abonnement Unibet Coolblue
pi_140986602
INTERVIEW Een man die over vrouwelijke seksualiteit schrijft? Expert Daniel Bergner bewijst in 'Wat willen vrouwen?' dat het kan. Zijn stelling: monogamie mag in het Westen een ideaal zijn, maar het doodt het vrouwelijk libido.

Was het wel eens ongemakkelijk om als man vrouwelijke seksualiteit te onderzoeken? "Het eerlijke antwoord is nee. Het was wel een enorme uitdaging. Daarbij had ik één voordeel: mijn onwetendheid. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Zeven, acht jaar heb ik vooral geluisterd naar talloze vrouwen, wier diepe wens het was begrepen te worden. Denk niet dat dit boek voor iedereen geldt, iedereen is uniek. Ik verweer me tegen conventionele aannames. Zoals het idee dat vrouwen biologisch zijn ingesteld op monogamie om hun kinderen te beschermen, terwijl mannen hun zaad willen verspreiden.

"Wij geloven dat vrouwen op biologische gronden de sociale lijm van deze aardbol vormen. Dat verenigt zelfs auteurs van bestsellers als 'Het vrouwelijk brein' en aanhangers van elk orthodox geloof. Wie durft daar tegenin te gaan? Het is alom geaccepteerd maar nooit bewezen. Pas sinds het eind van de jaren negentig wordt er serieus onderzoek gedaan naar vrouwelijke seksualiteit. Dergelijke onderzoeken heb ik voor mijn boek verzameld, en zij vertellen een heel ander verhaal."

Waarom kwam dat onderzoek pas zo laat op gang?
"Het heeft me mateloos verbaasd dat bijvoorbeeld pas in 1998 ontdekt is dat een clitoris onderhuids groter is dan een penis, en vol met rijke zenuweinden. Er heerste lange tijd een complete witte vlek, de wetenschap had er straal langsheen gekeken. Was dat opzettelijk negeren van deze robuuste seksualiteit, of onbewust? Het verbaast me dat er in de 21ste eeuw nog zo'n fel debat is over de vrouwelijke anatomie. Bestaat de G-spot? Is er een baarmoederhals-orgasme? We lijken seksueel bevrijd maar nemen de helft van de bevolking niet serieus. Overigens wagen de Amerikaanse topuniversiteiten zich nog steeds niet aan dit soort onderzoek. Het is blijkbaar niet prestigieus genoeg."

U sprak ook neuro-endocrinologen en hersenwetenschappers die seks bij dieren bestuderen.
"Zij hadden eveneens lang de gedachte gevolgd dat mannetjes seks willen en vrouwtjes baren. Maar er zijn apen waar vrouwtjes de stalkers zijn, en hun kroost in de steek laten als ze 'zin' hebben. Toen rhesusaapjes uit hun kleine kooien werden gehaald, waar de mannetjes tegen de vrouwtjes opreden, bleek dat de vrouwtjes het initiatief gingen nemen. Er moesten nieuwe mannetjes gekocht worden, omdat de wijfjes op de 'oude' waren uitgekeken.[b] Als het lab ze de keus geeft, plegen vrouwelijke ratten coïtus interruptus omdat ze willen dat het langer duurt. En zij rennen steeds weer naar een klein borsteltje, waarmee assistenten hun clitoris aaien. Al dit actieve seksuele gedrag is decennialang over het hoofd gezien."

Rhesus-apinnen willen dus een vers mannetje en hebben een zusje dood aan monogamie. [b]Uw stelling is dat ook mensenvrouwen eerder aan hun man gewend raken dan andersom. Hoe komt dat?
"Het is niet bekend hoe het werkt. Maar naarmate verbondenheid in een relatie groeit, en 'de ander' een vertrouwd persoon wordt, neemt bij vrouwen het verlangen razendsnel af. Een derde van de Amerikaanse vrouwen zegt een ernstig gebrek aan lust te voelen. Verveling en een lange relatie, ofwel monogamie, is een culturele kooi voor het vrouwelijk libido, en doodt het. Een psycholoog als Marta Meana concludeert dat monogamie niet de natuurlijke seksualiteit van vrouwen dient. Zij gaf talloze stellen therapie, maar slechts bij een derde komt er 'iets' terug, zoals 'neuk-avond'. Alsof je naar fitness gaat, vertelde een vrouw mij. 'Je wilt niet gaan, maar achteraf ben je wel tevreden.'"



