Niks in plaats ervan. Ik vond een linkje naar iemand die het recept uit het boek maakte en net als ik de hoeveelheid had gehalveerd voor een kleinere springvorm:quote:Op woensdag 5 maart 2014 20:05 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Wat zit er dan in plaats van bloem in?
Wat bedoel je precies met 'zo'n zachte chocoladetaart'? Cake, mousse, cheesecake, iets anders?quote:Op donderdag 6 maart 2014 07:00 schreef Adnap het volgende:
iemand een goed recept voor zo'n zachte chocoladetaart ? Moet er morgenavond eentje afleveren
ik had een fijn recept maar dat is op magische wijze verdwenen met het kookboek en ik weet gewoon niet meer welk kookboek het was dus HELP
Smarties zijn dat toch?quote:Op donderdag 6 maart 2014 16:45 schreef lady-wrb het volgende:
ik heb vanmiddag m&m-brownies gemaakt (nou ja, de aldi-variant dan )
op zich best lekker, maar voor een volgende keer zou ik liever mini-m&ms hebben.
bestaan die nog?
ik heb t ooit al eens gemaakt, ga nu ff zoeken want hij moet zo de oven inquote:Op donderdag 6 maart 2014 11:37 schreef djkoelkast het volgende:
Dan kun je beter brownies maken, die hebben dat.
Nee.quote:
Ook nog met banketbakkersroom? Water loopt me in de mondquote:Op zaterdag 8 maart 2014 20:13 schreef djkoelkast het volgende:
[ afbeelding ]
De lekkerste taart die ik ooit heb gemaakt
Uiteraard met spelt en einkorn. Deze keer met echte chocolade ipv cacao en met eigen banketbakkersroom (ook met spelt). Ook eigen slagroom (met palmsuiker).
Taart (cake) gisteravond gebakken, vanmiddag vroeg in de middag de banketbakkersroom gemaakt, arm zowat uit de kom geklopt, maar hij is echt zo lekkerquote:Op zaterdag 8 maart 2014 20:24 schreef Pisces29 het volgende:
[..]
Ook nog met banketbakkersroom? Water loopt me in de mond
Ik heb geen idee, maar er is ook een cheesecake topic, misschien vindt je daar het antwoord als niemand het hier weetquote:Op zaterdag 8 maart 2014 20:54 schreef Fixers het volgende:
Dat ziet er goed uit Djkoelkast!
Ik wil New York Cheescake gaan maken, mijn recept vraagt om roomkaas met 25% vet, wat kan ik daar het beste voor gebruiken?
Back in the day (1999?) kwam M&M's met de mini's, terwijl de concurrent Giant Smarties op de markt brachtquote:Op vrijdag 7 maart 2014 17:44 schreef Etcetera het volgende:
[..]
Nee.
Heb al heel lang geen mini-m&ms meer gezien geloof ik.
Oeh lekkerquote:Op woensdag 12 maart 2014 08:15 schreef Myraela het volgende:
Ik maakte deze mini citroen meringue taartjes. Een hoop werk, maar wel heel erg lekker.
[ link | afbeelding ]
Die zien er heerlijk uit! In wat voor vorm/vormpjes heb je ze gebakken?quote:Op woensdag 12 maart 2014 08:15 schreef Myraela het volgende:
Ik maakte deze mini citroen meringue taartjes. Een hoop werk, maar wel heel erg lekker.
[ link | afbeelding ]
Ziet er heerlijk uit.quote:Op woensdag 12 maart 2014 08:15 schreef Myraela het volgende:
Ik maakte deze mini citroen meringue taartjes. Een hoop werk, maar wel heel erg lekker.
[ link | afbeelding ]
Een tray van mini cupcake vormpjes. Tenminste, dat denk ik, het lag nog in de kast en ik zocht iets op 1 haps formaat. Nouja, één mannelijke hap dan. Ik krijg het niet in één keer weg.quote:Op woensdag 12 maart 2014 09:22 schreef Taartje het volgende:
[..]
Die zien er heerlijk uit! In wat voor vorm/vormpjes heb je ze gebakken?
die cheescake yummiequote:Op zondag 9 maart 2014 10:10 schreef Zo-is-dat het volgende:
[ afbeelding ]
Witte chocolade cheesecake
[ afbeelding ]
Wat zijn ze snoezig! Duimen dat je je bakwedstrijd ermee wintquote:Op woensdag 12 maart 2014 09:53 schreef Myraela het volgende:
[..]
Een tray van mini cupcake vormpjes. Tenminste, dat denk ik, het lag nog in de kast en ik zocht iets op 1 haps formaat. Nouja, één mannelijke hap dan. Ik krijg het niet in één keer weg.
Ja. Overigens verwacht ik niet te winnen, want er zullen vast een hoop mensen aan meedoen. Want Kookpunt. Maar het is leuk om eens aan mee te doen.quote:Op woensdag 12 maart 2014 13:09 schreef minilot het volgende:
[..]
Wat zijn ze snoezig! Duimen dat je je bakwedstrijd ermee wint
(Die van Kookpunt zeker? )
Dat leek mij ook al ja. Ben al een week aan het peinzen over wat ik dit weekend zal inleveren!quote:Op woensdag 12 maart 2014 13:58 schreef Myraela het volgende:
Maar het is leuk om eens aan mee te doen.
Ja, dat weet ik ook niet. Ik wilde eerst iets hartigs maken, maar ik kon alleen maar warme dingen verzinnen. En dat leek me niet zo handig.quote:Op woensdag 12 maart 2014 14:06 schreef minilot het volgende:
[..]
Dat leek mij ook al ja. Ben al een week aan het peinzen over wat ik dit weekend zal inleveren!
Ik vraag me wel af hoe snel ze bijvoorbeeld iets beoordelen. Versgebakken koekjes zijn vaak bijvoorbeeld dezelfde dag honderd keer lekkerder dan de volgende ochtend, ik noem maar iets..
Heb je Momofuku's Milk Bar-boek toevallig? Daar staat een awesome recept in voor een 'banana cream pie' met een bijna zwarte chocoladekorst.quote:Op woensdag 12 maart 2014 15:16 schreef RobinOok het volgende:
Ik wil iets bakken, gebakachtig iets en ik weet welke ingredienten ik wil gebruiken, maar als ik zoek naar een recept zie ik door de bomen het bos niet meer. Ik wil een banoffee pie achtig iets. Behalve dan dat die niet te simpel moet zijn zoals die krengen meestal zijn. Ik wil echt iets bijzonders.
Ah, okee. Iets chiques dus, geen David Chang. Noted! Zal meedenken.quote:Op woensdag 12 maart 2014 17:45 schreef RobinOok het volgende:
Heb het boek niet, maar plaatjes zien er niet uit man. Kleutertaart!
Ik wil indruk maken. :-)
Hoeveel mini taartjes kreeg jij uit het recept?quote:Op woensdag 12 maart 2014 08:15 schreef Myraela het volgende:
Ik maakte deze mini citroen meringue taartjes. Een hoop werk, maar wel heel erg lekker.
[ link | afbeelding ]
Ik heb er 24 gemaakt, maar had van alles nog wat over. Ik was het alleen zat. Denk dat je er in totaal 30 uit kan halen.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 10:56 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Hoeveel mini taartjes kreeg jij uit het recept?
Misschien:quote:Wie helpt me op weg met een recept?
Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb, maar bij mij liep het uit op een mislukkingquote:Op woensdag 12 maart 2014 08:15 schreef Myraela het volgende:
Ik maakte deze mini citroen meringue taartjes. Een hoop werk, maar wel heel erg lekker.
[ link | afbeelding ]
Echt? Dat is raar. Bij mij waren ze onwijs krokant, maar stevig. En ze vielen gewoon uit de vormpjes. Heb je ook kleine vormpjes gebruikt, of er een grote van gemaakt?quote:Op vrijdag 14 maart 2014 11:46 schreef Muck het volgende:
[..]
Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb, maar bij mij liep het uit op een mislukking
Het deeg kruimelde als een gek en viel compleet uit elkaar, dus was amper uit de vorm te krijgen
De lemon curd en de meringeus waren wel overheerlijk, dat dan weer wel
Ik vond het deeg ook erg droog. Ik heb nog niet eens de helft nodig, maar heb nu het deeg al gemaakt. Zou ik de helft ervan kunnen invriezen?quote:Op vrijdag 14 maart 2014 11:46 schreef Muck het volgende:
[..]
