sonde ondertussen afgeremd tot zowat 2.800 km per uur voor het rendez-vous tot 100 km afstand van de komeet. Bedoeling is informatie te vergaren over het gedrag en de samenstelling van het hemellichaam, wat meer moet leren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Een komeet is een hemellichaam dat zich in een BAAN rond de Zon bevindt en enkele kilometer groot is. Een komeet kan gezien worden als een vuile sneeuwbal die ijs en stof bevat. Dicht bij de zon warmt deze vuile sneeuwbal op, zodat GAS en stof vrijkomen, en een atmosfeer vormen. De typische komeetstaart ontstaat door de wisselwerking van dat gas en stof met de zon.
Haltervorm
Wetenschappers van het BIRA zijn vooral geïnteresseerd in de komeetatmosfeer. Daartoe heeft het federaal instituut op het plateau van Ukkel onder leiding van de universiteit van Bern en samen met andere internationale partners het ROSINA (Rosetta ORBITER Spectrometer for Ion and Neutral Analysis) instrument gebouwd. Dit zal de samenstelling van de komeetatmosfeer meten. De processen daar zijn ook belangrijk in de hoge aardatmosfeer.

Sinds eind juni 2014 stuurt Rosetta reeds beelden van de komeet door en die waren volgens het BIRA al een revelatie op zich: de komeet blijkt een haltervorm te hebben. Ondertussen kan men ook al lichtverstrooiing in de ijle komeetatmosfeer waarnemen.

Van industriële zijde zijn de Belgische bedrijven Thales Alenia Space Belgium, Amos, Nexans Harnesses, Logica, Spacebel en Rhea bij Rosetta betrokken.

De sonde zal later ook de lander Philae naar het komeetoppervlak sturen, een primeur in de ruimtevaart.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143102022
The Countdown is running: Less than 12 hrs until the final comet rendez-vous of ESA's Rosetta Mission! If you do not have a presscard you can follow our entire event programme as live webstreaming via:
http://www.livestream.com/eurospaceagency
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
  woensdag 6 augustus 2014 @ 07:16:19 #93
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_143114059
Altijd grappig hoe ik zulke missies volg op het moment dat ze gelanceerd worden. Dan helemaal vergeet dat de missie bestond en een paar maanden/jaren later is het dan opeens zo ver!
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 6 augustus 2014 @ 08:27:21 #94
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_143114613
Foto van 4 augustus op 234km afstand:

pi_143115382
Over een half uur begint de livestream http://rosetta.esa.int/
  woensdag 6 augustus 2014 @ 11:30:51 #96
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_143118359
Hier een mooie animatie hoe dat ding nou is gevlogen :)
http://sci.esa.int/where_is_rosetta/
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_143118839
Jongens, dit is geen slow chat!! Wat meer inhoud mag wel.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 6 augustus 2014 @ 11:49:45 #98
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_143118870
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 11:48 schreef Molurus het volgende:
Jongens, dit is geen slow chat!! Wat meer inhoud mag wel.
ja ik zou ook graag inhoud hebben maar ze geven weinig inhoud :D
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_143118914
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 11:49 schreef Maanvis het volgende:

[..]

ja ik zou ook graag inhoud hebben maar ze geven weinig inhoud :D
Post dan niet.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_143118924
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 11:48 schreef Molurus het volgende:
Jongens, dit is geen slow chat!! Wat meer inhoud mag wel.
Het is ook alweer afgelopen helaas. Nu moeten we weer maanden wachten.
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
  woensdag 6 augustus 2014 @ 11:52:11 #101
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_143118927
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 11:51 schreef Molurus het volgende:

[..]

Post dan niet.
Maar hoe weten jullie dan wat er bij die livestream te zien was :)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_143118959
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 11:52 schreef Maanvis het volgende:

[..]

Maar hoe weten jullie dan wat er bij die livestream te zien was :)
Dat kan ook zonder 40 onzinposts.

Boel weer een beetje opgeruimd.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_143118998
BBCBreaking twitterde op woensdag 06-08-2014 om 11:49:04 "Hello, Comet!" tweets @ESA_Rosetta probe & sends this picture http://t.co/C9OCJj6t4I & http://t.co/GrIBjqxOR0 reageer retweet
Dare to unleash my rage..
That's my secret Captain... I'm always angry...
There's nothing like a trail of blood, to find your way back home.
pi_143119169
...from the labyrinth beyond time and space, seeks her way out to a clearing
  woensdag 6 augustus 2014 @ 12:03:58 #105
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_143119269
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 11:53 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat kan ook zonder 40 onzinposts.

Boel weer een beetje opgeruimd.
zonde, nu weet niemand wat er is gebeurd.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  woensdag 6 augustus 2014 @ 12:06:56 #106
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_143119356

Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_143119548
Wat een ongelofelijke slechte stream was het :( Helemaal niks kunnen volgen.
  woensdag 6 augustus 2014 @ 12:25:11 #108
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_143119892
Ook indrukwekkend, de laatste manoeuvres van Rosetta om in een baan om de komeet te komen:
http://www.space.com/2672(...)ral-in-to-comet.html
nee, jij dan!
pi_143120732
quote:
_O_
pi_143121276
De uitzending gaat door.
http://rosetta.esa.int/

13:00 Press briefing at the new Media Centre, ESOC H building, (Ground floor)
– Moderated interactive session with Rosetta scientists and mission experts to set the scene for upcoming science operations and preparations for the landing
– Presentation of the latest high-resolution image of the comet

14:30 Q & A for media representatives

15:00 End of event, Media Centre closes
pi_143123782

Stunning close up detail focusing on a smooth region on the ‘base’ of the ‘body’ section of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. The image was taken by Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera and downloaded today, 6 August. The image clearly shows a range of features, including boulders, craters and steep cliffs.

The image was taken from a distance of 130 km and the image resolution is 2.4 metres per pixel.

ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

http://www.mps.mpg.de/371(...)tuelles_Rosetta_Bild
  woensdag 6 augustus 2014 @ 14:37:43 #112
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_143123837
WOW
pi_143123846

Close-up detail of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. The image was taken by Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera and downloaded today, 6 August. The image shows the comet’s ‘head’ at the left of the frame, which is casting shadow onto the ‘neck’ and ‘body’ to the right.

The image was taken from a distance of 120 km and the image resolution is 2.2 metres per pixel.

ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
  woensdag 6 augustus 2014 @ 14:38:14 #114
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_143123851
Lekkere fotoos!
nu is het wachten tot mensen die alien-gezichten op de komeet gaan zien :).
Is dat de ware kleur van de komeet of is het een zwart-wit foto?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_143124092
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 14:36 schreef Braindead2000 het volgende:
[ afbeelding ]
Stunning close up detail focusing on a smooth region on the ‘base’ of the ‘body’ section of comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. The image was taken by Rosetta’s OSIRIS narrow-angle camera and downloaded today, 6 August. The image clearly shows a range of features, including boulders, craters and steep cliffs.

The image was taken from a distance of 130 km and the image resolution is 2.4 metres per pixel.

ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

http://www.mps.mpg.de/371(...)tuelles_Rosetta_Bild
Prachtig. Ik denk niet dat er ooit een foto met zoveel detail is genomen, zo ver van de aarde.

Nu wordt het neem ik aan scouten voor een geschikte landingsplaats. Het lijkt erop alsof er nogal wat stof ligt. Je wilt niet dat zo'n lander direct wegzakt in een paar meter los stof.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 6 augustus 2014 @ 14:54:01 #116
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_143124285
quote:
14s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 14:46 schreef Molurus het volgende:

[..]

Prachtig. Ik denk niet dat er ooit een foto met zoveel detail is genomen, zo ver van de aarde.

Nu wordt het neem ik aan scouten voor een geschikte landingsplaats. Het lijkt erop alsof er nogal wat stof ligt. Je wilt niet dat zo'n lander direct wegzakt in een paar meter los stof.
de zwaartekracht is er zeer laag, hij moet zich zelfs vastzetten met harpoenen ;). dus het zal wel meevallen met het wegzakken.. desalwelteplus wil je natuurlijk wel ergens landen waar harde ondergrond is om te onderzoeken.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_143128324
quote:
14s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 14:46 schreef Molurus het volgende:

[..]

Prachtig. Ik denk niet dat er ooit een foto met zoveel detail is genomen, zo ver van de aarde.

Nu wordt het neem ik aan scouten voor een geschikte landingsplaats. Het lijkt erop alsof er nogal wat stof ligt. Je wilt niet dat zo'n lander direct wegzakt in een paar meter los stof.
Als ik het goed begreep is de nauwkeurigheid van landing een gebied van een vierkante kilometer. Die komeet is al niet erg groot; 3,5 bij 4 km, maar heeft ook nog eens een hele vreemde vorm vol met bergen en ravijnen. Probeer daar maar eens een vlakke vierkante kilometer te vinden. Dan liggen er ook nog eens keien en zitten er kraters van allerlei groottes in de bodem.
Als dat maar goed gaat!
pi_143129983
quote:
1s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 16:42 schreef Braindead2000 het volgende:

[..]

Als ik het goed begreep is de nauwkeurigheid van landing een gebied van een vierkante kilometer. Die komeet is al niet erg groot; 3,5 bij 4 km, maar heeft ook nog eens een hele vreemde vorm vol met bergen en ravijnen. Probeer daar maar eens een vlakke vierkante kilometer te vinden. Dan liggen er ook nog eens keien en zitten er kraters van allerlei groottes in de bodem.
Als dat maar goed gaat!
Ik las ergens dat ze ervan uitgaan de kans 50/50 is dat de lander goed gaat... dus wordt nog ff duimen.
*bron
Veni, vidi, vodka.
pi_143130054
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 17:32 schreef dumble het volgende:

[..]

Ik las ergens dat ze ervan uitgaan de kans 50/50 is dat de lander goed gaat... dus wordt nog ff duimen.
*bron
Pfff... dat zijn geen beste odds voor een missie die 10 jaar heeft geduurd.

* Molurus crosses fingers
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_143130860
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 17:35 schreef Molurus het volgende:

[..]

Pfff... dat zijn geen beste odds voor een missie die 10 jaar heeft geduurd.

* Molurus crosses fingers
Ze krijgen natuurlijk al enorm veel data van Rosetta zelf binnen he? :)
pi_143130877
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 18:01 schreef nikao het volgende:

[..]

Ze krijgen natuurlijk al enorm veel data van Rosetta zelf binnen he? :)
True, de plaatjes die er momenteel binnenkomen zijn op zich al de moeite waard. ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 6 augustus 2014 @ 18:04:31 #122
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_143130938
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 18:02 schreef Molurus het volgende:

[..]

True, de plaatjes die er momenteel binnenkomen zijn op zich al de moeite waard. ^O^
Dat zal alleen maar beter worden, gezien ze nog dichter op dat ding gaan vliegen *O*
De passage rond de zon zal ook wel eens erg interessante foto's op kunnen leveren.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_143131000
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 18:04 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Dat zal alleen maar beter worden, gezien ze nog dichter op dat ding gaan vliegen *O*
De passage rond de zon zal ook wel eens erg interessante foto's op kunnen leveren.
Hoe lang kan dat ding eigenlijk in orbit rond die komeet blijven? Ik kan me voorstellen dat dat moeilijker wordt bij de volgende passage van de zon. Bovendien zal de energie op een gegeven moment ook op zijn.

Van mij mag hij daar nog jaren rondvliegen. 8-)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_143131171
Schitterende foto's zeg. Bij zo'n object en zulke duidelijke foto's, dat moet voor het eerst zijn toch? Echt bijzonder. Als ik er naar kijk denk ik weer "dus wij zitten hier ons druk te maken over de Gaza, Oekraine, Rusland, Olie, en geld, terwijl dat ding daar al zolang rondzweeft. Komt raar over misschien, maar alles voelt zo nietig als je het vanuit de ruimte bekijkt :P
pi_143131395
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 18:11 schreef Scrummie het volgende:
Schitterende foto's zeg. Bij zo'n object en zulke duidelijke foto's, dat moet voor het eerst zijn toch?
Op zo'n afstand van de aarde, zeker. Er zijn wel foto's gemaakt verder van huis, maar niet met zo veel detail volgens mij.

quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 18:11 schreef Scrummie het volgende:

Echt bijzonder. Als ik er naar kijk denk ik weer "dus wij zitten hier ons druk te maken over de Gaza, Oekraine, Rusland, Olie, en geld, terwijl dat ding daar al zolang rondzweeft. Komt raar over misschien, maar alles voelt zo nietig als je het vanuit de ruimte bekijkt :P
Dat heb ik altijd bij dit soort filmpjes:


"Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind- bogglingly big it is. I mean, you may think it's a long way down the road to the chemist's, but that's just peanuts to space." - Douglas Adams
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_143131650
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 18:17 schreef Molurus het volgende:

[..]

Op zo'n afstand van de aarde, zeker. Er zijn wel foto's gemaakt verder van huis, maar niet met zo veel detail volgens mij.

[..]

Dat heb ik altijd bij dit soort filmpjes:


"Space is big. You just won't believe how vastly, hugely, mind- bogglingly big it is. I mean, you may think it's a long way down the road to the chemist's, but that's just peanuts to space." - Douglas Adams
Thanks :). Schitterend weergegeven inderdaad!
  woensdag 6 augustus 2014 @ 19:16:23 #127
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_143133237
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 18:06 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hoe lang kan dat ding eigenlijk in orbit rond die komeet blijven? Ik kan me voorstellen dat dat moeilijker wordt bij de volgende passage van de zon. Bovendien zal de energie op een gegeven moment ook op zijn.

Van mij mag hij daar nog jaren rondvliegen. 8-)
De periode van de komeet is maar 6.5 jaar, met een Aphelion van net wat meer dan 5.5 AU. Om de komeet te onderscheppen heeft Rosetta al een flinke periode in een vergelijkbare baan gevlogen. De stroomvoorziening op die afstand moet dus wel goed zitten, eventueel in hibernatie. Het lijkt mij dat zolang Rosetta goed blijft functioneren de enige beperkende factor de funding voor de ground crew is :)
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_143141379
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 18:06 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hoe lang kan dat ding eigenlijk in orbit rond die komeet blijven? Ik kan me voorstellen dat dat moeilijker wordt bij de volgende passage van de zon. Bovendien zal de energie op een gegeven moment ook op zijn.

Van mij mag hij daar nog jaren rondvliegen. 8-)
planning was volgens mij minimaal december 2015
  woensdag 6 augustus 2014 @ 22:57:06 #129
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_143145079
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 21:36 schreef nikao het volgende:

[..]

planning was volgens mij minimaal december 2015
Het dichtste punt van de zon (niet bijzonder dicht, meer dan een AU) is dacht ik in november 2015.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
  woensdag 6 augustus 2014 @ 22:59:34 #130
277627 Seven.
We are Borg.
pi_143145194
*O*

Go Rosetta!

