abonnement Unibet Coolblue
  zondag 4 mei 2014 @ 12:21:50 #26
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_139546231
quote:
0s.gif Op zondag 4 mei 2014 11:24 schreef -Mellow- het volgende:

[..]

ja, maar het rook echt niet goed, en hij was ook iets ingezakt
Hoe rook het dan?

Mijn desem staat echt al een tijd te rusten, weinig tijd gehad om te bakken. Moet hem binnenkort maar weer eens tot leven wekken.



Had de rand van de pot wel even schoon mogen maken voordat hij de koelkast in ging... maarja :') Iig veel hooch.

[ Bericht 20% gewijzigd door douche-eendje op 04-05-2014 12:27:45 ]
pi_139546362
quote:
17s.gif Op zondag 4 mei 2014 12:21 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Hoe rook het dan? Mijn desem staat echt al een tijd te rusten, weinig tijd gehad om te bakken. Moet hem binnenkort maar weer eens tot leven wekken.
Die van mij was laatste volledig beschimmeld. Nieuwe gemaakt volgens de methode van Levine. Ging prima maar hij is superactief. Binnen vijf uur verdubbeld en hij zakt niet meer in zoals mijn oude desem dat doet. Beetje vreemd. Na twee dagen lijkt de bovenkant ook wat uit te drogen terwijl dit bij mijn oude desem niet zo was. Misschien is het omdat het een jonge desem is, terwijl die andere al jaren oud was. Er brood mee bakken gaat overigens prima.
pi_139546378
quote:
17s.gif Op zondag 4 mei 2014 12:21 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Hoe rook het dan?

Mijn desem staat echt al een tijd te rusten, weinig tijd gehad om te bakken. Moet hem binnenkort maar weer eens tot leven wekken.

[ link | afbeelding ]

Had de rand van de pot wel even schoon mogen maken voordat hij de koelkast in ging... maarja :') Iig veel hooch.
Heel veel hooch. Zal goed naar alcohol ruiken. :')
  zondag 4 mei 2014 @ 12:33:51 #29
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_139546446
quote:
0s.gif Op zondag 4 mei 2014 12:30 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Heel veel hooch. Zal goed naar alcohol ruiken. :')
Ja hij staat ook al echt een lange tijd te rusten. Wou gisteren gaan voeden zodat ik iig in de loop van de week, of komend weekend dan weer eens wat kan bakken; is de batterij van mn weegschaal leeg. Dus :')
pi_139546494
Overigens gebruik ik altijd een lepelweegschaal voor het afwegen van gist en zout. Heb er zelf best wat voor betaald bij een kookwinkel maar ik zag ze gisteren bij de Blokker voor 8 euro. Ik vind ze ideaal.
pi_139549086
quote:
0s.gif Op zondag 4 mei 2014 12:36 schreef bloempje-moi het volgende:
Overigens gebruik ik altijd een lepelweegschaal voor het afwegen van gist en zout. Heb er zelf best wat voor betaald bij een kookwinkel maar ik zag ze gisteren bij de Blokker voor 8 euro. Ik vind ze ideaal.
Oh, goede tip. Ik gebruik het liefst mn theelepelsetje, maar Nederlandse recepten geven altijd grammen.
  zondag 4 mei 2014 @ 20:09:18 #32
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_139559523
quote:
17s.gif Op zondag 4 mei 2014 12:21 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Hoe rook het dan?

Mijn desem staat echt al een tijd te rusten, weinig tijd gehad om te bakken. Moet hem binnenkort maar weer eens tot leven wekken.

[ link | afbeelding ]

Had de rand van de pot wel even schoon mogen maken voordat hij de koelkast in ging... maarja :') Iig veel hooch.
moeilijk te omschrijven, maar wel echt onaangenaam, beetje bedorven. En ook wel naar alcohol...

Wat voor recept gebruiken jullie?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zondag 4 mei 2014 @ 20:22:28 #33
263650 douche-eendje
met pulletjes
pi_139560376
Er kunnen meerdere geuren vrijkomen bij een starter, die van mij hangt vaak tussen kazig of zurig in. Alcohol kan ook ontstaan door het proces, de laag die je bij mij bovenop ziet staan is een licht-alcoholische vloeistof die gevormd is door de bacteriën/gisten in de desem.