Ik weet niet wat ik verkeerd gedaan heb, maar bij mij liep het uit op een mislukking
Het deeg kruimelde als een gek en viel compleet uit elkaar, dus was amper uit de vorm te krijgen
De lemon curd en de meringeus waren wel overheerlijk, dat dan weer wel
Ik heb mijncupcake-bakblik gebruikt, kleintjes dusquote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:13 schreef Myraela het volgende:
[..]
Echt? Dat is raar. Bij mij waren ze onwijs krokant, maar stevig. En ze vielen gewoon uit de vormpjes. Heb je ook kleine vormpjes gebruikt, of er een grote van gemaakt?
Kun je gewoon invriezen.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:14 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Ik vond het deeg ook erg droog. Ik heb nog niet eens de helft nodig, maar heb nu het deeg al gemaakt. Zou ik de helft ervan kunnen invriezen?
Hmm, ik ga ze volgende week nog eens maken. Misschien was het bij mij dan gewoon een toevalstreffer dat het wel lukte.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:18 schreef Muck het volgende:
[..]
Ik heb mijncupcake-bakblik gebruikt, kleintjes dus
Misschien is een heel ei wat veel, begin met een losgeklopt ei en voeg een lepel toe en kijk of dat helpt.quote:Op vrijdag 14 maart 2014 12:53 schreef Tinuviel het volgende:
Djkoelkast, je hebt gelijk. Had ik niet aan gedacht, had dan een 2e ei kunnen doen.
Dat ziet er echt heerlijk uitquote:Op zaterdag 15 maart 2014 16:34 schreef marc0871 het volgende:
mijn eerste poging tot het maken van een mokkataart.
eigenlijk de 2de, maar de eerste was niet echt postwaardig
[ afbeelding ]
recept van rudolf van veen.
en hij smaakt ook nog eens best .quote:
Ja ze waren erg lekker. Ik had het ei nog wat langer moeten kloppen. Deed niks af aan de smaak.quote:
Ik zie ze bijna nooit liggen, als ik ze weer eens zie ga ik het ook proberen, lijkt me echt superquote:Op zaterdag 15 maart 2014 21:11 schreef Isegrim het volgende:
Ja, heerlijk! En die smaak ging niet verloren in de cake.
Tussen de peren is een combinatie van amandelmeel, zachte boter en suiker of zoals ik het noem: amandelbotercreme Recept waarop ik het baseer en zelf aanpas (amandelmeel is donders duur dus ik gebruik maar 50 gram bijv)quote:Op zondag 16 maart 2014 18:33 schreef sieske het volgende:
Wat is dat tussen die peren? Ziet er lekker uit, de combi met chocola klinkt ook goed. Receptje??
OMG , allebei. Zo mooi en ik ben zeer benieuwd hoe ze smaken!quote:Op zondag 16 maart 2014 20:39 schreef Sts het volgende:
[ afbeelding ]
Sinaasappel-chocolade cheesecake van Jamie Geslaagd, mag van mij alleen wat minder zoet.
[ afbeelding ]
Gebakken havermout met bramen en kersen. Geen aanrader, de smaak is lekker, maar al die pitjes, brr.
Dankjequote:Op zondag 16 maart 2014 21:09 schreef Pisces29 het volgende:
[..]
OMG , allebei. Zo mooi en ik ben zeer benieuwd hoe ze smaken!
De onderste wil ik zeker eens maken.
Dat is dat kleine rechthoekige boekje mer een koekje voorop geloof ik hè? Ik zou het wel leuk vindenquote:Op zondag 16 maart 2014 22:58 schreef Isegrim het volgende:
Ik heb het boek 'Koekje' van Cees Holtkamp en Kees Raat dubbel. Is er iemand die dat tegen vergoeding van de verzendkosten graag zou willen hebben?
quote:Op maandag 17 maart 2014 07:41 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Dat is dat kleine rechthoekige boekje mer een koekje voorop geloof ik hè? Ik zou het wel leuk vinden
Als je een recept van die onderste hebt, heel graag. Ik wil hem zeker proberenquote:Op zondag 16 maart 2014 21:33 schreef Sts het volgende:
[..]
Dankje
Haha, nou ik vond het dus géén aanrader, die onderste (ik zou zelfs helemaal geen bramen meer gebruiken, enkel kersen), maar het smaakt iig zeer gezond met al die pitjes
Ik kan wel even een fotootje maken van het recept als je het alsnog wilt proberen.
Recept van de bovenste is overigens: http://www.estarcion.com/gastronome/archives/001656.html
in een zoet korstdeeg, 15 min blind gebakken op 180C en daarna dus met vulling 40 min op 170C.
pure chocolade of koffie?quote:Op dinsdag 18 maart 2014 20:14 schreef Audreyoot het volgende:
Vulling advies gevraagd!
Ga een red velvet cake maken en deze afsmeren met icing (dus geen botercreme). Icing is echt heel zoet, welke vulling is lekker om het zoete een beetje te temperen en ook nog eens bij de smaak van red velvet past?
Omdat de red velvet ook al iets van chocolade weg heeft weet ik niet of dat iets té is. Koffie zou wel kunnen, maar koffiebotercreme is ook wel weer redelijk zoet.quote:
Dat klinkt wel lekker! Misschien met nog wat vruchtjes erinquote:Op dinsdag 18 maart 2014 21:10 schreef Dragonberry het volgende:
Ik zou voor red velvet toch echt een cream cheese botercreme maken
Ik gebruik vaak een marhsmallow-cream cheese culling, maar die is wel zoetquote:Op dinsdag 18 maart 2014 20:14 schreef Audreyoot het volgende:
Vulling advies gevraagd!
Ga een red velvet cake maken en deze afsmeren met icing (dus geen botercreme). Icing is echt heel zoet, welke vulling is lekker om het zoete een beetje te temperen en ook nog eens bij de smaak van red velvet past?
Is ook wat zoet, niet lang houdbaar en weet niet of dat goed gaat met de icing (ik ben een cursus icing spuiten en smeren het volgen, en heb het zaterdag nodig, is fijner als ik hem al een paar dagen van te voren kan klaarmaken)quote:
Ja, maar het ging zich vooral voor de houdbaarheid. En ik wilde graag een ander smaakje dan niet zoete slagroom.quote:Op dinsdag 18 maart 2014 23:05 schreef djkoelkast het volgende:
Geklopte slagroom is zo zoet als je het zelf maakt
Ok, maar dan moet je niet zeggen dat het te zoet isquote:Op woensdag 19 maart 2014 09:28 schreef Audreyoot het volgende:
[..]
Ja, maar het ging zich vooral voor de houdbaarheid. En ik wilde graag een ander smaakje dan niet zoete slagroom.
Ja oké, maar totaal ongezoete slagroom vind ik ook niet echt lekker, dan zijn er betere alternatievenquote:Op woensdag 19 maart 2014 10:48 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ok, maar dan moet je niet zeggen dat het te zoet is
quote:Op zondag 16 maart 2014 22:58 schreef Isegrim het volgende:
Ik heb het boek 'Koekje' van Cees Holtkamp en Kees Raat dubbel. Is er iemand die dat tegen vergoeding van de verzendkosten graag zou willen hebben?
Ziet er goed uit! Is het een moeilijk recept (voor een noob )?quote:
mooooi!quote:
Nee hoor super makkelijk! Het recept is wel te lezen geloof ik de hoeveelheden net niet:quote:Op zondag 23 maart 2014 09:29 schreef Njosnavelin het volgende:
[..]
Ziet er goed uit! Is het een moeilijk recept (voor een noob )?
Niemand die het verschil proeft tot je het zelf zegt Net zoals die ene Engelsman in London, opende een pizzeria en nodigde culinaire journalisten uit om zijn pizza uit te proberen, die ie gewoon bij de supermarkt had gehaald en ze dus gewoon Dr. Oetker voorschoteldequote:
Dank! (Pssst, je vergat het bakpoeder..)quote:Op zondag 23 maart 2014 10:48 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Nee hoor super makkelijk! Het recept is wel te lezen geloof ik de hoeveelheden net niet:
180 g zachte boter
120 g witte basterdsuiker
Geraspte schil 1/2 citroen
3 g zout
10 g melk
250 g bloem
100 g krenten of dode vliegen
Oeps! Heb het bakpoeder erbij gezet. Erg spannend zijn ze niet maar vond ze toch wel lekkerquote:Op zondag 23 maart 2014 15:55 schreef minilot het volgende:
[..]