*O*

Wat een bazenmissie, of Philae nu succesvol landt of niet, de missie is gewoon geniaal.
Resistance is futile.
pi_143145471
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 22:57 schreef ATuin-hek het volgende:

[..]

Het dichtste punt van de zon (niet bijzonder dicht, meer dan een AU) is dacht ik in november 2015.
Augustus 2015.
Zie ook de animatie hier: http://www.esa.int/esatv/(...)g_Rosetta_trajectory
  woensdag 6 augustus 2014 @ 23:23:02 #132
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_143146449
quote:
0s.gif Op woensdag 6 augustus 2014 23:05 schreef nikao het volgende:

[..]

Augustus 2015.
Zie ook de animatie hier: http://www.esa.int/esatv/(...)g_Rosetta_trajectory
Oh idd ja.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
  donderdag 7 augustus 2014 @ 09:15:45 #133
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_143155528
Ondanks dat deze missie bakken met geld kost waarbij je je kunt (of liever gezegd moet) afvragen of dat niet beter besteed had kunnen worden, ben ik stiekum toch wel benieuwd naar hoe het oppervlak zal gaan veranderen naarmate de komeet actief wordt als ie dichter bij de zon komt....
De voorganger van Rosetta, Giotto, raakte destjds beschadigd door de komeet Halley door allerlei brokkies.
  donderdag 7 augustus 2014 @ 09:19:07 #134
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_143155581
Enne, de reacties hier van tijdens de persconferentie van gisteren vond ik hilarisch.
pi_143157413
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2014 09:15 schreef moeilijkgeval het volgende:
Ondanks dat deze missie bakken met geld kost waarbij je je kunt (of liever gezegd moet) afvragen of dat niet beter besteed had kunnen worden, ben ik stiekum toch wel benieuwd naar hoe het oppervlak zal gaan veranderen naarmate de komeet actief wordt als ie dichter bij de zon komt....
De voorganger van Rosetta, Giotto, raakte destjds beschadigd door de komeet Halley door allerlei brokkies.
Uit de ESA FAQ over Rosetta:
quote:
Giotto was sent spinning and nearly destroyed by a dust particle, and other missions like Stardust also encountered considerable high-speed dust. What is to prevent the same thing happening to Rosetta?
Rosetta has very little shielding against dust. However, the relative velocities of the dust particles during the Giotto and Stardust encounters were much higher than will be the case with 67P/Churyumov-Gerasimenko. Giotto flew past Comet Halley at about 70 km/s, and Stardust’s flyby speed was about 6 km/s. In contrast, Rosetta will be orbiting very slowly around the nucleus and the relative velocity of the dust from 67P/Churyumov-Gerasimenko will be much lower (perhaps 100 – 200 m/s), so we do not anticipate a problem, even when the comet becomes more active near the Sun. In addition, the onboard software operating the attitude sensors will be able to differentiate between dust and stars, so that the spacecraft does not track the dust particles.
  donderdag 7 augustus 2014 @ 14:29:12 #136
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_143164201
Ja en de technologie ten tijde van Giotto was uiteraard een stuk minder.
Rosetta is in ieder geval in goede handen....
https://twitter.com/mggtTaylor
pi_143166114
quote:
0s.gif Op donderdag 7 augustus 2014 09:15 schreef moeilijkgeval het volgende:
Ondanks dat deze missie bakken met geld kost waarbij je je kunt (of liever gezegd moet) afvragen of dat niet beter besteed had kunnen worden, ben ik stiekum toch wel benieuwd naar hoe het oppervlak zal gaan veranderen naarmate de komeet actief wordt als ie dichter bij de zon komt....
De voorganger van Rosetta, Giotto, raakte destjds beschadigd door de komeet Halley door allerlei brokkies.
Dat komt omdat Giotto een flyby deed. Doordat Halley ook nog eens zijn rondje om de zon in tegengestelde richting maakt, was het onderlinge snelheidsverschil ongeveer 250.000 km/uur toen ze elkaar passeerde.
pi_143330310
11-08-2014

Rosetta zoekt landingsplek op komeet 67P



Ruimtesonde Rosetta arriveerde vorige week bij zijn eindbestemming: komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. En dat betekent dat het echte werk nu kan gaan beginnen. Rosetta moet op zoek naar een landingsplek en hapt sinds gisteren stof.

Rosetta heeft meer dan zes miljard kilometer moeten afleggen om bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te arriveren. Nu de ruimtesonde daar is aangekomen, is er echter geen tijd om uit te rusten of te acclimatiseren. Er moet gewerkt worden!

Landing
Een eerste prioriteit is het afspeuren van het oppervlak van komeet 67P in de hoop een geschikte landingsplek te vinden voor Philae. Philae bevindt zich aan boord van Rosetta en moet in november van dit jaar op de komeet gaan landen. Rond 22 augustus zal de commissie die op basis van het werk van Rosetta een landingsplek gaat kiezen, voor het eerst bijeen komen. Dan zullen er tot zo’n vijf mogelijke landingsplekken gekozen worden. Ergens in oktober moet dat aantal teruggebracht zijn tot één: dé plek waar Philae voet aan de grond moet zien te krijgen.


Ondertussen blijft Rosetta natuurlijk ook foto’s maken van de komeet. We hebben de komeet dan ook al vanuit verschillende hoeken gezien. En elke keer blijft deze verbazen..

Stof happen
Een ander klusje op de to do-lijst van Rosetta is: stof happen. Sinds gisteren is COSIMA actief. Deze massaspectometer verzamelt en analyseert stofdeeltjes die de komeet vrijgeeft. COSIMA moet onder meer de samenstelling van deze deeltjes achterhalen en vaststellen of ze organisch zijn of niet.


Afbeelding: ESA / ROSETTA / NAVCAM.

En zo worden steeds meer van de elf instrumenten aan boord van de kometenjager actief. Overigens zijn sommige instrumenten al enige maanden aan het werk. Zo kon VIRTUS (Visible & Infrared Thermal Imaging Spectometer) begin deze maand al conclusies trekken over de temperatuur van de kern van Rosetta’s komeet. En zag MIRO (Microwave Instrument for Rosetta Orbiter) in juli al water van de komeet ontsnappen. Nu de afstand tussen de ruimtesonde en de komeet inmiddels minder dan 100 kilometer bedraagt, worden de metingen van deze en andere instrumenten aan boord van Rosetta alleen maar interessanter. Langzaam maar zeker krijgen we een beter beeld van de komeet – een overgebleven bouwblok van het zonnestelsel en soortgenoot van kometen die mogelijk van cruciaal belang waren voor het ontstaan van het leven zoals wij dat kennen



(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143331181
Wederom prachtige foto's. _O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 13 augustus 2014 @ 09:22:14 #140
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_143369150
Men had net zo goed een brok rots uit de Grand Canyon kunnen onderzoeken en met de gedachtegang dat die brok rots mogelijk van cruciaal belang was voor - vul zelf maar iets in. Voor een fractie van het geld. Want wat de samenstelling van de komeet ook is, het is niet meer dan een leuk weetje waar we verder toch niets mee kunnen. Al zijn er natuurlijk altijd mensen die ervan uitgaan dat het geld dubbel en dwars terugkomt.

Ja het zijn leuke foto's hoor van die komeet, maar die hebben wel 1,3 miljard euro gekost.
En de kans op een succesvolle landing is wel erg miniem, zo beweren ook insiders.
pi_143384884
quote:
0s.gif Op woensdag 13 augustus 2014 09:22 schreef moeilijkgeval het volgende:
Men had net zo goed een brok rots uit de Grand Canyon kunnen onderzoeken en met de gedachtegang dat die brok rots mogelijk van cruciaal belang was voor - vul zelf maar iets in. Voor een fractie van het geld. Want wat de samenstelling van de komeet ook is, het is niet meer dan een leuk weetje waar we verder toch niets mee kunnen. Al zijn er natuurlijk altijd mensen die ervan uitgaan dat het geld dubbel en dwars terugkomt.

Ja het zijn leuke foto's hoor van die komeet, maar die hebben wel 1,3 miljard euro gekost.
En de kans op een succesvolle landing is wel erg miniem, zo beweren ook insiders.
Ze kunnen idd ook de rotsen hier op aarde onderzoeken.
Maar hier is o.a. erosie door wind (zuurstof) en regen aangekomen.
En het oudste gesteente (aardkorst) is 4.3 miljard jaar oud.

De meeste steentjes in de ruimte zitten in het vacuum...
waar o.a. geen (zuurstof) erosie/oxidatie aan kan komen door weer en wind.
Waardoor besmetting van het oer materiaal uitblijft. En zijn nog wat ouder
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
  vrijdag 15 augustus 2014 @ 12:32:36 #142
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_143442646
http://giant.gfycat.com/InfantileVictoriousAmbushbug.gif

voor degegen met een roodgroenbrilletje
  vrijdag 15 augustus 2014 @ 13:48:43 #143
194833 Hanoying
vereert Zeus, zoals het hoort.
pi_143444917
quote:
0s.gif Op woensdag 13 augustus 2014 09:22 schreef moeilijkgeval het volgende:
Men had net zo goed een brok rots uit de Grand Canyon kunnen onderzoeken en met de gedachtegang dat die brok rots mogelijk van cruciaal belang was voor - vul zelf maar iets in. Voor een fractie van het geld. Want wat de samenstelling van de komeet ook is, het is niet meer dan een leuk weetje waar we verder toch niets mee kunnen. Al zijn er natuurlijk altijd mensen die ervan uitgaan dat het geld dubbel en dwars terugkomt.

Ja het zijn leuke foto's hoor van die komeet, maar die hebben wel 1,3 miljard euro gekost.
En de kans op een succesvolle landing is wel erg miniem, zo beweren ook insiders.
De kennis die je opdoet met dit soort missies is eigenlijk niet in geld uit te drukken maar als je het toch doet plaats het dan wel in perspectief.

Het totale GDP van Europa is 13 biljoen euro. 1,3 miljard is dus 0,01 % van het GDP. Geen geld, aan defensie alleen al geven we in Europa jaarlijks 150 keer zo veel uit.

ik denk bovendien dat onze nazaten ons erg dankbaar zullen zijn dat dat we in de loop der jaren toch ook nog een paar stuivers hebben uitgetrokken voor ons ruimtevaartprogramma als er over x jaar een komeet op ramkoers met de aarde blijkt te liggen die ze dan uit de weg kunnen duwen.
Laat ons Δωδεκάθεον's lied'ren zingen!
  vrijdag 15 augustus 2014 @ 14:18:56 #144
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_143445864
Ehm....ik denk dat je een rekenfoutje maakt.
Een Billion is niet hetzelfde als een biljoen
http://www.languagelab.nl/stijlgids/billion-is-geen-biljoen

Afgaande op wikipedia was het Europese GDP in 2013 ongeveer 13 miljard euro, en de hele Rosetta missie heeft ongeveer 1,3 miljard gekost volgens ESA.
  vrijdag 15 augustus 2014 @ 14:19:53 #145
194833 Hanoying
vereert Zeus, zoals het hoort.
pi_143445898
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 augustus 2014 14:18 schreef moeilijkgeval het volgende:
Ehm....ik denk dat je een rekenfoutje maakt.
Een Billion is niet hetzelfde als een biljoen
http://www.languagelab.nl/stijlgids/billion-is-geen-biljoen

Afgaande op wikipedia was het Europese GDP in 2013 ongeveer 13 miljard euro, en de hele Rosetta missie heeft ongeveer 1,3 miljard gekost volgens ESA.
probeer het nog eens
Laat ons Δωδεκάθεον's lied'ren zingen!
  vrijdag 15 augustus 2014 @ 14:26:31 #146
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_143446095
Euhhhh ja ik zie het..... Mijn excuus.

* Δωδεκάθεον's lied'ren zingt *
  vrijdag 15 augustus 2014 @ 14:31:06 #147
194833 Hanoying
vereert Zeus, zoals het hoort.
pi_143446233
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 augustus 2014 14:26 schreef moeilijkgeval het volgende:
* Δωδεκάθεον's lied'ren zingt *
^O^
Laat ons Δωδεκάθεον's lied'ren zingen!
  vrijdag 15 augustus 2014 @ 15:15:49 #148
194833 Hanoying
vereert Zeus, zoals het hoort.
pi_143447711
nieuwe pic:


bron (fantastische site trouwens):
http://www.scientias.nl/r(...)er-op-3d-foto/104392
Laat ons Δωδεκάθεον's lied'ren zingen!
  maandag 18 augustus 2014 @ 13:53:04 #149
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_143551648
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 augustus 2014 15:15 schreef Hanoying het volgende:
nieuwe pic:
[ afbeelding ]

bron (fantastische site trouwens):
http://www.scientias.nl/r(...)er-op-3d-foto/104392
Er is ook een 3D versie :)
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
  dinsdag 19 augustus 2014 @ 16:07:31 #150
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_143594448
heen en weer, daar gaat ie nog een keer, zo gaan we met zijn allen op en neer.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 11:06:22 #151
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_143696749
9gag dus geen wetenschap... maareh:

Hier die komeet op schaal :).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 22 augustus 2014 @ 11:43:50 #152
78918 SeLang
Black swans matter
pi_143697852
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 11:06 schreef Maanvis het volgende:
9gag dus geen wetenschap... maareh:
[ afbeelding ]
Hier die komeet op schaal :).
Toch een tof plaatje!
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 11:50:28 #153
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_143698074
quote:
14s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 11:43 schreef SeLang het volgende:

[..]

Toch een tof plaatje!
zou een mooie filmposter zijn...
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 18:36:53 #154
342001 Osvaldo2
To boldly go...
pi_143712049
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 11:06 schreef Maanvis het volgende:
9gag dus geen wetenschap... maareh:
[ afbeelding ]
Hier die komeet op schaal :).
Geeft je ook een idee wat een impact het heeft als zo'n komeet op Aarde zou inslaan... :@
Photoshop your own reality...
pi_143712135
quote:
6s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:36 schreef Osvaldo2 het volgende:

[..]