Ik ben zelf ooit begonnen met de starter die op the fresh loaf stond:
http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter

Een vrij simpele starter, alhoewel de hydratie niet helemaal is zoals hij zou moeten als ik Maximus' opmerking van destijds goed onthouden heb, omdat hij gaat in verhoudingen van cups ipv gram. Maar dat kun je zelf nog aanpassen.
In principe is een starter maken niet heel lastig, hem levend houden is een ander verhaal.

[ Bericht 11% gewijzigd door douche-eendje op 04-05-2014 21:58:26 ]
  maandag 5 mei 2014 @ 12:02:05 #34
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139579982
Het is geen brood, maar ach het hoort hier wel thuis vind ik:
http://www.thefreshloaf.com/node/33346/croissants-buttery-heaven

't is volgens mij enorm veel werk, alles moet best precies.
Ik moet het recept wel een keer of 2-3 doorlezen wil het slagen denk ik want je moet alles vrij snel doen omdat het deeg koud moet zijn. En de maten weer omrekenen, maar ik heb wel echt zin in zulke lekkere croissants .
  maandag 5 mei 2014 @ 12:23:19 #35
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_139580510
Ik ga vanavond zelf broodjes maken om te gebruiken als pizzabroodjes :9
  maandag 5 mei 2014 @ 22:49:36 #36
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_139603151
desem 2.0 staat nu lekker in de vensterbank.

Brooddeeg mag vannacht rustig in de koelkast rijzen. Gemaakt van volkoren- en speltmeel en een stukje van het deeg van vorige week.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_139610737
quote:
1s.gif Op vrijdag 18 april 2014 21:54 schreef computergirl het volgende:

[..]

Bak je ook wel eens met glutenvrije melen zoals boekweit, haver, teff etc?
Nee, nog niet gedaan.
Op donderdag 13 november 2008 15:34 schreef De_Ananas het volgende:
Één ding beloof ik jullie mijn lieve fokkertjes, als er vettax komt dan ga ik mij aan het hek van het binnenhof vastketenen met een frituur naast me, dit mogen jullie quoten :W
pi_139655296
Als ik nu vanavond broodjes maak. Tot hoever moet ik ze dan voorbakken zodat ik morgen ochtend niet om 5 uur me bed uit hoef om lekker verse broodjes te hebben?
  donderdag 8 mei 2014 @ 21:55:40 #39
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_139717934
Mijn vorige brood was niet zoals ik hoopte. Heel lekker van smaak, maar met volkorenmeel krijg ik het toch moeilijker voor elkaar een luchtig brood te bakken.Merk wel dat wanneer ik zonder cakeblik bak het deeg toch best wel uitloopt en minder omhoog komt. Het blijft lastig in een mooie vorm zeg maar.

Wat is nou het voordeel van zo'n rijsmandje ten opzichte van gewoon een kom?

En hoe lang kneden jullie je deeg?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_139718334
Volkoren-volkorenbrood is ook wel echt heel erg lastig. In een rijsmandje krijgt een brood wat meer steun tijdens het omhoog rijzen, doordat de ribbels iedere laag stukje bij beetje steun geven.

Kneden doe ik tot de windowpane-test goed is, je maakt dan van een stukje van een deeg een zo dun mogelijk vliesje. lukt dat zonder scheuren, is je glutenopbouw goed genoeg. Zoiets dus:
http://www.thekitchn.com/bakers-techniques-how-to-do-th-70784
  donderdag 8 mei 2014 @ 22:06:21 #41
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_139718834
quote:
0s.gif Op woensdag 7 mei 2014 11:27 schreef regnavetto het volgende:
Als ik nu vanavond broodjes maak. Tot hoever moet ik ze dan voorbakken zodat ik morgen ochtend niet om 5 uur me bed uit hoef om lekker verse broodjes te hebben?
vanochtend toch maar om 5 uur opgestaan? Je kunt ze tot op ongeveer 2/3 van de rijstijd laten staan en dan voor de nacht in de koelkast zetten. De ochtend erna oven voorverwarmen en direct uit de koelkast de oven in

krijg je bij zuurdesembrood een mooie korst met allemaal barstjes of eigenlijk 'blistered crust'
pi_139719330
quote:
0s.gif Op donderdag 8 mei 2014 22:06 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

vanochtend toch maar om 5 uur opgestaan? Je kunt ze tot op ongeveer 2/3 van de rijstijd laten staan en dan voor de nacht in de koelkast zetten. De ochtend erna oven voorverwarmen en direct uit de koelkast de oven in