Dank! (Pssst, je vergat het bakpoeder..)
Ik heb ze net ook gebakken. In ruitjesvorm, want mijn ronde uitsteker zat net in de vaatwasser na het maken van mini-gyozavelletjes.
[ afbeelding ]
Eerlijk: ik vond ze een tikkie saaiig. Nou moet ik zeggen dat ik zandkoekjes altijd wat vind tegenvallen. Droog, een beetje alsof je er ook echt een mond vol zand mee krijgt. Krenten en flink wat citroenrasp vond ik wel lekker zo samen, maar ik denk dat ik die eerdaags samen in een ander soort koekje ga stoppen.
Je weet, ik deel je liefde voor alternatieve ingrediënten zeer zeker, maar zoals ook eerder gezegd: dingen op basis van roomboter, witte suiker en witte bloem kunnen ook hartstikke goed en perfect zijn. Omdat het hier ging om een boekje van Cees Holtkamp had ik geen zin om aan het recept te gaan morrelen. Ik was vooral benieuwd naar dit recept, en dan maak ik een andere keer wel weer iets met kamut en agavesiroop en moerbeien.quote:Op zondag 23 maart 2014 17:11 schreef djkoelkast het volgende:
Maak ze dan spannender. Bijvoorbeeld met speltbloem of met zelfgemaakte vanillesuiker, rietsuiker, palmsuiker, dat soort dingen Maak je echt zo veel meer smaak mee.
Agavesiroop is je reinste vergif, dat komt er hier in huis niet in. Is nog erger dan HFCS ofwel glucose-fructosestroop.quote:Op zondag 23 maart 2014 17:22 schreef minilot het volgende:
[..]
Je weet, ik deel je liefde voor alternatieve ingrediënten zeer zeker, maar zoals ook eerder gezegd: dingen op basis van roomboter, witte suiker en witte bloem kunnen ook hartstikke goed en perfect zijn. Omdat het hier ging om een boekje van Cees Holtkamp had ik geen zin om aan het recept te gaan morrelen. Ik was vooral benieuwd naar dit recept, en dan maak ik een andere keer wel weer iets met kamut en agavesiroop en moerbeien.
quote:Op zondag 23 maart 2014 17:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Agavesiroop is je reinste vergif, dat komt er hier in huis niet in. Is nog erger dan HFCS ofwel glucose-
ik heb onlangs een flesje ahornsiroop aangeschaft. mag dat wel? en waar kan ik het nu eens voor gebruiken?quote:Op zondag 23 maart 2014 17:39 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Agavesiroop is je reinste vergif, dat komt er hier in huis niet in. Is nog erger dan HFCS ofwel glucose-fructosestroop.
Ik reageerde op de reactie boven me "erg spannend zijn ze niet".
Ik gebruik helemaal geen tarwebloem meer, alles is spelt, ik heb ook gewoon witte spelt naast de volkorenspelt
Oh lady, keuzes te over! Ahornsiroop is verschrikkelijk lekker.quote:Op zondag 23 maart 2014 18:30 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
ik heb onlangs een flesje ahornsiroop aangeschaft. mag dat wel? en waar kan ik het nu eens voor gebruiken?
Dank! Ik ga ze binnenkort eens proberen.quote:Op zondag 23 maart 2014 10:48 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Nee hoor super makkelijk! Het recept is wel te lezen geloof ik de hoeveelheden net niet:
180 g zachte boter
120 g witte basterdsuiker
Geraspte schil 1/2 citroen
3 g zout
10 g melk
250 g bloem
3 g bakpoeder
100 g krenten of dode vliegen
Fructose is puur slecht, dat is een feit.quote:
Ahornsiroop is erg lekker op pannenkoeken!quote:Op zondag 23 maart 2014 18:30 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
ik heb onlangs een flesje ahornsiroop aangeschaft. mag dat wel? en waar kan ik het nu eens voor gebruiken?
Dus fruit, zoals appel, druiven, peer is slecht... Net als rode paprika of uienquote:Op zondag 23 maart 2014 19:32 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Fructose is puur slecht, dat is een feit.
Agavesiroop bestaat voor 90% uit fructose.
zonde van zo'n leuk topicquote:Op zondag 23 maart 2014 20:00 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
het begint op een slechte grammofoonplaat te lijken hier he?
Nee hoor, ik antwoord niet eens meer op hem, voor jou wil ik nog wel zeggen: het zit hem in de hoeveelheid en wat er bij zit. In een appel zit vele malen minder fructose dan in een hap agavesiroop. Je moet het gewoon niet te veel concentreren, dan is er niets aan de hand.quote:
Dat snap ik, net als zout, alleen als je het in een taart gaat doen en je vervangt de suiker voor agavesiroop heb je alsnog een hap te pakken bij elk stuk taart. Gewoon heel erg opletten met spullen met veel fructose. Zelfs met een hele schaal fruit heb je nog maar heel weinig fructose binnen (en er zitten mineralen in fruit die helpen bij het afbreken er van).quote:Op zondag 23 maart 2014 20:16 schreef loecje het volgende:
agavesiroop is ook niet bedoeld om zo een hap van te eten.
zou je het recept hiervan willen posten?quote:Op zaterdag 8 maart 2014 20:13 schreef djkoelkast het volgende:
[ afbeelding ]
De lekkerste taart die ik ooit heb gemaakt
Uiteraard met spelt en einkorn. Deze keer met echte chocolade ipv cacao en met eigen banketbakkersroom (ook met spelt). Ook eigen slagroom (met palmsuiker).
Hij was zeker 'moist'. Ik heb daar ook nog geen goed Nederlands woord voor gevondenquote:Op zondag 23 maart 2014 21:50 schreef Molo het volgende:
[..]
zou je het recept hiervan willen posten?
Hij ziet er erg "moist" uit, is deze taart dat ook?
Lijkt me gruuuuwelijk lekker
52% die voor glazuur bedoeld is?? Daar heb ik nog nooit van gehoordquote:Op zondag 23 maart 2014 22:03 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hij was zeker 'moist'. Ik heb daar ook nog geen goed Nederlands woord voor gevonden
Recept moet ik bij elkaar sprokkelen, doe ik zodra ik er wat tijd voor heb. Het is in elk geval een met echte chocolade (ik heb een pure met 52% cacao gebruikt die speciaal voor glazuur bedoeld is, die had ik toevallig liggen maar pakte erg goed uit).
Ja, mijn moeder had die meegenomen uit Duitsland en ik had er verder geen doel voor. Maar elke pure chocolade van rond de 50% moet volgens mij wel voldoen, ik vond de balans tussen zoet en stevige chocoladesmaak in elk geval perfect en ik hou niet per-sé van pure chocolade, ik zou in elk geval nooit zo een reep pure chocolade eten.quote:Op zondag 23 maart 2014 22:16 schreef Molo het volgende:
[..]
52% die voor glazuur bedoeld is?? Daar heb ik nog nooit van gehoord
Ik heb meestal meerdere percentages in huis om mee te bakken, dus dat komt wel goed
Lekker, als ik recept heb ga ik de taart snel maken
Thanks alvast!
oh couverture, dat ken ik wel van de Callebaut zakken. Veel te vettig om zo te eten, maar makkelijk te verwerken ja.quote:Op zondag 23 maart 2014 22:20 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ja, mijn moeder had die meegenomen uit Duitsland en ik had er verder geen doel voor. Maar elke pure chocolade van rond de 50% moet volgens mij wel voldoen, ik vond de balans tussen zoet en stevige chocoladesmaak in elk geval perfect en ik hou niet per-sé van pure chocolade, ik zou in elk geval nooit zo een reep pure chocolade eten.
In die met glazuur zit meestal wat meer vet, waardoor het mooier opstijft en harder wordt als glazuur. Omdat het cakerecept verder geen vet bevat leek mij dit de perfecte chocolade.
Het heet trouwens Couverture, maar ik denk dat je met normale chocolade net zoiets krijgt hoor.
Zompig. Een zompige cake/taart.quote:Op zondag 23 maart 2014 22:03 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Hij was zeker 'moist'. Ik heb daar ook nog geen goed Nederlands woord voor gevonden
Recept moet ik bij elkaar sprokkelen, doe ik zodra ik er wat tijd voor heb. Het is in elk geval een met echte chocolade (ik heb een pure met 52% cacao gebruikt die speciaal voor glazuur bedoeld is, die had ik toevallig liggen maar pakte erg goed uit).