Geeft je ook een idee wat een impact het heeft als zo'n komeet op Aarde zou inslaan... :@
Dat ding is schat ik groter dan de komeet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs van kant maakte. Als zoiets de aarde raakt is het echt einde oefening.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 18:44:41 #156
342001 Osvaldo2
To boldly go...
pi_143712301
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat ding is schat ik groter dan de komeet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs van kant maakte. Als zoiets de aarde raakt is het echt einde oefening.
Heb het even opgezocht. Die van de dinosaurussen was dus ongeveer 10 kilometer doorsnee. Dus nog eens twee keer zo groot als deze komeet... :@

Currently, the main suspect behind this catastrophe is a cosmic impact from an asteroid or comet, an idea first proposed by physicist Luis Alvarez and his son geologist Walter Alvarez. Scientists later found that signs of this collision seemed evident near the town of Chicxulub (CHEEK-sheh-loob) in Mexico in the form of a gargantuan crater more than 110 miles (180 kilometers) wide. The explosion, likely caused by an object about 6 miles (10 km) across, would have released as much energy as 100 trillion tons of TNT, more than a billion times more than the atom bombs that destroyed Hiroshima and Nagasaki.

http://www.livescience.co(...)mpact-dinosaurs.html
Photoshop your own reality...
pi_143712400
quote:
6s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:44 schreef Osvaldo2 het volgende:

[..]

Heb het even opgezocht. Die van de dinosaurussen was dus ongeveer 10 kilometer doorsnee. Dus nog eens twee keer zo groot als deze komeet... :@

Currently, the main suspect behind this catastrophe is a cosmic impact from an asteroid or comet, an idea first proposed by physicist Luis Alvarez and his son geologist Walter Alvarez. Scientists later found that signs of this collision seemed evident near the town of Chicxulub (CHEEK-sheh-loob) in Mexico in the form of a gargantuan crater more than 110 miles (180 kilometers) wide. The explosion, likely caused by an object about 6 miles (10 km) across, would have released as much energy as 100 trillion tons of TNT, more than a billion times more than the atom bombs that destroyed Hiroshima and Nagasaki.
Damn. :o

Nou ja, wat scheelt het? Dat zo'n ding de aarde raakt willen we echt niet meemaken.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 18:50:07 #158
342001 Osvaldo2
To boldly go...
pi_143712472
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:47 schreef Molurus het volgende:

[..]

Damn. :o

Nou ja, wat scheelt het? Dat zo'n ding de aarde raakt willen we echt niet meemaken.
Dus maar goed dat ze ze nu goed bestuderen... Misschien kunnen ze dan ooit, als het nodig is, zo'n ding van koers laten veranderen... Want anders,,, :@
Photoshop your own reality...
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 18:51:36 #159
388724 JaqenHghar
Valar morghulis
pi_143712528
quote:
6s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:50 schreef Osvaldo2 het volgende:

[..]

Dus maar goed dat ze ze nu goed bestuderen... Misschien kunnen ze dan ooit, als het nodig is, zo'n ding van koers laten veranderen... Want anders,,, :@
pi_143712540
quote:
6s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:50 schreef Osvaldo2 het volgende:

[..]

Dus maar goed dat ze ze nu goed bestuderen... Misschien kunnen ze dan ooit, als het nodig is, zo'n ding van koers laten veranderen... Want anders,,, :@
Ja, of ze veranderen hem nu al - onbewust - van koers door in orbit te gaan en erop te landen. :{
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_143712788
quote:
6s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:50 schreef Osvaldo2 het volgende:

[..]

Dus maar goed dat ze ze nu goed bestuderen... Misschien kunnen ze dan ooit, als het nodig is, zo'n ding van koers laten veranderen... Want anders,,, :@
Ik denk dat een paar nuclear warheads die kant op sturen zo een steen wel van koers doen veranderen en anders wel een kopje kleiner maken niet? :@
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 19:54:13 #162
342001 Osvaldo2
To boldly go...
pi_143715195
quote:
7s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:59 schreef Geralt het volgende:

[..]

Ik denk dat een paar nuclear warheads die kant op sturen zo een steen wel van koers doen veranderen en anders wel een kopje kleiner maken niet? :@
Het schijnt dat dat niet zo'n goed idee is omdat je dan vele kleinere inslagen krijgt. Heb wel eens een documentaire gezien waar ze plannen maakten om er een groot zonnezeil aan vast te maken die de komeet dan uit zijn koers zou trekken. Zoiets lijkt me veiliger...
Maar laten we hopen dat het nooit nodig zal zijn...
Photoshop your own reality...
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 19:55:40 #163
342001 Osvaldo2
To boldly go...
pi_143715274
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:52 schreef Molurus het volgende:

[..]

Ja, of ze veranderen hem nu al - onbewust - van koers door in orbit te gaan en erop te landen. :{
Ja, dat er juist daardoor een inslag komt... Oeps, foutje, even Apeldoorn bellen...
"Sorry meneer, Apeldoorn bestaat niet meer..." :+
Photoshop your own reality...
pi_143715450
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 19:54 schreef Osvaldo2 het volgende:

[..]

Het schijnt dat dat niet zo'n goed idee is omdat je dan vele kleinere inslagen krijgt. Heb wel eens een documentaire gezien waar ze plannen maakten om er een groot zonnezeil aan vast te maken die de komeet dan uit zijn koers zou trekken. Zoiets lijkt me veiliger...
Maar laten we hopen dat het nooit nodig zal zijn...
Veel kleine inslagen lijkt me nog altijd een stuk beter qua overlevingskansen voor de mensheid dan 1 hele grote die op zeker al het leven op aarde vernietigd.

Maargoed, dat zal wel aan mij liggen :')
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_143716163
quote:
7s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 19:59 schreef Geralt het volgende:

[..]

Veel kleine inslagen lijkt me nog altijd een stuk beter qua overlevingskansen voor de mensheid dan 1 hele grote die op zeker al het leven op aarde vernietigd.

Maargoed, dat zal wel aan mij liggen :')
Ja lijkt me ook, beter 20 kleine inslagen dan een frontale inslag van een grote komeet. Als het eentje is van 10 km doorsnede dan is het afgelopen, voor ons althans..

@Osvoldo, je kan wel hopen dat het niet nodig zal zijn maar vroeger of laat gaat het toch wel gebeuren. Geschiedenis leert ons dat er zo rond de 50 miljoen jaar zo'n grote neerknalt op onze planeet, de laatste was 60 miljoen jaar geleden en die zorgde voor het einde van de dino's. Maar goed misschien gebeurt het wel pas over een miljoen jaartjes en zijn we al lang dood, who knows misschien ook niet. De dino's hielde het ongeveer zo'n 135 miljoen jaar vol op deze planeet...
Veni, vidi, vodka.
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 22:22:34 #166
342001 Osvaldo2
To boldly go...
pi_143722545
quote:
7s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 19:59 schreef Geralt het volgende:

[..]

Veel kleine inslagen lijkt me nog altijd een stuk beter qua overlevingskansen voor de mensheid dan 1 hele grote die op zeker al het leven op aarde vernietigd.

Maargoed, dat zal wel aan mij liggen :')
Natuurlijk is de inzet van atoombommen om zo'n komeet te verbrijzelen beter dan helemaal niets en op het moment heeft de mensheid ook nog helemaal geen ander alternatief paraat. Maar onderschat de kracht van al die kleine brokstukken ook niet.
De explosie in Toengoeska, begin vorige eeuw, is vermoedelijk veroorzaakt door een object van maar enkele tientallen meter...
Als je een komeet van 10 km opblaast heb je er daar honderden, misschien wel duizenden van. Plus dat die brokstukken ook nog eens radio-actief zijn...
Beter om zo'n komeet in zijn geheel van koers te laten veranderen...

http://nl.wikipedia.org/wiki/Toengoeska-explosie
Photoshop your own reality...
  vrijdag 22 augustus 2014 @ 22:26:47 #167
342001 Osvaldo2
To boldly go...
pi_143722765
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 20:14 schreef dumble het volgende:

[..]

Ja lijkt me ook, beter 20 kleine inslagen dan een frontale inslag van een grote komeet. Als het eentje is van 10 km doorsnede dan is het afgelopen, voor ons althans..

@Osvoldo, je kan wel hopen dat het niet nodig zal zijn maar vroeger of laat gaat het toch wel gebeuren. Geschiedenis leert ons dat er zo rond de 50 miljoen jaar zo'n grote neerknalt op onze planeet, de laatste was 60 miljoen jaar geleden en die zorgde voor het einde van de dino's. Maar goed misschien gebeurt het wel pas over een miljoen jaartjes en zijn we al lang dood, who knows misschien ook niet. De dino's hielde het ongeveer zo'n 135 miljoen jaar vol op deze planeet...
Elke 50 miljoen jaar? Dat is best veel...
En dan hebben we nog geluk dat we een reuzenplaneet als Jupiter in ons zonnestelsel hebben. Die schijnt er heel veel van de Aarde weg te houden. Anders zou het nog veel vaker gebeuren...
Photoshop your own reality...
pi_143761712
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 18:39 schreef Molurus het volgende:

[..]

Dat ding is schat ik groter dan de komeet die 65 miljoen jaar geleden de dinosauriërs van kant maakte. Als zoiets de aarde raakt is het echt einde oefening.
De snelheid van de komeet of asteroïde t.o.v. de aarde en het materiaal waar hij uit bestaat heeft ook invloed op de hoeveel schade die hij aan kan richten. Ik vond onlangs dit nog (bij "enter a location" kan je eventueel je eigen stad invullen):
http://www.killerasteroid(...)/impactCalc1024.html
  zondag 24 augustus 2014 @ 10:28:39 #169
277627 Seven.
We are Borg.
pi_143764926
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 augustus 2014 11:06 schreef Maanvis het volgende:
9gag dus geen wetenschap... maareh:
[ afbeelding ]
Hier die komeet op schaal :).
_O_
Resistance is futile.
pi_143768277
Ik,kom er net achter dat ik nog het originele krantenartikel heb hangen van de missie, :) hangt al 10 jaar op mn oude kamer

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 24 augustus 2014 @ 13:13:36 #171
8369 speknek
Another day another slay
pi_143768810
Tof :)
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_143770051
Leuk ;)
Veni, vidi, vodka.
pi_143805117
22-08-2014

Rosetta onthult de massa van komeet 67P



Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geeft steeds meer geheimen prijs. We weten de vorm, temperatuur, hoeveel water de komeet verliest en nu weten we – dankzij ruimtesonde Rosetta ook zijn massa: ongeveer 1×10^13 kilogram.

Begin deze maand arriveerde Rosetta bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De afstand tussen de twee bedroeg toen zo’n 100 kilometer. Vanaf die afstand stelde Rosetta ook deze schatting van de massa van de komeet op.

De meting
Terwijl Rosetta zo dicht langs de komeet beweegt, wordt de ruimtesonde door toedoen van de zwaartekracht van de komeet ietsje uit koers gehaald. Dat resulteert in kleine veranderingen in de snelheid van Rosetta. Die afwijkingen in de snelheid gebruiken onderzoekers om de massa en dichtheid van de komeet te berekenen.

De massa
De onderzoekers komen – nadat ze Rosetta zo’n tachtig uur op de voet volgden – uit op een massa van 1×10^13 kilogram, oftewel 100 biljoen kilogram. Die schatting is vrij nauwkeurig. De komeet kan volgens de onderzoekers hooguit tien procent lichter of tien procent zwaarder zijn.

De afstand tussen Rosetta en komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko wordt nog steeds kleiner. In de toekomst zullen onderzoekers de massa dan ook nog nauwkeuriger kunnen vaststellen. Zodra we ook de afmetingen van de komeet nauwkeurig weten, kunnen we conclusies trekken over de dichtheid en dus de samenstelling van de komeet.

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_143837427
25-08-2014

[b]Mogelijke landingsplaatsen op komeet geselecteerd[b]


Deze krater op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is een van de locaties waar de landingsmodule Philae in november zou kunnen neerdalen. (ESA/Rosetta/MPS)

Op basis van gedetailleerde informatie die door de Europese ruimtesonde Rosetta is verzameld, hebben wetenschappers vijf locaties op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geselecteerd waar medio november de landingsmodule Philae zou kunnen neerdalen. Bij het vinden van een landingsplek is enige haast geboden, omdat de komeet geleidelijk dichter bij de zon komt en opwarmt, wat de missie van Philae kan bemoeilijken.

Het vinden van een geschikte landingsplek is een ingewikkeld proces, waarbij het beperkte navigatievermogen van Rosetta een belangrijke rol speelt. Waar Philae terechtkomt laat zich simpelweg niet exact voorspellen. Het is dus zaak om gebieden te vinden waar binnen een straal van enkele honderden meters geen grote rotsblokken, diepe kloven of steile hellingen te vinden zijn. Ook moet er ter plaatse genoeg zonlicht zijn om de accu’s van de lander te kunnen opladen.

Drie van de vijf locaties die nu zijn uitgekozen liggen op de kleinste van de twee lobben waaruit komeet 67P bestaat, de beide andere op de grootste lob. De komende weken zal Rosetta de kandidaten nog nauwkeuriger onder de loep nemen. De definitieve landingsplek wordt pas medio oktober gekozen. (EE)



(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144303030
04-09-2014

Komeet ‘67P’ bekeken in het ultraviolet


Rosetta-opname van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gemaakt op 17 augustus 2014. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

Terwijl Rosetta de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geleidelijk steeds dichter nadert, zijn wetenschappelijke instrumenten aan boord van de ruimtesonde druk bezig met het verzamelen van gegevens. Metingen van het instrument Alice, dat de komeet op ultraviolette golflengten onderzoekt, laten zien dat het oppervlak van de komeet in dat golflengtegebied uitzonderlijk zwart is – zwarter dan houtskool.

Een verrassende ontdekking is ook dat er aan het komeetoppervlak geen grote gebieden van bevroren water te vinden zijn. Dat werd eigenlijk wel verwacht, omdat de komeet zich te ver van de zon bevindt om zijn water in dampvorm te laten gaan.

Rosetta is de komeet inmiddels tot op ongeveer vijftig kilometer genaderd. Op 11 november zal de ruimtesonde de kleine landingsmodule Philae naar het oppervlak laten afdalen. Op maandag 15 september maakt het Europese ruimteagentschap ESA bekend op welk deel van de komeet Philae zal terechtkomen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144339912
08-09-2014

Rosetta maakt eerste 'kaart' van een komeet


Morfologische kaart van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gemaakt op basis van waarnemingen van de Europese komeetverkenner Rosetta. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA)

Op het European Planetary Science Congress 2014 in Portugal hebben onderzoekers van het Max-Planck-Institut für Sonnensystemforschung voor het eerst een kaart van de kern van een komeet gepresenteerd. Op basis van gedetaillerde waarnemingen van de Europese komeetverkenner Rosetta, die ruim een maand geleden bij zijn reisdoel aankwam, zijn de verschillende oppervlaktestructuren op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko in kaart gebracht.