Natuurlijk moet je meisjes leren over fysiek gevaar en ze daartegen beschermen. Maar ik maak me zorgen dat we hen in dat proces beperkende morele boodschappen over seksualiteit meegeven

© Daniel Bergner.
Wat vindt u van de lustpil voor vrouwen, waarin farmaceutische bedrijven miljoenen investeren om straks miljarden eruit te slepen?
"Tja, die maakt mannen toch wel van streek, zelfs mij. Het schudt de manier op hoe wij naar vrouwelijke seksualiteit kijken. Als man denk je liever dat alleen jouw verlangen ronddoolt, en dat jouw partner zich exclusief op jou richt. Het hele idee van sociale structuren en stabiliteit is deels gebaseerd op het ideaal van monogamie. Van vrouwen hebben we de natuurlijke verdedigers van monogamie gemaakt. Dus die lustpil is voor iedereen een beetje eng. Want als we allemaal eindeloos aan de rol gaan, stort onze samenleving in, dat is wat ons onderbewuste zegt. Ik was bij een vergadering van de industrie waar de aanwezigen bang bleken dat de Amerikaanse autoriteit die geneesmiddelen toelaat de lustpil té effectief zou vinden. Ze mogen ook weer geen nymfomanen creëren. Het is de angst dat de seksueel agressieve vrouw de samenleving zal doen instorten, zei een expert letterlijk."

Is het geen paradox dat juist de zo geroemde monogamie behoefte heeft aan een reparatiepil?
"Het zijn inderdaad vooral vrouwen in lange relaties die naar een lustpil snakken. Juist zij kunnen verdrietig en verbijsterd zijn over hun verdwenen lustgevoelens. Een vrije vrouw die toch al spannende dingen doet, heeft geen pil nodig. In al die jaren kwam ik maar één stel tegen met drie kinderen, dat het lukte erotiek spannend te houden. Als ik hun magie eens kon extraheren en er een drankje van brouwen, dan zou ik binnenlopen. Overigens is het zelfs met een lustpil geen kwestie van een schakelaar aandoen. Ik denk dat je de elektriciteit alleen kunt behouden als je heel open bent over je verlangens."

Waarom zijn zoveel vrouwen dol op onderwerpingsboeken als 'Vijftig tinten grijs' en verkrachtingsfantasieën (volgens onderzoek: de helft)?
"Psychologen die dat onderzoeken balanceren op een dun koord. Zij moeten zich altijd verdedigen, bijvoorbeeld als ze vertellen dat zelfs echte verkrachtingsslachtoffers opgewonden kunnen raken of klaarkomen tijdens het geweld. Maar als ik me beperk tot de fantasie: die schakelt schuldgevoelens uit. Eindelijk is die schaamte te omzeilen, die meisjes van jongs af aan krijgen aangeleerd. 'Ik hoefde me niet te verantwoorden tegenover Jezus', zei een Amerikaanse vrouw. Angst en taboe werken lustverhogend, is een andere verklaring; de fantasie dat een man je zo sterk wil hebben dat hij je overweldigt, is deel van de vrouwelijke lust. We moeten accepteren dat niet elk gedrag of elke fantasie binnen een bepaald ideologisch raamwerk valt, zegt Marta Meana daarover. Zij bepleit dat vrouwen seksueel zichzelf moeten kunnen zijn."

Wat hebt u uw eigen kinderen over seksualiteit geleerd?
"Ik hoop dat ik mijn dochter van 21 en zoon van 20 jaar hetzelfde heb verteld. Toch weet ik dat ook ik verschillende boodschappen heb meegegeven. Onderzoek bij ouders wijst dat keer op keer uit. Natuurlijk moet je meisjes leren over fysiek gevaar en ze daartegen beschermen. Maar ik maak me zorgen dat we hen in dat proces beperkende morele boodschappen over seksualiteit meegeven. Dat doen we met onze zoons niet. Op de speelplaats vieren we al dat ons zoontje populair is. En zelfs een ruimdenkende geest zal bij meisjes en seks aan het sletfenomeen denken. Zo'n concept bestaat voor jongens eenvoudigweg niet. Seks huist in het diepste deel van ons brein, en toch is zelfs dat deel zwaar beïnvloed door onze cultuur en de lessen die we hebben geleerd."