Dat is dan jouw interpretatiequote:Op zondag 23 maart 2014 23:15 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat klinkt eerder alsof hij niet gaar is
en mij doet het woord zompig dan weer denken aan een taart of cake waar siroop, sap of room overheen gegoten is, net als bij "orange drizzle cake".quote:Op zondag 23 maart 2014 23:15 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dat klinkt eerder alsof hij niet gaar is
Ik vind het woord moist aanmerkelijk viezer dan een drizzle cakequote:Op zondag 23 maart 2014 23:23 schreef Molo het volgende:
[..]
en mij doet het woord zompig dan weer denken aan een taart of cake waar siroop, sap of room overheen gegoten is, net als bij "orange drizzle cake".
En laat ik dat nou heel vies vinden ook
[ afbeelding ]
het is idd maar net waar je mee associeert denk ikquote:Op zondag 23 maart 2014 23:38 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Ik vind het woord moist aanmerkelijk viezer dan een drizzle cake
Nat, klef, vochtig zijn het allemaal net niet. Mals zou beter zijn, maar vind ik raar wanneer het over dergelijk gebak gaat.quote:Op maandag 24 maart 2014 00:11 schreef djkoelkast het volgende:
Zompig gras ofzo Maar een mooi woord als 'moist'...
Supergeil dan maar?quote:Op maandag 24 maart 2014 00:17 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Nat, klef, vochtig zijn het allemaal net niet. Mals zou beter zijn, maar vind ik raar wanneer het over dergelijk gebak gaat.
Gewoon "geil" zoals Manni (van Die Ludolfs) het zegt vind ik wel watquote:
Gewoon vierkantjes bakpapier knippen!quote:Op woensdag 26 maart 2014 14:01 schreef Bleie het volgende:
Ziet er mooi uit, Minilot! Ik dacht even dat je verwees naar de hazelnotenschuimtaart van Maison
Hier kleine irritatie: ik wil muffins maken, maar mn papiertjes (of hoe heten die dingen) zijn op, en mn zoon ligt te slapen , dus ik moet wachten tot hij wakker is voor ik ze kan gaan halen. Zo stom dat ik er vanochtend toen ik boodschappen deed niet aan gedacht heb.
Vind ik stiekem nog mooier ook, dan die stomme papiertjes met printjes.quote:Op woensdag 26 maart 2014 14:12 schreef minilot het volgende:
[..]
Gewoon vierkantjes bakpapier knippen!
[ afbeelding ]
Daarom heb ik altijd ongebleekte cupjes ipv printjesquote:Op woensdag 26 maart 2014 14:28 schreef Myraela het volgende:
[..]
Vind ik stiekem nog mooier ook, dan die stomme papiertjes met printjes.
Vind ik nog steeds niet mooi.quote:Op woensdag 26 maart 2014 14:33 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Daarom heb ik altijd ongebleekte cupjes ipv printjes
[ afbeelding ]
Je had het over 'mooier' en dit is mooier dan geverfde huppelkuttenkleurencupcakecups waarmee je de vergelijking maakte.quote:
Ik vind die bruine lelijk(er), dan ben ik maar een huppelkut hoor.quote:Op woensdag 26 maart 2014 15:04 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Je had het over 'mooier' en dit is mooier dan geverfde huppelkuttenkleurencupcakecups waarmee je de vergelijking maakte.
Je leest het verkeerd. Die dingen hebben huppelkuttenkleuren, wil niet zeggen dat je dat bent als je ze toch gebruikt, moet je lekker zelf wetenquote:Op woensdag 26 maart 2014 16:49 schreef owl. het volgende:
[..]
Ik vind die bruine lelijk(er), dan ben ik maar een huppelkut hoor.
Die van minilot zijn wel tof.
Goede tip inderdaad.
Je zegt zelf letterlijk dat ze mooier zijn, daar ben ik het dus niet mee eens.quote:Op woensdag 26 maart 2014 16:52 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Je leest het verkeerd. Die dingen hebben huppelkuttenkleuren, wil niet zeggen dat je dat bent als je ze toch gebruikt, moet je lekker zelf weten
Lelijk zal mij aan mijn reet roesten, het moet functioneel zijn en goed smaken. Gezien je die cups niet opeet maakt het dus al helemaal geen moer uit wat je gebruikt. Ongebleekte zijn wel minder mileubelastend.
Hoho, ze zijn niet van mij, ze zijn van Martha Stewart!quote:Op woensdag 26 maart 2014 16:49 schreef owl. het volgende:
Die van minilot zijn wel tof.
Goede tip inderdaad.
Sorry, had meteen het linkje erbij moeten zetten of duidelijker moeten zijn. Excuus!quote:Op woensdag 26 maart 2014 17:31 schreef Bleie het volgende:
Ah, ik zie in de link van minilot dat ik m'n vorm had moeten invetten. Nou ja, misschien voor een volgende keer.
Ik moest ineens er aan denken dat ik een hele tijd terug ook hazelnootschuimgebak heb gemaakt, was een voorpublicatie recept van Cees holtkamp uit zijn banketbakker boek. Als je toch nog een keer de moed verzameld zou ik die zeker aan kunnen raden! Denk dat dit het goede recept is na wat googlen:quote:Op woensdag 26 maart 2014 12:34 schreef minilot het volgende:
Ik maakte gisteren twee gebakjes op basis van een gehalveerd recept voor hazelnoot/mokkaschuimtaart van Rudolph's Bakery:
http://www.24kitchen.nl/recepten/sander-jansons-mokkaschuimtaart
Best een gedoe! Hazelnootmeringue maken, nougatine maken, koffieextract maken, mokkacrème maken.. Als je gewend bent aan dit soort taarten maken vast een eitje, maar dat doe ik eigenlijk nooit.
Halverwege:
[ afbeelding ]
Klaar:
[ afbeelding ]
Dwarsdoorsnede:
[ afbeelding ]
Best lekker, maar lang niet zo lekker en verfijnd als het (toegegeven, vrij legendarische) hazelnootschuimgebak dat ik hier in de buurt bij de bakker haal.
Dus dan is dit wel heel veel werk: leuk om een keer te proberen, maar niet voor herhaling vatbaar.
Dank! Al lijkt dit recept zo op het eerste gezicht wel heel erg op die van 24Kitchen..quote:Op woensdag 26 maart 2014 20:26 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Ik moest ineens er aan denken dat ik een hele tijd terug ook hazelnootschuimgebak heb gemaakt, was een voorpublicatie recept van Cees holtkamp uit zijn banketbakker boek. Als je toch nog een keer de moed verzameld zou ik die zeker aan kunnen raden! Denk dat dit het goede recept is na wat googlen:
http://judithscakes.nl/hazelnootschuimtaart/
[ afbeelding ]
Omgquote:Op woensdag 26 maart 2014 12:34 schreef minilot het volgende:
Ik maakte gisteren twee gebakjes op basis van een gehalveerd recept voor hazelnoot/mokkaschuimtaart van Rudolph's Bakery:
http://www.24kitchen.nl/recepten/sander-jansons-mokkaschuimtaart
Best een gedoe! Hazelnootmeringue maken, nougatine maken, koffieextract maken, mokkacrème maken.. Als je gewend bent aan dit soort taarten maken vast een eitje, maar dat doe ik eigenlijk nooit.
Halverwege:
[ afbeelding ]
Klaar:
[ afbeelding ]
Dwarsdoorsnede:
[ afbeelding ]
Best lekker, maar lang niet zo lekker en verfijnd als het (toegegeven, vrij legendarische) hazelnootschuimgebak dat ik hier in de buurt bij de bakker haal.
Dus dan is dit wel heel veel werk: leuk om een keer te proberen, maar niet voor herhaling vatbaar.
De enige keer dat ik roze glazuur heb gemaakt was gewoon poedersuiker met wat rode ranja.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 00:51 schreef marc0871 het volgende:
ziet er allemaal weer uit, mensen
ik wil morgen tompouces maken.
heeft iemand tips om het glazuur op kleur/smaak te brengen?
bietensap ken ik.
maar dat is hier in de super alleen per 700 ml te koop.
ze hebben wel kleinere flesjes puur granaatappel- en bosvruchtensap.
ook heb ik aan verse sinaasappelsap gedacht.
en ook aan gewoon een beetje water door de poedersuiker.
ik heb zelfs nog lopen brainstormen over een tompouce met mokka-crème vulling, en een glazuur aangemaakt met koffie.
en zou het ook met een beetje aangemaakte siroop kunnen?
overige tips welkom.