De Rosetta-foto's zijn extreem gedetailleerd; het oplossend vermogen bedraagt in sommige gevallen slechts enkele tientallen centimeters. Op het komeetoppervlak zijn rotsblokken, onregelmatige kliffen, 'platen' en relatief structuurloze vlaktes te onderscheiden. Sommige 'landschapsvormen' zijn ontstaan onder invloed van uitgassing van de komeet.

Op 13 en 14 september zal op basis van de Rosetta-foto's een keuze gemaakt worden voor de landingsplaats van de kleine lander Philae, die op 11 november naar het komeetoppervlak moet afdalen. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 9 september 2014 @ 22:35:06 #177
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_144372303
hier een vette high-res foto :)
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_144379416
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 september 2014 22:35 schreef Maanvis het volgende:
hier een vette high-res foto :)
[ afbeelding ]
^O^
pi_144412803
vette foto indeed :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144412814
09-09-2014

Rosetta’s komeet vanaf de aarde gespot



Komeet 67P/C-G is op weg naar de zon. Zijn reis wordt van dichtbij waargenomen door de Rosetta-ruimtesonde, maar ook op grote afstand kijken we mee. De Very Large Telescope heeft een foto gemaakt van de kern en staart van de komeet.

De foto is een combinatie van veertig kiekjes met een belichtingstijd van vijftig seconden per stuk. Vervolgens zijn de achtergrondsterren verwijderd. De coma (staart) van de komeet heeft een lengte van minimaal 19.000 kilometer.

Overigens is de Rosetta-ruimtesonde niet zichtbaar op deze foto. Deze sonde is immers veel te klein om waargenomen te worden door aardse observatoria. Voor de romantici onder ons: de Rosetta-ruimtesonde is één van de centrale pixels.

De komeet 67P/C-G is tot november 2014 alleen te zien vanaf het zuidelijk halfrond, maar daarna komt daar gelukkig verandering in. De komeet stevent op de zon af en bereikt op 13 augustus 2015 de kleinste afstand tot onze moederster, namelijk 180 miljoen kilometer. Dat is nog steeds verder dan de afstand van de aarde tot de zon. Vervolgens reist het ijzige object naar de Kuipergordel, een koude zone buiten de baan van Neptunus.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144413729
09-09-2014

Keuze landingsplek op komeet sowieso een compromis



Nu ruimtesonde Rosetta in een baan rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko vliegt en deze enkele weken heeft kunnen bestuderen, heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vijf potentiële landingsplekken bekend gemaakt voor de lander die de satelliet op het komeetoppervlak zal neerlaten.

De landing is een unicum in de geschiedenis van de ruimtevaart en het hoogtepunt van een ruimtereis die nu al ruim tien jaar duurt. Het is ook het meest cruciale onderdeel van de Rosetta-missie en dus is de keuze van de landingsplaats van groot belang.

De lander, Philae genaamd, zal met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen. De eerste 64 uur kan dat nog op de primaire batterij, de maanden daarna is Philae voor haar energie afhankelijk van zonlicht. ‘De landingsplek moet daarom per komeetrotatie van bijna dertien uur minstens zes uur daglicht krijgen’, zegt projectmanager Stephan Ulamec van DLR, het Duitse centrum voor lucht- en ruimtevaart dat de Philae-landing coördineert. Ook belangrijk is dat de lander voldoende contact kan maken met Rosetta, omdat die laatste alle communicatie met de aarde verzorgt.

Om de lander netjes op zijn uitklapbare poten te laten landen, mag het terrein bovendien niet te ruw zijn. Op 67P – dat met zijn twee grotere segmenten, verbonden door een dunnere ‘nek’, enigszins het uiterlijk heeft van een eend – blijkt dit problematisch. ‘Op basis van de vele onregelmatigheden, spleten, kraters en hellingen is een groot deel van het oppervlak ongeschikt’, vertelt Ulamec. Extra moeilijk hierbij is dat het onmogelijk is de lander exact te laten neerkomen op een vooraf bepaalde plek. In plaats daarvan rekent ESA met een landingsellips met een diameter van 1 km waarbinnen Philae zal neerkomen.

Behalve de criteria die voor een veilige landing en een langdurige werking van Philae moeten zorgen, zijn er natuurlijk ook wetenschappelijke criteria. De Rosetta-astronomen hebben het liefst een landingsplek waar veel gassen vrijkomen, maar ook eentje waar het aanwezige materiaal sinds de start van het zonnestelsel nauwelijks van samenstelling is veranderd.

De ideale landingsplek, waar al deze criteria samenkomen, is er op 67P niet. Alle vijf de kandidaten hebben hun eigen voor- en nadelen. ‘Elke site kan potentieel unieke wetenschappelijke ontdekkingen opleveren, maar we moeten duidelijk op zoek naar het beste compromis’, aldus Ulamec.

Op 14 september selecteert ESA uit de vijf kandidaten de twee beste, in oktober volgt de uiteindelijke keuze. Op 11 november moet de landing plaatsvinden.

(technischweekblad.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 11 september 2014 @ 10:03:09 #182
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_144413862
Eigenlijk is het gewoon kut dat dit zo'n contact binary is, dat maakt de landermissie veel risicovoller. Ik denk dat er bij de ESA wel een aantal mensen flink gevloekt hebben toen dat bekend werd.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_144541643
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144541650
11-09-2014

Beste. Selfie. Ooit.: Rosetta kiekt zichzelf én komeet 67P



Rosetta heeft een fantastische foto van zichzelf gemaakt. Op de foto zien we op de voorgrond de zonnepanelen van de kometenjager en daarachter de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Een bijna niet te overtreffen, kosmische selfie!

ESA deelde het bijzondere kiekje afgelopen weekend. De foto is gemaakt door een camera aan boord van lander Philae die zich nu nog stevig aan Rosetta vastklampt. “Selfie at 67P,” zo meldt ESA bij de foto.

Lander Philae en Rosetta arriveerden begin augustus bij komeet 67P en zijn gaandeweg hun afstand tot de komeet aan het verkleinen. Op het moment dat deze foto gemaakt werd, bedroeg de afstand zo’n 50 kilometer.

Philae bereidt zich momenteel voor op wat misschien wel het hoogtepunt van de Rosetta-missie is: landen op een komeet. Dat moet in november van dit jaar gaan gebeuren. Recentelijk koos ESA al vijf mogelijke landingsplekken voor Philae uit. Dat aantal wordt binnenkort teruggebracht naar één landingsplek waar Philae – als alles goed gaat – straks daadwerkelijk voet aan de grond gaat zetten. Met behulp van de camera waarmee de lander deze selfie maakte, zullen dan foto’s van onder meer het oppervlak van de komeet worden gemaakt. We kunnen niet wachten!

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144541835
quote:
0s.gif Op maandag 15 september 2014 08:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-09-2014

Beste. Selfie. Ooit.: Rosetta kiekt zichzelf én komeet 67P

[ afbeelding ]

_O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
  maandag 15 september 2014 @ 08:37:40 #186
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_144541837
quote:
0s.gif Op maandag 15 september 2014 08:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-09-2014

Beste. Selfie. Ooit.: Rosetta kiekt zichzelf én komeet 67P

[ afbeelding ]

Rosetta heeft een fantastische foto van zichzelf gemaakt. Op de foto zien we op de voorgrond de zonnepanelen van de kometenjager en daarachter de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Een bijna niet te overtreffen, kosmische selfie!

ESA deelde het bijzondere kiekje afgelopen weekend. De foto is gemaakt door een camera aan boord van lander Philae die zich nu nog stevig aan Rosetta vastklampt. “Selfie at 67P,” zo meldt ESA bij de foto.

Lander Philae en Rosetta arriveerden begin augustus bij komeet 67P en zijn gaandeweg hun afstand tot de komeet aan het verkleinen. Op het moment dat deze foto gemaakt werd, bedroeg de afstand zo’n 50 kilometer.

Philae bereidt zich momenteel voor op wat misschien wel het hoogtepunt van de Rosetta-missie is: landen op een komeet. Dat moet in november van dit jaar gaan gebeuren. Recentelijk koos ESA al vijf mogelijke landingsplekken voor Philae uit. Dat aantal wordt binnenkort teruggebracht naar één landingsplek waar Philae – als alles goed gaat – straks daadwerkelijk voet aan de grond gaat zetten. Met behulp van de camera waarmee de lander deze selfie maakte, zullen dan foto’s van onder meer het oppervlak van de komeet worden gemaakt. We kunnen niet wachten!

(scientias.nl)
En wat is daar het praktisch nut van?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 15 september 2014 @ 09:11:46 #187
78918 SeLang
Black swans matter
pi_144542199
quote:
0s.gif Op maandag 15 september 2014 08:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-09-2014

Beste. Selfie. Ooit.: Rosetta kiekt zichzelf én komeet 67P

[ afbeelding ]

Fantastisch dit! _O_
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_144542598
quote:
0s.gif Op maandag 15 september 2014 08:37 schreef Maanvis het volgende:

[..]

En wat is daar het praktisch nut van?
zodat wij deze smiley kunnen posten: _O_
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 15 september 2014 @ 09:44:58 #189
78918 SeLang
Black swans matter
pi_144542674
quote:
0s.gif Op maandag 15 september 2014 08:37 schreef Maanvis het volgende:

[..]

En wat is daar het praktisch nut van?
PR waarde van dit soort plaatjes is erg groot en dat helpt om budget te krijgen voor dit soort ultra interessante bazen projecten _O_
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_144544615
Godverdomme. People are awesome _O_

Soms dan. Als ze elkaar de schedel in slaan dan niet, maar met zulke dingen. _O_
Geweldig toch wat "we" allemaal kunnen zo anno 2014 he.

En dan maakt het geen klote meer uit of je nou blank of geel of zwart of groen bent of christen, atheist of moslim.

Kijk dan wat een selfie man _O_ _O_
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_144558928
_O_
mooie reacties :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144558953
15-09-2014

ESA kiest locatie voor landing op komeet


Deze close-up van het beoogde landingsgebied van Philae is op 20 augustus 2014 gefotografeerd door Rosetta. De ruimtesonde bevond zich op dat moment op 67 kilometer van de komeet 67P/ChuryumovGerasimenko. (ESA/Rosetta/MPS)

De landingsmodule van de ruimtesonde Rosetta zal op 11 november landen op de kop van de komeet 67P/ChuryumovGerasimenko. Dat heeft het Europese ruimteagentschap ESA vanochtend bekendgemaakt. Als alles goed gaat, zal de lander op 11 november zachtjes neerploffen op de komeet.

Het beoogde landingsgebied is grotendeels vlak, maar er is ook ruw terrein in de vorm van kloven en grote rotsblokken. Helemaal perfect is locatie J dus niet, maar een betere plek lijkt niet voorhanden.

Philae is nu nog aan Rosetta gekoppeld. Het tweetal is momenteel ongeveer dertig kilometer van 67P verwijderd. De komende weken zal die afstand geleidelijk worden teruggebracht tot twintig of misschien zelfs tien kilometer.

Vanaf die geringere hoogte zal locatie J nog eens goed onder de loep worden genomen. Als mocht blijken dat hier toch geen veilige landing mogelijk is, kan worden uitgeweken naar een plek op de buik van de komeet (locatie C). De definitieve beslissing wordt op 14 oktober genomen. (EE)





(allesoversterrenkunde.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144575264
Annotated version of the Philae’s mission at comet 67P animation.
The animation begins with the deployment of Philae from Rosetta at comet 67P/Churyumov–Gerasimenko.


http://blogs.esa.int/rose(...)en-philae-meets-67p/
  dinsdag 16 september 2014 @ 13:00:58 #194
8369 speknek
Another day another slay
pi_144583597
Nog maar een foto

They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  dinsdag 16 september 2014 @ 21:14:37 #195
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_144698815
COMETWATCH – 19 SEPTEMBER

Four image NAVCAM montage comprising images taken in the early hours of this morning, 19 September, from a distance of 28.6 km from the centre of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. For comparison, recall the OSIRIS image taken on 3 August from a distance of 285 km.

A mosaic, and the four individual frames are also provided below.


Four image montage of comet 67P/C-G, using images taken on 19 September. The four images are shown separated by black borders and there is some overlap between adjacent frames, so that some features appear in more than one image. Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

This beautiful view shows off a wide range of the comet's features: from the jets emanating from the ‘neck’ region, to the steep cliffs towering over both smooth and grooved terrain, and to the hundreds of boulders scattered across the surface.


Four image mosaic of comet 67P/C-G, using images taken on 19 September (rotated, cropped and lightly contrast enhanced). Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM

The mosaic has been put together using Microsoft ICE. This left a few small regions requiring slight exposure adjustments using Adobe LightRoom. The full image has then been lightly contrast enhanced to bring out the activity without increasing the background noise too much.

The original images are unaltered and can be used for comparison.




http://blogs.esa.int/rosetta/2014/09/19/cometwatch-19-september/

[ Bericht 4% gewijzigd door Nober op 20-09-2014 21:41:59 ]
  vrijdag 26 september 2014 @ 15:01:51 #197
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_144925181
nachtkaars?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_144925445
hoe hebben ze dit toch voor elkaar gekregen man
  vrijdag 26 september 2014 @ 15:16:24 #199
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_144925631
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 september 2014 15:10 schreef Deeltjesversneller het volgende:
hoe hebben ze dit toch voor elkaar gekregen man
10 procent geluk en 20% skills.
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_144948726
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_144948730
27-09-2014

Verkenner Philae landt op 12 november op komeet 67P


De Philae-verkenner. © ap.

Europa probeert op 12 november een verkenner op het oppervlak van een komeet te zetten. Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aangekondigd. Nog nooit is een verkenner geland op een komeet.

De sonde Rosetta met de verkenner Philae vliegt nu nog rond de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Die ziet eruit als een badeendje. De plek van de landing was vorige week al bekendgemaakt. De verkenner moet naar de 'kop' van de komeet gaan. Daar is het redelijk vlak. Ook valt er genoeg zonlicht om de accu op te laden.

Als de landing daar toch niet door kan gaan, heeft de ESA een alternatief achter de hand. Dat is een plek op het 'lichaam' van de badeend. Ook daar zou de Philae op 12 november moeten landen.

Ontstaan zonnestelsel
Het is de bedoeling dat de Rosetta op 12 november om 9.35 uur Belgische tijd de Philae loslaat. Dan zakt de verkenner langzaam naar het oppervlak. Na ongeveer 7 uur vliegen is de landing. Bijna een half uur later, iets na 17.00 uur, moet het signaal op aarde aankomen dat alles is geslaagd. Bij de alternatieve plek zou dat een paar uur later gebeuren.