En hoe ziet het seksleven eruit voor 50+ dames?
"Er is geen enkel bewijs dat een hogere leeftijd voor vrouwen minder sex drive betekent. Vaak krijgen hormonen en de menopauze de schuld van afgenomen verlangen. Maar het is veel complexer dan dat. Uit een grootschalig, langlopend Australisch onderzoek blijkt dat een nieuwe partner snel korte metten maakt met die zogenaamd hormonale factoren. Ik kreeg net een leuke brief van een 62-jarige. Ze schrijft dat ze pas na haar scheiding haar eigen verlangen is gaan begrijpen. En dat het haar nu veel beter vergaat dan tijdens haar huwelijk."


Daniel Bergner (50) schrijft voor New York Times Magazine en publiceerde non-fictie boeken waaronder 'De andere kant van verlangen'. Zijn laatste boek 'Wat willen vrouwen?' is uitgebracht in vijftien landen, waaronder China. En ja, Peking eiste dat sommige zinnen werden 'opgeschoond'.

De angst om als slet gezien te worden zit bij vrouwen erg diep
De kracht van het boek 'Wat willen vrouwen?' zit erin dat auteur Daniel Bergner talloze onderzoeken op het gebied van vrouwelijke seksualiteit inventariseert. Hij doet dat in een vlotte schrijfstijl die doorspekt is met persoonlijke verhalen die vrouwen hem toevertrouwden. In vogelvlucht een paar hoogtepunten uit de (Amerikaanse) onderzoekswereld.

Bergner begint wat minder sterk, namelijk op chronologische wijze en wel met de bekende Canadese seksuoloog Meredith Chivers. Zij zoekt al jaren naar de harde kern van vrouwelijke seksualiteit, die verborgen zit onder lagen van aangeleerde normen. Chivers werd beroemd met haar plethysmograaf, een minisensor die in de vagina bloedstromen en natheid meet. Onderzoek één is dan ook bekend: waar mannen duidelijke voorkeuren hebben, raken vrouwen opgewonden van alle soorten porno: hetero, homo, lesbisch, ja, zelfs van parende apen. Vrouwen zeggen dat het hen niet veel doet, maar de meters slaan toch uit. Conclusie: het vrouwelijke libido is omnivoor, maar vrouwen hebben minder connectie met hun lichaam dan mannen.

Later breidde Chivers haar onderzoek uit naar brein versus onderbuik. Conclusie: vrouwen denken dat ze liever met een goede vriend vrijen, maar weer verraadt de plethysmograaf hen. Hun lichaam slaat harder aan bij het idee van seks met een wildvreemde. En wie gelooft nog dat mannen meer visueel georiënteerd zijn? Chivers: een foto van een erectie doet de vaginale bloeddruk stijgen.

Interessant zijn ook de psychologen die Bergner bezoekt. Zij speuren naar de verschillende beleving van erotiek door vrouwen en mannen. De conclusie moet luiden dat de angst om als slet gezien te worden bij vrouwen erg diep zit. Ze liegen zelfs om maar een 'fatsoenlijke' indruk te maken. Een voorbeeld: psychologe Terri Fisher stelde drie keer dezelfde vragen over masturbatie en porno aan honderd vrouwen en honderd mannen. Groep één moest de antwoordenlijst aan een medestudent geven, groep twee kreeg te horen dat het een anonieme test was, groep drie zat vast aan een namaak-leugendetector. De mannen antwoordden ongeveer hetzelfde. De studentes van groep één zeiden dat ze amper masturbeerden of porno keken, groep twee zei al vaker 'ja', en groep drie gaf bijna dezelfde antwoorden als de mannen. Fisher: veel vrouwen voelen zich geremd als het aankomt op erkennen van de intensiteit van hun libido. De reden: de samenleving geeft vrouwen niet zo makkelijk de vrijheid om seksueel te mogen zijn.

Tot slot onderzoek van psycholoog Terri Conley over losse seksuele contacten. Al decennia lang wijzen die uit dat die mannen meer zouden aanstaan. Conley paste het uitgangspunt aan. Zij probeerde sociale verwachtingen en fysieke risico's uit te sluiten, omdat die factoren vrouwen heel sterk belemmeren. Wat overbleef was de naakte seksuele fantasie, die een heldere inkijk op verlangen biedt. Conclusie: de jonge vrouwen die meededen, willen zo in bed springen met Johnny Depp of Brad Pitt. Miljardair Donald Trump maakte geen enkele kans. Te oud.

http://www.trouw.nl/tr/nl(...)uwelijk-libido.dhtml
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_140986629
Ben benieuwd naar het boek, zal hem binnenkort eens aanschaffen.

