quote:
Op dinsdag 15 april 2014 18:34 schreef johannes_vermeer het volgende:Hey Iwanius,
Ik wil je allereerst bedanken voor de tijd en moeite die je hebt gestoken in het onderwijzen van je mede chefs. De mensen in dit topic hebben duidelijk niet gelezen dat je slechts de basis wil tonen en dat vlees of vis naar eigen behoefte toegevoegd dient te worden. Toch wil ik je vragen niet al te boos op diegenen te worden, hier zitten namelijk ook beginnende chefs tussen. Om dit te voorkomen had je misschien wel gewoon vlees toe kunnen voegen, nu wordt er wel erg ingespeeld op het inlevingsvermogen van menig chef.
Ook had ik met die schijf van vijf elitisten gekozen voor een nasi met wat meer groente dan alleen wat prei en ui, maar laat je niet uit het veld slaan door mijn persoonlijke voorkeur, zoals je al zegt is er geen definitieve goede versie van nasi (alhoewel jij na lang onderzoek hebt geconcludeerd dat er slechts 26 juiste versies zijn, dus dat zal ik dan maar voor waarheid aannemen).
Ook vind ik de toevoeging van Bert in je gerecht een aardige touch, ik heb even gemist op welk moment hij dient te worden toegevoegd aan het gerecht, maar ik heb er in elk geval smakelijk (of smadelijk) om moeten lachen. Zeker toen ik mij realiseerde waar ik deze jeugdheld ook al weer van kende, verdraaid, Sesamstraat, dat was het!
Toch zit ik nog met een paar vragen, ik hoop dat ik zo vrij mag zijn die te stellen. Je stelt aan de ene kant dat dit gerecht gemakkelijk thuis te bereiden is, aan de andere kant stel je dat je uit hebt moeten wijken naar een keuken waar de temperaturen gemakkelijk boven de 250 graden komen. Ik wil niet je nasi gaan uitproberen in mijn huis-tuin-en-keuken keukentje om dan tot de conclusie te komen dat ik toch uit had moeten wijken naar één van de professionele keukens die tot mijn beschikking staan.
Of Rob Geus vrolijk zou worden van deze keuken dat weet ik niet, maar dat vind ik ook niet zo rullevant, want het gaat natuurlijk om de smaak. Ik ben in deze waarschijnlijk je natuurlijke tegenhanger, vandaar mijn licht kritische ondertoon, aangezien mijn voorkeur toch echt uitgaat naar de door jou verafschuwde "hollandse" variant. Desondanks wil ik je de credits geven voor het vakkundig verwijderen van alle witte korrels tussen de bruine korrels, ik weet hoezeer dit nadelige gevolgen kan hebben op de "sfeer in de pan" zoals dit in het culinaire wereldje ook wel wordt genoemd.
Ten slotte, ik hoorde in de wandelgangen iets over een "verrassing" die je voor ons in petto hebt, ben je al bereid die met ons te delen?
Groeten van je mede chef en nasi liefhebber,
Johannes
Beste Johannes. Dank voor je mooie woorden,wordt geapprecieerd.
Kritiek op deze versie van nasi-goreng verwacht ik ook omdat ik weet dat je niet een ieder tevreden kan stellen. In dit geval heb ik mij inderdaad beperkt tot de meest simpele basis. Vlees en allerlei schaaldieren die men her en der opmerkte of andere groentes heb ik deze bewust weggelaten omdat iedereen zo zijn eigen voorkeur heeft hoe hij zijn nasi-goreng wil optuigen.
Mij ging het erom dat ik kon aantonen dat er meer wegen zijn die naar nasi-goreng land leiden dan alleen wat ik dan noem de Hollandse nasi-goreng. Bijna elk land heeft tegenwoordig zijn eigen nasi-goreng en het is maar net welke je smaak is. Of het nu een Javaanse nasi-goreng of een nasi-goreng uit Singapore: Allemaal hebben ze wel hun eigen liefhebbers en het is maar net welke je het lekkerst vindt.
Nogmaals: In deze wilde ik eigenlijk het gezegde. "
less is more" eer aan doen door te laten zien
hoe weinig je nodig hebt om toch een hele lekkere en smaakvolle nasi-goreng op tafel neer te zetten voor heel weinig geld.V.w.b. de uitwijking was dit eenmalig omdat ik al eerder uitlegde waarom ik dat voor deze keer deed en bijvoorbeeld deze niet zelf thuis maak. Bij bepaalde Aziatische gerechten wil je die specifieke smaak proeven die je ook in het restaurant proeft en daar is soms een hele hoge temperatuur voor nodig om alle smaken op het juiste moment bij elkaar te laten komen waardoor het bereide gerecht helemaal tot zijn recht komt. Dat klinkt voor een leek als piet leuterig gedrag maar voor een echte rechtgeaarde liefhebber van lekker eten (culinaire fanatici?)zijn juist dit soort kleine details heel erg belangrijk. Daarbij zie ik geen enkele reden om mij op deze leeftijd voor dit soort simpele dingen zelf te gaan inspannen achter het fornuis als ik het ook gewoon kan bestellen en betalen ondanks dat ik al jaren door mijn persoonlijke omgeving gepusht wordt om wat meer in de keuken te gaan staan omdat ik dat veel te weinig doe.
Enige keren dat ik mij nog wel wil inspannen is wanneer naaste familie met aanhang langskomt
en ik een BBQ houd zoals
een tijdje geleden toen het zulk mooi weer was.
Bert was gewoon een wat kinderachtige flauwe gimmick die bekend staat dat hij overal op let en altijd wel wat te mekkeren heeft op Ernie. In deze was hij een soort extra stok achter de deur die moest zorgen dat ik op dit moment suprême
niet verslapte.
M.b.t.de verrassing kan ik kort zijn: Dat houdt direct verband met deze trip.
[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 15-04-2014 20:00:43 ]