De verkenner Philae moet het komende jaar onder meer gaan boren in het oppervlak van 67P, om vast te stellen waaruit de komeet bestaat. Dat kan wetenschappers een beter beeld geven van het ontstaan van ons zonnestelsel en daarmee van de aarde. De komeet 67P is namelijk ontstaan uit dezelfde wolk van gas en stof waaruit ook de aarde en de andere planeten zijn samengeklonterd. De aarde is in de miljarden jaren erna flink veranderd, de komeet niet of nauwelijks.

6,5 miljard kilometer; 1,3 miljard euro
De Rosetta werd in maart 2004 gelanceerd en heeft inmiddels ongeveer 6,5 miljard kilometer op de teller staan. De route voerde drie keer langs de aarde en één keer langs Mars. De Rosetta had de zwaartekracht van de twee planeten nodig om genoeg snelheid te maken voor de oversteek naar de komeet.

De missie is een prestigeproject van Europa en kost ruim 1,3 miljard euro. De Nederlander Fred Jansen leidt het project.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145129968
Mooi topic mensjes interessant om te lezen heeft me weer even bezig gehouden. :D
pi_145130453
Ik heb een vraag:

quote:
0s.gif Op donderdag 2 oktober 2014 15:58 schreef Quyxz_ het volgende:
Hallo. Jullie weten uiteraard allemaal dat er volgende maand een sonde landt op de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. De vraag is: Wat is het formaat van die komeet?

Uiteraard ga je dan naar Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/67P/Churyumov%E2%80%93Gerasimenko
Daar staat: Dimensions 3.5×4 km
Dat vind ik nogal raar voor een 3D-object. Op de Nederlandse Wiki staat dat dat ding een diameter van 4 kilometer heeft, maar dat vind ik ook niet zo nauwkeurig.

Dan maar de ESA-website: http://sci.esa.int/rosetta/14615-comet-67p/
Diameter of nucleus - estimated (km) 3 × 5
Bedoelen ze daar 3 tot 5 kilometer diameter? Beetje rare formulering...

Ik ben er nog niet uit, kan iemand een beter antwoord vinden?
Ook vraag ik me af waarom Philae 26 interne ovens heeft. Is dat niet overdreven veel?
gr gr
  donderdag 2 oktober 2014 @ 18:34:05 #204
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_145133245
quote:
0s.gif Op donderdag 2 oktober 2014 17:05 schreef Quyxz_ het volgende:
Ik heb een vraag:

[..]

Ook vraag ik me af waarom Philae 26 interne ovens heeft. Is dat niet overdreven veel?
Tsja, als iets de vorm heeft van een badeendje, hoe specificeer je dan de afmetingen?

En kennelijk heeft Philae 27 ovens. Nog een extra om de boorkop schoon te maken. :P
Misschien dat een oven maar 1 keer kan worden gebruikt?
Géén kloon van tvlxd!
pi_145169169
Title Measuring Comet 67P/C-G
Released 03/10/2014 2:00 pm





Description
Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko's dimensions, as measured from images taken by Rosetta's OSIRIS imaging system. The images shown in the graphic were taken by Rosetta's navigation camera on 19 August.

The larger lobe of the comet measures 4.1 x 3.2 x 1.3 km, while the smaller lobe is 2.5 x 2.5 x 2.0 km.

http://blogs.esa.int/rosetta/
pi_145178048
Dat is erg nuttig! Bedankt :D
gr gr
pi_145320909
06-10-2014

Rosetta fotografeert Philae’s landingsplaats op 18 km hoogte



Op 30 september vloog Rosetta op een afstand van 18,1 kilometer boven het oppervlak van komeet 67P/C-G. Een record! Niet eerder kwam de Europese ruimtesonde zo dicht bij deze komeet in de buurt. De sonde kiekte direct de landingsplaats van de Philae-lander.

Het mozaïek bestaat uit vier foto’s op 18,1 kilometer van landingsplaats J. Hier gaat de Philae-lander op 12 november afdalen. Iedere foto heeft een resolutie van 1024 bij 1024 pixels, waardoor de schaal 1,4 meter per pixel is. Stel, je zou een auto parkeren op deze komeet, dan zou de auto op deze foto te zien zijn. Onder voorbehoud dat je auto niet grijs is en dat je deze niet in een krater parkeert.

Waarom niet aan elkaar geplakt?
De foto’s zijn in een periode van twintig minuten tijd gemaakt. Toch is het effect van de rotatie van de komeet en de beweging van de ruimtesonde duidelijk waarneembaar. Vergelijk de schaduwen op de foto linksonder maar eens met de kraters en pokdalige structuren op de foto rechtsonder. Hierdoor is het niet mogelijk om de vier foto’s aan elkaar te plakken, zodat ze één geheel vormen.

Philae-lander
Het terrein waar Philae gaat landen bevindt zich op de kop van de komeet en werd een paar weken geleden unaniem gekozen. De honderd kilo zware Philae-lander gaat in november het materiaal van de komeet van dichtbij bestuderen. “Op plek J kunnen we het materiaal uitermate goed bestuderen”, zegt wetenschapper Jean-Pierre Bibring, die hoofdonderzoeker is van het CIVA-instrument. “Ook analyseren we welke processen ervoor zorgen dat de komeet actief is.” Aangezien komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko naar de zon reist, warmt het oppervlak snel op, waardoor er gassen vrijkomen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145321019
07-10-2014

Komeet met waterpistool aan boord



Spectaculaire foto’s van de Rosetta-sonde. Op het oppervlak van de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko heeft de Europese sonde een soort sproeiers gefotografeerd. Die bestaan waarschijnlijk uit een mengsel van gas en water die uit het binnenste van de komeet naar buiten stromen.

In het luchtledige van de ruimte gaan die stoffen van een vloeibare en gasvorm gelijk over in een bevroren toestand, een proces dat bekend staat als sublimatie. Het was tot nu toe onbekend dat deze komeet gassen en vloeistoffen uitstoot. Het is een mooie verrassing voor het team dat de steenklomp onderzoekt.

Er zijn vier foto’s genomen van het sproeien. Door die foto’s uit verschillende hoeken aan elkaar te plakken, ontstaat een goed beeld van de activiteit van de komeet.

In november zal Rosetta de 100 kilo zware Philae-lander op de komeet afvuren. De lander zal vlak boven het oppervlak een harpoen afschieten om zich aan het object vast te maken. Dan zal de lander met een kabel dichter naar het oppervlak worden getrokken. Eenmaal daar, gaat de lander proberen te analyseren hoe de komeet in elkaar zit.

Samen met de Rosetta sonde vliegt Philae naar de binnenste delen van ons zonnestelsel. Het is niet de bedoeling dat de lander weer vertrekt van de komeet. Er is genoeg brandstof aan boord om tot halverwege 2016 te blijven werken en zenden.

(Faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 8 oktober 2014 @ 11:07:50 #209
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_145562886
quote:
0s.gif Op woensdag 8 oktober 2014 11:07 schreef pfaf het volgende:
Hoe kan er na al die jaren nog steeds gas en water inzitten?
Een komeet bestaat ongeveer voor 85% uit water
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145562927
14-10-2014

Rosetta fotografeert enorme kei op komeet 67P/C-G



Ruimtesonde Rosetta heeft een close-up gemaakt van een kei op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De kei is ongeveer 45 meter groot en is daarmee één van de grootste stenen die tot op heden op de komeet zijn gespot.

Wie denkt aan een komeet, denkt wellicht aan een grote klomp ijs en puin die met grote snelheid door de ruimte vliegt en achtervolgd wordt door een indrukwekkende staart. Het oppervlak van de komeet is allesbehalve gladjes, maar je denkt vast niet direct dat er op dat oppervlak ook losse elementen – zoals keien – te vinden zijn.

Foto’s
Toch is dat wel het geval. Op de foto’s die Rosetta kort na haar aankomst bij komeet 67P/C-G maakte, waren al tal van stenen te zien (zie hieronder). Van één van die stenen heeft de ruimtesonde nu een close-up gemaakt. Rosetta maakte de foto toen deze ongeveer 28,5 kilometer van de komeet verwijderd was.


Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Donker en licht
Niet alleen fysiek springt de steen eruit. Ook is deze iets lichter van kleur dan het oppervlak van de komeet. Tussen de lichtere plekken op het oppervlak van de steen zijn donkere plekken te zien die qua helderheid en textuur sterk lijken op de grond waar de steen op rust. “Het lijkt bijna alsof los stof dat het oppervlak van de komeet bedekt zich in de scheuren in de steen gevestigd heeft,” vertelt onderzoeker Holger Sierks. “Maar we weten dat nog niet zeker.”

HET IS BIJNA ZOVER!
Nog een klein maandje en dan volgt het hoogtepunt van de Rosetta-missie: landen op komeet 67P/C-G. Die eer is weggelegd voor Philae: een lander aan boord van Rosetta. Het is voor het eerst dat de mensheid probeert om op een komeet te landen.

Mysterie
De stenen op het oppervlak van 67P/C-G zijn voor wetenschappers in veel opzichten een mysterie. Zo is nog onduidelijk waar de stenen van gemaakt zijn, hoe groot hun dichtheid is en hoe de stenen tot stand zijn gekomen. De komende maanden zullen deze vraagstukken wellicht opgelost kunnen worden. Zo hopen onderzoekers bijvoorbeeld aan de hand van de foto’s die Rosetta met enige regelmaat van de komeet maakt, te kunnen achterhalen of de stenen zich – door toedoen van het zwaartekracht van de komeet – verplaatsen. Ondertussen wordt ook de afstand tussen Rosetta en de komeet steeds kleiner, waardoor we de stenen ook van steeds dichterbij kunnen bewonderen.

De steen die op de foto te zien is, heeft de naam Cheops gekregen. De kei maakt deel uit van een cluster stenen dat de onderzoekers deed denken aan de piramides van Giza. De grootste piramide in dat gebied is rond 2550 voor Christus gebouwd in opdracht van farao Cheops. Tijdens het vervolg van de missie zullen nog wel vaker Egyptische namen vallen. De onderzoekers hebben zich voorgenomen alle kenmerken die op het oppervlak van de komeet 67P/C-G ontdekt worden, aan te duiden met een Egyptische naam.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145563496
Dus alle stoffen die worden gevonden kunnen plaatselijk worden geanalyseerd?
En dat gaat alleen via gemaakte foto's?
pi_145564433
quote:
0s.gif Op woensdag 15 oktober 2014 12:35 schreef Antaris het volgende:
Dus alle stoffen die worden gevonden kunnen plaatselijk worden geanalyseerd?
En dat gaat alleen via gemaakte foto's?
Ik vermoed dat ze een klein 'chemisch lab' aan boord hebben, net als curiosity op Mars. De resultaten van de analyses worden doorgestuurd naar de Aarde.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_145632850
quote:
0s.gif Op woensdag 15 oktober 2014 12:35 schreef Antaris het volgende:
Dus alle stoffen die worden gevonden kunnen plaatselijk worden geanalyseerd?
En dat gaat alleen via gemaakte foto's?
Rosetta bevat 21 wetenschappelijke instrumenten. Zeven van deze instrumenten worden ondersteund door de NASA. De NASA heeft daarvoor een interdisciplinaire wetenschapper ingeschakeld. Zij ondersteunt ook de grondstations van de ESA met zijn Deep Space Network voor geleiding van Rosetta. Drie belangrijke instrumenten zijn:

Ultraviolet beeldspectrograaf: dit instrument wordt ALICE genoemd. Het onderzoekt de gassen in de coma en de staart van de komeet. De coma is een wazig omhulsel van de komeet. Het ontstaat wanneer de komeet de zon nadert. Alice onderzoekt ook de productie van water, koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Deze metingen verschaffen waardevolle informatie over de kern van de komeet. Alice meet ook de argonproductie wat informatie geeft over de temperatuur van het zonnestelsel op het ogenblik van de vorming van de komeet, 4,6 miljard jaren geleden.

Microgolf thermometer: analyseert chemische stoffen op of nabij het oppervlak van de komeet en de temperatuur van het stof en het ijs dat door de komeet uitgestoten wordt. De ionen- en elektronensensor is een van de vijf instrumenten die het plasma rond de komeet analyseren. Het instrument zal de interactie meten van de geladen deeltjes van de zonnewind met de gassen die uit de komeet stromen.

massaspectrometer: De NASA leverde dit instrument samen met Zwitserland. Dit experiment wordt ROSINA (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis) genoemd. Dit is het eerste instrument dat twee molecules met ongeveer dezelfde massa met voldoende nauwkeurigheid zal kunnen onderscheiden, namelijk moleculair stikstof en koolstofmonoxide. Een nauwkeurige meting van de stikstof geeft inzicht in de omstandigheden waarin het zonnestelsel ontstaan is.

(wiki)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145632912
16-10-2014

Verzin een naam voor de eerste landingsplaats op een komeet


© afp.

Nu heet de plaats op een komeet waar voor het eerst een ruimtetuig van planeet Aarde zal neerstrijken nog Site J, maar wie die dat wil mag een betere naam verzinnen voor de landingplaats van de Europese Philae, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vandaag bekendgemaakt.
Uitgezet door de Europese sonde Rosetta, moet de Philae op 12 november het eerste ruimtetuig worden dat een zachte landing zal maken op de kern van een komeet, met name 67P/Churyumov-Gerasimenko.

ESA nodigt het grote publiek uit om die historische plaats een naam te geven: een "betekenisvolle en memorabele naam die de betekenis van het evenement omschrijft".

Eigenlijk is er maar één beperkende regel: het mag niet de naam van een persoon zijn. ESA wil ook een uitleg van maximaal 200 woorden waarom de keuze op die naam viel.

De uitvinder van de winnende naam mag de landing volgen in het vluchtleidingscentrum in Darmstadt.

De competitie loopt tot 23 oktober 01.59 uur, de winnaar wordt op 3 november bekendgemaakt.

http://www.esa.int/Our_Ac(...)ssion_s_landing_site

Enter the ESA competition here
Enter the DLR competition here
Enter the CNES competition here
Enter the ASI/INAF competition here

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145633468
Mijn geniale naam is opgestuurd. _O_
gr gr
pi_145633961
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 oktober 2014 12:11 schreef Quyxz_ het volgende:
Mijn geniale naam is opgestuurd. _O_
^O^ (je Fok!naam?)
Good Luck! :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145633981
17-10-2014

Indrukwekkende selfie van Rosetta toont jets op komeet



Wow! Er zijn weinig woorden nodig om de nieuwe selfie van de Rosetta-ruimtesonde met de komeet 67P/C-G te omschrijven. Er is al eens eerder een selfie gemaakt, maar nu is de afstand tussen Rosetta en de komeet niet meer dan 15 kilometer.