Al met al blijkt dat uit veel onderzoek dus blijkt dat vrouwen op seksueel gebied erg lijken op mannen, wat verrassend ;)
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_140986631
ok
pi_140986720
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 12:37 schreef erodome het volgende:
Ben benieuwd naar het boek, zal hem binnenkort eens aanschaffen.

Al met al blijkt dat uit veel onderzoek dus blijkt dat vrouwen op seksueel gebied erg lijken op mannen, wat verrassend ;)
Dat weet iedere man die wel eens met een beetje vrouw in bed gelegen heeft toch ook? Die buitenkant is alleen maar omdat ze het gevoel hebben (wat ook wel klopt) dat het niet sociaal geaccepteerd wordt.
pi_140986777
Ik hoorde het vanmorgen op de radio, interessant
pi_140986858
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 12:40 schreef Tja..1986 het volgende:

[..]

Dat weet iedere man die wel eens met een beetje vrouw in bed gelegen heeft toch ook? Die buitenkant is alleen maar omdat ze het gevoel hebben (wat ook wel klopt) dat het niet sociaal geaccepteerd wordt.
Ik denk niet dat iedere man dat weet, iedere vrouw niet eens. Kijk maar eens rond hier bv in discussie's, dan zal je zien dat er nog wijdverspreid wordt geloofd dat vrouwen biologisch zo gebouwd zijn dat ze eigenlijk alleen een vaste partner en verzorger voor de kinderen willen.

Dat blijkt dus keer op keer niet waar te zijn.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_140987088
Nou na alle geseksualiseerde beelden op tv hebben we een of andere man die beweert dat vrouwen eigenlijk sletten zijn maar de maatschappij beperkt hun om hun slettisme uit te dragen.
Je zou bijna denken dat de slet uithangen al zo langzamerhand geaccepteerd is in voornamelijk de westerse wereld.
Trouwens een contributing writer kan ik niet echt serieus nemen en zijn 'onderzoek'.
A society of sheep must in time beget a government of wolves.
- Henry de Jouvenel
pi_140987143
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 12:46 schreef erodome het volgende:

[..]

Ik denk niet dat iedere man dat weet, iedere vrouw niet eens. Kijk maar eens rond hier bv in discussie's, dan zal je zien dat er nog wijdverspreid wordt geloofd dat vrouwen biologisch zo gebouwd zijn dat ze eigenlijk alleen een vaste partner en verzorger voor de kinderen willen.

Dat blijkt dus keer op keer niet waar te zijn.
Ik denk dat je eerder voor jezelf moet spreken. Uiteraard heb je verschillende mannen en vrouwen en wensen maar over het algemeen zijn vrouwen, door hoe ze in essentie zijn, minder geneigd om met een ander naar bed te gaan. Uiteraard als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan door haar partner. Een man daarentegen is een ander verhaal.
A society of sheep must in time beget a government of wolves.
- Henry de Jouvenel
pi_140987164
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 12:53 schreef thom_05 het volgende:
Nou na alle geseksualiseerde beelden op tv hebben we een of andere man die beweert dat vrouwen eigenlijk sletten zijn maar de maatschappij beperkt hun om hun slettisme uit te dragen.
Je zou bijna denken dat de slet uithangen al zo langzamerhand geaccepteerd is in voornamelijk de westerse wereld.
Trouwens een contributing writer kan ik niet echt serieus nemen en zijn 'onderzoek'.
We hebben niet een man die die dat zegt, we hebben vele onderzoeken die dat zeggen, die die man in een boekvorm heeft gegoten.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
  donderdag 12 juni 2014 @ 12:56:51 #10
396386 sturmpie
for night & nature
pi_140987177
als je dit artikel leest, krijg je de indruk, waarom monogamie ?
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_140987195
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 12:55 schreef thom_05 het volgende:

[..]