Nee, nog niet, hele week een zieke vriendin gehad dus ik moest extra veel doen en zulks, nergens meer tijd voor gehad. Ik ga morgen nog eens zoeken voor je.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 12:56 schreef Molo het volgende:
Meneer koelkast, heb je toevallig al tijd gehad recept op te schrijven?
Sterkte met je vriendin!quote:Op zaterdag 29 maart 2014 13:16 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Nee, nog niet, hele week een zieke vriendin gehad dus ik moest extra veel doen en zulks, nergens meer tijd voor gehad. Ik ga morgen nog eens zoeken voor je.
haha, nee hoor.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 15:55 schreef djkoelkast het volgende:
Je had het bladerdeeg voor het mooie blind moeten bakken, dan bolt het niet zo op.
Alleen banketbakkersroom in een koekenpan heb ik nog nooit van gehoord
Rudolf, dat verklaartquote:Op zaterdag 29 maart 2014 16:15 schreef marc0871 het volgende:
[..]
haha, nee hoor.
dat was om het wat sneller af te laten koelen.
gewoon in een steelpannetje gemaakt, natuurlijk.
verder het recept van rudolf gevolgt.daar waren de wafeltjes ook wat bol.
geeft niet. lekker rustiek.
we gaan het vanavond zien/proeven.quote:Op zaterdag 29 maart 2014 16:15 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Rudolf, dat verklaart
Rustiek of niet, het eet onhandig en het is minder lekker als er te veel lucht tussen zit.
Gebruik altijd bevroren vruchten voor muffins. Werkt perfect. Zal zo even zoeken of ik nog een foto heb van mijn blueberry muffinsquote:Op woensdag 26 maart 2014 18:14 schreef lady-wrb het volgende:
had je bevroren bessen, bleie?
ik heb nog 3 zakken bevroren fruit liggen en eigenlijk weet ik niet goed wat ik ermee aanmoet
wie helpt?
ik heb een zak bosvruchten, een zak frambozen en een zak aardbeien
ik heb het recept niet meer (jaren geleden eens gemaakt), maar zoek eens op (bijv. Foodgawker) op bananencake met cranberry, erg lekkere combi en makkelijkquote:Op zaterdag 29 maart 2014 19:51 schreef Diconnected het volgende:
Heeft iemand hier nog een lekker recept voor bananenbrood? En het liefste zonder noten want daar ben ik allergisch voor
Ja ik ga foodgawker idd even rondzoeken. Wil er NU een maken want ik heb een overload aan bananenquote:Op zaterdag 29 maart 2014 20:11 schreef Molo het volgende:
[..]
ik heb het recept niet meer (jaren geleden eens gemaakt), maar zoek eens op (bijv. Foodgawker) op bananencake met cranberry, erg lekkere combi en makkelijk
En erg lekker. Was jaren geleden dat ik zelf caramel had gemaakt. Yummie!quote:
Ik koos gewoon een topic waar mensen veel pics posten, dat zijn blijkbaar de mensen die het leuk vinden als ze de moeite nemen om er foto's van te makenquote:Op zondag 6 april 2014 15:25 schreef Isegrim het volgende:
Oh, okee, omdat je het hier in het baktopic specifiek vraagt. Zal ik je wat linkjes PM-en of wil je er iets bij geschreven hebben of hoe of wat?
Met misschien een lijst met ingredienten inde tekst als dat niet in het filmpje staat ofzo. Gewoon lekker simpel! Lijkt je dat wat? Of meer mensen hier?quote:Vandaag maken we een [gerecht], het komt uit [land] en is lekker voor bij de koffie
[filmpje]
waar heb je de stokjes vandaan?quote:Op zondag 6 april 2014 19:21 schreef Vicky het volgende:
Ik zag van de week op 24kitchen lollie koekjes
Leek me erg leuk en lekker. Het deeg ligt nu in de koelkast.. ben benieuwd hoe het straks wordt.
zijn chop sticks van de Xenos.. had ik nog liggenquote:
aha! slim!quote:Op zondag 6 april 2014 20:34 schreef Vicky het volgende:
[..]
zijn chop sticks van de Xenos.. had ik nog liggen
http://www.suikerspinmaken.nl/ Hier kun je ze bestellen per 50. Kun je er meteen gekleurde suiker bij doen voor gekleurde dingenquote:
Ik vind het prima hoor, ik weet alleen niet hoe vaak het lukt om iets online te gooien, maar ik heb wel enkele filmpjes die ik geschikt acht om daarop te zetten. Ga wel zeer binnenkort (over twee weken) een maand op vakantie, dus dan even niks.quote:Op zondag 6 april 2014 17:40 schreef Mirel het volgende:
[..]
Ik koos gewoon een topic waar mensen veel pics posten, dat zijn blijkbaar de mensen die het leuk vinden als ze de moeite nemen om er foto's van te maken
Ik dacht zo, we geven jou blog powers, en dat je dan zelf je filmpjes plaatst. Misschien dat een blogje er dan zo uit ziet:
[..]
Met misschien een lijst met ingredienten inde tekst als dat niet in het filmpje staat ofzo. Gewoon lekker simpel! Lijkt je dat wat? Of meer mensen hier?
Kan ook wel dat wij het plaatsen maar lijkt me leuker als je je eigen naam ziet staan. Dan associeren de bezoekers jou ook met lekkere gebakjes enzo
gaaaaaaaaaf! ik heb namelijk een suikerspinmachinequote:Op zondag 6 april 2014 20:42 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
http://www.suikerspinmaken.nl/ Hier kun je ze bestellen per 50. Kun je er meteen gekleurde suiker bij doen voor gekleurde dingen
Ze waren hartig, bedoeld voor bij een stoofpotje ofzo, i.p.v. brood of aardappelpuree.quote:Op zondag 6 april 2014 17:21 schreef Isegrim het volgende:
Ik vind muffins vaak nogal underwhelming. Dan liever een ouderwetsch koekje of een lekkere cake.
Die ga ik ook maken, ben dol op kardemom en ik moet volgende week zaterdag wat verschillende koekjes hebben om uit te delen; deze lijken me perfect!quote:Op zondag 6 april 2014 17:57 schreef AnneX het volgende:
Gisteren ook weer eens koekjes gebakken.
Deze: http://keukengeheim.net/keukengeheim-recept-kardemommopjes/
Ipv poeder (natuurlijk) kardemonpeulen gevijzeld en een Madagascar vanille peul gebruikt.
Het korrelige deeg tot een worst gefabriceerd in hh folie en na een uurtje koelkast heb ik er plakjes van gesneden.
De oven had wel 20 min nodig !
Je eerste appeltaart, en hij moet meteen perfect?quote:Op maandag 7 april 2014 14:05 schreef Xaryna het volgende:
Mijn eerste appeltaart staat in de oven. Ik heb de appeltaart heel lang uitgesteld omdat ik er een hoge druk op legde voor mezelf (hij moet perfect !) maar nu toch maar eens de stap gewaagd. Volgende keer bij familiebezoek toch eens vragen wat het familierecept is, want mijn opa's appeltaart is altijd fantastisch en verder weet niemand het recept. Straks neemt hij het mee zijn graf in...
Juist omdat het een klassieker is leg ik de lat hoogquote:Op maandag 7 april 2014 15:58 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Je eerste appeltaart, en hij moet meteen perfect?
Appeltaart is een klassieker, iedere familie doet het op z'n eigen manier. De ingrediënten zijn ook helemaal niet duur, en een appeltaart kun je bij iedere gelegenheid serveren. Gewoon uitproberen dus. Wat belangrijke punten:
- Granny smith appels zijn het beste
- Boter gebruiken, geen margarine. Ook niet om in te vetten (die fout heb ik wel eens gemaakt).
- Het deeg moet koud gemaakt worden, de ingrediënten in de vriezer doen dus en dan malen in de keukenmachien
- Het deeg is meer een kruimelmengsel en niet een echt deeg, wij doen er b.v. geen ei in.
Ziet er goed uit.quote:Op maandag 7 april 2014 16:01 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Juist omdat het een klassieker is leg ik de lat hoog
Maar hij is goed gelukt! Smaakt heerlijk. Heb wel ei door het deeg gedaan, maar niet zoveel. Ongeveer 3/4e van een gemiddeld ei. En Elstars gebruikt, waren de zuurste appels die de Lidl had.