De foto is op 7 oktober gemaakt door de Philae-lander, die momenteel wordt klaargestoomd om af te dalen op de komeet. Naar verwachting zal Philae op 12 november op het ijzige object landen, waar Scientias.nl live verslag van gaat doen.

Voor deze foto werd de ruimtesonde langer belicht dan de komeet. Anders zouden de lijnen van elektronica op de ruimtesonde niet zichtbaar zijn.

Het meest opmerkelijke detail is een duidelijk zichtbare ‘jet’, oftewel een stroom deeltjes. Gas en stofdeeltjes spuiten uit de nek van de komeet. Komeet 67P/C-G nadert de zon, waardoor het oppervlak wordt verwarmd en sublimatie optreedt. Dit is een directe faseovergang van een stof uit de vaste fase naar een gasvormige fase. In korte tijd verliest de komeet veel materiaal.

Dit is de laatste selfie die Philae maakt voor zijn vertrek op 12 november. Op die dag maakt Philae één laatste kiekje van Rosetta, wanneer de lander zich tussen de komeet en de ruimtesonde bevindt. Het instrument dat deze foto maakte, zal straks ook een 360 graden panoramafoto maken van de landingsplaats van Philae op de komeet. We zijn benieuwd naar de eerste beelden vanaf het oppervlak van een komeet. Jij ook?

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145634009
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 oktober 2014 12:27 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

^O^ (je Fok!naam?)
Good Luck! :)
Nee nee, een zeer kansrijke naam met een sterke motivatie. (al zeg ik het zelf :P )

En bedankt. ;)
gr gr
pi_145648493
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 oktober 2014 12:29 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Nee nee, een zeer kansrijke naam met een sterke motivatie. (al zeg ik het zelf :P )

En bedankt. ;)
Pikachu?
pi_145878208
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145878217
23-10-2014

Komeet 67P ruikt (een beetje) naar rotte eieren en paardenstal


Fotomozaïek van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, bestaande uit opnamen die op 26 september 2014 zijn gemaakt. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

Hoe ruikt een komeet? Dankzij een instrument van de Europese kometensonde Rosetta, die sinds enkele maanden om komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko cirkelt, weten we het. In de gaswolk die zich rond te komeet heeft gevormd zijn sporen gevonden van waterstofsulfide, ammoniak, formaldehyde, waterstofcyanide, alcohol, zwaveldioxide en koolstofdisulfide.

Erg lekker zal deze cocktail niet ruiken, maar de dichtheid van de verschillende gassen is gering. Het gas rond de komeet bestaat voor het overgrote deel uit waterdamp en koolstofmonoxide.

De samenstelling van het gas komt als een verrassing. De verwachting was dat de komeet, die nog meer dan 450 miljoen kilometer van de zon verwijderd is, in eerste instantie vooral zeer vluchtige gassen als koolstofdioxide en koolstofmonoxide zou uitwasemen.

Overigens laten camerabeelden van Rosetta zien dat de activiteit van komeet 67P duidelijk aan het toenemen is. Speelde de stofuitstoot zich aanvankelijk alleen rond de 'nek' van de komeet af, inmiddels zijn er overal op het oppervlak ‘fonteinen’ van stof te zien. Naar verwachting zal de komeet, die de zon nadert, de komende maanden alleen maar actiever worden. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 24 oktober 2014 @ 12:28:35 #223
8369 speknek
Another day another slay
pi_145883716
Interessant. Als complexere organische moleculen gevonden worden, kan dit de kans verhogen om aminozuren te vinden in de komeet zelf?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_145911825
Dit is tof

  zaterdag 25 oktober 2014 @ 10:44:54 #225
163194 DrDarwin
Novio-magenta
  zaterdag 25 oktober 2014 @ 12:43:43 #226
8369 speknek
Another day another slay
pi_145920411
De trailer.

They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_145920607
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 12:43 schreef speknek het volgende:
De trailer.

_O_
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_145934659
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 12:43 schreef speknek het volgende:
De trailer.

littlefinger ;), leuk filmpje
Veni, vidi, vodka.
pi_145937639
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 12:43 schreef speknek het volgende:
De trailer.

^O^
pi_145948029
De making of vond ik ook interessant

pi_145948076
Deze nieuwe video het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) is trouwens ook erg tof.

pi_145985345
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145985358
24-10-2014

Bijna heel Rosetta’s komeet verliest nu stof


Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko wordt geleidelijk aan steeds actiever. Dat blijkt overduidelijk uit de beelden die ruimtesonde Rosetta recentelijk maakte. De gehele komeet verliest nu stof.

Op beelden die Rosetta enkele maanden geleden maakte, was te zien dat de ‘nek’ van de komeet – het smalle gedeelte dat de twee delen waar de komeet uit bestaat met elkaar verbindt – actief was geworden. Er waren boven dit deel van de komeet namelijk duidelijke straalstromen van stof te zien. De meest recente beelden van Rosetta schetsen een ander beeld. Niet alleen de nek, maar het gehele lichaam van de komeet verliest nu stof.

Maart 2015
“Op dit moment geloven we dat een groot deel van het verlichte deel van het oppervlak van de komeet activiteit laat zien,” vertelt onderzoeker Jean-Baptiste Vincent. Dat is ook niet zo gek. De komeet – bestaande uit stof en ijs – haast zich momenteel naar de zon en warmt geleidelijk aan op. Daardoor smelt ijs en komt stof vrij. Hoewel de activiteit vrij snel toeneemt, kan het nog wel even duren voordat we werkelijk een snelle toename in activiteit gaan zien. Onderzoekers verwachten dat de activiteit pas werkelijk sterk toeneemt als de komeet zich op zo’n 300 miljoen kilometer van de zon bevindt. Momenteel is de komeet nog 470 miljoen kilometer van de zon verwijderd. Pas eind maart zal de komeet die grens van 300 miljoen kilometer naar verwachting overschrijden.


Deze foto maakte Rosetta toen deze iets meer dan zeven kilometer van het oppervlak van de komeet verwijderd was. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Meerdere foto’s
Wetenschappers volgen de komeet tot die tijd op de voet. Ze vergelijken foto’s die Rosetta vanuit verschillende hoeken van dezelfde gebieden maakt. “In staat zijn om deze uitstoot voor het eerst van dichtbij te monitoren geeft ons meer inzicht,” stelt onderzoeker Holger Sierks. “Maar één foto kan ons niet het hele verhaal vertellen, op basis van één foto kunnen we niet duidelijk afleiden waar op het oppervlak een straalstroom ontstaat.”

Hoewel de beelden die Rosetta maakt, heel opwindend zijn, is het wachten op de informatie die lander Philae zal gaan verzamelen. De lander zal half november voet op 67P/C-G zetten. Momenteel is de plek waar de lander moet gaan landen nog ‘inactief’. Wel zijn er aanwijzingen dat gebieden op ongeveer één kilometer van de landingsplek actief aan het worden zijn. Deze gebieden zullen de lander in staat stellen om de activiteit van de komeet van dichtbij te observeren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146025237
...

[ Bericht 24% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 28-10-2014 18:20:56 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146041599
Behind the scenes van de meesterlijke short-film hierboven

'Ambition': Rosetta Inspired Sci-Fi Short - Behind The Scenes Video
Take a look at how the stunning comet mission inspired and futuristic world-building film got off the ground. The Game of Thrones' Aiden Gillen stars in the short film.

http://www.space.com/2753(...)he-scenes-video.html








[ Bericht 26% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 28-10-2014 17:58:21 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146042563
quote:
14s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 12:43 schreef speknek het volgende:
De trailer.

Dat is geen trailer, dat is de hele film :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146064205
Heb dat filmpje nu al 3x gekeken, blijft gaaf :D
pi_146291791
ESA_Rosetta twitterde op dinsdag 04-11-2014 om 14:28:54 Are you ready to find out the new name of @philae2014’s landing site? #NameJ reageer retweet
Super spannend natuurlijk :@
gr gr
pi_146292034
http://www.esa.int/Our_Ac(...)well_J_hello_Agilkia _O-

Die had ik inderdaad ook gesubmit, anticlimax. |:(
gr gr
  woensdag 5 november 2014 @ 01:56:09 #240
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_146318718
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 november 2014 14:39 schreef Quyxz_ het volgende:
http://www.esa.int/Our_Ac(...)well_J_hello_Agilkia _O-

Die had ik inderdaad ook gesubmit, anticlimax. |:(
Dan ben je zeker 1 van deze 4 ... bert/alex/jordy/martin
  woensdag 5 november 2014 @ 02:36:16 #241
230788 n8n
Pragmatisch
pi_146318907
Is dit eigenlijk ook voor het eerst dat we te maken hebben met buitenaards water? Best wel hard dat 'we' ff op pad zijn gegaan om kiekjes te maken van een flinke rots
Specialization is for insects”.—Robert Heinlein
pi_146321506
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 01:56 schreef moeilijkgeval het volgende:

[..]

Dan ben je zeker 1 van deze 4 ... bert/alex/jordy/martin
Dat klopt. :Y Waar heb je dat lijstje vandaan?

En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

gr gr
  woensdag 5 november 2014 @ 10:24:44 #243
226981 Gehenna
Volksmenner
pi_146322389
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 09:50 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]
En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

Tof! :D
nee, jij dan!
  woensdag 5 november 2014 @ 11:04:04 #244
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_146323378
quote:
Dat klopt. :Y Waar heb je dat lijstje vandaan?

Ik heb zo'n kristallen bol staan hier :Y
pi_146323697
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 11:04 schreef moeilijkgeval het volgende:

[..]

Ik heb zo'n kristallen bol staan hier :Y
Ik zie die lijst zo snel niet online staan, dus zit jij toevallig ergens bij de ESA? :@
gr gr
pi_146324772
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 09:50 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

^O^ _O_
  woensdag 5 november 2014 @ 12:03:51 #247
420682 moeilijkgeval
boerenverstand vs PhD
pi_146325063
Het zou natuurlijk een rare situatie zijn als ik bij de ESA zit en tegelijkertijd dit soort missies geldverkwisting vindt,,,
Laten we het erop houden dat ik dichtbij de bron zit... :).
pi_146326019
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 09:50 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Dat klopt. :Y Waar heb je dat lijstje vandaan?

En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146338746
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 12:03 schreef moeilijkgeval het volgende:
Het zou natuurlijk een rare situatie zijn als ik bij de ESA zit en tegelijkertijd dit soort missies geldverkwisting vindt,,,
Laten we het erop houden dat ik dichtbij de bron zit... :).
AIVD 8-)
  woensdag 5 november 2014 @ 18:28:49 #250
129292 LXIV
Cultuurmoslim
pi_146339042
quote:
7s.gif Op zaterdag 25 oktober 2014 00:04 schreef KoningStoma het volgende:
Dit is tof

[ afbeelding ]
Is er een wolkenkrabber en een vliegtuig aangetroffen op de komeet?! Dat kan ik haast niet geloven, dan zou dat enorm nieuws zijn en vast en zeker op alle voorpagina's gestaan hebben.
Op maandag 15 mei 2023 18:39
Wellicht arrogant, maar ik weet 100% zeker dat ik meer weet van de Amerikaanse geschiedenis, vooral die van de Zuidelijke staten, dan alle fokkers bij elkaar. Durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.
pi_146341799
quote:
0s.gif Op woensdag 5 november 2014 09:50 schreef Quyxz_ het volgende:

[..]

Dat klopt. :Y Waar heb je dat lijstje vandaan?

En er staat weer een nieuw fantastisch filmpje online: :D

Die 'I love earth' sticker op z'n rugzakje. O+
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146358056
04-11-2014

Landingsplaats Philae heet voortaan Agilkia


Het landingsgebied van Philae. (ESA/Rosetta/NAVCAM)

De landingsplaats van Philae heeft een naam: Agilkia. Philae is de lander van de Europese komeetverkenner Rosetta die op woensdag 12 november een zachte landing moet gaan uitvoeren op de kern van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Tot dusver werd het landingsgebied aangeduid als 'gebied J'. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA schreef een wedstrijd uit voor een passende naam, waaraan door duizenden mensen van over de hele wereld is deelgenomen.

Rosetta is genoemd naar de beroemde meertalige Steen van Rosetta die de sleutel vormde tot de ontcijfering van het Egyptische hiërogliefenschrift; Philae naar het eilandje in de Nijl waar aanvullende vertalingen werden aangetroffen, in de tempel van Isis. Die tempel is integraal verplaatst naar het eiland Agilkia, toen Philae - als gevolg van de aanleg van de Aswan-dam - onder water kwam te liggen.

Meer dan 150 deelnemers aan de wedstrijd stelden de naam Agilkia voor. De Fransman Alexandre Brouste is aangewezen als officiële winnaar; hij mag op 12 november de landing van Philae 'live' bijwonen in het Europese vluchtleidingscentrum in Darmstadt. (GS)

(allesovesterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146358169
04-11-2014

Rosetta maakt zich op voor afscheid van lander Philae



Rosetta heeft enkele manoeuvres uitgevoerd en bevindt zich nu in een nieuwe baan rond komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het zijn voorbereidingen voor volgende week, dan moet de sonde lander Philae heelhuids op het oppervlak van de komeet zien te krijgen.

In totaal voerde Rosetta twee manoeuvres uit om in de juiste baan rond de komeet te belanden. Momenteel bevindt de sonde zich op zo’n dertig kilometer hoogte boven het oppervlak van de komeet. Daarmee is de afstand tussen de sonde en de komeet aanzienlijk groter geworden. Eerder cirkelde Rosetta in een baan op zo’n tien kilometer hoogte boven het oppervlak van de komeet. Maar die tijden zijn nu definitief voorbij. “Van nu af aan zullen we de kleinste afstand tussen Rosetta en de komeet bereiken tijdens scheervluchten waarin we de wetenschappelijke instrumenten van de orbiter de kans willen geven om de komeet van dichterbij te bekijken,” vertelt onderzoeker Matt Taylor.

Volgende wijzigingen
De baan waarin Rosetta zich nu bevindt, zal deze in ieder geval tot 12 november moeten handhaven. De volgende baanveranderingen moeten op 12 november – twee uur voor lander Philae Rosetta verlaat en 40 minuten nadat Philae Rosetta heeft verlaten – plaatsvinden. De manoeuvre kort voor Philae weggaat, moet Rosetta’s baan zo wijzigen dat de orbiter – wanneer deze deze koers zou houden – de komeet op vijf kilometer afstand zou passeren. Op 22,5 kilometer afstand van de komeet laat Rosetta vervolgens Philae los, om kort daarna een manoeuvre uit te voeren die de afstand tussen Rosetta en de komeet vergroot (zie ook onderstaand filmpje dat een overzicht van de manoeuvres van de afgelopen dagen en de manoeuvres die nog moeten komen, geeft). Die laatste manoeuvre moet er tevens voor zorgen dat we kunnen zien of Philae heelhuids op de komeet is geland.