Ik denk dat je eerder voor jezelf moet spreken. Uiteraard heb je verschillende mannen en vrouwen en wensen maar over het algemeen zijn vrouwen, door hoe ze in essentie zijn, minder geneigd om met een ander naar bed te gaan. Uiteraard als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan door haar partner. Een man daarentegen is een ander verhaal.
Dat is dus niet waar en ik spreek helemaal niet voor mezelf, ik spreek naar aanleiding van veel onderzoek wat nu in boekvorm is gegoten.

Hoe vrouwen in essentie zijn is dus niet zoals jouw beeld. Dat er variatie is lijkt me ook wel overduidelijk, een open deur.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_140987214
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 12:56 schreef sturmpie het volgende:
als je dit artikel leest, krijg je de indruk, waarom monogamie ?
Omdat het ook grote voordelen heeft naast nadelen, net als andere relatie-vormen.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_140987263
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 12:56 schreef erodome het volgende:

[..]

We hebben niet een man die die dat zegt, we hebben vele onderzoeken die dat zeggen, die die man in een boekvorm heeft gegoten.
En we hebben net zoveel onderzoeken die het tegenovergestelde beweren of zelfs meer.
A society of sheep must in time beget a government of wolves.
- Henry de Jouvenel
pi_140987297
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 12:59 schreef thom_05 het volgende:

[..]

En we hebben net zoveel onderzoeken die het tegenovergestelde beweren of zelfs meer.
Niet echt eigenlijk om eerlijk te zijn... Er is niet eens zo heel veel bekend over de vrouwelijke seksualiteit, dat onderzoek begon pas wat serieuzer in de jaren '90 en daar komen deze bevindingen uit.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_140987322
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 12:57 schreef erodome het volgende:

[..]

Dat is dus niet waar en ik spreek helemaal niet voor mezelf, ik spreek naar aanleiding van veel onderzoek wat nu in boekvorm is gegoten.

Hoe vrouwen in essentie zijn is dus niet zoals jouw beeld. Dat er variatie is lijkt me ook wel overduidelijk, een open deur.
Het is uiteraard wel zo dat alles op alles wordt gezet om vrouwen en hun zelfrespect kapot te maken. Dat zeggende zou mij dan ook niets verbazen als meer vrouwen / jonge meisjes ernaar gaan handelen.
A society of sheep must in time beget a government of wolves.
- Henry de Jouvenel
pi_140987336
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 13:00 schreef erodome het volgende:

[..]

Niet echt eigenlijk om eerlijk te zijn... Er is niet eens zo heel veel bekend over de vrouwelijke seksualiteit, dat onderzoek begon pas wat serieuzer in de jaren '90 en daar komen deze bevindingen uit.
Je verwart seksualiteit met niet monogaam kunnen of willen zijn.
A society of sheep must in time beget a government of wolves.
- Henry de Jouvenel
  donderdag 12 juni 2014 @ 13:02:31 #17
396386 sturmpie
for night & nature
pi_140987342
ik vind dat het onderzoek weinig nieuws te melden heeft.
we weten ondertussen wel hoe vrouwen in elkaar zitten.
er zijn vrouwen die serieus monogaam zijn, en dan de vrouwen die wel eens durven slippen. of alleen maar kortstondige relaties hebben. bij mannen is dat net zo.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_140987351
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 13:01 schreef thom_05 het volgende:

[..]

Het is uiteraard wel zo dat alles op alles wordt gezet om vrouwen en hun zelfrespect kapot te maken. Dat zeggende zou mij dan ook niets verbazen als meer vrouwen / jonge meisjes ernaar gaan handelen.
Want als vrouwen hun seksualiteit omarmen(wat wat anders is als gelijk 3 gangbangs per week) verliezen ze hun zelfrespect?
Als we leren hoe de vrouwelijke seksualiteit werkt verliezen vrouwen hun zelfrespect?
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_140987388
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 13:03 schreef erodome het volgende:

[..]

Want als vrouwen hun seksualiteit omarmen(wat wat anders is als gelijk 3 gangbangs per week) verliezen ze hun zelfrespect?
Als we leren hoe de vrouwelijke seksualiteit werkt verliezen vrouwen hun zelfrespect?
Zie mijn andere post over het verwarren van seksualiteit en monogamie.
A society of sheep must in time beget a government of wolves.
- Henry de Jouvenel
pi_140987418
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 13:02 schreef thom_05 het volgende:

[..]

Je verwart seksualiteit met niet monogaam kunnen of willen zijn.
Bij de seksualiteit hoort ook de vraag of monogamie erbij past, of een cultureel iets is. Het blijkt keer op keer een cultureel iets te zijn.