[ afbeelding ]
Ik heb geen keukenmachine, ingrediënten wel koud gehad en deeg in de koelkast laten rusten terwijl ik de appels schilde. Appels in kleine stukjes gechopt en laten uitlekken, krenten doorheen gedingest zonder te wellen zodat ze extra vocht opnemen, en na het bakken de taart nog in de vorm afgegotenquote:
Goudreinet is toch de klassieke appeltaartappel?quote:Op maandag 7 april 2014 15:58 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Je eerste appeltaart, en hij moet meteen perfect?
Appeltaart is een klassieker, iedere familie doet het op z'n eigen manier. De ingrediënten zijn ook helemaal niet duur, en een appeltaart kun je bij iedere gelegenheid serveren. Gewoon uitproberen dus. Wat belangrijke punten:
- Granny smith appels zijn het beste
- Boter gebruiken, geen margarine. Ook niet om in te vetten (die fout heb ik wel eens gemaakt).
- Het deeg moet koud gemaakt worden, de ingrediënten in de vriezer doen dus en dan malen in de keukenmachien
- Het deeg is meer een kruimelmengsel en niet een echt deeg, wij doen er b.v. geen ei in.
- De familie van de vriendin van een familielid waren echte appeltaartpuristen, en van hun moesten de appels worden geschaafd in kleine plakjes. Wij doen het echter altijd in blokjes. De structuur is totaal anders, maar ik vind niet persé één van de twee beter dan de andere.
Inderdaad.quote:Op maandag 7 april 2014 16:27 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Goudreinet is toch de klassieke appeltaartappel?
quote:Op maandag 7 april 2014 16:37 schreef djkoelkast het volgende:
Margarine hoor je sowieso nooit te gebruiken, behalve voor het dichtsmeren van de ramen van je beste vijand of vijandin met luilak.
krenten zonder te wellen erin?? appels uit laten lekken?? Taart afgegoten??quote:Op maandag 7 april 2014 16:04 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Ik heb geen keukenmachine, ingrediënten wel koud gehad en deeg in de koelkast laten rusten terwijl ik de appels schilde. Appels in kleine stukjes gechopt en laten uitlekken, krenten doorheen gedingest zonder te wellen zodat ze extra vocht opnemen, en na het bakken de taart nog in de vorm afgegoten
en klinkt als niet lekkere appeltaart.quote:Op maandag 7 april 2014 20:04 schreef djkoelkast het volgende:
Klinkt als: verkeerde appels en/of te kort koud laten staan na het snijden en bekanelen en besuikeren.
Elstars, gesneden en op keukenpapier laten lekken. Daarna kaneel en suiker door gehutseld en in de vorm gedaan.quote:Op maandag 7 april 2014 20:04 schreef djkoelkast het volgende:
Klinkt als: verkeerde appels en/of te kort koud laten staan na het snijden en bekanelen en besuikeren.
Hij is wel lekkerquote:Op maandag 7 april 2014 20:15 schreef Molo het volgende:
[..]
en klinkt als niet lekkere appeltaart.
Heeft de appeltaartbakster trouwens te weinig suiker door het deeg gedaan, of heeft zij margarine gebruikt?
Volgende keer andere appels nemen, direct na het snijden kaneel en suiker erbij, als het écht te nat wordt vlak voor het vullen van de taart afgieten. En de krentjes (ik neem liever rozijnen) lekker lang wellen, of even een half uurtje in heet water als je het vergeten bent.quote:Op maandag 7 april 2014 20:16 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Elstars, gesneden en op keukenpapier laten lekken. Daarna kaneel en suiker door gehutseld en in de vorm gedaan.
[..]
Hij is wel lekker
Deeg is ok prima, alleen teveel vocht van de appels.
Heerlijkquote:Op maandag 7 april 2014 20:21 schreef Myraela het volgende:
Taart nummer twee voor morgen is klaar.
[ afbeelding ]
Zo nat was het niet van te voren, toen hij uit de oven kwam, lekte het eruit en dat heb ik eruit gegoten. Was een mengel van gesmolten suiker/kaneel/appelsap. Krenten zijn ook lekker zacht hoor. Ik heb lichte basterdsuiker voor het deeg gebruikt.quote:Op maandag 7 april 2014 20:20 schreef Molo het volgende:
[..]
Volgende keer andere appels nemen, direct na het snijden kaneel en suiker erbij, als het écht te nat wordt vlak voor het vullen van de taart afgieten. En de krentjes (ik neem liever rozijnen) lekker lang wellen, of even een half uurtje in heet water als je het vergeten bent.
Je eistrijksel bovenop is een stukje bruiner dan de rest van het deeg, vandaar de vraag over de suiker of de margarine.
Aardbeien konden zoeter, dan zou ik de aardbeien ook groter laten. Nu maar wat plakjes gesneden, zit een lekkere laag vanille custard onder.quote:Op maandag 7 april 2014 20:22 schreef Molo het volgende:
[..]
Heerlijk
Beetje rijpe en lekkere aardbeien?
Die chocoladetaart, is dat met ganache bovenop?
Wat ik altijd doe:quote:Op maandag 7 april 2014 20:16 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Elstars, gesneden en op keukenpapier laten lekken. Daarna kaneel en suiker door gehutseld en in de vorm gedaan.
[..]
Hij is wel lekker
Deeg is ok prima, alleen teveel vocht van de appels.
Custard zelf gemaakt?quote:Op maandag 7 april 2014 20:30 schreef Myraela het volgende:
[..]
Aardbeien konden zoeter, dan zou ik de aardbeien ook groter laten. Nu maar wat plakjes gesneden, zit een lekkere laag vanille custard onder.
De chocoladetaart is een rand van een hard deeg, met een vulling die te vergelijken is met een chocolade truffels. Enorm machtig denk ik, eerder deze week een chocoladetaart gemaakt in een meer cake-versie. En dat vind ik altijd een beetje saai.
Mooie mopjesquote:Op maandag 7 april 2014 16:55 schreef Isegrim het volgende:
Mijn kardemommopjes:
[ afbeelding ]
Ik had Lyle's Golden Syrup gebruikt ipv poedersuiker, omdat ik geen poedersuiker had. Werkt prima. Ik vind ze erg lekker!
Klopt, dan gaan de hotte en de suiker pas hun werk doen als je het zo doet en klotst het vocht er tijdens het bakken uit.quote:Op maandag 7 april 2014 20:26 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Zo nat was het niet van te voren, toen hij uit de oven kwam, lekte het eruit en dat heb ik eruit gegoten. Was een mengel van gesmolten suiker/kaneel/appelsap. Krenten zijn ook lekker zacht hoor. Ik heb lichte basterdsuiker voor het deeg gebruikt.
Het was mijn eerste appeltaart en ik heb gewoon een recept ongeveer gevolgd
Lekker en dubbel lekkerquote:Op maandag 7 april 2014 20:30 schreef Myraela het volgende:
[..]
Aardbeien konden zoeter, dan zou ik de aardbeien ook groter laten. Nu maar wat plakjes gesneden, zit een lekkere laag vanille custard onder.
De chocoladetaart is een rand van een hard deeg, met een vulling die te vergelijken is met een chocolade truffels. Enorm machtig denk ik, eerder deze week een chocoladetaart gemaakt in een meer cake-versie. En dat vind ik altijd een beetje saai.
dat is toch gewoon maïzena met vanille en zulks?quote:Op maandag 7 april 2014 20:58 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Banketbakkersroom klinkt lekkerder dan custard, dat komt uit een pakje.
Hoe kom je erbij dat ik geen boter heb gebruikt? Of bedoel je dat er bij de appels ook nog boter had gemoeten?quote:Op maandag 7 april 2014 21:19 schreef Molo het volgende:
[..]
Klopt, dan gaan de hotte en de suiker pas hun werk doen als je het zo doet en klotst het vocht er tijdens het bakken uit.
volgende keer lekker boter gebruiken en hier gegeven tips meenemen als je wilt.
Maar als hij lekker was, is dat het alllller belangrijkste natuurlijk
Je negeerde twee keer mijn vraag, vandaar de (blijkbaar te vroege) conclusie die ik trok over boterquote:Op maandag 7 april 2014 21:37 schreef Xaryna het volgende:
[..]