Waarom zo hoog?
Het lijkt misschien vreemd dat ESA lander Philae op 22,5 kilometer afstand van de komeet loslaat. Was het niet handiger geweest om dat ietsje dichter bij de komeet te doen? Nee. ESA benadrukt dat een accurate landing niet zozeer afhangt van de afstand waarop Philae los wordt gelaten, maar meer te maken heeft met de combinatie van de positie en snelheid van Rosetta nadat de baan van de sonde voor de laatste keer is aangepast. “Als we Philae van dichterbij los zouden laten, dan zou Rosetta een lagere snelheid moeten hebben om Philae in de richting van de komeet te sturen (en nog steeds de veilige afstand tot de komeet te handhaven),” zo schrijft ESA. Door de snelheid van Rosetta te beperken, ontstaan echter twee negatieve effecten: Rosetta zou waarschijnlijk richting de nachtzijde van de komeet vliegen en dat is iets wat ESA wil voorkomen. Bovendien zou het betekenen dat er meer tijd zit tussen de laatste wijziging in de baan van Rosetta en het moment waarop Philae op de komeet landt. En hoe meer tijd daartussen zit, hoe meer tijd er is voor het ontstaan van navigatiefoutjes die weer invloed hebben op de plek waar Philae neerkomt.

Al met al komt het moment waarop de mensheid voor de allereerste keer een lander op een komeet gaat zetten met deze laatste manoeuvres wel heel dichtbij. Uiteindelijk moet het allemaal volgende week woensdag gaan gebeuren. Als alles gaat gaat, laat Rosetta Philae om 9.35 uur los. Niet lang daarna zal Rosetta zelf duidelijkheid moeten geven of het inderdaad gelukt is om de lander op de komeet te zetten.


Deze foto maakte Rosetta van de landingsplek van Philae toen de sonde zich nog op ongeveer tien kilometer afstand van de komeet bevond. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146358672
Ik vind het allemaal gewoon onwerkelijk :)
pi_146358841
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 08:30 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Uiteindelijk moet het allemaal volgende week woensdag gaan gebeuren. Als alles gaat gaat, laat Rosetta Philae om 9.35 uur los. Niet lang daarna zal Rosetta zelf duidelijkheid moeten geven of het inderdaad gelukt is om de lander op de komeet te zetten.
In mijn agenda gezet. *O*

Benieuwd of er een live stream is, en wat de vertraging is, en, en, en.... spannend! :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146359082
quote:
Uiteindelijk moet het allemaal volgende week woensdag gaan gebeuren. Als alles gaat gaat, laat Rosetta Philae om 9.35 uur los. Niet lang daarna zal Rosetta zelf duidelijkheid moeten geven of het inderdaad gelukt is om de lander op de komeet te zetten.
Niet lang daarna? De afdaling duurt toch zo'n 7 uur en daarbij komt nog de tijd die het signaal doet om naar de aarde te komen. :P
gr gr
pi_146393807
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146393821
06-11-2014

Schaduwzijde van Rosetta-komeet bekeken


Blik op de donkere kant van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Deze foto is op 29 september 2014 van een afstand van ongeveer 19 kilometer gemaakt door de Europese ruimtesonde Rosetta. (ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team)

Wetenschappers hebben voor het eerst een glimp weten op te vangen van de zuidkant van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, die al maanden in volledige duisternis is gehuld. Volledige duisternis? Toch niet: stofdeeltjes in de omgeving van de komeet verstrooien het licht van de zon, waardoor ook zijn schaduwkant een beetje wordt verlicht.

Sinds de Europese ruimtesonde Rosetta in augustus bij de komeet '67P' aankwam, hebben haar camera's haarscherpe opnamen gemaakt van bijna het hele oppervlak van dit kleine hemellichaam. Alleen van de zuidkant niet: daar is het tot mei 2015 nacht.

Tot die tijd zullen wetenschappers het moeten doen met de opnamen die Rosetta de afgelopen maanden van het net-niet-pikdonkere deel van de komeet heeft gemaakt. Dankzij het grote dynamische bereik van de belangrijkste camera van de ruimtesonde – die meer dan 65.000 grijstinten kan onderscheiden – zijn op die opnamen toch wat details te zien. (EE)





(allesoversterrenkunde;nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146397474
Die laatste foto is echt super tof
pi_146425775
08-11-2014

Ruimtesonde moet op komeet landen


Een artist impression van de landing © ap.

Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA treffen de laatste voorbereidingen voor een nooit eerder vertoond huzarenstukje in de ruimte - de landing van een ruimtesonde op een komeet. De komende dagen vinden een aantal manoeuvres plaats en worden de nodige berekeningen gemaakt voor de sonde, Philae, woensdag aan de daling begint, aldus ESA gisteren.

Ruimtevaartuig Rosetta cirkelt inmiddels enkele maanden rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta arriveerde in augustus bij de komeet, na een ruimtereis van tien jaar. In haar binnenste draagt de sonde Philae met zich mee, een lander van zo'n honderd kilo die het oppervlak van de komeet moet gaan verkennen. De verworven kennis moet bijdragen aan het begrip van het begin van het universum.

Philae maakt zich naar verwachting woensdag om 09.35 uur Belgische tijd los uit Rosetta. Zeven uur later moet hij op het ijzige oppervlak van de komeet landen. ESA twijfelt er niet over dat Philae inderdaad op de komeet zal landen, maar "of we dat veilig doen is de vraag", aldus operations manager Andrea Accomazzo.

Oeroude technologie
De communicatie tussen komeetlander en missiecentrum heeft door de astronomische afstand een vertraging van 28 minuten. Philae zal de landing daarom geheel in zijn eentje moeten volbrengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 'oeroude' technologieën die nog stammen uit het pre-digitale tijdperk.

Zo'n twintig jaar geleden werd al gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de lander, zei missieleider Fred Jansen gisteren. Philae zit daarom vol met technologieën "uit het einde van de jaren tachtig". Als de landing is volbracht zullen we dat op aarde 28 minuten later weten - ongeveer om 17.03 uur dus. De landing kan via de website van ESA gevolgd worden.

(HLN)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 08-11-2014 16:49:54 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 8 november 2014 @ 09:43:48 #261
277627 Seven.
We are Borg.
pi_146426270
Nog een paar daagjes!!
Resistance is futile.
pi_146430657
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 08:55 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
18-11-2014
18-11-2014
Maar dan weet je toch al of Philae geland is _O- _O- _O-
quote:
Ruimtesonde moet op komeet landen

[ afbeelding ]
Een artist impression van de landing © ap.

Wetenschappers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA treffen de laatste voorbereidingen voor een nooit eerder vertoond huzarenstukje in de ruimte - de landing van een ruimtesonde op een komeet. De komende dagen vinden een aantal manoeuvres plaats en worden de nodige berekeningen gemaakt voor de sonde, Philae, woensdag aan de daling begint, aldus ESA gisteren.

Ruimtevaartuig Rosetta cirkelt inmiddels enkele maanden rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta arriveerde in augustus bij de komeet, na een ruimtereis van tien jaar. In haar binnenste draagt de sonde Philae met zich mee, een lander van zo'n honderd kilo die het oppervlak van de komeet moet gaan verkennen. De verworven kennis moet bijdragen aan het begrip van het begin van het universum.

Philae maakt zich naar verwachting woensdag om 09.35 uur Belgische tijd los uit Rosetta. Zeven uur later moet hij op het ijzige oppervlak van de komeet landen. ESA twijfelt er niet over dat Philae inderdaad op de komeet zal landen, maar "of we dat veilig doen is de vraag", aldus operations manager Andrea Accomazzo.

Oeroude technologie
De communicatie tussen komeetlander en missiecentrum heeft door de astronomische afstand een vertraging van 28 minuten. Philae zal de landing daarom geheel in zijn eentje moeten volbrengen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van 'oeroude' technologieën die nog stammen uit het pre-digitale tijdperk.

Zo'n twintig jaar geleden werd al gewerkt aan het ontwerp en de bouw van de lander, zei missieleider Fred Jansen gisteren. Philae zit daarom vol met technologieën "uit het einde van de jaren tachtig". Als de landing is volbracht zullen we dat op aarde 28 minuten later weten - ongeveer om 17.03 uur dus. De landing kan via de website van ESA gevolgd worden.

(HLN)
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
pi_146431458
Hopelijk kan ik een beetje live mee-kijken op mijn werk...
pi_146434781
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 november 2014 14:04 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

18-11-2014
Maar dan weet je toch al of Philae geland is _O- _O- _O-

[..]

Oops :)
ff aangepast
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 9 november 2014 @ 08:37:01 #265
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_146455097
De Nederlander Fred Jansen heeft woensdag de leiding over een unieke gebeurtenis in de ruimte: de landing van Rosetta-missie op een komeet. Hoe zeker is de projectleider van ruimtevaartorganisatie ESA van een goede afloop?

We moeten heel goed mikken.


De ruimtesonde Rosetta voert woensdagochtend om 8.03 uur 's ochtends zijn laatste kunstje uit voor de landing op de komeet 67P/Churyumov/Gerasimenko.

Het voertuig vliegt naar een vooraf bepaalde positie op 22,5 kilometer afstand van de galactische sneeuwbal. Twee uur later geeft Rosetta haar landingstoestel Philae het laatste, beslissende zetje in de richting van de komeet.

Tenminste, als Fred Jansen daar geen stokje voor steekt. "Als het goed is hoef ik niets te doen en komt de lander rond vijf uur 's middags op de komeet terecht, precies op de plek waar wij denken."

Maar dat is het ideale scenario. Het is niet ondenkbaar dat Jansen de landing moet uitstellen. Het loslaten van Philae is namelijk precisiewerk.

De ESA wil het toestel laten landen op een zeer specifieke plek op de komeet. Het gebied heeft een omtrek van 500 meter en bevat weinig kuilen en kliffen, die Philae uit balans kunnen brengen bij de landing.

"We moeten heel goed mikken", zegt Jansen. "Het is ontzettend moeilijk om te bepalen of Rosetta op de juiste positie ligt om op die ideale plek te landen."

De wetenschappers kunnen de ruimtesonde niet volgen op een televisiescherm. "We krijgen alleen een signaal binnen met gegevens over de positie. Maar omdat de komeet zich op vijfhonderd miljoen kilometer van de aarde bevindt, doet dat signaal er 28 minuten over om ons te bereiken. Dat maakt de inschatting nog lastiger."
Uit koers raken

Rosetta kan volgens Jansen gemakkelijk uit koers raken. "De komeet blaast namelijk continu gas en stof naar buiten en kan de ruimtesonde opzij duwen."

Als dat gebeurt, heeft dat grote gevolgen voor de route die de lander aflegt. "Philae heeft geen besturingssysteem. De plek waarop het voertuig naar buiten wordt geduwd, bepaalt voor honderd procent waar hij gaat landen. We moeten dit dus heel goed in de gaten houden."

De ESA werkt al tien jaar toe naar de landing van woensdagochtend. De ruimtesonde Rosetta begon in maart 2004 aan haar lange reis door het zonnestelsel.

Onderweg scheerde het voertuig een aantal keer rakelings langs de aarde en één keer langs Mars om zich door de zwaartekracht van deze planeten te laten katapulteren in de richting van de komeet. Er bestaat namelijk geen raket die krachtig genoeg is om de ruimtesonde rechtstreeks naar zijn bestemming te stuwen.
Baan rondom komeet

In augustus plaatste Rosetta zich in een baan rondom de komeet 67P/Churyumov/Gerasimenko, waarop de lander Philae historisch onderzoek moet gaan verrichten.

Nog nooit eerder landde een ruimtevoertuig op een komeet; vanaf woensdag kunnen de grondstoffen en gassen op een dergelijk hemellichaam voor het eerst rechtstreeks worden onderzocht.

Maar zelfs als de lander precies op het juiste moment wordt losgelaten door Rosetta, blijft de kans op een mislukking aanwezig. Het oppervlak van de komeet is ook in het ideale landingsgebied namelijk allesbehalve glad.

"Het is geen biljartbal", zegt Jansen. "Het is er relatief vlak. Tachtig procent van het gebied heeft een helling van minder dan dertig graden." Op deze stukken kan Philae zonder problemen landen." Dat komt vooral door twee harpoenen die de lander in de grond schiet na de landing. "Daarmee blijft het apparaat in balans."
Verkeerd vallen

Philae kan echter ook 'verkeerd vallen'. Ongeveer 20 procent van het landingsgebied heeft een helling die groter is dan dertig graden. Als de lander daar terecht komt, is de kans groot dat het apparaat op zijn kant rolt.

"In dat geval is de missie afgelopen", aldus Jansen. "We kunnen jammergenoeg geen handje uit het landingstoestel laten komen om hem weer overeind te zetten."

De kans op mislukking van de landing is groter dan van tevoren werd gedacht. "Toen we begonnen met deze missie schatten we de kans dat alles goed zou gaan op tachtig procent. Nu we het landingsoppervlak in kaart hebben gebracht, denken we dat de kans op succes iets kleiner is, minder dan 75 procent.

Dat wil niet zeggen dat het project op de komeet niet goed is voorbereid. Het eerste ontwerp voor de lander van de Rosetta-missie is namelijk al 25 jaar geleden gemaakt.

"Destijds was er nog nooit iemand zo dicht in de buurt van een komeet geweest als wij nu. Niemand wist hoe een komeet er precies uitzag. In feite is de lander gebouwd voor een totaal onbekende omgeving."
Risico

“Als we succesvol landen, zijn de te verwachten wetenschappelijke resultaten enorm.”

Fred Jansen

Volgens Jansen is de Rosetta-missie het risico op mislukking echter meer dan waard. "Je moet soms een kleine gok wagen. Als we succesvol landen, zijn de te verwachten wetenschappelijke resultaten enorm."

De lander Philae is in staat om de komeet in de komende maanden bijna letterlijk binnenstebuiten keren. Met foto's, grondboringen en analyses van grondmonsters kan het apparaat een schat aan informatie verzamelen over de samenstelling van 67P/Churyumov/Gerasimenko.