En mensen kunnen ook als ze weten dat monogamie een cultureel iets is daarvoor kiezen, het heeft ook echt wel voordelen. Ben je zo bang dan dat vrouwen niet meer monogaam willen zijn als we hun seksualiteit hetzelfde beoordelen als die van mannen? Er zijn toch ook zat mannen die wel monogaam willen zijn, wat anders niet willen?
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_140987474
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 13:05 schreef erodome het volgende:

[..]

Bij de seksualiteit hoort ook de vraag of monogamie past erbij, of een cultureel iets is. Het blijkt keer op keer een cultureel iets te zijn.

En mensen kunnen ook als ze weten dat monogamie een cultureel iets is daarvoor kiezen, het heeft ook echt wel voordelen. Ben je zo bang dan dat vrouwen niet meer monogaam willen zijn als we hun seksualiteit hetzelfde beoordelen als die van mannen? Er zijn toch ook zat mannen die wel monogaam willen zijn, wat anders niet willen?
Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde dat is wat je over het hoofd ziet. Natuurlijk zijn er afwijkingen maar dat maakt de stelling niet onwaar.
A society of sheep must in time beget a government of wolves.
- Henry de Jouvenel
  donderdag 12 juni 2014 @ 13:07:38 #22
396386 sturmpie
for night & nature
pi_140987485
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 13:05 schreef erodome het volgende:
Het blijkt keer op keer een cultureel iets te zijn.
monogamie is een afspraak.
het garandeert veilige sex, en een partner.
imo perfect.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
pi_140988606
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 13:07 schreef thom_05 het volgende:

[..]

Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde dat is wat je over het hoofd ziet. Natuurlijk zijn er afwijkingen maar dat maakt de stelling niet onwaar.
Ze zijn idd niet hetzelfde, maar de seksualiteit blijkt meer overeen te komen dan we dachten. Vrouwen blijken in veel onderzoek zelfs seksueler te zijn dan mannen.

Hetzelfde beoordelen is ook niet hetzelfde als hetzelfde zijn... Er gewoon open en eerlijk naar kijken gaat dit dan om, gewoon erkennen hoe het in elkaar steekt, zonder gelijk die opmerkingen zoals jij die maakt over slettisme e.d....
Dingen weten zoals uit dat onderzoek staat niet gelijk aan slettisme promoten, of vindt je dat bij mannen slettisme gepromoot wordt door het feit dat we daar wel die seksualiteit van hebben onderzocht en erkennen?
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
pi_140988662
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 13:07 schreef sturmpie het volgende:

[..]

monogamie is een afspraak.
het garandeert veilige sex, en een partner.
imo perfect.
Klopt dat het een afspraak is en ik zeg ook niets negatiefs over monogamie. Maar dit gaat om het idee dat leeft dat vrouwen monogamer zijn ingesteld vanuit hun natuur, dat blijkt dus niet zo te zijn. Het blijkt, net als bij mannen, zo te zijn dat "de natuur" meerdere mogelijkheden laat zien waaruit we kunnen kiezen.
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
  donderdag 12 juni 2014 @ 13:50:23 #25
396386 sturmpie
for night & nature
pi_140988897
quote:
0s.gif Op donderdag 12 juni 2014 13:43 schreef erodome het volgende:

[..]

Klopt dat het een afspraak is en ik zeg ook niets negatiefs over monogamie. Maar dit gaat om het idee dat leeft dat vrouwen monogamer zijn ingesteld vanuit hun natuur, dat blijkt dus niet zo te zijn. Het blijkt, net als bij mannen, zo te zijn dat "de natuur" meerdere mogelijkheden laat zien waaruit we kunnen kiezen.
dat gaat richting het uiten van de sexuele fantasie, en dat heeft ook met kans en mogelijkheid te maken.
niet iedere vrouw krijgt het voor elkaar om met 2 mannen het bed te delen. en omgekeerd het zelfde.
en zo voor alle fantasiën geldt een bepaalde kans.

ik vind het onderzoek "nietszeggend" en weinig bijzonder. ieder persoon uit zich anders op sexueel vlak. sommige zijn minimaal actief, anderen maximaal. beiden hebben consequenties.
minimaal actief kan niet tevreden zijn.
maximaal actief, hogere kans op soa's.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')