Hoe kom je erbij dat ik geen boter heb gebruikt? Of bedoel je dat er bij de appels ook nog boter had gemoeten?
Natuurlijk neem ik de tips mee, er is nog veel ruimte voor verbetering.
Sorry, niet gezien! Voelde me vast te aangevallen om goed te lezen.quote:Op maandag 7 april 2014 21:47 schreef Molo het volgende:
[..]
Je negeerde twee keer mijn vraag, vandaar de (blijkbaar te vroege) conclusie die ik trok over boter
Nee geen boter bij de appels.
Snufje zout bij de appels is trouwens ook lekker, haalt de smaak omhoog
Receptje?quote:Op maandag 7 april 2014 20:21 schreef Myraela het volgende:
Taart nummer twee voor morgen is klaar.
[ afbeelding ]
Custard maak je met melk, room en veel eierenquote:Op maandag 7 april 2014 20:58 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Banketbakkersroom klinkt lekkerder dan custard, dat komt uit een pakje.
quote:Op maandag 7 april 2014 22:25 schreef Ramonia het volgende:
Dit is m'n eerste post, ik was al een tijdje aan het meelezen, nu toch ook maar een account aangemaakt
En dit zijn natuurlijk gevulde koeken! Vond ze zelfgemaakt echt 100x lekkerder dan uit de winkel, minder zoet en veel meer amandelsmaak. Maarja, dat is met zelfgebakken dingen wel vaker zo
[ afbeelding ]
Wow, die zien er goed uit (ook al vind ik gevulde koeken echt helemaal niet lekker)!quote:Op maandag 7 april 2014 22:25 schreef Ramonia het volgende:
Dit is m'n eerste post, ik was al een tijdje aan het meelezen, nu toch ook maar een account aangemaakt
En dit zijn natuurlijk gevulde koeken! Vond ze zelfgemaakt echt 100x lekkerder dan uit de winkel, minder zoet en veel meer amandelsmaak. Maarja, dat is met zelfgebakken dingen wel vaker zo
[ afbeelding ]
Die zien er écht heerlijk uit! En nu heb ik zin in gevulde koekquote:Op maandag 7 april 2014 22:25 schreef Ramonia het volgende:
Dit is m'n eerste post, ik was al een tijdje aan het meelezen, nu toch ook maar een account aangemaakt
En dit zijn natuurlijk gevulde koeken! Vond ze zelfgemaakt echt 100x lekkerder dan uit de winkel, minder zoet en veel meer amandelsmaak. Maarja, dat is met zelfgebakken dingen wel vaker zo
[ afbeelding ]
Ohw ziet er heel leuk uit! Is dat gewoon koekjesdeeg? enne als leek die stokjes moet je dan erin meebakken toch.quote:
Ahhh die wilde ik altijd een keer aanschaffen. Merk je dat je hem toch wel regelmatig gebruikt of verveelt het thuis gauwquote:Op zondag 6 april 2014 21:46 schreef lady-wrb het volgende:
[..]
gaaaaaaaaaf! ik heb namelijk een suikerspinmachine
yep, gewoon koekjes deeg. En die stokjes hebben eerst een tijd in het water gestaan en idd meegebakken.quote:Op dinsdag 8 april 2014 19:10 schreef TimeJumper het volgende:
[..]
Ohw ziet er heel leuk uit! Is dat gewoon koekjesdeeg? enne als leek die stokjes moet je dan erin meebakken toch.
[..]
Ahhh die wilde ik altijd een keer aanschaffen. Merk je dat je hem toch wel regelmatig gebruikt of verveelt het thuis gauw
Is erg leuk hoor, een suikerspinmachine. Duur zijn ze ook niet, 32 euro heb je al een goeie voor thuis. Omdat het suiker is is het ook zo schoon. Je kunt de suikerspinsuiker ook gebruiken voor decoratie op van alles (denk aan cupcakes bijvoorbeeld)quote:Op dinsdag 8 april 2014 19:10 schreef TimeJumper het volgende:
[..]
Ohw ziet er heel leuk uit! Is dat gewoon koekjesdeeg? enne als leek die stokjes moet je dan erin meebakken toch.
[..]
Ahhh die wilde ik altijd een keer aanschaffen. Merk je dat je hem toch wel regelmatig gebruikt of verveelt het thuis gauw
Ik heb deze vandaag ook gemaakt. Wel met een traditioneel portugees recept ipv bovenstaande. In plaats van room is de creme gemaakt van een melkpapje met kaneel en citroenschil (heerlijke combi), een shitload aan eidooiers én, verrassend, een suikerstroop. In een zeer hete oven wordt dit gebakken waardoor de suikerstroop caramelliseert. Dat het dan een klein beetje zwart wordt vind ik zelf niet erg, het is al zo zoet dat een klein bittertje niet hindert. Het hoort ook een beetje zo.quote:Op zondag 6 april 2014 17:57 schreef AnneX het volgende:
portugese egg tarts.
De laatste zien er verfrommeld uit en waren ( ook) zeer geslaagd! http://www.notquitenigell(...)guese-custard-tarts/
Victoria sponge cake met lemon curd mee maken.quote:Op woensdag 9 april 2014 19:21 schreef Puckzzz het volgende:
Ik had gisteren voor het eerst soesjes gebakken en had er maar een paar kunnen vullen met geklopte slagroom (ik had te weinig). Ze waren echt heel erg lekker, De soesjes die ik over had wilde ik vandaag gaan vullen maar dan met een wat stevigere maar toch roomachtige vulling.
Ik had zodoende clotted cream en mascarpone gekocht om dat met elkaar te mengen en eventueel wat vanillesuiker of jam ofzo.
Maar nu vind ik de soesjes niet meer vers genoeg. Dus ik ga het niet doen. Nu zit ik dus met die clotted cream en mascarpone te kijken.
Iemand een suggestie wat ik daarmee zou kunnen maken?
Mascarpone kun je eventueel ook invriezen Verder sluit ik me aan bij Molo!quote:Op woensdag 9 april 2014 19:21 schreef Puckzzz het volgende:
Iemand een suggestie wat ik daarmee zou kunnen maken?
quote:Op woensdag 9 april 2014 19:46 schreef Molo het volgende:
[..]
Victoria sponge cake met lemon curd mee maken.
Tiramisu
Scones
Ik ben nog heel erg nieuw in het bak-gebeuren. Meestal ga ik voor de lekkere hartige gerechten. Dus alle suggesties hierboven heb ik nog nooit gemaakt. Maar Die Victoria Sponge met Lemon Curd stond al wel op mijn lijstje om eens te gaan maken.quote:Op woensdag 9 april 2014 19:48 schreef Ramonia het volgende:
[..]
Mascarpone kun je eventueel ook invriezen Verder sluit ik me aan bij Molo!
Ja, prachtigquote:Op woensdag 9 april 2014 19:27 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Ik heb deze vandaag ook gemaakt. Wel met een traditioneel portugees recept ipv bovenstaande. In plaats van room is de creme gemaakt van een melkpapje met kaneel en citroenschil (heerlijke combi), een shitload aan eidooiers én, verrassend, een suikerstroop. In een zeer hete oven wordt dit gebakken waardoor de suikerstroop caramelliseert. Dat het dan een klein beetje zwart wordt vind ik zelf niet erg, het is al zo zoet dat een klein bittertje niet hindert. Het hoort ook een beetje zo.
Je kunt aan het melkpapje ook wel room toevoegen (ik gebruikte volle melk), maar m.i. voegt dit weinig toe. Het bladerdeeg is namelijk al erg vet.
Ik heb het ook gemaakt van zelf gemaakt bladerdeeg (met roomboter dus ipv vieze margarine), ook erg lekker. Het resultaat zie je hier:
[ link | afbeelding ]
De creme zelf is erg zoet, maar het bladerdeeg neutraliseert dit, bovendien karamelliseert een hoop suiker ook wat de zoetheid drukt. Het smaakt niet eierig ondanks de hoeveelheid ei (ik had 6 eidooiers nodig ). De creme is vloeibaar als je het in de oven doet, en als het eruit komt is het gewoon pap-achtig qua substantie, niet meer vloeibaar dus.
EDIT: Er hoort eigenlijk ook geen vanille in.
Ik vermoed omdat rond het Joodse Pasen geen rijsmiddelen worden gebruikt.quote:Op donderdag 10 april 2014 08:32 schreef Isegrim het volgende:
Waarom zonder bakpoeder?