Met het kijkje op de komeet hopen wetenschappers van de ESA vooral meer te weten te komen over de oorsprong van ons zonnestelsel en de aarde. Kometen worden namelijk beschouwd als afval van het proces waarmee de huidige planeten werden gevormd.

"Ongeveer 4,6 miljard jaar geleden klonterden brokken ijs en gesteenten samen tot de planeten die we nu kennen", legt Jansen uit. "Kometen zijn overblijfselen uit die tijd, en daardoor zijn het in feite een soort tijdmachines die veel waardevolle informatie bevatten.

Zo zou 67P/Churyumov/Gerasimenko nieuwe inzichten kunnen bieden in het ontstaan van oceanen op aarde. "We vermoeden dat tenminste een deel van het water op aarde hier terecht is gekomen door komeetinslagen. Daarvoor denken we bewijzen te kunnen vinden op 67P/Churyumov/Gerasimenko."
Een spelletje poker

Mischien worden op de komeet zelfs bouwstenen voor de eerste levensvormen op aarde gevonden. "Er zijn zo veel kometen op aarde ingeslagen, dat het best mogelijk is dat ze bepaalde stoffen naar onze planeet hebben gebracht die later een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van levensvormen. Ook daarvoor hopen we aanwijzingen te vinden"

Kortom: de inzet van de missie is hoog. Maar zenuwachtig voor de landing op de komeet is Jansen nauwelijks.

"Het is gewoon mijn werk. Ik zie het als een spelletje poker waarbij we hoog inzetten: we zijn niet zeker van een goede afloop, maar hebben goede kaarten en een grote kans op de hoofdprijs."

Van nu.nl
pi_146524563


[ Bericht 15% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 11-11-2014 12:30:14 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146529187
Morgenochtend mensen. Het komt nu wel heel dichtbij! *O*
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146529425
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146529626
Live Stream
On 11 & 12 November, all segments broadcast by ESA TV will also be webcast here. These include: Media briefing 11.11-20:00CET || GO/NOGO decision points 1-4 (11-12 Nov) || Separation, science updates & landing (12 Nov). The webstream will remain live all the way until 19:00 GMT / 20:00 CET on 12 November with a permanent view of ESOC Mission Control Room in between the listed sequences. Complete list is available via: http://www.esa.int/esatv/Television

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146531774
Bedankt voor de links! Spannend! *O* *O*
pi_146533956
Waarom was er geen live stream de afgelopen maanden zo niet jaren?

Fred Jansen bij Pauw (afgelopen donderdag).
http://pauw.vara.nl/media/323919

André Kuipers zei gisteren trouwens dat deze missie al voor 80% geslaagd was.
http://www.rtlxl.nl/#!/rt(...)eb-bdf3-0d07449008ae

[ Bericht 51% gewijzigd door Nober op 11-11-2014 14:43:01 ]
pi_146534205
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 14:36 schreef Nober het volgende:

Waarom was er geen live stream de afgelopen maanden zo niet jaren?
Er valt niet zo veel te streamen verder, Rosetta stuurt volgens mij alleen foto's door, geen bewegend beeld.

Ik denk dat de livestream morgen ook voornamelijk beelden laat zien vanuit control center, en dan eventueel foto's.

quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 14:36 schreef Nober het volgende:

André Kuipers zei gisteren trouwens dat deze missie al voor 80% geslaagd was.
Helemaal mee eens. Als de landing goed gaat dan is dat een heerlijke kers op de taart, maar de taart is er al.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146534673
waanzinnig dat dit mogelijk is. op momenten dat je door nieuwsberichten de mensheid wilt opgeven, geef een missie als deze je toch weer enige hoop.
&lt;hr&gt;
pi_146535091
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 14:53 schreef Dawnbreaker het volgende:

waanzinnig dat dit mogelijk is. op momenten dat je door nieuwsberichten de mensheid wilt opgeven, geef een missie als deze je toch weer enige hoop.
En dat ik niet de enige ben die hier zo tegenaan kijkt geeft mij weer hoop voor de mensheid. _O_

Ambition!!
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146535151
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 15:02 schreef Molurus het volgende:

[..]

En dat ik niet de enige ben die hier zo tegenaan kijkt geeft mij weer hoop voor de mensheid. _O_

Ambition!!
Het zijn momenten als deze dat ik, zelfs als wetenschapper, verbaasd ben wat de mensheid allemaal bereikt heeft en kan, als ze maar wil. Kun je nagaan wat we zouden kunnen als iedereen er hetzelfde over dacht!
pi_146541283
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 14:36 schreef Nober het volgende:
Waarom was er geen live stream de afgelopen maanden zo niet jaren?

Fred Jansen bij Pauw (afgelopen donderdag).
http://pauw.vara.nl/media/323919

André Kuipers zei gisteren trouwens dat deze missie al voor 80% geslaagd was.
http://www.rtlxl.nl/#!/rt(...)eb-bdf3-0d07449008ae
Wie zegt dat er geen live streams zijn geweest?
Zoals Molurus al zei, de voorgaande jaren was er ook niet veel om over te streamen;
en voornamemelijk omdat Rosetta een groot deel van de reis in 'slaaptoestand' heeft doorgebracht. :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146542677
Vanavond op National Geographic om 20:00 tot 21:00

Rosetta: Comet Landing

Maak kennis met de meest ambitieuze ruimtemissie ooit, die tot doel heeft de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel te ontdekken.

http://www.tvgids.nl/Rosetta%3A_Comet_Landing/programma/17420812/
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146543444
Nu op Nederland 1 ook.

Edit: was maar kort stukje, 1 vandaag.
Niet meer aanwezig in dit forum.
  dinsdag 11 november 2014 @ 18:44:12 #279
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146543610
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 14:36 schreef Nober het volgende:
Waarom was er geen live stream de afgelopen maanden zo niet jaren?

Er was wel een livestream van de aankomst bij de komeet met allemaal personen met 30 jaar oude kledij en een geile presentatrice die duidelijk liet blijken welke wetenschappers ze WEL en NIET in haar bed zou willen hebben. Heb je die niet gezien dan? Misschien kan je vragen of molurus mijn gedelete posts daarover terughaalt, want ik heb echt alles tot in het kleinste detail beschreven ;).
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146543741
Een komeet zingt

[ Bericht 100% gewijzigd door -CRASH- op 11-11-2014 18:58:17 ]
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
pi_146545597
Kans op slagen is minder dan 75%.

Ik hoop echt zo hard dat dit goed gaat.
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
pi_146546194
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 15:04 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

Het zijn momenten als deze dat ik, zelfs als wetenschapper, verbaasd ben wat de mensheid allemaal bereikt heeft en kan, als ze maar wil. Kun je nagaan wat we zouden kunnen als iedereen er hetzelfde over dacht!
_O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_

DAN ZOUDEN WE DOORZICHTIGE MAGNETRONBAKJES HEBBEN DIE GEWOON NOG HELEMAAL SCHOON TE MAKEN ZIJN NADAT ER 1x SPAGHETTISAUS IN GEZETEN HEEFT!!!!!!!

_O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_146546831
quote:
0s.gif Op donderdag 6 november 2014 09:13 schreef Molurus het volgende:

[..]

In mijn agenda gezet. *O*

Benieuwd of er een live stream is, en wat de vertraging is, en, en, en.... spannend! :)
Rosetta bevindt zich op 28 lichtminuten van Aarde, dat is dus de vertraging. Eerste foto's worden twee uur na de landing (dus 9 uur na de loskoppeling van Philae) verwacht. Dat is zeven uur morgenavond onze tijd, uit mijn hoofd.
pi_146547586
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 18:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Vanavond op National Geographic om 20:00 tot 21:00

Rosetta: Comet Landing

Maak kennis met de meest ambitieuze ruimtemissie ooit, die tot doel heeft de oorsprong en evolutie van ons zonnestelsel te ontdekken.

http://www.tvgids.nl/Rosetta%3A_Comet_Landing/programma/17420812/
Hmm, ik heb NGC nu aanstaan, maar ik kijk nu naar 'the science of stupid'?

Vreemd. Gids geeft inderdaad een docu over Rosetta aan.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146547692
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 20:02 schreef Molurus het volgende:

[..]

Hmm, ik heb NGC nu aanstaan, maar ik kijk nu naar 'the science of stupid'?

Vreemd. Gids geeft inderdaad een docu over Rosetta aan.
Waarschijnlijk gewoon het vorige programma dat iets uitloopt, niet? Overigens zegt de site zowel "Vanavond" als "12 November 20:00" http://natgeotv.com/nl/rosetta
pi_146547711
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 18:48 schreef -CRASH- het volgende:
Een komeet zingt

Bizar!

quote:
Rosetta’s Plasma Consortium (RPC) has uncovered a mysterious ‘song’ that Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko is singing into space. The comet seems to be emitting a ‘song’ in the form of oscillations in the magnetic field in the comet’s environment. It is being sung at 40-50 millihertz, far below human hearing, which typically picks up sound between 20 Hz and 20 kHz. To make the music audible to the human ear, the frequencies have been increased in this recording. Thumbnail image credit: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146547780
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 20:04 schreef Tchock het volgende:

[..]

Waarschijnlijk gewoon het vorige programma dat iets uitloopt, niet? Overigens zegt de site zowel "Vanavond" als "12 November 20:00" http://natgeotv.com/nl/rosetta
Volgens de gids op het kanaal zelf is science of stupid net begonnen, 20u.

Edit: hmm... misschien is het morgen pas dan. :{
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146547916
Volgens de reclame op NGC komt het op woensdag 12 november :?
  dinsdag 11 november 2014 @ 20:09:19 #289
28033 Pek
je moet wat
pi_146547925
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_146548398
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 20:09 schreef Pek het volgende:
Live nu, tot morgenavond ;)

http://new.livestream.com/esa/cometlanding
De landing ben ik verplicht om op mijn werk te bekijken :P
&lt;a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;Vereniging voor weerkunde en klimatologie&lt;/a&gt;
&lt;a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank"&gt;ESTOFEX&lt;/a&gt;
pi_146550817
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 20:06 schreef Molurus het volgende:

[..]

Volgens de gids op het kanaal zelf is science of stupid net begonnen, 20u.

Edit: hmm... misschien is het morgen pas dan. :{
Morgen op dat tijdstip weten we hoe het is afgelopen.
NG faalt dus een beetje.
Never argue with idiots. First they will lower you to their level then beat you with experience.
  dinsdag 11 november 2014 @ 21:08:01 #292
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146551003
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 20:09 schreef Pek het volgende:
Live nu, tot morgenavond ;)

http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Science in action!
Een paar mensen die heen en weer lopen en op schermen kijken. :P
Géén kloon van tvlxd!
  dinsdag 11 november 2014 @ 21:12:33 #293
28033 Pek
je moet wat
pi_146551293
quote:
6s.gif Op dinsdag 11 november 2014 21:08 schreef Montov het volgende:

[..]

Science in action!
Een paar mensen die heen en weer lopen en op schermen kijken. :P
Weinig opwindend tot nu toe inderdaad, er komt nog een Go-NoGo momentje rond middernacht, maar de echte shit gaat morgen pas beginnen 8-)
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
  dinsdag 11 november 2014 @ 21:21:03 #294
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_146551795
quote:
10s.gif Op dinsdag 11 november 2014 21:12 schreef Pek het volgende:

[..]

Weinig opwindend tot nu toe inderdaad, er komt nog een Go-NoGo momentje rond middernacht, maar de echte shit gaat morgen pas beginnen 8-)
Timeline: http://blogs.esa.int/rose(...)ae-landing-timeline/

Komend half uur is Rosetta nog bezig met een voorbereidende manoeuvre.
Morgen:
10:03:20 PHILAE SEPARATION (Forecast; 94-sec window)
16:22:20 Start of Lander touch-down window
17:02:20 EXPECTED LANDING and receipt of signal (Forecast; 40 min variability)

Upon landing - start post-touch-down operations including:
* ADS thruster fires for ~15 sec to avoid rebound
* Harpoons (X2) fire to secure Lander to surface
* Flywheel off

5 minuten na landing komen de eerste foto's binnen.
Géén kloon van tvlxd!
  dinsdag 11 november 2014 @ 21:32:23 #295
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_146552459
als dat maar goed gaat..
"oepsie we hebben imperial units gebruikt ipv napoleon's units.."
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_146557223
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 21:21 schreef Montov het volgende:

[..]

Timeline: http://blogs.esa.int/rose(...)ae-landing-timeline/

Komend half uur is Rosetta nog bezig met een voorbereidende manoeuvre.
Morgen:
10:03:20 PHILAE SEPARATION (Forecast; 94-sec window)
16:22:20 Start of Lander touch-down window
17:02:20 EXPECTED LANDING and receipt of signal (Forecast; 40 min variability)

Upon landing - start post-touch-down operations including:
* ADS thruster fires for ~15 sec to avoid rebound
* Harpoons (X2) fire to secure Lander to surface
* Flywheel off

5 minuten na landing komen de eerste foto's binnen.
Zijn dat NL tijden en zonee wat zijn de NL tijden dan precies? :@

Zou zonde zijn als ik door een tijdsverschil dit live denk te kunnen kijken, maar het vervolgens mis.
Ik faal echt hard met al die tijdverschillen en alles :@

Iemand die weet hoe laat dit gaat zijn morgen? :)
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_146557449
quote:
7s.gif Op dinsdag 11 november 2014 22:57 schreef Geralt het volgende:

[..]

Zijn dat NL tijden en zonee wat zijn de NL tijden dan precies? :@

Zou zonde zijn als ik door een tijdsverschil dit live denk te kunnen kijken, maar het vervolgens mis.
Ik faal echt hard met al die tijdverschillen en alles :@

Iemand die weet hoe laat dit gaat zijn morgen? :)
Hier is de countdown: http://www.timeanddate.co(...)hour=9&min=35&sec=59
pi_146557556
quote:
Ow kek. Dat is morgenochtend al! :o

Ik was in de veronderstelling dat het 's avonds zou zijn :o

Zo zie je maar dat ik keihard faal met al die verschillende tijdzones en alles.

Thanks. Morgen dan maar even het nieuws proberen te volgen en hopen op wat beeldmateriaal morgenavond als ik thuis kom. Hopelijk gaat dat landen goed. Dat zou echt een prestatie van groot formaat zijn!

Nu nog die magnetronbakjes waar ik het eerder over had :P
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_146558758
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 november 2014 21:32 schreef Maanvis het volgende:
als dat maar goed gaat..
"oepsie we hebben imperial units gebruikt ipv napoleon's units.."
Dit is geheel Europees, dus geen rare imperialistische grapjes. ;)
gr gr
pi_146558854
Verder in een nieuw topic
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146558864
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')