krijg je bij zuurdesembrood een mooie korst met allemaal barstjes of eigenlijk 'blistered crust'
Haha jep vroeg eruit gegaan :D
  donderdag 8 mei 2014 @ 22:13:14 #43
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_139719417
ahhh, maar wel goed gelukt?
pi_139720453
100% volkoren wordt idd snel een compact brood.
pi_139721105
quote:
6s.gif Op donderdag 8 mei 2014 22:13 schreef Zo-is-dat het volgende:
ahhh, maar wel goed gelukt?
Ja geen zuurdesem brood maar Filipijns 'pan de sal' brood.
  vrijdag 9 mei 2014 @ 12:36:51 #46
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_139736364
Jaa, m'n volkorenbrood (tarwe, spelt en boekweit) is deze keer heel mooi gerezen! Smaakt heerlijk ook, alleen is de korst wel ietsje te hard. Misschien is 230 graden toch te heet?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
pi_139741936
hoi! Ik ben heel erg nieuw in het broodbakken en heb een beetje ingelezen en kom veel termen tegen die ik nog niet echt begrijp haha. Heb laatst een eenvoudig witbrood gebakken dat prima smaakte (bloem, suiker, zout, gist en water) en wil nu volkorenbrood gaan maken. Ik heb hiervoor volkoren tarwemeel van demeter gekocht (de enige die ik kon vinden zo'n beetje). Nu vroeg ik mij af of een recept als
500gr. volkorenmeel,
300ml water
7gr. gist
5 gr zout
5 gr. suiker
kan werken voor volkorenbrood of dat er toch echt andere recepten beter zijn.

Daarnaast vraag ik me af waar jullie je meel vandaan halen? Ik ben allergisch voor soja en werkelijk dat zit overal in :( Bij de welkoop heb ik soezie gezocht en in werkelijk alle melanges zat wel sojameel gestopt (waldkorn, licht bruin, volkoren, alles) wat mij weer terug brengt bij het eenvoudige recept voor witbrood :/ (de mixen voor in de broodbakmachine etc. was er ook wel zonder sojameel, maar ik gooi liever zelf alles bij elkaar zodat ik zelf kan bepalen waar ik het voor ga gebruiken)
  vrijdag 9 mei 2014 @ 19:47:48 #48
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139750719
Ik haal meel uit duitsland, scheelt wat maar is ingewikkelder...
Bij die api krijg je meel, je kunt gewoon volkoren tarwe kopen en patent tarwebloem kopen. Kijk naar de eiwitten, hoe hoger (9+ minimaal) hoe beter je brood wordt.
Te hoog kan in principe niet (dan moet je goed je best doen met zoeken).

Ik zou beginnen met een 50/50 brood.
Een 100% volkoren is anders dan je gewend bent en wqt moeilijker zoals hierboven toevqllig staat.

Voor een goed recept, kijk in de OP. Daar staat de 50/50 van onze koning, maximus!
pi_139756090
dankjewel opblaaspop! Hoe weet je het eiwitgehalte van bloem? staat dat ergens op of...?
Ik heb uit de allereerste OP het recept gehaald (500 bloem, 400 water, zakje gist en zout) wat ik net heb gebruikt en dat is nu aan het afkoelen, straks bekijken. Was behoorlijk plakkerig en denk dat ik de volgende keer minder water ga toevoegen.

zo'n recept met een poolish, daar had/heb ik geen geduld voor gehad vandaag dus misschien maar eens een keer proberen of het wat is! :) (al ben ik echt heel slecht in vooruit plannen/denken :/ )

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  vrijdag 9 mei 2014 @ 23:53:23 #50
378832 Opblaaspop077
Opblaaspop077
pi_139763384
Ik vind zo'n poolish dus vet handig. 1:1 heb je een hele fijne brij, vooral met volkoren.
Echt een voldoening als je deeg daarna zo lekker aanvoelt :) .

Voor een poolish: Als je het eerst 1-2 uur laat rjjzen kun je het vervolgens (minstens) 8 uur in de koelkast laten staan. Tot wel 40 uur.
Dan uit de koeling halen half uurtje - uurtje aklimatiseren en dan opnieuw kneden in vorm en weer tot dubbel volume laten rijzen.

Kijk wel uit dat als je het denkt 2 dagen te laten staan dat je geen 7gr gist gebruikt haha.
Neem de uurtjes niet zo nauw, er is alleen een minimum (dubbel volume).

Als het deeg nu nat is (75% hydratatie?) kun je een eetlepel meel er bij doen of langer kneden.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')