Cakes kunnen prima zonder bakpoeder, worden ze alleen een stuk minder luchtig. Eieren mogen wel?
Ik zou gewoon gaan experimenteren met gewone recepten.
Er zijn recepten waarbij de luchtigheid komt van stijfgeklopt eiwit. Flourless chocolate cake is daar een van, maar er zijn er nog veel meerquote:Op donderdag 10 april 2014 06:52 schreef Tinuviel het volgende:
Heeft er hier nog iemand cakerecepten zonder meel (met als vervanging notenmeel) en zonder bakpoeder?
Dankje. Dat klinkt super. Ga ik proberen.quote:Op donderdag 10 april 2014 11:26 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Er zijn recepten waarbij de luchtigheid komt van stijfgeklopt eiwit. Flourless chocolate cake is daar een van, maar er zijn er nog veel meer
Meringues Die moeten juist bij lage temperatuur, en je hebt er bijna niks voor nodig. Nadeel: het duurt lang.quote:Op donderdag 10 april 2014 18:47 schreef Mry het volgende:
Wat een leuke paastaart
Heeft iemand misschien een idee of recept voor iets wat op een wat lagere oventemperatuur gebakken kan worden? Ik heb op het moment alleen een oven ter beschikking die maximaal een graad of 155 wordt.
Gewoon zandkoekjes of kokosmakronen bakken lukt wel met wat geduld, maar dat wordt ook zo saai
Dankjewel!quote:Op donderdag 10 april 2014 19:18 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
Meringues Die moeten juist bij lage temperatuur, en je hebt er bijna niks voor nodig. Nadeel: het duurt lang.
Misschien is mokkaschuimgebak ook een idee?quote:Op donderdag 10 april 2014 18:47 schreef Mry het volgende:
Heeft iemand misschien een idee of recept voor iets wat op een wat lagere oventemperatuur gebakken kan worden?
Ik vind die Kardemom koekjes zo interessant dat ik op zoek ben gegaan naar een recept. Klinkt dit een beetje OK in jouw oren (als expert zijnde )quote:Op vrijdag 11 april 2014 14:51 schreef Isegrim het volgende:
Vandaag aan het maken:
-boterkoek met gember (80 blokjes)
-chocolate chip cookies met witte chocola en zelfgemaakte caramel (50 stuks)
-kardemommopjes (ze vielen in de smaak) (200 stuks)
Voor een evenement morgen.
Ik heb nog nooit zoiets gegeten maar het ziet er lekker uit, bedankt voor het ideequote:Op vrijdag 11 april 2014 10:59 schreef Ramonia het volgende:
[..]
Misschien is mokkaschuimgebak ook een idee?
quote:Op woensdag 9 april 2014 22:24 schreef AnneX het volgende:
[..]
Ja, prachtig
En is het recept ook in het portugees ? of volgt het linkje nog?
Het recept is in het portugees maar ik kan het wel even snel vertalen. Wel even zonder het zelfgemaakte bladerdeeg want dan wordt het wel heel veel werk. Je kunt dus ook een deel van de melk vervangen door room als je dat lekker vindt.quote:Op woensdag 9 april 2014 22:24 schreef AnneX het volgende:
[..]
Ja, prachtig
En is het recept ook in het portugees ? of volgt het linkje nog?
Hartstikke bedankt voor het uitschrijven!quote:Op vrijdag 11 april 2014 22:23 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
[..]
Het recept is in het portugees maar ik kan het wel even snel vertalen. Wel even zonder het zelfgemaakte bladerdeeg want dan wordt het wel heel veel werk. Je kunt dus ook een deel van de melk vervangen door room als je dat lekker vindt.
600g bladerdeeg
500ml volle melk
1 citroenschil (ze gebruiken gewoon de hele schil, niks geen 'er mag geen wit aanzitten' gedoe)
1 kaneelstokje
60g bloem
500g suiker
250ml water
7 dooiers (ik deed er zes, het is niet zo kritisch deze hoeveelheid)
Vulling:
- Maak een papje met de bloem en een klein beetje melk
- Kook de rest van de melk met de hele citroenschil en het kaneelstokje
- Doe het bloempapje erbij en roer goed tot het weer kookt, dan van het vuur af
- Kook ondertussen de suiker en het water
- Zodra het kookt, drie minuten hard laten koken
- In een dun straaltje al roerende bij de melkpap doen
- Door een zeef halen, want er zitten ALTIJD klontjes in. Die zijn trouwens lekker om lekker op te lepelen . De citroenschil en kaneelstokje hebben nu hun werk gedaan.
- Af laten koelen tot kamertemperatuur of lauwwarm
Pasteitjes (tijdens afkoelen creme):
- Rol het bladerdeeg op en snijd het in plakken van 1.5 cm dik (spiraal/rolletjes dus). In sommige supermarkten verkopen ze bladerdeeg in zo'n handige rol, alleen daar zit wel papier tussen, dus eerst ontrollen en dan weer oprollen zonder papier. Hoe je het met van die losse velletjes zou moeten doen weet ik niet...
- Doe in ingevette cupcake tin of pastei vormpjes
- Druk met je vingers in het midden, en dan langzaam steeds meer naar de buitenkant om een kopje te vormen. Vereist oefening, die van mij waren eigenlijk wat te dik. Even in de koelkast leggen en daarna verder gaan kan helpen.
- Oven voorverwarmen op 250 graden (!)
- Splits nu de 7 eieren (ik heb het eiwit voor later bewaard), en doe de dooiers bij de creme. Goed roeren
- Vul de pasteitjes met de creme. Bij mij was de creme nogal dun, maar het eindresultaat was prima.
- 17-20 minuten op 250 graden afbakken. De laatste paar minuten kun je ze naar bovenin de oven verplaatsen voor meer caramellisering.
Goeie tip dit!quote:Op zaterdag 12 april 2014 22:20 schreef Isegrim het volgende:
Als je een grote, zware pan hebt (liefst gietijzer) kun je dit compenseren. Je bakt dingen dan in die pan, die je eerst goed heet hebt laten worden. Je hebt dan een oven in een oven en je maakt gebruik van de stralingswarmte van de pan. En die is wel gelijkmatig. Moet de pan wel groot genoeg zijn voor je baksel.
ik heb verschillende formaten gietijzeren (braad)pannen. Thnx!quote:Op zaterdag 12 april 2014 22:20 schreef Isegrim het volgende:
Als je een grote, zware pan hebt (liefst gietijzer) kun je dit compenseren. Je bakt dingen dan in die pan, die je eerst goed heet hebt laten worden. Je hebt dan een oven in een oven en je maakt gebruik van de stralingswarmte van de pan. En die is wel gelijkmatig. Moet de pan wel groot genoeg zijn voor je baksel.
Oh ja, ik kijk morgen wel naar de ingrediënten.quote:Op zaterdag 12 april 2014 23:47 schreef djkoelkast het volgende:
Bladerdeeg op rol Wat zit daar wel niet voor zooi in? Margarine zeker?
Als het dan toch gekocht moet zijn neem de roomboterbladerdeeg van de Aldi of die van Koopmans (beiden diepvries), dat lijkt er nog een béétje op.
Ik heb wat gezocht er zit in elk geval geen gehard vet in, dus dat scheelt alweer, maar ik vind het persoonlijk altijd zo smakeloos als er geen boter in zit en nog veel liever maak ik het zelf, maar ik snap ook dat je daar niet altijd tijd voor hebtquote:Op zaterdag 12 april 2014 23:49 schreef AnneX het volgende:
[..]
Oh ja, ik kijk morgen wel naar de ingrediënten.
Ik ken die van Jumbo, volgens mij is dat gewoon echt roomboterbladerdeeg hoor.quote:Op zaterdag 12 april 2014 23:47 schreef djkoelkast het volgende:
Bladerdeeg op rol Wat zit daar wel niet voor zooi in? Margarine zeker?
Als het dan toch gekocht moet zijn neem de roomboterbladerdeeg van de Aldi of die van Koopmans (beiden diepvries), dat lijkt er nog een béétje op.
Ik heb bij Jumbo alleen die rollen Tante Fanny gezien, die zijn veganistisch dus daar zit zeker geen boter inquote:Op zaterdag 12 april 2014 23:51 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Ik ken die van Jumbo, volgens mij is dat gewoon echt roomboterbladerdeeg hoor.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |